SICÍLIE 2013

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2013

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2013, 19:37
Náhodou som objavila stránku s Vašimi tipy a radami pre cestovateľov. Chcela by som sa opýtať, či mi viete povedať alebo poradiť, kde zistím teplotu mora v júli v oblasti Tre Fontane - Sicília. Je to približne 110 km od Agrigenta, kde som v septembri zažila doslova ľadové more. Teraz idem s deťmi a bojím sa, aby more nebolo príliš chladné. Ďakujem veľmi pekne. Gabi.

Informace najdete např. na serveru Sea Temperature. Nejblíže Agrigentu je Porto Empedocle. Pro červenec uvádějí průměrnou teplotu moře 24,6 stupňů. Stejná průměrná teplota je také v září. Např. Čedok uvádí průměrnou červencovou teplotu pro Sicílii 23 stupňů. Je to však individuální záležitost konkrétního roku. Ovlivňuje to hodně faktorů. Nicméně pokud byste se měla bát jet v červenci na Sicílii proto, že tam bude studené moře, potom byste tam nemohla jet nikdy, protože červenec a srpen jsou výrazně nejteplejší měsíce.

# 29.12.2013, 18:11
Prosím Vás o dopravní spojení vlakem nebo autobusem z letiště CTA Fontanarossa do města. Cíl: vlakové nádraží nebo zastávka poblíž Piazza dei Martini. Děkuji za brzkou odpověď. Anděla.

Z letiště zajišťuje autobusovou dopravu do centra Catanie společnost AMT, konkrétně linka Alibus č. 457, která má zastávku také na Piazza dei Martini. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 1,00.

# 22.11.2013, 21:28
Omlouvám se, ale při hledání půjčovny jsem viděla tuto ceduli - Giro in barca alle Grotte marine e Cala Rossa. Tel. 3406333223. Nejsme tak zdatní v italštině, abychom si plavbu objednali po telefonu - je zde možnost koupit si plavbu okolo ostrova k jeskyním u nějaké kanceláře jako např. na Capri nebo ve Vieste? Děkuji a přeji pěkný večer. M.

V sezóně se většinou dají zakoupit okružní plavby přímo na stánku provozovatele přímo v přístavu. Pokud však jedete na ostrov jen na jednodenní výlet, je lepší si vše dopředu zajistit na konkrétní čas. Zkuste např. Favignana Tour nebo Elyos. Počítejte však s tím, že exkurze k mořským jeskyním u pobřeží a k Cala Rossa trvá dvě hodiny + čas pro nalodění a vylodění. Zkrátíte si tak čas pro poznávání vlastního ostrova.

# 22.11.2013, 08:27
Děkuji mnohokrát za odpověď. Přeplánovala jsem dle Vaší rady dovolenou a přejedeme i na sever - podíváme se i do Marsaly, Palerma, Riservy Zingaro. Narazili jsme však na problém. Rádi bychom projeli Favignanu na kole, ale pojedeme s přibližně 5. letým synem - dají se v oné půjčovně půjčit kola s dětskou sedačkou? Nevšimnul jste si náhodou? Zkusila jsem to vyhledat, ale nepovedlo se mi to. Opět předem mnohokrát děkuji! M.

Tato možnost existuje. Pokud půjčovna sedačku nabízí, je na vyžádání jako extra výbava. Zkuste např. půjčovnu Noleggio da Pietro nedaleko přístavu na Via Alessandro Volta - přibližně 500 m. Ta dětské sedačky v nabídce má. Raději jim dopředu napište.

# 08.11.2013, 15:09
Plánuji dovolenou na Sicílii. Ubytovat se chceme ve východní části ostrova, ale rádi bychom viděli Egadské ostrovy. Odkud tam jezdí lodě? Jen z Trapani, nebo i odněkud blíže? Doporučil byste Favignanu či Levanzo? Eventuálně, dá se mezi nimi přejíždět, jako např. na Tremiti? Dá se to zvládnout za jeden den s eventuálním přejezdem z východu? Liparské ostrovy chceme navštívit z Kalábrie a rádi bychom se i zde svezli lodí. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. M.

Na Egadské ostrovy se dostanete z Trapani (Favignana, Levanzo, Marettimo) nebo z Marsala (Favignana, Marettimo). Mezi jmenovanými třemi ostrovy pak funguje doprava i navzájem. Podívejte se na stránku Trajekty. Nejvíce spojů jezdí samozřejmě z pevniny na bližší ostrovy. Aliscafi provozuje společnost Uscita Lines, traghetti společnost Siremar. Jak Favignana, tak i Levanzo stojí za návštěvu. Pokud bychom si měli vybrat mezi těmito dvěma ostrovy, tak bychom volili Favignana a k prohlídce bychom si vypůjčili kolo. S přejzedem z východu se to za jeden den zvládnout dá, o ten přejezd si však zkrátíte návštěvu. My bychom se ubytovali v blízkosti Trapani a na ostrovy vyrazili co nejdříve ráno. Večerní přejezd zpět by už nevadil.

# 15.10.2013, 13:24
Letíme 17.10.2013 do Catanie, plánovaný přílet je v 8:00 hodin. Můžete nám poradit, jak se dostaneme z letiště autobusem do Taorminy? Děkuji. Otmar.

Spojení mezi letištěm Fontanarossa v Catanii a Taorminou zajišťuje společnost Etna Transporti. Těch spojů jezdí 10 za den. Konkrétně ve Vašem čase v 8:45, 9:45, 10:45, ... V Taormině je za 1:25 hodiny. Jízdenky se prodávají na letišti na Piazzale Terminal Arrivi, přibližně 100 m od stanoviště autobusu. Otevřeno je od 8:00 do 20:15, v neděli a ve svátek mají přestávku od 11:45 do 14:45.

# 28.08.2013, 21:08
Našla jsem vás a tak trochu odbočím. Do Kalábrie - Tropea jedeme začátkem září, zájezd je pobytový s výlety a jeden z nich je na ostrov Vulcano, s výstupem na sopku. Máme problém - co si obout? Jsou nutné pevné boty, nebo to zvládneme ve sportovních sandálech? Děkuji za odpověď. Vlasta.

Doporučujeme pevnou obuv.

# 26.08.2013, 14:51
1.9.2013 letíme do Catania a potom autobusom do Letojanni. Problém máme ale s autobusom z Letojanni do Catania. Máme odlet ráno, keď ešte autobusy nejazdia. Koľko nás prosím Vás vyjde taxi? Alebo máte nejakú inú radu ako to vyriešiť? Ďakujem za odpoveď. Sergej.

Taxi mezi Catania a Letojanni stojí přibližně € 90,00. U vzdáleností nad 50 km se přičítá 10% a mýtné na autostradě platí zákazník sám. Do Letojanni je to přibližně € 2,00. Počítejte tedy, že Vás taxi přijde na částku kolem € 100,00. Doporučujeme zajistit taxi přes hotel, mívají většinou ověřené taxislužby, které využívají pro své zákazníky.

# 26.08.2013, 11:31
Tuto sobotu odlétáme do Palerma, máme plánovaný přílet ve 23:00, ubytování v Palermu. Bohužel jsem na stránkách letiště zjistila, že poslední autobus odjíždí ve 24:00, vlak v 11:30 a dokonce i taxi operuje jen do půlnoci. Máme nějakou šanci dostat se z letiště, pokud se vykládka zavazadel zdrží? Děkuji předem za informaci nebo radu. Hezký den. Pavla.

Nonstop funguje Auto Radio Taxi Palermo.

# 24.08.2013, 14:09
2.9.2013 letíme do Trapani. Rádi bychom podnikli několik výletů po okolí. Můžete mi poradit, kde sehnat jízdní řády včetně MHD? Zajímalo by mě, zda je možné koupit jízdenku MHD třeba na 10 jízd. Jedeme 4 osoby na 11 dní. Děkuji. Zdenka.

Meziměstskou autobusovou dopravu z Trapani do okolních měst zajišťují společnosti Lumia Salvatore, Segesta Autolinee a AST. Městskou dopravu v Trapani zajišťuje společnost ATM. Jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.08.2013, 14:45
1.9.2013 o 15:30 prilietame do Trapani a potrebovali by sme sa dostať do Gely. Stránka Trenitalia je pre mňa chaos, pretože tam nemôžem nájsť mapu železničných tratí. Môžete mi poradiť, akým spôsobom by sme sa tam dostali? Ďakujem. Michal.

Cestování vlakem z Trapani do Gela je složité. Po jižním pobřeží se tam vlakem nedostanete, navíc Trapani i Gela neleží na hlavních vlakových trasách. Musíte se nejdříve dostat do Palerma (€ 8,00), kam z Trapani ale moc spojů nejezdí. Z Palerma je to už lepší, do Aragona (€ 8,00) jezdí už vlak každou hodinu až dvě. Další slabý článek je úsek Aragona - Canicatti (€ 2,85), tam jezdí jen tři spoje za den. Poslední úsek Canicatti - Gela (€ 6,35) je na tom podobně - čtyři spoje za den. Při dobré návaznosti spojů se to dá zvládnout do deseti hodin. Ceny jsou uvedeny za jednotlivé úseky, při nákupu jízdenky z výchozí do cílové stanice to vyjde levněji. Nejjednodušší je však zapomenout na vlakovou dopravu a použít dopravu autobusuovou. Z letiště Trapani se dopravte autobusem Terravision za € 10,60 do Palerma. Zaveze Vás kousek od železniční stanice Palermo Centrale (Porta Cairoli). Odtud pak pokračujte autobusem SAIS Autolinee za € 14,90 do Gela. Problém je ale Váš čas. Do Palerma se dostanete bez problému - v neděli 18:00, 21:30 a 24:00. V Palermu je za 1:45. Z Palerma však jedou v neděli jen dva spoje - v 9:00 a 14:30. Musíte jet až v pondělí ráno v 6:30.

# 13.08.2013, 15:07
Pane Řehůřku, prosím vás o radu ohledně dovolené na Sicílii. Tedy spíše, kde sehnat jízdní řády autobusů. Jana.

Jízdní řády najdete na internetu. Např. AST, Circumetnea, Etna Transporti, Giuntabus, Interbus, SAIS Transporti, SAIS Autolinee.

# 07.08.2013, 12:07
Přilétam do Catanie 8. září kolem poledne a potřebuji se dopravit do Giardini Naxos do hotelu. Můžete mi, prosím, poradit dobrý spoj? Děkuji. Josef.

Přímo z letiště do Giardini Naxos jezdí autobusy společnosti Etna Transporti. 8. září odjíždějí v 11:45, 12:45, ... každou 45. minutu, ... 20:45. Na místě jsou za 1 hodinu a 15 minut. Cena jízdenky je € 7,90. Prodejna jízdenek je na letišti na Piazzale Terminal Arrivi a v neděli mají otevřeno od 8:00 do 11:45 a od 14:45 do 20:15.

# 05.08.2013, 11:06
Velmi se mi líbí vaše stránky. Našla jsem zde spoustu důležitých informací pro moji plánovanou cestu do Catanie. Jediné, co jsem nenašla, je informace o dopravě. Budu bydlet v Catanii a chtěla bych se dostat do Syrakus, na Etnu a do Taorminy. Prosím o zaslání vlakových a autobusových spojů. Děkuji. Linda.

Všechny tyto spoje z Catanie jsou popsány v našich otázkách a odpovědích. Do Syrakus (€ 6,35, přibližně 1 hodina a 20 minut) a Taorminy (€ 3,95, přibližně 40 minut) Vám jede mnoho vlaků Trenitalia. Spoje odjíždí z Catania Centrale. Na Etnu Vám jede autobus AST, který odjíždí z Catanie (kousek od Catania Centrale) v 8:15, na Etně je za 2 hodiny. Zpět pak jede v 16:30.

# 26.07.2013, 10:08
Letíme s přítelem v září na Sicílii a chceme si tam půjčit auto. Po přečtení spousty uživatelských recenzí nemohu říct, že bych měla důvěru v nějakou ze společností. Nemáte s nějakou půjčovnou zkušenosti? Jana.

Jezdíme svým autem, takže osobní zkušenosti nemáme. Každpádně se doporučujeme orientovat na velké řetězce, které mají propracovaný systém, dlouhodobé zkušenosti a kvalitní ochranu klienta. To je však samozřejmě vyvážené vyšší cenou. Podívejte se na stránku Pronájem aut. Několik cenných rad je uvedeno např. v článku Pronájem auta na dovolené v cizině.

22.07.2013, 21:08
V první polovině září se chystáme vlakem na Sicílii. Soukromě bez cestovní kanceláře. Bydlet budeme v městečku Giardini Naxos a rádi bychom se vydali i na Etnu. Chtěl bych se zeptat, zda je možné v Giardini Naxos nebo v Taormině zakoupit výlet a v jaké cenové hladině se přibližně pohybují. Děkuji. Jiří.

Místních společností, které Vám prodají zájezd na Etnu je hodně, s různým programem a v různých cenových hladinách. Např. od Taormina Etna Vás vyjde na € 33,00 a odjezd je z Taorminy. Zajímavý je celodenní výlet s Etna Experience, kde cena výletu na Etnu a do soutěsky Alcantara stojí v létě € 68,00. V tomto případě je sraz účastníků na hlavním nádraží v Catanii, tam se dostanete za necelou hodinu vlakem za € 3,95. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Individuálně se lze na Etnu dostat rovněž z Catanie, autobusem AST, který odjíždí z Catanie v 8:15, na Etně je za 2 hodiny. Zpět pak jede v 16:30.

# 10.07.2013, 22:29.
Hledám pronájem autobusu pro přibližně 30 lidí na vyzvednutí na letišti v Trapani, pak cestu po ostrově, noční jízdu, a ranní vyložení u trajektu v Milazzu. Totéž při cestě zpět. Pokud byste o nějaké dopravní společnosti pro soukromé účely věděli, budu ráda za jakýkoliv kontakt nebo informaci. Děkuji. Jitka.

Zkuste kontaktovat Erice Bus, Ciulla Tour nebo Zeus Viaggi. Specifikujte jim přesný počet lidí a itinerář, ať Vám zpracují nabídku.

# 19.06.2013, 23:03.
Právě jsme objevili vaše skvělé stránky s odpověďmi na mnoho dotazů ohledně Sicílie. Odlétáme 6.7.2013 na pobytový zájezd do oblasti Nota. Rádi bychom se odtud levně dostali autobusem nebo vlakem: 1. do Syrakus, 2. do Taorminy, 3. na Etnu a ještě máme touhu podívat se do Palerma. Nemáme moc zkušeností s cestováním na vlastní pěst, většinou využíváme výletů od cestovky. Poradíte nám, prosím? Děkujeme a přejeme hezký den. B.

Předpokládáme, že budete bydlet v letoviscích Lido di Noto, Calabernardo nebo Eloro. Stěžejní je pro Vás linka společnosti Interbus Noto - Siracusa. Jízdní řády s ceníkem najdete na výše uvedených stránkách. Tato linka by měla propojovat i přímořská letoviska v okolí Noto. Jízdenka z Noto stojí € 3,40, zpáteční € 5,50. Z letovisek by měla být o něco levnější. Pokud budete cestovat dále - např. do Catanie nebo Taorminy, pokračujte ze Syrakus (Siracusa) vlakem. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Do Catanie stojí jízdenka € 6,35, do Taorminy € 8,30, do Pelerma € 18,30. Jedná se o jízdenky v regionálním vlaku. Do Palerma to však není výlet na jeden den. Jen jízda vlakem s přestupem v Messině trvá 7,5 hodiny. Výlet na Etnu veřejnou dopravou je popsán v odpovědi ze dne 26.03.2013, 15:12.

# 12.06.2013, 12:25.
Chcela by som sa Vás opýtať ohľadom vlakového spojenia z mesta Trapani do mesta Messina dňa 26.6.2013. Môj prílet je o 11:20, takže vlak by som potrebovala vedieť hocikedy od pol jednej alebo od 13:00 hodiny. Vopred ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa. Alžbeta.

Nejbližší spoj Vám jede z Trapani ve 14:30 do Palerma, kam přijede v 16:37. Z Palerma pak do Messiny odjíždí v 17:08 a v Messině je ve 20:48. Musíte ale ještě řešit dopravu z letiště na nádraží. Ideální řešení bude, když pojedete z letiště autobusem Terravision za € 10,60 do Palerma. Zastávka je poblíž vlakového nádraží Palermo Centrale. Z letiště odjíždí autobus ve 12:15 a 14:45 hodin. Tyto spoje čekají až 30 minut na případné opožděné lety. V Palermu budete za hodinu a 45 minut. Z Palerma pak odjíždí vlak do Messiny ve 14:05, 15:08, 16:08, 17:08, 18:05. Jízdenka stojí € 11,80.

# 11.06.2013, 22:17.
Od 1.9.2013 máme zajištěné ubytování v Kalábrii u Capo Vaticano. Chtěli bychom také autem zajet na Sicilii (Taormina, Etna) a z blízkosti našeho ubytování ke Stromboli. Můžete nám poradit ohledně trajektu na Sicilii a výletu k ostrovu Stromboli? Zajímají nás také ceny, za které se tyto výlety dají pořídit. Budeme vděčni za jakoukoliv radu. Děkuji. J.

Odpovědi na Vaše otázky a spoustu dalších rad najdete v našich reportážích Kalábrie 2006 a Sicílie 2006.

# 11.06.2013, 10:19.
Chystáme se v létě na rodinný výlet autem Fabia combi na Sicílii na 14 až 16 dnů. Chtěli bychom se Vás zeptat na pár informací. Jaký den a čas vystartovat kvůli zácpám apod.? Vyrážíme z Prahy. Je možné zvládnout cestu až tam k přístavu Villa San Giovanni a hledat první kemp a ubytování v provincii Messina? Budou dva řidiči. Pokud ne, kde byste doporučili první nocleh? Dovolená bude odpočinková i výletní. Doporučujete zakotvit na jednom místě na Sicílii nebo minimálně na dvou? Jedno na východě, druhé na západě. Ideální by bylo pro nás hledat kempy, kde budou chatičky nebo něco podobného. Stanovat nechceme, protože s námi pojede starší, sedmdesátiletá osoba. Znáte, ať už po cestě tam nebo na místě, nějaké kempy s chatičkami, které byste doporučil? Zatím jsme to přibližně rozpočítali na 65000.- Kč pro 4 lidi - benzín, poplatky, ubytování, strava, výlety. Myslíte si, že je to reálné, nebo je to mimo realitu? Děkuji mnohokrát za odpovědi. Rádi uvítáme i nějaké dobré rady čemu se vyvarovat, co se vyplatí atd. Zdraví Tomáš.

Pokud se vyhnete termínům Pá/So, tak by to mělo být únosnější z hlediska dopravních zácp. Zda cestu zvládnete nebo ne Vám bohužel říci nemůžeme. Určitě si to dokážete časově spočítat a tedy musíte sám vědět, zda to zvládnete nebo ne. Vy musíte znát své řidičské možnosti a schopnosti. Přečtěte si naši reportáž Sicílie 2006, kde najdete tip na ubytování, výlety a další informace. Kempy po cestě pro tranzitní ubytování najdete na Camping, většina má i chatky, bungalovy, karavany apod. Podívejte se také na Booking. Cenovou kalkulaci Vám stanovit nemůžeme, protože neznáme Vaše nároky na stravování, výlety. Stejně tak ubytování je dost variabilní položka. I pojem léto je dost obecný. Výrazně rozdílné ceny jsou koncem června a v první polovině srpna.

# 09.06.2013, 13:46.
Chtěla bych se zeptat, kolik km to je z Taorminy do Messiny. Děkuji. A jsou v Taormině trhy na jídlo, kde se dá nakoupit levně? A který den? S pozdravem Hana.

Z Taorminy do Messiny je to přibližně 50 km. Trhy se konají každou středu na Via Von Gloeden.

# 08.06.2013, 20:51.
Milý pane Řehůřku, po přečtení Vašich velmi užitečných stránek bych Vás též chtěla poprosit o radu. Letíme 16.7. do Catanie a ubytovaní budeme v Syracusách, hotel Guttkowski, jenže hotelový transfer je nepřiměřeně drahý, proto bychom využili jiný způsob přepravy. Prosím Vás o podrobný popis odkud a kam se dopravit + jízdní řád. Přílet máme v 19 hodin a při zpáteční cestě již musíme být v 9 hodin na letišti. Opět se jedná o všední den. Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný začátek léta. Míša.

Transfer z letiště do centra Catanie zajišťuje společnost AMT. Konkrétně se jedná o linku č. 457 - Alibus. Autobusy jedou po půl hodině. Jízdenka stojí € 1,00. Autobus Vás zaveze na hlavní nádraží v Catanii, odkud pak můžete jet vlakem do Syrakus. Poslední vlak do Syrakus jede z Catania Centrale ve 21:16, jízdenka stojí € 6,35 a na místě je za 1:15 hodiny. Těžko však říct, zda to stihnete. Alibus jede z letiště na nádraží jen 20 minut. Jistější řešení je však přímá cesta z letiště do Syrakus se společností Interbus. Autobus jede z letiště ve 20:10 a v Syrakusách je ve 21:25. Jízdenka stojí € 6,00. Tento spoj můžete využít při cestě zpět - ze Syrakus jede v 6:40 a na letišti je v 7:55. Počítejte však s tím, že se jedná o Sicílii a spoje nebývají moc spolehlivé. Pro cestu zpět bychom možná volili spolehlivější první variantu v opačném sledu. První vlak jede ze Syrakus do Catanie v 5:13 a na místě je v 6:19. Další pak 6:04 (7:24) a 6:30 (7:47). Alibus pak jede po půl hodině, v provozu je od 5:00 do půlnoci. Hotel Gutkowski je na Isola di Ortigia, což je 1,5 kilometru od centra s vlakovým nádražím.

# 05.06.2013, 18:43.
Letíme v červenci do Catanie, přílet je ve 21:20 hodin. Potřebujeme se přepravit do Giardini Naxos. Je to možné pouze taxikem v těchto hodinách? Na kolik nás přeprava taxikem vyjde? Bude nás 8 osob. Děkuji moc předem za odpověď. Kateřina.

Standardní cena taxi pro 4 osoby se pohybuje kolem € 80,00 až € 100,00. Pro 8 osob doporučujeme kontaktovat přímo provozovatele taxi. Z letiště je možné využít i veřejnou dopravu. Poslední autobus společnosti Etna Transporti jede z letiště do Giardini Naxos ve 21:45, na místě je ve 23:00. Cena jízdenky je € 7,90. Tento autobus ale nestihnete, berte to jako tip na cestu zpět. Zřejmě jedinou možností veřejnou dopravou v tomto čase je využít autobusové linky Alibus č. 457 společnosti AMT, který jezdí kyvadlově z letiště do centra Catanie přibližně do půlnoci, frekvence je přibližně po půl hodině. Cena jízdenky je € 1,00. Autobus Vás doveze na hlavní vlakové nádraží Catania Centrale, odkud jezdí vlaky do Taormina - Giardini. Bohužel nejbližší jede až v 5:10, cena jízdenky je € 3,95. Existuje však vložený autobusový spoj č. PA602, který odjíždí ve 2:40, cena je stejná. Na místě budete ve 3:29.

# 05.06.2013, 08:09.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda je lepší pro dopravu z Catanie do Palerma zapůjčit si automobil nebo jet autobusem. V případě autobusové dopravy, jezdí z Catanie přímí spoj? Děkuji za cenné informace. Petra.

Zapůjčit si automobil je vždy lepší, než cestovat veřejnou dopravou. Nejste vázaná na často nespolehlivou dopravu, máte daleko větší možnosti výletů a hlavně získáte pro jejich realizaci časovou nezávislost. Na druhé straně pronájem automobilu přináší do dopravy vyšší cenu. Podívejte se na Pronájem aut. Z Catanie do Palerma provozuje přímou linku společnost SAIS Autolinee. Jízdenka stojí € 14,90, zpáteční € 23,70. Autobusy jezdí od Po do So od 4:50 do 20:30 (13. až 15. spojů), v Ne a ve svátek od 8:00 do 20:30 (10 spojů). Vyjíždějí z Via Liberta (kousek od nádraží) a přijíždějí na Piazza Cairoli (kousek od nádraží). Doba jízdy je 2:40 hodin. Jízdenky se dají koupit na pokladně na Via d' Amico (blízko zastávky). Vlakem se do Palerma dostanete nejlevněji za € 12,50 a 3:05 hodiny (odjezd 15:33). Ostatní vlaky jezdí s přestupem v Messina Centrale (vlak jede minimálně každou hodinu). Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 31.05.2013, 12:21.
Chcel by som sa informovať, či máte skúsenosti s dopravou z letiska v Catanii do strediska Villaggio Turistico Europeo. Premáva aj autobus alebo treba ísť taxíkom? Priletíme vo večerných hodinách približne o 23:00 hodine. Termín príletu: 3.8.2013. Ďakujem. Ladislav.

Z letiště jezdí do centra Catanie Alibus společnosti AMT, konkrétně linka č. 457, až přibližně do půlnoci. Z centra k villaggiu jezdí linka č. 427, ve Vašem čase však ne. Doporučujeme taxi, letiště je kousek od Villaggio Turistico Europeo.

# 23.05.2013, 16:48.
Prosím Vás, potřebovala bychom poradit. Se třemi kamarádkami se chystám jet v létě na Sicílii. V neděli 14.7.2013 kolem 15:30 hodin máme přistát na letišti Fontanarossa v Catanii. Potom bychom se chtěly nějak dostat autobusem nebo vlakem do Villaggio Club Baia Calava, Indirizzo: 98063 Gioiosa Marea (Messina), což je asi 170 km. A samozřejmě bychom se pak 28.7.2013 chtěly dostat zpátky na letiště tak, abychom stihly letadlo, které odlétá z Catanie v 06:15 hodin. Prosím Vás, existuje vůbec nějaké schůdné spojení těchto dvou míst? Jak dlouho bychom cestovaly a kolik by nás to jen odhadem stálo? Nemáme raději na poslední chvíli hledat něco blíže letiště? Italsky se většinou nějak domluvíme. Předem moc děkuji za radu. Mirka a spol.

Spojení letiště - centrum (hlavní vlakové nádraží Catania Centrale) zajišťují autobusy AMT. Konkrétně se jedná o linku 457 (Alibus). Jízdenka stojí € 1,00. V provozu je od 5:00 do 00:20 ve směru do centra a od 5:30 do 00:00 ve směru na letiště. Ve Vašem případě v neděli jede poslední spoj o deset minut dříve. Konkrétně z letiště Vám jedou autobusy v 15:50, 16:20, 16:50. O týden později zpět doporučujeme taxi. Do Gioiosa Marea musíte cestovat vlakem Trenitalia s přestupem v Messině. Z Catania Centrale odjíždí v 18:10, v Messině je ve 20:00. Odtud pak odjíždí ve 21:04 a v Gioiosa Mare je ve 22:06. Cena jízdenky je € 9,45 v regionálním vlaku. Bohužel vlaková stanice je po pobřežá ještě asi 2,5 km od Villaggio Baia Calava.

# 09.05.2013, 20:31.
Chystám se na cestu do Itálie a konkrétně do Modica na Sicilii. Pojedu vlastním autem a potřeboval bych poradit s cestou a výdaji s ní souvisejícími. Budu vyjíždět z Brna a chtěl bych jet přes Vídeň. Děkuji. S pozdravem Andrej.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Florencie - Řím - Neapol - Salerno - Cosenza - Villa San Giovanni - Messina - Catania - Siracusa - Modica. Jedná se samoozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, v Itálii zaplatíte za mýtné € 68,00, za trajekt Caronte & Tourist € 37,00 a za mýtné na Sicílii € 3,60. Poplatky při cestě zpět jsou v stejné výši. Náklady na pohonné hmoty si spočítejte podle Vaší spotřeby.

# 28.03.2013, 19:05.
14.6.2013 letíme s přítelkyní z Lipska do Trapani. Přílet by měl být ve 12:45. Chtěl bych se zeptat na nejlepší a nejpřijatelnější dopravu z Trapani do Palerma, tak kolem 14:00 a později. Řeším, jak se dostat z letiště k nějakému spoji. Děkuji mnohokrát i za orientační ceny. Petr.

Ideální spojení je autobusem Terravision, který Vás doveze za 1:45 hodiny z letiště v Trapani do centra Palerma za € 10,60. 14.6. je pátek, autobusy jedou ve Vašem čase ve 14:30 a v 15.45. Jízdní řády, ceníky, možnost online nákupu a další informace najdete na výše uvedených stránkách.

26.03.2013, 15:12.
Chtěla bych Vás poprosit o pár informací. Cestujeme v květnu na Sicílii. Potřebovali bychom poradit s místní dopravou a to 15.5.2013. Jak se dostat po poledni cenově nejlépe do Palerma? A dále 16.5.2013 v dopoledních hodinách přesun do Taorminy - jakou dopravu nejlépe zvolit, jak dlouho přibližně trvá cesta? Potom ještě 19.5.2013 z Catanie do Trapani v odpoledních hodinách. Případně kde tuto dopravu nastudovat trošku dopředu. K výstupu na Etnu byste také dali nějakou radu? Je možno absolvovat cestu pěšky? Odkud a jak dlouho trvá? Mockrát děkuji za vzácné rady. Mějte se krásně. Zdraví Martina s přáteli.

Nepíšete, odkud se chcete dostat do Palerma. Předpokládáme že z letiště, které je vzdálené 35 km od centra. První možností je autobusová linka Prestia e Comande, která jezdí v době od 6:30 do 24:00 každou půl hodinu. Cena jízdenky je € 6,10. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Druhou možností je vlakový spoj Trinacria Express, který jezdí od 5:54 do 22:05 přibližně dvakrát za hodinu. Cena jízdenky je € 5,80. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, stanice se jmenují Punta Raisi a Palermo Centrale. Třetí možností je taxi, které Vás zaveze z letiště do centra přibližně za € 35,00 na Viale Michelangelo až za € 45,00 na vlakovou stanici. Nejjistější doprava z Palerma do Taorminy je vlakem Trenitalia. Z Palerma Centrale do Messina Centrale se dostanete za přibližně 3 až 3,5 hodiny a € 11,80 v regionálním vlaku. Z Messina Centrale do Taormina - Giardini se dostanete přibližně za 3/4 až 1 hodinu a € 3,95. Pokud koupíte jízdenku přímo z Palerma do Taorminy, zaplatíte € 13,20. Jedná se samozřejmě o regionální vlaky a druhou třídu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z Catanie do Trapani v neděli to bude trochu složitější. Za 2:40 Vás do Palerma doveze autobus SAIS Autolinee, který v neděli jezdí v 8:00, 9:00, 11:30 atd. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z Catanie odjíždí z Via Liberta (v blízkosti vlakového nádraží) a do Palerma Vás zaveze na Piazza Cairoli (v blízkosti vlakového nádraží). Cena jízdenky je € 14,90. Z Palerma do Trapani pak jeďte vlakem Trenitalia. Zaveze Vás tam za 2,5 až 3 hodiny a € 8,00. Vlakové jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách Trenitalia. Cestu na Etnu je možné absolvovat pěšky už z parkoviště pod lanovkou, je to však časově náročné a máte málo prostoru vzhledem k příjezdu a odjezdu autobusu z Catanie a do Catanie - AST, z Catanie (Piazza Giovanni XXIII - Viale Liberta) odjíždí v 8:15 a pod Etnou je v 10:15, zpět pak jede v 16:30 a v Catanii je v 18:30. Podle tarifu by zpáteční jízdenka měla stát € 5,90. Doporučujeme jet lanovkou, terénní autobus už pak můžete vynechat. Podrobnosti najdete v naší reportáži Sicílie 2006, v článku Oblast lávy, síry a popela.

# 12.03.2013, 09:57.
Pane Řehůřku, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně dopravy z letiště Fontanarossa v Catanii do centra Catanie. Ve Vašich odpovědích jsem se dočetla, že z letiště lze jet busem AMT č. 457, který jede až na hlavní nádraží. Mohl byste nám prosím poradit, na které zastávce máme vystoupit, když bydlíme v hotelu B&B Palazzo Zappala Catania na Via Gisira 29. Moc děkuji. Marie.

Přesný název zastávky Vám neřekneme. Autobus se dostane k pobřeží na Via Cristoforo Colombo, po ní naváže na Via Mullino Santa Lucia a potom najede na kruhový objezd. Vyjede na prvním výjezdu vpravo a vjede na duhý větší kruhový objezd. Ten ho nasměruje pod viadukt, za kterým sjede opět vpravo. Pojede podél viaduktu, u kterého je zastávka na které vystoupíte. Po přechodě přejděte na druhou stranu, jděte zpět odkud jste přijeli a po pravé straně kruhového objezdu. Jděte po Via Cardinale Dusmet, po levé straně budete mít pořád viadukt. Na konci je tržiště, kde odbočte doprava na Via Pardo. Druhá ulice vlevo je Via Gisira, na které je B & B Sunflower, dříve B & B Palazzo Zappala.

# 01.03.2013, 19:11.
Jsme ubytovaní v Letojanni a zajímalo by mě, zda bych se dostal nějakou hromadnou dopravou do Syrakus. Děkuji. Jura.

Jeďte vlakem Trenitalia. Jen pár vlaků denně jede přímo, většinou musíte přestupovat v Catanii. Jízdenka do Catania Centrale stojí € 4,65, jízdenka z Catania Centrale do Siracusa stojí € 6,35. Jízdenka koupená přímo do Syrakus by však měla přijít na € 8,30. Jedná se samozřejmě o cenu v regionálním vlaku a ve druhé třídě.

# 31.01.2013, 21:24.
Vaše stránky jsou úžasné, často z nich čerpám. Dovolím si na Vás mít také dotazy. Nevíte, zda se dá pro MHD v Catanii koupit nějaká třídenní nebo týdenní jízdenka? Druhý dotaz se týká, zda nemáte odkaz na nějakou cestovní kancelář nebo cestovní agenturu, která z Catanie pořádá zájezdy po Sicílii. Není nutný průvodce v češtině. Sice uvažujeme o půjčení auta, ale chtěla bych si porovnat ceny za půjčení auta a eventuálně organizovaný autobusový zájezd. Děkuji předem. Mirka.

Městská doprava AMT v Catanii nabízí kromě jednorázové jízdenky na 90 minut v ceně € 1,00 i celodenní jízdenku v ceně € 2,50. Ohledně zájezdů se podívejte se na nabídku Frada Viaggi. Pořádají výlety po Catanii, do Taorminy, Syrakus, na Etnu, Ragáda, Modica aj. Podívejte se také na pronájem aut.

# 23.01.2013, 16:04.
Děkuji za vyhledávače autobusových spojení. Oproti našim vyhledávačům to je slabota. A když není mapa tratí autobusových spojení pro jednotlivé společnosti, tak je to špatné. Už mám plán jak objet Sicilii s návštěvou Enny a Piazzy Armeriny. Mohl byste mi poradit s autobusovým spojením? 1.) z Agrigenta do Selinunte tj. do Castelvetrana či Campobella. Nechce se mi volit cestu přes Palermo vlakem. 2.) z Trapani do Segesty. Umím jen dva vlaky denně a to se zrovna vůbec nehodí. 3.) nevíte jak se dostat do rokle Alcantara? Děkuji za odpověď a přeji hezké zítřky. Martin.

Z Agrigenta do Castelvetrana se dostanete se společností Salvatore Lumia. Autobusy jezdí v 6:30, 8:50 a 14:10, ve dnech pracovního volna v 15:00, zpět v 10:20, 14:10 A 17:20, ve dnech pracovního volna ve 21:00. Cena jízdenky je € 8,30, zpáteční € 13,20. Jízdenku je třeba koupit v kanceláři v Agrigento v Omniabus na Piazzale F.lli Rosselli. Se stejnou společností se dostanete i do Campobella. Jedou jen dva autobusy a to ve všední den. V 6:30 a 14:10, zpět ve 14:00 a 16:00. Cena jízdenky je € 8,70 a zpáteční € 13,70. Prodej na stejném místě. Z Trapani do Segesta se dostanete se společností Tarantola Bus. Autobusy jezdí z Autostazione na Piazza Ciaccio v 8:00, 10:00, 14:00, zpět jedou ve 13:10 a 16:10. Jízdné bohužel neznáme, jedinou zprávu máme z Lonely Planet a to € 3,60, otázka je, jak je ta cena aktuální. Jízdenky se dají určitě zakoupit na Autostazine v Trapani. Do Gole Alcantara se dostanete z Taorminy se společností Etna Transporti. Autobusy jezdí z Via Pirandelo v 9:15, 11:45, 12:45, 16:45. Zpět jedou v 9:25, 12:30, 14:35. Jízdenky lze zakoupit na Terminal Interbus - Etna Transporti na Piazza Luigi Pirandello. Regionální jízdenky by mělo být možné zakoupit i v autobuse. Cenu neznáme.

# 14.01.2013, 12:11.
Připravuji se navštívit na přelomu dubna a května Sicílii pomocí kombinované dopravy vlakem a autobusem. Mám rád vypracovaný podrobný itinerář před cestou. K tomu mi chybí webovské adresy: 1.) vyhledávačů autobusových spojení společností např. AST, SAIS Transporti, SAIS Autolinee, Giutabus Transport apod. 2.) vyhledávače kempů na Sicilii. Děkuji za odpověď a přeji hezké zítřky. Martin.

Obecný vyhládavač autobusových spojení najdete na Ibus, Interbus, Orari Autobus atd. Nejsou však tak dokonalé jako náš Idos. Je třeba mít alespoň základní přehled o možných přestupech, atd. Spíše doporučujeme hledat v jízdních řádech konkrétních společností: AST, AMT, SAIS Transporti, SAIS Autolinee, Giuntabus, Circum Etnea, ... Kempy najdete na Camping a Unicamping.

# 07.01.2013, 10:04.
Prosím o informaci, jaká vzdálenost je od železničního nádraží v Reggiu Calabria a ve Villa S. Giovanni do přístavu, odkud by bylo možné přejet lodí do Messiny a jaká je přibližná cena zpáteční jízdenky. Děkuji. Tomáš.

Ze stanice Regio Calabria Centrale je to do přístavu přibližně 2,5 km, ze stanice Regio Calabria Lido je to do přístavu přibližně 800 m. Stanice Villa San Giovanni je u přístavu. Přejet do Messiny je možné z obou přístavů. Z Villa San Giovanni to stojí se společností Caronte & Tourist € 2,50, z Reggio di Calabria to stojí se společností Meridiano Lines € 3,00. Zpáteční jízdenka stojí v obou případech dvojnásobek.

# 05.01.2013, 22:44.
Právě jsem objevila Vaše užitečné stránky o cestování, zejména o tom italském. Pokud dovolíte, využila bych Vašich cenných zkušeností a zeptala se na pár otázek ohledně trajektů na Sicílii. Rádi bychom někdy na jaře, přibližně v dubnu, vyrazili osobním autem. Ještě není jisté, zda pojedeme ve dvou, třech nebo čtyřech lidech, to ale předpokládám nebude zas tak důležité. Poraďte, prosím, odkud nejlépe z pevninské Itálie trajektem a kam na ostrov. Sicílii nejspíše projedeme plus minus celou, proto není rozhodující, odkud kam to bude, hlavní roli hraje cena. Vyplatí se nějakým způsobem jízdenku rezervovat předem? Rostou jejich ceny s blížícím se datem odjezdu tak, jako je tomu např. u letenek? Délka pobytu bude přibližně dva až tři týdny. Pokud najdete chvilku, nastiňte prosím klidně i jak to celé po příjezdu do přístavu probíhá. Děkuji mnohokrát za Váš čas. Přeji hezký zbytek víkendu. S pozdravem Veronika.

Doporučujeme společnost Caronte & Tourist a jízdenku kupovat až na místě. Pro Váš případ odpovídá varianta zpáteční jízdenky s návratem do 90. dnů. Její cena je v současné době € 73,00, která zahrnuje tři cestující. Ceny nejsou rozlišeny sezónně. Podrobně je vše popsané v reportáži Sicílie 2006.