ITÁLIE 2011

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2011

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 17.12.2011, 21:13.
Předem mého dotazu vás zdravím a přeji hezké vánoce. Prosil bych o informaci, v které ulici v Lignanu Sabbiadoro je residence Patrizia. Děkuji. Vladimír.

Na via Monte Sabotino.

# 05.12.2011, 19:58.
Hezký den. Po vánocích pojedu autem Plzeň - Ancona. Můžete mě, prosím, napsat kolik a kde zaplatím za různé poplatky? Martina.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 36,60. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši, dálniční známku použijete dle platnosti.

# 18.10.2011, 13:28.
Koncem října se chystáme k jezeru Lago di Garda. Potom máme v plánu navštívit Veronu, Miláno a popř. Řím. Kolik zaplatíme za dálniční známky a mýtné, pokud pojedeme z Prahy? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den! Tereza.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00. Za úsek Brenner - Lago di Garda (severní část) zaplatíte na mýtném € 11,60, případně až do Verony € 15,70. Za úsek Verona - Milán zaplatíte € 9,50, za úsek Verona - Řím potom € 31,30. Pokud pojedete do Říma z Milána, potom zaplatíte € 36,00. Pokud pojedete z Říma domů do Prahy, zaplatíte na mýtném v Itálii € 47,00. Za průjezd Brennerem jsou polatky stejné, dálniční známku využijete původní.

# 17.10.2011, 20:12.
Láká nás Sardinie. Máte info o dobré pláži, letovisku? Děkuji, Miroslav.

Hodně záleží na tom, co preferujete, jaké pláže a jaká střediska. Pokud Vás lákají malé plážičky mezi žulovými kameny a lázeňské centrum, potom zkuste Porto San Pablo, pokud preferujete romantická zákoutí s malými písečnými plážemi, potom zkuste Valle dell' Erica. Pokud preferujete potápění, vhodnou lokalitou je oblast kolem Isola Rossa. Naopak okolí Costa Rei je typické dlouhými plážemi s bělostným pískem, stejně jako Villasimus.

# 21.09.2011, 10:41.
Řehůřkovi, můžete mi, prosím, poradit, kde lze vyhledat ceny mýtného podle jednotlivých úseků na dálnici v Itálii? Děkuji a přeji pěkný den. Miroslav.

autostrade.it.

# 20.09.2011, 20:43.
V dubnu 2012 jedu na okružní plavbu z přístavu Genova. Jaké je nejlepší spojení z Prahy do přístavu? Děkuji. Jaroslav.

Ve čtvrtek a v neděli jezdí do Janova společnost Student Agency. Autobusy odjíždí z Prahy - ÚAN Florenc v 18:00. Doveze Vás do Brna k hotelu Grand ve 20:30 a ve 21:00 odjíždí už přímý spoj do Janova. V Janově na Piazza Vittoria je následující den ve 13:00. Nejlevnější jízdenka tam stojí 1.400,-Kč, zpět 1.090,-Kč. Piazza Vittoria je sice kousek na východ od přístavu Ponte Colombo, ten je však velký a k místu odjezdu lodí je to daleko. Nejlépe se tam dostanete městskou dopravou AMT, autobusy 20, 30, N2 nebo 620. Můžete dojít také pěšky přibližně 500 m nebo autobusem na de Ferrari a odtud metrem na Dinegro. Základní jízdenka na 100 minut stojí € 1,50. Záleží však také na tom, odkud z přístavu bude odplouvat Vaše loď. Autobusovou dopravu ze Slovenska do Janova přes Prahu si můžete zajistit také od agentury nadosah.sk.

# 18.09.2011, 01:03.
Pane Řehůřku, vím, že jste velký odborník na Itálii a mám velkou prosbu / dotaz. Jak se dostat na stadion San Siro v Miláně a kde zaparkovat? Jedeme tam na fotbalové utkání Plzeň - AC Milán. Moc děkuji. Zdeněk.

Jeďte pořád po A4 po severní straně Milána. Z velkých dálničních křižovatek budete mít po cestě s A51, potom s A52 a za ní s A8 - jedná se o Svincolo Viale Certosa. Pojedete směrem do centra. Nejdříve dálnici nadjedete, potom dvakrát podjedete a budete se stáčet doleva. Poté se připojíte k pravé větvi se čtyřmi pruhy, která se připojí zprava. Silnice se bude stáčet doprava a nadjedete nad železnicí. Poté musíte sjet na třetím sjezdu doprava (čtyřproudovka se za sjezdem láme doleva). Musíte se držet v levém pruhu (ale i když budete v pravém, lze se zase napojit po chvíli zpět). Dvakrát podjedete silnici a na velké křižovatce pokračujte rovně. Silnice Vás dovede k Hypodromu San Siro. Zabočte doprava. Jeďte podél hypodromu ke kruhovému objezdu. Na něm sjeďte na posledním výjezdu a na další křižovatce odbočte doleva. Po přibližně 300 m je třeba sjet doprava (čtyřproudovka by Vás dovedla do tunelu, který areál stadionu podjíždí) a potom pokračovat opět doprava. Silnice se stočí vlevo a po 200 m Vás přivede k obrovskému parkovišti u stadionu. Od A4 by už ale měly být směrovky San Siro. Už po sjezdu z poslední čtyřproudovky jsou první parkoviště. Mapky máte na stránkách acmilan.com, v italské verzi (Stadio / Come arrivare). Možná by bylo ale vhodnější zaparkovat někde po sjezdu z dálnice a dojet např. metrem. Např. několik parkovišť je na GPS souřadnicích 45-31-33, 9-13-50. Kousek odtud je stanice metra Sesto Marelli (červená linka). Vystoupíte na stanici Lotto, odkud po Viale Federico Caprilli dojdete ke stadionu. Možná ještě lepším řešením je P+R parkoviště Cologno Nord (GPS: 45-32-03, 9-17-33), odkud jede zelená linka, na stanici Loreto potom přestoupíte na červenou a dále jako v předchozím případě. Z A4 se na Cologno Nord dostanete sjezdem na A51 (Tangenziale Est), odkud je na Cologno Monzese sjezd. Parkování na P+R stojí do 4 hodin € 1,00, do 8 hodin € 1,60 a nad 8 hodin € 2,10.

# 14.09.2011, 23:35.
Začátkem října pojedeme s kamarády na Rally Legend do San Marina. Budeme vyrážet z Uherského Hradiště. Mohl byste doporučit jakou cestou se vydat, popřípadě kolik nás budou stát dálniční poplatky a doporučit nám nějaké ubytování v okolí? Děkuji. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Uherské Hradiště - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - San Marino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, v Itálii zaplatíte na mýtném € 30,50. Tip na úsporu najdete v naší reportáži Gargano 2008. Lze tak v jednom směru v současné době ušetřit € 20,70. Ubytování doporučujeme hledat mimo San Marino. Pokud preferujete hotel, může být zajímavá volba Hotel Mainstreet, který se nachází při silnici vedoucí z Rimini do San Marina. V Last minute tam lze získat ubytování i za € 23,00 na osobu a noc při ubytování v třílůžkovém pokoji. U východní hranice San Marina vychází cenově přijatelně B&B Ca Rossa, kde lze zakoupit ubytování od € 30,00 za osobu a noc. Toho ubytování v okolí je mnoho. Je třeba si podrobně prostudovat nabídky a vybrat na základě Vašich požadavků na cenu, kvalitu, související služby atd.

# 13.09.2011, 17:46.
Chystáme se autem do Itálie do zábavnýho parku Gardaland a cestou bychom se rádi stavili v nějakém aquaparku, bohužel veškeré aquaparky, které jsem našla mají v půlce záři zavřeno. Nevíte o některém, který by měl i v záři ještě otevřeno, nebo o nějakém krytém aquaparku? Chceme jet v termínu 15.-19.9. Předem děkuji. Andrea.

Bohužel v tomto období jsou uzavřeny všechny aquaparky v okolí o kterých víme, stejně tak největší aquaparky u moře, např. v Caorle nebo Lignano.

# 10.09.2011, 19:07.
Dne 19.9.2011 letím do Bari a odtud bych potřebovala dojet do Polignano di Mare. Prosím Vás neporadil byste mi vhodné spojení? V průvodci jsem četla, že mezi zmíněnými městy jezdí vlak. Dívala jsem se na nějaké odkazy, ale moc nerozumím jejich obsahu. Předem děkuji, Anna.

Dopravu z letiště na nádraží v Bari najdete v naší odpovědi ze dne 25.06.2011, 12:23. Vlaků do Polignano a Mare jezdí mnoho, jízdenka v regionálním vlaku Vás přijde na € 2,30. Jízdní řády najdete na trenitalia.it.

# 31.08.2011, 08:19.
Dostala jsem se na Vaše stránky, prosím o sdělení, zda-li je nutné zakoupení dálniční známky v Rakousku, jedeme do Caorle. Odjezd pátek 2.9. a návrat v sobotu 10.9.2011. Pojedeme přes Dolní Dvořište - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Santo Stino di Livenza a Caorle. Děkuji za odpověď, pokud dojde včas, pokud ne i tak moc děkuji. Alena.

Dálniční známka na rakouské dálnice je nutná. Tedy i na Vaši trasu. Cena desetidenní je € 7,90. Na Vaší trase zaplatíte v Rakousku ještě mýtné za průjezd tauernskými tunely v ceně € 10,00 a mýtné v Itálii € 10,80. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši, dálniční známku využijete stejnou.

# 30.08.2011, 00:35.
Jezdím autobusem. Nemáte tušení, kde se dá koupit povolení k vjezdu do centra Florencie? V Římě jsem to našel. Via Aurelia. Kolega ve Florencii platil pokutu € 250,00. Já jsem měl štěstí. Děkuji za odpověď. Robert.

buspass se vydává na dvou místech - Check Point Firenze Nord (Viale XI Agosto) a Check Point Firenze Sud (Via Visconti Venosta). Na obou místech je provozní doba od 7:30 do 19:30. Mapy, ceníky a podrobné informace najdete na výše uvedených stránkách.

# 29.08.2011, 19:16.
Ráda bych se zeptala na dálniční a jiné poplatky na trase Praha - Lido di Jesolo (nebo Benátky, není to od sebe tak daleko). Je více možností? Samozřejmě preferuji tu nejlevnější. Děkuji za odpověď a přeji krásný den! Lucie.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Tu nedoporučujeme obcházet. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00 (to lze objet přes Radstadt, Mautendorf, Katchberg - s plně naloženým autem však nedoporučujeme). Na mýtném v Itálii zaplatíte € 11,60 (je možné jet mimo dálnici po silnici, která ji přibližně kopíruje - kromě úseku Tarvisio - Gemona nedoporučujeme). Doporučujeme cestovat po dálnici. Vyhnutím se placených úseků sice ušetříte, je to však za cenu značného časového zpoždění a také zvýšené náročnosti pro řidiče.

# 19.08.2011, 08:59.
Jedu na trase Aš - Bibione, Itálie. Jakým způsobem lze platit mýtné a kolik bude stát? Děkuji. Antonín.

V Německu se mýtné neplatí (trasa Selb - Mnichov - Salzburg). V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 (koupíte na čerpací stanici před rakouskými hranicemi), za průjezd taurenskými tunely zaplatíte € 10,00. Platí se na mýtnici mezi tunely, u Sank Michael im Lungau. V Itálii zaplatíte na mýtném € 9,40. Při vjezdu na dálnici si na mýtné bráně vyzvednete lístek (jako na placených parkovištích, z automatu před závorou) a na výjezdu na základě tohoto lístku zaplatíte u mýtné brány (před závorou) obsluze nebo v automatu.

# 18.08.2011, 20:40.
Děkuji za info. Ještě bych se chtěl zeptat, zda se nachází v Bibione (nebo okolí) nějaký větší supermarket, nebo např. Lidl, Penny, atd. Děkuji a přeji hezký večer. Josef.

Z těch u nás známých máte v Bibione Despar (u nás je řetězec známý jako Interspar). Najdete ho na Via Procione. Další supermarket najdete při vjezdu do Bibione.

# 18.08.2011, 19:02.
Nevíte zda je čerpací stanice Shell přímo v Bibione, nebo v blízkém okolí? Děkuji. Josef.

Čerpací stanice Shell je na příjezdu do Bibione na Via Pineda.

# 16.08.2011, 08:12.
Zítra jedeme s kamarádkou do Itálie do Bibione nebo do Lignana. Jedeme autem a nevíme jakou zvolit cestu, zda přes Rozvadov nebo na Passau? Co je kratší a výhodnější? - Poplatky atd. Předem děkuji moc za odpověď, čas odjezdu se nám blíží a my si nevíme rady. Katka.

Ono to hodně záleží na tom, odkud přesně jste a odkud tedy budete vyjíždět. Poplatkově je to na stejno. V Německu se dálnice neplatí a v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Mýtné za tunely (€ 10,00) se platí až pod Salzburgem. Pokud jste někde od Prahy, tak je daleko kratší jet přes České Budějovice, Linz a Salzburg. Pokud jste někde ze západních Čech, tak je lepší jet přes Rozvadov. Cestu přes Passau bychom volili jen v případě, že jste někde ze Šumavy. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 9,40.

# 15.08.2011, 14:45.
V září se chystáme na dovolenou do Bibione. Začínáme ve Velkých Popovicích, jaká je tedy nejoptimálnější trasa? Jaké poplatky na této trase budeme hradit? Dále s sebou vezeme 4 hafany, nevíte o nějakých dobrých místech, která by byla vhodná pro přestávky? Děkuji. Miluše.

Vaše optimální trasa je následující: Velké Popovice - Tábor - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Bibione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 9,40. Především na rakouské straně je mnoho přírodních dálničních odpočívadel, která jsou vhodná k tomu, aby se pes mohl vyvenčit a proběhnout. Velká odpočívadla typu Old timer s benzínovou stanicí a velkým parkovištěm nejsou pro venčení psa vhodná. Nezapomeňte na pitnou vodu (i tu je možné na většině těchto odpočívadlech načerpat) a dostatek granulí.

# 13.08.2011, 17:25.
Chtěla bych se zeptat, jezdíme do Itálie - do Bibione, Pineda, vždy pod stan do kempu Lido, letos bychom chtěli zkusit ubytování v apartmánu, nevíte zda je možnost sehnat v této oblasti ubytování bez předešlé domluvy, tedy přímo na místě? Moc děkuji za odpověď. Michaela.

V hlavní sezóně, tj. především v srpnu, to může být problém, v září přes místní agenturu už by to mělo jít.

# 12.08.2011, 18:59.
Můžete nám poradit nejlepší trasu do Caorle. Nemůžeme se rozhodnout, zda jet přes Vídeň nebo přes České Budějovice. Budeme vyjíždět v pátek 2. září z Jičína. Finančně to bude vycházet asi na stejno, že? A myslíte, že by mohly být ještě zácpy? Eva.

Cesta přes Vídeň je přibližně o 50 km a 45 minut delší. Finančně vychází levněji o mýtné, které činí v tunelech na A10 celkem € 10,00. Náklady na pohonné mmoty jsou vyšší max. o € 4,00 - € 5,00. Zácpy, jaké se tvoří v červenci a srpnu, už nebudou.

# 10.08.2011, 15:28.
Začátkem září jedeme na dovolenou k jezeru Lago di Garda. Cestu tam z Olomouce přes Brenner. Nazpátek jedeme ještě na 3 dny do Lido di Jesolo. Po cestě bych se chtěl zastavit ve Veroně a Benátkách. Můžete mě poradit nějaké dostupné parkoviště? Děkuji. Miloň.

Informace o placených i volných parkovištích ve Veroně najdete na portale.comune.verona.it a v Benátkách na asmvenezia.it.

# 09.08.2011, 22:02.
Zdravím, můj dotaz zní - cesta do Itálie Massa Marittima - trasa, poplatky a délka cesty. Jedu z Hradce Králové. Děkuji. František.

Vaše optimální trasa je následující: Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - San Miniato (S1) - Livorno - Cecina - Follonica - Massa Marittima. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Vzdálenost je přibližně 1300 km. V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 33,80.

# 09.08.2011, 10:12.
Prosím vás o tip na jedorázové přespání v hotelu či motelu při jízdě autem v úseku dalnice A13 zhruba mezi Padovou a Ferrarou. Děkuji. Šimon.

Náš tip je o kousek blíže k ČR, před Mestre: A Casa di Paola. Informace najdete v odpovědi ze dne 18.03.2009, 13:26. - Benátky 2009.

# 09.08.2011, 09:18.
Zdravím, chtěla bych znát výši mýtného. Jedeme do Apulie do Ugenta. Trasa z Prahy. Děkuji. H.

V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku stojí desetidenní dálniční známka € 7,90, průjezd Brennerem € 8,00 a v Itálii mýtné € 69,90.

# 08.08.2011, 12:01.
Mohli byste nám, prosím, poradit nějaký kemp v Caorle? Chtěli bychom vyrazit 9.8. pod stan, 2 dospělí a 2 děti, 9 let a 12 let, případně i ceny? Děkuji. Jana.

Kempů v Caorle je mnoho, zkuste si vybrat např. z těchto: Camping Laguna Village, Campeggio Falconera, Camping Merelago, Camping San Francesco, Camping San Margherita, Centro Vacanze pra delle Troli, Camping Village Sole. Na stránkách najdete podrobné informace včetně cen.

# 08.08.2011, 00:32.
26.8. se chystáme autem do Caorle. Chtěla bych se zeptat na cestu z Prahy. Máme dvě malé děti, tak asi na tu nejrychlejší a zda v tomto období ještě hrozí zácpy. Také jaké je v tomto období počasí. Ještě prosím zda na výlet do Benátek jet autem nebo lodí. Moc děkuji. L.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Tábor - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Santo Stino di Livenza - Caorle. V tomto období je už úbytek turistů, zácpy jako v hlavní sezóně už nehrozí, nejsou však vyloučené v menší míře. Průměrné teploty v tomto období se pohybují kolem 25 stupňů. Výlet do Benátek s malými dětmi doporučujeme absolvovat autem. Je to přeci jen pohodlnější a hlavně nejste závislí na odjezdu lodi.

# 06.08.2011, 15:48.
Koncem srpna cestuji do Caorle a chtěl bych navštívit Benátky. Můžete mi, prosím, sdělit kde najdu jízdní řád lodní přepravy Caorle - Benátky a zpět včetně ceníku? Děkuji. Josef.

motonavecaorle.com, počítejte s přibližně € 25,00 za osobu.

# 05.08.2011, 15:48.
Nemohu najít spojení do lázní Saturnia od vlaku (např. Albinia) - chtěli bychom si udělat výlet z Říma - ráno tam a odpoledne zpět - v polovině září 2011. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemáte zkušenost s návštěvou zahrady Tarot v Capalbiu - je to od vlaku asi 4 km (neslyšeli jste o nějakém autobusu?). Děkuji. Dana.

Využijte linky společnosti Rama Mobilita. Nejdříve musíte jet z Albinia do Monciano (6:35, 10:10) a odtud do Saturnia Terme (9:00, 10:00, 11:05). Zpět potom ze Saturnia Terme 15:42, 17:02, 17:27. Podrobné jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. O autobusu přímo do Giardino Dei Tarocchi nevíme. Z vlakového nádraží Capalbio však jezdí autobus Rama Mobilita do Borgo Carige, odkud to je už přibližně 2 km. Je možné, že některá z následujících zastávek je ještě blíže.

# 05.08.2011, 11:03.
V září se chystáme na dovolenou do Itálie a zajímalo by nás, zda v Rakousku a Itálii platí stejná pravidla jako u nás, ohledně dítěte v autosedačce - že musí splňovat jednu z podmínek: 1.) výška nad 150 cm, 2.) váha nad 36kg. S pozdravem M.

Platí stejné podmínky jako u nás. Nicméně doporučujeme v tomto případě upřednostňovat bezpečí dítěte před tím, co umožňuje nebo nenařizuje zákon. Dítě by mělo být připoutáno tak, aby to bylo pro něho bezpečné a pokud to není pro něho bezpečné (z toho vychází ty parametry výšky a váhy), mělo by být umístěno v autosedačce, které odpovídá jeho hmotnosti a tělesným rozměrům. Když dítě bude vážit více jak 36 kg a měřit méně než 150 cm, tak nebude ve většině případů bezpečně připoutané (pás ho bude ohrožovat u krku). U autosedaček roste jejich význam při drobných nehodách a malých rychlostech, kde ve většině případů zamezí jakémukoliv zranění dítěte. Dítě na rozdíl od dospělého nezaznamená blížící se nehodu, tělo se tedy na ní nemůže připravit.

# 04.08.2011, 09:15.
Jak nejlépe se dostat z Říma (Fiumicino) do Neapole? Vlak nebo autobus. Děkuji za radu. Hezký den. Iva.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 03.05.2011, 18:04.

# 03.08.2011, 14:17.
V září odjíždíme na dovolenou do Itálie. Cílem naší cesty je Cupra Marittima v Marche. Chtěla bych se zeptat zda nevíte, kolik € si máme přibližně připravit na mýtné. Pojedeme z Prahy, zřejmě přes Plzeň, Mnichov a Trento. Děkuji za odpověď. Eliška.

V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 40,90.

# 03.08.2011, 13:11.
Bohužel až dnes jsem objevila Vaše skvělé stránky, takže nevím, zda budete v tak krátkém časovém úseku schopni odpovědět. Přesto to zkusím. V pátek 5.8.2011 ve 22:00 hod. odjíždíme z Ostravy do Lignano Sabbiadoro. Kterou trasu byste doporučili vzhledem k velké pravděpodobnosti zácpy? Moc děkuji za odpověď. Hana.

Jeďte klasickou trasu s malou změnou u hranic, tj. Ostrava - Olomouc - Brno - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Lignano Sabbiadoro.

# 03.08.2011, 12:47.
Chcel by som sa informovať, ako sa najvýhodnejšie dostanem z Ríma do Pescary a poprípade aj ceny, čo je výhodejšie - bus alebo vlak? Poprípade z ktorého miesta odchádza. Ďakujem. Jozef.

Nejlépe se tam dostanete vlakem ze stanice Tiburtina. Jízdenka stojí € 11,70. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Autobusem se tam dostanete také z Tiburtina, za € 15,00 (- arpaonline.it).

# 01.08.2011, 10:46.
Měla bych na Vás také prosbu s radou ohledně cesty. V polovině září se chystáme na týden do Bibione. Pojedou s námi dva psi - tudíž přespání po cestě je téměř nereálné, nebo maximálně v autě. Budeme vyjíždět z Čerčan (u Benešova). Nejvíce by mě zajímala cena za mýtné + dálnice, jak to chodí na italských dálnicích. A ještě bych měla jeden takový trochu hloupý dotaz - natural je v Itálii také pojmenován jako natural? A u jakých benzínek je nejlépe brát - z hlediska kvality? Děkuji moc za odpověď. Krásný den. Daniela.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 9,40. Na Italských dálnicích funguje výběr formou mýtného. Při vjezdu na dálnici si vyzvednete u mýtné brány lístek, na základě kterého při výjezdu zaplatíte buďto obsluze nebo v automatu. Natural 95 se označuje v Itálii jako Senza Piombo. Čerpejte u značek - Shell, ÖMV, Agip, Esso, iP, Tamoil, Q8 atd.

# 29.07.2011, 22:44.
Mohla bych Vás požádat o radu, kolik bude mýtné na trase České Budějovice - Alassio? Děkuji velmi, pokud odpovíte a přeji Vám neutuchající invenci. Iva.

V Rakousku dálniční známka € 7,90, průjezd Brennerem € 8,00 a mýtné v Itálii € 40,80.

# 29.07.2011, 15:07.
Ráda bych Vás poprosila o radu. V srpnu odjíždíme (pá/so) z Hradce Králové do Městečka Marcelli di Numana a nemůžeme se rozhodnout, zda jet přes Německo (Mnichov, Brenner ...) a nebo přes Vídeň (Villach ...). Můžete mi, prosím, poradit, která z cest je rychlejší a pro ne příliš zcestovalé řidiče mimo republiku lepší? Předem děkuji. Soňa.

Obě cesty jsou přibližně stejně dlouhé jak z hlediska vzdálenosti, tak i času. Přes Brno je to přibližně o € 8,50 levnější na poplatcích v jednom směru, navíc je zde možnost ušetřit ještě více - viz. naše reportáž Gargano 2008. Vzhledem k Vašemu termínu odjezdu bude i provoz na trase přes Brno a Vídeň mírnější než přes Mnichov a Brenner.

# 28.07.2011, 21:33.
11.9. se chystáme do Raveny. Chtěl bych se zeptat na nejideálnější cestu a cenu poplatků. Jsme z Jiříkova a jako ideální mi připadá cesta na Drážďany - Mnichov - Innsbruck - Treno - Verona - Bologna - Ravena. Moc Vám děkuji za odpověď. Tomáš.

Vzhledem k poloze je to skutečně nejoptimálnější trasa. Na poplatcích zaplatíte € 7,90 za rakouskou desetidenní dálniční známku, € 8,00 za průjezd Brennerem a € 28,50 na mýtném v Itálii.

# 28.07.2011, 18:43.
Letos 20.8.2011 prvně jedeme z Chebu do Lignáno Sabbiadoro. Prosím o radu, kudy nejlépe jet. A zda mi poradíte, jaké jsou cestou poplatky a mýtné. Předem děkuji a přeji plno spokojených návštěvníků této stránky. Martina.

Vaše optimální trasa je následující: Cheb - Waldsassen - A93 - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Lignano Sabbiadoro. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00, na mýtném v Itálii € 9,40.

# 27.07.2011, 23:03.
Místo odjezdu: Hradec Králové, místo pobytu: Massa Maritimma - jakou zvolit cestu a na kolik vyjdou poplatky? Zpáteční cesta Massa (u Carrary), přes Dvořiště a Hradec Králové opět cesta a poplatky. Děkuji. František.

Vaše optimální trasa je následující: Hradec Králové - Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Brescia - Cremona - Parma - Santo Stefano di Magra - Sarzana - Massa. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Přes Dolní Dvořiště na Salzburg a Innsbruck je trasa vzdáleností přibližně stejná, za normálního provozu však o hodinu delší. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 36,40. Poplatky přes Dolní Dvořiště jsou stejné, stejně tak při cestě zpět.

# 26.07.2011, 22:42.
Prosím, o info o trase a poplatcích na trase Most - Riccione. Kde a kolik se platí poplatky? Děkuji moc. Č.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Chomnutov - Cheb - Waldsassen - Regensburg - München - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Riccione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 31,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 26.07.2011, 14:59.
Poraďte, prosím, optimální trasu z Dolního Dvořiště do Bibione. Je lepší směr Linz - Salzburg - Villach, nebo Linz - Graz - Villach? Na kolik vyjdou poplatky v Rakousku a v Itálii? Děkuji. M.

Hodně záleží na období, ve kterém pojedete. Nejhorší období pro trasu přes Salzburg jsou prázdninové období mezi pátečním odpolednem a sobotním ránem. Je to největší tepna z Německa do Chorvatska a částečně do Itálie. Každopádně i ta cesta přes Spital na Graz je v tomto období dost frekventovaná. Je ale z hlediska zácp "bezpečnější", na druhé straně dražší. Za průjezd tauernskými tunely (mezi Salzburgem a Villachem) zaplatíte € 10,00, za průjezd Bosruck a Gleinalm tunely (mezi Welsem a Grazem) zaplatíte € 4,50 + € 7,50, celkem tedy € 12,00. Něco navíc za pohonné hmoty, protože trasa je přibližně o 70 km delší a standardně o necelou hodinu delší. V Rakousku ještě potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 9,40.

# 26.07.2011, 13:50.
Chci se vás zeptat, kolik má Florencie autobusových nádraži pro linky do ČR. Pokud je jen jedno, jak je vzdálené od nádraží vlakového? Dá se to zvládnou pěšky? Moc děkuji za odpověď, Florencii neznám a z malého městečka Montevachi se tam potřebuji dostat vlakem. Karla.

Dva největší čeští linkoví dopravci do Itálie mají ve Florencii zastávky v blízkosti vlakového nádraží Santa Maria Novella. Student Agency zastavuje na Piazza della Stazione, což je náměstí před hlavní nádražní halou, Tourbus zastavuje na Via Santa Caterina da Siena, což je ulice vedoucí z Piazza della Staziona a je na ní autobusové nádraží Sita. Z Montevarchi jezdí vlaky přímo na Santa Maria Novella za € 4,30.

# 24.07.2011, 16:16.
Jezdíme do Itálie obytným autem, rádi bychom se zeptali, zda jsou nějaké stránky nebo mapa s označenými stellplatzy, děkuji. Mirka.

Požadované informace najdete na touring24.info.

# 24.07.2011, 11:52.
Nějakým nedopatřením se mi odeslala předešlá zpráva až nyní, kdy už jsme týden z Itálie zpět. Tak Vám aspoň sdělím aktuální postřehy z cesty, které zase můžete dát na Váše jedinečne webové stránky. Jsme z Plzně a vždy do Caorle, vyrážíme po dálnici přes Rozvadov, Mnichov, Salzburg a sjezd v Itálii je na Santo Stino di Livenza. Vše proběhlo hladce. Letos jsme jeli už počtvrté a poprvé nebyla ani jedna uzavírka. Navíc je otevřen druhý tubus Tauern tunelu a rošíření mýtných bran. Cesta tam byla za 7h.50min při průměru 106km/h a zpět za 8h.15min. Máte zkušenost s trasou přes Folmavu, Straubing a Burghausen? Děkuji. Zdeněk z Plzně.

Děkujeme za poskytnuté informace. Ohledně trasy přes Folmavu - Straubing - Burghausen jsme Vám odpovídali 18.06.2009, 23:40. - Itálie 2009.

# 24.07.2011, 11:10.
Pane Řehůřku, trochu mě vyplašila informace na iDnes, že na hlavních německých dálnicích jsou uzavírky. Na stránkách ADAC se neorientuji, protože německy nehovořím a do AJ do nejde přeložit. Můžete mi, prosím, poradit? Moc děkuji. Zdeněk z Plzně.

Zkuste použít map24.cz, kde jsou informace v grafické podobě.

# 21.07.2011, 02:59.
Můžete mi, prosím, poradit nejvýhodnější trasu (z hlediska časového i finančního) pro cestu z České Lípy do Eraclea Mare? Myslíte, že by se dala cesta urychlit po německých dálnicích přes Mnichov? Luděk.

Vaše optimální trasa je následující: Česká Lípa - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villlach - Tarvisio - Udine - sjezd San Dona di Piave - Eraclea Mare. Poplatky jsou následující: v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00, na mýtném v Itálii potom přibližně € 12,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Cesta po německých dálnicích, ať už okamžitě přes Dražďany a Mnichov nebo přes Plzeň a Mnichov Vám neušetří. První cesta Vám přidá na čase přibližně 1:45 hodiny, druhá 0:45 hodiny. Je zde navíc riziko zvýšeného provozu v okolí Mnichova. Naopak bychom doporučovali v případě frekventovaného prázdninového termínu Pá/So cestu přes Brno a Vídeň. Je to sice o 120 km delší trasa, vyhnete se však nejhoršímu úseku z hlediska zácp, Salzburg - tauernské tunely. Zvýšené náklady na pohonné hmoty Vám vrátí úspora na mýtném přes tauernské tunely. Trasa je časově jen přibližně o 20 minut delší.

# 19.07.2011, 15:23.
V září se chystáme s přítelem na 14 dní na Sardinii autem, chci se zeptat na poplatky na silnicích a zda musíme mít cestovní pas, nebo stačí občanský průkaz. Děkuji. Barbora.

Na Sardinii nejsou zpoplatněné silnice. Sardinie je na italském území, je součástí Evropské unie, můžete tedy k cestování využít i občanský průkaz jako cestovní doklad.

# 19.07.2011, 12:10.
Děkuji Vám moc za vaší odpověď. Bohužel nám nastaly menší komplikace, protože nám omarodilo malé dítě a museli jsme zájezd udat. Prosím Vás o informace na trasu z Kardašovi Řečice do Itálie, městečka Pineto. Doufám, že už nás opět nepoktá smůla a že už konečne vyrazíme. Vám moc předem děkuji za informace Radek.

Vaše optimální trasa je: Kardašova Řečice - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - Ancona - Pineto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 44,40. Tip na úsporu najdete v naší reportáži Gargano 2008.

# 17.07.2011, 20:38.
V pátek 22.7. máme vyjíždět autem do Itálie do San Benedetto del Tronto a chtěla jsem se zeptat , kde byste případně doporučili přespat, protože je to docela dlouhá cesta. Jedeme z Hradce Králové 4-členná rodina a vezeme si i kola. Nevím, jak to zkombinovat, protože se docela bojím, aby nám někdo přes noc nevybral auto. Takže stále váhám, zda to jet na jeden zátah a nebo někde opravdu přespat. Co byste nám doporučil. Máme tam být v So 23.7. v 16 hod. Plánujeme jet přes Rakousko. Předem moc děkuji za odpověď. T.

Je to skutečně dlouhá cesta, téměř 1300 km. Ideální místo pro přenocování je kousek za polovinou cesty, což je ve Vašem příadě kolem Benátek. Tady je cenově zajímavý Camping Venezia Village, kde mobilhome Classic zakoupíte na noc za € 30,00 + 5 - € 9,00 za osobu (podle věku). My to řešíme tak, že vyjíždíme ráno den před, přibližně kolem 22:00 zaparkujeme na dálnici u Autogrillu, odpočineme si přibližně do 4:00 - 5:00 a pokračujeme dál.

# 16.07.2011, 12:50.
Chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu do Bibione z Plzně. Někdo mně radil cestu na Zwiesel, Passau, Salzburg atd. Jedu prvně, tak si nechám poradit. Jedeme 3. září. Jaké tam tak mohu čekat počasí? A stačí mít dítě ve věku 3,5 roku pouze zapsané v pase rodičů? Děkuji R.

Je to termín, kdy už nehrozí nějaké velké dopravní zácpy. Vaše cesta na Klatovy - Zwiesel - Passau - Braunau - Burghausen - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Bibione je ideální z hlediska vzdálenosti, pohodlnější a časově kratší je však cesta přibližně o 100 km delší, ale pořád po dálnici, přes Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg. Začátkem září můžete v Bibione očekávat teploty kolem 25 stupňů. Pokud máte dítě zapsané v cestovním pase, potom s ním vycestovat můžete na tento doklad. Pokud však ne, musíte mu vyřídit pas. Zápis dětí do deseti let do pasu rodičů skončil 30. června 2011. Možnost cestovat již zapsaných dětí v pase rodičů končí 26. června 2012.