ŘÍM 2013

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2013

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2013, 19:08.
13.5.2014 přilétáme s manželkou na letiště Fiumicino, ubytovat se chci v Ostii - hotel Ostia Antica. Vracíme se 17.5.2014, kromě návštěvy Říma hodlám navštívít Tivoli - Vila Adriana. Doporučte mi prosím vhodnou jízdenku na veřejnou dopravu na celý pobyt. Děkuji. Daniel.

Doporučujeme zakoupit týdenní jízdenku CIS pro pásmo Roma Metrebus v ceně € 24,00. Dopravu z letiště a na letiště (Cotral) + dopravu do Tivoli (Trenitalia) řeště samostatnou jízdenkou. Nelze použít týdenní 3-pásmovou jízdenku Lazio CISR v ceně € 34,50, ze které je vyloučena příměstská (vztaženo k Římu) doprava Cotral a Trenitalia. Pokud mimo pásmo metrebus pojedete jen do Tivoli a na letiště, vyjde Vás to stejně levněji než CISR.

# 24.11.2013, 09:30.
Ještě bych měla malý dotaz, nemohu se nikde dohledat jízdních řádů v elektronické podobě, byli byste tak laskaví a mohli mi poslat odkaz? Hledala jsem na stránkách Trenitalia, ale nemůžu se dohledat ani u Leonardo Express, ani u regionálních vlaků. Děkuji moc. Nela.

Přesný jízdní řád jsme Vám víceméně napsali v naší poslední odpovědi. Na stránkách Trenitalia si můžete sestavit jízdní řád pro konkrétní termín. Pokud však chcete mít jízdní řád vypsaný po jednotlivých vlacích, vytiskněte si ho například z tohoto dokumentu.

# 23.11.2013, 18:16.
Na jedněch stránkách jsem se dočetla, že z nádraží Termini na letiště Fiumicino jezdí každou hodinu ve :22 a :52, první odjezd vlaku je v 5:52 a poslední ve 22:52, ale na oficiálních stránkách společnosti Trenitalia tuto informaci nemohu vůbec dohledat, pouze jsem dohledala, že vlaky jezdí každou půlhodinu. Je tato informace tedy pravdivá, nebo ne? Píši seminární práci a potřebovala bych přesnou informaci. Děkuji. Nela.

Přesné jízdní řády najdete na stránkách Trenitalia. Stanice se jmenují Fiumicino Aeroporto a Roma Termini. První Leonardo Express jede z letiště v 6:38 a následně každou 8. a 38. minutu až do 23:38. Jízda trvá 32 minut, vlak nikde jinde nezastavuje a cena jízdenky je € 14,00. První Leonardo Express jede z Termini v 5:52 a následně každou 22. a 52. minutu až do 22:52. Jízda trvá 31 minut, vlak nikde jinde nezastavuje a cena jízdenky je € 14,00. Leonardo Express jezdí každý den.

# 03.12.2013, 18:02.
Moc děkuji za odpověď. Můžete mi prosím ještě poradit, jak se dostanu od St . Pietro (bydlím na ulici Via Leone IX) na letiště Fumicino? Děkuji. Petra.

Ze stanice S. Pietro jeďte vlakem FL3 nebo FL5 na Trastevere a odtud vlakem FL1 na letiště Fiumicino.

# 21.11.2013, 09:05.
Srdečně zdravím, sice jsem se snažila hledat, ale nalezla jsem pouze nějaké informace, proto moc prosím. V příštím týdnu přilétáme do Říma - Fiumicino v dopoledních hodinách, přímo z letiště bychom se rádi podívali k moři - předpokládáme, že si na letišti necháme kufry, takže potom zpět na letiště a do hotelu Laura (Via XXI Aprile 109). Moc děkuji za zprávu ohledně dopravního spojení a předpokládané ceny. Mějte se hezky a přeji hodně cestovatelských zářitků. Sophie.

Přímo z letiště můžete jet autobusem Cotral, který Vás zaveze do Lido Ostia na Piazzale della Stazione. Odtud můžete k moři pěšky, přibližně 400 - 500 m. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 1,20. Zpět na letiště stejnou cestou. Z letiště do místa ubytování se dostanete nejdříve autobusem za € 4,00 - rezervace online na výše uvedených stránkách - a následně metrem B směr Rebibbia, vystoupit musíte na Bologna za € 1,50 (jízdenka BIT). Přímo před Vaším hotelem je výstup z metra.

# 20.11.2013, 14:16.
Chystáme se s manželem na Vánoce do Říma. Sice jsme se tam dvakrát stavovali cestou autobusem do Sorrenta, ale naše možnosti a poznatky byly silně limitované časem. Nyní si to chceme užít a studujeme všechny dostupné materiály. Máme ale jednu nejasnost: přiletíme na Letiště Fiumicino, dále potřebujeme jet do čtvrti Trastevere a dále tramvají nebo autobusem. Nejlepší se nám zdá použití vlaku do stanice Trastevere. A nyní se nemůžeme zorientovat. Na Vašich stránkách se píše o vlaku TR1 - provozovatel Trenitalia, na jejich stránkách je ale uveden vlak TL1, stejně tak se na stránkách Booking píše o vlaku TL1 - jako provozovatel je ale uvedena společnost Roma Servici per la mobilita. Vlak směr: Fara Sabina - Montelibretti, sedmá zastávka je stanice Transtevere. O regionálním vlaku TL1 se píše i na stránkách letiště. V příručce letiště (Airport Guide) je ale uveden vlak FM1, Linie Orte Fara Sabina - Fiumicino s odvolávkou na provozovatele Trenitalia. Můj dotaz je, zda se jedná o tentýž vlak - a co ti různí provozovatelé? A jeho název - zkratka? Je různě modifikován, a hlavně zda je odjezd tohoto vlaku přímo z letiště Fiumicino - podle plánku by měla zastávka vlaku být před terminálem 3 - nebo zda se jedná o různé vlaky s různými provozovateli a různými stanicemi na letišti. Pokud je Vám ten zmatek jasný a pomůžete mi se orientovat, budu Vám vděčná. Vzhledem k tomu, že nám ČSA změnila dobu odletu z Prahy a přiletíme tam až večer za tmy, byli bychom rádi připraveni předem. Děkuji. Alena.

Na našich stránkách jsme doposud uváděli označení FR1, FR2. Bylo to označení aktuální ke dni zveřejnění odpovědi. V současné době se oficiálně začalo používat označení FL1, FL2. Jedná se o stejné vlaky a provozovatelem jsou italské železnice. Vlaky jsou tak značeny jen z důvodu začlenění do římského dopravního systému. Z pohledu italských železnic se jedná o regionální vlaky, které nesou označení Regionale a pětimístné číslo, na tabulích např. REG 22067. Jediné co si pohlídejte, abyste nenasedli do vlaku Leonardo Express, který zastavuje jen na Termini. Stanice na letišti Fiumicino je jen jedna. Oficiální stránky letiště uvádějí aktuální označení FL1, stejně tak oficiální stránky italských železnic.

# 16.11.2013, 16:42.
Řehůřkovi, chystáme se do Říma v termínu 25.-29.12. A chtěla jsme se zeptat, jezdí vlaky nebo autobusy z letiště v den 25.12., když je svátek? Přílet máme ještě k tomu večer kolem 19. hodiny. Děkuji. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda v období svátků jsou otevřené památky? Děkuji, hezký den. Dana.

Autobusy jezdí, doporučujeme si spoje ve Vámi požadovanou hodinu rezervovat na výše uvedených stránkách. Vlaky Trenitalia by měly také jezdit. Muzea v Římě mají zavřeno obecně v pondělí, což není ve Vašem termínu, ale mají také zavřeno 25.12., takže s tím počítejte. Vatikánská muzea mají zavřeno 25.12. a 26.12., naopak 29.12. je oproti jiným nedělím otevřeno a vstup je zdarma.

# 14.11.2013, 20:22.
Dostala som sa k Vám cez Vašu stránku a keďže sa chystám na Silvestra do Ríma so skupinou ako sprievodca, poprosila by som Vás o radu: - viem, že vstup do mesta je pre turistické autobusy spoplatnený, no neviem sa dopracovať k mape obmedzení. Aká je výška poplatkov za vstup? Skrátka, hľadám kontakt na oficiálnu inštitúciu, ktorá toto zastrešuje. Keď som bola asi pred dvoma rokmi takto v Ríme, viem, že za vstup za hradby sa na Silvestra / Nový rok (v noci) neplatilo. Platí to stále? Ďakujem za odpoveď a zostávam s pozdravom. Veronika.

Odpověď na otázku ohledně vjezdu autobusů najdete v odpovědi ze dne 07.02.2013, 10:25. Na druhou část otázky odpověď neznáme.

# 13.11.2013, 00:41.
Srdečně zdravím, sice jsem se snažila hledat, ale nalezla jsem pouze nějaké informace, proto moc prosím. V příštím týdnu přilétáme do Říma - Fiumicino v dopoledních hodinách, přímo z letiště bychom se rádi podívali k moři - předpokládáme, že si na letišti necháme kufry, takže potom zpět na letiště a do hotelu Laura - Via XXI Aprile 109. Moc děkuji za zprávu ohledně dopravního spojení a předpokládané ceny. Mějte se hezky a přeji hodně cestovatelských zářitků. Sophie.

Přímo z letiště můžete jet autobusem Cotral, který Vás zaveze do Lido Ostia na Piazzale della Stazione. Odtud můžete k moři pěšky, přibližně 400 - 500 m. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 1,20. Zpět na letiště stejnou cestou. Z letiště do místa ubytování se dostanete nejdříve autobusem za € 4,00 - rezervace online na výše uvedených stránkách - a následně metrem B směr Rebibbia, vystoupit musíte na Bologna, za € 1,50 (jízdenka BIT). Přímo před Vaším hotelem je výstup z metra.

# 06.11.2013, 18:47.
Mám dotaz ohledně vlaků z Civitavecchia do Říma. Potřebovala bych znát vhodný spoj právě z Civitavecchia a zajímalo by mě, jak dlouho asi cesta trvá? Děkuji za odpověď. Barbora.

Vlak z Civitavecchia jezdí bez přestupů přímo do Říma na Termini. V Římě zastavuje také na Aurelia, S. Pietro, Quattro Venti, Trastevere, Ostiense a Tuscolana. V rámci tarifního pásma metrebus roma se vlak jmenuje FR5 a je možné mezi výše uvedenými stanicemi uplatnit jízdenky BIT, BIG, BTI a CIS. Pokud se týče Civitavecchia, tak vlaků odtud odjíždí několik za hodinu, jízdenka do Říma stojí € 5,00 a cesta trvá přibližně 1:20 hodiny. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 04.11.2013, 18:29.
Moc děkuji, jste prostě skvělej. Moc pozdravuji rodinu. A zda bych ještě mohla malý dotaz. Letím poprvé a nebereme žádný kufr, jelikož tam budeme jen tři dny, beru jen příruční tašku do kabiny, ale co jsem hledala, tak v ní asi nemůžu mít sprchový gel a šampon. Vím, že můj dotaz působí dětinsky, ale jsem jen vyplašená, abych si netrhla na letišti ostudu :-) Děkuji ještě jednou. Gába.

Podrobné informace o předmětech zakázaných přepravovat v kabinových zavazadlech najdete např. na stránkách Letiště Václava Havla v Praze: informace o zavazadlech. Vzhledem k tomu, že sprchový gel a šampon nejsou určeny k použití během cesty, určitě s nimi nepochodíte. Informace o limetech váhy a rozměrů kabinového zavazadla Vám poskytne konkrétní přepravní společnost.

# 03.11.2013, 10:14.
8.11. letíme do Říma, a tak bych se ráda informovala, zda a kde bychom našli nějaký supermarket - něco jako naše Billa. Ubytovali nás v Nova Domus, tak někde v okolí. Děkuji. Gába.

Když půjdete po Via Girolamo Savonarola, na které se Hotel Nova Domus nachází, směrem od Circonvallazione Trionfale, dojdete až na Via Andrea Doria. Zahněte doprava a hned za čerpací stanicí Q8 je vstup do Desparu (italský Interspar). Je to něco málo přes 300 m. Pokud neodbočíte na Via Andrea Doria doprava ale doleva, dojdete k Mercato Trionfale, velké tržnici, která je na rohu křižovatky.

# 01.11.2013, 08:08.
Moc děkuji za odpověď. Ještě bych měla jeden dotaz ohledně vstupu do Colossea. Našla jsem na internetu, že vstup pro dospělého je € 12,00 a zlevněný studenstký vstup je € 7,50. Lze někde poblíž našeho hotelu zakoupit lístky, nebo je lze zakoupit po internetu za tuto cenu bez rezervačního poplatku? Pokud bychom lístky kupovali na místě, je velká pravděpodobnost, že budou před Colosseem koncem listopadu velké fronty? Dále jsem našla, že vstupenky do Vatikánu stojí € 16,00 (dospělý) a € 8,00 (student). Je zde zahrnut vstup i do Sixtinské kaple? Předem moc děkuji za odpověď. Martina.

U studentů je to trochu jinak. Pokud ještě nemá 18 let, má vstup zdarma. Pokud je starší ale ještě nemá 25, platí zlevněné vstupné. Vstupenky si můžete zakoupit online na autorizovaných portálech - např. Coopculture. Rezervační poplatek je € 2,00. Vstupné je potom € 14,00, € 9,50 resp. € 2,00 pro vstup zdarma. Kde v okolí Vašeho ubytování zakoupit vstupenky nevíme. Zkuste navštívit PIT Castel S. Angelo na Lungotevere Vaticano. Otevřeno mají od 9:30 do 18:30. Je to turistické informační centrum. Pokud Vám tam vstupenky přímo neprodají, určitě Vám alespoň poradí. V případě prodeje však budete muset zřejmě zaplatit také rezervační poplatek. Je velká pravděpodobnost, že když budete mít Omnia Vatican & Rome, Roma Pass nebo jednoduchou vstupenku, půjdete kolem dlouhé fronty ke vchodu bez čekání. Další možností je si dostatečně přivstat. Vstupenka do Vatikánských museí opravňuje i ke vstupu do Sixtýnské kaple.

# 30.10.2013, 20:11.
Dostala jsem doporučení na Váš web a proto bych Vás ráda požádala o pomoc / radu. Koncem listopadu se s přítelem chystáme do Říma, poradíte mi nejlepší a nejlevnější cestu z letiště Fiumicino do hotelu Primus Roma? A dále bych se chtěla zeptat, kde poblíž našeho hotelu lze zakoupit pass na památky - hlavně Colosseo a Vatikán, popřípadě na jaké památky se pass vztahuje a kolik stojí - nebo prostě nejlepší variantu. V Římě budeme od čtvrtečního odpoledne a celý pátek, je jasné, že asi vše nestihneme, tak alespoň to nejzajímavější. Předem moc děkuji za odpověď. Hezký večer. Martina.

Nejjednodušší způsob je následující: jeďte vlakem FR1 a vystupte na Ostiense. Odtud jděte pěšky po Via della Stazione Ostiense ve směru příjezdu vlaku. Přejděte Via Ostiense na Via Giovanni de Empoli. Hotel najdete kousek za křižovatkou po levé straně ulice. v vstup do Vatikánských muzeí není, musíte si tedy pořídit Omnia Vatican & Rome. Ten ale stojí € 90,00, s online slevou € 81,00. Koupíte ho např. Ve Vatikánu na Piazza Pio XII. Obsahuje vstupy do Vatikánských muzeí a Sixtínské kaple, usnadňuje vstup do Baziliky sv. Petra, případně i do Vatikánské zahrady, vstup do Colosseo, Foro Romano, Palatino, dopravu atd. Vše je popsané na výše uvedených stránkách. Podle našeho názoru však tento pass nevyužijete. Je třeba to propočítat s Vaším itinerářem.

# 27.10.2013, 09:49.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostanu do pensionu Casa Santa Rosa na Via Del Pescaccio z letiště Fiumicino a dále pak do centra města? Také jakou jízdenku si mám koupit na tři dny a zda bude platit i z a na letiště? Děkuji za pomoc a zdravím. Pavla.

V tomto případě bude asi nejvýhodnější jet z letiště autobusem Cotral na Cornelia, odkud pak pokračujte ze zastávky Boccea / Galeotti (je na Via di Boccea) autobusem č. 906 směr Casale Lumbrosso / Fontebasso. Vytoupit musíte na zastávce Pescaccio / Brava a odtud pokračovat ve směru jízdy autobusu k hotelu. Do centra se dostanete stejným autobusem na Cornelia a dále metrem A, kam potřebujete. Pokud budete na letiště cestovat už centra, vyplatí se jet z Termini autobusem . Na tři dny si zakupte jízdenku BTI v ceně € 16,50. Na cestu z letiště a na letiště však neplatí. Až pak na metro a autobus 906.

# 26.10.2013, 17:17.
Můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino k hotelu Domus Mariae Palazzo Carpegna na Via Aurelia? Představu trochu mám, ale byla bych ráda za vaši radu. Děkuji moc, Petra.

Nejjednodušší spojení je autobusem Cotral na Cornelia a odtud pak pěšky k hotelu, tzn. po Circonvallazione Aurelia, potom odbočit doprava na Via Aurelia. Alternativa je autobus na Termini a odtud metrem A na Cornelia.

# 26.10.2013, 13:49.
Alespoň pár postřehů, co si ještě pamatuji: autobusů jezdících z Termini na letiště je docela dost, kromě těch uvedených na vašich stránkách jsem na Termini viděl další dvě společnosti. Hodily by se přímé odkazy na jízdní řád, bylo složité se na stránkách společností někam proklikat. V záložkách jsem našel Tambus. Myslím že jedna autobusová linka byla od Alitalia. V metru pozor na různé lidi operující u automatů na jízdenky, nejsou to pomocníci dopavního podniku, jak by se mohlo zdát, seberou automaticky vydané peníze. Automaty neberou větší bankovky, pokud by měly hodně vracet - mějte po ruce nízké bankovky pro jednotlivé lístky. Vatikán je v neděli zavřený. Do muzea se vyplatí koupit lístek na internetu, nemusíte stát ve frontě, která je fakt dlouhá. Chodník je rozdělen na dvě části, vpravo je rychlý pruh pro internetové rezervace. Pozor na oblečení, žádné kraťasy či sukně nad kolena. Colosseum - také velká fronta, s Roma Pass se ji vyhnete. Přeji hezký den. Leoš.

Děkujeme za cenné informace.

# 15.10.2013, 08:25.
Do Říma přiletíme na letiště Fiumicino a pak jedeme vlakem FR1 do stanice Ponte Galeria a pak autobusem č. 808 do Via della Pisana 952 Roma. Potřebovala bych vědět, jakou jízdenku si máme koupit na vlak a pak na autobus, budeme v Římě 3 dny a zda Via della Pisana je již v pásmu Říma. Děkuji mnohokrát za odpověď. Dana.

Bohužel na Ponte Galeria je třeba zakoupit standardní jízdenku v ceně € 8,00. Na autobus ATAC pak potřebujete už standardní jízdenku tarifního pásma metrebus.

# 13.10.2013, 20:59.
V prosinci letíme do Říma na letiště Fiumicino do hotelu na adrese House Loft Rome, Vicolo De' Renzi, 3, Rome, Itálie. Chtěla bych se Vás zeptat, jaká je nejlevnější cesta z letiště pro 4-člennou rodinu na místo a čím je lepší jet? Také bych se chtěla zeptat, zda z našeho hotelu jezdí nějaký levný a rychlý spoj k památkám jako je Colosseum a Fontana di Trevi, nebo zda se vyplatí jít pěšky, když je to půl hodiny cesty a zda je to dobře značené kudy tam dojít. Děkuji předem za Vaši odpověď a obdivuji Vás, že se ve všem tak vyznáte. Verča.

Jeďte autobusem na Termini, jízdenka zakoupená online Vás přijde na 4 x € 4,00. Odtud pokračujte autobusem č. H (4 x € 1,50) směr dei Capasso. Vystupte na Sonnino / S. Gallicano a pokračujte pěšky zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doleva na Via della Renella. V místě, kde zahýbá prudce doprava projděte rovně úzkou uličkou na Via del Politeama a na náměstíčko na kterém se vydejte doleva na Vicolo della Renella. Na jejím konci doprava na Via del Moro a potom doleva na Vicolo de Renzi. Jsou to strašně úzké uličky, ale dobře značené na každém rohu. K Vámi zmiňovaným památkám to zvládnete bez problému pěšky.

# 10.10.2013, 11:55.
Zajímalo by mě, pokud si koupím týdenní jízdenku kvůli metru ATAC za € 16,00, zda platí na veškerou hromadnou dopravu, či pouze na metro a zda se na tenhle typ jízdenky dopravím do Neapole, na Vesuv, do Pompeí a pokud ne, tak zda existuje nějaký typ týdenní jízdenky na MHD po Římě a současně je i použitelná do destinací mimo Řím. Děkuji předem za odpověď. Veronika.

Týdenní jízdenka CIS stojí € 24,00 a je platná v tarifním pásmu metrebus roma. Přibližně se jedná o oblast ohraničenou G.R.A. Platí na metro, tramvaje, trolejbusy, autobusy, městské linky autobusů Cotral, městské úseky vlaků Trenitalia. Neplatí pro cestu z a na letiště a speciální linky jako archeobus apod. Cena, kterou uvádíte, se týká denní jízdenky BIG. Na jízdenky z tarifního pásma metrebus se nelze dopravit mimo Řím. Do okolí Říma jsou určeny jízdenky metrebus lazio, které jsou rozděleny podle pásem, ve kterých platí. Ale i s těmito jízdenkami se nedostanete do Neapole.

# 08.10.2013, 08:56.
Děkuji Vám mnohokráte za informace, jedná se o Via San Francesco a Ripa (omlouvám se, ale adresa mi byla řečena jen po telefonu). Mohla bych se ještě zeptat, zda cestování regionálním vlakem FR1 je bezpečné pro turisty? Majitelé apartmánu nám radí, jet z letiště taxíkem, ale za € 50,00. Ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Zdenka.

Vždy je to otázka peněz a tomu odpovídajícího pohodlí, jakou dopravu zvolit. Regionální vlak FR1 zastavuje na každé zastávce a je kromě turistů hojně využívaný i místními obyvateli. Ve Vašem časovém termínu by zásadní problém být neměl. Pokud však máte k dispozici trochu více času, zkuste druhou variantu, kterou jsme navrhovali - autobus .

# 06.10.2013, 18:28.
Myslíte, že stojí za to risknout návštěvu Vatikánských muzeí zdarma v neděli 27.10.2013 - anebo v těchto dnech je tam tak narváno, že dav člověka unáší, aniž by si něco pořádně prohlédl? Děkuji za Váš čas a zkušenosti. Jiří.

Pokud není pro Vás rozhodující vstupné, volte jiný termín. V případě, že se rozhodnete pro volný vstup, počítejte s tím, že fronty budou opravdu velké a také s tím, že otevírací doba je omezená, tj. od 9:00 do 12:30, prostory se pak zavírají ve 14:00.

# 04.10.2013, 14:34.
Můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat (tam i zpět) z letiště Fiumicino na adresu: Via della Ripa 145, Trastevere. Přilétáme ve čtvrtek kolem 14:15 hodin a vracíme se v neděli v 15:15 hodin. Je potřeba, v našem případě, rezervovat jízdenky předem? Děkuji a přeji pěkný den. Zdenka.

Na Trastevere ulici Via della Ripa neznáme, i v jiné lokalitě Říma. Je možné, že máte na mysli Via San Francesco a Ripa, kde je mnoho ubytovacích kapacit. V tomto případě jeďte vlakem FR1 ( € 8,00) a vystupte na Trastevere. Odtud pokračujte tramvají č. 8 (€ 1,50) směr Venezia a vystupte na Trastevere / mastai. Jděte ve směru příjezdu tramvaje a hned odbočte vpravo na Via Cardinale Merry dei Val a potom vpravo na Via San Francesco. Po levé straně najdete své ubytování. Levněji se tam dostanete autobusem za € 4,00 na Termini, odtud pak autobusem H směr Dei Capasso (€ 1,50), vystoupit musíte na Sonnino / S. Gallicano, zde přestoupit na tramvaj č. 8 (zastávka Belli, stejná jízdenka), jet jednu zastávku (směr Casaletto) na Trastevere / Mastai a odtud pokračovat jako v předchozím případě.

# 03.10.2013, 20:55.
Mohla bych Vás poprosit o informaci, jak se nejlépe dostat od ubytování Residence Centro Benigni, adresa: Via Attilio Benigni 100, na letiště Fiumicino? Odlet máme v 11:55, tak abychom tam byli včas. Když využijeme Roma Pass, můžeme cestovat až k letišti bez zakupování jízdenek? Děkuji. Martina.

Z rezidence musíte jít (nebo Vás tam musí někdo z rezidence zavést) na Via Egidio Galbani. Dostanete se tam po Via Leonida Rech. Odtud jede autobus č. 341 a 350 směr Ponte Mammolo. Jeďte na konečnou. Tady nasedněte na metro B a pokračujte na Termini. Odtud jeďte autobusem za € 4,00 na letiště. Metrem můžete také pokračovat na Piramide, odkud přejdete na Ostiense a následně můžete pokračovat vlakem FR1 (€ 8,00). Roma Pass ani jinou jízdenku metrebus až na letiště nevyužijete.

# 01.10.2013, 12:49.
Dostala jsem informaci, že se v Římě nesmí jíst a pít na veřejném prostranství. Je to pravda a do jaké míry? Děkuji za odpověď. Martina.

Římská radnice tento zákaz opět zavedla v roce 2012, vyhláška však byla termínově omezena od 1. října do 31. prosince 2012. Nesmělo se jíst, pít a kempovat v centru Říma v blízkosti historických památek. Minimální pokuta byla € 25,00, maximální pokuta byla € 500,00. Zda vyhlášku obnovili i v roce 2013 nevíme, je to však běžná praxe v mnoha historických italských městech.

# 30.09.2013, 17:54.
Ještě malý dotaz, lístky na ty autobusy se prosím kupují v busech, nebo v nějakých automatech, nebo obchodech? Děkuji. Hana.

Jízdenky na autobusy lze zakoupit online nebo na pokladně, online je máte levnější. Jízdenky na římské autobusy (metro, městské vlaky, tramvaje, trolejbusy) zakoupíte v automatech, na pokladně nebo v síti prodejců (pokladny, tabák, stánek, bar).

# 30.09.2013, 15:18.
Dívala jsem se na přehled hotelů, bohužel náš tam není. Prosím, poraďte mi, jak se z Fumicina dostaneme k hotelu Seiler, Via Firenze 48, Stazione Termini. Předem moc děkuji za odpověď. Hana a Petr.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 4,00 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. 40 (€ 1,50) směr Borgo Sant´ Angelo a vystupte na zastávce Nazionale / Torino. Pokračujte pěšky po Via Nazionale ve směru jízdy autobusu a hned na první křižovatce odbočte doprava na Via Firenze. Váš hotel je po pravé straně, zastrčený za hotelem Elide.

# 27.09.2013, 15:03.
Řehůřkovi, prosím o radu, jak se dostanu z nádraží Termini na pláž a zda-li bude dostačující 3-denní jízdenka BTI. Děkuji. Pěkný den. J.K.

Jeďte nejdříve metrem B směr Laurentina a vystupte na EUR Magliana. Odtud pokračujte vlakem Roma - Lido směr Cristoforo Colombo a vystupte až u moře, pláže jsou dostupné z Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Jízdenka BTI pokrývá celou trasu.

# 24.09.2013, 14:18.
Je lepší do Vatikánských muzeí koupit lístek přes internet na jejich stránkách a potom se vyhnout frontě, nebo i přesto musím vystát frontu jako bych si lístek koupil na místě? Děkuji. Josef.

Rezervace na konkrétní čas Vám ušetří čas strávený ve frontě bez rezervace.

# 23.09.2013, 15:22.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně vhodného termínu pro návštěvu Říma. Nejdříve můžeme vyrazit v listopadu, ale nebráníme se ani prosinci, jen nevím jak je to s obvyklým počasím v toto období. Je mi jasné, že to nemůžete vědět, kolik bude přesně stupňů, ale zda byste vůbec návštěvu v prosinci doporučil a také s otevírací dobou památek v listopadu a prosinci? Ještě by mě zajímal Váš názor, kolik dní je vhodných na návštěvu. Chceme si v klidu prohlédnout turisticky zajímavá místa, zajít na oběd, žádný šílený shon. 3, 4 nebo 5 dní? Předem moc děkuji za Vaše rady. S pozdravem a přáním hezkého dne Tereza.

Ideální období pro návštěvu Říma je na podzim od září do října. Pokud však chcete do Říma cestovat v Listopadu nebo prosinci, doporučujeme se vyhnout termínům 1.11., 8.12., 25.12. a 26.12. od listopadu do ledna je v Římě největší koncentrace srážek. Průměrné denní teploty se pohybují kolem dvanácti stupňů. Počet dnů strávených v Římě závisí samozřejmě na Vašem přesném itineráři. Hodně také záleží na tom, kdy do Říma doletíte a kdy odlétáte zpět. Je to individuální. Otevírací doba je obecně stejná jako po celý rok.

# 12.09.2013, 09:55.
Tak jsem zhltal Vaše stránky a musim poslat velké uznání. Mám dotaz. 17.10. přiletím do Říma na letiště FCO v 19:55. Jakou optimální formu dopravy do hotelu Lirico, Via del Viminale, 31, 00184 Roma a čas spoje vidíte vy? Z Termini to do hotelu dám pěšky a jaký čas spoje vybrat 20.10. pro odlet 8:25 z FCO. Moc děkuji za odpověď. Radim. Lety: AB8470 W 17SEP 2 VIEFCO HK2 1800 1830 1955 *1A/E*, 4 AB8467 P 20SEP 5 FCOVIE HK2 0740 3 0825 1000 *1A/E*.

Jeďte autobusem . Při nákupu online zaplatíte jen € 4,00. Z letiště Vám jede ve 20:35, 21:05, 21:50. Na Termini budete za 55 minut. Zpět Vám pak jede autobus 4:40, 5:30, 6:10. Volte tedy odjezd v 5:30.

# 10.09.2013, 21:40.
Prosím, poraďte, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do hotelu Sheraton Golf Parco De' Medici. Hotel nabízí odvoz za 7,00 Euro. Máme se radovat nebo spíš shánět levnější dopravu? Moc děkujeme za odpověď, V.+J.

€ 7,00 je adekvátní řešení. Odpovídá ceně římského taxi podělené čtyřmi osobami. Pokud pojedete vlakem FR1 na Magliana, zaplatíte € 8,00 a za autobus č. 771 pak dalších € 1,50. A to ještě pěšky musíte přibližně 1 km. Levnější je autobus Cotral, ten má však zastávku 3 km od hotelu. Doporučujeme transfer, je to bez problému.

# 09.09.2013, 21:26.
Letíme 14.9.2013 do Říma. Rádi bychom se Vás zeptali na cestu z letiště Řím - Fiumicino do hotelu Casa La Salle Guest House - Via Aurelia 472. Děkujeme předem za odpověď. Miroslav.

Jeďte autobusem na Termini a odtud metrem A směr Battistini a vystupne na Cornelia. Odtud je to už k Vašemu hotelu kousek. Online jízdenka na Terravision Vás přijde na € 4,00 a jednorázová jízdenka BIT na metro € 1,50 (můžete samozřejmě využít některou z časových jízdenek). Levnějším řešením je jet na Cornelia autobusem Cotral. Je to však mnoho zastávek.

# 03.09.2013, 19:56.
Prosím o radu ohledně cestování vlakem po Itálii. Jedu v říjnu za kamarádkou. Budu bydlet ve městečku Anguillara Sabazia. Do Říma přijedu vlakem z Vídně. Potřebovala bych vědět, kolik stojí cesta vlakem mezi Anguillarou a Římem a Anguillarou a Braccianem. Tuhle informaci se mi nepodařilo najít. Podle cen bych se rozhodovala, jak naplánovat pobyt a zda je výhodné koupit třídenní nebo pětidenní lístek na vlak. Vaše stránky mi moc pomohly, jen nevím, zda je výhodnější koupit vlakové jízdenky přes internet z ČR, nebo stačí až v Římě na nádraží. Je mi 68 let, ale nárok na slevu na vlak asi nemám, když nejsem Italka. Ještě bych prosila o informaci, jak fungují úschovny zavazadel na nádraží Termini, chtěla bych výstupní a nástupní den využít k procházce po Římu. Moc děkuji za odpověď. Zuzana.

Jízdenka z Anguillara do Říma na Termini stojí € 2,60. Přestoupit musíte na S. Pietro. Na S. Pietro pak stojí € 2,10. Anguliarra je bohužel jednu zastávku za pásmem Metrebus, tzn. nemůžete používat na celou trasu tyto jízdenky. Jizdenka z Anguillara do Bracciano stojí € 1,50. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Na pokrytí Říma a zmiňovaných dvou měst by Vám měla stačit třídenní jízdenka Lazio BTR za € 22,00 na tři zóny. Samotný Řím je totiž za dvě zóny resp. sedmidenní jízdenka Lazio CIRS za € 34,50 na tři zóny. Doporučujeme si toto ještě ověřit při nákupu jízdenky. Úschovna zavazadel na Termini (Deposito Bagagli) je otevřena každý den od 6:00 do 23:00. Prvních pět započatých hodin stojí € 5,00 a € 0,70 za každou další započatou hodinu do dvanácté hodiny a € 0,30 za každou další započatou hodinu.

# 02.09.2013, 15:53.
Moc děkuji za pomoc. Ještě mám jeden dotaz - kde se dají objednat vstupenky do Sixtinské kaple? Děkuji. Petra.

Online přes Musei Vaticani

# 01.09.2013, 22:01.
Ve dnech od 6. do 10.9.2013 letíme do Říma. Stále platí, že vstupné do muzeí v Římě je pro seniory nad 65 let zdarma? Můžete nám dát ještě nějaké praktické rady pro návštěvu Říma a okolí? Děkuji. Ladislav a Eva.

V římských muzeích je vstupné pro seniory nad 65 let zdarma, ale jen pro ty, kteří žijí v Římě. Občané evropské unie nad 65 let platí snížené vstupné (ingresso ridotto). Vypisovat praktické rady je nad rámec jedné odpovědi. Přečtěte si naše otázky a odpovědi a najděte si tam co Vás zajímá. Praktické informace najdete také v každém průvodci.

# 01.09.2013, 16:15.
Váš kontakt jsem si našla na netu. Máme dotaz. Prosím, potřebujeme se dostat v pátek 25.10. z letiště Ciampino na metro Anagnina a odtud do centra Říma. Jak se k této stanici metra dostaneme? Pokud bychom si vzali taxi, jaká je asi cena taxi na těch pár kilometrů? Nechceme jet busem za 4,00 Eura přímo do centra, když lze ze stanice metra už začít používat týdenní jízdenku MHD. Lze koupit přes internet týdenní jízdenku na městskou hromadnou dopravu (metra, busy) nebo ji musíme koupit až na místě? Četli jsme, že tam bývají při nákupu velké fronty. A pokud ji nepůjde přes internet koupit, do kolika hodin mají otevřeno pro prodej těchto jízdenek na stanici metra v Anagnina? Mockrát děkuji za odpověď. L.

Možnosti dopravy z letiště Ciampino najdete na našem portálu Doprava do hotelu v Římě - Letiště Ciampino. Taxi z letiště Ciampino na stanici metra Anagnina Vás přijde na € 13,00 (resp. € 14,00 o víkendu a svátku) přes den a na € 16,00 v noci (22:00-7:00). O nákupu přes internet nevíme. Na Anagnina mají pokladnu otevřenou od 7:00 do 20:00, v neděli a ve svátek od 8:00 do 20:00. Jízdenky můžete samozřejmě zakoupit i v prodejních automatech.

# 01.09.2013, 06:01.
Obracím se na Vás s prosbou o radu, jak se co nejlevněji a současně i rychle dostat z letiště Fiumicino do Hotelu Pantheon Holiday - Via Della Maddalena 39, Spagna 00186. Jak je to s koupí jízdenek, případně kolik jízdenek za jakou cenu koupit? Kde přestupovat atd. Budeme v Římě na 3 dny. Mnohokrát děkuji. Petr.

Dobý den, popis cesty najdete na našem portále Doprava do hotelu v Římě - Pantheon Holiday. Jízdenku zakoupíte na výše uvedených stránkách. On-line cena je € 4,00. Jízdenku BTI v ceně € 1,50 zakoupíte na Termini v pokladně nebo v automatu. Využijete ji na metro a současně na autobus (označí se na druhé straně). Pokud budete cestovat častěji, vyplatí se Vám třídenní jízdenka BTI v ceně € 16,50.

# 30.08.2013, 17:51.
Měl bych na Vás prosbu ohledně vstupů do Villy Borghese - zda nevíte, jakým způsobem funguje online nákup vstupenek nebo zda stačí zakoupit lístek den dopředu přímo v galerii - začátkem října? Předem velice děkuji. Lukáš.

On-line nákup můžete uskutečnit přímo z oficiálních stránkek Galerie Borghese

# 20.08.2013, 12:50.
V prvé řadě bych Vám chtěla poděkovat za minulou odpověď ohledně dopravy do Tropea, bez Vás bych se tam těžko dostala :-) Ráda bych proto opět využila Vašich zkušeností a chtěla bych se touto cestou zeptat na dopravu v Římě z autobusového nádraží Tiburtina na letiště Fumicino včetně cenových relací. V Římě jsem nikdy nebyla, proto se mi hodí každá rada. Přijíždím na autobusové nádraží v sobotu 31.8. v 5:40 a letadlo mi odlétá v 11:55, tak doufám, že tam mám dostatečnou časovou rezervu. Moc děkuji za radu a přeji krásný den. Barbora.

Nejjednodušší způsob, jak se odtud na letiště dopravit je vlakem FR1. Ten jede z nádraží Tiburtina 6:02, 6:17, 6:32, 6:47 atd. každou hodinu ve stejných minutách. Na letiště Vás vlak zaveze za 47 minut. Cena jízdenky je € 8,00. Levnější způsob, ale časově přibližně jednou tak delší je jet metrem B (€ 1,50) směr Laurentina a vystoupit na Termini. Odtud pak z Via Marsala autobusem na letiště Fiumicino. Cena je € 4,00 (on-line nákup). Podle našeho názoru však ta úspora € 2,50 za to nestojí.

# 17.08.2013, 10:59.
Můžete mi poradit, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do hotelu Belvedere, který je na Lido di Ostia? Hotel nabízí shuttle bus, který není nejlevnější, tak se chci zeptat, zda neznáte jinou možnost dopravy? Děkuji. Zdenka.

Doprava do tohoto hotelu je popsaná na našem portále Doprava do hotelu v Římě - Hotel Belvedere.

# 16.08.2013, 10:52.
Moc děkuji za odpověď. Dívala jsem se na stránky Teravision, je tam něco o checkování jízdenky? Moc tomu nerozumím. Znamená to, že si jízdenku ještě před cestou busem musím checkovat? Nebo stačí koupit si obousměrnou přes internet, vytisknout a s tím tam přijít v den příletu a v den odletu, až pojedeme z Termini na letiště? Děkuji a přeji pěkný den. Lucie.

Jedinou podmínkou je, aby byly jízdenky vytištěny. Nejsou akceptovány jízdenky v tabletech, mobilech, noteboocích atd. Jízdenku pak předložíte před nástupem zaměstnaci Terravision. [nahoru]

# 15.08.2013, 00:07.
Platí prosím jízdenka BIT na metro z Termini do Vatikánu, nebo musím mít lístek BIRG? Děkuji. N.

Ano platí. Celá trasa metra všech linek je v tarifním pásmu metrebus.

# 14.08.2013, 14:15.
Ráda bych věděla, zda najdeme dobře cestu z letiště k zastávce autobusu Terravision. Chtěla bych si koupit jízdenky na bus on-line, ale nevím, kolik času nám zabere najít cestu. Také se může zpozdit letadlo. Co doporučujete? Nebo myslíte, že není třeba kupovat jízdenku dopředu? To samé na zpáteční cestu, z nádraží Termini. Děkuji. Lucie.

Mapku s umístěním zastávky u terminálu 3 na letišti Fiumicino najdete na oficiálních stránkách . On-line nákup jízdenek doporučujeme (na výše uvedených stránkách). Jednak získáte cenu € 4,00 a jednak budete přednostně odbavena. Autobus v daném čase odváží přednostně cestující s rezervacemi, až potom cestující bez rezervace. Pokud má let zpoždění a autobus nestihnete, nic se neděje. Můžete jet na jízdenku dalším volným autobusem. Jediná změna je v tom, že v této chvíli se stáváte cestujícím bez rezervace a jedete až prvním volným autobusem.

# 13.08.2013, 12:31.
Nemohli byste nám doporučit cestovku či organizaci, která pořádá poznávací zájezd Řím, Vatikán, případně okolí i s možností výjezdů k moři? Jedná se nám o zájezd delší, než 3 až 4 dny (minimálně týden). Nemohu na internetu najít ty správné informace a vzhledem k dřívějšímu datu narození neriskujeme samostatné cestování s batohem :-). Děkuji. Eva a Milada.

Cestovní kanceláře pořádají většinou zájezdy se standardním programem. Podle vlastních požadavků poznáte Řím nejlépe jen individuálně. Nicméně zkuste se podívat na zájezd Řím - věčné město a Kouzelný Řím. Zájezdy jsou na 7 resp. 6 dní a pokrývají nejlépe Vámi požadovaný itinerář. V délce zájezdu je ale i první a poslední den na dopravu.

# 12.08.2013, 22:24.
Škoda, že vaše stránky nejsou na konceptu wiki, jako je wikipedie. Doplnil bych nějaké zkušenosti a postřehy :-) Mějte se hezky. Leoš.

Tuto možnost ani neplánujeme. Zakládáme si na 100% kontrole nad obsahem. Pokud chcete zveřejnit nějaké Vaše postřehy, vůbec to není žádný problém. Napište nám a my Vaše postřehy zveřejníme.

# 12.08.2013, 10:06.
V listopadu se chystáme do Říma a potřebovala bych poradit, jak se dostat nejlépe z letiště k hotelu Nazional Rooms, adresa: Via Nazionale 249? V Římě budeme poprvé, tak si připadám trochu ztracená. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním krásného dne Lenka.

Dopravte se autobusem za € 4,00 na Termini, odtud pak autobusem ATAC č. 40 směr Borgo Sant´Angelo na zastávku Nazionale / Torino. Odtud jděte ve směru jízdy autobusu přibližně 150 m k Vašemu hotelu. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Z Termini k hotelu to jde dojít i pěšky. Je to přibližně 800 m.

# 11.08.2013, 23:19.
Prosím o radu ohledně nejvhodnější cesty z letiště Fiumicino k hotelu Roma Park, Via Della Caffarelletta 114. Dále se chci zeptat na úschovnu zavazadel v blízkosti centra, předpokládám, že bude k dispozici na nádraží Termini. Za Vaši odpověď předem děkuji. Jan.

Jeďte autobusem na Termini. Cena jízdenky je € 4,00. Tady si kupte jízdenku BIT za € 1,50 nebo jinou jízdenku (denní, třídenní, týdenní) podle toho jak budete během pobytu cestovat a pokračujte metrem B směr Laurentina. Vystupte na Circo Massimo. U křižovatky s Via della Fonte di Fauno je zastávka autobusu č. 628. Jeďte směr Baronio a vystupte na zastávce Tommaso da Celano / Diacono. Jděte ve směru jízdy autobusu, na křižovatce odbočte vpravo na Via Antonio Coppi a potom vlevo na Via della Caffarelletta. Po levé straně stojí Váš hotel. Autobus jezdí v So a Ne zkráceně, v So od 5:30 do 15:00 a v Ne do 8:45 a potom až od 19:00 do půlnoci. Z letiště Fiumicino můžete jet také vlakem FR1 (€ 8,00) a vystoupit na Tuscolana. Odtud pak pokračovat autobusem č. 665 směr Piazza San Giovanni in Laterano a vystoupit na zastávce Coppi Antonio. Jděte ve směru jízdy autobusu, odbočte vlevo na Via della Caffarelletta. Po levé straně stojí Váš hotel. Tato varianta je dražší ale pohodlnější a rychlejší. Autobus č. 665 jezdí však od Ne do Čt jen od 8:00 do 14:00 hodin, v Pá a So od 6:30 do 22:00. Na Termini je úschovna zavazadel. Prvních 5 hodin stojí úschova € 5,00, od 6. do 12. hodiny € 0,70 za hodinu a za každou další započatou hodinu € 0,30. Na stanici Tuscolana úschovna zavazadel není.

# 08.08.2013, 14:54.
Pane Řehůřku. Chystáme se do Itálie (Florencie a Řím) a ráda bych věděla, zda je někde možné uplatnit slevu na novinářský průkaz. Děkuji. Hana.

Římská muzea mají mnoho skupin návštěvníků, kteří mají vstup zdarma nebo snížený. Vstup zdarma mají i novináři, kteří předloží odpovídající doklad o odborné činnosti. Je to však určeno pro novináře, kteří jdou do muzea pracovně a ne soukromě na turistickou prohlídku. Ve Florenci v těchto skupinách novináře nemají, je však možné, že to bude podobné jako v Římě.

# 07.08.2013, 14:39.
Moc moc děkuji, povedlo se, můžu Vás ještě požádat, kde koupit jízdenku na vlak z letiště do Trastevere a poté z Trastevere do Civitavecchia? Děkuji mnohokrát. Pavlína.

Jízdenku zakoupíte v odjzdové hale vlaků na letišti. Koupíte jen jednu jízdenku z letiště do Civitavecchia. Je přestupní.

# 06.08.2013, 16:36.
Máme rezervováno na 3 noci ubytování v campu Family Park I Pini Fiano Romano severně od Říma. Chtěl bych se zeptat na nejlepší možnost spojení do centra Říma. Děkuji. Ladislav.

Kemp provozuje do 22:30 beplatnou kyvadlovou dopravu na vyřádání mezi kempem a vlakovou stanicí Fara Sabina. Odtud jezdí vlak FR1, který Vás zaveze např. na Tiburtina, odkud jezdí metro B. Fara Sabina není v tarifním pásmu metrebus. Pokud tedy budete využívat nějaké jízdenky metrebus (BIT, BIG, BTI, Roma Pass), platí až od Settebagni. Jízdenka do Settebagni stojí € 2,10, do Tiburtina € 2,60. Pokud však budete využívat nějaké časové jízdenky, je výhodnější používat Lazio BIRG (24 hodin, € 6,00 pro dvě zóny), BTR (3-denní, € 16,50 pro dvě zóny).

# 02.08.2013, 22:31.
Na cestě obytným autem se chceme zastavit také v Římě. Můžete nám prosím poradit, kde bychom mohli stát přes noc, popř. nějaký kemp? Děkuji moc za odpověď! Vše dobré! Veronika.

Podívejte se na Touring 24, kde najdete místa pro parkování s obytným automobilem. Seznam kempů v Římě s odkazy na jejich oficiální stránky najdete na našem portálu Doprava do hotelu v Římě - kempy.