ŘÍM 2015

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2015

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2015, 01:31.
Pane Řehůřku, kde je dle Vašeho názoru nejlepší se ubytovat, pokud chci během pobytu vidět co nejvíce památek? V okolí Vatikánu? Máme vyhlédnutý hotel New Design St. Peter. Současně bychom potřebovali vědět, zda jsou Vatikánská muzea, zejména Sixtinská kaple, otevřeny pro veřejnost o Velikonocích. Cestu plánujeme na 25. až 29.3.2015. Je potřeba si předem rezervovat vstupenky? A co kdybychom se chtěli přijít podívat na Papežův velikonoční projev? Má tam kdokoliv přístup? Omllouvám se za rozsáhlé dotazy. Předem děkuji za odpověď. Pavlína.

Ideálním umístěním ubytování je oblast mezi Termini a Vatikánem. My bychom však volili optimální řešení mezi cenou, nabídkami služeb, dostupností a prostředím. Ne vždy je vhodné ubytování přímo v historickém centru. Podívejte se na Booking a podle Vámi zadaných parametrů si vyberte pro Vás nejvýhodnější ubytování, popř. několik tipů, z nichž pak podle možností dopravy zvolíte to nejlepší. New Design St. Peter je dobře umístěné ubytování v blízkosti metra A, budete mít tedy lehce dostupné i vzdálenější lokality. Ve Vašem termínu mají Vatikánská muzea standardně otevřena 25., 26. a 29.3.2016. Uzavřeno mají 27. a 28.3.2016. Sixtínská kaple je součástí prohlídky Vatikánských muzeí. Rezervaci vstupenek určitě doporučujeme. Tradiční nedělní velikonoční projev je přístupný, doporučujeme však být na místě dříve.

# 28.12.2015, 20:03.
Chtěla bych vás poprosit o radu, jak se dopravit z letiště Ciampino na vlakovou stanici Roma Trastevere, blízko níž budeme bydlet? Většina doporučení týkající se dopravy je na stanici Termini. Předpokládám, že bychom asi museli někde na trase přesedat. Moc děkuji za odpověď. Jana.

Je to skutečně tak. Všechna smysluplná spojení vedou přes Termini. Tam se můžete dostat přímo autobusem za € 4,00 nebo s přestupem nejdříve autobusem Atral na Anagnina za € 1,20 a následně metrem A na Termini za € 1,50. Z Termini pak nejrychleji vlakem. Pokud budete cestovat s jízdenkou Trenitalia tak za € 1,00. Můžete však využít jakoukoliv jízdenku římské MHD.

# 28.12.2015, 18:01.
Prosím vás, ako sa dostanem miestnou dopravou z hotela Del Corso, Via del Corso 79, Rím, na letisko Ciampino 3.01.2016? Ďakujem za odpoveď. Mária.

Od Hotel del Corso jděte pěšky přibližně 500 m na stanici metra Spagna a odtud jeďte metrem A na Termini. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Odtud pokračujte autobusem na letiště Ciampino za € 4,00.

20.12.2015, 22:03.
velmi se mi líbí Vaše stránky, ale bohužel jsem ještě neměla štěstí na odpověď. Chtěla bych Vás požádat o pár rad týkajících se pobytu v Římě na přelomu roku. Kde je nejlepší a současně nejbezpečnější strávit poslední noc roku v Římě? Má Řím nějaké oficiální oslavy? Předem děkuji. Helena.

Asi největší ohňostroj se pořádá na Via dei Fori Imperiali. Tady se konají i silvestrovské koncerty. Dalším centrem Silvestrovského dění v Římě je Piazza del Popolo. Nejlepšími místy pro sledování římských ohňostrojů jsou pahorky - Kapitol, Janicul, Pincio, z okraje parku Villa Borghese, z vyhlídkové terasy nedaleko Španělských schodů atd. Těch míst je hodně. A pozorovatelů ještě více. Proto doporučujeme místo zaujmout co nejdříve.

# 20.12.2015, 20:08.
Nevím zda budete moci na můj dotaz odpovědět, ale zkouším všechny možnosti. Moje dcera žije 7 let v Itálii a chtěla by se přestěhovat zpět. Nevíte, kde by si mohla v Římě půjčit dodávku na stěhování? Nejlépe s vrácením auta v ČR, tedy s jednosměrnou cestou, ale není to podmínkou. Děkuji za odpověď. Naďa.

Toto by měla umět autopůjčovna Hertz. V Římě má několik poboček, které mají ve vozovém parku dodávky. Doporučujeme si nechat zpracovat konkrétní nabídku. Potom ji porovnejte s variantou, kdy si zapůjčíte dodávku v České republice s tím, že do Itálie dojedete a vrátíte ji zpět v České republice.

# 11.12.2015, 00:29.
Ráda bych se zeptala, jak se mohu dostat z letiště Fiumicio do hotelu na Via dell' Amba Aradam 20, Rione Monti a zda se mi vyplatí Roma Pass na cestování po Římě. Slyšela jsem, že je výhodný i Vatikán Pass na poznávání Vatikánu. Má cenu si je kupovat? A jaké výhody přinesou cestujícím? Lucie.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 4,00 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. 714 směr Palazzo Sport a vystupte na Largo Amba Aradam. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu přibližně 150 m. Po levé straně je Laterano Guest House. Na autobus č. 714 potřebujete jízdenku BIT v ceně € 1,50 nebo libovolnou časovou jízdenku. Z letiště Fiumicino můžete jet také vlakem FL1 za € 8,00 na Ostiense, přejít souběžně s kolejemi po Via della Stazione Ostiense na Via Ostiense. Po levé straně pod kolejemi je zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 673 směr Zama a vystupte na Largo Amba Aradam a jděte ve směru jízdy autobusu. Po levé straně je Vaše ubytování. Na autobus opět potřebujete BIT nebo časovou jízdenku. To, zda se Vám nebo vyplatí, závisí hodně na Vašem itineráři. Je třeba si to propočítat. Návod jak to udělat je v odpovědi ze dne 28.05.2015, 09:58. Pro cestující přinášejí tyto karty stejné výhody jako třídenní časová jízdenka - nezávislost v dopravě.

# 07.12.2015, 21:55.
Děkuji za odpověď. Zvládly jsme to tak, jak jsem psala a vy jste mi potvrdil. Nakonec jsem koupila jízdenky u Terravision. Nevíte, jaké jiné společnosti ještě jezdí z Fiumicino do centra? Na letišti bylo více autobusů. Nedovedu si totiž představit, kdybych nestihla objednaný spoj od Terravision a měla bych jet nejbližším následujícím volným. Oba naše spoje z letiště a na letiště byly do posledního místa plné a autobusy Terravision mají delší intervaly 30 až 40 minut - z toho plyne, že bychom tam mohly čekat na autobus dva až tři spoje a nebo se nedostat vůbec. Potom by bylo asi lepší volit vlak. Také by mě zajímalo, zda metro je nejlepší možnost na přesun po městě. Jakou máte zkušenost s autobusy, případně tramvajemi? Existuje nějaký tištěný jízdní řád? Nebo webové stránky, kam zadáte počáteční a cílovou stanici a vygenerují se možnosti MHD? Chodily jsme po městě a dceru už hodně bolely nohy. Pohybovaly jsme se v části, kde není metro. Pochod na metro byl o něco málo kratší něž do hotelu a nakonec jsme zvolily variantu do hotelu pěšky. Celkově na mě Řím zapůsobil klidnějším a pohodovějším dojmem než třeba Paříž. S pozdravem Monika.

Děkujeme za informace. Seznam společností, které provozují dopravu z letiště Fumicino do centra najdete na naší stránce Fiumicino. To, že byl autobus Terravision do posledního místa plný je logické, protože hodně lidí si rezervace nedělá, takže kapacitu doplní. Ale těžko soudit konkrétní případ, nevíme poměr cestujících s rezervací a bez rezervace. Vlak je samozřejmě vždy lepší než autobus - rychlejší, spolehlivější a pohodlnější. Vyváženo je to cenou. Výhodou metra je jeho rychlost a četnost spojů. Nevýhodou malé pokrytí oblasti. Je vcelku spolehlivé, naopak autobusy pokrývají velkou oblast, jsou však závislé na dopravních špičkách atd. Hodně zastavují jen na znamení. Tištěný jízdní řád určitě existuje, ale nemáme ho k dispozici. Římskou městskou dopravu najdete na ATAC.

# 07.12.2015, 19:21.
Nevíte prosím, když chci jet ze zastávky Valle Aurelia do zastávky La Storta, na jak dlouho nebo jakou si koupit jízdenku? Děkuji za odpověd. Klára.

La Storta - Formello je ještě v pásmu římské dopravy. Můžete tedy využít celou škálu jízdenek - BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS, , . Pokud se však jedná o jednorázovou cestu, nejlevněji Vás to vyjde v tarifu Trenitalia za € 1,00.

# 03.12.2015, 18:23.
Rád bych se vás zeptal na cestu z letiště a na letiště Ciampino do hotelu Regno na Via Corso. Chtěl bych vědět, zda jedou autobusy i 26.12. Děkuji. Pavel.

Z letiště jeďte autobusem na Termini za € 4,00. Odtud pokračujte městským autobusem č. 40 směr Borgo Sant' Angelo a vystupte na Piazza Venezia. Jděte ve směru jízdy autobusu (ve směru k náměstí) a hned odbočte do úzké uličky doprava - je to Via del Corso. Váš Hotel Regno je asi po 400 m po levé straně. Autobusy Terravision i ATAC jezdí. Z Termini můžete jet také autobusem č. 85 směr Arco di Tavertino a vystoupit na Corso / Minghetti. Je to jen několik desítek metrů za hotelem. Tento autobus však jezdí celodenně jen v pondělí, ve středu a v pátek. V ostatní dny jen do 9:00 a od 18:00.

# 02.12.2015, 21:26.
Pane Řehůřku, v pátek se chystáme do Říma. Bydlíme v hotelu Silla na adrese Via Silla 3, Vatikán. Hotel leží kousek od stanice metra Ottaviano. Do hotelu pojedeme autobusem z letiště Fiumicino na Termini a potom metrem na stanici Ottaviano. Existuje ještě jiná možnost nebo je tato nejlepší? Zpět pojedeme v neděli odpoledne, odlétáme z téhož letiště, terminálu 2, v 18:35. Chystáme se odjet z města kolem 15:00, abychom vše včas stihly. Budeme se pohybovat v centru - Forum Romanum, Coloseum - takže předpokládám, že nejlepší bude dostat se na Termini a odtud autobusem nebo vlakem. Poradíte nám autobus? Děkuji za odpověď. Monika.

Vaše řešení je nejlepší. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini za € 4,00 a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano / S. Pietro. Via Silla je kolmá na Viale Giulio Cesare, víceméně jen několik kroků od východu z metra. Váš Hotel Silla je jen pár metrů od křižovatky po pravé straně. Zpět pak od Colossea jeďte metrem B na Termini a odtud opět autobusem Terravision na Fiumicino.

# 01.12.2015, 21:46.
Můžete nám prosím doporučit spolehlivou aplikaci na Android římské MHD s vyhledáváním spojení? Dále by mě zajímalo, jak se dostat z letiště Ciampino na konečnou stanici metra Anagnina? Máme totiž hotel poblíž stanice Conca d'Oro a nejlevnější + nejrychlejší se nám jeví cesta metrem. Přijedeme do Říma ve čtvrtek po 11. hodině a odlétáme v sobotu v poledne. Děkuji mnohokrát. Lucie.

Aplikace je na ATAC. Bohužel ji nemají optimalizovanou pro mobilní zařízení, nicméně na mobilu s androidem bez problému funguje. Z letiště Ciampino jeďte autobusem Atral za € 1,20 přímo na Anagnina.

# 01.12.2015, 10:13.
Mohu se zeptat na pravidla při koupi on-line jízdenky z Letiště Řím - Fiumicino u společnosti Terravision? Při rezervaci je nutné zadat čas, necháváme si rezervu 45 minut. V případě zpoždění letu se může stát, že autobus nestihneme. Je možné on-line jízdenku použít pro následující časy? Děkuji. Kateřina.

V případě, že z jakéhokoliv důvodu autobus nestihnete, můžete použít jízdenku na další autobus, ve kterém bude volné místo.

# 25.11.2015, 22:56.
Ještě bych měla jeden dotaz a to ohledně přednostních vstupů do Vatikánu a Colossea. Mate nějaký tip? Děkuji. Andrea.

Možné je to s online rezervací. Pro Vatíkánská muzea na Musei Vaticani a pro Colosseo na Coopculture.

# 25.11.2015, 22:37.
Děkuji za odpověď. Ješte jsem se chtěla zeptat, zda nemáte kontakt na nějakého českého průvodce v Římě? Děkuji. Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 05.06.2015, 10:51.

# 24.11.2015, 22:57.
Chtěla jsem se zeptat. Je reálné si půjčit skútr v termínu od 27. do 29.11.2015 a zda preferujete nějakou půjčovnu a nebo jakou doporučujete dopravu od hotelu Twenty One směr Vatikán, Coloseum, Panteon? Andrea.

Je to reálné. Můžete využít např. služeb půjčovny Bici & Baci. Podle našeho názoru Vám však bude skútr na obtíž. Vámi uváděné lokality jsou dobře propojené veřejnou dopravou. Váš hotel Twenty One je v blízkosti stanice metra A - Lepanto. Pěší vzdálenost je přibližně 400 m. Odtud se metrem dostanete jak k Vatikánu (muzea - 500 m od Ottaviano), tak ke Colosseo (s přestupem na metro B). Panteon je v historickém centru a pravděpodobně k němu dojdete pěšky. V blízkosti je např. Fontana di Trevi.

# 19.11.2015, 22:07.
Ráda bych Vás požádala o radu týkající se dopravy z letiště Fiumicino do hotelu Fori Imperiali Cavalieri, popř. kde koupit jízdenky. Je možné použít z letiště třídenní BTI? Přiletíme ve 14:00 hodin. Pobyt máme od 24.12. do 28.12. Budou otevřená muzea a památky ve sváteční dny? Předem děkuji za jakoukoli odpověď. Krásné pozdravy ze Vsetína. Eva.

Jeďte autobusem na Termini za € 4,00. Odtud pokračujte metrem B na Colosseo. Jděte pěšky po Viale del Colosseo (pořád podél zdi) a po necelých 200 m odbočte doleva na Via Frangipane. Váš Hotel Fori Imperiali Cavalieri je po levé straně. Jízdenky na autobus Terravision můžete zakoupit online na výše uvedených stránkách za výše uvedenou online cenu. Na místě stojí jízdenka € 6,00. Jízdenka BTI už neexistuje. Nahradila ji jízdenka Roma 72H. Nicméně tuto ani jinou nelze využít na dopravu z letiště a na letiště. Většina římských muzeí a památek má zavřeno 25.12. Na Štedrý den je zkrácená otevírací doba (do 14:00). Vatikánská muzea mají zavřeno 25. a 26.12., naopak 27.12. je poslední neděle v měsíci, je tedy otevřeno a vstup zdarma.

# 16.11.2015, 20:28.
Zajtra prilietame na letisko Flumicino. Ako sa dostaneme do hotela Executive na Via Aniene 3, keď chceme za 3 dni vidieť Rím a pamiatky. Oplatí sa nam Roma Pass? A.

Jeďte autobusem za € 4,00 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. 38 směr Porta di Roma a vystupte na zastávce Fiume. Po Via Nizza jděte ve směru jízdy autobusu a na první křižovatce odbočte doleva na Via Viterbo. Jděte po ní přes další křižovatku, za kterou je to už Via Aniene. Po levé straně je Váš Hotel Executive. Z Termini můžete jet také autobusy 92 (směr Marliana), 223 (směr Stazione La Giustiniana) nebo 360 (směr Muse) a vystoupit na Fiume. Pokračujte ve směru jízdy autobusu (jděte rovně, autobus pak odbočuje doleva) po Via Piave, která za křižovatkou pokračuje jako Via Salaria. Na další křižovatce odbočte doleva na Via Aniene k hotelu. To, zda se Vám Roma Pass vyplatí nebo ne už jsme mnohokrát psali, že to závisí na Vašem itineráři. Návod, jak to zjistit, najdete v odpovědi ze dne 28.05.2015, 09:58.

# 12.11.2015, 09:47.
Jak se prosím nejlépe dopravím z letiště Ciampino ke Colosseu a odtud pak do hotelu na Via Albalonga, 27 Scala A, Piano 5, Int 16. A jaké prosím zvolit jízdné? Děkuji. Michaela.

Jeďte autobusem Atral na Anagnina a odtud pokračujte metrem A směr Battistini na Termini, kde přestupte na metro B směr Laurentina a vystupte na Colosseo. Na Atral potřebujete jízdenku za € 1,20, na metro jízdenku BIT za € 1,50. Pokud na Termini neprojdete turnikety, můžete použít jednu jízdenku BIT. Od Colosseo můžete volit cestu metrem opačným směrem, tzn. nejdříve metrem B směr Rebibbia, následně na Termini přestoupit na metro A směr Anagnina a vystoupit na Re di Roma. Opět můžete využít jen jednu jízdenku BIT, pokud na Termini neprojdete turnikety. Z Piazza dei Re di Roma jděte po Via Albalonga. Vaše ubytování je po levé straně v areálu budov. Můžete jet také autobusem. Od Colosseo přejděte na Via Labicana na zastávku Labicana / Colosseo. Jeďte autobusem č. 87 směr Largo Colli Albani a vystupte na Etruria / Albalonga. Jděte po Via Etruria ve směru jízdy autobusu a hned na první křižovatce odbočte doleva na Via Albalonga. Vaše ubytování je po pravé straně. Na autobus potřebujete jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50.

# 11.11.2015, 19:42.
Děkuji za super stránky a chtěl bych požádat o radu. Hledám spojení mezi nádražím Termini a Tor Vergata. Našel jsem vlak FL6, ale na stránce Trenitalia mi to ukazuje dobu jízdy přibližně 20 minut. Je to možné, když je to jedna zastávka za Ciampinem a Terravision jede z Termini na Ciampino 40 minut? Případně, kde je možné spoj vyhledat? Děkuji. Jan.

Je to naprosto reálné. Doba jízdy od 15. do 19. minut odpovídá vzdálenosti a počtu zastávek. Vlakové spojení bývá většinou rychlejší než autobusové. Je to dáno cestou (železniční, silniční), po které se konkrétní dopravní prostředek pohybuje. Nicméně vlaková stanice Tor Vergata je docela mimo části Tor Vergata. Podle konkrétní adresy to může být i deset kilometrů. Spoje najdete na stránkách dopravců - Trenitalia, ATAC, Cotral atd.

# 11.11.2015, 14:23.
Zkouším, zda-li byste mi neuměli rychle odpovědět. Díky chybě na letenkách mi dnes přiletí v 18:00 do Říma letem z Mnichova jedna dospělá osoba a dvě děti. Bohužel odlet z Říma do Cagliari mají až zítra ráno v 8:15. Netušíte, zda-li je možné na letišti přenocovat, popřípadě zda-li je nějaká možnost levného přespání někde v místě? Děkuji za odpověď. Jitka.

Nepíšete, kterého letiště se to týká. V Římě jsou letiště dvě - Fiumicino a Ciampino. Na obou letištích máte možnost strávit noc, protože je naprosto běžné, že pokud přestupujete z jednoho letu na druhý, většinou na sebe dokonale nenavazují. Letiště Fiumicino je pro tyto případy samozřejmě vybavenější a pohodlnější. Informace o strávení noci na letištích najdete na portále Sleeping in Airport.

# 11.11.2015, 12:29.
Chtěla bych se zeptat. Ve čtvrtek 12.11. přiletíme na Leonardo da Vinci přibližně ve 23:00 a potřebujeme se dostat do hotelu Derby na Via di Vigna Pozzi 7, 00145. Co jsem koukala na vlak, tak nevím, zda poslední na 100% stihneme. Je tam ještě jiná možnost, jak se nějakým nočním spojem dostat do hotelu nebo je lepší si vzít taxi? Potom ještě jedna otázka. Odlétat budeme v pondělí 16.11. nějak odpoledne, plánujeme jezdit jen MHD nebo pěšky, jakou byste mi doporučil jízdenku pro studenta a dospělého? Zda je třeba nějaká 4. denní nebo něco podobného? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Petra.

Další možnosti dopravy z letiště Fiumicino najdete v odpovědi ze dne 10.03.2015, 16:55. Z Termini se pak téměř na místo dostanete nočním autobusem n9 směr Laurentina. Vystoupit musíte na zastávce Piazza Romano. Jděte ve směru jízdy autobusu ke kruhovému objezdu. Váš Hotel Derby uvidíte přímo za ním. Čtyřdenní jízdenka není k dispozici. Můžete využít buďto Roma 72H za € 18,00 nebo CIS (týdenní) za € 24,00. Je třeba si to propočítat podle itineráře. Je možné, že Vám postačí jednotlivé jízdenky BIT za € 1,50 v kombinaci s Roma 24H nebo Roma 48H za € 7,00 resp. € 12,50. Student turista platí plné jízdné jako dospělý.

# 09.11.2015, 22:58.
Pane Řehůřku, moc mě zaujal Váš web. Super, že to děláte. Tak se také zeptám. Ve čtvrtek přiletíme na letiště Ciampino ve 12:35. Je reálné stihnout autobus Terravision ve 13:05? Jak daleko je zastávka? Hned u východu z letiště, nebo je to kousek dál? Děkuji moc za odpověď. Hezký den. Milena.

Zastávka je hned před příletovou halou. Nicméně Vám nejsme schopni říci, zda to stihnete nebo ne. I za předpokladu, že se let nezpozdí, zabere určitý čas přesun do haly, vyzvednutí zavazadel atd. Pokud si zakoupíte jízdenku na autobus a z nějakého důvodu nestihnete odjezd autobusu, můžete jet následujícím volným se stejnou jízdenkou.

# 09.11.2015, 11:14.
Měl bych dotaz, jak je to se vstupem do památek ohledně slev pro studenty a lidi do věku 26. let. Předem děkuji za odpověď. Lukáš.

V římských, stejně jako v italských státních památkách a muzeích je vstup do 18. let zdarma. Snížené vstupné se platí od 18. do 25. let. Ostatní platí plné vstupné. Ve Vatikánu jsou ty hranice jiné. Zdarma do 6. let, snížené vstupné do 18. let.

# 07.11.2015, 20:17.
Pane Řehůřku, obdivuji trpělivost Vašeho odpovídání a budu doufat, že mi také odpovíte. Chystáme se s rodinou - 2 dospělí a 2 děti ve věku 12 a 8 let - do Říma. Na Vaši radu asi na cestu z letiště využijeme Terravision. Chtěla jsem se zeptat, zda platí i to 8. leté dítě? Nebo stačí objednat jen 3 jízdenky? Dále pak uvažuji o nákupu Roma Pass. Pokud dobře chápu, dvanáctileté dítě má plnou cenu a osmileté dítě má cestování zdarma? Děkuji za odpověď. A poslední dotaz, co byste nám doporučil s dětmi navštívit? Děkuji moc. Kamila.

Jízdenky je třeba objednávat pro všechny osoby, které cestují. V objednávce pak rozlišujete dospělé (12+), děti (5-12) a malé děti (0-4). V případě cesty z letiště v Římě je cena stejná pro dospělé i děti. Malé děti neplatí. Roma Pass se pro děti nevyplatí. Dítě do 10. let jezdí zdarma v doprovodu dospělé osoby, starší dítě platí plné jízdné. Nicméně v římských památkách a muzeích do 18. let neplatí vstupné. Ve Vatikánu neplatí do 6. let, do 18. let platí snížené vstupné. Velice zajímavého průvodce pro děti v Římě najdete na Rome City Guide for Kids.

# 07.11.2015, 16:14.
Koncem listopadu jedeme do Říma. Chtěli jsme využít Vašich cenných rad, ale hned jsme narazili na problém. Zkoušeli jsme objednat online jízdenku autobusem Terravision. Při vyplňování tabulky jsme se nemohli dostat přes Promocode. Jak jej získáme? Co tam vyplnit? Předem děkujeme za odpověď. Jitka.

Promocode by neměl být podmínkou pro vyplnění objednávky přepravy . Při objednávce přes výše uvedené stránky byste měla obdržet automaticky slevu € 2,00 při sólo cestě, € 3,00 při zpáteční cestě. Jízdenka by Vás tedy měla stát € 4,00 resp. € 8,00 při zpáteční jízdence. Problém bude pravděpodobně v tom, že v okamžiku, kdy vložíte jízdenky do objednávky, nepustí Vás to dál, dokud se nepřihlásíte, resp. pokud nemáte přihlašovací údaje, tak nezaregistrujete. V současné době o probíhající promo akci na cestu z letiště v Římě nevíme. Řádek pro Promocode nechte prázdný.

# 04.11.2015, 12:41.
Chtěl bych Vás jako mnoho dalších požádat o upřesnění nejlepší cesty z letiště Fiumicino do hotelu Metropolis na Viale delle Milizie 26. Moc děkuji. Na letišti budeme v pátek v 15:00 hodin. Ota.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem na Termini ze € 4,00 a odtud pokračujte metrem A směr Battistini a vystupte na Lepanto. Jízdenka na metro stojí € 1,50 nebo můžete využít libovolnou časovou jízdenku či Pass. Ze stanici Lepanto pokračujte pěšky po Via Lepanto a na první křižovatce odbočte doleva na Viale delle Milizie. Váš hotel Metropolis je po pravé straně.

# 03.11.2015, 20:26.
Mohu poprosit? Jak se dostanu z letiště Leonardo da Vinci do hotelu Bellambriana? Přílet je v 18:00 hodin. Není lepší jet taxíkem? Kolik stojí taxi pro šest lidí? Předem děkuji za informaci. Roman.

Vzhledem k umístění hotelu je taxi samozřejmě nejrychlejší možnost. Podle tarifu Vás vyjde standardní městské taxi na přibližně € 46,00. V případě minivanu pro 5 až 6 osob počítejte s cenou vyšší přibližně o 30 - 40 %. Veřejnou dopravou se tam dostanete nejsnadněji autobusem na Termini za € 4,00 a odtud metrem A směr Battistini na Cornelia. Z Cornelia pak autobusem č. 889 směr Val Cannuta / Ago. Vystoupit musíte na Va Cannuta / Conforti. Z této zastávky už prosklenou budovu hotelu Bellambriana uvidíte. Jízdenka na metro a autobus Vás vyjde na € 1,50. Doprava pro šestičlennou skupinu tedy na € 33,00. Variant dopravy je více - autobus Cotral / autobus ATAC, vlaky Trenitalia / autobus ATAC atd. Navrhli jsme orientačně nejjednodušší.

# 03.11.2015, 07:23.
Zdravím vás. Děkuji za informace a vhodný tip! Dále se ještě ptám, zda je výhodné si vstupné do hlavních památek v Římě rezervovat předem online? Děkuji a přeji hezký den! S přátelským pozdravem Luboš.

Určitě doporučujeme rezervovat Vatikánská muzea a Colosseo. Odkazy najdete v odpovědi ze dne 01.11.2015, 10:49. Najdou se i muzea, kde je rezervace podmínkou - např. Galleria Borghese.

# 02.11.2015, 16:23.
Velice děkuji. Ještě jeden dotaz: dá se jet podívat k moři cestou na letiště? Děkuji. Jana.

Můžete jet na letiště, tam si uschovat zavazadla a potom jet k moři do Fiumicino. Lepší je to ale římskou dopravou, konkrétně vlakem Roma - Lido od metra B, stanice EUR Magliana. Vystoupit musíte na Ostia Centro, Stella Polare, Castelfusano nebo Cristoforo Colombo. Na letiště se pak dostanete z Roma Centro, konkrétně Piazzale Stazione autobusem Cotral.

# 02.11.2015, 14:43.
Vážený pane Řehůřku, se zájmem čtu na vašich stránkách o Římě a ptám se Vás na cenově dostupné ubytování pro dvě osoby poblíž centra, nejlépe v blízkosti metra. Řím navštívíme ve dnech 20.11. až 22.11.2015, uvažuji u vás koupit jízdenku na letištní autobus. Dále si koupíme jízdenky na Metrobus ROMA 72H a budeme se dopravovat ke známým památkám pomocí metra. Je moje úvaha správná a máte nějaký tip na ubytování? Děkuji za informace a přeji hezký den! S přátelským pozdravem Luboš.

Ubytování je hodně individuální záležitost, je hodně faktorů, které jeho výběr ovlivňuje. Podívejte se na Booking, kde najdete většinu ubytovacích kapacit v Římě. Vhodným omezením parametrů si můžete vybrat Vám vyhovující ubytování ve Vámi zvolené části Říma. Vhodnou volbou může být např. Magic Place Guest House, který se nachází v blízkosti metra A. Jednoduché ubytování včetně snídaně ve dvoulůžkovém pokoji s vlastním příslušenstvím, wifi a TV. Nákup jízdenky souvisí s itinerářem. Někdy např. vystačíte se dvěma jízdenkami BIT na den. Nicméně my bychom volili z pohodlnosti ten Roma 72H. Pak už dopravu nebudete muset řešit a zajedete si kdykoliv kam potřebujete.

# 02.11.2015, 08:19.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostat z letiště Fiumicino do centra, když máme přílet až ve 23:55? A do kolika hodin jezdí v pátek metro, abychom se následně dostali na hotel? Ubytovaní jsme v Hotel Residence Villa Tassoni. Předem děkuji za informace a přeji hezký den. Zuzana.

Možnosti cestování do centra Říma v tuto noční dobu najdete v odpovědi ze dne 10.03.2015, 16:55. Metro jezdí každý den do 22:30, v sobotu do 1:30. V době, kdy nejezdí metro, nahrazuje ho přibližně po stejné trase noční autobusový spoj. Metro A nahrazuje n1, metro B nahrazuje n2. Ve Vašem případě musíte jet z Termini nočním autobusem n8 směr Gianicolense / Casaletto, vystoupit na Piazza Venezia a odtud linkou n6 směr Tarsia. Vystoupit musíte na Medaglie D Oro / Svetonio. Váš Hotel Residence Villa Tassoni je na stejné ulici, 100 m zpět.

01.11.2015, 10:49.
Chtěli bychom navštívit Sixtinskou kapli a Colosseum. Lze to nějak bez věhlasných front? Velice děkuji. Jana.

Sixtínskou kapli navštívíte pouze v rámci prohlídky Vatikánských muzeí. Minimalizovat časovou ztrátu čekáním ve frontách můžete online rezervací. Colosseo na Coopculture, Vatikánská muzea na Musei Vaticani.

# 31.10.2015, 20:08.
Protože odlétáme z Říma večer, rádi bychom se prošli přes den po pláži. K moři bychom jeli ze stanice vlaku Roma S. Pietro. Z pláže bychom potom rovnou jeli na letiště. Mohli bychom se prosím zeptat, jak se dostaneme nejlépe k moři a od něj nejlépe na letiště? Děkujeme. Jana.

Ze San Pietro jeďte vlakem na Ostiense, tady přejděte na Porta San Paolo a pokračujte vlakem Roma - Lido k moři. Na letiště se pak dostanete ze stanice vlaku Roma Lido Centro, z Piazzale Stazione, autobusem Cotral.

# 30.10.2015, 07:59.
Prosím o radu. Jak se dostaneme z letiště Fiumicino autobusem do hotelu Embassy na Via Antonio Salandra 6? Děkuji. Zdena.

Jeďte autobusem za € 4,00 na Termini a odtud autobusem č. 16 směr XX Settembre a vystupte na konečné. Jděte ve směru jízdy autobusu až na úroveň prosklené budovy Banca d'Italia. Na této křižovatce se vydejte doprava po Via Antonio Salandra. Váš hotel Embassy je po levé straně.

# 29.10.2015, 17:37.
Rádi bychom navštívili Koloseum a Forum Romanum. Můžeme se prosím zeptat, zda ve společném vstupném pro tyto památky je i vyhlídka Roma dal Cielo? Děkujeme předem. Jana.

Není.

# 29.10.2015, 10:29.
Mám skromný dotaz. Letíme v pátek do Říma na Fiumicino a zůstáváme do pondělí. Bydlíme v hotelu The Hotel Aris Garden in located in Casal Palocco. Ve které zóně je tento hotel? Stačí nám A? Děkuji. Jakub.

Váš Aris Garden Hotel je v zóně A.

# 29.10.2015, 10:01.
Zvažuji nákup letenek do Říma na konec dubna, konkrétně by měl být odlet zpět do Prahy v pondělí 25.4., kdy jak jsem zjistila, je v Itálii státní svátek. Má státní svátek z pohledu turisty na něco vliv? Zejména tedy na cestu z Říma na letiště Fiumicino? Odlet by byl ve 14:45. Děkuji. Zdravím. Daniela.

Na cestu na letiště to vliv mít nebude. Standardní doprava jezdí každý den bez ohledu na neděle a svátky. Např. autobus z Termini na letiště Fiumicino za € 4,00 si můžete na 25.4.2016 např. na 11:10 zabookovat už dnes.

# 27.10.2015, 15:10.
Cestujeme 19.11.2015 do Ríma. Priletíme na letisko Fiumicino - FCO, ale ďalej nevieme ako. Ubytovanie máme zabezpečené na ulici Via di Sant' Anna 11, je to ubytovanie typu B&B a volá sa to La Maison di Sant' Anna. Chceli bysme sa opýtať, ako sa dostaneme z letiska na hotel? Lacnejšia aj drahšia možnosť. Našla som autobus Terravision, ktorý ide z letiska na Termini, ale ja nechcem kúpiť lístok na autobus, keď sa možno zmení z časového hladiska let, tak nechcem kupovať lístok na konkrétnu hodinu. Viem kúpiť lístok na autobus aj obojsmerný a hlavne nie na hodinu závazný? Ďalej, ako sa dostanem z Termini do hotela? Nakoľko chceme chodiť po pamiatkach a mnohé budeme mať v pešej dostupnosti. Sme mladý pár, ktorý vladze chodiť pešo. Je lepšie si kúpiť Roma Pass? Ak áno, aký? Kde si môžem kúpiť vstupenky do pamiatok, dá sa to vôbec? Ďakujem. Lenka.

Jeďte autobusem na Termini za € 4,00 a následně autobusem č. 64 nebo 40. Vystupte na Argentina a jděte po Via di Torre Argentina k tramvajovým kolejím. Za bankou Unipol zahněte doprava na Via di Sant' Anna, po pravé straně je Vaše ubytování La Maison di Sant' Anna. Základní jízdenka na autobus (40 nebo 64) stojí € 1,50. Můžete ale použít i časovou jízdenku nebo Pass. Druhou možností je jet vlakem FL1 za € 8,00 na Trastevere a odtud tramvají č. 8 směr Venezia a vystoupit na Arenula / Cairoli. Jízdenka na tramvaj je stejná jako na autobus. Jděte ve směru jízdy tramvaje a před bankou Unipol odbočte doleva k hotelu jako v předchozím případě. Nejdražší variantou je taxi, které Vás vyjde na € 48,00. Pokud nechcete kupovat jízdenku na autobus Terravision dopředu, můžete ji koupit na místě. Cena je však € 6,00 nebo za zpáteční € 11,00. Navíc pojedete až prvním volným autobusem. Pokud budete mít jízdenku zakoupenou dopředu za nižší cenu a autobus nestihnete, můžete jet následujícím volným autobusem. Otázka Roma Pass byla na naších stránkách probírána hodněkrát. Záleží na itineráři. Je třeba si to propočítat - varianty s Roma Pass a bez Roma Pass. Vstupenky do památek zakoupíte na místě nebo online - většina odkazů je v našich otázkách a odpovědích.

26.10.2015, 16:27.
Rádi bychom se ještě zeptali, zda lze koupit nějakou předplacenou kartu na internet na týdenní pobyt? Děkujeme. Jana.

Pokud Váš ubytovatel nenabízí internet, je ideální si zařídit nějaký zvýhodněný roamingový balíček od Vašeho mobilního operátra. V současné době už to není až tak nákladná záležitost. V Římě existují také bezplatné hotspoty, jsou však mimo Vaše ubytování - Roma Wireless. Standardní mobilní internet nabízí Telecom Italia.

# 26.10.2015, 16:25.
Rádi bychom se zeptali na cenu cesty z letiště Fiumicino. Bydlíme na adrese Via di San Telesforo 15 a majitel apartmánu nám nabízí dopravu k němu za € 55,00. Jak jsme se dívali, tak si myslíme, že by bílé městské taxi nemělo být dražší než € 48,00, ale nejsme si jistí. Můžeme se zeptat, zda je tomu tak a případně, zda se zeptat majitele na stejnou cenu nebo najít taxi? Děkujeme. Jana.

Vaše ubytování spadá do oblasti, kam bílá taxi města Říma vozí z letiště Fiumicino za € 48,00. Toto je paušální cena. Cena € 55,00 vychází podle tarifu pro tuto vzdálenost a noční cestu (22:00 až 7:00). Cenu asi neusmlouváte a zbytečně si tím proti sobě postavíte ubytovatele. Pokud Vám přílet spadá do doby pokryté městskou dopravou, můžete jet za € 8,00 vlakem na S. Pietro s přestupem na Trastevere a ze S. Piatro autobusem č. 64 dvě zastávky na Fornaci. Odtud pak zpět ve směru příjezdu autobusu na druhou křižovatku, ze které doleva Via di San Telesforo vychází. Saint Peter Apartment je ve druhé polovině ulice. Levnější varianta je autobusem na Termini za € 4,00 a odtud autobusem č. 64 směr Piazza Stazione S. Pietro. Vystoupit musíte na konečné a pak pokračovat zpět dvě zastávky jako v první variantě. Jízdenka na autobus č. 64 stojí € 1,50 nebo můžete použít nějakou časovou jízdenku.

# 26.10.2015, 14:21.
Pane Řehůřku, hledala jsem na Vašich skvělých stránkách a diskuzích odpověď na otázku, kterou velice často zodpovídáte a tou je cesta na hotel z letiště. Nějaké informace jsem se dočetla a část si dohledala sama, ale přesto bych si je ráda ověřila u Vás. Také prosím o pomoc v orientaci v nočním autobuse. Italské stránky mi nejsou zcela jasné. Tak tedy: přilétáme na letiště Fiumicino 5.11., ale až ve 22:50. Předpokládám, že běžnou dopravu nestihneme, ale přímý vlak by měl snad jezdit na Termini nonstop. Je to tak? Ubytovaní jsme v hotelu Hotel Metropolis - Chateaux & Hotels Collection na Viale Delle Milizie 26. Dohledala jsem si, že nám kousek od hotelu staví pravděpodobně noční linka N1. Můžete mi prosím poradit nějaký rozumný spoj, abychom si nemuseli brát taxi? Případně jak se pohybují ceny taxi v nočních hodinách do této lokality? Velice děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den. Marcela.

Přímý vlak z letiště Fiumicino na Termini jezdí v době od 6:23 do 23:23. Stojí € 14,00 a na Termini Vás zaveze za 32 minut. Možnosti autobusové dopravy jsou uvedeny v odpovědi ze dne 10.03.2015, 16:55. Metro A jezdí ve čtvrtek do 22:30 (odjezd z konečné), musíte tedy skutečně využít noční linku n1, která metro A víceméně kopíruje. Musíte jet směr Battistini / Soria a vystoupit na zastávce Lepanto. Od zastávky noční linky je Váš hotel Metropolis skutečně jen pár metrů ve směru jízdy autobusu po pravé straně. Autobusy n1 jezdí přibližně 4 do hodiny. Cena taxi mezi letištěm a Vaším ubytováním je v noci přibližně € 57,00, mezi Termini a Vaším ubytováním přibližně € 15,00.

# 25.10.2015, 10:53.
V termínu 31.10. až 5.11. budeme v Řimě, ubytovaní v hotelu American Palace Eur - v blízkosti stanice metra Laurentina. Můžete nám prosím poradit, jaký typ jízdenky si máme pořídit, když chceme v průběhu pobytu navštívit památky v centru Říma + Vatikán? Musíme si koupit jízdenku pro zónu Lazio nebo je to stále zóna A? Vyplatí se zakoupit integrovanou jízdenku CIS? Děkujeme předem za odpověď. Monika.

Vaše ubytování v hotelu America Palace Eur je pokryto římskou městskou dopravou. Jízdenka CIS stojí € 24,00. Nabízí Vám svobodu cestování, možnost libovolně cestovat dopravními prostředky v systému římské dopravy bez ohledu na přestupy, dobu jízdy apod. Pokud budeme počítat s minimální variantou, kdy první a poslední den budete absolvovat jen jízdu do hotelu resp. z hotelu, pak budete potřebovat 10 jízdenek BIT, tj. za € 15,00. Vzhledem k tomu, že bydlíte v blízkosti metra, je hodně pravděpodobné, že další jízdenky potřebovat nebudete. Nicméně si to doporučujeme propočítat podle itineráře. Možností je např. pro náročnější den využít jízdenku Roma 24H za € 7,00 S jízdenkou BIT můžete přestupovat z metra A na metro B nebo B1, pokud neprojdete turnikety ven. Pokud vystoupíte z metra, můžete samozřejmě pokračovat na stejnou jízdenku autobusem, trolejbusem nebo tramvají.

# 25.10.2015, 10:07.
Ráda bych se poradila o nákupu Roma Pass. Budeme v Římě od pátku 30.10. do pondělí 2.11. V pátek bychom rádi zašli do Colossea a v sobotu pak do Vatikánu. Zatím ještě nevíme, zda do nějakého jiného muzea nebo archeologických atrakcí. Bydlíme blízko Termini. Nevím, zda se vyplatí 3. denní Roma Pass s možností dvou muzeí zdarma - platí na Vatikán a na Colosseo? Nebo nám bude stačit 2. denní s tím, že páteční Vatikán zaplatíme se vším - 2 x cesta + vstup? Děkuji za odpověď. Kamila.

Vatikán není zahrnut v . Colosseo - Foro Romano a Palatino je v Roma Pass zahrnuto - jako jeden vstup. Je ale možné, že se Vám Roma Pass nevyplatí ani v dvoudenní variantě. Je třeba si vše propočítat s ohledem na dopravu a vstupy, které chcete během pobytu absolvovat. Pokud chcete měhem tří dnů aktivně poznávat Vatikán, památky a muzea zahrnuta v Roma Pass, pak můžete zvážit , která zahrnuje oboje + něco navíc. Je však hodně drahá. Opět je to o tom, si to všechno propočítat a zvolit optimální variantu.

# 25.10.2015, 10:06.
Pane Řehůřku, tentokrát bych od Vás rád věděl, zda máte nějaké informace ohledně slevy na jízdné v Římě pro důchodce. Manželka letí do Říma se svou maminkou, které bude 70 let. Je možnost čerpat nějaké slevy na dopravu a podobně? Moc děkuji za informace! Přeji hezký den. Jiří.

Bohužel informace o tom, že by byly seniorům poskytované slevy na římskou dopravu nemáme. Víme jen o tom, že slevy mají obyvatelé Říma v seniorském věku.

# 24.10.2015, 11:36.
Krásný den. Máte prosím kontakty nebo tip na česky mluvícího průvodce v Římě? Děkuji za informace. Ruda.

Viz naše odpověď ze dne 05.06.2015, 10:51.

# 23.10.2015, 11:17.
Prosím, poraďte jak se dostat z Roma - Largo Mazzoni u Autostazione Tiburtina - do hotelu Villa Teresa na Via di Castel Giubileo 5, Rome. Děkuji moc! Markéta.

Jeďte autobusem č. 135 směr Salaria / Piombino a vystupte na zastávce Salaria / Castel Giubileo. Autobus odjíždí na Tiburtina ze zastávky pod mostem. Vaše ubytování ve Villa Teresa je v uličce po levé straně, víceméně naproti zastávky.

# 20.10.2015, 20:55.
Chtěla bych se zeptat na nejlepší dopravu z letiště Fiumicino na toto místo: Via Aurelia 831. Přílet máme až ve 22:55. Popřípadě by mě zajímalo, zda v tuto hodinu není jednodušší cesta taxi a kolik by asi stála? Cesta je přibližně 22 km. Moc děkuji za odpověď. Zuzana.

Doprava je popsaná na naší stránce Camping Village Roma. Bohužel ve Vašem čase už poslední vlak FL5 z Trastevere nestihnete. Bohužel i autobusy, které tam jezdí do půlnoci. Některé končí i dříve. Nejbližší zastávka nočního autobusu je vzdálena 1,7 km - zastávka Aurelia Antica / Don Guanella autobusu č. n15, který jezdí z Termini směr Mazzacurati.