ŘÍM 2020

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2020

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 05.10.2020, 20:30.
V sobotu letím do Říma a zajímalo by mě, jak se nejrychleji dostanu z letiště Ciampino do Vatikánu? Na letišti budu přibližně ve 14:00. Václav.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem 520 na Cinecitta a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Odtud jděte pěšky podle značení do Vatikánu. Z metra můžete také vystoupit na Termini a odtud pokračovat autobusem 64 na Cavalleggeri / S. Pietro. Je to na hranici Vatikánu. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, využijete tedy standardní jízdenky.

# 14.09.2020, 19:58.
Som s matkou na dovolenke pri mori. Matka je zdravotne ťažko postihnutá a chceme navštívit Vatikán - chrám svät. Petra. Do Ríma pricestujeme autom. Prosím vás, ako sa dostaneme na námestie svät. Petra? Je daká prednosť zdrovotně postihnutým osobám? Ja som jej sprievodca, co má i v preukaze. Ďakujem. Anton.

Zdravotně postižené osoby a jejich doprovod má do Baziliky i Vatikánských muzeí vstup zdarma a ten je přednostní. Všude je bezbariérový přístup, do atria Baziliky vede výtah z náměstí. Co se týká samotného zdravotně postiženého, toto postižení musí být více jak 74% a v případě doprovázející osoby se má za to, že zdravotně postižená osoba není soběstačná. Jak se to dokazuje a kdo to posuzuje bohužel nevíme.

# 06.09.2020, 19:10.
Pane Řehůřku, jsme právě na cestě do Říma a chtěl bych se zeptat, zda nevíte, zda v tomto období je lepší mít předem rezervaci online. Máme dopředu koupené lístky na Coloseum, ale do Vatikánských muzeí, potažmo do katedrály sv. Petra. Ještě prosím o info, zda je možné na tyto památky mít standardní kraťasy nebo musí mít i muži zakrytá kolena? Děkuji moc. Ondřej.

Do Vatikánských muzeí je v současné době nutná rezervace. Během koronavirové krize se neplatí rezervační poplatek ve výši € 4,00. Další podmínky a informace najdete na oficiálních stránkách Musei Vaticani. Podmínky pro oblečení jsou zveřejněny také na výše uvedených stránkách. Kolena a ramena musí být zakryta.

# 15.08.2020, 12:45.
Předem mého e-mailu Vám moc děkuji za Vaši ochotu pomáhat nám, kteří nemají dosud s cestováním do Říma žádné zkušenosti. Měli jsme jet už na Velikonoce, ale kvůli koronaviru jsme cestu museli odložit. Poletíme nyní, na přelomu srpna a září. Letenky, ubytování i některé vstupenky už mám zajištěné. Potřebovala bych jen poradit se vstupenkami do Kolosea. Budeme mít celkem bohatý program, budeme chodit i hodně pěšky a Koloseum bychom moc rádi navštívili a viděli to nejlepší. Pokud jsem to správně pochopila, jedna vstupenka platí i pro Forum Romanum a Pallatin. Váhám, zda koupit vstupenku za € 16,00 + € 2,00 s platností na 1 den, nebo za € 22,00 + € 2,00 na 2 dny - dívala jsem se na popis toho, co vstupenka zahrnuje, ale k překladu využívám hlavně překladač, tak nevím, zda jsem vše rozluštila správně. S ohledem na další program by nám více vyhovovala levnější vstupenka na jeden den, ale nejsem si jistá, zda zahrnuje vše, co můžeme v Koloseu vidět. Můžete mi prosím poradit? Předem opravdu moc děkuji a přeji krásný den. Lucie.

Základní vstupenka zahrnuje pouze základní vstup jak do Colosseo, tak i do Foro Romano / Palatino. Rozšířené vstupy máte se vstupenkou Full Experience.

# 13.08.2020, 11:43.
Prosím o radu. Jelikož nám zrušilo EasyJet let do Neapole, zvolil jsem let s Ryanair do Říma, kam přiletíme 1.9.2020 na Ciampino a chtěli bychom poradit s vlakem Řím - Neapol. Přistaneme ve 12:00, ale netuším, odkud vlak jede a za jak dlouho se dostaneme z letiště a jak na nějaké nádraží? Jsme skupina 4 osob. Moc vám děkuji. S přátelským pozdravem Tomáš.

Vlaky do Neapole jezdí z Říma z nádraží Termini. Tam se dostanete nejdříve autobusem č. 520 a následně z Cinecitta' metrem A na Termini. Cesta trvá přibližně 45 minut a zvládnete to na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Nejlevněji se do Neapole dostanete regionálním vlakem, první přímý jede v 15:56. V Neapoli je ale až v 18:40. Jízdenka stojí € 12,65. Dříve a rychleji se tam dostanete ve 13:56 vlakem Frecciabianca. Jízdenka stojí € 24,90 a na místě budete v 15:40. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 10.08.2020, 13:27.
Nevíte prosím, zda je nutná rezervace u Kolosea, Sixtinské kaple a Andělského hradu? Jelikož mám letět do Říma na konci září a kvůli současné situaci, kdy se může cokoliv změnit z hodiny na hodinu, bych chtěla rezervovat vstupy pouze na památky, kde mě bez rezervace vůbec nepustí. Moc děkuji za radu. Kristýna.

Standardně je povinná rezervace do Colosseo. Ostatní uvedené památky mají vstupy i bez rezervace, nicméně v případě Sixtinské kaple, která je součástí prohlídky Vatikánských muzeí to samozřejmě doporučujeme. V době Covid-19 je vše samozřejmě jinak, většinou jsou rezervace vyžadované, stav ke konci září Vám však nikdo v současné době neřekne.

# 06.08.2020, 17:46.
Zítra, tj. 7.8.2020, přilétáme s rodinou na letiště Fiumicino v Římě na terminál 3. Jak se z tohoto terminálu dostanu co nejlépe do hotelu Welcome Piram na Via Giovanni Amendola 7? Velmi děkuji. Petra.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 na Termini. Zastávka je v blízkosti Terminálu 3, na výše uvedených stránkách je mapka (Where to find us). Na Termini jděte po Via Giovanni Giolitti tak, že budete mít nádražní halu po pravé ruce. Na první křižovatce odbočte doleva a následně na další opět doprava na Via Giovanni Amendola. Váš hotel je až téměř na jejím konci po levé straně.

# 02.08.2020, 13:41.
Pane Řehůřku, předem mnohokrát děkuji za spoustu rad a informací, které o cestách v Itálii poskytují Vaše stránky. Je to skvělé. I já jsem se po jejich prostudování rozhodla se na Vás obrátit s prosbou o radu. Chystáme se do Říma a ráda bych se kromě prohlídky Colossea - kombinovanou vstupenku už mám koupenou přes GetYourGuide - podívala i do hypogea. Bohužel na oficiálních stránkách Coopculture jsem tuto možnost nenašla a na GYG mají jen prohlídky s průvodce za cca € 60,00. V Otázkách a odpovědích v historii jsem narazila na informaci, že se tam lze dostat za € 9,00. Můžete mi poradit odkud tato informace pochází a případně nasměrovat, kde lístky online koupit? Předem děkuji a přeji pěkné léto. S pozdravem Lucie.

Bohužel nabídka přes Coopculture je v současné době značně omezená. Pokud se chcete dostat do podzemí, doporučujeme zakoupit některý produkt přes Get Your Guide s průvodcem. Základní vstupenka tento vstup neumožňuje.

# 26.07.2020, 18:27.
Chtěla bych se zeptat, jak dlouhé / krátké kalhoty musí mít muži na prohlídku Vatikánských muzeí? Stačí kraťasy pod kolena, nebo to musí být regulérní dlouhé kalhoty? Děkuji. Kateřina.

Nemohou být obnažena ramena a kolena.

# 26.07.2020, 11:56.
Do Říma vyrážíme 3.8.2020. Dočetl jsem se na jedné stránce na internetu, že když se půjdeme podívat do San Giuseppe dei Falegnami a Mamertinského žaláře, že je zde možné koupit vstupenku, která je platná i pro Koloseum, Forum Romanum a Palatinum. Je to skutečně tak? Nebo je tam nějaké omezení? Moc Vám děkuji za odpověď. Ludvík.

Nevíme, zda je toto ještě možné. Každopádně Colosseo vyžaduje v současné době povinnou online rezervaci vstupenek.

# 23.07.2020, 14:15.
Odlétám v neděli 26.7. do Říma. Mám koupený Roma Pass a chci jít v rámci Roma Pass zdarma s manželem do Galerie Borghese v úterý 28.7. Musím tam mít ale časovou rezervaci, kterou nikde nemohu najít, abych si ji koupila. Můžete mi prosím poradit? Děkuji. Renata.

Při volném vstupu s je vyžadovaná rezervace na telefonním čísle +39 06 32810. Rezervační poplatek se v tomto případě neplatí. Nicméně se doporučuje provést rezervaci minimálně 10 dní předem. Může se tedy stát, že se Vám nepodaří zarezervovat požadovaný termín.

# 16.07.2020, 19:28.
Chtěla bych Vás požádat o radu. Letím se syny do Říma od 26.7., tj. poslední neděli v měsíci. Přílet máme v 7:50 na letiště Ciampino. Myslíte, že je reálné stihnout návštěvu Vatikánských muzeí zdarma, pokud je tedy tato akce v současné době ještě aktuální a stále platí, že se jedná o dopolední hodiny? Zavazadla, kabinová příruční, bychom si buď odvezli do místa ubytování, stanice Lepanto, nebo je nechali pokud je možnost v nějaké úschovně přímo ve Vatikánu. Co byste doporučoval? Nebo si mám raději zarezervovat vstupenky na jiný den? Moc Vám děkuji za odpověď. Pavla.

Od 1. června 2020 platí ve Vatikánských muzeích nová otevírací doba. Od pondělí do čtvrtka je otevřeno od 10:00 do 20:00. V pátek a v sobotu je otevřeno od 10:00 do 22:00. Poslední vstup je vždy dvě hodiny před uzavřením muzeí. V neděli je zavřeno. Vstup zdarma poslední neděli v měsíci byl dočasně pozastaven. Vstup do muzeí je umožněn pouze s povinnou časovou rezervací. Musíte tedy provést rezervaci na jiný den než neděli a problém se zavazadly tím máte tedy vyřešený. Budete je mít v místě ubytování.

# 16.07.2020, 11:57.
Prosím, jak se nejlépe dostaneme z Fiumicino do Vatikánu, kde jsme ubytovaní? Poblíž je nádraží San Pietro, ale nemůžu najít, zda zde jezdí vlak na letiště. Děkuji. Gabriela.

Na stanici San Pietro se dostanete vlakem z letiště Fiumicino s přestupem na Trastevere. Jízdenka stojí € 8,00. Můžete také cestovat přímým autobusem a vystoupit na Crescenzio. Je to kousek od Castel Sant' Angelo. Jízdenka stojí € 7,00.

# 14.07.2020, 22:05.
Pochopil jsem to tedy správně, že jedu za € 1,50 z centra Říma až k plážím? Děkuji. Daniel.

U jízdenky BIT za € 1,50 je na stránkách ATAC uvedena výjimka pro metro, kdy lze tuto jízdenku použít pro jízdu metrem pouze jednou. Pokud však neprojdete turnikety ven z metra, můžete cestovat i více linkami na jednu jízdenku. Např. při přestupu z metra A na metro B. U vlaků tato výjimka uvedena není, ale v jiných materiálech to uvedeno je i pro vlak. Mělo by to být uvedeno i na zadní straně jízdenky (Vale 100 minuti, 1 sola corsa metro/treno). Podle našeho názoru, který jsme už na našich stránkách mnohokrát prezentovali, je nutné mít pro cestu metrem a následně vlakem dvě jízdenky BIT nebo nějakou časovou jízdenku. V různých diskuzích jsou na to různé názory a to z důvodu, že to ATAC na různých místech různě prezentuje. Vzhledem k výši pokuty ve výši € 100,00 až € 500,00, resp. € 50,00 při úhradě do 5. dnů, bychom volili jistotu dvou jízdenek BIT nebo nějaké časové jízdenky.

# 14.07.2020, 16:21.
Chtěl bych se zeptat, kam by bylo dobré si v Římě udělat jednodenní výlet na pláž k moři. Jak a za kolik se tam dostat, případně kde koupit jízdenku. Děkuji za odpověď. Daniel.

Římské pláže jsou v Lido di Ostia. Dostanete se tam nejdříve metrem B na EUR Magliana a následně vlakem Roma Lido. Vystoupit můžete na Centro, Stella Polare, Castel Fusano nebo Cristoforo Colombo. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, tzn. můžete použít všechny standardní jízdenky, které zakoupíte v automatech nebo na pokladnách ATAC. Můžete také použít . Další pláže jsou na severu, např. u Ladispoli, Santa Severa atd. Dostanete se tam vlakem. Do Ladispoli stojí jízdenka € 3,00, do Santa Severa € 4,10.

# 12.07.2020, 13:11.
Na přelomu července a srpna letíme se ženou do Říma. Chceme si užít především památky. Můžete nám prosím doporučit, kde hledat informace o jednotlivých muzeích, galeriích a památkách? Zda jsou otevřené, či rezervaci a nákup vstupenek. Děkuji. David.

Informace hledejte především na oficiálních stránkách muzeí a památek. Vatikánská muzea najdete na Musei Vaticani, Colosseo a další muzea a památky na Coopculture. Odkazy na římská muzea najdete také na Musei in Comune Roma. Z rezervačních portálů pro vstupenky doporučujeme Get Your Guide.

# 12.07.2020, 12:29.
Chtěla bych se zeptat na Váš názor na tyto Roma a Omnia karty. Kterou z nich? Do Říma se chystáme s rodinou v září na 5 dní. Vidět bychom chtěli samozřejmě Vatikán + Sixtinskou kapli + Koloseum + Villa Borgia a další. Stále zvažujeme koupi turistické karty, jen nevíme kterou. Na internetu jsme načetli co se dalo, ale byli bychom rádi, kdyby nám k tomu mohl poradit někdo, kdo má s tímto zkušenost. Nebo zda bude lepší koupit přes Váš odkaz vstupy rovnou na určitou hodinu a den. Je jasné, že nyní s ohledem na koronavirová opatření, se situace mění každou chvíli, ale i tak prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď. Jana.

je karta určená pro Řím. Kombinuje vstupy a městskou dopravu. je karta kombinující Vatikán a Řím, její součástí je Roma Pass. Kombinuje tedy také vstupy a městskou dopravu. Kterou kartu zvolit, závisí samozřejmě na Vašem itineráři. Je třeba si to propočítat a zvážit vzhledem k itineráři volbu karty nebo poznávání Říma bez karty.

# 10.07.2020, 15:20.
Pane Řehůřku, mohl byste mi ještě prosím poradit, kdy je přístupná Basilika st. Maria Maggiore? Nemohla jsem informace dohledat a rádi bychom ji navštívili. Mnohokrát děkuji. S pozdravem Iveta.

Bazilika je otevřena každý den od 7:00 do 18:45.

# 04.07.2020, 10:25.
Můžete mi poradit, jak se dostanu z letiště Ciampino do apartmánu na Via della Stazione di San Pietro? A druhý dotaz. Kde koupit vstupenky do Colossea a kde provést rezervaci na vstup? Nebo je možné přijít a vstupné koupit na místě? Děkuji za odpověď. Petr.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Termini. Odtud jede autobus č. 64 na Piazza Stazione San Pietro. Vystoupit musíte na konečné nebo i dříve podle polohy apartmánu. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, využijete tedy standardní jízdenky. Z letiště na Termini můžete jet také přímým autobusem za € 5,80. Vstup do Colossea vyžaduje rezervaci. Je to možné i na místě, ale z důvodu vstupu v požadovaném čase ji doporučujeme provést online. Je to možné přes Coopculture nebo Get Your Guide.

# 28.06.2020, 16:20.
Děkuji za rychlou odpověď. Moc se neorientuji v nabídkách. Vatikán máme v plánu 14.7. Pro tuto dobu Open Bus nabízí časy 12:00, 13:00, 14:00. Je tato doba i s rezervací do Sixtinské kaple? Nebo jaký je postup? Mohli bychom navštívit Muzea a Sixtinskou kapli před zahradami? A kde můžeme zakoupit vstupné do kopule chrámu sv. Petra? Omlouvám se za více dotazů, ráda bych měla alespoň základní informace. A velmi děkuji za Vaši práci a zodpovídání dotazů. S pozdravem Iveta.

Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí, je tedy v ceně vstupenky. Jedná se o časové rezervace, musíte tedy nejdříve absolvovat prohlídku zahrad a následně prohlídku Vatikánských muzeí. Vstup do kopule Baziliky je možné zakoupit až na místě.

# 28.06.2020, 15:36.
Chtěla bych Vás poprosit o informace, jak je to se vstupy do Vatikánských zahrad? Na oficiálních stránkách Vatikánu nabízejí vstupy - Vatican Gardens by Open Bus nebo Guided Tours for Individuals - Vatican Gardens. Je možné je navštívit mimo tyto dva okruhy a pokud ano, tak kde je možné zakoupit vstupenky? Děkuji za odpověď. Iveta.

Vatikánské zahrady jsou dostupné pouze s průvodcem. V prvním případě jedete Open Busem a k dispozici je audioprůvodce, ve druhém případě jdete pěšky s průvodcem. V obou případech je součástí této vstupenky i vstupenka do Vatikánských muzeích. Nejdříve si prohlídnete zahrady, následně muzea. Vstupenky můžete koupit na stránkách Vatikánských muzeí nebo přes Get Your Guide.

# 25.06.2020, 10:58.
Jedeme do Říma autem a potřebovali bychom vědět, kde se dá levně zaparkovat přibližně na 6 dní. Bydlíme poblíž Vatikánu. Děkuji. Hana.

Doporučujeme parkovat v ES Park Giolitti v blízkosti nádraží Termini.

# 17.06.2020, 13:22.
V srpnu se chystáme do Říma. Chtěla bych se zeptat, zda zůstávají nějaká opatření a zda je povolená návštěva všech památek? Veronika.

Většina muzeí a památek je otevřená, každé muzeum a památka však používá různá opatření. Jedná se např. o omezený počet návštěvníků, časová rezervace, online rezervace, rozestupy, nošení roušek atd. Doporučujeme si sestavit itinerář a tato opatření si přečíst na oficiálních stránkách konkrétního muzea a památky. Co platí v současné době však s největší pravděpodobností nebude platit v srpnu.

# 13.06.2020, 21:51.
Chtěli bychom se zeptat, zda nevíte, jak nyní funguje nákup jízdenek na autobus č. 520 z letiště Ciampino na metro Cinecitta'? Při loňské květnové návštěvě Říma jsme v hale letiště nemohli najít automat pro nákup jízdenek. Při předchozích návštěvách tam byl. Loni tam byl jeden jiný nefunkční automat. Zda byl pro nákup jízdenek, to nevíme, nevypadal jako ostatní kdekoliv v síti ATAC. Jeli jsme tudíž načerno. V další řadě se týká dotaz naší destinace, kam se budeme přesouvat z Říma a to Neapole. Nevíte náhodou, kde nakoupit přehledně, srozumitelně a levně jízdenky na trajekt směr Capri? Pokud ne, nic se neděje. Hlavně nás zajímají ty jízdenky a automat. Moc děkuji za odpověď. Jan.

V říjnu 2017 byly nainstalované v příletové hale letiště Ciampino dva nové automaty na jízdenky ATAC. Bohužel v jakém stavu jsou v současné době nevíme. Byly oba vedle sebe vyhotovené v červené barvě, rám a horní část v šedé. Ve výši běžné postavy. Nicméně jízdenky je možné zakoupit na letišti také v turistickém informačním centru PIT a v občerstvení Chef Express. Jízdenky na trajekt na Capri doporučujeme zakoupit přes OK Ferry.

# 02.06.2020, 12:10.
Chystáme se od 3.6. do Itálie. Prosím, nevíte zda bude dále akce volný vstup do muzeí každou první neděli v měsíci i v červnu a červenci? Poslední informace na stránkách Ministerstva kultury jsou ohledně volných vstupů z března 2020, tedy období covidu. Děkuji za veškeré informace a už se moc do Itálie těšíme. Hana.

Vstup zdarma první neděli v měsíci do italských státních muzeí a památek je už dlouho pouze v zimním období, tj. od října do března. K tomu si mohou ředitelé muzeí určit další jednotlivé dny, ve které bude v jejich muzeu nebo památce vstup zdarma.

# 13.05.2020, 10:08.
Pracuji na projektu pro zeměpisný seminář a mým úkolem je zjistit, jak je to se vstupným do památek v Římě pro děti do 15. let? Vím, že někde platí snížené vstupné pro studenty nebo občany EU ve věkové skupině 18 až 26 let, ale nikde jsem se nedočetla, jak je to s dětmi? Předem děkuji za odpověď. Zdraví Kateřina.

Do státních muzeí a památek mají děti do 18. let vstup zdarma. Platí to v celé Itálii. Ve Vatikánských muzeích mají zdarma vstup děti do 6. let, do 18. let platí snížené vstupné.

# 15.03.2020, 09:06.
Poraďte mi prosím, jak dostat zpět cenu vstupenek od firmy Coopculture, když tam nemůžeme kvůli koronaviru letět. Koupil jsem 4 vstupenky do Kolosea na 26.4.2020 za celkem € 92,00. Už jednou jsem tam poslal e-mail a odpověď jsem nedostal. Je to pro nás dost peněz a není přece naší vinou, že tam neletíme. Dost na tom, že nám pravděpodobně propadnou letenky. Děkuji za radu. Jiří.

V této chvíli pro Vás jinou radu nemáme, než komunikovat s prodejcem. Pokud nekomunikuje, je to o to složitější. V České republice platí nouzový stav 30 dní od 12. března, v Itálii je platnost nařízení o uzavření muzeí a památek do 3. dubna. Váš termín je o tři týdny později. Je samozřejmě hodně pravděpodobné, že tyto termíny budou prodlouženy. Nicméně my bychom v tak krátké době od případného zrušení nevycestovali. Často doporučujeme našim čtenářům nakupovat vstupenky přes Get Your Guide, kde je sice cena vyšší, ale bezproblémové vrácení ceny vstupenek při stornu. V tomto případě i u těch produktů, kde při nákupu storno možné nebylo. I přes tento významný benefit však mnoho našich čtenářů bohužel upřednostňuje cenu před eliminací rizika.

# 11.03.2020, 20:34.
Ještě mám jednu otázku. Platí vstupenka na Forum Romanum i Palatin, nebo si musím vybrat? Ondřej.

Foro Romano a Palatino jsou v jednom areálu. Je na Vás, zda si vše projdete nebo jen část. Každopádně pokud areál jednou opustíte, už se do něho na stejnou vstupenku vrátit nemůžete. Vstupenky jsou platné pro jednu návštěvu Colosseo a jednu návštěvu Foro Romano / Palatino.

# 07.03.2020, 12:15.
Na stránce Coopculture, kde si kupuji vstupenky do Kolosea, nemohu koupit dětské vstupenky. Proto bych se vás chtěl zeptat, kde jinde se dají koupit vstupenky do Kolosea?

Dětské vstupenky se nekupují. Děti půjdou s Vámi koridorem pro internetové rezervace a na pokladně po prokázání věku a uhrazení rezervačního poplatku obdrží volné vstupenky, platné i do Foro Romano / Palatino.

# 05.03.2020, 20:03.
Chtěla bych vás poprosit, jak se nejlépe a nejlevněji dostat z letiště Roma Fiumicino na hotel Casa Tua Vaticano, Via Gregorio VII 267? Jinak budeme chodit pěšky. A chci se ještě zeptat, zda teď kupovat online vstupy na různé památky, nebo raději na místě? Zda nehrozí uzavření památek kvůli koronavirusu? Letíme 17.3. Předem moc děkuji za odpověď. Lada.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. 64 na Lungotevere in Sassia a následně autobusem č. 98, 881 nebo 916 na Gregorio VII / S. Damaso. Přestupní jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu. Casa Tua Vaticano je jen několik desítek metrů za zastávkou po levé straně. Muzea, archeologické parky, další památky a kulturní instituce jsou uzavřeny na základě vyhlášky ze dne 8. března 2020. Platnost tohoto nařízení je do 3. dubna 2020. Ministerstvo zahraničních věcí na základě mimořádného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 6.3.2020 doporučuje necestovat na území Itálie.

# 04.03.2020, 08:09.
Pane Řehůřku, na Vaši radu máme koupenou vstupenku do Sixtinské kaple a do Vatikánských muzeí, hned na ráno. Prosím, poraďte nám, jak se to provede tam potom prakticky, jak se dají potom tedy oba ty vstupy absolvovat, kam dřív, do kaple, nebo do muzeí? Aby někde neřekli, že jdeme už pozdě. Moc děkuji, snad nám ten mor a panika s ním dovolenou nepokazí. Po velkým rozhodování chceme letět. Necháme to osudu. Hezký den a moc děkuji za vaše rady. Blanka.

Ve Vatikánských muzeích půjdete do fronty, která je pro internetové rezervace, tj. zprava. Tato fronta je výrazně menší a pouštějí tudy jen v souladu s časovými rezervacemi. Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Jděte podle plánku a do Sixtinské kaple postupně dojdete. Každopádně od 12.3. není možné do Itálie vycestovat a do 3.4. jsou v Itálii zavřena všechna muzea a památky. Vše se může samozřejmě prodloužit podle situace. My bychom i tak po zvládnutí epidemie nějaký čas do Itálie necestovali.

# 02.03.2020, 10:39.
Pane Řehůřku, moc Vám děkuji za odpověď a obracím se na Vas ještě jednou. Mohl byste mi poradit, jak se dostat z letiště Ciampino k našemu ubytování v Římě v Georgia Hill B&B ve Via delle Fornaci? Moc děkuji za odpověď. Jitka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Odtud přejděte na Via Barletta, kde je zastávka autobusu č. 982. Jeďte směr Stazione Quattro Venti a vystupte na zastávce Cavalleggeri / S. Pietro. Jděte ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doprava na Via delle Fornaci. Georgia Hill B&B je po levé straně. Součet doby jízd jednotlivých dopravních prostředků je 50 minut. S přestupem byste to tedy měla stihnout do 100 minut a tedy na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Z letiště Ciampino můžete také jet přímým autobusem za € 5,80 na Termini a odtud autobusem č. 64 na Cavalleggeri / S. Pietro.

# 29.02.2020, 18:45.
Děkuji za rychlou odpověď na předchozí dotaz. Měl bych ještě jeden. Mám v plánu si na letišti Ciampino koupit Roma Pass 72. První dva vstupy by měly být díky tomu volné. Platí to i pro objekty ve Vatikánu? Děkuji. Jindřich.

Ne neplatí. je záležitost Říma, ne Vatikánu. Vatikánu se týká , její součástí je i Roma Pass, který pokrývá vstupy a slevy na vstupy v Římě + městskou dopravu.

# 29.02.2020, 11:10.
Tímto bych Vám chtěla moc poděkovat za vše co pro nás začínající cestovatele děláte. Odlétaly jsme 24.2. a návrat jsme měli 27.2. Pobyt a Řím byl nádherný a nezapomenutelný. Vše, co tu zmiňujete, je pravda. My jsme byli díky Vám připraveni na vše. Rezervace lístků nebyla zbytečná záležitost. Ani rezervační poplatky přibližně € 2,00 nebyly zbytečné. A určitě to všem doporučuji. I když byl konec února, fronty do Vatikánských muzeí, ale i na Koloseum, byly pro mě neuvěřitelné. Ale možná neznám situaci v sezóně. Ubytování jsme měli u Andělského hradu a opravdu náhodou i se zastávkou letištního autobusu Bus Shuttle. Cena za osobu na letiště Ciampino € 6,00. Super! Jinak jsme nepoužívali žádnou městkou dopravu, ale hezky jsme si vychutnávali procházky - tůry denně do 20 km. V tom nádherném slunném počasí. Určitě Váš web doporučím a samozřejmě také sama využiji k dalším cestovatelským účelům. Jen pro informaci: celý sečtený účet se vším všudy, a to jsme se nešidili, nás vyšel na 21000,- Kč. Byli jsme 2. Ještě jednou děkuji a přeji více takto spokojených čtenářů. Alice.

Moc děkujeme za zpětnou vazbu. Jsme rádi, že jste si návštěvu Řím užili.

# 29.02.2020, 10:18.
V termínu od 7.3. do 11.3.2020 letíme do Říma kvůli památkám. Je v současné době nějaké omezení památek v Říme z hlediska vstupu nebo maximálního počtu návštěvníků z důvodu koronaviru? Lze nějak zaznamenat napjatou atmosféru? Rozmýšlíme variantu zrušení zájezdu. Je moc nevýhodné si kupovat vstupenky na dané památky až na místě? Chceme si itenerář zvolit na místě až každý den, dle počasí a chuti. Jakou jízdenku prosím zvolit, pokud budeme MHD jezdit po Říme každý den od rána do večera? Tj. celých 5 dnů. Lze na tuto jízdenku jet již z letiště Fiumicino? Jak se dostat z letiště Fiumicino pomocí MHD na ubytování na adrese Via Aurelia 831, Aurelio, 00165 Řím? Děkuji moc za ochotu a Vaše odpovědi. Martin.

O omezení památek nemáme v současné době žádné zprávy. V celé Itálii, tedy i v Římě, byl zrušen volný vstup první neděli v měsíci 1.3.2020 do státních muzeí a památek - viz naše odpověď ze dne 28.02.2020, 17:05. To se ale Vašeho termínu netýká. Došlo také ke zrušení několika mší atd. Situace se ale vyvíjí ze dne na den, z hodiny na hodinu, doporučujeme tedy sledovat informace Ministerstva zahraničních věcí, aktuální zpravodajství, zaregistrovat se do databáze DROZD atd. Rezervaci doporučujeme udělat určitě do Vatikánských muzeí a Colosseo. Jízdenka, která pokryje celých 5 dní se jmenuje CIS a její cena je € 24,00. Platí od okamžiku validace do půlnoci sedmého dne včetně dne validace. Na cestu z letiště Fiumicino tuto jízdenku, stejně jako kteroukoliv jinou z tarifního pásma Metrebus Roma, nevyužijete. Cesta do Roma Camping in Town je popsaná v odpovědi ze dne 10.02.2020, 09:56.

# 28.02.2020, 17:05.
Do Říma přiletíme 1.3.2020 ráno. Je to první neděle v měsíci. Platí ještě volný vstup do muzeí a památek? V Římě budeme do středy ráno. Vyplatí se Roma Pass na tři dny za € 38,50 nebo BTI jízdenka za € 18,00? Děkujeme za odpověď. Jindřich.

Volné vstupy první neděli v měsíci v italských státních muzeích a památkách platí v období do října do března. Volný vstup měl být tedy i 1.3.2020. Nicméně nastal problém s šířením koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Ministerstvo pro kulturní dědictví a aktivity pozastavilo volný vstup v neděli 1. března do italských státních muzeí a památek. Vstup je tento den za běžných podmínek. Zareagovaly na to i rezervační systémy těchto institucí, kde je možné vstup na 1. března 2020 zarezervovat, např. Colosseo. To, zda se Vám vyplatí, nevíme. Záleží to na Vašem itineráři, tedy jaké památky navštívíte a jak budete cestovat. Pokud byste kupoval Roma Pass pouze z důvodu dopravy, potom se samozřejmě nevyplatí. Je třeba si to propočítat, porovnat ceny s Roma Pass a bez Roma Pass. Potom zjistíte, co je pro Vás výhodnější. Jízdenka BTI se neprodává. V současnosti se třídenní jízdenka jmenuje Roma 72H a její platnost je na rozdíl od původní BTI (která platila do půlnoci třetího dne) odpovídající počet hodin, tedy 72, od první validace. Cena je € 18,00.

# 26.02.2020, 17:16.
Jak se dostanu z letiště FCO na ubytování Via Francesco Daverio, 14 int. 4 A Řím, Lazio 00152, Itálie? Děkuji. P.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud pokračujte z náměstíčka před nádražní halou okružním autobusem č. 871 a vystupte na zastávce Bonnet / Quattro Venti. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned na první křižovatce odbočte doleva na Via dei Vascello. Na následující křižovatce odbočte doprava na Via Francesco Daverio. Vaše ubytování je po levé straně. Ze zastávky autobusu je to 150 m. Autobus č. 871 nejezdí v neděli. V tomto případě doporučujeme přejít přes náměstíčko u nádraží na Circonvallazione Gianicolense (po této ulici jezdí tramvaje) a vydat se po ní doleva. Před zatáčkou doleva je zastávka autobusu č. 710. Jeďte směr Carini a vystupte na konečné zastávce Carini. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva na Via Francesco Daverio. Vaše ubytování je po pravé straně. Autobus č. 710 jezdí každý den. Na zastávku autobusu je to z nádraží 500 m, ze zastávky autobusu k ubytování 150 m.

# 26.02.2020, 04:29.
Děkuji vám za předchozí podrobnou a srozumitelnou odpověď. Chystáme se v Římě na Cimitero Acattolico a Keats Shelley a chtěli bychom vědět, zda je vstup do těchto míst také nutné objednat nějak předem, jako jinak kde co v Římě, nebo zda je třeba za vstup platit. Také bychom byli rádi za dopravní navigaci ke hřbitovu od Termini, je-li to možné. Budeme rádi za reakci. Martina.

Vstup na Cimitero Acttolico u Piramide je zdarma a pro jednotlivce ho nelze rezervovat. Návštěva je možná každý den od 9:00 do 17:00, v neděli a ve svátek do 13:00. Poslední vstup je možný půl hodiny před uzavřením. Skupinové návštěvy (maximálně do 20. osob) s vlastním průvodcem je třeba nahlásit e-mailem minimálně 10 dní předem na předepsaném formuláři. U těchto skupin se doporučuje zanechat dar minimálně € 3,00 za osobu. Skupinové návštěvy (maximálně do 20. osob, minimálně 10. osob) s průvodcem přiděleným z dobrovolníků hřbitova je třeba také nahlásit e-mailem minimálně 10 dní předem na předepsaném formuláři. Vyžaduje se dar € 6,00 za osobu. Dary se zanechávají v návštěvnickém centru. Muzeum Keats Shelley House u Španělských schodů by už mělo být od 24.2.2020 po provedených restaurátorských pracích otevřeno. A to denně od 10:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00 kromě neděle, kdy je zavřené. Po většinu svátků je otevřené. Vstupné je € 6,00. Lze dělat jen skupinové rezervace. Z Termini se ke hřbitovu dostanete metrem B - zastávka Piramide, k muzeu metrem A - zastávka Spagna.

# 24.02.2020, 17:02.
Chápu správně, že nově jde navštívit podzemí arény bez akreditovaného průvodce a skupiny, ale i jako jednotlivec? Vidím tam piktogram panáčka, ale raději bych si informací ověřila. Děkuji. Anna.

Tento produkt je možné zakoupit jako jednotlivec pouze pro návštěvu ve skupině s vlastním průvodcem nebo ve skupině s přiděleným průvodcem ve vybrané jazykové verzi. Když si tyto produkty rozklikáte, je to tam přehledně uvedeno.

# 24.02.2020, 14:38.
Děkuji za odpověď, ale zeptám se, kdybych nastoupil jako první jízdu vlakem Termini - Aurelia, musím lístek validovat na nastupišti, že? Potom už ne. Lístek by byl 7. denní za € 24,00. Přijedeme do Říma vlakem na Termini a potom do kempu Aurelia. Děkuji za odpověď. Libor.

Ano, je to tak. Nezapomeňte, že na tuto jízdenku musíte vyplnit jméno, příjmení a datum narození. Při případné kontrole musíte předložit s jízdenkou i doklad totožnosti. Jízdenka musí být validovaná na začátku první cesty. Uvnitř jsou validátory v autobusech, tramvajích, trolejbusech, ve vlacích Roma-Giardinetti a Roma-Viterbo. V metru jsou umístěny na turniketech. Ve vlaku Roma-Lido a ve vlacích Trenitalia jsou umístěny ve stanicích. Tato jízdenka jako jediná neplatí odpovídající počet hodin, ale její platnost je do půlnoci sedmého dne od první validace. Tzn. pokud ji validujete např. ve 20:00, využijete ji 6 dnů a 4 hodiny.

# 23.02.2020, 16:10.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás požádat o radu s nákupem vstupenek do Caracallových lázní a do areálu Ostia Antica, když budeme mít Roma Pass. Nebo je musíme koupit až na místě? Moc děkuji. Tereza.

Terme di Caracalla a Scavi di Ostia Antica jsou zapojeny do systému . Předpokládáme, že nebudete tyto vstupy realizovat v rámci volného vstupu. Snížené vstupné můžete zaplatit až na místě. Pokud chcete online rezervaci do Therme di Caracalla, je to možné přes Coopculture. Rezervační poplatek je € 2,00 k ceně vstupného.

# 22.02.2020, 18:40.
Budeme ubytovaní v kempu Aurelia a chceme se podívat k moři. Jízdenku budeme mít 7. denní za € 24,00. Bude již označena z autobusu č. 246 a musím jí označit na nástupišti vlaku? Nebo stačí jen nasednout na vlak a jet? Do které stanice mi lístek bude platit? Směr Ladispoli a dále. Děkuji za odpověď. Libor.

Časové jízdenky se validují jen při prvním použití. Výjimkou je metro, kdy musíte jízdenku vložit do automatu pokaždé, jinak se Vám neotevřou turnikety. Trasa vlaku FL5 je ve směru na Civitavecchia v městském pásmu, ve kterém platí tarif Metrebus Roma, tedy standardní časové jízdenky, po stanici Aurelia. Musíte si tedy koupit standardní jízdenku Trenitalia za € 3,00 do stanice Ladispoli-Cerveteri. Cena je stejná i zpět. Můžete si také koupit jinou týdenní časovou jízdenku, pro tarifní pásmo Metrebus Lazio. Tato jízdenka se jmenuje CIRS a do Ladispoli musí být na tři zóny. Ladispoli je sice v zóně B, Řím v zóně A, počítá se však za dvě zóny. Cena takové jízdenky pro tři zóny je € 34,50. Za Ladispoli je např. Santa Marinella v zóně C a Civitavecchia v zóně D.

# 20.02.2020, 09:47.
Skvělé. Posílám do Říma svého 80. letého otce s přítelkyní, tak jim připravuji itinerář. Já jezdím z letiště taxíkem, ale jim se nechce moc utrácet. Ještě mám jeden dotaz. Jakým autobusem se od jejich hotelu dostanou ke Koloseu? Metro je pro ně složité. Stačí, že jsem jim naordinovala jednu cestu metrem ze Spagna na Cipro, až půjdou do Vatikánských muzeí. Děkuji. Radka.

Ze zastávky S. Claudio, na kterou přijedete cestou z letiště, jeďte k Colosseo autobusy č. 51 směr San Giovanni (je okružní) nebo č. 85 směr Arco di Travertino nebo č. 117 směr Piazza S. Giovanni in Laterano (je okružní). Vystoupit musíte vždy na Colosseo.

# 19.02.2020, 20:35.
Chtěla bych se informovat, jak se dostanu z Říma k moři. Chceme se tam podívat jen na otočku na jeden den. Platí lístek na metro za € 1,50 až do města Lido di Ostia? Umíte mi doporučit stránku, kde se podívám, jak často jezdí vlak? Chystáme se tam v půlce května. Nevíte náhodou, zda jsou v květnu už zpoplatněné pláže? Děkuji předem za odpověď. Michaela.

Z centra jeďte metrem na EUR Magliana a tady přestupte na vlak Roma Lido. Ten je po celé trase také v tarifním pásmu Metrebus Roma. Jízdenka BIT v ceně € 1,50 je přestupní, v metru ji však můžete použít jen jednou. Pokud však např. pojedete metrem A, na Termini hned přestoupíte na metro B aniž byste prošla ven z metra přes turnikety, můžete použít jen jednu jízdenku BIT. To samé platí i pro vlaky a jejich kombinaci s metrem. Nicméně, pokud do vlaku Roma Lido půjdete přes turnikety a ty Vás na jízdenku pustí, neměl by být problém. Hlídejte si také platnost jízdenky, která je 100 minut. Z Termini na konečnou vlaku Roma - Lido, tj. Cristoforo Colombo, to trvá hodinu (bez přestupu). Pokud pojedete z nějaké vzdálenější lokality včetně přestupu z metra A na metro B, nebo přestupu z metra C na metro A, potom z metra A na metro B, potom to nemusíte v časovém limitu stihnout a potřebujete dvě jízdenky. Jízdní řády jsou na ATAC. Sezóna začíná 1. května a končí 30. září. Hlavní sezóna je v červenci a srpnu. V Lido di Ostia jou i nezpoplatněné pláže.

# 19.02.2020, 15:34.
Od 11.5.do 14.5. letíme s přítelem do Říma. Přiletíme na Ciampino a ubytování máme v penzionu Favola Romana na Via Principe Eugenio 15, Central Station, 00185 Řím, Itálie. Je to náš první výlet. Nejsme vůbec žádní cestovatelé, zatím. Co jsem si četla v odpovědích, koupíme si jízdenku za € 1,50 na těch 100 minut, ale potom už nevím co dál. Jak se dostat do hotelu? Takže moje dotazy zní: 1. kudy a jak je cesta do penzionu? Předpokládám, že cesta zpět na letiště bude stejnou trasou. 2. Důležité památky - Colosseum, Fontana di Trevi, Vatikán, Bazilika sv. Petra, Sixtinská kaple, Španělské schody. Dá se to všechno za tři dny stihnout? 3. V ceně máme snídani, kde se najíst zbytek dne, aby nás to, potažmo mě, nezruinovalo? 4. Na jaké supermarkety, neboli obchůdky s potravinami, se specializovat, abychom se vyhnuli turistickým cenám? Katka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Vittorio Emanuelle. Jakmile vyjdete z metra, vydejte se kolem parku tak, abyste ho měla po levé ruce. Na konci náměstí přejděte do jeho levého rohu. Z něj vychází Via Principe Eugenio. Favola Romana je po pravé straně. Ano, uvedené památky se za tři dny dají stihnout. Na jeden den uprostřed pobytu si nechte Vatikán, na druhý den uprostřed pobytu si nechte Colosseo / Foro Romano a Palatino. K tomu vždy přidejte ještě něco v okolí. Tzn. Fontanu di Trevi i Španělské schody bez problému stihnete během těchto dnů včetně dalších památek v historickém centru. Den příletu a odletu máte ještě rezervu na další poznávání Říma. Určitě doporučujeme rezervovat Vatikánská muzea (součástí je Sixtinská kaple) a Colosseo. Můžete přes Get Your Guide nebo přes stránky konkrétních muzeí a památek. V okolí Vašeho ubytování je spousta restaurací, kde se dá za slušnou cenu najíst. Pokud se budete stravovat během návštěvy hlavních památek, doporučujeme jít o něco dál od těchto památek. V historickém centru jsou samozřejmě ceny vysoké. Doporučujeme si přečíst článek Kam na jídlo a co ochutnat, kde najdete nějaké tipy. Potraviny dobře nakoupíte např. v řetězcích Coop, Despar nebo Conad.

# 19.02.2020, 14:19.
Prosím vas o radu, jak se dostat z letiště Ciampino do hotelu mamas Collection suite Montecitorio na Via delle Convertite 5. Děkuji. Radka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini. Zaveze Vás na Via Giolitti. Jděte od zastávky tak, že nádražní budovu budete mít po levé straně a odbočte doprava na Via Urbano Rattazzi. Tady je po pravé straně zastávka okružního autobusu č. 71. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jeďte na zastávku S. Claudio. Jděte ve směru jízdy autobusu na náměstí Piazza di San Silvestro, přejděte ho a v levém rohu se vydejte doleva na Via delle Convertite. Mamas Collection Suite Montecitorio je po pravé straně. Můžete jet také z letiště autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud metrem A na Spagna. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Přejděte na Piazza di Spagna a pokračujte do jeho nejužší části. Navazuje na něho Via di Propaganda, která Vás dovede na Via della Mercede, po které se vydejte doprava. Tato ulice Vás dovede až na náměstí Piazza di San Silvestro. Jděte stále rovně a pokračujte po Via delle Convertite. Ubytování je po pravé straně. Můžete také použít kombinaci obou variant, tzn. autobusem č. 520 a metrem A na Termini, přejít na Via Urbano Rattazzi a následně autobusem č. 71. Nejméně chození je v první variantě.

# 18.02.2020, 12:13.
Jsme zpět. Chci vám moc poděkovat za užitečnou radu. Opravdu nás cesta z Ciampina do Vatikánu stála € 1,50 za osobu, to samé zpět, což je naprostá bomba. Za ušetřené peníze jsme si mohli koupit vynikající italskou zmrzlinu navíc. Ještě jednou velké díky, jste borec. Dáša.

Děkujeme Vám za zprávu. Jsme rádi, že Vám naše informace zpříjemnily pobyt v Římě.

# 17.02.2020, 22:31.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se dostat z letiště Ciampino k ubytování na adrese Viale Trastevere 259 a potom odtud ke Koleseu. Moc děkuji za odpověď. Mirka.

Kupte si kombinovanou jízdenku za € 2,70 a jeďte nejdříve autobusem Atral na vlakové nádraží Ciampino a následně regionálním vlakem na Termini a odtud regionálním vlakem na Trasterevere. Odtud je to k Vašemu ubytování 350 m. Přejděte náměstíčko před nádražím a pokračujte rovně po Viale Trastevere. Vaše ubytování je po pravé straně. Z letiště Ciampino můžete jet také autobusem č. 720 na Laurentina a odtud metrem B na Marconi. Vyjděte na Via Giuglielmo Marconi a pokračujte autobusem č. 170 směr Termini. Vystupte na zastávce Carlo Porta. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a na Viale Trastevere odbočte doleva. Vaše ubytování je po levé straně. Na celou trasu Vám stačí jízdenka BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Můžete jet také autobusem za € 5,80 na Termini a odtud autobusem č. H směr Dei Capasso. Vystoupit musíte na zastávce Trastevere / Pescarella. Jděte ve směru jízdy autobusu. Vaše ubytování je po levé straně. Na autobus H potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50.

# 17.02.2020, 21:37.
Pane Řehůřku, děkuji za vaše stránky. Potřebovala bych poradit ve dvou věcech: 1. Jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do hotelu Welcome Piram nedaleko Termini a jaký lístek a kde k tomu koupit. 2. Slyšela jsem o možnosti zamluvit si předem po internetu lístek na okružní trasu autobusem Římem, lístek může platit několik dní, jezdí okružně po zajímavých místech a je možné z autobusu vždy na kterékoliv zastávce vystoupit a nastoupit. Věděl byste o tom víc, tedy zda je to pravda a na které webové stránce by se takový lístek dal zakoupit a kde by se potom měl vyzvednout? Budu ráda za odpověď. Martina.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini. Zaveze Vás na Via Giolitti. Odtud je to k Welcome Piram Hotel už jen 350 m. Jděte podél nádražní haly (budete ji mít po pravé ruce) a odbočte doleva na Via Gioberti a následně doprava na Via Giovanni Amendolea. Váš hotel je na této ulici za třetí křižovatkou po levé straně. Můžete si např. zakoupit produkt Rome: Hop-on Hop-off Sightseeing Bus Tour. Je tady hodně možností. Můžete si zakoupit jízdenku na jednu jízdu, pětihodinovou jízdenku, odpolední jízdenku, jízdenku na jeden den, jízdenku na 24, 48 nebo 72 hodin. Autobus jede po následující základní trase: Termini, Santa Maria Maggiore, Colosseum, Circo Massimo, Piazza Venezia, Vatikán, Castel Sant' Angelo, Via Ludovisi, Via Veneto, Barberini. K dispozici máte vícejazyčné audio a Wifi. Nastoupit a vystoupit můžete na kterékoliv zastávce.

# 17.02.2020, 21:09.
Chci pochválit Vaše stránky, ze kterých jsem získala spoustu velmi cenných informací potřebných při návštěvě Říma a Vatikánu, týkající se nákupu vstupenek atd. V dubnu plánujeme s manželem a přáteli, jsme 4. členná skupina, návštěvu Říma na 6 dní. Přílet máme v pondělí v 8:10 hodin na letiště Řím Ciampino a ubytovaní budeme v Římě na Via del Crocifisso. Prosím Vás o sdělení informace a radu týkající se spojení a dopravy z letiště na ubytování. Děkuji a přeji hezký den. Ivana.

Těch možností máte několik. Vždy se musíte dopravit na Termini. Můžete jet autobusem č. 520 na Cinecitta', odtud metrem A na Termini a odtud autobusem č. 64 na Crocifisso / Porto Fabbrica. Teoreticky tuto trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Mějte ale v záloze raději druhou jízdenku. Můžete jet také autobusem za 5,80 na Termini a odtud zmiňovaným autobusem č. 64 za € 1,50. Třetí možností je si zakoupit kombinovanou jízdenku za € 2,70. Nejdříve pojedete autobusem Atral na nádraží Ciampino, odtud vlakem na Termini a odtud vlakem na San Pietro. Ze San Pietro jděte doleva po Via Innocenzo III, na kterou navazuje Via del Crocifisso.

# 16.02.2020, 22:42.
Nevíte, zda stačí naše karta ZTP jako doklad na slevu pro zdravotně postižené? Děkuji. S pozdravem Božena.

Nikde se nepíše, jakým způsobem se prokazuje zdravotní postižení. Do Vatikánských muzeí mají vstup zdarma zdravotně postižení s ověřenou invaliditou více než 74%. Pro návštěvníky, kteří nejsou soběstační, je vstup zdarma rozšířen i na společníka. Jinde to specifikované takto není a jak se to prokazuje nevíme.

# 16.02.2020, 18:54.
Viete mi prosím poradiť, aký lístok kúpiť, keď chceme dve osoby navštívit Vatikánske múzeá, Baziliku sv. Petra, aj sa pozrieť do tej kupoly? Aký lístok si vybrať, aby sme nestáli v rade a v akom poradí to navštívit? Pozerala som na tie vstupenky, ale vobec neviem, ktorú vybrať. Monika.

Do Vatikánských muzeí určitě doporučujeme si zakoupit online rezervaci. Vyhnete se tak dlouhým frontám. Vstup do Baziliky je zdarma, vstup do kupole je zpoplatněný. Do kupole se kupují vstupenky až na místě. Pokud chcete navštívit Vatikánská muzea bez průvodce, potřebujete vstupenku Vatican Museums & Sistine Chapel Skip-The-Line-Ticket Entry. Součástí Vatikánských muzeí je Sixtinská kaple. Nicméně s touto vstupenkou nemůžete projít ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky. To je možné pouze s průvodcem. Individuální návštěvníci musí vyjít z Vatikánských muzeí standardním východem a do Baziliky jít z náměstí. I když je vstup zdarma, musíte si vystát dlouhou frontu, protože probíhají různé kontroly. Pokud chcete ušetřit hodně času, můžete si zakoupit kombinovanou vstupenku do Vatikánských muzeí a Baziliky s průvodcem: Skip-the-Line Vatican, Sistine Chapel, St. Peter's Tour. Po prohlídce Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple půjdete přímým průchodem ze Sixtinské kaple do Baziliky. V tomto případě je pořadí dané. Pokud zvolíte variantu samostatných vstupů, potom doporučujeme návštěvu Baziliky brzy ráno. Začátek návštěvní doby je v 7:00 hodin. To tam bývá nejméně lidí. Až potom jděte do Vatikánských muzeí. Při časové rezervaci si nechte samozřejmě dostatečnou rezervu na přechod. Do Baziliky můžete vstoupit přednostně s průvodcem nebo audioprůvodcem. Vstupenky můžete zakoupit i na stránkách Vatikánských muzeí.

# 16.02.2020, 17:46.
Děkuji za upřesnění. Pokud tomu dobře rozumím, do Vatikánu se dostanu po zaplacení vstupu a mohu si přikoupit něco dalšího - Baziliku, Sixtinskou kapli. Dá se tedy říct, když si koupím přednostní vstup do kaple třeba na 11:00, ale u Vatikánu budu už jak otevřou a začnu Bazilikou, je šance, že fronty do Baziliky budou menší, projdu si ji a potom půjdu do kaple, kde budu mít zakoupený přednostní vstup? Snažíme se minimalizovat náklady a Vatikán je pro mě tak trochu záhadou. Budeme bydlet asi 10 minut od Vatikánu. Ještě jednou děkuji. Soňa.

Ne. Vstup do Vatikánu se neplatí. Platí se vstup do Vatikánských muzeí, jejichž součástí je Sixtinská kaple. Vstup do Baziliky je zdarma. Platí se výstup do kupole a vstup do nekropole. A samozřejmě případné varianty s průvodci. Bazilika se otevírá pro návštěvníky v 7:00 hodin, to tam bývá také nejméně lidí.

# 16.02.2020, 14:10.
Moc vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Pokud jsem to pochopila správně, Bazilika sv. Petra je zdarma a když koupím vstupenky Skip the line přes Get Your Guide nebo Tiqets, dostanu se všude a měla bych přeskočit frontu. Děkuji moc. S pozdravem Soňa.

Ano. Půjdete vstupem pro internetové rezervace, tedy mimo hlavní frontu. Počítejte s tím, že tato vstupenka Vás neopravňuje ze Sixtinské kaple přejít do Baziliky. To lze pouze během prohlídky s průvodcem při kombinaci Vatikánská muzea a Bazilika. Se standardní vstupenkou musíte vyjít z Vatikánských muzeí a do Baziliky vstoupit z náměstí. I když je návštěva Baziliky zdarma, musíte si vystát frontu z důvodu bezpečnostní a dalších kontrol. Frontu lze minimalizovat produktem Reserved Entrance: Saint Peter Basilica Self-Guided Tour.

# 16.02.2020, 13:50.
V květnu letíme čtyřčlenná skupina na 4 dny do Říma. Přílet máme na letiště Ciampino. Ubytování máme zajištěno na adrese: 12 Largo Camesena, Tiburtino. Můžete mi prosím poradit nejjednodušší spojení a cenu jízdného? Chceme projít hlavní památky, vyplatí se pořídit Roma Pass? Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji mnoho zdaru. Jste skvělí. Linda.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Termini a následně metrem B na Tiburtina. Pokud na Termini přestoupíte přímo na linku B (neprojdete ven turnikety), můžete na celou trasu použít jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Z metra vyjděte do nádražní haly, projděte jí na náměstí Piazzale Giovanni Spadolini. Vydejte se doprava a pokračujte ulicí Via dello Scalo Tiburtino. Na křižovatce odbočte doleva a následně doprava na Via Camesena. Následně opět hned doleva na Largo Camesena. Dojdete přímo k Vašemu ubytování, které bude před Vámi. To, zda se Vám vyplatí nebo ne, záleží na Vašem itineráři, tj. kombinaci konkrétních navštívených památek a cestování. Je třeba si to propočítat.

# 15.02.2020, 17:29.
Chystám se objednat online vstup do Vatikánu. Když se dívám na jejich stránky, v den co chci, už je pouze čas od 11:00. Když se dívám na Get Your Guide, je zde čas už v 9:30, ale cena je vyšší. Zajímalo by mě, zda se objednáním přes vatikánské stránky trochu vyhnu frontě na vstup, i když to bude kolem poledne. Get Your Guide má zřetelně napsané skip the line. Anebo je reálná šance, když tam budu ráno, hned jak otevřou, nebo chvilku před tím, že se tam dostaneme aniž bychom měli koupené vstupenky předem? A druhý dotaz. Budeme tam první neděli v měsíci. Měly by snad být některé vstupy zdarma. Je to tak? Potažmo jsou památky, které naopak v neděli bývají zavřené? Abychom o ně nepřišli. Děkuji moc za odpověď. Soňa.

V obou případech se vyhnete té hlavní frontě. Půjdete koridorem pro internetové rezervace. Rozdíl v ceně je samozřejmě relativní pojem. Každá z možností má svá pro a proti. Pokud se rozhodnete jít do Vatikánských muzeí bez rezervace, je to samozřejmě možné a s největší pravděpodobností se tam dostanete. Je to spíše o tom, že ztratíte čas stáním ve frontě, která v sezóně může být opravdu velká. Musíte počítat s tím, že ztráta času je i to, že si do fronty stoupnete nějaký čas před otevřením pokladen. První neděli v měsíci není vstup do Vatikánských muzeí zdarma. Tam je vstup zdarma poslední neděli v měsíci. První neděli v měsíci je vstup zdarma do státních muzeí a památek v Itálii, platí to však v zimním období, tj. od října do března. V neděli je zavřeno ve Vatikánských muzeích, kromě té poslední neděle v měsíci.

# 15.02.2020, 17:22.
V květnu jedeme do Říma a moc rádi bychom požádali o radu. Rádi bychom si přes server Coopculture, snad je to OK, koupili vstupenky do Colossea, Fora Romana a Palatinu. Líbila se nám možnost vidět i Arénu, takže jsme si tam vyhlédli vstupenky Full Experience + Arena za € 22,00 + € 2,00 rezervační poplatek. Bohužel ale nejsme ani přes nastudování popisku a detailu vstupenky nějak schopni odhalit, zda musíme být pouze nějaká organizovaná skupina s průvodcem nebo zda budeme i jako dvě samostatné osoby vpuštěni. V záloze máme typ vstupenky Colosseum, Forums and Palatine Ordinary Admission za € 16,00 + € 2,00. Tam nás snad už jako jednotlivce pustí. Že se vstupenky objeví online na květen až později, to samozřejmě chápeme. Mohli bychom prosím požádat o radu, jak to tedy s těmi skupinovými vstupy s průvodcem je? Moc děkujeme. Julie.

Směrodatné jsou piktogramy, uvedené u seznamu produktů. Tam, kde je piktogram jednotlivce, můžete zakoupit vstupenky i jako jednotlivec.

# 15.02.2020, 10:21.
Objednali jsme si přes Get Your Guide kompletní balíček v Římě - zrychlený vyhrazený vstup do Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Koloseum, Římského fóra a Palatine Hills, vyhrazený vstup do Baziliky svatého Petra. Měli jsme si vybrat čas. Byl tam pouze jeden termín. Chápeme to asi jako setkání, kde nám potom řeknou harmonogram? Nebo se nám ještě dopředu někdo ozve? Zatím jsme žádný e-mail neobdrželi, koupené to máme už 4 dny. Nejsme si úplně jistí, jak to bude. Nemohli jsme to nikde podrobněji najít. Děkujeme. S pozdravem Aleš.

Máte zřejmě na mysli Best of Rome All Access Pass. Veškeré informace jsou v popisu tohoto produktu. V oddíle Meeting Point je uvedeno, kde si All Access Pass můžete vyzvednout. Adresa je: Piazza d' Aracoeli 16. Je to v historickém centru Říma, vedle Piazza Venezia. Čas, který jste si zvolil je čas návštěvy Colosseo. V tomto případě bývá nejslabším článkem právě Colosseo, kde se občas stane, že se potvrzení rezervace zpozdí. Nicméně byste měl e-mailem obdržet voucher, který potom můžete použít v tištěné nebo elektronické podobě na výše uvedené adrese. Pokud se tak nestane do týdne od data nákupu, obraťte se na Get Your Guide. Na jejich stránkách jsou také nástroje pro opakované získání voucheru - v patičce v oddíle Support / Contact / Voucher. S All Access Pass potom postupujete jako se samostatně zakoupenými vstupy, tzn. jdete vstupy vyhrazenými pro internetové rezervace a v Bazilice si vyzvednete audioprůvodce.

# 12.02.2020, 20:41.
Pane Řehůřku, velice Vám děkuji za odpověď. Jste moc hodný a Vaše rada nám moc pomůže. Pokud mohu ještě poprosit o radu ohledně koupi vstupenek na Koloseum. Ještě bohužel nejsou k prodeji na duben na Get Your Guide. Ale až se objeví, tak nevím, jak to máme objednat, jelikož nám to nabízí od 18. let a my s sebou máme jednoho klučíka ve věku 16 let a jeho bráchovi je 18. let a má asi nárok na zlevněnou vstupenku jako student. Jak máme prosím postupovat? My jsme jinak čtyři dospělé osoby bez nároku na slevu a dva studenti - 16 a 18 let. Děkuji moc za Vaši radu a zda mi poradíte, kterou vstupenku si máme koupit. Hezký večer. Dana.

Přejděte na Coopculture - Luoghi / Aree Archeologiche / Roma e Tivoli / Roma Colosseo / Biglietteria / Acquista / Colosseo, Fori, Palatino ingresso ordinario - Dettagli. Vyberte datum a čas a vložte do košíku (Add to Cart) požadovaný počet vstupenek - 4x Biglietto intero a 1x Biglietto Ridotto. Následně přes Checkout přejdete k zadání údajů a k platbě. Jedná se o základní vstupenku. Pokud chcete rozšířený program (např. podzemí v Colosseo nebo další vstupy ve Foro Romano), můžete samozřejmě v úvodu zvolit jiný produkt. Postup objednání je stejný. U vchodu půjdete koridorem pro online rezervace. U pokladny předložíte voucher a po prokázání věku dětí obdržíte vstupenky. V případě mladšího volnou vstupenku. Dítě do 18. let jde s Vámi automaticky, nikde se nic nerezervuje, ani dopředu nic neplatí. Na místě uhradíte jen rezervační poplatek ve výši € 2,00.

# 11.02.2020, 21:10.
Jedeme do Říma od 9. do 12.4.2020. Rozhodujeme se, zda je lepší objednat si kompletní balíček vstupů se Skip the Line u Get Your Guide nebo u Tiqets. Zrychlený vyhrazený vstup do Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Koloseum, Římského fóra a Palatine Hills, vyhrazený vstup do Baziliky svatého Petra a oficiálního audioguide APP. 15. minutové multimediální video ze starého Říma v místě setkání. Co není zahrnuto - přístup do kupole Baziliky svatého Petra. Ještě jsme slyšeli o vyhlídce ve Vatikánu - výtah a výstup nahoru, musí se rezervovat nebo se kupuje lístek až na místě? Děkujeme. Aleš.

Doporučujeme zakoupit přes Get Your Guide. Na tyto stránky odkazujeme již dlouho a máme v drtivé většině kladnou zpětnou vazbu. Vstup do kupole v Bazilice se kupuje na místě. Doporučujeme bez výtahu. Většinu schodů si stejně bude muset vyjít.

# 10.02.2020, 16:02.
Cestujeme ve čtvrtek do Ostie a Říma. Mám dotaz na dopravu z Ostie, kde budeme ubytovaní, do Říma. Platí zde jízdenky na městskou dopravu a kolik nyní stojí? Dále bych potřebovala vědět, zda lze dopředu zjistit konání mše v San Pietro v termínu od 14.2. do 16.2.2020. Děkuji. Ilona.

Z Lido di Ostia se nejlépe do centra dostanete vlakem Roma - Lido. Je po celé trase v tarifním pásmu Metrebus Roma. Zaveze Vás na Porta S. Paolo, odkud můžete pokračovat metrem B (Piramide). Můžete vystoupit už na EUR Magliana, odkud jezdí také metro B. V Tarifním pásmu Metrebus Roma je i Lido di Ostia. Můžete tedy na stejné jízdenky jezdit i zdejšími autobusy. Jízdenka BIT stojí € 1,50, jízdenka Roma 24H stojí € 7,00, jízdenka Roma 48H stojí € 12,50, jízdenka Roma 72H stojí € 18,00, týdenní jízdenka CIS stojí € 24,00. Program mší v Basilica Papale San Pietro najdete na vatican.va.

# 10.02.2020, 09:56.
Děkuji za tento web a za spoustu užitečných informací. Dovolila bych si Vás požádat o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do ubytování Roma Camping In Town, Via Aurelia 831, Aurelio, 00165 v březnu 2020 a následně jakou dopravu využít pro cestování do centra za památkami? Předem děkuji za odpověď. Dita.

Optimální doprava je následující: z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere a odtud pokračujte vlakem FL5 na Aurelia. Jízdenka stojí € 8,00. Ze stanice Roma Aurelia pokračujte jednu zastávku autobusem č. 246 nebo 247 na Aurelia / Via della Stazione Aurelia. Zastávka je u Roma Camping in Town. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Pěšky je to přibližně 1 km. K památkám se dostanete zmiňovanými autobusy - č. 246 jede k metru Cornelia, č. 247 k metru Cipro. Metrem A se potom dostanete do centra, resp. po přestupu na Termini na metro B např. k Colosseo.

# 09.02.2020, 21:44.
Pane Řehůřku, chtěla jsem se Vás zeptat na dopravu v Římě. Letíme 16.4.2020 a přílet máme okolo 17:15 na letiště Ciampino. Ubytování máme na Via Leone IV, 57, 00139, Řím. Nemohu najít jakým autobusem máme jet a nějak se ztrácím i v těch cenách. Bude nás pět dospělých a jedno dítě ve věku 16 let. Jen jsem pochopila, že se musíme dostat autobusem z letiště na stanici metra Termini a odtamtud na stanici metra Ottaviano. Mohl byste mi prosím poradit? Moc Vám děkuji za informace. Dana.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Cesta autobusem trvá 20 minut, metrem 30 minut. Máte tedy dostatečnou rezervu na přestup. Z Ottaviano potom jděte po Via Giulio Cesare, po části, kde je stromořadí v jedné řadě. Druhá křižovatka je s Via Leone IV. Odbočte na ní doleva. Vaše ubytování je po levé straně. Z letiště Ciampino můžete jet také autobusem za € 5,80 na Termini a odtud pokračovat metrem A na Ottaviano. Toto řešení je vhodné např. pokud se budete vracet na letiště brzy ráno. Šestnáctileté dítě platí standardní jízdné.

# 09.02.2020, 21:15.
Chtěla bych se s Vami poradit. Budeme v Římě na přelomu května a června. Budeme bydlet v Roma Camping in the Town. Našla jsem si dle Google Maps, že se tam dá dostat vlakem nebo autobusem a metrem. Platí lístky i na vlak, nebo lístky na vlak se musí platit zvlášť? V hodnocení tohoto kempu bylo, že návštěvníci tohoto kempu do Říma a Vatikánu spíš preferovali cestování vlakem než autobusem. A co se týče vstupu, ve Vatikánu by měly být vstupy poslední neděli v měsíci do muzeí zdarma. Ale muzea by měla být otevřená jen dopoledne, pokud se nemýlím a nevím, zda se mám spoléhat na vstup zdarma. Obávám se, že tam bude hodně turistů. Tak nevím, zda si jen přeci nemám vstupenky koupit dopředu. Celkově, jak moc dopředu si mám vstupenky koupit? Jak Vatikán, tak Řím. Děkuji. Silvie.

Městské části regionálních vlaků jsou v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy použít standardní jednorázové nebo časové jízdenky. Pokud však budete využívat standardní jízdenku, potom je lepší si zakoupit na nádraží na pokladně nebo v automatu jízdenku Trenitalia. Přide Vás na € 1,00 oproti jízdence BIT za € 1,50. Pokud pojedete vlakem z letiště, tyto jízdenky nevyužijete. Musíte si zakoupit jízdenku za € 8,00. Přestupujete na Trastevere. Ve Vašem termínu je vstup do Vatikánských muzeí zdarma 31. května. Muzea jsou otevřena od 9:00 do 14:00, poslední vstup je umožněn ve 12:30. Fronty budou samozřejmě obrovské, nicméně postupují rychleji, protože se nekupují vstupenky. Doporučujeme jít určitě co nejdříve ráno. Poslední neděli v měsíci, kdy je vstup zdarma, není možné dělat rezervace, tzn. vstupenky na tento den nezakoupíte. Pokud máte jasný termín, doporučujeme si vstupenky zakoupit co nejdříve. S blížícím se sezónním termínem se může stát, že už dlouho dopředu budou vstupenky vyprodané. Rezervaci určitě doporučujeme do Vatikánských muzeí a do Colosseo.

# 07.02.2020, 15:15.
Jsem učitelka a chystám se do Říma. Chceme navštívit Sixtinskou kapli. Chci si dopředu koupit vstupenky, ale nikde jsem nenašla, zda zlevněné vstupné je i na průkaz ITIC. ISIC tam platí. Dále mi není jasné, od kdy platí slevy pro seniory. Případně pokud víte, kde ITIC mohu použít, budu vděčná za informace. Děkuji. Kateřina.

Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí, platí tedy pravidla pro vstupné do Vatikánských muzeí. Nárok na snížené vstupné mají děti ve věku od 6. do 18. let a také studenti ve věku do 25. let po předložení platné karty studenta, tedy např. ISIC. O kartách ITIC není v podmínkách žádná zmínka. Slevy pro seniory nejsou. Platí plné vstupné. Co se slev pro učitele týče v jiných muzeích, je to individuální. Např. do Colosseo mají vstup zdarma učitelé určitých typů škol. Je třeba si tyto informace přečíst na oficiálních stránkách konkrétních muzeí, která hodláte navštívit. Obecná kategorizace není. Senioři obecně slevy nemají.

# 07.02.2020, 14:12.
Ještě dodatečný dotaz. Ve standardní prohlídce, na kterou jste mi posílal odkaz, je i prohlídka podzemí Colossea, cel pro lidi a zvířata? Nebo jen povrchová prohlídka? Děkuji moc. Veronika.

Standardní prohlídka neobsahuje podzemí.

# 07.02.2020, 10:34.
Moc děkujeme za pomoc. Napadlo mě, zda autobusy Teravision u nádraží Termini odjíždějí zpátky na letiště Leonardo da Vinci ze stejného místa? Děkuji. Magdalena.

Ano, autobusy na letiště Fiumicino odjíždějí z Via Giolitti.

# 07.02.2020, 09:58.
Pane Řehůřku, chtěli bychom v Římě navštívit nějaký tradiční trh. Poradíte, kde takový najít? Může to být ve všední den nebo v sobotu. Děkuji za Vaše rady, jsou nad zlato. Romana.

Viz naše odpověď ze dne 20.03.2019, 21:42.

# 07.02.2020, 09:10.
Už rozumím, děkuji. Ještě si dovolím jeden dotaz. Objevila jsem nabídku na Get Your Guide. Jen mi není jasné, jak se potom vytváří konkrétní rezervace na jednotlivé památky - Colosseum a do Vatikánu. Děkuji mnohokrát za radu. Veronika.

Jedná se o . Součástí této karty je pro dopravu, muzea a památky v Římě. Rezervaci tedy provedete standardně jako s Roma Pass, viz naše odpověď ze dne 05.01.2020, 20:48. Rezervace Vatikánských muzeí potom provedete při vyzvednutí Omnia Card nebo online přes Omnia Kit.

# 06.02.2020, 22:14.
Přiletíme na letiště Řím Leonardo da Vinci - Fiumicino ve dvě hodiny odpoledne. Jak se nejlépe dostat do ubytování Ancient Romance Via Ottaviano 9, Scala B Piano 6, Vaticano Prati, Řím, 00192? Děkuji. Marta.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem směr Termini a vystupte na Crescenzio. Jízdenka stojí € 6,00. Jděte ve směru od náměstí Piazza Cavour k zastávce městského autobusu. Jeďte autobusem č. 492 a vystupte na zastávce Crescenzio / Risorgimento. Přejděte ve směru jízdy autobusu na náměstí Piazza del Risorgimento a v jeho polovině na pravé straně se vydejte po Via Ottaviano. Hned v rohovém domě po levé straně je Ancient Romance. Z letiště můžete jet také autobusem za € 5,80 na Termini a odtud metrem A na Ottaviano. Po Via Ottaviano potom dojdete až k náměstí Piazza del Risorgimento, před kterým je Vaše ubytování po pravé straně. Na autobus č. 492 nebo metro potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50.

# 06.02.2020, 14:00.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za podrobnou radu. S čím si ale nevím rady, je rezervace přes stránky Get Your Guide. Jedná se mi o vstup do Colossea, jehož součástí je i Forum Romanum a Palatinum. Co mě ale mate, jsou různé ceny a možnosti. Některé jsou na 3 hodiny, jiné na 2 hodiny, jiné na den, někde mají uvedenou skupinu 20. osob atd. Pochopitelně chci denní, ale zkrátka se v tom nevyznám a nerada bych koupila něco špatně. Můžete mi prosím dát konkrétní radu, jakou vstupenku pro dvě dospělé osoby? Je to v plánu na pátek 21.2. Předem mnohokrát děkuji. Veronika.

Jedná se o různé produkty s různou úrovní služeb. Různé časové hodnoty jsou dány rozdílnými programy jednotlivých prohlídek s průvodcem. Pokud chcete základní vstupenku do Colosseo, Foro Romano a Palatino s časovou rezervací do Colosseo, potřebujete produkt Rome: Colosseum, Roman Forum, Palatine Hill Priority Tickets. Jeho platnost je 24 hodin od první validace. Colosseo musíte navštívit v rezervovaném čase, Foro Romano a Palatino v době platnosti.

# 06.02.2020, 08:58.
Pane Řehůřku, nejprve bych Vám ráda poděkovala za vyčerpávající odpovědi. Mám ještě jeden dotaz. Je v Římě kromě tradičních památek něco, co by stálo za vidění a o čem turisti tak často nevědí? Čtvrť, ulička, park, museum. Budu ráda za tip. Přeji hezký den. Markéta.

Viz naše odpověď ze dne 23.07.2015, 09:30.

# 05.02.2020, 17:43.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte by som sa chcela opýtať. V prípade, že vydvihnem Roma Pass na 48 hodín v sobotu, je možné ho začať využivať až v nedeľu, aby platil aj v pondelok celý deň? A ako ho vlasne aktivujem na dopravu? Ďakujem. Lenka.

můžete od vyzvednutí začít používat do 8. měsíců. Jakmile ho poprvé použijete v muzeu nebo dopravě, začíná běžet jeho doba platnosti. Ve Vašem případě tedy 48 hodin. Karta využívá technologii RFID (Radio Frequency Indentification). Ta slouží k bezkontaktní komunikaci na krátkou vzdálenost. Stačí tedy jen přiložit Roma Pass ke čtečce, konkrétně k černému kruhu na žluté čtečce.

# 05.02.2020, 09:46.
Pane Řehůřku, mám na Vás pár otázek ohledně čtyřdenního pobytu v Římě. Pobyt máme zajištěný od 24.4.2020 do 28.4.2020 v hotelu Poggioverde Roma. Spojení z letiště Fiumicino na hotel jste již dceři poradil. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda se nám vyplatí Roma Pass na 72 hodin? Dceři je 17 let. Chceme navštívit klasické památky + Vatikán. Lze navštívit ve Vatikánu pouze Sixtinskou kapli bez muzea? Dále bych Vás prosila o nejlepší trasu z hotelu ke Colosseu a z hotelu k moři? Cesta z hotelu na letiště - odlet ve 14:00 - trvá přibližně jak dlouho? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den. Markéta.

se týká dopravy a vstupů v Římě, ve Vatikánu ho nevyužijete. Vatikánská muzea zahrnuje . Vzhledem k tomu, že občané EU mají do 18. let vstupy do státních muzeí a památek v Itálii zdarma, dceři se Roma Pass nevyplatí. Vám se pravděpodobně také nevyplatí. Je to však třeba vyhodnotit na základě itineráře včetně dopravy. Sixtinská kaple je součástí Vatikánských muzeí, lze ji navštívit pouze během této prohlídky. K Colosseo se dostanete od Hotelu Poggioverde následovně. Ze zastávky v blízkosti hotelu jeďte autobusem č. 775 směr Piramide a vystupte na konečné. Autobus jezdí každý den od 6:00 do 21:00. Odtud pokračujte metrem B k Colosseo. K moři se dostanete podobným způsobem. Konečná autobusu č. 775 Piramide je u vlakové stanice Porta S. Paolo. Odtud jeďte vlakem Roma Lido k moři. Vystoupit můžete v Lido Centro, Stella Polare, Castelfusano nebo Cristooro Colombo. Autobus, metro i vlak Roma Lido jsou po celé své trase v tarifním pásmu Metrebus Roma. Využijete tedy standardní jízdenky. Cesta z hotelu na letiště Fiumicino popsaná v odpovědi ze dne 04.02.2020, 11:19 trvá půl hodiny autobusem a půl hodiny vlakem. Počítejte samozřejmě rezervu na přestupy a přechody.

# 04.02.2020, 20:29.
Pane Řehůřku, ráda bych vás opět poprosila o radu. Snažím se koupit na 26.4.2020 skip the line vstupenky do Colossea, na Forum Romanum a Pallatine bez průvodce s platností 24 hodin na stránkách Get Your Guide. Bohužel tyto vstupenky jsou k dispozici pouze do 31.3.2020. Na požadovaný dubnový termín lze koupit bez průvodce pouze vstupenky na 1 hodinu Colosseum + 1,5 hodiny zbytek za cenu přibližně € 30,00 včetně Host or Greeter a s možností vrácení vstupenek. Máte zkušenost, zda bude ještě později možné koupit vstupenky na 24 hod za přibližně € 22,00? Nebo si máme raději koupit dražší vstupenky na kratší dobu? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Martina.

Musíte počkat. Vstupenky na duben budou k dispozici později. Produkt, který uvádíte - Colosseum, Palatine & Forum with Skip-The-Ticket-Line & Host má trochu jiný režim vstupu. Nejdříve se setkáte s průvodcem, ten Vám předá vstupenky a provede Vás do Forum Romanum / Palatine. Tam už absolvujete prohlídku vlastním tempem. Následně jdete do Colosseo se vstupenkou skip the line v rezervovaný čas. Standardní vstupenky bude možné samozřejmě zakoupit později, jakmile budou uvolněny do prodeje.

# 04.02.2020, 18:36.
Chcela by som sa informovať. Od 8. do 11.2.2020 cestujem do Ríma aj s rodičmi a chcela by som sa opýtať, ako to je s Roma Pass. Kde ho môžem zakúpiť? Ako to prebieha ak chcem na Roma Pass vstúpiť do Colossea? Stačí predložiť Roma Pass, alebo ako to funguje? Ďakujem za odpoveď. Lenka.

můžete zakoupit online a vyzvednout v turistickém informačním centru nebo ho i tam zakoupit. Doporučujeme první možnost. Rezervace do Colosseo s Roma Pass je popsaná v odpovědi ze dne 05.01.2020, 20:48. Rezervace je povinná. Následně jdete s voucherem k pokladně pro internetové rezervace, kde po předložení voucheru a Roma Pass obdržíte potvrzení o rezervaci. Ke vstupu už jdete s Roma Pass.

# 04.02.2020, 18:25.
Prosím o radu, jak se co nejlépe dostat z letiště Ciampino na adresu Piazza Cavour 3, Art Seven Roma? Přiletíme příští sobotu 15.2. kolem deváté ráno. Předem děkuji za trpělivost. Ať se vám daří. Dáša.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta'. Odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Tady přejděte na Via Ottaviano (ulice, po které jezdí tramvaje směrem k Vatikánu). Po pravé straně je zastávka autobusu č. 990. Jeďte směr Piazza Cavour a vystupte na zastávce Crescenzio / Orazio. Jděte ve směru jízdy autobusu a na Piazza Cavour se vydejte doprava. Na konci této strany náměstí je po pravé straně Art Seven Roma. Cesta autobusem č. 520 trvá přibližně 15 minut, cesta metrem přibližně půl hodiny a cesta autobusem č. 990 přibližně 5 minut. Měli byste to stihnout na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50, která je přestupní a její platnost je 100 minut. Pro jistotu však mějte v záloze další jízdenku.

# 04.02.2020, 11:19.
Mám na vás dotaz ohledně dopravy z letiště na hotel prostřednictvím MHD. Chtěla bych vás poprosit, zda byste mi neporadil pro mě nejvýhodnější cestu MHD z letiště Fiumicino do hotelu Poggioverde Roma? Přilétáme 24. dubna v pátek okolo polední hodiny. Mnohokrát děkuji. Adéla.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 za € 8,00 na Trastevere. Přímo před nádražní halou je náměstíčko Piazza Biondo Flavio, ze kterého jezdí autobus č. 786 směr Reduzzi. Autobus jezdí každý den od 5:30 do půlnoci, v neděli má č. 786F a jede směr Bosco Arvali. Vystoupit musíte na zastávce Poggio Verde / Mazzacurati. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu. Hotel Poggioverde je to po několika desítkách metrů po pravé straně.

# 04.02.2020, 10:22.
V březnu se chystáme do Říma. Já pracuji pod Akademií věd a máme jako zaměstnanci přístup ke kartám ICOM. To je karta, která umožňuje přístup do muzeí a památek zdarma. Nevíte, zda platí na památky ve Vatikánu? Děkuji. Dáša.

Vstup zdarma do Vatikánských muzeí mají také návštěvníci s platnými kartami vydanými Icom (International Council of Museums) a Icomos (International Council on Monuments and Sites).

# 03.02.2020, 17:38.
Objavila som Vašu stránku a vyzerajú veľmi fundovane vaše odpovede. Vedeli by ste prosím poradiť aj mne s cestováním po Ríme? Priletíme 6.2.2020 na Ciampino o 17:55 a mali by sme sa dostať na stanicu Roma S. Pietro, pretože máme rezervovaný hotel na Via Monte del Gallo. Malo by to byť pešo fajn dostupné. Takto nejako som si to vymyslela. Neviem, či správne. Viete mi poradiť najvhodnejšiu trasu, dopravu, spojenia? Z letiska k hotelu? Je moja volba OK? Položím možno pre vás ešte hlúpu otázku. Lebo ma syn poplietol. Bol v Ríme v léte 2019 Je potom možné aj spiatočná cesta zo S. Pietro na Ciampino? Lebo on mi odporučoval inú stanicu. Tre ... niečo, akoby sa nedalo ísť späť zo S. Pietro na letisko. Ďakujem za odpoveď. Olga.

Nejjednodušší je cestovat z letiště Ciampino autobusem za € 5,80 na Termini a odtud vlakem Trenitalia za € 1,00 na San Pietro. Můžete také využít kombinované jízdenky za € 2,70 a cestovat z letiště Cimapino nejdříve autobusem Atral na vlakové nádraží v Ciampino a odtud vlakem Trenitalia na Termini a odtud vlakem Trenitalia na San Pietro. Nejlevnější spojení je potom kombinací autobusu č. 520 na Cinecitta', odtud metrem A na Termini a následně autobusem č. 64 na Stazione San Pietro. V tomto případě vystačíte s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50, pokud to stihnete do 100 minut. Teoretický čas je něco málo přes 80 minut, musí ale navazovat spoje. My doporučujeme nejdražší, ale nejpohodlnější první řešení. Z nádraží je přímý průchod na Via Monte del Gallo. Cesta zpět na letiště je stejným způsobem v opačném sledu.

# 03.02.2020, 09:51.
Pane Řehůřku, letíme ve čtvrtek a chceme si koupit vstupenky do Colossea předem. Máme s sebou dítě, které neplatí. Je možné s ním rovnou k bezpečnostní bráně, pokud budeme mít vstupenky my dospělí? Četla jsem, že děti musí uhradit € 2,00. Lze to rovnou na bezpečnostní bráně? Vstupenky chceme koupit přes Get Your Guide. A lze u Colossea koupit vstupenky do Vatikánu? Nebo máme je raději také pořídit předem? Návštěvu Vatikánu máme plánovánu na sobotu. Děkuji za odpověď. Lenka.

Dítě půjde s Vámi, nicméně musíte si pro něj vstupenky vyzvednout u pokladny. Půjdete však koridorem pro internetové rezervace, ne tím, ve kterém stojí čekající na povedení časové rezervace na místě. Vstupenky do Vatikánských muzeí doporučujeme zarezervovat online. Ušetříte tím spoustu času a opět půjdete koridorem pro internetové rezervace. Rezervaci můžete provést přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide.

# 01.02.2020, 17:01.
Pane Řehůřku, chystáme se v březnu do Říma na 4 dny a jeden den bych ráda navštívila Parco Appia Antica, případně i nějaké katakomby. Ubytovaní jsme ve Via delle Fornaci v Giorgia Hill B&B. Můžete mi poradit, jak se nejlépe k parku dostaneme? Děkuji. Jitka.

Vyjděte z Georgia Hill B&B a vydejte se doleva. Po několika desítkách metrů dojdete k zastávce autobusu. Jeďte autobusem č. 64 směrem k Vašemu ubytování, tedy směrem k Vatikánu, směr v jízdním řádu je Termini. Vystupte na Ara Coeli / Piazza Venezia. Přejděte k jižnímu cípu náměstí směrem ke schodišti. Po pravé straně jsou zastávky autobusů. Jeďte směrem k náměstí okružním autobusem č. 118, který jede k Via Appia Antica, na které má hodně zastávek. Tento autobus nejezdí v neděli. Protože se jedná o velký areál, doporučujeme prostudovat další možnosti na stránce Come arrivare al Parco a vybrat spoj v závislosti na Vašem itineráři.

# 31.01.2020, 19:37.
Pane Řehůřku, opět se na Vás obracím s dotazem k Itálii. Letíme ve skupině 6. osob do Říma od 16.4.2020 do 19.4.2020. Přiletíme na letiště Ciampino a máme ubytování v Ai7 Scalini na Via Urbino 25, 00182, Řím. Chtěla bych se proto zeptat, zda mi poradíte, jak se tam nejlépe dostat z letiště a poté zpět a zda máme zakoupit lístky na dopravu předem nebo až na letišti? A velmi důležitá otázka ohledně Roma Pass. Chceme si koupit Roma Pass na 48 hodin a navštívit Koloseum a Vatikán. Kde je nejlepší Roma Pass zakoupit a kde si udělat rezervace na ony zmíněné akce? Četla jsem, že na první návštěvu akce je to v ceně Roma Pass, ale i tak je asi potřeba udělat rezervaci předem i na zmíněné akce. Je to tak? Velice Vám děkuji za odpověď. Lucie.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na San Giovanni. Na celou trasu Vám stačí jedna jízdenka BIT v ceně € 1,50. Koupíte ji na letišti. Zpět se dostanete stejnými spoji. Z metra na San Giovanni jděte po Via Appia Nuova, konkrétně její levou částí ve směru od Porta S. Giovanni. Na první křižovatce odbočte doleva na Via Faenza a následně doprava na Via Urbino. Vaše ubytování v Ai 7 Scalini je za dvěma křižovatkami po pravé straně. Od metra je to přibližně 250 metrů. si můžete zakoupit online a vyzvednout na letišti. Nicméně na Vatikán se tato karta nevztahuje. Kombinaci nabízí . Rezervace do Colosseo s Roma Pas je popsaná v naší odpovědi ze dne 05.01.2020, 20:48.

# 30.01.2020, 11:21.
Řehůřkovi, nejdříve k hodnocení vašich stránek – super. Už jen kvůli ochotě odpovídat na dotazy nás neznalých. Letíme do Říma od 14. do 17.5.2020 s přáteli a přistáváme na letišti Ciampino v 17:00 hodin. Ubytování máme zajištěno v apartmánu VH Cavalleggeri na adrese Vaticano Prati 33 Via di Porta Cavalleggeri. Chci vás poprosit o zodpovězení dotazů: 1. Jak se nejlépe dopravit z letiště Ciampino na adresu ubytování hromadnou dopravou, resp. kolik by asi stála doprava taxi službou pro 5 osob? 2. Jak se nejlépe dostat hromadnou dopravou z adresy ubytování ke Koloseu, odkud bychom chtěli začít s prohlídkou starého Říma? 3. Jaký je rozdíl mezi zakoupením vstupenky do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple bez, resp. s audioprůvodcem? Pochopitelně hodláme navštívit i Baziliku Sv. Petra. Lze pokračovat ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky? S jakou dobou asi máme počítat na prohlídku muzeí, kaple a Baziliky? Je trasa prohlídky muzeí pevně stanovená nebo si lze vybrat co chceme navštívit? Předem děkuji za odpověď. Vladimír.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta', pokračujte metrem A na Termini a následně autobusem č. 64 na zastávku Cavalleggeri / S. Pietro. Je naproti Vašeho ubytování. Cesta autobusem č. 520 trvá 20 minut, cesta metrem také 20 minut a cesta autobusem č. 64 trvá 25 minut. Jde to tedy zvládnout na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50, která je přestupní a má platnost 100 minut. Ubytování je na hranici fixní ceny € 30,00. Ta však platí maximálně pro 4 osoby. U pěti osob počítejte s cenou kolem € 45,00 až € 50,00. K Colosseo se dostanete následovně. Jeďte autobusem č. 46 směr Piazza Venezia nebo 916 směr Piazza Venezia a vystupte na zastávce Via Torre Argentina. Odtud pokračujte autobusem č. 87 směr Largo Coli Albani a vystupte na zastávce Colosseo. Uvedené autobusy jezdí každý den, v neděli nejezdí linka 916 (nahrazuje ji 916F) a linka 87. Rozdíl je jen v tom audioprůvodci. Zaplatíte za něj příplatek ve výši € 8,00, v případě rezervace o € 1,00 méně. Vstupem do Baziliky ze Sixtinské kaple se s ním nedostatenete. Ten je určen pro skupiny s autorizovaným průvodcem, ne pro individuální návštěvníky bez nebo s audioprůvodcem. Trasa prohlídky Vatikánských muzeí není pevně stanovená, můžete ji přizpůsobit vlastním potřebám. Směry prohlídky jsou dané. Na Vatikánská muzea si vyčleňte minimálně 2 hodiny, spíše ale více. Na Baziliku stačí hodina (bez kopule a nekropole). Jedná se o časy prohlídky bez čekání v případné frontě.

# 29.01.2020, 21:54.
Momentálně studuji tipy vstupenek do Kolosea přes Coopculture a nejsem si jistá, zda správně rozumím variantám a aktualizacím. V době cesty do Itálie mi ještě nebude 25 let, mohu si tedy koupit zvýhodněnou vstupenku s časovou rezervací za € 4,00? A potom už rovnou projdu přes kontrolu do Kolosea nebo se ještě musí někde, jako tomu bylo dříve, vyzvedávat extra na pokladně? A potom bych se chtěla zeptat, zda se podle vás vyplatí Full experience vstupenka nebo stačí základní. A pokud ta Full, tak zda je lepší vidět arénu nebo podzemí? Pokud to správně chápu, nelze vidět obojí. Děkuji. Anna.

Možnost nákupu vstupenky za snížené vstupné je do 25,99 let. U vstupenek za snížené vstupné a vstupné zdarma je nutné na místě prokázat důvody zvýhodněné vstupenky, ve většině případů tedy věk. Potom obdržíte vstupenku. Každopádně jedná se o jinou frontu než je fronta pro ty, kteří si zařizují rezervaci na místě. V případě Full Experience se navíc jedná o jiný vchod, který je na druhé straně Colosseo. Rozdíl mezi standardní vstupenkou a Full Experience není jen v aréně nebo podzemí. Součástí jsou v případě Forum Romanu všechny vstupy, jako se vstupenkou S.U.P.E.R. Podle varianty potom jdete přímým vstupem do arény nebo do podzemí. Kterou variantu zvolit záleží na tom, co Vás zajímá. My bychom určitě volili variantu s podzemím. S rezervací však neváhejte, denně jsou jen čtyři časy a poptávka je velká. V případě varianty s arénou je těch časů mnoho, každých 10 minut. Zda zvolit základní vstupenku nebo Full Experience je ve Vašem případě jednoznačné. Snížené ceny jsou stejné pro oba produkty.

# 28.01.2020, 10:44.
Mnohokrát děkuji. Prosím, dají se lístky na autobus koupit někde na letišti nebo až před nádražím Termini? A neporadil byste nám ještě, jak se nejlépe z tohoto ubytování dostat do Vatikánu? Předem moc děkujeme a přejeme hezký den. Magdalena a Jaroslav.

Je možné, že na letišti jízdenky BIT v nějaké trafice nebo na stánku zakoupíte. Můžete to zkusit i na infopointu. Jinak na Termini už těch možností je hodně. Jízdenku můžete zakoupit na pokladně ATAC, v automatu, na stánku, v trafice, na baru atd. Před hotelem se vydejte po Via Merulana doleva. Dovede Vás na Via Labicana, po které jezdí tramvaje. Vydejte se doleva na Viale Manzoni. Dovede Vás k metru Manzoni. Odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Odtud je to už značeno jak na náměstí, tak do Vatikánských muzeí.

# 26.01.2020, 09:55.
Pane Řehůřku, cestujeme 15. března ve dvou lidech do Říma a máme zakoupené dvě karty Roma Pass. Prosím Vás o informaci, když chceme s těmito kartami, které umožňují první dva vstupy zdarma do památek, navštívit Koloseum a Forum Romanum jako jeden vstup. Prosím Vás, kde lze na webových stránkách rezervovat vstupenky? Prohlížel jsem stránky Coopculture, ale nenašel jsem rezervaci pro jeden vstup do Kolosea a Forum Romanum na základě karty Roma Pass. Dále bych se Vás chtěl zeptat, jak se dostaneme po prohlídce Kolosea na prohlídku Forum Romanum. Četl jsem, že mezi Koloseem a Forem Romanem je plot. Jak tedy mohu se vstupenkou s jedním vstupem zdarma s Roma Pass navštívit současně tyto dvě památky, když jsou mezi sebou oddělené? Předem děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem Pavel.

Postup je uveden v odpovědi ze dne 05.01.2020, 20:48. Po prohlídce Colosseo potom půjdete přes vstup do Foro Romano, který je naproti. Z pohledu se to posuzuje jako jeden vstup.

# 24.01.2020, 22:57.
Letíme s přítelem poprvé do Říma a chci Vás poprosit o radu, jak se dostat dopravou od našeho ubytování - hotel I sleep B&B na ulici Via di Sant' Anselmo - do Vatikánu, kde jsme si na pátek v 9:00 rezervovali prohlídku Vatikánských muzeí. Nepodařilo se mi to najít. Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem Veronika.

Vyjděte z hotelu I sleep a vydejte se doleva po Via di Sant' Anselmo. Na křižovatce se vydejte doleva po Via Icilio. Přejděte Piazza dei Servili a pokračujte stále rovně po Via Asinio Pollione. Ta Vás dovede na Via Marmorata, kde po pravé straně uvidíte zastávku autobusu. Jeďte autobusem č. 23 směr Clodio a vystupte na zastávce Bastioni di Michelangelo. Jděte ve směru jízdy autobusu podél vatikánské zdi a odbočte podél ní doleva. Dovede Vás k Vatikánským muzeím. Z hotelu k zastávce je to 350 metrů, následně potom od zastávky do Vatikánských muzeí 250 metrů. Cesta autobusem trvá 25 minut. Autobus č. 23 jezdí každý den od 5:15 do půlnoci 5x do hodiny. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 23.01.2020, 08:49.
Moc děkuji za odpověď. Ještě se zeptám. Z letiště Leonardo da Vinci na adresu hotelu Sole E Luna Via Merulana 117 Rione Monti bude nejlepší cestovat s Teravision a vystoupit na Termini? Moc děkuji za zprávu a přeji hezký den. Magdalena.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini. Přejděte na autobusový terminál před nádražní halou a jeďte autobusem č. 714 směr Nervi / Palazzo Sport nebo č. 16 směr Costamagna. V obou případech vystupte na zastávce Merulana / Labicana. Jděte ve směru příjezdu autobusu. Sole E Luna je po pravé straně za křižovatkou naproti přechodu. Ze zastávky je to 50 metrů. Jízdenka BIT na autobus stojí € 1,50. Můžete použít samozřejmě i časovou jízdenku nebo . Pěšky je to něco málo přes kilometr.

# 22.01.2020, 13:21.
Koupila jsem lístky online přes Get Your Guide a na vytištěném voucheru je čárový QR kód a napsáno Biglietto / Ticket. Chápu to správně, že toto už je finální vstupenka? Nebo se jedná o voucher? Moc děkuji za zprávu a přeji Hezký den. Magdalena.

Jedná se o vstupenku. Přímo v popisu produktu Rome: Colosseum, Roman Forum, Palatine Hill Priority Tickets máte napsané, že jdete mimo hlavní frontu přímo k bezpečnostní kontrole.

# 22.01.2020, 11:32.
Koupila jsem si online lístky kombinované do Coloseum, Forum Romanum a Palatinum hill. Přišel mi voucher. Prosím, s tímto tištěným se už mohu postavit do řady vyčleněné pro držitele lístků nebo to musím někde na pokladně vyměnit za řádný lístek? Pokud jsem si koupila časový lístek na 10:30 s dobou platnosti 24 hodin, tak musím do Colossea v těch 10:30 nebo i později? Ještě se tu někdo zmiňoval, že mohu s tímto lístkem jeden den pouze do Colosea a na Forum až druhý den? Moc děkuji za zprávu a přeji hezký den. Magdalena.

Půjdete do řady pro online rezervace a tam si u pokladny vyzvednete vstupenky. Vstupenka platná 24 hodin funguje tak, že během 24. hodin můžete jednou navštívit Colosseo a jednou Foro Romano / Palatino, z toho Colosseo musíte navštívit v rezervovaném čase. V době zmiňované odpovědi byly všechny vstupenky na dva dny. Určitě ale nebylo uvedeno, že jeden den se musí do Colosseo a druhý den do Foro Romano / Palatino. Platilo to samé co nyní, tzn. v době platnosti můžete navštívit každou památku jen jednou, Colosseo musíte navštívit v rezervovaném čase. To, zda to rozložíte na dva dny (u 48. hodinové vstupenky) nebo na jeden den, je na Vás.

# 22.01.2020, 00:48.
Hodí se k něčemu navíc samostatně zakoupená karta MIC (Musei in Comune) za € 5,00 na rok? Nebo jsou vstupy zdarma do stejných muzeí též v ceně Rome Pass? Děkuji. Jan.

Na stránce MIC Card máte uveden seznam muzeí a památek, do kterých je vstup s MIC kartou, na stránce Roma Pass - Info / Download v souboru Entrance Fees seznam muzeí a památek, do kterých je vstup s Roma Pass. U Roma Pass je v ceně první, resp. druhý, vstup (podle typu karty), ostatní za snížené vstupné. Na MIC Card však s největší pravděpodobností nemáte nárok. Ta je dostupná pouze pro rezidenty nebo studenty místních škol. Roma Pass je možné zakoupit přes Get Your Guide.

# 19.01.2020, 19:56.
A s průvodcem asi za 644,- Kč je to bez fronty? Děkuji. Jiří.

Vstupy s průvodcem jsou vždy bez té hlavní fronty. Bezpečnostní kontrolu absolvujete vždy.

# 19.01.2020, 17:33.
Dobře, děkuji velice. Dnes jsme si zarezervovali vstupenky do Vatikánu na pondělí, protože v neděli tam budou mraky lidí, když je to zadarmo. S průvodcem, aby to bylo sichr, jak říkáme na Moravě. Teď ještě Colosseum. To je v neděli 26.4. 2020 také zdarma? Bývají tam fronty? Rád bych tam šel v neděli, protože v sobotu přiletíme, v pondělí Vatikán a v úterý odlétáme. Úterý dopoledne by to také šlo, kdyby byla neděle nevhodná. Pochopil jsem dobře, že je to vždy spojené s Forem Romanem a Palatinem? Budu rád, když mně zase pošlete tu správnou adresu, kde to objednám. Děkuji. Jiří.

Poslední neděli v měsíci mají vstup zdarma ve Vatikánských muzeích. Ostatní neděle mají zavřeno. To se týká ale jen Vatikánských muzeí. V italských státních muzeích a památkách, mezi které Colosseo také patří, je vstup zdarma první neděli v měsíci. Nově však v zimním období, tj. od října do března. V dubnu už ne. V Colosseo budou ve Vašem termínu určitě fronty. Časová rezervace je povinná. Online ji můžete zakoupit přes Coopculture nebo opět přes Get Your Guide. Časová rezrevace se týká Colosseo, Foro Romano / Palatino má vstup v této vstupence časově nezávislý. Od první validace však v době platnosti vstupenky, tj. 24 nebo 48 hodin, podle typu.

# 19.01.2020, 15:28.
Děkuji za předchozí odpověď. Zajímalo by mě, pokud si rezervuji vstupenku na určitý čas do Kolosea, zda je možné vstupenku vyzvednout a navštívit předtím Palatin nebo Forum Romanum. Na ty se žádný čas nevztahuje? Lze využít již zakoupenou jízdenku na autobus na letiště i v případě, že se změní čas odletu / příletu? Předem děkuji. Obavám se, že s blížícím se odjezdem, bude přibývat otázek. Zuzana.

Vstupenky zakoupíte přes Coopculture nebo přes Get Your Guide. Časová rezrevace se týká Colosseo, Foro Romano / Palatino má vstup v této vstupence časově nezávislý. Od první validace však v době platnosti vstupenky, tj. 24 nebo 48 hodin, podle typu. Pokud máte na mysli jízdenku na autobus , platí i v případě, že bude mít let zpoždění. Můžete ji použít na následující volný spoj. Při cestě na letiště je to však trochu časové riziko.

# 18.01.2020, 20:32.
Keďže budem v Ríme začiatkom februára a zároveň prvú nedeľu mesiaca, chcem sa spýtať, či máte aspoň zopár typov, ktoré múzea, pamiatky by mohli byt prístupné. Alebo či na to existuje nejaká stránka, lebo zisťovať to na každej stránke konkrétneho múzea je dosť pracné. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Majka.

Seznam najdete v naší odpovědi ze dne 07.02.2019, 13:39

# 17.01.2020, 17:59.
Pane Řehůřku, omlouvám se, že jsem nedokončila alternativní trasu Přerov - Wien - Villach, ale stále nemíním jet přes Benátky - Mestre. Nelíbí se mi trasa ze zkušenosti autobusem, ale co tak Udine / Treviso a snad Padova / Verona a dolů do Říma? Co tak nocleh v Tarvisio, je to milé místo. Děkuji za trpělivost. Jsem s pozdravem. Jana.

V tomto případě je pro Vás lepší jet z Vídně vlakem RJ 133 Gomdoliere ve 12:25, který zastavuje v Tarvisio, kde je v 17:12. Tady se tedy ubytujte - Booking. Odtud už ale opět všechny smysluplné spoje vedou přes Mestre. Pokud byste poskládala trasu regionálními vlaky přes Treviso, opět většina z nich vede dál přes Mestre. Mimo Mestre už by to bylo do Říma na více než jeden další den. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 16.01.2020, 22:42.
Pane Řehůřku, opravdu děkuji za perfektní spoj, ale pořád vymýšlím, jak zúčtovat výhodu nástupu v Přerově, nikoliv v Brně s tím, že se můžu dostat vlakem za 6 hodin a 53 minut do Villachu Hbf, což je časově skvělé a pouze s jedním přestupem ve Wien Hbf. A jsem prakticky už krok v Itálii, ale nevím, jak pokračovat. Jana.

Vaším požadavkem bylo, že nechcete cestovat přes Benátky, ale přes střed Itálie. Zřejmě jste tedy změnila názor. Vámi uvedený spoj vlakem EC 101 Moravia z Přerova v 7:53 je ve Vídni v 9:49. Odtud odjíždí RJ 535 v 10:25 a ve Villachu je ve 14:46. Pokud stále platí, že chcete cestovat přes den, hledejte tady ubytování, viz Booking. Odtud se do Říma dostanete s přestupem v Benátkách (Mestre). Následující den potom jeďte vlakem RJ 131 San Marco v 10:50 do Mestre, kde budete ve 14:02 a následně ve 14:38 vlakem Freeciargento 9425 do Říma, kde budete v 18:25 na Termini. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 16.01.2020, 19:14.
Vážím si toho, jak se mě věnujete. Nejlepší tedy asi bude koupit celý balíček muzea, Sixtinská kaple, Bazilika bočním vchodem, to vše s průvodcem. Mám jen obavu, aby nás nevedl např. do nějakých knihoven. To by nám moc nedalo. Když navíc je to pro nás buď jen v polštině nebo v ruštině. Toho průvodce nám přidělí u nějakého hlavního vchodu do Vatikánu? A bude jen pro nás nebo nás čtyři přidají k nějaké skupině např. Poláků? Děkuji Vám velice. Jiří.

Základní prohlídky s průvodcem trvají většinou kolem 3. hodin. Prohlédnete si to základní a nejdůležitější. Kde se setkáte s průvodcem, je uvedeno přímo v popisu konkrétního produktu včetně programu. Určitě nepůjdete jen 4. Skupiny se pohybují kolem počtu 20. osob.

# 16.01.2020, 07:47.
Prosím o informaci, zda jsou 2.2. první neděli v měsíci vstupy zdarma, např. Coloseum, Sixtinská kaple? A zda mi poradíte typ trasy po Římě se třemi dětmi ve věku 13, 11 a 9 let. Máme letět 30.1. a vracet se 3.2. Velice děkuji. Marie.

Vstup zdarma první neděli v měsíci do italských státních muzeí a památek je jen v zimním období, konkrétně od října do března. První neděli v únoru je tedy vstup zdarma. Platí to i pro Colosseo. Sixtinská kaple je součástí vstupu do Vatikánských muzeí. Nejedná se o italské muzeum, ale o vatikánské muzeum. Vstup zdarma první neděli v měsíci se na Vatikánská muzea nevztahuje. Konkrétně do Vatikánských muzeí je vstup zdarma poslední neděli v měsíci. Ostatní neděle je zavřeno. Tedy i 2.2.2020. Itineráře nezpracováváme, viz Informace.

# 15.01.2020, 20:31.
Děkuji za obšírnou zprávu s velmi důležitými informacemi. Jen se ještě zeptám. Bazilika sv. Petra je bez problémů? Budeme tam od 25. do 28.4. Děkuji. Jiří.

Bazilika je otevřena v letním období, tedy i v dubnu, každý den od 7:00 do 19:00. Vstupné se neplatí, ale bývají tam dlouhé fronty z důvodu různých kontrol - bezpečnostní, kontrola oblečení. Pokud nebudete mít kombinovaný vstup s Vatikánskými muzei, který je pouze s průvodcem, doporučujeme tam být co nejdříve, nejlépe hned během začátku otevírací doby. Kombinovaný vstup má navíc tu výhodu, že jdete ze Sixtinské kaple přímým průchodem do Baziliky. To není individuálním návštěvníkům umožněno. Ti musí vstupovat z náměstí. Fronty u vstupu do Baziliky je možné minimalizovat audioprůvodcem nebo průvodcem. Standardní vstup rezervovat není možné. Může se také stát, že v Bazilice nebo na náměstí budou probíhat nějaké akce. Sledujte kalendář na stránkách Vatikánu.

# 15.01.2020, 15:41.
Do Říma pojedeme koncem dubna. Prosil bych o radu, zda např. v Sixtinské kapli, Koloseu nebo Bazilice sv. Petra není některý den v týdnu zavřeno? Jinak jsem pochopil, že vstupenky si máme rezervovat předem na adrese Get Your Guide. Snad to zvládneme. Ještě se chci zeptat, zda je podle Vašich zkušeností možné obejít všechno důležité pěšky během tří dnů bez použití veřejné dopravy. Bydlet budeme prakticky v centru. Nerad bych vlezl do metra a skončil někde v tramtárii, když se mě to stalo i v Praze. Děkuji. Jiří.

Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánským muzeí. Tam je zavřeno v neděli, tedy 5.4., 12.4. a 19.4. Poslední neděli v měsíci 26.4. je otevřeno a vstup je zdarma. Tento den není možné dělat rezervace. V dubnu je zavřeno ještě v pondělí 13.4.2020. Pokud se Vám pobyt protáhne až do května, je zavřeno ještě 1.5.2020 a samozřejmě i v neděli 3.5.2020. V dubnu jsou i o hodinu prodloužené otevírací doby, konkrétně ve dnech 10.4., 11.4., 14.4., 18.4. 25.4. a 30.4. a to od 9:00 do 19:00. Poslední vstup je v 17:00. Stejně tak 2.5.2020. V Colosseo je otevřeno každý den. Pokud bydlíte v centru a nevadí Vám nějaký ten kilometr se projít, dá se toho většina obejít pěšky. Vzdálenější místa potom můžete zvládnout městskou dopravou. Základní jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 13.01.2020, 15:41.
Prosím o následující informaci. 1. Pokud si koupím přes stránky Trenitalia jízdenku z letiště Ciampino do stanice nádraží Termini za € 2,70, kombinovaná jízdenka autobus + vlak, platí mi skutečně na uvedené časy, nebo se jedná o volnou jízdenku? Jde mi o to, že na nádraží Ciampino mám pouze pár minut na přestup a asi to nestihnu. 2. V případě zakoupení jízdenky z letiště Ciampino až do stanice S. Pietro za € 2,70, kombinovaná jízdenka autobus + vlak z nádraží Ciampino + vlak z nádraží Termini se jedná o volnou jízdenku nebo je vázána na daný čas? Jde mi o to, že na Termini potřebuji přibližně dvě hodiny počkat na spolucestovatelku. Děkuji. Věra.

Kombinované jízdenky na autobus a vlak zavedla Trenitalia i v některých dalších městech. Cena je vždy součtem základních jízdenek. Cenově tedy zvýhodněna není. V případě letiště Ciampino se jedná o kombinaci autobusu Atral za € 1,20 a vlaku Trenitalia za € 1,50. Jízdenky na regionální vlaky jsou platné 4 hodiny od okamžiku validace. Jízdenky zakoupené online se už nevalidují a jsou platné 4 hodiny od odjezdu vlaku uvedeném na jízdence. Cestující může udělat neomezený počet zastávek během cesty. V okamžiku, kdy skončí platnost jízdenky, nemůže udělat zastávku a musí pokračovat do cíle cesty. Podrobnější informace najdete v cestovních podmínkách pro regionální vlaky na Trenitalia. Z letiště Ciampino je výhodnější cestovat na Termini kombinací autobusu č. 520 na Cinecitta' a následně metra A na Termini. V tomto případě vám stačí jedna jízdenka BIT v ceně € 1,50, která je přestupní a její platnost je 100 minut.

# 11.01.2020, 22:26.
Děkuji za vaše užitečné a praktické stránky. Příští týden letíme na pět dní do Říma, ubytování máme na Aventinu a budeme mít zavazadlo. Naše ubytování nenabízí úschovu zavazadel v den příjezdu ani v den odjezdu, ale našla jsem službu bagbnb, která poskytuje úschovu zavazadel na různých místech v Římě. Myslíte, že je spolehlivá? Nebo je v Římě lepší možnost takové úschovy? Petra.

Jedná se o síť smluvních partnerů, kteří nabízejí prostor pro úschovu zavazadel. Systém sám o sobě má dobré reference. Nikdo Vám však nezaručí, že se Vám podaří natrefit na nějakého méně spolehlivého partnera. To se může stát i při rezervaci ubytování přes nějaký k tomu určený portál. Riziko je minimalizované kontrolou partnerů a garancí do výše € 500,00. Je ale pravda, že tato síť nabízí možnost úschovy zavazadel i v místech, kde standardní úschovna není. Pokud se budete pohybovat v okolí Termini, můžete zavazadla uschovat i ve standardní úschovně na nádraží. V Itálii se nazývají Depoito bagagli.

# 10.01.2020, 14:58.
Posledný februárový týždeň cestujeme s rodinou do Ríma. Máme v pláne zakúpiť si 3. dňový lístok na metro. Viem, že deti do 10. rokov majú metro zdarma, nikde som však nenašla, či to platí pre deti do 10. rokov vrátane, alebo či po dovŕšení 10. rokov už musíme lístok kúpiť. Dcéra mala desať rokov v novembri 2019. Rovnako ma zaujímajú rezervácie na Koloseum, keďže detský lístok - rezervácia - sa online kúpiť nedá, znamená to, že tak či onak budeme musieť vystáť radu? Odporučili by ste mi, aby som aj napriek tomu dospelým kúpila lístky online na presný čas - skip the line, alebo to mám celé nechať až na kúpu na mieste? Ďakujem za odpoveď. Jarmila.

Děti cestují zdarma v římské dopravě do 9,99 let. Časovou rezervaci do Colosseo si udělejte online přes Coopculture nebo Get Your Guide. Děti půjdou s Vámi a u pokladny po prokázání věku obdrží volné vstupenky. Nepůjdete přes tu největší frontu. Vaše pokladna je určena například i pro ty, kteří mají rezervaci za snížené vstupné.

# 09.01.2020, 21:59.
Četla jsem, že stanice metra Cornelia je uzavřená. Prosím o informaci, jak se dostat z Termini do Camp Vilage Roma - Panorama. A zpět poslední noční linkou k odletu z Ciampino. Děkuji za vaše stránky a ochotu. Alena.

Ano, je to tak. Stanice metra A Cornelia je uzavřena od 30. prosince 2019 z důvodu plánované generální opravu eskalátorů a výtahů. Alternativně tam jezdí místo metra autobusová linka MA13. Nicméně do Roma Camping In Town se dostanete z Termini metrem A na Cipro a odtud autobusem č. 247. Zastávka je také u nákupního centra Panorama, stejně jako autobusu č. 246 z Cornelia. Nejbližší noční linka je asi 1,5 km od kempu, na Via Aurelia Antica. Jedná se o n98 a jezdí na Termini v době od 0:10 do 4:50, odkud se dostanete autobusem na letiště Ciampino. Linka č. 246 jezdí každý den do 1:30, z Cornelia potom jezdí noční autobus nMA na Termini (směr Anagnina).

# 08.01.2019, 16:17.
Kde a jak můžeme koupit online časové vstupenky do Kolosea? Děkuji Vám za odpověď. Mirka.

Vstupenky můžete koupit přes Coopculture nebo Get Your Guide.

# 07.01.2019, 21:02.
Mám jet teď do Říma a jednu trasu bych jela jen denními spoji, resp. vlaky s přespáním v hotelu, ale ne přes Benátky, spíš středem. Dalo by se to, pane Řehůřku? Vyjíždím z Moravy. Zpět letadlem. Děkuji. Jana.

Určitě by to šlo. Můžete jet z Brna do Vídně rychlíkem Vibodona v 7:21, ve Vídni budete v 8:49. V 9:30 pokračujte vlakem RJ162 do Innsbrucku, kde budete ve 13:44. V 15:24 pokračujte vlakem EC89 do Bolzana, kde budete v 17:27. Tady se v blízkosti vlakového nádraží ubytujte. Ubytování najdete na Booking. Je tam spousta výborných ubytovacích možností v blízkosti nádraží. K vyhledávání můžete po zadání termínu využít mapu. Následující den potom odjíždí přímo do Říma v 7:12 vlak Frecciargento 8507. V Římě budete na Termini ve 12:10. Pozdější spoje jsou už s přestupem. Přímým autobusem je lepší jet na noc. Ve 21:30 vyjíždí každé pondělí a pátek z Brna Regio Jet, v Římě je následující den ve 14:45.

# 06.01.2020, 12:37.
Od 27. do 30.1. letíme do Říma. Ráda bych se zeptala, zda je nutné si nějaké vstupenky zakoupit v předstihu? Chtěli bychom vidět hlavně Colosseum, Forum Romanum, Sixtinskou kapli, Vatikánská muzea a Baziliku sv. Petra. Děkuji Vám za odpověď. Tereza.

I když je to termín mimo sezónu, doporučujeme si zarezervovat vstupy do Vatikánských muzeí, jejichž součástí je Sixtinská kaple a také do Colosseo. Zajistíte si tak vstup ve Vámi požadovaný čas a vyhnete se možným frontám. Vstup do Baziliky je zdarma a nejsou možné rezervace. Ty jsou možné pouze s průvodcem nebo audioprůvodcem. Kombinovaný vstup do Vatikánských muzeí a Baziliky je možný pouze s průvodcem a v tomto případě jdete ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky speciálním vstupem pro skupiny. Vstupenky zakoupíte na oficiálních stránkách muzeí nebo přes Get Your Guide.

# 05.01.2020, 20:48.
Letíme o Velikonocích do Říma. Snažím se program naplánovat dopředu tak, abychom se vyhnuli hlavním akcím, které se budou konat. Současně bychom rádi navštívili Koloseum. Hned po příletu na letiště bychom si tam rádi koupili Roma Pass na 72 hodin a návštěvu Kolosea pak naplánovat jako volný vstup v rámci této karty. Dočetla jsem se, že do Kolosea je potřeba rezervovat vstup i s takto volnou vstupenkou. Ale zatím se mi nepodařilo zjistit, jak na to. Ráda bych toto učinila co nejdříve, z domova online. Předpokládám, že v dubnu již budou pořádné fronty. Můžete mi prosím poradit? Předem Vám děkuji. Lucie.

Rezervaci vstupu s Roma Pass lze provést přes Coopculture - Luoghi / Aree Archeologiche / Roma e Tivoli / Roma Colosseo / Biglietteria. V oddíle týkajícím se Roma Pass klikněte na qui, následně na konci u produktu na Dettagli, kde vyberete datum a čas, následně poslední položku Prenotazione ingresso Colosseo con Roma Pass / ingresso per singoli e gruppi. To v případě, že Roma Pass zakoupíte jinde. Doporučujeme přes Get Your Guide. V tomto případě si jej můžete vyzvednout i na letišti. Pokud si Roma Pass zakoupíte společně s rezervací vstupu na Coopculture, musíte si ho vyzvednout na pokladně v Palazzo Merulana.

# 04.01.2020, 14:38.
Ještě jednou se na vás musím obrátit o radu. Lístky z / na letiště jsem pochopila snad dobře na internetu, i vstupy do Sixtinské kaple, zatím zřejmě ještě na březen 2020 neprodávají rezervace. Ale co jsem vůbec nemohla najít, kde se dají koupit normální lístky pro dva do Kolosea + ta kombinace. Aby to platilo dna dny. Chci si to pořádně projít a ne jako v rychlíku. Já přes ten odkaz se pořád dostávam na mnohem dražší varianty - to jsou zřejmě nějaký výlety. Moc děkuji, snad už nebudu otravovat. Blanka.

Standardní vstupenka Biglietto Colosseo-Fori-Palatino je nově platná 24 hodin od první validace. Pokud chcete vstupenku na dva dny, potom se jmenuje Biglietto Full Experience a je o něco dražší. Vstupenky zakoupíte přes Coopculture nebo Get Your Guide. Tam se také prodávají vstupenky i do Vatikánských muzeí.

# 04.01.2020, 13:14.
Moc děkuji, vy jste rychlík, co rychlík - pendolíno! To je pecka! Mám jednu starost z krku. Akorát ještě ty rezervace. Já právě mám s těmi rezervacemi obavy. Zda to zvládneme. Raději bych stála hned jak otevírají u vchodu. Moc děkuji. Blanka.

Určitě to zvládnete, není to nic složitého. Rezervace Vám ušetří hodně času. O něco jednodušší než přes stránky konkrétních muzeí je to přes již zmiňované Get Your Guide.

# 04.01.2020, 10:38.
Máme prosbičku. Letíme sami v bžeznu 2020 do Říma. Přiletíme na letiště Ciampino, ubytování máme v Albergo Enrica na Viale Castro Pretorio 25, Nomentano, Řím, 00185, Itálie. Po prostudování vašeho webu jsem pochopila, že nejlépe se dostaneme k hotelu z letiště Ciampino autobusem Terravision za € 5,80 na Termini. Potom snad k hotelu asi 10 minut pěšky? Lístky koupíme prosím i na letišti? Docela ale mám obavu, aby cesta zpět na letiště klapla a uvažuji raději o taxi. Nebo se lze spoléhat, že doprava na letiště funguje? Nerada bych, aby nám letadlo frnklo. Odlétáme v 9:20 z Ciampina. V Římě budeme od 13.3. do 18.3. Je nutná v tuto dobu i rezervace na památky? V plánu máme určitě Sixtinskou kapli a Koloseum + mnoho dalších, ale tyto dvě jsem nastudovala, že budou zřejmě v obležení. Nebo postačí si častně přivstat? Vaše rady jsou k nezaplacení. Hlavně pro nás, co se moc nedomluvíme a proto se musíme řádně nachystat co a jak. Moc děkuji. Blanka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 5,80 na Termini. Projděte nádražní halou na Via Marsala a vydejte se doprava a následně doleva po Via del Castro Pretorio. Dovede Vás na velkou světelnou křižovatku, na které přejděte po přechodu přímo k Hotelu Enrica, který bude přímo před Vámi na protilehlé straně na levém rohu křižovatky. Jízdenky na autobus Terravision koupíte nejlépe online na výše uvedených stránkách. Můžete je koupit i na letišti nebo u řidiče. Nicméně výhodnější je nákup online i z toho důvodu, že na cestu na letiště doporučujeme mít rezervaci a cena zpáteční jízdenky je nižší než součet samostatných jízdenek. Pokud bude mít letadlo při příletu zpoždění, můžete jet následujícím volným autobusem. Při cestě na letiště doporučujeme mít dostatečnou rezervu, tj. nespoléhat na příjezd na poslední chvíli. Prohlídka Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Rezervaci určitě doporučujeme. Stejně tak do Colossea, kde je rezervace povinná. Vstupenky zakoupíte samostatně na oficiálních stránkách muzeí nebo všechny přes Get Your Guide.

# 03.01.2020, 12:55.
Pane Řehůřku, děkuji velice za odpověď a ještě bych Vás chtěla moc požádat o radu ohledně spojení z letiště Ciampino do Stazione Tiburtina. Máme ubytování v La Palma, Via Pio Molajoni 19. Vybíráme letenky buď od 27.3. do 29.3. nebo od 16.4. do 19.4. a jsme větší skupina. Moc předem děkuji a přeji hezký den. Lucie.

V tomto případě bude nejlepší spojení následující: z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Termini, kde hned přestupte na metro B a pokračujte na Tiburtina. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. V metru musíte hned přestoupit na druhou linku, nesmíte projít turnikety ven z metra. V tom případě by už jízdenka na metro neplatila.

# 03.01.2020, 11:25.
Moc Vás obdivuji za trpělivost a užitečné rady a tipy při návštěvě Říma. Také bych Vás ráda poprosila o radu. Jsem zdravotně indisponovaná, pustí mě do památek jako je Koloseum s trekovými holemi a do Vatikánských muzeí, když je budu mít třeba v batohu? Nevím, jak je to s bezpečností kontrolou. Děkuji za odpověď. Alice.

V šatně Vatikánských muzeí se musí nechat deštníky, hole, stativy, stojany apod. Tedy i trekové hole. Povoleny jsou hole, které jsou bezpodmínečně nutné pro chůzi, tedy berle. V šatně musíte nechat také veškerá zavazadla jako kufry, batohy, obaly apod. Podrobná definice je na stránkách Musei Vaticani - Tickets / Museums and Collections / Vatican Museums and Sistine Chapel / Open tour … / Useful Advice. V Colosseo batoh mít můžete, ale nezaručíme, že trekové hole v něm umístěné projdou bezpečnostní kontrolou.

# 01.01.2020, 17:28.
Děkuji za odpověď. Přiletíme v neděli ráno na letiště Ciampino a odlétáme ve čtvrtek ráno opět z Ciampina. Je cesta na letiště platná s tou jízdenku? Nevím, co vše patří do zóny A. Ubytovaní budeme v Roma Camping In Town. Zjišťovala jsem si spoje od ubytování na letiště a asi bychom se nevešli do času 100 minut. A podle informací je 72. hodinová jízdenka právě v zóně A a u té týdenní není nic napsané. Andrea.

Pokud pojedete autobusem k metru A, následně metrem A na Cinecitta' a odtud autobusem č. 520 na letiště, můžete použít jízdenku z tarifního pásma Metrebus Roma, tj. BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Teoreticky to jde stihnout do 100 minut, záleží však na tom, jak budou navazovat spoje. U časových jízdenek problém není, u BIT jízdenek musíte mít v rezervě druhou jízdenku nebo podle potřeby na Cinecitta' druhou zakoupit. Cenový rozdíl mezi týdenní jízdenkou a třídenní jízdenkou jsou čtyři jízdenky BIT.

# 01.01.2020, 13:15.
Chtěla bych se zeptat na vstup do Kolosea. Jedeme teď 12. ledna a je nutné rezervovat a kupovat vstupenky dopředu? Někde píšou, že v zimě jsou fronty nulové. A ještě jedna otázka. Budeme tam 4 dny. Pro cestování po městě je nejvýhodnější týdenní vstupenka? A kde se dá koupit? Děkuji za odpověď. Andrea.

V tomto období to není nutné. Rezervaci, která je povinná, můžete udělat i na místě. Online rezervace Vám zajistí na 100% přesný čas, který budete mít v itineráři pro návštěvu Colosseo. V současné době je většina termínů volná. Ohledně jízdenky Vám výhodnost říci nemůžeme. Je třeba si to spočítat v souvislosti s itinerářem. Záleží také na tom, kde budete bydlet. Výhodné může být nákup jednotlivých jízdenek BIT po € 1,50, kombinace jednotlivých i časových jízdenek apod. Výhodný může být také . S největší pravděpodobností se Vám na 4 dny týdenní jízdenka nevyplatí. Vhodnější řešení bude třídenní jízdenka, nebo kombinace, které jsme uvedli. Jízdenky koupíte v automatech nebo na pokladnách ATAC.