ŘÍM 2021

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2021

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2021. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 15.12.2021, 14:54.
Pane Řehůřku, prosím o radu, jak se nejjednodušeji dostaneme z nádraží Termini na tuto adresu: 58 Via del Boschetto Rione Monti 00184 Řím. Moc děkuji. Blanka.

Těch možností je několik, všechny jsou jednoduché. Z teminálu před nádražní halou jeďte autobusem č. 40 směr Traspontina / Conciliazione. Vystupte na druhé zastávce Nazionale / Quirinale. Jděte ve směru jízdy autobusu, hned přejděte po přechodu na druhou stranu ulice, vydejte se podél vysoké zdi parku Villa Aldobrandini a jděte podél této zdi pořád tak, že ji budete mít po levé ruce. Po Via Panisperna dojdete na roh tohoto komplexu a stále pokračujte rovně po Via Panisperna. Druhá křižovatka je s Via del Boschetto. Po té se vydejte doleva. Vaše ubytování je po pravé straně. Druhou možností je jet metrem B směr Laurtentina a vystoupit na stanici Cavour. Z metra vyjděte na Via Urbana, pokud se Vám to nepovede, sejdete na ní z Via Cavour po dvojitém schodišti. Z Via Urbana pokračujte přes Piazza della Suburra na Via Leonina a z ní odbočte doprava na Via dell' Angeletto. Na ní plynule navazuje Via del Boschetto. Vaše ubytování je za dvěma křižovatkami po pravé straně.

# 16.11.2021, 08:23.
Pane Řehůřku, mnohokrát děkuji za Vaše předchozí odpovědi. Mám ještě jednu prosbu. Zítra odlétáme a když jsem si naplánovala Váš popis cesty k ubytování od stanice metra, ukazuje mi to omezení na trase a trasa vede oklikou. Je možné, že se ze stanice metra nedostanu, je uzavřená, tak jak popisujete? Mnohokrát děkuji za Váš čas a odpověď. Petra.

Nevíme o tom, že by byla stanice metra Spagna uzavřená. Před několika dny se to sice stalo, ale jen v době jejího ranního otevření. Na konci října zase kvůli sammitu G20 od 14:00 do 20:00. Stejně tak nevíme o nějakých omezení na trase mezi Cinecitta' a Spagna. Nepředvídané okolnosti mohou samozřejmě nastat - uzavření stanice, uzavření ulice, stávka atd. To ale neovlivníte a budete to muset řešit až v okamžiku, kdy se něco takového stane.

# 06.11.2021, 22:33.
Pane Řehůřku, velice děkuji za cenné rady. Cesta se blíží. Doufám, že odletíme. Prosím Vás ještě o radu, kde koupíme BIT jízdenku na linku 520 z Ciampina, zda na letišti, nebo přímo v autobusu. A druhý dotaz, kde objednat vstup do Sant' Angelo. Našla jsem stránky GEB ART, ale nenabízí mi to koupi pro Roma Pass. Děkuji za Vaši případnou odpověď. Letíme v pátek 12.11. S pozdravem Jarmila.

Viz naše odpověď ze dne 27.07.2021, 09:32. Pro přímý vstup do Castel Sant' Angelo bez rezervace je pro držitele vyhrazený turniket.

# 03.11.2021, 13:26.
Poprosil bych o radu. Na konci listopadu budu pobývat v Římě a rád bych zajel 28.11. vlakem do Pompejí + Vesuv a večer zpět. Mohu požádat o informace, jak se tam nejlépe dopravit? Do Neapole využiji nejspíš rychlejší, i když dražší spoj, ale jak dál z Neapole? Děkuji. Radek.

Do Neapole se dostanete z Říma vlakem Trenitalia. Z Neapole do Pompei kombinací autobusu a vlaku. Jízdní řády a ceníky jsou na výše uvedených stránkách. Přímo z Říma do Pompei jezdí autobus Flixbus. Z Pompei pod Vesuv jezdí autobusy EVN, stejně tak z Vesuvu do Neapole jezdí autobusy EVN. Časově je to ale víceméně neřešitelné. Doporučujeme organizovaný výlet přímo z Říma: From Rome: Pompeii and Mt. Vesuvius Volcano Full-Day Trip. Rezervaci můžete ještě 24 hodin před odjezdem zrušit.

# 28.10.2021, 08:16.
Zjistila jsem, že do Vatikánských muzeí je poslední neděli v měsíci od 9:00 do 12:30 volný vstup. Je nutné se i na tento termín rezervovat? Moc děkuji za odpověď. Jolana.

Poslední neděli v měsíci, kdy bývá volný vstup do Vatikánských muzeí, rezervace neprobíhají. Nicméně fronta ubíhá rychleji, protože se nekupují vstupenky. Vzhledem k probíhající pandemii Covid-19 však byly volné vstupy poslední neděli v měsíci dočasně zrušeny. Poslední neděli v měsíci, stejně jako ostatní neděle, je ve Vatikánských muzeích zavřeno.

# 21.10.2021, 00:10.
Prosím o radu. Dá se na Termini dojet z Ciampina i obyčejným autobusem nebo pouze spojem Terravision, tzn. zda se dá už na letišti koupit Roma Pass a eventuálně na linkový autobus použít. Druhý dotaz se týká rezervace vstupu do Colossea. Nemohu najít, kde rezervaci provést pro 3 osoby. Děkuji. Jarmila.

Z letiště Ciampino jezdí autobus č. 520 na Cinecitta' a odtud můžete na Termini pokračovat metrem A. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma a můžete použít např. jízdenku BIT nebo i Roma Pass. doporučujeme si zakoupit přes výše uvedené stránky a následně vyzvednout na infopointu na letišti Ciampino. Otevřeno je od 8:30 do 18:00, Rezervaci do Colosseo je možné provést přes stránky Coopculture nebo Get Your Guide.

# 20.10.2021, 17:53.
Pane Řehůřku, v pondělí 25.10. přiletíme na letiště Roma Fiumicino - Terminál 3 a budeme ubytovaní na adrese Via Nicolo III, 8 int 3, Roma, Lazio 00165, Italy. Jak nejlépe se dostaneme z letiště? Dále bych Vás poprosila, zda mi můžete poradit ještě cestu 28.10. Odlétáme v 17:40 z letiště Ciampino. Plán cesty jsem si předběžně již našla, ale nevím jaký lístek, v kterém autobuse platí a jaká je cena. Předem moc děkuji za odpověď. Ilona.

Z letiště Fiumicino na uvedenou adresu doporučujeme cestovat regionálním vlakem Trenitalia za € 8,00. Je to s přestupem na Trastevere. Vystoupit musíte na San Pietro. Z nádražní haly vyjdete na Piazza Stazione di San Pietro a vydáte se doleva po Via Innocenzo III. Hned na první křižovatce odbočíte doprava na Via Nicolo III. Vaše ubytování je po levé straně. Od nádraží je to 200 m. Na letiště Ciampino doporučujeme cestovat kombinací vlaku, metra a autobusu. Popojeďte vlakem jednu zastávku na Valle Aurelia a odtud pokračujte metrem A na Cinecitta' a odtud autobusem na letiště Ciampino. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy použít standardní jízdenky. Z nádraží San Pietro můžete také cestovat autobusem č. 64 na Termini a odtud autobusem za € 6,00 na letiště Ciampino.

# 19.10.2021, 20:13.
Děkuji za první odpověď. V podstatě jsme se rozhodli o parkování s tím, že se bude jednat o Parking Park & Ride blízko konečné stanice metra A (Anagnina) nebo B (Rebibbia). Ubytovaní jsme na adrese Piazza di S. Egidio, 9, 00153 Roma. Prosím o doporučení dopravy do místa ubytování, resp. zda by nestálo za zváženou využití taxi služby pro 3 osoby (2 osoby ve věku přes 70 let), včetně přibližné ceny za taxi. Předem děkuji za odpověď a na Řím se hodně, hodně těším. Vladimír.

Z Anagnina nebo Rebibbia jeďte metrem na Termini. Tady přestupte na autobus H a pokračujte směr Dei Capasso. Vystupte na zastávce Sonnino / S. Gallicano. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava na Via della Lungaretta. Ta Vás dovede na Piazza di Santa Maria. Přejděte toto náměstí rovně na Via della Paglia, která Vás dovede na okraj Piazza di S. Egidio. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. V případě taxi počítejte s cenou kolem € 30,00 (Anagnina) resp € 25,00 (Rebibbia) v běžném termínu - přes den během týdne. Cena autobusu i taxi je bez ohledu na věk dospělých osob.

# 15.10.2021, 01:16.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostat z letiště Ciampino do hotelu Arco di Galliano? Na Internetu píší, že vlakem do zastávky Termini. A prosím, jak a kde koupit Roma Pass a kolik stojí? Vztahuje se na jízdu vlakem? Děkuji moc. Andrea.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Vittorio Emanuelle. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Z jednoho rohu náměstí Piazza Vittorio Emanuelle II vychází ulice Via dello Statuto. Po té se vydejte a hned odbočte doprava na Via Pellegrino Rossi. B&B Arco Di Gallieno je po pravé straně. můžete zakoupit na výše uvedených stránkách a vyzvednout si ho na letišti Ciampino. Na 48 hodin stojí € 32,00, na 72 hodin stojí € 52,00. V ceně je i výše uvedená doprava.

# 08.10.2021, 10:53.
Můžete mi poradit? Někde na internetu jsem se dočetl, že z Vatikánských muzejí se dá na konci prohlídky vstoupit do Baziliky sv. Petra. Lze se tak vyhnout frontám. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Vladimír.

Ano, je to pravda. Toto je však umožněno jen organizovaným skupinám s průvodcem. Kombinované prohlídky Vatikánských muzeí a Baziliky s průvodcem je možné zakoupit na Musei Vaticani nebo Get Your Guide.

# 07.10.2021, 13:26.
Prosím o informaci, jak je to se vstupným do Vatikánu pro děti do 18. let. Předem děkuji za informaci. Kristina.

Do Vatikánských muzeí mají děti do 6. let vstup zdarma, děti do 18. let mají nárok na zlevněné vstupné a studenti do 25. let mají nárok na zlevněné vstupné po předložení studentského průkazu.

# 07.10.2021, 09:13.
Jsme tady v Římě celý týden a máme před sebou Čt-Pá-So. V neděli ráno odlétáme. Do pátku, do 12. hodin nám platí 72. hodinový Roma Pass zakoupený přes Get Your Guide. Máme už jeden volný vstup - Andělský hrad. Proč Vám píšu? Nedaří se mi udělat rezervaci na Colosseum. Chceme tam uplatnit druhý volný vstup na Roma Pass. Poraďte prosím. Velmi děkujeme za Váš čas. Bohuslav.

Bohužel do 10.10.2021 včetně není možné vstup do Colosseo již rezervovat.

# 01.10.2021, 16:57.
Pane Řehůřku, nakonec jsme vybrali ubytování na Via del Corso 504, Spagna, Rose Roma. Mohu poprosit o popis cesty z letiště Ciampino a popř. cestu zpět, pokud se bude lišit? Dále mám dotaz ohledně vstupu do státních muzeí zdarma pro studenty 16 let, najdu někde seznam, kterých se to týká a může jít syn do muzea sám nebo musí jít v doprovodu dospělé osoby? Vstupenky je potřeba nějak dopředu rezervovat nebo stačí přijít rovnou k pokladně na místě a prokázat se věkem? Děkuji. Petra.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Spagna. Z Piazza di Spagna jděte po Via del Babuino až ke kostelu Sant' Atanasio dei Greci. Za ním odbočte doleva na Via del S. Giacomo, která Vás dovede k dalšímu kostelu San Giacomo in Augusta na Via del Corso. Po Via del Corso se vydejte doprava. Vaše ubytování je po levé straně. Seznam státních muzeí v Římě najdete např. na iMusei di Roma. Jsou musea a památky, kde je nutná rezervace, např. Colosseo. V rezervačním systému si vyberete vstupenku zdarma a na místě doložíte potřebné doklady.

# 01.10.2021, 12:26.
Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor ohledně výletu do Tivoli z Říma. Vyplatí se si výlet oragizovat samostatně nebo si raději zaplatit výlet a ušetřit čas i nohy? Platí Roma Pass i tam? Chtěli bychom tam jet z nádraží Termini a obejít hlavní 3 památky. Hadrianova Villa se zdá být daleko, jak se tam prosím dostaneme? Ještě bych se zeptala na nejméně složitou cestu z letiště Ciampino na naší nejbližší stanici metra u hotelu - Cipro. Webová stránka ATAC je něco jako u nás IDOS? Moc děkuji za odpověď. Magda.

Organizovaný výlet je vždy pohodlnější než individuální výlet. Máte zajištěnou dopravu, vstupenky, termín i program. Na druhé straně je to o něco dražší a nejste pánem svého času. Organizované výlety můžete zakoupit přes Get Your Guide. v Tivoli nevyužijete. Pro individuální návštěvu Tivoli je výhodné si zakoupit Villae Pass Tivoli za € 25,00. Nejlepší doprava do Tivoli je z Ponte Mammolo (metro B) autobusem Cotral. Zastávky má i u památek. Městskou dopravu v Tivoli provozuje Cat. Z letiště Ciampino se ke stanici metra A dostanete autobusem č. 520. Jedná se o okružní linku a zaveze Vás na Cinecitta'. Linka je v tarifním pásmu Metrebus Roma, využijete tedy všechny standardní jízdenky i . Z Cinecitta' potom pokračujete metrem A na Cipro. ATAC je přímo stránka dopravce. Najdete tam i jízdní řády, nicméně ne vždy jejich vyhledávač najde optimální spojení.

# 01.10.2021, 03:19.
Jak jsem se dočetla na Vašich stránkách, první neděli v měsíci se dá navštívit zdarma Kapitolské Museum a Andělský hrad. Je nutná rezervace pro vstup? A jak potom tuto rezervaci udělat? Všude mi to při rezervaci nabízí pouze plně vstupné. Děkuji za odpověď. Květa.

Vstup zdarma první neděli v měsíci do státních muzeí a památek byl pozastavený z důvodu pandemie Covid-19. Rezervace je víceméně nutností a provádí se přes Gebart, resp. Vivaticket. Rezervaci můžete provést i přes Get Your Guide.

# 30.09.2021, 07:45.
Měla bych prosbu. Letíme 26.12. do Říma. Je tento den všude zavřeno? Nebo např. restaurace jsou otevřené? Děkuji. Blanka.

26. prosince bývají restaurace otevřené, většina obchodů zavřená, supermarkety otevřené. Muzea a památky mají většinou zavřeno o den dříve, Vatikánská muzea i 26. prosince. Vše může být samozřejmě přizpůsobenou dle aktuálního průběhu pandemie Covid-19.

# 29.09.2021, 21:43.
Děkujeme za velmi praktické informace o dopravě do Neapole. Praha má portál Citybee. Je to portál na divadla, koncerty, zábavu, restaurace, apod. Má prosím Řím také takové portály? Velmi děkuji za odpověď. Bohuslav.

Zkuste portál Roma Culture.

# 29.09.2021, 17:05.
Pane Řehůřku, letos jste mi již párkrát poradil ohledně dovolené ve Vieste a v Benátkách. Tentokrát bych Vás chtěla požádat o pár rad ohledně našeho výletu do Říma. Letíme od 17.11. do 20.11.2021 na letiště Ciampino. Předběžně mám vytipováno ubytování na Via dei Fienaroli 10, Trastevere nebo Via del Corso 504, Spagna. Zajímal by mě dojezd z letiště. Zda se to dá zvládnout na jízdenku na 100 minut a potom případná vzdálenost k hlavním památkám v Římě. Předpokládám že 10 až 15 km za den ujdeme. Jaké místo byste mi spíše doporučil, co se týká okolí a prostředí a myslíte, že je v tomto termínu ještě potřeba rezervaci do známých památek, např. do Vatikánských muzeí? Děkuji. Petra.

Magenta Deluxe Fienaroli 1 a Magenta Deluxe Fienaroli 2 na Via dei Fienaroli 10 a 504 Corso Suites na Via del Corso 504 jsou dostupné městskou dopravou do 100 minut. Nicméně vždy doporučujeme mít v záloze další jízdenku BIT pro případ nepředvídaných událostí. Z obou ubytování jsou hlavní památky přibližně stejně vzdálené, volte ubytování podle toho, jak vyhovuje Vašim preferencím. Via del Corso má lepší polohu z pohledu dopravy. Co se týče rezervací, z důvodu Covid-19 jsou např. Ve Vatikánských muzeích jednou z podmínek, např. do Colosseo také povinná a to pouze v režimu print@home. U ostatních muzeí a památek se podle itineráře podívejte na jejich oficiální stránky.

# 27.09.2021, 08:42.
Ráda bych poprosila o radu, jak se nejlépe dostat z letšitě Leonardo da Vinci, Fiumicino, kam přiletím ve 14:25 v neděli 5. prosince 2021 na ubytování do Říma, Via Rasella, 53, Řím. A jak mohu koupit vstupenky do Kolosea a Vatikánských muzeí bez průvodce? Jaké stránky mám použít a mohu platit kartou? Děkuji předem za odpověď a přeji moc krásný den. S pozdravem Marcela.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 7,00 a odtud pokračujte metrem A na Barberini za € 1,50. Z Piazza Barberini jděte po Via del Tritone a na první křižovatce odbočte doleva na Via del Boccaccio. Dovede Vás na Via Rasella. Po té se vydejte doprava. Vaše ubytování je po levé straně. Od stanice metra je to 350 m. Vstupenky do Colosseo koupíte přes Coopculture a do Vatikánských muzeí přes Musei Vaticani. Vstupenky můžete zakoupit společně také přes Get Your Guide. Ve všech případech je možné platit kartou.

# 25.09.2021, 15:19.
Řehůřkovi, cestujeme do Říma autem na 4 až 5 dnů s předpokládaným příjezdem 28.10.2021 v dopoledních hodinách. Ubytování máme zajištěno na adrese Piazza di S. Egidio, 9, 00153 Roma RM, Italy a počítáme s parkováním v některém z Parkhotelů. Prosím vás o informace: 1. Jakou doporučujete nejvhodnější cestu? Počítám s cestou přes Německo a přes Brenner. 2. Doporučení vhodného parkhotelu a dopravu na adresu ubytování. 3. Nejvhodnější cestování po Římě hromadnou dopravou. Předem děkuji za odpověď. Vladimír.

Vaše optimální trasa je Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Řím. Na poplatcích zaplatíte € 9,50 za desetidenní rakouskou dálniční známku, € 10,00 za průjezd Brennerem a € 52,40 na mýtném v Itálii. To samé při cestě zpět. Vzhledem k délce trasy to nemá význam objíždět mimo dálnici. Taková trasa vede z Brenneru po SS12 až do Pisa přes Veronu a Modenu, dále potom po SS1 až do Říma. Na této trase sice ušetříte na mýtném, strávíte tam však hodně času. Pokud byste chtěl realizovat alespoň nějakou úsporu, potom vhodným řešením může být sjet ve Florencii na Impruneta a pokračovat po bezplatné dálnici přes Siena a Grosseto na západní pobřeží. Odtud po SS1 do Říma. Můžete to kombinovat od Tarquinia po dálnici, která Vás vyjde na € 3,60. V Trastevere můžete zaparkovat na parkovišti ATAC na Via delle Mura Portuensi 25. Je v provozu 24 hodin a za denní tarif zaplatíte € 1,50 a noční tarif (20:00 až 6:00) € 3,00. Je tam platební automat. K dispozici je ale jen 221 míst. Parkoviště je mimo ZTL (musíte přijet od jihozápadu). Pěšky je to k Vašemu ubytování 1 km. Můžete popojet tramvají. Přejděte na Viale di Trastevere a odtud pokračujte tramvají č. 8. Vystupte na Belli před řekou a odtud po Via della Renella a Via della Pelliccia dojdete na Piazza di San Egidio. Doporučujeme si najít alternativní parkovací možnosti. Můžete k tomu využít např. Park Via. Pro hromadnou dopravu můžete využít časové jízdenky Rome 24H za € 7,00, Rome 48H za € 12,50, Rome 72H za € 18,00 nebo týdenní CIS za € 24,00.

# 23.09.2021, 18:56.
Jsem nadšená z Vašeho fóra. Spoustu informací jsem již získala. Moc děkuji. Mám dotaz. 23.10. až 28.10.2021 letím s dětmi ve věku 11 a 13 let do Říma. Jsou v tomto období nějaké volné vstupy na památky? Mají děti 7. denní jízdenku také za € 24,00? Děkuji. Blanka.

Do státních muzeí a památek mají děti do 18. let vstup zdarma. Obecně ve Vašem období volné vstupy nejsou. Nicméně podle svého itineráře navštivte oficiální stránky jednotlivých muzeí a památek, které chcete navštívit. Je možné, že nějaký den tam bude vyhlášený volný vstup. V Římě jsou samozřejmě i muzea a památky celoročně s volným vstupem, např. Villa di Massenzio, Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco, Museo delle Mura, Museo Carlo Bilotti, Museo Napoleonico, Museo Pietro Canonica, Museo della Repubblica Romana e della Memoria Garibaldina, Museo di Casal de' Pazzi, Accademia nazionale di San Luca, Museo Boncompagni Ludovisi per le Arti Decorative, il Costume e la Moda, Museo Hendrik Christian Andersen, Museo Giacomo Manz?, Studio di Luigi Pirandello, Casa Museo di Mario Praz, Museo storico della Liberazione, MUSA, Museo teatrale del Burcardo, Museo della Zecca di Roma, Museo del Trasporto, Museo storico dei Vigili del Fuoco. Děti do 10. let cestují v doprovodu dospělé platící osoby zdarma, starší děti platí plné jízdné.

# 20.09.2021, 10:29.
Prosím o radu ohledně vstupu do Vatikánu, Baziliky sv. Petra. Abychom nemuseli čekat fronty. Děkuji za informaci. Kateřina.

Nejméně lidí bývá v Bazilice hned ráno, tj. od 7:00. Můžete si také zakoupit některý ze vstupů s průvodcem, viz Get Your Guide.

# 15.09.2021, 07:13.
Děkuji za radu a ještě prosím, nevyplatí se koupit nějaká vícedenní jízdenka, která platí při tolika přestupech? Marcela.

Na spojení z letiště Fiumicino, tj. ve Vašem případě na vlak Trenitalia FL1 nebo autobus SIT Bus Shuttle, nelze použít časové jízdenky v tarifním pásmu Metrebus Roma. Jízdenku na vlak využijete až do cílové stanice s přestupem. Na městské autobusy potom potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50. Ta je platná 100 min. Pokud budete během pobytu více cestovat, je možné, že se Vám časové jízdenky vyplatí.

# 14.09.2021, 21:08.
Moc bych vás chtěla poprosit, zda byste mi neporadil, jak se dostanu z letiště Fiumicino do ubytování 21 Corso d' Italia, Via Veneto, Řím, 00198, Itálie. Prosím ještě z tohoto ubytování na letiště Ciampino. Moc děkuji. Renata.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 nebo autobusem SIT Bus Shuttle za € 7,00 na Termini. Odtud, z terminálu před nádražní halou, jeďte autobusem č. 92 (směr Marliana), 223 (směr La Giustiniana) nebo 910 (směr Mancini) a vystupte na zastávce Puccini. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru příjezdu autobusu a hned na křižovatce odbočte doprava na Corso d' Italia. Via Veneto Suites najdete po pravé straně. Na letiště Ciampino musíte jet autobusem č. 92 ze zastávky Puccini ve stejném směru jako při cestě tam, tj. autobusem pokračovat. Vystoupit musíte na zastávce Tartini a odtud pokračovat autobusem č. 223 nebo 910 na Termini. Z Termini potom autobusem za € 6,00 nebo SIT Bus Shuttle za € 6,00 na letiště Ciampino.

# 13.09.2021, 21:48.
Zdá se mi to hrozně složité, výlet jsem tedy upravila, a raději pojedeme z letiště rovnou do kempu Roma. Můžu vás ještě poprosit o radu, z letiště Fiumicino do Via Aurelia, 831, 00165. Marcela.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem Trenitalia na Ostiense a odtud pokračujte jako v odpovědi ze dne 12.09.2021 20:26. Z letiště můžete jet také SIT Bus Shuttle, vystoupit na zastávce Via Aurelia a kousek odtud ze zastávky Madonna del Riposo pokračovat autobusem č. 247 ke kempu.

# 13.09.2021, 07:43.
Pane Řehůřku, chtěla bych vás požádat o radu ohledně dopravy z Termini na Fiumicino. Odlétáme 1.10.2021 v 7:00, na letišti bychom rádi byli s předstihem okolo 5:30. Můžete mi prosím doporučit nějaké spojení? Autobus Terravision přijíždí až v 6:15. Mnohokrát děkuji. Veronika.

V noci jezdí z Termini na letiště Fiumicino autobusy Cotral. Jízdní řády jsou na výše uvedených stránkách.

# 12.09.2021, 20:26.
Prosím vás o radu. Přiletím na letiště Fiumicino a ráda bych navštívila Ostia Antica a moře, potom se jela ubytovat do Camping Roma in Town, můžete mi poradit nejvhodnější dopravu? Děkuji. S pozdravem Marcela.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral do Lido di Ostia na konečnou Piazza Stazione. Odtud pokračujte městským vlakem Roma - Lido na Ostia Antica. K ubytování v Roma Camping in Town se dostanete vlakem Roma - Lido na konečnou Porta S. Paolo. Přejděte na vlakové nádraží Ostiense a pokračujte vlakem Trenitalia na Aurelia. Odtud popojeďte autobusem 028, 086, 087, 246, 247 nebo 985 ke kempu. Z Porta S. Paolo můžete také přejít na stanici metra Piramide a odtud pokračovat metrem B na Termini a následně metrem A na Cipro. Odtud potom autobusem č. 247 ke kempu, zastávka je u nákupního centra Panorama.

# 02.09.2021, 13:41.
Pane Řehůřku, včera jsem se vrátila velmi spokojená z Říma. Chci Vám tímto velmi poděkovat, neboť díky Vaším velmi dobrým tipům jsem se tam velmi dobře a rychle zorientovala a prožila tak celý pobyt bez stresu a zbytečné ztráty času. Mějte se moc hezky a ať se Vám daří. Renata.

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu.

# 31.08.2021, 12:10.
Jedu na začátku října do Říma a rád bych se zeptal, zda i nadále platí otevření některých muzeí a památek první neděli zdarma a zda jsou akceptovatelné fronty. Ptám se v kontextu možného pořízení Roma Passu. Plus prosím o tip na nějaké restaurace, typické jídlo atd. Jedu do Říma s manželkou a rád bych nasál zdejší atmosféru. Děkuji a přeji vše dobré. Jan.

Viz naše odpověď ze dne 19.07.2021, 15:28. a ze dne 22.04.2019, 20:54.

# 30.08.2021, 20:55.
Pane Řehůřku, je prosím možné zakoupit vstupenky pouze do Vatikánských zahrad? Vatikánská muzea jsme navštívili již v minulosti. Děkuji pěkně. Michaela.

V ceně je vždy i vstupenka do Vatikánských muzeí.

# 30.08.2021, 15:14.
Prosím o radu. Jak je to letos s volnými vstupy na památky v Římě? 1. neděli v měsíci, konkrétně na Colosseum. Platí to i v září, tj. 5.9.2021 nebo až od října? Nepovedlo se mi tuto informaci dohledat, o volných vstupech až od 1. října jsem našla zmínku jen u Andělského hradu. Moc děkuji. Marcela.

Viz naše odpověď ze dne 19.07.2021, 15:28.

# 30.08.2021, 11:42.
Poslední víkend v září plánujeme navštívit Řím. Ráda bych rezervovala vstupenky do Vatikánských muzeí a Sixtinské kaple pro dva studenty na poslední neděli v měsíci 26.9.2021, kdekoli ale zadám vybraný termín, tak vstupenky nejsou k dispozici. Je tedy obnoven vstup zdarma do muzeí poslední neděli v měsíci, nebo je každou neděli zavřeno? Děkuji. Martina.

Mimořádné otevírací hodiny poslední neděli v měsíci byly pozastaveny. Viz naše odpověď ze dne 19.07.2021, 15:28 a také oficiální vyjádření Vatikánských muzeí.

# 29.08.2021, 19:24.
Chtěla bych vás požádat o radu, jak se dostat z letiště Ciampino k našemu hotelu Cristoforo Colombo za použití místní hromadné dopravy. Ještě mám jeden dotaz. Když chci jet vlakem do Lido di Ostia, stačí mi jízdenka na 100 minut? Děkuji. Hezký den. Lucie.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 720 na Laurtentina. Přejděte na druhou stranu Terminálu a pokračujte autobusem č. 778. Vystupte na zastávce Colombo / Atlantico a pokračujte autobusem č. 070 nebo č. 709. Vystupte na zastávce Colombo / Pacifico. Hotel Colombo je hned u zastávky. Dostanete se tam cestou mezi zastávkou a čerpací stanicí. Jízdní řády najdete na ATAC. Měla byste to stihnout do 100 minut. Vlak Roma - Lido do Lido di Ostia je celý v tarifním pásmu Metrebus Roma. Lze na něj použít i jízdneku BIT.

# 29.08.2021, 11:07.
Pane Řehůřku, prosím Vás o radu. Jak se dostanu z letiště Ciampino do Infinity Hotelu St. Peter na ulici Via Catone 34 v pozdních večerních hodinách dne 2.9.2021? A dále prosím o radu, jak se dostanu z tohoto hotelu dopravou ke Koloseu. Moc Vám děkuji za odpověď. Lenka.

Nevíme, co jsou podle Vás pozdní večerní hodiny. Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Odtud jděte po Via Ottaviano směrem k Vatikánu a na Via Germanico odbočte doleva. Dovede Vás na Via Cartone, která z ní odbočuje doprava. Infinity Hotel St. Peter je po pravé straně. Ke Koloseu se dostanete metrem A na Termini a odtud metrem B na Colosseo. Poslední okružní linka č. 520 z Cinecitta' vyjíždí ve 23:30. Poslední metro A vyjíždí z Anagnina ve 23:30, v pátek a v sobotu v 1:30. Mimo tuto dobu jezdí po lince metra noční spoj nMA.

# 28.08.2021, 18:04.
Chtěla bych se zeptat na nejlevnější cestu, kterou by se dalo dostat z letiště Ciampino do Říma. Letím poprvé a tak bych uvítala jakoukoliv radu. Děkuji. Terezie.

Z letiště Ciampino jezdí dva spoje, které jsou součástí městské hromadné dopravy, můžete tedy na ně využít jízdenky v tarifním pásmu Mterebus Roma. Jedná se o autobusovou linku č. 520, která Vás zaveze ke stanici metra A Cinecitta' a autobusovou linku č. 720, která Vás zaveze ke stanici metra B Laurentina. Odtud se potom se stejnou jízdenkou dostanete metrem dále do centra Říma. Základní jízdenka na 100 minut BIT stojí € 1,50.

# 27.08.2021, 11:44.
Vážený pane, rád bych se zeptal, jak se dostat na letiště Fiumicino v nočních hodinách z Termini, ideální příjezd kolem 3:30 ráno. S partnerkou jsme našli noční autobus Cotral ve 2:35, bohužel místní o nočních spojích nic nevědí. Za každou radu budeme vděčni. Děkuji. Patrik.

Ano, je to pravda. Autobus Cotral jezdí z Termini na letiště Fiumicino ve 2:35 a na letišti je ve 3:15. Tento spoj jezdí každý den, dřívější jezdí každý den v 0:35, v neděli a ve svátek jede ještě spoj v 1:35. Z Termini by měl odjíždět z terminálu před halou a cena jízdenky by měla být € 5,00, při nákupu v autobuse € 7,00.

# 26.08.2021, 16:21.
Ryanair nám přeložil odlet z 11. hodin na 8 hodin v neděli. Na letišti Ciampino bychom tedy už měli být nejpozději v šest. Jsme ubytovaní soukromě v části Torvaianica. Vyhledala jsem spoj autobusem Cotral ve 22:35 na Laurentina a potom poslední autobus č. 720 na letiště, ale to je údajně od 23:00 do 4:00 zavřené. Co byste nám doporučili? Ranní autobus do Říma nejede první před 5. hodinou, to je pro nás pozdě. Taxikem jet nechceme. Dana.

Pokud chcete jet veřejnou dopravou, potom musíte jet autobusem Cotral v sobotu ve 23:30, na Laurentina je v 0:45. Odtud musíte pokračovat městskou noční autobusovou linkou nMB na Termini. Jede v 1:05, 1:25, ... Na Termini budete muset počkat v čekárně. Ve 4:30 odjíždí autobus z Via Giolitti (vedle nádražní haly) na letiště Ciampino. Jízdenka stojí € 6,00 a na místě je v 5:10. Další jede ve 4:50 a na místě je v 5:30. Každá další možnost (např. ubytování na letišti) je dražší než taxi.

# 23.08.2021, 16:26.
Prosím o pomoc. Jak se dostat z Říma do Tivoli soukromě a jak se dají koupit vstupenky? Moc děkuji. Plánujeme tam jet pozítří. S pozdravem Ivana.

Dio Tivoli jezdí vlaky Trenitalia z Termini za € 2,60 a z Tiburtina za € 3,00. Autobusy Cotral z Ponte Mammolo za € 1,30. Na Tiburtina nebo Ponte Mammolo se dostanete metrem B. Vstupenky zakoupíte např. přes Coopculture nebo Get Your Guide.

# 18.08.2021, 09:11.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostat z letiště Ciampino do Lido di Ostia? Nejlépe hromadnou dopravou. A kolik by stálo Taxi? Děkuji moc. Zuzana.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 720 na Laurentina, odtud pokračujte metrem B na EUR Magliana a následně vlakem Roma - Lido do Lido di Ostia. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma. U taxi počítejte mezi € 50,00 až € 60,00.

# 16.08.2021, 19:19.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné stihnout v sobotu let z letiště Ciampino v 6 hodin ráno městskou dopravou, když nemáme nic na odbavení? Děkuji Vám za odpověď. Alena.

První autobus č. 520 odjíždí z Anagnina bohužel až v 5:30. Stejně tak autobus č. 720 z Laurentina. Jiná městská doprava tam nejezdí. Jezdí tam komerční spoje, např. z Termini, konkrétně Via Marsala, jede ve 4:30 a na letišti je v 5:00. Jízdenka stojí € 6,00. Bohužel jste neuvedla ani termín, ani místo. Dopravu na Termini si tedy musíte vyhledat sama. Lze se tam dostat nočními spoji. Např. po lince metra A jezdí autobus označený nMA a po lince metra B jezdí autobus označený nMB.

# 10.08.2021, 19:35.
Prosím, poradíte, jak se nejlépe dostat MHD z Říma do Ostia Lido Centro? Budeme mít ubytování blízko Termini. Našla jsem informaci, že by měl jet přímo z Říma vlak až tam, ale v jízdním řádu mi takový spoj nevyjel. Pouze s přestupem - metro a potom dva autobusy. Není jiná varianta? Potom bych se ještě chtěla zeptat, jak je to s jízdným v Římě? Mají děti ve věku 11 a 15 let nějakou slevu nebo platí plné jízdné? Případně existuje nějaká skupinová jízdenka? Moc děkuji. Irena.

Do Lido Centro jezdí vlak Roma - Lido. Tento je součástí městské dopravy. Linka jezdí z Porta S. Paolo. Stanice je propojena se stanicemi vlaku Ostiense a metra Piramide. Z Termini tedy musíte jet metrem B na Piramide, přejít na Porta S. Paolo a odtud pokračovat vlakem Roma - Lido. Děti cestují zdarma do 10. let v doprovodu platícího dospělého. Starší děti platí plné jízdné.

# 10.08.2021, 00:44.
Pane Řehůřku, nevíte jak dlouho asi zabere prohlídka Terme di Caracalla a Mercati di Traiano? Existuje nějaká mobilní aplikace, se kterou bych našla v Římě nejbližší spojení z bodu A do bodu B? Plánuji spíše chůzi, ale něco je moc daleko, tak potřebuji řešit i MHD. Je dle Vašeho názoru rozumnější jít ve Vatikánu dříve do Baziliky sv. Petra a potom do Vatikánských muzeí se Sixtinskou kaplí nebo naopak? Všude očekávám zástupy lidí, ale na Baziliku nelze udělat rezervace, tak zda by to takto nebylo schůdnější? Předem velice děkuji za odpověď a přeji krásný den. Monika.

V obou případech počítejte přibližně hodinu. Dejte si samozřejmě nějakou rezervu. Pro vyhledání aplikace zadejte v App Store nebo v Google Play výraz Orari Bus ATAC Roma. Standardně ve Windows můžete spojení vyhledat přes ATAC. Do Baziliky doporučujeme jít hned brzy ráno.

# 28.07.2021, 23:54.
Předem děkuji za předchozí odpověď ve věci rezervace prohlídky Sixtinské kaple. Nyní si dovoluji požádat o radu ve věci parkování v Římě. Do Říma přijedeme 11.08.2021 (vyrážíme ráno z Florencie). Ubytovaní jsme v Roma Camping In Town, kde je Check in možný od 16. hodiny. Poslední možný čas prohlídky Sixtinské kaple je taktéž od 16. hodin. Přemýšleli jsme tedy, že bychom před ubytováním nejdříve navštívili kapli a prošli si večerní Řím. Můžete nám prosím poradit, kde je možné zaparkovat vůz (např. placené stání)? Jak se poté dostat do Sixtinské kaple (pěšky, metrem, autobusem, ...), zpět na parkoviště a v klidu odjet do místa ubytování? Děkuji za odpověď. Oldřich.

Můžete zaparkovat např. u vlakového nádraží Roma S. Pietro. Je tam 125 parkovacích míst v podzemním parkovišti. Otevřeno mají od 6:00 do 22:00. Vjezd je z Via della Stazione. Cena je € 2,00 do 12. hodin a € 3,00 do 16. hodin. Parkoviště se nachází v ZTL Distribuzione Merci, což je ale omezení pro nákladní dopravu. Do Vatikánu se odtud dostanete pěšky. Vzhledem k počtu parkovacích míst může být parkoviště obsazeno, pokud přijedete v průběhu dne. Řešením může být parkoviště s 962 parkovacími místy na EUR Magliana. Otevřeno je od 5:15 do 0:15 a do 12. hodin se platí € 1,50 a do 16. hodin € 2,50. Vjezd je z Via di Val Fiorita. Kousek odtud je metro B, do Vatikánu se tedy dostanete kombinací metra B a A. Poslední náš tip je parkoviště u metra Cipro. Má k dispozici 284 parkovacích míst a otevřeno je od 6:00 do 22:00. Vjezd je z Via Angelo Emo a cena je stejná jako v prvním případě. Vchod do Vatikánských muzeí je v pěší dostupnosti.

# 28.07.2021, 12:29.
Milý pane Řehůřku, mám objednaný Roma Pass, vyzvednutí v Ŕímě, a ráda bych předem udělala rezervaci času a nákup lístků v Koloseu, tedy jako první návštěvu zdarma, jen se zaplacením rezervačního poplatku. Na žádném webu jsem ovšem možnost rezervace vstupenky na čas s Roma Passem nenašla, pouze vstupenky za plnou cenu. Můžete mi prosím poradit? Děkuji. Jana.

Dělá se to stále stejně, přes stránky Coopculture.it. Zvolte: Luoghi / Aree Archeologiche / Roma e Tivoli / Roma Colosseo / Biglietteria / Acquista / Colosseo, Foro Romano, Palatino - Dettagli / 24H - Colosseo, Foro Romano, Palatino - Dettagli / Colosseo, Foro Romano, Palatino Ingresso Ordinario - Dettagli / v této fázi vyberte datum a čas / otevře se tabulka a poslední položka je Prenotazione per Possessori di Romapass za rezervační poplatek € 2,00. Podrobné informace o vstupu s Roma Pass najdete na stránkách Roma Pass - FAQ / 7. Reservation / 7.1 For which museums it is necessary to make a reservation?

# 27.07.2021, 09:32.
Pane Řehůřku, nakonec jsme se rozhodli, že si koupíme týdenní jízdenku za € 24,00. Na Ciampino přiletíme v pátek v 7:45. Lze ji tam na letišti někde zakoupit v tu dobu? Děkuji a mějte se hezky. Renata.

Jízdenky je možné zakoupit v turistickém informačním centru (PIT), v restauraci Cheff Express a ve dvou automatech. PIT má otevřeno od 9:00 do 18:00, Cheff Express od 4:30 do 22:00 a automaty jsou samozřejmě nonstop. Jízdenku tedy ve Vašem čase můžete zakoupit v Cheff Express nebo v jednom ze dvou automatů.

# 25.07.2021, 21:44.
Pane Řehůřku, mohu se zeptat, jak a za kolik a kde zakoupit vstupenku do Sixtinské kaple? Lze zakoupit vstupenku pouze do Sixtinské kaple nebo je sloučená i s jinými památkami? Je nutná online rezervace? Římem pouze projíždíme, budeme zde jednu noc. Děkuji za odpověď. Oldřich.

Vstup do Sixtinské kaple je součástí vstupu do Vatikánských muzeí. Vstupenku je možné zakoupit na místě nebo online přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide. Rezervaci na konkrétní čas doporučujeme, nicméně v současné době pandemie je povinná a bez poplatku.

# 24.07.2021, 12:20.
Po nějaké době si Vas dovoluji poprosit o radu. Budeme týden autem v Itálii, v Alba Adriatica. Když bychom chtěli výlet do Říma, je lépe jet autobusem, např. Flixbus, nebo je lépe jet autem a nechat ho někde na kraji Říma na P+R parkovišti a pokračovat metrem? Poradíte prosím vhodné parkoviště? V Římě bychom to pojali spíše jako procházku - Bazilika sv. Petra, Koloseum, Fontana di Trevi ... Děkuji za rady. Moc děkuji a přeji vše dobré. Karel.

Spojení autobusem na jednodenní výlet je z hlediska časového nevhodné. Pokud pojedete linkou společnosti Start, autobus vyjíždí z Alba Adriatica v 8:25 a v Římě je na Tiburtina ve 12:40. Zpět potom jede poslední v 17:00. Na prohlídku Říma budete mít tedy minimum času. S Flixbus je to o něco lepší, první odjíždí v 6:25 a na Tiburtina je v 9:40, poslední odjíždí zpět v 17:30. Pořád je to ale málo času. Velké parkoviště u metra B Ponte Mammolo je na Viale Palmiro Togliatti. Je to kousek od sjezdu z dálnice A24.

# 19.07.2021, 15:28.
Platí prosím stále, že poslední a první neděli v měsíci jsou některé vstupy do památek v Římě zdarma? Např. do Kolosea? Letíme v polovině září. Děkuji. Jaroslav.

Vstup zdarma do státních muzeí a památek první neděli v měsíci platí již delší dobu jen v období říjen až březen. Další jednotlivé volné dny jsou v kompetenci ředitelů muzeí a památek a každý rok se to mění. Nicméně v souvislosti se znovuotevřením městských muzeí a památek v Římě dne 26.4.2021 je do těchto muzeí první neděli v měsíci zdarma od 1. května. Jedná se o Musei Capitolini, Museo di Roma a Palazzo Braschi, Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali, Museo dell' Ara Pacis, Centrale Montemartini Museo di Roma in Trastevere, Galleria d' Arte Moderna, Musei di Villa Torlonia, Museo Civico di Zoologia, Museo Bilotti - Aranciera di Villa Borghese, Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco, Museo Napoleonico, Museo Pietro Canonica, Museo della Repubblica romana e della memoria garibaldina, Museo di Casal de' Pazzi, Museo delle Mura. Vstup zdarma do Vatikánských muzeí poslední neděli v měsíci byl pozastavený z důvodu epidemie. To může nastat i v případě výše uvedených volných vstupů, situace se mění s vývojem epidemie.

# 19.07.2021, 10:29.
Plánujeme koncem července cestu autem do Říma - konkrétní ubytování je na ulici Via Palestro 49, Central Station, 00185 Řím, Itálie. Můžete nám prosím poradit, kde se dá parkovat, jaké jsou ceny parkovného a kde se koupí? Můj druhý dotaz je, zda je reálné prohlédnout si Řím i pro pěší turisty, nezdržíme se dlouho. Děkuji. Kamila.

U nádraží Termini je parkovací dům. Provozovatel je stejný jako např. v Benátkách u parkoviště Tronchetto. Jedná se o ES Park Giolitti. Za 24 hodin zaplatíte € 20,00. Platí se v parkovacím automatu. Centrum Říma je samozřejmě možné si prohlédnout i pěšky. Mezi Termini a Vatikánem je vzdálenost 4 km, mezi Termini a Colosseo 1,5 km, mezi Termini a Fontana di Trevi 1,9 km, mezi Termini a Pantheon 2,4 km atd. Návštěvu vzdálenějších památek je vhodnější realizovat MHD.

# 18.07.2021, 17:02.
Pane Řehůřku, opět se na Vás obracím a ráda bych se Vás zeptala, jak se nejlépe a nejrychleji dostaneme o víkendu MHD z Campo de' Fiori do našeho kempu - Roma Camping In Town Via Aurelia 831. Děkuji předem za Vaši odpověď a mějte se hezky. Renata.

Kousek od Campo de' Fiori je na Corso Vittorio Emanuelle II je zastávka autobusu č. 916. Tím musíte jet na Circonvallazione Aurelia / Madonna del Riposo a odtud autobusem č. 247 ke kempu. Můžete jet také až na De La Salle a odtud autobusem č. 246 ke kempu. Na della Salle jezdí také autobus č. 46.

# 16.07.2021, 14:51.
Vážený pane Řehůřku, prosím Vás o radu, jak se dostat z centra na letiště Ciampino v neděli na let v 6:00. Je jiná možnost než taxi? Jsme dva a raději bychom volili levnější variantu než taxi. Moc děkuji za radu. Zuzana.

Z Termini jezdí na letiště Ciampino autobus za € 6,00. První odjíždí ve 4:30, na místě je v 5:10.

# 13.07.2021, 10:37.
Dcera letěla včera do Říma. Dnes psala, že musela ještě zaplatit poplatek za vstup do země v přepočtu 10000,- Kč. Můžete mi napsat, co je to za poplatek? Nenaletěla někomu? Děkuji za Vaši odpověď. Blanka.

O žádném poplatku nevíme. Aktuální informace o vstupu do Itálie jsou uvedeny na stránkách MZV.

# 07.07.2021, 15:33.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na další věci: Jak se dostaneme co nejrychleji z našeho kempu Roma Camping In Town na Via Aurelia 831 na pláže bez placení (spiaggie libere) Chiosco Oasi, má tam být prý i nějaká pláž pro nudisty, takže mě zajímá spojení a kterou zastávku vystoupit, respektive si nechám poradit i od Vás, kde jsou klidné, čisté pláže se zázemím - bar, případně i zapůjčení lehátek, které jsou nejblíže od našeho kempu. Jak se od nás z kempu dostaneme v neděli ráno co nejjednodušeji na bleší trh na Porta Portese Zda lze koupit přímo při příletu na letiště Ciampino dvoudenní Roma Pass. Děkuji moc předem za odpovědi a mějte se hezky. Renata.

Jeďte autobusem č. 246 na Cornelia nebo 247 na Cipro. Odtud pokračujte metrem A na Termini a následně metrem B na Piramide. Můžete také přejít na Aurelia a odtud jet vlakem FL5 na Ostiense (Piramide, Porta S. Paolo a Ostiense jsou propojeny). Přejděte na Roma Porta S. Paolo a pokračujte vlakem Roma - Lido na Crostoforo Colombo. Odtud potom autobusem 07 nebo 061 na zastávku Litoranea / Varco 4. Zastávka je u vstupu na pláž Chiosco Oasi Naturista. Pláže začínají v dostupné vzdálenosti už od vlakové zastávky Lido Centro. Občas je mezi nimi i volně přístupná. Čím dále od centra, tím samozřejmě méně obsazené. Při cestě na trh přejděte na vlakovou stanici Aurelia a odtud pokračujte vlakem FL5 na Trastevere. Odtud potom tramvají č. 3 na Porta Portese. je možné zakoupit na PIT Ciampino v hale. Nicméně doporučujeme online nákupu a kartu si tam vyzvednout.

# 07.07.2021, 09:37.
Moc Vám děkuji za odpověď. Hodně nám to pomůže. Ještě se chci zeptat. Nevyplatí se spíše i Roma Pass? Našla jsem nějaké informace o něm, ale opět - nevyznám se v tom. Pomůžete prosím? Hledáme levnější varianty na památky. Děkuji. Ivana.

se vyplatí, pokud budete aktivně využívat dopravu a vstupy, které jsou v něm obsažené. Roma Pass na 48 hodin stojí € 32,00, na 72 hodin stojí € 52,00. Obsahuje dopravu na odpovídající počet hodin a první, resp. první dva, vstupy zdarma. Na ostatní vstupy je sleva. Samostatná jízdenka Roma 48H stojí € 12,50 a Roma 72H stojí € 18,00. Pokud tedy budete využívat dopravu tak, že pojedete průměrně 4x denně (ekvivalent jízdenek BIT za € 1,50), zbude Vám na vstupy v případě dvoudenní karty € 19,50 a v případě třídenní karty € 34,00. Pokud využijete jako jeden vstup zdarma Colosseo v ceně € 16,00, potom musíte v dvoudenní kartě vyčerpat slevy minimálně za € 3,50, aby se Vám Roma Pass vyplatil. Pokud u třídenní karty využijete jako druhý vstup Castel Sant' Angelo v ceně € 12,00, potom musíte v třídenní kartě vyčerpat slevy minimálně za € 6,00, aby se Vám Roma Pass vyplatil. Je potřeba si sestavit itinerář s cenami standardních jízdenek a vstupů a toto porovnat s Roma Pass. V Roma Pass nejsou vstupy do Vatikánu. O ty rozšířuje Roma Pass karta, která se jmenuje . Ta obsahuje Roma Pass a vstupy do Vatikánu.

# 01.07.2021, 14:16.
Letíme 5.9. do Říma a to na letiště Ciampino. Ubytování máme na Via Principe Amedeo 165, Central Station. Poradíte mi prosím, jak se dostat z letiště do hotelu? Ráda bych se také zeptala, kde a jak si mám rezervovat vstupy do Sixtinské kaple a Colossea a jaké jsou podmínky vstupů - koronavirus? Děkuji moc převelice. S pozdravem Ivana.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Odtud pokračujte po Via Giovanni Giolitti tak, abyste měla nádražní halu po levé ruce. Odbočte doprava na Via Urbano Rattazzi, která Vás dovede na Via Principe Amedeo. Po té se vydejte doleva k Vašemu ubytování, které je po pravé straně. Z letiště Ciampino můžete jet také autobusem č. 520 na Cinecitta a následně metrem A na Termini. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Podle velikosti zavazadel však budete potřebovat další jízdenku. Vstupy do Vatikánských muzeí si můžete zarezervovat přes Musei Vaticani, do Colosseo přes Coopculture. Společně např. přes Get Your Guide. Podmínky vstupů na září je předčasné řešit v červenci. Informace vždy najdete na výše uvedených stránkách.

# 28.06.2021, 21:22.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostanu z letiště Ciampino na ubytování Via Goffredo Mameli 17, Roma, Lazio? Přilétáme v 10:35 v pátek. Moc děkuji za odpověď. Beata.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. H směr Dei Capasso. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Vystupte na zastávce Trastevere / Min. Pubblica Istruzione. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva na Via Emilio Morosini. Dovede Vás na Via Goffredo Maneli. Vaše ubytování je po levé straně. Složitější, ale levnější cestování je následující: z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta, odtud pokračujte metrem A na Termini a odtud autobusem č. H jako v předchozím případě. Měla byste to stihnout do 100 minut, tedy na jednu jízdenku BIT.

# 07.06.2021, 17:50.
Pane Řehůřku, našla jsem si Vás na internetu a obracím se na Vás s dotazem. V pátek 27.8.2021 přiletíme se společností Ryanair dopoledne z Prahy do Říma na letiště Ciampino. Ubytování máme zajištěno v kempu Roma Camping In Town na Via Aurelia 831, Aurelio, Řím, 00165. Chtěla bych se Vás zeptat, jak se nejlépe a nejrychleji dostaneme z letiště Ciampino do našeho kempu? Jaké prostředky hromadné dopravy je nejlepší použít? Moc děkuji předem za Vaši odpověď a mějte se hezky. Renata.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta a odtud pokračujte metrem a na Cornelia. Jděte k Mc Donald's na křižovatce s Via Aurelia a vydejte se po ní doprava. Po pravé straně na začátku zdi je zastávka autobusu č. 247. Jeďte směr Stazione Aurelia a vystupte na zastávce Stazione Aurelia před nákupním centrem Panorama. Přejděte nadchodem ke kempu Camping Roma in Town. Celou trasu lze teoreticky zvládnout na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Její platnost je 100 minut. Záleží však na návaznosti spojů. Pro jistotu mějte k dispozici druhou jízdenku BIT nebo použijte nějakou časovou jízdenku. Ze stanice metra Cornelia můžete jít také opačným směrem k zastávce Bolognini, odkud jede stejnou trasu autobus č. 246. Vystoupit musíte na stejné zastávce.

# 01.06.2021, 17:55.
Mnohokrát děkuji za váš web. Moc jste nám pomohl s cestou na Sicilii a teď se potřebuji poradit s cestou do Říma. U vstupu na některé památky je zlevněné vstupné od 18. do 25. let. Je to myšleno 25 let včetně? Děkuji. Marie.

Věkové limity jsou následující: 0,00 - 5,99, 6,00 - 17,99, 18,00 - 25,99.