SICÍLIE 2008

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2008

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 06.12.2008, 11:54.
Máte výborné stránky. Dočetl jsem se na nich hodně informací. Chtěli bychom navštívit Sicílii. Odjezd plánujeme na konec prosince, návrat na konec ledna. Jezdíme na surfu a kitu, toto období většinou trávíme na Tarifě v jižním Španělsku. Letos nás napadlo zkusit Sicilii. Je to o 1000 kilometrů blíže. Jezdí nás více s obytnými auty a nevíme, jak se dá na Sicílii bydlet, jsme zvyklí bydlet přímo v místech, kde se dá surfovat, do kempů nejezdíme, zda je tam bezpečno, apod. Moc děkuji za informace. Pavel.

Na Sicílii, stejně jako v celé Itálii, není povoleno kempovat ve volné přírodě. Mimo vyhrazená tábořiště (kempy apod.) můžete kempovat jen se souhlasem majitele pozemku. Co se kempů týče, je jich na Sicílii hodně a obecně není problém s obytnými auty. Hodně kempů má však přes zimu zavřeno. Seznam kempů na Sicílii s jejich dobou provozu a dalšími informacemi najdete na portále Camping. Pro Vás budou zřejmě zajímavější místa - parkoviště, kde lze nocovat s obytným autem. Jejich seznam najdete na portále Camper Online - Sosta, kde je seznam těchto parkovišť. Jsou s různou úrovní služeb, některá placená, jiná zdarma. Co se bezpečnosti týče, je samozřejmě bezpečněji v kempech, než někde na opuštěném místě. Pokud je vás více, jak píšete, opět se tím rizika minimalizují. Méně bezpečno je v odlehlých čtvrtích velkých měst, než v turistických letoviscích apod.

# 18.11.2008, 11:04.
Letos jsme byli uneseni krásou jižní Kalábrie a celé oblasti Capo Vaticano. Příští rok bychom jeli rádi na Sicílii. Chtěl bych se zeptat, kde hledat krásné pláže, podobné těm na Capo Vaticano? Z fotografií, které jsem viděl, se Catania nejeví jako zrvona ideální řešení. Jsou tam dlouhé a široké pláže bez členění. Takové nemám moc v oblibě. Ani čistota vody mi nepřišla taková, jako třeba v Santa Domenica, Parghelia nebo Tropeia. Můj druhý dotaz se týká počasí. Letos jsme v Kalábrii byli do 14.9. a počasí bylo vynikající. Ač mám velice rád slunce, letos už mi ta vedra kolikrát i lezla krkem :-) Každopádně ale bylo nádherně, proto očekávám, že na Sicílii by mohlo být ještě lépe. Je mi jasné, že se počasí nedá zaručit, ale pokud bych jel opět někdy v září, měla by být jistota počasí vcelku zaručená, co říkáte? Děkuji za odpověď a přeji spoustu dalších šťastných kilometrů na cestách! Dan.

Asi nejkrásnější pobřeží a pláže tyrhénského moře jsou od Cefalu směrem na východ. U Jónského moře to je pak oblast u Taorminy. Tady je ale většina pláží soukromých a ty veřejné jsou většinou přeplněné i mimo sezónu. Náš tip na něco podobného jako na Capo Vaticano je na severozápadě Riserva Naturale dello Zingaro. Nachází se za výběžkem Capo S. Vito směrem od Trapani k Palermu. Je to oblast pro auta uzavřená. 7 km dlouhé pobřeží (ale i vnitrozemí) tohoto parku však stojí za návštěvu. S počasím v září máte pravdu. Bude tam tepleji, jih Sicílie je už na úrovni Tuniska. Moře však bývá chladnější než v Kalábrii.

# 13.11.2008, 18:43.
Chystám se v dubnu 2009 asi na měsíc na Sicílii, kterou chci procestovat na kole. Momentálně si připravuji přibližný itinerář, což znamená kromě Lonely Planet hlavně brouzdání po síti. A tak jsem také narazil na vaše super stránky. A teď dotaz. Na kole chci vyjet z Catanie přes Nicolosi minimálně k Rifugio Sapienza. Dále lanovkou atd. Teď jsem četl na nějakých stránkách, že snad se dá kromě lanovky jet výše i čtyřkolkou? Byl to ale anglický překlad italských stránek, tak tomu moc nevěřím. Vy jste tam byli, takže se ptám: dalo by se jet od Rifugia Sapienza nahoru na horském kole? Děkuji za odpověď a zdravím. Oldřich.

Ano, technicky je to možné. Vede tam sice náročná, většinou prašná (od popílku) cesta mezi lávovými poli, ale na horském kole sjízdná. Od lanovky jezdí touto cestou terénní autobusy, dokonce jsme tam potkali terénní policejní auto. Nikoho na horském kole jsme nepotkali, ale na cestě jsme stopy od kola viděli. Jedná se však o národní park, takže tam mohou být nějaká omezení. Informujte se o této možnosti přímo na místě.

# 18.10.2008, 19:16.
Psal jsem už na Váš web. Je dobrý a hodnotný. Chtěl bych se zeptat na přesun po vlastní ose autem mezi Reggio di Calabria a pravděpodobně obcí Messina, popřípadě jiný přechod. Vzhledem ke 3 km dlouhé vzdáleností pravděpodobně trajektem, který by byl finančně únosný. Dále se chci zeptat na zpoplatnění dálnic a silnic 1. třídy, popřípadě tunelů na Sicílii, pokud zpoplatněny jsou. Děkuji. S pozdravem Vojtěch.

Doporučujeme sjet z dálnice u Villa S. Giovanni a tady se nalodit na trajekt společnosti Caronte & Tourist, který jede do Messiny. Cena trajektu pro osobní auto včetně pasažérů je € 29,00, vyplatí se však zakoupit hned zpáteční lístek. Při návratu do tří dnů stojí € 30,00, při návratu do 60. dnů stojí € 50,00. Trajekty jezdí po 40. minutách. Na Sicílii jsou zpoplatněny dálnice A18 a A20. Mýtné se vybírá stejným způsobem jako na pevnině. Ceny jsou přibližně stejné. Při vzdálenostech na Sicílii se však jedná o jednociferné částky €. Za tunely se na dálnicích samostatně neplatí. Se zpoplatněním jiných silnic a tunelů jsme se na Sicílii nikde nesetkali a nemáme ani zprávy, že by se tak dělo.

# 03.10.2008, 09:01.
Pane Řehůřku, chtěla bych se poradit. Co si myslíte, že je pro nás lepší při cestě na Sicílii? Jet do Salerna a pak trajektem do Messiny nebo jet až do Reggia Calabria a odtamtud až pak do Messiny? Děkuji moc a přeji pěkný víkend. H.

Těžko doporučit, která varianta je vhodnější. Záleží hodně na tom, co preferujete. Varianta trajektem ze Salerna Vás přijde v současné době (mimo sezónu) na € 52,00 za auto a od € 17,00 do € 88,00 za osobu (podle místa na trajektu). Vše za jeden směr. Cesta trvá 8 hodin. Trajekty jezdí v 7:30 (Po-So), 12:30 (Po-Ne) a 23:00 (Út, Čt, Pá, Ne). Varianta trajektem z Villa San Giovanni Vás přijde na € 29,00 za auto i s pasažéry v jednom směru. Pokud se však vracíte do 3 dnů, stojí obousměrný lístek jen € 30,00, pokud se vracíte do 60 dnů, stojí obousměrný lístek € 50,00. Cesta trvá jen několik desítek minut a trajekty jezdí každých 40 minut. V obou případech se jedná o trajekty Caronte & Tourist. Při cestě z Villa San Giovanni musíte samozřejmě absolvovat trasu Salerno - Villa San Giovanni po dálnici. Ta je bezplatná, kvalita je však horší než na placené Autostradě. Je to však velice atraktivní horská trasa. Trasa je dlouhá přibližně 440 km. Pokud máte spotřebu např. šest litrů na 100 km, pak jsou náklady při ceně € 1,40 za litr celkem € 37,00 v jednom směru. My osobně bychom volili variantu po dálnici a potom trajektem z Villa San Giovanni. Cenově to vychází o něco méně (v některých variantách i výrazně), je to také operativnější - nemusíte čekat na trajekt (ve vila S. Giovanni je čekání minimální) a vlastní cesta je přibližně o polovinu rychlejší. Jízdní řády trajektů a cenovou kalkulaci najdete na stránce Trajekty.

# 30.09.2008, 21:05.
Chtěli bychom teď v říjnu objet Sicílii svým vlastním vozem a rádi bychom spali ve volné přírodě. Ani kempy nám moc nevyhovují. Je to bezpečné? Víme, že je tam kromě místních také hodně afričanů a arabů, kteří přes Sicílii směřují dál do Evropy. Budeme mít s sebou psa, ale je mu teprve 6 měsíců. Je v říjnu ještě teplá voda na koupání a máte zkušenosti s Národním parkem Nebrodi a Madonie? Dá se dostat z Trapani na ostrůvky Egadi autem, nebo je bezpečné nechat je v Trapani? A dá se na ostrůvcích spát? Kde je možné tam sehnat vodu? Omlouvám se za smršť otázek, ale něco nám nevyšlo, tak jsme zvolili Sicílii na poslední chvíli a ačkoli už jsme o tom uvažovali dříve, ještě jsme nedostali patřičnou kuráž. Děkuji. L.

Spát ve volné přírodě na Sicílii nedoporučujeme. Jednak je to v Itálii zakázané (lze pouze se souhlasem majitele pozemku, v národních parcích to možné není) a jednak to může být i nebezpečné (ne v tom smyslu, že by na každém rohu čekali bandité, ale v kempech je bezpečněji). Rozhodně je to riziko větší než ve střední nebo severní Itálii. Šestiměsíční pes Vám v případě nesnází nepomůže. S teplotou vody počítejte už spíše pod dvacet stupňů. Informace o národních parcích Nebrodi a Madonie jsme poskytovali v odpovědi ze dne 22.09.2008 14:29. Na ostrovy Egadi jezdí rakety i trajekty. Trajekt Vám převeze i auto. Auto je možné nechat i v přístavu v Trapani, riziko je stejné jako všude jinde v Itálii - nám se zatím se zaparkovaným autem nikdy nic nestalo. Dopravu provozuje společnost Siremar. Jízdní řády a kalkulaci ceny najdete na stránce Trajekty. Na ostrůvcích je možné se ubytovat. Jsou tam i kempy. Pitnou vodu na ostrůvcích doporučujeme pít balenou, pokud nebudete mít jistotu, že jste narazili na zaručený zdroj pitné vody.

22.09.2008, 14:29.
Objevil jsem Vaše úžasné stránky věnované Sicílii, kde jsem také získal kontakt na vás. A přicházím s prosbou. Chystám se zanedlouho strávit přibližně týden na Sicílii, kde bych rád podnikal zejména pěší výlety po přírodě. Nejraději bych navštívil parky na severu ostrova, Madonii, Nebrodi. Nedaří se mi však sehnat žádné turistické mapy. Nemáte nějaký tip, kde mapy sehnat, nejlépe u nás v ČR, případně tam na místě? Letenku mám koupenou do Palerma, to bude můj startovní bod. Předem děkuji moc za odpověď. Srdečně Vás zdravím. Pavel z Prahy.

Parky Madonie a Nebrodi stojí určitě za návštěvu. Hodně informací najdete na uvedených oficiálních stránkách. My jsme veškeré turistické mapy týkajících se míst, která jsme navštívili v Itálii, získali vždy v turistickém informačním centru (Pro loco). Buď zdarma nebo za přijatelnou cenu (většinou od € 1,00 do € 3,00). Mapy turistických stezek v parku Madonie najdete také na výše uvedeném webu - Visitare il Parco / Sentieri e Ippovie. Několik tipů na výlety v parku Nebrodi najdete na portále Parks. Počítejte jen, že to nejsou Alpy, tzn. mapové podklady nejsou tak kvalitní a značení turistických cest je spíše regionální. Viz obrázky směrovek na uvedených serverech. Dostupné mapy budou v tom stylu, jako např. v národním parku Foresta Umbra na Garganu - mapa nebo do národního parku Etna - mapa. Seznam těch informačních míst najdete s adresami na uvedených serverech národních parků.

# 12.09.2008, 00:00.
Potřebujeme se ujistit, zda je k zapůjčení vozu na Sicílii potřeba mezinárodní řidičský průkaz nebo stačí již nový řidičský průkaz český? Odpověď však spěchá - maximálně do 10. hodin v pátek 12.9. Moc a moc děkuji. Luděk.

Pro cestu do Itálie Vám stačí národní řidičský průkaz. Mezinárodní řidičský průkaz obecně doporučujeme, zejména jako doplněk ke starším národním řidičským průkazům, nikdy to však nebyla povinnost. Více viz naše odpověď ze dne 17.06.2008, 17:25 - Itálie. Při zapůjčení auta by s novým řidičským průkazem problém být neměl. S největší pravděpodobností však bude po Vás autopůjčovna požadovat kreditní kartu. Podívejte se také na Pronájem aut.

# 02.09.2008, 13:45.
Milí Řehůřkovi, zdravím Vás a připojuji další chválu na Váš web. Mám jednoduchý obecný dotaz. Chystáme se na Sicílii na pár dní od 30.9. do 5.10. Chceme projet známá místa Taormina, Agrigento, Cefalu, Palermo, Milazzo (Aiolské ostrovy). Myslíte, že je nutné si v tomto období rezervovat předem ubytování nebo už nebude problém se ubytovat na místě? Děkuji. Lukáš.

V tomto období by už problém s hledáním ubytování na místě být neměl. Pokud budete hledat ubytování v kempech, je možné, že některé už nebudou otevřené. Doporučujeme si toto ověřit na portále Camping. Hotely apod. otevřeny budou. Doporučujeme však si podle Vašeho itineráře vytipovat v jednotlivých lokalitách několik ubytovacích kapacit dopředu, pokud selže jedna, abyste měli možnost jít na jistotu do druhé. Podívejte se na Booking / Sicílie. V případě problému s hledáním ubytování navštivte místní turistické informační středisko (Pro loco).

# 30.08.2008, 20:48.
Nemáte prosím nějaké zkušenosti se silničními tunely na Sicílii? Jak jsou dlouhé, osvětlené apod.? Trpím klaustrofobií a mám tam jet na dovolenou. Děkuji. Magda.

Sicílie je hodně hornatá, proto její silniční síť obsahuje velké množství mostů a tunelů. Tunely jsou především na dálnicích. Běžné silnice se většinou klikatí krajinou. Nejvíce tunelů je na hlavních dálnicích Messina - Catania, Messina - Palermo a Catania - Enna - Palermo. Na západě země (od Termini Imerese po Mazara del Vallo) už žádné významné tunely nejsou (s vyjímkou D29 mezi Alcamo a Paceco). Stejně tak na A18 ze Syrakus do Rosolini. Většina tunelů je dlouhá do 1 km, najdou se však i takové, které měří 3 km. Osvětlení je stejné jako na Autostradě na pevnině. Nejsou tak kvalitně osvětleny jako dálniční tunely v Rakousku, osvětlené jsou však dostatečně. Pokud jsou tunely pro Vás problém, doporučujeme jezdit mimo dálnice. Pokud byste tam snad narazila na nějaký tunel, který by byl pro Vás problémem, měla byste možnost se otočit a zvolit jinou trasu nebo se vrátit, na dálnici to možné není. Cestu však můžete dopředu naplánovat. Běžné mapy mají tunely značeny.

# 28.08.2008, 08:29.
Chystáme se na dovolenou na Sicílii a dáváme dohromady místa, která bychom určitě chtěli navštívit. Patří mezi ně i hrobky v oblasti Pantalica. Přestože jste tuto oblast ve své reportáži nepopsali, věřím že mi dokážete poradit, zda se dá dojet až přímo k hrobkám, případně z jakého místa nejlépe vyrazit, aby cesta vedla údolím řeky Anapo, a jak dloho cesta trvá. Dále mám dotaz, jak je to na Sicílii s volným kempováním. Děkuji předem za vaši odpověď. Odpovědi jsou skutečně na profesionální úrovni. Wendy.

Nekropole Pantalica je dostupná ze dvou míst. Z vesnice Ferla nebo z vesnice Sortino. Z Ferla tam vede silnice SR11, mělo by tam být značení směr Pantalica. Z Ferla je to přibližně 9 km do sedla u Necropoli Filipporto. Odtud silnice pokračuje přibližně ještě 2 km nad Valle dell´Anapo, celou archeologickou lokalitou. S různými zastávkami z této strany toho poznáte nejvíce. Jedna pěší stezka vede i dolů k řece Anapo. Pokud se chcete dostat přímo do Valle dell' Anapo, pak můžete rovněž z vesnice Ferla (sledovat směr Cessaro a Valle dell´Anapo) nebo z vesnice Sortino - směr Floridia po silnici SP28. Sledovat směr Fusco a Valle dell' Anapo. Celé údolí by mělo být dlouhé od Cessaro do Fusco přibližně 13 km. Jedná se o chráněnou oblast, zřejmě tam bude v určitých místech automobilová doprava omezená. Na prohlídku doporučujeme celý den. Podívejte se na plánek prohlídky nekropole Pantalica. Na Sicílii, stejně jako v celé Itálii, není povoleno kempovat ve volné přírodě. Pouze v kempech a nebo se souhlasem majitele konkrétního pozemku.

# 25.08.2008, 16:26.
Rád bych se zeptal, zda je potřeba při cestě na Sicílii autem a následně trajektem mít s sebou cestovní pas nebo stačí pouze občanský průkaz občana České republiky? Budu velmi vděčný za rychlou odpověď, za 4 dny vyrážíme. Předem moc děkuji. Michal.

Sicílie je je jeden z dvaceti regionů v Itálii a současně jeden z pěti, které mají autonomní status. Itálie je součástí Evropské unie. Občan České republiky může vstupovat a pobývat na území členských zemí Evropské unie na základě platného cestovního dokladu. K překročení hranice s těmito zeměmi (tedy i při plavbě na Sicílii) lze jako doklad použít i platný občanský průkaz. Více viz naše odpověď ze dne 21.07.2008, 21:50 - Itálie.

# 25.08.2008, 14:57.
Konečně jsem narazil na stránky o Itálii, které jsou opravdu super. Měl bych tento dotaz - jezdím na Maltu vlakem a potom z Pozzalla lodí. Jenže při cestě zpět je vlakové spojení Pozzallo - Siracusa, případně Catania velmi řídké. Nevíte prosím, kde zjistit, zda existuje mezi těmito městy v dopoledních hodinách autobusové spojení? Případně kolik asi stojí přibližně taxi - je to asi 60 km. Nerad bych se nechal napálit. Děkuji za radu.

Pokud zadáte na italském Trenitalia Pozzallo - Siracusa od 6:00, zobrazí Vám to spoustu osobních vlaků - 6:14, 6:59, 7:45, 9:02, 12:17, 15:07, 16:27, stejně tak spojení Siracusa - Catania. Je však pravda, že např. mezi 9:00 a 12:00 tam nic nejede :-( Autobusovou dopravu provozuje společnost AST (Azienda Siciliana Transporti S.p.A.). Podívejte se na jízdní řád linky Gella - Pozzallo - Siracusa - Catania na výše uvedených stránkách. Autobusy z Pozzallo do Syrakus jezdí: 7:00, 7:45, 10:10. Tedy opět nic moc. Ve výše uvedeném jízdním řádu však najdete linky, které na sebe navazují a můžete tak cestovat s přestupem - rozšíří se tedy o linky 5:10, 11:40, 12:10 atd. Jízdní řád je platný od září 2007, takže je předpoklad, že se v nejbližší době změní. V případě taxi počítejte na trase Pozzallo - Siracusa přibližně s cenou € 70,00, na trase Pozzallo - Catania přibližně s cenou € 130,00.

# 20.08.2008, 13:16.
Už jsem si zapsala nějaké poznatky z Vašich stránek. Necestujeme přímo na Sicílii, jedeme na dovolenou do Kalábrie, konkretně do Nicotera Marina. Z místa ubytování vyrážíme do okolí i dál - převážně vlakem. Letos bychom si chtěli udělat i výlet na Liparské ostrovy, hlavně Vulcano. Nemáte nějaký tip, kde na Vulcanu co nejlevněji přenocovat? Nebo možná i v Milazzo, nevíme jak nám to časově vyjde. Děkuji za zprávu. S pozdravem Věra.

Cena ubytování na ostrově Vulcano je hodně závislá na vzdálenosti od pláže. U pláže se nachází Villaggio Togo Togo, kde lze koupit ubytování v bungalovu od € 25,00 za osobu a noc. V Eden Park lze koupit ubytování ve studiu od € 20,00 za osobu a noc. Seznam ubytovacích kapacit na ostrově Vulcano najdete na portále Booking / Vulcano. Ubytování v Milazzo najdete pak na portále Booking / Milazzo. Např. bungalov v kempu Riva Smeralda koupíte od € 33,00 za noc.

# 16.08.2008, 17:33.
Máme na Vás také jeden speciální dotaz. Chtěli bychom letos koncem září a počátkem října opět na Sicílii. Tentokrát také ale i trochu pracovně. Hodláme na italských a hlavně sicilských plážích prezentovat výrobek za účelem zábavy a sportu. Jmenuje se aquazorbing. Jsme jeho zakladetelé v České republice a také dovozci z Asie. Nevíte prosím, jaká povolení a na jaká úskalí bych mohl narazit např. pokud se týká policie, vlastníků hotelů, kontrolních orgánů apod.? Samozřejmě pokud se týká legislativy - podnikání v EU - tuto záležitost budu mít ošetřenou ze strany českých úřadů a úředníků. Děkuji za odpověď. Rudolf.


Toto je otázka z oblasti legislativy a ne cestování. Doporučujeme se obrátit na odborníky z oblasti italského práva. Přijaté italské zákony najdete na webu Parlamento. Víme jen, že v roce 2005 byl přijat nový zákon na potírání obchodu s padělanými výrobky, podle kterého za nákup výrobků (jakýchkoliv - i originálních) od plážových prodejců může být zákazník pokutován až částkou € 10000,00. Pokud je pokutovaný zákazník, určitě existuje možnost pokuty (daleko vyšší) i pro prodejce. Pokud půjde jen o prezentaci, určitě by bylo vhodné se domluvit s provozovateli pláží.

# 10.08.2008, 16:00.
Chystáme sa do Catanie a doteraz sa mi nepodarilo nájsť nejaké stránky autobusovej spoločnosti, kde by som našla spoje z Neapola do Catanie, z Catanie do Messiny a potom ďalej do Reggio di Calabria. Pri hľadaní na internete som našla vašu stránku. Preto prosím o radu. Neviete o nejakej stránke, kde by som našla odchody týchto spojov? Ďakujem. Maja.

Linku provozuje společnost SAIS Transporti. Autobus vyjíždí z Neapole ve 22:00 hodin a v Catanii je v 7:00 hodin. Cena jízdenky je € 33,00. Do 26. let nebo nad 60 let je sleva € 3,00. Linku z Catanie do Messiny provozuje sesterská společnost SAIS Autolinee. Regionální autobusy vyjíždějí z Catanie do Messiny minimálně každou hodinu a cena lístku je € 7,10. Z Messiny do Reggio Calabria je lepší využít trajekt. Jezdí každé dvě hodiny. Podívejte se na stránku Trajekty.

# 31.07.2008, 13:54.
Jste fakt zlatý. Ještě Vás tedy využiji. Rádi bychom z Cariati na Etnu a do Taorminy. Je mi jasné, že budu muset popojet, ale nevím, jak jezdí trajekt, jaká je cena, kde je místo vyplutí a jak je to v Taormině s parkováním a jak jet na Etnu. Pokud najdete chvilku času, prosím ještě o informaci. Jste studna vědomostí. A jinak mě moc těší, dívala jsem se na Vaše stránky o Vás, že máme věkově blízko. Dětičky přibližně stejně staré a můj chlap je také programátor a asi budeme i stejná krevní skupina. Ještě jednou se omlouvám, že ruším od práce. Děkuji moc. Janka.

Z Taorminy je to na Etnu ještě daleko. Nejlepší výchozí místo je Rifugio Sapienza, kde se nachází velké parkoviště a v roce 2006 parkovné stálo € 1,00. Je tady i dolní stanice lanovky. Vše je popsáno v naší reportáži Sicílie 2006. Optimální trasa je tedy přejet co nejrychleji na dálnici a jet směrem na Reggio Calabria, před kterým je městečko Villa S. Giovanii. Už z dálnice jsou výrazné zelené cedule Sicilia a bílé Traghetti, nelze to přejet. Využijte společnost Caronte & Tourist, cena lístku při návratu do tří dnů je € 28,00. Plaťte u kamenné pokladny, kde se dá platit i kartou. Cestička se k trajektu klikatí a dá se ještě platit v několika kioscích v hotovosti. Trajekty jezdí každou chvíli. V Messině se zamkněte a na nikoho se nedívejte, jen jeďte vpřed - je tam více než hustý provoz a na křižovatkách mnoho obtěžujících prodejců, umývačů oken a žebráků. V Messině se napojte hned na dálnici směr Catania, před Catanií sjeďte z dálnice, budou tam směrovky směr Etna sud. Mýtné zaplatíte do € 3,00. V Taormině se dá parkovat u dolní stanice lanovky, která Vás vyveze nahoru do historického centra. Kupte si jen jednosměrný lístek s parkováním. Dolů je nádherná vyhlídková trasa zahradami - opět viz naše reportáž.

# 25.07.2008, 21:37.
Dopravíme se letecky do Catanie 1.9.2008. Přílet je plánován na 19:40. Rádi bychom si předem zajistili nocleh. Máme v plánu spát v kempech, nejlépe pod stanem a na přepravu si zapůjčit vozidlo. Chtěli bychom projet zajímavá místa a tudíž nocovat každý den jinde. Můžete nám prosím poradit, kde je možné si nocleh na první noc zajistit vzhledem k pozdnímu příletu? Jsme studenti, tak hledáme co nejlevnější ubytování. Máte tip na nějaké dobré kempy? Předem děkujeme za Vaši odpověď. Barča a Michal.

Zkuste se zkontaktovat s Villaggio Turistico Europeo (recepční i majitel umí anglicky), který se nachází v Catanii nedaleko letiště. Určitě Vám vyjdou vstříc. Doporučujeme si auto objednat přes internet - podívejte se na Pronájem aut, abyste mohli odjet už z letiště a na letišti ho potom i vrátit. Ve Villaggio Turistico Europeo jsme byli ubytovaní a byli jsme spokojeni. Majitel je vstřícný. Další kempy při Vaší cestě si můžete najít podle Vašeho itineráře na portále Camping. V září by neměl být problém jak s cenami, tak s ubytováním. Většina kempů však nenabízí ubytování v zapůjčených stanech. Předpokládá se vlastní stan. Další ubytování najdete na Booking / Sicílie.

# 23.07.2008, 10:47.
Pane Řehůřku, chtěla bych se zeptat na pár otázek. 16. září letíme na týden s přítelem na Sicílii, zatím se rozhodujeme, jaký styl zvolit. Doporučil byste nám jezdit po Sicílii stopem? Je v tomto období nutné rezervovat kempy pro stany? Pokud bychom se rozhodli půjčit si auto, znáte nejlevnější společnost? Zkoušela jsem již stránky Avis, které doporučujete, dá se spolehnout na to, že uvedená cena je konečná? Předem mockrát děkuji za Vaše odpovědi a přidávám pochvalu Vašim stránkám, neměli jsme vybranou destinaci pro dovolenou, ale vaše stránky nám pomohly se rychle rozhodnout :-) Děkuji. S pozdravem Barbora.

Cestovat stopem po Sicílii je dost otázka loterie. Může to vyjít, ale také se nemusíte nikam dostat nebo můžete dloho čekat než někdo zastaví. Tahle nejistota je dost omezující a mohla by Vám narušit hodně Vašich plánů. Doporučujeme si na místě zapůjčit automobil. Podívejte se na Pronájem aut. Nejlevnější společnost neznáme. Většinou nejlevnější jsou místní autopůjčovny. Ty internetové společnosti, např. zmiňovaný AVIS, jsou dražší, na druhé straně však mají rozsáhlou síť partnerů, jsou spolehlivé a můžete vše zajistit dopředu po internetu. Podle informací od našich návštěvníků bylo většinou vše tak, jak se po internetu sjednalo. V tomto období už by problém s rezervacemi ubytování neměl být. Většina kempů však předpokládá, že při ubytování ve stanech použijete vlastní stan. V kempech jsou většinou bungalovy, karavany, chatky nebo apartmány.Tedy včetně ceny. Dejte nám potom vědět, jak se Vám dovolená vydařila.

# 17.07.2008, 21:13.
Rádi bychom jeli s manželem a šestiletým dítětem na Sicílii letecky. Je to možné? Je vhodná a písčitá pláž a klidnější moře u Villaggio Turistico Europeo pro našeho syna? Pokud ano, co prosím proto máme udělat, protože jsme si objednávali termín od 13.9 do 20.9.08 a je prý obsazeno? Sdělila nám Invia. Děkuji. Lenka.

U Villaggio Turistico Europeo je vhodná pláž pro děti. Jedná se o písčitou pláž s pozvolným vstupem do moře. Na pláži jsou bílá dřevěná lehátka a dřevěné slunečníky pokryté suchými palmovými listy. Pláž je privátní, pouze pro hosty Villaggio Turistico Europeo, takže tam bude v září i docela volno. Okolní veřejné pláže bývají i mimo sezónu přeplněné. Předpokládáme, že jste si přes Invii objednali ubytování a tato předběžná objednávka byla zamítnuta z důvodu obsazenosti termínu. Máte několik možností: 1. Podívat se na Booking / Villaggio Turistico Europeo, 2. zkontaktovat přímo ubytovatele Villaggio Turistico Europeo, je možné, že má ještě nějaké kapacity, které neprodal tour operátorovi, 3. zvolit jiný termín. Pokud v obou případech neuspějete, nezbývá, než hledat jiné ubytování.