ITÁLIE 2015

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2015

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 27.12.2015, 11:37.
Přemýšlíme o letní cestě do Bibione v Itálii autem. Pojedeme z Plzně. Zajímalo by mě, kudy je nejlepší jet a přibližná cenová kalkulace cesty. Mýtné, tunely apod. Děkuji za odpověď. Ondřej.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Udine - Latisana - Bibione. V Německu by se dálnice ještě platit neměly, v Rakousku bude stát desetidenní dálniční známka € 8,80, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte nově € 11,50 a na mýtném v Itálii € 11,20. To samé při cestě zpět. Je možné, že se italské mýtné během roku 2016 lehce zvedne.

# 16.12.2015, 12:31.
Máme dotaz. Chtěli bychom cestovat autem v lednu / únoru za golfem do Ravenny a to z Brna. Poraďte prosím nejrychlejší cestu. Je lépe jet přes Rakousko, Slovinsko nebo jen Rakousko? Pokud bychom jeli přes Graz - Klagenfurt - Udine, je na trase hodně tunelů? Jsou placené? Nevíte prosím, jak je to s kontrolami na hranicích, je to velké zdržení? Děkujeme! Josef.

Jeďte klasickou trasu: Brno - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, která bude stát v roce 2016 € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 17,70. Tunely na trase jsou v hojném počtu, všechny jsou v ceně dálniční známky, resp. základního mýtného. Pokud byste chtěl jet přes Slovinsko, je to možné, ale zbytečné. V Rakousku zaplatíte opět desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, ve Slovinsku týdenní v ceně € 15,00 a na mýtném v Itálii € 10,10. Poplatky v obou případech při cestě zpět jsou ve stejné výši. Tzn. i dálniční známky, pokud pojedete na víc jak 10 dnů, resp. 7 dnů. Ve Slovinsku jsou také tunely, opět v ceně dálniční známky. Obě trasy jsou tedy v případě cesty na týden stejně drahé (rozdíl € 0,20), při delší cestě je už slovinská varianta dražší. Rakouská varianta až do Ravenny včetně úspory je posaná v naší reportáži Gargano 2008, část slovinské varianty v naší reportáži Chorvatsko 2015. Hraniční kontroly nepředstavují pro osobní automobily výrazné zdržení. Můžete jet přes přechod, kudy jezdíme my - Břeclav / Poštorná / Reintal.

# 06.12.2015, 12:04.
Chtěla bych letět na prodloužený víkend do italského města Bari. Doporučíte mi, kde se ubytovat, co určitě vidět a jak se nejlépe dostat z letiště do hotelu? Moc Vám děkuji. Jana.

Ubytování je hodně individuální záležitost, především pro eurovíkend strávený ve větším městě. Neznáme přesně Vaše požadavky na ubytování, co nutně požadujete, co naopak nepožadujete, cenovou úroveň, typ ubytování, požadavky na stravování atd. Doporučujeme se podívat na Booking, zadat své parametry ubytování. Z vyfiltrovaných ubytovacích možností potom vybrat Vám nejvíce vyhovující. U každého ubytování si potom přečtěte recenze ostatních cestovatelů, kteří v konkrétním hotelu bydleli. Z letiště v Bari se do centra dostanete vlakem nebo autobusem AMTAB a Tempesta. V Bari určitě nevynechte staré město s katedrálou San Sabino, pevností Castello Svevo nebo palácem Sedile dei Nobili. V okolí stojí za zmínku nádherné Alberobello nebo jeskyně Castellana - viz náš článek Na jih do země Trulli.

# 28.11.2015, 17:12.
Na jaře či brzkém létě 2016 budu na kole v Terstu a rád bych se lodí přesunul do Grada. Rád bych věděl, zda nějaký trajekt na této lince jezdí, jak často, zda mě naloží s kolem, kolik by mě to stálo a zda mi případně přepravu domluvíte. S pozdravem Libor.

Přepravu mezi Terstem a Gradem zajišťuje společnost APT Gorizia. Jedná se o sezónní přepravu, která funguje od 30. května do 30. srpna každý den kromě pondělí. Jízdní řády, ceníky a přepravní podmínky na sezónu 2016 budou zveřejněny před zahájením sezóny. Sledujte výše uvedené stránky. V roce 2015 jezdila linka 3x denně s odjezdy z Terstu v 8:15, 12:45 a 16:45. Plavba trvala 1,5 hodiny. Zpět potom jela v 10:15, 14:30 a 18:30. Jednosměrná jízdenka stála € 7,00, zpáteční € 10,65. Zpáteční jízdenka platí jen jeden den. Přeprava kola stála € 0,85. Přepravu si musíte zajistit sám. Doprava je závislá na počasí, v případě výrazně nepříznivého počasí je náhradní autobusová doprava s přepravou kol.

# 21.11.2015, 13:58.
Prosím Vás o informaci ohledně cesty do Riccione. Jde mi o výši poplatků na dálnici a o aktuální cenu benzínu Super 95. Také, zda je sjezd z dálnice přímo Riccione nebo sjet už na Rimini. Děkuji za odpověď. Olga.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 36,90. To samé při cestě zpět. Sjezd z dálnice je přímo u Riccione. Aktuální průměrná cena benzínu v Itálii je € 1,47.

# 07.11.2015, 00:14.
Prosím o Vaše laskavé doporučení trasy z Prahy do Milána dne 26.12.2015 a zpět 31.12.2015 osobním autem. Jde mi zejména o jistou pohodu řízení spíše svátečního řidiče. Zejména s ohledem na možné zimní počasí! V druhé řadě o peníze na známky a mýta. S díky Dan.

V úvahu přicházejí dvě trasy. Jedna přes Rakousko, druhá přes Švýcarsko. Rakouská varianta je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Brescia - Milano. Trasa je dlouhá přibližně 950 km a bez přestávek je časová náročnost 9,5 hodiny. Poplatkově počítejte s desetidenní rakouskou dálniční známkou v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem € 9,00 a na mýtném v Itálii € 27,10. Celkem cesta tam i zpět Vás tedy vyjde na € 80,90. Švýcarská varianta je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano. Trasa je dlouhá přibližně 870 km a bez přestávek je časová náročnost 8,5 hodiny. Kousek rakouské dálnice objeďte přes Bregenz. Poplatkově počítejte s roční švýcarskou dálniční známku v ceně 40,00 CHF (€ 37,00) a na mýtném v Itálii € 3,90. Celkem cesta tam i zpět Vás vyjde na € 44,80. Obě varianty vedou po dálnici (kromě kousku na německo - rakousko - švýcarském pomezí ve druhé variantě), které jsou i v zimě udržované. V případě, že bude výrazná sněhová kalamita, můžete se do problémů dostat v obou variantách, stejně jako i na českých dálnicích. Doporučujeme sledovat dopravní situaci a předpovědi před odjezdem. Pro nezkuešeného řidiče doporučujeme dražší rakousko / italskou variantu.

# 01.11.2015, 20:39.
Prosím o radu. Cestujeme autem do města Lignano. Kolik bude stát dalniční známka a kolik mýtné? Pojedeme z Brna. Děkuji za odpověď. S pozdravem Ivana.

Rakouská desetidenní dálniční známka stojí v současné době € 8,70. Jiné poplatky v Rakousku platit nebudete. V Itálii zaplatíte na mýtném € 10,80. To samé při cestě zpět.

# 30.10.2015, 08:06.
Chystám se na cestu dodávkou z Prahy do Terni a požádal bych Vás o zvolení optimální trasy s přehledem nákladů na mýtné. Uvažuji, že bych jel z důvodu rychlosti pouze po dálnici. Mnohokrát děkuji. Standa.

V tomto případě jeďte klasickou trasu: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Orte - Terni. Pokud máte automobil do hmotnosti 3,5 tuny, potom v Německu poplatky neplatíte, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii pro automobil se dvěma nápravami kategorie B zaplatíte na mýtném € 48,10. To samé při cestě zpět. Pokud byste chtěl přesto alespoň něco ušetřit, potom od Bologna pokračujte na Cesena a odtud po bezplatné čtyřproudovce SS3bis přes Perugia do Terni. V tomto případě Vás mýtné v Itálii pro Vaši kategorii vozidla vyjde na € 31,90. Za obě trasy tedy úspora € 32,40. Vzdálenostně to vychází naprosto stejně, časově maximálně o půl hodiny déle.

27.10.2015, 20:40.
Dnes jsem se dočetl, že od nového roku se bude platit za německé dálnice, což znamená, pokud to to dobře chápu, další nepatrné výdaje na trase Salzburg - Innsbruck při průjezdu Německem. Tak se za dobrého počasí přikloníme spíše k variantě přes Villach. Každopádně děkuji za cennou radu. Tomáš a Katka.

Toto mělo platit od roku 2016, ale po sporech mezi Německem a EU o slučitelnosti poplatků s evropským právem byl tento plán odložen na neurčito. Původně platily mýtné jen automobily nad 12 tun, od začátku října 2015 se tato povinnost vztahuje už i na vozidla nad 7,5 tuny, do roku 2017 by se to už mělo vztahovat i na vozidla nad 3,5 tuny. Osobní automobily a dodávky do 3,5 tuny by tedy zatím mýtné v Německu platit neměly.

# 25.10.2015, 15:41.
Chtěl bych jet do Itálie až dolů do Kalábrie z Prahy. Jaké jsou, prosím, poplatky na této trase? Děkuji Vám moc. Jan.

Rakouská desetidenní dálniční známka za € 8,70, průjezd Brennerem za € 9,00 a mýtné v Itálii € 68,40. Od Salerna směrem na jih se už dálnice neplatí, až zase na Sicílii. To samé při cestě zpět.

# 19.10.2015, 14:59.
Budu týden v Římě a ráda bych jela na jednodenní výlet do Neapole. Chci se zeptat, zda je vhodné věnovat na krátké poznání Neapole pouze jeden den a jak se nejlépe z Říma do Neapole dopravím? Řím celkem znám, byla jsem tam 3x. Děkuji za odpověď. S pozdravem Brigita.

Zda je to vhodné nebo ne Vám neodpovíme. To závisí na tom, co od návštěvy Neapole očekáváte, co chcete vidět, jak důkladně vše poznat atd. Z Říma - Termini - cestujte vlakem. Nejrychleji se tam dostanete vlaky typu Frecciarossa za 1 hodinu a 10 minut a € 39,00. Levnější varianty jsou pomalejší. Např. Intercity za 2 hodiny a € 26,00, regionální vlak 2,5 hodiny a € 11,80. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 11.10.2015, 15:08.
Chceme jet v roce 2016 z Brna do Milána přes Rakousko. Dále z Milána do Benátek a z Benátek do Bibione. Chci se zeptat, na kolik nás vyjdou orientačně poplatky / mýtné. Dohromady chceme být v Itálii 14 dnů. Děkuji za odpověď. Martin.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii v úseku Brenner - Milán zaplatíte € 27,10. Z Milána do Mestre zaplatíte mýtné ve výši € 22,40, z Mestre do Latisana € 6,90 a z Latisana po Tarvisio € 10,80. V Rakousku potom druhou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Ceny v roce 2016 budou určitě o něco málo vyšší.

# 23.09.2015, 16:19.
Jedeme se známými devítimístným mikrobusem pozítří 25.9.2015 na výstavu Expo do Milána. Budeme vyjíždět z Pardubic a chtěl jsem požádat o radu, kudy nejlépe. Radí nám na Innsbruck a Brenner. A jaké náklady asi můžeme čekat? Děkuji předem za radu. Martin.

Přes Innsbruck a Brenner Vás to vyjde podstatně dráž než přes Mnichov - Bregenz - Chur - Como. Náklady pro obě trasy jsou uvedeny v odpovědi ze dne 07.06.2015, 12:45.

# 23.09.2015, 11:25.
Potřebovali bychom zaplatit vjezd do nízkoemisní zóny v Miláně - Itálie - pro autobus Euro 6. Dle informací na stránkách Česmadu bychom si měli provést registraci vozidla, ale bohužel stránky jsou pouze v italštině a nikde jsem se nedopátrala, jak tuto registraci provést. Bylo by, prosím, možné poradit, jak nejlépe postupovat? Děkuji. Pěkný den. Milena.

Naše stránky jsou určeny individuálním cestovatelům. Neposkytujeme informace dopravcům, organizátorům zájezdů nebo cestovním kancelářím. Obraťte se na poskytovatele komerčních služeb. Děkujeme za pochopení.

# 22.09.2015, 09:45.
Chystáme se na začátku října do Padova autem z Třebíče, pojedeme přes noc z pátku na sobotu a zpět o týden déle z neděle na pondělí. Nevíme, zda se v Itálii vyhnout dálnicím a nebo ne? Můžeme poprosit, kolik asi bude mýto? Co byste nám doporučili? Lenka.

V Itálii je možné jet mimo dálnici. Od Tarvisio po SS13 do Udine, odtud po SR352 do Cervignano del Friuli a následně po SS14 do Mestre a odtud přes Mira a Dolo do Padova. Nicméně je to zdlouhavé cesta. Mimo dálnici doporučujeme jen úsek Tarvisio - Gemona. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii v celém úseku zaplatíte € 19,90. To samé při cestě zpět.

# 20.09.2015, 18:40.
V úterý letíme do Trevisa. Ubytování máme v Caorle. Našel jsem, že v tuto dobu jezdí z Trevisa do Caorle autobusové spojení se dvěma přestupy - přes Mestre a S. Dona di Piave. Je ještě nějaká alternativa pomocí autobusu nebo vlaku? Děkuji za odpověď. Martin.

Spojení společnosti ATVO se dvěma přestupy je nejoptimálnější. Vlakové varianty vyžadují dopravu autobusem z letiště na výchozí nádraží a následně z cílového nádraží do Caorle. Navíc mezi Treviso Centrale a Portogruaro jezdí jen minimum přímých spojů.

# 15.09.2015, 07:49.
Zdravím Vás a prosím o Vaši radu ke Campania Artecard - Tutta la regione. Strávíme 5 dnů v Neapoli včetně dopravy z letiště a zpět - 2 dospělí, 1 student 18 let a 1 student 14 let. Pro toho menšího jsem nenašla kategorii. Rozumím správně, že s touto kartou můžeme cestovat i do Pompejí, Sorenta a na Ischii? Děkuji. Milada.

Máte to všechno podrobně popsané na stránkách Unico Campania a Arte Card. Karta umožňuje neomezené cestování ve všech dopravních prostředcích (autobusy, trolejbusy, vlaky, tramvaje, lanovky) společností působících v tomto regionu - AIR, AMTS, ANM (autobusy, lanovka a metro L1 až L6), CTP, CTI/ATI, CSTP, EAV (bývalá Circumvesuviana, Eavbus, Metrocampani Nordest, SEPSA), SITA Sud a Trenitalia. Umožňuje také použít kyvadlovou dopravu z a na letiště - Alibus, která spojuje letiště Capodichino s centrem města (letiště - vlakové nádraží na Piazza Garibaldi / letiště - přístav na Piazza Municipio) a také veřejnou dopravu na ostrovech Ischia a Procida + pobřeží Amalfi. Dopravu obsahuje pouze třídenní karta. Sedmidenní je bez dopravy. Karta není pro děti do 18. let, protože do 18. let ve státních muzeích a památkách vstupné neplatí. Třídenní integrovaná jízdenka stojí € 18,00. Děti do 6. let neplatí i v dopravě.

# 14.09.2015, 13:36.
Prosím o informaci, kde se dá zjistit spojení mezi Fasano a Torre Canne. Děkuji moc předem. Šárka.

Spojení mezi Fasano a Torre Canne zajišťuje společnost SITA Sud Transporti, konkrétně městskou linou č. 902. Jízdní řády platné od 14.9.2015 najdete na výše uvedených stránkách (Orari / Puglia).

# 06.09.2015, 10:28.
Chystáme se na konci září autem do Itálie, konkrétně trasa Stod v Plzeňském kraji - Martinsicuro na Palmové riviéře. Můžete mi, prosím, poradit nejlepší trasu a na kolik nás přibližně vyjdou poplatky? Děkuji. Marcela.

Vaše optimální trasa je následující: Stod - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - Martinsicuro. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 46,40. To samé při cestě zpět. Levnější, ale časově o něco náročnější varianta je Stod - Domažlice - Cham - Straubing - Burghausen - Salzburg - Villach - Tarvisio - Gemona - Mestre - Chioggia - Ravenna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - Martinsicuro. V tomto případě jedete mimo dálnici v úseku Stod - Salzburg, Tarvisio - Gemona, Mestre - Rimini Nord. Všechny úseky mimo dálnici máme projeté, je to smysluplná cesta. Kromě rakouské dálniční známky zaplatíte v Rakousku za průjezd tauernských tunelů € 11,00 a na mýtném v Itálii v úseku Gemona - Mestre € 11,30 a v úseku Rimini Nord - San Benedetto del Tronto € 13,80. To samé při cestě zpět.

# 04.09.2015, 09:12.
Dobré ráno. Děkuji za rychlou odpověď, vaše doporučení budeme respektovat. Nevím proč, ale doposud jsem vždy jezdil přes Bolzano. Přejeme vám mnoho spokojených klientů. Michal.

Přes Brenner, Bolzano, Verona a Brescia to vyjde na € 8,70 za rakouskou dálniční známku, na € 9,00 za průjezd Brennerem a € 27,10 na mýtném v Itálii. Celkem za obě cesty tedy na € 80,90, tedy o € 36,40 dráž než přes Švýcarsko.

# 03.09.2015, 13:42.
Plánujeme cestu na Expo do Milána. Bydlíme v Liberci a pojedeme vlastním autem. Jaká je vaše doporučená trasa, prosím, a jaké jsou poplatky? Děkujeme za zprávu. Michal.

Cenově, vzdálenostně i časově vychází nejvýhodněji následující trasa: Liberec - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40,00 CHF (€ 36,70) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 3,90. Celkem tedy za obě cesty € 44,50.

# 01.09.2015, 01:21.
Jak se nejlépe dostat na ostrov Ponza? Máme v plánu s manželkou jet autem po pevninské Itálii, ale potom nevím jak dál. Na ostrov nelze vozem a nikde jsem bohužel nezjistil, zda funguje bezpečné dlouhodobé, tj. přibližně na 1 týden, parkování. Nebo se vzdát auta a uskutečnit dovolenou letecky z Prahy do Říma a dál na ostrov Ponza trajekty z Anzia či z Terracina? Děkuji za Váši radu. Termín pro navštívení ostrova je 19.9. až 26.9.2015. S pozdravem Vladimír.

Nevíme o tom, že by nebylo možné cestovat ve Vašem termínu na ostrov Ponza autem. Trajektové jízdenky se pro automobily běžně prodávají. Jízdní řády s možností nákupu trajektové jízdenky najdete na naší stránce Trajekty - Pontine Islands. Nejlevněji se tam dostanete z Terracina. Nicméně pohybovat se po ostrově je výhodnější a pohodlnější místní dopravou nebo např. zapůjčeným skútrem. Dlouhodobě můžete zaparkovat v Terracina v přístavu. Ve Vašem termínu vyjde parkovné na necelých € 70,00 - viz My Parking. Zda uskutečnit cestu letecky nebo autem závisí na Vašich představách o dovolené - ceně, navazujícím itineráři, atd.

# 28.08.2015, 15:21.
Doposud jsme jezdili jen na předem zajištěnou dovolenou přes CK s tím, že hotel byl placený předem a my nechávali při spokojenosti služeb při odjezdu bakšiš. Koncem září jedeme do Verony na vlastní pěst se zajištěným přespáním přes Booking - pokoj s koupelnou typu B&B. Platit budeme až na místě, hádám při odjezdu. Je zvykem nějak cenu ubytování zaokrouhlovat nebo nechávat nějaký obnos přímo na pokoji a kolik? Chtěli bychom dodržet zvyklosti, abychom nepůsobili spíš jako Skotové než Češi. Při vší úctě ke Skotům. Předem děkuji za odpověď. Jitka.
V Itálii je zvykem nechávat personálu (pokojská) maximálně € 1,00, popř. € 5,00 za týden. Při platbě účtu za hotel nemáme zkušenosti. Většinou jsme vše platili dopředu při check-in.

# 28.08.2015, 10:39.
Můžete poradit, jak se nejlépe dostat do Janova v Itálii z Prahy autem a jaké jsou na dálnicích poplatky? Děkuji. Jana.

Nejlevněji a nejrychleji se do Janova dostanete následující trasou: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano - Tortona - Janov. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40,00 CHF (€ 37,00) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 14,90. Celkem za oba směry € 66,80. Přes Brenner by Vás to vyšlo na € 100,50, resp. na € 109,20 při cestě na víc jak 10 dnů.

# 27.08.2015, 21:53.
Prosím o popis nejkratší a nejlevnější trasy z Prahy do Riccione. Moc děkuji. Jitka.

Nejkratší cesta je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Riccione. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 34,10 Celkem tedy za obě cesty € 94,90 resp. € 103,60 při cestě na více jak 10 dnů. Nejlevnější trasa je následující: Praha - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna - Rimini - Riccione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, v Itálii jeďte úsek Tarvisio - Gemona mimo dálnici. Z Gemona do Mestre zaplatíte na mýtném € 11,30. Z Mestre jeďte mimo dálnici po SS309 a následně SS16. Trasa je popsaná v reportáži Gargano 2008. Celkem zaplatíte za cestu tam i zpět € 31,30, resp. € 40,00 při cestě na víc jak 10 dnů.

# 27.08.2015, 21:19.
Obracím se na vás jako na zkušené cestovatele. Příští týden jedeme na dovolenou z Prachatic na Palmovou riviéru do Pineto. Poprvé autem. Prosila bych o nejlepší variantu trasy z vašeho pohledu, potom mám ještě dva dotazy: skutečně se musí v bazénech v Itálii používat gumové čepice? Pokud bychom se rozhodli rozdělit si cestu a někde přespat, je problém sehnat ubytování bez předchozího zabukování? Nebo máte osvědčené místo k přespání v přibližně půlce cesty? Poradíte? Mnohokrát děkuji. Monika.

Jeďte následující trasu: Prachatice - Vyšší Brod - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - sjezd Atri / Pineto - Pineto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 51,70. To samé při cestě zpět, celkem tedy € 134,10, resp. € 142,80 při cestě na více jak 10 dnů. My jezdíme místy mimo dálnice, kde se nám to osvědčilo jako smysluplná varianta. První úsek mimo dálnici je Tarvsio - Gemona. Druhý potom Mestre - Rimini Nord. Trasa je popsaná v naší reportáži Gargano 2008. V tomto případě zaplatíte v Itálii v úseku Gemona - Mestre € 11,30 a v úseku Rimini Nord - Atri / Pineto € 16,60. Celkem v obou směrech € 86,50, resp. € 95,20 při cestě na víc jak 10 dnů. Úspora je € 47,60. S tím, že je třeba v bazénu použít koupací čepici jsme se setkali několikrát. Raději s touto variantou počítejte. Pokud je tento požadavek zaveden, vždy je možnost na místě čepici zakoupit. Mimo turistické lokality je možnost sehnat tranzitní ubytování. Nicméně doporučujeme si ho minimálně dopředu vytipovat, abyste nemuseli spát v drahém hotelu, motelu apod. Použijte k tomu např. booking.com. Náš tip je A Casa di Paola.

# 26.08.2015, 21:09.
Cesta z Ostravy do Itálie - Gaglliano del Capo. Můžete mi, prosím, sdělit dálniční poplatky? Děkuji. Dana.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně 8,70 a na mýtném v Itálii po Bari Nord zaplatíte € 75,60. To samé při cestě zpět. Tipy na úsporu najdete v naší reportáži Gargano 2008.

# 26.08.2015, 14:38.
Chystáme se na dovolenou do Itálie velkým skútrem a zajímalo by nás, jaké poplatky musíme cestou uhradit. Děkuji. Katarína.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 5,00 a podle trasy budete ještě platit případné mýtné za průjezd tunelů nebo úseků (Tauerntunnel € 11,00, Brenner € 9,00). V Itálii potom mýtné podle cílové destinace.

# 26.08.2015, 14:19.
Prosím o následující cestovní rady: 11.9. odjíždíme na týden do Lido Adriano - ubytování máme. Můžete, prosím, poradit optimální trasu do Ravenny? V Rakousku budeme přenocovat v námi oblíbeném kempu v Thiersee u Kufsteinu. Cestou tam bychom se také rádi vyhnuli zácpám u Mnichova. Vždy jsme jezdili jen do Dolomit, na jih autem jedeme poprvé. Různé mapy ovšem nabízejí často i podivné cesty. Prosím tedy o radu. Děkuji Vám. Markéta.

Pokud se přenocování v kempu u Kufsteinu vzdáte, potom je pro Vás optimální trasa Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 17,30. Pokud pojedete mimo dálnici úsek Tarvisio - Gemona, ušetříte € 6,00. Pokud přesto chcete přespat v Kufsteinu, jeďte ze Salzburgu na Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna, u Imola sjeďte na A14 dir do Ravenny. V tomto případě kromě rakouské dálniční známky zaplatíte € 9,00 za průjezd Brennerem a na mýtném v Itálii € 30,60.

# 25.08.2015, 15:00.
Chtěli bychom vyrazit autem do Itálie na dovolenou. Pobyt máme v kempu Centro Vacanze San Francesco od 29.8.2015 na 7 dnů. Mohl byste nám poradit kudy se vydat, na kolik nás vyjdou poplatky za cestu a kde natankovat nejlevnější benzín? Zkoušel jsem googlit, ale informace se liší. Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Lukáš.

Nepíšete odkud vyjíždíte ani kam jedete. Pokud máte na mysli Centro Vacanze Villaggio San Francesco v Duna Verde, tak ať jedete odkudkoliv, směřujte svou trasu na Villach. Odtud potom pokračujte na Tarvisio, Udine a San Stino di Livenza, kde sjedete z dálnice k Vašemu cíli. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Pokud pojdete od Salzburgu na Villach, potom ještě zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 11,00. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 12,80. Mýtné po cestě zpět je ve stejné výši. Tip na tankování najdete v našem Cestovatelově blogu.

# 25.08.2015, 07:03.
Pojedeme do Itálie přes Graz, Klagenfurt a Udine po dálnici. Kde je na rozmezí Rakouska a Itálie pumpa LPG? Děkuji. Josef.

Viz naše odpověď ze dne 05.03.2015, 13:32 - Rakousko. O čerpací stanici LPG u hranic bohužel nevíme. V Itálii na dálnici má LPG potom téměř každá čerpací stanice. Viz naše odpověď ze dne 14.05.2015, 20:06. - Itálie.

# 24.08.2015, 19:38.
Prosím o informaci, jak nejlépe cestovat vlakem nebo autobusem z Lido di Spina do Milána na letošní Expo. Děkuji za odpověď. Jindřiška.

V době od 23.5.2015 do 4.10.2015 jezdí přímá linka č. 33 společnosti Autostradale do Milána. Zastávky jsou Centro Legonovo, Piazza Caravaggio a Viale Leonardo. Z první odjíždí autobus v 15:10 a na místě je v 19:20. Je to tedy nutné řešit s ubytováním. Jízdenka stojí € 42,00. Jízdní řád je trochu složitější, autobus jezdí jen v některé dny a v některých termínech. Jízdní řád najdete na výše uvedených stránkách. Každý den potom můžete cestovat autobusem Tper, který Vás zaveze z Lido di Spina (Puccini) na Ferrara stazione. Konkrétně se jedná o linku 331. Jízdenka stojí € 5,70. Z Ferrara potom můžete pokračovat vlakem Trenitalia do Milána s přestupem v Bologna. Nejlevnější varianta vyjde na € 38,60. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.08.2015, 19:10.
Děkuji za info, ještě mi, prosím poraďte, zda stačí na SPZ označení EU a CZ nebo musím nalepit samolepku CZ. Děkuji. Radka.

Při cestě po EU stačí nové registrační značky s označením CZ v modrém proužku. V případě starších registračních značek nebo při cestách mimo země EU je potřeba mít nalepenu mezinárodní poznávací značku CZ.

# 19.08.2015, 06:16.
28.8. jedeme do Bibione. Vyrážíme ze Vsetína. Mohl byste mi, prosím, poradit nejlepší trasu a částku kterou zaplatíme na dálnicích? Jak je to s výstražnýma vestama? Jaká barva musí být? Děkuji za odpověď. Daniel.

Jeďte trasu Vsetín - Uherský Brod - Hodonín - Břeclav - Grosskrut - Vídeň a dále jako v odpovědi ze dne 17.06.2015, 23:42. Jsou tam uvedeny i poplatky. Vestu musíte mít oranžovou, žlutou nebo červenou, odpovídající evropské normě EN 471 se dvěma reflexními pruhy. Povinná je pro řidiče, ale pro případ, že budou muset vystoupit všichni cestující a pohybovat se v okolí komunikace, doporučujeme vestu pro každého z nich. V tomto případě, kdy se budou mimo automobil pohybovat bez vesty, už může být problém.

# 18.08.2015, 14:06.
Moc děkuji za informace. Mohu se ještě dozeptat na jednu věc? Při cestě z Florencie chceme zajet na skok do Pisy. Poradíte prosím, kde je nejlépe zaparkovat a jak se následně dostat na Náměstí zázraků? Ještě jednou moc děkuji. Katka.

Informace o parkování v Pise najdete na Guida Pisa. Máte tam uvedeno i spojení do centra.

# 17.08.2015, 18:46.
Přeji hezký den, na Vašich stránkách jsem našla informace týkající se skvělého kempu v Itálii. Letos jedeme karavanem poprvé a chtěla jsem se zeptat, kolik stojí jedna noc v tomto kempu? Hledala jsem, hledala, ale bohužel jsem našla jen mobilhome, auto či motorku, ale karavan a dvě osoby mi nějak chybí. Moc děkuji za pomoc. Ivana.

V ceníku na Camping Village Pino Mare jsou dva oddíly - Mobil Homes Price List 2015 a Campsite Price List 2015. Pro Vás je aktuální ten druhý. Cenu získáte součtem cen za místo a osoby. Pokud si stáhnete podrobný ceník v PDF, potom to tam máte i rozepsané. Místo má v základu elektrickou a satelitní přípojku, slunečník na pláži a vstup do bazénu. Místno můžete obsadit obytným automobilem nebo automobilem + stanem nebo automobilem + karavanem nebo motorkou + stanem. Další automobil nebo motorka jsou za příplatek.

# 16.08.2015, 20:30.
Dobry den. Zítra jedeme z Imperie do Florencie a Pisy autem. Prosím o radu především ohledně parkování v těchto městech. Děkuji! Tomáš.

Tipy na parkování ve Florencii najdete v naší odpovědi ze dne 11.09.2014, 12:01. - Florencie 2014. Informace o parkování v Pise najdete na Guida Pisa.

# 15.08.2015, 00:42.
Chystáme se s rodinou na dovolenou do Itálie, přesněji do Cogoleta, které leží západně od Janova. Máme v plánu jed po Brenerské dálnici - Rozvadov, Mnichov, Innsbruck, Bolzáno, Brescia, Tortona a Cogoleto. A rád bych se zeptal na cenu poplatků, případně na hustotu provozu. Jedeme z neděle na pondělí. Velice Vám děkuji za odpověď. Jakub.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 38,40. Celkem tedy za obě cesty € 103,50 resp. € 112,20 při cestě na víc jak 10 dnů. Námi doporučovaná cesta přes Švýcarsko by Vás v obou směrech vyšla na € 68,80. Ve Vašem termínu by neměly být problémy s provozem. Hustý provoz očekávejte u Mnichova v odpoledních až večerních hodinách.

# 14.08.2015, 13:12.
Jedeme na dovolenou do Riccione z České Lípy. Chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu, rádi bychom platili co nejmenší poplatky v Itálii. Vím, že nejlepší trasa by byla přes Brenner - Bolzano - Bologna - Riccione, zajímá mě jen, zda jde i nějaká levnější trasa. Děkuji. Lenka.

Brennerská varianta Vás vyjde na € 9,00 za Brenner a € 34,10 za mýtné v Itálii. Rakouská dálniční známka na € 8,70. Celkem tedy na € 94,90 resp. € 103,60 při cestě na více jak 10 dnů. Pokud pojedete na Brno a dále jak popisujeme v naší reportáži Gargano 2008, zaplatíte celkem € 31,30 resp. € 40,00 při cestě na více jak 10 dnů.

# 13.08.2015, 20:58.
Obdivuji Vaše stránky, jsou plné užitečných rad a informací. S přítelem za 14 dní vyrážíme autem na dovolenou po Itálii. V plánu máme Florencii, Řím, pobyt u moře a Benátky. Vzhledem k rozsahu naší cesty a minimálním cestovatelským zkušenostem jsem Vás chtěla požádat o několik rad. První otázka se týká vjezdů do města - ve Florencii jsme ubytováni na adrese Viale Fratini Roselli 56, Santa Maria Novella a v Římě Via Angelo Emo 130, Vaticano Prati. Je nutné pro vjezd na tyto adresy žádat po hotelech nějaké speciální povolení k vjezdu? Další dotaz je ohledně cesty z výše uvedeného ubytování ve Florencii na Piazzale Michelangelo. Přijedeme do Florencie pravděpodobně v neděli k večeru a rádi bychom ještě stihli západ slunce nad městem na této krásné vyhlídce. Poradíte, prosím, nejideálnější autobusové spojení a jaký lístek je nutný? A poslední dotaz se týká Benátek. Tam budeme ubytovaní v Mestre na adrese Via Carducci 64, Mestre. Prosím, poradíte mi, jaké je nejlepší - asi autobusové - spojení na ostrov? Mnohokrát děkuji za Váš čas a odpovědi. S pozdravem Kateřina.

Potvrzení ke vjezdu Vám nedá hotel, ale musíte ho získat standardně přes systém ZTL, který provozují konkrétní města. Nicméně ve Vašem případě máte ve Florencii ubytování na hranici ZTL, nemělo vy Vás to tedy nějak omezit. Podrobné informace najdete na ZTL Florencie. V Římě se Vaše ubytování nachází mimo ZTL Centro Storico, kam je vjezd vozidel omezen, nicméně je v zóně Anello Ferroviario, kde jsou určitá omezení pro vozidla horších emisních parametrů, tam však zřejmě také nespadáte. Podrobné informace najdete na ZTL Řím. Doporučujeme si vše ověřit přímo u hotelu. Na vyhlídku na Piazzale Michelangelo doporučujeme jet tak, jak jsme jeli my. Konkrétně z nádraží S.M.N. autobusem č. 11 na Calza u Porta Romana. Odtud potom autobusem č. 12 na náměstí. Cesta je popsaná v naší reportáži Florencie 2011 - Panoráma. Potřebujete jízdenku ATAF na 90 minut v ceně € 1,20. Kousek od hotelu v Benátkách je zastávka Carducci / Incr. Via Felisati. Odtud jede autobus č. 7 přímo do Benátek.

# 13.08.2015, 16:58.
Viděla jsem vaše stránky na internetu ohledně Itálie. Také bych měla dotaz ohledně cesty do Itálie. Chtěli bychom přiletět do Říma a odtud cestovat autem do Benátek přes Pisa. V Benátkách opět auto odevzdat. Mohl byste mi poradit přibližně cestu, která by byla nejlevnější co se mýtného týče? Pokud víte o nějaké dobré levné autopůjčovně, byli bychom také rádi za informaci. V Římě chceme zůstat dva dny, jeden den cesty přes Pisa a dva dny v Benátkách a z Benátek odletět. Předem děkuji. S pozdravem Jarka.

Vaše optimální trasa je následující: Řím - Civitavecchia - Grosseto - Cecina - Pisa. Na této trase zaplatíte mýtné € 4,60 (Řím - Civitavecchia) a € 6,40 (Rosignano - Pisa). Celkem tedy € 11,00. Mimo dálnici vede cesta většinou po pěkné bezplatné čtyřproudovce. S Pisa doporučujeme jet jižní stranou po bezplatné čtyřproudovce přes Empoli. Ve Florencii se potom už napojte na dálnici, která Vás vyjde až do Mestre na € 22,60. Auto doporučujeme zapůjčit od nějakého nadnárodního řetězce, kde nebude problém vyzvednout auto v Římě a vrátit v Benátkách. Pro vyhledávání doporučujeme stránky Rental Cars.

# 13.08.2015, 09:29.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, jakou trasou se autem nejlépe dostat na Ligurskou riviéru - konkrétně město Sestri Levante. A dále na kolik nás vyjdou poplatky za dálnice apod. Jsme z Pelhřimova. Děkuji Vám. Klára.

Doporučujeme trasu jako v odpovědi ze dne 09.06.2014, 22:54. - Itálie 2014. Poplatkově to vyjde o něco málo více - kurz € / CHF a lehké navýšení v Itálii.

# 12.08.2015, 21:38.
Prosím o nejlevnější cestu z italského Rimini do Brna, co se týká mýtného i pohonných hmot. Dagmar.

Rimini - Ravenna - Chioggia - Mestre - A4 - Gemona - Arnoldstein - A2 - Graz - Vídeň - Brno. Za kousek dálnice mezi Mestre a Gemonou zaplatíte € 11,30. Trasa je popsaná v naší reportáži Gargano 2008.

# 09.08.2015, 16:56.
V září jedeme do Bibione. Chtěla jsem se zeptat, jak se nejlépe a nejlevněji dostat z letiště Treviso do Bibione - Spiaggia? Děkuji za odpověď. Adéla.

Nejlepší spojení zajišťuje společnost ATVO. Je to bohužel se dvěma přestupy - v Mestre a Latisana. Jízdenka Vás vyjde na necelých € 17,00. Levnější doprava je už složitější - kombinace autobusů a vlaků.

# 06.08.2015, 23:33.
Mohu se prosím zeptat, jedeme do destinace Lignano Riviera a rádi bychom to vzali přes Benátky. Studentem do Benátek, strávit tam den a potom do Lignana. Vlak do Latisana - Lignano - Bibione jsem našla, stejně jako by zřejmě měl jet odtamtud autobus přímo do Lignana - ale společnost SAF nemá anglické stránky. Netušíte, kolik stojí lístek a kde se dá koupit i případně předem - jak je to při této cestě se zavazadly - příplatky - prostředky jsou pro zavazadla friendly? Úschovna předpokládám je v Benátkách otevřená už od brzkého rána? Děkuji za rady a tipy! Lenka.

Jízdenka z Latisana do Lignano by Vás měla přijít na € 2,75. Koupíte ji v tabácích, na stáncích apod. V autobuse u řidiče stojí € 3,50. Do autobusu si můžete vzít dvě zavazadla do rozměrů 25 x 30 x 50 cm. Větší zavazadla potom do zavazadlového prostoru až do zaplnění kapacity. Úschovna na vlakovém nádraží v Benátkách je otevřena od 6:00 do 23:00 každý den.

# 04.08.2015, 10:43.
Jsem z Českých Budějovic a zajímají mě poplatky do Caorle. Pokud možno nějak polopaticky. Děkuji mnohokrát. K.

Viz naše opdověď ze dne 26.05.2015, 15:49.

# 02.08.2015, 15:21.
Zdravím Vás pane Řehůřku, prosím o radu, jakou vybrat trasu z Velin u Holic do Cavallino v Itálii. Původně jsem měl vybranou trasu přes Brno, Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvisio, Udine. Když ale koukám, musel bych platit dálniční známku i v ČR, kvůli kousku za Brnem. Nebo trasa Humpolec, Jindřichův Hradec, Linz, Salzburg, Villach, Tarvisio, Udine. Která je ale časově o 4 hodiny delší. Jakou trasu byste mě spíše doporučil? Z hlediska náročnosti, dopravy apod. Auto mám na LPG - problém s průjezdem v tunelech doufám nikde není. Ideálně, když bych neplatil za průjezd tunely, pouze dálniční známku v Rakousku a mýtné v Itálii. Moc Vám děkuji za odpověď. Michal.

Česká desetidenní dálniční známka Vás přijde na 310,00 Kč, což je přibližně € 11,50. Pokud pojedete přes Salzburg a Villach, zaplatíte navíc za průjezd tauernských tunelů dvojnásobnou částku - 2x € 11,00. Doporučujeme tu trasu přes Brno a Vídeň. Navíc dálniční známce se můžete vyhnout, protože zpoplatněný úsek na R52 je jen mezi Exitem 10 Rajhrad a Exitem 26 Pohořelice jih. Objet to lze přes Rajhrad - Židlochovice - Pohořelice po silnici 425 a 416. S LPG problém mít nebudete.

# 02.08.2015, 08:26.
Jaké jsou, prosím, ceny potravin v Caorle? Myslím pečivo, mléko, sýry apod. Chystáme se tam poprvé. Děkuji. Eva.

Ceny potravin závisí na tom, kde je nakupujete (zda v supermarketu, v resortu, na trhu atd.). Obecně jsou v Itálii v supermarketech ceny běžných potravin přibližně na stejné úrovni jako u nás, u masných a mléčných výrobků o něco vyšší. Doporučujeme nakupovat v supermarketech mimo resorty. V turistických resortech, kempech atd. jsou předražené. Pěkně mají orientační ceník potravin v Itálii zpracovaný na stránkách CK Cicala. Pro orientaci se můžete podívat i na akční leták supermarketu Famila, který má v Caorle pobočku.

# 02.08.2015, 00:40.
Jedeme v termínu 22.8. až 29.8. z Pardubic do Alba Adriatica. Moc vás prosím o radu, kudy to pro nás bude nejlepší a nejvýhodnější? Google Maps mi nabízí 3 varianty a nemohu se rozhodnout. Přes Německo - Rakousko a Itálii nebo na Mikulov a Rakousko - Itálii a ještě jedna a ta je nezajímavá. Prosím poraďte, kolik to bude stát na poplatcích. A myslíte, že tento termín budou ještě zácpy? Moc děkuji za odpověď. Rudolf.

Doporučujeme variantu přes Brno - Mikulov - Vídeň. Je nejkratší, nejlevnější a nejrychlejší. V tomto termínu už zácpy neočekáváme. Jen lokální z důvodu stavebních prací. Ceny mýtného a další doporučení najdete v odpovědi ze dne 19.06.2015, 13:22.

# 31.07.2015, 17:38.
Mám na Vás několik dotazů. Chystáme se teď o víkendu do Itálie - Siena. Vzhledem k ne příliš vhodnému termínu, prosím o radu, kdy bude nejlepší vyrazit. Plánovala jsem vyjet v pátek po půlnoci z Uherského Hradiště. Abych byla v sobotu ráno v Itálii. Ale nejsem si tímto rozhodnutím zcela jistá. potom bych také ráda věděla, zda je výhodnější jet přes Graz nebo přes Salzburg. Co vyjde finančně lépe? Existuje nějaká varianta, jak se vyhnout drahému mýtnému? Úplně je to vyloučené, ale jistě existují nějaké souběžné cesty s dálnicí, které lze využít. Děkuji za zodpovězení dotazů. Jana.

Doporučujeme trasu Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Bologna - Firenze Imprunetta - Siena. Tato trasa je kratší, levnější (o € 5,30 oproti Brenneru) i rychlejší. Ve Vašem termínu však počítejte s extrémními zácpami téměř všude. Nicméně i v tomto směru je tato varianta nejmenší zlo. Hodně se to bude ucpávat ve Vídni před mostem přes Dunaj, kde probíhají stavební práce a také od Udine, před severoitalskými letovisky. Zácpy u města Bologna bývají i mimo sezónu. Čím dříve vyjedete, tím lépe. V Rakousku nemá smysl se dálnici vyhýbat, v Itálii můžete jet tak, jak jezdíme my. Sjíždíme u Arnoldsteinu a pokračujeme mimo dálnici až do Gemona, kde se na dálnici opět napojujeme. Ve Vašem termínu může být vhodným řešením jet dál až do Udine a následně Palmanova a potom se napojit na SS14 a po ní pokračovat až do Mestre. Další možností mimo dálnici, kterou máme také projetou, je po SS309 do Chioggia a Ravenna a odtud potom po SS3bis na Cesena a směr Perugia. U Sansepolcro je třeba odbočit na Arezzo a po SS73 do Siena. Popsaná trasa je v Itálii zcela bez poplatků. Pokud vjedete do Itálie velmi brzy ráno, můžete to bez problému projet. Dopoledne jsou kritická města v blízkosti sjezdů z dálnice u severoitalských letovisek.

# 31.07.2015, 10:36.
Dne 21.8. v pátek vyjíždím z Náchoda. Plánoval jsem někdy kolem 13. až 14. hodiny vyjet do Tortoreto Lido v Itálii, 200 km pod Rimini. Příjezd do kempu v Tortoretu potřebuji do 15. hodin. Máme 2 děti - 2 a 5 let. Google mi ukázal tyto 3 trasy: 1. Praha - Mnichov - Bolzano - Bologna - Tortoreto: 1413km, 13 hodin a 31 minut. Někdo mě však varoval, že u Mnichova budou zácpy. 2. Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Vilach - Bologna - Tortoreto: 1410 km, 14 hodin a 11minut. 3. Brno - Vídeň - Graz - Vilach - Bologna - Tortoreto: 1349 km, 14 hodin a 13 minut. Je pro mě prioritou, co nejméně času v autě kvůli dětem. Co byste mi, prosím, doporučil? Děkuji. Pavel.

Trasu přes Brno. My bychom se ještě vyhnuli městu Bologna, podle trasy popsané v naší reportáži Gargano 2008.

# 30.07.2015, 08:24.
Chystáme se na dovolenou z Valašského Meziříčí do Itálie autem. Chceme zůstat pár dní u Lago di Garda a poté se přesunout do Bibione, poté už zpátky do Valašského Meziříčí. Jakou trasu zvolit a jaké budou poplatky? Mýtné, atd. Děkuji. Markéta.

Vaše optimální trasa je následující: Valašské Meziříčí - Holešov - Kroměříž - Brno - Mikulov - St. Pölten - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner (mýtné 9,00) - sjezd Rovereto Sud (mýtné € 12,60). To je v případě, že pojedete do severní nebo západní části jezera. Do jížní části, na sjezd Affi to vyjde na € 15,30. Od jezera pokračujte na Verona - Vicenza - Padova - Mestre - sjezd Latisana - Bibione. Mýtné Vás vyjde na € 17,10 až € 20,00 podle toho, kde najedete u jezera na dálnici. Z Bibione potom jeďte na Udine - Tarvisio - Villach - Graz - Vídeň - Mikulov - Brno - Kroměříž - Holešov - Valašské Meziříčí. Mýtné v Itálii Vás vyjde na € 10,80. V Rakousku ještě potřebujete na cestu tam desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Pokud se budete vracet za víc jak deset dnů, potřebujete na cestu zpět druhou.