ITÁLIE 2016

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2016

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2016, 21:36.
S přáteli se v květnu 2017 chystáme do Toskánska, resp. do kraje Chianti. Máme v úmyslu si půjčit skútry a projet tento překrásný kraj. Počet členů skupiny je osm. Potřebovali bychom poradit, jaké máme možnosti při dopravě z České republiky do Itálie. Preferujeme letadlo nebo vlak. Vzhledem k zamýšlenému ročnímu období je obojí velice náročné na čas a také se nám nechce si cestu prodlužovat potřebnými přestupy. Pro nás není problém dojet třeba do Vídně nebo Mnichova ale chtěli bychom, aby cesta trvala co nejkratší dobu a v její koncovém městě byla možnost zapůjčení skútrů. Auto je pro nás až poslední možnost. Pevně doufám, že nám pomůžete se nasměrovat, tak jako mnohým tazatelům přede mnou. Předem děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem Petr.

Přímými spoji se dostanete do Florencie z Vídně. Vlakem Euro Night v 19:25 se dostanete do Florencie za necelých 11 hodin, na místě je v 6:19. Viz Trenitalia. Letecky Vás do Florencie z Vídně dopraví Austrian Airlines za 1:35. Viz Letenky. V blízkosti vlakového nádraží je např. půjčovna New Tuscany Scooter Rental.

# 28.12.2016, 20:59.
Budu se jen stavovat pro dceru s vnučkou na letišti v Bari, která přiletí z Prahy a potřeboval bych upřesnit systém průjezdu letištěm. Jsou tam čtyři závory a trochu mě to mate. Děkuji. Jaroslav.

Při vjezdu u závory vyzvednete lístek, další závoru u příletů lístkem otevřete, při odjezdu uhradíte v automatu poplatek (automat je i u závory) a na základě lístku vyjedete přes závoru ven. Prvních patnáct minut by mělo být ve všech zónách zdarma.

# 27.12.2016, 18:41.
Zapomněla jsem se ještě zeptat. Marně hledám nějaký spoj z letiště z Milána - Orio Al Serio do hotelu v centru Milána - Notteblu. Děkuji moc za pomoc. S pozdravem Sabina.

Z letiště Orio Al Serio v Bergamo se do centra Milána k vlakovému nádraží Milano Centrale dostanete autobusem Terravision za € 5,00. Cesta trvá 60 minut. Autobusy jezdí od 4:05 do 1:00 po 20. až 30. minutách. Notteblu je v blízkosti Milano Centrale.

# 27.12.2016, 17:13.
Děkuji moc za rady. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda se lístky dají koupit až v autobuse nebo si je musíme zakoupit předem? Děkuji za odpověď. S pozdravem Sabina.

Jízdenky si můžete zakoupit i u řidiče, pokud bude v autobuse volné místo. U řidiče lze zakoupit jízdenku pouze za standardní cenu. Jako jízdenka potom slouží hotovostní doklad vystavený řidičem. Akční ceny jsou k dispozici pouze na internetové stránce Flixbus a na prodejních místech. Platí, že čím si jízdenku zakoupíte dříve, tím je nižší cena.

# 26.12.2016, 10:00.
V létě bych chtěl vyrazit na motocyklu do Itálie. Zajímá mě, zda i za motocykl se platí mýtné za průjezd. Děkuji. Petr.

V Rakousku jsou dálniční známky přímo pro motocykl, cena desetidenní je € 5,10. Poplatky za průjezd tunelů jsou většinou stejné jako za osobní automobil, včetně Brenneru. V Itálii se platí mýtné za motocykl ve stejné výši jako za osobní automobil.

# 22.12.2016, 22:13.
Dne 29.12. se chystáme do Itálie a ráda bych se zeptala, zda byste mi poradili, jak se nejlépe dostat do těchto měst autobusem či vlakem. Po trase: Miláno - Moena - Benátky - Florencie - Perugia - Řím. Děkuji moc za odpověď. Sabina.

Do Milána doporučujeme cestovat se společností Flixbus. Zaveze Vás na autobusové nádraží Lampugnano, odkud můžete jet přímo autobusem Autostradale - Linee Turismo / Milano-Canazei-Penia - do Moena. Jede ráno, je třeba spoj z Prahy vybrat tak, aby navazoval. Pokud budete nějaký čas pobývat v Milánu, potom se můžete buďto ráno dopravit do Lampugnano nebo z Milano Centrale cestovat vlakem Trenitalia do Brescia a odtud zmiňovaným autobusem. Z Moena do Benátek jezdí společnost Brusutti - Servizi / Public Transport. Nebo Fly Ski Shuttle, ten Vás zaveze ale jen na letiště Marco Polo, odkud se do Benátek dostanete dopravou ACTV. Pro spojení mezi Benátkami - Florencií, Florencií - Perugií a Perugií - Římem doporučujeme Flixbus. Vychází cenově nejlépe. Jízdní řády a ceníky najdete na výš uvedených stránkách.

# 15.11.2016, 17:46.
Chystáme se do Itálie do Termoli z Tachova. Jakou nejlepší cestou se vydat a na kolik přibližně vyjde mýtné? Děkuji za radu. Iveta.

Vaše optimální trasa je následující: Tachov - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Termoli. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 59,40. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete v roce 2017, bude cena rakouské dálniční známky o € 0,10 vyšší. Ostatní poplatky pro rok 2017 nebyly zatím zveřejněny. Pokud chcete výrazně ušetřit, můžete jet následující trasu, kterou už máme několikrát projetou: Tachov - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia -Ravenna - Rimini - Ancona - Pecara - Termoli. V Rakousku kromě dálniční známky zaplatíte průjezd tauernskými tunely ve výši € 11,50. V Itálii sjeďte z dálnice na Tarvisio a pokračujte po SS13. Na dálnici se opět napojte na Gemona. Před Mestre zaplatíte na mýtné bráně € 11,70. Pokračujte po bezplatné tangenciále a sjeďte až na silnici SS309. Pokračujte po ní přes Chioggia do Ravenna, kde se napojíte na SS16. Na dálnici A14 se potom připojte na Rimini Nord. Odtud už nemá význam jet mimo dálnici. V Termoli zaplatíte na mýtném € 26,60. Celkem tedy ušetříte za oba směry € 37,20. Italský úsek je popsaný v reportáži Gargano 2008, konkrétně v kapitole Potřetí na Gargano.

# 14.11.2016, 14:29.
Je nějaké omezení v rakouských a italských tunelech pro auta na LPG? Děkuji. Ivan.

S LPG byste měl tunely na dálnicích projet bez omezení.

# 07.11.2016, 10:07.
Obdivuji Váš web, kde dáváte rady cestovatelům a moc za něj děkuji. Jsem držitelkou karty ZTP. Zajímalo by mě, zda jsou nějaké slevy na dálnici v Rakousku a Itálii pro držitele české karty ZTP a jak je to s parkováním na vyznačených parkovacích místech pro postižené, zda je parkování na takovém místě zpoplatněno. Děkuji za odpověď. Zuzana.

Viz naše odpověď ze dne 10.03.2015, 17:27. a 08.06.2016, 15:02.

# 20.10.2016, 11:18.
Pořebuji se dostat k Bazilice Santa Maria delle Grazie od hlavního nádraží v Miláně nebo od Duomo v Miláně. Kde najdu seznam autobusových linek? Nedaří se mi je najít. Děkuji. Markéta.

Z Milano Centrale jeďte metrem M2 a vystupte na Cadorna. Z náměstí Piazzale Luigi Cadorna jděte po Via Giovanni Boccaccio na Piazza Virgilio a odtud po Via Caradosso, na jejímž konci je Santa Maria delle Grazie. Vchod je z druhé strany. Můžete jet také metrem M3 a vystoupit na Duomo. Z Piazza del Duomo přejděte na Via Giuseppe Mazzini, kde je zastávka tramvaje. Jeďte tramvají č. 16 a vystupte na Santa Maria delle Grazie. Jízdní řády najdete na Milano Mobilita.

# 17.10.2016, 20:28.
Pane Řehůřku, v červnu mám v plánu s dcerkou letět do Neapole. Chtěla bych se zeptat, jak je to s jízdným a vstupy pro dítě na kočárku. Malá je postižená. Jsou jí čtyři roky, ale výškou je na dva roky. Ještě se chci zeptat, zda nebude problém, když bychom jely na výlet na Capri. Myslím tím s tím kočárkem a kolik tam je jízdné pro mě a dítě? Třetí dotaz je, zda nevíte, jak se dostaneme od hotelu Nuvó na Via Nuova Agnano 5 Angolo Via Diocleziano, Fuorigrotta, 80125 - do Amalfi. Kromě auta. A kdybyste věděl i ceny. Předem velice děkuji za odpovědi, které budete znát. Přeji hezký den. M.

Od 1.1.2015 cestují děti do 6. let věku zdarma v doprovodu platící dospělé osoby (dříve byla zavedená praxe do jednoho metru výšky). Kočárky se přepravují zdarma. Kočárky musí být pokud možno složené a zabezpečené proti pohybu. V případě vstupů do státních památek a muzeí platí to stejné, co po celé Itálii. Do 18. let je vstup zdarma. Cenu na Capri si můžete zkalkulovat na stránce Trajekty - Capri Island, podle místa odkud budete cestovat a společnosti se kterou budete cestovat. Dítě od 2. let platí. Kočárek je jako příslušenství. Cesta do Amalfi: od Hotelu Nuvo jeďte autobusem C1 společnosti ANM na Cavaleggeri Aosta a odtud městským vlakem Trenitalia na Piazza Garibaldi. Odtud potom z Ferraris Stazione Vesuviana autobusem SITA Sud č. 5020. Na cestu do Amalfi by Vám měla stačit jízdenka Unico Campania NA7 za € 4,70. Unico Campania lze použít u společností AIR, AMTS, ANM, CTP, CTI/ATI, CSTP, EAV, SITA a Trenitalia.

# 16.10.2016, 20:34.
Chci se zeptat, zda je možné jet do Itálie, konkrétně Martinsicuro - kemp Duca Amedeo - příští léto 2017 na měsíc, nebo zda je možné i na více dní. Chtěla bych vědět cenu za 1 měsíc nebo za 16 dní pro jednu osobu. S tím, že bych chtěla být ubytovaná v mobilhomu nebo v chatkách v Duca Amedeo. Marie.

Ceny za týden pobytu najdete na oficiálních stránkách Duca Amedeo - Villaggio / Ceny. Nejlevnější jsou mobilní dřevěné domky Pamela pro dvě osoby.

# 06.10.2016, 14:12.
Ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně nutnosti zimní výbavy. 8.10.2016 se na několik dní plánujeme vydat do Toskánska. Předběžná trasa přes Mnichov, dále na Innsbruck, Bolzano, Trent a Veronu a vzhledem k tomu, že trasa vede přes Alpy, by mě zajímalo, zda je nutné mít zimní pneumatiky. Zatím máme letní pneumatiky a na Vašich stránkách jsem se navíc mimojiné dočetla, že v Itálii jsou zimní pneumatiky do 15.10. zakázané. Myslíte si, že tedy můžeme cestovat s letními pneumatikami? Děkuji za Váš čas a odpověď. S přáním pěkného dne Hana.

Na našich stránkách jste se určitě nedočetla, že jsou zimní pneumatiky do 15.10. v Itálii zakázané. Překrucujete naše odpovědi, které jsou vztažené ke konkrétní otázce a konkrétnímu problému. Termín 15.10. v souvislosti se zimními pneumatikami padl v odpovědi ze dne 05.09.2016, 09:37. Tam ale bylo zmiňované to, od kdy jsou zimní pneumatiky v Rakousku a v Itálii povinné, tj. od 1.11., ve Val d' Aosta od 15.10. O zákazu určitého typu zimních pneumatik v Itálii v období od 15.5. do 14.10. se zabývá otázka ze dne 23.04.2015, 11:28. V tomto období nesmíte používat zimní pneu s rychlostním indexem nižším než jaké Vaše vozidlo musí používat v létě - podle technického průkazu. Tedy ne obecně zimní pneumatiky, ale konkrétní zimní pneumatiky. Předpovědi v následujícím týdnu pro Brenner hovoří o dešťových nebo sněhových přeháňkách. Těžko odhadnout, zda je to na souvislou vrstvu sněhu. Vzhledem k tomu, že nyní v Krkonoších tato situace nastala, nelze ji vyloučit i v Alpách.

# 05.10.2016, 11:09.
Hledám, kolik nás vyjde cesta Brenner - Livorno (trajekt na Sardinii) po dálnici, eventuálně jak by to šlo alespoň částečně elegantně objet po nějaké superstrádě. Prosím, poradíte mi? Děkuji. Michala.

Fiat Ducato spadá do kategorie 2 Assi / B. Tzn. do kategorie se dvěma nápravami a výškou nad přední nápravou větší než 1,3 metru. Mýtné Vás na trase Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci vyjde na € 33,40, je to ale jen o € 0,70 více než za běžný automobil. Ceny významně narůstají až s počtem náprav v soupravě. Od sjezdu Scandicci už vede bezplatná čtyřproudovka až do Livorno. Je to jediná bezplatná čtyřproudovka na trase, kromě silnice SS434 mezi Verona a Rovigo, to je ale zbytečná zajížďka. Mimo dálnici se dá jet samozřejmě už od Brenneru po SS12 až do Modena, následně po SS9 do Bologna. Trasu Bologna - Florencie však doporučujeme jet už po dálnici.

# 04.10.2016, 16:55.
Velice děkuji za zodpovězené otázky, které mi velice pomohly. Chci se zeptat, zda nám bude stačit čas na prohlídku Neapole a Pompejí, když dorazíme do Napoli Centrale v 9:38 a budeme odjíždět v 17:00 ze zastávky Napoli Centrale? Děkuji za informaci. Zdeňka.

7 hodin na návštěvu Neapole a Pompejí je málo. V případě Pompejí počítejte s tím, že ještě strávíte dopravou minimálně celkem 1,5 hodiny. Tzn. je to jen na prohlídku Pompejí - je to rozsáhlý areál, takže jen takovou základní - nebo na prohlídku Neapole, samozřejmě také základní. Zajímavá může být tato návštěva v rámci organizovaného zájezdu z Říma včetně oběda - viz Get Your Guide. Cena je sice vyšší, ale víceméně nic neřešíte.

# 03.10.2016, 16:19.
Vážený pane, vrátili jsme se z Neapole a bylo to trošku jinak. Předpokládám, že vás to zajímá. Z letiště jede Alibus na Garibaldi, kupuje se v autobuse, na jízdence stojí, že platí 90 minut. Nějací dva Češi zkusili, zda jim metro vezme jízdenku z Alibusu a skutečně, vzalo ji. Tak jsme to využili a za ty € 4,00 se dostali až na Dante. Jinak v Neapoli jsou pásma jako v Praze, takže si koupíte na metro jízdenku až do Pompei za € 3,20. Také nevím, nakolik je to pravidelné, ale tentokrát bylo 1. neděli v měsíci všechno zadarmo - Archeologicke muzeum i Pompei. Zdravím. Hana.

Tak trochu nechápeme Vaši reakci ve smyslu, že to bylo trošku jinak. Ptala jste se, kolik stojí autobus z letiště do stanice Garibaldi. Odpověděli jsme Vám, že € 4,00. K tomu jsme Vám přidali informaci, že autobus jede i do přístavu, že jízdenka platí 90 minut, že se jízdenka kupuje na letišti v Sun Store Tabachi. Jinak je, že se dá koupit jízdenka i u řidiče? Napsali jsme Vám ověřenou informaci. Jízdenky se dají koupit určitě i jinde. Druhá otázka, na kterou jste se ptala bylo, zda se dá použít metro z Dante, kde budete bydlet, do přístavu. Odpověděli jsme, že ano a připojili i číslo linky a cenu jízdenky. Odpověděli jsme Vám přesně na obě Vaše otázky, přidané informace byly platné. To, že bylo trošku jinak něco, na co jste se vůbec neptala a možná myslela že to jinak je, za to opravdu nemůžeme. První neděli v měsíci je už dlouho po celé Itálii vstup zdarma do všech státních památek a muzeí. Toto je uvedeno v mnoha našich odpovědích týkajících se například Říma. Moc děkujeme za zpětnou vazbu, které si vážíme.

# 02.10.2016, 16:29.
Prosím o optimální trasu z Rýmařova do Sieny. Různé mapové aplikace se výrazně liší. Prosím o informaci, zda se vyplatí vyhnout se italským zpoplatněným dálnicím. Rozdíl v čase je udávaný přibližně 3 hodiny. Rovněž prosím o informaci, kde na této trase v Itálii se dá natankovat relativně levně Natural 95. Děkuji moc. René.

Vaše optimální trasa je následující: Rýmařov - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Impruneta - Siena. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 37,50. To samé při cestě zpět. My na této trase jezdíme mimo dálnici jen v úseku Tarvisio - Gemona po SS13. Úspora je v tomto případě € 6,00. Můžete jet samozřejmě po souběžných komunikacích i v dalších úsecích, je to však už významné časové zdržení. Úsek Bologna - Florencie však doporučujeme jet určitě po dálnici. Od sjezdu Impruneta do Siena už mýtné platit nebudete. Tankovat doporučujeme ještě v Rakousku - viz náš článek Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji. V Itálii jsou už ceny vysoké. Nižší jsou samozřejmě mimo dálnice. Levnější čerpací stanici v místě pobytu si můžete vyhledat na Prezzi Benzina.

# 28.09.2016, 13:54.
Kolik stojí autobus z letiště do stanice Garibaldi v Neapoli? Bydlíme na stanici Dante. Lze použít na zkrácení cesty z Dante k přístavu metro? Hana.

Autobus Alibus společnosti ANM spojuje letiště s Piazza Garibaldi (Stazione Centrale) a Piazza Municipio (Porto). Jízdenka Unico Alibus na 90 minut stojí € 4,00. Na letišti ji zakoupíte v Sun Store Tabacchi. Stanice Dante a Municipio propojuje linka metra L1. Jízdenka na tuto cestu stojí € 1,00.

# 26.09.2016, 10:35.
Potřeboval bych poradit, jak se dostat z letiště Treviso na vlakové nádraží Treviso Centrale v neděli 9. října. Na letišti bych měl být ve 12:20. A potom potřebuji najít vlak z nádraží do Verony, zastávka Porta Vescovo. Můžete mi prosím poradit jak to celé vyřešit? Předem děkuji za odpověď. H.

Z letiště Treviso jezdí do města městská doprava MOM, konkrétně okružní linka č. 6. V neděli těch spojů jezdí o něco méně, konkrétně ve Vašem čase ve 12:25, 13:25, 14:25. Jízdenka stojí € 1,30, zavazadlo těžší než 10 kg nebo větší než 50x30x25 cm € 2,20. Cesta z letiště na Treviso Centrale (Treviso FS) trvá 15 minut. Jízdní řády a tarify najdete na výše uvedených stránkách. Přímý vlak Trenitalia do Verony jede z Treviso Centrale ve 14:32, stihnete ho tedy bez problému městským autobusem ve 13:25. Jízdenka stojí € 21,65 a jedná se o vlak Frecciabianca 9729. Ve Veroně na Porta Nuova je v 16:00. Odtud na stejnou jízdenku pokračujete v 16:21 vlakem Regionale Veloce 2723 na Porta Vescovo, kam Vás zaveze za 4 minuty. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.09.2016, 05:15.
Pane Řehůřku, prosím, ještě mám jeden dotaz. Je potřeba v Itálii nějaký adaptér kvůli elektronice? Děkuji. Ludmila.

Pro zástrčky s tenkými kolíky adaptér nepotřebujete. Jedná se o nabíječky k mobilům, fotoaparátům apod. Pro zástrčky s tlustými kolíky potřebujete cestovní adaptér.

# 23.09.2016, 17:02.
Pane Řehůřku, děkuji moc za odpověď. Pomohl jste mi v plánování cesty. Ještě mám jeden krátký dotaz. Máte představu, co Vámi navržená optimální trasa trvá plus mínus? Děkuji. S pozdravem Roman.

Dálniční varianta přibližně 9 hodin, mimo dálnice přibližně o hodinu déle. Samozřejmě bez přestávek.

# 21.09.2016, 10:17.
Chtěl bych poprosit o radu na nejlepší možnou trasu. Chystáme se se ženou na dovolenou do Itálie. Vyrážíme z Pardubic a první zastávku máme v Německu - Garmisch-Partenkirchen, kde budeme spát a druhý den odtud jedeme do Verony, kde budeme opět spát. Další den z Verony do Benátek. Zde budeme dva dny. A z Benátek do Milána, kde budeme opět spát. Nakonec už jen z Milána zpět do Pardubic. Cestou do Verony asi budeme muset přes Innsbruck a Brenner, ale cestou zpět z Milána si nejsem úplně jistý, zda bude lepší se vrátit do Verony a jet zpět přes Brenner a Innsbruck a nebo zvolit cestu přes Švýcarsko? Mohu Vás poprosit o radu + případně o přibližnou cenu za cestu? Děkuji. Patrik.

Z Garmisch - Partenkirchen jeďte přes Mittenwald do Zirl po silnici č. 177, následně pokračujte po silnici č. 171 do Innsbrucku a tady se napojte na silnici č. 174. Ta Vás dovede k Brennerské silnici č. 182. U nájezdu Innsbruck Sud máte možnost volby. Pokud pojedete přes Brenner po dálnici, nepotřebujete dálniční známku, ale zaplatíte na mýtném € 9,00. Pokud budete pokračovat po silnici č. 182 nebudete platit nic. Pokud budete mít desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 z důvodu zpáteční cesty, můžete se samozřejmě připojit na dálnici už u Zirl. V Itálii se platí mýtné v úseku Brenner - Verona ve výši € 16,40. Můžete jet samozřejmě i po souběžné silnici SS12 bez poplatku. Mýtné na trase Verona - Benátky je ve výši € 11,40, na trase Benátky - Milán € 22,50 a na trase Milán - Brenner € 27,20. K tom u mýtné za průjezd Brennerem ve výši € 9,00 a zmiňovaná rakouská desetidenní dálniční známka ve výši € 8,80. Pokud byste jel z Milána přes Švýcarsko, potom na mýtném v Itálii zaplatíte € 3,90 a ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,54). V Rakousku kousek dálnice objeďte přes Bregenz a na dálnici se napojte až v Německu. Dálniční varianta Ga-Pa - Brenner - Verona - Benátky - Milán - Brenner - ČR Vás tedy vyjde na € 104,30. Dálniční varianta (bez rakouské desetidenní dálniční známky) Ga-Pa - Brenner - Verona - Benátky - Milán - Como - Chur - Bregenz - ČR Vás tedy vyjde na € 99,74. Z výše uvedeného vyplývá, že cesta zpět přes Švýcarsko může být o něco levnější. My bychom ale optimalizovali trasu a jeli jinudy: Ga-Pa - Brenner - Verona - Milán - Benátky - Tarvisio - Villach - Vídeň - Brno - Pardubice. V tomto případě zaplatíte rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Brennerem € 9,00, Brenner - Verona € 16,40, Verona - Milán € 10,80, Milán - Benátky € 22,50, Benátky - Tarvisio € 17,70. Celkem tedy € 85,20. K výše uvedeným možnostem úspory můžete ještě jet úsek Gemona - Tarvisio po SS13, tudy jezdíme pravidelně, úspora je € 6,00. Ideální by bylo vynechat Ga-Pa a jet směr Pardubice - Benátky - Verona - Milán - Švýcarsko - ČR nebo naopak.

# 18.09.2016, 02:05.
Chtěla bych se zeptat, jaká je nejlevnější cesta na Ligurskou riviéru z Čáslavi. Zda přes Švýcarsko a čemu se při cestě vyhnout a na co si dát pozor? Případně, jaké tipy byste doporučil na výlet a zda náhodou nevíte, zda je otevřený vodní svět Le Caravelle a nebo kam v tomto okolí zavítat s tříletým dítětem i třeba, zda je zde někde blízko ZOO. Ještě, zda nevíte, zda stačí tříletému dítěti jen občanský průkaz, i když se pojede přes Švýcarsko. Odjíždět chceme ještě teď koncem září. Děkuji. Šárka.

Pokud jedete na tu část Ligurské riviéry, kde je Parco Acquatico Le Caravelle, potom se Vám vyplatí jet přes Švýcarsko. Trasa je následující: Čáslav - Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona - Savona - sjezd Borghetto San Spirito. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz (je třeba sjet z dálnice ještě v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,51) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 21,70. Celkem tedy za cestu tam a zpět € 79,91. Přes Brenner by Vás to vyšlo na € 115,20, v případě cesty na víc jak 10 dnů na € 124,00. Tankovat doporučujeme v Rakousku. Parco Acquastico Le Caravelle byl 11. září 2016 uzavřený. Otvevřený bude opět další sezónu přibližně v polovině června. V okolí doporučujeme navštívit městečko Balestrino, o kousek dál Grotte di Toirano a u pobřeží městečko Albenga. Přes Švýcarsko je možné cestovat s platným cestovním pasem nebo občanským průkazem - viz Ministerstvo zahraničních věcí - Státy a území / Švýcarsko - Cestování / Dokumenty. Na těchto stránkách si doporučujeme pročíst u další kapitoly.

# 15.09.2016, 10:47.
Moc Vám děkuji. Moc mi to pomohlo. Začínám si myslet, že bych to mohla zvládnout. Pokud to tedy dobře chápu, tak pokud poletím na čas, tak bych mohla stihnout autobus ve 12:40, což je i časově nejkratší cesta. Přímo na letišti najdu nějaké okénko, kde si koupím jízdenku na celou cestu až do Caorle. Před letištěm najdu autobus. Potom budu dvakrát přesedat a na přestup mám jen dvě minuty a to se dá zvládnout? To je škoda, že už nejezdí ten Express. Zpět jedu v sobotu autobusem Student Agency. Ten jede z Benátky Mestre - to je to místo, kde budu poprvé přesedat? Mestre FS? Moc Vám ještě jednou děkuji. Jana.

Počítejte spíše s variantou ve 14:05. Na letišti je pokladna ATVO otevřená od 7:10 do 22:50. Tam si zakoupíte jízdenku na celou trasu. To, zda navazující spoje na sebe čekají nevíme. Student Agency má zastávku na Mestre FS.

# 14.09.2016, 19:11.
Moc Vám děkuji za odpověď. Omlouvám se, spletla jsem se, napsala jsem správně středu ale datum je 21.9. Ty webové stránky, co ste jste poslal, jsem si také našla, ale nějak se na nich nemůžu vůbec zorientovat, proto jsem psala. Cestuji takto poprvé sama a jsem z toho dost vyplašená. Hlavně z těch přestupů. Myslela jsem, že si tam zadám zastávku z letiště do Caorte a vyhodí mi to tak jako u nás například čísla autobusů a jména zastávek, ale nic takového tam nemohu najít i když umím anglicky. Nemohla bych Vás ještě poprosit poslat přesně odkaz, kam mám zadat do kolonky odjezd a příjezd, aby mi to našlo ten spoj? A jak se nazývá ta zastávka na letišti? A na tom letišti bude jen jedno autobusové nádraží? Moc děkuji za pomoc. Jana.

Takový odkaz neznáme. Jízdní řád si najděte na stránkách ATVO - Treviso Airport Bus Express / Linea Aeroporto di Treviso - Duna Verde-Lido Altanea-P.S.Margherita-Caorle. Klikněte na modrou ikonu ve sloupci Orario Corrente a zobrazí se Vám PDF soubor s jízdním řádem platným od 1.9.2016 do 29.10.2016 pro jednotlivé dny v týdnu. Jsou tam i přímé spoje Express, ty jezdí ale jen do 11.9.2016. Zastávka na letišti se jmenuje Treviso / Canova Airport. Letiště v Treviso je malé, autobusy zastavují před halou. Nemůžete to nenajít.

# 14.09.2016, 19:03.
Po přečtení několika odpovědí na zde položené otázky Vás musím pochválit a konstatovat, že pro mnohé jsou Vaše dobře míněné rady k nezaplacení! Rád bych se stal jedním z těchto šťastlivců a zeptal se Vás na následující: chystáme se s přítelkyní od 22.9.2016 do 30.9.2016 na devítidenní dovolenou s cílem na Elbě. Pojedeme na motorce a cestou tam i zpět budeme vzhledem ke vzdálenosti a způsobu cestování jednu noc někde nocovat. Zvolená trasa: nabízí se možnost cestovat přes Rakousko: Vídeň, Graz, Klagenfurt a Itálii: Udine, Padova, Bologna, Florencie, Livorno do Piombina. Nebo v Grazu odbočit na Slovinsko: Maribor, Lublaň a dále pod Udine na Padovu. Časově by to mělo být přibližně nastejno, rakouská dálniční známka je bez debat, ale dál, vzhledem k dalším poplatkům, cenám pohonných hmot nebo silničnímu provozu, nevím. Předpokládám, že naše cesta povede převážně po dálnici. Četl jsem, že sjíždění na silnice nižších tříd většinou z časových důvodů nedoporučujete. Vím, že v Itálii jsou drahé pohonné hmoty a tuším kolik stojí slovinská dálniční známka, ale i když jsem se pokoušel použít kalkulátor na spočítání mýtného v Itálii, nějak se mi to nepodařilo. Proto Vás prosím o radu č. 1: jakou cestu doporučujete z Brna do Piombina s ohledem na čas, kulturu cestování a ekonomickou stránku? Budeme odjíždět z Brna ráno a první noc plánujeme v Benátkách. Je to za polovinou cesty a rádi bychom se tam alespoň na chvilku podívali, když je příležitost a jedeme kolem. Nocleh přímo v Benátkách mi nejen z ekonomického hlediska přijde zbytečný a složitý, i když by se nám to velmi líbilo. Nutnost někde zaparkovat a se třemi kufry cestovat po Benátkách mi přijde složitá a dost možná i docela drahá. Proto uvažujeme o nocování v Mestre. Našli jsme ubytování kousek od vlakového nádraží a v některých z Vašich odpovědí jsem se dočetl, že cena za jízdenku do Benátek by měla být kolem € 1,50 za osobu. Nevím, jak velký bude problém zaparkovat motorku v Mestre, ale předpokládám, že menší a možná i levnější než kdyby se jednalo o auto. Proto Vás prosím o radu č. 2: Mestre nebo Benátky? Třeba to s motorkou, není problém? Pokud Benátky, kde nám navrhujete parkovat, pokud Mestre, prosím o informaci o způsobu dopravy, ceně a také provozní době dopravních prostředků, protože nevím, kdy bychom se z Benátek vraceli do hotelu. Trajekt na Elbu a Elba: víme, že trajekt na Elbu provozuje více dopravců, jezdí do různých přístavů a také to, že tento lístek se dá koupit nejen na místě, ale i předem přes internet. Dokonce některé ubytovací kapacity nabízí při rezervaci ubytování slevu. Proto Vás prosím o radu č. 3: doporučujete nějakého dopravce na Elbu nebo je to jedno? V případě, že nestihneme čas odjezdu zakoupeného trajektu, je problém jet následujícím od stejného dopravce? Někde jsem četl, že není. A v poslední řadě, máte pro nás nějaké užitečné rady a tipy na Elbu? Cesta zpět: cestou zpět bychom se určitě chtěli zastavit v Pise a asi i ve Florencii. Možná i s přenocováním. Proto Vás prosím o radu č. 4: nevíme, jaká zajímavá místa cestou na nebo z Elby můžeme vidět a třeba by byla škoda je minout. Dáte nám nějaká doporučení? Je nocování ve Florencii vhodnou volbou? Máte vhodný tip na ubytování? Nebo raději máme nocovat jinde? Tak a dost otázek. Už jich je i tak možná až dost. Nejsem líný si některé věci vyhledat, ale kdo se nezeptá ... Omlouvám se za tento e-mail, který je možná plný hloupých dotazů a zbytečných slov a pravopisných chyb. Přesto budu rád, když si najdete pár minut si jej přečíst a třeba i chuť mi odpovědět. S přáním pěkného dne Milan.

Týdenní dálniční známka pro motocykl ve Slovinsku stojí € 7,50. Měsíční není k dispozici. Mýtné ke společnému bodu na italské dálnici - San Giorgio stojí z Tarvisio € 9,90, z Gorizia € 2,30. Trasa přes Slovinsko Vás tedy vyjde po tento bod na € 9,80, trasa přes Tarvisio na € 9,90. Tedy naprosto stejně. My doporučujeme cestu přes Tarvisio. Pokud chcete ušetřit, můžete sjet na Tarvisio a pokračovat po SS13 do Gemona, kde se na dálnici opět připojte. V tomto případě je minimální časové zdržení a úspora € 6,00. Mýtné v Itálii je pro osobní automobily a motocykly stejné. Do Piombino doporučujeme klasickou trasu: Brno - Vídeň - Graz - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - nájezd Collesalvetti - Cecina - sjezd Venturina - Piombino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, která stojí pro motocykl € 5,10. V Itálii zaplatíte na mýtném v úseku Tarvisio - Mestre € 17,70, v úseku Mestre - Florencie Scandicci € 22,80 a v úseku Collesalvetti - Rosignano € 4,70. Úspora viz výše. Ubytování doporučujeme hledat na Booking / Mestre nebo Booking / Benátky. Parkování a dopravu bychom potom řešili až podle ubytování. V případě Mestre si na výše uvedených stránkách zaškrtněte možnost Zařízení / Parkoviště a nebudete muset toto řešit. V případě Benátek doporučujeme parkovat na Tronchetto, kde je 60 parkovacích míst pro motorky. Celodenní parkování tady stojí € 21,00. Parkoviště Autorimessa Comunale na Piazzale Roma disponuje 300 místy pro motorky, je ale dražší - € 26,00 za celodenní parkování. Spojení mezi Mestre FS a Benátkami doporučujeme autobusem ACTV č. 2. Jízdenka stojí € 1,50, autobusy jezdí přibližně od 5:30 do 0:40. Trajekt na Elbu si najděte na stránce Trajekty. Volte podle časů a ceny. Doporučujeme být v přístavu o něco dříve než uvádí společnost. Rezervaci doporučujeme provést online, mimo hlavní sezónu už nejezdí tolik trajektů. Z hlediska načasování je problém především trajekt tam. Doporučujeme cestu naplánovat tak, abyste byl v přístavu s dostatečnou rezervou a nemusel řešit další trajekt. Z přebookovaním na místě nemáme zkušenosti. Vhodný místem k návštěvě po cestě je například San Gimignano. K ubytování je Florencie dobrá volba, především z důvodu návštěvy tohoto města. Tipy na pobyt ve Florencii najdete v reportáži Florencie 2011. Tip na ubytování tam je také, ale už není nabízeno. Doporučujeme opět Booking / Florencie, se stejným přístupem ohledně parkování jako v Benátkách.

# 14.09.2016, 16:52.
Děkujeme Vám za vyčerpávající odpověď! Cesta je myslím jasná, děkujeme za tip na úsporu z Tarvisio. Ani mi nedošlo, že slovinská dálniční známka je pouze na 7 dní, při devítidenní dovolené je to samozřejmě málo. Nakonec cestou tam asi přenocujeme ve Florencii i když to pro nás znamená velmi brzký odjezd a v podstatě jen dlouhý přesun z bodu A do bodu B. Pokusíme se na vybraném ubytování domluvit na uschování věcí a mohli bychom mít tím pádem většinu následujícího dne na prohlídku Florencie. A také díky kratšímu dojezdu z Florencie do Piombina i čas na dojezd k vybranému trajektu. Pisu, San Gimignato (fotky jsou úchvatné) a Benátky (děkuji za autobus) bychom si nechali na zpáteční cestu. Budu mít na Vás snad už jen poslední dotaz: zkusil jsem si nakalkulovat trajekt z Piombina do Rio Mariny (ta není rozhodující) a zpět - 23.9.2016 16:50 hodin a 30.9.2016 9:55 hodin - a cena mi vyšla na € 7,76 pro dvě osoby, € 8,87 motocykl a € 22,30 resp. € 19,30 za taxes and supplements ... a to nevím co je? Je tato kalkulace vpořádku nebo jsem někde udělal chybu? S přáním pěkného dne Milan.

V případě dálniční známky se to řeší jako s rakouskou při více dnech. Na cestu zpět si koupíte druhou. Platí ale to, že my bychom přes Slovinsko nejeli. Kalkulace je vpořádku. Pod položkou taxes and suplementes se skrývají poplatky, které přepravce specifikuje jako daň (€ 5,80 cesta tam, € 2,80 cesta zpět), příplatky a další náklady (€ 14,80 za každou cestu), rezervační poplatek (€ 1,70 za každou cestu).

# 14.09.2016, 13:07.
Ve středu 23.9. bych měla ve 12:20 přiletět do Benátek na letiště Treviso. Můžete mi prosím detailně poradit, jak se co nejjednodušeji a současně levně dostanu do Caorle? Moc děkuji. Jana.

Z letiště Treviso do Caorle se ve Vašem termínu dostanete bohužel jen s přestupy. Spojení zajišťuje autobus společnosti ATVO. Autobus odjíždí v pátek 23.9. z letiště na Mestre FS ve 12:40 (15:25), 12:50 (17:25), 14:05 (17:25). V závorce jsou příjezdy do Caorle. Jedete celkem třemi spoji. Letiště Treviso - Mestre FS za € 12,00, Mestre FS - San Dona di Piave za € 3,50, San Dona di Piave - Caorle za € 3,50. Pravděpodobně bude možné zakoupit jednu jízdenku na pokladně ATVO na letišti na celou trasu za cenu lehce nižší než je součet cen. Jízdní řád najdete na výše uvedených stránkách.

# 11.09.2016, 18:23.
Chcel by som sa Vas opýtať, aké ceny sú za karavan v Taliansku v kempe v Lido di Jesolo s tým, že karavan máme svoj a nechceme si objednať ubytovanie v karavane tam. S prianím pekného dňa Braňo.

Ceny se odvíjejí od toho, v jakém termínu pojedete, jaké služby na místě budete čerpat a kolik lidí bude ubytovaných. Italské kempy najdete na Camping. Na těchto stránkách jsou jednak základní informace včetně cen a také odkazy na oficiální stránky kempů. Jeden příklad: Jesolo International Club Camping, od 10.9. do 30.9.2016. Dospělý € 6,00, dítě do 5. let zdarma, místo s parkovacím místem a přípojkami elektro, voda, odpad, satelit € 16,50. Ceny jsou za den. Podívejte se také na stránku Camper Online - Sosta.

# 11.09.2016, 00:53.
Moc děkuji za odpověď! Akorát mám problém. Přílet na Treviso je v neděli odpoledne a jediný autobus této linky odjíždí v 10:40, což nestíháme. Je možné použít spojení vlakem z Treviso do Benátek, následně z Benátek vlakem do Latisana a odtud linkou 7 do Bibione? Co mi není jasné je, že zmíněná linka 351/7 má jízdní dobu skoro 5 hodin, což je strašné. Nicméně jízdní řád, podle kterého jede v neděli v 17:00 spoj z Latisana do Bibione má platnost přesně do dneška. Už vidím, jak spíme někde v nádražní čekárně. Vyjde výhodněji koupit případně jízdenky na vlak v předprodeji přes internet? Moc děkuji. R.

Odpověděli jsme Vám na základě informací, které jste nám poskytl. Psal jste, že odlétáte 19.9., což je pondělí. Také jste neuvedl čas příletu, takže jsme Vám nemohli poskytnout zacílenou informaci. V pondělí jezdí linka 351/7 až do 15:40, od Vašeho příletu celkem šest spojů. Spoj je se dvěma přestupy a má samozřejmě po cestě zastávky. Po hlavní ose Treviso - Mestre - Latisana - Bibione to autem ujedete přibližně za dvě hodiny, což přibližně čtyřem hodinám autobusem se dvěma přestupy podle jízdního řádu odpovídá. Jízdní řád linky 7 platí do 11.9.2016, nicméně tato linka je v provozu celoročně (stejně jako linka 351), k dispozici je už jízdní řád od 12.9.2016 do 27.5.2017 / 15.6.2017 (pro různé dny). V seznamu jízdních řádů jsou označeny červeně - Orario Futuro. Vlakem to samozřejmě můžete také řešit. Nejdříve musíte jet autobusem MOM z letiště na nádraží Treviso Centrale, odtud vlakem Trenitalia na Mestre FS a odtud vlakem do Latisana. Odtud potom zmiňovaným autobusem ATVO. Jízdní řády a tarify najdete na výše uvedených stránkách. Počítejte však, že se třemi přestupy se k těm čtyřem hodinám také dostanete. Jízdenky na regionální vlaky nemá význam kupovat online. Kupte si je na pokladně nebo v automatu.

# 10.09.2016, 22:00.
Syn je se svou přítelkyní v Římě a cestou do České republiky by se chtěli podívat do Pisy. Chtěli by vědět, jak vysoké je mýtné na tomto dálničním úseku a kudy je nejvýhodnější cesta vzhledem k mýtnému z Pisy zpět do České republiky směrem na Brener. Moc děkujeme za radu. Dagmar.

V úvahu připadají dvě přibližně stejně dlouhé trasy. Nejrychleji se z Říma do Pisy dostanete po dálnici přes Florencii. Tam na sjezdu Scandicci se připojíte na bezplatnou čtyřproudovku SGC Firenze - Pisa Livorno, která Vás dovede až do Pisy. Mýtné na této trase po Florencii je € 19,00. Můžete jet také po pobřeží, cesta vede zpočátku po dálnici, později hodně po čtyřproudovce SS1. Po Tarquinia zaplatíte na mýtném € 5,30 a na trase Rosignano - Pisa € 7,40. K Brenneru je výhodnější jet opět do Florencie a odtud ze Scandicci už po placené dálnici. Po Brenner Vás to vyjde na € 32,70.

# 10.09.2016, 15:14.
Pane Řehůřku, děkuji moc za odpověď. Pravděpodobně pojedeme vlakem a finančně to vyjde nastejno. Protože autobus v 9:15 těsně nestihneme a potom je zbytečné čekat až do 14:40 na další. Ještě Vás budu obtěžovat dvěma otázkami: 1. Na vlak doporučujete také zakoupit předem jízdenku? 2. V Tarantu máme ubytování přibližně 12 km od vlakového nádraží. Nikde se mi zatím nepodařilo najít MHD. Budeme to muset řešit asi taxi. Z Vašich reportáží vím, že jezdíte všude vlastní dopravou, ale za ty roky zkušeností třeba máte představu, jak drahé je v Itálii taxi? Děkuji. Ludmila.

Na vlak si zakupte jízdenku na nádraží na pokladně nebo v automatu. Na regionální vlaky si nemá význam kupovat jízdenky online. To se vyplatí u spojů mezi velkými městy, u rychlostních vlaků, kde je možné si online nákupem zajistit jízdenku za lepší cenu. Za tu lepší cenu je možné u konkrétních spojů zakoupit jízdenky všude (pokladna, automat, internet, agentura, telefon), ale se zkracující se dobou počet takových jízdenek klesá. Místní autobusovou dopravu v Taranto zajišťuje CTP Taranto. V Taranto se u taxi běžně platí nástupní taxa ve výši € 3,00, € 1,50 za kilometr, € 0,45 za minutu čekání, € 1,00 za zavazadlo. Ve svátky a v noci jsou samozřejmě zvýšené sazby.

# 10.09.2016, 00:06.
Pane Řehůřku, obdivuji Vaše stránky i trpělivost a ochotu pomáhat a radit nezkušeným. Také se zapojím s otázkou: Letíme koncem září do Bari a ubytování máme zajištěné v Tarantu. Našla jsem si vlakové spojení z Bari Centrale za € 8,50. V některé odpovědi komusi jste se zmínil o autobusové dopravě přímo z letiště v Bari do Taranta, ale nějak jsem se k tomu nemohla blíže dostat. Nevíte náhodou, zda jede autobus přímo z letiště do Taranta, nebo jejich stránky, abych mohla zjistit cenu, časy odjezdů atd.? A zda si máme lístek koupit předem, kvůli místence? Děkuji předem. Ludmila.

Z letiště v Bari jezdí do Taranto přímý autobus Pugliairbus v 9:15 a ve 14:40. Na místě je za 1:15. Jízdenka stojí € 9,50. Jízdenku doporučujeme zakoupit dopředu na výše uvedených stránkách.

# 09.09.2016, 15:41.
Veľmi pekne Vás prosím o radu ohľadom najrýchlejšieho presunu z letiska Bergamo na letisko Malpensa dňa 2.10.2016 približne o 14:30. Vopred ďakujem za Vašu radu. Dalibor.

Spojení mezi letištěm Orio al Serio v Bergamo a Malpensa v Milano zajišťuje Orio Shuttle. Z letiště Orio al Serio odjíždí ze stanoviště č. 4, na letiště Malpensa přijíždí na stanoviště č. 5 u terminálu 1 a na stanoviště č. 7 u terminálu 2. Jízdenka stojí € 16,00, za zavazadlo zaplatíte € 5,00. Cena je při online rezervaci. Na místě stojí € 18,00. Autobusy jezdí ve 4:10, 5:50, 7:00, 10:45, 12:30, 13:45, 15:30, 18:00 v pracovní dny, v 7:00, 12:45, 17:35 v sobotu a v neděli. Pro Vás tedy připadá v úvahu autobus v 17:35. Na místě je za 2 hodiny. Mimo tyto časy je možnost cestovat na Milano Centrale autobusy Terravision, Autostradale nebo Orio Shuttle. Odtud potom vlakem Trenitalia na letiště Malpensa nebo autobusy Terravision, STIE nebo Malpensa Shuttle.

# 08.09.2016, 11:34.
Mám velkou prosbu. Na stránkách jsem našel, že letiště Treviso a pláž v Bibione spojuje přímá autobusová linka ATVO. Jenže až pozdě jsem zjistil, že je v provozu pouze do 11.9. a já tam odlétám 19.9. Netušíte, jak se z letiště v Trevisu dostat co nejsnadněji do Bibione jinak? Moc děkuji. R.

V tomto případě musíte volit kombinace linek ATVO s přestupem na Mestre FS a v Latisana. Aktuální jízdní řády platí v současné době do 29.10.2016. Na výše uvedených stránkách ho najdete pod označením Linea 351/7.