ITÁLIE 2010

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2010

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 27.12.2010, 00:09.
Chtěl bych se zeptat na kolik vyjdou poplatky za osobní automobil při cestě z Prahy do Livorna a zda se platí také nějaké poplatky za průjezd na Sardínii. Děkuji. Jindřich.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Prato - Pistoia - Lucca - Pisa - Livorno. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 28,70. Na Sardinii se mýtné neplatí.

# 02.10.2010, 11:26.
Chtěla jsem se zeptat, chystáme se do San Benedetta del Tronto a rádi bychom navštívili park Mirabilandia. Je možné se tam dopravit vlakem? Nebo je možnost zapůjčení auta přímo v San Benedettu, zda ano, tak zda nevíte, za kolik se tak pohybuje půjčovné auta na den? Děkuji. S pozdravem Aneta.

Musíte jet do stanice Lido di Classe (kousek před Ravennou). Odtud už probíhá bezplatná kyvadlová doprava do Mirabilandia. Vlaky ze San Benedetto del Tronto jezdí většinou s přestupem v Rimini a cena jízdenky se pohybuje od € 11,10 do € 20,80 - podle typu vlaku. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Autopůjčovny v San Benedetto del Tronto samozřejmě jsou. Např. na Via Piave najdete SIXT, na Via Calatafimi HERTZ, na Via Roma AVIS, na Via Silvio Pellico ADRIATICA atd. Půjčovné závisí na typu vozidla, počtu dnů, rozsahu pojištění atd.

# 01.10.2010, 13:38.
Chcela by som Vás poprosiť o informáciu, ako je to s pitnou vodou na ostrove Ischia. Termálne pramene sú mierne rádioaktívne, obsahujú radón. Je voda tečúca z vodovodov zdravotne nezávadná? Ďakujem pekne. S pozdravom H.

Voda z Monte Epomeo nestačí zásobovat celý ostrov, pitná voda se údajně dopravuje z pevniny podmořským potrubím. Udává se, že je pitná, ale moc dobrá není. Pokud někde voda pitná není, vždy je na to upozorněno cedulkou. Dobrá horská balená voda stojí přibližně € 0,40 za 1,5 litru. Ischia je jedno z největších termálních míst v Evropě, termální prameny se využívaly pro léčení a ozdravení. Najdete zde, ale i sladké pitné prameny, např. Buceto, Nitrodi a Olmnitello.

# 23.09.2010, 20:48.
Chtěli bychom v říjnu letět do Rimini. Existuje nějaký přímý let? Našla jsem jen s přestupem a to trvá asi 9 hodin, to už můžu rovnou jet autem ... a co myslíte počasí v polovině října? Děkuji moc za odpověd. Gábina. P.S.: máte moc pěkné stránky.

Bohužel o žádném přímém letu do Rimini nevíme. Většinou se létá s přestupem v Miláně. Doporučujeme letět do Benátek, nejlépe na letiště Marco Polo, odtud autobusem ACTV na stanici FS v Mestre, odkud můžete jet vlakem za cenu od € 13,00 do € 45,00 (podle typu vlaku), cesta trvá přibližně 3 hodiny. Jezdí tam několik přímých spojů, většinou však s přestupem v Bologna. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. S počasím počítejte spíše podzimním, polojasno a teploty do 20 stupňů. Před odjezdem sledujte např. na meteo.it.

# 13.09.2010, 11:42.
Prosila bych poradit cestu i finanční výlohy - benzín + poplatky, dálniční známky, délku cesty. Chystáme se jet z Prahy do Itálie, San Benedetto - Martinsicuro autem. Děkuji předem. Eva.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd San Benedetto del Tronto - Martinsicuro. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku za € 7,90 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00. V Itálii zaplatíte na mýtném € 40,20. Mýtné při cestě je ve stejné výši. Trasa je dlouhá přibližně 1250 km a počítejte s jízdou přibližně 12-13 hodin + přestávky. Cena benzínu v Itálii je v současné době přibližně € 1,40 za 1 litr. Náklady za benzín na cestu spočítejte tak, že spotřebu vynásobíte koeficientem 17,5. Pokud máte např. spotřebu 6 l / 100 km, budou náklady na jednu cestu € 105,00, celkem tedy € 210,00 za benzín + € 96,40 za mýtné a € 7,90 za známku. Celkem tedy € 314,30.

# 09.09.2010, 18:00.
Mám zakoupenou letenku do Benátek a chtěl bych se dostat do letoviska Bibione. Nemáte nějaký odkaz na jizdní řády nebo tip, jak se dostat tam a zpět? Tomáš.

Autobusovou dopravu provozuje společnost ATVO. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, stačí kliknout na Orari e Autolinee a na zobrazené mapě na značku letiště. Otevře se Vám jízdní řád ve formátu PDF.

# 09.09.2010, 16:42.
Máme možnost dostat se do Itálie na krátký čas (neděle 12.9. -16.9.), dolet do Bari. Podle vašich stránek jsme chtěli navštívit Vieste, ale má tam být špatné počasí. O něco lépe bude v Lecce. Bohužel doma nemáme žádného podrobnějšího průvodce, tak moc nevíme, kam se v této oblasti podívat. Měli byste nějaké tipy, jak smysluplně využít v podstatě 3 dny času, abychom něco zajímavého viděli, ale zase celou dobu nestrávili v autě? Děkuji moc za ochotu. E.

Samotné Lecce je protkané mnohými skvosty. Pokud se Vám líbí baroko, potom tento „Salcburk jihu“ určitě nevynechejte. Za zmínku stojí římský amfiteátr, Bazilika Santa Croce, Castello, Biskupský palác Vescoville, Duomo Santa Maria dell' Assunta. Za návštěvu stojí také nejvýchodnější město Itálie - Otranto s Katedrálou Santa Marie Annunziata s obrovskou podlahovou mozaikou. Zajeďte si také na „konec světa“, na Capo Santa Maria di Léuca. Těch míst je samozřejmě mnohem více. I blíže Bari je toho hodně k vidění, přečtěte si naši reportáž Na jih do země Trulli.

# 08.09.2010, 21:30.
Potřebuji vědět dobrou trasu Brno - Ravenna a jaké poplatky jsou na motorku a zda je problém v září s ubytováním v Rakousku na jednu noc. Děkuji, P.

Podívejte se na naši reportáž Potřetí na Gargano, kde je celá trasa popsaná. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 4,50, v Itálii platíte bohužel stejně jako automobil, tj. € 13,80. S ubytováním v Rakousku problém mít nebudete.

# 29.08.2010, 12:33.
Kolik zaplatím za dálnici a mýtné z Čech do Itálie - Lignano Sabbiadoro? Děkuji. S.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Pokud pojedete přes Salzburg na Villach, potom ještě zaplatíte € 9,50 za průjezd tauernskými tunely, při cestě přes Vídeň na Villach jiné poplatky už nejsou. V Itálii zaplatíte na mýtném € 8,60.

# 27.08.2010, 21:57.
Mnohokrát děkuji. Již jsem bohužel zjistil dotazem přímo na půjčovnu Hertz, která prověřila letiště v Neapoli, kde v našem termínu je dostatek vozů příslušné kategorie a s cenou o 30 % menší než mi dala CK, která to chtěla samozřejmě zaplatit u nás. Ztratil jsem k ní důvěru i samozřejmě k dalším jejím informacím a produktům, které jsme měli na cestě čerpat. Zatím máme zaplacené jenom letenky a přemýšlíme, zda je se ztrátou vrátíme nebo zkusíme ještě řešit operativně. Nemáte tip na CK nebo osobu v Praze, která by to pro nás zorganizovala včetně výletů a jednoho dne na Sicílii? Ještě jednou se moc omlouvám, že Vás Tím zatěžuji a zdravím Vás. Petr.

Neznáme přesně Vaše plány - pobyt, výlety atd. Kařdopádně můžeme např. doporučit Polycastrum Viaggi. Je to tour operátor pro Jižní Itálii. Několikrát jsme přes ně měli na jihu Itálie ubytování a vždy jsme byli spokojeni jak s kvalitou, tak i s cenou (při porovnání s pultovou cenou na místě byla vždy výrazně nižší). Prodávají přes síť cestovních kanceláří a agentur, z nichž většina (snad jen kromě Čedoku) přebírá jejich cenovou politiku (tj. mají stejné ceny v € jaké oficiálně uvádí Polycastrum Viaggi). Pokud budete mít zapůjčené auto, potom doporučujeme výlety řešit ve vlastní režii. Vyjde Vás to levněji a nebudete na nikom časově i programově závislí.

# 27.08.2010, 14:12.
Musím říct jako všichni, že jste super! Potřebuji se Vás zeptat. Jedeme za měsíc na jih Itálie, letecky a máme přes CK objednaný v Neapoli vůz Ford Fokus na 10 dnů. Máme zaplatit přibližně 15 tisíc Kč - což beru jako normální, ale chtějí po nás pojištění spoluúčasti proti krádeži a havárii ve výši dalších € 230,00 nebo podepsat spoluúčast € 850,00 při havárii a € 1750,00 při krádeži s odvoláním, že je to stanoveno EK pro všechny země? Máte zkušenost s touto problematikou? Děkuji. Petr.

Vše se odvíjí samozřejmě od ceny zapůjčeného automobilu a smluvních podmínek, které má autopůjčovna sjednané s pojišťovnou. A právě výše rizika v případu havárie (odcizení) je velice důležitým kritériem při výběru autopůjčovny. V krajních případech Vám jedna autopůjčovna v případě havárie přistaví nový vůz, jiná Vás nechá všechno zaplatit a ještě po Vás bude vymáhat ušlý zisk. Vše závisí na pojistné smlouvě. Většina autopůjčoven má pojistku na automobily pro případ havárie se spoluúčastí 10%, což odpovídá v případě Vašeho vozu přibližně těm € 1750,00 při krádeži. U havárie mají spoluúčast nižší, 5%. Připojištění na tzv. nulovou spoluúčast se málo využívá, protože bývá příliš drahé. To samozřejmě platí pro případ, že jsou dodrženy smluvní podmínky. Pokud havaruje řidič, který není ve smlouvě, potom zaplatíte všechno bez ohledu na pojistku. To platí i v případě alkoholu. Doporučujeme při zapůjčení auta dopředu porovnávat nabídky renomovaných autopůjčoven - Avis, Hertz, Sixt atd. - a pečlivě porovnávat také podmínky pojištění a připojištění. U stejných či podobných podmínek potom srovnávat cenu a další parametry.

# 27.08.2010, 11:34.
Prosím o pomoc v následujících otázkách: 1. Nejrychlejší cesta autem, trasa Uherské Hradiště - Tortoretto Lido, 2. Uherské Hradiště - Florencie ... autem, vlakem nebo letadlem. Děkuji moc a přeji krásný den. F.

Nejrychlejší cesta autem do Tortoreto Lido je následující: Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Ferrara - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - sjezd Val Vibrata - Alba Adriatica - Tortoreto Lido. Potřebujete desetidenní dálniční rakouskou známku za € 7,90 a v Itálii zaplatíte na mýtném € 39,70. Nejrychlejší cesta do Florencie je stejná jako v předchozím případě, od města Bologna však budete pokračovat po A1 přes hory do Florencie. V Itálii na mýtném zaplatíte v tomto případě € 28,70. Raději než vlak doporučujeme autobus Student Agency. Nejlevnější jízdenka (Special 30) stojí 950,- Kč (jednosměrná) resp. 1700,-Kč (zpáteční). Vlakem by to bylo minimálně s přestupy v Brně nebo v Břeclavi a ve Villachu. Letecky se do Florencie dostanete např. s Austrian Airlines z Vídně přímým letem za přibližně 12.000,-Kč včetně poplatků. Mnohem levnější je letět za akční cenu do Říma (i za necelé dva tisíce) a odtud vlakem do Florencie od € 17,00 (+ doprava Fiumicino - Termini 3,50 až € 14,00 dle zvolené dopravy).

# 27.08.2010, 00:04.
Jedeme s dcerkou od 3.9. do 3.10.2010 do Lignana, nemohu nikde najít předpověď, nevíte, prosím, jak bude? Děkuji. Alena.

Zpočátku (první týden) jasno až polojasno, průměrné teploty kolem 23 stupňů. Počítejte však, že se bude později postupně ochlazovat. Aktuální upřeněné předpovědi můžete sledovat před odjezdem na meteo.it.

# 20.08.2010, 10:26.
Mohli byste mi, prosím, poradit autobusovu dopravu z letiska Bergamo v Taliansku do mesta Milana? Poprípade inú kyvadlovú dopravu. Velmi pekne ďakujem. S pozdravom Renata.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 28.05.2010, 12:26.

# 10.08.2010, 10:53.
Chtěl bych se zeptat, kolik stojí mýtné v Itálii od Tarvisio až do sjezdu Finale Ligure? Děkuji a příjemný den. Pavel.

€ 40,30.

# 09.08.2010, 14:10.
Ráda bych věděla, co všechno budu platit a na kolik to vyjde z Brna do Itálie - Porto Santa Margherita. Děkuji. Veronika.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 (dálnice začíná už kousek pod Mistelbachem) a v Itálii budete platit mýtné, v úseku Tarvisio - San Stino di Livenza Vás přijde na € 9,90.

# 30.07.2010, 10:23.
Máme u CK zaplacený pobyt v Caorle od 4.9.2010. Měli jsme jet vlastní dopravou, bohužel však autem jet nemůžeme a v naší CK již nemají volná místa v autobuse. Poradíte mi, prosím, na jakou společnost se obrátit? Myslela jsem třeba Student Agency, ale jezdí jen do Benátek a to bych se dvěma dětma absolvovat nechtěla. Velice děkuji. Michaela.

Bohužel do této destinace se autobusem z ČR jinak než s nějakou CK pravděpodobně nedostanete. Zkuste se domluvit s nějakou CK, která Caorle autobusovou dopravou nabízí, je možné, že některá volnou kapacitu mít ještě bude. Student Agency možnou volbou je, není to však vhodné. Jednak je příjezd do Mestre chvíli po půlnoci, do Caorle potom jezdí autobusy až ráno, i kdybyste jela taxi, tak nástup na ubytování máte zřejmě až odpoledne. Navíc Student Agency má i jiné příjezdové dny, takže byste musela jet dříve a řešit další ubytování. Náš tip: zkuste se zkontaktovat s CK Italieonline. Napište požadavek na jejich e-mail.

# 30.07.2010, 03:55.
Děkuji moc za Vaše stránky, jen jsem je našla pozdě. 2.8. - 11.8. případně 13.8. jedeme poprvé do Itálie - první zahraniční, nemáme zkušennosti s ničím. Naše představa je - přes noc dojet do Itále - chtěli bychom během prvních dvou dnů vidět Dolomity, nevíme přesně jakou část, potom jezero Lago di Garda, někde jednu nebo 2 noci přespat v Trentské oblasti v kempu, případně penzionu - levněji, potom další den přejet do Verony a Benátek a po pobřeží dojet do oblasti Ravena - Rimini, na 5 dní se ubytovat, s případným výletem do Florencie, San Marina. Cestou zpět potom třeba Pisu a Miláno. Mohli byste poradit ubytování v mobilhomu, kempu, chatky, ... přijatelné ceny a zda volit pro delší pobyt oblast kolem Raveny vzhledem k plážím a moři, nebo jinde. Ještě prosím poradit, ve jmenovaných městech a vzhledem k málo času co především navštívit. Na co si na rakouských a italských silnicích dát pozor. Děkuji moc, pokud stihnete odpovědět než vycestujeme, budu moc ráda. Hana.

Vaše ozázka je příliž rozsáhlá. Není v našich silách dopodrobna naplánovat každému jeho dovolenou. Nicméně doporučení Vám poskytnout samozřejmě můžeme. Ubytování v kempech - mobilhomy, chatky atd. najdete na portálech camping.it. Doporučujeme si vytipovat v lokalitách pro ubytování více míst. Počítejte také s tím, že jedete v absolutně nejvyšší sezóně, ceny budou nejvyšší, ubytovatelé budou vyžadovat ubytování od So do So a pravděpodobně budete mít problém vůbec nějaké ubytování sehnat. Týká se to především přímořských letovisek. Tipy na ubytování u Lago di Garda najdete na gardalake.it. Oblast kolem Ravenny a Rimini je z hlediska Vámi uvažovaných výletů vhodná, nicméně počítejte s problémy, které uvádíme výše. Na rakouských a italských silnicích dodržujte především rychlost. V Itálii počítejte s tím, že řidiči při předjíždění troubí, přednost se dává tomu, kdo víc spěchá atd.

# 28.07.2010, 21:49.
Chtěla bych se zeptat na vlakové spojení z Říma do letoviska Sperlonga. Vlak by měl odjíždět z nádraží Termini, směr Neapol. Prosím o odkaz na stránky jízdních řádů, případně, zda se dá zjistit cena jízdenky. Za odpověď předem děkuji. Hana.

V tomto místě nejede vlak v blízkosti pobřeží. Musíte vystoupit na zastávce Fondi - Sperlonga. K pobřeží je to odtud ještě necelých 15 km. Vlak jede z Termini každou hodinu, většinou 45. minutu. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Cena jízdenky je € 6,20. Z Fondi se potom do Sperlonga dostanete autobusem Piazzoli Bus. Jezdí z nádraží FS. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Autobusy ježdí každou hodinu, většinou 10. minutu. Cenu bohužel neznáme. U jiných přepravců (např. Cotral) by se pohybovala kolem € 0,60.

# 28.07.2010, 14:25.
Prosím o možnost odpovědi na tuto otázku: pojedeme v termínu 10/2010 osobním autem ze Strážnice do Říma (Via dele Fornaci), na delší dobu. Prosím o sdělení nejvýhodnější trasy a výši úhrad poplatků - dálniční známka, mýtné apod. Předem děkuji. Rudolf.

Vaše optimální trasa je následující: Strážnice - Hodonín - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre (míjí se novým obchvatem) - Padova - Bologna - Firenze - Roma. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 (pozor, dálnice je nově už kousek za Mistelbachem), v Itálii zaplatíte na mýtném € 45,50.

# 27.07.2010, 12:54.
úplně náhodou jsem narazila na vaše stránky a i já bych chtěla využít vašich znalostí a optat se na nejlepší cestu do Rimini. Vyjíždíme z Teplic a jedeme přes cestovní kancelář Adriland, také jak jsou tam mýta? Děkuji vám a budu se těšit na odpověď. H.

Vaše optimální trasa je následující: Teplice - Karlovy Vary - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Trento - Verona - Modena - Bologna - Rimini. V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 28,90.

# 27.07.2010, 10:38.
Chtěla jsem Vám poděkovat za zajímavé náměty na Vašich stránkách a poprosit o informaci, jak se dostat z Verony do Benátek. Je levnější doprava vlakem, nebo autobusem a kolik odhadem to vyjde na dospělého? Slevu pro studenty nebo společné jizdenky asi nemají? Taky se mi nepodařilo zjistit, zda se platí vstup do Benátek - případně lodičky a kolik. Děkuji moc. S pozdravem Monika.

O autobusovém spojení z Verony do Benátek nevíme. Vlakem se tam můžete dostat rychle a levně. Jezdí i několikrát do hodiny. Regionálním vlakem se tam dostanete za 2 hodiny a 15 minut a zaplatíte € 6,15. Pokud pojedete vlakem ES City, dostanete se tam za 1 hodinu a 15 minut a zaplatíte € 18,50. Z Verony jede vlak z Porta Nuova, do Benátek dojede na Santa Lucia. Do Benátek se vstup neplatí, nejlevnější jízdenka na lodní dopravu stojí € 6,50. Existují potom samozřejmě různé časové jízdenky.

# 26.07.2010, 16:56.
Chtěla jsem poprosit o radu, jak se nejlépe dostat vlakem, či busem z Říma do Benátek, jak dlouho cesta trvá, zda to zvládneme za jeden den. Linda.

Denně jezdí z Roma Termini do Venezia Santa Lucia spousta přímých vlaků typu ESAV. První jede v 6:45 a potom vždy za hodinu až do 18:45 (v 16:45 jede jen do Mestre). V Benátkách je za 3 a 3/4 hodiny a cena lístku je ve druhé třídě € 73,00 (v první € 99,00). Levnější je vlak IC, který jede z Termini v 10:36 (a 14:36, který však jede jen do Mestre) a v Benátkách je za 6 a 1/4 hodiny. Cena lístku ve druhé třídě je € 42,50. Za stejnou cenu jede i vlak EN v 19:05 (jede 6 hodin a jen do Mestre). Nejlevnější přímé vlakové spojení je vlakem ICN z Tiburtina ve 22:36. Cena lístku je 37,50 a doba jízdy necelých 7 hodin.

# 22.07.2010, 13:00.
Příští týden odjíždíme do Caorle. Vyjíždět budeme z Chomutova. Našli jsme si cestu přes Karlovy Vary, Mnichov, Salzburg, Udine. Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte přehled o tom, zda nebývají touto dobou ucpané dálnice? Pojedeme na noc. A ještě, kolik budeme platit cestou? Děkuji za odpověď. Pavla.

Pokud pojedete z pátku na sobotu, tak kritickým místem je dálnice A10 mezi Salzburgem a Villachem, konkrétně úsek před tauernskými tunely, kde se tvoří i několikakilometrové kolony od pátečního odpoledne do sobotního poledne. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 9,50 a v Itálii na mýtném € 9,90.[nahoru]

# 22.07.2010, 10:34.
Už několikrát mě Vaše stránky velmi dobře posloužily a tak Vás prosím o radu. Jedeme v polovině srpna do Itálie - Rimini a odjíždíme z Děčína. Nabízí se mi dvě cesty, jedna přes Dolní Dvořiště a druhá přes Rozvadov, Mnichov a dále. Rád bych věděl, která varianta je lepší, na kolik vyjdou poplatky, ale to nejdůležitější je, zda se na některé trase dá vyhnout těm velkým tunelům a kudy, manželka má z nich strach. Děkuji za ochotu a s pozdravem Josef.

V tomto případě jeďte přes Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona - Modena - Bologna - Rimini. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 28,90. Vyhnete se tak velkým tunelům, které jsou mezi Salzburgem a Villachem (Tauerntunnel a Katchbergtunnel) a sérii tunelů mezi Tarvisio a Gemonou. Na trase přes Brenner jsou také menší tunely, u městečka Brennero, Fortezza, Chiusa, Ponte Gardena, atd. Některým se dá vyhnout cestou mimo dálnici, některým však ne. Vemte si mapu a optimální trasu si s ohledem na tunely naplánujte. Trasou přes Brenner se také vyhnete velkým kolonám, které se tvoří na A10 před tunely. Ne že by před Brennerem nebyly, ale jsou menší - minimálně o velkou dopravní vlnu směřující do Chorvatska.

# 21.07.2010, 16:22.
Vážený pane Řehůřku. Omlouvám se, že mám tu drzost, psát přímo Vám, ale nejspíš se mi neodeslal email s vyplněným formulářem. Nicméně bych Vás chtěla požádat o radu ohledně cesty do Itálie. Jedeme teď v sobotu 24.7.2010 a jedeme tam poprvé. Náš cíl je Lido di Dante a jsme z Uherského Hradiště. Zajímala by nás výše mýtného a samozřejmě trasa. Někde u Benátek bychom chtěli jet při pobřeží. Děkuji Vám za odpověď. S přátelským pozdravem Pavlína.

Vaše optimální trasa je následující: Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna - Lido di Dante. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a v Itálii zaplatíte na mýtném € 13,80.

# 21.07.2010, 14:01.
Řehůkovi, jsem uchvácená a nadšená z Vašich stránek. Jsou velmi zajímavé - těch postřehů a nápadů ... Chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi mohli poradit z cestou z Milána - letiště Bergamo do Riccione. Datum 15.8.2010 po 8. hodině ráno z letiště. Našla jsem si výhodný let a nějak jsem nedomyslela, že cesta z letiště někam do centra Milána na vlakáč či autobusák a potom do Riccione nebude při mé nulové znalosti Italštiny jednoduchá. Moc prosím o nejjednodušší a přitom nejlevnější kombinaci, prosím i s označením či číslem autobusu - vlaku. Vždy jsem jela autobusem až na místo a teď se trošku obávám, abych tam vůbec dorazila. Neumím ani anglicky, ale italský slovník budu mít s sebou. Velmi děkuji a přeji celé vaší rodině mnoho úspěchů. I.

Z letiště v Bergamu se musíte dostat na železniční stanici FS Milano Centrale - konkrétní tipy a odkazy na autobusovou a vlakovou dopravu najdete v naší odpovědi ze dne 28.05.2010, 12:26. Z Milano Centrale potom jeďte vlakem ESAV do Bologna Centrale a tady přestupte na regionální vlak zastavující v Riccione. Jízdenka z Milana do Riccione Vás přijde těmito typy vlaků na € 48,80. Pojedete přibližně 3 až 3,5 hodiny. Vlaky jedou z Milana v 9:15, 10:15, 11:15, 12:15 , 13:15 atd. Jízdní řády najdete na trenitalia.it, kde si opište i konkrétní čísla vlaků.

# 21.07.2010, 11:35.
Pane Řehůřku. Jedeme do Itálie - Lido Adriano a mám prosbu, zda byste mi mohl napsat trasu. Jedeme Praha - České Budějovice. Také bych poprosila , zda byste mi mohl napsat, jaké jsou poplatky a ceny mýtného. Předem moc děkuji. Vlasta.

V tomto případě je Vaše optimální trasa následující: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravenna - Lido Adriano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 13,80. Pokud však pojedete v termínu červenec/srpen a z pátku na sobotu, doporučujeme spíše trasu přes Německo: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Trento - Verona - Modena - Bologna - Ravenna. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete zmiňovanou dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii potom € 27,00. Vyhnete se tak "chorvatské vlně" směřující z Německa přes Salzburg a Villach.

# 20.07.2010, 16:08.
Hezký den, moc děkuji za radu velmi zajímavých tipů a námětů na Vašich stránkách. Prosím, uměli byste mi poradit se správným časováním (eventuelně i modifikovanou trasou) cesty z Prahy do Toskánska (Bibbona), kam bychom měli dorazit v sobotu 31.7.2010 někdy dopoledne. Jsem si vědom začínajících prázdnin v jižních spolkových zemích Německa a rád bych se vyhnul velkým dopravním zácpám (Brener a eventuelně jinde). Řízení přes noc není problém, je nás více řidičů pro střídání. Eventuelně bych moc přivítal i tip na cestu zpět v termínu sobota 14.8.2010. Moc děkuji! K.

Optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Trento - Verona - Bologna - Firenze - Livorno - Bibbona. To je samozřejmě možné mimo termíny největších stěhování dovolenkářů. 31.7. začíná ta největší sezóna, především úsek z Mnichova na Salzburg (a dále, což se Vás ale netýká) bude nejhorší. Doporučujeme zvolit opačný směr, tj. jeďte z Prahy na České Budějovice, Linz, Salzburg a Innsbruck. Odtud podle situace se možná vyplatí jet přes Brenner mimo dálnici. V dalších úsecích potom doporučujeme objet Bolognu. Buďto varianta z Verony na Brescia, Cremona a potom dolů na La Spezia a Livorno, nebo až do Modeny a potom směr Parma, La Spezia a Livorno. Zpět už by problém být neměl.

# 06.07.2010, 22:18.
Tento pátek odjíždíme do Itálie (Gargano / Vieste) s jedním přenocováním. Je výhodné pro placení mýtného v Itálii využít Via Card a kde ji lze zakoupit? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Martina.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 02.06.2008, 15:52. - Itálie 2008.

# 02.07.2010, 16:06.
Jedeme koncem léta na Gargáno a chtěli bychom se stavit po cestě v parku Itálie v miniaturách. Zajímalo by nás, jak asi dlouho trvá prohlídka kvůli naplánování odjezdu od nás. Děkuji za odpověď, Jindra.

To je individuální záležitost. Jedná se o zábavní park, kde kromě Italia in Miniatura a Europa in Miniatura je také spousta atrakcí. Můžete tam strávit letmo dvě hodinky, ale také celý den. Podívejte se na oficiální stránky Italia in Miniatur, kde najdete mapu celého areálu, podle které si uděláte představu o rozsahu areálu.

# 02.07.2010, 10:22.
Na přelomu měsíce července a srpna plánujeme návštěvu Benátek a poté návrat na kolech zpět do ČR. Prosím o radu, jak se nejlépe dopravit do Benátek včetně kol a jednoho přívěsného vozíku za kolo. Předem děkuji za radu. Zdeněk.

Tipy na přepravu kol do Itálie najdete např. na stránkách radicestujeme.eu.

# 01.07.2010, 14:30.
Chtěl jsem se zeptat, zda nemáte nějaké informace týkající se povolení (licence) pro podmořský lov harpunou bez potápěčské výstroje na Sardinii a rybolovu ze břehu. Případně na koho se obrátit. Děkuji. Č.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 08.05.2009, 20:45. - Itálie 2009.

# 29.06.2010, 07:37.
Dcera jede se známým do Itálie. Bude vysazena zítra kolem poledne v Miláně a potřebuje se dostat do Bodio Lomnago u Varese. Kde bych našla jízdní řády v Itálii? Existuje tam něco jako u nás idos.cz? Děkuji moc. Jarmila.

Veřejnou dopravu po Milánu zajišťuje společnost ATM. Tou se dopravíte na vlakové nádraží z místa, kde Vás vysadí. Běžná jízdenka stojí € 1,00. Do Varese potom cestujte vlakem za € 4,60. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Z Varese potom jezdí do Bodio Lomnago linky společnosti GLC Giuliani & Laudi. Konkrétně linka N23. Autobusové nádraží ve Varese je kousek od vlakového.

# 29.06.2010, 04:23.
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Chtěli bychom jet autem do Itálie na 4 dny, od 5.8. do 8.8. (3noci). Mohli byste nám, prosím, poradit nějaké levné ubytování (motel, hostel, penzion, cokoli kromě stanu) do 1500 za osobu za 3 dny včetně poplatků? Jedeme čtyři, pouze sever Itálie - Rado, Terst, Bibione, Caorle, prostě cokoli u moře. Děkuji velice. S pozdravem J.

Jedete v termínu, který spadá do té nejvyšší sezóny, která v Itálii vrcholí právě v tomto a následujícím období. Letoviska budou zaplavena turisty, ceny porostou závratně nahoru. Problém najít ubytování Vámi uvedených parametrů je problém už i dříve nebo později. Navíc ubytovatelé požadují ve většině případů pobyt od soboty do soboty. Bez předchozí rezervace nedoporučujeme cestovat, nemáme však tušení, kdo Vás za takovou cenu a na tři dny v tomto termínu ubytuje.

# 28.06.2010, 15:47.
Chystám se do Itálie na prodloužený víkend pod stan autem na CNG Caorle a okolí. Chtěl bych jet tzv. na blint. Seženu ubytování? A na kolik toto ubytování v průměru vyjde? Děkuji za odpověď. Luďa.

S vlastním stanem by problém v kempech být neměl. Doporučujeme si však pro jistotu vytipovat několik kempů, pro případ, že v některém neuspějete. Seznam kempů s odkazy na oficiální stránky (kde jsou podrobné ceníky) najdete na camping.it. Počítejte s cenou v sezóně kolem € 20,00 za místo a € 10,00 za dospělou osobu a noc. Je to samozřejmě v různých kempech různé.

# 28.06.2010, 11:34.
Jedeme s rodinou z Jindřichova Hradce do Bibbione. Chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu a na kolik nás vyjdou dálniční poplatky a mýta. Dále se chci zeptat, jak je to v Bibbione s kempováním? Doposud jsme jezdili na blint jen do Chorvatska a nikdy jsme neměli problém najít kempy nebo levné ubytování. A ještě jeden dotaz, dříve jsme jezdili na Sardínii a spali jsme na pláži pod širákem. Bylo to v 90. letech. Je možné ještě dnes spát jen tak na pláži? Děkuji za odpověď a za váš skvělý web.

Vaše optimální trasa je následující: Jindřichův Hradec - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Bibione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 9,50 a v Itáliii na mýtném € 8,50. V Bibione víme o čtyřech velkých kempech. Jejich seznam s odkazy na oficiální stránky najdete na camping.it. S vlastním stanem by neměl být v některém z nich problém se ubytovat. Doporučujeme si však vytipovat i některé další kempy v blízkém okolí. Spát ve volné přírodě a tedy i na pláži je v Itálii zakázané.

# 28.06.2010, 07:34.
Psala jsem již minulé pondělí. Jelikož jsem nenašla odpověď a tento pátek odjíždíme do Lignana, tak píši znovu. Chtěla jsem vědět, kdy jezdí a odkud, loď na Mušličkový ostrov. Nemohu to nikde na netu najít. Ještě jednou Vám vřele děkuji a klaním se Vašim stránkám. Přeji krásné léto. L.

Na mušličkový ostrov se můžete dostat s lodí Europa od pondělí do soboty. Výlet probíhá od 9:30 do 12:00. Odjezd je z Darsena Vecchia v Lignano Sabbiadoro. Dospělý platí € 12,00, dítě € 7,00. Kontaktní telefon: +39 338 6067620.

# 27.06.2010, 21:28.
Pane Řehůřku, chtěla jsem se Vás zeptat, zda se dá v Itálii, přímo v Martinsicuru sehnat ubytování, když bychom jeli autem, jak se říká na vlastní pěst. Bylo by to zhruba v době začátku srpna. Víte kolik by zhruba stál týdenní pobyt přímo od italského ubytovatele. Děkuji. S pozdravem Šárka.

Toto nedoporučujeme. Je nejvyšší sezóna a v Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku. Doporučujeme rezervovat pobyt dopředu. Vzhledem k sezóně počítejte s nejvyššími cenami. Zkuste například Agenzia Petra.

# 23.06.2010, 20:19.
Rád využiji Vašich zkušeností a nechám si od Vás poradit. Týden od 17.7. chceme s rodinou strávit u moře poblíž San Marino. Můžete dát nějaký tip? Jedeme s autem a ubytování budem hledat až na místě. Nemáme upřesněnou destinaci. Jinak já jezdím hodně s kamionem přes Brenner a pojedeme tak i s autem. Do Trenta, potom na Padovu po SS47 a dále k moři mimo dálnice. Pro případné další cestující chci jen dodat, že tato cesta je pro osobní automobil naprosto bezproblémová a neplatí se mýtné. Přeji krásné léto a informacím zdar. Jarda.

V této oblasti připadají v úvahu Riccione a Cattolica, popř. o něco více jižněji Fano. Upozorňujeme však, že v tomto termínu bude velký problém něco na místě najít. V Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku nebo Rakousku. Doporučujeme rezervaci dopředu. Pokud však budete hledat ubytování na místě, nejschůdnějším řešením je navštívit turistické informační centrum, kde Vám s nabídkou vhodného ubytování pomohou. Za tip na cestu mimo dálnice děkujeme.

# 23.06.2010, 13:55.
Máte velice pěkné stránky. Chci se zeptat, jakou vidíte nejlepší cestu z Pardubic do Riccione a to především vzhledem k termínu, kdy jedeme. Je to 2.7.2010, což je první prázdninový víkend. Mám obavy z velkého provozu a z kolon. Na místě máme být po obědě dne 3.7.2010, proto pomýšlím vyjet 2.7. navečer. Děkuji a hodně zdaru. Pavel.

V úvahu připadají tři trasy - přes Rozvadov a Brenner, přes Dolní Dvořiště a Villach, přes Brno a Mikulov. Z hlediska vzdálenosti jsou na tom přibližně stejně, z hlediska poplatků je na tom nejlevněji cesta přes Brno, další dvě trasy jsou na tom cenově přibližně stejně (rozdíl € 0,60). Vzhledem k Vašemu termínu je nejrizikovější cesta přes Salzburg a Villach, kde se od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne budou tvořit určitě obrovské kolony před tauernskými tunely. Cesta přes Německo nebude také nic moc (kolem Mnichova, ráno před Bolognou). Jednoznačně doporučujeme cestu přes Brno. Zaplatíte jen desetidenní dálniční známku v Rakousku (€ 7,90) a mýtné v Itálii (€ 28,40). Pokud budete chtít ušetřit na mýtném v Itálii, tipy najdete v naší reportáži Gargano 2008. Na této trase se mohou tvořit kolony před Mestre (existuje však už dálniční obchvat) a před Bolognou. V žádném případě se však tyto kolony nevyrovnají tomu, co se děje mezi Sazburgem a Villachem.

# 23.06.2010, 08:55.
Vaše stránky jsou skvělé. Můj dotaz je následující. Chtěl bych spíše ze zvědavosti vzít s sebou k moři pruty. Potřebuji na lov z pláže třeba ve večerních či ranních hodinách povolení? Platí nějaké omezení? Eventuálně poplatek? Nepředpokládám nějaké úlovky. Spíš posedět u prutu se synem při západu slunce. Děkuji za odpověď a přeji vše dobré. P.S.: odjíždím již 25.6.2010 ráno. Miroslav.

Pro lov ryb v italských vodách je požadováno povolení, které vydává Italská rybářská federace. Ta také zveřejňuje informace o rybářské sezóně, o minimální velikosti ryb apod. Rybolov blízko pláží je zakázán, stejně tak podmořský rybolov s potápěčským přístrojem.

# 23.06.2010, 00:20.
V červenci jedeme na dovolenou do Caorle. Rádi bychom si také udělali výlet do Benátek. Můžete mi prosím poradit, kde zaparkovat a jak se nejlépe dostat na náměstí sv. Marka? Budeme mít s sebou 2 děti a kočárek, tak ať tam necestujeme nějak krkolomně. Děkuji. M.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 15.04.2010, 14:55. - Benátky

# 22.06.2010, 23:51.
Chci se zeptat, zda náhodou neznáte ceny ubytování ve vlastním stanu v kempu Lignano Sabbiadoro. Nikde, ani na jejich stránkách se nemohu dopátrat ... Jedeme na prodloužený víkend od 2.7 do 6.7. Děkuji moc za odpověď. Jana.

Ceník najdete na oficiálních stránkách kempu Camping Sabbiadoro - Prezzi. Dospělý platí na den € 9,70, dítě od 3. do 12. let € 5,20, místo pro stan a auto stojí € 15,30.