SICÍLIE 2012

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2012

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2012. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.12.2012, 12:24.
Pán Rehúrek, úplne náhodou som natrafila na stránku, kde poskytuje úplne fantastické informácie o Sicílii, preto si Vás dovolím vyrušiť s prosbou o pomoc. Budúce leto sme sa opätovne chystali na Santorini, ale našla som ponuku zájazdov na Sicíliu v relatívne dobrej cene, takže je rozhodnuté. V septembri ideme s kamarátkou do Gioiosa Marea, do hotela Grand Avalon Sikani. Chcem Vás poprosiť o radu, akú dopravu využiť, aby sme toho videli čo najviac. Neviem, či toto miesto má vlakové resp. autobusové spojenie, alebo si radšej máme požičať auto? Samozrejme ani finančná stránka nie je zanedbateľná. Čo by ste odporúčali, aké trasy absolvovať? Ďakujem za Váš čas. Prajem príjemné prežitie sviatočných dní. Georgina.

Ideální je samozřejmě auto a to zapůjčení přímo na letišti a na letišti ho zase vrátit. Podívejte se na Pronájem aut. Gioiosa Marea má vlakovou zastávku, která leží na trase Messina - Palermo. Můžete tedy poznávat Sicílii na této trase, potažmo z Messiny i směrem na jih. Do Messiny se dostanete za hodinu a € 5,75, do Milazza (trajekty na Aiolské ostrovy) za půl hodiny a € 3,95, do Cefalu za hodinu a půl a € 6,35, do Palerma za dvě a půl hodiny a € 8,70. S přestupem v Messině do Taorminy za dvě a půl hodiny a € 8,00, do Catanie za 3,5 hodiny a € 9,45, do Syrakus za čtyři hodiny a € 13,20. Časy jsou zaokrouhlené a ceny jsou pro druhou třídu v regionálním vlaku. Vlaky Intercity apod. jsou samozřejmě dražší. Podrobné jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 06.12.2012, 18:41.
Plánuji s partnerkou desetidenní cestu po Sicílii, ale rádi bychom jeli obytným automobilem v září 2013. Nemůžu nikde sehnat žádný kontakt na půjčovny aut tohoto typu v dané oblasti, ani žádné odkazy. Můžete nějak poradit? Petr.

Zkuste např. Ti Noleggio.

# 18.11.2012, 20:06.
Narazil jsem na vaše stránky. Na Sicílii se chystáme v únoru, kdy v ČR je největší zima. Tam by podle všeho mělo být přes den 10 až 17 stupňů, v noci kolem 7. Myšleno v nižších polohách. Kolem těch 600 metrů je to určitě horší. Ale pořád lepší, než být tady v - 10 :-) Cenu letenky jsme také našli parádní, z Prahy do Palerma za 3500,- Kč. Plánujeme to tak na 10 dní. A na vás bych měl otázku. Nevíte, jak je to tam s ubytováním? Myšleno tak, že dopředu úplně nevíme, kde budeme, takže rezervovat a plánovat s přesností na den nemůžeme. Jakožto moderní země, má tam každé větší městečko - vesnice nějakou možnost ubytování, že? Ceny - nemáte tušení? Žádný luxus, stačí to nejobyčejnější, jen na přespání. V zimě tam v objektech topí klimatizací? A druhá otázka, doporučil byste nám nějaká místa k vidění, která nejsou tak profláknutá a běžná, jako když otevřu nějakého průvodce? Děkuji moc. Honza.

S ubytováním problémy mít nebudete, hotely a hostely budou poloprázdné. Cenová úroveň je samozřejmě dost široká podle typu, kvality, vybavenosti, umístění atd. Lze se však vejít do € 25,00 za osobu a noc. Pro získání přehledu o cenách v konkrétních lokalitách doporučujeme např. Booking. Topení je opět různé podle konkrétního ubytování - klimatizace, elektrické, ... Těch míst, která navštívit je obrovské množství. Doporučujeme si přečíst naše otázky a odpovědi týkající se Sicílie a přečíst si naši reportáž Sicílie 2006.

# 23.10.2012, 21:57.
Máte moc zajímavé stránky! Mám prosbu ohledně letenek na Sicílii s termínem odletu koncem května 2013. Mohli byste mi doporučit letecké nízkonákladové společnosti, které by létaly buď do Palerma nebo Catanie? Buď přímo z Prahy, Bratislavy, Vídně nebo s přestupem v Benátkách, co možná nejlevněji? Zajímám se o to už teď, protože chceme letět se dvěma malými dětmi. Moc děkuji! Blanka.

Zkuste Smart Wings. Létají přímo z Prahy do Catanie.

# 22.09.2012, 20:06.
Ráda bych Vás poprosila o radu. Chtěli bychom jet příští rok na Sicílii s dvouletou dcerou. Která oblast je podle Vás pro pobyt a občasné výlety s dítětem nejvhodnější? Pokud možno s písečnou pláží a s pozvolným vstupem do moře. Děkuji za radu. P.

Hodně záleží na tom, jaké jsou Vaše plány na místě. Pokud se chcete jen koupat a slunit se, pak doporučujeme pláže v okolí San Vito lo Capo, pokud chcete trochu poznávat i Sicílii, pak náš konkrétní tip je Catania, Villaggio Turistico Europeo. Viz naše reportáž Sicílie 2006.

# 20.09.2012,19:51.
Velký dík za informaci. Pokud mohu ještě jeden dotaz. Letíme 4. října z Vídně do Palerma. Dále jak jsem psala, budeme tam týden do 11. října. Rádi bychom věděli, jaké může být v tuto dobu na ostrovech počasí. Informace máme kusé a Vy jistě víte víc. Předem děkuji. Hana.

Sledujte před odjezdem portál Meteo, konkrétně Sicilia / Lipari (ME). Jsou tam předpovědi na dva týdny, ve Vašem případě zatím 4. a 5. října slunečno a teploty kolem 28. stupňů.

# 20.09.2012, 18:21.
Jak se dostanu vlakem z Taomirny do Syrakus? Je někde na internetu jízdní řád? Děkuji. Jan.

Jízdní řády můžete vyhledat na Trenitalia, konkrétně mezi městy Taormina - Giardini a Siracusa. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 8,30 a vlak jede přibližně 2 hodiny.

# 19.09.2012, 15:21.
Ráda bych vás požádala o radu, zda se dá nějak cestovat z Badolato v Kalábrii. Jsme ubytovaní v Aquilia Resort a chtěli bychom si půjčit auto. Bohužel ani hotelová služba ani delegátka z cestovní kanceláře nejsou schopni sehnat auto. Sehnali nám jedno s podmínkou, že můžeme najet maximálně 100 km. Měli jsme namířeno na Sicílii. Tak zvažujeme vlak. Jsou tu blízko koleje. Nevedou tu ani mapy. Předem děkuji. I.

Z Badolato Marina se můžete vlakem po pobřeží přepravovat oběma směry. Jízdní řády najdete na Trenitalia. S dopravou na Sicílii je to však složité. Pokud vyjedete vlakem ráno v 7:47, tak se třemi přestupy (Roccella Jonica, Reggio di Calabria, Villa S. Giovanni) se např. do Catanie dostanete až v 17:13. Jízdenka v regionálních vlacích do Villa S. Giovanni stojí € 8,75, odtud pak Intercity na Sicílii € 8,00 (Taormina), € 13,00 (Catania), € 20,00 (Syrakusy). Na druhou stranu, např. do Catanzaro, se dostanete za € 2,45. Místní autobusovou dopravu v Badolato provozuje společnost Autolinee Federico. Řešením je dopravit se do Catanzaro a tam si zapůjčit auto. Podívejte se na Pronájem aut.

# 13.09.2012, 15:15.
Pravidelně navštěvuji Vaše stránky, jsou skvělé, máme podobné názory na hezká místa :-) Už jsme navštívili hodně hezkých míst v Itálii a za týden letíme na Sicílii. Standardní místa a města již mám vytipovaná, ale stále přemýšlím o Etně :-) Takže k dotazu: netušíte, zda se dá lanovkou vyjet nahoru a pak tím autobusem na Filosofo a pak to sejít zpátky pěšky k autu pod lanovku? Předpokládám že ne, případně s nějakým průvodcem? Jsou tam nějací vůbec? Děkuji moc. Pavel.

To, co vyjedete lanovkou a terénním autobusem, se dá samozřejmě projít i pěšky. Průvodce potřebujete až v posledním úseku, tj. na výstup od chatky (konečná autobusů) na vrchol Etny. Doporučujeme však zvolit lanovku obousměrnou a po trase autobusu jít pěšky. Bude to větší zážitek. Přečtěte si náš článek Oblast lávy, síry a popela.

# 10.09.2012, 22:47.
Rádi bychom se zeptali na vlakové spojení z Palerma do Milazza, potom lodí z Milazza na Stromboli a ze Stromboli na Vulcano, potom také z Vulcana do Milazza. Pokud možno i kolik zaplatíme. Předem Vám děkuji. Hana.

Z Palerma do Milazza jezdí regionální vlak přibližně každou hodinu a na místě je přibližně za 2,5 hodiny. Jízdenka stojí € 10,40. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Z Milazza na Stromboli pak můžete jet trajektem společnosti Siremar. Jízdenka Vás přijde přibližně na € 18,00. Ze Stromboli na Vulcano na € 15,00 a z Vulcano do Milazzo na € 17,00. Ceny jsou jen orientační. Podrobné jízdní řády a konkrétní ceníky pro přesné časy a počty osob najdete na stránce Trajekty.

# 05.08.2012, 13:12.
Na začátku září se chystáme vyrazit autem na Sicílii. Chtěl bych se zeptat, zda si musíme zarezervovat ubytování, nebo zda není problém sehnat nějaký pěkný hotel hned na místě. Děkuji. Honza.

V případě hotelu to nutné není, doporučujeme však si vše dopředu zarezervovat. Budete mít klid a jistotu. Podívejte se na Booking / Sicílie.

# 04.08.2012, 15:24.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně Sicílie. S kamarádkou jedeme vlakem na Sicílii a chtěly bychom určitě navštívit Etnu. Můžete mi poradit, v jakém městě se máme ubytovat, abychom se dostaly na Etnu? Vůbec nemohu najít, zda tam jezdí nějaké autobusy. Děkuji za odpověď a přeji Vám i celé rodině hezký den. Viera.

Ubytujte se nejlépe v okolí Catanie. Z Catanie pod Etnu (k lanovce) jezdí pravidelně autobus společnosti AST. V provozu je od 15. června do 15. září každý den. Z Catanie odjíždí z Viale Liberta v 8:15, zpět pak jede v 16:30. V pracovní dny ještě jezdí spoje v 11:20 (tam) a v 10:45 (zpět). Zpáteční jízdenka by neměla přesáhnout € 7,00. Další zastávky v Catanii najdete na výše uvedených stránkách.

# 22.06.2012, 13:37.
Při hledání informací o Sicílii jsem přirozeně narazila na Vaše stránky, které jsou plné skvělých informací. Ráda bych se zeptala na něco hodně základního. Doporučujete jet na Sicílii autem nebo letět letadlem? A ještě dotaz - z jakého města jede z Itálie trajekt? Jsme mladý pár z Brna a rádi bychom Sicílii navštívili v polovině září. Mockrát děkuji za odpověď. Kateřina.

Toto je samozřejmě moc individuální záležitost. Oboje má své výhody a nevýhody. My bychom volili auto, které je nejpohodlnější z hlediska svobody cestování, zavazadel a výletů. Z hlediska dopravy na místo je ale nejméně pohodlné a cesta je náročná. Na místě má pak obrovskou výhodu z hlediska výletů. Trajekty jezdí z Villa S. Giovanni. Z dálnice jsou směrovky směr Sicilia, doporučujeme společnost Caronte & Tourist. Cesta z Brna je popsaná v naší reportáži Kalábrie 2006 a Sicílie 2006.

# 11.06.2012, 10:32.
Je nutné objednat dopředu trajekt z Pozzalla na Maltu? Jedná se o jednodenní výlet dvou osob v červenci. Děkuji. Jaromír.

V červenci rezervaci spíše doporučujeme. Mohl byste se dočkat velkého zdržení. Nezapomeňte také na to, že cestující s automobilem by měli být nejpozději 1,5 hodiny před odjezdem v přístavu, cestující pěšky pak jednu hodinu. Podívejte se na stránku Trajekty - Malta.

# 06.06.2012, 15:00.
Mohli byste mi prosím poradit, jak to vypadá s veřejnou dopravou na Sicílii? Jaká je její kvalita, hustota a na kolik přibližně vyjde cestování po Sicílii? Děkuji. Miroslav.

Hodně záleží na tom, kde budete pobývat a kam budete cestovat. V okolí velkých měst je kvalita a spolehlivost dopravy větší než v opuštěném vnitrozemí. Autobusovou dopravu provozují např. společnosti SAIS Autolinee a AST. Železniční dopravu pak Trenitalia. Z Messiny do Palerma se vlakem dostanete od € 11,80 (autobusem od € 15,80), z Messiny do Catanie od € 7,00 (autobusem od € 8,10).

# 05.06.2012, 23:15.
Mnoho dobrých rad k Sicílii jsem si přečetla na vašich webovkách, přesto se chci zeptat. Přiletím do Catanie letadlem z Prahy v červenci. Potřebuji se dostat naproti na pevninu do Reggio di Calabria. Podařilo se mi najít vlakové spojení (které ale časově nevyhovuje) ale myslím, že určitě jezdí i autobusy nebo funguje možná i lodní spojení? Nevíte, zda autobusy vyjíždí přímo od letiště, nebo se musíme nejdříve přepravit do města do centra? Děkuji předem za odpověď. Jitka.

Přímo z letiště v Catanii jezdí linky společnosti Giuntabus Transporti do Messiny na Piazza Republica (stazione F.S.). Je to něco málo přes 500 m od odjezdu trajektů. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z Messiny se pak do Reggio Calabria dostanete trajektem společnosti Metromare.

# 29.05.2012, 11:13.
Můžete mi, prosím poradit, na kolik Kč přibližně vyjde aktuálně cesta autem (2 osoby) z jižních Čech na Sicílii a zpět včetně poplatků, trajektu (Messinská úžina), atd.? Počítáme s tím, že Sicílii objedeme po pobřeží, samozřejmě se zajížďkou k Etně, atd. Moc děkuji, Jana.

Aktuální poplatky jsou následující: rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 8,00, průjezd Brennerem stojí také € 8,00, mýtné v Itálii na trati Brenner - Salerno stojí € 63,70. Dálnice dále na jih se už neplatí. Trajekt od Caronte & Tourist stojí od Út do Čt € 60,00, od Pá do Po € 65,00 + € 1,00 za každého spolujezdce. Cena trajektu je zpáteční s platností do 90. dnů. Dálnice na Sicílii Vás přijde v úseku Messina - Catania na € 3,60 a v úseku Messina - Buonfornello na € 10,00. Spotřebu si musíte spočítat dle Vašeho motoru.

# 25.05.2012, 19:24.
Začátkem července se chystáme na dovolenou autem na Sicílii. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné si rezervovat dopředu trajekt z Villa S. Giovanni do Messiny a kde tuto rezervaci mohu provést nebo zda stačí zakoupit jízdenku až na místě. Děkuji za odpověď. Marcela.

Trajektový lístek není nutné si rezervovat dopředu. Bez problému si ho zakoupíte na místě. Pokud však preferujete rezervaci se slevou, můžete si ho zarezervovat na stránce Trajekty - Sicily.

# 11.04.2012, 14:57.
Pane Řehůřku, obracím se na vás opět o radu. Přiletíme do Catanie 1.6. ve 21:05. Až teď jsem zjistil, že auto si mohu půjčit ještě večer. Akorát AVIS chce 13500,- Kč na 16 dní a na portálu Levná Autopůjčovna 9200,- Kč. Akorát se bojím, zda to mám risknout a zkusit to, abych potom nezůstal bez vozu. Nemáte nějaké zkušenosti s nimi? Děkuji. Matěj.

Levná Autopůjčovna Vám vyhledává nejpříznivější ceny pronájmu automobilu od různých autpůjčoven - AVIS, Hertz, Sixt, Europcar atd. Pokud je cena přímo od AVIS vyšší než od stejné společnosti přes Levná Autopůjčovna, je to buďto na základě jejich výhodnějších podmínek vyjednaných s AVIS (což na svých stránkách uvádějí) nebo také různými parametry zápůjčky (např. jiná konfigurace pojištění atd.). Doporučujeme důkladně prostudovat všechny podmínky, popř. přímo se spojit s jejich zákaznickým servisem. Ve finále by pak při stejné konfiguraci neměl být rozdíl mezi čerpáním služeb od AVISu napřímo nebo sjednaných přes Levná Autopůjčovna. Osobní zkušenosti nemáme. My preferujeme Rental Cars.

# 06.04.2012, 16:34.
Pane Řehůřku, 14.4. odlétáme na Sicílii, původně do oblasti Taorminy, nyní nám hotel změnili na místo 10 km vzdálené od Syrakus. Původní trasy výletů tedy budeme muset poněkud pozměnit. Obracím se na Vás proto s prosbou, zda máte nějaké dobré tipy na nenáročné dojezdové trasy v okolí Syrakus. Děkuji Vám za Váš čas a ochotu a přeji krásné velikonoční svátky. S pozdravem Věra.

Kromě samotných Syrakus, čtvrtí Napoli a Ortygia, doporučujeme navštívit např. Fonte Ciane. Nachází se jižně od Syrakus. Je to pramen říčky Ciane, kolem kterého rostou keře papyru. Západně od Syrakus se nachází tvrz Castello Eurialo. Nechal ho vystavět Dionýsios na obranu proti Kartágu. Jihozápadně od Syrakus leží nejkrásnější barokní městečko na Sicílii - Noto. Těch cílů je samozřejmě mnohem víc. Východní pobřeží můžete procestovat vlakem, např. až do Taorminy se dostanete za dvě hodiny a € 13,00.

# 03.04.2012, 18:03.
Potřebovala bych na 3 dny na konci května do Catanie, nemohu sehnat ani letenku nebo autobus. Poradíte? Děkuji. Helena.

Příme lety z Prahy do Catanie provozuje společnost Smart Wings. V květnu to však bude jen pár letů. Porovnejte to podle Vašeho přesného termínu, možná alespoň v jednom směru uspějete. Možná je i kombinace - letadlo a vlak. Vlak z Říma Vás tam zaveze za 9,5 hodiny a € 56,50, z Neapole za 7 hodin a € 45,00, z Lamezia Terme za 4,5 hodiny a € 22,50. Do Říma nebo Neapole se dostanete také linkovým autobusem Student Agency. Doprava z letiště v Římě na nádraží je popsaná v otázkách a odpovědích Řím, doprava z letiště v Neapoli na nádraží je popsaná v otázkách a odpovědích Itálie. A nebo potom letecky s přestupem v Římě.

# 30.03.2012, 07:28.
Od 6.6. do 30.6.2012 se chystáme na Sicílii a narazili jsme na problém. Půjčujeme si osobní automobil a zjistili jsme, že odlétáme z Trapani Birgi v sobotu v 7:00 hodin. Tedy auto musíme vrátit kolem 6. hodiny ráno, ale půjčovny otevírají až v 8:00 hodin. Můžete mi prosím doporučit, jak nejlépe se dostat z Menfi na letiště v Trapani v sobotu taxi nebo autobusem? Moc děkuji. Marie.

Bohužel tak v časných ranních hodinách nemáme o dopravě žádné zprávy. Obecně z Menfi do Trapani jezdí společnost Salvatore Lumia. Autobusy jezdí ze zastávky La Topaia na Via Bilello. Lze zde zakoupit i jízdenky v Bar Paradiso Blu. Cena je € 8,30 za jednosměrnou, € 13,20 za zpáteční jízdenku. Autobusy jezdí ve všední den v 8:25, 10:30 a 15:40, v Trapani jsou za necelé dvě hodiny. V neděli a ve svátek jezdí autobusy v 16:50. Taxi z Menfi na letiště Vám zajistí společnost Trapani Tours za € 120,00 pro maximálně 4 osoby nebo za € 26,00 za osobu od 5. do 8. osob.

# 22.03.2012, 11:39.
Chtěla bych se zeptat: 1. zda je možné kempovat kdekoliv po celém ostrově (Sicílie) a nebo se musí kempovat jen v určených oblastech, tedy v kempech? 2. jak je to s místní dopravou? Jezdí autobusy nebo vlaky pravidelně a dopravní síť pokrývá celý ostrov? Děkuji. S pozdravem Milada.

Sicílie je součástí Itálie, tzn. platí tam stejné zákony jako v celé Itálii. Kempovat ve volné přírodě je zakázáno. Lze pouze se souhlasem majitele pozemku. Železnice podél východního a severního pobřeží je funkční a vlaky jezdí celkem pravidelně - Trenitalia. V některých částech vnitrozemí je železnice také, nicméně bychom se na ni moc nespoléhali. Autobusová síť je hustá, velkým dopravcem je např. společnost AST. Opět větší spolehlivost spíše při východním a severním pobřeží.

# 14.03.2012, 19:44.
Dobrý večer pane Řehůřku, přečetla jsem si tolik chvály na Vaše informace ohledně cestování po Itálii, že jsem si dovolila požádat Vás o pomoc i s naší cestou. Ve dnech od 7. do 14.4.2012 se letecky chystáme na Sicílii s cestovní kanceláří. Zájezd je pobytový, cestovní kancelář nám nabízí fakultativní výlety. Tyto výlety nám jednak připadají dost drahé, ale navíc je podmínka, že se výletu zúčastní minimálně 40 osob. Takže ani není jisté, zda se výlet uskuteční. My budeme ubytovaní buď v Acireale - Hotel Aloha nebo v Letojani - Hotel San Vincenzo. Toto se dovíme až těsně před odjezdem, kdy už na dotazování nebude moc času. Ale jak jsem se dívala na mapu, jsou obě místa nedaleko od sebe. Chtěli bychom absolvovat ve dnech 8.4. (neděle) až 13.4. (pátek) následující výlety. 9.4. je Velikonoční pondělí, tak to asi s dopravou bude problém. Eventuálně si rádi necháme doporučit další výlet od Vás. 1.) výlet na Etnu. 2.) výlet do Taorminy. 3.) výlet do Syrakus. 4.) výlet do Agrigenta. Agrigento je celkem daleko, cestovka ho nabízí jako celodenní výlet za € 52,00 bez vstupu. Jsme ho schopni sami zvládnout místní dopravou? Jsme manželé ve věku 52 a 59 let, takže celkem pohybu schopní. Dorozumíme se celkem dobře německy, s angličtinou je to o trochu horší, ale domluvíme se také. Předem děkuji za Vaši ochotu. S pěkným pozdravem z Brna Ilona.

Do Agrigento se dostanete se společností SAIS Transporti z Catanie. Autobusy odjíždějí v 6:15, 7:00, 8:00, 9:30, 11:00, 12:00, 13:15, 14:15, a potom každou celou hodinu do 21:00. Zpět potom ve 4:30, 5:15, 6:45, 8:00, 8:30, 10:00 a potom každou celou hodinu do 18:00 a ještě v 18:45. V neděli jich jede o něco méně. Jízdní řády a další informace najdete na výše uvedených stránkách, cena je € 12,40, za zpáteční jízdenku € 20,40. Z Acireale do Catanie se dostanete vlakem za € 2,25, stejně tak z Letojanni za € 4,65. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Vlakem je vhodné cestovat také do Taorminy (z Letojanni za € 1,50, z Acireale za € 3,45) a Syrakus (z Letojanni za € 8,30, z Acireale za € 7,25). Na Etnu se dostanete z Catanie, autobus AST jede v 8:15, pod Etnou je za 2 hodiny. Zpět pak jede v 16:30.

# 15.02.2012, 19:39.
Pane Řehůřku, zdravíme Vás z Nové Kyselky u Karlových Varů. Jsme manželé ve věku 64 let a moc Vás obdivujeme za znalosti Itálie a ochotu sdílet informace s úplně cizími lidmi. I my jsme od Vás získali informace při plánování naší cesty na Sicílii a do Kalábrie a ještě jednou vřelé díky. Do Itálie jezdíme už více jak 20 let, poprvé jsme cestu absolvovali už v roce 1986 do Ancony za manželčinou sestrou. Dá se říci, že s menšími přestávkami jezdíme do Itálie každý rok, někdy i 2 x ročně a máme ji hodně projetou. Itálie nám přirostla k srdci svoji krásou, památkami, příjemnými lidmi, teplem a sluníčkem. Na milénium v roce 2000 jsme v Itálii oslavili silvestra. Pravidelně (letos již po sedmé) jezdíme v létě do Dolomit v okolí Cortiny a užíváme si vysokohorské turistiky. V poslední době do ní zasvědcujeme i vnuka (feraty). Sicilie a Kalábrie byla jedna z nejdelších cest a ujeli jsme více jak 6000 km. Při plánováni cesty se neobejdu bez internetu a hlavně bez Google Earth. Jezdíme podle GPS souřadnic předem připravených a navigace nám hodně cestu usnaďnuje. Cestu na Sicílii jsme absolovali v roce 2010 po východním pobřeží Itálie přes Alberobello (trulli), dolů na Taranto, po jižním pobřeží na dálnici do Villa San Giovanni. Příjezd do přístavu a přejezd do Mesiny proběhl přesně podle Vašich instrukcí. Sicilii jsme projeli celou kolem dokola, trvalo to týden, ale stálo to za to. Taormina, Gole dell Alcantara, celodenní Etna lanovkou, potom pěšky až nahoru a dolů k Rifugiu Sapienza (zde jsme opět čerpali od Vás), prošli jsme Siracusy, zajeli jsme do Villa Romana del Casale, navštívili jsme antické památky Agrigento, Selinunte, Segestu ... Přespávali jsme v kempech (vždy jsem měl připravené tři, čtyři) a vždy jsme byli spokojeni. Nejkrásnější kemp byl u Eraclea Minoa - bílé útesy. Odtud máme i umístěnou fotku na Google Earth. Pro mne jako stavaře, který jsem chtěl vždy spatřit řecké chrámy, se mi to podařilo paradoxně v Itálii. Co nás ale ohromilo bylo to, a co je opomíjené, kde brali stavitelé materiál pro své stavby. To jsme měli možnost spatřit v antickém lomu Cave di Cusa, 20 km od Selinunte. Jakým způsobem zde kámen a bloky připravovali a následně pak dopravovali na místo, je pro nás nepochopitelné. Nevynechali jsme saliny, město Trapani, Erice bylo bohužel v mracích. Sever Sicílie od mysu Capo San Vito - maják, mramorové doly, Scopelo, Catellammare del Golfo byl úchvatný. Nevynechali jsme ani Monreále, vychutnali jsme si cestování v Palermu. Cestou zpět do Mesiny jsme se zastavili v Cefalu. Cestou zpět jsme strávili nezapomenutelný týden na pobřeží Capo Vaticano v apartmánu Villaggio Cora Club v Marina di Zambrone. Pláže, čisté moře, Tropea, útesy - vše krásné. Loni jsme cestou přes Švýcarsko na Ligurskou rivieru navštívili vodopády v Borguonuovo, Lago Como (Vezio, Fiumelatte, maják faro Voltiano v Brunate), celodenní Miláno s kempem. K cestování vedeme i své děti, ty též rádi do Itálie cestují. Jen pro zajímavost Vám zasílám v samostatném E-mailu ukázku toho, jak jsem připravil pro dceru eventuální výlety, které může cestou letos k Jaderskému moři v Itálii navštívit. V podobném stylu mám vždy naše cesty připravené. Ještě jednou zdravíme a přejeme Vám hodně cestovatelských zážitků. M. a Z.

Děkujeme za cenné informace.

# 10.02.2012, 07:21.
Plánujeme se svými přáteli na začátek června 2012 dovolenou na Sicílii. Můžete nám prosím poradit, která oblast na Sicílii by z hlediska pobytu (moře) a výletů za zajímavostmi, přírodou, pamkátkami, byla nejlepší? A ještě prosím, jaké počasí - teplota vzduchu a moře - v červnu na Sicílii panuje? Děkuji moc. Vladimír.

Pokud jedete na Sicílii poprvé, pak doporučujeme východní pobřeží. Přečtěte si naši reportáž Sicílie 2006, kde najdete několik tipů. Začátkem června bývají v Catanii na východě pobřeží teploty už nad 25 stupňů a během června rostou. Teplota moře se pohybuje kolem 22. stupňů.

# 07.02.2012, 19:08.
Děkuji za odpověď. Akorát my přijedeme 1.6. večer, takže musíme přespat a pak se vrátit a půjčit vůz. A nechceme utrácet € 20,00 za taxi. Je ke většině hotelů autobusové spojení? A jak se dá autobusová dostupnost zjistit? Když se dívám na hodnoceni hotelů, tak tam je většinou jen cena za taxi :-( Matěj.

Jízdní řády najdete na stránkách dopravce AMT. Z letiště jezdí linka č. 457.

# 06.02.2012, 09:09.
Chystám se na Sicílii letos v červnu na 14 dní. Chci si na celou tu dobu půjčit vůz, ale nevím, zda si jej půjčit na letišti a nebo ve městě. Lépe mi vychází to letiště, co se týče peněz. Také nevím, jakou společnost zvolit. A popřípadě doporučit, co nejlevnější ubytováni okolo letiště v Catanii, abych se druhý den mohl vrátit pro vůz, protože přijedeme v neděli večer. Dále jsem se chtěl zeptat, zda je lepší brát vůz na výlety po okolních ostrovech (Lipari a Pantelleria), popřípadě kolik stojí trajekt i s vozem. Děkuji. Matěj.

Zapůjčení vozu na letišti má samozřejmě své výhody. Nemusíte řešit dopravu z letiště. Pokud Vám navíc cena vychází levněji, pak není co řešit. Doporučujeme se orientovat na zavedené půjčovny, podívejte se na Pronájem aut. Ubytování nedaleko letiště můžeme doporučit z vlastní zkušenosti Villaggio Turistico Europeo. Podívejte se na naši reportáž Sicílie 2006. Zda cestovat po ostrovech s autem je těžké posoudit. Určitě je to výrazně dražší, určitě je to náročnější a jezdí méně trajektů co berou auta. Na druhé straně, u větších ostrovů to může být výhodou z hlediska výletu. Pokud však plánujete výpravu na Aiolské ostrovy jen na jeden den, pak nemá význam auto s sebou vláčet. Cenu si zjistěte na stránce Trajekty - Sicily podle Vašeho termínu, několik dnů před odjezdem. Např. teď v únoru stojí zpáteční doprava dvou osob a automobilu Fiat Punto z Milazzo na Vulcano a zpět € 170,62.

# 02.02.2012, 13:09.
Již podruhé jedeme autem na Sicílii a rádi bychom se podívali na jeden den na Maltu. Potřeboval bych informace ohledně trajektu. Děkuji. Jaromír.

Z Catanie jezdí na Maltu trajekty společnosti Virtu Ferries. Veškeré informace najdete na stránce Trajekty - Malta. Levněji Vás to však vyjde z Pozzallo se stejnou společností.

# 24.01.2012, 21:03.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala, jaké počasí je 31. března letos na Sicílii a zda se dá už koupat v moři. Děkuji. Petra.

Na přelomu března a dubna se teploty na Sicílii pohybují kolem 18. stupňů. Na koupání to tedy moc není. Před odjezdem doporučujeme sledovat Meteo, třebas bude letos nějaký výkyv oproti průměru.