ITÁLIE 2018

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2018

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2018, 12:12.
Ráda bych se zeptala, zda mi můžete doporučit nějaké konkrétní ubytování v Miláně. Poletíme s kamarádkou 14. ledna a 16. ledna zpět. Dívám se už delší dobu na Booking nebo i na Airbnb. Většinou jsou ty recenze spíše horší. Pro nás na ty dvě noci bud lepší spíše asi hotel než nějaký apartmán. U Airbnb si lidé ztěžují (teď v zimě) právě na špatné topení nebo na teplou vodu. Nechceme sice nic drahého, ale co jsem hodně v recenzích četla, tak za ty peníze to bylo fakt drahé, když jim to potom nešlo. Případně, zda mi můžete poradit i cestu z letište Bergamo nebo i nějaké tipy, co bychom měli vědět a co by se nám mohlo hodit ohledně cestování po Miláně nebo i jídla atd. Vím, že už není moc času. Jsem na to spíše sama. Kamarádka nemá moc času a já jsem sama ještě takto necestovala. Vždy buď s cestovkou nebo ke známým. Tam nikoho nemáme ani neznáme. Moc děkuji za odpověď. Pěkný den. Sára.

S volbou ubytování Vám asi moc nepomůžeme. Nemůžeme nahradit tisíce recenzí cestovatelů, kteří v konkrétních hotelech bydleli. Ze statistického pohledu je to jediná možnost. Na Booking a Airbnb sledujte hotely, kde je více recenzí, seřaďte si je podle hodnocení. Dejte důraz na několikrát zmiňované informace. Jen jednou zveřejněný nedostatek může upozornit na problém, může se však také jednat o náhodný projev. Pokud však na problém upozorňuje více cestovatelů, je to alarmující. Vybírejte samozřejmě také podle Vašich preferencí na služby. Z letiště v Bergamo se do centra Milána dostanete autobusem Terravision za € 5,00. Cesta trvá hodinu a zaveze Vás k hlavnímu vlakovému nádraží. Top atrakce v Miláně najdete např. na Get Your Guide. Tipy na stravování najdete v článku 5 tipů kde se levně a dobře najíst v Miláně.

# 28.12.2018, 22:09.
Měla bych na Vás dotaz. 9.3.2019 bych chtěla jet vlakem do Marillevy. Cestu z Čech do Trenta už mám tak nějak naplánovanou. Jen z Trenta přesně nevím, zda Dolomiti Express opravdu jezdí. A jak je to s koupí jízdenky? Skipas si budeme kupovat až na Marillevě druhý den. Předem děkuji za odpověď. Lada.

Z Trento jeďte vlakem R35 do Male a odtud autobusem B643 do Marilleva 1400. Oba spoje provozuje společnost Trentino Traspoorti. Vlaky z Trento odjíždějí v sobotu v 6:11 (7:52) a 14:54 (16:30), autobusy z Male v 8:00 (8:45) a 16:45 (17:30). V závorce jsou uvedeny příjezdy. Jízdní řád platí od 12.9.2018 do 21.6.2019. najdete ho na výše uvedených stránkách včetně tarifu.

# 18.12.2018, 10:44.
V červnu plánuji cestu do Fermo v Itálii. Mám tam ubytování na 1.6.2019 v B&B Antica Biblioteka. Jelikož pojedu do Itálie soukromě a poprvé, chtěla bych se zeptat na trasu pokud možno s co nejmenším počtem přestupů. Pojedu autobusem z Prahy do Fermo. Děkuji za odpověď. Soňa.

Přímý spoj není. Musíte se dostat do dosahu dopravy provozované z Fermo a do Fermo, tj. společností Trasfer. Přestup je v Bologna a v Porto San Giorgio. Z Prahy do Bologna se dostanete autobusy Flixbus nebo RegioJet. Jízdenku zakoupíte do 1000,- Kč. Autobusové nádraží v Bologna je vedle vlakového. Z Bologna do Porto San Giorgio se dostanete autobusem Flixbus od € 8,99 nebo vlakem Trenitalia. Intercity stojí od € 14,90. Jízdenka na autobus Trasfer stojí € 1,25. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 12.12.2018, 17:34.
Cestuji autem koncem února 2019 do Civitavecchia. K této cestě mám dva dotazy. Neznáte nějaké levnější ubytování na jednu noc někde blízko za rakouskými hranicemi v Itálii v okolí dálnice A23? Kde nejlépe a levně zaparkovat v přístavu v Civitavecchia na přibližně 8 až 10 dnů? Děkuji za laskavou odpověď. Jiří.

Parkovat můžete na Low Cost Parking Civitavecchia Port. Parkoviště se nachází na Via Fabio Sacchetti 2. Jeden den Vás vyjde sice na € 15,00, ale při parkování na více dnů jsou už slevy - 4 dny za € 40,00, 7 dnů za € 50,00 a 10 dnů za € 70,00. Z parkoviště je provozována bezplatná kyvadlová doprava do přístavu. Co se ubytování týče, je to otázka aktuální nabídky a také záleží na Vašich preferencích co se kvality týče. Doporučujeme toto ubytování hledat podle Vašeho přesného termínu a obsazenosti přes Booking. Např. hodně dobře hodnocené a pro danou oblast relativně levné ubytování je Dal Mimmi v Chiusaforte. Z dálnice budete muset sjet v Pontebba.

# 22.11.2018, 09:30.
V minulosti jste mi báječně poradili s parkováním v Římě. Tentokrát budeme v létě v městečku Nesso u Comského jezera. Chceme navšívit Miláno. Jak se nejlépe dostat do centra? Jet autem někam na okraj, potom místní dopravou nebo veřejnou dopravou už z města Como? Děkuji za odpověď. Jan.

Nejlépe se do Milána dopravíte po dálnici A9 a následně A8. V blízkosti sjezdu Fiera Milano je stejnojmenné centrum, kde je asi 10000 parkovacích míst. Nicméně parkování je zpoplatněno a ceny se pohybují od € 12,00 (4 hodiny) do € 17,00 (24 hodin). Spojení odtud do centra je metrem M1. Lepší je zaparkovat o dvě resp. tři stanice metra dál směrem k centru. Jsou tady P+R parkoviště Molino Dorino (Via Appennini) a San Leonardo (Via Falck). Ceny na Molino Dorino jsou příjemnější - € 1,00 do 4. hodin, € 1,60 do 8. hodin a € 2,10 za celý den. V provozu je parkoviště od 7:00 do 20:00. Mimo tuto dobu je parkování zpoplatněno € 6,20. Kapacita parkoviště je 1600. Ceny na San Leonardo jsou podobné - € 1,50 do 5. hodin, € 2,00 do 10. hodin a € 2,50 za celý den. Otevírací doba by měla být stejná. Kapacitu neznáme, parkoviště je ale menší než Molino Dorino. Spojení z obou parkovišť do centra je metrem M1. Mýtné od Lago di Como do Milána Vás vyjde na € 4,00. Jízdenka na metro z Fiera Milano vyjde na € 2,50, z Molino Dorino a San Leonardo na € 1,50. Veřejnou dopravou se do Milána dostanete s přestupem. Z Piazza Castello můžete jet autobusem ASF Autolinee č. C30 nebo č. C32 do Como na Stazione San Giovanni a odtud vlakem Trenitalia na Milano Centrale. Cenu jízdenky na autobus neznáme, měla by se však pohybovat řádově v jednotkách €, cena jízdenky na vlak je € 4,80.

# 20.11.2018, 10:15.
Mám na Vás prosbu. V příštím roce se chystám s dcerou do Milána. Mám zakoupenou Milano Card. Jelikož nejsem moc zdatná v angličtině, potřebuji poradit. Mohu kartu použít z letiště Orio Al Serio do cíle Via Luigi Salma, Corsico? Také bych se chtěla zeptat na cestu. Autobusem, metrem, jaký spoj? Kde vše mohu využít kartu? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Katarína.

V ceně Milano Card není cesta z letiště Orio al Serio. V ceně je jen cesta z letiště Linate. Na cestu z letiště Bergamo Orio al Serio získáte 10% slevu na cestu autobusem Autostradale, na cestu z letiště Malpensa získáte 20% slevu na vlak Malpensa Express. Doprava z letiště končí na Milano Centrale, hlavním vlakovém nádraží. Odtud už se dostanete hromadnou dopravou do cíle na Via Luigi Salma. Nejdříve musíte jet zelenou linkou metra M2 na Porta Genova a odtud autobusem č. 325 na Viale Resistenza. Via Luigi Salma je s ní rovnoběžná. Jízdní řády najdete na ATM. Corsico už ale nespadá do městské zóny. Milano Card na autobus č. 325 nevyužijete. Do Corsico potřebujete Extra-urban ticket pro 1 zónu za € 1,60. Využití Milano Card je podrobně popsáno na výše uvedených stránkách. V ceně je městská doprava, jedna jízda Uber (do € 12,00 pro nové zákazníky), slevy na cestu z letiště, mapa a audioprůvodce Milánem, vstup do celé řady muzeí a slevy v obchodech, restauracích a turistických službách. Na výše uvedených stránkách je vše podrobně rozepsáno.

# 18.11.2018, 14:14.
Pane Řehůřku, chci opět využít Vašich znalostí a zeptat se Vás, zda se dá zakoupit plážový servis v Lido di Jesolo v předprodeji jako v Bibione. Našel jsem si ubytování bez něj. Děkuji. Petr.

Je to možné přes Jesolo Spiagge. Samozřejmě až bude systém spuštěn pro příští sezónu.

# 05.11.2018, 11:15.
Pane Řehůřku, jedeme s rodinou do Bari. Chci se zeptat na dopravu z letiště do centra města a dále bychom chtěli navštívit Alberobello. Jak se dostanu tam i zpět do Bari? O víkendu. A je něco opravdu krásného k vidění okolo Bari? Děkuji mnohokrát. Nikol.

Z letiště v Bari se do centra města dostanete vlakem Ferrovie Nord Barese za € 5,00. Doveze Vás za 20 minut na Bari Centrale. Další možností je autobus Terravision za € 4,00. Zaveze Vás za 30 minut na Piazza Aldo Moro, což je u Bari Centrale. Další možností je autobus Autoservizi Tempesta za € 4,15. Zaveze Vás za 30 minut na Bari Centrale. Nejlevnější je autobus AMTAB, který sice stojí jen € 0,80, cesta však trvá kolem hodiny a je to hodně zastávek. Do Alberobello se dostanete autobusem Marozzi VT. O víkendu odjíždí z Via Capruzzi v 5:30 a 12:50. Jízdenka stojí € 8,00. Zpět potom jede v 7:00 a 23:25 za stejnou cenu. Za návštěvu v okolí Bari stojí určitě Castel del Monte, doprava tam je však špatná.

# 28.10.2018, 21:28.
Už vím, že ceny vlakových jízdenek pro cestování s přepravcem Trenitalia jsou stejné ve všech prodejních kanálech. Chtěl bych však využít pohodlí domova a už dopředu si online jízdenky zakoupit na konkrétní časy a termín. A to přímo na portálu dopravce trenitalia.com. Hned na úvodní stránce jsou však tři volby Main solutions, Frecce a Regional. Můžete mi prosím poradit, jaký je v těchto záložkách rozdíl? Dále by mě prosím zajímalo, když projdu celý proces objednání a platby, tak mi přijdou přímo do e-mailu elektronické jízdenky v PDF, které si stačí pouze vytisknout a tyto jízdenky potom ukázat průvodčímu ve vlaku, případně na nich bude nějaký QR kód, pomocí kterého se třeba prochází turniketem? A do třetice by mě zajímalo, zda je možné si zakoupit zpáteční jízdenku bez omezení času výjezdu a odjezdu. Ve smyslu, kdybychom se chtěli vrátit dříve nebo chtěli vyjet dříve? Ještě upřesním, že chceme cestovat z Bergamo do Milána, Verony a Lago di Garda. Také jsem se nikde nedočetl, zda extistuje nějaká speciální sleva - hromadná jízdenka, když cestujeme tři dospělí? Moc děkuji za pomoc a odpověď. Robert.

Jedná se jen o stanovení filtru zobrazení výsledků vyhledávání. Regionali Vám zobrazí jen regionální spoje, Frecce Vám zobrazí jen spoje realizované vlaky Frecciarossa, Frecciargento a Frecciabianca. Jedná se o druhy rychlíků. Principali soluzioni Vám zobrazí všechny spoje. Jízdenky zakoupené online se neoznačují. Jsou na konkrétní spoj, v případě regionálních vlaků viz naše odpověď ze dne 24.01.2018, 17:50. U online jízdenek obdržíte PNR kód, který předložíte při kontrole ve vlaku. Informace o zpátečních a skupinových jízdenkách, stejně tak informace o dalších slevách získáte na stránkách Trenitalia - Offerte e servizi. Zpáteční jízdenky nemá u regionálních vlaků význam kupovat, cena je stejná, v případě skupin se slevy uplatňují od 10. cestujících.

# 24.10.2018, 11:00.
Mohu se ještě zeptat, zda jezdí autobus z letiště Malpensa společnosti Terravision také do centra? Luděk.

Ano. Autobus Terravision jezdí od terminálu 1 i od terminálu 2 do centra, konkrétně na Milano Centrale, hlavní vlakové nádraží. Jízdenka stojí € 8,00 a cesta trvá 50 resp. 40 minut. Zastávka je na Via Giovanni Battista Sammartini. Nicméně do Vašeho hotelu je lepší spojení uvedené v odpovědi ze dne 23.10.2018, 06:20.

23.10.2018, 06:20.
Chystám se do Milána a potřeboval bych vědět, jak se dostanu z letiště MXP do hotelu Da Vinci Milano. A potom jěště cestu od hotelu do centra Milána. Nevím, zda mám použít metro nebo vlak. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Luděk.

Z letiště Malpensa, terminálu 1 nebo 2 jeďte vlakem Malpensa Express za € 13,00 na Milano Nord Bovisa. Odtud pokračujte vlakem Trenord za € 1,40 na Milano Bruzzano Parco Nord. Stanice je víceméně přímo u Hotelu Da Vinci. Výše uvedeným vlakem můžete cestovat i do centra, konkrétně na stanici Repubblica, která je jen kousek od historického centra. Jízdenka stojí € 1,80. Jízdní řády, ceníky apod. najdete na výše uvedených stránkách.

# 21.10.2018, 16:55.
V prvním únorovém týdnu 2019 budu pobývat ve Florencii a rád bych jeden den věnoval návštěvě Ravenny. Mohli byste mi doporučit vlakové a autobusové spojení mezi těmito dvěma městy včetně aktuálních cen? Děkuji za odpověď a samozřejmě za Vaši píli při tvorbě webu. Jiří.

Vlakem Trenitalia je většina spojů s přestupem v Bologna nebo Faenza. Přímý spoj v relativně levném regionálním vlaku jede v 7:29 ze S.M.N. V Ravenna je v 10:16 a jízdenka stojí € 11,95. Podobně je to se spoji zpět. Přímý vlak jede v 17:22 a ve Florencii je za 3 hodiny. Nicméně jízdní řády pro Váš termín ještě nejsou k dispozici, před odjezdem se podívejte na výše uvedené stránky. S autobusy je to špatné, nejschůdnější je cestovat s přestupem přes Bologna - Flixbus a následně vlakem Trenitalia.

# 09.10.2018, 19:25.
Vy jste úžasný. Děkuji. Zeptám se. Myslela jsem si, že bych si na 3 až 4 dny půjčila auto a sjela dolů na ten podpatek. Brindisi a tak. Je to podle vás dobrý nápad? Určitě se tam víckrát nepodívam. Ráda cestuji a nedovedu si představit celý týden v jednom městě. Jarka.

Bari na týden poznávání není, určitě doporučujeme podnikat výlety i do okolí. Ideální je na to auto. Zapůjčit si ho doporučujeme přes Rentalcars. Kromě zmiňovaných Alberobello, Matera, Castel del Monte stojí za návštěvu na severu Gargano, na jihu Salento, Valle d' Itria (s domečky Trulli a již zmiňovaným Alberobello), Ostuni, Brindisi, Polignano a Mare, Lecce a Otranto.

# 09.10.2018, 15:26.
Budu s dcerou v říjnu týden přímo v Bari. Poradíte mi prosím, co bychom neměli vynechat? Děkuji za Vaši ochotu. Jarka.

Centrem památek je staré město, které se nachází u přístavu. Najdete zde Castello Normano Svevo se zahradou, archeologickým nalezištěm a muzeem. Najdete zde také mnoho kostelů, především baziliku San Nicola a katedrálu San Sabino. Určitě se projděte po promenádě na Lungomare Nazario Sauro. Mnoho památek je i v blízkosti Bari, můžete se tam vydat prostřednictvím výletů - viz Get Your Guide. Určitě doporučujeme Alberobello, Matera, Castel del Monte.

# 07.10.2018, 22:40.
Pane Řehůrku, děkuji za odpověď. V jaký den byste spíše doporučil návštěvu katedrály v Miláně? Ve čtvrtek, pátek nebo v sobotu? Nebo je to jedno? Když si koupíme v Bergamu vícedenní jízdenku na městkou dopravu, bude nám platit jízdenka např. také ve Veroně, Lago di Garda, apod.? Chceme z Bergama cestovat vlakem do těchto míst, kde bude možná také potřeba využít nějaký autobus apod. A poslední dotaz. Myslíte si, že se vyplatí zakoupit si online předem jízdenky na vlak do Milána, Verony či Lago di Garda, nebo to bude cenově vycházet stejně, když si je zakoupíme až na místě, na nádraží v den výletu? Určitě preferujeme přímé spoje bez přestupu, nemusí to být první třída. Kde byste případně doporučil nákup online jízdenek na vlak? Našel jsem službu Goeuro. Možná to vyjde levněji přímo u dopravce? Děkuji za odpověď. S pozdravem Robert.

Z uvedených dnů pro návštěvu katedrály doporučujeme čtvrtek. Nebo kterýkoliv z těchto dnů už v 8:00. Jízdenky na městskou dopravu ATB v Bergamo platí pouze v Bergamo. Jízdenky na městskou dopravu ATV ve Veroně platí pouze na městskou dopravu ve Veroně. ATV nabízí také různé integrované jízdenky pro Veronu a celou provincii včetně denních, třídenních a týdenních. Ceníky a jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Ceny jízdenek Trenitalia jsou stejné ve všech prodejních kanálech, tj. na pokladně, v automatu, na internetu, telefonicky, u agentury atd. Jízdenky na regionální vlaky nemá význam kupovat na internetu, to se vyplatí pouze u jízdenek pro vlaky vyšších tříd mezi velkými městy, kde mohou být cenově výhodné tarify v omezeném počtu včetně vázanosti na určitý termín nebo spoj. Takovou jízdenku zakoupíte i na pokladně a jinde, ale v předstihu online máte jistotu.

# 09.09.2018, 14:45.
Pane Řehůřku, plánujeme už pomalu léto 2019 a láká nás oblast Apulie. Lze se do Bari dostat autovlakem? Děkuji. Kristýna.

Víme jen o autovlacích z Vídně do Verony nebo Livorna.

# 08.09.2018, 14:30.
Vopred sa ospravedlňujem že zas otravujem. Prosím Vás, pozerám akorát. Chcem zakúpiť cez internet lístky na ten bus ATVO do Jesola a mám dve možnosti. Buď Jesolo Lido Express alebo len názov linky Jesolo Lido a ta je lacnejšia o polovicu, tak či je to prosím vás o tom istom cesta alebo je tam daký veľký rozdiel? Ďakujem Vám pekne. Jozef.

Jedná se o linku 10a společnosti ATVO, která jede z Benátek do Lido di Jesolo. Za letištěm Marco Polo má ještě zastávky Portegrandi, Caposile, Jesolo a Lido di Jesolo. Cesta trvá 38 minut. Express zastavuje už jen v Lido di Jesolo a cesta trvá 35 minut. Což je nepodstatný rozdíl. Rozdíl je v rozsahu poskytnuté služby. Autobus Express by měl být pohodlnější, v ceně jízdenky je doprava po Lido di Jesolo a také přeprava zavazadla.

# 07.09.2018, 20:33.
Pane Řehůřku, moc vám děkuji za zprávu, ale máte pravdu, já už jsem přes Brenner do Itálie jela a vlastně na Brenner je to mírně do prava, ale teď pojedu do Mutters Innsbruck a po přespání budu pokračovat na Brenner do Itálie a tam je moje obava, zda nenarazím na delší tunel. Mám klaustrofobii a 3 km tunel zvládnu, delší mě vyvede z míry, snad to nebude hrozit. Přeji vám hezký večer i víkend a ještě jednou děkuji. Eva.

Viz naše předchozí odpověď. Podívejte se do mapy. Ať už pojedete z Mutters k Brenneru po dálnici nebo po státní silnici, tunely dlouhé 3 km tam nejsou, jen ty co jsme uvedli. Nejbližší dlouhý tunel - 5100 metrů - je za Imstem směrem na západ od Innsbrucku, to je ale daleko a zcela mimo trasu.

# 06.09.2018, 13:12.
Pojedu 15.9. do Itálie. Abych si rozdělila cestu, zvolila jsem si přespání v Mutters Innsbruck a druhý den chci pokračovat přes Brenner. Dnes jsem se dívala na tunely v Rakousku a zjistila jsem, že vede tunel z Innsbrucku k Brenneru. Protože mám klaustrofobii, tunelům se vyhýbám a pokud je 3 km, tak ho zvládnu. Mohli byste mi napsat, jak dlouhý tunel je? Jinak vždy jedu Mnichov, Brenner a dále a tam tunely a zvlášt dlouhé nejsou, asi bych si přespání měla vybrat jinde. Děkuji za odpověd a přeji hezký den Eva.

Nejdelší tunel v okolí Innsbrucku směrem k Brennerské dálnici ze všech směrů měří 800 metrů. Tunel na Brennerské dálnici měří 900 metrů. Nejdelší tunel na italské straně má 950 metrů. Pokud jedete z Mnichova přes Brenner, vždy jedete přes Innsbruck.

# 28.08.2018, 14:57.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Benátky - Marco Polo dne 13.9.2018 s příletem v 15:15 hodin do Bibione. Děkuji za odpověď. Jitka.

13.9. už nejezdí Bibione Express, musíte tedy jet standardním spojem. Podle jízdního řádu platného od 10.9. jede autobusová linka č. 7 společnosti ATVO z letiště Marco Polo v 15:57 a 16:57. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 27.08.2018, 20:48.
Chci se zeptat, jak se nejlépe dostat místními autobusy nebo vlaky z Udine do Bibione? Lada.

Dopravu provozuje SAF. Autobusy jedou v 8:30, 9:30, 11:10, 14:30, 15:40 a 17:30. Přestupuje se v Lignano. Přímý spoj provozuje do 2.9.2018 ATVO - linka č. 57, jeden spoj v 9:10. Můžete jet také vlakem Trenitalia do Latisana, odkud už jezdí hodně spojů ATVO, konkrétně linka č. 7. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 22.08.2018, 17:42.
V září se chystáme do Itálie - Alba Adriatica. vyjíždíme z Pelhřimova. Mohu se zeptat na nejlepší cestu a poplatky spojené s touto cestou? Děkuji za odpověď. Nikol.

Vaše optimální trasa je následující: Pelhřimov - Jindřichův Hradec - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Val Vibrata - Alba Adriatica. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50 a na mýtném v Itálii € 51,10. To samé při cestě zpět. Cesta minimalizovaná na poplatky je následující: Pelhřimov - Telč - Znojmo - Vídeň - Graz - Villach - sjezd Tarvisio SS13 - nájezd Gemona - Udine - Mestre - SS309 - Ravenna - SS16 - nájezd Rimini Nord - Ancona - sjezd Val Vibrata - Alba Adriatica. V Rakousku zaplatíte pouze za dálniční známku a v Itálii v prvním úseku € 11,90 a ve druhém úseku € 14,80. To samé při cestě zpět. Obě varianty lze samozřejmě kombinovat. Cesta mimo dálnici je popsaná v článku Potřetí na Gargano.

# 21.08.2018, 22:36.
Pane Řehůřku, chtěl bych se zeptat na trasu Innsbruck - Vipiteno mimo dálnici i průjezd Brennerem. Před dvěma lety byla tato trasa normálně průjezdná, loni tam však probíhaly opravy, byly tam zákazy vjezdu a směrovky, které opakovaně vracely na dálnici. Máte informace, jak to tam vypadá tento rok? Děkuji za odpověď. Pavel.

Podle informací z ASFINAG a ANAS by na této trase uzavírky být neměly. Nový most včetně úseku silnice u Terme di Brennero je také hotový a úsek průjezdný.

# 21.08.2018, 21:56.
Prosím o radu. Pojedu poprvé trasu Mikulov - Lignano Sabiardo. Poradíte mi nejlepší cestu a kde a kolik platit za mýto? Jedu na 8 dní. Děkuji. Silvie.

Vaše optimální trasa je následující: Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Lignano Sabbiadoro. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku a na mýtném v Itálii zaplatíte € 11,50. To samé při cestě zpět.

# 20.08.2018, 22:28.
Chci poděkovat za předchozí rady a odpovědi. Chci se ještě zeptat. Dcera se s přítelem chystají do Itálie. Auto nemají. Teď řešíme dopravu. Musejí se nějak dostat z Prahy do Caorle. Nejlepší zatím vychází doprava do Benátek, ale nevím, jak se potom dostat z Benátek do Caorle. Potřebujeme jen cestu tam. Zpátky pojedou s námi. Děkuji za odpověď. Julie.

Z Mestre, z autobusové stanice u vlakového nádraží, jezdí do Caorle autobus ATVO. Jedná se o linku z Benátek a přestupuje se v San Dona' di Piave na linku z letiště Treviso. Z Mestre jezdí autobusy v 9:45, 10:45, 11:45, 13:45, 15:45, 17:15, 19:05 a 20:45. Spoj funguje do 9.9.2018. Na této trase funguje i linka 4A stejné společnosti, která má více zastávek. Přestup je také v San Dona' di Piave.

# 20.08.2018, 16:57.
Pročítám Vaše stránky a musím smeknout za Vaše rady. I já si Vás dovoluji poprosit o radu. Plánujeme zakoupit letenku do Bari. Bohužel nejvýhodnější je s příletem kolem 21:00 hodin ve středu. Bylo nám doporučeno, abychom si našli ubytování ve městě Barletta. Je možná přeprava v tak pozdní hodinu do tohoto města? Neplánujeme, že bychom zde zůstali více jak dva dny. Máme připravený výlet po Gargánu i s prohlídkou Pompejí, pokud se nám zadaří. Ale tak dva dny si rádi užijeme moře. Děkuji za odpověď. Renata.

Z letiště v Bari jeďte vlakem Ferrovie Nord Barese na Bari Centrale. Vlak jede ve 21:21, 21:31, 22:26, 22:59, 23:24. Na místě je za 20 minut. Jízdenka stojí € 5,00. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia ve 22:15 do Barletta. Jízdenka stojí € 4,20. Existuje i levnější varianta, ale s přestupy. Vše s první společností. Z letiště jeďte vlakem ve 21:35 do Ruvo, kde budete ve 22:02. Odtud pokračujte autobusem ve 22:10 do Adria, kde budete ve 22:50. Odtud opět vlakem ve 22:59 do Barletta, kde budete ve 23:16. Jízdenka stojí € 4,90. U taxi počítejte s cenou kolem € 80,00 až € 100,00.

# 20.08.2018, 13:41.
Pane Řehůřku, v pátek jedeme do Lido Adriana a chceme se podívat do Ravenna a do San Marino. Můžete mi prosím poradit, zda se dostaneme do těchto měst autobusem z Lido Adriano? Jaká je přibližně cena jízného a jaké číslo autobusu nás tam zaveze? Děkuji moc za Vaše odpovědi moc si toho vážíme. Děkuji. Lenka.

Z Lido Adriano jezdí do Ravenna autobusy společnosti Start Romagna. Do centra jezdí několik linek - 75, 80, 85. Potřebujete jízdenku na dvě zóny. Základní na 75 minut stojí € 2,10, 10 jízdenek stojí € 18,00. Denní jízdenka s platností 24 hodin stojí € 4,50, Romagna Smart Pass na tři dny (72 hodin) stojí € 11,00 a Romagna Smart Pass na 7 dní (168 hodin) stojí € 22,00. Do San Marino už je to složitější. Musíte se dopravit výše uvedeným autobusem do Ravenna, odtud vlakem Trenitalia za € 4,75 do Rimini a odtud autobusem Bonelli Bus za € 13,00 do San Marino.

# 19.08.2018, 13:40.
Měl bych jeden dotaz. Jak se dostat z Neapole na Vesuv? Budeme tam v úterý 4.9.2018 v 8:10. na Napoli Centrale. Je správné jet z Garibaldi do Villa dei Misteri vlakem? A odtud odjíždějí autobusy na Vesuv? Nebo je jiná možnost? Pokud můžete napsat i ceny a ještě nějaké informace. Pokud můžete, děkuji. Jan.

Z Piazza Garibaldi před Napoli Centrale jezdí pod Vesuv autobusy EAV. Zastávka se jmenuje Piazza Garibaldi / Hotel Terminus. Autobusy odjíždějí z této zastávky 9:25 a 10:25 (výchozí stanice je Piazza Piedigrotta, odtud odjíždějí autobusy o 25 minut dříve) a pod Vesuvem, na parkovišti Quota 1000, jsou za 1 hodinu a 5 minut. Tady končí silnice a odtud je výchozí místo na Vesuv. Zpět jedou autobusy ve 12:30 a 14:00. Jízdenka by měla stát € 2,20. Pokud chcete jet vlakem Trenitalia do Pompejí, jezdí z Piazza Garibaldi (vlakové nádraží vedle Napoli Centrale) a cena je € 2,80. Odtud musíte přejít na Piazza Anfiteatro, odkud jezdí autobusy EAV na Vesuv za € 2,70. Jezdí 10 spojů od 8:00 do 15:30. Jízda trvá 55 minut. Zpět jezdí také 10 spojů od 9:00 do 17:40. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Vstup na Vesuv je v září od 9:00 do 17:00. vstupné je € 10,00.

# 18.08.2018, 14:11.
Mohl bych vás poprosit o nejlepší cestu z Havlíčkova Brodu do San Benedetto del Tronto včetně poplatků? Děkuji. Zdeněk.

Vaše optimální trasa je následující: Havlíčkův Brod - Znojmo - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - San Marino - Ancona - sjezd Grottammare - San Benedetto del Tronto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 49,90. To samé při cestě zpět.

# 17.08.2018, 06:29.
Za týden se chystáme do Itálie na dovolenou autem. Poprosil bych vás o rady na cestu. Chtěl bych se vyhnou v Itálii dílnicím kvůli placení mýta, ale abych si zase moc nezajel. Plán cesty je přes Brenner na Lago di Garda, konkrétně Arco, Malcesine a potom Sirmione, dále Verona, Modena, Pisa, San Marino, možná Rimini a nakonec Benátky. Budeme vyrážet z Moravy, takže přes Vídeň. V plánu máme spát v kempech. Budu vděčný i za jakékoliv další tipy a rady. Petr.

Už v Rakousku se můžete vyhnout Brenneru cestou z Vídně na Graz, Villach a Spittal. Tady sjedete z dálnice a budete pokračovat údolím Drávy na Lienz, Sillian a v Itálii na Bruneck a Brixen. V Itálii můžete jet po SS12 souběžně s dálnicí a z Trento po SS45bis do Arco. Z Arco potom po SS249 po břehu jezera přes Malcesine do Peschiera a odtud podél jezera do Sirmione. Do Verony se dostanete po SR11. Z Verony do Modena se dostanete po SS12 a následně po stejné silnici do Pisa. Z Pisa do Florencie vede bezplatná čtyřproudovka SGC Firenze - Pisa - Livorno. Z Florencie potom pokračujte po SS67 do Forli a odtud po SS9 do Rimini, odkud vede SS72 do San Marino. Ze San Marino do Rimini po stejné silnici a z Rimini do Ravenna po SS16 a z Ravenna do Benátek (Mestre) po SS309. Z Mestre pokračujte po SS14 do Cervignano del Friuli a odtud po SR352 do Palmanova a následně k okraji Udine. Tady se vydejte na východ po SR56, která Vás dobede k tangenciále, která vede po obou stranách dálnice. Její pravá větev Vás provede kolem Udine na jeho severní okraj a po SS13 dojedete až k italsko - rakouské hranici. V Tarvisio se můžete napojit na dálnici, odtud se už mýtné neplatí. Výše uvedené silnici jsou tou rychlejší variantou mimo dálnici, nicméně počítejte s tím, že cesta mimo dálnici na tak dlouhé trase je vždy výrazným zdržením. Z hlediska vzdálenosti si moc nezajedete, spíše naopak. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00. Pokud jedete na více jak deset dní, kupte si druhou na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční.

# 14.08.2018, 07:44.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně cesty do města Lignano Sabbiadoro. Budeme vyjíždět ze Sokolova do již výše zmíněného letoviska. Mohla bych Vás poprosit o tipy na cestu? Kudy jet, čemu se vyhnout atd. Děkuji. Petra.

Vaše optimální trasa je Sokolov - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Lignano Sabbiadoro. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50 a na mýtném v Itálii € 11,50. To samé při cestě zpět. Pokud jedete o prázdninách, počítejte s tím, že v sobotu se budou tvořit na italské A4 kolony u severoitalských letovisek. Vyhnout se tomu dá cestou po místních komunikací, nicméně v Itálii už nebude nejvyšší sezóna, tak by to nemělo být kritické.

# 14.08.2018, 07:05.
Prosím Vás o radu. Přijedeme autobusem z Brna do Udine 23.8. v 5:20 hodin ráno. Potřebujeme se dostat do Aprilia Marittima. Zpět z dovolené se musíme vrátit do Udine tak, abychom stihnuli opět autobus do Brna 29.8. ve 23:00 hodin. Je nějaký přímý spoj, který jede ze stejného autobusového nádraží z Udine do Aprilia Marittima a zpět? Děkuji Vám za podání zprávy. S pozdravem Libuše.

První přímý autobus SAF jede z autobusového nádraží v Udine v 7:20. Jedná se o linku Udine - Latisana - Lignano. Vystoupit musíte na zastávce Aprilia Maritima Via dei Coralli. Autobus tam je podle jízdního řádu v 8:48. Další přímý spoj jede v 8:30. Zpět potom jedou autobusy v 18:22 (19:55), 18:52 (20:00), 19:52 (21:00) a 21:22 (22:30). V závorce jsou uvedeny příjezdy do Udine. Nenechávejte to samozřejmě na poslední spoj. Jízdenka stojí podle tarifu € 5,75. Zakoupíte ji na pokladně na autobusovém nádraží, v Aprilia Maritima v Market Aprilia na Piazza dell' Imbarcadero a Via del Coregolo. Jízdenka zakoupená u řidiče stojí € 6,50. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 13.08.2018, 14:12.
Pane Řehůřku, tento pátek mám naplánovanou cestu s rodinou do Toskánska. Plán je zatím takový, že pojdeme přes Brenner. Přes den si odpočineme u Lago di Garda někde v dolní části a následně budeme pokračovat do Montecatini Terme, kam budeme vyrážet brzy odpoledne. Můj dotaz zní, zda máte nějaký tip, kudy vyrazit mimo dálnici nebo zda je nějaká část, kde je lepší jet přímo po dálnici. Rád bych se podíval po typické toskánské krajině, takže mi nevadí, že cesta bude o pár hodin delší. Následně potom budeme cestovat z Montecatini Terme do Sinalunga a opět mám stejný dotaz. Vyplatí se jet celou cestu mimo dálnice, nebo je nějaká část, která je nudnější a nedává smysl cesta mimo dálnici. Na cestu zpět aktuálně plánuji vyhnout se dálnicím přibližně po oblast Lago di Garda, přes den udělat pár přestávek v menších mestečkách a vesničkách a následně přespat někde na úrovni Brenneru. Dává Vám tento plán jako znalci místních poměru smysl, nebo jsou úseky, které je lepší projet po dálnici? Jak jsem psal, nejde mi vyloženě o rychlost, nebo naopak o maximální ušetření za poplatky na dálnicích. Spíše bych si rád cestu užil a viděl i to, co by se z dálnice jen přejelo. Děkuji. Víťa.

Pokud máte dostatek času, můžete jet mimo dálnici už od Brenneru. SS12 vede až do Lucca, odkud je to do Montecatini Terme přibližně 30 km. Nemusíte jet až do Lucca, můžete už i dříve sjet z SS12 a do Montecatini Terme dojet po nějaké místní komunikaci. Ty jsou kvalitní, ale hodně úzké. Jezdí tam i autobusy a setkání na úzké silničce s mnoha zatáčkami nemusí být příjemné. My doporučujeme menší zajížďku do Lucca. Cesta z Montecatini Terme do Sinalunga už závisí na Vašem konkrétním itineráři, tj. co chcete po cestě navštívit - např. San Gimignano apod. Nicméně touto oblastí vedou dvě nezpoplatněné čtyřproudovky: Empoli - Scandici (Florencie) a Impruneta (Florencie) - Siena. Po cestě zpět doporučujeme jet po dálnici úsek Florencie - Bologna. Je to cesta přes hory a mýtné ve výši € 8,10 se vyplatí uhradit. Máte možnost volby ze dvou variant dálnice - Panoramica a Direttissima (Valico). Druhá je rychlejší většinou tunely.

# 13.08.2018, 09:17.
Začiatkom septembra 4.9. chceme vycestovať autom na ostrov Elba. Chcem sa spýtať na optimálnu cestu z Bratislavy. Cestovať cez noc alebo deň? Aké budú poplatky na cestu? Mýtne sa platí kartou alebo hotovosť? Prerušiť cestu a prespať? Kde odporúčate? Alebo ísť ju celú? Kde sa nalodiť na trajekt? Ráno alebo popoludní? Predbežne máme rezerváciu na ubytovanie v Porto Azuro. Radi by sme si ostrov prešli autom. Ako je to s parkovaním pri plážach, sú spoplatnené? Cestou späť by sme radi navštívili nejaké pekné mestá po ceste, ktoré odporúčate? Pisa, Benátky? Kde sa ubytovať na noc? Nemám žiadnu skúsenosť s tak dlhou cestou, prvý krát cestujeme aj do Talianska. Vopred ďakujem. Juraj.

Vaše optimální trasa je následující: Bratislava - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - nájezd Collesalvetti - A12 - SS1 - sjezd Venturina - SS398 - Piombino - Elba. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 (pokud jedete na více jak na 10 dnů, kupte si druhou na cestu zpět) a v Itálii zaplatíte na mýtném v prvním úseku € 42,70 a ve druhém úseku € 4,80. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Mýtné je možné platit platební kartou. Doporučujeme najet k mýtné bráně s obsluhou - symbol ruky a peněz. Čtyřproudovka mezi Scandicii a Collesalvetti není zpoplatněna, stejně tak SS1 od Rosignano Marittimo. Zda cestu přerušit nebo ji jet celou Vám nepovíme. Je to individuální a záleží na zkušenostech a kondici řidiče, zda je řidič jeden nebo více atd. Rozhodně doporučujeme dělat během cesty pravidelné přestávky. Na trajekt se nalodíte v Piombino. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Elba Island. Čas nalodění souvisí s cestou a jejím itinerářem. Někomu vyhovuje jet přes den, někomu v noci, někdo jede na noc kvůli dětem atd. Každopádně jedete už po sezóně, takže dopravní zácpy způsobené velkým přesunem turistů nehrozí. Malé plážičky v okolí Porto Azzuro většinou nemají zpoplatněná stání, většinou je zákaz parkování pro obytné automobily. Cestou zpět určitě doporučujeme Florencii, Bologna, Padova a Benátky. Pokud bychom si měli vybrat dvě z těchto měst, tak Florencii a Benátky. Ubytování na noc souvisí s tím, zda pojedete v kuse nebo s přerušením. Vhodné přerušení je právě ve městě, které navštívíte. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking.

# 12.08.2018, 16:29.
Rada by som sa spýtala na to, ako to chodí s cestovaním po Taliansku pre študentov. Na webe Trenitalia si viem nájsť konkrétne spoje vlakov, ale takmer u každého vlaku sa dá vybrať typ jízdenky (Base / Young finno 30 anni / Super Economy / atd). Viem, že sa dá zakúpiť kartička Carta Freccia, ale nerozumiem, ako presne funguje. Na to, aby som si mohla kúpiť jízdenku na Young finno 30 anni, potrebujem Carta Freccia alebo stačí průvodčímu ukázať občiansky / ISIC? Vopred ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom Lucia.

Popis slevových programů najdete na Trenitalia - Offerte e Servizi. Základní podmínkou Vámi uvedené slevy je členství Carta Ferccia a věk do 30. let. Prokazujete se tedy kartou a průkazem totožnosti nebo pasem. Číslo karty se zadává při nákupu jízdenky, držitel karty musí být současně cestující. Počet jízdenek v tomto programu bývá omezen. Pokud tedy víte že v daném termínu a čase pojedete, doporučujeme jízdenku zakoupit co nejdříve.

# 12.08.2018, 08:18.
Děkuji za odpověď. Chci se jen zeptat, zda se dá vyhnout dálnici. Jen v Itálii. Nejde ani tak o peníze, ale spíše o to, že chceme vidět Itálii z blízka. A užít si to i po cestě. Nemáme vyhlídnuté ubytování ani přímo cíle, jen tak nějak směr. Budeme ubytovaní hledat tam. Spíše chceme užít a poznat jinou Itálii. Tak zda byste nám doporučil cestu pro toto. Děkuji. S pozdravem a přáním hezkeho dne Julie.

Pokud tedy máte čas, můžete jet od Brenneru po Lago di Garda po SS12, od Verona po Modena také po SS12, z Modena do Parma po SS9, z Parma do La Spezia po SS62, z La Spezia do Pisa po SS1, z Pisa do Florencie po zmiňované SGC, z Florencie do Bologna doporučujeme jet přes hory po dálnici, těch € 8,10 se zaplatit určitě vyplatí. Z Bologna do Padova jeďte po SS64 a SS16, z Padova do Mestre za € 2,70 také po dálnici, z Mestre do Caorle po SS14 (ze San Stino po místní komunikaci) a z Caorle po SS14 do Cervignanoa a odtud po SR352 do Unine, tangenciálou podél Udine a k hranicím po SS13.