ŘÍM 2022

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2022

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2022, 00:14.
Mnohokrát děkuji za odpovědi. Při pročítání dalších odpovědí, jsem narazila na volný vstup do Colosseo první neděli v měsíci, což je náš případ a vysvětluje to, proč nám to nenabízí při rezervaci termín. To tedy funguje tak, že se postavíme do řady bez rezervace? Má cenu tam v tento den chodit? Nebo je to příliš náročné a čas strávený ve frontě je příliš dlouhý? A k dopravě. Na letiště brzy ráno jsme se rozhodli využít taxi, pojede nás 6, ceny na internetu se dost různí, mate nějaké upozornění, varování, na které taxi nebo co si dát pozor? Ještě jednou moc děkuji, jste skvělí. Kateřina.

Dne 1. ledna 2023 je v Colosseo otevřeno a protože se jedná o první neděli v měsíci, je vstup zdarma. Rezervace se neprovádějí. Vstupenky se vyzvedávají v pořadí podle toho jak přijdete na pokladně na náměstí Piazza del Colosseo v blízkosti Tempio di Venere e Roma. Počítejte s tím, že zájem bude velký, i podle toho, jak jsou v uvedeném termínu na konci a začátku roku vybrané rezervace. Co se taxi týče, doporučujeme využívat výhradně bílá taxi s certifikací města Říma.

# 27.12.2022, 22:51.
Prosím o radu ohledně dopravy v Římě. Existují nějaké stránky, které mi najdou dopravu napříč všemi společnostmi a dopravními prostředky? Zatím nemohu nic takového najít. Např. Leonardo Express jede přímo má Termini a nikde nestaví? Jak se dostanu z letiště Fiumicino na zastávku San Giovanni nebo Ponte Lungo? A poslední dotaz, jak se dostat na let v 6:15 ráno, s odletem z terminálu 1? Stíháme to Leonardem Express, který přijíždí v 5:22? Letíme bez kufru na lehko. Děkuji za rady a pomoc s orientací. Kateřina.

Stránek, které vyhledávají spojení je mnoho, univerzální např. Mapy Google. Městskou dopravu v Římě lze dohledat na ATAC. Nicméně ne vždy se jedná o optimální spojení. Leonardo Express je už podle svého názvu expresní vlak, zastavuje jen na konečné Termini. Z letiště Fiumicino můžete jet zmiňovaným vlakem Leonardo Express na Termini a odtud pokračovat metrem A směr Anagnina a vystoupit na San Giovanni nebo Ponte Lungo. Levněji se na Termini dostanete vlakem FL1 za € 8,00 s přestupem na Trastevere nebo přímým autobusem za € 6,00. Na metro potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50 nebo nějakou vícedenní jízdenku, případně . Časový prostor 53 minut mezi příjezdem vlaku a odletem letadla je hodně krátký. My bychom to neriskovali a drželi se doporučených časových rezerv. Brzy ráno jezdí na letiště z Termini např. autobusy Cotral. Jezdí tam také Tambus.

# 26.12.2022, 08:35.
Chtěla bych se zeptat, zda zakoupené Roma Pass přes Get Your Guide lze vyzvednout na letišti Fiumicino nebo pouze na daném Meeting Pointu, který ukazuje appka kousek od Colossea. Děkuji. Radka.

můžete uplatnit v PIT (Punti Informativi Turistici), jejichž seznam a adresy najdete na Get Your Guide v části Meeting Point. Jedním z nich je i PIT na Terminálu 3 letiště Fiumicino. Otevřeno má každý den od 8:30 do 18:00. Na mapě je zobrazený jen jeden, ale v seznamu nad mapou všechny.

# 22.12.2022, 18:13.
Jakým autobusem se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do kempu hu Roma Camping in Town? Případně, kde kam přestoupit? Děkuji. Vivien.

Viz naše odpověď ze dne 17.03.2022, 22:36.

# 20.12.2022, 06:38.
Úplně náhodou jsem narazila na vaše stránky. A hned jsem věděla, že u vás jistě najdu odpověď. S rodinou chceme jet mezi svátky do Říma. Roma Pass mám v plánu si zakoupit. Zda dobře chápu, koupím sobě a manželovi, a děti ve věku 3, 5 a 14 let získávají výhody s námi. Můžeme přeskakovat fronty atd. Na několika místech jsem se dočetla, že si musíme rezervovat čas do Colossea. Opravdu musíme? Zda jsem našla správné stránky, tak to mezi svátky nejde. Tak teď nevím, zda jsou časy vybrané, nebo rezervace není nutná. Nebo mě i napadá, zda není zavřené. A poslední prosba, ještě na něco bychom si měli dát pozor? Moc děkuji za váš čas a ochutu pomáhat druhým. Petra s rodinou.

obsahuje dopravu na dva nebo tři dny a jeden nebo dva vstupy (podle varianty karty) + slevu na další vstupy. Děti do 10 let mají městskou dopravu v doprovodu dospělé osoby zdarma. Děti do 18 let mají vstup do státních muzeí a památek zdarma. Pro děti se tedy nevyplatí kupovat Roma Pass, nejstaršímu jen zakoupíte odpovídající časovou jízdenku. Vstup do Colosseo má povinnou rezervaci, která se provádí přes Coopculture. Rezervace je povinná i s Roma Pass. Děti, které jdou zdarma, mají na výše uvedených stránkách speciální rezervační systém, rezervují jen konkrétní den. Jdou s Vámi ve Vašem čase. Období koncem roku je hodně žádané. Začala jste vše řešit pozdě. Termíny v posledním týdnu roku 2022 a v prvním týdnu roku 2023 jsou už kompletně zarezervované. Začátkem příštího roku jsou k dispozici ještě termíny s audio a video průvodcem. Rezervace není možné dělat 25.12.2022, kdy je Colosseo uzavřené a 1.1.2023, kdy by měl být vstup zdarma pro všechny v rámci první neděle v měsíci.

# 11.12.2022, 22:15.
Letadlem dorazíme na letiště Fiumicino ve 22:55 a chtěli bychom se dostat na vlakové nádraží Termini. Chtěl bych se zeptat, kdy jede poslední vlak. Někde se uvádí 23:23 a někde 23:53. Děkuji. Filip.

Poslední vlak Leonardo Express jede ve 23:53, na Termini je v 0:25. Měnily se jízdní řády.

# 05.12.2022, 05:12.
Do Říma přiletím s mojí rodinou podle oficiálních časů na Fiumicino Airport ve 22:15, a chci se zeptat na to, zda je cenově výhodnější si jízdenky na vlak / autobus z letiště koupit předem, přes internet, například přes Vámi doporučenou stránku, a nebo je to levnější pořídit je až na místě, na letišti. Popřípadě, obecně, co je nejlevnější varianta této dopravy? Děkuji moc za odpověď. Anežka.

U Shuttle Bus a máme informace, že na místě mohou být jízdenky o něco dražší. V případě vlaku nebo např. linkového autobusu Cotral je cena stejná. U posledně jmenovaného je nákup dražší při nákupu u řidiče. Asi nejlevněji v daném čase a přímým spojem se z letiště Fiumicino dostanete do centra na Termini autobusem Cotral. Nicméně přímo na Termini jezdí až noční spoje a to od 1:45, v neděli a ve svátek od 0:45. Poslední vlak Leonardo Express jede ve 23:23, poslední vlak FL1 s přestupem na Trastevere jede ve 22:42.

# 30.11.2022, 11:15.
Dovoluji si Vás poprosit o radu, jak se dostat z letiště Fiumicino do Říma na ubytování v čase: přílet 17:20 dne 25. ledna 2023, ubytování v Římě, hostel Amico Del Sole, Via Nomentana 352. Potřebuji cestovat veřejnou dopravou - vlak, metro, autobus, tramvaj. Děkuji předem za ochotu. S pozdravem Marcela.

Spojení je ideální. Z letiště jezdí přímo přes stanici Nomenatana vlak Trenitalia FL1. Jízdenka stojí € 8,00. Cesta trvá 52 minut. Z letiště vlaky odjíždějí v 17:42, 17:57, 18:12, 18:27, 18:42, … Ze stanice vyjdete na Via Val d' Aosta a vydáte se po ní doleva. Dovede Vás na Via Nomentana. Po té půjdete doleva. Hostel je po pravé straně. Ze stanice je to pěšky 500 m.

# 18.11.2022, 21:33.
Kde si lze v Římě vytisknout palubní lístek? Alena.

Například v internetových pointech Il Mastello. Nicméně takových míst je po celém Římě mnoho.

# 11.11.2022, 16:47.
Mohla bych vás poprosit o radu, jak se nejlépe 17.11. přibližně kolem 18:30 z letiště Řím Fiumicino dostat pokud možno MHD na adresu ubytování Via Baccina 25, 00184, Řím? Za každou radu moc děkuji. S pozdravem Jana.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračujte metrem B na Cavour. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete ale použít i vícedenní jízdenku nebo . Ze stanice metra to už máte jen 500 m. Jděte po Via Cavour na světelnou křižovatku s Via dei Serpenti, na tu odbočte doprava a na druhé křižovatce doleva na Via Baccina. Vaše ubytování je po pravé straně za třetí křižovatkou (dvě jsou tavru T).

# 09.11.2022, 14:53.
Rád bych se zeptal. Příští týden budeme na dva dny v Římě a chceme jít ve čtvrtek ráno do Baziliky sv. Petra. Četl jsem, že vstup je zdarma. Ale chtěl bych se zeptat, kudy se jde dovnitř? Již jsem jednou byl na náměstí před bazilikou a byla tam tak obrovská fronta, že jsem ani nevěděl, kde začíná a kde končí a současně zda to není fronta do Sixtýnské kaple. Moje druhá otázka se týká dopravy. Druhou noc budeme nocovat v části Fiumicino, abychom to měli blízko na letiště. Ubytování máme na adrese Via del Faro 248 a moje otázka zní, jak se odtud nejlépe dostat na letiště? Předem děkuji za odpověď a za to, že nám všem pomáháte. Václav.

Do Baziliky se jde z náměstí. Ta fronta byla do Baziliky. Do Sixtinské kaple určitě ne, protože ta je součástí prohlídky Vatikánských muzeí a tam je vstup z Viale Vaticano. Doporučujeme do Baziliky jít brzy ráno. I když máte ubytování blízko letiště, nebyla to moc šťastná volba. Lepší doprava je z Říma. Nicméně autobusy na letiště Cotral jezdí z Via Portuense za řekou. Tam se dostanete také autobusem Cotral z Viale Danubio, což je kousek od Vašeho ubytování. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 01.11.2022, 12:04.
Chtěly bychom navštívit s dcerou Řím. Již dlouho o tom sníme, ale bohužel dříve než v polovině listopadu by dcera neměla volno. Nevím, zda to kvůli počasí má smysl. Můžete nám prosím poradit? Zda není lepší cestu odložit na jaro? Mnohokrát děkuji. Pěkný den. Miloslava.

Určitě to stojí za to. Řím leží o dost jižněji a teploty jsou tam tedy vyšší. Navíc předpověď počasí na první polovinu listopadu je příznivá, teploty přes den kolem 21 stupňů a většinou slunečno, maximálně částečně zataženo. Nepředpokládáme, že by v polovině listopadu nastal významný zlom. Říjen a listopad patří k nejdeštivějším měsícům, nicméně bychom se řídili podle aktuálních předpovědí. Navíc v druhé polovině listopadu se Řím nádherně zbarví. Předpovědi můžete sledovat do poslední chvíle a letenku na poslední chvíli zakoupit přes Pelikan, jsou tam i akční, a ubytování přes Booking. Nezapomeňte na Cestovní pojištění.

# 31.10.2022, 22:45.
Prosím, poradil byste mi dopravu z letiště Fiumicino? Přílet máme okolo 19:00. Potřebujeme se dostat do ubytování na hu Roma Camping in Town na ulici via Aurelia. Děkuji za informaci. David.

Viz naše odpověď ze dne 17.03.2022, 22:36.

# 30.10.2022, 22:25.
Jsem student - 21let - na ZČU a jediná studentská kartička, kterou disponuji, je naše tzv. jiska. Předpokládam, že abych měl nárok na slevu v Římě, musím si pořídit ISIC? Děkuji. Filip.

U slev ve státních muzeích a památkách se dokládá věk, dokladem totožnosti, cestovním dokladem.

# 28.10.2022, 20:21.
Ještě jednou chci moc poděkovat za odpověď na předchozí otázku. Teď bych se prosím chtěla zeptat na cestu k moři z Říma. Vím, že mám jet metrem B z Termini na stanici Piramide a potom příměstským vlakem do Ostie. Kde prosím najdu jízdní řád tohoto vlaku? Dále, stačí mi na tuto cestu 100 minutová jízdenka za € 1,50? A jak je to s placeným vstupem na pláž v Ostii? Nám ani tak nejde o koupání, ale chceme se projít u moře a trochu tam jenom tak posedět. Děkuji moc a zdravím. Krystýna.

Městský vlak Roma-Lido nově spadá pod Cotral a jmenuje se Metromare, jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Stačí zadat výchozí a cílovou stanici. Cestu byste i s přestupem měla stihnout do 100 minut, jízdenka BIT by tedy měla stačit. V Lido di Ostia jsou i volné pláže. Nicméně k moři se dostanete na mnoha místech.

# 27.10.2022, 21:11.
Při rezervaci Roma Pass online vyplňujete také datum vystavení. Zadala jsem datum příletu a rezervace je tedy spojená s tímto dnem. V poznámce je, že si kartu na příslušných pointech lze aktivovat od 0:00 do 23:00. Karta samotná platí 72 hodin od prvního použití. Dočetla jsem se ale, že zmíněné pointy zpravidla končí v 18:00 hodin a my přiletíme určitě později. Pokud tedy přijdu vyzvednout Roma Pass o den později, tedy nikoliv v uvedený rezervační den, je to problém? Děkuji za odpověď. Není mi jasné, zda má datum v rezervaci roli pouze orientační. Vlasta.

Infopoint je otevřený do 18:00 na obou letištích, v Castel Sant' Angelo a ve městě Fiumicino. Ostatní mají otevřeno do 19:00. Nicméně zakoupený lze začít používat kdykoliv po vyzvednutí, nejpozději 6 měsíců od data nákupu. Na zvoleném Infopointu je karta zakoupená online k dispozici maximálně po tuto dobu. Vyzvednutí karty je možné 24 hodin po datu nákupu. Pokud jste zakoupila kartu přes Get Your Guide, což vždy doporučujeme, můžete ještě 24 hodin před zadaným datem tuto objednávku zrušit s návratem celé částky a zakoupit s novu s jiným datem.

# 27.10.2022, 18:40.
Děkuji moc za váš čas a zaslání. Do centra pojedeme asi tím vlakem, asi jistější, rychlejší. Co byste doporučil případně v Římě ještě vidět? Kromě tedy známých památek. Chceme se také podívat do části Trastevere. Co se týká fotbalu, není toho moc už teď volného. Co znamená u těch lístků např. za € 20,00 Under 30? Že to je pouze pro lidi do 30 let? Mě je už 37. Děkuji. Mějte se dobře. Jiří.

Pokud jedete na standardní dobu, většinou nestihnete ani ty základní památky. Projít si Trastevere je určitě dobrá volba. Pokud chcete navštívit i něco jiného než památky, doporučujeme trh Campo dei Fiori, který se nachází na stejnojmenném náměstí poblíž Piazza Navona. Otevřeno je od pondělí do soboty v době od 7:00 do 14:00. Co se týče fotbalového zápasu, pravděpodobně jste zaváhal. Dnes už nejsou standardní vstupenky k dispozici. Sleva Under 30 je určena všem, kteří jsou mladší než 30 let. S touto slevou je možné nakupovat vstupenky do sektorů označených ikonou Under 30.

# 27.10.2022, 15:17.
Moc Vám děkuji za předešlé odpovědi, mám ještě další dotazy. Včera jsem si udělala rezervaci na Colosseum za poplatek € 2,00 na danou hodinu. Budu na místě ještě něco platit, když chci tuto památku využít jako první s Roma Pass 48? Také v neděli chceme navštívit Galleria Borghese, kde prosím mohu udělat rezervaci s Roma Pass? Všude na stránkách umím najít jen rezervace za plnou cenu, ale nikde ne s Roma Pass. Moc Vám děkuji za odpověď. Silvie.

V Colosseo je povinná rezervace spojená s rezervačním poplatkem € 2,00. Pokud využijete první vstup u Roma Pass 48 pro Colosseo, už nic dalšího v Colosseo platit nebudete. Do Galeria Borghese je nutné udělat rezervaci s Roma Pass 48 telefonicky nebo e-mailem. Telefon a e-mail jsou na výše uvedených stránkách. Na pokladně předložíte Roma Pass 48 a zakoupíte zlevněnou vstupenku. Rezervace do Galeria Borghese je povinná.

# 27.10.2022, 11:41.
Mám prosím dotazy. 1. Přiletíme do Říma na letiště Fiumicino. Hotel máme kousek od nádraží Termini. Bude nejlepší využít vlak za € 14,00 nebo je i nějaká podobná levnější možnost? 2. Dále bychom se chtěli dne 3.11. podívat na fotbal AS Řím - Ludogoretz v Evropské lize. Nevíte, kde koupit případně lístky? Když to chci koupit z Česka, je to vše předražené. Tak si říkám, že na místě to bude snad lepší. Děkuji moc za odpovědi. Jiří.

Vlak Leonardo Express je nejrychlejší řešení. Zaveze Vás na Termini za 32 minut. Cesta autobusem trvá kolem hodiny a je levnější. Vás tam zaveze za € 6,00, za € 7,00. Oficiální prodej vstupenek najdete na stránkách AS Roma. Standardní cena vstupenek se pohybuje od € 20,00 do € 65,00. K dispozici jsou už vstupenky jen do některých částí stadionu. Cena prémiových vstupenek dosahuje i výše € 400,00. Předpokládáme, že vstupenka dojde e-mailem v PDF formátu, stejně jako na zápas 6. září. Na místě lze zakoupit vstupenky na Stadio Olimpico Sales Point pouze v den zápasu na Viale delle Olimpiadi 61.

# 26.10.2022, 17:39.
Moc Vám děkuji, mám ještě dva dotazy. V sobotu chceme navštívit Colosseo / Foro Romano / Palatino a poté chceme jít do Kapitolských muzeí. Je zde vstup na Roma Pass levnější? A kde prosím mohu udělat rezervaci online? Oficiální stránka mi nejde rozkliknout. V neděli máme v plánu navštívit Andělský hrad. Kde prosím najdu rezervaci, když budu mít zakoupený Roma Pass 48? Děkuji. Silvie.

Musei Capitolini jsou v systému . U Roma Pass 48 jsou v ceně při prvním vstupu a při dalších se slevou. Zlevněná vstupenka s Roma Pass stojí € 9,50. Rezervace pro jednotlivce je možná pouze online přes Musei Capitolini - Visita / Biglietti e videoguide / Prenotazioni / Online s nákupem vstupenky. Nicméně zlevněné vstupenky je možné zakoupit jen telefonicky na čísle, které se Vám zobrazí v procesu výše uvedené rezervace v poznámce. Rezervace pro Castel Sant' Angelo s Roma Pass je možné dělat na stránkách Castel Sant' Angelo - Biglietti. V polovině stránky je odkaz Il Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo rientra nel circuito Roma Pass, přes který se dostanete do rezervačního systému.

# 26.10.2022, 13:29.
Dne 5.2.2023 letíme do Říma na letiště Fiumicino. Prosím, jak se dostaneme v tak noční dobu na ubytování, které je v ulici Via Varese 31? Děkuji moc. Petr.

Nepíšete, v jakou noční dobu přiletíte. Nicméně z letiště Fiumicino jezdí na Termini v noci autobusy Cotral, konkrétně v 1:45, 3:45 a 5:45 každý den, v neděli a ve svátek ještě v 0:45, 2:45, 4:45. Jízdenka stojí € 2,80. Vzhledem k tomu, že je to ještě za dlouho, zkontrolujte si před odletem jízdní řády na výše uvedených stránkách. Cena se může také změnit. Z nádraží Termini potom pokračujte po Via Milazzo, která je kolmá na Via Marsala. Odbočte na třetí křižovatce doprava na Via Varese. Vaše ubytování je po pravé straně. Pokud přiletíte dříve, můžete zvolit autobusy nebo , které Vás zavezou také na Termini za € 6,00 resp. € 7,00. V úvahu připadá také vlak Leonardo Express, který je ale nejdražším řešením. Po celý den včetně v noci připadají v úvahu i autobusy TAM.

# 25.10.2022, 15:38.
Moc Vám děkuji za informaci. Poradíte mi ještě nějaké stránky /aplikaci na vyhledávání spojení MHD po Římě? Děkuji. Petra.

Vyhledávač pro dopravu v Římě najdete na ATAC, umí to také Mapy Google nebo Moovit App. Jedná se samozřejmě o strojové vyhledávání, ne vždy stoprocentní. Často bývá optimální řešení jiné.

# 25.10.2022, 13:58.
Máme v plánu v listopadu s maminkou letět do Říma na 4 dny. V pátek a v sobotu plánujeme zakoupit Roma Pass 24. Mám několik dotazů. 1. Dočetla jsem se, že u Colossea si musím vytvořit rezervaci na stránkách Coopculture a vybrat kolonku Roma Pass za € 2,00 na osobu, je tomu tak? Tento vstup chceme využít v pátek dopoledne. 2. Po Colosseo chceme navštívit Palatinský pahorek a Forum Romanum. Na tyto památky také platí Roma Pass? A stačí pouze průkaz na pokladně ukázat, nebo jak to chodí prosím? 3. V sobotu chceme navštívit Vatikán a Sixtinskou kapli. Platí tento Roma Pass i na tohle? Pokud ano, je nutná rezervace? Děkuji moc za odpověď. Silvie.

Ano, je tomu tak. Rezervace je povinná a rezervační poplatek platí každý. Colosseo / Foro Romano / Palatino má kombinovaný vstup, který je součástí . Pokud tedy budete mít Roma Pass 24, můžete tento vstup využít jako první a budete mít všechny tyto památky v ceně Roma Pass. Colosseo je vázané na čas rezervace, Foro Romano / Palatino můžete navštívit před nebo po Colosseo. Podmínkou je, že všechny památky musíte navštívit během 24 hodin. U turniketu použijete potvrzenou rezervaci, resp. Roma Pass. Roma Pass není možné využít ve Vatikánu. Tam platí , jejíž součástí je i Roma Pass. Sixtinská kaple je součástí Vatikánských muzeí. Rezervace není nutná, ale rozhodně ji doporučujeme.

# 25.10.2022, 13:03.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda jsou otevřené nějaké památky v pondělí, kde lze využít Roma Pass? Děkuji. Hezký den. Lucie.

Otevřeno má v pondělí např. Colosseo / Foro Romano / Palatino.

# 24.10.2022, 10:38.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na cestu z letiště do ubytování. Odlétáme 15.12.2022 do Říma. Doletíme na letiště Fiumicino ve 22:55 a ubytování máme zamluvené na ulici 71 Via Leonina, Rione Monti, 00184 Řím - Coliseum top floor with terrace and view, Itálie. Bylo by možné najít vhodný spoj z letiště k ubytování bez nějakých dlouhých přestupů, pokud tedy v té době něco jezdí? Moc děkuji za odpověď. Michaela.

Musíte se nejdříve dostat na Termini. Ve Vašem čase tam například jezdí za € 6,00 Tambus. Z Termini potom nočním autobusem nMB, který jezdí 3x do hodiny. Metro nestihnete, to jezdí ve čtvrtek do 23:30. Vystoupit musíte na Cavour/Annibaldi. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Odtud musíte jít zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočit doleva na Salita de Borga a potom zase doleva na Via Leonina. Vaše ubytování je po levé straně. Pěšky je to z Termini 1 km.

# 24.10.2022, 09:04.
Je nutné dělat rezervaci na Andělský hrad? V rezervačním systému je vždy jen jeden čas na 12:00 hodin. Platí tedy rezervace na celý den? Děkuji vám za upřesnění. Petra.

Rezervace vstupenek do Castel Sant' Angelo není povinná. Doporučuje se o víkendech a státních svátcích. Rezervace se provádějí na telefonním čísle uvedeném na oficiálních stránkách castelsantangelo.beniculturali.it. Pokud chcete koupit vstupenky online, doporučujeme výhradně přes Gebart. Čas se nezadává.

# 24.10.2022, 20:54.
Mohu Vás poprosit o radu, kde zaparkovat na měsíc auto? Máme ubytování na okraji města a mám strach, aby nám auto nevykradli. Máme již jednu zkušenost z parkoviště před pár lety u Laurentina. Je nám jedno, kde. Auto odstavíme a budeme se pohybovat veřejnou dopravou. Děkuji moc za odpověď. Michaela.

Obecně parkování v centru za modrými čarami stojí měsíčně € 70,00. Pro Vás bude ale lepší, vzhledem k ubytování na okraji Říma, parkovat v nějakém krytém parkovišti. Cena je samozřejmě o něco vyšší. Najdete je např. na My Parking, nejlépe podle mapy v blízkosti Vašeho ubytování.

# 23.10.2022, 09:53.
Chci se zeptat, kolik nyní stojí cesta taxíkem z letiště Ciampino k nádraží Termini? Našla jsem nějaké fixní ceny € 30,00, ale nevím, jak moc je to aktuální. Máme ubytování v hotelu Gioberti na Via Gioberti 20. Děkuji moc a zdravím. Krystýna.

Bílé taxi města Říma stojí paušálně do centra Říma z letiště Ciampino € 31,00. Je možné využít i městský autobus č. 520 na Cinecita a následně metro A na Termini. Jízdenka v tomto případě stojí € 1,50.

# 22.10.2022, 16:37.
Prosím, můžete mi uvést nebo doporučit kryté či podzemní parkoviště / parkovací domy v Římě pro krátkodobé (4 až 5 dnů) parkování osobním autem? Děkuji. Jaroslav.

Doporučujeme ES Park Giolitti. Parkoviště v různých lokalitách Říma najdete např. přes My Parkig.

# 21.10.2022, 19:20.
Pane Řehůřku, chtěl bych se zeptat na snížené vstupné pro občany EU do 25 let. S přítelkyní chceme jet do Říma na konci listopadu, přičemž jí bylo 25 let v září letošního roku. Platí pro ni ještě snížené vstupné? Automatický překlad z několika stránek mi podal protichůdné informace. A ještě prosím k vatikánské poslední neděli zdarma. Pokud to chápu správně, neplatí se ve Vatikánu v neděli 27.11. žádné vstupné. Jak to tam v takový čas vypadá s návštěvností? Pokud bychom se měli prodírat přes davy lidí, asi by to pro nás ani nestálo za to. Mnohokrát děkuji a přeji pěkný den. Petr.

Podle našich informací je věkový limit pro snížené vstupné 18,00 až 25,99 let. Poslední neděli v listopadu, tj. 27.11.2022, je vstup do Vatikánských muzeí zdarma. Muzea se otevírají v 9:00 a poslední vstup je umožněný ve 12:30. Samotná muzea se potom uzavírají ve 14:00. Vatikánská muzea jsou obecně hodně navštěvovaná. Pokud je navíc vstup zdarma, je třeba počítat s větší návštěvností než v jiné dny. Doporučujeme si stoupnout do fronty před otevírací dobou.

# 21.10.2022, 12:03.
Chtěla bych se zeptat. Letíme 17.11.2022 do Říma. Doletíme na letiště Fiumicino ve 21:00 a hotel máme na ulici Via S. Evaristo 157, 00165 Roma RM, Itálie. Nedaří se mi najít vhodný spoj od letiště k hotelu bez nějakých dlouhých přestupů. Pokud byste nám mohli nějaký vhodný spoj doporučit, byli bychom velmi rádi. A druhý dotaz. Od adresy hotelu bychom rádi na Campo de Fiori. Je lepší jít pěšky nebo se dá i nějak blíže dostat hromadnou dopravou? Nepodařilo se mi najít vhodné spoje. Budu velmi ráda za odpověď. Děkuji. Veronika.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 směr Termini. Vystoupit musíte na Via Aurelia. Poslední autobus odjíždí ve 21:55. Po Circonvallazione Aurelia přejděte na Piazzadi Villa Carpegna, ze kterého vychází Via Gregorio VII. Na jejím začátku je po pravé straně zastávka autobusu č. 98, 881, 916. Jeďte jedním z těchto autobusů a vystupte na zastávce Gregorio VII / S. Damaso. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu, odbočte doprava a na další křižovatce opět doprava na Via S. Evaristo. Vaše ubytování je za další křižovatkou vlevo. Pohodlnější je cestovat vlakem. Z letiště Fiumicino jeďte vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere a odtud pokračujte vlakem FL3 nebo FL5 na San Pietro. Jízdenka stojí € 8,00. Projděte podchodem vedle nádražní haly a za železnicí se vydejte doprava po Clivo di Monte del Gallo. Dovede Vás na křižovatku s Via Gregorio VII, po které se vydejte doleva. Odtud můžete přejet výše uvedeným autobusem v opačném směru opět na zastávku Gregorio VII / S. Damaso. Jděte ve směru příjezdu autobusu a následně stejně jako v první variantě. Na Campo dei Fiori se dostanete ze zmiňované zastávky autobusem č. 916 směr Piazza Venezia. Vystoupit musíte na Corso Vittorio Emanuele / Navona. Jděte ve směru jízdy autobusu, odbočte doprava na Piazza della Cancelleria, projděte náměstí, na konci na něj navazuje Campo dei Fiori.

# 19.10.2022, 09:49.
Pane Řehůřku, paní Řehůřková, dnes bych měla jen jednu rychlou otázku na vás. Chtěli jsme v pondělí rezervovat lístky na Koloseum, ale na příští víkend, kdy do Říma máme namířeno, je tato památka beznadějně rezervovaná. Počkala jsem do dneška, zda se tam třeba něco neuvolní, ale podle mě je to bez šance. Tak jsem se chtěla zeptat, jaká je šance, že bychom si koupili lístky na místě s použitím Roma Pass? Lze to vůbec? A jak dlouho myslíte, že bychom na ty lístky stáli frontu, pokud by se na nás vůbec ještě nějaké volné lístky dostaly? Děkuji předem za Váš čas. Zdraví Sylvie.

Řešením může být nákup vstupenky s audio nebo video. Cena je o něco vyšší, ale k dispozici vstupenky jsou. Na místě s nákupem vstupenky nepočítejte, už dlouho funguje systém povinných rezervací.

# 19.10.2022, 06:46.
Prosím, pomozte nám najít optimální cestu z letiště Fiumicino do hotelu Turner na Via Nomentana městskou dopravou. Jsme dva důchodci a mnoho let jsme již v Římě nebyli. Také nám poraďte s nákupem jízdného na městskou dopravu na 5 dní. Přilétáme 26.10. Děkuji. Marie.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00. Zaveze Vás na Via Giolitti. Přejděte kolem nádražní haly na autobusový terminál před halou a pokračujte autobusem č. 90 směr Labia a vystupte na zastávce Porta Pia. Autobus jezdí každý den a mnohokrát do hodiny. Hotel Turner je ve směru jízdy autobusu jen několik desítek metrů po levé straně. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jízdenka na pět dní v Římě není. Základní jízdenky BIT na 100 minut stojí € € 1,50, jízdenka Roma 24H stojí € 7,00, Roma 48H stojí € 12,50 a Roma 72H stojí € 18,00. Platí odpovídající počet hodin. Existuje ještě týdenní jízdenka CIS v ceně € 24,00, která platí do půlnoci sedmého dne. Můžete si tedy zakoupit poslední jmenovanou nebo to podle itineráře nakombinovat. Můžete si také koupit . Je na 48 nebo 72 hodin a má v sobě jízdenku na odpovídající počet hodin. V ceně je první resp. první dva vstupy do muzeí a památek. Na další máte potom slevu.

# 17.10.2022, 20:18.
Pokud si zakoupím jízdenku na Leonardo Expres online, je potřeba zadat konkrétní čas. Platí jízdenka i na další spoje, pokud bude let opožděný? František.

Viz naše odpověď ze dne 21.06.2022, 14:23.

# 17.10.2022, 19:57.
Řehůřkovi, velmi vám děkujeme za poskytnuté informace. Vše je jasné a srozumitelné. Jste fakt skvělí, že takhle užitečně radíte lidem a hlavně zdarma. Měl bych na vás ještě jeden dotaz: podle vás, kteří jste Říma znalí, jaká další památka, kromě Kolosea a Vatikánu, stojí za to vidět, navštívit? Roma Pass určitě pro mě a pro ženu pořídíme. Pro desetiletého syna zařídíme jen rezervace památek, kde je vyžadováno, ale Roma Pass mu pořizovat nebudeme. Měl by mít vstupy zdarma. Vůbec, lze v Římě koupit třídenní lístek na dopravu? Pro syna budeme jeden potřebovat. My, dle vašich informací, máme dopravu zdarma, jako majitelé Roma Pass 72. Děkuji předem. Hezký večer. Roman.

Památky a muzea jsou hodně individuální záležitostí, každá přináší něco jiného, každého zajímá něco jiného. Nicméně hodně navštěvovaný je Castel Sant' Angelo, nezapomeňte také na historické centrum Říma - Španělské schody, Fontana di Trevi, Pantheon atd. O třídenní jízdence Roma 72H jsme Vám už psali. Pro úplnost, její cena je € 18,00. S dopravu zdarma nemáte, stejně tak muzea a památky. Máte to zaplacené v ceně Roma Pass. Podle úrovně využití se potom odvíjí sleva kterou v konečném součtu dosáhnete.

# 16.10.2022, 17:46.
Chtěl bych se zeptat. Letíme s partnerkou do Itálie na letiště Fiumicino. Hotel máme zajištěný a objednaný na Via Di Torre Rossa 80. Po dlouhém hledání možné dopravy na tuhle adresu mi přišlo, že snad se tam dostanu pouze přes předražené taxi a nebo přes milion přestupů. Chtěl bych poradit, zda byste byl tak hodný a jak na tuhle adresu z letiště se dá dopravit co nejdříve, nejbezpečněji a nějak úsporně. Děkuji za vaši ochotu. Vojtěch.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 6,00. Odtud pokračujte metrem A směr Battistini a vystupte na Cornelia. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte po Circonvallazione Aurelia (směrem k Mc Donald's) až na náměstí Piazza di Villa Carpegna. Odtud vychází doprava Via di Torre Rossa. Od metra je to 900 m. K náměstí můžete popojet i autobusy č. 791, 892 a 916F. Platí jízdenka z metra. Vystoupit musíte na zastávce Madonna del Riposo, která je po výše popsané cestě. Autobus 892 jede až k ubytování. Existují i levnější řešení, např. z letiště autobusem Cotral za € 3,40. Cesta trvá 1 hodinu a 20 minut a je tam spousta zastávek. Ale časově přibližně stejně jako autobusem a metrem. A bez přestupu. Pěšky ale o 450 m déle.

# 16.10.2022, 16:18.
Za pár dní plánujeme návštěvu Říma. Bude to naše premiéra. Plánujeme nákup Roma Pass na 72 hodin. Víme, že s touto kartou máme první dvě památky zdarma, na další máme potom možnost slevy na vstupném. Rádi bychom si návštěvu památek rozplánovali správně, ale zase nemusíme za náš pobyt oběhat vše. Zajímalo by nás: 1. Památky Colosseum, Foro Romano a Palatino - dají se navštívit v rámci jedné rezervace? Nebo je potřeba si na každou památku udělat rezervaci zvlášť a i vstupné se hradí zvlášť? 2. Jak dlouho trvá návštěva Colossea, běžný vstup bez prohlídky podzemí, jak dlouho prohlídka Foro Romano a Palatino? 3. Mohli byste nám doporučit, jaké dvě památky mají dražší vstupné a stojí za to navštívit? Abychom si je naplánovali k návštěvě jako první a poté už pokračovali s těmi menšími? 4. Dočetli jsme se, že ve Vatikánu jsou muzea poslední neděli v měsíci zdarma. Platí to pro všechny, děti i dospělé? Je potřeba také dělat rezervaci? A co ve Vatikánu stojí za to navštívit? Také, jsou Vatikánské památky v dostupné vzdálenosti pro pěší nebo je lepší využít dopravu? 5. Mají majitelé Roma Pass 72 všechnu dopravu v centru zdarma po dobu tří dnů? Tj. metro i autobusy? Víme, že na vlak nebo na autobus na a z letiště se to nevztahuje. Děkujeme předem za vaše odpovědi. S pozdravem Roman.

S provádíte rezervaci jen na Colosseo. Máte jeden vstup. Ostatní památky v ceně vstupenky, tj. Foro Romano, Palatino a Fori Imperiali mají otevřený přístup. Během 24 hodin musíte tedy navštívit všechny výše uvedené památky a Colosseo musí být v rezervovaném čase, který musí spadat do těch 24 hodin. V systému Roma Pass Vám tyto památky uberou jeden vstup, protože se jedná o jednu kombinovanou vstupenku. Pro návštěvu Colosseo počítejte minimálně hodinu, je to ale individuální. Ostatní památky jsou také individuální, můžete je proběhnout, ale také na nich strávit celý den. Ceny vstupného muzeí a památek zapojených v Roma Pass najdete na romapass.it - Info / Download / Entrance Fees. Najdete tam i zlevněné ceny, při třetím a dalším vstupu s Roma Pass. Vstup zdarma do Vatikánských muzeí poslední neděli v měsíci platí pro všechny, rezervace se neprovádějí. Výjimkou je poslední neděle v prosinci, která připadá na 25.12., to je zavřeno, zdarma je vstup předposlední neděli, tj. 18.12.2022. Kromě Vatikánských muzeí určitě navštivte náměstí a baziliku. Je to všechno (muzea, bazilika, náměstí) mezi sebou pěšky kousek. Třídenní jízdenka v Roma Pass 72 odpovídá jízdence Roma 72H. V rámci tarifu Metrebus Roma tedy můžete cestovat po dobu 72 hodin neomezeně autobusy, tramvajemi, trolejbusy, autobusy Cotral v městském pásmu, metrem, regionálními vlaky Trenitalia ve druhé třídě v městském pásmu, městskými vlaky Roma-Lido, Termini-Centocelle a Roma-Viterbo (v městském pásmu), z letiště Ciampino autobusy 520 a 720.

# 15.10.2022, 21:00.
Chtěla bych se zeptat nebo poradit. Koupila jsem online vstupenku do Kolosea na 13:50. Poslední možný termín. A v ten den bude Koloseum zavírat v 16:30, takže trochu na knop, ale lepší než vůbec. Moje otázka zní, zda nemáte zkušenost s tím, že bych na tuto vstupenku šla už třeba ve 12 hodin do Forum Romanum a potom až na čas do Kolosea? Děkuji za odpověď. Hana.

Ano, je to možné. Vstupenka platí 24 hodin od prvního použití. Máte jeden vstup do Colosseo v rezervovanou dobu a otevřený přístup do Foro Romano - Palatino - Fori Imperiali. Je jedno, v jakém pořadí památky navštívíte. Podmínkou je, že Colosseo musíte navštívit v rezervovaném čase a všechny památky během 24 hodin.

# 14.10.2022, 22:43.
Prosím, jak se dostaneme z letiště Fuimicino na naše ubytování ve Viale dei Quattro Venti - JSK Suite? A ještě další dotaz. Prosím, z tohoto ubytování, jak se přepravíme do Tivoli? Slyšela jsem, že je to 30 minut vlakem. A nevíme, jakým a kde se nachází? Děkuji za odpověď. Naďa.

V tomto případě bude pro Vás nejvýhodnější cestovat vlakem. Z letiště Fiumicino jeďte vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere a odtud pokračujte vlakem FL3 nebo FL5 na Quattro Venti. Jízdenka stojí € 8,00. Vyjděte ze železniční stanice, po přechodu přejděte na druhou stranu ulice a vydejte se doprava. Vaše ubytování je vzdálené přibližně 100 m po levé straně. Do Tivoli bude pro Vás také výhodné jet vlakem. Je to s přestupem na Tiburtina. Jízdenka stojí € 3,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Časový údaj je ale nepřesný, cesta vlakem trvá z Tiburtina kolem hodiny. Půl hodiny to tvá z Tiburtina autobusem Cotral.

# 11.10.2022, 15:49.
Pane Řehůřku, moc se omlouvám, ale trochu tápu v jízdních řádech. Při hledání cesty zpět jsme se rozhodli, že půjdeme na stanici Termini pěšky. Projdeme tak celou trasu z Vatikánu a potřebuji najít autobus Cotral, který jede kolem půlnoci až dvou hodin. Na letišti potřebuji být nejpozději ve 4 hodiny ráno. Stále mi to vyhazuje hlášku, že spojení neexistuje. A to zkouším všechny možné časy. Jakoby ani zpět spoje nebyly. Vím, že jízdní řád je platný do 20.10., ale zkusila jsem zadat i 17.10. a stále nic. Můžete se mi na to prosím pěkně podívat? Cestu z letiště jsme dohledali. Děkuji moc za ochotu a přeji hezký den. Hana.

Na stránkách Cotral máte v oddíle Orari Bus Cotral všechny jízdní řády. Stačí zadat Termini a Aeroporto di Fiumicino. Zobrazí Vám to jízdní řády z Termini na letiště. Přes + rozklikněte (několikrát) a obdržíte jízdní řády pro každý den. Tyto jízdní řády jsou platné od 10.10.2022 do 30.10.2022. Existuje i aplikace pro chytré telefony. Před odjezdem je třeba ještě jízdní řády překontrolovat. Na výše uvedených stránkách je ještě oddíl Calcola Percose e Tariffe, kde získáte detailnější informace pro konkrétní spoj. Tyto jízdní řády fungují zatím jen do 20.10.2022. Spoje pro dřívější data normálně zobrazují. Každopádně doporučujeme mít v záloze řešení s bílým taxi. Na Termini by neměl být problém.

# 10.10.2022, 19:11.
Poslední víkend v říjnu pojedeme na návštěvu do Říma. Měla bych dotaz ohledně Roma Passu 72. 1. Pokud si ho s manželem pořídíme a našemu 10 letému synovi ne, dle vašich informací se nevyplatí, jak je to potom se vstupem do památek? My s Roma Pasem a rezervací můžeme jít přednostně. Platí to i pro našeho syna? Nebo ten, když nebude mít vstupenku, tak musí čekat jinou frontu? 2. Ubytování máme mimo centrum, takže počítáme, že se k památkám budeme dostávat dopravou. Vyplatí se Roma Pass i na pokrytí dopravy? 3. Můžeme někde na Vašich stránkách získat seznam míst, kde Roma Pass platí? Rádi bysme se podívali v rámci naší návštěvy Říma i do Museum Da Vinci nebo Time Elevator, ale nevím, zda na vstupy do těchto míst Roma Pass uplatníme. Děkuji předem za vaše odpovědi. Sylvie.

Děti do 18 let mají v italských státních muzeích a památkách vstup zdarma. Jedná se tedy o velkou část významných muzeí a památek v Římě. Z toho důvodu se dítěti Roma Pass nevyplatí. Roma Pass se vyplatí pouze v kombinaci se vstupy a s dopravou. Pokud je dítěti do 9,99 let, má dopravu v Římě zdarma v doprovodu platící dospělé osoby (ve Vašem případě s Roma Pass). Pokud je mu více, kupte mu vícedenní jízdenku. Např. Roma 72H stojí € 18,00. Pokud má dítě nárok na vstup zdarma (u státních muzeí a památek), půjde s Vámi a u vstupu prokáže věk, případně v některých případech obdrží volnou vstupenku. V případě např. Colosseo je povinná rezervace za € 2,00. Vy si ji uděláte jako návštěvníci s Roma Pass, pro dítě jak s volným vstupem (ty nejsou na hodinu, ale na den). Rezervace se provádějí přes Coopulture. Dítě opět půjde s Vámi ve Vašem termínu. Jak jsme výše uvedli, Roma Pass se vyplatí při kombinaci vstupů a dopravy. Seznam muzeí zapojených do Roma Pass najdete na stránkách romapass.it - Info / Download / Entrance Fees. A v menu Museums a Atractions. V Museo Leonardo da Vinci máte nárok na slevu.

# 08.10.2022, 12:53.
Moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas. Moc mi to pomohlo. Měla bych ještě pár otázek. Přilétáme 14.10. kolem 13:00 na letiště Fiumicino a ubytování máme v hotelu Corot. Můžete mi prosím napsat, jak se k němu nejlépe dostat? A předpokládám, že potom 16.10. při odletu se budeme dostávat stejným spojem i zpět na letiště, že ano? A potom bych měla ještě jednu prosbu. Máme rezervaci do Vatikánu 15.10. na 17:00. Mohu také poprosit, jakým spojem se k němu nejlépe dostat buď od hotelu Corot a nebo z centra? Moc děkuji. Přeji hezký víkend. Veronika.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Doveze Vás na Via Gioliiti. Projděte nádražní halou na Via Marsala a hned naproti východu je Via Marghera. Vaše ubytování je na této ulici po pravé straně. Zpět na letiště se dostanete stejným autobusem. Můžete volit i dražší a rychlejší řešení, vlak Leonardo Express. Ten Vás na Termini zaveze za 32 minut. Do Vatikánu se dostanete z Termini nejlépe metrem A. Vystoupit musíte na Ottaviano. Půjdete po Viale Giulio Cesare a na druhé křižovatce odbočíte doleva na Via Leone IV.

# 06.10.2022, 16:20.
Přilétám 9.10.2022 na letiště Fiumicino a potřebuji se dostat do Pomezia. Potřebovala bych vědět, zda je možné koupit jednu jízdenku na všechny jízdy, nebo se každá kupuje zvlášť vždy na stanici a jak je možné se tam dostat co nejkratší cestou? Nechci taxi, ani nechci si půjčovat auto. Děkuji za odpověď. Milena.

Na mapě to vypadá jednoduše po pobřeží, ale bohužel realita je složitější. Musíte cestovat přes Řím. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral na EUR Magliana, odtud pokračujte metrem B na Laurentina a odtud autobusem Cotral do Pomezia. Jízdenka na první úsek autobusu stojí € 2,80, jízdenka na metro BIT stojí € 1,50 a jízdenka na druhý úsek autobusu stojí € 1,30. Celkem tedy € 5,60. Letiště Fiumicino a Pomezia jsou v jedné zóně, nicméně cestujete přes Řím, který představuje 2 zóny. Je to tedy celkem přes 3 zóny. Jednotná jízdenka je jen celodenní BIRG a ta stojí pro tři zóny € 8,00. Jízdenky na autobus Cotral doporučujeme kupovat na prodejních místech. Jejich seznam je na výše uvedených stránkách - Punti Vendita. Na letišti je to např. Chef Express Spa C/O Bar Panella. V autobuse u řidiče by Vás přišla na € 7,00. Jízdní řády autobusů najdete na výše uvedených stránkách. Na jednu jízdenku můžete cestovat vlakem Trenitalia za € 11,00 s přestupem na Trastevere a na Termini. S jedním přestupem z letiště vlakem Leonardo Express na Termini je to už dražší.

# 05.10.2022, 18:10.
Měla bych prosbu. Když máme v plánu zakoupit si Roma Pass a už teď vím, že v ten termín je Koloseum obsazené, aby bylo jen za poplatek € 2,00 u prvních dvou památek, je možné se tam nějak dostat na tento Pass a nebo si musíme zakoupit nové vstupné za plnou cenu do Kolosea, abychom nemuseli čekat frontu? Moc děkuji za odpověď. Hezký den. Veronika.

funguje trochu jinak. V případě Roma Pass 48 máte v ceně první muzeum nebo památku, v případě Roma Pass 72 máte v ceně první a druhé muzeum nebo památku. Do následujících už jdete za zlevněné vstupné. Poplatek se platí za případnou rezervaci. Pokud rezervace není vyžadovaná, žádný další poplatek ke vstupnému už neplatíte. V Colosseo je rezervace povinná, všichni za ni platí poplatek € 2,00. I ti, co vstoupí s Roma Pass během první resp. druhé návštěvy. Pokud chcete navštívit Colosseum během prvního resp. druhého vstupu, který je v ceně, případně u dalších vstupů za zlevněné vstupné, musíte provést rezervaci přes Coopculture. S Roma Pass můžete navštívit jen Colosseum v základním produktu, tzn. Biglietto Colosseo, Foro Romano, Palatino_24h. Pro vstup, který je v ceně Roma Pass se vstupenka jmenuje Prenotazione per possessori di RomaPass a je jen za rezervační poplatek € 2,00, pro vstup za snížené vstupné s Roma Pass se vstupenka jmenuje Biglietto ridotto possessori di Roma Pass a je za € 11,50 včetně rezervačního poplatku. Na jiný produkt s Roma Pass do Colosseo / Foro Romano / Palatino vstupit nelze. K dispozici jsou vstupenky ještě po celý říjen, kromě 13 až 16 října a potom také 25 října, kdy je zavřeno. Ve všech případech jsou k dispozici i oba zmiňované produkty s Roma Pass. Pokud chcete navštívit Colosseo v době od 13. do 16. října, kdy nejsou k dispozici žádné vstupenky, musíte volit alternativu za plné vstupné, např. s audio průvodcem, videoprůvodcem, živým průvodcem atd. Pokud už se Vám v tomto případě Roma Pass nevyplatí, můžete dopravu řešit nákupem vícedenní jízdenky Roma 48H nebo Roma 72H.

# 05.10.2022, 12:54.
Dne 17.10.2022 máme přiletět do Říma ve 12:15 na letiště Fiumicino. Prosím o radu, jak se nejlépe dostat do místa ubytování, které máme zajištěno na Via Degli Elianti. Dále prosím o informaci, zda bude výhodné si pořídit Roma Pass 72, když odlétáme dne 20.10. a chceme navštívit Vatikán, Koloseum, Forum Romanum. Děkuji. Jiří.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Zaveze Vás na Via Giovanni Giolitti. Jděte po Via Giovanni Giolitti tak, že budete mít nádražní halu po levé ruce, dojdete k regionální stanici Termini Laziali. Odtud pokračujte městským vlakem Roma-Giardinetti. Budete potřebovat jízdenku BIT v ceně € 1,50 nebo libovolnou vícedenní jízdenku nebo . Vystupte na zastávce Centocelle. Podchodem přejděte na Via Casilia, na levou stranu z pohledu jízdy vlaku. Jděte zpět ve směru příjezdu vlaku a odbočte doprava na Via Valmontone a následně opět doprava na Via Riofreddo. Z následující křižovatky tvaru T už směřuje doleva Via Degli Elianti. Pokud chcete navštívit jen Vatikán a Colosseo / Foro Romano / Palatino, Roma Pass se Vám nevyplatí. V tomto případě tedy uvažujeme s Roma Pass 48, kde máte první vstup v ceně, ve Vašem případě Colosseo / Foro Romano / Palatino. Roma Pass 48 stojí € 32,00, základní vstupenka do Colosseo € 16,00. Rezervační poplatek ve výši € 2,00 nepočítáme, protože se platí i s Roma Pass. Musel byste za 48 hodin projet více jak € 16,00. Jízdenka Roma 48 stojí € 12,50, takže v tomto případě by Roma Pass byl znevýhodněný částkou € 3,50. Aby se vyplatil, musel byste na dalších zlevněných vstupech ušetřit více jak € 3,50. Stejně tak je to třeba počítat s Roma Pass 72, který stojí € 52,00 a v ceně jsou první dva vstupy. Jízdenka Roma 72H stojí € 18,00. Při návštěvě Colosseo / Foro Romano / Palatino by byl v tomto případě Roma Pass znevýhodněný částkou € 18,00. Aby se vyplatil musel byste na dalším volném vstupu a následných zlevněných vstupech ušetřit více jak € 18,00. Pro návštěvu Vatikánu existuje karta , jejíž součástí je i Roma Pass.

# 05.10.2022, 09:03.
Děkuji za vyčerpávající informace. Pokud tedy Roma Pass nekoupíme, jakým MHD se dostaneme z ubytování do centra? Do Vatikánu a Colossea? Na lístky tam jsou automaty? Nebo u řidiče? Děkuji. Hezký den. Jana.

Z ubytování musíte přejí na Piazza Biondo Flavio před nádražím Trastevere. Je to v opačném sledu jako při příjezdu vlakem. Odtud jezdí autobus 3BUS. Jezdí jich hodně v době od 5:45 do 0:30, až 9x za hodinu. Jeďte směr Valle Giulia a vystupte na Colosseo. Odtud do Vatikánu se dostanete nejdříve autobusem č. 87 směr Giulio Cesare / Lepanto. Vystoupit musíte na Argentina a odtud pokračovat autobusem č. 64 směr Piazza Stazione San Pietro. Vystoupit musíte na Cavalleggeri / San Pietro. Je to na hranici Vatikánu v blízkosti náměstí. Od ubytování do Vatikánu se dostanete kousek od zmiňovaného Piazza Biondo Flavio, z přilehlé ulice Circovallazione Gianicolense. Vlevo naproti zastávek tramvají je zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 8BUS směr Gianicolense / Colli Casaletto a vystupte na Gianicolense / Colli Portuensi. Tady přestupte na autobus č. 982 směr XVII Olimpiade a vystupte na Cavalleggeri / Gregorio VII. Je to přibližně na stejném místě jako při cestě z Colosseo. Opět těch autobusů 8BUS jezdí spousta, 982 o něco méně, přibližně 3 do hodiny. Jízdenky koupíte v automatech (je jich méně) a především na prodejních místech - pokladny ve stanicích metra a městských vlaků, v trafikách, stáncích, barech apod.

# 04.10.2022, 20:46.
Prosím o radu. Přiletíme na letiště Fiumicino a ubytování máme na Via della Cava Aurelia. Bylo nám doporučeno na letišti nasednout na regionální vlak a jet směr Fara Sabina na nádraží Trastevere a tam přesednout na vlak do Říma S. Pietro a z nádraží potom pěšky až na ubytování. Připadá mi to dost dlouhé. Není možnost jet raději vlakem Leonardo Express, který jede půl hodiny, ale potom si právě nevím rady, jak se dostat z Roma Termini na Via della Cava Aurelia. Poradíte mi? Nebo ta první varianta je lepší? Děkuji moc. Iveta.

Ano, toto je nejoptimálnější doprava. Cesta je popsaná v odpovědi ze dne 30.08.2022, 12:57. Cesta i s přestupem ze stanice na letišti Fiumicino do stanice San Pietro trvá přibližně 45 minut. Pokud byste jela vlakem Leonardo Express na Termini, cesta by trvala 32 minut. Z Termini vlakem (také přes Trastevere) 19 minut, městským autobusem č. 64 z Termini na Stazione San Pietro půl hodiny. Nic tím tedy časově nezískáte, navíc by Vás to přišlo dráž.

# 04.10.2022, 10:53.
Obracím se na Vás s další prosbou. V sobotu 15.10. po 12 hodině přiletíme do Říma na letiště Fiumicino. V úterý 18.10. ve 13 hodin odlétáme také z letiště Fiumicino. Ubytovaní jsme v Guest Art, Trastevere Station. Mělo by to být kousek od centra. Jaké jízdné nám prosím doporučíte koupit? Vyplatí se Roma Pass 48 nebo Roma Pass 72? Na pondělí máme koupený vstup na Colosseum a do Vatikánu. Děkuji za radu a přeji pěkný den. Jana.

Jízdenky na městskou dopravu včetně nelze použít na cestu z letiště Fiumicino. Vzhledem k ubytování doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia FL1. Jízdenka stojí € 8,00. Vystoupit musíte na Trastevere. Vyjdete ze stanice a podél budovy budete pokračovat doprava. Sejdete po schodech na Via degli Orti di Cesare a vpravo podejte pod železniční tratí. Hned za ní opět půjdete doprava po Via Portuense podél opěrné zdi. Budete míjet další podjezd pod železnicí a po levé straně najdete Vaše ubytování. Cesta zpět na letiště je stejným způsobem v opačném sledu. Roma Pass se Vám určitě nevyplatí jen kvůli dopravě. Hodně jeho výhodnost snižuje i to, že máte na pondělí zakoupenou vstupenku do Colosseo. Je třeba to propočítat s ohledem na Váš itinerář - vstupy a cestování, tzn. porovnat ceny s Roma Pass a bez Roma Pass. Jízdenka Roma 48H stojí € 12,50 a jízdenka 72H stojí € 18,00. Pokud máte vstupenku do Colosseo zakoupenou přes Get Your Guide, můžete ji ještě 24 hodin před vstupem zrušit s tím, že Vám bude vrácené plné vstupné. V tomto případě se potom výhodnost Roma Pass opět zvýší a pokud se pro něj rozhodnete, můžete si vstup s Roma Pass zarezervovat přes Coopculture jako první nebo i druhý (v případě Roma Pass 72) vstup zdarma. Platit budete jen rezervační poplatek.

# 03.10.2022, 18:42.
Odlétáme do Říma ve středu 19.10.2022 ve 22:40. Přistání je brzy, v 0:30. Načetla jsem si, že autobusy i vlaky v časovém rozpětí 0:00 až 6:00 prakticky nejezdí. Existuje nějaký spoj, kterým se dostaneme do centra? Máme ubytování blízko Vatikánu na Via Francesco Sivori - Trionfale a to samé i cesta zpět. Letadlo nám letí v pondělí 24.10.2022 v 6:15. Moc děkuji za případnou radu. Hana.

V noci jezdí z letiště Fiumicino na Termini autobusy Cotral. Z letiště odjíždějí po půlnoci v 1:45 a 3:45, v neděli a ve svátek ještě ve 2:45. Zpět z Termini jedou od pondělí do soboty v 0:34, 2:34 a 4:35, v neděli a ve svátek ve 23:35, 0:35, 1:35, 2:35, 3:35 a 4:35. Cesta trvá přibližně 40 minut a jízdenka stojí € 2,80. Z Termini, z terminálu před nádražní halou, jezdí k Vašemu ubytování a zpět v noci noční autobusy ATAC nMA. Z Termini musíte jet směr Battistini / Soria a vystoupit na zastávce Emo / Bragadin. Jděte ve směru příjezdu autobusu a odbočte doleva na Via Domenico Millelire a hned doleva nebo doprava na Via Francesco Sivori (podle ubytování). Z ubytování jeďte ze stejné zastávky, ve směru na Termini je posunutá za křižovatkou více směrem k Termini. Jeďte směr Anagnina. Noční autobusy jezdí každý den přibližně čtyři do hodiny v době, kdy nejezdí metro A, tzn. od neděle do čtvrtka v době od 23:30 do 5:00, v pátek a v sobotu od 1:30 do 5:00. Autobus jede přibližně půl hodiny. Počítejte samozřejmě s rezervou. Jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete použít vicedenní jízdenku nebo . Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Před odletem si je zkontrolujte.

# 03.10.2022, 10:44.
Prosím o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do Via dell' Orso 14, Navona, 00186 Řím? Děkuji. Jana.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem Trenitalia FL1 na Ostiense. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud, z náměstí před nádražním, jeďte autobusem č. 30 směr Clodio a vystupte na Senato. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete samozřejmě použít i nějakou vícedenní jízdenku nebo . Jděte k Mc Donald's a za ním odbočte doprava a projděte branou na Piazza di Sant' Agostino. Jděte doleva a podél stejnojmenné baziliky přejděte na Via dei Pianellari. Po té se vydejte doleva a následně doprava na Via dei Gigli d' Oro. Tato ulice Vás dovede na Via dell' Orso. Vaše ubytování je po levé straně.

# 02.10.2022, 13:14.
Dňa 6.10.2022 ideme do Ríma. Prosím Vás, ako sa dostaneme z letiska Fiumicino do hoteľa na Via Della Cava Aurelia? Ďakujem. Jana.

Viz naše odpověď ze dne 30.08.2022, 12:57. Ulice je ale dlouhá přes 1 km. Odpověď Vás navede na začátek této ulice.

# 02.10.2022, 09:47.
Chystáme se na konci října do Říma a nepodařilo se nám zjistit, jak je to s vjezdem větších aut to centra města. Máme VW Transporter a očekáváme restrikce. Počítáme s problémy s parkováním, to je jasné, ale otázka je, kam tedy můžeme vjet? Děkuji velice za rady. Pěkný den. Lenka.

V Římě, stejně jako ve většině větších italských měst, jsou ZTL zóny. Vjezd do nich je povolený po splnění konkrétních podmínek nebo zakázaný. Podrobné informace o zónách včetně časů, map, uzavření těchto zón apod. najdete na výše uvedených stránkách.

# 01.10.2022, 21:59.
Náhodou jsem natrefila na vaše stránky a mám spoustu dotazů. Ale nejdůležitější je, zda musíme mít do Sixtinské kaple rezervaci? Bydlíme kousek od Vatikánu. Mysleli jsme, že Vatikán dáme hned v pondělí odpoledne. Letíme v pondělí ráno a na úterý ráno máme rezervaci na Colosseum. Odlétáme ve čtvrtek kolem oběda a samozřejmě chceme toho stihnout co nejvíce. Děkuji. Slávka.

Prohlídka Sixtinské kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Musíte mít tedy vstupenku do Vatikánských muzeí. Rezervace není povinná, budete si ale muset vystát frontu na vstupenky. Pokud si vytvoříte rezervaci, půjdete přímo. Rezervaci je možné provést přes Musei Vaticani, kde ale není možné zrušit již zakoupené vstupenky s rezervací. Pokud si zakoupíte vstupenky s rezervací přes Get Your Guide, máte ještě 24 hodin před rezervovaným čase možnost vstupenku vrátit s plnou náhradou ceny.

# 29.09.2022, 14:26.
Chci se zeptat. Do Pantheonu si prý musíme zarezervovat vstup? Chtěla jsem zarezervovat vstup, ale všude je to zpoplatněné. Moc tomu tedy nerozumím, když je vstup do Pantheonu zdarma. Předem děkuji za odpověd. Petra.

Pantheon je volně přístupný bez vstupenky. Otevřeno je každý den od 9:00 do 19:00. Poslední vstup je 30 minut před zavírací dobou. Zavřeno je jen 1. ledna a 25. prosince. Změny mohou nastat v souvislosti s konáním náboženských akcí. Rezervace je povinná o víkendu a svátcích. Je zdarma. Rezervaci je nutné udělat alespoň den předem a jen na víkend následující po dni rezervace. Individuálně je možné rezervovat maximálně 6 osob. Rezervace se provádí přes stránky Pantheonu na gov.it. Obdržíte QR kód, který ukážete u vstupu. Rezervaci lze zrušit nejpozději 3 hodiny před vstupem.

# 27.09.2022, 22:58.
Když si objednám Roma Pass 72, tak kde si zarezervuji dva vstupy zdarma? Moc děkuji za odpověď. Jana.

Vstupy zdarma s se obecně nerezervují. Rezervují se vstupy, u kterých je rezervace povinná. Např. do Colosseo. Rezervaci provedete přes Coopculture, kde je přímo v základním vstupu i možnost výběru vstupu s Roma Pass - za snížené vstupné (€ 9,50) a volné vstupné (€ 0,00). K těmto cenám se platí rezervační poplatek ve výši € 2,00.

# 27.09.2022, 14:37.
Mohla bych se zeptat, jak se nejlépe dostanu z letiště Fiumicino na ubytování 9 Piazza Amerigo Capponi? Jakou jízdenku použít? Přiletíme 6.10.2022 s kamarádkou do Říma poprvé. Kde mohu rezervovat vstupenky do Sixtinské kaple? Moc děkuji za odpověď. Veronika.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem a vystupte na Via Crescenzio. Jízdenka stojí € 7,00. Ze zastávky jděte po Via Crescenzio až na křižovatku s Via Properzio, po které jděte doleva. Dovede Vás na Piazza Americo Capponi. Je to přibližně 500 m. Sixtinská kaple je součástí vstupu do Vatikánských muzeí. Vstupenky si můžete zakoupit přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide. Ve druhém případě máte možnost ještě 24 hodin před prohlídkou rezervaci zrušit s vrácením plné ceny.

# 25.09.2022, 11:32.
Prosím o radu, kde najdu jízdní řád nadzemního vlaku, kterým se dostaneme z Říma do Ostie k moři. Měl by mít stanoviště u zastávky metra B Piramide. Děkuji. Blanka.

Vlak Roma-Lido nyní provozuje společnost Cotral a jmenuje se Metromare. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, stačí zadat výchozí a cílovou stanici. Zastávky metra B Piramide, vlaku Trenitalia Ostiense a vlaku Metromare jsou navzájem propojené průchody. Po celé trase Metromare platí tarif Metrebus Roma.

# 25.09.2022, 09:20.
Rád bych se zeptal, jak a kde nakoupit jízdenky na vlak FL1 z Fiumicino do stanice Trastevere. A také potom jednorázové jízdenky BIT za € 1,50? Je třeba jízdenky na vlak kupovat předem, nebo stačí na místě někde na letišti po příletu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Milan.

Jízdenky na vlak FL1 zakoupíte v odjezdové hale vlaku na letišti Fiumicino v pokladně nebo v automatu. Jízdenka stojí € 8,00 a jízdní řády najdete na Trenitalia. Jízdenky BIT zakoupíte v automatech, na pokladnách (většinou v metru) a na více jak 2700 prodejních místech - bary, stánky, trafiky, atd.

# 25.09.2022, 00:28.
Příští týden letím s dětmi do Říma. Ráda bych se Vás zeptala, jak nejlépe se dostat z letiště k ubytování ve Via Palestro 56? A dále potom, lze nějak rezervovat vstup do Baziliky sv. Petra? Nikde jsem to nenašla. Nebo si máme pořídit nějakou kartu? Děkuji. Martina.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 6,00. Projděte halou na Via Marsala a pokračujte po kolmé Via Marghera. Na čtvrté křižovatce odbočte doleva na Via Palestro. Vaše ubytování je za další křižovatkou po levé straně. Pěšky je to 900 m. Můžete se svézt také autobusem č. 310, který odjíždí z terminálu před nádražní halou. Jede směr Vescovio. Vystoupit musíte na S. M. Battaglia, jít zpět ve směru příjezdu autobusu a odbočit doleva na Via Palestro. Vaše ubytování je po pravé straně. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Autobusem ale ušetříte přibližně jen 1/3 cesty, takže to nemá význam. Vstup do Baziliky ve Vatikánu je zdarma, rezervovat ho nelze. Rezervovat lze jen vstupy s průvodcem. Vatikán obsahuje , jejíž součástí je . Nicméně dětem a mladým do 25 let se tato karta nevyplatí. Do Vatikánských muzeí mají vstup do 18. let se slevou, do 25 let také, pokud předloží studentskou kartu. V Římě mají do státních muzeí a památek vstup zdarma do 18. let, do 25 let za zlevněné vstupné, které často činí jen € 2,00.

# 23.09.2022, 16:03.
Snažíme se přes odkaz zarezervovat vstupenky do Sixtinské kaple a Vatikánských muzeí pro dvě dospělé osoby, 1 dítě sedmnáctileté a 1 dítě devatenáctileté. Sedmnáctiletý by měl mít vstup zdarma, avšak tato možnost se nenabízí a devatenáctiletý je při rezervaci považovaný za dospělého. Nevím, co dělám špatně. Chtěli bychom rezervaci na pátek 30.9. Je možné vstupenky jen zarezervovat a koupit až na místě na pokladně? Nevíte prosím, jak dlouhé bývají fronty? Je to přibližně do hodiny nebo více? Děkuji. Vladana.

Na Vatikán se nevztahují zákony, vyhlášky atd. platné v Itálii. Jedná se o samostatný stát. Do Vatikánských muzeí mají vstup zdarma děti do 6 let. Snížené vstupné platí děti do 18. let. Pokud má student s sebou studentský průkaz, může mít vstupenku za snížené vstupné až do 25 let a na místě předloží studentský průkaz. Rezervace je spojená s nákupem vstupenek. Pokud nebudete mít vstupenky, musíte si vystát frontu. Slyšeli jsme o nějaké možnosti zálohy, to však nedoporučujeme. Volte běžně používané řešení. Pokud se bojíte, že nakonec do Vatikánských muzeí nebudete moci jít, doporučujeme provést rezervaci přes Get Your Guide. Ještě 24 hodin před vstupem budete mít možnost vstupenky zrušit s navrácením plné ceny. Na oficiálních stránkách Vatikánských muzeí jsou na Váš termín už jen vstupenky na večerní hodiny. Fronty na vstupenky bývají delší než na hodinu. S rezervací jdete mimo tuto frontu, absolvujete jen bezpečnostní kontrolu a na vyhrazené pokladně vyměníte vouchery za vstupenky.

# 21.09.2022, 19:04.
Chtěla bych se zeptat na rezervaci vstupů do Vatikánu, Vatikánských muzeí a Baziliky. Jaký je prosím postup s Omnia Card, Nenabízí se nám nikde možnost rezervace bez placení pro držitele karet. Děkuji za odpověď a pomoc. Petra.

Rezervace vstupů s je možné provádět přes webové stránky Omnia Vatican Rome - Prenota, přes aplikaci Omnia Vatican Rome, zasláním e-mailu nebo přímo v kanceláři ORP. Odkazy a kontakty najdete na Omnia Vatican Rome.

# 20.09.2022, 23:48.
Byla jsem poprvé v Římě v listopadu 2019 a zcela náhodou jsem trefila termín, kdy bylo na všechny památky vstupné zdarma. Existuje tato možnost i letos? Nepodařilo se mi to dohledat. Zajímala by mě hlavně Villa d'Este a Komplex císaře Hadriána a Bazilika sv. Petra. Moc děkuji. Klára.

V Itálii je vstup zdarma do stráních muzeí a památek první neděli v měsíci. Týká se to tedy i státních památek v Tivoli, což je i Villa d'Este a Villa Adriana. Vatikán je samostatný stát, toho se to netýká. Nicméně vstup do Baziliky sv. Petra je zdarma každý den. Do Vatikánských muzeí včetně Sixtinské kaple je vstup zdarma poslední neděli v měsíci.

# 20.09.2022, 13:33.
Chystáme se s kamarádkou v pondělí letecky do Říma. Už nějakou dobu studuji dopravu po Římě a mám z toho tedy jednu velkou hlavu. Dočítám se o různých výhodných jízdenkách na 48hod apod. Nevím, zda bychom to využili i my. Máme v plánu trasu z letiště k nádraží Termini. Tam jsme i ubytované. Tento den a následující den chceme chodit po městě pěšky. Třetí den bychom rádi zajeli k moři. Cesta tam i zpět. Čtvrtý den máme v plánu přesun do Pisa, odtud odlétáme zpět do Prahy. Myslíte, že bychom využili nějakou tu výhodnou jízdenku? Tyto jízdenky jsou asi zřejmě jen spíše pro přesuny po městě, že? Jedná se nám hlavně o nejjednodušší způsob zakoupení jízdného. Všechny jízdenky bude pro nás asi nejvhodnější zakoupit přímo vždy na místě? Abychom se nemuseli časově vázat. Děkuji moc za případnou informaci. Ilona.

Z letiště Fiumicino se v rámci jízdenek v tarifním pásmu Metrebus Roma nedostanete. Tyto jízdenky je možné použít jen z letiště Ciampino a to na linky č. 520 a 720. Z letiště Fiumicino můžete jet na Termini např. autobusem za € 6,00. Cesta k moři z Termini nejdříve metrem B a následně z Piramide nebo EUR Maglina vlakem Roma-Lido je po celé trase v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy tyto jízdenky využít. Jízdenky je možné zakoupit na pokladnách ATAC, v automatech a na dalších prodejních místech. V metru na Termini bez problému. To, zda se Vám některá z vícedenních jízdenek vyplatí nevíme, je třeba si to propočítat. Základní jízdenka BIT na 100 minut stojí € 1,50. Je přestupní, v metru ji ale můžete použít jen jednou. Např. Roma 24H v ceně € 7,00 se Vám vyplatí, pokud za 24 hodin uskutečníte minimálně 5 jízd, které byste jinak uskutečnila s jízdenkami BIT. V případě Roma 48H za € 12,50 je to minimálně 8 jízd za 8 hodin a v případ Roma 72H za € 18,00 minimálně 12 jízd za 72 hodin.

# 17.09.2022, 12:41.
Přiletíme tři dospělé osoby do Říma v sobotu 24. září ve 12:20 hodin. Transfer na Termini máme rezervovaný, máme i objednané jízdenky na 48 hodin. Počátek 25. září ve vyhlídkovém autobuse (Hop-on-Hop-off) . Bohužel se nám nepodařilo objednat vstupenky do Kolosea. Jsou na tyto dny vyprodané. Z internetu jsme vyčetli, že je možné je koupit i na místě, ovšem za cenu několikahodinové fronty nejprve k prodeji a potom ke vchodu. Lze si je koupit, po vystání fronty, třeba v den příjezdu po ubytování (Via Palestro) . Nejdříve v 16:00 hodin se dostaneme ke Koloseu myslím, na nějaký určený čas v neděli nebo pondělí? Odlet máme ve středu ve 13:00 hodin. Také jsme vyčetli, že poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea zdarma. Asi vyrazit do Vatikán hned po ránu? Vstup přes Svatopetrské náměstí zdarma, vstup do Baziliky sv. Petra zdarma. Platí se, jak píšou, případný výstup na vrch kopule, tzn. na místě vystát frontičku na vstupenku. Vstup do Sixtinské kaple je zpoplatněný? Asi opět fronty. Vatikán je v neděli přístupný jen dopoledne? Vaše rady, doporučení? Děkujeme. Lída.

Na Get Your Guide je možné vstupenky s rezervací času na Váš termín ještě zakoupit. Na nákup na místě bychom nespoléhali. Píšete, že máte jízdenky na 48 hodin. Pokud se jedná o Roma 48H, ty na Hop-on Hop-off nelze použít. Roma 48H a podobné (BIT, Roma 24H, Roma 72H, CIS) lze použít na městské autobusy, trolejbusy, tramvaje, metro, městské vlaky, vlaky Trenitalia ve druhé třídě na městských úsecích, v autobusech Cotral na městských úsecích. Čas platnosti jízdenky začíná běžet její první validací. Ale je možné, že máte jízdenky na Hop-on Op-Off, ale ty zase nelze použít na výše uvedenou dopravu. Poslední neděli v měsíci je vstup do Vatikánských muzeí zdarma. Podle oficiálního kalendáře i 25.9.2022. Vstup je umožněný od 9:00 do 12:30. Muzea se zavírají ve 14:00. Součástí návštěvy Vatikánských muzeí je i vstup do Sixtinské kaple, i poslední neděli v měsíci. Doporučujeme si stoupnout do fronty už brzy ráno. Vstup do Vatikánu a Baziliky je zdarma vždy. Nejen v neděli, ale celoročně, může být návštěva náměstí a Baziliky regulovaná v závislosti na probíhajících akcích. V neděli 25. září nebude Papež ve Vatikánu, podle kalendáře se účastní kongresu v Mateře.

# 15.09.2022, 22:07.
Děkuji moc za skvělou radu a určitě ji využijeme. Trochu jsem se v římské dopravě ztrácel při hledání. Nechci být smělý, ale ještě bych měl jednu otázku. Letadlo nám letí v pondělí 19.9. už v 6:15 ráno z letiště Fiumicino, takže musíme z výše uvedeného ubytování odjet předpokládám již tak ve tři ráno. Bohužel se obávám, že musíme ve čtyřech lidech jet jedině taxíkem, jelikož žádná městská doprava asi bohužel nejezdí, že? Nejlevnější variantu taxíku jsem našel GoOpti, ale s tím nemám zkušenost. Děkuji moc za případnou odpověď a že cestovatelům poskytujete cenné rady. Hezký večer. Aleš.

Doporučujeme výhradně využívat bílá taxi s logem města Říma. Nicméně v noci jezdí noční autobusy označené n, např. n5. Nejblíže Vašemu ubytování jezdí z jižního okraje Vatikánu, z Via di Porta Cavalleggeri (po pravé straně), autobus č. n46. Od 0:30 do 5:00 jezdí dva do hodiny. Doveze Vás na Termini. Počítejte na cestu něco přes hodinu. Z Termini potom jezdí na letiště Fiumicino autobusy Cotral, viz naše odpověď ze dne 24.08.2022, 21:13.

# 15.09.2022, 18:05.
Prosím ještě dotaz. Ta jízdenka za € 2,80 platí jen do Termini? Dívám se, že bychom se potřebovali dostat na autobusovou zastávku Indipendenza n92. Moc děkuji. Markéta.

Jízdenka na autobus Cotral za € 2,80 platí z letiště Fiumicino na Termini. Autobus jede ještě na Tiburtina, tam stojí jízdenka € 5,00. Pro cestování po Římě potom potřebujete jízdenku na městskou dopravu. BIT s platností 100 minut stojí € 1,50.

# 15.09.2022, 09:56.
Moc děkuji za Vaši odpověď. Mám ještě doplňující, možná hloupou otázku. Jsme dvě osoby, budeme mít Roma Pass. Koupila jsem dvě vstupenky do Kolosea za zvýhodněné vstupné na Roma Pass přímo na stránkách Coopculture. Přišel mi e-mailem jeden poukaz na dvě vstupenky, je tam ale jen moje jméno. Nedalo se tam nikde vyplnit druhé jméno. Je to tak v pořádku a u poklady předložíme tento poukaz + každý svůj Roma Pass? Nebo musí mít každý svou vstupenku na jméno, které se shoduje s Roma Pass? Navíc mi tam bohužel naskočil otazník ve jméně místo písmene Ř. Myslíte, že to může vadit? Vstupenky už jsou zaplacené, tak s tím nic nenadělám. Leda koupit další. Děkuji. Irena.

Nejedná se o vstupenku na jméno. To jméno je vázané k nákupu, tzn. že jste ty vstupenky koupila Vy. V současné době je možný jen jeden způsob dopravy vstupenek, tj. e-mailem v PDF souboru. Tuto PDF vstupenku s 2x Biglietto ridotto possessori di Roma Pass si můžete vytisknout nebo ukázat při kontrole přímo na displeji smartphonu. Současně ukážete i 2x Roma Pass. Je to tak v pořádku. Diakritiku neřešte.

# 14.09.2022, 22:14.
Budeme v Římě poprvé a chtěl bych se zeptat, jak se nejlépe dostaneme z letiště Fiumicino na adresu Borgo Pio 91 poblíž Vatikánu. Přílet je okolo desáté hodiny ranní. Předem děkuji za odpověď. Aleš.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 a vystupte na Via Crescenzio. Odtud je to k Vašemu ubytování 850 m. Přejděte na nejsevernější roh Parco della Mole Adriana a podél parku pokračujte až k Passetto del Borgo. Podejděte ho a odbočte doprava na Borgo S. Angelo. Následně zase podejtěte pod Passetto del Borgo a vydejte se doleva po Borgo Pio k Vašemu ubytování.

# 13.09.2022, 19:34.
Pane Řehůřku, ráda bych Vám nejdříve poděkovala za Váš web a požádala Vás o pár rad. Jedu do Říma s mojí mámou, tetou a strýcem. Letíme od 27.9. do 1.10.2022. Bohužel všichni mají nějaké zdravotní problémy, proto chci výlet pojat volněji, ale i tak chci aby viděli to nejvíce z Říma, ale hlavně chci být na všechno připravená. Letíme na letiště Roma Fiumicino, pokud jsem si správně našla, tak z letiště bychom se měli dostat vlakem na stanici Tremini bez problémů, ubytování máme na adrese Via Urbano Rattazzi 65. Jízdenky zakoupím přes aplikaci, co jsem si stáhla do mobilu. Chci objednat Roma Pass 72 od 28.9.2022, jelikož do Říma doletíme až odpoledne. Kde bude nejlepší si vyzvednout Roma Pass? Dále, vstup do Colossea si musím zarezervovat, to mi je jasné, ale vzhledem k tomu, že máma a strýc mají problém s chůzí, je možné absolvovat Colosseum bez průvodce? Bohužel, ale na oficiálních stránkách jsem nenašla možnost pro držitele Roma Pass mít prohlídku bez průvodce. Můžete mě nějak nasměrovat, kde to hledat nebo jestli si mám zavolat přímo? Další dotaz. Vatikánské zahrady, je možné mít jako druhý volný vstup tam, a potom již na další památky uplatňovat slevy? Co se týče Andělského hradu. Pro držitele Roma Pass je extra turniket na projití, ale vstupenky je nutné si koupit online nebo až na místě? Moc se omlouvám za tolik dotazů, ale chci si být jistá, že se připravím co nejlépe. Přeji hezký večer. S pozdravem Elli.

si můžete vyzvednout v PIT, v turistických infopointech. Na letišti Fiumicino je otevřený od 8:30 do 18:00, na nádraží Termini od 8:00 do 19:00. Každý den. V Roma Pass máte zahrnutý pouze základní vstup do Colosseo / Foro Romano / Palatino, tedy bez průvodce. Bohužel registrace přes Coopculture jsou ve Vašem termínu volné jen 1.10.2022. Pro vstupy s Roma Pass je možné provádět rezervace jen přes Coopculture. Na všechny dny ve Vašem termínu jsou zatím k dispozici vstupenky např. přes Get Your Guide, ale jen za plné vstupné. Vatikán není zahrnutý v Roma Pass. Pokud budete využívat Roma Pass pro Andělský hrad za zlevněné vstupné, musíte si odpovídající vstupenku samozřejmě nejdříve zakoupit online nebo na místě.

# 13.09.2022, 14:41.
3.10.2022 odlétáme v 6:15 z letiště Leonardo da Vinci – Fiumicino. Prosím o radu, jak se dostanu na letiště z adresy Via Aurelia 831, Aurelio, 00165 Řím a kde si zakoupím jízdenky. Dále bych se chtěla zeptat, na jakých stránkách mohu dohledat jízdní řád městských nočních autobusů a jaká je pravděpodobnost, že autobus pojede. Dočetla jsem se, že na autobusy v Římě není stoprocentní spolehnutí. Moc děkuji za Vaši radu. Tereza.

V tomto případě doporučujeme volit taxi. Nejbližší noční autobus odjíždí z Via di Bravetta, konkrétně ze zastávky Bravetta / Fontanile Arenato. Od kempu, ve kterém budete ubytovaná, je to 30 minut pěšky po Via Aurelia a Via Aurelia Antica. Jedná se o autobus n98, který jezdí každých 40 minut a cesta na Termini trvá 1,5 hodiny. Jízdenky se kupují v běžných prodejních kanálech. Lze použít standardní jízdenky, např. BIT. Z Termini potom jezdí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral, viz např. odpověď ze dne 24.08.2022, 21:13. Jízdní řády najdete na ATAC. Teoretická pravděpodobnost je 100%. Tu praktickou Vám nikdo nikdy neřekne.

# 08.09.2022, 12:31.
Velmi děkuji za tuto možnost se zeptat a hrozně moc oceňuji vše, na co odpovídáte. Měla bych znovu otázku a to ohledně vyzvednutí Roma Pass. Vzhledem k tomu, že přiletíme večer a vyzvednout Roma Pass je možné až druhý den, tak pokud si jej online objednáme, tak může jej vyzvednout i třeba někdo jiný, že bychom požádali v Římě majitele apartmánu, který nám jej pronajal o vyzvednutí, abychom hned ráno mohli využít na dopravu? Děkuji velmi za Vaši odpověď. Michaela.

Během online nákupu Roma Pass budete požádaná o poskytnutí osobních údajů osoby, která kartu nebo karty vyzvedne. Pouze tato osoba si může vyzvednout Roma Pass. Jméno toho, kdo karty vyzvedává, se tedy může lišit od toho, kdo provedl transakci. Pokud se osoba, která bude karty vyzvedávat, liší od osoby, která byla registrovaná při online nákupu, je nutné poskytovatele kontaktovat e-mailem, aby provedl změnu. Pokud nemůžete změnu sdělit předem, je nutné předložit fotokopii občanského průkazu a autorizační dopis podepsaný osobou uvedenou při online nákupu. Toto jsou podmínky uvedené přímo na romapass.it.

# 05.09.2022, 13:35.
Chtěla bych Vás požádat o dotazy k návštěvě Říma. 1. zahrnuje Omnia karta vstup do Caraccalových lázní včetně 4D video projekce? Využili bychom to jako první vstup v rámci dvou vstupů zdarma. Našla jsem k tomu rozdílné informace, z kterých mi vychází, že tomu tak bylo a nyní je nutné uhradit zvlášť poplatek za video projekci € 9,00. 2. zahrnuje Omnia karta přednostní vstup do Baziliky sv. Petra - fast track entry? Případně, jakým způsobem učinit rezervaci, zda u rezervace přes Omnia kartu online zarezervovat na konkrétní den a čas položku Baziliky - audio guide. Jiná nabídka zde není. A to v sobě tuto možnost přednostního vstupu již nějak zahrnuje? Jsou další poplatky za vstup do jiných částí Baziliky s Omnia kartou? 3. jakým nejlepším spojem se dostat z letiště Fiumicino na ubytování Magnoliahome ai Musei - 34 Via Catone, Vaticano Prati. Mnohokrát děkuji. Veronika.

, který je součástí , zahrnuje základní vstup do Terme di Caracalla. Omnia Card zahrnuje Fast Track do Baziliky včetně audio aplikace. Platíte případný vstup do kupole i do podzemí. To, co karta zahrnuje najdete na Omnia Vatican Rome. Veškeré rezervace doporučujeme provést v kanceláři ORP při vyzvednutí karty. Rezervace týkající se Roma Pass, konkrétně např. Colosseo, provedete přes Coopculture. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00. Vytupte na Via Crescenzio. K ubytování je to odtud 900 m. Via Crescenzio Vás dovede na Piazza del Risorgimento, na jehož začátku se vydejte doprava na Via Catone. Vaše ubytování je za křižovatkou po levé straně. V polovině Via Crescenzio můžete popojet autobusy 49, 492 nebo 913 na začátek výše uvedeného náměstí. Pokud ještě nebudete mít Roma Pass, asi to však nemá význam.

# 04.09.2022, 22:47.
Také se připojuji a děkuji za vaše stránky a za vaši ochotu a rady nám cestovatelům. K mému dotazu. Do Říma letíme dva dospělí a dvě děti ve věku 10 a 13 let. Jak se prosím nejlépe dostaneme v pondělí 12.9. ráno z letiště Fiumicino do našeho ubytování na Via Degli Equi 69, San Lorenzo? Zpět se vracíme v pátek 16.9. a ve 4:00 ráno potřebujeme být na letišti Fiumicino. Taxi bude jedinou možností? Druhý dotaz. Zakoupili jsme Roma Pass v rámci koupi e-vstupenky do Colossea. 2x Roma Pass 72h včetně e-vstupenky dospělý, 2x dítě Free. Roma Pass máme fyzicky vyzvednout rovnou na pokladně u Colossea, kde se prokazujeme zakoupenou e-vstupenkou v rámci Roma Passu + 2 free děti, nebo máme navštívit některé z infocenter a nejdříve Roma Passy vyzvednout a potom už se prokazovat pouze Roma Passy? Třetí dotaz. Co se týká dopravy po Římě, můžeme se my dospělí spolehnout na využití právě Roma Pass na veřejnou dopravu po centru Říma? Jedná se hlavně o cestování z našeho ubytování k hlavních památkám. Zajet bychom chtěli ještě k moři Lido Ostia a pokud bychom náhodou stihli, tak Tivoli. A pouze dokupovat vždy jednorázové vstupenky dětem? Případně lze dětem koupit také třeba 3 až 4 denní jízdenky pro zjednodušení cestování? Kde prosím a cena? Předem Vám děkujeme za rady. Dagmar.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Jděte po Via Giovanni Gioliti tak, abyste měla nádražní halu po pravé ruce. Odbočte doleva na Via Carlo Cattaneo a následně doprava na Via Filippo Turati. Po levé straně je zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 71 směr Stazione Tiburtina a vystupte na zastávce Piazzale Tiburtino. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu a na první křižovatce odbočte doprava na Via degli Equi. Vaše ubytování je po více jak 200 metrech po levé straně. V noci ve Vašem počtu a složení je rozumnější cestovat taxi. Veřejná doprava na letiště jezdí z Termini. Tam je to z Vašeho ubytování 1,6 km. Nejbližší městský noční autobus je vzdálený 550 m. Z ubytování přejděte na Piazza dei Campani a pokračujte po Via de Messapi. Dovede Vás na Via di Porta Labicana, po které se vydejte doleva. Ta Vás dovede k podjezdu pod železnicí po pravé straně. Projděte na druhou stranu a přejděte na Piazza di Porta Maggiore. Po pravé straně je zastávka nočního autobusu n5. Jeďte na Termini. Odtud jezdí noční autobusy Cotral na Letiště Fiumicino. Viz naše odpověď ze dne 02.09.2022, 19:23. Kde máte vyzvedout Roma Pass, je přesně uvedené v pokynech při nákupu přes Coopculture, tj. na pokladně dell' Arco di Tito. Městská doprava je v Roma Pass, ve Vašem případě po dobu 72 hodin od první návštěvy památky nebo první jízdy dopravním prostředkem. Platnost a ceny jízdenek najdete v odpovědi ze dne 31.08.2022, 10:40. Do Tivoli si budete muset zakoupit jízdenku samostatně, viz naše odpověď ze dne 25.06.2022, 01:19. Co se vstupů týče, děti do 18 let mají do italských státních muzeí a památek vstup zdarma.

# 04.09.2022, 21:55.
Letíme s přítelem 13. září do Říma a chtěla bych se Vás zeptat, jak se dostat z letiště. Budeme přilétat na letiště Fiumicino dopoledne a potřebujeme se dostat do hotelu Hollywood na Via Principe Amedeo 79/A, Central Station, 00185 Řím, Itálie. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek večera. Markéta.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Ze zastávky jděte kolem nádražní haly po Via Giovanni Giolitti tak, abyste ji měla po pravé ruce. Na první křižovatce odbočte doleva. Druhá souběžná ulice s Via Giovanni Giolitti je Via Principe Amedeo. Odbočte tedy na druhé křižovatce doprava. Vaše ubytování je po levé straně.

# 04.09.2022, 16:38.
A když si zakoupíme tedy jízdenku Roma, tak na všechno co píšete se to vztahuje? Myslím ty autobusy, metra a městský vlak? A tu jízdenku Roma mohu zakoupit až po příletu na místě, že? Když jsem hledala, kde bookovat vstupenky, tak mi to ukázalo již obsazené Koloseum, tak nevím, jak moc lidí je v tomto období, je blbé rezervovat čas a zorganizovat ho, když je tam člověk jen na chvili, ale když chceme hlavně do Muzea a Kaple, kam má asi největší smysl zakoupit vstupné dovnitř, tak znáte oficiální stránky? Nebo myslíte, že ještě něco stojí za nahlédnutí hlavně zevnitř a ne postačující zvenku? Děkuji moc. Tereza.

Jízdenky BIT (100 minut), Roma 24H (24 hodin), Roma 48H (48 hodin), Roma 72H (72 hodin) a CIS (do půlnoci sedmého dne) je možné použít na metro, městské autobusy, tramvaje a trolejbusy, na městské části linek autobusů Cotral, na městské vlaky (v případě Roma - Viterbo jen na městskou část linky), na vlaky Trenitalia ve druhé třídě v městské části linek. Koupíte je na místě. Od 9. do 11. září má Colosseo volné termíny, nevíme, kde jste to hledala. Oficiální stránky jsou Coopculture. Ve Vatikánu jděte dovnitř určitě i do Baziliky, vstup je zdarma. Oficiální stránky na Vatikánská muzea jsou Musei Vaticani. Více toho zevnitř stejně asi nestihnete. Colosseo, Foro Romano, Palatino a Vatikán je na dva dny maximum + takové ty památky v centru - Fontana di Trevi, Španělské schody, Pantheon atd. Hodně doporučujeme nákup vstupenek přes Get Your Guide, je to přehledné, hodně toho lze zrušit v případě změn ještě 24 hodin před začátkem a máme dobré reference.

# 04.09.2022, 14:48.
Zakoupili jsme si vstupenky do Kolosea, na Palatinův pahorek a Forum Romanum. Čas do Kolosea máme zamluvený na 17:15, je možné navštívit ostatní památky dříve a nebo se platnost vstupenky počítá i na zbývající dvě památky až od dané hodiny? Předem děkuji za odpověď. Sofie.

Vstupenka Colosseo / Foro Romano / Palatino je platná 24 hodin od prvního použití. Je jedno, zda půjdete první do Colosseo nebo Foro Romano / Palatino. Jedinou podmínkou je, že Colosseo musíte navštívit v rezervovaném čase.

# 04.09.2022, 10:36.
Je mi jasné, že Vám chodí spoustu e-mailů ohledně pomoci, ten můj e-mail nebude bohužel jiný. Snažím se zjišťovat informace, ale už začínám být zmatená. Ubytování máme na Via la Spezia 35, a přiletíme na letiště Fiumicino v pátek dopoledne a v neděli večer letíme zpět. Chceme samozřejmě obejít všechny památky i ty vatikánské, i vidět na chvilku moře, když je blízko letiště. Pomůžete mi prosím? Mám zakoupit nějakou tu jízdenku online, která mi pokryje cestování? Nebo to zvládneme pěšky? A jde koupit nějakou vstupenku, která platí na více památek? Jaký je nejlepší spoj z ubytování na letiště? Moc Vám děkuji. Máte krásné stránky a je skvělé někoho takového najít. Tereza.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A směr Anagnina za € 1,50 na San Giovanni. Po východu z metra pokračujte po Largo Brindisi a následně po Via la Spezia. Vaše ubytování je po levé straně. Kupte si minimálně jízdenku Roma 48H za € 12,50. Můžete tak využívat metro, kterým se dostanete např. do Vatikánu (v blízkosti metra A Ottaviano) nebo k Colosseo (v blízkosti metra B Colosseo). K moři se dostanete kombinací metra A a B (stanice Piramide) a městského vlaku Roma - Lido (přejdete k němu z Piramide). Můžete si také koupit na 48 hodin, se kterým budete mít jeden vstup v ceně a další za snížené vstupné. A také obsahuje tu jízdenku na 48 hodin.

# 03.09.2022, 14:03.
Řehůřkovi, srdečně děkuji za Váš neuvěřitelně pestrý web se spoustou informací. Mohu se zeptat? V rámci pobytu v Římě bychom se rádi jeli podívat i na Hadriánovu Vilu u Tivoli. Prosím o radu, jak se tam dopravit z Říma. Autobusem, vlakem, taxi? Budeme ubytovaní v Římě na ulici Giuseppe Gioachino Belli a chtěli bychom tam jet v něděli 11.9. ráno. Srdečně děkuji za radu a přeji mnoho zdraví. Tomáš.

Viz naše odpověď ze dne 25.06.2022, 01:19.

# 03.09.2022, 10:45.
Jsme teď v Itálii a rád bych viděl Koloseum a Vatikán. Jen se projít kolem. Kde zaparkovat obytné auto a metrem se dostat co nejblíže? Děkuji. Martin.

Vatikán je v blízkosti metra A, stanice Ottaviano, Colosseo v blízkosti metra B, stanice Colosseo. Mezi linkami A a B se přestupuje na Termini. Jízdenka BIT na 100 minut stojí € 1,50. Řím je rozlohou velké město, těžko poradit, kde zaparkovat. Záleží, kde se nacházíte, nebo odkud přijíždíte. Dejte si pozor na vjezd do ZTL zóny. Podívejte se na seznam Parcheggi. Najdete tam seznam parkovišť v Římě včetně všech potřebných informací. Jedná se o parkoviště na okraji Říma, dostupná městskou dopravou, převážně metrem. Cena je na nich většinou € 1,50 za 12 hodin a € 2,50 za 16 hodin. Mnoho parkovišť ATAC není přístupných pro obytné automobily (přímo zákazová značka), je třeba si dát práci a vhodné parkoviště vyhledat. Pokud potřebujete parkoviště i na noc, kde byste měli i většinu potřebných služeb, najdete je na Camper Online / Sosta / Area Sosta Camper. Do vyhledávacího pole zadejte Roma. Odkaz je určený přímo pro obytné automobily, jsou tam i samostatná parkoviště.

# 02.09.2022, 19:23.
Bohužel nám posunuli let a místo v 18:30 přiletíme do Říma v 0:30. V hotelu je check-in jen do 23:00 a pravděpodobně v noci už nejezdí ani autobusy. Prosím o radu, co dělat. Let je zaplacený, hotel ještě ne. Markéta.

Je to řešitelné. Z letiště do centra, konkrétně na Termini, jezdí autobusy Cotral. Odjezdy jsou v 1:45, 2:45, 3:45, 4:45 a 5:45 každý den. Jízdenka stojí € 2,80. Z Termini potom jezdí do různých míst Říma noční městské autobusy označené n, např. n5 atd. Doporučujeme tedy si najít jiný hotel, který má recepci v provozu 24 hodin a check-in můžete udělat i po půlnoci. Zkuste přes Booking. Zadejte Roma, Váš termín a počet osob. Po vyhledání upřesněte v oddíle Zařízení zaškrtnutím Recepce 24 hodin. Můžete samozřejmě upřesnit i další možnosti, případně si hotely nechat zobrazit na mapě a vyhledat nějaký blízko Termini, abyste už nemuseli jet nočním autobusem.

# 02.09.2022, 12:41.
Máme objednaný Roma Pass 48. Do Říma přiletíme ve čtvrtek pozdě odpoledne, dojdeme si tedy Roma Pass vyzvednout ke Koloseu a potom už ten den asi nic moc kromě procházky nestihneme. Na další den, tedy pátek, máme koupené vstupenky do Vatikánských muzeí - tam chceme jet metrem a tedy už použít Roma Pass na metro a předpokládáme, že odpoledne stihneme ještě např. Andělský hrad. Do Kolosea bychom chtěli až další den, tedy v sobotu. A teď můj dotaz - chtěli bychom uplatnit ten jeden vstup zdarma z Roma Passu na Koloseum. Ale dříve, než Koloseum chceme navštívit Andělský hrad. Jde to si vstup zdarma ušetřit na Koloseum a u Andělského hradu pouze uplatnit slevu? Nebo se vstup zdarma prostě vždy započítá na první navštívenou památku? Děkuji. Irena.

S na 48 hodin máte v ceně první navštívené muzeum nebo památku. Na další máte vstup se slevou. Pokud tedy navštívíte jako první Castel Sant' Angelo, máte ho v ceně. Pokud navštívíte jako druhé Colosseo, máte tam vstup se slevou. Stejně tak jako na následující muzea nebo památky. Je třeba si to dopředu rozmyslet, protože do Colosseo je povinná rezervace a při ní už volíte, zda máte vstup zdarma nebo se slevou. Nejde si vybírat, které muzeum nebo památku budete mít během platnosti Roma Pass v ceně a které se slevou.

# 02.09.2022, 08:37.
O víkendu se chystám do Říma a chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na snížené vstupné za € 2,00, i když mi je 25 let a měsíc. Děkuji moc. Vendula.

Nárok na snížené vstupné ve státních muzeích a památkách by měli mít občané EU do 25 let včetně, tedy od 18,00 do 25,99 let. Výši sníženého vstupného najdete např. na seznamu muzeí a památek zapojených do systému Roma Pass na stránkách romapass.it - Info / Download / Entrance Fees. Pokud je požadovaná rezervace (např. Colosseo), je ke vstupnému připočtený ještě rezervační poplatek.

# 01.09.2022, 12:01.
Uvádíte, že občané EU mají vstup do státních muzeí a památek do 25,99 let za snížené vstupné. Platí tato podmínka pouze pro studenty nebo je tato hranice nastavena pouze věkem a stačí se prokázat průkazem totožnosti? Děkuji. Radka.

Týká se to všech občanů EU v této věkové kategorii. Věk stačí prokázat dokladem totožnosti.

# 31.08.2022, 10:40.
Letíme teď od 2.9. do Říma. Chci se zeptat, a doufám, že nebudu obtěžovat s opakujícími se dotazy. Jsme dva dospělí a dva synové ve věku 16 a 21 let. V odpovědích jsem se dočetla, že syn ve věku 16 let by měl mít vstupy v Římě zdarma, tzn., že se pro něj nevyplatí pořizovat Roma Pass. Pokud bychom mu jej tedy nepořizovali, bude mít ale přednostní vstup? A platí pro něj i zdarma vstup do Kolosea? Protože my ostatní, jako dospělí a držitelé Roma Passu máme všude přednostní vstupy zajištěné. A dále potom, existují zvýhodněné jízdenky, např na 3, 4 a 5 dní, které jsou platné na všechny dopravní prostředky při pohybu po Římě? Chystáme se i na pláž Ostia. Abychom je mohli synovi pořídit, když tedy nebude mít Roma Pass? Další můj dotaz se týká neděle 4.9., kdy je vstup všude v Římě zdarma. Jako první neděli v měsíci. Pokud bychom této neděle využili k návštěvě Říma, budeme mít s Roma Passem přednostní vstupy nebo se Roma Pass v tento den vůbec nedá nijak pro vstupy využít a musíme vystát běžnou frontu? Mnohokrát předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Hana.

Pro syny se nevyplatí. Občané EU mají vstup do státních muzeí a památek do 17,99 let zdarma, do 25,99 let za snížené vstupné. Snížené vstupné je často ve výši € 2,00. Synové půjdou s Vámi a starší si na pokladně nebo online zakoupí zlevněnou vstupenku, oba musí prokázat věk dokladem totožnosti. V případě Colosseo je povinná rezervace. Ta se provádí jak pro návštěvníky s Roma Pass, tak pro návštěvníky se sníženým nebo volným vstupným. Provedete ji přes Coopculture. Platí se rezervační poplatek. Jízdenky na městskou dopravu v Římě jsou BIT za € 1,50 s platností 100 minut, Roma 24H za € 7,00 s platností 24 hodin, Roma 48H za € 12,50 s platností 48 hodin, Roma 72H za € 18,00 s platností 72 hodin a CIS za € 24,00 s platností do půlnoci sedmého dne. Jízdenky mají stejný rozsah platnosti jako Roma Pass, tzn. na metro, autobusy, trolejbusy, tramvaje, městské vlaky (u Roma Viterbo městská část), městské části linek autobusu Cotral a městské části železnice Trenitalia ve druhé třídě. Jízdenky nelze použít na dopravu z letiště Fiumicino, z letiště Ciampino jen na linky 520 a 720. Neděle 4.9. je první neděle v měsíci. Vstup do státních muzeí a památek je zdarma pro všechny. Neprovádějí se rezervace, nekupují se vstupenky a nevyužijete i Roma Pass. Doporučujeme si platnost Roma Pass naplánovat mimo tento den.

# 30.08.2022, 18:31.
Pane Řehůřku, máte skvělé stránky. Cestujeme od 3.9. do 8.9. do Říma. Jedna dospělá osoba a dva studenti do 26 let s platnym ISIC. Ráda bych se zeptala, zda mám pořídit pro všechny tři osoby Roma Pass a zda musím vytvářet rezervace vstupu na hlavní památky. Nebo mám pořídit Roma Pass pouze sobě a jak potom s rezervacemi vstupu? Pokud nebudou rezervace, budeme stát všude fronty? Současně budeme v místě už i v neděli, čili jak nejlépe levně a bez velkých front toto vše absolvovat? A ještě prosím o radu, jak nejlépe pořídit vstupné i pro Vatikán. Předem Vám moc děkuji za užitečné rady. Štěpánka.

Pro studenty ve věku do 25,99 let se nevyplatí. V římských státních muzeích a památkách mají snížené vstupné, které je často ve výši € 2,00. Vám Roma Pass nepokryje celé období, budete ho kombinovat mimo jeho platnost jednotlivými jízdenkami BIT nebo časovými jízdenkami Roma 24H, Roma 48H nebo Roma 72H. Studentům dopravu také nakombinujte i pro období Vaší platnosti Roma Pass. Je třeba to propočítat podle Vašeho itineráře a ubytování, jaké jízdenky se vyplatí. Zmíněné snížené vstupné je na základě věku, není třeba předkládat ISIC, stačí doklad totožnosti. Tam, kde je potřeba rezervace, např. do Colosseo, provádí se tato rezervace i pro vstupy s Roma Pass nebo se sníženým vstupným. Většinou tam, kde nejsou povinné rezervace, nejsou ani takové fronty. I tam je ale často možné udělat rezervaci i pro snížené vstupné. Neděle 4.9. je první v měsíci, vstupy do státních muzeí a památek jsou zdarma pro všechny. Neprovádějí se rezervace. Naplánujte si tedy Roma Pass tak, aby platil mimo tento den. Do Vatikánských muzeí platíte všichni plné vstupné. Zakoupíte ho např. přes Get Your Guide.

# 30.08.2022, 17:56.
Chtěl bych se zeptat na dvě věci ohledně Roma Pass. Je pravda, že platí zvlášť na dopravu a zvlášť na památky? Tedy například u 48h Passu - pokud si cvaknu první jízdu v pondělí, tak bude platit v pondělí a v úterý a pokud jdu na ten samý Roma Pass na první památku v úterý, tak mám slevy na památky v úterý a ve středu? Funguje to takto? A druhá otázka - jak u dopravy, tak u památek - platí Roma Pass vždy celých 48 hodin, popř. 72 hodin od první jízdy / první památky, nebo platí pouze do půlnoci druhého, popř. třetího dne? Děkuji moc za odpovědi. S pozdravem Martin.

aktivujete při prvním vstupu do muzea / památky nebo první jízdou veřejnou dopravou. Co nastane dřív. Při první jízdě veřejnou dopravou musí být Roma Pass validovaný i když byl aktivovaný při prvním vstupu do muzea / památky. Platnost Roma Pass 48 vyprší po 48 hodinách od aktivace. Roma Pass 72 vyprší po 72 hodinách od aktivace. Roma Pass je RFID karta. Přikládáte ji na černý kroužek žluté čtečky. Po úspěšném ověření Roma Pass se rozsvítí zelená LED.

# 30.08.2022, 12:57.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jaká je nejlepší cesta z letiště Fiumicino na adresu do Le Scalette, Rampa Brancaleone 78, Řím - Municipio XIII, Itálie? Přistávat budeme 15.9.2022 ve 20:35. Tak počítáme přibližně kolem 21. hodiny budeme už odbavené. Taxi předpokládám najdeme vždy a jsme čtyři ženy a rády bychom využily veřejnou dopravu, která je pro nás levnější. Vzhledem k tomu, že přiletíme až tak pozdě, je možné někde vyzvednout i v pozdních hodinách Roma Pass, nebo nám poradíte, kde ho brzy ráno vyzvednout, abychom jej již využily 16.9.2022 při dopravě a vstupu do památek, které již máme zarezervované? Potom ještě dotaz k cestě na letiště, zda se zase dostaneme veřejnou dopravou zpět na letiště Fiumicino od ubytování v brzkých ranních hodinách přibližně na čtvrou hodinu ranní, jelikož odlétáme 19.9.2022 ráno v 6:15 zpět do Prahy a nebo budeme muset využít taxi? Děkuji velmi za pomoc. Míša.

Vaše optimální doprava je vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere a následně vlakem FL3 (Viterbo) nebo FL5 (Civitavecchia) na San Pietro. Poslední vlak, na který navazuje přestup jede ve 22:42. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud to máte k ubytování 750 m. Musíte podejít podchodem vedle stanice označeném směrovkou jako Uscita Via Clivo di Monte del Gallo. Na druhé straně železnice se po jmenované ulici vydáte doprava do mírného kopce a za horizontem doleva po schodech spojkou na Via di Monte del Gallo. Po ní se vydáte doprava. Ulice se stočí doleva a následně doprava. Po chvíli se na ní napojí ulice, po které půjdete doleva proti směru - otočíte se tedy o 180 stupňů. Ulice se jmenuje Via della Cava Aurelia. Dovede Vás ke křižovatce, na které půjdete doleva. Vaše ubytování je po levé straně. PIT Fiumicino na letišti T3 je v provozu do 18:00. Tam nevyzvednete. Jiné v blízkosti Vaší trasy nejsou. Každopádně na žádnou dopravu z letiště byste ho stejně nevyužila. Seznam míst, kde je možné vyzvednout Roma Pass najdete na Turismo Roma. Zpět už je to horší, první vlak odjíždí ze San Pietro v 5:24. Budete muset přejít po Via delle Cava Aurelia a následně Via Angelo Ranucci na Via Gregorio VII. Tady je hned u křižovatky zastávka nočního autobusu n98. Ten Vás doveze na Termini. Počítejte na cestu autobusem n98 1,5 hodiny. Jezdí od 0:10 do 4:50 po 40 minutách z konečné Mazzacurrati, Gregorio VII je někde v polovině trasy. Z Termini potom jezdí noční autobusy Cotral, viz např. naše odpověď ze dne 24.08.2022, 21:13. Vzhledem k časům příletu a odletu bychom volili taxi. Když cenu kolem € 50,00 rozpočítáte na 4 osoby, není to zase tak vysoká částka.

# 30.08.2022, 12:23.
Prosím o radu. Byl jsem před týdnem v Římě a parkoval jsem na parkovišti, kde se hradilo parkovné. Ovšem jak se tak stává, parkování jsem prodloužil, ale nestihnul jsem si jej prodloužit. Při návratu jsem měl za oknem dosti dlouhý formulář, kde je uvedeno v Italštině mnoho informací, které ovšem neumím přeložit. Po návštěvě místní městské policie, že zbytek parkovného uhradím jim, mi bylo řečeno, že oni žádné peníze nepřijímají a odkázali mě na webové stránky uvedené na tom formuláři. Po návratu do Čech se mi nedaří příslušné webové stránky s uvedením, jak uhradit parkovné, vyhledat. Jak příslušné parkovné dodatečně uhradit a pokud se mi nepodaří částku ve výši € 24,00 uhradit, čeká mě po následné návštěvě Itálie nějaká nepříjemnost? Děkuji. Rudolf.

V ruce máte maximum informací, které v této chvíli můžete mít. Formulář, který jste měl za okýnkem. Pokud mu nerozumíte, musíte si ho nechat od někoho přeložit do češtiny. Pokud nikoho takového nemáte nebo se Vám nechce vynakládat finanční prostředky za překlad, budete zřejmě muset slovo od slova, nebo část, zadat ručně, např. do Google Translatoru, a ve většině případů takovému textu už porozumíte. Nerozumíme moc, jak nemůžete uvedené webové stránky vyhledat, když je máte na tom formuláři uvedené. Většinou na takových dokumentech bývá celá webová adresa, kterou stačí opsat včetně http:// resp. https:// do adresního řádku prohlížeče. V této chvíli Vám nejsme schopni nijak poradit, protože ani nevíme, kdo je autorem toho formuláře a tedy i ten, komu máte dlužnou částku uhradit. Pokud se jedná o Hlavní město Řím (Roma Capitale) a na zmíněném formuláři máte identificativo Univoco di Versamento (IUV), můžete takovou platbu dohledat přes Servizi di Pagamento právě díky tomu IUV a následně uhradit některým z tam popsaných způsobů, např. online platební kartou. Nespoléhali bychom na to, že když to necháte být, tak se to časem promlčí. Předpokládáme, že za pár let to dotčená instituce předá agentuře, která zajišťuje vymáhání pohledávek a obdržíte výzvu s dalšími poplatky, tak jak to běžně probíhá při vymáhání neuhrazeného mýtného.

# 27.08.2022, 15:17.
Předem se omlouvám, pokud se moje otázka opakuje. Chtěla bych se Vás zeptat, jak je to se vstupy zdarma na památky v Římě a ve Vatikánu? Nacházím informace, že vstupy na památky jsou zdarma první neděli v měsíci a na jiných informačních portálech, že poslední neděli v měsíci. Tak se chci zeptat, jak to tedy je, kterou neděli jsou vstupy zdarma nebo zda je to tak, že pro některé památky platí vstup zdarma první neděli a pro jiné poslední neděli v měsíci. Předem děkuji za odpověď. Michaela.

První neděli v měsíci jsou vstupy zdarma do státních památek a muzeí v Římě, poslední neděli v měsíci jsou vstupy zdarma do Vatikánských muzeí.

# 25.08.2022, 15:51.
Od 5. do 10.9.2022 navštívíme Řím. Mimo jiné chceme navštívit Koloseum a chtěli bychom ho projít celé od podzemí přes arénu až do nejvyšších pater. Chtěl bych předem zakoupit vstupenky a rezervaci nikde nemohu najít. Prodejce, který by mě zajistil kompletní vstup do všech prostor pouze pro skupiny a s průvodcem. Můžete mi poradit, kde a jak tyto vstupenky sehnat - zajistit? Děkuji. Jirka.

Vstupenka pro kompletní návštěvu se jmenuje Biglietto Full Experience con accesso all' Arena e ai Sotterranei del Colosseo a její cena je € 24,00. Návštěva podzemí je vždy s průvodcem. Další varianty vstupenek, např. kompletně s průvodcem aj. najdete na Get Your Guide.

# 25.08.2022, 11:56.
Nevím, zda to chápu dobře. Dá se Roma Pass pořídit na oficiálních stránkách romapass.it nebo i přes různé přeprodejce, jako je třeba Get Your Guide? Jedná se o stejnou kartu? Děkuji velice předem a přeji pěkný den. Barbora.

Ano, můžete koupit i přes prodejce. Jedná se o totožnou kartu se stejnými základními výhodami. Výhodou nákupu přes Get Your Guide je jednoduchý rezervační systém a také možnost zrušit objednávku ještě 24 hodin před uvedeným termínem s plným vrácením peněz.

# 24.08.2022, 21:13.
Potřebovala bych radu, jak se dopravit z hotelu blízko nádraží Ostia Antica v okolí Říma na letiště Fiumicino ve tři hodiny ráno. Zkoušeli jsme taxi, ale buď stojí přes čtyři tisíce a nebo nejezdí na takto krátké vzdálenosti. Už si nevíme rady. Anna.

Na Viale dei Romagnoli, v blízkosti Castello di Giuglio II, je zastávka nočního autobusu nME. Od nádraží Ostia Antica je to 350 m a dostanete se tam po Via della Stazione di Ostia Antica. Autobus Vás doveze na Piazza Venezia. Jezdí každý den, první kousek před půlnocí, poslední po půl páté ráno. Přibližně po půl hodině. Z Piazza Venezia potom musíte pokračovat nočním autobusem na Termini. Jedou tam autobusy n5, n11 a n543 přímo z nástupišť, kam přijede nME. Na druhé straně náměstí jsou zastávky nočních autobusů n8, n46, n70 a n98. Všechny jedou také na Termini. Počítejte na cestu něco kolem 1,5 hodiny. Jízdenky jsou standardní na městskou dopravu. Z Termini potom jezdí noční autobusy Cotral na letiště Fiumicino. Každý den jede v 0:35, 1:35, 2:35, 3:35 a 4:35. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Cesta trvá 40 minut a jízdenka stojí € 2,80.

# 23.08.2022, 13:39.
Poradíte prosím, jak se dostat z Říma na nějakou pěknou pláž u Říma? Pokud jsou. Budeme bydlet u Pantheonu a nebudeme mít auto. Děkuji. Klára.

Římské pláže jsou v Lido di Ostia. Jezdí tam vlak Roma-Lido z Porta San Paolo, což je stanice propojená s metrem B - Piramide. Celá trasa Roma-Lido je v tarifním pásmu Metrebus Roma, tzn. platí tam jízdenky BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Zastávky v blízkosti moře jsou Roma Centro, Stela Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Pláže jsou i ve Fiumicino, tam už ale městský tarif neplatí.

# 22.08.2022, 22:35.
Pane Řehůřku, ještě vše koumám a mohla bych Vás ještě požádat o radu k trase z 30 Via Riano, Tor Di Quinto, Řím na Unipol Blustadium Pietralata Via Achille de Zigno, 7 - Roma? Moc děkuji. Pavla.

Je to s několika přestupy. S nejméně přestupy je to následovně: z Vašeho ubytování vyjděte k zastávce autobusu a přejděte na druhou stranu ulice a po chodníku se vydejte doprava. Na konci Via Riano odbočte doleva a pokračujte po Viale di Tor di Quinto. Přejděte kolem vjezdu do parkoviště a kolem vjezdu do autosalonu, po přechodu přejděte ulici a před viaduktem se vydejte doleva po schodišti. Dovede vás nahoru na ulici, na které je zastávka autobusu č. 223. Jeďte směr Termini a vystupte na zastávce Piave / XX Settembre. Po přechodu přejděte nejdříve Via Piave a následně doprava Via Venti Settembre, po které se vydejte doleva. Po přechodu přejděte Via Castelfidardo a na další křižovatce se vydejte doprava po Via Palestro. Po levé straně je zastávka autobusu č. 61. Jeďte směr Balsamo Crivelli a vystupte na zastávce Monti Tiburtini / Pertini. Přejděte po přechodu Via dei Monti Tiburtini ke vjezdu do nemocnice a vydejte se po chodníku doleva a následně kolem nemocnice doprava po Via Giuseppe Sequenza. Dovede Vás k Via del Tufo, po které se vydejte doprava a následně po Via Achille de Zigno doleva. Dovede Vás k Centro Federale Nuoto Pietralata Roma, které je po levé straně. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Pokud preferujete cestu metrem, můžete přejít po Via Riano k Via di Tor di Quinto. Po pravé straně je zastávka autobusu na ostrůvku mezi pruhy této ulice. Dostanete se tam po přechodech. Jeďte autobusem č. 32 směr Risorgimento a vystupte na zastávce Ottaviano. Přejděte do metra a jeďte metrem A směr Anagnina a vystupte na Termini, tady přestupte na metro B směr Rebibbia a vystupte na Monti Tiburtini. Na Via dei Monti Tiburtini je zastávka autobusu č. 61 (směr Villa Borghese / Washington) a 542 (směr Verano). V obou případech vystupte na zastávce Monti Tiburtini / Pertini a jděte zpět ve směru příjezdu autobusu. Před nemocnicí odbočte doleva na Via Giuseppe Sequenza a pokračujte jako v předchozí variantě. Opět Vám stačí jedna jízdenka BIT v ceně € 1,50. Uvedené autobusy jezdí celý den od 5:30 (6:00) do 0:00 (2:00). Jen autobus č. 223 nejezdí v neděli. V tomto případě je třeba volit druhou variantu.

# 22.08.2022, 08:54.
Chtěla bych se zeptat na autobusy po Římě. Přílet máme dopoledne 29.8.2022 na letiště Fiumicino a ubytování na Via Sebastiano Grandis. Chápu dobře, že máme cestovat autobusem Shuttle Bus na Termini? Také se chci zeptat, jak to funguje s jízdenkami, jak a kde je koupím a zda se potom někde při vstupu do autobusu mají označit nebo ukázat řidiči. Jsou to asi blbé otázky, ale nerada bych vypadala úplně jako idiot. Předem moc děkuji za odpověď. Magdalena.

Z letiště Fiumicino můžete cestovat autobusem na Termini za € 6,00 a následně tramvají č. 5 směr Gerani a vystoupit na zastávce Piazza di Porta Maggiore, odkud už to je jen kousek na Via Sebastiano Grandis. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete ale využít nějakou časovou jízdenku nebo . Jízdenku na autobus Terravision si můžete zakoupit online nebo na stánku na letišti. Potom ji ukážete řidiči. Jízdenku na tramvaj zakoupíte u prodejců - trafiky, stánky, bary, pokladny ATAC nebo v automatu a v tramvaji ji označíte, Roma Pass přiložíte.

# 19.08.2022, 16:52.
V Římě budu v neděli 28.8. a v pondělí 29.8. Platí, že vstup do Vatikánských muzeí včetně Sixtinské kaple je v neděli 28.8. zdarma? Není třeba si na tento den kupovat vstupenku? A v případě zakoupení vstupenky Full Experience Ticket With Access to the Arena of the Colosseum si musím před vstupem ještě vystát frontu a vyzvednout si vstupenku nebo půjdu přímo bez fronty? Moc Vám děkuji. Tereza.

28.8.2022 je vstup do Vatikánských muzeí včetně Sixtinské kaple zdarma. Rezervace se neprovádějí, vstupenky se neprodávají ani nerozdávají. Vstup je v době od 9:00 do 12:30. Muzea se uzavírají ve 14:00. Po objednání zmíněné vstupenky obdržíte tuto e-mailem v PDF. Můžete si ji vytisknout nebo ukázat na mobilním telefonu. Při objednání je ve způsobu dopravy potřeba vybrat Stampa a casa. Nicméně v současné době je stejně druhá možnost Ritiro alle casse, kdy je třeba vyzvednout vstupenky na pokladně, nedostupná. Nemůžete se tedy splést nebo ukliknout.

# 17.08.2022, 17:24.
Mnohokrát děkuji za krásně zpracovanou trasu. Ještě se raději zeptám. Na cestách mi nejvíce pomáhají čeští lidé, kteří jezdí transfer z letiště. Neznáte někoho takového v Římě? Mnohokrát děkuji. Pavla.

Nikoho takového neznáme. Každopádně trasa veřejnou dopravou, kterou jsme Vám doporučili, není nijak složitá.

# 17.08.2022, 07:57.
Pane Řehůřku, mohla bych se ještě zeptat, jakým spojením se lze dostat 8.9. nebo 9.9. na letiště Fiumicino? 8.9. bych odletěla buď v 16:15 nebo 9.9. ve 13:30. Je nutné se dostat na Termini a odtamtud vlakem, nebo existuje nějaký autobus přímo z Ostia? Dívala jsem se, že už je to kousek od letiště. Rozhodla jsem se zůstat v Římě u moře, než cestovat vlakem přes Florencii do Pisy a potom letadlem domů. Moc děkuji. Hezký den. Lucie.

Z Lido di Ostia jezdí na letiště Fiumicino autobusy Cotral. Autobusy odjíždějí z Piazza Stazione (Lido Centro). Jízdenka stojí € 1,30. Autobusy jedou přibližně 1x do hodiny. Cesta trvá půl hodiny. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Vlaková varianta nemusí být nutně přes Termini. Můžete jet vlakem Roma-Lido na konečnou Porta San Paolo, tady přejít na stanici Ostiense (stanice městského vlaku, státního vlaku a metra jsou vzájemně propojené) a odtud pokračovat vlakem FL1 za € 8,00 na letiště Fiumicino.

# 16.08.2022, 21:40.
Pane Řehůřku, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino ke komplexu Stadio del Nuoto, Piazza Lauro de Bosis 3? Děkuji za Vaši radu. Pavla.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Odtud, z Via Barletta, odjíždí autobus č. 32 směr Stazione Saxa Rubra. Vystoupit musíte na De Bosis / Stadio Tennis. Druhou možností je jet vlakem FL1 za € 8,00 na Ostiense a odtud, z náměstí před nádražní halou, autobusem č. 280 směr Mancini. Vystoupit musíte na De Bosis / Stadio Tennis. Jízdenka na metro a městský autobus BIT s platností 100 minut stojí € 1,50. Můžete samozřejmě využít i denní nebo vícedenní jízdenku, případně .

# 16.08.2022, 20:55.
Předem Vám chci poděkovat, pokud na můj dotaz odpovíte. S přítelem plánujeme cestu do Říma v termínu od 3. do 7.9. Nevíte prosím, zda stále platí, že první neděle v měsíci jsou památky zdarma? Kde, jsem již nenašla. Současně přemýšlíme, zda se cenově vyplatí Omnia Card. Na Tripu na tuto kartu nejsou příliš dobrá hodnocení. Moc děkuji za případnou zprávu. Andrea.

Vstup zdarma do státních muzeí a památek první neděli v měsíci byl obnovený. Viz naše odpověď ze dne 19.04.2022, 13:45. Seznam těchto muzeí a památek najdete např. v odpovědi ze dne 07.02.2019, 13:39. To, zda se , jejíž součástí je , vyplatí nebo ne závisí na Vaše itineráři. Je třeba si vše propočítat, zahrnout dopravu a vstupy a porovnat ceny s kartou a bez karty. Nicméně, pokud věkově spadáte do skupiny zlevněného vstupného (18 až 25 let), potom se Vám nevyplatí. Často je vstupné v této kategorii jen € 2,00. Pokud to ještě spojíte s volnou nedělí, není co řešit.

# 16.08.2022, 20:44.
Moc děkuji za odpověď. Ještě mě napadla otázka, zda máte dobré tipy, co by děti kromě proslulé zmrzliny a pizzy mohlo v Římě nadchnout? Moc děkuji. S pozdravem Jitka.

Každé dítě je jiné, má jiné zájmy a potřeby. Těžko tedy cíleně poradit. Několik tipů, co navštívit v Římě s dětmi najdete v článku Roma con adolescenti.

# 16.08.2022, 15:25.
Tuto sobotu se chystáme do Říma. Ubytování jsme si našli přes Booking v ulici Via di Donna Olimpia 204 a když jsme objednávali, bylo v ceně letištní taxi zdarma. Máte s touto službou zkušenost? Případně stejně prosím o nejlepší spojení do místa ubytování, moc děkuji. V Římě budeme 5 dní - zvažoval byste Roma Pass, když je ubytování přibližně 3 km od centra a chystáme se co nejvíce chodit pěšky po nejznámějších místech, nebo to není dobrý nápad obsáhnout vše pěšky? Máme tři děti ve věku 10 až 15 let. Předem moc děkuji za radu. Jitka.

Se společností Booking máme zatím jen ty nejlepší zkušenosti. I proto na její nabídku často odkazujeme, v duchu toho, že co sami bez problému používáme, to také doporučujeme. Nově je na Booking možné rezervovat taxi přímo na hotel a z hotelu. To bude i Váš případ, ve Vašem případě zdarma. Předpokládáme, že to bude stejně spolehlivé jako jejich služby. Nejlepší spojení do hotelu z letiště Fiumicino je vlakem Trenitalia za € 8,00. Vystoupit musíte na Trastevere. Následně pokračujte ze zastávky přímo před nádražní halou autobusem č. 871 (nejezdí v neděli) a vystupte na Donna Olimpia / Fiorini. Jízdenka stojí € 1,50. Ze zastávky jděte zpět ve směru příjezdu autobusu jen několik desítek metrů. Vaše ubytování je po pravé straně. Pokud budete minimálně používat dopravu, se Vám zřejmě nevyplatí. Dětem určitě ne, ty mají vstup do státních muzeí a památek zdarma. Nicméně doporučujeme zvážit minimálně cestovat do centra a zpět na jednotlivé jízdenky za € 1,50. Je to docela daleko.

# 14.08.2022, 17:18.
Prosím, jak se dostaneme v pondělí 8.5.2023 z Termini na letiště Fiumicino? Musíme být na letišti nejpozději v 5:15 ráno. Moc děkuji za pomoc. Jiří.

Viz naše odpověď ze dne 08.07.2022, 12:54. Vzhledem k tomu, že je to ještě hodně daleko, si doporučujeme před odletem zkontrolovat jízdní řády.

# 14.08.2022, 10:37.
Plánuji jet vlakem Night Jet z Vídně do Říma 10. dubna 2023 na Velikonoční pondělí. Nevíte, zda zrovna v tomto termínu jezdily tyto spoje v minulých letech? Na webu ÖBB nejsou prozatím jízdenky k prodeji. Psal jsem jim ten samý dotaz na zákaznickou podporu, ale zatím bez odezvy. Petr.

Provoz vlaku Nightjet NJ 40233 mezi Vídní a Římem historicky nesledujeme. Víme jen, že v roce 2021 nejel. Bylo to z toho důvodu, že tyto noční vlaky utlumily kvůli pandemii Covid-19 svůj provoz. Konkrétně NJ 40233 byl obnovený až 28. dubna 2021. Aktuální jízdní řády jsou platné od 10.6.2022 do 10.12.2022. Spoj jezdí denně.

# 12.08.2022, 09:59.
Mám dotaz. Dostaneme se 10.9.2022 z Hotelu Select Garden, Via Vittorio Bachelet, 6 na letiště Fiumicino? Odlet je v sobotu 10.9.2022 v 6:50 hodin. Děkuji za Vaši odpověď. Jan.

Musíte se dostat na nádraží Termini. Od hotelu je to pěšky přibližně 650 m. Můžete se ale také svézt nočním autobusem nMB1. Zastávku má uprostřed Piazza dell' Indipendenza. Jezdí mezi druhou a pátou hodinou ranní přibližně po 20 minutách. Z přilehlé Via Goito jezdí také autobus n92 s frekvencí 2x do hodiny. První vlak Leonardo Express odjíždní z Termini v sobotu v 5:20 a na letišti je v 5:52. Doporučujeme však jet dřívějším autobusem Cotral, viz naše opdověď ze dne 11.08.2022, 13:52. Před odjezdem ještě doporučujeme zkontrolovat jízdní řády.

# 11.08.2022, 13:52.
Řehůřkovi, mnohokrát děkujeme za předchozí odpověď, jak se dostat z letiště do centra. Teď máme ještě jednu prosbu. V 6:00 nám letí letadlo z letiště Fiumicino. Jak se nejlépe a nejlevněji dostat na letiště od Pantheonu, tak abychom to stihnuli? Děkuji mnohokrát. Jste skvělí. Simča.

Z Piazza della Rotonda jděte po Via del Seminario, která Vás dovede na Piazza di Sant' Ignazio. Přejděte ho a pokračujte po Via del Caravita. Vydejte se hned doleva po Via dei Montecatini, která Vás dovede před informační kiosek - PIT. Před ním jsou zastávky autobusů. Jeďte nočním autobusem n5 na Termini. Tyto autobusy jezdí každý den od 0:15 do 5:15, 3 spoje do hodiny. Alternativně můžete jet ze stejné zastávky autobusem n46 nebo n543. Z Termini potom pokračujte na letiště Fiumicino nočním autobusem Cotral. Jezdí od 23:35 do 4:35 jednou do hodiny, vždy 35 minutu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.08.2022, 19:21.
Rádi bychom během našeho pobytu v Římě příští týden navštívili pláže Lido. Vím, že ze stanice Porta San Paolo jezdí příměstský vlak, nicméně na stránkách společnosti ATAC, která jej dříve provozovala, jsem se dočetla cosi o tom, že snad tuto linku od července provozuje společnost Cotral. Nevím tedy, zda na tento vlak mohu použít běžný lístek BIT. Budeme pravděpodobně vyjíždět metrem ze stanice Cavour. Mohu tedy pouze z metra přestoupit na vlak s jízdenkou BIT nebo je potřeba kupovat nějakou speciální jízdenku? Případně jakou a kde ji lze zakoupit? Děkuji. Monika.

Platnost jízdenek pro městské pásmo, včetně BIT, je uvedená v odpovědi ze dne 07.08.2022, 19:08. V městském vlaku Roma-Lido můžete tyto jízdenky použít po celé trase. Jízdní řády zůstávají v platnosti do konce roku 2022, následně budou platit nové jízdní řády společnosti Cotral. Nicméně od 1. srpna je třeba počítat s výlukami, především ve večerních hodinách od 21:00 a o víkendu. Výluky souvisí s modernizací v úseku Ostia Antica - Cristoforo Colombo. V době výluky bude v provozu náhradní autobusová doprava. Pro Vás je dobrá zpráva, že práce budou přerušené od 13 do 20 srpna. Podrobnější informace najdete na stránkách společnosti Cotral.

# 09.08.2022, 22:40.
Obracím se na Vás s dotazem ohledně vstupů do Kolosea. Dne 30.8. se chystáme se sestrou ve věku 16 let do Říma. Ona by měla mít vstup do Kolosea zdarma, i přesto musím udělat online rezervaci. Dělám to přes oficiální stránky Coopculture, ale ukazuje mě to pro vstupenky zdarma pouze večerní časy, např. 18:00. Pochopila jsem to tak, že to dítě zdarma musí Koloseum navštívit maximálně do 18:00, ne déle, ale jinak může přijít kdykoliv, je to tak? Rezervace se tedy vztahuje pouze na den, ne na hodinu? Předem děkuji za odpověď. Zuzana.

Viz naše odpověď ze dne 13.07.2022, 11:46.

# 07.08.2022, 19:08.
Prosím o radu. Budu v Římě týden a chtěla bych si koupit týdenní jízdenku CIS. Je na ni možné jezdit v rámci Říma jakýmkoli dopravním hromadným prostředkem - autobus, metro, vlak? A jakou jízdenku je potřeba koupit na cestu z letiště Fiumicino do zastávky Jonio? Děkuji moc. Petra.

Jízdenku CIS můžete použít na městské autobusy včetně linek 520 a 720 z letiště Ciampino, tramvaje, trolejbusy, metro, městské vlaky Roma-Lido a Termini-Centocelle. Dále ji můžete použít v městském pásmu na autobusy Cotral, vlaky Trenitalia ve druhé třídě a vlaky Roma-Viterbo. Nelze ji použít na cestu z letiště Fiumicino. Na cestu z letiště Fiumicino můžete jet autobusem za € 6,00 a odtud metrem B1 na Jonio. Na metro už můžete použít jízdenku CIS.

# 05.08.2022, 15:44.
Chtěl bych se vás zeptat, jaká je nejlepší možnost cesty z Mentana k Colosseo? Petr.

Pokud máte na mysli Mentana severovýchodně od Říma, potom z Via Nomentana jezdí do Říma autobusy Cotral. Konečná zastávka je na Tiburtina. Jízdenka stojí € 1,30. Z Tiburtina potom pokračujte metrem B k Colosseo. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 04.08.2022, 23:44.
Měla bych otravný dotaz na cestu z letiště Fiumicino. V úterý 9.8. po 9:00 se potřebujeme dostat na ubytování do Arch Rome Suites na Via dell' Arco della Ciambella 19, Pantheon. Nejlepší bude asi vlakem, že? Je možnost skip the line vstupenky do Baziliky sv. Petra a do její kupole? A vyplatí se skip the line do Andělského hradu? Děkuji mnohokrát za odpověď. Simona.

V tomto případě bude pro Vás lepší jet autobusem za € 6,00 na Termini a odtud z autobusového terminálu před nádražní halou autobusem č. 40 nebo 64 na zastávku Argentina. Odtud pokračujte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava na Via di Torre Argentina. Na následující křižovatce opět doprava na Via dell' Arco della Ciambella. Vaše ubytování je po pravé straně. Jízdenka BIT na městský autobus stojí € 1,50. Můžete využít samozřejmě i časovou jízdenku nebo . Vstup do Baziliky sv. Petra je zdarma, rezervace se nedělají. Zarezervovat si můžete nějaký vstup s průvodcem, konkrétně se vstupem do kopule je nejlevnější produkt Rome: St Peter's Basilica Early Morning Tour with Dome Climb. Samostatně se vstup do baziliky nebo kopule nerezervuje. Rezervaci do Castel Sant' Angelo doporučujeme. Rezervační poplatek je € 1,00.

# 03.08.2022, 15:07.
Nejprve chci poděkovat za vaše stránky, protože méně zkušeným cestovatelům to velmi pomůže. Dovolte i mě jednu otázku. V září poletíme na 4 dny do Říma. Je možné už teď koupit online Roma Pass, udělat rezervace na památky a ten Pass vyzvednout až v tom září? Děkuji za Váš čas a odpověď. S pozdravem Naďa.

je možné si takto s předstihem objednat. Vždy obdržíte voucher, na základě kterého si Roma Pass v Římě vyzvednete. Termín na září už je nyní možné zadat a Roma Pass objednat. Rezervace jsou potom závislé na konkrétní památce. Např. do Colosseo si nyní můžete rezervovat termíny měsíc dopředu, tzn. nejpozději 2. září. Jakmile se rezervace otevře i pro Váš termín, bude možné si vstup s Roma Pass zarezervovat. Roma Pass k tomu fyzicky nepotřebujete. Tyto rezervace se provádějí přes Coopculture.

# 01.08.2022, 17:41.
Děkuji za informaci. Já jsem chtěla rezervaci od 8.8.2022 do 10.8.2022. Domů letíme 11.8.2022. Já se v tom moc nevyznám. Děkuji moc. Petra.

K dispozici jsou ještě levnější vstupenky na Coopculture - Destinazioni / Roma / Colosseo / Acquista - Audioguida del Colosseo con Biglietto Colosseo, Foro Romano, Palatino - Verifica la disponibilita. Zvolíte datum a čas. Do košíku potom vložíte v odpovídajícím počtu produkt Biglietto Intero + Audioguida + Prenotazione za € 23,50. Případně odpovídající počet pro mladé od 18 do 25 let (Ridotto) nebo pro malé do 18 let (gratuito). Na výše uvedené stránce je podrobný popis produktu a kam se dostavit. Ve vašem termínu jsou volná místa.

# 01.08.2022, 16:54.
Děkuji za odpověď. Pokud jsem to dobře pochopila, tak i tu první neděli v měsíci, což znamená 7.8.2022 je to vyprodané? A když budu chtít kombinovanou vstupenku, tak to vyprodané není? Nějak se v tom ztrácím. Chtěla jsem nějakou obyčejnou, bez průvodce s dcerou. Děkuji za odpověď. Petra.

První neděli v měsíci se vstupenky neprodávají a rezervace se na tento den neprovádějí. Nemá být tedy co vyprodané. Vstup je zdarma. Do Colosseo jdete s volnou vstupenkou, na kterou si vystojíte frontu. Zda je vyprodané pro jiný typ vstupu nevíme, protože neznáme Váš přesný termín. Nicméně jen tak namátkou jsme se podívali na některé vstupy v tom týdnu, a u některých produktů jsou volné termíny. Zkuste si to projít a třeba bude pro Vás nějaký produkt jen s mírným navýšením přijatelný. Např. Colosseum & Forum Ticket with Multimedia Video. U partnera, v pěší dostupnosti od Colosseo - viz mapa na výše uvedených stránkách, si vyzvednete vstupenku a zhlédnete 25 minut dlouhé video o historii Říma.

# 01.08.2022, 08:58.
Pane Řehůřku, mám dotaz. Chtěla jsem rezervaci na Koloseum, ale ukazuje mi to, že od 7.8. do 11.8. to nejde. Je možné, že už rezervace nejde z důvodu obsazenosti? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Petra.

7.8.2022 je první neděle v měsíci a vstup zdarma. Volné vstupenky je možné si vyzvednou v ten den na pokladně na náměstí před Colosseo. Rezervace se tento den neprovádějí. Od 7.8. do 11.8. je vyprodané. Můžete si ale zakoupit ještě jiné kombinace vstupenek než tu základní.

# 25.07.2022, 08:38.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit. Trošku jsem se ztratila ve všech dostupných informacích. V pátek letíme s manželem do Říma, dostali jsme dárkem od našich dětí, a potřebujeme se dostat z letiště Fiumicino do poutního domu Velehrad v Římě - Via dell Fornaci 200. Z Velehradu nám přišla následující informace, ale nemůžu se v tom zorientovat, resp. dohledat: doporučujeme použít městký vlak. Ten má následující řadu stanic na trati FR1: první je stanice Parco Leonardo, zde je velké nákupní centrum, Nuova Fiera di Roma, veletržní výstaviště, Ponte Galeria, následuje Muratella, Magliana, Villa Bonelli a Trastevere. Tam přestoupíte na vlak jedoucí směrem Viterbo, Bracciano FR3 nebo Civitavecchia, Grosseto FR5. Na lince FR3 se můžete setkat se zastávkou Quatro Venti, zastávka v tunelu. Další zastávkou je San Pietro. Jízdenka stojí € 8,00 na celou cestu Fiumicino - Trastevere - San Pietro. Jízdenku je třeba označit ještě před nástupem do vlaku. Samozřejmě budu ráda za co nejekonomičtější variantu, nespěcháme, máme čas, můžeme se kochat cestou. Moc děkuji za Váš čas, mějte se moc hezky a děkuji za Vaše stránky. Dáša.

Ubytovatel Vám poslal nejjednodušší a nejrychlejší spojení. Toto doporučujeme také. Podle navigačního systému na letišti najdete vlakovou stanici bez problému, tam si zakoupíte jízdenku za € 8,00 a pojedete vlakem Trenitalia FL1 na stanici Trastevere. Tady přestoupíte na jiný vlak, kterým pojedete opačným směrem z kolejí blíže k nádražní budově a vystoupíte na San Pietro. Vyjdete z nádraží, vydáte se doprava po Via della Stazione di S. Pietro a na křižovatce odbočíte doprava na Via delle Fornaci. Po té užší části vpravo. Po pravé straně je Vaše ubytování. Nejlevnější trasa vede přes Lido di Ostia, kam se dostanete autobusem Cotral za € 1,10 a odtud z Piazzale Stazione jeďte městským vlakem Roma-Lido na konečnou Porta S. Paolo. Odtud pokračujte autobusem č. 30 směr Clodio a vystupte na Plebiscito. Tady nastupte na autobus č. 64 směr Stazione S. Pietro a jeďte na konečnou. Odtud je cesta popsaná výše. Celou trasu městským vlakem a autobusy zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Jen si hlídejte její platnost 100 minut, tj. nikde se nezdržujte.

# 24.07.2022, 12:53.
Pane Řehůřku, mám dvě otázky. Jak dlouho má člověk počítat s prohlídkou Kolosea včetně arény? Když přijedete metrem okolo 13:00 a chcete vidět Stadio Palatin, Forum Romanum, Koloseum, Trajánovu Tržnici, jak byste to seřadil po sobě? Předem moc děkuji za odpovědi. A krásnou neděli. Ladislav.

Přibližně 1,5 hodiny. Neznáme Váš termín rezervace do Colosseo, od toho se odvíjí celý plán návštěvy. My bychom si nechali Forum Romanum a Palatino až po návštěvě Colosseo. Trajánovu tržnici podle termínu rezervace do Colosseo.

# 24.07.2022, 09:53.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za vaše stránky, kde jsem se snažil načerpat co nejvíce informací před naší první cestou do Říma. Přesto si dovolím požádat o pár upřesnění a rad. Předem velmi děkuji za váš čas nad mými všetečnými dotazy. Letíme do Říma 26.9.2022 ráno na čtyři dny a ve čtvrtek 29.9.2022 večer zpět. Jsme čtyři dospělí a celkem 3 děti ve věku 9, 9 a 10 až 11let. 11 let jí bude přímo 27.9.2022. Budeme bydlet v apartmánu, hned u Tibery u mostu Ponte Sisto, přibližně u hotelu Ponte Sisto. Jakou dopravu zvolit z letiště Flumicini na ubytování? Možnosti, které zvažuji jsou autobus, ale ty jezdí asi až přímo na Termini nebo vlakem do čtvrti Trastevere - dražší varianta? Tady otázka - děti do 10 let mají prý dopravu zdarma v doprovodu platícího dospělého. Platí to i z letiště nebo jen v MHD po Římě? A jak je to s dcerou, která má 10 let. Je to včetně 10? Ale od 27.9. už bude mít 11 let. To počítám potom bude platit jako dospělá? Jelikož budeme bydlet takto blízko památek, tak asi MHD využívat nebudeme a asi ani nenavštívíme tolik placených památek. Děti muzea ještě tolik nezvládají, tak jen spíše procházky a Koloseum, Vatikán apod. Aby se vyplatil Roma Pass. Jen chceme dva dny si zajet k moři se osvěžit. Tady si nejsem jistý, když pojedeme vlakem Roma-Lido do Lido Centro nebo jiná zastávka? Zda tam je někde volný přístup k moři nebo vždy musíme zaplatit soukromou pláž. Počítám, že se tam přibližně hodinku jen osvěžíme a pojedeme zpět. Tady budu rád za doporučení. V tomto případě bude stačit pokud si koupíme dospělí a jedenáctiletá dcera lístek za € 1,50 na 100 minut a zpět to samé? Nebo dokonce jen vlak za € 1,00? Pokud bychom nevyužili metro. Někde jsem četl, že lístky za € 1,50 jdou dokonce kopit u vstupu do metra přiložením běžné platební karty. Je to tak? A jak pozná průvodčí zaplacení? Pokud nebudeme mít Roma Pass, jde i tak za nějaký poplatek využívat P.STOP, tedy záchody a fontánky na pití po městě? Ještě jednou děkuji za váš čas, který tímto dotazem trávíte a přeji příjemný den. S pozdravem Milan.

Cestovat z letiště Fiumicino do místa ubytování bude pro Vás výhodnější kombinací vlaku FL1 a městské dopravy. Pokud byste zvolil autobus, např. , zaplatíte za dospělé i děti v uvedeném věku € 6,00. Od Termini potom musíte cestovat autobusem H na zastávku Lgt De' Cenci a odtud pěšky podél Tibery k ubytování. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Děti do 10 let v doprovodu dospělého cestujícího v městské dopravě neplatí, tedy do dne 10 narozenin (10,00) včetně. Cesta Vás tedy vyjde na € 49,50. V autobuse z letiště strávíte 55 minut, v městském autobuse přibližně 15 minut, pěšky 10 minut. V případě varianty vlakem FL1 na Trastevere zaplatíte za dospělé € 8,00. Děti do dvanácti let cestují na tomto spoji zdarma na stejném principu jako v městské dopravě, tj. jedno dítě jeden dospělý. Za skupinu tedy zaplatíte € 32,00. Z Trastevere potom musíte cestovat autobusem H z Circonvallazione Gianicolense na zastávku Arenula/Min. G. Giustizia. Můžete jet i tramvají. Budete potřebovat jako v předchozí variantě pět jízdenek BIT po € 1,50. Cesta Vás tedy vyjde na € 39,50. Ve vlaku strávíte 26 minut, v městském autobuse nebo tramvaji přibližně 15 minut, pěšky 10 minut. Lido Centro je první zastávka v blízkosti moře. K moři je to odtud přibližně 800 m, z další zastávky Stella Polare 400 m, ze zastávky Castel Fusano 300 m a ze zastávky Cristoforo Colombo 200 m. Převážná část pláže je placená. Jsou tam ale i pláže volné. Většina volných pláží je za konečnou zastávkou vlaku Cristoforo Colombo, můžete pokračovat autobusem č. 062. Pokud však chcete jen hodinu strávit vykoupáním, vystupte na Stella Polare, jděte na Piazza Sirio, odkud je po pravé straně vchod na volnou pláž. Vlak Roma-Lido je městský vlak, neplatí tam tarif Trenitalia, musíte mít jízdenku BIT, která platí po celé jeho trase. Placení kartou, tj. Tap & Go, bylo v experimentálním provozu od 16. do 30. června 2022 na autobusové lince č. 51. Funguje s bezkontaktními kartami, telefony, hodinkami. Od října 2022 se postupně rozšíří na ostatní linky. Princip fungování je popsaný na Tap & Go. Služby P-STOP jsou dostupné všem.

# 23.07.2022, 21:14.
Ráda bych se prosím zeptala na otázku týkající se Roma Pass. Jsem studentka ve věku 20 let a mám platný ISIC. Ale nevím, zda se mi vyplatí kupovat Roma Pass, když bych chtěla navštívit například tři památky Colosseum, Roman Forum a Palatine Hill + dvě další památky. A také 72 hodinovou jízdenku na MHD. Co vyjde prosím levněji? Co se více vyplatí? Předem děkuji za odpověď. Gabriela.

se Vám nevyplatí. Roma Pass na 72 hodin stojí € 52,00. Jízdenka na 72 hodin stojí € 18,00. Aby se Vám Roma Pass vyplatil, musela byste absolvovat první dva vstupy v ceně více jak za € 34,00. To je ve Vaší věkové skupině nereálné. Ve všech státních muzeích a památkách máte nárok na snížené vstupné. Stále platí od 28. února 2019, že v mnoha státních muzeích a památkách je to € 2,00. Dva nejdražší snížené vstupy stojí € 10,00 a € 9,50. Pokud byste bez Roma Pass šla do dvou nejdražších muzeí, kde není aplikovaná speciální cena pro mladé za € 2,00, je to pořád s Roma Pass o € 14,50 dražší. Od třetí návštěvy byste už platila za vstupy stejně s kartou i bez karty. Ve Vašem věku ale reálně oproti Roma Pass ušetříte více než těch € 14,50.

# 22.07.2022, 09:01.
Pane Řehůřku, dne 5.8.2022 plánujeme v noci cestu z Říma, ze zastávky Termini na letiště Fiumicino autobusem společnosti Cotral. Jízdenku není možné koupit online? Pouze na prodejních místech nebo u řidiče? A v prodejních místech si mohu koupit jízdenku na konkrétní datum a čas? Děkuji za Vaši odpověď a za skvěle vedený web. Načerpala jsem zde opravdu mnoho užitečných informací. Přeji krásný den. Petra.

Jízdenky není možné zakoupit online. Nejsou na konkrétní datum a čas. Jedná se o linkové autobusy. Doporučujeme jízdenku zakoupit na prodejním místě - do vyhledávacího pole zadejte např. Roma Termini. Tam tato konkrétní stojí € 2,80. U řidiče byste zaplatila € 7,00. Pokud chcete časově rezervovanou jízdenku ve speciálu na letiště, můžete využít služeb společnosti T.A.M. za € 6,00. Je možný online nákup.

# 20.07.2022, 08:21.
Děkuji za informace. Řím si užíváme plnými doušky, ale ve čtvrtek 21.7. V 17:00 odlétáme zpátky do Čech. Na letiště přijedeme autobusem. Máte nějakou dobrou radu, jak se orientovat na letišti? Moc děkuji za radu. Petr.

Tak jako na každém letišti, i na letišti Fiumicino je přehledný navigační systém. Autobus Vás vysadí před terminály nebo v jejich bezprostřední blízkosti. Vy zřejmě poletíte z terminálu T3. Informace o tom, jak absolvovat jednotlivé procedury, co sledovat aj. najdete přehledně v článku Letíme na dovolenou.

# 19.07.2022, 09:52.
Ještě bych měla jeden dotaz. Mohl byste nám doporučit nějakou taxi službu, kterou bychom mohli objednat online? Bylo nám doporučeno Taxi Connecto, tak se chci zeptat, zda s ním máte nějaké zkušenosti? Děkuji. Kateřina.

S Taxi Connecto zkušenosti nemáme. Pokud Vám ho doporučil někdo, kdo s nimi má dobré zkušenosti, tak dejte na doporučení. Obecně je v Římě doporučované využívat bílá taxi s licencí města Říma. V Ostia Lido je jednou ze spolehlivých služeb např. Radio Taxi Ostia.

# 18.07.2022, 18:51.
Mám dotaz ohledně dopravy z Lido Nord na letiště Fiumicino. Odlétáme 2.8. v 6:15. Dívala jsem se na spoje, ale první spoj je tam od 5:00. Chtěla bych se zeptat, zda noční spoje jsou zvlášť, nebo kde je najdu vypsané? Moc děkuji. Kateřina.

Bohužel noční spoje Cotral z této lokality na letiště Fiumicino nejezdí. Budete muset volit taxi. Pokud chcete cestovat veřejnou dopravou, musíte cestovat přes Termini. Ze zastávky Canarie na Via delle Canarie jezdí noční autobusy nME. Musíte vystoupit na konečné Piazza Venezia a pokračovat autobusem n5, n8, n11, n98, n543 na Termini. Z Termini potom už jezdí noční autobusy Cotral na letiště Fiumicino.

# 17.07.2022, 20:34.
Pane Řehůřku, ve středu odlétáme do Říma a po dvou dnech se přesouváme do Torvaianice. Chci se Vás zeptat, zda víte, jakým autobusem bychom se z Torvaianice dostali na letiště Fiumicino. Nebo musíme přes Řím? Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Pavla.

Bohužel z Torvaianica o přímém spoji na letiště Fiumicino nevíme a zřejmě ani neexistuje. Doporučujeme cestovat autobusem Cotral na Laurentina. Jízdenka stojí € 2,20. Odtud metrem B na EUR Magliana. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Následně autobusem Cotral na letiště Fiumicino. Jízdenka stojí € 2,20. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Metrem B můžete jet až na Termini a odtud jet na letiště přímým autobusem za € 6,00.

# 13.07.2022, 22:44.
Do Říma přijedu 17.7.2022 na letiště Řím - Fiumicino. Ubytování máme v hotelu Casa Valdese, Via Alessandro Farnese 18, Roma - Municipio Roma I. Prosím o nejednoduší dopravu. Děkuji za informaci. Petr.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 6,00. Odtud pokračujte metrem A směr Battistini a vystupte na Lepanto. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete ale použít i časovou jízdenku nebo . Z metra vyjděte na Viale Giulio Cesare a jděte po této ulici směrem kolem zdi s plotem, abyste ji měl po pravé ruce. Dojdete k Hotelu Farnese. Vydejte se před ním doprava na Via Alessandro Farnese. Za další křižovatkou je Vaše ubytování po levé straně.

# 13.07.2022, 22:01.
Četl jsem příspěvek o dopravě v ranních hodinách na Fiumicino. Je to prosím opravdu tak, že Cotral jezdí z Termini i v těch 1:35, 2:35, 3:35? Paní domácí nás tady v Římě na ubytování totiž znejistila, poněvadž tvrdí, že na letiště začíná doprava jezdit až kolem půl páté. My si zakoupili ve 2:30 jízdenky od T.A.M. Bus, ale trochu se bojím, aby to jelo. Velmi děkuji za odpověď. Letí nám to z Fiumicino v pátek 15.7. v 6 ráno. Aleš.

Je na Vás, zda našim odpovědím věříte nebo ne. Naše stránky fungují 23 let a jen v Římě jsme přímo pomohli téměř 4000 cestovatelům. Nepřímo pomocí našich stránek mnohonásobně víc. Každopádně vždy uvádíme odkazy na jízdní řády apod., kde si naši odpověď můžete ověřit. Jízdní řády pro Váš termín a čas si můžete ověřit na stránkách dopravce Cotral. Nikdo Vám však nezaručí, že na místě nebude nějaká nečekaná změna z jakéhokoliv důvodu. Nikde na světě, v žádné dopravě.

# 13.07.2022, 11:46.
Snažím se udělat rezervaci do Kolosea. Já si budu kupovat Roma Pass, tam vidím možnost rezervace i výběr času, ale nejde mi udělat rezervace času pro děti. Když kliknu na možnost free ticket, tak se mi zobrazí jen čas 18:00 pro každý den. A pokud udělám rezervaci na 10 hodin, např. jak moc předem musím u Kolosea být? Případně lze se dostat do Kolosea i bez rezervace? Děkuji. Hanka.

Když se při rezervaci na Coopculture dostanete do situace, kdy máte možnost vybrat datum a čas, najdete v informacích pod kalendářem výrazně velkými písmeny napsané, že vstup zdarma nemá časovou rezervaci. Koupíte si online vstupenku (odkaz je pod tím textem) na určitý den. Čas tam je uvedený 18:00. Je to ale jen poslední povolený přístupový čas v rezervovaný den. Děti půjdou s Vámi ve Vašem rezervovaném čase. Doporučuje se být u vstupu 15 minut před rezervovaným časem, doporučujeme mít ještě nějakou rezervu. Rezervace dne, resp. dne a času do Colosseo je povinná.

# 12.07.2022, 11:56.
Mohl bych se zeptat, zda je možné zakoupit dětem ve věku 12 a 15 let Roma Pass pro dospělé kvůli rezervaci a mnohem menší frontě při koupi pasu až v Itálii? Musí se do rezervace vstupenek uvádět číslo Roma Pass? Mnohokrát děkuji. Pavel.

Je to možné, ale naprosto zbytečné. Tato věková skupina má vstupy do státních muzeí a památek v Itálii zdarma. Tam, kde je potřeba rezervace, např. v Colosseo, mají možnost tuto rezervaci provést i skupiny se vstupem zdarma. Platí jen rezervační poplatek. Číslo Roma Pass se nikde neuvádí. Rezervaci si můžete udělat i když ještě Roma Pass nemáte. Na dopravu zakupte dětem standardní jízdenku, např. Roma 24H, Roma 48H, atd. Je to levnější než Roma Pass. můžete zakoupit online na výše uvedených stránkách. Rezervace do Colosseo se provádějí přes Coopculture.

# 08.07.2022, 12:54.
Měli bychom odlétat ráno 19.7. v 6:15 z Říma - lětiště Leonardo da Vinci - Fiumicino Airport. Jakým způsobem se prosím můžeme dostat z Via dei Panieri na letiště? Děkuji moc. Věra.

Musíte přejít na Viale di Trastevere, konkrétně k náměstí Piazza Mastai. Odtud jezdí noční autobus n8 na Termini. Jezdí přibližně 3 spoje do hodiny od 0:15 do 5:00. Z Termini potom pokračujte autobusem Cotral na letiště Fiumicino. Autobusy jedou v 1:35, 2:35, 3:35 a 4:35. Cesta trvá 40 minut. Jízdenka stojí € 2,80, u řidiče € 7,00.

# 06.07.2022, 11:17.
Pokud budu mít s manželem Roma Pass, chápu, že děti 13 a 17 let mohou jít s drobným poplatkem na památky s námi? Jak je to ale s MHD? My budeme jezdit metrem zdarma a dětem musíme kupovat lístky? Děkuji. A ještě jedna otázka. Když aktivují 48H, platí na celé dva kalendářní dny nebo klouzavě, tzn. například od 16 hodin prvního dne do 16 hodin třetího dne? Děkuji moc. H.

Dětem se nevyplatí. Do státních muzeí a památek mají vstup zdarma. Tam, kde je potřeba rezervace, musí mít rezervaci, stejně jako Vy. Např. v Colosseo. Jdou samozřejmě potom s Vámi. V městské dopravě cestují zdarma děti do 10 let. Starší děti platí plné jízdné. Můžete jim kupovat jízdenky BIT na jednotlivé jízdy nebo časové jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H atd. podle toho, jak budete moc cestovat a co se Vám vyplatí. Časové jízdenky platí uvedenou dobu od první validace, tj. např. 48 hodin, 72 hodin atd. Výjimkou je týdenní jízdenka CIS, která platí do půlnoci sedmého dne.

# 05.07.2022, 15:26.
Děkuji vám za odpověď, našla jsem na internetu tuto stránku s možností rezervace a platby online předem - MyParking. Jen si teď po vaší odpovědi nejsem jistá, zda je stránka důvěryhodná a rezervace parkovacího místa bude opravdu platná a peníze neodejdou někam jinam. Nikdy jsem v Římě nebyla, tak bych měla místo raději zamluvené, ale nechci se nechat nachytat. Co si o tom myslíte? Ještě bych se chtěla zeptat, jak to v takových parkovacích domech funguje s předáním a vyzvednutím klíčků od auta? Nerada vás obtěžuji, ale nedohledala jsem na internetu mnoho informací. Děkuji mnohokrát za váš čas. S pozdravem Tereza.

Vycházeli jsme z oficiálních informací parkovacího řetězce. Jedná se o stejný řetězec, který provozuje parkoviště Tronchetto v Benátkách. Podle oficiálních informací nabízí ES Park Giolitti rezervace a předplatné parkovacího místa pouze na měsíční a čtvrtletní bázi. Navíc ne online, ale na vyžádání. V seznamu dostupných zařízení a služeb je Online rezervace uvedená, ale s poznámkou, že je k dispozici jen u některých parkovišť u letiště v Bruselu. Co se systému My Parking týče, jedná se o zavedenou službu. Možnost rezervace konkrétního termínu může být reálná, je možné, že mají zarezervovaný určitý blok míst a disponují s ním vlastním rezervačním systémem. Ale může to být samozřejmě i jinak. Co se předání klíčků od automobilu týče, setkali jsme se s tím na parkovišti v Benátkách na Piazzale Roma, kde se snaží využít maximálně prostor pro parkování a tím pádem musejí automobily různě přemisťovat, aby zablokované mohly vyjet. Nicméně právě parkoviště Tronchetto toto nepožaduje a každé parkovací místo je pevně dané. Můžete vždy okamžitě zaparkovat a vždy také vyjet. ES Park Giolitti o tomto v podmínkách nic neuvádí, je ale možné, že to tam takto funguje a nebo je to záležitost jen My Parking.

# 04.07.2022, 16:53.
O víkendu se chystáme do Říma autem a hledáme vhodné parkování. Ve vašich příspěvcích a odpovědích doporučujete parkovací dům u nádraží Termini. Chtěla bych se vás zeptat, zda je lepší si parkování v tomto parkovacím domě zarezervovat a zda je to vůbec možné? Příjezd plánujeme v neděli odpoledne a obávám se, aby nebyl parkovací dům plný. Tereza.

U ES Park Giolitti rezervace není možná.

# 02.07.2022, 19:27.
Prosím, pokud mám koupený Roma Pass z datem od 10.7. a potřebuji jej vyzvednout a použít už 9.7., půjde mi to? Na Colosseu už neměli místa na rezervaci od 10. do 12. Nebo to mám stornovat a koupit znovu? Děkuji moc. Jana.

Roma Pass není možné vrátit, je to uvedeno v podmínkách na oficiálních stránkách. Nicméně, pokud jste si ho zakoupila na Get Your Guide, je toto možné do 24 hodin před uvedeným vyzvednutím. V podmínkách Roma Pass je uvedeno, že si ho můžete vyzvednout nejdříve 24 hodin a nejpozději 6 měsíců od zakoupení. Nejsme schopni říct, zda bude karta pro Vás v systému připravená před uvedeným datem. Standardně by neměl být problém, ale zpozdit se to může.

# 02.07.2022, 01:30.
Děkuji za informace. Ještě bych se chtěla zeptat, zda se platí nějaké vstupné do Archeologického parku Appia Antica. Předem děkuji. Erika.

Appia Antica Archaeological Park je v systému . Plné vstupné je € 8,00. V případě sníženého vstupu s Roma Pass je cena € 4,00. Vstupenka platí tři po sobě jdoucí dny . Umožňuje jeden vstup do každého jednotlivého místa parku od data prvního použití. Místa jsou: Mausoleo di Cecilia Metella, Villa dei Quintili-Santa Maria Nova, Antiquarium di Lucrezia Romana, Complesso di Capo di Bove, Tombe della Via Latina (přístup do hrobek je pouze skupinám s kvalifikovaným průvodcem, nutná rezervace), Villa di Sette Bassi (dočasně nepřístupné). Existuje i La Mia Appia Card a € 15,00 pro neomezený vstup do všech míst po dobu jednoho roku.

# 29.06.2022, 16:56.
Mnohokrát vám děkuji. Letím poprvé, tak mám docela strach, jak to zvládnu. Pokud tomu dobře rozumím, tak u východu z letiště se budu řídit ukazatelem na Cotral metro A. Jednorázový lístek koupím na letišti v nějaké trafice nebo jsou tam automaty? A ještě pro syna ve věku 14 let platí stejné jízdné jako pro mě, předpokládám. Během pondělí budu mít čas zařídit si jízdné po Římě, to už doufám zvládnu. Jsem vám opravdu moc vděčná za tyto informace, protože mám starost, že přiletíme v neděli večer a než se zorientuji, tak to bude chvilku trvat. Syn tedy říkal, že přelezeme runvej a jsme tam. Já tedy budu klidnější, když si to předem vyzjistím. Dohlédla jsem toho hodně, ale místní spoje jsem nenašla. Ještě jednou děkuji a jsem neskutečně vděčná. Ladislava.

Zastávka autobusu Cotral je před Terminálem 1. Jízdenku zakoupíte na letišti v Punto nel Mondo na Terminálu 3. Otevřeno mají do 20:30, i v neděli. Jízdenka se dá zakoupit i u řidiče, tam ale stojí paušálně € 7,00. Děti do výšky 1 m cestují autobusy Cotral zdarma, v Římské dopravě do 10 let. Vždy v doprovodu dospělé platící osoby. Starší děti platí plné jízdné.

# 28.06.2022, 20:19.
Ráda bych vás požádala o radu. Letím se 14. letým synem poprvé sama na dovolenou. Přilétáme 10. července na letiště Fiumicino v 19:10. Nenašla jsem žádnou možnost odvozu na adresu Via dei Nautili 53, 00054 Fiumicino. Mohl byste mi poradit? Jaké mám poté na další pobyt využít jízdenky pro mě i pro syna, abychom dále dopravu nemuseli řešit? A ještě, zda je vhodné si toto jizdné zaplatit již nyní před odjezdem nebo zda stačí po příjezdu. A zda stačí potvrzeni o zaplacení v telefonu nebo zda si kartu musím někde vyzvednout. Mnohokrát vám děkuji za vaši vstřícnost. Ladislava.

Z letiště Fiumicino musíte cestovat autobusem Cotral směr Cornelia - Metro A. Autobusy jezdí od 5:10 do 21:00, v neděli a ve svátek od 5:30 do 21:00. Jede 30, resp. 21 spojů denně. V neděli 10.7.2022 byste měla stihnout spoj ve 20:10. Vystoupit musíte na Via Nautili. Cesta trvá 10 minut, jízdenka stojí € 1,10. Na Via Nautili je Váš hotel. Stejným autobusem budete zřejmě cestovat na Cornelia k metru A, odkud budete metrem pokračovat dál do Říma k památkám. Jízdenka stojí € 2,80. Zastávky mohou být v různých časech na různých místech. Je třeba si vyhledat konkrétní spojení na výše uvedených stránkách. Podle doby, po kterou budete v destinaci pobývat, si můžete zakoupit jízdenky BIRG (Biglietto Integrato Regionale Giornaliero), BTR (Biglietto Turistico Regionale) nebo CISR (Carta Integrata Regionale Settimale) - celodenní, třídenní, resp. týdenní. Ceny se pohybují od € 3,30 do € 61,50 podle délky platnosti a zón. Fiumicino je v zóně B, Řím je v zóně A (ta se počítá za dvě zóny). Potřebujete tedy jízdenku na tři zóny. V tomto případě stojí BIRG € 8,00, BTR € 22,00 a CIRS € 34,50. Jízdenku využijete na městskou dopravu v Římě a na meziměstskou dopravu autobusy Cotral a vlaky Trenitalia ve druhé třídě. Nelze ji použít na cestu z letiště a na letiště. V tomto případě tedy použijte samostatnou jízdenku. Prodejny najdete na ATAC.

# 28.06.2022, 16:08.
Prosím o informaci, zda stále funguje Roma Archeologia Card. Pokud ano, tak kde je možné ji koupit? U Roma Pass 48H je jeden vstup zdarma. Mohu brát jako jeden vstup ten do Kolosea, Fora Romana a Palatinu? Dále by mě zajímalo, zda je sleva na vstupné a pokud ano, tak na kolik vychází lístek do Caracallovy termální lázně a Andělského hradu a Catacombs of San Callisto. Nikde jsem nenašla, kolik by bylo vstupné s Roma Pass. Na výlet bychom chtěli jet na jeden den do Ostia Antica a odtud k moři do Roma Lido. Jaký je prosím nejlepší spoj? Ubytování máme u nádraží Termini. S Roma Pass nemusíme platit cestu tam a zpět? A to samé i na letiště Fiumicino? Je někde uvedené, do kterých památek je potřeba mít rezervaci a do kterých ne? Letíme 7.7.2022. Předem Děkuji za odpověď. Erika.

Podle našich informací už Roma Archeologia Card není k dispozici. Colosseo, Foro Romano a Palatino má kombinovanou vstupenku. V souvislosti s se jedná o jeden vstup. Terme di Caracalla a Castel Sant' Angelo jsou zapojené do Roma Pass. Snížené vstupné s Roma Pass je € 2,00 resp. € 6,00. Le Catacombe di San Callisto a Roma nejsou v systému Roma Pass. Plné vstupné je € 10,00. Do Ostia Antica a Lido di Ostia se dostanete vlakem Roma-Lido, který vyjíždí ze stanice Porta San Paolo, která je propojená se stanicí metra B Piramide. Celá trasa vlaku je v tarifním pásmu Metrebus Roma, kde můžete využít standardní jízdenky. Je tedy i v ceně Roma Pass. Cesta na letiště Fiumicino je mimo toto tarifní pásmo. Roma Pass nelze použít. Z Termini doporučujeme autobus . Nutná rezervace je do Mausoleo di Augusto, Colosseo, Terme di Caracalla, Museo e Galeria Borghese, Palazzo Valentini - Scavi Archeologici - Domus Romane. Doporučuje se do Castel Sant' Angelo a samozřejmě i do Vatikánských muzeí.

# 28.06.2022, 12:59.
Mohl byste nám prosím poradit, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino na adresu Viale delle Meduse 118, 00054 Fiumicino ve večerních hodinách? Přílet máme ve 22:05. Moc děkuji. Šárka.

Bohužel, v tomto čase jiné řešení než taxi neznáme.

# 25.06.2022, 19:34.
Moc děkuji za odpověď. Ještě bych chtěla požádat, zda byste mi mohl pomoci, jak a kde udělat rezervaci na Colosseum bez průvodce a jak se potom postupuje při vyzvednutí rezervace. Děkuji a přeji hezký den. Petra.

Rezervaci můžete provést přes Get Your Guide. Výhodou je snadná rezervace, jednoduchý systém a možnost vrátit vstupenku ještě 24 hodin před rezervovaným časem s vrácením celé částky. Další možností je provést rezervaci přímo přes Coopculture. Se vstupenkou už jdete přímo k bezpečnostní kontrole. Podrobnější informace najdete na výše uvedených stránkách.

# 25.06.2022, 10:13.
Děkuji za odpověď. Jen mi ještě vrtá hlavou, proč tedy na Get Your Guide nabízejí Přednostní vstup samostatným vchodem? Samozřejmě je to tam dražší a navíc nenabízí možnost vstupenky pro mladé do 25 let oproti Coopculture. Ale zase nechceme stát půl dne ve frontě. Tak proto tápu. Vážím si Vašich odpovědí. Michaela.

Od chvíle, kdy Colosseo zavedlo povinnou rezervaci na konkrétní čas, padají jakékoliv přednostní vstupy, nebo z jiného pohledu, všechny jsou přednostní. Určitá zmírnění samozřejmě existují u různých produktů různých prodejců, u prohlídek s průvodcem apod. Pokud se ale budeme bavit o základním vstupu, potom úplně nejrychlejší vstup je za plné vstupné, kdy procházíte jen bezpečnostní kontrolou. Pokud máte zlevněné vstupné za € 2,00 + € 2,00 rezervační poplatek, potom ještě musíte navíc u vstupu prokázat dokladem totožnosti věk opravňující ke zlevněnému vstupu. Výhodou Get Your Guide je především propracované rezervační prostředí, kdy navíc bez problému můžete zakoupené vstupenky vrátit ještě 24 hodin před rezervovaným časem bez jakýchkoliv podmínek a s plnou cenou zpět. Občas mívají i vstupy, které jsou na Coopculture nedostupné. Vstupenky pro mladé zřejmě nenabízejí, protože v Itálii to znamená u státních muzeí a památek jen symbolickou cenu, a je otázkou, zda vůbec prodejci mají možnost takové vstupenky nabízet. Půl dne stát ve frontě Vám možná hrozí v neděli 3.6., kdy je ve státních muzeích a památkách vstup zdarma a v Colosseo se tím pádem rezervace neprovádějí.

# 25.06.2022, 01:19.
Jsme právě v Římě a chceme se podívat do Tivoli. Poradíte nám, jak se tam dostat? Jinak obdivuji s jakou trpělivostí odpovídáte na ty nejpodrobnější dotazy. Děkuji předem. Hana.

Metrem B musíte dojet na Ponte Mammolo a odtud z autobusového terminálu pokračovat autobusem Cotral do Tivoli. Jízdenka stojí € 1,30. Můžete jet metrem i na Tiburtina a odtud pokračovat vlakem Trenitalia. Jízdenka stojí € 3,00 a z nádraží do centra musíte jít ještě pěšky. Lepší spojení je tím autobusem, zastávka je i u Villa Adriana. Městskou dopravu v Tivoli provozuje CAT. Jízdenka stojí € 1,30.

# 24.06.2022, 22:10.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, co znamená Sperone Valadier při objednávce do Kolosea ze stránek Coopculture? Je to přednostní vstup nebo v normální frontě? Děkuji. Michaela.

Sperone Valadier je místo vstupu do Colosseo, přibližně naproti Arco di Costantino. Do Colosseo nejsou přednostní vstupy. Je povinná rezervace, díky které jsou návštěvníci směřovaní do Colosseo na určitý čas, takže výrazně dlouhé fronty v tomto případě odpadají.

# 24.06.2022, 15:31.
V červenci jedeme autem do Říma, resp. budeme ubytovaní na Via Della Giustiniana 906, 00189 Veio Residence Resort. Poraďte mi prosím, jak se dostávat do centra? Budeme tam 3 dny. A zda je bezpečné nechávat auto na P+R parkovišti La Giustiniana třeba až do půlnoci, když bychom vyrazili na noční prohlídku? Děkuji. Michaela.

Ideální řešení je cestovat vlakem Montebello - Flaminio. Z La Giustiniana můžete cestovat s jízdenkami pro městskou dopravu, ve Vašem případě tedy s Roma 72H za € 18,00. V Po-So jezdí vlak od 5:35 (5:25) do 23:10 (23:00), v Ne od 6:18 (5:50) do 22:38 (22:10). Jedná se o odjezdy z konečné stanice, v závorce je uvedený opačný směr, tedy Flaminio - Montebello. Z Flaminio potom můžete pokračovat metrem do dalších částí Říma. Parkoviště na La Giustiniana je oplocené, ale nehlídané. Parkoviště je zpoplatněné od Po-So od 6:00 do 22:00 do 12 hodin € 1,50, do 16 hodin € 2,50. Mimo tuto dobu je parkování zdarma. Je tam 236 parkovacích míst. K bezpečnosti se nevyjadřujeme, viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 24.06.2022, 10:45.
Mohu ještě poprosit o jednu radu? Jak se dostat z letiště Fiumicio do ubytovaní Hu Roma Camping in Town? Děkuji. Veronika.

Nejjednodušší doprava je vlakem FL1 na Trastevere a odtud vlakem FL5 na Aurelia. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud je to do kempu ještě 1100 m po Via Aurelia. Můžete se svézt městským autobusem 028, 087, 246, 247 nebo 985. Jízdenka stojí € 1,50.

# 23.06.2022, 11:58.
Chtěla bych vás poprosit. V srpnu přiletím s dcerou na letiště Fiumicino a potřebuji se dostat na adresu Piazza Magellano 22, Lido Di Ostia. A potom nějaké spojení z této adresy do Říma - Colosseum. Děkuji za vaši odpověď. Petra.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral do Lido di Ostia na Piazzale della Stazione a odtud pokračujte městským autobusem č. 062 na zastávku Grimaldi Casta / Vittoria. Zastávka je kousek od náměstí. Stejným autobusem můžete jet na Piazzale della Stazione a odtud vlakem Roma - Lido na konečnou Roma Porta S. Paolo, tady přejděte průchodem na stanici metra B Piramide a následně metrem B např. na Colosseo, případně až na Termini a odtud metrem A např. směr Vatikán. Ve všech uvedených spojích (kromě Cotral) lze použít standardní jízdenky římské městské dopravy.

# 23.06.2022, 08:09.
Mohu požádat o radu? Budeme ubytovaní v Římě v Hu Roma Camping in Town. Jak se nejlépe dostat do centra a zpět do kempu? Děkuji za radu. Veronika.

Přímo před kempem je zastávka autobusu č. 246 na stanici metra A Cornelia a č. 247 na stanici metra A Cipro. Následně se potom metrem dostanete do centra a dalších částí Říma. Zpět stejným způsobem v opačném sledu. Zastávka u kempu je u nákupního centra Panorama, ke kempu se dostanete nadchodem.

# 21.06.2022, 15:38.
Děkuji za reakci. Ráda bych ještě požádala o doplňující vysvětlení. Jak jste myslel, že regionální vlak FL1 vyžaduje přestup? Podle webu Trenitalia jede přímo na Tuscolana bez přestupu. Což samozřejmě není Termini, nicméně pro mě je jen o 6 stanic metra dál. Stejně musím potom do metra. Chápu správně, že jste tím přestupem myslel právě přestup na metro? Děkuji. Jana.

Porovnávali jsme porovnatelné, tzn. vlaky a autobusy z letiště Fiumicino na Termini, tj. cílovou zastávku, kam všechny směřují. Vlak FL1 směřuje na Tiburtina a dále do Orte. Pokud byste cestovala na Termini, musíte přestoupit na Trastevere nebo Ostiense na vlak směřující na Termini. To je jeden z rozdílů mezi Leonardo Express a FL1. Tarif za € 8,00 platí u vlaku FL1 mezi letištěm Fiumicino a stanicí Settebagni. Pokud pojedete na Tuscolana, je to bez přestupu a za € 8,00.

# 21.06.2022, 14:23.
Prosím o radu, jak se dostat z Fiumicio do Říma. Přílet máme 30.6. 16:25, jsme 2 dospělí + 1 dítě ve věku 7 let. Pochopila jsem, že jsou 3 možnosti veřejné dopravy: 1. vlak Leonardo Express - nejrychlejší, nejkomfornější. cena € 36,00 a dítě zdarma. Bookovat lze přes Get Your Guide nebo oficiální Tiqets. Zde vypadá, že není nutné se trefit do rezervovaného slotu, ale můžu mít i zpoždění. Současně jsem našla nabídku koupě přes Trenitalia, kde je cena € 28,00 - což je pro mě zdaleka nejzajímavější. Nevím ale, zda i tady je možné mít zpoždění? Je možné si koupit lístek i až u průvodčí - nevíte, kolik to pak stojí? 2. Low cost vlak - rezervace přes Trenitalia stojí € 16,00. Ani zde není možné, když netrefím rezervovaný slot, jet později? Je to možné třeba koupit na místě u průvodčího? 3. autobusy - pochopila jsem, že všechny stojí přibližně stejně a jedou podobnou dobu. Bývají plné a je třeba to bookovat předem? Velmi děkuji za reakci a radu. Jana.

Oficiální přepravce je Trenitalia. Ten prodává jízdenku za € 14,00 za osobu pro Leonardo Express a € 8,00 (s přestupem) pro regionální vlak FL1. Ostatní jsou smluvní prodejci. Výhodou nákupu u Get Your Guide je, že zakoupenou jízdenku můžete vrátit ještě 24 hodin před odjezdem a vrátí Vám celou částku. Jízdenky zakoupíte i na pokladně v nádražní hale na letišti. Jízdenky se validují. Pokud si zakoupíte jízdenku online, nevaliduje se a platí do 23:59 dne uvedeného na jízdence. Autobusy bývají plné, je nutné si udělat rezervaci. Stejně tak jako u vlaku, i u autobusu platí stejná výhoda při nákupu přes Get Your Guide.

# 21.06.2022, 10:47.
Chtěl bych se Vás zeptat, zda je možné přijet autem ke stadionu AS Řím / Lazio Řím - Olimpico Stadione. Na stadionu jsou pořádané každý den prohlídky pro zájemce. Děkuji moc za odpověď. Přemysl.

Stadion se nachází v ZTL zóně Fascia verde e Anello ferroviario. Pokud se na Vaše vozidlo v daných časech a parametrech nevztahuje zákaz vjezdu, můžete do zóny vjet.

# 19.06.2022, 15:48.
Vjel jsem autem do Říma a zaparkoval jsem v centru, kde nějaký strejda vybíral za parkování peníze a teď jsem se dozvěděl, že vjezd do Říma je zakázaný, pokud nemáte nějakou vjezdovou kartu. Víte prosím, kde bych ji mohl sehnat? Docela to hoří, jsme na líbánkách a žena vypadá, že ji chytne psotník. Předem děkuji. Josef.

Jsou to dvě různé věci. Pokud někdo vybíral peníze na zpoplatněném parkovišti, je to běžná záležitost na zpoplatněných parkovištích bez ohledu na to, kde se parkoviště nachází. Ve druhém případě, jako ve většině velkých italských měst, i v centru Říma jsou tzv. ZTL zóny, tzn. zóny z omezeným provozem. Vjezd je tam buď úplně zakázaný až na výjimky (např. MHD), zakázaný v určitých časech, zakázaný pro určitá vozidla atd. Vše o ZTL v Římě se dočtete na romamobilita.it. Pokud jste do takové zóny vjel a neměl jste tam z jakéhokoliv důvodu v daném čase co dělat, je v této chvíli už pozdě. Vše je řádně označené, je tam fungující kamerový systém, očekávejte vysokou pokutu. Povolení do zón s omezeným provozem se vydávají výhradně kategoriím podle platné legislativy - viz výše uvedené stránky. S tímto povolením však můžete do ZTL vjet až po obdržení, nikoliv zpětně. A nebo bez tohoto povolení, ale v čase, ve kterém můžete. Je také možné, že jste nic neporušil. Prostudujte si výše uvedené stránky a jen si během pobytu dávejte pozor, abyste nevjel do ZTL uzavřené běžnému provozu.

# 18.06.2022, 12:38.
Chci se zeptat, zda mají učitelé s průkazkou ITIC snížené vstupné do Colossea a jak případně provést online objednávku? Rádi bychom navštívili toto místo v půlce července. Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den. Katka.

Zlevněné vstupné do Colosseo mají občané Evropské unie ve věku od 18 do 25 let. Je možné, že spadáte do kategorie pro vstupné zdarma. Nicméně není to na základě průkazky ITIC, ale na základě příslušnosti ke konkrétní fakultě. Podívejte se na Coopculture a rozklikněte + Agevolazioni biglietti. Zobrazí se Vám seznam všech, kteří mají do Colosseo vstup zdarma. Rezervace pak probíhají přes Coopculture s výběrem vstupenky zdarma s rezervací.

# 13.06.2022, 09:18.
Cestujeme tento týden do Říma a touto cestou bych Vás chtěla požádat o jakési ujištění ohledně cesty z letiště na ubytování. Adresa je Via Gaeta 64 a na internetu jsem dohledala, že nejjednodušší je přímo u letiště sednout na vlak Leonardo Express a jet do stanice Termini. Odtud potom kousek pěšky až do hotelu. Předem moc děkuji za Vaši případnou odpověď a přeji příjemný den. Michaela.

Ano, je to nejrychlejší řešení. Vlak Leonardo Express Vás doveze na Termini za 32 minut. Odtud je to k hotelu 500 m pěšky. Levněji se tam dostanete autobusem za € 6,00. Cesta ale trvá necelou hodinu. Z Termini můžete jít pěšky, ale také autobusem č. 16, 38, 66, 92, 223, 360 - jednu zastávku. Vystoupit musíte na zastávce Volturno / Gaeta, jít ve směru jízdy autobusu a hned odbočit doprava na Via Gaeta. Jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete využít i libovolnou časovou jízdenku nebo .

# 13.06.2022, 09:00.
Moc a moc děkuji za Vaši odpověď. Jenom mě ještě napadá. Ten noční autobus nMA z Via Tuscolana na Termini. To nepojede asi déle než 30 minut, že? Děkuji. Andrea.

Počítejte raději 50 minut.

# 12.06.2022, 21:11.
S přítelem přiletíme 25.6. do Říma na letiště FCO a ubytování máme v hotelu Parioli House, Viale Regina Margherita 192, 00198. Chtěla bych Vás poprosit, zda byste nám poradil, jakým autobusem nebo vlakem (co je lepší) se do hotelu z letiště dostaneme, kde přesně vystoupit a kolik cesta autobusem nebo vlakem stojí. Mnohokrát děkuji a přeji hezký zbytek večera. Markéta.

V tomto případě doporučujeme se dostat nejdříve na Termini. Jezdí tam např. autobus za € 6,00. Přímým vlakem je cena výrazně vyšší. Autobus Vás zaveze na Via Giolitti. Projděte nádražní halou na Via Marsala a vydejte se po ní doleva. Navazuje na ni Via Volturno, na které je po pravé straně zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 38 směr Porta di Roma a vystupte na zastávce Nizza / Viale Regina Margherita. Jděte ve směru jízdy autobusu po Via Nizza a na Viale Regina Margherita odbočte doleva. Váš hotel je po levé straně v rohovém domě. Autobusy jezdí každý den od 5:30 do 2:00. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete využít samozřejmě i nějakou časovou jízdenku nebo .

# 12.06.2022, 10:07.
Pane Řehůřku, pokusila jsem se vše sama dohledat, abych vás nemusela obtěžovat, ale toto se mi nedaří. Letadlo nám letí v pondělí v 7 ráno z Fiumicino, takže abychom byli na letišti po 5 hodině ráno. Ubytovaní budeme v Aeroporto Militare Centocelle Via di Centocelle n. 301, 00175 – Roma. Moc vám děkuji za odpověď. A moc děkuji také za to, jak všem, co si neví rady, pomáháte. Andrea.

Pokud chcete cestovat veřejnou dopravou, budete muset přejít pěšky přibližně 400 m po široké ulici Via Sicribonio Curione, která je kolmá na Via di Centocelle. Dovede Vás na Via Tuscolana, která je na ní kolmá. Po levé straně kousek za rohem je zastávka autobusu. Vás zajímá noční autobus nMA, kterým pojedete na Termini. Mezi nocí a ránem jezdí čtyři spoje do hodiny. Z Termini se na letiště dostanete autobusem Cotral. Jede ve 2:35 a 3:35. Cesta trvá 40 minut. Jízdenka stojí € 2,80. Doporučujeme si ji zakoupit dopředu na pokladně, u řidiče stojí € 7,00.

# 08.06.2022, 22:51.
Chtěla bych se zeptat, zda je akceptovaná v Římě ICOM karta na vstup do památek a muzeí, případně jaké slevy na ni poskytují? A je možné ji uplatnit při nákupu online? Nikde jsem na takovou informaci nenarazila. Maja.

Podle našich informací by měli mít členové ICOM vstup zdarma do římských městských muzeí a památek a římských státních muzeí a památek. Stejně tak do Vatikánských muzeí. Vstupenky zdarma se většinou online nenakupují. Pro vstup zdarma se online dělají rezervace, tam kde jsou vyžadované.

# 08.06.2022, 18:33.
Poradíte mi, jak se nejlépe dostat z nádraží Termini na letiště Fiumicino, abychom bez problému stihli odlet v 6:15? Děkuji. Veronika.

Viz naše odpověď ze dne 21.05.2022, 19:53.

# 04.06.2022, 16:39.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino na Via Nomentana 167, kde budeme bydlet. A jakou použít jizdenku? Předem moc děkuji. Lenka.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Přejděte na konec náměstí na Viale Enrico de Nicola. Odtud pokračujte autobusem č. 66 směr Marx a vystupte na zastávce Nomentana / Regina Margherita. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu. Vaše ubytování je jen kousek od zastávky na protilehlé straně ulice. Na tuto cestu potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50 nebo nějakou časovou jízdenku.

# 03.06.2022, 08:18.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na vlakové spojení v Římě a to konkrétně ze zastávky Basilica S. Paolo (Roma Lido) do Castel Fusano. Můžu na tuto cestu použít klasický lístek po Římě za € 1,50 na 100 minut? Děkuji za Vaši odpověď. Eva.

Celá trasa vlaku Roma-Lido je v tarifním pásmu Metrebus Roma. Můžete tedy použít všechny jízdenky pro toto pásmo, tedy BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS i .

# 01.06.2022, 10:54.
V pátek 3. června chceme navštívit Colosseum. Od zítřka budou dostupné lístky ke koupi. Rádi bychom pochopitelně viděli co nejvíce, včetně podzemí, areny atd. Co nejvýhodněji a co nejméně čekat. Bude s námi ale syn ve věku 7 let bez znalosti angličtiny a určitě nechceme jít na guided tour. Pochopila jsem správně, že do podzemí je možné pouze s průvodcem? Jsou potom pro nás relevantní pouze tyto dva lístky? Colosseum: Skip The Line + Arena Floor Access & Roman Forum a Colosseum, Roman Forum & Palatine Hill: Priority Entrance. Pochopila jsem správně, že ten dražší za € 29,00 zahrnuje vše, co ten levnější za € 21,00 a navíc se dostaneme do areny? Dole se ale v podmínkách píše informace: There you can choose from 2 routes (40 or 45 min) - a tomu nerozumím. Nejde o guided tour, tedy jde o nějakou trasu, kterou projdeme? Doporučujete koupi přímo na těchto stránkách? Děkuji velmi za reakci. Jana.

Podle našeho názoru i podle oficiálního prodejního místa Coopculture jsou vstupenky na 2, 3 i 5 června vyprodané. V neděli 6. června se vstupenky nerezervují, vstup je opět zdarma a volné vstupenky získáte po vystání fronty na pokladně. Jedná se o základní vstupenky. Do podzemí můžete jen s průvodcem. Vámi uvedené vstupenky se liší právě tím vstupem do areny. V případě rozdílných časů se jedná o různé prohlídkové trasy. Doporučujeme nákup přes výše uvedené stránky Coopculture nebo přes Get Your Guide, na které vlastně i ty Vámi uvedené stránky odkazují. Výhodou Get Your Guide je lepší správa rezervace, jednoduché zrušení rezervace i 24 hodin před rezervovaným časem a často mají i vstupenky, které jsou už na oficiálním portálu vyprodané. Vstupenky jsou následující: základní, s arenou, s arenou a podzemím.

# 25.05.2022, 15:22.
Narazila jsem na Vaše webové stránky a chtěla bych Vás požádat o odpověď. Příští týden letíme na 4 dny do Říma. Již před týdnem jsme chtěli zakoupit lístky do Kolosea, bohužel jediný nabízený termín byl v den našeho odletu, a to odpoledne, což nestíháme. Do Říma přiletíme 4.6. Na Vašich stránkách píšete, že první neděli v měsíci jsou muzea a památky zdarma a rezervace není třeba dělat. Máme tedy šanci se v tuto neděli do Kolosea dostat i přesto, že nemáme rezervaci? Nebo je možné si zakoupit vstupenku do Kolosea přímo tam i v jiný den? Opravdu bychom se tam rádi podívali. Děkuji předem za Vaši odpověď. Přeji hezký den. Lucie.

První neděli v měsíci by měl být opět vstup zdarma s tím, že rezervace neprobíhají a volné vstupenky obdržíte na pokladně. Budete si muset samozřejmě vystát frontu. V jiné dny jsou nutné rezervace. Pokud v rezervačním systému není volný termín, potom jiným způsobem na konkrétní vstup rezervaci neuděláte. Nicméně např. na 4.6. nebo 6.6. můžete zakoupit související vstup na Colosseum & Forum Ticket with Multimedia Video, který je jen o něco dražší. Volná místa ještě jsou. Případně nějaký jiný produkt s průvodcem apod.

# 22.05.2022, 11:33.
Mám dotaz ohledně dopravy na Roma Pass. Platí mi Roma Pass na vlaky mezi Roma Trastevere - Roma Tiburtina, případně Roma Termini? Děkuji. Milan.

Ano, platí. Uvedené stanice spadají do městského pásma. můžete využít pro městskou dopravu na území Říma. Jedná se o autobusy, trolejbusy, tramvaje, metro, městské vlaky a vlaky FS ve druhé třídě. Hraniční stanice jsou Fiera di Roma, Torricola, Capanelle, Colle Mattia, Lunghezza, Settebagni, Sacrofano, Cesano a Aurelia.

# 21.05.2022, 19:53.
Chcela by som vás poprosiť o radu. Budúci týždeň sa chystám do Ríma a v deň návratu piatok nám lietadlo letí o 6 hodine. Nech sa akokoľvek snažím, nedarí sa mi nájsť žiadny spoj z centra -zastávky Termini na letisko Fiumicino. Vedeli by ste mi poradiť čím? Prípadne, aké mame možnosti? P.

Noční spoje z Termini na letiště Fiumicino provozuje Cotral. Autobus odjíždí ve 2:34 a na letišti je ve 3:01. Jízdenka stojí € 2,80.

# 20.05.2022, 18:18.
V červnu budeme v Římě dva dospělí a dvě děti ve věku 12 a 14 let. Plánujeme si koupit Roma Pass na 48 hodin a využít jednoho vstupu na Koloseum + Forum zdarma. Dočetla jsem se, že děti do 18 let mají do Koloseum + Forum vstup zdarma. Je to tak? Potom by nám stačily 2x RP. Nebo i dětem musím koupit RP? Věk doložím předložením pasu? Pokud bych nemusela dětem kupovat RP, zakoupila bych jim na cestování po městě pouze jízdenku na metro + tramvaj, že? Děkuji. Jana.

Vám stačí , dětem v uvedeném věku jízdenka Roma 24H v ceně € 7,00. S Roma Pass a jízdenkou Roma 24H můžete cestovat na území Říma autobusy, trolejbusy, tramvajemi, metrem, městskými vlaky a vlaky Trenitalia ve 2. třídě. S Roma Pass máte v rámci prvního vstupu vstup do Colosseo / Foro Romano / Palatino zdarma. Děti mají vstup do všech státních památek a muzeí zdarma, včetně Colosseo / Foro Romano / Palatino. Do Colosseo je povinná rezervace. Tu si vytvoříte přes Coopculture. Vy potřebujete Prenotazione per possessori di RomaPass, děti Biglietto gratuito. Věk prokážete dokladem totožnosti. Do Colosseo půjdete v rezervovaném čase, do Foro Romano / Palatino před nebo po Colosseo. Všechny památky v kombinované vstupence musíte navštívit během 24 hodin.

# 17.05.2022, 11:07.
Pěkně prosím, poprvé se vydáváme po vlastní ose do zahraničí a to konkrétně do Říma. Měli bychom přiletět v pondělí 30.5.2022 v 19:10. Ubytování jsme si našli na adrese Via Magnagrecia, 106 - B&B Sepulveda. Zkoušela jsem na vašem webu hledat cestu, ale bohužel marně. Mohla bych vás poprosit o radu, jak se nejlepé z letiště na uvedenou adresu dostat? Moc děkuji a přeji hezký den. Kateřina.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 a vystupte na Ostiense. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud pokračujte okružním autobusem č. 77 a vystupte na zastávce Magna Grecia / Tuscolo. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Vaše ubytování je na druhé straně ulice u zastávky autobusu v opačném směru. Můžete jet také autobusem za € 6,00 na Termini a odtud metrem A za € 1,50 na San Giovanni. Odtud jděte po Via Magnagrecia k ubytování.

# 16.05.2022, 21:31.
Mohla bych požádat o pomoc? Přiletíme na letiště Fiumicino. Ubytování máme v centru Abid's Palace in Termini. Jak nejlépe se tam dopravit? Dočetla jsem se z vašich rad, že autobusem Terravision. Kde zakoupit jízdenky prosím? A zda se nemůže stát, že se nevejdeme do autobusu? Mám koupený Roma Pass 72, který vyzvednu u Foro Romano, takže ten nevyužijeme. Ale chci se zeptat, zda ho můžeme využít při zpáteční cestě a kde popřípadě koupit jízdenky z Termini na letiště? Děkuji mnohokrát za vaši trpělivost a ochotu pomáhat s plánováním cest po Římě. Denisa.

Jízdenky na autobus můžete zakoupit např. na výše uvedených stránkách. Z Via Giovanni Giolitti potom už jen přejdete po některé z kolmých ulic na Via Napoleone III (třetí ulice), po které se vydáte doleva. Jízdenky je nejlépe zakoupit online, zajistí Vám místo v autobuse, zvláště na cestu zpět na letiště je to nutností. Stát se může samozřejmě cokoliv. Pokud autobus nestihnete, můžete jet následujícím volným. Dalšími možnostmi jsou např. nebo vlak Leonardo Express. , stejně jako kteroukoliv jízdenku pro městskou dopravu v Římě, na cestu z letiště nebo na letiště Fiumicino nelze použít.

# 16.05.2022, 17:34.
Pane Řehuřku, mám otázku. Je povolený vjezd do Říma autem s dieselovým motorem Euro 5? Pokud ne, kde bych měl dle Vás nejlépe zaparkovat auto? Máme rezervovaný pobyt blízko Vatikánu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr.

Jako většina větších měst v Itálii, i Řím má ZTL zóny s omezeným vjezdem. Buď zcela nebo ve stanovených časech. Více informací o těchto zónách najdete na romamobilita.it. V blízkosti Vatikánu je několik vhodných parkovišť i mimo ZTL. Podívejte se na myparking.it a nechte si zobrazit mapu s umístěním. Mimo ZTL je oblast na západ od Vatikánu za Via Anastazio Secondo.

# 15.05.2022, 20:13.
Chtěl bych se zeptat, zda je do Kolosea nějak omezený vstup se zavazadlem? Konkrétně se jedná o tašku přes rameno o rozměrech 40x23x20 cm. Ještě bych se chtěl zeptat, pokud mám zarezervovanou vstupenku do Kolosea na 13:40, zda je možné předtím navštívit Forum Romanum, které je také součástí vstupenky, a až potom Koloseum? Předem děkuji za odpověď. Marek.

Přesné rozměry zavazadel neznáme. Návštěvníci a zavazadla jsou podrobena bezpečnostní kontrole. Doporučuje se do tašky nebo batůžku vložit všechny předměty včetně mobilních telefonů a následně absolvovat bezpečnostní kontrolu. Je zakázané vnášet lahve, skleněné obaly, alkoholické nápoje, spreje, kempingové batohy, objemné tašky a kufry. Povoleny jsou střední a malé batohy přes rameno. Zakoupená vstupenka platí 24 hodin. Obsahuje jeden vstup do Colossea v rezervovanou dobu a volný přístup do archeologické oblasti Foro Romano - Palatino - Fori Imperiali. Tam můžete jít před návštěvou Colosseo nebo po návštěvě Colosseo. Vše musíte zvládnou během 24 hodin od první validace vstupenky. U vstupní brány do Colosseo musíte být 15 minut před rezervovaným časem.

# 14.05.2022, 22:04.
Pane Řehůřku, v termínu 24.5.2022 chceme s dcerou ve věku 16 let navštívit Galerii Borghese. Dle informace na Roma Pass jsem psala o rezervaci na e-mail. Já budu mít RP, dcera za cenu do 18 let. Nedostala jsem žádné potvrzení o rezervaci prohlídky. Mohl byste nám prosím poradit, zda se rezervace dělá ještě jiným způsobem, nebo zda tento způsob postačuje? Děkuji. Denisa.

Vámi uvedený způsob je jeden ze dvou uvedených na oficiálních stránkách Galeria Borghese. Druhým způsobem je od pondělí do pátku v době od 9:30 do 18:00 zavolat na telefonní číslo uvedené na výše uvedených stránkách.

# 14.05.2022, 08:14.
Zdravím z Nového Zélandu. Na vaše stránky jsem se dostala náhodou. Prosím o radu. Přiletím s dětmi do Říma v pátek 8. července po 8. hodině ráno. 9.7. někdy odpoledne potom odjedeme vlakem do Neapole. Ubytovaní jsme asi 10 minut pěšky od Kolosea. Určitě se chceme podívat do Kolosea, Pallatine Hill a Forum, kdy byste doporučil nejlepší čas na návštěvu a zda se nám vyplatí Roma Pass. Začaly bychom v Koloseu. Je lepší si památky projít samostatně nebo s průvodcem? Kam bychom se ještě měly podívat v limitovaném čase návštěvy? Syn má 14 let, dcera 18 let. Mnohokrát děkuji. Gabriela.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hodně frekventované památky, nejlepší čas na návštěvu je těžké doporučit. Obecně lze doporučit návštěvu ve všední den a spíše ráno nebo odpoledne mimo největší horka. Do Colosseo je povinná rezervace, budete muset také vybírat podle volných termínů. Tím bude také daná návštěva Forum Romanum a Palatino. To, zda se Vám vyplatí záleží na Vašem itineráři. Jak budete využívat dopravu, co vše budete chtít navštívit atd. Hodně je toho na toto téma v našich otázkách a odpovědích napsané včetně příkladů propočtů. Pokud se chcete o památkách dozvědět více, potom je návštěva s průvodcem vhodná. Budete ale vázaní na skupinu. Pokud Vám stačí jen památky vidět a vše si dopředu nebo dodatečně přečtete sama, potom je průvodce zbytečný. Kam se podívat, je hodně individuální. Určitě byste neměla vynechat Vatikán a centrum Říma - Španělské schody, Fontana di Trevi, Andělský hrad, Pantheon atd.

# 13.05.2022, 07:27.
Rezervace je jasná, šlo mi o možnost nečekat ve frontě. Jaký je tedy postup? Budeme mít rezervaci a vystojíme frontu? Děkuji. Zdenka.

Viz naše předchozí odpověď. Syn půjde s Vámi. U památek, kde je rezervace povinná, ji bude muset udělat i syn. Potom jdete společně. U památek, kde je rezervace volitelná, ji bude moci udělat i syn. Potom jdete společně. U památek, kde není rezervace možná, jdete společně. První dva vstupy se stejně vyplatí jen u památek, kde je rezervace povinná. I v případě, že máte rezervaci, se většinou menší frontě nevyhnete. Stejný rezervovaný čas má mnoho dalších lidí.

# 12.05.2022, 10:17.
V červnu pojedu se synem ve věku 23 let na týden do Říma. Podle cen pro 18 až 25 let by nepotřeboval Roma Pass, mě se vyplatí. Když ho syn nebude mít, jak potom naložit s možností přednostního vstupu bez front u dvou prvních vstupů, abychom mohli jít společně? Děkuji. Zdenka.

Syn půjde s Vámi. Tam, kde jsou povinné rezervace, musí mít samozřejmě rezervaci. Např. v Colosseo.

# 11.05.2022, 14:14.
Pane Řehůřku, objevila jsem Vaše stránky s informacemi ohledně cest do Říma, ze které jsem načerpala spoustu užitečných informací. Mám ale dotaz ohledně cestování MHD, konkrétně metrem. Pokud si koupím jízdenku 48 hodin, označím jí jen při první jízdě metrem + podpis na zadní stranu, nebo pokaždé při vstupu do metra? Nebo i při výstupu? Nějak se mě toto nedaří dohledat, jak je to v praxi. Moc děkuji za informaci a přeji Vám krásné léto a hodně trpělivosti s nadšenými cestovateli. Ivana.

Jízdenku musíte validovat vždy na začátku první cesty a při přestupu na metro. Validační přístroje jsou instalované v autobusech, trolejbusech, v tramvajích, v regionálních vlacích Termini-Centocelle a Roma-Viterbo, ve stanicích u turniketů pro přístup do metra, ve stanicích regionálních vlaků Roma-Lido a Trenitalia. V metru tedy musíte i tuto jízdenku validovat pokaždé před průchodem turniketem. Jízdenku musíte mít vždy u sebe a pří kontrole ji předložit. Kontrolor může požadovat i předložení dokladu totožnosti. Pokuty jsou vysoké, pohybují se od € 100,00 do € 500,00. V případě, že po vystavení bude uhrazena do 5. dnů, snižuje se na € 50,00. Při první jízdě jakýmkoliv dopravním prostředkem musíte tedy jízdenku validovat, následně už jen pokaždé v metru.

# 11.05.2022, 02:39.
Chtěla bych se zeptat, jak je to s jízdenkami. Nebudeme kupovat Roma Pass, jelikož chceme Řím projít pěšky. Ale poslední den před odletem bychom chtěli navštívit moře. Našli jsme už trasu tady popsanou od vás z příspěvku z 3.5. z Termini do Lido Centro. Zajímá mě, jakou jízdenku si zakoupit, zda jsou jízdenky stejné jako u nás, třeba že mají nějaké tarifní na 90 minut, nebo jakou máme zakoupit? Děkuji za odpověď. A.

Pro městkou dopravu v Římě můžete využít následující jízdenky: BIT s platností 100 minut za € 1,50, Roma 24H v ceně € 7,00, Roma 48H v ceně € 12,50, Roma 72H v ceně € 18,00 a týdenní CIS s platností do půlnoci sedmého dne v ceně € 24,00. Jízdenky platí pro autobusy, tramvaje, trolejbusy, metro, městské vlaky a regionální vlaky. Lze je využít v městském pásmu. Jízdenku BIT můžete použít v metru jen jednou (myšleno průchod turnikety). Časové jízdenky 24H, 48H a 72H platí odpovídající počet hodin. Trasa městským vlakem Roma-Lido je kompletně v městském pásmu.

# 10.05.2022, 08:48.
Obracím se na Vás opět s prosbou. Již jednou jste mi odpověděl, co se týká využití invalidního vozíku v Římě, za což ještě jednou děkuji. Chtěla bych poprosit, zda nemáte zkušenosti s přepravou vozíku v letadle. Dostala jsem výlet od dětí k narozeninám. Jsem invalidní a bohužel můj zdravotní stav se trochu zhoršil od doby rezervace letu. Chci si vzít mechanický invalidní vozík, což jsem myslela, že není problém. Volám na Airlines, napsala jsem několik dotazů a stále žádná odpověď a odlet se blíží. Pokud tomu dobře rozumím, tak je nutné tuto skutečnost nahlásit 48 hodin před odletem. Odpověď - přetížení. Vím, že to není ve Vaší kompetenci, ale třeba máte nějaké zkušenosti. Je to pro mě dost důležitá informace, poněvadž žiji sama, děti bydlí jinde a já budu cestovat z Rožnova pod Radhoštěm do Prahy. Pokud mi poradíte, budu moc ráda. Zdraví Anna.

Informace nemáme. Podle našeho názoru je ale třeba vše vykomunikovat s konkrétní leteckou společností. Zde jsou alespoň odpovědi na časté otázky v článku Cestující s omezenou schopností pohybu a orientace, včetně odkazů na právní předpisy EU.

# 08.05.2022, 21:27.
Letím s dětmi ve čtvrtek do Říma na 3 dny. Dárek k 70. narozeninám. Jsem invalidní, špatně chodím a ještě mě začalo bolet koleno na zdravé noze. Mám k dispozici invalidní vozík, ale stále zvažuji, zda ho v Římě využiji i spojené s přepravou. Syn je ochoten mě vozit, ale zrovna třeba v Koloseum mě bude asi k ničemu. Byla jsem v Římě před mnoha lety a už si vše nepamatuji. Myslíte, že bych to mohla zvládnout i s tyčkami? Vím, že je to na nás, kolik toho chceme vidět a co zvládneme. Nevím jaké jsou tam chodníky a zda to má význam vůbec vozík brát s sebou. Děkuji za Váš názor i když se musím rozhodnout nakonec sama. Zdraví Anka.

Colosseo je přístupné vozíčkářům, konkrétně přízemí kompletně, patro prostřednictvím výtahu. K dispozici je i na každém patře po jednom invalidním vozíku k zapůjčení. Přizpůsobeny jsou i toalety. V městské dopravě je vybaveno 80% autobusů a 70% tramvají plošinou pro nástup vozíčkářů a prostorem pro umístění vozíčku. Všechny nové a rekonstruované zastávky jsou také přizpůsobené. Garantované jsou následující autobusové linky: H, 81, 85, 90, 170, 490, 44, 46, 60, 360, 80, 590, 87, 671, 664, 558, 20, 786, 781, 990, 72, 73, 74, 542. Bezbariérový přístup má 14 stanic metra. V metru jsou plošiny i výtahy. Podobně jsou na to i městské vlaky. Jak píšete, je to samozřejmě na Vás.

# 08.05.2022, 20:23.
Je možné koupit Roma Pass v PIT Fiumicino Airport a zarezervovat si na druhý den na dopoledne Koloseum? Anebo je možné koupit Roma Pass online s vyzvednutím v PIT Fiumicino Airport a na které webové stránce? Aby bylo možné provést rezervaci na Koloseum s předstihem pro větší jistotu, že vybraný termín bude k dispozici? Co doporučíte? Děkuji Jindra.

můžete zakoupit na Roma Pass nebo Get Your Guide. Rezervaci můžete provést i když Roma Pass mít ještě nebudete přes Coopculture.

# 06.05.2022, 10:10.
Koupila jsem si Rome Pass a ráda bych rezervovala vstupenky do Colossea. Webové stránky Coopculture.it se bohužel nenačítají. Je možné rezervovat vstupenky do Colossea přes jiný portál? Moc děkuji za radu. Bára.

Problém je jen s tím konkrétním serverem. Jděte přes stránky ecm.coopculture.it, kde se proklikejte přes Roma / Parco Archeologico Del Colosseo / Colosseo, Foro Romano, Palatino / Colosseo, Foro Romano, Palatino Ingresso Ordinario / Prenotazione Ingresso Colosseo con Roma Pass do objednávkového systému.

# 04.05.2022, 20:18.
Bohužel jsme zaspali s nákupem vstupenek do Vatikánu, takže oficiální nebo Vámi doporučované stránky již nenabízí variantu bez průvodce a skip the line a chtěli bychom se zeptat, zda nemáte zkušenost se stránkou Thevaticantickets - zde námi požadované vstupenky nabízí, ale všimli jsme si, že je zde podezřele napsáno, že se nemá chodit ke vstupu, ale za někým v okolí. Jako poslední varianta nás napadá nejspíše Omnia Card, jejíž součástí je vstup do Vatikánu, ale je zde uvedeno, že i tak je nutná rezervace. Je možné, aby po zakoupení této karty již byly rezervace nedostupné? Moc děkujeme. Jiří a Kateřina.

Se stránkou zkušenosti nemáme, nicméně tento způsob vstupu do Vatikánských muzeí s asistencí je běžný u některých produktů. Např. i u Get Your Guide je tato možnost v produktu Vatican Museum and Sistine Chapel: Ticket with Host. Pracovník Vám poskytne na úvod užitečné informace. V případě je třeba propočítat, zda se Vám vyplatí. V určité variantě itineráře může být levnější např. vstup s průvodcem. Vstup s Omnia Card by měl být garantovaný. Pokud na Váš termín nejsou v běžném rezervačním systému již volná místa, doporučujeme rezervaci provést v některé z kanceláří ORP, případně včetně nákupu Omnia Card. Pro vstup s Omnia Card jsou určeny jen určité časy.

# 04.05.2022, 09:42.
Chystáme se 9.5. do Colossea. Je nutné si předem zakoupit vstupenky a provést nějakou rezervaci? V předchozích letech jsme standardně přišli na pokladnu a zakoupili vstupné. Nejsem si jistá, zda se pravidla pro vstup nezměnila. Předem velice děkuji za odpověď. Petra.

Registrace vstupu do Colosseo ať už online nebo telefonicky je povinná. Rezervace je možná i v den návštěvy. Každopádně vzhledem k obsazenosti termínů doporučujeme provést rezervaci online s předstihem. Rezervaci můžete provést přes Get Your Guide nebo Coopculture.

# 04.05.2022, 09:20.
Pane Řehůřku, můžete mi poradit, jak se nejlépe dopravit z Říma do Tivoli - Villa d'Este? A kde v Tivoli vystoupit? Předem velice děkuji. Petra.

Spojení zajišťují autobusy Cotral za € 1,30. Jezdí z Ponte Mammolo, kam se dostanete metrem B. Zastávka v Tivoli se jmenuje Villa d'Este / Piazza Garibaldi. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.05.2022, 11:43.
Pane Řehůřku, bohužel se mi stále nepodařilo najít spojení autobusem k moři a to jsem si stáhla i aplikaci Cotral. Chtěla bych Vás proto moc požádat, zda je ještě nějaké spojení přímo z Říma, např. z Termini do Lido di Ostia? Budeme v Římě od 6.6. do 9.6. a asi bychom chtěli jezdit po obědě k moři, když by bylo veliké horko ve městě. Moc Vám předem děkuji za všechny Vaše rady a pomoc. Hezký den. Lucie.

Webové stránky Cotral jsme ověřili a vše funguje tak, jak jsme Vám napsali. Jízdní řády mezi zvolenými místy se zobrazují. Nicméně Váš termín je ještě daleko, tak pozdní jízdní řády tam ještě nejsou. Budete muset nějaký čas počkat. Informativně si můžete nechat zobrazit jízdní řády ve stejný den v dřívějším termínu. Z Termini a víceméně odkudkoliv z Říma se dostanete do Lido di Ostia metrem a následně vlakem. Z Termini tam jede metro B. Vystoupit musíte na EUR Magliana. Následně přestoupit na městský vlak Roma-Lido a pokračovat do Lido di Ostia. V pěší dostupnosti je moře ze zastávek Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy využít standardní jízdenky.

# 03.05.2022, 10:21.
Chcela by som sa opýtať, neviete náhodou ako sa dá zarezervovať vstup do Vatikánskeho múzea so zľavou? Máme zakúpený Roma Pass, ale nikde na oficiálnych stránkach neponúka znížené vstupne, ak ste držiteľmi Roma Pass. Ďakujem. Lívia.

není platný ve Vatikánu. Památky a muzea ve Vatikánu zahrnuje , jejíž součástí je i Roma Pass pro využití v Římě. Standardní vstupenku s prioritním přístupem do Vatikánských muzeí najdete na Get Your Guide.

# 29.04.2022, 11:05.
Jak mám prosím postupovat při rezervaci vstupenky na Koloseum jako držitel Roma Pass? Konkrétně. Chci navštívit Koloseum včetně arény a podzemí a budu si kupovat Roma Pass a chci využít vstup zdarma. Děkuji moc za pomoc. Petr.

S je možný pouze vstup odpovídající základní vstupence. Přes Coopculture koupíte produkt Prenotazione per possessori di RomaPass za € 2,00.

# 29.04.2022, 10:18.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jaká je nejlepší cesta z Letiště Fiumicino do hotelu Milton Roma? Přistávat budeme ve všední den až po 21. hodině. Taxi asi jede vždy, ale raději bychom veřejnou dopravou, která je levnější. A ještě pokud jsem to dobře pochopila, pokud si koupím vstupenky do Vatikánských muzeí s přednostním vstupem, jedná se o voucher, který je nutné vyměnit u speciální pokladny s menší frontou za vstupenku? Děkuji. Sára.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 na Termini. Z Termini potom pokračujte metrem A na Manzoni za € 1,50. U vstupenek do Vatikánských muzeí se jedná vždy o voucher, který za vstupem pro internetové rezervace vyměníte za vstupenky. Od této chvíle už nejde provádět změny. Při nákupu přes Get Your Guide můžete vše 24 hodin před zakoupeným vstupem ještě zrušit.

# 29.04.2022, 11:05.
Jak mám prosím postupovat při rezervaci vstupenky na Koloseum jako držitel Roma Pass? Konkrétně. Chci navštívit Koloseum včetně arény a podzemí a budu si kupovat Roma Pass a chci využít vstup zdarma. Děkuji moc za pomoc. Petr.

S Roma Pass je možný pouze vstup odpovídající základní vstupence. Přes Coopculture koupíte produkt Prenotazione per possessori di RomaPass za € 2,00.

# 29.04.2022, 10:18.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jaká je nejlepší cesta z Letiště Fiumicino do hotelu Milton Roma? Přistávat budeme ve všední den až po 21. hodině. Taxi asi jede vždy, ale raději bychom veřejnou dopravou, která je levnější. A ještě. Pokud jsem to dobře pochopila. Pokud si koupím vstupenky do Vatikánských muzeí s přednostním vstupem, jedná se o voucher, který je nutné vyměnit u speciální pokladny s menší frontou za vstupenku? Děkuji. Sára.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 na Termini. Z Termini potom pokračujte metrem A na Manzoni za € 1,50. U vstupenek do Vatikánských muzeí se jedná vždy o voucher, který za vstupem pro internetové rezervace vyměníte za vstupenky. Od této chvíle už nejde provádět změny. Při nákupu přes Get Your Guide můžete vše 24 hodin před zakoupeným vstupem ještě zrušit.

# 28.04.2022, 10:34.
Příští týden se chystáme do Říma a měla bych otázku: rezervace památek předem je i včetne platby? A jak se to dělá v případě Roma Pass, který si budeme zakupovat na místě? Nebo je nutné si ho zakoupit před rezervací? Dále by mě zajímalo, jak se od hotelu Barcelo Aran Mantegno dostaneme do čtvrti Trastevere? Moc děkuji za ochotu. Renata.

Většinou ano. si před rezervací kupovat nemusíte. Až na místě budete muset doložit, že máte nárok na odpovídající vstup. Např. do Colosseo si přes Coopculture koupíte produkt Prenotazione per possessori di RomaPass za € 2,00. Někde je třeba rezervaci udělat e-mailem, jinde telefonicky. Někde rezervace není nutná. Z hotelu Barcelo Aran Mantegna se do Trastevere dostanete nejlépe autobusem č. 716. Přejděte na ulici Via Paolo Veronese před hotelem a vydejte se po ní doleva. Dovede Vás na Viale del Caravaggio. Vydejte se doprava a dojdete k zastávce autobusu po levé straně. Jeďte směr Teatro Marcello a vystupte na zastávce Emporio. Tato zastávka je na nábřeží u Tibery. Přejděte přes řeku po mostu Ponte Sublicio do čtvrti Trastevere.

# 28.04.2022, 08:52.
Děkuji za rady a mohu ještě poprosit o radu? Jak se nejlépe dostat z kempu ke stadionu Stadio Olimpico, koupili jsme na poslední chvíli ještě lístky na fotbal. Nebo stačí třeba ze zastávky metra u Kolosea. Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Monika.

Z kempu Fabulous Village jděte doleva na Via Cristoforo Colombo. Přejděte po přechodu na druhou stranu a potom doprava k zastávce autobusu. Jeďte autobusem č. 709 na EUR Fermi. Odtud pokračujte metrem B na Termini. Tady přestupte na metro A. Jeďte na Ottaviano. Tady přejděte na Via Barletta, kde je zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 32 směr Stazione Saxa Rubra a vystupte na De Bossis / Stadio Tennis. Odtud už přejdete k fotbalovému stadionu.

# 27.04.2022, 14:22.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Letíme zítra, tak snad se neztratíme. A ještě prosím o informaci. Jízdenky na autobus se dají koupit někde na letišti, nebo to jde i přímo v autobuse? Pokud vezmeme taxi, doporučíte mi prosím na co si dávat pozor, nebo které taxi je nejlepší? Děkuji a přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Monika.

Jízdenky na autobus Cotral je třeba zakoupit na pokladně nebo prodejním místě. V autobuse u řidiče to bylo vždy dražší za paušální částku. Na výše uvedených stránkách zvolte Punti Vendita a do vyhledávacího pole zadejte Aeroporto di Fiumicino a kliněte na Cerca. Zobrazí se Vám informace o třech prodejních místech na letišti. V případě taxi doporučujeme volit pouze bílá taxi s licencí města Říma.

# 27.04.2022, 08:35.
Prosím, jak se dostanu z letiště Ciampino do hotelu Forum? Jak se z hotelu dostanu do Vatikánu? Moc děkuji. Lucie.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem na Termini. Přejděte přes Piazza dei Cinquecento na Viale Enrica de Nicola, kde je zastávka autobusu č. 75. Jeďte směr Poerio / Marino a vystupte na Cavour / Ricci. Jděte po Via Cavour ve směru jízdy autobusu a před věží Torre dei Conti odbočte doprava do úzké uličky Via Tor de' Conti. Za věží uvidíte před sebou hotel Forum. Z letiště Ciampino můžete jet také městským autobusem č. 520 na Cinecitta, tady přestoupit na metro A, pokračovat metrem na Termini a odtud zmiňovaným autobusem č. 75. Do Vatikánu se dostanete následovně: od hotelu jděte z druhé strany Torre dei Conti schůdky nad Foro di Nerva a přejděte až k Via dei Fori Imperiali. Vydejte se doprava po přechodu a následně po chodníku k zastávce autobusu č. 87. Jeďte směr Giulio Cesare / Lepanto a vystupte na zastávce Argentina. Tady přestupte na autobus č. 46 (směr Stazione Monte Mario), 64 (směr Piazza Stazione S. Pietro) nebo 916 (směr Andersen) a pokračujte na zastávku Cavalleggeri / S. Pietro. Podél zdi se vraťte zpět na křižovatku a odbočte doleva k Vatikánu.

# 25.04.2022, 18:41.
Pane Řehůřku, nemáte prosím nějaký tip na webovou stránku, kde bych zakoupila online vstupenku do Vatikánských muzeí? Jedná se o termín 21.5.2022. Děkuji za pomoc. Inka.

Vstupenky doporučujeme zakoupit přes Get Your Guide. Pokud nastanou nějaké změny, máte možnost ještě 24 hodin před termínem návštěvy vstupenku zrušit a zakoupit např. na jiný termín.

# 25.04.2022, 14:08.
Pane Řehůřku, chtěl bych Vás poprosit o radu, co se týče dopravy v Římě. Budeme mít zakoupený Roma Pass pro sebe, ale cestuje s námi 5. letý syn. Do památek má vstup zdarma. Ale zajímá mě, jak je to s dopravou v Římě - metro, vlak. Když jsem se díval na cestování vlaky, tak tam dítě platí od 4. let. Má nějaký vliv Roma Pass pro spolucestující dítě? Hezký den. Děkuji. Milan.

v případě městské dopravy v Římě funguje jako běžná jízdenka na 48 resp. 72 hodin. Pro děti tedy platí stejné podmínky jako v případě těchto jízdenek. V římské dopravě cestují děti do 10. let zdarma v doprovodu platící dospělé osoby. S Roma Pass jste tedy platící dospělá osoba. Toto ustanovení lze použít u autobusů, tramvají, trolejbusů, městských linek autobusů Cotral, na tratích metra, na regionálních drahách Trenitalia ve druhé třídě, Roma-Lido a Termini-Centocelle po celé trase a Roma-Viterbo na území města Říma. Navíc se ještě týká autobusových linek 520 a 720 spojujících Řím s letištěm Ciampino. Neplatí pro všechny linky spojující Řím s letištěm Fiumicino. Území města Říma je v případě vlakových spojů ohraničeno stanicemi Fiera di Roma a Settebagni (FL1), Lunghezza (FL2), Cesano (FL3), Capannelle (FL4), Aurelia (FL5), Colle Mattia (FL6), Torricola (FL7 a FL8) a Sacrofano (Roma-Viterbo).

# 24.04.2022, 20:41.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné si vyzvednou v jiném infostánku, než jsem zadala při koupi. Děkuji a přeji hezký den. Karolína.

Můžete změnit datum i místo vyzvednutí vašich karet Roma Pass. Není nutná žádná komunikace. Jednoduše přijdete na jakýkoliv info point.

# 22.04.2022, 05:26.
V červnu se chystáme do Říma. Chtěla bych se zeptat, jak to funguje v Koloseu v neděli. Dočetla jsem se, že by vstup měl být v neděli zadarmo. Je tedy nutná nějaká rezervace, nebo stačí jen vystát frontu? Poté bych se chtěla zeptat, poslední den budeme mít dost volného času, kvůli večernímu letu. Máme tedy v plánu zajet i k moři. Letíme z letiště Fiumicino. Dá se z něj nějakým spojem dostat na nějakou pláž, nebo využít případně nějaký spoj z centra města? Předem děkuji za odpověď. A.

Týká se to jen první neděle v měsíci, kdy je vstup do státních muzeí a památek zdarma. Nedávno to bylo obnoveno, viz naše odpověď ze dne 19.04.2022, 13:45. Občas bývají vstupy zdarma jednorázově i v jiný den, to je v kompetenci ředitelů muzeí. V době, kdy je vstup zdarma se rezervace nedělají. Cesta z letiště Fiumicino k moři je popsaná v odpovědi ze dne 18.04.2022, 09:40. Z centra se dostanete k moři metrem B na EUR Magliana a následně vlakem Roma-Lido do některé ze stanic Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano nebo Cristoforo Colombo.

# 20.04.2022, 15:31.
Pane Řehůřku, chtěla bych se zeptat na cestu z letiště Fiumicino do kepmu Fabulous Village na Via di Malafede 205. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda se dostaneme do Kolosea i bez rezervace, když vystojíme frontu. Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Monika.

I když to není daleko, cesta je trochu složitější. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral do Lido di Ostia na Piazzale del Stazione. Jízdenka stojí € 1,10. Odtud pokračujte městským autobusem č. 06 směr Menippo a vystupte na zastávce Colombo / L. Catulo. Z této zastávky pokračujte autobusem č. 070 směr EUR Fermi a vystupte na zastávce Colombo / Malafede. Přejděte po přechodu rovně světelnou křižovatku a následně po přechodu přejděte na druhou stranu Via Cristoforo Colombo. Pokračujte po kolmé Via di Malafede. Kemp je po pravé straně. Jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete ale využít libovolnou časovou jízdenku nebo . Druhou variantou je jet autobusem Cotral na EUR Magliana. Jízdenka stojí € 2,80. Odtud pokračujte metrem B směr Laurentina na EUR Fermi a odtud a autobusem č. 070 směr Stazione Cristoforo Colombo. Vystupte na zastávce Stoppa / Ricci a pokračujte ve směru jízdy autobusu. Na křižovatce odbočte doprava a po Via Norra Ricci dojděte k Via di Malafede, po které pokračujte doleva. Dovede Vás ke kempu, který je po levé straně. Opět můžete použít libovolnou jízdenku na městskou dopravu. Rezervace do Colosseo je povinná. Můžete ji udělat i telefonicky ten samý den, nebo online s předstihem. Vzhledem k značné poptávce po návštěvě památky doporučujeme online rezervaci, např. přes Get Your Guide.

# 20.04.2022, 10:42.
Chcel by som vediet, ako sa najlepšie dostat z adresy Pigneto 123 v Ríme na Foro Italico - tenisové dvorce. Velmi pekne ďakujem. S pozdravom Marek.

Přímo před Via Pigneto 123 je vstup do metra C. Jeďte metrem C směr San Giovanni a vystupte na San Giovanni. Tady přestupte na metro A, kterým jeďte směr Battistini a vystupte na Ottaviano. Tady přejděte na Via Barlerletta, kde je zastávka autobusu č. 32. Jeďte směr Stazione Saxa Rubra a vystupte na zastávce De Bosis / Stadio Tennis.

# 19.04.2022, 19:40.
Moc děkuji. Kdybych narazila na váš web dříve, koupila bych si vstupenky se skip the line u vás. Ale už mám přímo od Musei Vaticani. A nedají se vrátit. Ještě jedna otázka. Mohu jít vyměnit voucher za vstupenky sama nebo se mnou musí jít i moje kamarádky, pro které jsou? Myslela jsem, že by zatím stály frontu ke vstupu. Děkuji a přeji hezký den. Eva.

Ta malá fronta se stojí v rezervovaném čase na bezpečnostní kontrolu a výměnu voucherů. Takže nemůžete, protože to nedává smysl a ani to není možné.

# 19.04.2022, 13:45.
30.07.2022 Letíme na tři noci do Říma a samozřejmě chceme navštívit co nejvíce památek. Na stránkách Roma Pass jsem se dozvěděla, že o první neděli v měsíci je vstupné do muzeí a památek včetně Kolosea zdarma. Je tomu tak? Dále bych se chtěla zeptat, zda Roma Pass platí i na návštěvu památek ve Vatikánu? A které dny je potřeba rezervovat čas návštěvy u jednotlivých památek? Děkuji. Markéta.

Ano, bylo to obnoveno. Více informací najdete na Ministero della Cultura včetně seznamu státních muzeí a památek. nepoužijete ve Vatikánu. Karta, která zahrnuje Vatikán se jmenuje , její součástí je i Roma Pass. Co se rezervací týče, každé muzeum nebo památka to má jinak. Rezervace je povinná každý den např. v Colosseo, někde je povinná o víkendech a svátcích, případně v těchto dnech doporučená. Je třeba si projít stránky muzeí a památek, které chcete navštívit, a informaci si na těchto stránkách dohledat.

# 19.04.2022, 09:09.
Dostala jsem na Vás kontakt od známé s tím, že bych se chtěla zeptat na bližší informace ohledně příletu do Říma. V neděli, tj dne 24.4. přistaneme na letišti Fiumicimo. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se dostaneme do centra. V případě autobusu, jakým číslem a pod. Odtamtud již nebudeme mít problém dohledat ubytování. Předem děkuji za odpověď a Váš čas. S pozdravem Monika.

Do centra se nejlépe dostanete na Termini, odkud potom nejčastěji metrem A nebo B k blízkosti ubytování. Nejrychlejší a nejpohodlnější je cestovat vlakem Leonardo Express - stanice kolmo na terminály, nicméně nejekonomičtěji se tam dostanete autobusem - zastávka 14 před Terminálem T3 nebo - zastávka 12 před Terminálem T3.

# 19.04.2022, 07:35.
Prosím, potřebovala bych poradit. Mám voucher do Vatikánských muzeí a vím, že ho musím vyměnit za vstupenky. Vím, kde je vstup do Vatikánských muzeí, dle mapy vpravo vzadu. Tam vystojím frontu k bezpečnostní kontrole a potom se dostanu někam k pokladně, kde mi dají místo voucheru vstupenky nebo musím jinam? Děkuji moc. Hezký den. Eva.

Půjdete až ke vchodu, kde bude zprava menší fronta pro návštěvníky s rezervací. Je to dobře značené a zábranami koridory vyhrazené. Za vchodem vyhrazeném pro návštěvníky s rezervací jsou pokladny, kde vyměníte voucher za vstupenky. Toto je standardní postup. Různí prodejci mají různé podmínky uvedené přímo u konkrétního produktu.

# 18.04.2022, 16:50.
O víkendu od 22.4. do 24.4.2022 letíme do Říma. Přes Get Your Guide jsem objednala Roma Pass. Jako první bychom chtěli navštívit Koloseum + Foro Romano + Palatino - rezervace s Roma Pass nebyla problém. Chtěla jsem si rezervovat vstupy i na další památky - Andělský hrad a Pantheon, ale tam se mi zobrazuje jen plná cena bez možnosti slevy s Roma Pass. Jak postupovat při rezeracích? Děkuji mnohokrát za odpověď a radu. Barbora.

V případě Castel Sant' Angelo je rezervace nutná jen o víkendech a o svátcích. V případě rezervace s je nutné použít telefon nebo e-mail. Kontaktní údaje jsou uvedené na stránkách romapass.it v otázkách a odpovědích 7.1. V případě Pantheonu je rezervace nutná jen o víkendech a o svátcích. Od pondělí do pátku je vstup zdarma. Rezervace se provádí přes stránky Pantheon. Rezervovat můžete na následující víkend, obdržíte QR kód, který ukážete přímo na svém telefonu.

# 18.04.2022, 13:58.
Moc děkuji za odpověď. Online vstupenky jsem měla na mysli např. Caracallovy lázně přes Coopculture. Takže přijde jen voucher a na pokladně. Moc děkuji za vyčerpávající odpovědi. Martina.

Konkrétně Terme di Caracalla umožňují prioritní přístup a akceptují mobilní voucher. Při nákupu zlevněné vstupenky s musíte vybrat Biglietto ridotto + prenotazione - Ingresso ridotto possessori di Roma Pass. Cena je € 2,00 + € 2,00 za rezervaci.

# 18.04.2022, 12:23.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás s prosbou o radu. 1.5. se s manželem chystáme na 4 dny do Říma. Přemýšlíme o koupi karet Omnia Rome a Vatican Pass. Ráda bych se zeptala, zda je možné po zakoupení online těchto karet rezervovat vstupy online a zda nám tyto karty umožní přednostní vstupy, abychom se vyhnuli frontám. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Lenka.

, která obsahuje také Roma Pass Vám už sama o sobě umožňuje přednostní vstupy tam, kde jsou v ceně karty. Někde však je třeba ještě samostatná povinná rezervace - např. Colosseo. Postupy jsou popsané v našich otázkách a odpovědích. Tam, kde máte na základě karty snížené vstupné, je třeba zakoupit tuto vstupenku na pokladně.

# 18.04.2022, 12:23.
Děkuji za informace. Autobusy se mi zatím nedaří najít, tak to budu ještě zkoušet nebo případně mě napadl taxi z letiště na pláž Lido di Ostia. Teď ještě dohlédávám, jak se nejlépe dostat 6.6. z letiště na ubytování: Ai 7 Scalini - Guest House - Appartamento Casa Vacanze, Urbino, Řím, Itálie. A zda je lepší vlak nebo autobus. Poradíte mi, prosím? Jely bychom asi na nádraží Termini a potom buď 30 minut pěšky na ubytování nebo metrem A na stanici San Giovanni. Ale nevím, zda je lepší z letiště vlak nebo autobus. Děkuji. Lucie.

Na Cotral musíte jít přes Calcola Percoso e Tariffe a zadat odkud kam jedete - Aeroporto di Fiumicino, Lido di Ostia + data a časy. Co se týče dopravy na Termini, samozřejmě nejpohodlnější a nejrychlejší je vlak Leonardo Express. je ale také nejdražší. Výhodnější je cestovat autobusem a následně metrem A na San Giovanni.

# 18.04.2022, 11:09.
Moc děkuji za odpověď a měla bych ještě jednu otázku. Když koupíme Roma Pass přes Coopculture, tak je možné jít rovnou s rezervací do Kolosea? Asi jako všichni začneme tam, takže vyzvednutí je v pohodě. A nemohu najít sníženou vstupenku s Roma Pass do Andělského hradu, budeme tam ve všední den, takže není nutná rezervace, takže až na místě u pokladny? A on line vstupenky je třeba ještě vyzvednout na pokladně? Nebo stačí v telefonu? To je asi zatím vše, přípravy jsou veliké. Děkuji. Martina.

V tomto případě si musíte Roma Pass vyzvednout na pokladně u Foro Romano. Viz naše odpověď ze dne 13.04.2022, 19:24. Potom můžete jít do Colosseo s Roma Pass v rezervovaném čase. Pokud půjdete do Andělského hradu až s využitím sníženého vstupného, musíte si vstupenky zakoupit na pokladně. Nevíme, jaké konkrétně online vstupenky máte na mysli. Často to funguje tak, že si na základě voucheru vyzvednete vstupenky na pokladně, pokud se jedná o přednostní vstup, tak na pokladně k tomu určené, např. ve Vatikánských muzeích.

# 18.04.2022, 09:40.
Pane Řehůřku, já Vám moc děkuji. Trochu jsem si to myslela, že to tak je a díky Vašim radám na Vašich stránkách to bylo zřejmé. Ale nechtěla jsem potom udělat chybu a dostat pokutu. V červnu jedu potom s mamkou do Říma, tak Vás možná ještě o nějakou radu požádám. Teď jsem zatím koupila lístky do Vatikánu a čekám, až bude možné koupit do Kolosea. Roma Pass se nám nevyplatí, protože chceme po těch hlavních památkách chodit pěšky a do Vatikánu pojedeme metrem za € 1,50. Naplánovala jsem nám Vatikán, potom Andělský hrad, pravděpodobně jen venku, různá známá náměstí, Pantheon, Fontána di Trevi, Koloseum, Španělské schody a zahrady Borghese. Budeme tam od 6.6. do 9.6. Poslední den odlétáme později, tak jsem chtěla nechat kufry na letišti a jet se podívat na pláž ve Fuimicino. Poradíte mi nějaké příjemné místo a spojení na pláž, aby bylo spojení na letiště potom rychlé? Přeji hezké Velikonoce a příjemné dny. Lucie.

Lepší spojení než k plážím ve Fiumicino je z letiště do Lido di Ostia. Jezdí tam autobusy Cotral za € 1,10, konkrétně na Piazzale della Stazione del Lido. Odtud je to k moři přibližně 700 m. Při cestě zpět doporučujeme si ponechat větší rezervu. Můžete samozřejmě jet i do Fiumicino nebo Focene, cena je stejná jako do Lido di Ostia € 1,10 resp. € 1,30. Je třeba důkladně prostudovat jízdní řád, ne všechny autobusy zajíždějí do centra.

# 17.04.2022, 19:30.
V květnu jedeme do Říma a chceme navštívit Vatikán. Chápu správně, že když si objednám online vstupenku přes Musei Vaticani do Vatikánských muzeí a Sixtínské kaple bez audio a průvodce, tak mě dospělou osobu bude stát € 17,00 + € 4,00 = € 21,00 se skip the line a ta samá vstupenka bude stát přes Get Your Guide € 26,00? Rozdíl je jen v tom, že přes druhý portál je možné vstupenku zrušit? Uvažuji správně, když si chci koupit Roma Pass na 3 dny za € 52,00 + Vatikán za € 21,00 a sv. Petr Dome za € 8,00, že to pro mě bude výhodnější než koupit Roma Pass + Vatican Pass za € 119,00? Druhý zmíněný se vyplatí, pokud chce člověk navštívit ve Vatikánu více věcí? Děkuji. Lucka.

Pokud si zakoupíte vstupenky přes Musei Vaticani, obdržíte voucher, který na pokladně pro internetové rezervace vyměníte za vstupenky. V této chvíli už není možné provádět žádné změny. Do této chvíle je to stejné jako u Get Your Guide. Nicméně u voucheru od Musei Vaticani už není možné po provedení platby transakci zrušit, což u Get Your Guide můžete ještě 24 hodin před zakoupeným časem. U Musei Vaticani můžete jen měnit čas a jména návštěvníků. Nicméně vše je složitější včetně případné komunikace a reakcí (i při samotném nákupu). Výhodou Get Your Guide je i to, že často jsou k dispozici vstupenky i na termíny, které jsou na Musei Vaticani vyprodané. Necelých 130,- Kč rozdílu odpovídá výhodám, především v případě nákupu dostatečně dopředu, což u Vatikánských muzeí je víceméně nutností. Zpětná vazba od našich návštěvníkům nám to potvrzuje. U karet to není otázka zda zakoupit nebo . Je to otázka komplexního posouzení výhodnosti bez karty, s jednou nebo druhou kartou. Je třeba si propočítat dopravu i vstupy s kartami nebo bez karet. V několika našich otázkách a odpovědích jsou vzorové kalkulace.

# 15.04.2022, 20:31.
Pane Řehůřku, moc prosím o radu k cestování metrem s Roma Pass 48. Dočetla jsem se, že při prvním vstupu do metra, je potřeba kartu v metru aktivovat. Je tam tedy nějaký turniket, kde kartu načtu? Moc děkuji za odpověď. Romča.

je RFID karta. Funguje ve veřejné dopravě i u vstupů do muzeí a památek. V autobusech, tramvajích a ve stanicích metra jsou rozmístěné žluté čtečky s černým kruhem (v metru u turniketů), ke kterému kartu přiložíte. Po správném načtení karty se rozstvítí zelená LED.

# 14.04.2022, 22:41.
V květnu se chystáme s manželkou na prodloužený víkend do Říma a jeden den chceme věnovat návštěvě Vatikánu. Bohužel se vůbec neorientujeme v široké nabídce vstupenek. Uměl byste poradit? Chceme navštívit jak muzea tak i Sixtinskou kapli, bez průvodce a chceme se co nejvíce vyhnout frontám. Z nabídky se nám nejvíce líbí možnost Priority Entrance Tickets to Vatican Museums & Sistine Chapel, ale hned v úvodu je poznámka, že součástí není přímý vstup. Existuje lepší volba? Předem děkujeme za odpověď. Lukáš.

Jedná se o produkt Vatican: Museums & Sistine Chapel Entrance Ticket. Jdete v rezervovaném čase k pokladně pro online rezervace, vyhnete se tedy frontám. Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí.

# 14.04.2022, 20:31.
Moc Vám děkuji za obsáhlou odpověď. Jsme si jistí platbou, protože prostě vždy platíme. Tato cesta vedla přes Maďarsko a Řecko, kde jsme měli svatbu, a potom zpět přes Itálii. Proto si nejsme jisti - jednou se stalo, že jsme platili při vjezdu, ale cesta dlouhá a už je to 3,5 roku. Píšete, že všude se při vjezdu vyzvedne lístek a na konci se ten lístek vloží a zaplatí se. Pokud bychom to neudělali, přece bychom se vůbec nemohli dostat ven? Můj myšlenkový pochod jde tak, že oni si zřejmě tedy myslí, že jsem projela Telepassem a v tom případě mi to přece musí dokázat, poslat fotografii nebo něco podobného.Přihlásila jsem se na jejich stránkach na svůj účet podle údajů, které mi zaslali a tam žádná fotografie není. Nechci vás obtěžovat příliš dlouho tímhle případem, ale pokud máte nějakou zkušenost, tak prosím sem s ní. Recenze lidí, kteří byli ve stejné situaci - a jsou to lidé z celé Evropy - na Googlu, jsou totiž všechny podobné. Snaží se vymáhat pokuty i od aut, která nikdy v Itálii nebyla nebo vůbec tam nebyla v tu dobu nebo auto bylo registrované na někoho úplně jiného. Ta společnost se mi prostě nelíbí. Jeli jsme osobním autem a platba je rozpočítána takto: € 81,80 výše mýtného, € 4,28 náklady na zjišťování dálniční koncesionářskou společností, € 33,80 výběr a vymáhání poplatků společností Nivi S.p.A. - ta mi ten dopis poslala. Celkem tedy € 119,88.Co by se stalo, kdybych to úplně a pořád ignorovala? Hodně lidí na internetu to v téhle situaci radí. Evidentně máte znalosti i zkušenosti, budu Vám vděčná za každou odpověď. Stačí klidně po svátcích. S pozdravem Dana.

V této chvíli Vám nejsme schopni už více informací poskytnout. Mýtné odpovídá situaci, kterou jsme Vám popsali. Rozdíl € 0,80 odpovídá přibližně navýšení mezi lety 2018 a 2022. Vámi uváděná společnost vymáhá pohledávky v Itálii nejen pro provozovatele dálniční sítě, ale i pro státní správu. Je také málo pravděpodobné, že by se jednalo o omyl v RZ nebo nahodilý výběr. Sama píšete, že jste v té době uvedenou mýtnou branou projížděli. K nějakému omylu samozřejmě dojít mohlo. Na jedné nebo i druhé straně. Jak se k tomu postavíte, je na Vás. My jsme Vám sdělili náš názor a jak to podle našich informací funguje. V některých velmi málo situacích se skutečně platí mýtné i dopředu, není to ale doslova případ zmíněného úseku. Mezi Neapolí a Římem se lístek poprvé vyzvedává na Napoli Nord a na základě lístku se naposledy platí na Roma Sud. Jedna z možných situací, kdy konkrétní cestovatel projel mýtnou branou bez placení, je popsaná v námi odkazované odpovědi.

# 14.04.2022, 09:00.
Moc Vám děkuji za odpověď. Stručně. Jde mi o to, že jsme dostali od italské vymahačské firmy žádost o zaplacení mýtného z roku 2018, přičemž jsme ho určitě platili. Ale kdo má po čtyřech letech stvrzenku? Navíc píšou: Vjezd: Mýtná brána not detectable, Výjezd Mýtná brána Roma Sud. Nejde nám do hlavy, jak bychom se dostali dovnitř, v případě platby při výjezdu ven, kdybychom nezaplatili. Při Vaší znalosti poměrů, kdy jsme museli platit? Chtějí po nás € 119,00. Moc Vám děkuji za Váš čas. S pozdravem Dana.

Máte pravdu, zapomněli jsme ještě na A1 Diramazione Roma Sud, která je také zpoplatněna. Mýtnice je také přímo na této dálnici, 5 km od GRA. Píšete, že jste mýtné určitě platili, nicméně původní otázka zněla, zda se mýtné platí při vjezdu do města nebo při výjezdu z města. Takže podle toho si jistí zřejmě nejste. Placení mýtného na italských dálnicích funguje tak, že si při vjezdu do placeného úseku vyzvednete lístek a na základě tohoto lístku potom při výjezdu z placeného úseku mýtné zaplatíte na mýtné bráně. Existuje ještě systém Telepass, kdy projíždíte mýtnými branami označenými Telepass, kdy se mýtné odečítá bezkontaktně. Musíte mít odpovídající jednotku. Předpokládáme, že jste mýtné platili standardním způsobem. V případě platby platební kartou ho máte odečtené z karty a tím pádem lze tuto platbu dohledat. V případě, že jste ho platili v hotovosti, nezbývá Vám nic jiného, než dohledat účtenku. V opačném případě doporučujeme mýtné uhradit, protože postupem času bude částka jen narůstat. Každopádně částka € 119,00 neodpovídá platbě standardního mýtného. Musí k tomu být připočtená pokuta (ta by byla ale podstatně vyšší), penále, poplatky apod. V případě, že nejste v systému detekovaní, bere se podle podmínek mýtná brána nejvzdálenější místu výjezdu. V tomto případě se jedná o mýtnou bránu při vjezdu do Itálie ze Švýcarska za Tunel du Mont-Blanc. Současné mýtné je € 82,60. A nebo jste jeli autobusem (v tom případě nejsou pro Vás určené naše otázky a odpovědi - viz informace) nebo s karavanem apod. - 3 nápravy. V tomto případě je mýtné € 115,90. Plus zřejmě nějaký ten poplatek. V roce 2018 bylo mýtné o něco nižší, ale ne moc výrazně. Dodatečně mýtné můžete uhradit platební kartou na základě té doručené výzvy přes stránku Come pagare. Více informací také viz odpověď ze dne 02.05.2017, 20:05. Bez vyzvednutí lístku lze do placeného úsek vjet např. přes zmíněnou mýtnou bránu označenou jako Telepass, stejně tak i vyjet. Projet můžete i standardní mýtnou branou, když stlačíte červené tlačítko pro přivolání obsluhy. Většinou Vám jen zvednou závoru a předpokládají, že mýtné uhradíte jiným způsobem, popsaným v podmínkách.

# 13.04.2022, 19:53.
Ráda bych se zeptala, jakým způsobem se platí mýtné při vjezdu do Říma z jihu od Neapole? Platí se při vjezdu předem nebo při výjezdu z města? Na mýtné v r. 2018 se raděj neptám, musel byste být génius. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Dana.

Pokud máte na mysli mýtné, které se platí za využití dálniční sítě, potom ve směru od Neapole do Říma je jediná zpoplatněná dálnice a to A24. Mýtné se platí po výjezdu z placeného úseku a to na mýtnici Roma Est, která je přímo na této dálnici. Je to 8 km před Římem, konkrétně od sjezdu na městský dálniční okruh Grande Raccordo Anulare (GRA). Pokud máte na mysli platbu za využit ZTL zóny, tj. zóny s omezeným provozem, potom tento poplatek je potřeba mít zaplacený dopředu před vjezdem do konkrétní ZTL. Podrobné informace najdete na romamobilita.it. Ve většině případů se dá najít časový úsek, ve kterém je vjezd do konkrétní ZTL bez poplatku.

# 13.04.2022, 19:24.
Mám na Vás otázku. Jsme nyní v Římě a zakoupili jsme online Roma Pass na 72 hodin přes Coopculture. Jsme teď však trochu v nesnázích, kde Roma Pass vyzvednout. Děkuji moc. Milena.

Když si koupíte nějaký produkt, je potřeba si přečíst všechny informace, které jsou na stránce s popisem tohoto produktu uvedené. Přibližně uprostřed stránky v oddíle nazvaném Meeting Point je uvedeno, že je třeba vyzvednout na pokladně u Arco di Tito. Je to pokladna u vstupu do Foro Romano. Je to pouze pro případ nákupu přes Coopculture. Jiní prodejci mají jiná místa pro vyzvednutí Roma Pass.

# 13.04.2022, 07:48.
Prima, děkuji za odpověď. To jste mě nepotěšil. A jaká je tedy nejlepší přeprava do čtvrti Testaccio blízko stanice metra Piramide a vlakového nádraží Ostiense? Přílet máme v neděli po 12. hodině 18.4. a odlet ve středu 21.4. ve 20:00. A další věc. Čekají nás nějaká omezení v neděli a v pondělí díky svátkům? Památky a vstupy neřešíme, máme v plánu jen okolí apod. Ale zarazil mě tedy vstup do Forum Romanum. Procházela jsem se tam přibližně pred 15. lety a nic jsem neplatila. Je to možné? Michala.

Nejlepší cesta je vlakem FL1 za € 8,00. Vystoupit musíte na Ostiense. Velký pátek je v Římě normální pracovní den, Velikonoční neděle a pondělí jsou svátky. Doprava bude tedy jezdit podle svátečního jízdního řádu. V neděli a v pondělí budou zavřená Vatikánská muzea. Stejně tak provoz náměstí a Baziliky bude přizpůsobený probíhajícím obřadům. Počítejte také s tím, že některá muzea a památky budou značně přetížené. Např. Colosseo už nemá na 14. až 17. volné rezervace. Navíc na Velký pátek je poslední vstup ve 12:00 z důvodu Papežovy účasti na církevním obřadu. Uzavřena bude i stanice metra. Počítejte s tím, že většina obchodů bude uzavřena. Tradičně otevírá Obchodní centrum Maximo, Outlet Castel Romano, Obchodní centrum Aura nebo Parco Leonardo. To, že jste ve Foro Romano před 15. lety neplatila vstupné je klidně možné. Některé památky a muzea mívají některé dny vstup zdarma. Je možné, že to byl jeden z těchto dnů.

# 12.04.2022, 21:23.
Chápu dobře, že s Roma Pass potřebuji rezervaci. Ale je nutná i do Forum Romanum? A je vstupenka časově omezená? Nebo třeba na celý den? A kudy je vstup do Forum Romanum? Děkuji za odpověď. Martina.

Vstupenka do Colosseo / Foro Romano / Palatino platí 24 hodin od prvního použití. Rezervuje se čas vstupu do Colosseo. Vstup do Foro Romano se nerezervuje. Pokud půjdete první do Colosseo, musíte Foro Romano / Palatino navštívit během 24 hodin od validace vstupenky. Pokud půjdete první do Foro Romano / Palatino, musí být rezervovaný čas a následná návštěva do 24 hodin od validace vstupenky. Toto platí samozřejmě i v případě během první, resp. druhé návštěvy památky zdarma. Vstup do Foro Romano / Palatino je naproti Colosseo. Je to dobře značené.

# 12.04.2022, 19:40.
Pane Řehůřku, jak je to s cestováním taxi např. aplikace Bolt? Zda se ceny pohybují kolem € 50,00 nebo více a zda nás vezmou čtyři osoby do jednoho auta? Děkuji. Michala.

Řím není na seznamu měst aplikace Bolt. V Římě doporučujeme cestovat bílými taxy města Říma. Poznáte to podle označení - identifikační číslo licence. Doprava např. z letiště Fiumicino (Ciampino) do centra ohraničeného Mura Aureliane stojí € 50,00 (€ 31,00), na nádraží Tiburtina € 57,00 (€ 36,00), mezi letišti € 52,00 atd. Obecně cena taxi v Římě se pohybuje od € 1,14 do € 1,66 za kilometr + různé příplatky. Tarif najdete na stránkách města comune.roma.it. Standardní kapacita jsou 4 cestující, u automobilů s vyšší kapacitou jsou za další cestující příplatky.

# 11.04.2022, 08:18.
Děkuji mnohokrá za radu. A ještě mám jeden dotaz. Budeme v Římě tři celé dny. Pondělí odpoledne a pátek ráno nepočítám. Můžete nám doporučit nějakou City Card na tři dny? Chtěly bychom si projít základní trasy a památky v Římě a Vatikánu, víc toho nestihneme, protože si chceme také v klidu tu a tam posedět u kávy nebo večeře. A když už jsem u té večeře, máte nějaký tip na příjemnou restauraci poblíž našeho ubytování, kde se dobře najíme a nestrhá nám to peněženku? Děkuji mnohokrát. Gabriela.

V tom případě Vám můžeme doporučit . Tipy na stravování najdete v článku Kam na jídlo a co ochutnat.

# 11.04.2022, 04:18.
Máme rezervované ubytování od 21. do 25.5.2022 na adrese Via della Polveriera 40, Monti. Přilétáme na letiště Fiumicino ve 12:15 hodin. Můžete prosím poradit nejpohodlnější cestu do ubytování? Děkuji mnohokrát. Gabriela.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 6,00 a odtud pokračujte metrem B na Colosseo. Jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete ale použít i časové jízdenky nebo . Přejděte před Colosseo a vydejte se doleva po Via del Fagutale. Jedná se o ulici mírně stoupající podél zdi pod parkem. Hned na první odbočce naproti mostku odbočte doprava na kolmou Via della Polveria. Vaše ubytování je po pravé straně. Cesta na letiště je v opačném sledu.

# 08.04.2022, 15:00.
Na stránkách Archaeological Park of Ostia Antica je u popisu dopravy věta: From November 11th 2021 from Monday to Friday: from EUR Magliana station up to Ostia Antica station - Porta San Paolo station is closed from Monday to Friday. Nevíte, zda je to výluka? Děkuji. Vladislav.

Je uzavřený jen ten malý úsek mezi Porta San Paolo a EUR Magliana z důvodu stavebních prací. My stejně všude doporučujeme cestovat metrem na EUR Maglina, kde je potom třeba přestoupit na vlak Roma Lido. Nevíme, kdy do Říma jedete, nicméně výše uvedený úsek bude otevřený od 9. dubna 2022. Od tohoto dne začne platit nový jízdní řád. Nicméně vlaky jedou často, po 22 a 23 minutách. První v 5:15, poslední ve 23:30.

# 06.04.2022, 19:30.
Děkujeme převelice, jste zlatý. Rádi bychom využili Colosseo hned jako první návštěvu s Roma Passem, takže za € 0,00. Chtěla jsem si zarezervovat čas, ale vůbec nevím, jaký ten typ zarezervovat? Dokážete mi prosím třeba pinknout odkaz? Slibuji, že už snad nebudu otravovat. Děkuji mnohokrát. Renata.

Coopculture - Destinazioni - Roma e Lazio - Roma Colosseo - Acquista: Biglietto Colosseo, Foro Romano, Palatino 24H - Verifica la disponibilita - z kalendáře vybrat datum a čas - Seleziona prodotti: poslední položka v seznamu Prenotazione per possessori di Roma Pass - zvolit a počet a následně Add to Cart - Check out - vyplnit údaje a zaplatit.

# 06.04.2022, 15:56.
Prosím Vás, kde se prodávají v Římě vstupenky na fotbal kromě stadionu? Děkuji moc. Marki.

Oficiální prodejny s kontakty a otevírací dobou najdete na stránkách fotbalového klubu S.S.Lazio - Marketing / Offical Store.

# 05.04.2022, 18:17.
Pane Řehůřku, na radu kamarádky Blanky, která Vás vychválila až do nebe, si dovoluji Vás požádat též o radu. Učinili jsme ultra rychlé rozhodnutí a v pátek 8.4. jen do neděle 10.4. jsme koupili letenky do Říma pro 2 dospělé a 1 dítě ve věku 13 let. Letiště Fiumicino. Ubytování jsme objednali v hotelu Trinita dei Monti, Via Sistina 91. Můžete nám poradit nejlepší cestu z letiště? Měli bychom být 8.4. v poledne v hotelu, takže máme celé odpoledne, celou sobotu, v neděli odlétáme ve 13:30, to už asi nestihneme nic. Ještě bojujeme s koupí Roma Passu pro dospělé, zda se vyplatí, nebo nikoliv. Vážně platí, že 1. vstupné je zdarma? Platí i pro Colosseum? Které vstupné do Colossea byste doporučil? Děkujeme mnohokrát. Přeji pěkný večer. Renata.

V tomto případě doporučujeme jet z letiště Fiumicino autobusem za € 6,00 na Termini. Můžete jet také autobusem za € 7,00. Z Termini potom pokračujte metrem A na Spagna. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Z metra vyjděte na Piazza della Trinita dei Monti a vydejte se doprava směrem k obelisku. Za ním pokračujte po Via Sistina (ulice nejvíce vlevo). Vaše ubytování je po levé straně. se vyplatí podle toho, jaké a kolik památek navštívíte a jak budete cestovat. Je třeba si to propočítat. Platí i pro Colosseo. Tam je speciální vstupenka pro držitele Roma Pass za cenu povinné rezervace (v případě prvního, resp. druhého vstupu podle typu Roma Pass). Pokud budete využívat do Colossea Roma Pass, potom platí jen pro základní vstupné. Vstupenka platí i pro Foro Romano a Palatino.

# 03.04.2022, 17:35.
Měl bych prosím prosbu. Chtěl bych se zeptat, zda můžeme koupit nějaké zlevněné jízdné pro mou maminku, které jsme koupili se sestrou zájezd do Říma k jejím 70. narozeninám. Maminka je bohužel na vozíku a je držitelkou ZTP průkazu. Jinak přiletime na Fuiminicio a hotel máme kousek od Termini. Asi bude nejlepší cestovat autobusem? Děkuji za informaci. Přemysl.

Zlevněné jízdné pro tělesně postižené mají v římské dopravě jen rezidenti. Platí se roční jízdenka podle tří příjmových kategorií a její cena je € 20,00, € 35,00 resp. € 50,00. Turisté platí podle našich informací plné jízdné. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem nebo . Nejrychlejší a nejpohodlnější je vlak Leonardo Exporess.

# 01.04.2022, 16:54.
Ráda bych se zeptala, jak je to, pokud bych chtěla využít zdarma památky přes Roma Pass 72 hodin, ale zamluvím si lístky přes Get Your Guide? Při vyzvednutí u pokladny předložím kartu a cena památky mi bude vrácena? Předem děkuji za odpověď. Simona.

Takto to nefunguje. Get Your Guide prodává vstupenky, jízdenky a další aktivity s celosvětovým cílením. Nedovedeme si ani představit, že by se takto vracely ceny za využití jiného typu vstupenek než bylo zakoupeno. Get Your Guide nabízí unikátní rezervační systém s možností vrátit většinu nabízených produktů do 24 hodin před zahájením aktivity, když Vám něco nevyjde. Konkrétně u římských muzeí a památek v souvislosti s to funguje tak, že jdete s Roma Pass přímo do památky a buďto jdete přímo přes turniket nebo obdržíte na pokladně volnou vstupenku. Někde jsou povinné rezervace. Tam se to s Roma Pass řeší tak, že např. musíte telefonicky provést rezervaci nebo existují přímo online vstupenky pro vstup s Roma Pass zdarma. Musíte to řešit památku od památky nebo je i přehled na stránkách Roma Pass. Např. u Colosseo je možné přímo zakoupit vstup s Roma Pass s povinnou rezervací přes oficiální stránky Coopculture, kdy zaplatíte pouze rezervační poplatek.

# 01.04.2022, 16:29.
Ráda bych se zeptala, jak je to aktuálně se vstupem do těchto dvou památek - Vatikánská muzea a Sixtinská kaple a očkováním na Covid. Na stránkách Get Your Guide je podmínkou plné očkování nebo prodělání a přímo na vatikánských stránkách je v poznámce, že je nutné mít 3 dávky očkování. Do Říma se chystám od 7. do 12.4.2022. Jaká informace je tedy správná, prosím? Předem děkuji. Lucie.

Vždy je obecně aktuální to, co je uvedené na oficiálních stránkách konkrétního muzea nebo památky. Pokud je nějaké nařízení vydané konkrétním státem silnější, potom samozřejmě platí toto. Nicméně podmínky se v případě Vatikánských muzeí změnily, podívejte se na stránky Musei Vaticani. Vzhledem k tomu, že prvotním iniciátorem podmínek je konkrétní muzeum nebo památka, je logické, že na Get Your Guide se to objeví vždy s nějakým zpožděním.

# 29.03.2022, 14:38.
Poprosím Vás o radu, ako sa dostanem z Roma Camping in Town najkratším spojom na Lido Ostia? Za odpoveď Vám ďakujem. Ján.

V tomto případě žádný přímý spoj neexistuje. Vzhledem k mnoha přestupům bude asi nejvhodnější a nejrychlejší volbou metro. Od kempu jeďte autobusem č. 246 na Cornelia, kde přestupte na metro A směr Anagnina. Vystupte na Termini, přestupte na metro B směr Laurentina. Vystupte na EUR Magliana, přestupte na městský vlak Roma - Lido. V Lido Ostia jsou stanice Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy použít standardní jízdenky.

# 27.03.2022, 13:08.
Pane Řehůřku, děkuji moc. Tie moje stanice (Trastevere, San Pietro) by mali byť na linke FL5, čo som pozerala a v mestskej zóne. Teda dúfam, že aj San Pietro, keďže iný štát. Prajem Vám všetko dobré a krásnu nedeľu. S pozdravom Kamila.

Stanice San Pietro je mimo území Vatikánu, konkrétně necelých 500 m od jeho jižní hranice.

# 26.03.2022, 12:27.
Pane Řehůřku. Chcela by som Vás poprosiť o informáciu k železničnej doprave v rámci Ríma, napr. medzi stanicami R. San Pietro - Trastevere, Termini - Tuscolana a podobne, či je možné použiť štandardnú jízdenku - 100 minút, aj 24 h, 48 h, 72 h lístok. V pokladni stojí lístok € 1,00, no či nie je zbytočné ho kupovať, ak platia časové lístky aj na tieto regionálne trasy Trenitalia? Neviem sa v tom nejak zorientovať. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Kamila.

Na regionální vlaky Trenitalia je možné použít jízdenky městské dopravy. Musí se jednat o úseky spadající do městské oblasti a vlaky druhé třídy. Městská oblast je ohraničená u vlaku FL1 stanicemi Fiera di Roma a Settbagni, u vlaku FL2 Lunghezza, u vlaku FL3 Cesano, u vlaku FL4 Capannelle, u vlaku FL5 Aurelia, u vlaku FL6 Colle Mattia a u vlaku FL7 a FL8 Torricola. Městské vlaky Roma - Lido a Termini - Cemtocelle jsou celé v městské oblasti, Roma - Viterbo po stanici Sacrofano.

# 24.03.2022, 11:59.
Do Říma jedeme podruhé a nechceme jít znovu do Koloseum. Rádi bychom ale navštívili opět Forum Romanum. Lze zakoupit vstupenku pouze na Forum Romanum? Je nutná rezervace a kolik letos lístek stojí? Předem děkuji za odpověď. Markéta.

Základní vstupenka je kombinovaná s Colosseo a stojí € 16,00 + povinná rezervace € 2,00. Samostatná základní vstupenka pro Foro Romano není. Nicméně existuje možnost si zakoupit Forum Pass S.U.P.E.R. pro Foro Romano, Palatino a Fori Imperiali. Cena je stejná € 16,00. Platí opět povinná rezervace s poplatkem € 2,00. Oproti standardní vstupence nelze vstoupit do Colosseo, ale budete mít přístupné: Nero's Domus Transitoria, House of Augustus, House of Livia, Aula Isiaca & Loggia Mattei, Palatine Museum, Neronian Cryptoporticus, Temple of Romulus, Santa Maria Antiqua with Domitian Ramp.

# 23.03.2022, 21:09.
S přítelkyní jedeme poprvé do Říma za týden. Máme v plánu návštěvu mnoha památek. Uvažujeme o nejlevnější variantě pro vstupy, a jelikož jsme oba studenti - 21 let, rádi bychom využili studentské vstupné. Netušíte, zda se dá někde využít studentské vstupné, popřípadě co vše musím prokázat, aby mi ho uznali? Přítelkyně má platný ISIC, já bohužel ne, studuji kombinovaně, tudíž mám pouze studentskou kartičku, popřípadě potvrzení o studiu. Myslíte, že by jim to stačilo při uznání pro slevu? Mnohokrát děkuji za odpověď. Samuel.

Římská státní muzea a památky poskytují osobám ve věku do 26. let zlevněné vstupné, stejně jako všechna státní muzea a památky v Itálii. V praxi to znamená to, že např. v Colosseo zaplatíte € 2,00 místo € 16,00 za plné vstupné. V Colosseo je ještě povinná rezervace, poplatek činí dalších € 2,00. Věk se prokazuje dokladem, tedy např. cestovním pasem nebo občanským průkazem. Toto neplatí ve Vatikánu, který je samostatným státem a italské zákony a vyhlášky se na něj nevztahují. Tam se platí zlevněné vstupné jen do 18. let. Nicméně i studenti do 25. let mají zlevněné vstupné a to po předložení dokladu potvrzujícího zápis na univerzitu pro aktuální rok. Vámi uváděné doklady by měly stačit, posuzují to ale lidé, takže nikdy to není 100% jistota.

# 21.03.2022, 14:03.
Do Říma letíme poprvé přístí pondělí a moc se těšíme. Mohu vás poprosit o nejjednoduší cestu z letiště Fiumicino na naše ubytování na adrese Largo Arenula 11? Roma Pass máme již koupený a vyzvedneme si ho na uvedeném místě. Děkuji. Pěkný den. Petra.

Pokud pomineme taxi za € 50,00, které je nejpohodlnější, ale také nejdražší, potom je nejjednodušší cesta následující: z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 za € 8,00 na Trastevere. Vyjděte z haly, přejděte rovně náměstí Piazza Biondo Flavio na Circovallazione Gianicolenze a po této ulici jděte doleva k zastávce tramvaje. Jeďte tramvají č. 8 směr Venezia a vystupte na zastávce Arenua / Cairoli. Jděte ve směru jízdy Tramvaje po Via Arenua. Vaše ubytování je po pravé straně na rohu v místě, kde se tramvajové koleje stáčí doprava. Jízdenka BIT na tramvaj stojí € 1,50, pokud už nebudete mít . V opačném případě už samozřejmě můžete na tramvaj využít Roma Pass.

# 20.03.2022, 12:30.
Ráda bych se zeptala ohledně zakoupení vstupenek přes stránky Get Your Guide. Je nutné vstupenky někde vyměnit na pokladně? Nebo stačí je mít v telefonu? Uvidíme díky tomu nejzajímavější místa ve Vatikánu nebo je lepší zakoupit i jiný typ vstupenky? Do Baziliky sv. Petra a do kopule nahoru je nutné mít také vstupenku? Jak je případně nejlepší je zakoupit? Jsem z toho všeho trochu zmatená. Moc Vám děkuji a omlouvám se za plno otázek. Krásný den. Lucie.

Get Your Guide nabízí obrovské množství vstupenek, jízdenek, výletů atd. po celém světě, včetně Říma. U každého takového produktu je hned na začátku uvedeno, jak je to se vstupenkami. Většinou to ale kopíruje standardní postup, jaký je při rezervaci toho konkrétního produktu. Např. Vatican Museums & Sistine Chapel Entrance Ticket je třeba vyměnit na pokladně za vstupenky. Je to úplně stejné, jako když budete rezervovat vstup přes vatikánské stránky. Máte přednostní vstup v rezervovaném čase a získáváte vstupenky na pokladně, která je určená pro internetové rezervace. S výše uvedenou vstupenkou se dostanete do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple. Pokud chcete např. navštívit Vatikánské zahrady, musíte mít vstupenku pro Vatikánské zahrady, její součástí je vstup i do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple. Vstup do Baziliky je zdarma a musíte jít přes náměstí, nikoliv přes Vatikánská muzea. Vstup z Vatikánských muzeí je pouze pro skupiny s průvodcem, tedy pro ty, kteří mají zakoupenou vstupenku s průvodcem do Vatikánských muzeí a Baziliky. Do kopule je třeba mít také vstupenku, ta se kupuje až na místě.

# 19.03.2022, 15:25.
Na 1.4 mám letenku z Říma v 6:20 z letiště Fiumicino, ubytování bude na Via Fanfulla da Lodi 45. Mohla bych Vás poprosit o radu, jak se dostat na již zmíněné letiště? Moc děkuji za odpověď. Tereza.

Viz naše odpověď ze dne 12.03.2022, 09:32. Na Termini se z Vašeho ubytování dostanete nočním autobusem n5 nebo n11. N5 má zastávku na Via Prenestina. Tam se dostanete po Via Fanfulla da Lodi a vydáte se doprava ke světelné křižovatce, kde Via Prenestina přejdete na druhou stranu. Půjdete po ní doprava až k zastávce Prenestina / Giussano. N11 má zastávku na Via Casilina. Půjdete po Via Fanfulla da Lodi opačným směrem než v předchozím případě a hned odbočíte doprava na Via Braccio da Montone. Přijdete k železničnímu koridoru před kterým se vydáte doleva a po první lávce ho přejdete na druhou stranu, kde se vydáte doleva po Circonvallazione Casilina. Dovede Vás až k Via Casilina, po které půjdete doprava k zastávce. Ta se jmenuje Casilina / S. Elena. Uvedené noční autobusy jezdí 2 až 3 do hodiny.

# 17.03.2022, 22:36.
Chtěla bych se zeptat na cestu z letiště Fiumicino 13.4. do Roma Camping in Town na Via Aurelia. Přistáváme bohužel až v 19:35. Moc děkuji. Lenka.

Těch možností je několik. Z letiště Fiumicino můžete jet vlakem FL1 na Trastevere, tady přestoupit na vlak FL5 směr Civitavecchia / Grosseto a vystoupit na Aurelia. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud je to ke kempu po Via Aurelia přibližně 1 km. Jede tam ale i autobus č. 028, 246 a 985 ze strany nádraží od Via Aurelia nebo 086 a 087 ze strany nádraží od Via della Stazione Aurelia. Jízdenka stojí € 1,50. Vystoupit musíte na první až třetí zastávce podle autobusu. Je to naproti nákupnímu centru Panorama u nadchodu. Z letiště můžete jet také autobusem za € 6,00 na Termini, odtud metrem A na Cornelia, odtud přejít kousek po Circonvallazione Cornelia k zastávce autobusu před Mc Donalds' a pokračovat autobusem č. 246 směr Malagrotta a vystoupit na Stazione Aurelia (FL5). Je to před nákupním centrem Panorama. Ke kempu přejdete nadchodem. Z metra můžete vystoupit také na stanici Cipro a odtud pokračovat autobusem č. 247 směr Stazione Aurelia a vystoupit na stejné zastávce jako v případě autobusu č. 246. Všechny uvedené spoje jezdí i ve Vašem čase. Zastávka Stazione Aurelia (FL5) není konečná zastávka u vlakové stanice. Společná jízdenka na metro a autobus stojí € 1,50.

# 16.03.2022, 19:32.
Pane Řehůřku, předem děkuji za Váš web. Je studnicí nápadů. Chtěla bych Vás požádat. Budeme bydlet v Colonna Suite - Rome Termini Station, na adrese Via del Macao 12, Central Station. Přistávat budeme na Fiumicino. Jakým spojem se dostat tam i potom zpět nejlépe? Dále se chci zeptat. Ani jedna z nás šesti žen moc dobře nemluvíme anglicky ani německy, ale ať koukám na vstupenky, Vatikánská muzea + Sixtinská kaple a Koloseum, většinou jsou všechny s průvodcem, ale to mi přijde zbytečné, když mu nebudeme rozumět. Nemáte tip jak rezervovat a jít si sami? Moc děkuji za Vaši laskavost a pomoc. Hezký den. Markéta.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Z Termini to je k hotelu ještě přibližně 700 m. Můžete jít pěšky, tzn. přejděte na druhou stran nádražní haly na Via Marsala, a po Via Marsala pokračujte směrem od haly. Navazuje na ni Via Volturno, po které jděte až téměř nakonec. Odbočte doprava na Via Montebello a hned na další křižovatce na Via del Macao. Colonna Suite je po pravé straně. Můžete jet také městským autobusem. Jízdenka stojí € 1,50 nebo můžete využít časovou jízdenku, apod. Z terminálu před nádražní halou jeďte autobusem č. 66 (směr Marx), 90 (směr Labia) nebo 223 (směr Stazione La Giustiniana) a vystupte na Volturno / Cernaia. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva na Via Montebello a následně doleva na Via del Macao. Vstupenky do Vatikánských muzeí jsou i bez průvodce. Jedná se např. o produkt Vaticans Museums & Sistine Chapel Entrance Ticket. Součástí je vstup do Sixtinské kaple. Vstupenky můžete také zakoupit přes Musei Vaticani. U vstupu do Colossea se jedná o produkt Colosseum, Roman Forum, Palatine Hill Priority Tickets. Vstupenky můžete také zakoupit přes Coopculture. Doporučujeme vstupenky zakoupit přes Get Your Guide, jsou tam lepší možnosti rušení zakoupených vstupenek v případě, že nastanou nějaké změny v programu.

# 15.03.2022, 07:22.
Děkuji za odpověď. Chápu dobře, že tedy např. do Colosseo půjde s námi přes pokladnu pro držitele Roma Pass, kam se chystám udělat online rezervace vstupu? Ještě jednou děkuji za pomoc. Inka.

Ano.

# 13.03.2022, 18:03.
Jedeme s manželem a dcerou ve věku 17 let v květnu na týden do Říma. Zvažuji koupit Roma Pass. Jenom nevím, zda je ho potřeba kupovat i pro dceru? Vypadá to, že ona má spoustu vstupů na památky za snížené vstupné díky věku? A jak by potom probíhala online rezervace vstupu, když bych nám s manželem uplatňovala vstup zdarma na Roma Pass a dceři za snížené vstupné? Trochu se v tomhle ztrácím. Děkuji za pomoc. Inka.

V italských státních muzeích a památkách mají děti do 18. let vstup zdarma. se tedy pro ně nevyplatí kupovat. Dcera půjde s Vámi a ve většině případů na pokladně po prokázání věku obdrží volnou vstupenku. Někde je povinná rezervace. Např. Do Colosseo musíte mít rezervaci i s Roma Pass i při vstupu zdarma z důvodu věku. Dělá se to přes rezervační systém na Coopculture.it. V případě Roma Pass zaplatíte rezervační poplatek ve výši €2,00.

# 13.03.2022, 08:19.
Pane Řehůřku, našla jsem jízdní řád Cotral na noční autobus. Nevím, který z časů platí pro 18.4. Je to Velikonoční pondělí. Takže svátek. Mohl byste mi prosím poradit? Monika.

Pokud cestujete na Velikonoční pondělí, což je i v Itálii svátek, platí jízdní řády Festivi.

# 12.03.2022, 19:37.
Pane Řehůřku, myslíte tedy, že stačí jet autobusem ve 4:35 a na letišti být v 5:15? Odlet je v 6:20, zavazadla k odbavení mít nebudeme, jen příruční. Nevím, jak se dá spolehnout na autobusy? Pokud byste mohl mi ještě napsat nejlepší cestu do ubytování z letiště Fiumicino. Bydlíme v penzionu A Casa Di Giorgia - Corso Trieste 62. Moc Vám děkuji, Váš web je skvělý, mrzí mě, že jsem ho objevila až dnes. Monika.

Dá se to stihnout, my ale preferujeme větší rezervu. Spolehlivost autobusů je standardní, tzn. vždy se může něco naskytnout, to Vám nikdo nezaručí, že se nic nestane. Každopádně pravděpodobnost např. zpoždění z důvodu dopravních zácp je ve Vašich časech minimální. Z letiště Fiumicino jeďte na Termini. Můžete jet přímým vlakem Leonardo Express, vlakem FL1 s přestupem, autobusem nebo . Z Termini pokračujte autobusem č. 92 směr Marliana. Vystoupit musíte na zastávce Sebino. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu, odbočte doleva na Via Chiana a pokračujte až na kolmé Corso Trieste. Po tom se vydejte doprava. Hned na další křižovatce vlevo je na rohu Vaše ubytování. Z Termini můžete jet také metrem B1 směr Jonio. Vystoupit musíte na Sant' Angese - Annibaliano. Přejděte na Corso Trieste a pokračujte po něm tak, že zástavbu budete mít po pravé ruce a park po levé. Přejděte Piazza Istria a pokračujte mírně vlevo stále po Corso Trieste. Vaše ubytování je na křižovatce s Via Corsia po levé straně na rohu.

# 12.03.2022, 09:32.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás požádat o radu. 18.4. odlétáme zpět do České republiky v 6:20 z letiště Fiumicino. Bohužel mám obavy, že klasickým spojem nepřijedeme na letiště včas. Mohu Vás požádat o radu, jak se dostat včas bezpečnou a levnou dopravou? Bydlíme v penzionu A Casa Di Giorgia - Corso Trieste 62. Moc děkuji za radu, už nad tím trávím čas od 6. hodin od rána a jsem z toho zoufalá. Plánuji cestu tajně pro muže a chtěla jsem ji vymyslet včetně cesty tam i zpět. Monika.

Pokud máte tak brzy odlet a tedy musíte být ještě mnohem dříve na letišti Fiumicino, je nejrychlejší a nejpohodlnější volba taxi. To Vás ale přijde na € 50,00. Pokud chcete cestovat veřejnou dopravou, musíte se dopravit na Termini. V noci se tam nejlépe dostanete nočním autobusem. Nejblíže Vašemu ubytování je zastávka nočního autobusu n92. Od Vašeho ubytování na rohu se musíte vydat doprava po Corso Trieste a následně odbočit doleva na Via Chiana. Po té musíte jít až ke světelné křižovatce s Via Sebino a Via Tagliamento. A právě vlevo na Via Tagliamento je po pravé straně zastávka autobusu. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní jezdí dva autobusy do hodiny. Na Termini Vás zaveze za 15 minut. Z Termini potom jezdí autobusy Cotral za € 2,80. Odjezd je ve 2:34 (3:01) nebo 4:35 (5:15). První autobus z Via Giovanni Gioliti odjíždí ve 4:40 (5:28). Jízdenka stojí € 6,00. V závorce jsou uvedeny časy příjezdu na letiště.

# 11.03.2022, 21:51.
Chtěla bych vás poprosit o radu ohledně přepravy v Římě. Letíme poprvé a potřebovali bychom se co nejjednodušeji dostat z letiště Fiumicino, přílet ve čtvrtek v 16:20, na adresu Viale Giulio Cesare 237, Vaticano Prati. Zpátky poletíme v neděli ve 13:00 hodin. Je na cestu na letiště, opět Fiumicino, nutné rezervovat nějakou jízdenku předem? Jak moc se můžeme spolehnout na jízdní řád? Děkuji. Monika.

I když některé autobusy z letiště Fiumicino jezdí do blízkosti Vatikánu, konkrétně na Via Crescenzio, doporučujeme cestovat na Termini, protože blízko Vašeho ubytování je stanice metra A. Z letiště Fiumicino můžete jet vlakem. Leonardo Express Vás tam zaveze za 32 minut. Levněji se tam dostanete regionálním vlakem FL1, ale s přestupem na Trastevere a tedy za delší čas. Optimální je cestovat autobusem nebo . Z Termini potom metrem A na Ottaviano. Odtud je Vaše ubytování přibližně 200 m. Jízdenky především na autobusy doporučujeme rezervovat, jízdní řády platí ale doporučujeme počítat s dostatečnou rezervou.

# 03.03.2022, 22:29.
Pane Řehůřku, perfektně jste nám poradil, jak jet pohodlně a levně z Ciampina do centra Říma. Chtěla bych ještě jednou poděkovat a současně požádat, zda je možné podobně cestovat i z letiště Fiumicino. Nějakým linkovým autobusem nebo jen tak, jak je uvedeno u jiných dotazů. Letíme 21.4. Tak je čas. Děkuji vám i za Vaši úžasnou pomoc cestovatelům. Jarmila.

Z letiště nebo na letiště Fiumicino můžete cestovat do centra Říma vlakem, autobusem i taxi. Nejrychlejší je cesta vlakem Leonardo Express. Ten jede přímo na Termini a je tam za 32 minut. Levnější je cestovat regionálním vlakem FL1, musíte však přestupovat na Trastevere. Cesta na Termini tak trvá minimálně 50 minut. Výhodou je, že na Trastevere nemusíte přestoupit jen směrem na Termini, ale i do dvou dalších směrů - Viterbo (FL3) nebo Civitavecchia (FL5). Oba jedou také na San Pietro. Nejčastěji využívané autobusové spoje jsou nebo . Výhodou druhého je, že zastavuje i v blízkosti Vatikánu. Bílé taxi s logem města Říma Vás vyjde na € 50,00. Výrazně levnější je cestovat autobusem Cotral, to ale vyžaduje už určitou znalost místopisu, dopravy apod. Z letiště můžete jet např. na EUR Magliana a odtud metrem do centra. Autobusy Cotral jezdí i do Lido di Ostia apod.

# 03.03.2022, 08:24.
Ráda bych se zeptala, zda je nutné vytvořit rezervaci pro vstup do Andělského hradu i v případě, že mám již zakoupený Roma Pass 72 a ráda bych uplatnila druhý volný vstup právě do této památky. Pokud ano, tak kde prosím? Nemohu to nikde najít. Pouze s plným vstupným, což nechci. Moc děkuji za odpověď. Diana.

Rezervace s je povinná o víkendech a svátcích. Rezervace se doporučuje i v pracovní dny. Rezervace se provádí telefonicky nebo e-mailem. Kontakty jsou uvedeny u prodeje vstupenek na odkazu z oficiálních stránek Castel Sant' Angelo. Držitelé karty se musí prokázat na pokladně z důvodu ověření. Rezervační poplatek stojí € 1,00.

# 25.02.2022, 23:19.
Chystáme se do Říma na začátku března. Bývají tam v tuto dobu také velké fronty na památky? Je lepší si koupit vstupenky online nebo by stačilo až na místě? Děkuji. H.

V současné době z důvodu doběhu pandemie neočekáváme nadstandardní fronty u památek. Nicméně např. do Colosseo je rezervace povinná, do Vatikánských muzeí ji doporučujeme. Rezervaci lze provést např. přes Get Your Guide - Colosseo, Vatikánská muzea.

# 21.02.2022, 19:42.
Mohl byste nám prosím poradit ohledně dopravy z letiště Fiumincino na adresu: Řím, ulice Via delle Quattro Fontane. A potom zpět. Přiletíme v pondělí 7.3. kolem 15. hodiny a odlet máme plánovaný na pátek v 15:40. Tak jen abychom věděli, jakou časovou rezervu si máme nechat. A zda máme využít vlak, autobus nebo taxi. Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 13 a 5 let. Děkuji. Mirka.

Ulice Via delle Quattro Fontane je v blízkosti Termini. Tam se z letiště Fiumicino dostanete všemi uvedenými způsoby. Vlakem Leonardo Express za € 14,00, jízdní řády najdete na Trenitalia. Cesta trvá 32 minut. Autobusem Terravision za € 6,00, jízdní řády najdete na Get Your Guide. Cesta trvá 55 minut. Taxi Vás přijde na € 50,00. Cesta trvá 50 minut. Z Termini je začátek ulice pěšky 800 m a její konec 1300 m. Podle umístění Vašeho ubytování se můžete svézt metrem A za € 1,50 na Repubblica nebo Barberini. Pokud preferujete rychlost, volte vlak, pokud cenu, volte autobus. Pro cestu na letiště doporučujeme samozřejmě dostatečnou časovou rezervu.

# 19.02.2022, 00:26.
Chcela by som sa opýtať. Mám preukaz ICOM. Je platný do všetkých vatikánskych a rímskych múzeí? Chcem ísť do Kolosea a Vatikánskych zahrad, Sixtinsku kaplnku a chram sv. Petra. Ak je platný, je potrebná rezervácia? Je možné sa dostať ku hrobu Jana Pavla II.? Ďakujem. Mária.

Viz naše odpověď ze dne 17.05.2018, 15:30. Týká se římských státních muzeí a památek, tedy i Colossea. Nicméně v tomto případě je odpověď platná i pro Vatikánská muzea. Sixtinská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Vstup do Baziliky je zdarma. Vstup do nekropole má denně jen malá skupina lidí, maximálně 250. rezervace je nutná a je zpoplatněna.

# 11.02.2022, 19:31.
Na internetu jsme se dočetli, že učitelé státních škol v EU mají zlevněné vstupné do památek v Římě. Je tomu prosím tak? Jak se případně příslušnost k pedagogickému stavu prokazuje? Velice děkuji za odpověď. Honza

Je třeba si sestavit itinerář toho, co chcete navštívit. Potom projít oficiální stránky těchto památek a muzeí. Jsou tam uvedeny podmínky toho, kdo má vstup zdarma, kdo se slevou atd. Např. Colosseo umožňuje vstup zdarma téměř 20. skupinám z nichž několik se týká učitelů a studentů určitých škol z EU oborů souvisejících s uměním a historií. Jejich seznam je přímo uveden. Např. fakulta architektury. Je to třeba dokázat dokladem, ze kterého je požadované patrné. Konkrétní seznam typů škol je u různých muzeí různý.

# 07.02.2022, 10:14.
Pane Řehůřku, mám dotaz. 30.3.2022 přilétáme na Fiumicino v 15:00 hodin a bydlíme v centru Velehrad na Via delle Fornaci, 200, 00165 Roma. Jak se prosím dostaneme nejlépe tam? Větší problém vidím v tom, že nám 4.4.2022 přeložili zpáteční původní let na odpoledne na odlet už v 6:20 ráno. Je vůbec možné se tam nějak na 4. hodinu ranní dostat? Odlet je také z Fiumicino. Dále bych se prosím zeptala na možnost dostat se v neděli na náměstí na Papežovu promluvu v poledne? Je nutné se nějak registrovat, nebo kdo přijde dřív, ten se tam dostane? A poslední dotaz, rádi bychom navštívili nějakou galerii umění. Vatikánská muzea jsme již navštívili v minulosti. Doporučil byste nějakou? Předem moc děkuji za odpovědi a přeji krásný den a týden. Barbora.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere a tam přestupte na vlak FL3 nebo FL5 a pokračujte na San Pietro. Jízdenka stojí € 8,00. Vyjděte ze stanice San Pietro a pokračujte doprava po Via della Stazione di San Pietro. Dovede Vás na Via delle Fornaci. Jděte po ní doprava a dojte k Centru Velehrad, které je vzdálené necelých 100 m od křižovatky po pravé straně. První autobus za € 6,00 jede z Termini na letiště Fiumicino ve 4:40. Na místě je 5:25. Vzhledem k tomu, že máte odlet v 6:20, volili bychom jiné řešení. Z Termini jezdí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral v 0:34, 2:34 a 4:35. Připadá tedy v úvahu ten spoj ve 2:34, na letišti je ve 3:01. Jízdenka stojí € 2,80. Na Termini se dostanete nočními spoji. Můžete jet s rezervou standardním autobusem č. 64, jehož poslední spoje odjíždění z vlakové stanice San Pietro v 0:08, 0:19 a 0:30. Na místě je za necelých 40 minut. Nebo můžete přejít po Via delle Fornaci k Vatikánu a odtud z Via di Porta Cavalleggeri jet nočním autobusem n46 nebo n98 na Termini. Cesta nočními autobusy trvá necelých 20 minut. Jízdenka ve všech případech stojí € 1,50. Autobus n46 jezdí po půl hodině, autobus n98 po 40. minutách. Autobus č. 64 jezdí i po Via delle Fornaci. Vstupenky na všechny papežské ceremonie je možné zdarma zarezervovat na Prefektuře papežského domu. Na Angelus v neděli na Svatopetrském náměstí ve 12:00 vstupenky nutné nejsou. Těch zajímavých galerií umění je v Římě několik. Záleží na tom, co Vás přesně zajímá a co chcete vidět. Obecně bychom doporučili např. Galerii Borghese.

# 12.01.2022, 09:33.
V únoru 23.2. letíme s manželem do Říma - dárek. Přílet na Ciampino je přibližně v 17:00. Potřebovala bych poradit, jak nejjednodušeji se dostat z letiště na ubytování. Je to kousek od Kolosea, Zefiro Home B&B, Via dei Serpenti, 170. Angličtinu dávám jen v základech a manžel vůbec. V Google mapách je několik variant dopravy, nicméně vzhledem k jazykové bariéře bych potřebovala poradit nejjednodušší cestu, klidně i kousek dojdeme. Přinejhorším bychom to řešili taxíkem, dívala jsem se, že cena by byla přibližně € 50,00 Tedy podle internetu, pokud to nedoporučíte. Cesta na letiště pak předpokládám bude stejná. Odlétáme domů v neděli. Předem děkuji za informace. Marcela.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Termini a odtud metrem B na Cavour. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Její platnost je 100 minut. Na Termini hned přestupte, nevycházejte ven přes turnikety, abyste si nemuseli kupovat další jízdenku. K Vašemu ubytování se dostanete po Via Cavour a následně doprava na Via dei Serpenti nebo po Via Leonina a následně doleva na Via dei Serpenti.

# 07.01.2022, 16:17.
Prosím o informaci, zda se dá v Římě nebo online zakoupit 10-ti denní studentská jízdenka a zda by se nenašel vhodný penzion k ubytování. Děkuji za odpověď. Libuše.

O takové jízdence nevíme, že by existovala. Nabídku penzionů a dalších ubytovacích kapacit najdete na Booking / Řím.