ŘÍM 2016

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2016

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2016, 13:10.
Pane Řehůřku, plánujeme vzít 76. letou maminku do Říma, ukázat jí Vatikán, Colosseo atd. Můžete mi prosím poradit, jak to co možná nejlevněji podniknout a co nejvíce vidět za 3 dny pobytu? Pokud víte, můžete mi prosím doporučit i pohodlné, čisté a levné ubytování pro tři osoby, aby to nebylo na periférii? Předem moc děkuji za odpověď. Helena.

V tomto případě není až tak důležitá cena jako rychlost a pohodlí dopravy. Tou je letecká doprava. Nicméně s dostatečným předstihem lze zakoupit letenky do Říma i za cenu nižší než je autobusová a železniční doprava. Podívejte se na naši stránku Letenky. Z letiště je potom nejpohodlnější doprava do centra vlakem Leonardo Express. Doveze Vás tam za 32 minut, jízdenka však stojí € 14,00. V tomto případě je pohodlnější si vzít taxi za € 48,00, které Vás doveze až do hotelu v centru. Nejlevnější přímá doprava do centra je autobusem za € 4,00. Za tři dny se toho dá zvládnout hodně, každopádně je to hodně individuální podle zájmů a budete muset brát ohled na 76. letou maminku, takže v tomto Vám neporadíme. Co se ubytování týče, nabízí ho Řím nepřeberné množství. Doporučujeme se podívat na stránku Booking / Řím, zadat své parametry pobytu a požadavky na ubytování. Nabídne Vám to ubytování podle Vašich představ, které si můžete setřídit např. i podle ceny. U každého jsou potom recenze cestovatelů, kteří už tam bydleli.

# 30.12.2016, 11:46.
Již při minulé návštěvě Říma jste nám hodně pomohli. Vždy jsme si koupili jízdenku CIRS a měli klid. Teď jedeme na týden a jak jsem se dočetl, platnost končí sedmý den o půlnoci. Jeden den musíme nějak pokrýt. Vždy jsme jeli z Fiumicino vlakem na Tuscolana. Jedinou možnost, kterou jsem našel, je koupit BIRG. Je možné i jiné spojení z letiště na Piazza Zama, prosím? Ještě jsem viděl konec nějakého dokumentu v České televizi. Po nějaké cestě přicházel do Říma sv. Petr. Prý to byla cesta z přístavu. Pořad končil pohledem na Řím na konci této cesty. Stejný pohled byl i nakonci filmu Quo Vadis. Nevíte prosím, o jakou cestu se jedná? Děkuji moc. Karel.

Můžete jet autobusem za € 4,00 na Termini a odtud autobusem č. 360 na konečnou Zama, která je na Piazza Zama. Podle raně křesťanské legendy se apoštol Petr zeptal Krista "Quo Vadis, Domine?", když se s ním setkal ve vidění před branou města Říma na Via Apia. Tato otázka stojí v názvu románu Henryka Sienkiewicze, podle kterého byl film Quo Vadis v roce 1951 natočen. Ulice se jmenuje Via Apia Antica.

# 21.12.2016, 22:58.
Můžete prosím doporučit, třeba i jako odkaz, průvodce Vatikánskými muzei? Vím, že si tam mohu vypůjčit audioguide, ale já dávám přednost vytištěným informacím, v nichž si mohu listovat. A ještě poddotaz. Smí se tam fotografovat? Luboš.

Bohužel o nějakém podrobném průvodci Vatikánskými muzei nevíme. Zde je odkaz alespoň na základní plánek propojení jednotlivých muzeí. Co se fotografování týče, podle našich informací je možné fotografovat bez stativu, bez blesku a bez selfie tyče. V Sixtinské kapli je fotografování zakázáno. Jak si ale určitě všimnete, téměř nikdo to nedodržuje.

# 17.12.2016, 16:54.
Vážený pane Řehůřku, v Římě budeme od 13. do 16. dubna. Do Říma přiletíme odpoledne a máme dost času, ale z letiště Fiumicino odlétáme zpět v neděli už v 9:35. Chci si zarezervovat nějaké cenově dostupné ubytování v apartmánu B&B a chci se Vás zeptat, zda bude lepší se ubytovat v blízkosti stanice metra Bologna nebo raději v blízkosti metra Cornelia, aby naše cesta na letiště byla co možná nejkratší, abychom se tam v neděli ráno dostali bez problémů a nemuseli vstávat velmi brzy. Předpokládám, že by mělo stačit být na letišti kolem 8:00. A abychom současně bydleli v rozumné vzdálenosti od centra. Mohl byste mi prosím poradit s levnou cestou z letiště a s co možná nejrychlejší cestou na letiště? Nebo vás napadá nějaká jiná lokalita vhodná pro ubytování? Předem moc děkuji za ochotu. Václav.

Podle našeho názoru je to na stejné úrovni. Vybírejte podle kvality a ceny ubytování. Pokud budete bydlet v blízkosti stanice metra, dopravíte se do centra relativně rychle. V obou případech se nejedná o vzdálenosti, odkud byste do centra chodili pěšky. Co se dopravy týče, na Cornelia jezdí z letiště autobus Cotral za € 3,40. Ostatní spojení je dražší a složitější přes Termini. Na Bologna se dostanete nejlépe autobusem za € 4,00 na Termini a následně metrem B na Bologna. Nejrychlejší spojení zajišťuje z Termini na letiště Fiumicino vlak Leonardo Express. Cesta trvá 32 minut a jízdenka stojí € 14,00. Ubytování doporučujeme hledat na Booking / Řím.

# 11.12.2016, 18:06.
14.12.2016 letíme do Říma a jsme ubytovaní v hotelu Rezidenza Paolo VI poblíž autobusové zastávky Cavalleggeri / San Pietro, nebo Largo di Porto Cavalleggeri / Fornaci. Mám ale potíže se spojením věřejnou dopravou z Termini do výše jmenovaných stanic. Dá se tam rozumně dostat? Děkuji. Petr.

Z Termini tam jezdí autobus č. 64, každý den od 5:30 do 0:30. Autobus jezdí po Via di Porta Cavalleggeri, která je u jižní hranice Vatikánu. Zastávka Largo di Porta Cavalleggeri je pro opačný směr. Budete muset vystoupit nejlépe na konečné a pokračovat v opačném směru na zastávku Cavalleggeri / Fornaci. Residenza Paolo VI je odtud 150 m. Je to nejlepší řešení, autobus tam a zpět nejezdí po stejné trase.

# 09.12.2016, 13:41.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jak se dostat z letiště Ciampino do místa ubytování, což je adresa: 5 Via Lidia, San Giovanni - La Casa di Pepe. Jedeme do Říma v květnu 2017. Moc Vám děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Jitka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a odtud pokračujte metrem A na Furio Camillo. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Na stejnou jízdenku můžete odtud pokračovat okružním autobusem č. 665 a vystoupit na Numanzia / Latina. Autobus jezdí každý den od 7:00 do 21:00. V neděli jen do 14:00. Ze zastávky jděte ve směru příjezdu autobusu a odbočte doprava na Via Latina. Dovede Vás na malé náměstíčko, kde odbočte doleva na Via Lidia. La Casa di Peppe 2 je po levé straně.

# 02.12.2016, 14:15.
Rád bych Vás požádal o radu jak se dostat z hotelu na Via Di Boccea 113 Aurelio 00167 Řím v sobotu 10.12. na letiště Flumicino tak, abychom tam byli ráno před 6:30. Letadlo nám letí v 8:20. Děkuji za odpověd. Pavel.

Přímým autobusem Cotral, který jede z Cornelia na letiště to bohužel nestihnete. První jede v sobotu až v 6:45. Musíte jet metrem A na Termini za € 1,50. První odjíždí z konečné Battistini v 5:30. Budete tam za půl hodiny. Odtud potom pokračujte vlakem Leonardo Express Trenitalia na letiště za € 14,00. Vlak jede v 6:05, následující v 6:35. Na letišti je za 32 minut. Spoj v 6:05 je ale natěsno a téměř s jistotou ho nestihnete. První Leonardo Express jede v 5:35. Alternativní doprava mimo provozní dobu metra je noční autobus N1, který kopíruje linku metra A. Z konečné Battistini odjíždí ve 4:14, 4:30, 4:46 a 5:00. Z Termini potom můžete jet zmiňovaným vlakem Leonardo Express nebo autobusem za € 4,00. Ten jede ale o půl hodiny déle než vlak.

# 24.11.2016, 15:03.
Pane Řehůřku, s přítelkyní letíme v druhém listopadovém týdnu na čtyři dny do Říma. V této souvislosti si Vás dovoluji požádat o názor experta, jak nejlépe řešit problematiku vstupů do jednotlivých pamětihodností? Jendou z variant je koupit si Omnia Card - cena € 108,00, která umožňuje sice různé vstupy - např. Sixtínká kaple, ale je spíše zaměřená na městký transport včetně hop-on hop-off. Druhá varianta - koupit jednotlivě tzv. Walks of Italy - Sixtinská kaple € 59,00 a Walks of Italy - Premium Colloseum € 56,00 , které dohromady stojí € 115,00 na osobu, ale opravdu garantují vstup na uvedená aktraktivní místa v širší míře. Je moje úvaha ohledně výhodnosti správná? Kde je možné tyto karty koupit? Někde na místě v Římě nebo jen přes internet dopředu? S pozdravem a díky Pavel.

To, co nabízí , nelze srovnávat s tím, co nabízí Vámi uvedené produkty. S Omnia Card máte také přednostní vstupy a daleko širší záběr památek a muzeí, než které nabízí Vámi uváděné produkty. V jejich případě se jedná o přidanou hodnotu ke dvěma místům ve formě průvodce v malé skupině. Takové služby najdete v široké nabídce i na Get Your Guide, navíc za nižší ceny. Co se týče Omnia Card, dostanete k ní ještě Roma Pass, který rozšiřuje Vatikán o římská muzea a veřejnou dopravu. Je třeba si zvážit co vše chcete navštívit, kde budete bydlet a jak budete cestovat a na základě toho si zvolit vhodný produkt. Omnia Card je možné koupit jak online na výše uvedených stránkách, tak i na místě, které je uvedeno jako kontaktní u karty.

# 23.11.2016, 11:52.
Vy jste anděl, moc děkuji. A zastávka toho autobusu je hned někde u letiště? Resp. stihnu tam dojít, když máme přílet ve 12:45 a autobus jede ve 13:10? Na kufr čekat nebudeme. Klára.

Viz naše odpověď ze dne 03.02.2016, 22:24. Informace o Boarding Card u cesty na letiště už neplatí, povinnost ji vyzvedávat byla zrušena. Co se času týče, hodně záleží na tom, kdy skutečně letadlo přistane a kdy budete stát v příletové hale. Na zastávce byste měla být alespoň 15 minut před odjezdem. Každopádně pokud autobus z nějakého důvodu nestihnete, můžete jet na stejnou jízdenku dalším nejbližším volným.

# 21.11.2016, 08:38.
Letíme se sestrou do Říma od 29.11. do 1.12., tedy jen na dva dny. Potřebovala bych poradit, jak se co nejlépe a nejlevněji dostat do centra. Přílet na Ciampino je ve 12:45. A poté, jak z adresy našeho pobytu na Via Napoleone III 35 Central Station 00185 Řím na letiště Ciampino, abychom tam byly tak ve 12:00 hodin. Odlet je ve 13:15. Někde jsem četla, že do 18. let mají členové EU vstup zdarma, je to pravda? Sestra má 16 let, takže já bych si koupila vstupenku do Colosseo přes Lístky Řím a ona by šla se mnou zdarma? Nebo kde ty vstupenky nejlevněji koupím? Předem moc děkuji. Klára.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem za € 4,00 (zpáteční € 8,00) na Termini. Autobus jede ve 13:50 a na místě je ve 14:30. Zpět potom jede v 10:45 a na místě je v 11:25. Zastavuje na Via Giovanni Giolitti, kousek od křižovatky s Via Urbano Rattazzi. Po té jděte přes další dvě křižovatky kolem Piazza Mafredo Fanti a na třetí křižovatce odbočte doprava na Via Napoleone III. Vaše ubytování je po levé straně. Vstup zdarma do státních památek a muzeí v Itálii mají občané Evropské Unie do 18. let, do 25. let platí snížené vstupné. Neplatí pro Vatikán, jedná se o jiný stát. Vstupenky do Colosseo doporučujeme rezervovat na Coopculture. Plná vstupenka stojí € 12,00 a snížená vstupenka € 7,50. Rezervační poplatek stojí € 2,00. Ten se platí i v případě vstupu zdarma.

# 20.11.2016, 23:36.
Velmi Vám děkuji za rychlou odpověď. Vaše stránky jsem objevila náhodou a odkaz na ně již putuje dalším cestovatelům. Možná bych měla ještě doplňující otázku. Předpokládám, že fronta bude stát někde u brány vstupu. Poté, co se otevře, tak bude nutné se rychle přesunout k objektu - dalšímu vstupu, ve kterém je Sixtinská kaple. A vznikne nová řada, je to tak? Může tam být trochu zmatek, jednotlivci skupiny ... Máte zkušenost s těmi vstupy zdarma? Děkuji. Jana.

Fronty se tvoří podél vatikánské zdi. Sixtinská kaple se nachází na nejvzdálenějším místě od vstupu. Počítejte s tím, že Sixtinská kaple je největším lákadlem a hodně lidí navštěvuje Vatikánská muzea právě z důvodu její návštěvy. Sixtinská kaple je relativně malá, takže tam bude určitě hodně plno.

# 20.11.2016, 15:29.
Chceme využít možnosti návštěvy Sixtinské kaple zdarma 27.11.2016. Kde se do objektu vstupuje, kde se zařadit do fronty? Čím se dopravit nejblíže tomu místu? Jak dlouho před otevřením dorazit na místo? Jana.

Prohlídka Sixtinské kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Vztahuje se tedy pro ni režim Vatikánských muzeí. Poslední neděli v měsíci, v listopadu tedy 27.11.2016, je tam vstup zdarma. Otevřeno je od 9:00 a vstup se uzavírá ve 12:30. Samotná muzea se potom zavírají ve 14:00. Vstup je z Viale Vaticano. Doprava závisí na tom, odkud budete vyjíždět. Obecně nejbližší zastávka metra A je na Ottaviano, odtud je potom cesta značena místním značením. Naproti vstupu do muzeí jsou zastávky autobusů 46 a 49 + noční linka N5. Linka 46 spojuje konečné zastávky Piazza Venezia a Stazione Monte Mario, linka 49 spojuje konečné zastávky Piazza Cavour a Ospedale S. Filippo Neri. Počítejte s tím, že hodně lidí bude mít zájem využít možnosti vstupu zdarma. Vzhledem k tomu, že je otevřeno jen dopoledne, doporučujeme dorazit ráno co nejdříve. Nicméně vzhledem k tomu, že se nekupují vstupenky, postupuje fronta výrazně rychleji než během běžných otevíracích dnů.

# 14.11.2016, 18:43.
Ráda bych se zeptala, zda nevíte, jaké jsou otevírací doby nejvýznamnějších památek - Colosseo, Basilika Sv. Petra, Forum Romanum ...? Platí také jako v České republice pondělní zavírací den? Chtěli bychom na pár dní do Říma, ale uvažuji, zda termín sobota - úterý má vůbec smysl. Velmi děkuji. Pavlína.

Colosseo, Foro Romano a Palatino má otevřeno každý den od 8:30 do 16:30. Zavřeno je 1.1., 1.5. a 25.12. Basilica Papale San Pietro má otevřeno od 7:00 do 18:30. V době církevních svátků, mší apod. je samozřejmě zvláštní režim vstupu. Nemá význam tady vypisovat otevírací dobu všech památek a muzeí. Jsou uvedeny na jejich oficiálních stránkách. Některé mají v pondělí zavřeno, některé ne.

# 14.11.2016, 14:41.
Mám dotaz ohledně návštěvy Colosseo. Máme koupeny přes internet vstupenky Colosseo / Foro / Palatino + Mostre Interno - Prenotazione na určitý den a čas. Musí být tento čas dodržen? Ještě se chci zeptat, kolikrát se může na jízdenku za € 1,00 přestoupit? Ilona.

Viz naše odpověď ze dne 13.08.2015, 12:44. Pokud máte vstupenku zakoupenu s nějakou přidanou hodnotou, např. se srazem na určitém místě a provedením do areálu, s průvodcem apod., musíte samozřejmě dodržet stanovený datum a čas. Předpokládáme, že myslíte standardní jízdenku BIT v ceně € 1,50. Tato jízdenka platí 100 minut a je přestupní. V metru ji můžete použít jen jednou do doby, než projdete turnikety. Můžete tedy přestoupit z metra A na metro B, pokud neprojdete mezitím ven turnikety. Na autobusy, trolejbusy a tramvaje se toto omezení nevztahuje. U vlaků by měl být stejný režim jako u metra.

# 14.11.2016, 14:28.
To znamená, že jízdenku za € 1,00 a označit 3x? Ilona.

Jízdenka BIT stojí € 1,50. Je přestupní a její platnost je 100 minut. V metru ji můžete použít jen jednou. Nicméně pokud během přestupu z metra A na metro B neprojdete ven přes turnikety, můžete použít na metro B tu stejnou jízdenku. Podle našich informací platí pro vlaky stejné podmínky jako pro metro. Logicky byste tedy měla použít na vlak Roma - Lido další BIT jízdenku. Někdo nám ale toto oponoval s tím, že ve stanici EUR Magliana přecházíte na vlak Roma Lido přímo a není kde další jízdenku validovat.

# 13.11.2016, 19:03.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o radu. 8.12. letíme na 4 dny s přítelem do Říma, můžete mi poradit, jak nejlépe se dostat z letiště Fiumicino do hotelu Visconti Pallace Hotel, na Via Frederico Cesi 37 a kolik stojí jízdenky? Druhý můj dotaz je na Omnia Card. Když bych si ji koupila, využiji jí i na zpáteční cestu na letiště? Je na to použitelná? V ceně karty je vstup do Sixtinské kaple, Vatikánských muzeí, Svatopetrské katedrály a Colossea, patří ke Colosseo automaticky i Forum Romanum? A platí tedy, že v případě koupě této karty se na nás nebudou vztahovat případné fronty? Děkuji za Vaši odpověď. Míla.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Via Crescenzio. Odtud jděte na Piazza Cavour, přejděte na konec náměstí po stejné straně a na konci se vydejte šikmo doleva po Via Federico Cesi. Hotel Visconti Pallace je za křižovatkou po pravé straně. Od zastávky autobusu je to přibližně 400 m. neplatí na cestu z letiště a na letiště, stejně jako kterákoliv jízdenka na městskou dopravu. V ceně vstupu do Colosseo je automaticky i Foro Romano a Palatino. Pro držitele karty je zvláštní vstup.

# 11.11.2016, 15:00.
Jedeme na pět dnů do Říma a rádi bychom si návštěvu památek zpestřili výletem k moři. Bydlet budeme poblíž stanice metra Spagna. Prosím, můžete mi doporučit, jakým způsobem je výlet k moři možný a přibližně za kolik €? S pozdravem Ilona.

Jeďte metrem A na Termini, odtud metrem B na EUR Magliana a odtud vlakem Roma - Lido k moři. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, tzn. můžete využít standardní jízdenky.

# 08.11.2016, 22:55.
Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat na jednu věc. Až půjdeme do Vatikánu, prý je nejlepší tam být hned v 7:00 hodin na Svatopetrském náměstí. Ale kde přesně je vchod, když tam půjdeme pěšky? A potom máme jít na devátou hodinu do Vatikánských muzeí. Dostaneme se do Vatikánských muzeí z náměstí Sv. Petra nebo musíme obejít Vatikán až na ulici Viale Vaticano a tam se až dostaneme dovnitř? Děkuji a přeji hezký večer. Andrea.

Hlavní vchod na Piazza San Pietro je z Via della Conciliazione. V 7:00 hodin se otevírá Bazilika. Vstup do Vatikánských muzeí je jen z Viale Vaticano.

# 07.11.2016, 22:44.
Budeme bydlet v hotelu poblíž zastávky metra A - Cornelia. Z letiště hodláme využít autobus Cotral. Nepodařilo se mi zjistit cenu. Údajně je nutné platit za každé zavazadlo. Můžete mi prosím pomoci? Děkuji a přeji hezký den. Vladimír.

Jízdenka pro linku autobusu Cotral z letiště Fiumicino na Cornelia stojí € 3,40. Zdarma se přepravují zavazadla, jejichž strany nepřesahují 50 cm. Pro zavazadla přesahující tento limit musíte zakoupit jízdenku navíc. Nesmí se přepravovat zavazadla, jejichž strana přesahuje 90 cm nebo jsou z křehkého nebo hořlavého materiálu nebo která mají ostré hrany nebo rohy. Hudební nástroje se přepravují zdarma do rozměrů 150 x 50 x 20 cm. Jízdenky zakoupené až u řidiče stojí paušálně € 7,00.

# 07.11.2016, 12:16.
Jedeme s přítelkyní od 1. do 5. dubna do Říma a v nějakém článku jsem se dočetl o jakési akci Dny Říma nebo nějak podobně, kdy mají být památky zdarma a psali tam, že to je v dubnu. Nevíte o tom něco konkrétněji? Hlavně zda to platí pro náš termín, popř. na jaké památky to platí + nějakou stránku, kde bych to mohl nastudovat, nejlépe českou nebo anglickou. Děkuji. Matěj.

Settimana della Cultura di Roma, Kulturní týden v Římě, probíhal většinou v dubnu. V tomto týdnu bývaly vstupy do státních památek a muzeí zdarma. Podle našich informací proběhl naposledy tento týden v pořadí čtrnáctý v roce 2012. Potom už ne. Od července 2014 jsou v celé Itálii zdarma vstupy do státních památek a muzeí první neděli v měsíci. Ve Vašem případě tedy 2.4.2017. Nevztahuje se to samozřejmě na Vatikán.

# 07.11.2016, 01:53.
Prosila bych o radu, jak se dostaneme z letiště Fiumicino do penzionu na Via Della Trinita Dei Pellergini 11, Navona. Odlétáme 16.11.2016. Děkujeme za odpověď. Zdenka.

Nejjednodušší způsob je následující: z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 za € 8,00 a vystupte na Ostiense. Odtud přejděte po Via della Stazione Ostiense na Via Ostiense. Po levé straně je zastávka autobusu č. 23. Jeďte směr Clodio a vystupte na Lungotevere dei Valalati / Pettinari. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu a u mostu Ponte Sisto odbočte doprava na Via dei Pettinari a následně opět doprava na Via delle Zoccolette a hned doleva na Via della Trinita dei Pellegrini. Z letiště můžete jet také autobusem za € 6,00 a vystoupit na Via Crescenzio. Jděte po Via Crescenzio ve směru od Piazza Cavour na zastávku Crescenzio / Orazio. Jeďte autobusem č. 280 směr Partigiani a vystupte na Lungotevere della Farnesina / Trilussa. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu k mostu Ponte Sisto, přejděte po něm přes Tiberu a pokračujte jako v předchozím případě.

# 06.11.2016, 16:18.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás s prosbou, zda mi můžete vyhledat spojení městskou dopravou z a na letiště Ciampino. Původně jsem myslel, že poletíme z Prahy na letiště Fiumicino. Letíme však na letiště Ciampino, kde bychom měli přistát asi v 9:00 hodin dne 24.11.2016 a odlétat 25.11.2016 také asi v 9:00 hodin. Dále mi prosím vyhledejte, jak se dostaneme ze Stadio Olimpico na letiště Ciampino v noci po fotbalovém zápase, který bude končit po 23:00 hodině. Moc Vám děkuji za laskavost. S pozdravem Josef.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral na Anagnina za € 1,20 a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano za € 1,50. Odtud pokračujte z Via Barletta autobusem č. 32 směr Stazione Saxa Rubra. Vystupte na De Bosis / Stadio Tennis. Jízdenku z metra BIT můžete použít i na autobus. Je přestupní a její platnost je 100 minut. Zpět potom jeďte na Termini podle odpovědi ze dne 02.11.2016, 19:08. Z Termini potom jeďte na letiště Ciampino autobusem za € 4,00. První jede ve 4:30, na místě je v 5:10.

# 05.11.2016, 08:46.
Od kdy do kdy je v Lido di Ostia sezona, pokud chceme přijet vyloženě k moři na koupání? Jitka.

Plážová sezóna začíná začátkem května a končí koncem září.

# 03.11.2016, 18:20.
Mohla bych Vás požádat o radu ohledně cesty z letiště Fiumicino na adresu: Via Laurentina 554, Eur & Garbatell - Hotel American Palace. Budeme mít Roma Pass, který se však nevztahuje na Vatikán, mohla bych Vás tedy poprosit i o tip na výhodné vstupné a co rozhodně nevynechat ve Vatikánu? Na tuto návštěvu jsme si vyčlenili jeden den. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Karolína.

Z letiště jeďte autobusem Cotral na EUR Magliana za € 2,80. Odtud pokračujte metrem A na Laurentina a odtud přejděte kolem autobusového terminálu k Hotel American Palace. Na metro už využijete . Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Ve Vatikánu doporučujeme navštívit Vatikánská muzea se Sixtinskou kaplí, Baziliku včetně podzemí a kopule. Dále podle zájmu a času. Vstupenky zakoupíte na Musei Vaticani nebo na Get Your Guide. Pokud ještě nemáte zakoupený Roma Pass, může být pro Vás zajímavá kombinace .

# 02.11.2016, 22:40.
Vážený pane Řehůřku, příští rok letím s dětmi a rodiči na Velikonoční prázdniny do Říma. Budeme tam od čtvrtka do neděle. Přes internet si chci koupit lístky do Colossea, jen nevím, zda si mám dát platnost vstupenky již od toho čtvrtka, zda přiletíme včas a prohlídku stihneme. Pokud bychom se tam ve čtvrtek nedostali, můžeme jít až v pátek? Je nutno rezervovat lístek na konkrétní den nebo je to na nějakou dobu? A můžeme jít třeba ve čtvrtek na kombinovanou vstupenku do Colossea a v pátek na Forum Romanum? Dále chceme jít do Vatikánu, nejprve do Baziliky a potom do muzeí. Budeme ubytovaní v Domus Traiano na Via Panisperna 261. Zvládneme to do Vatikánu pěšky nebo máme využít nějakou dopravu? Jakou a za kolik? Předpokládám, že v sobotu před Velikonocemi bude Vatikán přístupný. Děkuji za Vaše odpovědi. Andrea.

Standardní vstupenky do Colosseo jsou platné do 31.12. roku, ve kterém byly zakoupeny. Jsou platné dva dny, ve kterých můžete navštívit Colosseo, Foro Romano a Palatino. V ceně vstupenky máte vždy jeden vstup. Pokud si zakoupíte vstupenky s přidanou hodnotou - např. s průvodcem, se společným srazem a vstupem atd., platí samozřejmě ten konkrétní den a hodinu. Z ubytování v Domus Traiano můžete dojít pěšky do Vatikánu přes historické centrum, počítejte však s tím, že je to 3 km. Veřejnou dopravou se tam dostanete metrem od Cavour s přestupem na Termini. Vatikánská muzea mají v sobotu 15. dubna 2017 otevřeno. Zavřeno je až v neděli a v pondělí. Program v bazilice sledujte před termínem na stránkách Vatikánu.

02.11.2016, 19:08.
Letím na fotbalový zápas Evropské ligy AS Řím - Viktoria Plzeň. Na 24.11.2016 mám objednanou letenku z Prahy do Říma na letiště Fiumicino s návratem ráno příštího dne. Zápas začíná ve 21:05 hodin a končí po 23. hodině. Jak se dostanu ze Stadio Olimpico na letiště Fiumicino? Městská hromadná doprava končí ve 24:00 hodin a poslední vlak Leonardo Express odjíždí z nádraží Termini na letiště Fiumicino ve 22:52 hodin. Děkuji za odpověď. S pozdravem Josef.

Autobus č. 32, který Vás zaveze k metru Ottaviano, stihnete. Poslední z konečné Saxa Rubra jede o půlnoci. Pokud ho z nějakého důvodu nestihnete, jede ze stejné zastávky De Bosis noční autobus N25, který Vás zaveze k metru Flaminio. Metro A sice už tak pozdě nejezdí, po jeho trase však jezdí noční autobus N1, který Vás zaveze z Ottaviano nebo Flaminio na Termini. Z Termini potom jezdí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral.

# 01.11.2016, 22:34.
Vážení Řehůřkovi, díky těmto stránkám se naše čtyři návštěvy Říma staly nezapomenutelným zážitkem. Čerpali jsme u Vás spoustu užitečných informací. Patříme s manželem k těm dříve narozeným a jazykově nevybaveným, přesto nás ale cestování a poznávání nového velmi láká. 12. listopadu odlétáme znovu do Říma. Tentokrát plánujeme odjet na pár dnů ještě do Florencie. Zakoupila jsem jízdenky na vlak u Trenitalia přímo na jejich stránkách. Prosím o radu, jak validovat jízdenky. Ty jsem vytiskla, obsahují rezervační kód, sedadla a QR kód. Nebo postačí pro průvodčího pouze tato rezervace k načtení QR kódu? Nerada bych byla v pozici černého pasažéra. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů ve vaší záslužné práci. Marta.

Jízdenky zakoupené online přes webové stránky se nevalidují. Jsou na konkrétní spoj. Při kontrole předložíte PNR kód. Viz Trenitalia ET.

# 31.10.2016, 11:02.
Dočetl jsem se, že v Římě je každou první neděli vstup do vybraných muzeí zdarma. V předchozích dotazech se ale objevuje informace, že vstupy zdarma do Vatikánských muzeí jsou poslední neděli v měsíci. Je to tedy tak, že ve Vatikánu platí poslední neděle, ale jinde v Římě první neděle v měsíci? A dále. Online rezervace do muzeí fungují jak? Po zakoupení si vytisknu voucher, nebo mi přijde PDF nebo SMS s kódem do mobilu? Jde mi o to, že na hotelu nebudu mít tiskárnu. Děkuji za odpověď. Zdraví Stanislav.

Itálie a Vatikán jsou dva různé státy. V Itálii platí vyhláška, podle které jsou vstupy do státních památek a muzeí první neděli v měsíci zdarma. Tedy i v Římě. Vatikánská muzea jsou ve Vatikánu, tam tato italská vyhláška neplatí. Řídí se vlastními podmínkami. Ve Vatikánských muzeích jsou vstupy zdarma poslední neděli v měsíci, ostatní neděle je zavřeno. Existují samozřejmě i výjimky. Poslední neděli v měsíci 25.12.2016 je zavřeno. V tento svátek má zavřeno i většina památek a muzeí v Římě. V roce 2017 bude zavřeno také poslední prosincovou neděli, což připadá na 31.12.2016. V tomto roce bude výjimečně otevřeno zdarma předposlední neděli v měsíci, dne 24.12.2017. Pokud Vám vyhovuje elektronický voucher, potom doporučujeme rezervace provádět přes Get Your Guide. Máte tam také daleko více prostoru pro případné zrušení rezervace a následné zarezervování na jiný termín.

# 26.10.2016, 20:10.
Pane Řehůřku, prosím o informaci. Jaká je ubytovací sazba - rekreační poplatek - v Římě? Děkuji. M.

Pobytová taxa se platí v Římě od 1. září 2014. Tuto daň platí všichni, kteří jsou ubytovaní v hotelech, penzionech, kempech apod. Neplatí se v ubytovnách. V hotelech do dvou hvězdiček je € 3,00, maximálně 10 nocí. V tříhvězdičkových hotelech € 4,00, ve čtyřhvězdičkových hotelech € 6,00 a v pětihvězdičkových hotelech € 7,00. V B&B, apartmánech, Guest House apod. se platí € 3,50, maximálně 10 nocí. V agroturistických a turistických rezidencích se platí € 4,00, maximálně 10 nocí. V kempech a podobných zařízeních se platí € 2,00, maximálně 5 nocí. Cena je uvedena za osobu a noc. Počet nocí se týká souvislého ubytování v jednom zařízení. Daň neplatí děti do 10. let.

# 25.10.2016, 15:25.
Přečetla jsem hodně odpovědí, řadu jich jistě použiji. Zatím jsem nikde nenarazila na kartu Roma Card - na 3 dny. Přiletíme ve středu a zpět odlétáme v neděli večer. Kartu bychom tedy volili od čtvrtka do soboty včetně. Mimo zlevněných vstupů zahrnuje i dopravu po Říme. To jsem si již zjistila. Chci se zeptat, zda se tato karta vyplatí. Stojí myslím € 36,00. Cestujeme od 14.12. do 18.12., tedy před Vánocemi. Řím je hodně navštěvované město, jak je to s turisty v této době? Máme si časy na památky rezervovat? Prosím o Váš názor. A ještě jeden dotaz. Z letiště Fiumicino do hotelu Residenza Paolo VI na Via Paolo je lepší dojet autobusem nebo vlakem? Děkuji za Vaši odpověď a trpělivost. Renata.

O je v našich otázkách a odpovědích toho hodně. Třídenní karta obsahuje první dva vstupy zdarma a další za snížené vstupné. A samozřejmě městskou dopravu. Cena je € 38,50. To, zda se karta vyplatí hodně záleží na tom, jak budete cestovat a navštěvovat památky. Pro úplnost se ještě podívejte na Omnia Vatican and Roma Card. Kromě Roma Pass obsahuje ještě vstupy ve Vatikánu a autobus hop-on hop-off. V mnoha případech bez fronty. Pokud nebudete využívat kartu Omnia, doporučujeme rezervaci Vatikánských muzeí. Rezervaci doporučujeme také pro Colosseo, pokud ji nevyužijete v rámci nějaké karty. Prosinec už není v Římě turisticky nejkritičtější měsíc, nicméně s blížícími se Vánočními svátky turistů výrazně přibývá. Cesta vlakem FL1 s přestupem na Trastevere je nejrychlejší. Cena je € 8,00 a vystoupit musíte na S. Pietro. Odtud je to však k Residence Paolo VI ještě přibližně 750 m. Můžete popojet autobusem č. 64 na Cavalleggeri / Fornaci za € 1,50. Odtud je to už k Vatikánu a Vašemu ubytování přibližně 150 m. Levněji se tam dostanete přes Termini. Nejdříve autobusem za € 4,00 a následně autobusem č. 64 za € 1,50. Vystoupit musíte na Cavalleggeri / S. Pietro.

# 25.10.2016, 21:52.
Tento pátek letíme do Říma s příletem na letiště Fiumicino ve 14:00. Máme pouze příruční zavazadla do letadla. Chci se zeptat, zda je reálné stihnout autobus od společnosti Terravision ve 14:25? A nachází se autobusová zastávka této společnosti někde blízko letiště? Mohl byste mi prosím lehce popsat, kde se zastávka této společnosti nachází? Předem moc děkuji za odpověď. Přeji pěkný den. Lenka.

Vzhledem k tomu, že v cestovních podmínkách máte uvedeno, že cestující je povinen se dostavit na zastávku minimálně 15 minut před odjezdem autobusu, potom to reálné není. Můžete dojít samozřejmě na poslední chvíli, ale potom se může stát, že Vaše místa budou obsazena někým jiným. Jízdenka v tomto případě nepropadne. Můžete jet následujícím volným autobusem. Zastávka Terravision je na letišti Fiumicino u terminálu č. 3. Schéma najdete na výše uvedených stránkách - Where to find us. Vše také záleží hodně na tom, kdy přesně letadlo přiletí, jak rychle se dostanete z letadla do haly atd.

# 25.10.2016, 12:13.
Chcela by som sa opýtať, či by ste nám vedeli odporučiť, ako sa najlepšie dostať z letiska Ciampino do hotela na ulici Viale Castro Pretorio 25 Rím 00185. Ďakujem za odpoveď. Z.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem na Termini. Projděte nádražní halou na Via Marsala, vydejte se doprava a potom doleva na Via del Castro Pretorio. Ta Vás dovede na křižovatku mnoha ulic. Přímo na ní, šikmo vlevo na protilehlém konci, je Hotel Enrica. Alternativně můžete jet z letiště autobusem Atral za € 1,20 na Anagnina a následně metre A za € 1,50 na Termini.

# 25.10.2016, 11:58.
Zítra odjíždíme do Říma na 3 dny. Jedeme autem, parkování máme zařízené v hotelu. Po Římě plánujeme cestovat městskou hromadnou dopravou. Chtěla bych se zeptat, zda při koupi jízdenky BIG nebo BTI se nerozlišuje druh dopravy. Mám tím na mysli, zda platí jak pro autobusy, metro a tramvaj. Dále jsem se chtěla zeptat, zda náhodou není výhodnější vybrat € v Itálii z bankomatu. Plánujeme platby kreditní kartou, ale nějakou hotovost u sebe mít musíme. Děkuji předem za Vaši odpověď. Ivča.

Jízdenky BIG a BTI se již delší dobu neprodávají. V současné době jsou k dispozici jízdenky BIT za € 1,50 - jednosměrná, přestupní do 100 minut. Tuto jízdenku můžete použít v metru jen jednou, tzn. pokud opustíte metro přes turnikety, už ji na metro použít nemůžete. Časové jízdenky jsou Roma 24H za € 7,00, Roma 48H za € 12,50 a Roma 72H za € 18,00. Tyto jízdenky platí odpovídající počet hodin od označení. Ze starých jízdenek zůstala kromě BIT i jízdenka týdenní CIS za € 24,00. Platí do půlnoci sedmého dne od označení. Výše uvedené jízdenky lze použít na metro, autobusy, tramvaje i vlaky. Nelze je použít na speciální linky a mimo tarifní zónu A. Výběr z bankomatu v zahraničí v € se přepočte kurzem stanoveným Vaší bankou - devizy / prodej, který Vaše banka vyhlašuje v den zpracování kartové transakce. K tomu se připočítá ještě poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí, který je opět stanoven Vaší bankou. Výjimečně může být operace zatížena ještě dalšími poplatky, jednak ze strany banky, jednak ze strany provozovatele bankomatu.

# 25.10.2016, 10:33.
Někde jsem četla, že poslední neděli v měsíci je vstup do Vatikánu zdarma. Je to pravda? A otevřeno je od 8:30 do 12:30? Děkuji. Slávka.

Je to pravda. Existují ale i výjimky. Letos byla Vatikánská muzea uzavřena poslední neděli v měsíci 27.3.2016 a budou uzavřena i poslední neděli v měsíci 25.12.2016. Příští rok to bude jen jednu poslední neděli v měsíci 31.12.2017 s tím, že vstup zdarma bude mimořádně předposlední neděli na štědrý den 24.12.2017. Během nedělního vstupu zdarma jsou Vatikánská muzea otevřena od 9:00 do 14:00, poslední vstup je umožněn ve 12:30.

# 24.10.2016, 13:01.
Prosím o radu ohledně dopravního spojení z letiště Fiumicino na Via Aurelia 429, Aurelio, Rome. Děkuji. Markéta.

První možností je jet autobusem na Termini za € 4,00 a odtud metrem A směr Battistini a vystoupit na Baldo degli Ubaldi. Jízdenka na metro BIT stojí € 1,50. Od metra potom jděte ve směru do mírného stoupání po Via Baldo degli Ubaldi ke světelné křižovatce, kde se vydejte doleva a následně opět doleva na Via Aurelia. Vaše ubytování je po pravé straně. Druhou možností přímým spojem ale s mnoha zastávkami se dostanete autobusem Cotral za € 3,40 na Cornelia a odtud po Circonvallazione Cornelia a následně Via Aurelia k Vašemu ubytování.

# 23.10.2016, 17:17.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpověď a mám ještě dotaz. Jaké a kde si mám zakoupit lístky na autobus Atral, autobus 039 a vlak? Děkuji. Ivana.

Jízdenky na autobus Atral zakoupíte na pokladně v příletové hale nebo přímo v autobuse. Jízdenky na městskou dopravu v Římě potom na stanici metra Anagnina na pokladně ATAC nebo v automatu.

# 23.10.2016, 15:26.
Mohu Vás ještě poprosit o cestu z ubytování na Piazzetta Margutta - My Extra Home - do Colosseo. Kolik potřebujeme času, abychom tam byli v 10:45 hodin? Moc Vám děkuji. Jarmila.

Od My Extra Home jděte po Via Margutta k Via del Babuino a odbočte na ní doprava. Dovede Vás na Piazza del Popolo. Přejděte ho a na konci projděte bránou a dojděte k metru, ze kterého jste vystupovali při cestě na ubytování. Metrem A dojeďte na Termini a tady přestupte na metro B směr Laurentina. Vystupte na Colosseo. Cesta metrem A trvá 7 minut, cesta metrem B trvá 4 minuty. Cesta k metru trvá přibližně 10 minut. My bychom vyšli z hotelu v 9:45.

# 23.10.2016, 15:23.
Poradíte mi prosím cestu z letiště Fiumicino do místa ubytování na Piazzetta Margutta - My Extra Home, Via Margutta 3, Spagna, Roma, 00187, Itálie. Máte tip na něco atraktivního, i večerního, pro mého syna - 11 let? Děkuji velmi. S pozdravem. Jarmila.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 4,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A na Flaminio. Odtud projděte na Piazza del Popolo a po Via del Babuino (vlevo) jděte na křižovatku s Via Margutta. Vydejte se po ní doleva a na konci přímé části ulice před zatáčkou je vlevo My Extra Home. Těžko něco doporučit, když nevíme, co Vaše dítě baví a zajímá. Podívejte se na Get Your Guide / Řím, v Activities najdete spoustu zábavných, sportovních i naučných aktivit. Zapněte filtry jen u toho, co Vás zajímá.

# 21.10.2016, 14:16.
V termínu od 30.10. do 1.11.2016 letíme do Říma. Teprve nyní jsem si uvědomila, zda není nějaký jiný režim otevírací doby památek v době Dušiček 2.11.2016 a také v úterý 1.11.2016. Děkuji za odpověď. Jitka.

V úterý 1.11.2016 mají zavřeno Vatikánská muzea. Památky a muzea v Římě mají většinou zavřeno 1. ledna, 1. května a 25. prosince.

# 20.10.2016, 13:44.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. V sobotu přiletíme na letiště Fiumicino a chtěli bychom se jet podívat k moři do Lido di Ostia. Nevím, zda jede autobus Cotral i v sobotu nebo musíme jet nějakým jiným spojem? Děkuji za odpověď. Ivana.

Autobus Cotral z letiště Fiumicino na Piazza della Stazione jezdí každý den, v sobotu 22 spojů od 6:30 do 23:30. V 10:10 a 19:00 jede i spoj na Piazza Sirio, což je bezprostředně u pláže.

# 20.10.2016, 13:28.
Děkuji Vám za Váš web, získala jsem mnoho užitečných informací. Přesto na Vás mám dvě otázky. Budeme bydlet ve Via del Poggio Cesi, 20 Casa Privata Colleverde, Lazio 00012 a nevím, zda nám stačí na cestování z ubytování do centra Říma jízdenky BIT za € 1,50. Pokud ne, jaký typ jízdenky musíme každý den zakoupit? Druhá otázka zde sice byla několikrát zmiňována, ale nemohu najít, zda při koupi lístku do Colosseo online přes Coopculture budeme mít přednostní vstup jako při koupi Roma Pass. Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Rita.

Colleverde leží v zóně B, stejně tak konečná zastávky autobusu č. 337, která tudy projíždí. Nicméně silnice, po které linka č. 337 jezdí mimo zónu A je na hranici zóny A a B, stejně tak zastávka Nomentana / Poggio Fiorito. Podle našeho názoru je linka č. 337 celá v tarifním pásmu Metrebus Roma, tzn. v pásmu, kde platí jízdenky BIT, Roma 24H, Roma 48H, atd. S jistotou Vám to ale neřekneme. V zóně A je určitě následující zastávka Nomentana / Palombarese. Od Vašeho ubytování je vzdálená 1,1 km. Nákup vstupenky online do Colosseo Vám přináší výhodu vstupu vchodem pro online rezervace.

# 18.10.2016, 21:41.
Koupili jsme online jízdenky na autobus Terravision za € 4,00 z letiště Fiumicino na Termini Station. Je potřeba vytisknutou jízdenku vyměnit za jízdenky, popřípadě kde, nebo stačí vytištěnou jízdenku ukázat řidiči? Totéž i zpáteční. Děkuji. Vladimír.

Jízdenku je potřeba vytisknout. Předložíte ji potom před nástupem do autobusu. To samé při cestě zpět. Boarding Card už není třeba vyzvedávat.

# 18.10.2016, 13:40.
Pane Řehůřku, mám dotaz ohledně Říma. Máme koupený lístky na autobus za € 4,00 z letiště na Termini na určitý čas. Pokud autobus nestihneme, tak nám lístek propadá? Děkuji za odpověď. Katka.

Pokud máte na mysli jízdenky na autobus za € 4,00 na Termini, tak jízdenka při zpoždění letu resp. zmeškání odjezdu autobusu nepropadá. Můžete ji použit na další volný spoj. Propadá pouze logicky rezervace místa, která je vázaná na konkrétní spoj.