SICÍLIE 2009

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2009

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

09.10.2009, 21:11.
Milí Řehůřkovi, rádi bychom se zeptali na nejvýhodnější spojení lodí ze Sicílie na Maltu. Budeme cestovat v polovině října. Jakou společnost, zřejmě z Pozzalla do Valletty nám, prosím, můžete k nejlevnější přepravě doporučit? Děkujeme. L.

Na Maltu je možné cestovat jak z pevninské Itálie - Janov nebo Civitavecchia, tak i ze Sicílie - Catania, Licata, Pozzallo. Trajekty provozují společnosti Grimaldi Lines, Grandi Navi Veloci a Virtu Ferries. Nejlevněji se dostanete na Maltu samozřejmě z Pozzalla. Trajekt provozuje společnost Virtu Ferries. Lístek stojí € 80,00, zpáteční € 106,00. Pokud budete brát s sebou auto, pak za něj zaplatíte € 70,00, za zpáteční € 130,00. Pokud pojedete bez auta, pak by měly být lístky stejně drahé z Pozzalla i z Catanie. Podrobné jízdní řády a ceníky najdete na Trajekty.

# 06.09.2009, 21:39.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, tak jako všichni ostatní :-) Přečetla jsem snad všechny otázky a odpovědi tykající se Sicílie a Liparských ostrovů, abych se neopakovala, tak snad se mi to povede. Bohužel stránky Siremaru mi nejdou už několikátý den otevřít, takže musím pokračovat bez nich. Jedeme na Sicílii autem, chtěli bychom přejet trajektem na ostrov Lipari a tam zůstat několik dní v kempu Campeggio Baia Unci. Jediný, který jsem našla. Je problém dostat se na ostrov s autem? Jak často jezdí trajekt, který vezme i auto? Je potřeba rezervace nebo je to víceméně prázdné? Je bezpečné nechat auto v kempu na ostrově Lipari? Jsou placená parkoviště u atrakcí, např. Etna, doopravdy hlídaná? Je lepší udělat si základnu na ostrově Vulcano nebo Lipari pro vyjížďky na okolní ostrovy? Vzhledem k nalezenému kempu jsem zvolila Lipari. Myslím, že pro začátek jsem dotazy vyčerpala. Moc děkuji za odpověď. Odjíždíme v pátek 11.9.2009. Pavlína.

Dopravu zajišťují společnosti Siremar a N.G.I.. Výše uvedené odkazy by měly fungovat. V září je už jízdní řád značně omezený. N.G.I. jezdí dvakrát denně, Siremar častěji, auto Vám však převezou čtyřikrát denně. V září už nepředpokládáme nutnost rezervace. Podívejte se na Trajekty. Seznam ubytovacích kapacit na všech ostrovech najdete na Booking - Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli. Ostrovy jsou už jiná Sicílie, nechat tam auto je mnohem bezpečnější. Určitě si ho vezměte s sebou, nenechávejte ho několik dnů v Milazzu. Výhodnějším místem pro cestování po ostrovech je Lipari než Vulcano. Trajekty většinou jedou první na Vulcano, potom na Lipari a dále. Geograficky by to měl být ostrov Salina, Lipari je však atraktivnější. Na pevnině, všude, kde je něco zajímavého, jsou parkoviště, někde placená, někde volná. Např. pod Etnou jsme platili € 1,00 za den, v Syrakusách jsme za parkování neplatili, u soutěsky Alcantara také ne, v Taormině jsme si koupili kombinovaný lístek na lanovku a parkování atd. Nepředpokládejte však, že parkoviště někdo hlídá. Většinou je jen zajímá vybrat poplatek. Doporučujeme vše zabezpečit tak, jako všude jinde - nenechávat nic viditelně v autě, pozavírat okýnka, atd.

06.09.2009, 10:43.
Prázdninám zdar! 26. 8. až 4. 9., dle doporučení Villaggio Turistico Europeo, dále jen VTE. Letenky tam Praha - Milán - Catania, zpět Catania - Řím - Praha. Ubytování domluveno přímo přes turistickou kancelář na letišti v Catanii 26.8., cena v bungalovu € 41,56 za osobu a noc při počtu nocí 9 a obsazenosti dvou lidí. Je to sice dost, ale jinde je dráž. S lokalitou lze vyslovit spokojenost a úroveň VTE také. VTE už moc plný nebyl. Pláž je super, hlavně pěkně soukromá, okolní jsou pořádně narvané. Lze pozorovat přímo při opalování vzlétající letadla a obsluha kempu umí anglicky, dorozumění tedy fajn. Poznatky: Z letiště Catania jede autobus č. 457, vystoupit na Piazza Borsellino, počkat na bus č. 427 nebo D-EST, dovoze až k VTE. Lístky se kupují u řidiče nebo v prodejnách Tabák. Mini market v kempu neměl po celou dobu pečivo a pořádné ovoce a zeleninu. Všechnu čerstvou zeleninu a ovoce jsme si vozili z tržnice z města, ceny jako u nás. Obě zdejší restaurace jsou v pohodě. Železniční doprava je spolehlivá, autobusová jak kdy. Ze Syrakus jsme např. do Catanie měli odjíždět se společností Interbus, dle jízdního řádu v 16:00, 16:30. Ani jeden z autobusů nepřijel, nakonec přijel v 16:50 autobus společnosti AST. MHD je naprosto k ničemu a značně nespolehlivá. Na zastávkách jako takových nejsou časy, jen rozepsané zastávky. Na recepci nám dali jízdní řád od VTE do města linek 427 a D-EST, zpoždění autobusů oproti uvedeným časům se pohybovalo od 10. do 30. minut. Pak si něco domlouvejte a jeďte se někam podívat. Plánovaný výlet na Vulcano v předposlední den pobytu, čili taková třešnička na dortu, dostal trhliny hned z počátku. Autobusy z nádraží do Messiny jezdí každou hodinu, někdy i půlhodinu. Jenže od VTE na nádraží měl jet autobus v 5:40, pak v 6:30, nakonec přijel v 6:45. V Messině pak hrůzou zjistíte, že Vám lodě ujely a řešíte v 11:30 co s načatým dnem. Závěr: úroveň letišť v Miláně a Římě nic moc, zlatá Praha, Sicílie jako taková je naprosto úchvatná, lze jedině doporučit, řada míst kam se v okolí podívat. Dojem kazí italská liknavost, lenost, snaha nic neřešit a čekat, čili prostoje při cestování jsou v součtu pobytu značné. Pokud se ptáte Italů na informace, jsou ochotní a vstřícní, ale řeknou Vám, jen na co se ptáte, nic víc, proč by se snažili, že. A tak se ptejte, ptejte a ptejte, pokud nevíte. Lze doporučit půjčení auta alespoň na nějaký den, i ve dvou lidech vychází cena rozumně, příště bych to tak po letošních zkušenostech udělal. Jako vysoce kvalitní a obsáhlý průvodce lze doporučit námi odzkoušený Lonely Planet. Děkuji Řehůřkovým za zde získané informace, bez nich by byla řada věcí na místě daleko složitějších! Ostatní informace, kterých je celá řada a nezmínil jsme je, rád na dotaz zde poskytnu. Luboš.

Děkujeme Vám za cenné informace. Moc si toho vážíme, že jste se s ostatními o ně podělil.

# 23.08.2009, 16:25.
V říjnu se chystám navštívit Sicílii. Mám psa greyhounda, který bude cestu absolvovat se mnou a chtěla bych se tedy zeptat, jak je to například s přístupností psů do restauračních zařízení či na pláže. Děkuji! Hana.

V Itálii nemohou obecně psi do hotelů, restaurací a na pláž. Existují však ubytovací zařízení, kde je možné podle předem stanovených pravidel (velikost, poplatek, nahlásit předem atd.) se se psem ubytovat. V případě restaurací je potřeba se nejdříve zeptat a až v případě souhlasu můžete se psem dovnitř nebo na zahrádku. V případě pláží se se psem může na tzv. psí pláže, kde to je výslovně povoleno a na ceduli jsou uvedena přesná pravidla. Můžete také na volné pláže, kde není např. na informační tabuli zákaz pohybu psů, tam ale můžete i tak narazit na odpor ostatních lidí.

# 23.08.2009, 12:40.
Právě jsem našla Vaše stránky a velice mile mě překvapily. Ve středu odjíždíme s rodinou na Sicílii a hlavním lákadlem jsou pro nás sopky. Všude v průvodcích jsem se dočetla, že na Stromboli se dá přespat. Máte nějaké zkušenosti, o kterých se v průvodcích nepíše? Děkuji. Andrea.

Doporučujeme najmout si k výstupu na nejvyšší bod ostrova průvodce, který Vás tam bezpečně dovede. Výstup na Stromboli můžete uskutečnit se skupinou Magmatrek. Do 30.6. a od 1.9. je výstup zahájen v 16:00, v červenci a v srpnu v 17:30. Cena za osobu je € 25,00. Na výše uvedených stránkách najdete podrobnosti a kontakty. Přespat se dá ve skupině úkrytů z lávových kamenů, které jsou nahoře. Nocovat na Stromboli je však zakázané. Pokuta za porušení zákazu nocování v blízkosti sopky není zrovna malá. Na samotném ostrově přespat můžete, možnosti najdete na Booking / Stromboli.

# 17.08.2009, 13:22.
Jak jsem již psal, tak dovolená na Sicílii se blíží a nevidět Etnu by byl hřích. Dočetli jsme se, že vláček Circumentnea jezdí po úpatí této sopky. Chtěl bych se Vás zeptat, zda nevíte, zda je možné nastopupit ve stanici Giarre - Riposto a přerušit cestu třeba v Randazzu a pak se vrátit stejnou trasou, nebo zda musím absolovovat celý okruh až do Catanie? Vaše zkušenosti a znalosti jsou fenomenální. Jen tak dál. S pozdravem Petr.

Circumetnea je železnice jako každá jiná - v tom smyslu, že můžete nastoupit a vystoupit ve kterékoliv stanici dle jízdního řádu. V současné době je v rekonstrukci úsek Paterno - Bronte, je řešen autobusovou dopravou (Vaší trasy se to nedotkne). Na trase Giarre - Randazzo zaplatíte za jednosměrný lístek € 3,10, za zpáteční € 5,20 (z Riposto je cena stejná). Vlaky odjíždí z Giarre v 8:46 (10:00), 12:11 (13:25), 15:16 (16:30), 19:16 (20:30) a zpět jedou z Randazzo v 7:05 (8:11), 10:25 (11:31), 13:35 (14:41), 17:01 (18:07). V závorce jsou uvedeny příjezdy do Randazzo resp. Giarre. Časy pro Riposto jsou o 4 až 5 minut posunuty (dřívější odjezdy, pozdější příjezdy).

# 14.08.2009, 14:06.
Letos v září odlétáme na 14 dnů do Villaggio Turistico Europeo. Všechno již máme zařízené, pouze nevíme, jak se z letiště do villaggio dostaneme. Mohl byste nám prosí poradit nejjednodušší spojení? Martin.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 24.04.2009, 15:22.

10.08.2009, 10:56.
Tisícero díky za radu, kterou jste mi poskytli ohledně cesty na Etnu, vše dobře dopadlo, vrátili jsme se v pořádku. Bylo to krásné. Cesta autobusem na Etnu zpáteční stála € 5,25, autobus jel v 8:10, ale to jsou Italové, jinak velmi příjemní a hodní. Zpět jel autobus jen v 17:00 hodin. Ještě jednou děkuji. Libuška.

Děkujeme Vám za poskytnuté informace. Dodržování jízdních řádů je v Itálii bohužel velký problém.

# 04.08.2009, 11:22.
Chystáme sa s kamarátmi v auguste do Catanie. Bývať budeme vo Villaggio Turistico Europeo. Chceme počas týždňa vidieť čo najviac, ale chceme sa hlavne dostať na Etnu. Otázok by som mal veľa a bol by som rád, keby ste mi napísali, ako sa dostať hore. Radi by sme sa tam dostali po vlastných, preto by som rád vedel, kedy premáva ráno prvý autobus, ktorý nás dovezie do výšky 1900 metrov. Odtiaľ chceme kráčať pešo kým to pôjde. Kam najviac sa môžeme dostať? Môžete mi, prosím, napísať aj s akými cenami môžeme počítať? Za odpoveď Vám vopred ďakujem. Môžete mi ju poslať aj na e-mail. Peter z Banskej Bystrice.

Odpovědi na Vaše otázky najdete v odpovědích ze dne 22.06.2009, 15:37, 07.02.2009, 17:32, 27.08.2007, 10:56 a v reportáži Sicílie 2006.

# 23.07.2009, 13:43.
Chtěl bych se Vás zeptat, zda je podle Vás výhodnější rezervovat bungalov ve Villaggio Europeo přímo přes jejich web, nebo přes některou českou cestovku. Plánuji cestu od 1. září, přes jejich web je cena 4. lůžkového bungalovu € 82,00 + dalších € 18,00 za kuchyňku. Např. na calabria.cz je cena € 55,00 a kuchyňka je zřejmě součástí, což nechápu. Dále na oficiálním webu nabízejí velký bungalov, který naše cestovky v nabídce nemají, stejně tak jako polopenzi. Nemáte prosím zjištěno, který apartmán zvolit a zda si zaplatit polopenzi? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Podle našeho názoru i vlastní zkušenosti je lepší tuto rezervaci provést přes českou CK. Je prakticky jedno přes kterou, všechny nakupují toto ubytování přes tour operátora Polycastrum Viaggi. My jsme toto ubytování kupovali např. přes CK Azzurro z Brna. Polycastrum Viaggi má nasmlouvané ceny a konfigurace ubytovacích jednotek tak, aby cena byla co nejlepší. Obecně i v jiných oblastech mají ceny převážně nižší než jsou ceny pultové. Tour operátor pak má i jinou skladbu služeb, většinou nakonfiguruvanou tak, aby vše bylo v ceně. Proto je už v ceně např. ta kuchyňka. Volba apartmánu záleží na tom, kolik Vás je. My jsme byli dva dospělí a dvě děti a základní bungalov pro čtyři osoby nám vyhovoval. Fotografie najdete v naší reportáži a fotogalerii Sicílie 2006. Pokud potřebujete větší bungalov, potom doporučujeme se dohodnout s Polycastrum Viaggi - jejich zastoupení je Calabria. Měli by být schopni zajistit i toto. Pak už záleží na ceně, která bude výhodnější - zda jejich (nebude tak výhodná jako standardní na to, co mají v nabídce) nebo pultová. Porovnejte cenu i s Booking - Villaggio Turistico Europeo. Ohledně polopenze záleží na tom, co Vám vyhovuje. Pokud Vám vyhovuje se stravovat v restauraci, pak zakoupení polopenze může být cenově výhodnější. Nevýhodou je, že jste s ohledem na výlety časově vázáni na termín podávání snídaní a večeří. Kuchyňky v bungalovech jsou dobře vybaveny, lze v nich bez problému vařit.

# 18.07.2009, 15:40.
Při hledání informací o Sicilii jsem našla vaše stránky. Jsou opravdu hodně dobré. Děkuji za ně. Zkusím také otázku. V září chceme jet opět na Sicílii a navštívit tentokrát západní část. Chtěli bychom se ubytovat ve městě Trapani v nějakém apartmánu nebo kempu u moře a z tohoto místa podnikat výlety. Bohužel žádné ubytování se mi nepodařilo nalézt. Máte-li nějaké informace z této části Sicilie, budu ráda za zprávu. Děkuji. Dáša.

Nejbližší kemp najdete v Lido Valderice - Camping Lido Valderice, přibližně 15 km severovýchodně od Trapani. Je možné se tam ubytovat v apartmánech nebo karavanech. Nebo také ve vlastním stanu nebo karavanu. Přímo v Trapani se můžete ubytovat v místních hotelech. Jedním z nejlevnějších hotelů je Albergo Messina na Corso Emanuele, kde se lze ubytovat ve dvojlůžkovém pokoji do € 35,00 za pokoj a noc. O něco lepší, ale také dražší je hotel Albergo Maccotta na Via degli Argentieri, kde lze dvojlůžkový pokoj zakoupit do € 75,00 za pokoj a noc. Tipy na výlety najdete v těchto otázkách a odpovědích.

# 05.07.2009, 22:50.
Mohli byste mi prosím poradit, jak se nejlépe dostanu z Catanie do Taorminy a Syrakus? Zda je lepší jet autobusem, nebo vlakem? Děkuji za odpověď. Kateřina.

Nejjednodušším a nejspolehlivějším způsobem je cestovat vlakem z Catania Centrale. Do Taorminy to trvá necelou hodinu a stojí to € 3,70. Do Syrakus to trvá necelou hodinu a půl a stojí to € 6,00. Ceny platí pro druhou třídu v osobním vlaku. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Cesta autobusem trvá přibližně stejnou dobu, ceny jsou přibližně stejné. Z hlediska orientace a spolehlivosti je vlak lepší.

# 28.06.2009, 19:03.
Vážení cestovatelé, letos v září letíme s manželkou na Sicílii, především ale kvůli Liparským ostrovům. Proto jsme ubytovaní v obci Oliveri. Problém tkví v tom, že letadlo letí do Catanie a cestovní kancelář nezajišťuje transfer. Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, jaká je dostupnost z letiště na nádraží Catania Centrale. Slyšel jsem, že by snad tam měla vést linka metra. Zdar Vaší práci. Petr.

Z letiště v Catanii jezdí na Catania Cenrale autobusová linka č. 457 (Alibus) společnosti AMT. Cena lístku je € 1,00. Jízdní řády vlaků včetně cen pak najdete na Trenitalia. Více o možnostech dopravy z letiště směrem k Aiolským ostrovům najdete v naší odpovědi ze dne 05.06.2009, 23:02. Co se metra v Catanii týče, tak to provozuje společnost FCE (Ferrovia Circum Etnea). Metro jezdí mezi stanicemi Porto a Borgo s mezistanicemi Stazione FS (Centrale), Galatea, Italia a Giuffrida. Budují se další části - směr Nesima a směr Stesicoro. Cena devadesátiminutového lístku je € 0,80. Metro jezdí v 15. minutových intervalech v době od 7:00 do 20:45 (první a poslední výjezd z koncových stanic).

# 27.06.2009, 15:46.
V září se s partičkou chystáme na 3. týdení dovolenou na Sicílii. Téměř všechny potřebné informace jsme se z vašich stránek již dozvěděli, za což vám velmi děkujeme. Jelikož si s sebou bereme i kola, zajímají nás především cykloturistické možnosti na Sicílii. Neznáte nějaký server popřípadě nějakou publikaci, nebo cyklomapu o Sicílii? Děkuji za rady. Markéta.

Těch informací o cykloturistice na Sicílii je na internetu hodně. Klíčová slova jsou - sicilia, ciclo, cicloturismo, itinerari, bici, atd. Jako příklad uvádíme dva servery: 1. Sole Bike - 6 itinerářů především na východním pobřeží, v okolí Catanie a Taorminy. 2. Sicilia Outdoor - 12 itinerářů především v okolí Palerma. Jsou zde pěkné podrobné mapy v PDF. Literatury je také hodně, bohužel opět v cizích jazycích. Publikace najdete např. na Amazon.

# 22.06.2009, 15:51.
Chcela by som sa opýtať alebo lepšie povedané si nechať poradiť, ako sa najlacnejšie dostaneme na ostrov Vulcano. 6.6.2009 odlietame s manželom a sedemročným synom do Catanie a tam máme ubytovanie vo Villaggio Turistico Europeo do 13.6.2009. Niekedy v tom čase by sme chceli absolvovať výlet na Vulcano. Pravdepodobne pôjdeme skoro ráno autobusom z Villaggio Turistico Europeo do Catanie. Alebo máme ísť taxíkom? Odtiaľ na vlak do Milazza a potom loďou alebo trajektom na Vulcano. Prosím Vás o radu - časový harmonogram a cenu, ako sa počas jedného dňa presunúť na ostrov a večer späť? Ďakujem veľmi pekne. Reni.

Nedaleko Villaggio Turistico Europeo je autobusová zastávka. Jezdí tam linka, která je v provozu jen v sezóně (z centra na pláže) a zaveze Vás až na vlakové nádraží (Stazione Centrale FS). Cena lístku je € 1,00. Bohužel neznáme jízdní řády, tak je budete muset zjistit až na místě. Možná však bude vhodnější si vzít taxi, protože potřebujete vyjet brzy. Z Catanie do Messiny jede vlak v 5:05 (7:10), v 5:40 (7:42), v 6:12 (7:50). V závorce jsou příjezdy. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Cena lístku je € 6,45, děti mají 50% slevu. Z Messiny můžete cestovat na ostrov Vulcano se společností USCITA lines. Loď odjíždí v 8:40 a na ostrově Vulcano je v 10:55. Cena lístku je € 22,90. Zpět jede v 16:25 a v Messině je v 18:15. Vlak pak odjíždí v 18:55 (20:38) a v 21:45 (23:05). Stejně jako na vlakové nádraží, tak i z vlakového nádraží do kempu bude asi vhodnější si vzít taxi. Odkud přesně v Messině trajekt odjíždí nevíme, vlakové nádraží je blízko přístavu, ten je však rozlehlý. Je možné také cestovat až do Milazza, z Messiny to stojí € 3,10 až € 4,10. Jízdní řády jsou na zmiňovaném Trenitalia a odkazy na trajekty v odpovědi ze dne 05.06.2009, 23:02. Jízdní řády trajektů najdete včetně cenové kalkulace také na stránce Trajekty.

22.06.2009, 15:37.
Jedeme do Guardavalle a chtěli bychom se podívat na Etnu. Nejen z dálky. Prosím, poraďte nám. Jezdíme vlakem a přiznám se, že neumím žádný z cizích jazyků, proto musím spoléhat na to, co si doma připravím a co mi kdo poradí. Děkuji moc. Libuška.

Z Guardavalle se potřebujete dostat do Catanie, odkud vyjíždí autobus směřující k Etně od společnosti AST. Odjezd je v 8:15 a 11:20 (od 15.6. do 15.9.), zpět pak v 10:45 a v 16:30. Vyjíždí z Piazza Giovanni XXIII, které je přímo před Stazione Centrale F.S. Zpáteční lístek by měl stát necelých € 7,00. Vzhledem k tomu, že je to daleko a musíte stihnout ranní spoj, doporučujeme jet na noc. Z Guardavalle vyjíždí vlak v 19:44 do Monasterace - Stilo, kde je v 19:48. Odtud pak jede další v 21:47 do Lamezia Terme, kde je ve 23:35. Odtud už jede spoj do Catanie v 00:35 a v cíli jste v 05:20, tedy s dostatečnou rezervou. Cena jízdenky je € 19,70. Zpět pak jede v 19:12, do Lamezia Terme přijíždí v 00:14 a do Guardavalle odjíždí až v 6:13 a v cíli je v 07:56. Cena lístku je € 17,30. Doporučujeme si jízdní řád vyhledat na Trenitalia pro Vaše konkrétní datum.

# 17.06.2009, 21:49.
Řehůřkovi, vzhledem k dnešní televizní reportáži o možném uvalení konkurzu na společnost Sky Europe a našemu odletu do Catanie 14.7.2009 jsem se chtěla informovat na alternativní možnost dopravy do Catanie. Máme již zaplacený bungalov pro 6 osob a vzhledem k počtu není ani možné cestovat autem. Je možné cestovat vlakem nebo nějakým linkovým autobusem? Jak dlouho cesta trvá? Máme 3,5 letá dvojčata. Děkuji za jakoukoliv radu. Lenka.

Konkurz ještě vyhlášen nebyl a i v případě jeho vyhlášení by mohla společnost fungovat dále. Vše by záleželo na správci konkurzní podstaty a na dohodě věřitelů. Letadla jsou zřejmě na leasing a nebyly by tedy předmětem konkurzu. Otázkou je, jak by se zachovala leasingová společnost v případě konkurzu. Kdyby tato společnost zmizela z našeho trhu, byla by to obrovská škoda pro cestovatele. Létá relativně novými letadly, dodržuje letový řád, létá přímo do měst kam jiní přímo nelétají (např. Neapol, Bari) a v neposlední řadě má ceny, které jsou často bezkonkurenční. Je nám líto, že místo toho, abyste se těšila na nádhernou dovolenou, musíte řešit tuto nejistotu, která v současné době nastala. Cestovat vlakem nebo autobusem do Catanie je časově velice náročné. Např. z Prahy do Catanie se třemi přestupy (Vídeň, Mestre, Neapol) to trvá minimálně 30 hodin. Linkovým autobusem tam budete za minimálně 33 hodin s jedním přestupem v Neapoli. Vlakem Vás jedna cesta přijde na více jak 4000,- Kč. Existují však skupinové slevy, zpravidla od 6. osob a děti mají slevu. Doporučujeme si nechat zkalkulovat přesnou cenu od Českých drah. Autobusem se se Student Agency dostanete do Neapole za 3950,- Kč (zpáteční flexi jízdenka, na special 30 za 1700,- Kč se už bohužel časově nedostanete). Z Neapole do Catanie se autobusem od společnosti SAIS Transporti dostanete za € 33,00 v jednom směru. Vlakem IC se z Neapole do Catanie dostanete za € 40,00 a cesta trvá přibližně stejně - přibližně 8 hodin. Jezdí jich však více za den. Možností je také letět do Říma letecky, např. s ČSA za necelé dvě hodiny a odtud cestovat autobusem nebo vlakem. Autobusem se společností SAIS Transporti to trvá 10 hodin a stojí to € 46,00. Vlakem IC to trvá také 10 hodin a stojí to € 50,00. Jízdní řády autobusu najdete na výše uvedených stránkách, jízdní řády vlaků na Trenitalia. O dopravě z letiště Fiumicino k Termini (vlak) nebo Tiburtina (autobus) se dočtete v našich otázkách a odpovědích Řím. Ceny jsou uváděny pro dospělého, děti mají slevu. Je potřeba si vše zkalkulovat podle místa odjezdu a věku osob a přihlédnout k době a náročnosti cestování. Potom si vybrat pro Vás tu optimální variantu. My bychom doporučovali variatu leteckou nebo autobusovou do Říma (se Student Agency zpáteční za 2500,- Kč) a odtud vlakem do Catanie. Do Catanie je možné se letecky dopravit i s jinými společnostmi (Alitalia, Lufthansa, ČSA, Austrian) s přestupem (např. Milano nebo Řím) za 4,5 hodiny - viz Letenky.
Dodatek: Obdrželi jsme od pisatelky informace, které si vyžádala od společnosti Sky Europe.