SICÍLIE 2007

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2007

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2007. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.11.2007, 19:23.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. V létě bychom s rodinou rádi strávili dovolenou na Sicílii. Letěli bychom do Catanie. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte o ubytování v apartmánu či bungalovu, které by bylo dostupné vlakem či autobusem z letiště nebo o nějaké cestovní kanceláři, která by nám ubytování zprostředkovala. Nejsme příliš zběhlí cestovatelé, takže bychom Vám byli vděčni za jakoukoli radu. Děkuji. S.

Téměř přímo u letiště je Villaggio Turistico Europeo, které popisujeme v naší reportáži Sicílie 2006. Podívejte se i na fotogalerii. Ubytování je v bungalovech, které jsou sice starší, ale čisté a potřebně vybavené - wc, sprcha, kompletně vybavená kuchyňka, terasa atd. K privátní pláži, ze které je výhled na Catanii a Etnu, se slunečníky z palmových listů a dřevěnými lehátky je to maximálně 50 m. Ubytování zprostředkovává Tour Operator Polycastrum Viaggi. V České republice se toto ubytování prodává přes síť prodejců. Můžete ho např. zakoupit přes Invii. Mapu najdete na výše uvedených stránkách. Cena jízdenky z letiště do Villaggio Turistico Europeo je € 0,80 (do 90. minut). Cena taxi: na letišti funguje Radiotaxi, v roce 2001 tam stál 1 km € 0,95, základní sazba (inicializační) € 3,00 až € 6,10 a hodina čekání € 24,80. Z letiště je to jen pár kilometrů. Tipy na výlety najdete ve zmiňované reportáži.

# 10.10.2007, 21:06.
Chci vám napsat, že dovolená na Sicílii byla perfektní a moc krásná, a jelikož jsme vše nestihly shlédnout, tak se tam zřejmě opět příští rok vrátíme. Z Villaggio Europeo bylo dobré spojení místními autobusy a pak i dalších společností. Catanie je opravdu výborné výchozí místo. Viděly jsme nádhernou Taorminu a městečka Acireale, Aci Treza a Aci Castello, ve kterém je dominantou hrad a kolem pláž z lávy. Spojení přímo z Catanie a to městkým autobusem linkou č. 534, z ulice Portichello nebo Via Etnea. Ještě jednou děkuji za informace a určitě se opět na Vás obrátím. Hezký den. Naďa.

Děkujeme za Vaši zprávu a jsme rádi, že Vám dovolená skvěle vyšla.

27.08.2007, 10:56.
Pojedeme s manželkou v září vlakem do Taorminy. Rád bych se zeptal, jak se z Taorminy dostaneme nejlépe na Etnu a kolik stojí prohlídka. Dále by mě zajímalo, zda neznáte nějakou soukromější pláž u Taorminy, popřípadě zda nemáte nějaké tipy na výlety do okolí. Děkuji předem za odpověď. Tomáš.

Z Taorminy se dostanete vlakem do Catanie a odtud jezdí jednou denně v 8:15 autobus přes Nicolosi až k Rifugio Sapienza (příjezd 10:15). Odpoledne jezdí odtud zpět autobus do Catanie v 16:30 (příjezd 18:30). Cena je přibližně € 5,00. Linku provozuje společnost AST. Autobus odjíždí z Piazza Giovanni XXIII (Stazione Centrale F.S.). Z Taorminy - Giardini odjíždí osobní vlaky do Catanie v 6:02 a 6:45 a přijíždí tam v 6:50 resp. 7:40. Doporučujeme samozřejmě ten první spoj, abyste měl rezervu. Zpět jedou osobní vlaky z Catanie v 19:35 (příjezd 20:34) a 20:40 (příjezd 21:29). Viz Trenitalia. Od Rifugio Sapienza máte několik možností: 1. Celodenní výstup na Etnu pěšky, 2. Výjezd lanovkou do výšky přibližně 2600 metrů a odtud přibližně 1,5 hodiny pěšky k Torre del Filosofo - pohodová nenáročná cesta, 3. Výjezd lanovkou a odtud k Torre del Filosofo dřípem. Doporučujeme druhou variantu. Cena lanovky je přibližně € 25,00 zpáteční. Cena džípu přibližně stejně. Od Torre del Filosofo se doporučuje jít na Etnu pouze s průvodcem. Varianta 2. je ideální k tomu, abyste bez problému stihnul autobus zpět do Catanie. Podívejte se na náš článek Oblast lávy, síry a popela. Soukromější pláž v Taormině neznáme, protože jsme ji navštívili jen na krátkou dobu. V září ale budou pláže méně obsazené, tak nebude určitě problém najít nějaké zapadlé místečko na členitém pobřeží. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Sicílie 2006. Z Taorminy doporučujeme především Gole del Alcantara. Autobusovou linku z Taorminy provozuje společnost SAIS Autolinee. Jízdní řády najdete na portále Interbus. Z Taorminy vyjíždějí autobusy 9:15, 11:45 a k soutěsce přijíždějí přibližně za 1 hodinu. Zpět 12:35, 14:35, 15:45 a přijíždějí do Taorminy přibližně za 1 hodinu.

# 16.08.2007, 14:06.
Děkuji moc za odpověď. Ještě bych se Vás ráda zeptala, zda je nějaký odkaz, kde bych si pak mohla vytisknout mapu Catanie, mám jen centrum. Ráda bych věděla přesně, kde se nachází Villaggio Turistico Europeo, jak je asi daleko do centra Catanie. A ještě kolik asi přibližně stojí € z letiště do Villaggio. Děkuji. Naďa.

Mapu s umístěním najdete na stránce Villaggio Turistico Europeo. Cena jízdenky z letiště do Villaggio Turistico Europeo je € 0,80 (do 90. minut). Cena taxi: na letišti funguje Radiotaxi, v roce 2001 tam stál 1 km € 0,95, základní sazba (inicializační) € 3,00 až € 6,10 a hodina čekání € 24,80.

# 16.08.2007, 11:14.
Chceme letět na Sicílii v září, málo cestovních kanceláří to nabízí. Většinou mají předražené pobyty a to i v last minutech. Doporučíte nějakou cestovní kancelář a doporučíte vhodné místo s čistým mořem, menšími plážemi, pěknou přírodou okolo, odkud by se dalo poznat alespoň část zajímavostí Sicilie - jak památky, tak příroda i pobřeží? Dušan.

Doporučujeme středisko, které jsme sami vyzkoušeli a které je polohou vhodné pro leteckou dopravu - vzdušnou čarou snad 1 až 2 km od letiště v Catanii. Jedná se o Villaggio Turistico Europeo. Stejně tak má skvělou polohu pro poznávání východní Sicílie - Catania, Etna, Syrakusy, Taormina, Giardini Naxos, Gole Alcantara atd. V Catanii jsou sice velké přelidněné pláže, ve Villaggio Europeo je ale privátní pláž, kam mohou jen klienti. Byli jsme tam v červnu a pláž byla téměř vylidněná (okolní městské pláže byly přelidněné). Podívejte se na naši reportáž Sicílie 2006. Co se zájezdů týče: pokud budete hledat cestovku z České republiky, doporučujeme naši stránku Dovolená. Někdy se vyplatí cestovat s německou cestovní kanceláří, která nabízí ceny se vším všudy (včetně všech tax) a konkrétně ta Sicílie vyjde určitě levněji a v konečné fázi se k Vám budou chovat na místě jako k německým turistům :-) Zájezdy od německých cestovek najdete na portálu Nacesty. Pokud jste dobrodruh, pak to můžete risknout a zajet na letiště do Vídně nebo do Mnichova (tady je nabídka podstatně větší), kde mají stánky cestovky nabízející last momenty. Tady lze zakoupit zájezd skutečně na poslední chvíli (ne-li minuty) za zajímavou cenu. Co se např. Villaggio Turistico Europeo týče, řešení je: zakoupit si pobyt přes výše uvedené stránky a letenku pak u nějaké internetové společnosti - Letenky.

# 13.08.2007, 20:31.
Pane Řehůřku, byl byste tak laskav a napsal mi, jaké je ubytování v Catanii v bungalovech Villaggio Turistico Europeo? Zda je tam lednice, mrazák, sporák, atd. Též Vás žádám, zda byste nám nedoporučil výlety. Děkuji. Jan.

Ubytování ve Villaggio Turistico Europeo je dobré. Sice ve starších bungalovech ale vše je OK. Vybavení kuchyně: lednice s mrazákem, vařič (plynový), kuchyňská linka, základní nádobí. Vybavení ostatních místností viz naše fotogalerie. Na tipy na výlety Vás odkazujeme na naši reportáž Sicílie 2006.

# 09.08.2007, 18:05.
Vaše reportáže jsou super. Chci se zeptat na cestu a ubytování v Catanii - Villaggio Turistico Europeo. Nikde jsem nesehnala, kde se středisko nachází. Na fotkách jsem viděla, že je ubytování jednoduché, ale pláž je super! Mohu Vás poprosit o stručné okomentování pláže a ubytování a popis cesty do areálu a Catánie? Moc děkuji. Mirka.

Velice rádi Vám odpovíme, poněvadž Villaggio Turistico Europeo bylo jedním z těch nejkrásnějších ubytovacích komplexů, které jsme navštívili. Bungalovy byly sice starší, ale dobře vybavené a za tu cenu odpovídající. Areál byl však skvělý. Podívejte se na výše uvedené stránky. Na těchto stránkách je také mapa s umístěním areálu, podle které nemůžete zabloudit. V Messině se napojíte na dálnici a pojedete po ní až k mýtnici u Catanie (tady zaplatíte přibližně € 3,00). Za mýtnicí Autostrada plynule navazuje na Tangenciálu (dálniční obchvat Catanie), po které pojedete až na konec Catanie. Tady se Tangenciála napojuje na silnici 114 vedoucí z Catanie do Syrakus (Siracusa). Vy se vydáte směrem zpět do Catanie. Na první křižovatce odbočíte doprava směr Lido di Pláia. Přejedete jednu křižovatku a jakmile se silnice prudce ztočí doleva, sjedete z ní doprava. Je tady velká tabule Villaggio Turistico Europeo. Pojedete souběžně se silnicí proti směru od kterého jste přijeli (kousek), potom zahnete doleva a doprava a jste u recepce. Ubytování v bungalovech je skutečně jednodušší, ale na druhé straně plně dostačující - my jsme měli jednu místnost s letištěm, další místnost se dvěma postelemi pro děti, sprchu a wc, vybavenou kuchyňku. Měli jsme problémy s lednicí, potom byla prázdná plynová bomba - každý problém řešili okamžitě bez jakéhokoliv problému. Majitel umí anglicky a klientů si váží. Pláž - my jsme byli na Sicílii především kvůli výletům, koupali jsme se až odpoledne po návratu z výletu a jeden celý den na závěr. Pláž je hned za bungalovy a je soukromá, takže na ní nemůže nikdo jiný, než klienti kempu. Před ní i za ní jsou veřejné pláže - absolutně přeplněné (a to jsme tam byli v druhé polovině června). Privátní pláž byla téměř prázdná. Je písečná, slunečníky jsou dřevěné a pokryté suchými palmovými listy. Lehátka dřevěná, jako v nějakém starém klubu :-) Kdykoliv si můžete odskočit do bungalovu - jste tam za 15 sekund, maximálně za 2 minuty. Moře je o něco horší, je mělké, zaplavat si můžete až dost dál od břehu. Výhled na Catanii a Etnu to vše vynahradí. Přístup do moře je skvělý, procházky po pláži po kotníky ve vodě jsou úžasné. Catania - té jsme se úspěšně vyhýbali. Díky Tangenciále jsme se dostali velice rychle na všechny světové strany, aniž bychom museli přes centrum. Během pěti dnů se nám Catania do programu nedostala.

# 08.08.2007, 13:55.
Srdečně Vás zdravím a náhodou jsem našla tyto stránky a chci se na Vás obrátit a je možné, že budete znát odpověď. Chystám se letět se sestrou se společností Sky Europe v září do Catanie, máme zajištěné ubytování ve Villaggio Europeo. Chci se zeptat, zda je snadná dostupnost z letiště do tohoto střediska autobusovou linkou. A zda náhodou nevíte, na jakých stránkách bych našla jízdní řády ať už autobusu nebo vlaku, neboť si chceme udělat výlet do Taorminy a Syrakus. Děkuji za odpověď. Naďa.

Z letiště jezdí linka pravidelně od 5:00 do 24:00 každých 20 minut do centra. Cena jízdenky je € 0,80 (do 90. minut) resp. € 2,00 (celodenní). Vzhledem k tomu, že je letiště mezi Villaggio Turistico Europeo a centrem, budete muset pravděpodobně přestoupit. Podívejte se na AMT, kde jsou jízdní řády. Podle názvů ulic určitě najdete ten správný spoj. Pravděpodobně je třeba vystoupit na Via Tempio a pokračovat na Lidi Plaia, kde se Villaggio Turistico Europeo nachází. Vzhledem ke krátké vzdálenosti by možná bylo lepší si vzít taxi. Podívejte se také na jízdní řády autobusu z Catanie do různých měst na Guida Sicilia. Můžete zadat odjezd z Catanie do ..., nebo příjezd z Catanie z ... - pro Vás samozřejmě důležitější ten odjezd Partenza da Catania a. Jízdní řády vlaků z Catanie do různých měst najdete na Trenitalia.

# 04.08.2007, 01:05.
Cenu autobusu náhodou jen pro informaci nevíte? My cestujeme hlavně vlakem, jsme parta pracovníků ČD. Takže máme vystoupit na zastávce Gole Alcantara? Vloni jme si projeli úzkokolejku z Riposta přes Randazzo, což už nebylo daleko k soutěsce. My jsme jeli až do Catanie. Poslední dotaz. Dá se tam u soutěsky za rozumné peníze přespat? M.

Vzhledem k tomu, že se jedná jen o přibližně 25 km, očekávajete cenu někde mezi € 1,00 až € 2,00 za osobu. Na té zastávce určitě vystupte, je to přímo u vstupu do soutěsky. Ubytování v oblasti hledejte na Booking / Golle dell' Alcantara.

# 03.08.2007, 12:55.
Moc vám děkuji za informace. A který vstup je lepší? M.

Víme jen o jednom vstupu - v dolní části soutěsky, kde řeka Alcantara soutěsku opouští a vytváří rozšířené řečiště. Ke vstupu se schází od pokladny po skále po cestě tvořené schůdky. Nebo za poplatek i výtahem. To je však vzhledem k minimální náročnosti zbytečné. Je možné, že existuje i druhý vstup - nahoře při vstupu řeky do soutěsky. Autobus ale určitě zastavuje u toho spodního, který se nachází mezi městy Gaggi a Francavilla di Sicilia.

# 03.08.2007, 19:16.
Chceme letos v září navštívit soutěsku Alcantara. Do Taorminy pojedeme vlakem a pak k soutěsce prý jezdí autobus. Chtěl bych jen vědět, u kterého městečka se nachází vstup do této soutěsky a kolik je vstupné. Za informaci předem děkuji. M.

Vstup do soutěsky se nachází mezi městy Gaggi a Francavilla di Sicilia. U silnice je parkoviště a hned za ním je vstup do soutěsky. Soutěska je otevřená od 8:00 do 19:00 a cena je pro dospělého € 2,50 a pro dítě € 1,25. Autobusy odjíždějí z Taorminy (Terminal bus Via Pirandello) v 9:15 a 11:45 směr Francavilla di Sicilia. Zpět pak ve 12:35 a 14:35 směr Taormina. Zastávky jsou: Taormina (nástupní), Giargini Naxos, Recanati, Caesar Palace, Chianchitta, Trappitello, Gaggi a Gole Alcantara. Kompletní jízdní řády jsou na stránkách společnosti Segesta Autolinee.

# 01.08.2007, 13:29.
Prosím Vás o radu, už jsem zoufalá. Chceme se vydat s přítelem v září autem do Itálie, hlavně na Sicílii. Ale nikde nemohu najít informace o trajektech. Nevíte, kde bych našla ceny a jízdní řády? A nevíte prosím Vás, jak je to se sezónou v Itálii? Od kdy do kdy trvá? Slyšela jsem, že ceny trajektů se také mění podle sezóny. Děkuji Vám předem za rady! S pozdravem Gába. P.S.: máte moc hezké a zajímavé webové stránky, přeji Vám mnoho dalších návštěvníků!

Bližší informace o trajektu na Sicílii najdete v reportáži Sicílie 2006. Trajekt provozuje společnost Caronte & Tourist. Na jejich stránkách najdete veškeré informace. Trajekty odjíždějí každých čtyřicet minut a základní cena je € 23,00 pro jednosměrný převoz. Vyplatí se samozřejmě koupit lístek zpáteční. Pokud se budete vracet do tří dnů, stojí € 25,00, pokud od čtyř do šedesáti dnů, tak € 40,00. Pak už je třeba koupit zase jednosměrný lístek za těch € 23,00. Ceny platí pro osobní automobil. Lístek si kupte v kamenné pokladně, která je u naváděcí komunikace. Nelze ji minout. Poznáte ji podle řady pokladen se zábradlím, platit lze i platebními kartami. Lístky lze samozřejmě koupit i v kioscích, ale už to může být ve frontě a ve stresu a navíc tam nelze platit platebními kartami. Na trajektu si dejte pozor, pokud pojedete na patro po rampě nahoru. Klidně si zastavte kus před rampou a nahoru vyjeďte až v okamžiku, kdy nebude na rampě žádné auto. Kdyby zastavilo, dostanete se do problémů i vy. Rozjíždět se z té nakloněné roviny přes ruční brzdu je dost náročné (i pro auto). Z dálnice nemůžete trajekt minout, sledujte cedule Traghetti a Sicilia, ve městě pak už i Caronte & Tourist - logo je na našich stránkách nebo na tom jejich webu. Jezdí tam dvě společnosti, Caronte & Tourist je výhodnější. Na trajektu nezapomenout zařadit zpátečku, zabrzdit a zamknout. Pak už se můžete kochat na palubách pohledy na obě strany. Při projíždění Messinou se v autě zamkněte, je tam spousta žebráků, čističů oken a pouličních prodejců. Vůbec se na ně nedívejte - už pohled pro ně znamená zájem. V Messině sledujte směr Autostrade. Autostráda - je tam stejný systém jako na Autostrádě na pevnině. Vyzvednete lístek a při výjezdu zaplatíte. Raději při výjezdu volte bránu označenou rukou a penězi - tj. s obsluhou. Pokud žádná taková nebude otevřená, pak musíte zajet k automatu - označená jen penězi. Neplaťte platební kartou, nedávají potvrzení, tak jako na pevnině. Cena nejdelšího úseku je maximálně € 3,00, tak to není zase tak velká hotovost. Sezóna v Itálii - rozhodně nejvyšší sezóna je v srpnu, od 25.8. je už po sezóně. Ceny trajektu jsou ale stejné pro celé období. Jízdní řády trajektů ce středomoří s kalkulací cen najdete na stránce Trajekty.

# 19.07.2007, 17:15.
Obracím se na vás s prosbou. Chceme s přítelem vyrazit do Catánie, ale bohužel moc informací na internetu není. Chceme si koupit jen letenky a tam potom jezdit vlakem, autobusem apod. Ubytování bychom rádi vyřešili v kempu. No ale vůbec nemáme přestavu, kde a za kolik se tam dá ubytovat, jak se vyznat v dopravě. Chceme navštívit Etnu. Kdybyste byl tak moc hodný a dal nám pár rad a tipů na výlet, co stojí za vidění apod. Předem Vám mnohokrát děkuji. Ještě jsem Vám chtěla moc pochválit vaše webovky. Jsou opravdu moc hezké. Děkuji a přeji krásný den. S pozdravem Zuzana.

Pokud přiletíte do Catanie, je asi polohou nejvýhodnější kemp Villaggio Turistico Europeo, který je kousek od letiště, mimo Catanii. V kempu je možné se ubytovat ve vlastním stanu nebo využít množství zděných bungalovů. Pláž má kemp soukromou, takže je pouze pro klienty tohoto kempu. V Catanii to má zvlášt svůj význam, protože veřejné pláže tam bývají nesmírně přelidněné. Informace o kempu najdete v článku naší reportáže Ještě hlouběji na jih. Pobyt v bungalovech si můžete zarezervovat přímo na výše uvedených stránkách. Ve vlakových jízdních řádech můžete bez problému hledat na Trenitalia, např. zadáte Catania a Taormina nebo Catania a Siracusa a obdržíte jízdní řád s cenami. Autobusy městské dopravy jezdí kousek od kempu. Meziměstské spoje bude asi nutné vyhledávat v místě. Víme, že např. do Nicolosi a dále na Etnu jezdí autobus jen jednou denně brzy ráno a pozdě odpoledne zpět. Vhodnější by bylo si asi objednat auto, které Vám zajistí nezávislost. Podívejte se na Pronájem aut. Auto si pak půjčíte na letišti a při odletu ho vrátíte rovněž tam a máte vše bez problémů. Tipy na výlety najdete v reportáži Sicílie 2006.

# 12.06.2007, 13:09.
Četl jsem vaše stránky na internetu a proto vám píši, protože se připravujeme na Sicílii autem. Chtěl bych vědět, kolik stojí nejkratší trajekt na Sicílii, jak se ceny pohybují v kempech a hostelích. Ještě máme takovou představu se podívat na Maltu, když by to bylo reálné. Zajímala by mě ještě cena za trajekt na Maltu, jak za auto tak i za osobu. Myslím i zpáteční. Mockrát děkuji za odpověď. Petr.

Nejkratší trajekt na Sicílii je z Villa S. Giovanni, se společností Caronte & Tourist stojí zpáteční jízdenka € 40,00 včetně osob. Předpokládáme, že se budete vracet za více než 3 dny. Ceny v kempech - záleží podle sezóny a místa, podle typu ubytování (stan, bungalov, apartmán) - přesné ceny najdete na protále Camping podle konkrétní sezóny a podle konkrétního místa. Ceny v hostelích najdete na Booking / Sicílie. Trajekty na Maltu jezdí z měst Licata, Pozzallo, Catania. Z Pozzallo je nejkratší. Provozuje to společnost Virtu Ferries. Z Pozzallo stojí pro auto zpáteční € 96,00, v srpnu přibližně o € 40,00 více. Dospělý zpáteční € 82,00, dítě € 70,00, v srpnu opět o dost více. Poskytují slevy při návratu do 3. dnů. Podívejte se na stránku Trajekty. Některé informace najdete v naší reportáži Sicílie 2006.

# 30.05.2007, 20:58.
Mám spousty dotazů ohledně Sicílie. Jsem z Pustiměře, je to kousek od Vyškova. V srpnu letím se synkem na týden do Catanie a chci projet co nejvíce po ostrově. Zajímá mě hodně historie. Synka zase válení na pláži. Mám představu, že někam přijedeme, prohlédneme si to tam a odpoledne se plácneme k moři, nebo také jen třeba uprostřed ostrova někam na louku a budeme odpočívat. Potřebuji vědět: ubytování, stravování, jak se dostanu nejrychleji z letiště do středu města, kde sehnat ubytování, přiletíme do Catanie v 9:00 hodin večer, zatím jsem si našla hotel na jednu noc za 2600,- Kč, průvodce si vyzvednu v knihovně, mapu ofotím, poraďte, kde hledat historii Etrusků, antiku, kde jsou příjemné teplé pláže s co nejmenším počtem lidí, jak se tam dá stravovat? Syn mi tvrdí, že je pořád ve vývoji! Je mu 18. let. Jsem zvyklá po Evropě prostě s batohem na zádech a někde si najít nocleh. Ale on chce jistotu. Hlavně po loňském masakru v Catanii na fotbalovém hřišti. To jsem přehnala - byl tam jeden mrtvý. Děkuji Vám moc za informace a jsem s pozdravem. Milena.

Děkujeme za Váš e-mail, zde jsou odpovědi na Vaše dotazy: v srpnu je v jižní Itálii a na Sicílii plná sezóna. Tzn., vysoké ceny, plno turistů atd. Jako ubytování doporučujeme Villaggio Turistico Europeo hned z několika důvodů: 1.) je kousíček od letiště, 2.) máme ho osobně vyzkoušený a byli jsme naprosto unešeni, 3.) má privátní nádhernou pláž přímo v areálu, což je v Catanii významný benefit (veřejné pláže jsou i mimo sezónu přeplněné), je jen Vaše. 4.) veškeré služby jsou v areálu, 5.) je mimo centrum v klidu a v lokalitě, kde je v Catanii většina hotelů, 6.) je uzavřený. Stravování: Restaurace je přímo ve Villaggio Turistico Europe, je tam i obchůdek, kde lze zakoupit základní potraviny, takže si lze např. snídani nebo večeři připravit i v apartmánu, kde je malá kuchyňka. Stravovat se lze prakticky všude na cestách v restauracích. V restauracích běžně najdete i jídla, která jsou běžná v centrální Evropě. Z letiště do středu města se v době příletu dostanete nejrychleji asi taxikem, jinak tam jezdí autobusová linka. Námi doporučené ubytování doporučujeme vzhledem k srpnovému termínu rezervovat dopředu. Cena apartmánu pro 2. až 4. osoby je v srpnu na týden včetně všech energií 11600,- Kč, což je dost dobrá cena. Zarezervovat si toto ubytování můžete na výše uvedených stránkách. Jsou tam veškeré informace o tomto ubytování. Lze přímo i rezervovat ve vybraném termínu. Na uvedeném odkazu si můžete samozřejmě najít i jiné ubytování v Catanii - ceny jsou levnější než v kamenných cestovkách a rozhodně nižší než pultové na místě. Z míst, která navštívit a která za ten týden můžete stihnout: Catania, Etna, Taormina, Naxos, Gole dell Alcantara, Syrakusy, Agrimeto. Většina je popsaná v naší reportáži Sicílie 2006. Třebas stihnete i Aiolské ostrovy, podívejte se na reportáž Kalábrie 2006. Doporučujeme si zapůjčit na týden auto, místní doprava je nespolehlivá. Podívejte se na Pronájem aut. Pláže: viz výše. Stravování: viz výše.