ŘÍM 2019

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2019

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2019, 08:51.
Ráda bych se na Vás obrátila s dotazem, zda na Roma Pass mohu použít vlak označený RE ze stanice San Pietro do Roma Tuscolana? Bohužel se mi nepodařilo najít, zda tyto vlaky lze na Roma Pass využít. Děkuji a přeji vše nej do nového roku. Nikola.

není možné použít na vlaky Trenitalia.

# 29.12.2019, 21:03.
Děkujeme mnohokrát za odpovědi. Jelikož nám doporučujete být na letišti maximálně v 8:00, tak jsme se rozhodli využít taxi. Na cestu na letiště budu počítat asi hodinu a budu věřit, že na Via della Maddalena bílé taxi v neděli ráno chytnu. Ještě jednou děkuji a přeji úspěšný celý příští rok. Karel.

S tím bychom nepočítali. Nejbližší stanoviště taxi je naproti zastávky autobusu č. 70, kterým dojedete. Nicméně doporučujeme si taxi dopřed zarezervovat.

# 29.12.2019, 19:08.
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Dovolím si ještě dvě doplňující otázky. 1. Jelikož nevíme, jaké jsou jízdní řády v neděli a zda se dodržují, tak máme obavy, abychom stihli zpáteční let. Pokud nám ujede třeba autobus, tak nevíme, kdy pojede další, nebo bude mít dlouhý interval, a to by mohl být i velký problém. Musíme být nejpozději v 9:00 na letišti. Odlet je již v 9:20. Máte s tímto zkušenosti, případně víte, v kolik vyjet? 2. Pro výše uvedené obavy přemýšlíme o služby taxi od hotelu na letiště Ciampino. Víte prosím, kolik by nás tato cesta stála? Děkuji. S pozdravem Karel.

V neděli jezdí autobus č. 70 směr Giolitti od 5:30 ve Vašem čase 2x do hodiny, cesta trvá 20 minut. Metro A jezdí od 5:30 z konečné ve Vašem čase 5x až 10x do hodiny (každou hodinu to narůstá), cesta trvá 20 minut. Autobus č. 520 jezdí od 5:30 ve Vašem čase 2x až 3x do hodiny, cesta trvá 15 minut. Autobus jede 4:30, 4:50, 6:30, 6:40, 7:00, 7:25, cesta trvá 40 minut. Pokud Vám letadlo odlétá v 9:20, určitě nedoporučujeme příjezd směrovat na 9:00. My bychom to směrovali nejpozději na 8:00. Bílé taxi s licencí města Říma Vás vyjde na € 30,00.

# 28.12.2019, 20:39.
Pane a paní Řehůřkovi, jelikož jste nám v minulosti perfektně a trpělivě vše vysvětlili ohledně cesty do Benátek, tak bychom Vás chtěli opětovně požádat o radu, tentokrát návštěvy Říma ve dnech od 17.1. do 19.1.2020. Na letiště Ciampino přiletíme v dopoledních hodinách. Chtěli bychom Vás požádat o radu, jak se nejlépe dostat do hotelu Pantheon Unique Rooms na adrese 42 Via della Maddalena, Pantheon, 00186 Řím a v neděli ráno zpět tak, abychom stihli zpáteční let v 9:45 z téhož letiště. A také za kolik a kde zakoupit jízdenky? Dle Google maps máme několik variant. Jsme si naprosto jistí, že nejlepší cestu tam i zpět a případné drobné rady na cestu nám dáte jen Vy. Děkuji předem za odpověď. Karel a Martina.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini. Zaveze Vás na Via Giolitti. Ze zastávky jděte kousek podél nádražní haly (tak abyste ji měli po levé ruce) k podjezdu. Naproti něj je ostrůvek se zastávkou autobusu č. 70. Jeďte tímto autobusem směr Clodio a vystupte na zastávce Senato. Jízdenka na autobus BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu do pravého rohu náměstí. Odtud se vydejte doprava po Via di Agostino, na kterou pořád rovně navazuje Via delle Coppelle. Na jejím konci je po levé straně Via della Maddalena a na ní hned po pravé straně Pantheon Unique Rooms. Můžete jet i levněji, ale s přestupem navíc. Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta', odtud metrem A na Termini a odtud autobusem č. 70. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT. Její platnost je 100 minut. Cesta zpět je stejná jen s tím rozdílem, že zastávka autobusu č. 70 je o něco dále ve směru, ze kterého přijedete tam.

# 26.12.2019, 23:52.
Chystáme sa do Ríma na pár dní a ráda by som vedela, ako to je s parkováním. Minulé leto sme boli vo Viedni, a tam majú obmedzené parkovanie v meste a musíte mať mesačné parkovacie karty. Je to podobné i v Ríme? Ďakujem. Jana.

V Římě fungují jako ve většině větších měst ZTL zóny s omezeným vjezdem. Co se parkování týče, je zpoplatněno za modrými pruhy. Uvnitř ZTL zón se platí € 1,20, vně ZTL zón € 1,00 za hodinu. Existují zvýhodněné sazby za krátkodobé parkování - € 0,20 za 15 minut, platí se v automatu nebo za dlouhodobé nepřetržité parkování - € 4,00 za 8 hodin, € 70,00 za kalendářní měsíc. U nemocnic jsou za bílými čarami bezplatná parkovací místa - max. 3 hodiny. Existují i P+R parkoviště v blízkosti metra. Tam se platí € 2,00 za 12 hodin nebo € 3,00 za 16 hodin. Pro delší parkování jsou vhodné parkovací domy. Např. v blízkosti Termini je ES Park Giolitti, kde se platí € 20,00 za 24 hodin.

# 22.12.2019, 18:41.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit nejrychlejší cestu z letiště Ciampino na letiště Fiumicino? Letíme na Silvestra na Sardinii. Máme 5 hodin na přestup. Děkuji. Alena.

Nejrychlejší je taxi. Vyjde Vás na € 50,00. Dostanete se tam přibližně za půl hodiny. Veřejnou dopravou můžete využít dopravu autobusem s jedním přestupem na Termini. Dostanete se tam za 40 + 55 minut + přestup. Vyjde Vás na 2x € 5,80. Další doprava už je s více přestupy a v tomto případě zřejmě nevhodná.

# 12.12.2019, 23:59.
Jedeme příští týden z Českého Krumlova do Říma a v podstatě si můžeme vybrat obě trasy. Co je podle vás pohodlnější a bezpečnější? Přes Villach nebo přes Brenner? Nesnáším moc v zimě cestu v horách a v zatáčkách a ještě s naší zadokolkou. Raději delší, ale bez zatáček. Děkuji moc. Lucka.

Při cestě přes Brenner je nejvyšší bod dálnice v nadmořské výšce přibližně o 300 metrů výše než přes Villach. Nicméně na obou trasách se jedná o kvalitní dálnice. V případě dálnic se v tomto případě nedá mluvit o významných zatáčkách, stoupáních a klesáních. Přírodní překážky jsou zdolávány tunely a mosty. Cesta přes Brenner je poplatkově levnější o € 9,40 v jednom směru. Vzdálenost a čas jsou přibližně stejné. My bychom volili cestu přes Villach, i když je dražší.

# 12.12.2019, 21:59.
Prosím o informaci. V pátek 24.4.2020 chceme ve skupině 6. až 10. lidí navštívit Vatikánská muzea. Hlavně Sixtinskou kapli. A Baziliku svatého Petra. Z časových důvodů jsme již téměř rozhodnuti, že si předem zakoupíme časové vstupenky s průvodcem, přičemž předpokládáme, že se ze Sixtinské kaple jako skupina dostaneme přímo do Baziliky. Vzhledem k četnosti bohoslužeb si však nejsem jist, do jaké míry je čas a pohyb skupiny v době bohoslužeb omezen. Nemohl byste nám v tomto poradit, případně nějakou dobu doporučit? Za Vaši laskavou odpověď předem děkuji. Vladimír.

Když si zakoupíte kombinovaný vstup do Vatikánských muzeí a Baziliky s průvodcem, půjdete do Baziliky ze Sixtinské kaple vchodem pro skupiny s průvodcem. Nemusíte se obávat, že se do Baziliky nedostanete. Navíc v pátek bychom to vůbec neřešili. Každý den se koná mše v Cappella del SS.mo Sacramento v 8:30.

# 12.12.2019, 14:31.
Cestuji do Říma s dětmi ve věku 9 a 13 let. Našla jsem, že devítiletý cestuje MHD s doprovodem zdarma. Ale 13. letý? Nikde jsem nenašla, zda platí plnou cenu jako dospělý, nebo zda existuje snížená cena jízdenky. Děkuji. S pozdravem Lenka.

Děti cestují do 10. let v římské dopravě zdarma, starší platí plné jízdné.

# 08.12.2019, 17:49.
Prosíme o radu. Chystáme se do Říma v dubnu 2020. Rády bychom navštívily Vatikánská muzea a Sixtinskou kapli a koupily si vstupenky předem přes internet. Nikde jsme nenašly možnost vstupenek bez průvodce za € 17,00. Prosíme o radu, zda je možné tyto vstupenky koupit předem a na kterém webu? Chtěly bychom navštívit i Svatopetrský chrám. Stojí se i na vstup do tohoto chrámu fronty? Děkujeme a zdravíme. Martina a Dana.

Cena € 17,00 za vstup do Vatikánských muzeí, jejichž součástí je Sixtinská kaple, je na oficiálních stránkách Musei Vaticani. Tato cena je základní. Abyste ji získala, musíte si vystát frontu. Pokud chcete provést rezervaci na konkrétní den a čas, zaplatíte za každou osobu navíc rezervační poplatek ve výši € 4,00. Výhodou rezervace je to, že jdete vchodem určeným pro internetové rezervace a tím pádem absolvujete minimální frontu. Další možností nákupu jsou přes Get Your Guide, kde můžete zvolit i variantu s možností zrušení rezervace, což běžně není možné. U vstupu do Baziliky se fronty tvoří. Pokud tam budete v období Velikonoc, počítejte s velkým náporem turistů. Vstup do Baziliky je zdarma. Částečně se frontám můžete vyhnout tím, že si zakoupíte vstup s průvodcem nebo audioprůvodcem. Méně lidí tam je také na začátku otevírací doby, tj. v 7:00.

# 07.12.2019, 13:34.
Existují prosím volné vstupy na památky také od dubna? Zvažuji termín. Ráda bych se dále zeptala, zda bývá v době svátku 1.5. (pátek), o víkendu po svátku 2. až 3.5 Řím přeplněn nebo to nelze určit a duben / květen období je stále obdobně plné a zda lze v tuto dobu očekávat omezení na vstupy? Děkuji za Váš čas. Veronika.

Existují, ale nejedná se o první neděle v měsíci. Tyto dny jsou v kompetenci ředitelů jednotlivých státních muzeí a památek. Bývají zveřejněny na oficiální stránkách konkrétního muzea nebo památky začátkem roku. Období kolem nějakého svátku bývá samozřejmě více zatížené návštěvností. Nicméně hodně muzeí a památek má 1. května zavřeno. Doprava funguje jako ve svátek.

# 05.12.2019, 14:09.
Ráda bych se zeptala, zda v případě, že zakoupím online vstupenky do Vatikánského muzea a Sixtinské kaple bez průvodce jen s individuální prohlídkou na oficiálních stránkách za € 17,00 + € 4,00, mě to zároveň opravňuje k přednostnímu vstupu bez fronty? Na jejich stánkách to není nijak specifikováno. Nebo i přesto si budu muset frontu vystát? Možná mi v takovém případě nezbývá, než zakoupit nějaký balíček s průvodcem u komerčních partnerů? Přiletíme do Říma v sobotu dopoledne a v pondělí ráno odlétáme zpět, takže budeme mít na vše jen velmi málo času. Neporadil byste mi, prosím? Děkuji předem za Vaši laskavou odpověď. Lenka.

Rezervace vstupenky a času Vás opravňuje jít vchodem pro internetové rezervace, tedy mimo základní frontu. Vstupenky si potom vyzvednete uvnitř na pokladně za vstupem. Na stránkách Musei Vaticani je to přímo uvedené v názvu odkazu - Skip the line and book online your Open tour of the Vatican Museums and Sistine Chapel, který vede do online pokladny.

# 27.11.2019, 08:02.
Prosím o informaci k cestě z adresy Piazza di Villa Fiorelli na adresu Hotel Holiday Inn Rome Eur Parco Dei Medici - Viale Castello della Magliana. Den: 28.11.2019 po 16:00. Děkuji. Jitka.

Jeďte autobusem č. 16 směr Costamagna a vystupte na Monselice / Stazione Tuscolana. Odtud pokračujte vlakem FL1 směr letiště Fiumicino a vystupte na Muratella. Odtud jděte po Via Alfredo Testoni doleva podél plotu (budete ho mít po pravé ruce) a na konci odbočte doprava. Chodníčkem jděte směr Business Centre Parco de Medici. Je tam i směrovka. Dojdete ke kruhovému objezdu. Pokračujte rovně za něj. Ulice Vás dovede k Holiday Inn Rome Eur Parco Medici, který je po pravé straně. Na celou trasu vystačíte s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50. Ke stanici Tuscolana můžete dojít i pěšky, v tomto případě si můžete na vlak koupit jízdenku Trenitalia za € 1,00.

# 25.11.2019, 15:36.
Ak mám ICOM kartu - je vstup do Vatikánskych muzeí zadarmo alebo aspoň so zľavou? Cestujem s deťmi. V prípade, že je pre mňa vstup zdarma / so zľavou, môžem kúpiť lísky pre deti bez dlhého čakania priamo pri vstupe alebo v každom prípade dopredu rezervovať? Vďaka. Denis.

Kategorie návštěvníků se vstupem zdarma a se sníženým vstupným jsou uvedeny na Musei Vaticani. Včetně držitelů ICOM zdarma. Přednostní vstup se sníženým vstupným je třeba rezervovat a uhradit rezervační poplatek.

# 25.11.2019, 11:39.
Loni jsme s manželem navštívili Řím a velice se nám tam líbilo. Rádi bychom na stejný výlet vzali manželova bratra, který se pohybuje o berlích, ale jen malé vzdálenosti. Má RS. Miluje však památky a rádi bychom mu umožnili nějaký výlet za nimi. Chtěli bychom vědět, zda může městem jezdit na elektrokoloběžce. Třeba mezi Koloseem a Fórem Romanum atd. Ty hlavní památky. A zda je i taková možnost ve Florencii. Děkuji. Zuzana.

Platná legislativa (prováděcí vyhláška zveřejněná 12.7.2019) týkající se mimo jiné i elektrických koloběžek je nastíněná v článku Monopattini elettrici: velocita consentita, divieti e obblighi per non incorrere in multe. Uvedené informace platí pro celou Itálii, tedy i pro Řím a Florencii.

# 25.11.2019, 07:47.
Prosím o informaci k cestě z letiště Fiumicino na toto místo: Piazza di Villa Fiorelli. Autobus, vlak? Cena? Den: 28.11.2019, čas po 14:00. Děkuji moc. Jitka.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini a odtud pokračujte z autobusového terminálu před nádražní halou autobusem č. 16 směr Costamagna a vystupte na Villa Fiorelli. Zastávka je přímo na náměstí. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 20.11.2019, 19:54.
Na letiště Ciampino máme přiletět v sobotu kolem deváté hodiny ranní. Jsme ubytovaní blízko Vatikánu - v hotelu My Place Rome, 300 m od stanice metra Cipro. Ráda bych věděla, jak se nejlépe dostat z letiště až k místu ubytování. Děkuji za odpověď. Erika.

V tomto případě se Vám vyplatí jet autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračovat metrem A na Cipro. Celou trasu zvládnete s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. K My place se dostanete po Via Cipro. Doleva z ní odbočuje Viale degli Ammiragli. Můžete také popojet po Via Cipro autobusem č. 31 nebo 33 a vystoupit na první nebo druhé zastávce (podle toho kde nastoupíte). Na autobus můžete využít stejnou jízdenku BIT.

# 19.11.2019, 10:54.
Pane Řehůřku, nejdříve Vám děkuji za praktické informace, které jsou na Vašich stránkách dostupné formou dotazů a odpovědí. Shledávám je jako fundované a velmi praktické. S manželem budeme v Říme od 30.11. do 04.12.2019. Díky Vám víme, že 1.12. by měla být většina vstupů v Římě zdarma. K tomu mám ale následující dotazy. Pokud je vstup do Kolosea včetně dalších těchto památek zdarma, je nutné si udělat i přesto rezervaci času? Zkoušela jsem to, ale tento termín mi to nenabízí, tak předpokládám, že to není možné. Pomůže nám, když budeme u Kolosea co nejdříve, např. kolem 8. hodiny? Píšete, že fronty v zimě moc nejsou, ale v tuto neděli asi trochu budou, že? Kam se máme v tento den nejlépe dostavit, když to bude bez rezervace? Jakých památek se to určitě netýká? Dočetla jsem se, že ve Vatikánu jsou vstupy volné poslední neděli v měsíci a ostatní neděle jsou zavřené. Znamená to, že Vatikánu, resp. Sixtinské kaple a Vatikánských muzeí, se volná neděle 1.12. netýká a můžeme tam až od pondělí se vstupným? Je možné koupit vstupné na místě jen pro Sixtinskou kapli a Basiliku sv. Petra? Dále mě zajímá doprava z letiště Ciampino do centra na Termini. Dívala jsem se na rezervaci na stránkách Terravision, ale trochu se bojíme si rezervovat čas na autobus, kdyby mělo letadlo zpoždění. Potom asi není možné použít jízdenku na jiný čas, nebo ano? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. Lucie.

Vstup zdarma se týká italských státních muzeí a památek. Tedy i Colosseo. Tento den nelze provádět rezervace. Vzhledem k tomu, že je vstup zdarma, předpokládá se větší zájem než jiné dny ve stejném období. Doporučujeme tam být před otevírací dobou. Musíte se postavit do fronty před vstupem, jiná možnost není. Seznam památek a muzeí, kterých se to týká najdete v odpovědi ze dne 07.02.2019, 13:39. Ostatních se to netýká. Řada lidí si mylně myslí, že se to týká i Vatikánských muzeí. Ta jsou ve státě Vatikán, ne v Itálii. Vstup zdarma do Vatikánských muzeí je poslední neděli v měsíci a platí stejné podmínky, tj. nelze provádět rezervace a doporučujeme si stoupnout do fronty co nejdříve. Navíc ve Vatikánských muzeích je tento den zkrácená otevírací doba. Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Samostatně tam vstup není možný. Vstup do Baziliky je zdarma, platí se jen případný vstup do podzemí a výstup do kupole. Společně s Vatikánskými muzei je vstup pouze s průvodcem, v tomto případě se jde ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky. Individuální návštěvníci tuto možnost nemají. Pokud si koupíte jízdenku na autobus z letiště do centra a letadlo bude mít zpoždění, můžete samozřejmě jízdenku využít i pro následující spoje, ve kterých bude volné místo.

# 19.11.2019, 08:30.
S přítelem vyrážíme do Říma v termínu od 29.11. do 2.12. Na internetu jsem vyčetla, že jako studenti bychom měli mít vstup do některých památek zdarma a současně, že je první neděli v měsíci (1.12.) vstupné do památek, jako je např. Koloseum, také zadarmo. Je to pravda nebo jsem jen narazila na nějaké zavádějící informace? V případě, že by nic z toho nebyla pravda, koupili bychom si vstupenky dopředu přes internet. Nechceme to potom řešit až na místě. Moc děkuji za odpověď. Kateřina.

V italských státních muzeích a památkách mají občané EU vstup zdarma do 17,99 let a vstup za snížené vstupné od 18,00 do 25,99 let. Vstup zdarma je v zimním období (od října do března) první neděli v měsíci a po celý rok některé další dny, které definují ředitelé konkrétního muzea nebo památky. Týká se to tedy i Colosseo. Tam je povinná časová rezervace vstupu za plné a snížené vstupné. První neděli v měsíci, kdy je vstup zdarma, se rezervace neprovádějí. V případě Vatikánu toto neplatí. Ve Vatikánských muzeích mají vstup zdarma děti do 6. let, za snížené vstupné do 18. let. Časová rezervace není povinná, ale doporučujeme ji. Vstup zdarma do Vatikánských muzeí je poslední neděli v měsíci. I v tomto případě se časové rezervace neprovádějí.

# 17.11.2019, 08:46.
Chtěla bych Vás poprosit o informaci, jak se dostat z letiště Ciampino do Lido di Ostia. Předem děkuji. Martina.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 720 na Laurentina, odtud pokračujte metrem B na EUR Magliana a odtud vlakem Roma Lido do Lido di Ostia.

# 09.11.2019, 17:57.
Děkuji Vám, jste velmi laskavý. Ještě prosím o radu. Budeme odlétat ve středu 20.11. v 9:00 hodin. To znamená, že máme v Římě 2,5 dne. S 1,5 letým chlapečkem nemáme extra ambice vše navštívit, ale manžel za každou cenu chce k moři a vykoupat se tam. Otužuje se a moře obecně miluje. Mimo to bych ráda navštívila Fontánu di Trevi, Španělské schody, Koloseum, Forum Romanum, nějaký hezky výhled na Řím (Palatin), možná park Borghese. Poradíte, jak to uspořádat časově a také jak se dostat k tomu moři? Vatikán jsme zrušili, to už by byla honička s batoletem. A dá se v Římě jezdit s kočárkem nebo raději vzít jen nosítko? Děkuji moc. Jana.

Itineráře nezpracováváme. K moři se dostanete vlakem Roma Lido. Po celé jeho trase platí standardní jízdenky. K vlaku se dostanete metrem B, přestoupit musíte na EUR Magliana. S kočárkem se dá v Římě běžně pohybovat.

# 09.11.2019, 14:14.
Přiletíme 17.11. v 9:00 hodin s ročním miminkem na letiště Ciampino. Ubytování máme v A+ Bed and Breakfast na Via di Santa Croce Gerusalemme. Jak se nejlépe dostat přímo k hotelu? Děkuji. Jana.

Přímý spoj nejezdí. Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta', odtud pokračujte metrem A na Vittorio Emanuelle a odtud autobusem č. 649 směr Largo Don Orione. Zastávka je mezi východy z metra na delší straně náměstí, po které nejezdí tramvaje. Vystupte na Via S. Croce In Gerusalemme / Statilia. Jděte ve směru jízdy autobusu. A+ Bed and Breakfast je 50 m od zastávky autobusu za křižovatkou po pravé straně. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Z letiště můžete jet i přímým autobusem za € 5,80 na Termini a odtud zmiňovaným autobusem č. 649. Je to výrazně rychlejší. Roční dítě samozřejmě v dopravě neplatí.

# 03.11.2019, 22:31.
Rád bych se zeptal na možnosti parkování u stanice metra Cipro. Jedeme autem na tři dny do Říma, ubytování máme na Via Francesco Sivori. Hned po příjezdu bychom rádi zaparkovali auto a dále potom už používali MHD. Zdá se, že přes cestu je veřejné P+R parkoviště, bohužel nic jsem k němu nenašel. Je možné nechat tam auto přes noc? Bývá tam místo? Dorazíme kolem 10. hodiny dopoledne. Jaká je cena? Lze platit kartou? V okolí jsou i hlídaná parkoviště, ale jednak jsou trochu dál, a hlavně nevím, jak to zabookovat, když bychom třeba chtěli v průběhu vyrazit za známými mimo Řím. Děkuji. Zbigniew.

P+R parkoviště v blízkosti stanice metra Cipro je na Via Angelo Emo. K dispozici je 284 parkovacích míst. Ve všední dny je zpoplatněno od 6:00 do 22:00 hodin. Mimo tyto hodiny a o svátcích (včetně neděle) není zpoplatněno. Do 12. hodin parkování zaplatíte € 2,00, do 16. hodin parkování zaplatíte € 3,00. Parkoviště není hlídané. Parkoviště bývá hodně obsazené. Automaty podle našich informací nepřijímají platební karty. Pro dlouhodobé parkování doporučujeme využívat placená parkoviště. Většinou se hradí při výjezdu, tzn. pokud během pobytu odjedete, uhradíte za uskutečněné parkování a po návratu začínáte nový časový úsek parkování. V Římě doporučujeme parkovat např. u Termini na ES Park Giolitti. Jedná se o parkoviště stejného provozovatele jako např. v Benátkách na Tronchetto.

# 03.11.2019, 22:30.
Ešte sa chcem opýtať. Máme kúpené vstupenky do Vatikánskych múzeí a Sixtínskej kaplnky. Kde nájdem vstup do múzea? Ďakujem. Ivica.

Vstup do Vatikánských muzeí je z Viale Vaticano. Pokud máte již vstupenky, jdete kratší frontou (vpravo) pro internetové rezervace.

# 03.11.2019, 13:22.
9.11.2019 sa chystáme s priateľom do Ríma. V rámci pobytu máme aj transfer z letiska Ciampino na Termini - voucher Terravision. Stačí sa šoférovi autobusu preukázať týmto voucherov alebo treba zameniť niekde lístky? Ako ďaleko sa nachádza od stanice Termini náš hotel Alberto del Sole na Via del Biscione, keby sme chceli tam ísť pešo? Alebo odporúčate MHD? Ďakujeme vám. Ivica.

Standardně při nákupu transferu online přes jejich stránky obdržíte potvrzení, které vytištěné nebo elektronické předložíte personálu na zastávce. Pokud jste obdržela voucher od nějakého dalšího subjektu, který má s Terravision nějakou spolupráci, tak Vám k tomu nic neřekneme, protože nemůžeme vědět co posílají a jaké mají podmínky. Musíte kontaktovat prodejce, který Vám poskytne podrobné informace. Hotel Sole Roma na Via del Biscione 76 je od zastávky autobus Terravision na Termini vzdálený pěšky přibližně 3 km. Veřejnou dopravou se tam dostanete z terminálu před nádražní halou autobusy č. 40, 64 nebo 70. V prvním případě musíte vystoupit na Argentina a jít ve směru jízdy autobusu ke kostelu Sant' Andrea della Valle, ve druhém případě musíte vystoupit na Corso Vittorio Emanuele / S.A. della Valle a jít zpět ve směru příjezdu autobusu k výše uvedenému kostelu. Ve třetím případě musíte vystoupit na zastávce Rinascimento a jít ve směru příjezdu autobusu k výše uvedenému kostelu. Vedle kostela vede ulice Largo dei Chiavari. Z ní odbočte doprava na Piazza del Paradiso (nejdříve je to ulice, potom náměstí), z jehož konce odbočuje doleva Via del Biscione. Albergo Sole je na začátku ulice vlevo.

# 03.11.2019, 09:55.
Chtěla bych požádat o radu, jak se nejlépe dostat 8.11. z letiště Fiumicino na adresu Piazza del Risorgimento 20, Vaticano Prati veřejnou dopravou. Předem moc děkuji za odpověď. Radka.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 směr Termini a vystupte na Crescenzio. Via Crescenzio spojuje Piazza Cavour (nedaleko zastávky) a Piazza del Risorgimento. Je to ale ještě 850 metrů. Jděte tedy kousek po Via Crescenzio směrem od Piazza Cavour k zastávce městského autobusu a jeďte autobusem č. 49 (směr Ospedale S. Filippo Neri) nebo 492 (směr Stazione Metro Cipro) a vystupte na zastávce Crescenzio / Risorgimento. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu k náměstí a pokračujte po jeho pravé straně. Vaše ubytování je po pravé straně.

# 02.11.2019, 17:46.
Pane Řehůřku, já už jsem z toho zmatená. Jsem nyní v Římě a chtěla bych využít vstup zdarma na památky první neděli v měsíci, ale na Koloseum i na Hardiánovu villu je napsáno, že termíny jsou na pondělí 4.11. Platí tedy zadarmo vstup v neděli i v pondělí na tyto památky? A Vatikánská muzea se Sixtinskou kaplí? Vztahuje se to na ně také? Ten vstup zdarma v neděli? Velice děkuji za objasnění. Klára.

Neděle 3.11.2019 je první neděle v měsíci v zimním období. Od října do března jsou tyto neděle volné vstupy do italských státních muzeí a památek. Týká se to i Colosseo / Foro Romano / Palatino i vil v Tivoli. Je to podle nových pravidel z konce února 2019. Podle těchto mají ředitelé státních muzeí a památek možnost zvolit další dny, kdy bude do jejich muzea resp. památky vstup zdarma. V Colosseo je nejbližší takový den i pondělí 4.11.2019. Tam se tedy dostanete zdarma v neděli i následující pondělí, tj. 3.11. a 4.11. Vatikánských muzeí, jejichž součástí je Sixtinská kaple, se toto netýká. Tam je vstup zdarma poslední neděli v měsíci, tzn. nejbližší až 24.11.2019. Ostatní neděle v měsíci je ve Vatikánských muzeích zavřeno, tedy i 3.11.2019.

# 31.10.2019, 15:09.
Ráda bych naplánovala cestu do Říma, jenže nevím ani na jaké letiště se přistává, abychom byli co nejblíže k fontáně a Koloseu. Dále, kde sehnat levné letenky i se zpáteční cestou a kde se ubytovat, aby to bylo levné a nejlépe někde okolo centra. Předem děkuji za odpověď. Anna.

Na letiště se neorientujte. Ani jedno ze dvou, kterými Řím disponuje, není rozhodující pro vzdálenost k Fontana di Trevi a k Colosseo. Přesněji, z obou je to daleko, protože jsou mimo Řím. Vybírejte letenku podle aktuální nabídky, tzn. podle ceny a termínu. Doporučujeme hledat na portále Pelikan, kde jsou akční letenky. Letenku do Říma v listopadu lze zakoupit už od 592,-Kč. Zpět od 1170,-Kč. Např. od 20. do 23. listopadu se dostanete např. na 1762,-Kč za zpáteční letenku. Jakmile budete mít letenky a tedy znát zpáteční termín, hledejte ubytování. K tomu je vhodný portál Booking. Když ve filtru zaškrtnete Trevi fontána a Koloseum, nabídne Vám to ubytování v blízkosti těchto památek. Doporučujeme však hledat ubytování podle jiných parametrů tak, aby Vám vyhovovalo z hlediska pobytu. S dopravou z letiště do hotelu a zpět, stejně tak k památkám Vám rádi pomůžeme.

# 28.10.2019, 09:30.
Ráda bych se Vás zeptala, zda je pravda, že každou první neděli v měsíci je vstup do Kolosea / Fora Romana / Palatina zdarma? Případně od kdy do kdy? Moc Vám děkuji za odpověď. Zuzana.

Ano, je to pravda. Koncem února letošního roku to bylo trochu upraveno a týká se to prvních nedělí v měsíci od října do března. Týká se to všech italských státních muzeí a památek. V Colosseo je ještě letos vstup zdarma 4. listopadu, 21. listopadu a 18. prosince. Od poslední říjnové neděle do konce roku je Colosseo otevřeno od 8:30 do 16:30. Poslední vstup je v 15:30.

# 27.10.2019, 19:58.
Prosím o radu. 29.10. přiletíme do Říma a potřeboval bych se zeptat, jak se dostanu z letiště Fiumicino a Termini na adresu ubytování Colonna Palace Hotel, Piazza Montecitorio, 12. A z adresy ubytování do Vatikánu a do Colossea. Děkuji za odpověď. Jiří.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini a odtud, z autobusového terminálu před nádražní halou, pokračujte autobusem č. 85 směr Arco di Travertino a vystupte na zastávce S. Claudio. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte zpět na konec náměstí, od kterého přijel autobus a pokračujte ve směru jízdy autobusu, tj. v této chvíli doprava. Ulice se jmenuje Largo Chigi a na jejím konci uvidíte po levé straně náměstí Piazza Colonna. Po pravé straně náměstí přejděte na další navazující náměstí Piazza di Monte Citorio, kde po levé straně je Colonna Palace Hotel. Od zastávky autobusu je to jen kousek, necelých 300 metrů. Do Vatikánu se nejlépe dostanete tak, že přejdete na známou zastávku S. Claudio a odtud pojedete autobusem č. 62 nebo 492 na Argentina, kde přesednete na autobus č. 46, 64 nebo 916. Vystoupit musíte na Cavalleggeri / S. Pietro. Vraťte se zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva k náměstí ve Vatikánu. K Colosseo se nejlépe dostanete tak, že přejdete k již známému Largo Chigi (přes Piazza Colonna), kde po levé straně je zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 51 a vystupte na Colosseo. Autobus č. 62 a 492 nejede 29. a 30.10. V tyto dny musíte přejít na Argentina pěšky. Autobusem č. 62 můžete jet až do Vatikánu, na konečnou Traspontina, odkud je to už na náměstí kousek. Vrátíte se zpět ve směru příjezdu autobusu a po Via della Conciliazione se dostanete do Vatikánu.

# 27.10.2019, 10:13.
Moc děkuji, jen jsem se chtěla ještě zeptat, zda při zakoupení zpáteční jízdenky na SIT Bus Shuttle, nemusím specifikovat datum zpáteční jízdy a jízdenku mohu využít kdykoli. V našem případě 2.11. na cestu na letiště. Děkuji. Pavlína.

Zpáteční jízdenka na je otevřená. Pokud si chcete rezervovat obě jízdenky na konkrétní časy, zvolte samostatně cestu z letiště a cestu na letiště. Cenové navýšení je minimální. Jízdenky získáte výměnou za vouchery na zastávce. Doporučujeme být na zastávce v dostatečném předstihu, v případě cesty zpět více jak uváděných 15 minut.

# 27.10.2019, 00:21.
Ráda bych se zeptala, jak se nejlépe dopravit z letiště Fiumicino na místo Via Carlo Mirabello 11 Int 8 Scala U piano 1, Řím. Velice Vám děkuji a přeji pěkný den. Pavlína.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem směr Termini a vystupte na Crescenzio. Jízdenka stojí € 6,00. Jděte na Piazza Cavour a přejděte po jeho levé straně až za křižovatku směrem ke kostelu. Tam jsou po levé straně zastávky autobusu. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jeďte autobusem č. 30 směr Clodio a vystupte na konečné. Je to na náměstí Piazzale Clodio. Přejděte na konec autobusových ostrůvků a po přechodu přejděte doprava na okraj náměstí. Na přechod navazuje Via Carlo Mirabello. Jděte po této ulici přibližně 150 metrů ke křižovatce, na které se láme mírně doleva. Za křižovatkou je po několika metrech po pravé straně Vaše ubytování.

# 25.10.2019, 23:14.
Chtěla bych se zeptat, kudy jet nejlépe z letiště Ciampino na nádraží Termini. Ubytování máme rezervované na ulici Via Mamiani. Děkuji Vám. Gabriela.

Můžete jet přímý autobusem za € 5,80 na Termini. Zastavuje na Via Giolitti. Odtud jděte po Via Giolitti tak, že budete mít nádraží po levé ruce. Po levé straně budete míjet podjezd a po pravé straně uvidíte parkovací dům ES Park Giolitti. Před ním odbočte doprava na Via Mamiani. Výhodou tohoto řešení je to, že jedete přímým expresním autobusem a také to, že v ceně jsou velká zavazadla. Levněji, s jedním přestupem a s mnoha zastávkami, jeďte z letiště autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Vittorio Emanuelle. Jděte na delší stranu náměstí, kde jezdí tramvaje. Z této strany náměstí vychází kolmo dvě ulice. Ta na levé straně je Via Mamiani. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Pokud však budete mít větší zavazadla, musíte mít na toto zavazadlo také jízdenku BIT. Zdarma se přepravuje jedno zavazadlo do rozměrů 50x30x25 cm.

# 25.10.2019, 20:33.
Velice děkuji za všechny trpělivé odpovědi. Můžete mi prosím ještě poradit, kde najít lístky do Villa d'Este bez časové rezervace, jak píšete? Na webu mi to nabízí pouze rezervaci na určitý čas a je nutná registrace. Táňa.

Tivoli: Skip-the-Line Villa d'Este Ticket with Audioguide.

# 25.10.2019, 15:28.
Vaše odpovědi jsem pozorně pročetla, přesto bych Vás chtěla požádat ještě o pár rad a doporučení. 1. přiletíme ve středu ve 22:00 na letiště Ciampino a ubytovaní budeme v Hotelu Roma Pietralata. Je to přímo u stanice metra. Jelikož jsme 5. členná skupina, nabízí se možnost jet taxíkem nebo metrem. Cokoliv mezi tím nedává ekonomicky smysl. Myslíte, že je možné stihnout přijet do hotelu do 24:00? Použití autobusu 720 + metro je na jednu nebo dvě jízdenky? 2. Existuje nějaká aplikace na jízdní řád autobusů v Římě? Má 81. letý senior slevu na vstupy nebo na MHD? 3. Na středu máme objednanou audienci u papeže. Ještě předtím je třeba si vyzvednout vstupenku. Máte zkušenost, jak dlouhá bývá fronta na vyzvednutí? 4. Máte nějaké doporučení, co určitě vidět za 3 dny v Římě? Máme zatím pouze rezervaci do Kolosea. U Vatikánských muzeí si nejsem jistá, kterou část vybrat. Chápu to správně, že vstupenky jsou zvlášť na každou část? 5. Pokud žijete v Římě, má cenu jezdit na konci října ještě k moři? Případně kam konktrétně? Děkuji moc za Vaše odpovědi. Jana.

Stihnout se to dá. Autobus č. 720 jede na Laurentina půl hodiny, metro B na Pietralata 35 minut. Lze použít jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Jediné omezení je v metru, kde nesmíte přerušit jízdu tak, že projdete ven turnikety a zase zpět. To ale v plánu nemáte. Je tu ale jiný problém. Tak jako v létě probíhaly výluky metra A kvůli napojení metra C, tak v současné době probíhají výluky metra B také kvůli napojení na metro C. Výluka probíhá mezi Laurentina a Castro Pretorio a spočívá ve zkrácení provozní doby do 21:00. Od této doby jezdí po trase náhradní autobusová doprava značená MB. Výluka je rozdělena do tří fází. První fáze od 9.9.20196 do 7.12.2019, druhá fáze v únoru 2020 a třetí fáze v červnu 2021. Doporučujeme tedy volit taxi. Autobus MB jede podstatně pomaleji než metro. Jízdní řády najdete na ATAC. K dispozici jsou i aplikace na Google Play a App Store. Senioři turisté nemají slevy v Římě na vstupy a na dopravu. S frontou na vstupenky na audienci nemáme zkušenosti. Informaci o vyzvednutí vstupenek najdete na stránkách Prefektury. Informace o tom, co navštívit, jsou v odpovědi ze dne 03.07.2019, 11:22. Nicméně je to hodně individuální, každý má jiné zájmy a očekávání. Vstupenka do Vatikánských muzeí obsahuje to, co je na mapě na stránkách Musei Vaticani včetně Sixtinské kaple. Základní vstup je Museums and Collections / Vatican Museums and Sistine Chapel. Ty další možnosti jsou už různé kombinace se zahradami, Bazilikou, atd. Moře má své kouzlo i na konci října. Opět záleží na tom, co od něj očekáváte. Pokud moře chcete vidět, projít se a nasát atmosféru, určitě za to stojí tam jet. Nejdostupnější městskou dopravou je v Lido di Ostia.

# 24.10.2019, 21:27.
Pane Řehůřku, chystáme se do Říma. Chci se zeptat, zda se dají nejznámější památky projít pěšky. Budeme ubytovaní poblíž vlakového nádraží. 15 km denně není problém. Myslím, že tak lépe zažijeme město. Děkuji za odpověď. Milena.

Ano, od nádraží Termini se dá projít Řím pěšky, pokud pro Vás není 15 km problém. Nejznámější památky a muzea mají od nádraží následující pěší vzdálenosti: Colosseo 1,7 km, Basilica Papale di Santa Maria Maggiore 0,5 km, Basilica di San Giovanni in Laterano 2,1 km, Basilica di San Pietro 4,5 km, Musei Vaticani 4,7 km, Castel Sant' Angelo 3,5 km, Basilica di Santa Maria in Trastevere 3,4 km, Pantheon 2,5 km, Fontana di Trevi 1,8 km, Španělské schody 2,0 km, Galeria Borghese 2,0 km, Terme di Caracalla 3,0 km atd. Pokud už toho chození budete mít dost, můžete se zpět na Termini dopravit autobusem, tramvají nebo metrem za € 1,50. Doporučujeme si pořídit nějakou mapu, např. od Lonely Planet.

# 24.10.2019, 17:40.
Chtěl bych se zeptat, zda je lepší koupit lístky do Vatikánu - muzeí, Sixtinská kaple a Katedrály Sv. Petra - na internetu, případně kde prosím, nebo koupit až na místě? Jedeme s přitelkyní od 22. do 24.11., tak si říkám, že by tam nemusely být fronty. Děkuji. Jindřich.

Doporučujeme i v tomto termínu si vstupenky zarezervovat. Půjdete potom ve Vámi určeném čase vchodem pro internetové rezervace. Vzhledem k tomu, že jedete do Říma na tři dny, je to víceméně jistota, že neztratíte významnou část času. Vstupenky a čas lze rezervovat přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide. Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí, do Baziliky je vstup odjinud, z náměstí. Vstup je zdarma. Rezervovat lze vstup s průvodcem nebo audioprůvodcem. Existují samozřejmě i kombinované průvodcované prohlídky, kdy jdete ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky. Individuální návštěvníci ale tímto vchodem projít nemohou.

# 24.10.2019, 16:44.
Děkuji za Vaši odpověď. Rádi bychom si koupili lístky na vily do Tivoli. Neděle je vstup zdarma, raději bychom sobotu. Je nutná rezervace na určitý čas nebo lze přijít kdykoli? Nikde možnost času nevidím. Děkuji. Táňa.

Existují i Skip the Line vstupenky. Jsou platné jeden den. Časové rezervace nejsou. Rezervace není nutná, je to jen pojistka, pokud máte málo času a nechcete riskovat frontu.

# 24.10.2019, 11:26.
Zakoupil jsem dvě vstupenky do Kolosea přes Get Your Guide. Na jejich serveru se píše, že děti mohou s námi přímo ke vstupu, kde zaplatí v hotovosti € 2,00 a předloží průkaz totožnosti pro ověření věku. Je to opravdu tak? Takže nemusí mít u sebe volnou vstupenku? Děkuji. S pozdravem Jan.

Ano, je to tak. Po uhrazení poplatku a prokázání věku obdrží volné vstupenky.

# 23.10.2019, 22:53.
Zrušili nám let, tudíž vyrazíme do Říma autem. Máte prosím doporučení na nějaké bezpečné, kontrolované, placené parkoviště v Římě? Jednalo by se o termín od 25. do 29.10., tudíž parkování na pět dní. Moc děkuji za Váš čas a ochotu. Jitka.

Řešili bychom to stejným způsobem jako v Benátkách, kde je pro delší parkování vhodné parkoviště Tronchetto. V Římě ho provozuje stejná společnost a parkovací dům se nachází na Via Giolitti u nádraží Termini. Jedná se o ES Park Giolitti. Celodenní parkování Vás vyjde na € 20,00, za pobyt tedy zaplatíte € 100,00. Pokud máte zamluvené ubytování, můžete si vyhledat vhodné parkoviště i v blízkosti tohoto ubytování. K tomu může posloužit My Parking. Pokud nemáte zamluvené ubytování, můžete si ho vyhledat včetně parkování. K tomu může posloužit Booking.

# 22.10.2019, 23:16.
Máme na Řím dva dny s klukana ve věku 12 a 15 let. Co byste prosím doporučili na první seznámení s Římem pro kluky? Co hop-on hop-off bus v Římě? Stoji za to? Děkuji. Petra.

Z památek je určitě zaujme Colosseo. Do 18. let mají vstup zdarma, platí pouze rezervační poplatek ve výši € 2,00. Autobus hop-on hop-off pro ně může být také zajímavá alternativa návštěvy památek. Můžete se jen povozit a podívat, ale také kdykoliv vystoupit a zase nastoupit.

# 22.10.2019, 10:35.
Děkuji za informaci. Můžete mi prosím poradit, proč není možné udělat rezervaci na Vatikán ani Koloseum na 1.11.? Děkuji a přeji pěkný den. Táňa.

1.11.2019 je křesťanský svátek Slavnost Všech svatých (Tutti i Santi). Vatikánská muzea mají zavřeno. Otevřeno je následující den 2.11. s prodlouženou otevírací dobou. Vstup od 9:00 do 17:00, samotná muzea se zavírají v 19:00. V Colosseo otevřeno bude, jen nemají ještě na listopad spuštěný rezervační systém. Je to zřejmě způsobeno tím, že od 1.11.2019 se navyšuje vstupné. Objeví se souběžně s původním produktem jako samostatná položka na rezervace od 1.11.2019. Integrovaná vstupenka do Colosseo / Foro Romano / Palatino bude stát € 16,00 a její platnost bude 1 den, integrovaná vstupenka Colosseo + Arena / Foro Romano / Palatino bude stát € 18,00 a její platnost bude 2 po sobě jdoucí dny. V obou případech vždy jeden vstup do jedné památky. Snížené vstupné zůstává nezměněno, stejně tak rezervační poplatky.

# 21.10.2019, 23:04.
Chtěla bych koupit vstupenky do Kolosea pro rodinu, ale pokud rezervuji a zaplatím vstupenku na určitý čas pro sebe a manžela bez slev online, jak to bude s dětmi, které online koupit nelze? Dostanou v pokladně volnou vstupenku na tentýž čas jako budeme mít my s manželem placenou předem? Děkuji za odpověď. Květa.

Děti půjdou s Vámi a po prokázání věku a uhrazení rezervačního poplatku ve výši € 2,00 dostanou volné vstupenky.