ŘÍM 2009

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2009

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2009, 16:52.
Můj dotaz se týká cesty z letiště Ciampino na vlakové nádraží Termini. Na letiště přiletím ve 21:20. Na Trenitalia jsem zjistil, že vlaky jezdí ve 21:43, 21:49, 21:56 atd. Cesta bude trvat přibližně 15 minut, což mě přijde jako velice rychlý spoj, než přestupování na autobus a metro. Co nevím je, kolik bude stát lístek na tento vlak? Ondra.

Jedná se sice o rychlý spoj, není to však tak jednoduché jako na letišti Fiumicino. Stanice Ciampino není v areálu letiště. Je sice přibližně 1 km vzdušnou čarou od haly, reálně je to však podstatně více. Pokud nebudete chtít využít taxi, přichází v úvahu autobusový spoj společnosti Atral, který Vás tam zaveze za přibližně 5 minut a € 1,20. Vlakem to na Termini trvá 15 až 20 minut a lístek stojí € 1,30. Celkem tedy € 2,50. Další možností je přímý autobusový spoj z letiště Ciampino přímo na Termini. Trvá to 40 minut a cena lístku je € 4,00. Další možností je pak Vámi zmiňovaný autobusový spoj k metru Anagnina, trvá to 15 až 30 minut za € 1,20 + € 1,00 za metro.

# 29.12.2009, 12:36.
Řehůřkovi, chtěla bych se zeptat, zda není nějaký hotel na letišti Fiumicino nebo nějaký velmi blízko letiště. Jeden den přiletíme do Itálie a brzy ráno odlétáme do USA. Monika.

Přímo na letišti Fiumicino je hotel Hilton Rome Airport. Podívejte se na jeho umístění na plánku. Další hotely v blízkosti letiště najdete na portále Booking / Fiumicino.

# 28.12.2009, 00:36.
Od 30.12.2009 máme rezervovaný pobyt v Římě v hotelu Best Western Hotel I Triangoli, na adrese Via Wolf Ferrari Ermanno 285, Rome. Jak jsme zjistili na mapě, je to malinko mimo Řím. Nedokážeme nikde zjistit, zda to je v dosahu veřejné dopravy a jaké. Navíc se nemůžeme rozhodnout, zda jet z Čech autem nebo letadlem a to vzhledem k poloze hotelu, abychom pak neměli problémy dostat se do středu města. Co byste radili? Předem děkuji za odpověď. Eva.

Zda letět letadlem nebo jet autem, záleží hodně na tom, co preferujete. Autem je cesta levnější, vyjedete z místa bydliště a dojedete přímo k hotelu. Cesta je však časově náročnější a únavnější. Oproti tomu cesta ledadlem je dražší, vyžaduje nutnost dopravy na letiště a z letiště, je to však rychlejší a pohodlnější. Best Western Hotel I Triangoli je na jihozápadě Říma a je v dosahu městské dopravy. Z letiště Fiumicino je nejvýhodnější jet vlakem FR1, vystoupit na stanici Ostiense a tady přejít na vlak Lido a jet směr Cristoforo Colombo. Vystoupit musíte na zastávce Acilia, kde musíte přejít přibližně 300 m na zastávku autobusu č. 65. Ze zastávky vlaku se vrátíte kousek proti směru příjezdu vlaku, přejdete na druhou stranu dráhy na Via Angelo Zottoli, po které se vydáte doprava. Ta naváže na Via Francesco Saverio Altamura, kde je zastávka autobusu. Autobus jezdí od 5:45 do 22:30. Jede přibližně každou půlhodinu. Pojedete na konečnou zastávku Wolf Ferrari / Bazzini. Autobus už kolem hotelu pojede, potom zahne doprava kolem Giardini di Morzo a na Via Wolf Ferrari Ermanno se vrátí. Zastaví v protisměru než původně jel. K hotelu potom dojdete kolem Giardini di Morzo. Do centra Říma potom můžete jet stejným způsobem (opačně), výhodnější je však vystoupit z vlaku Lido na zastávce Magliana a tady přestoupit na metro B. Z konečné vlaku se však na metro B také dostanete (zastávka Piramide).

# 25.12.2009, 18:30.
Děkuji za informace. Později jede něco také, kdybychom to nestihli? Nemáte nějaký tip na ubytování za slušnou cenu? Případně nějaký itinerář - památky, restaurace, na 3 až 4 dny? Lucie.

Dalšími možnostmi jsou autobusy společností a . Bohužel poslední spoje realizují opět někde mezi 23:00 a 24:00 hodinou. Na Termini jezí za přibližně € 4,00. Druhá jmenovaná společnost nabízí i privátní spoje. Pokud spoje nestihnete, potom je zde ještě možnost taxi. Cena je € 30,00 včetně zavazadel pro maximálně čtyři pasažéry. Platí do všech destinací uvnitř Mura Aureliane vymezující centrální oblasti města. Cena je stejná i pro cestu z Říma na letiště Ciampino. Možnosti ubytování v Římě jsou rozsáhlé. Tipem mohou být např. hotely a hostely, které využili naši návštěvníci. Prolistujte si tyto naše otázky a odpovědi. Můžete také hledat na Booking / Řím. Pro sestavení itineráře můžete využít mapu. Je to individuální záležitost podle toho, co preferujete.

# 24.12.2009, 00:46.
Měli bychom přiletět na letiště Ciampino v sobotu 22.1.2010 ve 23:20. Jak se dostaneme do Říma? Hotel si ještě vybereme. Poraďte, prosím. Děkuji. S pozdravem Lucie.

Z letiště Ciampino se nejlépe do centra Říma dostanete autobusy Atral a navazující další dopravou (metro, vlak atd.). Autobusy odjíždějí třemi směry: Termini - € 4,50, Stanice metra Anagnina (A) - € 1,20 a vlaková stanice FS (FR4) - € 1,20. Bohužel Váš přílet je velice pozdní, v úvahu připadá jediný směr a to na Termini. Autobusy tam odjíždějí ve 23:45 a ve 24:00. Cesta trvá 45 minut. Na Termini můžete také zvolit za € 4,00.

# 03.12.2009, 23:04.
Věděli byste, kdy je centrum Říma uzavřené pro dopravu a je jen pro pěší? Myslím, že to má být každý poslední víkend v měsíci nebo poslední čtvrtek v měsíci, nevíte? Děkuji moc. Jitka.

O tom, že by centrum Říma bylo uzavřeno zcela pro dopravu jednou měsíčně nemáme informace. Obecně fungují v Římě tzv. ZTL oblasti, které mají různou úroveň omezení v různých časových obdobích. Existují však placená povolení, která vjezd povolují. Více informací (časy, mapy atd.) najdete na ATAC - viz modrá ikona Auto - Sosta - ZTL.

# 29.11.2009, 20:59.
Chtěl bych požádat o radu. Jedeme 29. ledna na víkend do Říma. Letíme Wizzair a přiletíme ve 21:20 na letiště Ciampino. Můžete mi poradit nejlepší cestu do hostelu na adrese Via Foscolo 17 - Řím? Předem děkuji. Petr.

Doporučujeme jet z letiště autobusem Atral. Z letiště jede ve 22:40. Za 30 minut a € 1,20 Vás doveze na stanici metra A Anagnina. Odtud jeďte na stanici Manzoni za € 1,00. Odtud už musíte pěšky. Nejprve doleva na Via Manzoni a na další křižovatce doprava po Via Tasso na Piazza Dante. To přejděte po jeho kratší pravé straně a na konci zahněte doprava na Via Foscolo. Hostel Adone House je uprostřed ulice po pravé straně. Nenápadný vchod přibližně naproti čínské restaurace.

# 18.11.2009, 18:16.
Můžete mi, prosím, poradit? Nevím, zda znáte společnosti, které provozují autobusové linky do Říma. Nedaří se mi najít takový spoj, jaký potřebuji. Z Ostravy, Olomouce nebo Brna do Říma. A přibližně za čtyři dny zpět. Cestu tam přibližně vím, ale zpět nemůžu nic najít. Potřebovala bych to v pondělí nebo v úterý a ty tři, co jsem našla, jedou až ve čtvrtek a v pátek. Mockrát děkuji za odpověď. Vím, že je to moc specifická otázka, ale kdybyste věděli, bylo by to super. Lucie.

Bohužel společnost, která odjíždí z Říma ve Vámi požadované dny, neznáme. Řešením může být jet z Říma vlakem do Janova. Trvá to přibližně 5 hodin a lístek lze koupit za cenu od € 33,00 do € 46,00 podle typu vlaku. Z Janova potom jede v úterý v 15:30 autobus české společnosti Student Agency.

# 16.11.2009, 12:01.
23.2.2009 se chystáme na 3. denní výlet do Říma na památky. Prosím o informaci o levném ubytování, nebo jaké doporučujete. A jen informaci, jaké tam bude asi počasí? Předem moc děkuji. S přátelským pozdravem Aleš.

Hodně tipů najdete v těchto otázkách a odpovědích. Ve většině případů i popis dopravy k ubytování. Podívejte se také na Booking / Řím, kde si vhodným nastavením parametrů můžete vyhledat ubytování přesně podle Vašich požadavků. V únoru se nejvyšší denní teploty pohybují kolem 12. stupňů. Jedná se o zimní měsíc, počítejte s vyšším úhrnem srážek. V loňském roce se nejvyšší denní teploty pohybovaly v první třetině února kolem 15. stupňů, ve druhé třetině pod 10. stupňů a ve třetí třetině mezi 10. a 15. stupni. Před odjezdem můžete sledovat předpovědi na Meteo.

# 30.10.2009, 12:23.
Mohli byste mi, prosím, sdělit, jakým způsobem se aktivuje Roma Pass? Děkuji. Milan.

Vyplněním formuláře na druhé straně - jméno, příjmení a datum validace. Při kontrole je třeba předložit doklad totožnosti.

# 30.10.2009, 10:17.
Pojedeme ze stanice Anagnina do stanice Garbatella. Bude nám stačit jízdenka na 75 minut? Děkuji. B.

V metru platí jízdenka BIT na jednu jízdu. Pokud však neprojdete turnikety, můžete přestoupit v rámci jedné jízdenky. Nelze např. použít tak, že pojedete metrem, vystoupíte, pojedete autobusem a potom zase metrem. Pokud tedy pojedete metrem A, následně metrem B, bude Vám stačit jízdenka BIT. Cesta i s přestupem trvá přibližně 40 minut.

27.10.2009, 18:08.
Vážení Rehúrkovci, našla som na internete stránku s Vašimi radami turistom a tiež by som sa na Vás chcela obrátiť s prosbou o pomoc. Priletíme 14. decembra o 19:15 na letisko Fiumicino a ubytovanie máme v Grand Hotel Fleming na Piazza Monteleone di Spoleto 20. Na hotelovej stránke je príjazdová cesta popísaná nasledovne: z letiska choďte vlakom Leonardo Express na stanicu Termini, tam nastúpte do metra A smer Battistini, vystúpte na zastávke Ottaviano a na Via Barletta prestúpte na autobus č. 32 smer Tor di Quinto a vystúpte na ulici Via Bevagna. Odtiaľ choďte pešo k hotelu. Chceli by sme však z letiska ísť vlakom FR1, nie Leonardo Express. Viete nám prosím poradiť, na ktorej stanici máme vystúpiť a kde máme prestúpiť na metro, resp. či sa dá ísť priamo z vlaku na autobus? Späť odlietame z letiska Ciampino. Odkiaľ z mesta je najlepšie spojenie na toto letisko? Pokiaľ mi viete poradiť, budem Vám veľmi povďačná. Prajem Vám všetko dobré. Mira.

Na stránkách hotelu je cesta popsaná správně. Vlak Leonardo Express nabízí nejméně komplikovanou variantu, protože na Termini nastoupíte přímo na metro A a pak už jen na autobus. Je to však varianta nejdražší. Další možností je jet z letiště autobusem Cotral na stanici metra A Cornelia (€ 3,10; 1 hodina a 20 minut). V této době však jede jediný a to ve 20:10. Lístky se kupují v tabáku, baru nebo ve stánku. V autobuse by Vás přišel na € 7,00. Z Cornelia pak pokračujte metrem A (€ 1,00) směr Anagnina a vystupte na Ottaviano - S. Pietro - Musei Vaticani. Tady je potřeba vyjít východem na Via Barletta a po ní kousek k zastávce autobusu č. 32. Jede směr Tor di Quinto (poslední přibližně kolem půl jedné v noci). Vystoupit musíte za 16. zastávek na Flaminia / Bevagna. Ne na všech však musí autobus zastavit. Poznáte to tak, že autobus přijede k řece Tibeře, pojede po levém břehu, na chvíli ji opustí k Olympijskému stadionu a pak se k ní zase vrátí. Jakmile Tiberu opustí podruhé, budete blízko své zastávky. Autobus pojede po velké třídě vedoucí od řeky, podjede most a poté zahne na Via Flaminia. Vystoupíte na zastávce za Via Bevagna, půjdete po směru autobusu kousek k další křižovatce, zahnete doprava na Via Roccaporena, na další křižovatce zahnete opět doprava na Via Citta della Piave, která se stáčí doleva. Po této ulici dojdete k Piazza Monteleone di Spoleto. Grandhotel Fleming po levé straně nemůžete přehlédnout. Nad vchodem je obrovský zelený nápis a po celé délce hotelu je podloubí. Druhou variantou je jet vlakem FR1 (€ 5,50). Vystoupit musíte na stanici Ostiense, tady přejít přímým průchodem na stanici metra B Piramide, na Termini přestoupit na metro A a vystoupit na Ottaviano - S. Pietro - Musei Vaticani. Odtud už pokračovat jako v předchozí variantě. Tuto druhou variantu doporučujeme vzhledem k autobusové dopravě na Cornelia. Autobus zastavuje snad všude tam, kde je to možné. V první variantě můžete vlak Leonardo Express nahradit levnějším autobusem , který Vás na Termini zaveze za € 4,00. Na letiště Ciampino se z hotelu dostanete opačnou cestou. Tedy nejdříve autobusem č. 32 a pak přestupte na metro A. Jeďte až na konečnou stanici metra Anagnina. Tady přestupte na autobus Atral, který Vás za 15 až 30 minut doveze na letiště. Cena je € 1,20. Autobusy jezdí od 6:10 do 23:10, jeden až dva autobusy za hodinu. Opět můžete zvolit variantu s autobusem , který Vás z Termini zaveze na letiště Ciampino za € 4,00.

# 25.10.2009, 20:38.
Děkuji za odpověď. Ještě mám dotaz. Lze koupit Roma Pass ve stanicích metra? Lze použít Roma Pass při jízdě do Tivoli? Lze pvní den aktivovat pro dopravu a druhý den až na památky při třídenní platnosti obou? Děkuji. Honza.

zakoupíte ve všech místech zapojených do tohoto systému a v turistických informačních místech v Římě: Piazza delle Cinque Lune (Navona), Castel S. Angelo, Stazione Termini (via Giolitti 34 Binario 24), Visitor Center - Fori Imperiali, via Minghetti (Fontana di Trevi), Santa Maria Maggiore, Piazza Sonnino (Trastevere), Via Nazionale (Palazzo delle Esposizioni), Fiumicino Airport (International Arrivals, Terminal C). Pro Vás bude tedy asi nejvýhodnější ho zakoupit přímo na letišti. Na jízdu do Tivoli a pro vstup do místních vil potřebujete Roma & Piu Pass. V okamžiku, kdy Roma Pass aktivujete, začíná běžet jeho platnost a končí třetí den o půlnoci. Neexistuje možnost aktivovat zvlášť dopravu a zvlášť vstupy.

# 25.10.2009, 14:30.
Chystáme se na 5 dní do Říma. Prosím, poraďte nejjednodušší cestu z letiště Ciampino do centra, konkrétně do Vatikánu. Na co všechno se vztahuje Roma Pass? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Markéta.

Nejjednodušši spojení je autobusem Atral na stanici metra A Anagnina (€ 1,20) a odtud metrem (€ 1,00) na stanici Ottaviano - S. Pietro - Musei Vaticani. umožňuje vstup zdarma do prvních dvou římských muzeí a do dalších za sníženou cenu. Jejich seznam najdete na výše uvedených stránkách (Download / Tariffe Biglietti) včetně plných a snížených cen. Dále umožňuje po dobu platnosti cestovat římskou dopravou ATAC, metrem A a B, vlaky Met.Ro. v rozsahu metrebus. Rozšířená verze Roma & Piu Pass má pak navíc několik muzeí i mimo Řím a doprava je rozšířena o vlaky Trenitalia a autobusy Cotral, vše do zóny A a B.

# 23.10.2009, 21:10.
Dobrý den, přiletím do Řima 29.10. v 9:00. Jaké je prosím následné spojení z letiště Fiumicino na nádraží Termini - FR1 nebo Cotral? I s přestupem na stanici metra nejblíže letišti. Děkuji. Honza.

Přímé spojení na Termini je vlakem Leonardo Express (€ 11,00; 31 minut) v každou 6. a 36. minutu nebo autobusem Cotral (€ 4,50; 60 minut) v 10:55. S přestupem pak vlakem FR1 (€ 5,50; 30 minut) v každou 12., 27., 42. a 57. minutu na Ostiense, přechod na Piramide (metro B; € 1,00) a odtud na Termini, nebo autobusem Cotral (€ 3,10; 80 minut) na Cornelia (metro A) v 10:40 a odtud na Termini nebo autobusem Cotral (€ 2,50; 45 minut) na Magliana (metro B) v 9:50, 10:30 a odtud na Termini. Lístek na vlak koupíte ve stánku v odjezdové hale vlaku, lístek na autobus v baru, tabáku nebo ve stánku. Přímo v autobusu by Vás přišel na € 7,00. Jízdní řády vlaků najdete na Trenitalia, jízdní řády autobusů na Cotral. Doporučujeme spojení vlakem FR1 a následně metrem B. Autobusy jsou přes den ovlivněny dopravní špičkou.

# 22.10.2009, 16:57.
Milí Řehůřkovi, vzdávám vám hold za službu, kterou nezištně vykonáváte pro nás turisty. S manželem letíme poprvé do Říma. Přílet na letiště Ciampino je 27.10. přibližně ve 20:45 hodin. Prosím o informaci, jak se nejlépe dostat do místa ubytování? Hotel Giubileo na Via Carlo Alberto. Zda by bylo lepší jet autobusem Cotral na stanici metro A Anagnina a pak metrem a vystoupit na Vittorio nebo na Termini. Eventuálně jiný způsob. Dále prosím o informaci, kde lze koupit lístek na ten autobus Cotral, který přijíždí ke stanici metra Anagnina. A ještě prosím, zda se vyplatí využít po památkách turistického autobusu nebo archeobusu nebo zda je lepší vše v klidu projít pěšky. S pozdravem Vlaďka.

Z letiště Ciampino máte tři možnosti - jet autobusem Atral na stanici FS (21:20, 22:40, 23:35; € 1,20; 5 minut) a odtud vlakem FR4 (22:03, 22:15, 22:20, 22:49, 23:20; € 1,30; 15 minut) na Termini nebo na stanici metra A Anagnina (21:20, 22:40; € 1,20; 30 minut) a odtud metrem (€ 1,00) na Termini nebo přímo na Termini (20:57, 23:45, 24:00; € 4,50; 45 minut). My bychom asi volili variantu autobus / metro. Jízdenky se kupují na stánku Atral v hale na letišti. Je však možné je zakoupit i v autobuse. Na Termini nastupte na autobus č. 105 (směr Stazione Grotte Celoni - poslední jede o půlnoci) a vystupte na další zastávce Farini. Odtud musíte jít pěšky ještě přibližně 150 m. Kousek po Via Farini ve směru autobusu, hned na první křižovatce odbočte doprava na Via Gioberti, která Vás dovede na náměstí Piazza di Santa Maria Maggiore. Kolem baziliky se vydejte doleva a hned první vlevo je Via Carlo Alberto. Hotel Giubileo je od baziliky vzdálený přibližně 100 m. Je to třetí dům v ulici vpravo. Nad vchodem (trochu napravo) je balkon a naproti přes ulici kostel. Můžete také z metra vystoupit o zastávku dříve, tj. Vittorio Emanuele, je to však odtud pěšky ještě přibližně 400 m. Z kratší strany náměstí vede přímo ulice Via Carlo Alberto. Podle našeho názoru je vzhledem k poloze Vašeho hotelu výhodnější chodit pěšky, popř. se občas svézt metrem.

21.10.2009, 14:26.
Pane Řehůřku, prosím, zda byste mi mohl poradit, jak se jednoduše dostanu z letiště Fiumicino, kam přiletím kolem 14. hodiny, k hostelu Peter Pan. Mělo by to být u metra Rebibbia. Děkuji moc a přeji mnoho úspěchů a radosti nejen s Vašimi webovými stránkami. S pozdravem Erika.

Z letiště Fiumicino doporučujeme jet vlakem FR1 za € 5,50. Vystupte na stanici Ostiense, odtud přejděte na metro B, stanice Piramide (€ 1,00). Je tam dobře značený průchod. Jeďte směr Rebibbia. Vystupte na zastávce Ponte Mammolo. Je to jedna zastávka před konečnou. Přestupte na autobus č. 444. Jízdenku BIT už nemusíte označovat. Měl by odjíždět z jednoho z šesti autobusových ostrůvků. Vystupte na šesté zastávce Casale S. Basilio / Corinaldo. Kousek se vraťte ve směru, odkud přijel autobus a zabočte doleva na Via Corinaldo (doprava ve směru jízdy autobusu), potom hned doprava na Via Ussita, pak hned doleva na Via Arcevia a pak doprava na Via Osimo. V tomto směru je to slepá ulice, takže už nikam nemůžete zabloudit. Hostel Peter Pan je poslední dům na konci ulice vlevo. Na stanici Rebibbia můžete také vystoupit, je to však pěšky o něco dále. Přibližně 250 m k zastávce autobusu oproti 50 m v prvním případě. Z metra přejděte na Via Tiburtina, za křižovatkou s Via Lanciano je zastávka autobusu č. 343. Tím musíte jet 5 zastávek a vystoupit na zastávce Morrovalle / Osimo. Vrátíte se kousek ve směru, odkud přijel autobus a zahnete doleva (doprava ve směru jízdy autobusu) na Via Osimo, po které dojdete až k hostelu. Je to přibližně 250 m jako v prvním případě. Druhá varianta je tedy o 200 m pěšky dále. Levněji můžete jet autobusem na Termini za € 4,00 a odtud metrem B.

# 20.10.2009, 12:20.
Pavle, prosím Vás o informaci či radu, jak se nejlépe dopravit z letiště Fiumicino na adresu ubytování: Bed & Breakfast Caesar Rooms Roma, Viale Giulio Cesare 92. A ještě mám jednu prosbu. Jak fungují či platí lístky na metro? Zda je rozdíl v přestupním či nepřestupním apod. Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Martina.

Z letiště doporučujeme jet vlakem. A to nejlépe vlakem FR1 (€ 5,50), vystupte na stanici Ostiense, přejděte ke stanici vlaku Roma - Lido, odkud odjíždí autobus (€ 1,00) č. 23 směr Clodio. Zastávka je na Via Ostiense, na rohu s Piazzale Ostiense. Vystupte na zastávce Leone IV. Kdy vystoupit poznáte následovně. Autobus se dostane k řece Tibeře a pojede po jejím pravém břehu. V blízkosti Castel Sant' Angelo přejede na druhý břeh, po chvíli podjede Pasetto del Borgo, zeď spojující Castel Sant' Angelo s Vatikánem. Po chvíli zahne doleva, dojede na náměstí s parčíkem se stromy včetně vysokých palem. Autobus náměstí projede a uvidíte po levé straně i Vatikán. Za náměstím zahne podél hranice Vatikánu doprava na Via Leone IV, kde po chvíli vystoupíte. Ze zastávky se vraťte kousek zpět a zahněte doleva na Viale Giulio Cesare (doprava ve směru jízdy autobusu, kterým jste přijela). B&B Caesar Rooms by měl být někde na konci té části ulice (bloku). Můžete zvolit také jinou variantu, z Ostiense přejít na zastávku metra Piramide a odtud jet metrem B na Termini, kde přestoupíte na Metro A. Vystoupíte na zastávce Ottaviano, která je na křižovatce Via Ottaviano a Viale Giulio Cesare. Na Termini můžete jet také autobusem za € 4,00. Na druhou část otázky najdete odpověď v odpovědi ze dne 25.07.2009, 13:14, která se týká jízdenky BIT. Na časové jízdenky můžete cestovat metrem bez omezení.

# 19.10.2009, 12:11.
Prosím, poraďte mi, jak se dostanu z letiště Fiumicino do ubytování B&B Domus Manlii, Via della Stazione di San Pietro 35? Mnohokrát děkuji a přeji krásný den. Lucka.

Na letišti Fiumicino nasedněte na vlak FR1 (směr Tiburtina, Orte) a vystupte na stanici Trastevere. Tady přesedněte na vlak FR3 (směr Cesano, Viterbo) a vystupte na stanici San Pietro. Vyjděte z nádražní budovy na náměstí Piazza della Stazione di San Pietro. Via della Stazione di San Pietro je ulice navazující na pravý zadní roh náměstí. Tato ulice se stáčí doleva, Domus Manlii je přibližně padesát metrů za zatáčkou. Lístek si z letiště kupte až na S. Pietro, cena lístku je stejná jako po celém vnitřním Římě, tj. € 5,50. Jízdní řády pro Váš termín najdete na Trenitalia, zastávky se jmenují Fiumicino Aeroporto a Roma S. Pietro.

# 18.10.2009, 12:41.
Již delší dobu bezvýsledně surfuji. Nakonec jsem se rozhodla formulovat dotaz Vám. Potřebovala bych se během 3.2.2010 dostat letecky, nejlépe dopoledne, do Říma a pak 7.2.2010, nejlépe odpoledne, zase z Říma do Prahy. V Římě se potřebuji dostat do Castel Gandolfo. Prosím o orientační porovnání ceny vlakem z letiště do Castel Gandolfo a MHD. Děkuji za informace. V.

Z letiště Fiumicino se musíte dostat na Termini. Nejrychleji se tam dostanete vlakem Leonardo Express, který stojí € 11,00. Další variantou je kombinace FR1 (€ 5,50) s přestupem na Ostiense / Piramide na metro B (€ 1,00). Můžete jet také přímo autobusem , který Vás tam zaveze za € 4,00. Asi nejlevněji se tam dostanete autobusem Cotral, který Vás zaveze na EUR Magliana (stanice metra B) za € 2,50 a odtud musíte jet metrem B na Termini (€ 1,00). Z Termini jede do Castel Gandolfo vlak FR4 za € 1,90. Pokud doletíte na letiště Ciampino, musíte nejdříve autobusem Atral na vlakovou stanici Ciampino (€ 1,20) a odtud vlakem FR4 do Castel Gandolfo (€ 1,30). Jízdní řády vlaků najdete na Trenitalia. Letecký spoj z České republiky, popř. z některé sousední země, by neměl být problém v takové předstihu sehnat. Záleží na tom, odkud poletíte a co tedy bude pro Vás výhodnější.

# 17.10.2009, 23:35.
Máte krásné stránky a moc Vám za ně děkuji. Přicházím sem také s dotazem. 10.11.2009 odlétáme s přítelem do Říma. Přiletíme na letiště Ciampino ve 23:05 a potřebovali bychom zjistit, jak se dostat na Termini, kde budeme ubytovaní. Mohli byste nám, prosím, poradit nějaký spoj? Pokud možno za rozumnou cenu, jsme oba studenti. Dále by mě zajímalo, zda existuje nějaká dlouhodobá jízdenka na MHD, nejlépe na 4 dny, kromě Roma Pass. Na ten jsem se již dívala. Pokoušela jsem se to najít sama na internetu, ale neúspěšně. Mnohokrát Vám děkuji za cenné rady a přeji mnoho dalších krásných výletů. Zdraví Sabina.

Ve 23:40 a 00:15 odjíždí z letiště Ciampino autobusová linka společnosti . Na Termini přijíždí za 40 minut na Via Marsala. Cena jízdenky je € 4,00 a za tuto cenu ji lze zakoupit online. Přímo na místě ve stánku nebo v autobuse ji zakoupíte za € 6,00. Časové jízdenky existují. Jedná se o BIG (denní) v ceně € 4,00, BTI (třídenní) v ceně € 11,00 a CIS (týdenní) v ceně € 16,00.

# 17.10.2009, 23:28.
Vaše stránky se mi moc líbí a z Vašich odpovědí na různé otázky jsem získal mnoho potřebných informací, za což Vám moc děkuji. Ale chtěl bych se ještě zeptat na pár věcí. Ubytovaní máme v Camping Village Roma na ulici Via Aurelia 831 - km 8,2. Přiletíme v 17:45 a na cestu z letiště Fiumicinio použijeme vlak FR1 a vystoupíme na stanici Tiburtina. Chtěl bych se zeptat, zda je možné někde na této stanici koupit týdenní jízdenku CIS? A dále už vím, že máme jet metrem B na Termini. Tam přestoupit na linku A. Ale nevím, na které stanici vystoupit a přestoupit na autobus č. 246, který na místo ubytování jede. A ještě bych se chtěl zeptat, na které zastávce z autobusu vystoupit? Ale pokud existuje i nějaká jiná varianta cesty, tak ji můžete napsat. Děkuji mnohokrát za odpověď. Martin.

Jízdenky metrebus můžete zakoupit přímo ve stánku v hale na stanici Tiburtina. Otevřeno je od 5:30 do 21:00. V metru A musíte vystoupit na stanici Cornelia, odtud přejít přibližně 100 m k zastávce autobusu č. 246, která je v blízkosti křižovatky Circonvallazione Cornelia / Via Aurelia. Pojedete šest zastávek a vystoupíte na zastávce Stazione Aurelia. Mělo by to být u supermarketu, od kterého je nadchod na druhou stranu Via Aurelia. Odtud je to už do Camping Village Roma kousek. Schůdnější, ale o něco pěšky delší, je vystoupit z FR1 na stanici Trastevere, přesednout na vlak FR5 a vystoupit na zastávce Aurelia. Další možností je jet na Cornelia autobusem Cotral nebo na Termini autobusem .

# 17.10.2009, 18:56.
Chtěl bych Vám poděkovat za spoustu důležitých informací ohledně města Řím. Nenašel jsem ale odpověď na jednu otázku. Letíme tento týden do Říma a zvolil jsem podle dosputných informací na Vašich stránkách dopravu z Letiště vlakem FR1 do stanice Tiburtina, kde potřebuji přesednout na metro B. Zajímalo by mě ale, zda jízdenka z vlaku FR1 z letiště Fiumicino platí i na metro. A pokud ano, tak jak dlouhá je její platnost? A nebo si musím, než nastoupím do metra, zakoupit normální jízdenku BIT? Předem děkuji za odpověď. D.

Jízdenka pro FR1 z letiště v ceně € 5,50 na metro neplatí. Na metro si musíte zakoupit některou z jízdenek metrebus, tzn. např. BIT, která platí 75 minut od označení. Pokud to vezmeme z druhé strany, jízdenka BIT na FR1 platí - v jednom směru jedna jízda, ale jen po stanice spadající do tarifního pásma metrebus. V případě FR1 jsou těmi hraničními stanice Fiera di Roma a na druhé straně Settebagni.

# 13.10.2009, 15:58.
Ráda bych Vás poprosila o informaci. Mohli byste mi, prosím poradit, na jaké instituci je nutné přihlásit zájezdový studentský autobus na vstup do Říma? Jak dlouho před plánovanou cestou a jak dlouho toto povolení platí? Skupina, ubytovaná 4 dny v centru Říma, bude autobus potřebovat celkem dvakrát. Na výlet do Villa d'Este a potom asi hodinu na komentovaný okruh s průvodcem. Je třeba toto zohlednit při vyřizování povolení? Také bych se ráda zeptala, zda jsou v Římě pro zájezdové autobusy připravená parkoviště? Velice Vám děkuji za čas, který věnujete mým dotazům. S přáním pěkného dne Jana.

Toto je velice složitá otázka, se kterou nemáme žádné zkušenosti, a na kterou neznáme konkrétní odpověď. Požadované informace najdete na Rome Guide. Na okraji Říma, na příjezdových trasách, by mělo být šest tzv. check pointů - Saxa Rubra, Ponte Mammolo, Osteria del Curato, Laurentina, Aurelia a La Giustiniana - pro autobusy, kde je možné vyřídit povolení, rezervovat parkovací místa a získat další potřebné informace. Pohyb autobusu je zcela zdarma kromě centra, kde je přesně vymezená zóna, kam se bez uhrazeného povolení nesmí - viz mapa na výše uvedených stránkách. K Villa d'Este, která se nachází v Tivoli mimo Řím, by problém být neměl. Na výše uvedených stránkách najdete také mapu parkovišť pro autobusy s uvedením kapacity. Doufáme, že Vám tato informace alespoň v něčem pomůže.

# 13.10.2009, 12:44.
Chtěla bych se zeptat na noční spoje z letiště Ciampino na nádraží Termini po 23:00 dne 5.11.2009. Předem děkuji za odpověď. Vaše stránky jsou luxusní. Eva.

Přímo na Termini jezdí z letiště Ciampino linka společnosti Atral. Autobusy odjíždějí ve Vašem čase ve 23:45 a 24:00. Cesta trvá 45 minut a stojí to € 4,50. Zpáteční € 7,99. Lístek koupíte přímo v autobuse nebo ve stánku Atral na letišti, pokud bude v té době otevřený - ale spíše ne. Také jede ve 23:40 a 00:15 autobus za € 4,00.

# 12.10.2009, 16:32.
Dostal som vašu odpoveď na cestu z Fiumicino do hotela Pisana Palace, Via della Pisana 374. Zaujíma ma ešte, koľko by asi stálo taxi z letiska do spomínaného hotela. Podľa mapy je tam cesta autom jednoduchá. Ďakujem. Blaho.

Cena do hotelu Pisana Palace by měla být jednotná - € 40,00 za taxi pro maximálně 4 osoby a zavazadla.

# 12.10.2009, 15:16.
Řehůřkovi, než jsem se rozhoupal k dotazu, pročítal jsem poctivě Vaše odpovědi na otázky a mnoho věcí mi je již celkem jasné, takže se budu ptát již pouze na věci, které jsem nenašel v odpovědích. Je již celkem jasné, že přistávacím a odletovým místem Wizzairu bude v listopadu již letiště Ciampino místo Fiumicino. Mám studijní pobyt na univerzitě ve Viterbu. Přiletím z Prahy na Ciampino, použiji asi autobus na Termini. Znáte číslo linky a cenu? Odtud metrem A za € 1,00 na stanici Flaminio - Piazza del Popole. Dále asi vlakem. V mapě je značený zeleně. Nebo na stanici Valle Aurelia k vlaku FR3 do Viterba. Znáte rozdíl mezi těmito vlaky? Užití, cena a časově zda jezdí nepřetržitě? Nebo znáte ještě lepší možnost dopravy z Ciampino do Viterbo? Děkuji a přeji hezký den. U.

Z letiště Ciampino doporučujeme použít linku Atral. Spoje se systémem městské dopravy jsou celkem tři - na Termini (metro A, metro B, vlaky), na Anagnina (metro A), na Ciampino FS (FR4). K FR4 nemá význam jet. Vhodnější než na Termini je jet na Anagnina. Autobusy tam z letiště jezdí od 6:10 (6:40 ve svátek) do 22:40 minimálně jeden do hodiny, spíše více. Cena lístku je € 1,20. Je to výrazně levnější než € 4,50 na Termini. Kupují se v autobusu nebo ve stánku Atral na letišti. Ze stanice Anagnina pak jeďte metrem A do stanice Valle Aurelia (FR3). Metro stojí € 1,00. Lístek na FR3 z Valle Aurelia € 4,50. Vlaky jezdí přibližně každou hodinu. Jízdní řády jsou na Trenitalia. Vlak Met.Ro Roma - Viterbo má dvě části, městskou a meziměstskou. Ta meziměstská část (do Viterba) není z Říma tak frekventovaná, vlaky jezdí více ze zastávek mimo město. Do Viterba je tedy výhodnější použít FR3.

# 11.10.2009, 18:00.
Chtěli bychom Vás požádat o radu ohledně ubytování a dopravy v Římě. Ve čtvrtek v 8:45 přilétáme na letiště Fiumicino a jsme ubytovaní na 3 noci v hotelu Core de Roma B&B - Lungotevere Raffaello Sanzio 2. Odlétáme v neděli ve večerních hodinách, tzn. v Římě strávíme bezmála 4 dny. Chtěli bychom vás požádat o radu, jak se nejlépe dopravit do našeho hotelu z letiště a zda je výhodné zakoupit Roma Pass. Plánujeme navštívit obvyklé spektrum římských památek. V materiálech je napsáno, že s pasem je možno navštívit dvě památky zdarma a na jiné je uplatňována sleva. Bohužel informace o cenách vstupu do památek nemáme k dispozici a nevíme, zda se jedná spíše o reklamní tah nebo výhodnou nabídku. Děkuji za odpověď. S pozdravem D. a B.

Z letiště doporučujeme jet v této denní době vlakem. A to nejlépe vlakem FR1 za € 5,50. Vystupte na stanici Ostiense, přejděte ke stanici vlaku Roma - Lido, odkud odjíždí autobus za € 1,00 č. 23 směr Clodio. Zastávka je na Via Ostiense, na rohu s Piazzale Ostiense. Vystoupíte na osmé zastávce LGT Vallati / Pettinari. Je kousek za ostrovem Isola Tiberina a mostem, který je za ostrovem. Odtud je to k Vašemu hotel přibližně 250 m. Vystoupíte z autobusu, půjdete ještě kousek po směru jeho jízdy a přejdete hned na prvním mostě přes Tiberu. Za mostem odbočíte doleva a půjdete po Lungotevere Raffaelo Sanzio. Dojdete k ulici kolmé k té po které půjdete ještě jednou tak daleko jako od mostu ke kolmé ulici. Tam je Váš hotel Core de Roma Suites. Zda zakoupit Roma Pass nebo ne záleží na tom, co všechno chcete navštívit. Podívejte se na stránky , kde v oddíle Download najdete Tariffe Biglietti. V tomto souboru najdete ceny všech muzeí zapojených do Roma Pass - standardní cenu a cenu s použitím pasu, tzn. při třetí a další návštěvě. V Roma Pass máte také dopravu po Římě, ne však z letiště a na letiště. Když si to zkalkulujete, tak zjistíte, zda se to vyplatí nebo ne.

# 09.10.2009, 17:55.
Přilétáme na letiště Fiumicino už ve 21:30, jak se tedy můžeme nejlépe dopravit k hotelu Torra Rosso na ulici Torra Rosso? Pokud byste nám ještě mohl poradit i nějakou nejlepší trasu bohatou na památky, byli bychom Vám vděčni. Děkuji. S pozdravem Hana a Leo.

Doporučujeme se dopravit do stanice metra Baldo degli Ubaldi. Nejrychleji se tam dostanete z letiště Fiumicino vlakem Leonardo Express, který Vás zaveze na Termini. Odtud pak metrem A směr Battistini, vystoupit na Baldo degli Ubaldi. Odtud po Via Egidio Albomoz k Via Aurelia a potom po Via della Madonna dei Riposo, která Vás dovede k Via di Torre Rossa. Vzhledem k zavazadlům a noční době bude možná lepší zajet o jednu stanici dále - na Cornelia a odtud jet ten kilometr taxi. Místo Leonardo Express za € 11,00 můžete jet o polovinu levnějším FR1 za € 5,50. Vystoupit musíte na Ostiense, odkud přejdete přímým průchodem na zastávku metra Piramide. Odtud pojedete metrem B směr Rebibbia, vystoupíte na Termini a odtud metrem A - viz výše. Lístek na metro stojí € 1,00. Na Termini můžete jet také autobusem . Pro případ, že by se let opozdil, podívejte se na naši odpověď ze dne 11.09.2009, 12:13. Trasu po památkách si naplánujte podle toho, co preferujete. Podívejte se na mapu.

# 09.10.2009, 11:38.
Chcela by som sa opýtať. Aké poznáte lodné spoločnosti, ktoré ponúkajú plavbu loďou po rieke Tiber? Ja som našla len jednu - loď Hop On - Hop Off za € 12,00. Inak, znamená to (podľa názvu), že môžem tú loď opustiť a znova do nej nastúpiť v priebehu 24 hodín na ten jeden lístok? Alebo môžem s týmto lístkom absolvovať len jednu 70. minútovú plavbu? Dajú sa lístky kúpiť priamo na lodi alebo sa musia dopredu rezervovať? Ďakujem za odpoveď. Janka.

Těch možností je několik, s různou úrovní služeb. Podívejte se na Battelli di Roma, kde najdete veškeré informace o provozní době, přístavech, cenách atd. Crociera Hop on - Hop off funguje přesně tak, jak jste napsala. Po dobu 24. hodin můžete na jeden lístek v ceně € 12,00 nastupovat a vystupovat podle potřeby. Lístky by se měly dát koupit na lodi a také v turistických informačních centrech s bílým i na zeleném podkladu. Lze je koupit i on-line na výše uvedených stránkách.