ITÁLIE 2005

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2005

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2005. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.07.2005, 14:00.
Padla jsem na Vaše skvělé stránky. Chtěli bychom jet do Itálie, ale protože máme malé děti, tak někam na sever, nejlépe Grado nebo Lignano, jen na tři noci, problém je v tom, že všechno ubytování, co jsem našla, je na 7 nocí. Nemáte nějaký tip? Cenově tak do 1000,- na noc. Děkuji. Hana.

Nenapsala jste, kdy chcete vycestovat. Pokud v srpnu, je téměř nemožné v těchto oblastech sehnat ubytování v jiném termínu než So-So a i to je v srpnu problém. Pokud chcete jet v jiném období, tak situace je taková, že většina apartmánů termín So-So vyžaduje rovněž, ale sehnat ubytování na víkend např. v hotelu už problém být nemusí, stejně tak v kempu ve vlastním stanu. Pro hotely v Lignanu doporučujeme: podnos.cz, pro kempy v Lignanu doporučujeme camping.it a portál ubytování v Lignanu najdete na lignano.it a v Gradu na grado.it.

# 15.07.2005, 15:27.
Chytáme se do Itálie, přímo na Gargáno, které jsme si velmi oblíbili a jedeme tam už po třetí! Po cestě nazpátek bychom se chtěli zastavit na celý den v zábavním parku Mirabilandia a přespat nejspíš v Rimini jednu noc v nějakém levnějším hotelu. Chtěl bych se zeptat, zda je to vůbec možné, protože se mi zdá, že italské přímořské hotely nabízejí pobyt jen od tří a více dnů pobytu! Byl bych moc rád za odpověď, pokud bude ve vašich silách. Děkuji. S pozdravem Pavel.

Záleží na období a na hotelu. Pokud pojedete mimo červenec a srpen, je to obecně hotelům jedno na jak dlouho pobudete, v opačném případě doporučujeme se spojit přímo s hotelem, dotázat se na tento problém a zarezervovat si ubytování (v sezóně může být obsazeno).

# 14.07.2005, 15:30.
Měl bych dotaz, pokud tedy můžu, jedeme letos do oblasti Gargana a rozhodli jsme se jet autem, rádi bychom ušetřili na jídle a vzali si jej z ČR, protože se nám zdají ceny masa v Itálii moc vysoké, ale všichni nás varují, že dovoz masa do Itálie, stejně jako Rakouska, je zakázaný. Jedná se o tzv. „zavařené maso“ uzavřené v zavařovacích sklenicích, předpřipravené. Nevíme ale, zda si jej můžeme vzít. Popř. v jakém množství. Nebo pokud náhodou nemáte nějaký seznam, jaké jídlo si může návštěvník Itálie přivést. Mnohokrát děkuji za rady. A přeji příjemný den. S pozdravem Jaroslav.

Tyto informace jsou uváděny na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Od vstupu České republiky do Evropské unie zmizely limity dovozu masa a dalších potravin i z těchto stránek u států Evropské unie. Souvisí to pravděpodobně se vstupem naší země do EU. Občan EU nepodstupuje při cestování v rámci EU celní kontrolou, neboť se pohybuje v rámci tzv. Vnitřního trhu. Celní kontroly však mohou být konány v případě podezření z pašování drog, převážení pornografie, pašování zbraní a střeliva. Tím však netvrdíme, že nějaké limity pro dovoz masa neexistují. Nikdy jsme s tím ale neměli problém, nikoho to nikdy nezajímalo (i před vstupem ČR do EU).

# 13.07.2005, 08:30.
Přesně tak jsme přemýšleli, navíc je nějaká novela z Makedonské strany, musíme mít tranzitní vízum. Asi je to lepší přes Itálii, ještě se nabízí varianta jet trajektem přímo z Benátek, máte nějakou zkušenost s trajektem? Nejlépe kterou společnost byste mi doporučili. Doufám, že Vás moc nezdržuji. Petr.

Nezdržujete, trajekt z Benátek by Vás přišel určitě příliš draho, nejlepší to bude po té dálnici až dole k Bari. S trajekty zkušenosti nemáme. Z Bari jezdí společnost SuperFast Ferries a Ventouris Ferries, z Brindisi jezdí společnost Agoudimos line, z Ancony jezdí společnost Anek Line, SuperFast Ferries, z Benák jezdí společnost Anek Line. Určitě jezdí více společností, než které uvádíme.

# 13.07.2005, 07:57.
Vážený pane Řehůřek, nahlídla jsem na Vaše www stránky a zjistila jsem, že u Vás se člověk asi dozví nejvíce. V Itálii jsme byli loni poprvé a musím se přiznat, že jsem byla překvapená čistotou apartmánů, pohostinností lidí k nám a pěkným mořem (Caorle, Pra delle Torri). Nejdříve jsem tam byla pracovně s aerobikem, podruhé až počátkem září sami, kde jsme si sehnali ubytování v Caorle sami. Ráda bych se Vás zeptala, zda je možné najít soukromé ubytování, stejně jako v Chorvatsku, tzv. "na poslední chvíli". S manželem se chystáme poslední týden v červenci do Itálie, je to asi jedno konkrétně kam, ale samozřejmě, aby nás cesta + ubytování v soukromí vyšlo co nejlevněji. Mohl byste mi poradit nějaký tip, mám docela problém sehnat na internetu něco levnějšího. Děkuji předem a jsem s pozdravem. Pavlína.

Konec července a začátek srpna je v Itálii a především v jižní Itálii absolutně nejvyšší sezóna. Shánět ubytování až na místě je dost riskantní. Navíc v tomto období jsou ceny až 7x vyšší než v červnu nebo září. Nejlevnější ceny jsou v kempech, kde máte možnost se ubytovat jak ve vlastním stanu, tak i v apartmánech, což Vás pravděpodobně zajímá nejvíce. Podívejte se na portál italských kempů. Upozorňujeme, že ve zmiňovaném období se ceny i v kempech pohybují u horní hranice. Každopádně doporučujeme si vše dopředu zarezervovat.

# 12.07.2005, 19:40.
Chtěl bych se Vás zeptat na kolik by nás zhruba vyšla cesta (dálniční poplatky) přes Itálii až do Brindisi, pojedeme od Klagenfurtu. Chceme jet do Řecka autem, ale nevíme zda jet přes Itálii, nebo přes Srbsko a Makedonii. Děkuji. Petr.

Přibližně € 55,00 + 10. denní dálniční známka v Rakousku za € 7,60. Podrobné informace o cenách, dopravě, čerpacích stanicích apod. na italských dálnicích najdete na serveru společnosti Autostrade. Cestu přes Kosovo raději neriskujte (riziková oblast v Srbsku u hranic s Makedonií).

# 24.06.2005, 11:09.
8. července 2005 se chystáme s dětmi (4,8) na 12-ti denní dovolenou do Itálie, poblíž města Pisa. Prosím, můžete nám dát nějaké podrobné informace na výlety a akce pro děti? Budeme mít vlastní auto. Děkuji moc a s přáním hezkého dne. M.

Oblast, do které jedete, se nazývá Toskánsko a je jednou z nejkrasnějších v Itálii. Vzhledem k tomu, že se zde nachází mnoho historických skvostů, asi byste neměli vynechat návštěvu některých z nich. Hlavním městem Toskánska je Florencie. Prohlídku začněte na hlavním Florentském náměstí Piazza della Signoria. Najdete zde radnici, 94 m vysokou věž, sochu Davida, Neptunovu fontánu, mnoho paláců atd. Asi nemá význam psát vše co navštívit. Najdete to ve všech průvodcích. Podívejte se na informační server Florenci a rovněž na turistického průvodce. Z dalších měst neopomeňte navštívit Sienu, Pisu, Arezzo a přístavní město Livorno. Z oblastí stojí za zmínku vinařská oblast Chianti. Prohlédněte si průvodce po pobřeží Toskánska. Nejznámější zábavní parky jsou v Toskánsku: Acqua Village - Cecina (LI), Acqua Village - Follonica (GR), Cavallino Matto - Donoratico (LI), Parco di Pinocchio - Colodi (PT), Parco Preistorico - Peccioli (PI). Zoologickou zahradu (Giardino zoologico) najdete v městečku Pistoia a národní park kousek od městečka Pisa. Přejeme Vám příjemnou dovolenou.

# 31.03.2005, 18:07.
Vážená rodino Řehůřkova, velice příjemně mě překvapily Vaše informační www stránky. V září letošního roku se chystáme rovněž na dovolenou do Itálie - oblast Kampánie - Paestum. Protože je to poměrně daleko a vezeme s sebou naši 72. letou babičku, mám obavy o dobrou, plynulou a pohodovou cestu. V části Vašich stránek "v otázkách a odpovědích", jsem narazila na příspěvěk pana Alexandra Bočka ze dne 17.3.2005, který se zmiňuje o jedné z jeho cest právě do oblasti kam se chystáme. Zarazila mě poznámka - autem do Neapole - hrůza. A tak Vás prosím o jeho e-mail, abych se ho mohla dotázat na podrobnosti této oblasti. Oblast Vieste/Gargano jsem měla vytipovánu jako druhou, nemohla jsem se rozhodnout, kterou mám zvolit. Zda máte zkušenosti s oblastí kolem Paesta, budu Vám vděčna za každý příspěvěk, například trasu (jsme z Teplic v Čechách), dálniční poplatky a podobně. Jinak prosím na e-mail uvedeného návštěvníka Vašich stránek. Pobyt máme zajištěný přes Čedok Teplice a snad bych ještě mohla trasu změnit. V Garganu mám vytipované - Lido del Sole - Rodi Garganico - Rezidence Vela Club, Vieste - středisko Sfinalicchio, Vieste - Baia Falcone. A tak nevím, zda tam a nebo onam. Odepište mi prosím na můj e-mail. Děkuji Vám předem a netrpělivě budu očekávat Vaši odpověď. Jarmila z Dubí u Teplic.

Vaši zprávu jsme panu Bočkovi přeposlali. Nemusíte se ničeho obávat. Poznámka se týkala přímo města Neapole, kde je situace nejhorší. Při Vaší cestě se Neapoli vyhnete po dálnici a na Paestum odbočíte až pořádný kus za Neapolí. Tuto cestu po dálnici jsme absolvovali a není nijak strastiplná. Jediné doporučení týkající se dálnice je: před Neapolí se vydat východní větví dálnice, vyhnete se tak zhuštěnému provozu. Doporučená trasa z Teplic: Teplice - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Regensburb - München - Innsbruck - Brennerský průsmyk - Bolzano - Verona - Modena - Firenze - Orte - Capua - Salerno - Paestum. V Německu jsou dálnice bezplatné, v Rakousku musíte mít vylepenou dálniční známku (desetidenní € 7,60, lze zakoupit na hranicích nebo i v ČR na čerpacích stanicích, např. Shell), v Itálii se platí mýtné, od Brennerského průsmyku po Salerno zaplatíte přesně € 50,00. Od Salerna jsou dálnice bezplatné. V Brenneru zaplatíte mýtné (€ 9,00). Vzdálenost z Teplic do Paesta po této trase je 1590 km. Z dálnice sjedete na sjezdu Battipaglia na silnici S18. Odtud je to už přibližně jen 25 km.

# 30.03.2005, 08:39.
Vážení Řehůřkovi! Dcera (11 let) by měla jet na dětskou rekreaci v červenci do letoviska Lido Adriano u Raveny. Ráda bych znala nějaké ceny občerstvení, např. limonády, zmrzlin apod. Dále má možnost navštívit zábavný park Mirabilandia, chtěla bych znát ceny vstupného, abych věděla, kolik peněz bude s sebou potřebovat. Dále bych se chtěla zeptat, zda ji stačí pojištění léčebných výloh v zahraničí (Baby karta - Allianz) nebo musí mít další pojištění? Děkuji. Š.

Ceny občerstvení, zvlášť v letoviscích, jsou silně závislé na sezóně a věhlasnosti střediska. Obecně litr balené vody stojí od € 0,20. Limonády budou minimálně třikrát tak drahé. Točené někde na baru ještě víc. Kornout zmrzliny začíná někde na € 1,00. Lístek do zábavního parku Mirabilandia u Ravenny stojí € 22,00, děti do výšky 150 cm nebo 12 let platí € 17,00 a děti do výšky 100 cm neplatí nic. Podrobnosti o tomto zábavním parku najdete na oficiálních stránkách. Co se týče pojištění, vždy je to otázka zvážení rizika. Když nemáte žádné pojištění, platíte v případě události vše. Většina cestovních pojištění je sestavena tak, aby pokryla základní rizika, tj. kromě léčebných výloh i krádež zavazadel, pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu atd. Pokud budete mít pojištěné léčebné výlohy, vše ostatní opět hradíte Vy, včetně plnění nad limity pojištění.