SICÍLIE 2011

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2011

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 21.09.2011, 21:48.
Děkuji mnohokrát za informaci a protože máme zájem si ostrov pokud možno co nejvíce prohlédnout, dovoluji si vás požádat ještě o jednu radu. A to, co by člověk při návštěvě Sicílie opravdu neměl opominout? Děkuji a přeji heyký den. Zdeněk.

Přečtěte si naši reportáž Sicílie 2006.

# 20.09.2011, 18:31.
S manželkou bychom chtěli jet příští rok v dubnu od 14. do 21. na dovolenou na Sicílii. Nevíte, jaké tam v této době bývá počasí a teploty vzduchu i moře? Děkuji. Zdeněk.

Průměrné denní teploty např. v Catanii se pohybují v dubnu kolem 20. stupňů, teplota moře bude o něco nižší.

# 14.08.2011, 16:37.
Předem tohoto dotazu bych Vám chtěl poděkovat za tento úžasný portál. Chystám se v příštích dnech na Sicílii a rád bych měl předem jasno v tom, jak se lze autobusem nebo metrem dostat z letiště do centra Catanie. Mám rezervovaný hotel konkrétně na ulici Via Etnea, která je bohužel od hlavní železniční stanice vzdálena přibližně 2 km. Vím, že se lze bez problémů z letiště dostat k hlavní železniční stanici, ale dále už jsem ztracený. Předem děkuji za odpověď, pokud to bude ve Vašich silách. Jistě máte takovýchto otravných dotazujících hodně :-) J.

Přímo z letiště jezdí linka Alibus. Jedná se o linku společnosti AMT č. 457, která spojuje letiště Fontanarossa s železniční stanicí Catania Centrale. Jedna ze zastávek je i na Via Etnea. Jezdí od 5:00 do 24:00 za městský tarif. 90. minutová jízdenka stojí € 1,00, denní jízdenka € 2,50. Jízdní řády, mapu linky atd. najdete na výše uvedených stránkách.

# 13.08.2011, 20:53.
Máme v plánu navštívit Sicílii a zaujalo nás ubytování v kempu Villaggio Turistico Europeo v Catanii, o kterém píšete. Zdá se nám to ale hodně blízko letiště. Nerušila vás odlétající nebo přistávající letadla? Děkujeme za odpověď. Verča a Petr.

Viz naše odpovědi ze dne 22.02.2008, 17:27 a 08.01.2008, 18:41. Večer jsme ale usínali ve Villaggio Turistico Europeo po celodenním výletu unaveni, takže to nemusí být moc objektivní :-) Nicméně letadla jsme vnímali jen na pláži a bylo to spíše zpestření.

# 09.08.2011, 14:57.
Chtěla bych se zeptat. Máme přílet s nízkonákladovou společností Wind Jet do Catanie ve středu v 18:30 a ubytovaní jsme v Taormině. Stihneme nějaký autobus z letiště do Taorminy? A musíme mít místenku? A dále bych se chtěla zeptat, kolik stojí autobus z Taorminy do Syrakus a také na Etnu a zda se dá udělat i výlet autobusem do národního parku, kde chodíte vodou v kaňonu. Děkuji moc za odpovědi! S pozdravem Hana.

Z letiště Fontanarossa v Catanii Vám jede autobus společnosti Etna Transporti do Taorminy (Via Pirandello) každou hodinu od 6:46 do 20:46, každou 46. minutu (nejede 17:46). V Taormině je za 1 hodinu a 24 minut. Jízdenku zakoupíte na pokladně na letišti. Otevřeno mají od 8:00 do 20:15. Se stejnou společností můžete jet i k soutěsce Gole Alcantara - 9:15, 11:45, 13:15, 16:45. Autobus tam jede 55 minut z Via Pirandello. Na Etnu se dostanete s přestupem v Catanii. Nejdříve je třeba jet do Catanie z Via Pirandello v 6:30, do Catanie dojedete v 7:45 na Via Liberta - a odtud se společností AST pod Etnu v 8:15 (odjezd z Piazza Giovanni XXIII, z Via Liberta odjíždí o něco později), zpět pak v 16:30 a z Catanie ve 20:00. Ceny bohužel neznáme, jedná se však o ceny řádově v jednotkách €. Z Taorminy do Syrakus je nejlepší cestovat vlakem za € 8,30 v 6:03.

# 09.08.2011, 07:45.
Chtěli bychom jet na Sicílii. Chtěla bych se zeptat na nejvýhodnější a nejkratší cestu z Litoměřic na Sicílii, přes co jet, abychom nemuseli platit vysoké poplatky za dálnice a tunely. Chtěla bych se zeptat, kolik stojí trajekt na Sicílii, kde přesně je a jak často jezdí. A zda byste mohli napsat nějaké hezké ubytování nebo pláže, a také výlety. Chceme určitě na Etnu, ale dále vůbec nevíme na co přesně se zaměřit. Moc děkuji za odpověď. Jana.

Při tak dlouhé cestě bychom vůbec neuvažovali o cestě mimo dálnice. Vaše optimální trasa je následující: Litoměřice - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Řím - Neapol - Salerno - Villa S. Giovanni - Messina - Catania. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00, na mýtném v Itálii € 61,70, za trajekt na Sicílii € 32,00 + € 1,00 za každého spolujezdce, na mýtném na Sicílii € 3,60. Trajekt na Sicílii odjíždí z Villa S. Giovanni, sledujte už z dálnice cedule Sicilia a dále i logo trajektové společnosti Caronte & Tourist. Trajekty jezdí po 40. minutách. Zpáteční při návratu ve stejný den stojí stejně, do tří dnů € 38,00 a do 90. dnů € 59,00 až € 64,00. Kromě devadesátidenní zpáteční jízdenky je u zpátečních nižší cena za spolujezdce - € 0,50. Tip na ubytování je tam, kde jsme bydleli - Villaggio Turistico Europeo a výlety najdete v naší reportáži Sicílie 2006. Je tam i popsaná cesta mimo dálnici v jednom úseku.

# 08.08.2011, 01:23.
V září se chystáme na Sicílii. Pojedeme 4 obytné automobily. 1. září máme z Livorna zajištěný trajekt do Palerma. Zajímala by mě cesta z Hodonína do Livorna a kolik zaplatíme za mýtné v Itálii? Zpět chceme jet po vlastní ose, kolik zaplatíme mýtné za celou trasu? Děkuji. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Hodonín - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Bologna - Firenze - Empoli - Livorno. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, v Itálii na mýtném zaplatíte € 31,60 (dvě nápravy, kategorie B - větší výška). Zpět ze Silcílie zaplatíte mýtné na dálnici € 9,10, trajekt z Messiny do Villa S. Giovanni ve výši € 32,00 + € 1,00 za každého cestujícího kromě řidiče. Mýtné za úsek Salerno - Tarvisio pak ve výši € 63,70 (dvě nápravy, kategorie B - větší výška).

# 23.06.2011, 09:27.
Řehůřkovi, náhodou jsem narazila na vaše stránky a jsou úžasné. Ráda bych se toto léto podívala na Sicílii, je to takový můj sen. Vzhledem k tomu, že trpím spoustou fobií, dost těžko uskutečnitelný. Letos bych to chtěla zvládnout. Mám proto dotaz, jak je obtížný výstup na Etnu? Mimo klaustrofobii mám i problém s výškami. Zvládnu jen klasické horské túry typu Sněžka apod. Rozhodně ne různé řetězy, žebříky apod. Fyzicky zvládnu hodně, ale různé propasti, hloubky apod. ne. Děkuji a přeji vám krásné léto. Mirka.

Pod Etnu, do míst, kde se dá vystoupat bez průvodce, vede nenáročná, široká cesta. Jezdí tudy i terénní autobusy, takže se nemusíte ničeho bát. Podívejte se do naší fotogalerie.

# 04.06.2011, 10:45.
Pane Řehůřku, děkuji za informace o uytování a ještě bych se chtěla zeptat a poprosit Vás, zda nevíte v Catanii o levnější autopůjčovně. Kamarádka chce zamluvit z Prahy auto a vyjde to na 7 dní na 7000,- Kč a to se mi zdá hodně. Jsme ubytované v Pozzallu a třeba tam jede od letiště autobus a auto by se dalo půjčit až tam. Děkuji Vám. Irena.

Pokud chcete mít auto na celý pobyt, pak bude nejvýhodnější si ho zajistit přímo na letišti v Catanii a tam ho zase vrátíte. Podívejte se na Pronájem aut. Vybere Vám pro zadaný termín nejvýhodnější cenu. Mají vazbu na nejvýznamnější společnosti podnikající v této oblasti (Avis, Hertz, Sixt, Budget atd.). Zapůjčení auta na týden Vás přijde na cenu začínající na přibližně 4500,- Kč. Dejte si jen pozor na konfiguraci zápujčky - pojištění, spoluúčasti atd.

# 01.06.2011, 13:36.
Jedeme do Catanie a při cestování chceme využívat veřejnou dopravu. Jak se nejlépe vlakem nebo autobusem dostat na východiště k Etně? A které ze zajímavých míst, která se dají objet veřejnou dopravou z Catanie, byste určitě nevynechal? Děkuji moc. Petr.

Z Catanie jezdí jednou denně v 8:15 autobus přes Nicolosi až k Rifugio Sapienza (příjezd 10:15). Odpoledne jezdí odtud zpět autobus do Catanie v 16:30 (příjezd 18:30). Cena je přibližně € 5,00. Linku provozuje společnost AST. Autobus odjíždí z Piazza Giovanni XXIII (Stazione Centrale F.S.). Určitě si zajeďte vlakem do Taorminy (necelá hodina z Catanie, € 3,80), na opačnou stranu do Syrakus (něco přes hodinu z Catanie, € 6,20). Etnu můžete objet vláčkem Circum Etnea s nádhernými pohledy na Etnu.

# 23.05.2011, 08:07.
Vážený pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně ubytování. Kamarádka koupila letenky do Catanie a já nevím, zda je lepší si zajistit ubytování přes cestovní kancelář a nebo přímo na místě. Ona se chce ubytovat až v Pozzalu a já bych raději zůstala v Catanii. Děkuji moc za radu. S.

Určitě doporučujeme si zajistit ubytování dopředu, ať už od CK nebo přímo u ubytovatele. Doporučujeme přes Booking / Sicílie.

# 08.05.2011, 21:54.
Pane Řehůřku, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem týkajícím se cestování autobusem po Sicílii. Příští týden se chystáme letecky na Sicílii a přistaneme na letiště v Trapani. Rádi bychom potom autobusem pokračovali do Trapani, Erice a San Vito lo Capo, kde se chceme ubytovat v některém z kempů, které by již měly být otevřené. Bohužel se nám nikde nepodařilo dohledat jízdní řády společnosti AST, která by tuto trasu měla obsluhovat. V jednom dotazu jste se již tímto problémem zabýval, zajímalo by mě proto, zda jsou časy odjezdů autobusů stále stejné nebo došlo k nějaké změně. Pak bych se ještě chtěla zeptat, zda nevíte, jak je možné se ze San Vita nejlépe dostat do parku Zingaro - zda se tam dá dojít pěšky nebo je lepší využít jiné dopravy. S pozdravem a díky M.

Aktuální jízdní řády společnosti AST najdete na výše uvedených stránkách. Z letiště jede do města autobus minimálně jednou za hodinu. Z Trapani odjíždí autobusy do San Vito Lo Capo v 6:45, 8:30, 13:00, 13:30, 14:20, 16:30 a 18:00. Autobus tam je za necelé 1,5 hodiny. Do Erice jezdí z Trapani jiný autobus a to v 6:40, 8:30, 11:30, 14:15 a 17:30. Na místě je za přibližně 1 hodinu. Ze San Vito Lo Capo se lze k severnímu vstupu do parku dostat pěšky, jezdí tam však i místní doprava. Jízdní řády však neznáme. Výše uvedené odjezdy považujte taktéž za informativní. Ubytování hledejte na Booking / San Vito Lo Capo.

# 03.03.2011, 21:56.
Pane Řehůřku, chtěl bych se zeptat spíše na organizační věci, co se týkají cesty a byl bych Vám velmi vděčný za jejich zodpovězení. Chystáme se s kamarádem a mým psem (má všekeré podstatné dokumenty) přestěhovat na Maltu a díky obrovským cenám za nadváhu u leteckých společností se rozhodujeme pro cestu autem. Ze Sicílie už je to, co by kamenem dohodil, takže mě zajímá spíše na kolik vyjdou veškeré dálniční poplatky a pohonné hmoty z ČR až na jih Sicílie, trajekt na Maltu zaplatíme navíc na rozdíl od Vás. Jednoduše řečeno, než bych si dělal od oka odhady na kolik by mě vyšla cesta včetně pohonných hmot (pojedeme benzínem 1.4, ale pro představu mi bude vyhovovat i kalkulace třeba na diesel) a poplatků (pouze tam), řekl jsem si, že se zeptám někoho, kdo už tuto cestu podniknul, poté si pouze přičtu cenu za zmíněný trajekt a uvidíme, co pro nás bude výhodnější :-) Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď! S přáním příjemného večera Václav.

Máte tři možnosti, kde překročit hranice České republiky. Od toho se také odvíjí poplatky. Varianta 1: Rozvadov - Regensurg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Řím (směr) - Neapol (směr) - Salerno - Villa San Giovanni - Messina - Catania - Pozzallo. 2030 km. Varianta 2: Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Innsbruck a dále jako v předchozí variantě. 2010 km. Varianta 3: Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna a dále jako v první variantě. 2100 km. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00. V Itálii zaplatíte na mýtném ve všech variantách přibližně € 62,00. Benzín stojí v Itálii € 1,55. Vše bude kalkulováno se spotřebou 7 litrů na 100 km, dosaďte Vaši reálnou spotřebu. Trajekt do Messiny stojí € 31,00 (včetně cestujících). Dálnice z Messiny do Catanie € 3,60. V první variantě zaplatíte na poplatcích € 7,90 + € 8,00 + € 61,70 + € 31,00 + € 3,60 = € 112,20 a za pohonné hmoty € 220,26, celkem tedy € 332,46. Ve druhé varinatě zaplatíte na poplatcích stejně a za pohonné hmoty € 218,09, celkem tedy € 330,29. Ve třetí variantě zaplatíte na poplatcích € 7,90 + € 62,30 + € 31,00 + € 3,60 = € 104,80 a za pohonné hmoty € 227,85, celkem tedy € 332,65. K tomu je potřeba připočítat cenu trajektu na Maltu dle zvolené společnosti a termínu. Např. pro dvě osoby a auto může stát € 160,00. Podívejte se na Trajekty - Malta. Cena se samozřejmě ještě navýší za úsek z vnitrozemí ČR k hranicím. Tankovat budete také za různé ceny - ČR, Německo, Rakousko, Itálie. Obecně lze říci, že Vás tato cesta přijde na poplatcích a pohonných hmotách na přibližně € 500,00.

# 14.02.2011, 10:24.
Ahoj Řehůřkovi, už od roku 2002, kdy jsem s vámi konzultovala cestu do Kalábrie, jsem vaše věrná čtenářka. Obdivuji vás a hrozně vám fandím. Protože lovím informace o Římu, opět jsem zabrousila k vám a protože jsem loni (ne, už v roce 2009) byla na Sicílii, pochopitelně jsem si přečetla váš cestopis odtamtud. Vaše cesta byla krásná, já za sebe dodávám, že jsme byli v kempu Alcantara v Giardini Naxos a projížděli Sicílii také. Nejsme zastánci CK turstiky, ale jezdíme na vlastní pěst a tak bych ráda dodala pár svých postřehů. Pokud jsem OT, prosím za prominutí. Jeli jsme naší Octavií. Hned zpočátku nás napadlo, že autem to je blbost a tak jsme si v kempu půjčili skútr a blízké okolí Giardini projeli na něm. V Milu, vesnici nahoře v kopcích, jsme díky tomu (a znalosti italštiny) byli pozváni na ochutnávku vína do venkovského statku. Domácí nás vychvalovali, jak umíme po jejich, že nejsme jako jiní turisté a já jsem přesvědčená, že i díky tomu skútru :-) na nás byli velice milí. Byli jsme v šoku z toho, jak tam lidé žijí, téměř jako ve středověku, pochopili jsme omertu a mafii ... byl to skvělý zážitek. Jet tam Oktávkou, asi by nic z toho nebylo = tolik k mentalitě lidí. Vaše návštěva vodopádů Alkantara vzbuzuje mou závist, neboť když jsme tam dorazili my, opět na skútru, bylo zavřeno, protože nebyla voda :-). Zato jsme si užili hrozně moc návštěvu Palerma, jakožto samostatní cestovatelé. Ono nechat auto se vším vybavením, navigací a tak oproti ručně načmáranému papírku chlápkovi, který vypadá jako kmotr, v podzemních garážích tvářících se jako sklep stálo hodně odvahy :-). Omlouvám se za dlouhý e-mail, jen jsem chtěla připsat své vzpomínky na tuhle úžasnou část Evropy. Daniela.

Děkujeme za Vaše cenné postřehy, moc si toho vážíme.

# 22.01.2011, 21:15.
Moc bych Vám chtěla poděkovat za odpověď. Velice jste nám pomohl. Určitě se budeme snažit realizovat výlet jinak než jsme předpokládali. Jen bych se Vás ještě ráda zeptatala, jak je prosím trasa v národním parku dlouhá. Ještě jednou Vám moc děkuji a přeji příjemný večer. B.

Vzdálenosti přesně nevíme, nejsou však podstatné. Vchod je hned u parkoviště, cesta dolů je jen o překonání toho výškového rozdílu - viz fotogalerie. Cesta soutěskou není o vzdálenosti, ale o náročnosti chůze studenou a stále hlubší vodou - pro dvlouleté dítě to není. Počítejte, že projdete několik záhybů v místech, kde je voda mělká, a pak se budete muset vrátit. Stojí to ale za to. Vodopád je hned na začátku.

# 13.01.2011, 13:20.
Pane Řehůřku, moc bych Vám předem chtěla poděkovat za výborné stránky, kde jsem našla spoustu rad a inspirací na výlety. Na začátku června bychom rádi navštívili Kalábrii - Capo Vaticano a současně bychom si chtěli udělat výlet na Sicílii. A proto bych se Vás ráda zeptala na nějaké informace. Máme děti ve věku 2 a 10 let, rádi bychom se podívali do Catanie, na Etnu a do národního parku Parco Fluviale dell' Alcantara. Přímo ke kaňonu, k vodopádu. Jaká je prosím cena vstupu pro celou rodinu a z jakého místa se ke kaňonu nejlépe dostaneme, jak je asi prosím trasa dlouhá a je prosím sjízdná s kočárkem? Jsou prosím parkoviště u národního parku a v Catanii hlídaná a jaké jsou prosím ceny? Popřípadě pokud byste nám mohl poradit, kde nejlépe v Catanii parkovat? Omlouvám se za takové množství otázek. Moc Vám předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Klára.

Vzhledem k tomu, že se jedná pravděpodobně o jednodenní výlet s návratem ve stejný den, jedná se o velice náročný program, který není možné během jednoho dne stihnout. Nebo spíše stihnout to lze, ale s vypětím všech sil - zvlášť pro dvouleté dítě to bude značně náročné. Gole dell' Alcantara je nejlépe přístupná z parkoviště u silnice SS185. Otevřena je každý den od 8:00 do 19:00. Děti do pěti let neplatí, děti do dvanácti let platí € 3,50 a dopělý € 7,00. Rodinné vstupné (dva dospělí a dvě děti do dvanácti let) platí € 17,50, což je ve Vašem případě to samé. Když jsme tam byli my, tak se parkovné neplatilo a parkoviště hlídané nebylo. S kočárkem to bude problém - dolů se jde po schodech a samotná soutěska je přístupná jen studenou vodou. Za poplatek je možné sjet dolů výtahem. Etna je nejlépe přístupná po silničce ze Zafferana Etnea (sjezd z dálnice Giarre) nebo ze strany od Catanie přes Nicolosi. Parkoviště je u Rifugio Sapienza. My jsme parkovali za € 1,00 (v roce 2006). Parkoviště není hlídané - i když výběrčí říká něco jiného :-). Lanovka stojí dospělého € 27,00, lanovka + terénní autobus (včetně průvodce) stojí € 51,00. Ceny jsou samozřejmě zpáteční, děti mají slevy. Cesta od horní stanice lanovky po prašné cestě pro terénní autobusy trvá pěšky přibližně 1,5 hodiny. Denní parkování v Catanii se pohybuje kolem € 15,00. Vzhledem k náročnosti programu doporučujeme Catanii vynechat. Více informací o výletech najdete v naší reportáži Sicílie 2006.