ŘÍM 2017

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2017

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2017, 16:34.
Pane Řehůřku, od 19. do 23.6.2018 letíme s manželkou do Říma. 20.6 bychom chtěli ráno navštívit Vatikán. Nechceme mít průvodce. Díval jsem se na stránky Get Your Guide, kde jsou asi 4 varianty lístků. Jen nevím, který je bez průvodce a ve kterém je současně i vstup do Baziliky sv. Petra. Co znamenají Track Admission a Fast Track Admission? Můžete se podívat na tyto stránky prosím a sdělit, který lístek je i s Bazilikou a současně bez průvodce? Přeskočíme zakoupením fronty? David.

Vstup do Baziliky přímo z Vatikánských muzeí je vždy s průvodcem. Průchod ze Sixtinské kaple přímo do Baziliky je určen jen pro skupiny s průvodcem. Vstup do Baziliky bez průvodce je zdarma. Základní vstup do Vatikánských muzeí najdete pod Vatican Museums & Sistine Chapel Fast-Track Entry. Nejpozději 15. minut před uvedeným časem vstupu se dostavíte na místo srazu s tištěným nebo elektronickým voucherem a pracovník Vás provede do Vatikánských muzeí. V tomto systému máte jednoduchou správu rezervace, kterou můžete zrušit ještě hodinu před vstupem, pokud nastanou nějaké změny ve Vašem programu. Současně získáte 15% slevu ve 14. obchodech uvnitř Vatikánských muzeí. Fast track, Track (Entry, Admission) apod. v názvech produktů jsou převzaté názvy od jednotlivých organizátorů. Všechny mají společné to, že jdete mimo hlavní frontu. Oproti standardní vstupence zakoupené na Musei Vaticani je cena o něco vyšší. Objednávka, správa rezervace (voucher, změny, zrušení) a vlastní vstup (asistovaný) do muzeí je však jednodušší.

# 31.12.2017, 15:05.
V polovině května letíme na pětidenní pobyt do Říma. Chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu z letiště Fiumicino do hotelu Meeting na Via Pier Vittorio Aldini 38A, Ciampino. A ještě bych se chtěl zeptat, kde najdu jednotlivé trasy autobusu a metra v Římě? Děkuji. Tomáš.

Pokud pomineme nejjednodušší spojení, tj. taxi za € 50,00, potom doporučujeme: z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A za € 1,50 na Anagnina. Odtud potom okružním autobusem č. 503 na zastávku Bandinelli. Tady přejděte na druhou stranu silnice a vydejte se doleva po pravé straně nadjezdu. Ulice zahne doprava a na jejím konci vpravo je Hotel Meeting. Jízdní řády najdete na ATAC. Jízdenku z metra můžete použít na autobus, nicméně vzhledem k umístění hotelu budete pravděpodobně stejně využívat nějakou časovou jízdenku.

# 31.12.2017, 11:38.
Chtěl bych se Vás zeptat na možnost levného ubytování v Římě pro 3 páry. Každý svou ložnici se sociálním zařízením na 3 noci koncem dubna, někde v blízkosti metra a možností parkování pro 1 automobil. Velice děkuji za Vaši odpověď a přeji vše nejlepší do nového roku. Miroslav.

Podívejte se na Booking / Řím, zadejte základní parametry pobytu - termín, počet osob, počet pokojů, dále zaškrtněte položku Parkoviště a další požadované parametry. Nabídne Vám to ubytování podle Vašich požadavků. Celý výběr si seřaďte podle parametru Nejnižší cena. Pod názvem ubytování je na druhém řádku informace o adrese. Orientujte se na ubytování, které má na tomto řádku poznámku Blízko stanice metra. Úspěšnost hledání posílíte tím, že budete hledat jeden pokoj pro dvě osoby a potom až při objednávce zadáte 3 pokoje.

# 27.12.2017, 10:44.
Koncem března se chystáme se na první cestu do Říma a rádi bychom nějaké základní informace. Budeme velmi rádi, když nám poradíte. Takže ... Vyplatí se na letišti Ciampino mít přikoupené přednostní odbavení Fast Track nebo fronty nejsou tak dlouhé? Kde lze zakoupit oficiální vstupenky na památky, je spousta portálů, které se jeví jako překupníci s přirážkou, ale zase nabízí ke vstupenkám výhodu přednostního vstupu bez fronty? Je pravda, že jízdenka na metro za € 1,50 na 100 minut platí pouze na jednu jízdu a už není možné se např. na jízdenku vrátit zpět i když nebyla vyčerpána doba 100 minut? Lze zaplatit jízdenky na metro v automatu platební kartou? Jaký ideální den a čas - subjektivně - byste doporučili na prohlídku Vatikánu s ohledem na davy lidí? A i pro ostatní místa jako Colosseo apod. Není v Římě obecně problém s platbou kartou v místních kavárnách, restauracích, barech? Jak moc je velký rozdíl v čase cestování mezi metrem a autobusem? Zvažujeme ubytování co nejlépe na dostupnost metra nebo bude stačit autobus? Je možné zakoupit jízdenky na metro na každé stanici metra v automatu nebo jsou stanice, kde je to problém? Chceme vidět základní památky, protože jedeme do Říma poprvé, celkem na týden, jaké byste doporučil rozhodně nevynechat a tip na nějaký balíček koupě vstupenek, který se vyplatí nejvíce? C.

Podle našeho názoru se Fast Track na letišti Ciampino nevyplatí. Vstupenky lze zakoupit na oficiálních portálech - např. Vatikánská muzea na Musei Vaticani, Colosseo na Coopculture. Z alternativních prodejců, kteří samozřejmě prodávají také oficiálně vstupenky, bychom uvažovali o Get Your Guide, kde ta zvýšená cena odpovídá přidané hodnotě. Jízdenka BIT za € 1,50 je jednosměrná přestupní. V metru ji můžete použít jen jednou, pokud vyjdete turnikety. Pokud ne, můžete např. přestoupit z linky A na linku B. Jízdenku validujete při prvním použití dopravního prostředku. Dále ji už nevalidujete. Pokud potom pokračujete metrem, v tomto případě ji musíte validovat znovu. Platnost je 100 minut. V automatech na jízdenky platební kartou platit nelze. Kartou zaplatíte na všech pokladnách ATAC, které jsou na stanicích metra Anagnina, Battistini, Lepanto, Ottaviano, Spagna, Laurentina, EUR Fermi, Ponte Mammolo, Conca d' Oro, Termini, Porta San Paolo a stanicích městských vlaků Porta San Paolo, Acilia, Lido Centro, Stella Polare, Flaminio, Euclide, Saxa Rubra, Prima Porta, Sacrofano, Civita Castellana a Viterbo. Pokud cestujete koncem března, potom s blížícím se termínem Velikonočních svátků bude návštěvníků památek přibývat. Doporučujeme tedy top památky navštívit ze začátku Vašeho termínu. Platební karty restaurace a kavárny přijímají, najdou se ale samozřejmě i ty, které tuto platbu neakceptují. Doporučujeme si to dopředu ověřit. Autobus je samozřejmě pomalejší, má více zastávek, je závislý na dopravní situaci. Každopádně jednoznačná odpověď není, někdy je vhodnější použít autobus, jindy metro. Závisí to na konkrétním bodu A a bodu B. V každé stanici metra je automat na jízdenky. Itineráře nezpracováváme. Karty kombinující vstupy a dopravu právě závisí na konkrétním itineráři. Je třeba si to propočítat.

# x25.12.2017, 16:16.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostaneme z letiště Řím - Fiumicino do Lido di Ostia. Budeme dojíždět do Říma na prohlídky památek a zda se nám vyplatí zakoupit kartu na dopravu a vstupy. Děkuji za odpověď. V.

Z letiště Fiumicino jezdí do Lido di Ostia autobus společnosti Cotral. Jízdenka stojí € 1,10. Do centra Říma se dostanete vlakem Roma Lido. Jízdenka BIT stojí € 1,50. To, zda se Vám vyplatí nějaká kombinovaná karta na vstupy a dopravu, popř. jen nějaká časová jízdenka na dopravu, záleží na Vašem itineráři. Je třeba si to propočítat a porovnat cenu bez karty a s kartou.

# 16.12.2017, 09:49.
Měl bych na vás dvě otázky. Rozmýšlíme, zda zvolit tří nebo čtyřdenní pobyt v Říme, tak abychom v klidu stihli v polovině března 2018 projít nejznámější památky. Kolika denní pobyt byste nám doporučil zvolit a které památky zvolit v iteneráři na jednotlivé dny? Dále bych se chtěl zeptat, když bychom rádi večer navštívili v tomto termínu fotbalový zápas Ligy mistrů mezi AS Řím a Sachtar Doněck, zda se dají koupit lístky přímo na místě v předprodeji nebo je lze zakoupit někde oficiálně přes internet a zda bývá na takového zápasy stadion vyprodaný nebo ne. Děkuji. Jan.

Délka pobytu závisí od toho, jak intenzivní poznávání Říma plánujete. Někdy nestačí ani týden. Např. během třídenního pobytu můžete jeden den strávit ve Vatikánu, druhý den návštěvou Colosseo / Foro Romano / Palatino a třetí den věnovat památkám v historickém centru, jako např. Fontana di Trevi, Španělské schody, Pantheon atd. Každý den můžete něco málo přidat nebo ubrat, vše samozřejmě závisí na důkladnosti prohlídek. Vstupenky na zápas mezi AS Roma a Shakhar Donetsk 13. března 2018 ve 20:45 se prodávají od 19. prosince 2017, ale do 7. ledna 2018 si je mohou zakoupit jen ti, kteří mají mini-season ticket. Hlavní prodej bude zahájen 8. ledna 2018 a vstupenky budou k dispozici na všech prodejních místech včetně online prodeje, který bude spuštěn na AS Roma. Cena se pohybuje od € 40,00 do € 115,00. Liga mistrů je v Itálii hodně populární. Nedoporučujeme nechávat nákup vstupenky na poslední chvíli. Zvlášť pokud se jedná o zápas na Olympijském stadionu v Římě. To, zda v den zápasu budou nějaké volné vstupenky v oficiálních předprodejích Vám samozřejmě nikdo nezaručí.

# 10.12.2017, 22:15.
Ráda bych Vás touto cestou požádala o radu. Mám vstupenky na tenis ATP Masters - Foro Italico - na 13.5.2017. Ještě nevím, na jaké letiště dorazím, zda Ciampino nebo Fiumicino. Mohl byste mi poradit, kde se ubytovat, abychom to měli co nejjednodušší a jak se dostat z letiště na stanoviště? Velice děkuji za pomoc. Příjemné a pohodové svátky. Gabriela.

Pokud chcete ubytování v blízkosti tenisového areálu, potom cenově dostupná ubytování jsou na Viale di Tor di Quinto, např. Sunny Ponte Milvio Apartment nebo Casetta Ponte Milvio. V této lokalitě a v termínu turnaje to ale bude brzy vyprodané. Doprava z letiště Fiumicino i Ciampino je víceméně stejná. Jeďte autobusem za € 5,00 na Termini. Odtud jeďte metrem A směr Battistini a vystupte na Ottaviano. Odtud, z Via Barletta (kousek od křižovatky s Viale Giulio Cesare), jeďte autobusem č. 32 směr Stazione Saxa Rubra a vystupte na zastávce De Bosis / Stadio Tennis. K výše uvedenému ubytování je to kolem 1 km podél Tibery, dojedete tam i zmiňovaným autobusem, zastávka se jmenuje Tor di Quinto / Riano. Přestupní jízdenka BIT na metro a autobus č. 32 stojí € 1,50.

# 09.12.2017, 22:09.
Ráda bych se zeptala na cestu z letiště Fiumicino do hotelu Barberini. Děkuji. S pozdravem Helena.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 5,00 na Termini a odtud pokračujte matrem A směr Battistini za € 1,50. Vystupte na Barberini. Vyjděte na Piazza Barberini a na opačné straně náměstí se vydejte doleva po Via delle Quattro Fontane. Hotel Barberini je hned na rohu první křižovatky po pravé straně - Via Rasella

# 01.12.2017, 01:03.
Ve středu 6.12. bych ráda navštívila hlavní památky Říma a následující den ve čtvrtek 7.12. Vatikánu. Chtěla bych se zeptat, zda i v těchto všedních dnech mimo sezónu je potřeba předem koupit lístky online nebo jsou fronty již malé a lze bez dlouhého čekání vše koupit na místě? Předem děkuji za odpověď. Iva.

V prosinci nebývá tak plno jako v nejvyšší sezóně, nicméně pro Colosseo a Vatikánská muzea tuto rezervaci doporučujeme. Počítejte také s tím, že 8.12. je v Itálii státní svátek a protože se jedná o křesťanský svátek, budou Vatikánská muzea tento den zavřena. Je hodně pravděpodobné, že se to projeví i na zájmu návštěvníků ve čtvrtečním termínu. Následně bude otevřeno v sobotu a v neděli opět zavřeno.

# 29.11.2017, 09:16.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit o informaci. Byli jsme před 3. roky v Římě a navštívili jsme Vatikán a Sixtinskou kapli - vstup za € 20,00. Je možné že nyní stojí již € 27,00? A při rezervaci na příští týden dokonce € 51,00 za osobu? Děkuji za radu. Blanka.

Oficiální cena vstupenky do Vatikánských muzeí, jejichž součástí je Sixtinská kaple, je € 16,00. Snížené vstupné stojí € 8,00. Pokud si budete vstupenky rezervovat dopředu, zaplatíte navíc € 4,00, celkem tedy za standardní vstupenku € 20,00. Uváděná cena € 27,00 je vstupné včetně rezervace a audioprůvodce. Ceny se nemění s termínem. Pouze v případě poslední neděle v měsíci (v prosinci předposlední), kdy je vstup zdarma. Ceny jsou samozřejmě různé v závislosti na konkrétní konfiguraci (další vstupy, průvodce, atd.). Vyšší ceny než oficiální jsou u vstupenek s přidanou hodnotou - např. asistovaný vstup, vstup dříve než ostatní atd. Najdete je na Get Your Guide.

# 24.11.2017, 20:50.
Moc děkuji za ochotu, se kterou se nám všem věnujete. Můj dotaz: Jsem v Římě a ráda bych navštívila Vatikán. Tato neděle je poslední v měsíci, tedy bude vstup zdarma. Chtěla bych toho využít, ale trochu se bojím, aby tam nebylo příliš mnoho lidí. Nevíte prosím, jak to v tomto ročním období s těmi nedělemi vypadá? Moc děkuji za odpověď. Martina.

Vzhledem k tomu, že je vstup zdarma, počítejte s tím, že bude výrazně vyšší poptávka o návštěvu než v jiné dny. Nicméně koncem listopadu to samozřejmě nebude stejné jako v nejvyšší sezóně. Navíc při vstupu zdarma ty fronty postupují rychleji než ve dnech, kdy se kupují vstupenky. Počítejte také s tím, že otevírací doba je tento den zkrácená, tj. vstup je od 9:00 do 12:30 a muzea se zavírají ve 14:00 hodin. Na tento den také není možné dělat online rezervace.

# 23.11.2017, 14:12.
Pán Rehúrek, obraciam sa na Vas s prosbou o pomoc s viacerými otázkami pri nasmerovaní na našu cestu v Ríme. 1. V nedeľu 26.11. sa chystáme na futbalový zápas Lazio Rím (Stadio Olimpico). Bývať budeme v hoteli Domus Nova Bethlem, Via Cavour, 85. Viete nám, prosím, povedať najlepšiu trasu na štadión a naspäť na hotel? Stihneme sa vrátiť posledným metrom alebo sú tam k dispozícii aj nejaké nočné spoje? 2. Ešte som sa Vás chcela spýtať, či si myslíte, že sa nám oplatí kúpiť Roma Pass na 72 hodín, s tým, že by sme ho využili na Koloseum a Galleria Borghese (sobota), nedeľa Vatikán a večer na futbal - tieto dva dni rátam, že budeme najviac využívať metro. 3. Odchod na letisko - odlet máme 28.11 (útorok) o 17:50, akú dopravu by ste odporučili + časovú rezervu, aby sme tam prišli včas? Ďakujem veľmi pekne, táto Vaša stránka je veľký prínos pri plánovaní návštevy Ríma. Prajem pekný deň a vopred vďaka za skorú odpoveď. Stanka.

Z hotelu Domus Nova Bethlem přejděte přibližně 450 m na Termini. Odtud jeďte metrem A stejně jako v odpovědi ze dne 20.09.2017, 15:50. Je tam popsaná i cesta zpět včetně případných nočních spojů. na 72 hodin stojí € 38,50. Vstupenka do Colosseo s rezervací € 14,00 a vstupenka do Galeria Borghese s rezervací € 15,00. Celkem tedy stojí vstupenky € 29,00. Pokud projedete minimálně € 9,50, se Vám vyplatí. Vzhledem k místu ubytování doporučujeme dopravu z letiště a na letiště autobusem za € 5,00, zpáteční jízdenka stojí € 9,00. Časovou rezervu si dejte o jeden autobus dříve.

# 19.11.2017, 19:37.
Chceli by sme využiť Roma Pass do múzea Galleria Borghese a Capital museum. Viete mi poradiť, ako postupovať pri použití Roma Pass ako vstupenky v prípade, že by sme si chceli zarezervovať vstup na konkrétny termín? Tiež by som sa chcela spýtať, či je podľa Vás reálne stihnúť za 1 deň Castel Sant' Angelo, Galleria Borghese a Capital museum? Za odpoveď vopred ďakujem. Katarína.

V Galleria Borghese je rezervace povinná, s pouze telefonická na +39 06 32810 v době od 9:00 do 18:00, v sobotu do 13:00. Rezervace do Musei Capitolini je na telefonu +39 06 0608 každý den od 9:00 do 19:00. S rezervacemi je reálné uvedená muzea za jeden den stihnout.

# 19.11.2017, 09:40.
Prosím, jak se co nejsnadněji MHD dostat z Hotel Jonico Řím Via Silicella 41, Prenestino, 00169 Řím na letiště Fiumicino a případně jaké jízdenky musíme zakoupit? Děkuji. Tomáš.

Z Hotel Jonico jděte po Via Silicella až k Via Casilina. Po ní se vydejte doleva. Dovede Vás ke vstupu do metra C. Jeďte na Lodi a tady přestupte na autobus č. 16 směr XX Settembre. Vystupte na Gioberti a jděte ve směru jízdy autobusu. Odbočte doprava na Via Giovanni Giolitti. Dovede Vás k zastávce autobusu . Tím jeďte na letiště Fiumicino. Na metro a autobus č. 16 potřebujete přestupní jízdenku BIT. Ta stojí € 1,50 a její platnost je 100 minut. Autobus Terravision stojí € 5,00.

# 19.11.2017, 09:14.
S manželem plánujeme cestu do Říma na polovinu ledna. Jsou fronty, o kterých se všude píše, aktuální i v zimě? Dále jsem četla o všech těch Roma kartách ... budeme ubytovaní v centru, takže dopravu řešit nepotřebujeme, vyplatí se karta na vstupy nebo ne? Budeme v Říme 3 dny. Mnohokrát děkuji. Jana.

V tomto období by měla být situace v nejnavštěvovanějších památkách klidnější. Nicméně nikdo Vám nezaručí, že ve Vašem čase a Vašem termínu fronty nebudou. Na nejvíce žádané památky - Vatikánská muzea a Colosseo doporučujeme rezervaci. To, zda se Vám karty vyplatí nejsme schopni zodpovědět. Vždy je to závislé na Vašem itineráři, tedy na tom, jaké konkrétní památky budete navštěvovat. Je třeba si spočítat podle itineráře ceny vstupného bez použití karet a následně ceny vstupného s jednotlivými kartami. Pokud však nebudete využívat dopravu, karty se Vám s největší pravděpodobností nevyplatí.

# 17.11.2017, 21:47.
Prilietame na Ciampino 23.11.2017 na 5 dní. Je k doprave po Ríme a okolí vhodný týždenný lístok CIS? Je použitelný i na cestu z / na letiska / o linkou 072, 720, prípadne i na cestu regionálnými vlakmi FL2 do Tivoli, resp. autobusom 070 do Lido C. Colombo? Alebo lístok platí iba po kruhom vyznačenú hranicu, jako je tomu v Prahe? Ďakujem za odpoveď. Radim.

Jízdenku CIS můžete použít na cestu z letiště Ciampino nedávno zřízenou okružní linkou č. 720. Linka 072 není v jízdním řádu ATAC v současné době aktuální. Můžete ji také využít na linku 070 (Lido di Ostia je v zóně A). Lze ji využít také na regionální vlaky Trenitalia ve druhé třídě v zóně A. Na cestu do Tivoli ji využít nelze, protože to je v zóně B. Jízdenku CIS je možné využít jen v zóně A (kterou tvoří z hlediska tarifu Lazio dvě zóny). Do Tivoli tedy potřebujete jízdenku na tři zóny, v tomto případě CISR pro tři zóny za € 34,50. Pro jednu cestu se však nevyplatí. Jízdenku CIS můžete využít ve vlaku FL2 po stanici Lunghezza.

# 14.11.2017, 10:55.
Chtěl bych se zeptat, zda jsou památky v Římě otevřené i v zimních měsících? Chtěl bych se vypravit do Říma v lednu příštího roku. Jde mi hlavně o Colosseum, Forum Romanum. Děkuji. Patrik.

Ano, jsou. Konkrétně Colosseo, Foro Romano, Palatino má zavřeno 1.1. a 25.12.

# 13.11.2017, 11:00.
Moc děkuji. Pokud bych tedy mohl, rád bych se zeptal, jak se nejlépe dostat z letiště Ciampino do Penzionu Roma2b, Via Sallustiana 1a, kde budeme ubytovaní. Plánovaný přílet je v 17:30 ve čtvrtek. A potom, jak se máme ideálně z této adresy po Římě pohybovat, pokud tedy zamíříme do Vatikánu a další den na Colosseo. Máme si v pátek i v sobotu koupit 24. hodinovou jízdenku? A potom snad ještě, jaká je ideální částka, kterou bych měl u sebe mít v hotovosti? Raději platím kartou. Děkuji mnohokrát. Příjemný den. Filip.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A na Termini. Z Termini potom jeďte autobusem č. 16 směr XX Settembre. Vystupte na zastávce XX Settembre / Piave. Z Via Venti Settembre jděte po kolmé Via Servio Tullio až na Piazza Salustio, ze kterého na druhé straně vlevo vychází Via Sallustiana. Roma 2B je hned na začátku vlevo. Přestupní jízdenka na metro a autobus BIT stojí € 1,50. Na Termini můžete jet také z letiště Ciampino přímým autobusem za € 5,00. Po Římě se potom můžete pohybovat přes Termini výše uvedeným autobusem a následně metrem A (Vatikán) a B (Colosseo). V tomto případě Vám vždy bude stačit na jednu jízdu přestupní jízdenka BIT v ceně € 1,50. Kolik hotovosti potřebujete je hodně individuální záležitost. Záleží na tom, jak se budete stravovat, jak budete nakupovat, atd.

# 10.11.2017, 14:55.
Ještě bych se chtěl zeptat, když koupím lístek do Vatikánu, dostanu se do kaple, muzeí a baziliky, ale na andělský hrad to je třeba samostatný lístek? Moc děkuji. Filip.

Součástí vstupu do Vatikánských muzeí je prohlídka Sixtinské kaple. Do Baziliky je vstup zdarma. Samostatně se platí vstup do podzemí a výstup do kopule. Vstupné do Andělského hradu je samostatné. Dají se samozřejmě zakoupit i průvodcované prohlídky, jejichž součástí je prohlídka Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple a v tomto případě i přímý průchod a prohlídka Baziliky. Mnoho variant takových vstupů najdete na Get Your Guide.

# 10.11.2017, 14:31.
Děkuji za Vaše skvělé stránky. Jedeme s manželkou do Říma příští čtvrtek 16.11. Pátek bych to viděl na Forum Romanum, Colosseum a Pantheon. Máme koupit lístky předem přes internet? V sobotu bychom potom šli Vatikán + bazilika + kaple. Máme koupit lístky předem přes internet? Neděle potom náměstí, Fontána di Trevi a Španělské schody. Nebo Vatikán raději zvolit v pátek a v sobotu se vydat na Colosseum? Moc děkujeme za radu. Filip.

Jak do Vatikánských muzeí, tak do Colosseo doporučujeme provést online rezervaci. Pořadí doporučujeme Vatikán v pátek, Colosseo v sobotu a zbytek v neděli.

# 08.11.2017, 11:17.
Chtěla bych se zeptat. Zítra letíme do Říma, v neděli ráno se vracíme. Má smysl si kupovat tu kartu Omnia? Vyplatí se to? Budeme jezdi i metrem, kde jsme se dívali, že na 4 dny stojí € 38,00. Moc děkuji za pomoc. Lucie.

To, zda použít nebo ne záleží na Vašem itineráři a na tom, kde budete bydlet. Je třeba si spočítat standardní cenu vstupů, k tomu standardní cenu dopravy a součet porovnat se vstupy (ať už zdarma nebo se slevou) s kartou, k tomu cenu karty. Nicméně tato karta na 4 dny není. Je verze na 72 hodin za € 113,00 a na 24 hodin za € 55,00. S cenou, kterou uvádíte nekoresponduje žádná verze. Za € 38,50 je na 72 hodin, za € 28,00 Roma Pass na 48 hodin. Samotné jízdenky stojí BIT na 100 minut € 1,50, Roma 24H € 7,00, Roma 48H € 12,50, Roma 72H € 18,00 a CIS (týdenní) € 24,00.

# 07.11.2017,13:55.
Ve čtvrtek 9.11. přiletíme do Říma na 4 dny a mám dotaz k cestě z letiště Ciampino na nádraží Termini v Římě. Uvažuji cestu vlakem z nádraží Casabianca a můj dotaz je, zda ptatí ve vlaku jízdenka Metrebus Roma v příměstských vlacích za € 1,50. Přijde mi tato cesta nejrychlejší, nikam dále poté z nádraží Termini nepokračuji nebo jakou cestu byste mi doporučil? Děkuji. Martin.

Z nádraží Casabianca, stejně jako z Ciampino, ještě neplatí jízdenky Metrebus Roma. Ty lze použít až ze stanice Capannelle. Pokud však nebudete cestovat z Termini dál, je to víceméně jedno, protože standardní jízdenka na vlak Trenitalia z Casabianca na Termini stojí také € 1,50 stejně jako BIT. Každopádně z letiště je to k nádraží Casabianca pěšky 3 km. Výhodnější je jet autobusem Atral za € 1,20 na nádraží Ciampino a odtud pokračovat vlakem za € 1,50 na Termini. Pokud chcete cestovat jen na jízdenku BIT v ceně € 1,50 z letiště Ciampino na Termini, můžete využít v září nově zřízený autobus č. 720 na Laurentina a odtud metrem B na Termini. Vzhledem k mnoha zastávkám autobusu je to však časově náročnější. Po celé trase včetně přestupu lze použít jízdenku BIT. Ta je platná 100 minut. V metru je třeba ji znovu validovat.

# 06.11.2017, 19:21.
Moc děkuji za odpověď. Ještě jsem uvažovala o taxi, protože od letiště je to přibližně 7 km. Jezdí po Římě taxi s pevnou sazbou nebo všechna taxi mají smluvní ceny? Moc děkuji a přeji hezký večer. Kateřina.

Pevná sazba bílých taxi města Říma je z letiště Ciampino jen do určitých oblastí - na letiště Fiumicino € 50,00, na stanici Ostiense € 30,00, na stanici Tiburtina € 35,00 a do centra Říma ohraničeného Mura Aureliane € 30,00. Do ostatních míst, tedy i na Via Siderno se účtuje sazba podle tarifu. Počítejte s cenou kolem € 12,00, v době od 22:00 do 7:00 o přibližně € 2,00 více a ve svátek včetně neděle o přibližně € 4,00. Cena je samozřejmě orientační.

# 06.11.2017, 08:02.
Můžete mi prosím poradit dopravu z letište Ciampino do Via Siderno? Moc děkuji. Kateřina.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A za € 1,50 na Cinecitta. Odtud z Via Tuscolana jeďte autobusem č. 654 směr Lagonegro. Vystupte na zastávce Siderno. Na autobus č. 654 můžete použít jízdenku z metra.

# 05.11.2017, 16:18.
Strávíme v Římě Štědrý den od 22. do 25.12. Budou tento den též otevřeny památky? A budou i trhy? Moc děkuji. Andrea.

Památky a muzea v Římě bývají většinou zavřena 25.12. Vatikánská muzea budou zavřena 25. i 26.12. Vstup zdarma bude výjimečně o týden dříve, tedy předposlední neděli v měsíci 24.12. Trhy probíhají na Piazza Navona.

# 04.11.2017, 20:50.
Moc vás prosím o radu. Jak se co nejjednodušeji dostat z letiště Ciampino do centra k hotelu Di Rienzo Panteon Palace? Moc Vám děkuji za radu. Odlétáme ve středu 8.11. Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jana.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud metrem A za € 1,50 na Termini. Z Termini pokračujte autobusem č. 64 směr Piazza Stazione S. Pietro a vystupte na zastávce C.so Vittorio Emanuelle / S. A. Della Valle. Na tento autobus můžete použít jízdenku BIT z metra. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu na Piazza di S. Andrea della Valle. Jděte doleva za kašnu do protilehlého rohu a odbočte doprava na Largo del Tatro Valle. Di Rienzo Panteon Palace je po pravé straně. Na Termini můžete jet z letiště Ciampino také přímým autobusem za € 5,00.

# 04.11.2017, 14:34.
Pane Řehůřku, 16.11. letím s manželkou do Říma. Ubytovaní jsme v Hotelu Residenza in Farnese na ulici Via Del Mascherone. Mohl byste mi prosím poradit nejjednodušší cestu z letiště Ciampino? Děkuji. Radek.

Vzhledem k umístění Vašeho ubytování je to s několika přestupy. Asi nejjednodušší spojení je následující: z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A za € 1,50 na Lepanto. Tady, na Via Lepanto, před budovou soudu je zastávka autobusu č. 280. Jeďte směr Partigiani a vystupte na zastávce LGT Farnesina / Trilussa. Na tento autobus můžete použít jízdenku BIT z metra. Jděte ve směru jízdy autobusu po Lungotevere della Farnesina a po levé straně uvidíte most Ponte Sisto. Přejděte na druhou stranu Tibery a vydejte se doleva po Via Giulia. Je to ulice, která je od nábřeží oddělena ostrůvkem a po chvíli i budovami. Před sebou uvidíte oblouk L' Arco Farnese, ale ještě dříve po levé straně fontánku Fontana del Maschoreno. Naproti ní vede do mírného kopce Via del Mascherone. Po té dojdete k Hotel Rezidenza in Farnese, který je ve čtvrté budově po pravé straně. Druhou variantou dopravy je vystoupit z metra už na Termini a odtud pokračovat autobusem č. 64 směr Piazza Stazione S. Pietro. Vystupte na Corso Vittorio Emanuele / S. A. Della Valle. Odtud jděte ve směru jízdy autobusu po Corso Vittorio Emanuelle II a odbočte doleva na Via Dei Baullari. Dovede Vás přes Piazza Campo de' Fiopri na Piazza Farnese. Via del Mascherone z něj vychází z levého zadního rohu. Vaše ubytování je po levé straně. Z letiště Ciampino můžete jet také na Termini přímým autobusem za € 5,00.

# 04.11.2017, 09:59.
Poraďte prosím trasu z letiště Ciampino do hotelu na adrese Via Del Biscione 76, Navona, Roma. Lucie.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud metrem A za € 1,50 na Termini. Z Termini pokračujte autobusem č. 64 směr Piazza Stazione S. Pietro a vystupte na zastávce C.so Vittorio Emanuelle / S. A. Della Valle. Na tento autobus můžete použít jízdenku BIT z metra. Jděte ve směru jízdy autobusu po Corso Vittorio Emanuelle II a hned odbočte doleva na Via del Paradiso. Je to úzká ulička. Dovede Vás na Piazza del Paradiso za kterým pokračuje ve Vašem směru Via del Biscione. Hotel Sole je po levé straně. Na Termini můžete jet z letiště Ciampino také přímým autobusem za € 5,00.

# 01.11.2017, 14:26.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se dostat nejlépe z letíště Ciampino k našemu ubytování na ulici Via Santamaura. Přílet je v sobotu v 9:00. A také potom, jaká je cesta ze stejného místa na Via Santamaura na letiště Fiumicino. Odlet v úterý dopoledne. Děkuji moc za Vaši odpověď. Ema.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A na Lepanto. Odtud pokračujte z Via Lepanto autobusem č. 280 směr Partigiani nebo č. 301 směr Augusto Imperatore a vystupte na Cicerone / Cavour. Jděte jen kousek ve směru jízdy autobusu na Piazza Cavour a po levé straně uvidíte zastávku autobusu. Z té jeďte autobusem č. 49 směr Ospedale S. Filippo Neri a vystupte na Viale Vaticano / Musei Vaticani. Odtud jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a na křižovatce odbočte doleva na Via Samantamaura. Na metro a oba autobusy můžete použít jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Zmiňované autobusy jezdí každý den od rána do noci. Z metra můžete vystoupit také na Ottaviano a po Viale Giulio Cesare a následně Via Candia dojít k Via Santamaura. Záleží hodně na tom, kde přesně na zmiňované ulici bydlíte. Cesta na letiště Fiumicino je zpočátku stejná ale v opačném směru. Buďto jeďte autobusem č. 49 na Piazza Cavour a odtud, z Via Crescenzio jeďte autobusem za € 6,00 na letiště Fiumicino. Nebo jděte k metru Ottaviano, odtud metrem A na Termini a odtud autobusem za € 5,00 na letiště Fiumicino.

# 01.11.2017, 12:21.
Ráda bych se Vás zeptala na radu, jak se nejrychleji a nejlevněji dostat z letiště Ciampino na tuto adresu: Viale Vaticano, 102, Vaticano Prati. Zda již zmínovaným autobusem Atral a potom metrem nebo tu existuje lepší varianta? Také bych se vás ráda zeptala. Při rezervaci online - např. do Colosseo - koupím 2x dospělého, jednoho do 18. let a jednoho studenta. Tyto lístky musím někde vyzvednout a prokázat studentskou kartu apod. nebo projdeme rovnou kontrolou dovnitř? Děkujeme. Hezký den. Aneta.

Ano je to vhodná varianta dopravy. Nevýhodou je, že půjdete od metra velký kus pěšky. Z metra můžete vystoupit už na Lepanto, odtud pokračovat z Via Lepanto autobusem č. 280 směr Partigiani nebo č. 301 směr Augusto Imperatore a vystoupit na Cicerone / Cavour. Jděte jen kousek ve směru jízdy autobusu na Piazza Cavour a po levé straně uvidíte zastávku autobusu. Z té jeďte autobusem č. 49 směr Ospedale S. Filippo Neri a vystupte na Viale Vaticano / Musei Vaticani. Na oba autobusy můžete použít jízdenku z metra BIT v ceně € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Zmiňované autobusy jezdí každý den od rána do noci. V případě Colosseo záleží na tom, kde vstupenky koupíte a jaké vstupenky. Pokud je zakoupíte na Coopculture, budete mít v košíku kombinaci vstupenek, tj. zdarma, se slevou a za plné vstupné + rezervační poplatky, obdržíte voucher na základě kterého si vyzvednete vstupenky. Stačí prokázat věk. Pokud byste měla v košíku jen vstupenky za plné vstupné, máte možnost zvolit zmiňovanou variantu nebo zaslat přímo vstupenky na e-mail. V obou případech ale jdete mimo standardní frontu. Pokud si zakoupíte nějaký balíček přes Get Your Guide, obdržíte voucher, dostavíte se s ním na místo srazu a půjdete dovnitř s doprovodem. Uvnitř už potom po vlastní ose.

# 01.11.2017, 10:43.
Letíme teď v listopadu do Říma. Prosím o radu, jak se dostat z letiště Ciampino do Hotelu Santa Constanza na ulici Ventuno Aprile a zpět. Děkuji za odpověď. Tomáš.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A za € 1,50 na Termini. Na stejnou jízdenku pokračujte autobusem č. 90 směr Labia a vystupte na Nomentana / XXI Aprile. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava na Viale Ventuno Aprile. Holtel Santa Costanza je po pravé straně. Z letiště Ciampino můžete jet na Termini také přímým autobusem za € 5,00. Cesta na letiště je stejná v opačném sledu.

# 01.11.2017, 07:55.
Děkuji moc za odpověď. Našla jsem si Bigliteria Musei Vaticani, kde stojí dva lístky € 40,00. Na Get Your Guide už stojí pro dva € 57,00. Moc nerozumím rozdílu? Předem děkuji. Vendula.

Jedná se o stejné zdroje, na které jsme Vás odkázali v minulé odpovědi. Jak už jsme psali, v případě Get Your Guide se jedná o vstupenky vždy s nějakou přidanou hodnotou. V tomto případě máte sraz v daný čas kousek od vchodu do muzeí a dovnitř potom jdete s asistencí, tzn. nic neřešíte, nic nehledáte. Muzea si potom procházíte po vlastní ose. Další výhodou je akceptace tištěných i mobilních voucherů, jednoduchá správa rezervace, možnost zrušit rezervaci ještě hodinu před srazem bez storno poplatků. Cena pro dva není € 57,00, ale € 54,00. Další výhodou je to, že často bývají volné termíny, které jsou přes Musei Vaticani obsazené.

# 31.10.2017, 13:47.
Ještě bych Vás chtěla požádat o radu. Chystáme se do Vatikánských muzeí. Máme si raději koupit vstupenku dopředu? Vyplatí se to? Chystáme se tam ve čtvrtek nebo v pátek příští týden. Jaký den myslíte, že je lepší a je méně lidí? Mnohokrát děkuji. Vendula.

Určitě doporučujeme rezervaci online. Lze ji provést přes Musei Vaticani nebo další možnosti najdete na Get Your Guide. V současné době je čtvrtek nebo pátek na stejné úrovni, páteční večerní prohlídky už neprobíhají.

# 31.10.2017, 12:40.
Vedeli by ste mi poradiť, ako najjednoduchšie sa dostanem z letiska Ciampino na ulicu Via Tunisi? Prílet na letisko máme vo štvrtok 23.11. pred polnocou, tak by som chcel vedieť, ako sa čo najrýchlejšie a najjednoduchšie dostať k hotelu v noci. Tiež by som bol vďačný, ak by ste mi poradili cestu a konkrétne spoje späť na letisko. Odlet máme 28.11. o 17:30. Ďakujem pekne. Lukáš.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 5,00 na Termini. Poslední jede v 0:15. Na Termini je v 1:00. Přejděte po Via Giolitti podél nádraží na náměstí před nádražní halou, kde se nachází autobusový terminál. Odtud jeďte nočním autobusem n1 směr Battistini. Jezdí čtyři autobusy do hodiny. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Vystupte na zastávce Di Laura. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned na křižovatce několik metrů za zastávkou odbočte doleva na Via Francesco Caracciolo. Jděte na její konec, kde u tržnice je Via Tunisi. Podle umístění ubytování se po ní vydejte doleva nebo doprava. Zpět na letiště už můžete jet metrem A z Cipro buďto na Termini a odtud autobusem Terravision nebo až na konečnou Anagnina a odtud autobusem Atral za € 1,20 na letiště Ciampino.

# 30.10.2017, 17:09.
Mám prosbu. Chtěli bychom si přes internet rezervovat vstupenky, ale nějak se v tom ztrácíme. Jde mi o vstupenky do Vatikánských muzeí a Colosseum, Forum Romanum, Palatine. Nechceme stát frontu, takže s přednostním vstupem. Nepotřebujeme výklad ani průvodce, protože někteří z nás neumějí jazyk. Jaké vstupenky tedy vybrat? Našli jsme spoustu kombinací a cen, ale nějak nevíme, které vzít. Moc děkuji za odpověď. Roman.

Základní vstupenky s rezervací, tedy s přednostním vstupem, zakoupíte přes Musei Vaticani za € 16,00 + € 4,00 rezervační poplatek. Pro Colosseo / Foro Romano / Palatino potom přes Coopculture za € 12,00 + € 2,00 rezervační poplatek. Různé varianty s přidanou hodnotou (např. sraz na určitém místě v určitou dobu a provedením přes vstup dovnitř, jednoduchá správa rezervace, atd.) najdete na Get Your Guide.

# 25.10.2017, 18:55.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Ve Villa Adriana jsem osobně byl. Jelikož nyní budeme jen na 4 noci, tak asi Tivoli vynecháme. Jsou Caracallovy lázně alespoň trochu důstojnou náhradou? Raději asi dáme přednost brouzdání historickým centrem Říma. A má smysl vylézt nahoru na památník Vittorio Emanuelle? Stojí výhled za to? Jinak vstup do Vatikánských muzeí máme zakoupený přímo přes jejich oficiální stránku, lístky do Colossea jsme si na Vaše doporučení objednali také přes internet. A poslední dotaz ohledně dopravy z Termini na Fiumicino. Když zarezervuji na určitý čas Terravision, je to spolehlivé? Děkuji moc za odpověď. Vlastimil.

Jedná se samozřejmě o dvě zcela odlišné památky. Villa d'Este byla postavena v renesančním slouhu v 16. století a její součástí je jeden z nejkrásnějších parků na světě s obrovským množstvím fontán, vodopádů a soch. Terme di Caracalla byly postaveny o více jak 1330 let dříve. Jedná se o památku ze Starověkého Říma. Podle některých zdrojů patří k top 5 římským památkám. A určitě to není daleko od pravdy. Výhled z památníku Vittorio Emanuelle stojí určitě za to, nicméně doporučujeme vyjet výtahem až nahoru na vyhlídkovou terasu. Autobus patří v Římě k těm často využívaným spojům z centra na letiště. Spolehlivost není samozřejmě nikdy 100%, jako i u ostatních autobusových společností, protože autobusová doprava je hodně vázaná na hustotu dopravy, neočekávané dopravní incidenty apod. Proto je potřeba vždy volit určitou časovou rezervu, která je vyvážená cenou. Ve směru na letiště je samozřejmě nutností rezervace. Nebáli bychom se toho, službu využívá obrovské množství lidí a drtivá většina z nich se dostane na letiště včas. A převážná část z toho minima, co dojede pozdě, tak vlastní vinou. Nejspolehlivější je vlak Leonardo Express, který je ale na trojnásobné ceně.