ITÁLIE 2008

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2008

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2008, 11:57.
Mám na Vás takovou prosbu. Jezdíme na dovolené individuálně svým autem. Mám k Vás prosbu o informaci, zda je možné sehnat a zajistit si trajekt z Trieste do Brindisi na červen 2009. Máme naplánovanou dovolenou a zajištěné ubytování v Nardó od 20.6. Napadla mě taková myšlenka, nejezdit po dálnici (stačila by zpáteční cesta ) a jet trajektem. Ale vůbec nemůžu sehnat jak se na ten trajekt dostat. Tak Vás o to moc prosím. Pokud to nebude možné, tak se předem omlouvám a přeji hezký den. Děkuji. Dana z Příbrami.

O spoji mezi Terstem a Brindisi nevíme. Většina trajektů z těchto přístavů směřuje do Albánie a Řecka. Doporučujeme Vám však dálnici. Právě dálnice A14 patří k těm nejkvalitnějším. Po sečtení všech nákladů (pohonné hmoty, mýtné) Vás přijde určitě o něco levněji než trajekt a hlavně výrazně se dopravíte rychleji.

# 30.10.2008, 16:51.
Chtěla jsem se zeptat, zda mi poradíte nejlepší a nejlevnější cestu z Prahy do Trieste. A pokud víte i aktuální ceny nafty. Moc by mi to pomohlo. Předem děkuji za odpověď. Karolína.

Optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Trieste. V Rakousku zaplatíte za desetidenní dálniční známku € 7,70 a za mýtné v tunelech na A10 celkem € 9,50. V Itálii na mýtném zaplatíte € 8,40. Mýtné při cestě zpět je stejné. Aktuální ceny nafty v Rakousku se pohybují kolem € 1,15/l, aktuální ceny nafty v Itálii kolem € 1,25/l. Výhodnější je tankovat mimo dálnice. My využíváme čerpací stanici Shell, kousek před italskými hranicemi v Arnoldsteinu. Sjede se z dálnice na Arnoldstein, na silnici se vydáte doprava, na kruhovém objezdu v Arnoldsteinu jedete rovně a na konci obce je čerpací stanice Shell.

# 23.10.2008, 23:12.
Vážení přátelé, byla jsem moc potěšena, když jsem objevila vaše stránky, ale hlavně obětavé rady a odpovědi. Hledala jsem nějaké poznatky o severní Itálii - Lignáno. Byla jsem na opředváděcí akci firmy Beck a zde jsem byla vylosována ještě s dalšími účastníky na slevu dovolené do Itálie - Lignano a mohu si vybrat ze 2 termínů. Buď od 6.-12.6.2009 nebo od 20.-27.9.2009. Máme v ceně (7.900,-Kč) hrazeny výlety do Grado, Terst, Benátky a Verona. Jelikož jsem byla v Itálii jen na Gargánu, kde bylo již v červnu horko, nemohu se rozhodnout pro který termín, nemohu to nikde na internetu nelézt, proto Vás prosím o radu. Doufám, že zbude i trocha času na koupání, mimo tyto výlety, ale mám obavy, zda bude již voda na koupání, ale zase si myslím, že v tomto termínu je delší den a já jsem typ, který se rád prochází navečer při moři a mám ráda i rušný život. O termínu v září jsem se dočetla z jednoho katalogu, že již kolem 20.9. více prší, ale je určitě ještě teplá voda, ale zase kratší den. Prosím ještě o sdělení, kdy je to v této oblasti trochu rušnější, i když vím, není to sezóna. Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem. Majka.

Je to přesně jak píšete. V první polovině června už bývá teplo, ale voda o něco chladnější. V letoviscích se na sezónu teprve chystají. Koncem září už bývá chladněji, deštivo, ale voda teplejší než v tom červnu. Už je po sezóně. My bychom volili červnový termín, který je z hlediska počasí stabilnější. Doporučujeme ještě si prověřit cenu v porovnání s jinými cestovními kancelářemi. V těchto termínech se dá běžně zakoupit dovolená (po odečtení dopravy) na severu Itálie pro čtyřčlennou rodinu. Nevíme však kompletní skladbu služeb, tak nemůžeme soudit. Každopádně si však doporučujeme v tomto případě prostudovat podrobně podmínky, případné příplatky na místě apod.

# 21.10.2008, 13:45.
Náhodou jsem objevila stránky Vaší rodiny a jsou opravdu krásné. Využiji tedy příležitosti a zeptám se: 1.) Chystáme se na podzimní prázdniny do Florencie a dočetli jsme se, že lze zakoupit výhodnou vstupenku do muzeí. Nikde však nemohu najít kolik stojí a kde ji koupit. 2.) Jaká je podle Vás nejvýhodnější trasa z Prahy? (Co se týká financí i času). Předem děkuji za odpověď. Iva.

Bohužel o takové vstupence nevíme a nejsme si jisti, zda vůbec existuje. Veškeré informace o muzeích ve Florencii najdete na portále firenzemusei.it. Najdete tam ceny i otevírací doby. Některá muzea mají vstup zdarma. Ve většině existují i speciální ceny - poloviční od 18 do 25 let, zdarma do 18 a od 65 let. Vstupenky se prodávají přímo v muzeích. Do nejnavštěvovanějšího muzea - Galleria degli Uffizi, doporučujeme však dopředu rezervaci - lze např. přes portál b-ticket.com. Nejvýhodnější trasa z Prahy do Florencie je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona - Modena - Bologna - Florencie. V Německu se za dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte za desetidenní dálniční známku € 7,70 a za průjezd Brennerem v jednom směru € 8,00. Mýtné v Itálii Vás přijde na € 26,80 v jednom směru.

# 18.10.2008, 20:13.
Ráda bych se Vás jen zeptala, zda nevíte, kde v Praze zastavuje autobus Miláno - Bolzáno - Praha, který by měl jezdit každou neděli a čtvrtek do ČR. Monika.

Jedná se o linku společnosti Tourbus, která jede z Milána přes Bolzano, Innsbruck, Salzburg, České Budějovice a Prahu do Brna. Jezdí každý čtvrtek a neděli, z Milána a vyjíždí ve 13:00 a v Praze na ÚAN Florenc je v 5:00 následující den.

# 16.10.2008, 21:13.
Jaká je vhodnější cesta do Bologně (jaké poplatky). Přes Mnichov nebo přes Rakousko do Itálie? Za odpověď děkuji. Martin.

Na trase Salzburg - Villach - Tarvisio - Mestre - Bologna zaplatíte v Rakousku na mýtném € 9,50 (Tauerntunnel) a v Itálii € 19,80. Na trase Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna zaplatíte v Rakousku na mýtném € 8,00 (Brenner) a v Itálii € 21,30. Mýtné při cestě zpět je stejné. V obou případech zaplatíte ještě € 7,70 za desetidenní rakouskou dálniční známku. Cena je tedy naprosto stejná. Rozhodující pro Vás je tedy to, odkud vyjedete a jaká trasa je pro Vás kratší. V případě že pojedete z Moravy přes Graz, neplatí se v Rakousku kromě dálniční známky žádné jiné poplatky.

# 16.10.2008, 10:27.
Chtěl bych se Vás zeptat na tuto otázku. V červnu 2009 bych chtěl jet na dovolenou k moři do Kalábrie a chtěl bych vzít s sebou své dva psy - jednomu jsou dva roky a má složené canisterapeutické zkoušky, druhému bude v době plánované dovolené jeden rok. Neznáte nějakého autobusového dopavce, který by vzal do autobusu také psy? Milan.

V MHD je to věc běžná, v mezinárodní autobusové přepravě budete hledat velice těžko. O žádném takovém dopravci nevíme. I kdybyste přepravce našli, zvažte prosím, zda toto bude pro Vašeho psa to nejlepší. Cesta autobusem je úplně něco jiného než cesta autem. Cestu autem můžete svému čtyřnohému miláčkovi kompletně přizpůsobit. V autobuse to možné není.

# 15.10.2008, 08:32.
Rádi bychom v příštím roce autem na Elbu. Mohli byste nám poradit cestu z Benešova, ceny poplatků na dálnicích, jakým trajektem, a zda lze zařídit ubytování přímým kontaktem s majitelem, nebo přes agentury? Děkuji R.

Vaše optimální trasa je následující: Benešov - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Bolzano - Trento - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Livorno - Cecina - Piombino. V Německu se za dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte za jednu desetidenní dálniční známku € 7,70, za průjezd Brennerem € 8,00 a za mýtné v Itálii v úseku Brennero - Piombino celkem € 17,60. Informace o trajektu Piombino - Portoferrario najdete v naší odpovědi ze dne 25.08.2008, 13:19 (viz. níže). Ubytování lze zajistit samozřejmě oběma způsoby. My většinou máme zkušenosti, že ubytování přes velké tour operátory je levnější než na přímo. Doporučujeme však nejdříve naplánovat pobyt, výlety atd. a potom na základě toho hledat ubytování v místě s optimální polohou vzhledem k výletům.

# 08.10.2008, 20:39.
Chtěla bych se zeptat zda je nutné na rezervaci lodního lístku uvádět číslo občanského průkazu. Děkuji za odpověd. Sára.

Doposud jsme se v on-line formulářích lodních společností s tímto nesetkali. Většinou chtějí kromě základních kontaktních údajů jen jméno, příjmení, datum a místo narození všech pasažérů, v případě přepravy auta údaje o autě. Většinou vše směřuje ke správnému stanovení ceny. Záleží na tom, jaké rezervační podmínky má konkrétní společnost. Pokud číslo cestovního dokladu po Vás vyžadují a Vám se to nelíbí, nezbývá, než zkusit jinou cestovní společnost. Pokud už jiná společnost konkrétní trajekt neprovozuje, potom Vám nezbývá, než cestovat bez předchozí rezervace a nebo se podřídit.

# 27.09.2008, 21:26.
Náhodou jsem na internetu narazil na vaše stránky. Na poslední chvíli se chystám do Itálie a stále nevím, kolik potřebuji na poplatky na dálnice v Itálii. Pojedu s dodávkovým vozem WV transportér. Nevím, zda je to jiná sazba než u osobního vozu. Pojedu přes Mnichov na Brenner. Odtud pojedu do Verony a potom pokračuji do Ravenny. Zpět trochu jinou trasou okolo Benátek stále na sever do Rakouska. Rád bych alespoň přibližně věděl, kolik potřebuji. Třeba formou kolik v průměru stojí poplatek 100 km dálnice. Rád budu za jakoukoliv informaci. Děkuji. Bárta.

Podrobněji o způsobu kalkulace mýtného v Itálii jsme odpovídali v otázce ze dne 18.06.2008, 12:06. Váš automobil spadá do kategorie B, tedy dvouosé s výškou větší než 1,3 m od přední osy. Mýtné na trase Brennero - Ravenna Vás přijde na € 26,00, na trase Mestre - Tarvisio na € 12,10 nebo € 24,70 na trase Ravenna - Tarvisio, pokud pojedete z Ravenny po Autostradě přes Bolognu. My však doporučujeme jet z Ravenny po pobřežní silnici a na autostradu se napojit až u Mestre. Je to pěkná cesta a po sezóně zřejmě i dost prázdná. Jinak rozdíl u mýtného mezi běžným osobním automobilem (kategorie A) a Vaším je minimální - pohybuje se v desetinách €.

# 19.09.2008, 13:31.
Potřeboval bych poradit. Jedná se o vytvoření objednávky přímo pro tento kemp - Spina Camping Village. Jaké máte zkušenosti s objednávkou pobytu v italském kempu přímo přes internetové stránky? V příštím roce 2009 (červenec) plánujeme zakoupit pobyt v tomoto kempu v maxi karavanu (2 rodiny - 2 karavany). Takže bychom využili období po novém roce se slevou. Ale nevím, jak na to. Vím, že pokud odešlu objednávku, tak se musí platit depozit na jejich účet. Ale již nevím, kdy se doplácí zbytek a zda se mohu spolehnou na takovou objednávku. Nikdy jsem to ještě nezkoušel,vždy jsem platil pobyt u nějaké naší CK. Poraďte, jak si počínat. Děkuji. Roman.

On-line objednávky a rezervace bychom se nebáli. Je to už běžná záležitost a čím dál tím více ubytovacích zařízení bude tuto formu objednávky preferovat. Ve Spina Camping Village obdržíte po uhrazení depozitu voucher (elektronický), na základě kterého potom na místě budete ubytovaní. Doplatek zaplatíte na místě. Voucher má stejnou váhu, jako voucher, který obdržíte od CK.

# 19.09.2008, 09:44.
Máme ještě přes týden dovolené, a chtěli bychom se ještě jednou tento rok vydat do Itálie.Termín 27.9.-9.10. Prostě jen tak se podívat, občas se vykoupat. Je nám jasné, že už nebudou třicítky, ale do deště bychom teda nechtěli. Nevíte náhodou jaké má být v tomto termínu v Itálii počasí? Za druhé bych se chtěl zeptat, jakou oblast byste nám s dětmi 5+2 roky doporučil, aby pokud nebude počasí na koupání bylo možné také něco z Itálie vidět a poznat s ohledem na dvě malé děti? Jinak náš postřeh z dovolené z Chorvatska a Itálie (sever). Určitě bych pro rodinu s dvěmi malými dětmi doporučoval Itálii (a severu bych se nebál). Pro děti jsou hezčí a větší pláže, střediska živější a vybavenější. Města jsou také větší, takže je kam se podívat, pokud zrovna nechcete ležet na pláži. Chorvatská střediska nám přišla malá, a pokud se zrovna nechcete koupat, není moc co dělat. Byli jsme na Makarské, Baška Voda, Makarská, Podgora, Brela. Vše na jedno brdo, malé vesničky s malými plážemi, pár stánků. Pro děti nevhodné pláže, kamenité, a tři metry od břehu už pro děti velká hloubka. Na prostředí je znát komunistická a válečná minulost. Pokud bychom měli doporučit rodině s malými dětmi, tak jednoznačně Itálie. A jinak, jak čtu recenze, že Chorvaté se neumí chovat, že se chovají k Čechům povýšeně, tak musím říct, že z naší zkušenosti to není pravda. Byli milí, stále se ptali, zda něco nepotřebujem, číšníci v pohodě, nikdo na nás nebyl protivný. Na Chorvaty jako lidi nemůžem říct jediné špatné slovo. Jinak děkuji za odpověď na mé otázky ... Milan.

Dlouhodobá předpověď říká, že teploty budou lehce nad 20 stupňů (čím jižněji, tím tepleji - více k 25. První tři dny má být slunečno a od 30. září má pršet. Víceméně je tato předpověď stejná pro celé východní pobřeží i Kalábrii. Doporučujeme sledovat před odjezdem předpovědi, kde se objeví postupně i výhled na říjen - weather.com a meteo.it. Pokud nechcete jet příliš daleko, doporučujeme např. Palmovou riviéru, konkrétně San Benedetto del Tronto. Nabízí mnoho možností procházek po promenádě, výletů do historických městeček v okolí nebo návštěvu např. námořního muzea. Klasické atrakce pro děti jako jsou zábavní parky, aquaparky atd. budou už v tomto období zavřené.

# 12.09.2008, 12:22.
Máme dotaz, rádi bychom jeli na víkend do Mirabilandie, ale nejsme si jisti, zda inzerované jednodenní ubytování na jejích internetových stránkách funguje a zajistí nám ho při příjezdu. Máte nějakou zkušenost? Děkuji za odpověď. Petra.

Osobní zkušenost nemáme, ale dva nebo tři naši návštěvníci to už využívali. Doporučujeme on-line objednávku (dostanete se tam přes odkaz na stránkách zábavního parku Mirabilandia. Po zaplacení obdržíte e-mailem voucher, na základě kterého se ubytujete a obdržíte vstupenky do Mirabilandie. Společnost má v okolí nasmlouvané 3. až 4. hvězdičkové hotely. Podle našeho názoru je už nabídka ubytování v oblasti vyšší než poptávka. Výhodou nákupu v balíčku se vstupenkami je skvělá cena a fakt, že máte vše dopředu zařízené. Pokud pojedete bez předchozí rezervace, doporučujeme si dopředu prostudovat termíny. Otevřeno je jen do poloviny října a v současné době už pouze o víkendech.

# 12.09.2008, 11:12.
Mám na vás prosbu. Za týden se chystáme s 2 malými dětmi na 14 dní do San Benedetta del Tronta. Poraďte mi, prosím, nějaké tipy, kam se s dětmi podívat v případě něpřízně počasí. Trošku mě vylekala předpověď, která hlásí prudké ochlazení. Víme, že jedeme po sezóně, ale zda jsou v Trontu nějaké parky, či krytý bazén, či poblíž ZOO nebo nějaká velká herna. Děkuji moc, třeba počasí vyjde a my budeme spokojeni na písku u moře. Děkuji předem za Vaši odpověď. Petra.

Té předpovědi se nebojte. San Benedetto del Tronto je hodně na jihu, ty předpovědi se týkaly hlavně chorvatského pobřeží a severu Itálie. Na Palmové riviéře má podle předpovědí pršet do pátku, potom už se má vyjasňovat a maximální teploty (přes den) se budou pohybovat kolem 25 stupňů. Doporučujeme před odjezdem se podívat na server weather.com a sledovat města Ancona a Pescara. San Benedetto leží někde uprostřed. Stejně tak se můžete podívat přímo na server meteo.it, kde jsou předpovědi pro turistické destinace. Když kliknete na oblast, kde se přibližně SBT nachází, můžete si ho potom se seznamu turistických oblastí dohledat. Předpověď potvrzuje tu výše uvedenou. Krytý bazén v San Benedetto del Tronto je - Piscina comunale Gregori. Vstupné je € 4,40 za dospělého a € 3,30 za dítě. V září je však uzavřený z důvodu údržby a úprav. S dětmi můžete za nepříznívého počasí především relaxovat na procházkách po promenádě, v přístavu, na různých dětských hřištích atd. V SBT se nachází několik muzeí. Pro děti může být zajímavé námořní muzeum. Jmenuje se Museo delle Anfore a je na Viale Colombo (u přístavu). Neplatí se tam vstupné a otevřeno je mimo sezónu od 9:00 do 13:00. V pondělí je zavřeno. Trhy se konají každé úterý a pátek. Nejbližší zoologická zahrada je však až v přibližně 100 km vzdáleném Falconara Maritima (za Anconou) - Parco ZOO Falconara. Můžete také navštívit středověká města: Aquaviva Picena (7 km), Offida (20 km), Fermo (35 km) a Ascoli Piceno (35 km). Především to první je šperkem celé oblasti. Doporučujeme v místě navštívit turistickou informační kancelář - Azienda di Promozione Turistica Marche IAT na Viale delle Tamerici, kde Vám určitě poskytnou maximum informací o místních možnostech. Přejeme Vám, aby Vám počasí vyšlo a náhradní plány nebylo třeba sestavovat. Dejte nám potom vědět, jak Vám dovolená vyšla.

# 10.09.2008, 16:17.
Děkuji za rady. Již jsem se vrátil z cestování po Sardinii. S plynem jsem celkem neměl problém v Itálii ani v Německu. Vždy to nějak vyšlo s malým dojezdem na benzin. A jenom pro vaší zajímavost. V Německu se prodává u těchto stanic mapa celé Evropy se seznamem čerpacích stanic na plyn. Já jsem to zakoupil. Dokonce tam je i ČR. V Itálii jsou označeny GPL. Zdraví Vás Aleš.


Děkujeme za Vaši zprávu a cennou informaci o mapě čerpacích stanic LPG v Evropě. Jsme rádi, že Vaše cesta na Sardinii byla bezproblémová.

# 08.09.2008, 11:28.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jaké bude počasí v době od 13. - 21.9. v Bibione. Slyšela jsem, že touto dobou je v Bibone mrtvo a půlka restaurací zavřená? Děkuji za odpověď. Martina.

Podle předpovědi má být v Bibione do 11. září slunečno, 12. a 13. září bouřky, 14. a 15. září trvalý déšť a od 16. září opět slunečno. Teploty od 13. do 21. září v rozmezí 23 až 26 stupňů. V noci počítejte s teplotou kolem 17 stupňů. Jedná se o předpověď serveru weather.com pro blízké Benátky (Venice) nebo Terst (Trieste). Jako každá předpověď, může se i tato mýlit. My tady sledujeme počasí pravidelně, jak před dovolenou, tak i doma. Většinou byla tato předpověď přesná. Doporučujeme se ještě před odjezdem podívat na aktuální upřesněnou předpověď. Jedete už po sezóně, počítejte tedy s tím, že spousta atrakcí, barů, diskoték apod. už bude zavřena. Každopádně i tak je tam možné strávit pěknou dovolenou. Záleží jen na Vás, jak ji prožijete.

# 07.09.2008, 23:56.
12. září se s přáteli chystáme navštívit San Benedetto del Tronto a protože je nám 18 - 20 let, rádi navštěvujeme bary a diskotéky. Máte nějakou zkušenost s nočním životem v San Benedettu? Nebo nějaké tipy? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Šárka.

V San Benedettu del Tronto je spousta kavárniček, restaurací, pizzérií, barů, diskoték a noční život je tam velice pestrý. Přededevším poblíž palmové promenády. Jedete však už po sezóně, počítejte tedy s tím, že hodně toho bude už pozavíraného (především diskotéky). Nevidíme však problém v tom, najít si v té široké nabídce bar s diskotékou, kde bude otevřeno a kde se Vám bude líbit.

# 04.09.2008, 23:00.
Chtěl jsem se zeptat, kde by se dalo zjistit, zda je v Bibione nějaká kavárna či jiné zařízení, kde by bylo možné se připojit na internet přes wi-fi zónu. Děkuji za odpověď. S pozdravem P.

V Bibione, části Pineda, je wifi hotspot společnosti Boingo. Není to zdarma, ale za rozumnou cenu - přibližně 20 USD za měsíc. Co se internetových kaváren týče, v Bibione jsou, ale kde přesně nevíme. Na některých místech jsou počítače s připojením k internetu umístěny i v hernách. Nejrozšířenější je internet v ubytovacích zařízeních. Některé čtyřhvězdičkové hotely mají přímo ve společných prostorách Free Wifi (např. Hotel Palace, Hotel Bellevue). Jinde to bývá většinou za poplatek (i v kempech apod.). Doporučujeme se zkontaktovat s Vaším ubytovatelem a na tuto možnost se dotázat. Pokud ještě nemáte vybráno, potom doporučujeme vybírat s ohledem na přítomnost internetu.

# 04.09.2008, 17:37.
Rád bych se zeptal zda máte zkušenosti s nabídkami našich českých CK. Jedná se mi o to, že málokterá naše CK nabízí ubytování v Itálii v kempu přímo v chatce nebo v mobilhoumu. Většinou, pokud jde o kemp, tak ubytování je ve stanech a karavanech. Jedná se mi o oblast kolem parku Mirabilandia, myslím tak v okolí do 40 km od tohoto parku. Nechci si objednávat pobyt přes nějakou Italskou CK, protože mi vadí cizí formuláře a mám strach, že bych to asi špatně objednal. Jedná se mi jen o pobyt. Ať hledám jak hledám, tak jsem toho ještě moc nenašel. Proto prosím o jakékoliv kontakty na naše CK s takovouto nabídkou. Předem moc děkuji za odpověď. Roman.

8 km od Ravenny, u které se Mirabilandia nachází, je Camping Classe, ve kterém se lze ubytovat v mobilhomech pro 4 osoby. Mobilhomy mají rozlohu 28 m2, dvě ložnice, sprchu, wc, TV, terasu, kuchyňku s lednicí, v létě klimatizaci, na jaře a na podzim topení. Ke čtyřem dospělým je možné ubytovat i jedno dítě. V ČR prodává toto ubytování např. cestovní kancelář Autoturist - Itálie / Emilia Romagna / Lido di Dante / Camping Classe.

# 03.09.2008, 19:30.
Děkuji za všechny rady, takže asi zkusím Cheb ... když už to není uzavřené, ty odkazy jsou skvělé, ale moje němčina je nulová, takže si toho moc nepřečtu. S tím Chebem souhlasíte? Jinak jste super, takový web a rady co dáváte všem jsou vážně super. Děkuji. Daniel.

Kdyby tam ta uzavírka byla trvalá, tak bychom přes Cheb nejeli, pokud je to ale takhle variabilní, tak bychom jeli tudy. Do konce týdne se to určitě změní i na jiných místech, v Německu a Rakousku to není jako u nás, pracuje se tam nepřetržitě, aby se omezení zrušila co nejdříve. V případě té desetikilometrové uzavírky potřebovali zřejmě odklonit celý směr buď z důvodu havárie nebo nějakého velkého úkonu (pravděpodobně stavebního charakteru, protože od začátku prázdnin se tam v těch místech pořád něco děje).

# 03.09.2008, 10:20.
Děkuji za informace, pojedu tedy směr Plzeň - Rozvadov ... jen mám ještě jednu prosbu, kde koupím rakouskou dálniční známku? V Německu, poblíž hranic s Rakouskem na čerpací stanici? Děkuji. Daniel.

Dá se koupit i u nás, jsou ale předražené - Shell apod. si účtují s kurzem přes 30,- Kč za €. Normálně se zastavte u čerpací stanice před hranicemi s Rakouskem a kupte si desetidenní za € 7,70. Pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si hned druhou i na cestu zpět (vyplatí se to oproti dvouměsíční) - nezapomeňte si je nechat označit. Ještě k těm uzavírkám, mění se to každým dnem, doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství na serveru adac.de. Včera tam ještě byla ta desetikilometrová uzavírka na A93, dnes už tam není. Přibyla tam nějaká omezení na A8 před Salzburgem, bude to ale něco malého. Doporučujeme se před odjezdem podívat na mapu aktuální situace. V Rakousku je možné to stejné sledovat na serveru asfinag.at. Jsou tam také webové kamery.

# 03.09.2008, 00:05.
Na vašich stránkách jsem se dočetl mnoho zajímavostí ohledně Itálie hlavně potom Sicílie. Měl bych dotaz. Nevíte prosím jaké jsou aktuální ceny pohonných hmot na italském území? Děkuji. S pozdravem Luděk.

Benzin se pohybuje kolem € 1,47, diesel kolem € 1,44 a GPL kolem € 0,67 za litr. Jedná se o průměrné ceny, které se liší podle společnosti a podle lokality. Na dálnicích jsou ceny lehce vyšší, v případě samoobslužných stojanů (self service, fai date) lehce nižší. Informaci o cenách najdete na portále prezzibenzina.it nebo na stránkách jednotlivých společností: např. Q8 - (konkrétní čerpací stanice).

# 02.09.2008, 22:31.
Ta objížďka je tak komplikovaná? Já se díval na cestu přes Plzeň a Rozvadov a přijde mi to časově dost zajížďka. Pokud je to však komplikované přes Cheb, nechám si poradit. Děkuji. Daniel.

Určitě ne, jede se ale 10 km mimo dálnici po náhradní trase s dopravními omezeními. Záleží hodně na konkrétní dopravní situaci v konkrétním termínu. Pokud by byl hustější provoz, mohou se tvořit kolony. Proto to vyhodnocujeme jako možné riziko. Na druhé straně v sobotu už může být vše jinak. Situace se na tomto úseku mění od začátku prázdnin často.

# 02.09.2008, 21:24.
Mám na Vás obrovskou prosbu. V sobotu vyjíždíme s rodinou do Lignana a hned poprvé autem. Chtěl bych Vás požádat o radu, zda jet z Chomutova přes Dolní Dvořiště a nebo zdali jet přes Rozvadov a Mnichov. Dále Vás chci požádat o vyčíslení poplatků s cestou spojených. Děkuji moc. J.

Ideální by bylo se dostat co nejdříve na německou dálnici (Karlovy Vary - Marktredwitz) a jet přes Mnichov, Salzburg, Villach, Tarvisio. Vzhledem k tomu, že je na německé A93 asi 10 km dlouhá uzavírka v úseku Falkenberg - Windischeschenbach, doporučujeme jet přes Rozvadov a dále stejnou trasou přes Mnichov. Na německých dálnicích se neplatí, v Rakousku je třeba zakoupit dálniční známku (desetidenní á € 7,70), na A10 zaplatíte za tunely celkem € 9,50 a na mýtném v Itálii v úseku Tarvisio - Latisana celkem € 8,10. Mýtné na cestě zpět je stejné.

# 02.09.2008, 20:30.
Vaše informace na stránkách jsou super a proto se dovolím zeptat také. V půli září jedeme do Cavallina a v případě chladnějšího počasí Vás prosím o tipy na zajímavá místa v okolí, které by bylo možné navštívit. Ještě jsem se chtěl zeptat, zda nevíte, zda jsou cyklostezky v těchto místech, popřípadě jejich mapy někde ke stažení? Hezký den Vám přeje Mirek.

Největší turistickou perlou v nejbližším okolí jsou samozřejmě Benátky. Vypravte se tam lodí z Punta Sabione, konkrétní aktuální tip na dopravu najdete v otázce ze dne 31.08.2008, 14:04. - Benátky. Tam najdete také spoustu dalších informací o dopravě, památkách atd. Dále doporučujeme navštívit Caorle s historickým centrem. Můžete se vypravit i na výlet lodí po okolních lagunách. Pokud máte děti, určitě uvítají výlet do Lignana. Nachází se zde zoologická zahrada Parco ZOO Punta Verde. Další atrakce Gulliverlandia je od poliviny září zavřená. Dalším zajímavým historickým městečkem je Portogruaro. Na jih od Benátek potom doporučujeme návštěvu městečka Chioggia, na západ města Padova, na severovýchod Trieste (tipy na výlety v odpovědi ze dne 21.07.2008, 20:01. - viz. níže). Aquaparky v Lido di Jesolo, Caorle a Lignanu budou už pravděpodobně zavřené. Oficiálně se zavírají do poloviny září. Co se cyklostezek týče, je tento kraj pro cyklisty poměrně bohatý. Veškeré informace o zdejších cyklostezkách najdete na portále provincie Venezia.

# 02.09.2008, 09:00.
Můžu se vás zeptat? Od 9.9 - 20.9.2008 jsme si zaplatili dovolenou v městečku Silvi Marina, rezidence Elena Club Resort. Dva dospělí + dítě. Žena je ve čtvrtém měsíci těhotenství a proto bychom rádi vyjeli již 8.9. a přespali v Caorle. Můžete nám říci, za kolik se dá sehnat nocleh na jednu noc a kde? A ještě bych se zeptal jak by vypadala cesta, kdyby jsme se v Itálii chtěli vyhnout dálnici a jeli po silnici u moře, zda by to pro nás byla zajížďka a jak by to vyšlo časově. Děkuji za odpověď. Pavel z Jihlavy.

Ubytování v Caorle všech cenových kategorií najdete na portále caorle.it. Najdete tam i seznam agentur, u kterých lze ubytování zakoupit.Ceny v levnějších hotelích se pohybují kolem € 30,00 za osobu a noc. Cesta mimo dálnici po východním pobřeží je popsána v našich reportážích Kalábrie 2002, Gargano 2003 a Gargano 2007. Dle našich zkušeností však doporučujeme mimo dálnici jen následující úseky: Tarvisio - Gemona, Mestre - Rimini. Časově jízda mimo dálnici po celém východním pobřeží vychází o mnoho déle. Záleží hodně na dopravní situaci.

# 01.09.2008, 20:48.
Kde prosím Vás zjišťujete počasí, že víte, že má být v září teplo, slunečno, a na severu občas pršet? Děkuji. M.

Máme dobré zkušenosti s portálem weather.com. Mají tam i desetidenní předpovědi nebo přesné předpovědi na několik hodin dopředu. Podle tohoto serveru jsme si vždy plánovali dny na dovolené. Většinou měli předpověď přesnou. Hodinové předpovědi zase používáme u nás v ČR a hodně nám to pomohlo. Není to samozřejmě stoprocentní, ale to u počasí není nikdy.

# 01.09.2008, 19:22.
Chtěl jsem se Vás zeptat na to, zda je začátkem září v Itálii a Chorvatsku ve stejné vzdálenosti stejné počasí, nebo je třeba v Itálii jistota lepšího počasí? Děkuji za radu. M.

Počasí je přibližně stejné. Je ale třeba srovnávat oblasti na stejných rovnoběžnách. Tzn. např. Bibione a Caorle odpovídá slovinskému pobřeží, oblast mezi Benátkami a Ravennou odpovídá Istrii a ostrovům Rab a Krk, Rimini odpovídá Zadaru, Palmová riviéra oblasti mezi Splitem a Dubrovníkem, Apulie s Garganem odpovídá Albánii, Kalábrie potom Řecku, Sicílie Řecku nebo Tunisu atd. Existují samozřejmě místní odlišnosti podle vzdušného proudění a poloze hor atd. První polovina září však bude teplotně nadprůměrná. Předpověď počasí je pro východní Itálii velice příznivá - i na severu teploty od 26 stupňů až do 30 stupňů. Na severu však bude občas už pršet. Palmová riviéra, Gargano atd. - nádherné slunečné počasí.

# 01.09.2008, 12:09.
Chystáme se příští týden do Itálie vlastním autem, a tak bych vás chtěl poprosit o radu či o tipy: 1) jak je v Itálii u benzínek označován benzín Natural 95? 2) slyšel jsem, že některé stojany jsou s obsluhou a některé jako samoobsužné (s nižší cenou) - jak jsou ty samoobslužné označeny? 3) je v Itálii velký rozdíl v ceně benzínu na dálnici a mimo ni (jinými slovy vyplatí se sjet kvůli tankování z dálnice podobně jako v Rakousku)? 4) už dříve jste mi napsal, že krátké "přenocování" či "dospání se" u italských dálničních benzínek s odpočivadly není problém. Můžete mi poradit nějakou konkrétní před Mestre (resp. mezi Udine a Mestre)? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Zdeněk z Brna. P.S. Vaše cestovatelské internetové stránky jsou moc bezva!

Natural 95 je označován jako Senza Piombo. Samoobslužné stojany jsou označované jako "Fai date" nebo také "Self service". Z dálnice se nevyplatí vzhledem k mýtným procedurám sjíždět (z praktických důvodů). Ceny mimo dálnici jsou skutečně nižší stejně jako je tomu v Rakousku, doporučujeme však natankovat plnou v Rakousku mimo dálnici. Pokud Vám nevystačí benzin do cílové destinace v Itálii, doporučujeme dotankovat na autostradě jen na dojezd s dostatečnou rezervou. Na místě už získáte přehled o místních cenách a plnou natankujete u nejvýhodnější čerpací stanice. Může to být výhodnější než naslepo sjet z dálnice a tankovat plnou. K odpočinku jsou vhodná místa, kde je Autogrill, na A4 např. Fratta Nord (450,60 km - za sjezdem Latisana), Calstorta Nord (425,7 km - za sjezdem Cessalto). Nebo také ještě před Udine Ledra Ovest ještě na A23 za Gemonou.

# 29.08.2008, 16:54.
Měla bych na Vás opět dotaz. Nevíte kolik stojí vstupné do Mirabilandia v Ravenně a do Aquaparku v Chioggia? Jsme 4 dospělí a 2 děti. Funguje v Itálii také nějaké rodinné vstupné? Mnohokrát děkuji za odpověď.

V Mirabilandia se platí vstupné € 28,00 za dospělou osobu, € 22,00 za děti do 150 cm a 12 let věku. Děti do 100 cm mají vstup zdarma, nemají však přístupné všechny atrakce (ty, které neodpovídají jejich věku). V ceně jsou všechny atrakce. Do Mirabilandia Beach je třeba zakoupit zvláštní vstupenku ve výši € 8,00, dítě € 5,50. Letos platí promoakce, spočívající v tom, že vstupné platí na dva po sobě následující dny. Ten druhý den jsou některá omezení - např. parkovné není v ceně, neplatí pro Mirabilandia Beach, neplatí v určité dny - viz web, atd. Aquapark Idrofollie se v Chioggii nachází v části Sottomarina Lido. Vstupné je € 10,00 za osobu. V ceně je slunečník a lehátko až do vyčerpání kapacity. Parkovné je v ceně (s vyjímkou od 1. do 20. srpna, kdy stojí € 4,00). Rodinné vstupné v těchto dvou atrakcích není. Obecně v Itálii se moc tato sleva nevyužívá. Preferují spíše skupinové slevy, seniorské slevy, kombinované vstupné atd.

# 28.08.2008, 19:13.
Hezký den přeji! Chceme se s přítelem vydat na cestu autem do Caorle, jelikož je přítel tvrdohlavý, tak si to usmyslil. Chce navštívit aquapark a nějaké kolotoče - takový zábavný den. Já už jsem z toho nešťastná, protože pořad vysedáváme u internetu a hledáme ubytování. Nevíte o nějakém hezkém poblíž všech těch atrakcí? Už se nemůžu dočkat dovolené a pořad nevíme kam jet. Pokud můžete, poraďte mi nějaká místa v Itálii, kde se dá hezky strávit dovolená i teď v září a hlavně i u moře. Chceme vyjet 3.9 - 12.9. Moc Vám děkuji za odpověd. Renča.

Veškeré informace o Caorle včetně ubytování najdete na stránkách portále caorle.com a caorle.it. Najdete tam i několik zajímavých last momentů. Akvapark Aquafolie a lunapark se nacházejí hned vedle sebe nedaleko historického centra (viz.plánek: Aquafolie - Informazioni - Mappa). Tam tedy hledejte uvytování toho typu a cenových relací, které Vám vyhovují. Počítejte však s tím, že je to sever Itálie. Počasí v první polovině září tam může být pěkné, může se to však také zvrtnout. Stabilnější počasí hledejte v září od Palmové riviery (San Benedetto del Tronto, Alba Adriatica, …) směrem dolů na jih. Např. Gargano může být zajímavá volba.

# 28.08.2008, 16:09.
Děkuji za odpověď. Zítra jedem tak se těším. Mám ještě 3 otázky! Pro řízení auta stačí náš řidičák nebo ne? Máme 2 starší z 1998 roku a holky ty nejnovější. A prý existuje nějaká ohlašovací povinost? Povolený alkohol v krvi pro jízdu autem je v Itálii 0,8 promile? Děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem Michal.

K řízení potřebujete národní řidičský průkaz, malý technický průkaz a zelenou kartu. S nejnovějšími řidičskými průkazy by problém neměl být, k těm starším doporučujeme si nechat vystavit mezinárodní řidičský průkaz (není to povinnost, jen jistota). Více k této otázce najdete v naší odpovědi ze dne 17.06.2008, 17:25. - viz. níže. Přihlašovací povinnost: přiznáváme, že jsme to nikdy neřešili a nikdy jsme se tím nezabývali. Možná to byla chyba, možná jsme dělali dobře. Ještě když byly na hranicích kontroly, tak jsme si vyžádali do pasu razítko, abychom měli důkaz pro případnou kontrolu, že jsme nepřekročili hranici 3. měsíců pobytu. Všude se uvádí, že přihlašovací povinnost je do osmi dnů od začátku pobytu při pobytech do 3. měsíců a je třeba se přihlásit na policejní úřadovně. Za turisty to vyřizují ubytovatelé. Při pobytu nad 3 měsíce je potom třeba se přihlásit na ohlašovně městského nebo obecního úřadu v místě pobytu. Tato interpretace (do 3. měsíců) je však v rozporu se Směrnicí Evropského parlamentu a rady ze dne 24. dubna 2004 o právu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států. V Kapitole III Právo pobytu, článěk 6 - Právo pobytu po dobu do tří měsíců: odstavec 1. Občané Unie mají právo pobytu na území jiného členského státu po dobu až tří měsíců, aniž by podléhali jakýmkoli podmínkám či formalitám s výjimkou povinnosti být držitelem platného průkazu totožnosti nebo cestovního pasu. Toto potvrzují i informace na stránkách MZV, kde je uvedeno, že "při pobytu delším než tři měsíce je zapotřebí se příhlásit k pobytu na ohlašovně příslušného obecního úřadu dle místa pobytu. Pro pobyty kratší tří měsíců se nevyžadují žádné formality." Alibisticky se však odkazují na stránky italské policie a jejich aktuální informace. A tam je uvedeno (od března 2008), že při pobytech do tří měsíců na území Itálie smí občan podat přihlašovací prohlášení pomocí tohoto dokumentu na policejní úřadovně. Policejní úřadovna mu vrátí řádně potvrzenou kopii. Na těch stránkách jsou i odkazy na příslušné zákony, kde to je dopodrobna definováno a vysvětleno. Nejsme však tak dobře znalí italského jazyka, abychom se v tom správně vyznali. Je možné, že když občan smí, tak je to jen kvůli tomu, aby získal pro sebe potvrzení, kterým při případné kontrole prokáže délku pobytu (kratší než 3 měsíce) - je to ale jen naše domněnka. Osobně bychom to neřešili. Tolerovaný alkohol v krvi je v Itálii stejně jako v Rakousku 0,5 promile. Doporučujeme však nulovou hladinu. Alkohol v krvi je za volantem nebezpečný v jakémkoliv množství.

# 28.08.2008, 14:54.
Náhodně jsem narazila na Vaše stránky při shánění informací o Itálii a ráda bych Vám položila dotaz. V sobotu 6.9. se chystáme na dovolenou v Itálii. Nejedeme však přes cestovní kancelář, ale ubytování bychom si chtěli zajistit až na místě. Na internetu jsme si vyhlédli Villaggio Lido Del Sole. Chtěla bych se zeptat, zda s tímto místem máte zkušenosti. A obecně bych se chtěla zeptat na Vaši zkušenost se zajišťováním ubytování přímo na místě, zda v září je dobrá šance něco sehnat nebo bývá obsazeno. Případně bych ocenila Váš tip na místo pobytu v severní Itálii a doporučení na výlety s dětmi (8 a 13 let). Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek léta. V.

S tímto komplexem nemáme zkušenosti. Mělo by to však být standardní apartmánové ubytování. Pro děti spousta možností - dětské hřiště, dětský bazén, zahrada. Výhodou je klidná poloha části Lido del Sole, nevýhodou je vzdálenost od moře půl kilometru. Lido del Sole se nachází mezi částmi Pineda a Spiaggia. Pokud budete hledat ubytování na místě, doporučujeme se obrátit na místní agentury. Jejich seznam najdete na portále bibione.com. Můžete si tam prohlédnout veškeré ubytovací kapacity v Bibione včetně cen a umístění. V září už by měla být situace lepší než v hlavní sezóně. My bychom však pro jistotu volili cestu rezervace. S ubytováním Vám může pomoci i turistická informační kancelář (2x - Via Maja a Via dello Zodiaco). Pro děti je v Bibione lunapark. Doporučujeme také návštěvu lázní. Pro děti jsou na plážích dětská hřiště. Trhy se konají v úterý. 10. a 11. září můžete navštívit slavnosti vína - Septemberfest, kde je pro děti spousta her a aktivit - viz. naše odpověď ze dne 26.08.2008, 19:43. (níže). S ohledem na děti však doporučujeme spíše vedlejší Lignano. Jsou tam také pěkné pláže a hlavně nepřeberné možnosti pro děti, hodně zábavy, parků, atrakcí. Město je mnohem krásnější než Bibione. Moc pěkný přístav. Rozsáhlé možnosti pro procházky. Z těch hlavních atrakcí doporučujeme především akvapark Acquasplash, Gulliverlandia, ZOO Punta Verde. Spoustu skákacích hradů najdete v parku I Gommosi, další zábavu (hrady, vodní atrakce) v Parco Junior. Lunapark je ve Strabilia. Možnosti ubytování v Lignanu najdete na portále lignano.it. Další informace a mapy s rozmístěním atrakcí najdete na portále lignano.com. Z tipů na výlety doporučujeme - Caorle, Grado, Terst, Benátky. Upozorňujeme však na skutečnost, že většina atrakcí už bývá od poloviny září zavřená. Takže plánujte jejich návštěvu už od začátku pobytu.

# 28.08.2008, 09:15.
Ještě jsem se chtěl prosím zeptat na rozdíl mezi San Benedetem a např. Lignánem z hlediska dovolené a možnosti vyžití pro děti. Co jsem koukal do diskuzí, tak si každý San Benedeto chválí. Kde jste získal tolik informací o Italských letoviscích? Pouze z cestování? To obdivuji, že toho tolik znáte. Hezký den, M.

San Benedetto del Tronto je už Palmová riviéra. Je to už o něčem jiném než sever Itálie. Je tam o něco tepleji, moře je čistější a atmosféra úplně jiná. Nádherná promenáda s palmami je dlouhá přibližně 4 až 5 km. V termínu, ve kterém jedete, je San Benedetto del Tronto větší jistota z hlediska počasí. Těch atrakcí pro děti tam není tolik, kolik v Lignanu, nicméně to pro děti může být příjemnější letovisko než Lignano. Pokud hledáte něco menšího, tak dobrou volbou může být např. nedaleká Alba Adriatica. Aquapark je ve 20 km vzdáleném Tortoretu - Onda Blu. Možnosti ubytování najdete na např. u Agenzia Petra. Informace máme jak z vlastního cestování, tak od našich návštěvníků, kteří se o své zkušenosti s námi dělí. Budeme rádi, pokud i Vy nám po svém návratu z dovolené poreferujete, jak se Vám tam líbilo, co bylo zajímavého apod.

# 28.08.2008, 08:59.
Řehůřkovi, takže E55 neboli SS309 a SS16 jsou neplacené silnice? Děkuji. Lenka.

Ano, jedná se o běžné komunikace. Placené jsou pouze Autostrády (kromě některých úseků), které jsou označené podobnou značkou dálnice jako u nás, místo modré je ale zelená. Modře značené jsou bezplatné (ve Vašem případě se jedná právě o dva úseky i na Vaší cestě - obchvat Ravenny a kousek před Rimini). Někdy to však nejsou v pravém slova smyslu dálnice. Jsou sice čtyřproudové, jsou ale užší a v horší kvalitě. Rychlost je na nich omezena na 110 km/h, pokud není dopravním značením omezeno ještě jinak.

# 28.08.2008, 23:38.
Moc se mě líbí Vaše stránky a Váš přehled o Itálii. S rodinou bychom chtěli od 6.9. do Itálie na dovolenou, ale protože máme dvě malé děti, tak pouze na sever. Chtěl bych Vás poprosit o radu, zda by bylo lepší s malými dětmi spíše do historického Caorle nebo spíše do Lignana? Nebo by byla vhodnější jiná lokalita? Vůbec to tam neznáme. Děkuji za radu, s pozdravem M.

Pokud bychom měli doporučovat jen Vám, tak doporučíme Caorle. Je klidnější, pěknější, historické. S ohledem na děti však doporučujeme Lignano. Jsou tam pěkné pláže a hlavně nepřeberné možnosti pro děti, hodně zábavy, parků, atrakcí. Město je mnohem krásnější než vedlejší Bibione. Moc pěkný přístav. Rozsáhlé možnosti pro procházky. Z těch hlavních atrakcí doporučujeme především akvapark Acquasplash, Gulliverlandia, Parco ZOO Punta Verde. Soustu skákacích hradů najdete v parku I Gommosi, další zábavu (hrady, vodní atrakce) v Parco Junior. Lunapark je ve Strabilia. Ve vedlejším Bibione je potom další lunapark. 10. a 11. září můžete navštívit ve vedlejším Bibione slavnosti vína - Septemberfest, kde je pro děti spousta her a aktivit - viz. naše odpověď ze dne 26.08.2008, 19:43. Možnosti ubytování v Lignanu najdete na portále lignano.it. Další informace a mapy s rozmístěním atrakcí najdete na portále lignano.com.

# 27.08.2008, 23:10.
Vážený pane Řehůřku,obracím sa na Vás s prosbou. Od 5.9.2008 do 12.9.2008 máme rezervovanou dovolenou v Briaticu, ale zpáteční cestu chceme absolvovat ve volnějším tempu. Chtěli bychom tak nějak absolvovat přibližně 300 km denně. Potřebovala bych poradit s nějakými tipy na kempy. Představujeme si, že pojedeme po západním pobřeží s návštěvou Pompejí, Amalfi, Pissi atd. Prosím, poraďte. Dějuji. K.

Seznam italských kempů najdete na portále camping.it. V Pompejích doporučujeme Camping Spartacus nebo Camping Zeus. Vzhledem k příznivým cenám bychom tady doporučovali zůstat i při prohlídce pobřeží Amalfi. V Římě a jeho okolí je dobrých kempů hodně, stejně tak kempů v Pise a okolí. Jedete už po sezóně, tak by měly být ceny příznivější a obsazenost menší. Doporučujeme si v místě předpokládaného nocování vytivovat více kempů - přibližně 2 až 5. Kdyby se Vám nějaký nelíbil, abyste měli možnost přejet do dalšího.

# 27.08.2008, 22:27.
Moc děkuji za odpověď, znamená to, že Venezia je stejný název pro Mestre, protože Mestre jsem na mapě nenašla? L.

Mestre se rozkládá na pevnině, Venezia (Benátky) na laguně. Z pohledu správního členění jsou Benátky tzv. "comune", Mestre je tzv. "frazione" Benátek. Mestre je největším městem v Itálii, které nemá status autonomní "comune". Dalšími "frazione" Benátek jsou: Chirignano, Favaro Veneto, Marghera, Murano, Burano, Giudecca, Lido, Zelarino.

# 27.08.2008, 21:07.
Pane Řehůřku, ještě bych se chtěla zeptat kolik stojí mýtné z Tarvisio do Venezia. A myslíte, že by to byla hodně špatná cesta, počítám tak v sobotu dopoledne, sjet ve Venezii po silnici E55 a pokračovat po pobřeží až do SBdT? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem L.

Mýtné v úseku Tarvisio - Mestre stojí € 11,80. Pokud jedeme po východním pobřeží, nikdy nezajíždíme až do Bologne. Vždy sjedeme v Mestre a pokračujeme po pobřežní silnici až do Rimini, kde se připojíme zpět na Autostradu. Na té pobřežní silnici (SS309) je sice hodně rychlostních omezení (50 - 70 km/h), je to však únosné. Kolem Ravenny a před Rimini je bezplatná "modrá" dálnice (max. povolená rychlost 110 km/h). Pokud tudy pojedete, dejte si pozor u Ravenny, ať nesjedete na bezplatnou Autostradu, která spojuje Ravennu s Autostradou A14. Je to tady dost nepřehledné, silnice najednou končí a pokračuje jako Autostrada (a otočit se dá až hodně daleko - podařilo se nám to letos). Je potřeba tady sjet směr Roma, Cesena a napojit se na zmiňovanou bezplatnou "modrou" dálnici. Potom už pokračovat na Rimini, Ancona (po SS16, E55 tu silnici na ukazatelích neuvádějí) - směr Roma, Cesena se časem odpojí. Na mýtném ušetříte celkem přibližně € 14,00 v jednom směru. Pokud však budete mít hodně času, můžete to po té pobřežní silnici zkusit dál. Kdykoliv se můžete na dálnici připojit, vede souběžně. My jsme to absolvovali celkem dvakrát. Poprvé v roce 2002 to bylo od Rimini samá kolona, podruhé v roce 2003 jsme projeli bez problému. Úsek Mestre - Rimini byl pohodový vždy (v různých směrech jsme tudy jeli celkem 9x).