ŘÍM 2012

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2012

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2012. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2012, 21:45.
Moc děkuji za Vaše stránky, pročítám se odpověďmi a uričtě mi to ještě na chvíli vydrží. Měla bych na Vás také nějaké dotazy. Na jaře 12-14.3.2013 pojedeme s rodiči do Říma, především do Vatikánu. Hotel jsem zvolila poblíž Termini, abychom to měli co možná nejjednodušší s dopravou. Chtěla bych se zeptat na aktuální ceny dopravy po Římě - nerozumím, jaké jsou ty typy jízdenek (našla jsem je už v mnoha Vašich odpovědích), kde je koupíme a kolik nás asi přibližně budou stát? Počítáme pouze s návštěvou základních památek v centru Říma v dosahu metra. Existují i nějaké 3-denní lístky? A pokud bychom jeli z letiště autobusem, nebudeme mít problém s kufry? Nebo bychom z tohoto důvodu měli využít raději vlak Leonardo? Dále by mě zajímalo, jak je to v okolí Termini se stravováním, zda máme šanci najít poblíž nějakou restauraci za rozumnou cenu a jak se přibližně cenově strava pohybuje. Omlouvám se, že to píši tak zmateně, ale v Itálii jsem nikdy nebyla a chtěla bych se už kvůli rodičům dobře připravit. Václava.

S jízdenkami je to jednoduché. Pro Vás připadá v úvahu tarif metrebus, jedná se o centrální část Říma, velice přibližně ohraničenou G.R.A. (kruhová dálnice kolem Říma). V rámci jízdenek můžete jezdit autobusy, trolejbusy, tramvajemi, metrem, městskými vlaky, příměstskými vlaky, autobusy Cotral, vše v rámci tarifního pásma metrebus. Jízdenky před prvním použitím musíte označit. Pokud máte jednorázovou jízdenku a přestupujete na metro nebo vlak, musíte ji označit znovu na druhé straně. Tyto prostředky můžete na jednorázovou jízdenku použí jen jednou. Jízdenky jsou tedy - jednorázová BIT (platnost 100 minut) v ceně € 1,50, celodenní BIG v ceně € 6,00, třídenní BTI v ceně € 16,50 a týdenní CIS v ceně € 24,00. Časové jízdenky platí do půlnoci dne, ve kterém končí platnost. Na tyto jízdenky nelze cestovat z/na letiště (je mimo tarifní pásmo). Jízdenky lze koupit v automatech nebo na pokladnách ATAC - např. na Termini. Autobusy neúčtují zavazadla ani nemají nějaký limit, pokud je místo v zavazadlovém prostoru. Malá příruční zavazadla můžete mít u sebe. Zavazadla v zavazadlovém prostoru by měla být řádně označena a jedno zavazadlo by nemělo být těžší než 32 kg a rozměry větší než 119 x 119 x 81 cm. V okolí Termini najdete stravovací možnosti všech cenových kategorií.

# 29.12.2012, 23:54.
Prosim o radu. Na přelomu dubna a května letíme s manželem a synem do Říma. Jak se prosím dostat z letiště FCO na Via Ottaviano 98? Přiletíme v přibližně 14:30 hodin. Budeme v Římě poprvé, můžete poradit, co určitě navštívit, když pominu doporučovaná historická místa? Jede s námi desetiletý syn. Popř. kde se dobře najíst, dobrá cukrárna. Děkuji moc za odpověď. Krásný večer. Marcela.

Dopravte se autobusem nebo jiným způsobem popsaným v našich otázchých a odpovědích na Termini a odtud jeďte metrem A směr Battistini. Vystupte na Ottaviano - S. Pietro. Jděte kousek po Via Ottaviano směrem k Vatikánu a přijdete ke svému hotelu. Pokud chcete navštívit cukrárnu, tak určitě nesmíte vynechat cukrárnu, jejíž historie sahá až do roku 1890. Jedná se o cukrárnu Giolitti a najdete ji v centru na Via degli Uffici del Vicario, v blízkosti Parlamentu. Mnoho druhů a chutí zmrzlin zde vyrábějí podle jedinečné tajné receptury.

# 25.12.2012, 21:45.
Můžete mi, prosím, poradit, zda má 4-leté dítě za doprovodu dospělé osoby dopravu po Římě městskou hromadnou dopravou zdarma? A poté, jak je nejlepší se dostat z Fiumicino Airport k Vatikánu, a zda má dítě 4 roky dopravu z letiště také zdarma? Jedná se mi o Leonardo Express či reginální linku FR1. Děkuji za odpověď. Petr.

V římské dopravě má dítě do deseti let dopravu zdarma. Ve vlacích Trenitalia mají dopravu zdarma děti do čtyř let bez nároku na vlastní sedadlo. V obou případech musí být dítě v doprovodu dospělé osoby s platnou jízdenkou. Věk se počítá jako nedovršený, tzn. do 3,99. Do Vatikánu je nejjednodušší cestovat vlakem. Nejdříve z letiště FR1 a na Trastevere přestoupit na FR5. Vystoupit je třeba na S. Pietro. Cena za celou trasu je € 8,00. Na Trastevere jede vlak 26 minut a na S. Pietro potom 4 minuty.

# 21.12.2012, 17:28.
úplně zírám na Vaše stránky s informacemi, něco tak úžasného se jen tak nevidí. Rád bych se zeptal, jak dlouho panuje okolo Velikonoc zájem o Řím. Je to otázka pouze Velikonočního víkendu, nebo jsou davy návětěvníků v Římě již týden předem či i týden po Velikonocích? A ještě bych se rád ujistil o Roma Pass, ani ta dražší verze se nedá využít k cestě na/z letiště Fiumicino, že? Děkuji. Libor.

Nejvíce návštěvníků je v Římě samozřejmě o Velikonocích. Počítejte však s tím, že i před a po svátcích je zvýšený počet turistů. V tomto směru je to horší před. Roma & Piu Pass neobsahuje žádnou dopravu z/na letiště Fiumicino i Ciampino. Máte to i zdůrazněno na výše uvedených stránkách.

# 11.12.2012, 23:28.
Prosim Vás o radu, cestujem do Ríma 15 decembra 2012 lietadlom, pristátie na letisku Rome Fiumicino 20:00. Prosím vás, poraďte mi, ako sa dostaneme do hotela Arcadia, Via Di Campo Romano 75-00173 Rome. Velmi čakám na Vašu odpoveď, prosím pomozte mi, ďakujem. Annamária.

Jeďte autobusem na Termini, tady přestupte na metro A a jeďte na Anagnina. Tady přestupte na autobus č. 551 směr Vigne di Morena a vystupte na zastávce Anagnina / Campo Romano. Přejděte vlevo na druhou větev Via Anagnina, vydejte se po ní doleva (proti směru jízdy autobusu) a hned odbočte doprava na Via di Campo Romano, kde je Váš hotel.

# 06.12.2012, 10:13.
Vím, že obdobných dotazů jste jak dostali, tak odpověděli spoustu. Ale v nepřeberném množství informací na netu je těžké se narychlo orientovat. Mám jeden dotaz: 14.12. přiletíme na Fiumicino ve 21:20 hodin a ubytování máme v ulici Bartolomeo Massalogno 5. Majitel apartmánu nám nabízí dovoz z letiště za € 30,00 s tím, že městská jezdí v této době málo a levněji se prý stejně do Říma nedostaneme. Je to tak, nebo je jiná možnost? Děkuji. S pozdravem Josef. P.S.: Protože je to již za 9 dní, tak bych byl rád za brzskou odpověď.

Možností je několik v různých cenových relacích. Musíte se dostat k metru B. V tomto čase asi nejlevněji autobusem na Termini. Jede ve 21:50 a cena je € 4,00. Na Termini je ve 22:40. Následujícím ve 23:00 už nebudete stíhat připoj. Pokud to tedy nestihnete, doporučujeme vlak FR1. Jede ve 22:28 a na Ostiense je ve 23:00. Cena je € 8,00. V obou případech přejděte na metro B (€ 1,50) a jeďte směr Rebibbia. Vystupte na Pietralata. Jděte asi 150 m po Via di Pietralata. Po pravé straně bude odbočovat Via Giovanni Michelotti, po levé Via pan. Následně vpravo bude zastávka autobusu č. 211. Jeďte směr Cimone / Monte Acero (můžete jet na jízdenku z metra). Vystupte na zastávce Pietralata / Massalongo. Ve směru jízdy autobusu odbočte hned vlevo na Via Bartolomeo Messalongo, kde je Váš hotel. Poslední autobus 211 odjíždí z konečné na Tiburtina o půlnoci, takže to v obou případech stihnete.

# 23.11.2012, 14:09.
Pane Řehůřku. Nejdříve také musím pochválit Vaše stránky a Vaši ochotu se podělit o zkušenosti. Chtěla bych se zeptat, zda by bylo pro nás výhodné koupit si Roma Pass, když přiletíme na Fiumicino v pátek 30.11. ve 21:20 a budeme odlétat v neděli 2.12. ve 21:55. Ubytování máme na Via P. Eugenio 3. Z památek bychom chtěli vidět to základní, protože moc času nebude, takže určitě Koloseum, Vatikán, atd. Děkuji a přeji hezký den. Lenka.

Podle nášeho názoru se Vám nevyplatí. Nelze ho použít na dopravu z letiště. Doporučujeme z letiště cestovat autobusem na Termini a odtud metrem A směr Anagnina. Vystoupit musíte na Vittorio Emanuele. Via Principe Eugenio vychází z tohoto náměstí. Jednorázová jízdenka na 100 minut BIT stojí € 1,50 a celodenní BIG stojí € 6,00. Za dopravu městskou dopravou tedy zaplatíte maximálně 1xBIT a 2xBIG, což je € 13,50. Roma Pass stojí € 30,00. Do Vatikánu ho nelze použít. Je třeba si propočítat, zda € 16,50 v muzeích, které jsou obsaženy v Roma Pass ušetříte. Jejich seznam s cenami najdete na výše uvedených stránkách (Dowload / Tariffe Biglietti). První dva vstupy jsou zdarma, další za sníženou cenu.

# 22.11.2012, 19:20.
Mám na vás velkou prosbu. Potřeboval bych poradit, jak se dostat z letiště Fiumicino na dům Velehrad. Co jsem zjistil, tak poblíž je vlaková zastávka Roma S. Pietro. Přílet 16:45 a zda budete vědět, jak v sobotu dopoledne zpět na letiště. Mám malé dítě, takže děkuji za každou radu, abych zbytečně nebloudil. S díky Zbyněk.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 31.05.2010, 22:14. Je stále platná.

# 18.11.2012, 15:58.
Chystáme se o vánocích obytným vozem do Říma a chtěli bychom vědět, kde je možné parkovat s obytným autem, tzv. Stellplatz, s WC a vodou a vzdálenost od centra, popř. cena. Děkuji za odpověď. Věra.

Podívejte se na Touring 24, v levém menu vyberte Italien, v dalším Latium, v dalším Roma. Zobrazí se Vám více jak 60 míst v Římě a blízkém okolí, kde lze zaparkovat s obytným vozem. Po bezplatném zaregistrování se dostanete k podrobným informacím. Jsou tam i místa přímo v Římě (Rom).

# 17.11.2012, 08:34.
Jsme 5 dní v Římě počínaje 20.11.2012. Chceme navštívit Vatikánské museum a Sixtíinskou kapli. Narazila jsem na nutnost? - možnost? internetové rezervace vstupenek. Jsme 70/68/32 let a není mi jasno, zda se kaple platí zvlášť, či je zahrnuta v základním vstupném. Děkuji. Jana.

Vstupenky do Vatikánských muzeí obsahují vstup do Sixtínské kaple.

# 15.11.2012, 12:33.
Prosil bych o radu, jak se efektivně bránit předraženému taxi. Už několikrát se nám stalo, že za stejný úsek byla účtována vyšší částka v řádech několika desítek procent. Např. trasa Fiumicino - Spagna v rozmezí € 45,00 - € 68,00. Anebo cesty z hotelu do centra, které absolvujeme i 3-krát denně, se liší od sebe ve vyjímečných případech i o 100%. Když jsem námítal, že cena je vysoká ,argument řidiče byl buď že je služba o víkendu dražší anebo účtuje noční příplatek. Vždy pokud jsem si vyžádal účtenku, byla ve všech případech nepoctivého jednání vypsána stroze rukou. Na dotaz, proč mi doklad nevytiskne z taxametru, dočkal jsem se vždy stejné odpovědi - rozbitá tiskárna. Děkuji za radu. Jiří.

Těžko v tomto případě radit. Zásadně volte bílé taxi s licencí města Říma. Pokuste se dohodnout cenu dopředu, což je dost složité a pokud se nejedná o cesty typu Fiumicino - Termini, Fiumicino - Ciampino, Fiumicino - Tiburtina, apod., tak je to často nereálné. Pokud máte zásadně špatné zkušenosti, volte veřejnou dopravu.

# 12.11.2012, 12:34.
Přiletíme na Leonardo v pondělí 19.11.2012 9:40. Prosím, jak se dostaneme nejlevněni do hotelu u hlavního nádraží? Poslední den ve čtvrtek odlétáme v 17:00 a chceme se podívat na Lido a pak na letiště, je nějaké spojení? Děkuji. Jana.

Jeďte autobusem . Zaveze Vás na Termini za € 4,00. Zpět jeďte z hotelu metrem B směr Laurentina, vystupte na EUR Magliana, přestupte na městský vlak Roma Lido. Záleží co chcete vidět, zastávky jsou např. na Ostia Antica, Lido Nord, Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Zpět na letiště se dostanete z Lido Centro, odkud jede autobus Cotral z Piazza della Stazione na letiště. Autobusy jezdí od 5:30 do 23:00, do 17:00 přibližně dva za hodinu.

# 06.11.2012, 13:04.
Na internetu jsem našla vaši adresu s tím, že poskytujete informace ohledně Říma. Jedeme do Říma podruhé a chtěli bychom navštívit města Tivoli a Ostia. Jak se tam nejlépe z Říma dostaneme, zda vlakem nebo autobusem a odkud. Děkuji mnohokrát za odpověď. Lenka.

Doprava do Tivoli je popsaná v odpovědi ze dne 18.07.2011, 11:22, do Ostia v odpovědi ze dne 13.08.2012, 11:38.

# 05.11.2012, 00:15.
V stredu 7.11.2012 sa prvýkrát ocitnem v Ríme na letisku Ciampino vo večerných hodinách, okolo 22:00 - 23:00 hod. Prosím Vás, ako sa najlepšie dostanem z letiska Ciampino do hotela Osimar, Via F. Grossi Gondi 87, 00162 Rome Italy. Ďakujem veľmi pekne. Aneta.

Jeďte autobusem na Termini. Z letiště Ciampino odjíždí ve 22:30 a 23:40, příjezd na Termini je ve 23:10 resp. 00:20. V případě, že stihnete autobus 22:30, jeďte z Termini metrem B směr Rebibbia a vystupte na Bologna. Metro jezdí ve středu do 23:30, takže to stihnete. Z Bologna pak jeďte autobusem č. 542 směr Piazza delle Camelie a vystupte na Lanciani / De Petra. Vraťte se zpět na křižovatku a odbočte na Via Giulio de Petra a potom hned doleva na Via Felice Grossi Gondi. Poslední autobus odjíždí z konečné o půlnoci. Pokud nestihnete první autobus Terravision, doporučujeme volit z Termini nebo i z letiště taxi. Pokud nechcete volit taxi, máte ještě možnost jet z Termini noční linkou n13, která jezdí od půlnoci do 5:10. Z Termini odjíždí každou desátou a čtyřicátou minutu. vystoupit musíte na zastávce XXI Aprile / Nardini. Jděte ve směru jízdy autobusu, odbočte hned doprava na Via Famiano Nardini, potom hned doleva na Via Constantino Corvisieri a na další křižovatce doprava na Via Felice Grossi Gondi. Váš hotel je až za třetí křižovatkou. Doporučujeme však to taxi.

# 02.11.2012, 12:40.
Budeme s dítětem (5 let) v Římě na podzim. Nemáte nějaký nápad, v případě, že by pršelo nebo byla velká zima, kam s dítětem? Nějaké indoor dětské centrum, atrakce v Římě nebo okolí letiště Fiumicino? Děkuji předem za radu. Lucie.

Řím je město, které není moc nakloněno atrakcemi pro malé děti. Vše je většinou složitější pro větší děti nebo je to venku. Jeden tip však máme. Na Via Flaminia je Muzeum pro malé děti Explora. Je založeno na učení se praxí. Podrobné informace, otevírací dobu a ceny najdete na výše uvedených stránkách.

# 02.11.2012, 09:53.
Jsme na několik týdnů pracovně v Římě, mohu se zeptat, kde bychom našli podnik s ruským jídlem? Děkuji. M.

Associazione Culturale Matrioska na Via della Collina Volpi. Dobrá kuchyně, nízké ceny.

29.10.2012, 18:58.
Můžete mi, prosím poradit, jak cestovat z Říma k Hadrianově ville a poté pokračovat do Tivoli k Ville D´Este? Jakou jízdenku budu potřebovat? Kde ji koupím a kolik bude stát? Existuje nějaká celodenní i pro cestu zpět? Pro návrat zvažuji cestu vlakem. Děkuji. Iveta.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 08.03.2010, 11:07. Je stále platná.

# 23.10.2012, 08:33.
Rozhodujeme se, zda pro cestu z Fiumicino letiště do centra města využít Leonardo Expres nebo vlak FR1. Na FR1 nás láká nižší cena, přeci jen je Leonardo dost drahý. Na zahraničních diskusích jsem ale četla, že FR1 cestují často "divní lidé", že je to někdy o strach. Nechceme zbytečně riskovat - máte nějaké zkušenosti s cestováním tímto vlakem? Děkuji za odpověď a přeji další hezké cesty. Alena.

Vše je otázka doby, ve které pojedete. Čím později večer, tím je to samozřejmě horší jako v každé jiné metropoli. Současně je to otázka ceny. Levnějším vlakem jezdí více lidí, kteří by tím dražším nikdy nejeli. Každopádně bychom na to pohlíželi z jiné stránky. Předpokládáme, že je pro Vás pojem centrum někde v okolí Termini. Zkuste zvolit jinou alternativu, ke které se přiklání stále více cestovatelů: autobus . Zaveze Vás na Termini za € 4,00.

# 21.10.2012, 21:46.
Chtěla jsem požádat o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiuminico, kam přilétáme ve 21:20, do čtvrti Trastevere, ulice Vicolo del Leopardo. Jako jednu možnost jsem našla vlakem FR a potom tramvají 8. Nevíte, kolik stojí jízdenka vlakem a zda dítě (15 let) a student (20 let) mají nějakou zlevněnou jízdenku? To same platí na jízdenku na tramvaj. Jako alternativa je taxík (jsme 4 osoby) - nevíte, kolik stojí taxi pro 4 osoby do čtvrti Trastevere (viz výše) a zda je lepší si vzít taxi na letišti nebo objednat předem (na nějakých stránkách jsem se dočetla, že se to doporučuje). Dále jsem se chtěla zeptat ohledně Roma Pass a vstupů do památek pro děti a studenty? Existuje Roma Pass pro děti, případně studenty a jak je to drahé? Moc děkuji. Hanka.

Jeďte vlakem FR1 (21:58, 22:28) a vystupte na Trastevere. Tady přesedněte na tramvaj č. 8 (jezdí přibližně jednou za 15 minut do půlnoci) směr Argentina a vystupte na zastávce Belli. Jděte ve směru jízdy tramvaje k mostu přes řeku a před ním odbočte doleva. Tady, na Lungotevere Raffaello Sanzio, je zastávka autobusu č. 125 (jezdí přibližně jednou za 15 minut do půlnoci). Je to okružní linka. Vystupte na zastávce Garibaldi / Panieri. Jděte kousek ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava na Via del Mattonato, potom hned doleva na Vicolo della Scala a hned doprava na Vicolo del Leonardo. Vlak FR1 Vás přijde na € 8,00, jízdenka BIT na € 1,50 - využijete ji na tramvaj i autobus, nebo můžete použít libovolnou časovou jízdenku. Děti cestují zdarma jen do 10-ti let. Starší a studenti vysokých škol do 26-ti let mají slevy jen na roční jízdenky. Ve vlacích Trenitalia maí slevu 50% do 12-ti let. Cenu taxi počítejte přibližně € 48,00. Roma Pass pro děti a studenty není. Muzea nabízejí slevy pro děti a studenty automaticky.

# 21.10.2012, 21:13.
Prosím Vás o radu. V listopadu se chystáme na návštěvu Říma. Přiletíme do Fiumicino 9.11.2012 ve 21:30 hodin. Jak se nejlépe dostaneme, prosím, v těchto nočních hodinách na konečnou stanici metra Via Laurentina? Jak to zkombinovat - autobus + metro, nebo vlak + metro? Dále v Římě budeme 5 dnů, vyplatí se zakoupit Roma Pass? Předem děkuji za pomoc. David.

Jeďte autobusem na Termini a tady přestupte na metro B a jeďte na konečnou Laurentina. Autobus Vás přijde levněji než vlak. Tím se tam dostanete zase rychleji. Vystoupit musíte na Ostiense, přejít na Piramide a odtud jet metrem B na Laurentina. Zda se vyplatí nebo ne záleží na tom, jaká muzea chcete navštívit a jak budete cestovat. Podívejte se na výše uvedené stránky a porovnejte ceny před a po slevě - Download / Tariffe Biglietti. První dva vstupy máte zdarma. Pokud použijete Roma Pass, určitě ho nepoužijte první den, protože neobsahuje dopravu z letiště. Dále by bylo vhodné naplánovat návštěvu Vatikánu na poslední den, protože Vatikán není v Roma Pass zahrnut.

# 21.10.2012, 12:46.
Ráda bych věděla, jak se dostat co nejrychleji z Termini na Trastevere. Našla jsem, že je možný vlak nebo autobus linka H. Ráda bych věděla, jak je daleko zastávka autobusu H v Trastevere od vlakového nádraží Trastevere a také, kolik je to zastávek z Termini na Trastevere. Předem děkuji za odpověď. Adéla.

Nejjednodušší je jet vlakem FR5 z Termini přímo na Trastevere. Dostanete se tam za 14 minut. Autobusová linka H má zastávku v blízkosti stanice Trastevere na Circonvallazione Gianicolense. Zastávka se jmenuje Gianicolense / Stazione Trastevere. Je to u zastávky tramvaje. Ve směru od Termini je to desátá zastávka.

# 20.10.2012, 21:13.
Vážení Řehůřkovi, prosím poraďte mi. Jakou jízdenku mám použít při cestě vlakem z Prima Porta do Flaminia? Zda je možné tuto jízdenku použít i při přestupu na metro? Jak je daleko ze stanice vlaku Flaminio do stanice metra? Děkuji. Květa.

Primo Porta je v tarifním pásmu metrebus. Kupte si jízdenku metrebus na dobu, po kterou budete z místa ubytování cestovat do centra Říma - třídenní BTI nebo týdenná CIS. S touto jízdenkou budete moci cestovat bez omezení v tarifním pásmu metrebus - autobusy, trolejbusy, tramvaje, metro, městské vlaky, příměstské vlaky. V případě, že budete využívat , můžete cestovat na něj. Na Flaminio jsou metro a městský vlak propojeny.

# 09.10.2012, 11:48.
Ve čtrtek odlétáme s přítelem do Říma a vše mám na starost. Už asi dvě hodiny se snažím najít cestu z letiště Fiumicino do hotelu All Time Relais & Sport Hotel, adresa Via Domenico Jachino 181, Eur & Garbatella, Rome, 00144. U hotelu je autobusová zastávka, ale nepodařilo se mi najít její název. Bohužel přiletíme až ve 22:30 a na recepci v hotelu jsou do půlnoci, takže možná budeme muset použít stejně taxi, ale to mi přijde dost drahé (přibližně € 45,00), když hotel je od letiště asi 15 km. Moc děkuji za odpověď.

Do půlnoci to skutečně jinak než taxi stihnout nejde. Kolem hotelu skutečně jezdí autobus, jedná se o okružní linku od EUR Palasport (dostupnost metrem B) č. 778. Ta však jezdí jen v neděli. V blízkosti hotelu jezdí další autobusové linky - pro Vás nejdostupnější č. 708 od EUR Palasport směr Versali. Musíte vystoupit na Don Borghi / Filippini nebo Don Borghi / Beata Vergine del Carmelo. Mezi těmito zastávkami je odbočka na Via Domenico Jachimo. Jezdí každý den do půlnoci.

# 03.10.2012, 14:39.
Jedeme s manželem na konferenci Figo, která se koná ve Fiera di Roma. Prosím o spojení z nádraží Termini v Římě. Děkuji za odpověď. Lenka.

Jeďte z Termini vlakem FR5 na Trastevere a tady přestupte na vlak FR1 směr Fiumicino Aeroporto. Můžete jet také metrem B směr Laurentina, vystoupit na Piramide, přejít na Ostiense a odtud pokračovat zmíněným vlakem FR1.

# 25.09.2012, 15:55.
Doufám, že Váš úžasný informační web je stále aktivní a poprosil bych vás o informaci ohledně dopravy z letiště v Římě do hotelu a následně zpět. Konkrétně se jedná o Fiumicino Airport - přílet 27.9.2012 ve 22:30 a hotel Torre Rossa Park Hotel - Via di Torre Rossa. Zpět máme odlet ze stejného letiště 1.10.2012 v 7:10. Jaký způsob městské dopravy byste nám doporučili? Předem děkuji za odpověď a připojuji svůj obdiv nad tím, jak dokážete ostatním nezištně poskytnout pomocnou ruku. S pozdravem Michal.

Běžně jezdí z letiště autobusy společnosti Cotral přímo na Cornelia, odkud je to po Circonvallazione aurelia k Vašemu hotelu kousek (přibližně 700 m). Ve Vašem čase však bohužel ne. Pokud byste jel vlakem Leonard Express na Termini ve 23:08, kde budete 23:40, tak odtud pravděpodobně nestihnete na Cornelia poslední soupravu metra, která 27.9. odjíždí ve 23:30 z Anagnina. A naopak, první metro odjíždí 1.10. z Battistini v 5:30, takže byste nestíhal odlet. Doporučujeme taxi, v úseku letiště Fiumicino - Via di Torre Rosa Vás přijde na částku do € 50,00.

# 25.09.2012, 11:28.
Jsem trochu zmatený z dopravy z centra Říma k moři do Lida. Kolik stojí ten vlak Roma - Lido a jakou jízdenku použít? Moc děkuji za radu. Miroslav.

Vlak Roma - Lido je součástí tarifního pásma metrebus po celé jeho trase. Tzn. základní jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete však použít i časové jízdenky BIG, BTI, CIS nebo Roma Pass.

# 25.09.2012, 11:28.
Při hledání v googlu jsem narazila na vaše stránky. Mohu mít také dotaz? Jedeme do Říma od 26.9. do 1.10. a váhám, zda si koupit Roma Pass nebo Omnia Card. Chtěli bychom si určitě užít všechny hlavní památky, ale navíc jsem se dočetla, že 29. až 30. je vstup do některých muzeí zdarma. Nejsem si jistá, do kterých. Děkuji za radu a názor. M.

29. a 30. září probíhají v Římě stejně jako v mnoha dalších městech Evropy Dny evropského dědictví 2012. Volně přístupná budou muzea, galerie, archeologická naleziště, archivy a knihovny. Týká se to i Vatikánu, zdarma budou tedy i Vatikánská muzea. Více informací najdete na Beniculturali. Počítejte však s tím, že tyto dva dny budou všude velké fronty. nebo Omnia Vatican & Rome se tedy z hlediska ceny nevyplatí. Omnia obsahuje vše co Roma Pass, navíc vstupy do Vatikánu a další služby. Více na výše uvedených stránkách.

# 24.09.2012, 20:08.
Jsem nadšena z Vašich stránek, moc děkuji za Vaše rady na webu. Chtěla bych se zeptat na spoj z letiště Fiumicino na Termini autobusem Terravision, zda má nástupiště přímo u letiště a zda nevíte, jaké jsou intervaly, nebo kde najít jízdní řád a stanice. Budeme ubytovaní ve Via Cairoli. Děkuji Vám. Klára.

Ano, zastávka je přímo na letišti před terminálem 3. Autobusy jezdí od 5:35 do 23:00 a v tomto intervalu jich jede celkem 25. Podrobné informace a jízdní řády najdete na včetně možnosti on-line nákupu. Na Via Cairoli musíte jet z Termini ještě metrem A směr Anagnina, vystoupit na Manzoni, jít po Via Emanuele Faiberto a jedna ulice vedoucí doprava je Via Cairoli.

# 24.09.2012, 19:23.
Objavila som Vašu stránku a chcela by som Vás poprosiť o radu. Cestujeme, 5 dospelých osôb, do Ríma letecky na Fiumicino a potrebovali bysme sa presunúť do prístavu Civitavecchia k lodi Sovergin, po vylodení budeme mať dosť času do odletu - v8:00 sa vylodíme a odlet je 19:15, a chceli bysme to využiť. Ako je najlepšie dopraviť sa do Ríma, prípadne ktorú časť nám odporučíte ísť si pozrieť a následne ako najlepšie sa dá dostať potom na letisko Fiumicino? Vopred ďakujem za radu. Vaša stránka je super. Príjemný večer. Tereza z Bratislavy.

Nejrychleji a nejpohodlněji, ale za nejvyšší cenu, Vás tam zaveze taxi. Cena taxi z letiště Fiumicino do Civitavecchia je € 120,00. Veřejnou dopravou se tam dostanete vlakem FR1 s přestupem na Trastevere na FR5. Standardní cena je € 11,00. Zpět do Říma se dopravíte stejnou cestou. Doporučujeme vystoupit z FR5 na S. Pietro a navštívit Vatikán. Po prohlídce pak můžete pokračovat na Trastevere a odtud FR1 na letiště.

# 24.09.2012, 15:26.
Prosím o radu, jak se dostanu nejlépe z letiště Fiumicino do hotelu Eurostars Roma Aeterna. Děkuji za odpověď. Pavlína.

Dopravte se některým ze způsobů popsaných v našich otázkách a odpovědích na Termini. Tady nastupte na autobus č. 105 směr Stazione Grotte Celoni a vystupte na zastávce Ponte Casilino. Jděte ve směru jízdy autobusu, přejděte most nad železnicí a za ním je Váš hotel.

# 22.09.2012, 18:43.
Jaká je podle Vás nejefektivnější doprava z letiště Fiumicino, tak abychom se dostali na stanici metra Manzoni - trasa A, kde poblíž leží náš hotel. Mockrát děkuji. M.

Jeďte autobusem na Termini odtud metrem A na Manzoni. Nejrychleji, ale také nejdráž se na Termini dostanete vlakem Leonardo Express.

# 20.09.2012, 15:43.
Chtěla jsem se zeptat. Pojedeme do Říma a máme 2 nabídky ubytování. Jedno je v Seven Hills Village - levnější, ale nevím, jak by bylo drahé dojíždění za památkami, a druhý ve Via Cairoli. Co je podle vás lepší? Moc děkuji za radu. I.

Z hlediska dopravy a dostupnosti památek bychom volili ubytování na Via Carioli. Je to v blízkosti Termini, v dosahu metra A. Doprava ke kempu Seven Hills Village je popsána v odpovědi ze dne 29.05.2011, 08:50.

# 20.09.2012, 13:33.
Pán Rehúrek, veľmi pekne prosím o radu. Dňa 7.9.2012 prilietame na letisko Ciampino a odtiaľ sa potrebujeme dostať na Termini. Existuje priame spojenie, alebo je potrebný prestup? Niekde som sa dočítal, že je treba ísť najskôr na bus a potom na vlak. Lístok na bus sa kupuje u vodiča, alebo je možnosť aj vo večerných hodinách zakúpiť lístky v nejakom kiosku? Bus má zastávku pred terminálom? Veľká vďaka za pomoc! Dušan.

Doporučujeme autobusovou dopravu , z letiště Ciampino Vás zaveze přímo na Termini. Cena jízdenky je € 4,00, zpáteční € 8,00 a můžete objednat přímo on-line na výše uvedených stránkách. On-line rezervace Vám zaručuje přednostní nastoupení, tzn. máte zajištěno, že zakoupeným spojem také odjedete. V případě zpoždění je samozřejmě možné jet dalším spojem. Zastávka je před výstupem z terminálu. Další možnosti dopravy jsou popsané v našich otázkách a odpovědích.

# 20.09.2012, 12:40.
Váš web je skvelý a již mi poskytl cenné rady. Prosím, mohli byste mi poradit, jak se dostanu z kempu Flaminio do centra Říma? Děkuji. Jana.

Musíte jít na vlakovou stanici Due Ponti, která je vzdálená od kempu přibližně 500 m. Jděte po Via Flaminia Nuova a potom zahněte doprava na Via Vitorchiano, která Vás dovede ke stanici. Odtud jeďte vlakem Roma Viterbo na Flaminio, odkud už máte spojení do centra metrem A. Stanice jsou v pásmu metrebus, tzn. můžete využít jízdenky BIT i časové jízdenky (BIG, BTI, CIS, ).

# 18.09.2012, 15:24.
Jako většina dotazů i my cestujeme do Říma a trápíme se, jak jednoduše přejet z letiště Fiumicino do hotelu Petra na Via Sante Vandi. Na letišti budeme ve 14:25. Velmi děkuji a obdivuji vaši ochotu. Stanislav.

Dopravte se některým ze způsobů popsaných v našich otázkách a odpovědích na Termini, odtud pak pokračujte metrem A a vystupte na konečné Anagnina. Odtud pokračujte autobusem č. 46 směr Raimondi M. a vystupte na zastávce Schiavonetti. Musíte se dostat na druhou stranu silnice oddělené travnatým ostrůvkem na kolmou ulici. Po ní dojdete k okružní ulici Via Sante Vandi, po které se vydejte doprava, kde je Váš hotel.

# 18.09.2012, 07:53.
Přiletíme do Říma ve 21:20, ubytování máme kousek od nádraží Tiburtina. Chtěla bych se Vás zeptat, zda je cesta vlakem FR1 v tuto dobu bezpečná nebo je lepší jet vlakem Leonardo Express a poté přestoupit na metro B? Děkuji. Markéta.

Z tohoto pohledu to vyjde na stejno. Výhodnější je samozřejmě cestovat bez přestupů.

# 17.09.2012, 18:22.
Cestujeme po Itálii autem s karavanem a řešíme problém s vjezdem a parkováním. Chceme navštívit hlavně Vatikán a okolní památky kolem Kolosea. Také bych se chtěla zeptat, zda si myslíte, že je lepší koupit celodenní jízdenku MHD a nějak se dopravit z kraje města do centra a nebo se dá někde zaparkovat, a poplatek vjezdu do města se dá zaplatit i pro auto s přívěsem na těch důležitých silnicích jako pro autobusy? Všude v Itálii nás totiž trápí zákazy parkování a dokonce i průjezdů s karavanem. Předem děkuji. Barbora.

Doporučujeme využít P+R parkovišť. Jejich seznam včetně cen a podmínek najdete na ATAC - Azienda / Sosta / Parcheggi. Všechna mají vazbu na římský dopravní systém.

# 17.09.2012, 16:52.
Moc prosím o radu, jak nejlépe cestovat z letiště Fiumicino do města San Benedetto del Tronto, kde si musím vyzvednout svoje opravené auto nejpozději do 18. hodiny. Slyšela jsem, že tam jezdí autobus, ale bohužel nikde nemohu najít žádné informace. V Říme nocujeme, tak můžeme odjet i brzy ráno. Moc děkuji za Vaši pomoc. Mirka.

Jeďte vlakem FR1 na Tiburtina, odkud jede autobus společnosti Roma Marche Linee. Autobus odjíždí v 7:40 a v San Benedetto del Tronto je v 10:30 na Piazza Nardone. Jízdenka stojí € 17,00. V 7.30 odjíždí autobus z Viale Castro Pretorio (dostupnost metrem B).

# 16.09.2012, 12:55.
Prosila bych o informace, jak nejlevněji se dostanu z letiště Fiumicino - přílet 30.9. ve 21:20 na zastávku metra Lucio Sestio, vlakem Leonardo je to dražší a autobusem Terravision je to levnější, ale jen když si koupím dopředu lístek - moje chabé informace. Prosím, kde si mohu zakoupit lístky, protože podle jízdího řádu to bude nakvap, děkuji moc. Rita.

Zakupte si jízdenku on-line na .

# 15.09.2012, 14:43.
Chci se zeptat, odkud odjíždí dálkové linky - San Benedetto del Tronto. Děkuji. Miroslav.

Linka společnosti Start. Fiumicino - Roma - Ascoli Piceno - San Bennedetto del Tronto - Formo odjíždí z letiště Fiumicino každý den v 7:30, 11:00, 14:10, 17:00. Zastávka je u východu Q2.

# 12.09.2012, 17:08.
Pán Rehúrek, prosím Vás o radu. Cestujeme so sestrou do Ríma na 6 dní. Prilietame na letisko Fuimicino v nedeľu přibližně o 16. hodine. Ubytované sme v hoteli na ulici Via Tibullo. Aké je ideálne dopravné spojenie z letiska do tejto časti? Aká je najvýhodnejšia jízdenka na 6 dni? Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. Silvia.

Jeďte vlakem FR1 a vystupte na Ostiense. Tady přestupte na autobus č. 23 směr Clodio a vystupte na zastávce Sforza Pallavicini. Je to kousek od Castel Sant´ Angelo. Jděte ve směru jízdy autobusu po Via Sforza Pallavicini. Přejdete křižovatku s Via Crescenzio, potom s Via Boezio po které se vydáte doleva. Ta Vás dovede k Via Tibullo. Pobyt Vám pokryje jízdenka CIS (týdenní) za € 24,00. Nevíme však, jaký je Váš itinerář. Vzhledem k lokalitě, určitě jeden den jízdenku potřebovat nebudete - návštěva Vatikánu, popř. okolních památek. Stejně tak je otázka, zda jí pokrýt i první a poslední den, protože na cestu z letiště - vlak FR1 neplatí. Tady by Vám na autobus stačila jízdenka BIT za € 1,50. Je potřeba to propočítat. Třebas Vám bude stačit třídenní BTI za € 16,50 a dvě jednorázové BIT po € 1,50, nebo pouze jednorázové jízdenky. A nebo to zkuste zkalkulovat s .

# 10.09.2012, 12:09.
Mohli byste mi pomoci s cestou z letiště Fiumicino do Lido di Ostia, hotel Belvedere? Přílet je kolem 21:40. Nejlepší bude použit asi autobus přímo z letiště, že? Děkuji za informace. Markéta.

Je to skutečně tak. Jeďte autobusem Cotral, který jede ve 22:30 a 23:30. Doveze Vás do Lido di Ostia, Piazza della Stazione. Odtud musíte po Via Lucio Lepidio, Via Ostiense a Viale della Marina k moři, kde na Piazza dei Ravennati je Váš hotel.

# 30.08.2012, 11:08.
Zajímala by mě možnost dopravy z Civitavecchia do Říma a nazpět a jeho cena v termínu 16.12., odjezd ráno po 9. hodině, návrat do 19. hodin. Leona.

Regionálním vlakem Vás jízdenka z Civitavecchia do Říma (Termini, metro A) přijde na € 5,00, autobusem Cotral (Cornelia, metro A) přibližně € 4,50 - € 5,00.

# 28.08.2012, 23:40.
Chtěla bych vás poprosit o radu - v neděli 9.9. ve 21:10. přilétáme (jsme čtyři) na Fiumicino. Do centra bychom rádi použili autobus Terravision ve 21:50. Je poté ještě šance stihnout metro na zastávku Cornelia, v jejíž blízkosti máme ubytování v hotelu Waldorf nebo byste nám doporučil jiný způsob přepravy? Předem moc děkuji za odpověď a děkuji i za vaše úžasné stránky, ráda z nich čerpám informace. Drahomíra.

Na Termini budete podle jízdního řádu ve 22:45. Poslední souprava metra odjíždí z Anagnina ve 23:30.

# 26.08.2012, 14:07.
Prosím, pojedu-li z letiště Fiumicino vlakem FR1 a potřebuji přestoupit na stanici Ostiense na metro, platí mi jízdenka nebo si musím koupit BIT? Nejsou mi také jasné přestupy v Římě. Dočetla jsem se někde, že v rámci 100 minut lze přestupovat, ale metro lze použít jen jednou. Platí to ještě, nebo se na metro s jednou jízdenkou přestoupit z autobusu nedá vůbec? Děkuji. Milena.

Nejsme si úplně jisti, ale podle našeho názoru tato jízdenka platí pouze pro vlaky FS, tzn. pokud byste jela dál do centra Říma vlakem FS, tak jízdenka platí. Při přestupu na metro potřebujete jízdenku metrebus, tj. BIT, BIG, BIT, CIS a nebo Roma Pass. Tato jízdenka pak platí i na vlak FR1, ale pouze v rámci tarifního pásma Metrebus. Metro lze použít skutečně jen jednou, přesněji v okamžiku, kdy projdete turnikety, už metro na stejnou jízdenku použít nemůžete. Souvisí s tím i označování jízdenek. Pokud začnete metrem, označíte jízdenku a pak už ji označovat nemusíte (v autobuse, tramvaji, atd.). Pokud začnete např. v autobuse, označíte jízdenku. Pokud pokračujete metrem, označíte jízdenku na druhé straně. Potom už jízdenku označovat nemusíte (a vlastně ani nemáte kde). Tzn. jízdenku označujete poprvé, podruhé jen v metru.

# 25.08.2012, 15:00.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostanu z centra Říma do Designer Outlet Castel Romano. Chtěli bychom jet vlakem nebo autobusem. A pokud jsou někde dostupné jízdní řády. Jsme ubytováni u Termini. Předem děkuji za brzkou odpověď. S pozdravem Tereza.

Kyvadlový autobus jezdí z Via Marsala u Termini. Každý den. Tam vždy v 10:00, 12:30 a 15:00, zpět v 11:15, 13:45, 17:00 a 20:30. Dospělý platí za zpáteční jízdenku € 13,00, dítě do 18. let € 8,00 a dítě do 14. let neplatí.

# 24.08.2012, 22:08.
Ráda bych se zeptala jak se nejjednodušeji dostanu z letiště Rome Fiumicino - přílet 1.9.2012 ve 14:25, na hotel, který je na adrese Via Santa Barbara, 94 Nettuno, Rome. Na stránkách vlakové dopravy Itálie mi to nechce vyhledat žádný spoj :-( Děkuji moc předem za pomoc. Barbora.

Nejjednodušší spoj je následující: vlakem Leonardo Express (€ 14,00) na Termini a odtud regionálním vlakem (€ 3,60) do Nettuna. Leonardo Express jezdí každé půl hodiny (8. a 38. minuta), na Termini je za 32 minut. Regionální vlak do Nettuna jezdí z Termini každou hodinu (7. minuta), v Nettunu je za 1 hodinu a 11 minut. Na Termini se můžete samozřejmě dopravit jakýmkoliv způsobem popsaným v našich otázkách a odpovědích.

# 22.08.2012, 21:52.
Chystáme se s kamarádama na takovou poznávačku Itálie a nechceme vynechat ani Řím. Zatím nemáme naplánovanou žádnou trasu v Římě a proto bych chtěl poprosit, zda byste mi nemohli doporučit nějakou web stránku, kde bych našel nějaké informace hlavně o cestování v Římě a na které památky určitě nezapomenout. Děkuji za odpověď. Jan.

Orbion, Rome Guide.

# 22.08.2012, 20:56.
Našel jsem Váš moc pěkný web a dočetl jsem se mnoho informací. Za to Vám děkuji a chtěl bych se přesto dotázat. 30.8. se chystáme na dovolenou na Sicílii. Pojedeme vlastním autem a chceme se zastavit na celodenní návštěvu Říma - 31.8. Chci se zeptat, na Váš názor ohledně parkování v Římě, zda parkovat někde na okraji a do centra jet vlakem nebo jet autem až do Říma. Já jsem přemýšlel, že bych jel někam k hlavnímu nádraží Termini a tam zaparkoval v parkovacím domě. Prosím tedy o nějaké informace co vyjde časově lépe a také levněji, zda-li parkování venku nebo u centra a také prosím o možné odkazy a ceny. Ještě se chci zeptat, zda se platí vjezd autem do Říma? Děkuji za odpovědi. S pozdravem Václav.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 08.02.2012, 15:26. Vše má samozřejmě své výhody a nevýhody. Nejpohodlnější je samozřejmě nejdražší.

# 22.08.2012, 17:46.
Chtěla bych Vás požádat o radu. V září se chystám do Itálie. Ubytovaná budu v Ladispoli a ráda bych se na jeden den jela podívat do Říma. Nemohu se rozhodnout, zda se do Říma přepravit vlastním vozem nebo zda využít místní věřejnou dopravu. Mé první kroky povedou do Vatikánu. V případě použití automobilu netuším, kde nejblíže k Vatikánu bych mohla parkovat. U veřejné dopravy nevím, jakou mám zvolit, kolik mě bude stát lístek, časy odjezdů - bohužel se mi nepodařilo se zorientovat na stránkách atac.roma.it. Co byste mi doporučil? Předem děkuji za Váš čas a radu. Příjemný zbytek dne, A.

Ohledně parkování na cestě z Ladispoli najdete odpověď v odpovědi ze dne 18.08.2011, 11:28. Vlakem, přímo na nádraží S. Pietro u Vatikánu, se dostanete z Ladispoli - Cerveteri za € 3,00 a 20 až 30 minut (podle vlaku). Vlaky jezdí často, přibližně 2 za hodinu. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 22.08.2012, 07:37.
Moc Vás zdravím a jsem ráda, že jsem na Vaši stránku narazila. Já jedu začátkem září do Itálie - Palmová riviéra - Martinsicuro. Chtěla bych se vás zeptat, protože si chci udělat výlet do Říma, nevíte kolik stojí jízdné a zda to nebude problém se tam dostat? Ráda bych viděla Řím, ale mám i strach z cesty, jelikož neumím italsky. Zkuste mi, prosím, poradit. Děkuji a přeji krásný den. Pavlína.

Můžete je autobusem skupiny Arpa. Autobus odjíždí z Martinsicuro (Piazza Cavour) v 6:30 a v Římě je na Autostazione Tiburtina v 10:30. Jízdenka stojí € 19,40, zpáteční € 35,50. Zpět pak jede v 18:00 a v Martinsicuro je ve 21:30. V neděli jede autobus v 7:25, ale v Římě je v 11:50, zpět pak ve 14:25 a v Martinsicuro je ve 21:50, takže v neděli se nevyplatí jezdit. Jízdenku lze koupit i on-line na výše uvedených stránkách. Na pokladně lze koupit jízdenku v Martinsicuro na Via Roma v Tabaccheria Luzzi Gemima nebo Di Mizio Patrizia nebo v S.O.S Bar di Pezzuoli.

# 17.08.2012, 09:28.
Mohli byste mi prosím poradit jak se dostat levně z letiště Fiumicino na Via Angelo Bellani, 21, Roma, RM, Italia, okolo 9:30 v neděli? Vyčetl jsem, že autobus do Říma je levnější než vlak, akorát nevím, kde se na něj nastupuje atd. To se platí přímo řidiči lístek? Jak je to popřípadě s vlakem? Cesta zpátky na letiště je pak zřejmě stejná, že? Musí se jezdit přes Termini? Děkuji moc. Karel.

Ve Vašem případě je nejjednodušší řešení jet vlakem FR1 (€ 8,00), protože když vystoupíte na Trastevere, máte to k ubytování jen přibližně 300 m. Jet přes Termini je zbytečné.

# 17.08.2012, 09:02.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda neznáte aktuální cenu týdenní jízdenky CIS. Stránky dopravního podniku ATAC se mi bohužel neotevírají a informace z internetu se liší - našla jsem cenu € 16,00 ale i € 24,00, přičemž si nemyslím, že bychom částku € 24,00 za těch 7 dní našeho pobytu v Římě projeli. Děkuji za případnou odpověď. Zuzana.

Jízdenka CIS stojí po poslední úpravě cen € 24,00.

# 16.08.2012, 21:50.
Příští týden letím do Říma a má být okolo 35 stupňů. Chtěla jsem se zeptat, zda je pravda, co uvádějí v průvodci, že do Vatikánských muzeí je vstup povolen pouze v dlouhých kalhotech a triku překrývající ramena? Je třeba tedy toto dodržet, ať pak při vstupu nemáme komplikace. Děkuji za odpověď. Kateřina.

Bývalo zvykem, že se nechodilo s odhalenými koleny a rameny do baziliky. Od roku 2010 už není oficiálně povoleno takto vcházet na celé území Vatikánu.

# 14.08.2012, 12:51.
Řehůřkovi, teda s úžasem si prohlížím vaše cestovní poznámky - nádhera! Už teď je jasné, že se sem ještě několikrát vrátím. Také mám jednu otázku: v červnu příštího roku chystám pro manžela tajný výlet do Říma. Jeden den z pobytu pojedeme určitě vlakem k moři - ale neznáte ještě nějaké koupaliště přímo v Římě, kam by se dalo zajít, třeba jen na dvě hodinky se osvěžit? Děkuji a srdečně zdravím. Alena.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 01.02.2010, 12:06.

# 13.08.2012, 18:21.
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou podmínky ke vstupu do Vatikánu - oblečení, poplatky. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jakub.

Vstup do Vatikánu je bezplatný, platí se vstup do muzeí apod. Podrobnosti najdete na Musei Vaticani. Bývalo zvykem, že se nechodilo s odhalenými koleny a rameny do baziliky. Od roku 2010 už není oficiálně povoleno takto vcházet na celé území Vatikánu.