SICÍLIE 2010

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2010

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 06.10.2010, 08:51.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Nevíte náhodou, jak bychom se 11.10. mohli dostat z letiště v Trapani do San Vito Lo Capo? Nemohu dohledat žádné spojení. Budeme cestovat vlakem a autobusy. Předem mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Michaela.

Z Aeroporto Birgi v Trapani jezdí do Trapani autobusy společnosti AST. Jede jich za den 26. Vystupte na Autostazione (za 25 minut). Odtud jede do San Vito Lo Capo autobus stejné společnosti - celkem 8 spojů (6:45, 8:30, 13:00, 14:20 - 2x, 16:30, 18:00). V San Vito Lo Capo je za 1 hodinu a 20 minut. Jízdenka z letiště do Trapani by měla stát přibližně € 3,00, jízdenka do San Vito Lo Capo přibližně do € 4,00.

# 27.09.2010, 15:43.
Chystám se na týdenní pobyt na Sicílii na počátku října. Jaké tam panuje počasí? Má většina hotelů u sebe také bazén? Děkuji. Martin.

Má být jasno až polojasno, přibližně 22 až 25 stupňů, na východě tepleji, koncem první poloviny října i 28 stupňů. Doporučujeme sledovat Meteo, předpovědi přímo pro města, ve kterých se budete pohybovat. S hotely na Sicílii je to stejné jako v jiných částech Itálie. Nové moderní hotely bazény mají, naopak hotely v historických zástavbách většinou ne. Doporučujeme se orientovat na informace o Vašem konkrétním hotelu, protože právě ten Váš hotel může vybočovat z parametrů většiny hotelů stejného typu. Najděte si ho na Booking / Sicílie.

# 05.09.2010, 14:23.
Pane Řehůřku, cestujeme vlakem na Maltu. Cestu do Pozzalla máme několikrát zvládnutou, letos se ale vyskytl problém. Nelze najít v neděli žádné vlakové spojení ze Syrakus do Pozzalla. V Syrakusách jsme ve 13:55, loď nám z Pozzalla odjíždí v 19:30. Byl byste tak laskav a poradil, zda neexistuje nějaké autobusové spojení? Moc děkuji. L.

Ze Syrakus odjíždí směr Pozzallo autobusy AST. Je to však dost natěsno. Autobus ze Syrakus směr Gela odjíždí ve 14:10. Je třeba vystoupit v Ispica (příjezd 15:25) a pokračovat v 15:55 do Pozzalla, kde je v 16:15. Pravděpodobně však jedete vlakem přes Catanii, tak by možná bylo vhodnější vystoupit už tam a autobusem jet už z Catanie. Odtud odjíždí zmiňovaný autobus ve 13:30 a už není třeba přestupovat. Počítejte také s tím, že autobusy na Sicílii občas podle jízdních řádů nejezdí :-(

# 13.08.2010, 06:50.
Pane Řehůřku, děkuji za podané informace. Jste opravdu člověk hodně znalý a zcestovalý. Takových je málo. Mohu se ještě zeptat? Snad už naposledy? Když najedu na loď. Předpokládám, že řidič zůstane ve vozidle sám při nájezdu, ostaní musí vystoupit a jít na loď - ve kterém okamžiku? Těsně při nájezdu na loď nebo dříve? Je nutné auto nechat odemčené? To bych byl moc nerad, protože otevřené vozidlo plné věcí bych nerad nechával. Předpokládám, že na tak krátkou cestu to není potřeba nechat otevřené auto a klíčky v zapalování jako na delších trasách. Když na lodi zaparkujeme tak jak nás budou stavět, tak není přeci potřeba s vozidlem již šibovat. Ten prostor, kde jsou auta, je nutné opustit? Předpokládám, že ano. Kde se tedy potom s rodinou setkat? No i kdybych ji nakonec nenašel, není to podstatné, protože ten přejezd trvá přibližně 20 minut. Ve kterém okamžiku se mohu vrátit k autu? Dají nám nějaký pokyn? Vím, je to spousta otázek a zmatených. Píši to tak, jak mě to napadá. Otázek je spousta, některé malicherné, protože člověk uvidí na místěm, ale znáte to, pokud někdo stejnou věc již prošel a má informace, člověk se snaží doptat až na ty drobnosti. Děkuji ještě jednou a těším se na Vaši odpověď. Pěkný den a víkend. J.

Všichni cestující jsou v autě až do okamžiku zaparkování (nalodění). Vystoupíte až po zaparkování, auto můžete uzamčít. Z míst pro auta pak odejdete všichni na některou z palub nebo do čekáren uvnitř. Je tam všude dostatek místa. Zpět se pak vrátíte těsně před doplutím na druhý břeh. Nikdo pokyny nedává, je to individuální.

# 11.08.2010, 08:42.
Prosím ještě dotázek. Myslíte, že je nutné rezervovat trajekty nyní? Nebo stačí dorazit až na místo a pak se přeplavit? J.

Rezervace není nutná. Online rezervace je odměněna slevou, podívejte se na Trajekty - Sicily. Rezervační poplatek se zruší a sleva odečte až v konečné fázi.

# 09.08.2010, 12:22.
Pane Řehůřku, rád bych se Vás zeptal na zkušenost s trajektem Reggio di Calabria - Messina. Je možné po příjezdu do přístavu zakoupit lístek na trajekt brzy ráno? To znamená kolem 6:00 hodiny? Jde mi o to, že bychom rádi na Sicílii přejeli co nejdříve ráno, ale známe Italy, kteří rádi vyspávají. A potom ještě mám jednu otázku, jakým způsobem poznám, který trajekt je ten, kterým pojedeme? Je tam spousta naloďovacích míst. Jak se trefím na správný nájezd na loď? Děkuji za pomoc. J.

My jsme cestovali o trochu později, takže osobní zkušenost nemáme. Je však málo pravděpodobné, že když trajekty jezdí prakticky nonstop, tak by nebylo možné zakoupit lístek. Nelamte si s tím hlavu, tato možnost před odjezdem kteréhokoliv trajektu určtě je. Od dálnice sledujte zelené směrovky Sicilia, sjedete už ve Villa S. Giovanni a ve městě pak sledujte také logo společnosti Caronte &Tourist. Dovedou Vás k trajektu. V konečné fázi se pak cesta klikatí (aby se na malý prostor v případné frontě vešlo co nejvíce aut), navede Vás až k trajektu. Na místo nalodění Vás pak navedou pracovníci společnosti.

# 30.07.2010, 13:30.
Moc mi Vaše stránky pomohly při cestě do Říma, nyní bych potřebovala radu na cestu na Sicílii. Přiletíme na letiště v Catánii a ubytování snad seženeme ve Villagio Turistico Europeo. Potřebuji poradit, jak se tam z letiště dostat, zda je nějaký spoj, nebo se musí využít taxi, není to podle mapy daleko, nebo zda nedoporučíte nějakou autopůjčovnu. Děkuji za odpověď. Zdraví Hana.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 06.09.2009, 10:43 a 24.04.2009, 15:22. Ubytování si můžete rezervovat přes Booking na Villaggio Turistico Europeo, automobil na stránce Pronájem aut.

# 29.07.2010, 15:58.
Obracím se na Vás s následující prosbou. Nejdříve dovolte, abych se stručně představil. Jsem Petr a mám 10. letou dceru ve vlastní péči. Cestujeme s obytným přívěsem v zimě na lyže, v létě se touláme po Evropě. Už jsme toho hodně viděli a projeli. Před týdnem jsme se vrátili z Norska. Protože se chceme po Norsku trochu ohřát, chtěli jsme se vypravit v srpnu ještě do Řecka, přesto, že jej máme celé opakovaně projeté. Nyní se dozvídám z rádia, že je velké riziko v Řecku s nedostatkem nafty, protože opětovně stávkují. Jsme sice vybaveni tak, že nejsme vůbec závislí na kempech, ale vodu a naftu doplnit musíme. Proto sedím u počítače a hledám, kam ještě jet, aby to nebylo jen ležení u moře. Již delší dobu uvažuji o Sicílii, resp. Liparských ostrovech. A proto se na Vás obracím. Mám v úmyslu jet na Liparské ostrovy a vidět Stromboli v akci. Současně ale mám určité obavy, protože nás již 2x v Itálii vykradli, naposledy při zpáteční cestě z Maroka vloni, kdy jsme se zastavili v Itálii vykoupat při cestě zpět. Dříve ve Vatikánu. Čili chci se Vás zeptat, pokud mi můžete poradit. Je možné dostat se např. na Vulcano trajektem autem s obytným přívěsem, tam někde v kempu pod dozorem nechat auto s přívěsem a podniknout výlet na Stromboli? Asi večer nejlépe? Asi v srpnu jsou v Itálii prázdniny, tak to bude špatné, ale je to vůbec reálné? Děkuji. Pozdravy z domu do domu. Petr z Napajedel.

Ano, reálné to je. Trajekty, se kterými můžete převézt auto s přívěsem jezdí z Milazza. Aiolské ostrovy jsou něco jiného než pevninská Itálie nebo Sicílie. Není tam taková kriminalita. Na Stromboli jezdí další trajekty, v sezóně však určitě bude i široká nabídka výletů. Jedná se však o výlety, které objíždí celý ostrov a pak je zastávka pro návštěvu. Při té však nestihnete výstup nahoru. Výstup, především v noci, se doporučuje s průvodcem. Tyto služby Vám může nabídnout např. společnost Magmatrek. Počítejte také s tím, že srpen je pro Itálii nejvyšší sezóna. Všude bude plno, vysoké ceny, plné kempy.

# 29.07.2010, 14:58.
Jsem moc ráda, že jsem při hledání informací o Sicílii narazila právě na vaše stránky a přečetla si tu spoustu dobrých rad. Avšak jednu, pro nás důležitou věc, jsem tu nenašla. Od 10.8. budeme v Catánii a chtěli bychom podniknout výlet na Etnu. Plánujeme jet autobusem přímo z Catánie v 8:15 a v 16:30 zase zpět. Jen bychom se potřebovali dozvědět, jak je dlouhá trasa lanovky. Jak jsem si už stačila dohledat, je lanovka pěkně drahá a pro nás (3+1) rodinu by vyšly obě cesty (nahoru i dolů) hodně draho. Potřebovala bych se tedy zeptat, zda je časově zvládnutelné jednu cestu (asi dolů) sejít pěšky, přičemž beru, že se zdržíme nějaký čas na horní stanici, případně se porozhédneme po nejbližším okolí. Chtěla bych se tedy zeptat, zda se to dá za tu dobu stihnout. Děkuji moc. Eliška.

Ano, dá se to stihnout. Sestup byste měli zvládnou do 1 až 1,5 hodiny. Doporučujeme však zainvestovat do lanovky v obou směrech a raději než vyjet lanovkou a sejít hned dolů jděte od horní stanice pěšky až pod Etnu ke kráterům. My jsme to zvládli v pohodovém tempu přibližně za 4,5 hodiny (od nástupu do lanovky po výstup z lanovky).

# 28.07.2010, 21:34.
Manžel dostal od svého zaměstnavatele dárek, a to pobyt na ostrově Favignana blízko Sicílie. Máme dvě malé děti a cestu jsme naplánovali tak, že já s 2. a 7. letým synem poletím do Catanie, kde mě manžel vyzvedne vozem a dále se pojedeme podívat na Etnu, Taorminu atd. Mám k Vám velkou prosbu. Nevíme si rady s trajekty z Kalábrie na Sicílii a pak z Trapani na Favignanu. Nemáte prosím nějakou zkušenost s těmito trajekty? Nalezli jsme dvě lodní společnosti v Trapani, ale autem se na Favignanu po 16. hodině již asi nedostaneme, že? Cesta je naplánována od 11. do 18.9.2010. Velmi Vám děkuji za Vaše rady a případně i nápady. S pozdravem Jana z Liberce.

Z Kalábrie na Sicílii doporučujeme trajekt společnosti Caronte & Tourist z Villa S. Giovanni do Messiny. Jezdí prakticky nonstop každých 40 minut. Jednorázová jízdenka nebo jízdenka s návratem ve stejný den stojí € 28,00, jízdenka s návratem do 3. dnů € 32,00 a s návratem do 90. dnů € 49,00. Za cestující kromě řidiče se ještě platí € 0,50. Trajekty z Trapani na Favignana provozují společnosti Siremar a Ustica Lines. Automobily přepravuje Siremar, poslední takový trajekt jede v 17:15 (v neděli v 17:45). Jednosměrná jízdenka vás ve Vašem složení přijde na € 65,50. Vše si můžete zkalkulovat na stránce Trajekty - Sicily resp. Aegadian Islands. Najdete tam i jízdní řády a možnost rezervace.

# 26.07.2010, 14:13.
Právě jsme se vrátili ze Sicílie a čerpala jsem informace z Vašich stránek, za což bych chtěla poděkovat. Jen bych ráda přispěla svými zkušenostmi. V Itálii lze přespávat v autě mimo kemp. Vzhledem ke zcela chybějícím odpočívadlům, natož se stínem se člověk musí smířit i s tím, že přespává v autě na dálničním parkovišti. Naše vychytávka - v mapě se rozdělují pumpy na ty s motelem a s motorestem. U motorestů je vždy zdarma sprcha s teplou vodou. Oproti třeba kempu u Etny, kde už večer tekla studená -:) Trajekt na Sicílii. Jízdenka na 3 dny (72 hodin) se koupí hned před naloděním. Pozor při jízdě zpátky si musíte před naloděním nechat u kasy orazítkovat již koupenou jízdenku. Bez razítka Vás nenechají nalodit. Cesta na Etnu. Všude se uvádí jako výchozí bod Taormina. Pokud ovšem jako my nejedete z Catanie, není třeba do ní vůbec zajíždět, neboť přímá silnice k Etně začína ze Zafferany. Ze Zafferany po silnici je plno krásných míst, kde lze určitě přespat - jezdíme a spíme v Picasu a nebyl to problém. Parkoviště na konci přímé silnice je nejlevnější přímo před budovou lanovky. Výběrčí nechal cenu na nás. Najdete ho až za velkým parkovištěm, které samozřejmě je placené a to hodinově, na půl dne nebo celý den jednotnou taxou. Výlety na Liparské ostrovy. Určitě se cenově vyplatí vyjet z Tropea než ze sicilského Millaza. Místní cestovky nebo infocentra nabízí za € 35,00 za osobu výlet na Lipari, Vulcano a Stromboli. V úterý, ve středu, v pátek a v sobotu. Nebo noční Stromboli i v jiné dny. Jen pozor. Lístek lze zakoupit pouze den předem, neboť se vyjíždí v půl 8. ráno. Trochu nás vypeklo noční Stromboli, kam jsme chtěli vyrazit, protože i na tenhle výlet je nutné zakoupit lístek den předem nebo ráno, protože se vyjíždí již v 15:00 a cestovky otevírají v 16:00 - náš případ :-( Dálnice. Neplacená dálnice ze Salerna dolů do Pizza je až na krátké úseky celá v opravě a jezdí se pouze v jednom pruhu a to 60 km/h, maximálně 80 km/hod. Takže pokud tudy pojedete, počítejte se zdržením. Jinak přeji všem hezký zbytek léta a vydařené dovolenkové zážitky :-) Jana.

Děkujeme Vám za cenné informace. Moc si toho vážíme.

# 19.07.2010, 15:06.
Chtěl bych se zeptat, zda se dá na Sicílii stanovat kdekoliv nebo pouze jen na vyhrazených místech. Děkuji. Tomáš.

Volné stanování je v Itálii zakázané. Lze jen se souhlasem majitele pozemku. Doporučujeme stanovat v kempech. Jejich seznam najdete na Camping.

# 18.07.2010, 16:29.
S přítelem se chystáme na dovolenou na Sicílii. Konkrétně do hotelu kousek od Syrakus. Při hledání informací jsem narazila na Vaši stránku a mohu říci, že je opravdu skvělá. Dá se zde najít spousta užitečných informací :-) Opravdu díky za ni! Ale ráda bych se Vás zeptala ohledně cesty na Etnu. Rádi bychom se tam podívali, ale fakultativní výlet od cestovní kanceláře mi přijde docela předražený. Z vlastní zkušenosti vím, že na místě se většinou dají sehnat výlety i levněji. Chtěla bych se tedy zeptat, zda se dá dopravit dejme tomu z těch Syrakus autobusem nebo vlakem k Etně? Nebo případně zapůjčit auto někde v Syrakusách a zda je potřeba nějaké speciální řidičské oprávnění? Nebo zda se dá sehnat výlet na Etnu od nějaké cestovní kanceláře nebo zprostředkovatele přímo v Syrakusách? Děkuji. S pozdravem Veronika.

Můžete jet veřejnou dopravou. Autobusová linka ze Syrakus do Catanie společnosti Etna Transporti jede v 6:20 z Corso Umberto (u stanice FS) a v Catanii je v 7:35 na Via Archimede. Z Catanie pak jede autobus společnosti AST v 8:15 z Piazza Giovanni XXIII (u stanice FS) a pod Etnou je v 10:15. Místa příjezdu jednoho a odjezdu druhého autobusu jsou v těsné blízkosti. Zpět do Catanie pak jede autobus v 16:30 (příjezd 18:30) a z Catanie do Syrakus v 19:30 (příjezd 20:45). Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Ze Syrakus můžete samozřejmě cestovat i vlakem. Cesta trvá přibližně stejně. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Počítejte s tím, že autobusy na Sicílii moc nedodržují jízdní řády. Při zapůjčení auta potřebujete pas, řidičský průkaz (běžný), kreditní kartu a věk od 21 let. Zájezd na Etnu v Syrakusách v sezóně zřejmě seženete i od nějaké agentury, ideální je však si půjčit auto, nebude Vás nic limitovat. Podívejte se na Pronájem aut.

# 28.06.2010, 07:08.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpovědi. Udělal jste mi radost, že není potřeba bláznit a shánět lístky dopředu. Mohu mít ještě dva dotazy? Nevíte na které ulici je kamenný obchod lodního lístku? A od kolika hodin ráno otevírají kamenný obchod? Chceme trajektem přejet kolem 5:00 ráno. Děkuji moc. J.

Ta kamenná pokladna je na Viale Umberto Zanotti Bianco, je to samostatně stojící budova, před ní jsou stromy a je po cestě k nalodění. Pokud se budete držet navigace Imbarco Caronte & Tourist, tak ji nemůžete minout. Před ní je velká modrá cedule ALT Biglietteria. Jakou mají otevírací dobu však nevíme. Musí to však být ošetřeno, protože i pokud zakoupíte lístky online přes Trajekty - Sicily, obdržíte v případě této společnosti e-mailem voucher, který v pokladně vyměníte za lístek.

# 25.06.2010, 12:08.
Pane Řehůřku, vzhledem k tomu, že jsem se Vás v minulosti již několikrát dotazoval na různé věci kolem Itálie a moc jste mi pomohl, obracím se na Vás opět. V letě chceme opět navštívit Itálii. Tentokrát pojedeme až na Sicílii. Proto potřebuji pomoci s trajektem. Chci se zeptat na to, zda je nutné dopředu někde lístky koupit nebo stačí až na místě? Od známých vím, že když jeli na Stromboli nebo i další ostrovy, lístky nemohli sehnat, protože vše již bylo obsazeno. Co se týká lidí, je to prý bez problémů, ale co se týká vozidla, nemusí být na lodi už místo. Proto se chci informovat, zda tento problém může vzniknout i při přejezdu do Messiny? Takže mé otázky jsou: 1.) Je možné lístky koupit až na místě? Pokud ano, neznáte ulici, kde se loďařské společnosti nachází? 2.) Pokud je nutné koupit lístky dopředu, je možné je zakoupit v některé naší cestovní kanceláři nebo je nutné si je zabookovat přímo na stránkách společnosti a jak dlouho dopředu? 3.) Jak dlouho dopředu je nutné být s vozidlem na místě před odjezdem a to vzhledem k prvnímu i druhému dotazu. 4.) Za jak dlouho trajekt úžinu překoná? 5.) Na trajektu je potřeba zakoupit kajutu nebo může být člověk i venku? 6.) Pokud si kajutu nezakoupí a začne případně pršet, je možné se ukrýt uvnitř lodi? 7.) Auta zůstávají po dobu trajektu odemčená a otevřená? Vzhledem k tomu, že jedeme na dovolenou, tak se mi tato varianta moc nezamlouvá, ale asi nic nezmůžu. Děkuji za Vaše odpovědi a přeji Vám pěkný den a samozřejmě pěkné chvíle na Vašich dalších výpravách s rodinou. J.

S tímto si vůbec hlavu nelámejte. Je to jednoduché, bezproblémové. Trajekty společnosti Caronte & Tourist jezdí z Villa S. Giovanni nonstop každých čtyřicet minut. Lístky samozřejmě lze koupit až na místě a není třeba je rezervovat dopředu. Koupíte si je buďto v kamenné pokladně (doporučujeme, zaručeně berou platební karty) na začátku příjezdové komunikace, nebo i dále v kioscích. Ceník najdete na výše uvedených stránkách. Z dálnice A3 se tam dostanete jednoduše, stačí jen sledovat směrovky Sicilia a směrovku s logem společnosti. Když přijedete, tak většinou velice brzy jedete (v sezóně zřejmě budete čekat déle). Trajekty mají značnou kapacitu, auta jsou na několika patrech. Na druhé straně by měl být trajekt přibližně do půl hodiny. Můžete být jak uvnitř (ne v autě nebo v parkovacích prostorách), tak na palubách. Žádné kajuty není třeba kupovat. Když jsme tam jeli my, tak si každý auto zamknul a odešel na palubu. Lístky si můžete zakoupit i dopředu na stránce Trajekty - Sicily. Platí celý den a výhodou je, že obdržíte v závěrečné kalkulaci slevu.

# 21.06.2010, 08:16.
Plánujeme strávit 5 dní v Palermu od 13.7. do 18.7.2010 a 6 dní v Catanii od 18.7. do 24.7.2010. Můžete mi poradit, jak se nejlépe dostat (případně i ceny) z Catanie do Palerma, a jak nejlépe po Sicílii cestovat? Např. Palermo - Trapani, Palermo - Cafalu, Catania - Siracusa a Catania - Milazzo. Nebo zda je lepší jet do Milazza z Palerma? Máte odkazy na trajekty? Mám na mysli Trapani - Favignana a Milazzo - Liparské ostrovy. Děkuji. Michal.

Pomineme-li leteckou dopravu, tak se můžete z Catanie do Palerma dostat autobusem společnosti SAIS Autolinee za € 14,20. Autobusy jezdí od 4:50 do 20:30 (Po-Pá 16x, So 13x, Ne 9x). Můžete také cestovat vlakem s přestupem v Messině za € 14,95. Jizdní řády najdete na Trenitalia. Nejspolehlivější je cestovat vlakem. Palermo - Trapani za € 7,65, Palermo - Cefalu za € 4,90, Palermo - Milazzo za € 10,05, Catania - Siracusa za € 6,05 a Catania - Taormina za € 3,75. Lepší spojení do Milazza je z Palerma. Jízdní řády trajektů včetně kalkulace cen a možnosti online rezervace najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands resp. Aegadian Islands.

# 16.06.2010, 13:04.
Chystáme se na dovolenou do Itálie na Sicílii, ale nechceme cestovat přes cestovní kancelář. Jsme 4 a jedeme vlastním autem. Ubytování si chceme zajistit na místě. Mohli byste mi prosím poradit nějaké levné ubytování? Děkuji. Monika.

V prázdninových měsících doporučujeme dopředu ubytování rezervovat. V Itálii to nefunguje s ubytováním jako v Chorvatsku. Sicílie je velká, záleží na tom, jaké máte plány, ve které části se chcete ubytovat. Z vlastní zkušenosti doporučujeme Villaggio Turistico Europeo, které je skvělým výchozím místem pro poznávací výlety ve východní části Sicílie. V dalších částech Sicílie najdete ubytování na Booking / Sicílie.

# 14.06.2010, 06:12.
V termínu od 6.7. do 17.7.2010 letím s rodinou na Sicílii do resortu Villagio Alkantara v Giardini Naxos. Na Vašich stránkách jsem se dozvěděl hodně zajímavostí, za což velice děkuji. Chtěl bych požádat o radu ohledně spojení veřejnou dopravou mezi letištěm Catania - Fontanarossa a Giardini Naxos + přibližná cena za tento transport na osobu. Přiletíme do Catanie 6.7.2010 v 7:50 hodin. Předem velice děkuji za odpověď. S pozdravem Zbyněk.

Zřejmě nejpohodlnější spojení z letiště v Catanii budete mít autobusem společnosti Etna Transporti. Autobusy jezdí každou hodinu od 6:45 do 19:45 každou 45. minutu. V Giardini Naxos budete za hodinu a deset minut. Pokladna na letišti na Piazzale Uscita Aeroporto je otevřena od 8:00 do 20:15. Jízdenka stojí € 5,50.

# 13.06.2010, 15:40.
Děkujeme za Váš úžasný web. Za týden odlétáme na Sicílii do Catanie a mám prosbu, zda nemáte nějakou zkušenost s levnou autopůjčovnou. Máme dvě malé děti, tzn. s autosedačkami. Doporučujete nám Villaggio Turistico Europeo objednat přes prodejce Polycastrum Viaggi nebo na místě u nich? Chtěli bychom mít jistotu, že budeme u pláže. Přes prodejce je to levnější? Je villaggio vhodné pro malé děti? Děkuji a přeji hezký den. Monika.

Zkušenost s autopůjčovnou nemáme, protože jsme na Sicílii byli vlastním autem. Nicméně doporučujeme si auto pronajmout už přímo na letišti. Podívejte se na Pronájem aut. Nákup ubytování ve Villaggio Turistico Europeo přes Polycastrum Viaggi je levnější než pultová cena přímo na místě. S největší pravděpodobností však nebudete ubytovaní v bungalovech přímo u pláže. Odkudkoliv ve villagiu je to však k pláži jen kousek. Tato je součástí komplexu a je privátní, tj. jen pro ubytované. Villaggio Turistico Europeo je vhodné pro malé děti, stejně tak písčitá pláž se značně pozvolným vstupem do moře.

# 09.06.2010, 10:32.
Ráda bych se zeptala, zda je možné cestovat mezi Itálií a Sicílii pouze trajektem nebo je někde i most tj. dálnice? Moc děkuji. Z.

O mostu mezi Kalábrií a Sicílií snili už staří Římané. V současné době plány na jeho stavbu překazil nedostatek financí, byrokratické překážky, obavy ze zemětřesení nebo také obavy z tunelování. Nejbližší vize počítá s rokem 2016, kdy by měly po mostě začít jezdit auta a vlaky. Těžko však odhadnout, kolikrát se bude tento termín ještě posouvat. Na Sicílii je tedy zatím možné cestovat jen trajektem.

# 01.06.2010, 18:42.
O prázdninách jedeme na dovolenou do oblasti Capo Vaticano a chtěli bychom uskutečnit výlet na Etnu. Rád bych se Vás zeptal, jak časově a fyzicky náročný je výstup od konečné stanice lanovky, jedoucí od chaty Rifugio Sapienza k Torre del Filosofo. Jsme průměrně zdatná rodina se dvěma dětmi ve věku 11 a 14 let. Raději bychom zvolili pěší výstup, avšak nejsme si jisti, zda je to s ohledem na místo našeho ubytování a délku cesty k Etně reálné. Děkuji Vám za odpověď. Tomáš.

Výstup od konečné stanice lanovky k Torre del Filosofo není vůbec náročný. Jde se po cestě, po které jezdí terénní autobusy. Cesta je široká, klikatí se lávovými poli a není nijak výrazně prudká. Problém jsou jen ty terénní autobusy, které nepříjemně víří prach. Před setkáním s nimi však stačí kopnout do hromádky prachu a podívat se, kam obláček putuje. Podle toho pak zvolte stranu cesty, u které budete terénní autobus míjet. Nám výstup trval pozvolným tempem přibližně 1,5 hodiny.

# 25.05.2010, 12:03.
Pane Řehůřku, doufám, že mi poradíte. Máme zaplacený zájezd do města Taormina. Letíme se společností Wizzair do Campania. Nemohu ale nikde najít, jak se nejlevněji dostat z letiště do města Taormina. Děkuji Vám moc za radu. Ivana.

Z Vaší otázky není jasné, zda se jedná o překlep a letíte do Catanie, nebo do Kampánie a tedy zřejmě na letiště v Neapoli. V prvním případě je nejjednodušší cestovat přímo z letiště autobusem společnosti Etna Transporti. Autobusy odtud jezdí každý den v 6:45, 8:15, 8:45, 10:45, 12:45, 13:45, 15:45, 17:45 a 19:45. První autobus jezdí jen v pracovní dny, ve 12:45 a 17:45 nejezdí v neděli. V Taormině budete za 1,5 hodiny. Jízdenky zakoupíte na Piazzale Uscita Aeroporto. Ve druhém případě musíte z letiště v Neapoli cestovat autobusem ANM na vlakové nádraží. Vlakem IC se do Taorminy dostanete za přibližně 7 hodin a € 40,00 bez přestupů.

# 21.05.2010, 21:52.
27.5. jedeme s partou nadšenců Klub historie letectví na Sicílii a z ní potom na Maltu. Nevíte náhodou cenu trajektu a odkud nejlépe jet? Zda z Villa S. Giovanii nebo Reggio di Calabria? A na Maltu z Catanie nebo z Pozzallo? Je nás osm osob a Fiat Ducati - minibus. Předpokládaný návrat z Malty za jeden den. Vím, že to tam bylo nějak rozlišeno, sháníme nejlevnější ceny, předem děkuji za informaci. Karel.

Odpověď na první část otázky najdete v odpovědi ze dne 13.04.2010, 23:36, odpověď na druhou část otázky najdete v odpovědi ze dne 09.10.2009, 21:11. Je potřeba si spočítat ceny z ceníků na odkazovaných stránkách pro Vaši konfiguraci (automobil, počet osob). V případě Vašeho minibusu budou samozřejmě podstatně vyšší.

# 21.05.2010, 11:42.
Velice Vám děkuji za informace. Omlouvám se, že jsem se nezeptala rovnou, ale ještě jsem pátrala na internetu, abych Vás zbytečně neobtěžovala, bohužel marně. Zajímalo by mě, jelikož budeme pěší, jak se dá dostat na Etnu k výchozí chatě pod lanovku. Jezdí tam nějaký autobus? Případně z jakého města? Budeme se nacházet na východním pobřeží kolem Catanie. Co se týče úschoven zavazadel, nacházejí se na Sicílii nějaké? Předem ještě jednou děkuji. Eva.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 22.06.2009, 15:37 a konkrétní ohlas na to, jak to reálně funguje, v odpovědi ze dne 10.08.2009, 10:56. Každý den jezdí autobusy v 8:15 a zpět v 16:30. V pracovní dny o jeden spoj navíc. V Catanii je úschovna zavazadel na vlakovém nádraží FS Catania Centrale.

# 20.05.2010, 17:03.
Chtěla bych se zeptat, jak je to na ostrově se zvířaty, hlavně v národních parcích. Plánujeme se na Sicílii vydat v červenci a kombinovat spaní pod širákem a ve stanu s kempy. Neradi bychom ale, aby nás nějaký agresivní mazlíček překvapil. U vás jsem se dočetla, že v Itálii je mimo určená místa spaní zakázané. Chtěla bych zeptat zda nevíte, jak vysoké jsou případné pokuty a zda je toto hodně hlídané. Moc děkuji za odpověď. Eva.

Kočkovité šelmy, vlci apod., už zcela vymizely. Na Sicílii jsou v hojném množství zastoupeni ptáci, asi 150 druhů, včetně orlů a sokolů. Některé druhy se zde zastavují jen při své cestě na jih. Největší bohatství fauny najdete v národním parku Nebrodi. Supi a vlci už byli vyhubeni, žije tu však dikobraz, kočka divoká, kuna lesní. V sicilských lesích žijí divoká prasata a vysoká zvěř, občas liška - vše velice plaché. Zvláštností jsou divocí koně. Doporučujeme nocovat v kempech. Jejich seznam najdete na Camping nebo Unicamping. Nocovat pod& širým nebem nebo pod stanem mimo vyhrazená tábořiště - kempy - je v Itálii zakázané. Samozřejmě pokud není žalobce, není ani soudce. Počítejte však s tím, že ten žalobce se často najde. Pokuty se mohou vyšplhat v krajním případě i na několik tisíc €.

# 16.05.2010, 21:54.
Velice mě potěšila Vaše odpověd a zajisté nám Vaše informace pomohou. Velice rádi bychom si lístky na trajekt na ostrov objednali předem, ale nevíme, jak to časově zvládneme do přístavu. Můžete mi ještě říci, kde si můžeme lístky koupit přímo na místě, tedy zda je možné je zakoupit přímo při vstupu na loď, nebo se prodávají poblíž odjezdu trajektu? Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji hezký večer. Martin.

V kanceláři dopravce v přístavu.

# 15.05.2010, 21:09.
22.6. cestuji na Liparské ostrovy, konkrétně na ostrov Vulcano. Zarezervoval jsem si letenku do Catanie a potřebuji se dopravit do přístavu Millazzo, abych se dopravil trajektem na ostrov Vulcano. Bohužel nevím, jak se dostat z letiště do přístavu, co je lepší zvolit? Zda jet taxikem, nebo je možné se dopravit autobusem a nebo zda je možné přímo z Catanie plout trajektem na Vulcano? Můj přílet je kolem 15. hodiny a z toho co jsem se dočetl, poslední spojení z Millazzo je v 18. hodin. A nevím, které spojení zvolit, abych se ještě večer dostal do hotelu na Vulcano. Moc Vám děkuji, protože Vaše rada by mi velice pomohla. S pozdravem Martin.

Doporučujeme přímo z letiště v Catanii využít Navetta Shuttle Transfer. Ve Vašem období jezdí jen čtyři denně - 10:20, 13:30, 15:20, 17:20. V Milazzo je za 1 hodinu a 45 minut. Cena je € 25,00 při online rezervaci, jinak € 33,00. Podívejte se na následující stránku: Eolie Booking. Najdete tam i mapku s přesným umístěním na letišti. 22.6.2010 Vám jede trajekt Siremar v 18:30, další následující den v 6:05. Pokud však pojedete s Uscita Lines, pak můžete jet v 19:10. NGI jede ve 21:00. Takže nemusíte mít strach, že ještě ten samý den trajekt nestihnete. Podívejte se na stránku Trajekty - Aeolian Islands, kde jsou jízdní řády, kalkulace i možnost rezervace.