ŘÍM 2023

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2023

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2023, 20:00.
Do Říma přiletíme 1.9.2024, což vychází na neděli. Chtěla bych se zeptat, zda je v neděli v provozu pokladna společnosti ATAC na Termini, kde si obvykle kupujeme týdenní jízdenku. A v případě, že bude zavřená, zda se dá tato týdenní jízdenka koupit elektronicky. Děkuji. Drahomíra.

Všechny pokladny ATAC jsou otevřené každý den od 7:00 do 20:00, včetně té na Termini. V neděli a ve svátek od 8:00. Týdenní jízdenku zakoupíte také v automatu, který je také ve stanici metra Termini.

# 29.12.2023, 19:55.
Chtěla bych se zeptat, zda existuje přímé autobusové spojení z Termini do Ostia Antica. A pokud ano, zda platí sedmidenní jízdenka i na tento spoj. Současně děkuji za cenné rady. Moc nám v květnu při pobytu v Římě pomohly. Drahomíra.

O takovém autobusu nevíme. Nejrychlejší spojení je s jedním přestupem. Metrem B nebo B1 na Piramide, tady přejít průchodem na stanici Porta San Paolo a odtud vlakem Metromare do Ostia Antica. Na celé trase platí jízdenku z tarifního pásma Metrebus Roma, tedy i týdenní jízdenka.

# 19.12.2023, 11:37.
Pane Řehůřku, chcela by som Vás pekne poprosiť o informáciu, ako je to aktuálne v Ríme s verejnou dopravou, konkrétne električka / tramvaj č. 3, ktorá jazdila na trase Valle Giulia - ST Trastevere. Keď to pozerám cez Atac Roma, sú tam iné označenia, asi alternatívnej dopravy autobusmi ako 3L alebo 3NAV. S prestupom na P. Maggiore. Podobne to majú asi aj s č. 19, ale priorita je u mňa č. 3. Vopred ďakujem. Kamila.

V římské tramvajové dopravě jsou problémy už několik let. Důvodem jsou staré koleje a nová moderní vozidla. Vozidla se o koleje opotřebovávají a novější vozidla vyrobená po roce 1998 opotřebovávají koleje. Tato vzájemná nekompatibilita vyřadila už dříve linku č. 2 a později se to samé stalo s linkou č. 3 Tramvajová linka č. 3 je v úseku Porta Maggiore - Stazine Trastevere nahrazená autobusy 3NAV, které kopírují linku 3L.

# 15.12.2023, 19:00.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostanu od Kolosea k Olympijskému stadionu? Jakým metrem nebo autobusem? A jak dlouho cesta přibližně trvá? Moc děkuji za odpověď. Hana.

Od Colosseo jeďte metrem B na Termini, tady přestupte na metro A směr Barttistini. Vystupte na Ottaviano. Na Via Barletta je zastávka autobusu č. 32, která Vás zaveze na De Bossis / Stadio Tennis. Ta je v blízkosti Olympijského stadionu. Měla byste to zvládnou do 1 hodiny. Pokud na Termini nevyjdete ven turnikety, potom i na jednu jízdenku BIT.

# 28.11.2023, 19:12.
Pane Řehůřku, v prosinci plánujeme prodloužený víkend v Římě. Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 6 a 8 let. Chtěli bych si dopředu koupit lístky přes Get Your Guide. Na různých fórech na internetu jsem se dočetla, že mají děti vstup do památek zdarma, tuto možnost jsem ale u Get Your Guide nenašla. V Římě budeme od 8. do 12.12.2023. Dne 8.12 máme přílet do Říma v 18 hodin, nejspíše využijeme nabídky na transfer z letiště na ubytování, abychom večer s dětmi někde nebloudili. Ubytování máme na adrese Via Ippolito Nievo, 00153, pokud bychom nevyužili transfer, jaká je prosím nejlepší možnost se dostat na tuto adresu? Letiště příletu je Fiumicino. Děkuji za váš čas a odpověď. Hezký zbytek dne. Monika.

Vstupy zdarma se buď registrují samostatně na oficiálních stránkách památek nebo jdou děti s Vámi. Např. v případě Colosseo si volnou vstupenku vyzvedáváte až na místě na k tomu určené pokladně. Vše je popsané v mnoha našich odpovědích týkajících se Říma. Ve Vašem případě doporučujeme jet z letiště Fiumicino vlakem FL1 na Trastevere a odtud pokračovat z Circovallazione Gianicolense tramvají č. 8 na zastávku Trastevere / Pascarella nebo Ippolito Nievo. Kterou zastávku zvolit záleží na tom, kde přesně na dané ulici budete bydlet. Z Trastevere tam můžete dojít i pěšky. Je to 650 až 750 m.

# 26.11.2023, 12:49.
Přiletíme na letiště Ciampino dne 10. prosince v 8:20. Ubytování máme na Via Gaeta 79. Můžete nám prosím poradit, jak se tam z letiště dostaneme a kde koupíme jízdenky? Současně potřebujeme pomoci i s odletem. Doba odletu je ze stejného letiště v 9:10 dne 13.12.2023. Už jsme si koupili i vstupenky do Vatikánských muzeí dle vašeho tipu na Get Your Guide a chceme tam dojít z našeho ubytování pěšky, bude to asi náročné. Projdeme kontrolou do muzea s deštníkem? Děkuji. Hanka.

Z letiště Ciampino se musíte dostat na Termini. Odtud už je to k Vašemu ubytování blízko. Můžete jet autobusem za € 6,00 nebo za € 6,00. Zavezou Vás přímo na Termini, resp. do ulic sousedících s nádražní halou. Konkrétně do Via Giovanni Giolitti, resp. Via Marsala. Jízdenky koupíte online na výše uvedených stránkách. Můžete jet také s přestupem městskou dopravou. Nejdříve jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta a odtud metrem A na Termini. Použít můžete jízdenku BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Jízdenky je možné zakoupit v turistickém informačním centru (PIT), v restauraci Cheff Express a ve dvou automatech. PIT má otevřeno od 9:00 do 18:00, Cheff Express od 4:30 do 22:00 a automaty jsou samozřejmě nonstop. Via Gaeta začíná z pravého rohu náměstí před nádražní halou. Zpět na letiště se dostanete stejný způsobem jako z letiště. Pěšky je to k Vatikánským muzeím skoro 5 km, centrem o něco více. Doporučujeme alespoň jednu cestu absolvovat metrem A. Vystoupit musíte na Ottaviano. Co se týče deštníků a podobných zavazadel. V šatně musíte zanechat střední a velké deštníky, standardní neteleskopické deštníky, hole, stativy, stojany, transparenty a nápisy jakéhokoliv druhu. Šatna je zdarma.

# 22.11.2023, 09:49.
Pane Řehůřku, chtěl bych se Vás zeptat, jakou městskou hromadnou dopravu použít po návštěvě Vatikánských muzeí na prohlídku Olympijského stadionu v Římě. Jde mi o to, jakou konkrétně použít pro nejrychlejší přesun. Děkuji moc za odpověď. Hezký den. Martin.

Nejrychleji, bez přestupů a nejblíže stadionu, se tam dostanete autobusem č. 32 směr Stazione Saxa Rubra. Po Viale Vaticano jděte podél hranice Vatikánu na Piazza Risorgimento. Na jeho konci je zastávka autobusu č. 32. Vystupte na zastávce De Bosis / Stadio Tennis. Olympijský stadion je za tenisovým areálem.

# 20.11.2023, 21:53.
Chtěla bych se zeptat, jak se nejlépe dostat na letiště Fiumicino z centra Říma v noci. Letí mi to v 6:40. Existují prý nějaké noční spoje. Děkuji. Barbora.

Římské noční autobusové linky označené n se v mnoha případech sbíhají na Termini. Tam se tedy dopravte a následně pokračujte autobusem Cotral na letiště Fiumicino. Tyto autobusy jedou v 0:34, 1:35, 2:34, 3:35, 4:35. Počítejte samozřejmě s dostatečnou rezervou.

# 12.11.2023, 21:45.
Prosím, je nějaké omezení metra v Římě? Resp. bude něco takového v květnu 2024? Když do prohlížeče Mapy zadám např. start na některé zastávce metra v Římě - linka A - a cíl na Termini, tak mi to vygeneruje spoje autobusem atp., nikdy však metro. A to tu značku na mapě pečlivě instaluji přímo k zastávce metra. Proto se začínám obávat, zda není výluka. Dále bych se prosím ráda zeptala, zda jsou trafiky či jiné obchody, kde se dá koupit jízdenka na MHD přímo na letišti, nebo někde na Termini, nebo zda je mám hledat někde jinde? A potom jsem si našla, že v Itálii je 1. května rovněž svátek. Budou otevřené potraviny? Nebo raději přibalit do zavazadla i večeři a snídani a vodu koupit po příletu na letišti? Za odpovědi předem děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Dagmar.

U metra bývají výluky, nicméně stav, který nastane za půl roku, Vám neřekneme. V poslední době se tam toho hodně obměňovalo. V současné době metro A, B, B1 i C jezdí. Samozřejmě v době jeho provozu. Mimo tuto dobu jezdí po jeho trase noční autobusové spoje. Aktuální informace vždy najdete na ATAC. Místa, kde lze zakoupit jízdenky na městskou dopravu najdete také na ATAC - Canali di Vendita. Nám Mapy spoje metra v Římě ukazují, nicméně po omezenou dobu - do začátku ledna příštího roku. Pro hledání dopravy v Římě používejte ATAC. Otevírací doba, resp. zavření obchodů, není v Itálii 1. května nařízené. Nicméně většina obchodů s potravinami má zavřeno. Letos měly zavřeno např. v řetězcích Esselunga, Lidl, Coop. Otevřeno měl Pam, Bennet a MD. Conad, Carrefour a Penny to nechali na jednotlivých prodejnách. Takže tady doporučujeme si to zjistit před odjezdem na oficiálních stránkách supermarketů, které se nacházejí v místech, kde se budete pohybovat.

# 11.11.2023, 19:22.
Zítra jsme poslední den v Římě a chtěli bychom navšivit Andělský Hrad. Dá se využít karta Omnia Card a jak provést rezervaci? Děkuji za cenné rady. Snad to stihneme. Iva.

Castel Sant' Angelo je součástí , který jste dostala s . Rezervace s Roma Pass se dělají přes Ticketone.

# 09.11.2023, 18:40.
Jedu s kamarádkou do Říma v období od 20. do 26.11. 2023. Nebyla jsem v Římě už 16 let, tak nevím, co vše se změnilo. Prosím vás, je nutné si i v tomto období dělat předem rezervaci do Vatikánských muzeí, Colossea a na Forum Romanum? Děkuji. Jitka.

Rezervace do Vatikánských muzeí nejsou povinné, ale rozhodně to doporučujeme. Můžete je udělat přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide Do Colosseo jsou rezervace povinné a dělají se přes Coopculture. Do Forum Romanum se rezervace nedělají.

# 06.11.2023, 10:43.
Poprosím Vás o informaci: vstup do Pantheonu je od letošního roku zpoplatněný? Je v rámci Roma Pass? Pokud ne, jak si rezervovat vstup? Děkuji. Danuše.

Pantheon je od 3. července 2023 zpoplatněný. Pantheon v rámci není. Informace o rezervaci vstupu najdete v odpovědi ze dne 14.08.2023, 17:27.

# 03.11.2023, 09:19.
V únoru plánujeme výlet do Říma. Vstupenky bychom rádi koupili přednostně online, ale současně hodláme využít Roma Pass na 72 hodin. Když koupíme první online Roma Pass, můžeme ho potom použít při online koupi vstupenek? V rámci 72 hodinového Roma Pass je vstup do dvou prvních navštívěných památek zdarma, tak bychom toho rádi využili. Děkuji moc za radu. Lucie.

Při online rezervaci vstupu není nutné mít fyzicky , můžete si tedy nejdříve rezervovat vstup a potom následně zakoupit Roma Pass. Ten potom musíte mít samozřejmě fyzicky u sebe při vstupu. Např. u Colosseo se vstup s Roma Pass rezervuje přes Coopculture, kde z nabídky vybíráte konkrétní produkt, tj. vstup s Roma Pass jen za cenu rezervace nebo vstup s Roma Pass za snížené vstupné včetně rezervace.

# 29.10.2023, 08:56.
Pane Řehůřku, předem chci poděkovat za Vaši odpověď. Chtěla bych se zeptat, jak se dostaneme z letiště Fiumicino k moři a poté od moře do Říma na Termini. Dále, kde se na tyto spoje kupují jízdenky? Děkuji. Eva.

Z letiště Fiumicino jeďte autousem Cotral do Lido di Ostia. Zaveze Vás k vlakové stanici Lido Centro. Odtud můžete přejít k moři nebo pokračovat dál městským vlakem do stanic Stella Polare, Castel Fusano nebo Cristoforo Colombo. Všechny jsou u moře. Z Lido di Ostia se dostanete do centra městským vlakem. Je v tarifním pásmu městské dopravy, takže můžete využít jízdenky BIT, 24H, 48H, 72H, CIS nebo . Vlak Vás zaveze na Porta San Paolo, odkud přejdete průchodem do stanice metra B Piramide a metrem dojedete na Termini. Jízdenky na autobus Cotral zakoupíte např. v Chef Express na letišti, dalšími prodejci na letišti jsou Gelmar, Punto Nel Mondo nebo Wh Smith Italia. V autobuse by Vás jízdenka přišla výrazně dráž. Jízdenky na vlak Roma Lido zakoupíte přímo ve stanici.

# 25.10.2023, 15:13.
V Římě budeme ubytovaní nedaleko stanice metra B1 Libia. Domů se vracíme v neděli 5.11. brzy ráno. Potřebujeme se dostat na nádraží Termini, odkud nám jede autobus na letiště ve 4:45. Prosím o informaci, jak se dostat na Termini kolem čtvrté hodiny ranní. Děkuji. Martina.

Před stanicí metra Libia na Viale Libia je autobusová zastávka Libia. Z této jezdí na Termini noční autobus nMB1. Jedná se o okružní linku a z Termini vyjíždí první v 0:15 a poslední v 5:00. Frekvence je 2 až 3 spoje do hodiny. Doporučujeme si dát dostatečnou rezervu. Autobus samotný jede minimálně půl hodiny, musíte počítat s přechody a také s tím, že než dojede první autobus, také uběhne nějaký čas.

# 24.10.2023, 22:34.
Zeptám se. Když pojedu z letiště vlakem Regionale FL1 na přestupní stanici Trastevere a tam přestoupím na vlak FL3, musím si koupit znovu lístek, nebo má nějakou časovou platnost od označení na letišti? Děkuji. David.

Papírové jízdenky lze použít do 23:59 dne uvedeného na jízdence. Hodinová platnost začíná od okamžiku validace jízdenky. Cesta musí skončit do 4 hodin od ověření. Jízdenky zakoupené online jsou platné 4 hodiny od odjezdu zvoleného vlaku uvedeného na jízdence a nevyžadují validaci. Cestující, který je ve vlaku na konci doby platnosti jízdenky, může pokračovat v již započaté jízdě do cílové stanice, ale už nesmí přestupovat. Pokud pojedete z letiště Fiumicino regionálním vlakem FL1, můžete přestoupit na Trastevere a se stejnou jízdenkou pokračovat vlakem FL3 do cílové stanice. Samozřejmě za splnění výše uvedených časových limitů.

# 23.10.2023, 01:17.
Na stránkách Stadio Olimpico jsem se dozvěděl, že na stadionu není možnost úschovy věcí. Můžete mi prosím v tomto ohledu poradit? Je v okolí možnost si nechat schovat zavazadla? Jdeme na zápas od 21:00 a poté již nepřespáváme. Po zápase už pojedeme na letiště a ubytovaní opouštíme už ve čtvrtek dopoledne. Děkuji moc za radu. S pozdravem Adam.

Úschovny zavazadel si můžete vyhledat přes Radical Storage. V okolí Olympijského stadionu žádná není, čtyři jsou na druhé straně řeky v okolí Piazza Antonio Mancini. Bohužel zavírací doba je před půlnocí. Řešením může být zanechat zavazadla v některé úschovně na Termini, jsou tam i nonstop.

# 20.10.2023, 22:57.
Potřeboval bych prosím pomoc. Dne 26.10.2023 v 10:00 hodin přiletím na letiště v Římě Ciampino a potřeboval bych se dostat na Piazzale dello Canestre a poté, jak se dostanu kolem půlnoci z Olympijského stadionu zpět na letiště Ciampino. Moc Vám děkuji za pomoc. Jan.

Na Vaši otázku jsme odpovídali už 29.09.2023, 11:14. V případě Piazzale dello Canestre jeďte metrem A, jak jsme uvedli, na stanici Flaminio, přejděte na Piazzale Flaminio a odtud pokračujte autobusem č. 89, 160, 490, 495 nebo 590. Vystupte na Victor Hugo / Museo Biolitti. Piazzale dello Canestre je ve směru jízdy autobusu.

# 14.10.2023, 20:40.
Děkuji za informaci. Díky Vám jsme dorazila a již jsme ubytovaní v Ostii. Mohla bych se ještě zeptat, jakým způsobem, případně kde máme koupit jízdenky na vlak do Říma a zda platí i v Římě, případně zda jsou nějaké denní lístky? Děkuji. Monika.

Jízdenky zakoupíte ve všech stanicích vlaku Roma-Lido, konkrétně tedy Ostia Antica, Lido Nord, Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Lze tam zakoupit BIT, 2BIT, 5BIT, 10BIT, CIS, 24H, 48H a 72H. Tyto jízdenky lze využít i pro městskou dopravu v Římě.

# 12.10.2023, 11:41.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat dopoledne ve všední den z letiště Fiumicino - Terminál 1 - na adresu Viale Spartaco 18? Ukazuje se mi více možností, jsou dost komplikované. Mnohokrát Vám děkuji. Helena.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A směr Anagnina a vystupte na Lucio Sestio. Jízdenka BIT na metro stojí € 1,50. Můžete samozřejmě využít i vícedenní jízdenku nebo . Od stanice metra pokračujte po Via Lucio Sestio a na druhé křižovatce odbočte doprava na Viale Spartaco. Vaše ubytování je po levé straně ve třetím vchodu.

# 10.10.2023, 19:48.
Začátkem listopadu se chystám autem z Prahy do Říma, kde jsem nebyl více než 10 let. Trpím klaustrofobií a snažím se vyhýbat tunelům. Kratší tunely do dvou kilometrů mi nevadí. Mohl bych vás požádat o doporučení takové cesty, kde se nevyskytují dlouhé tunely? Moc děkuji. S pozdravem Alois.

Viz naše odpověď ze dne 03.01.2017, 22:05 - Itálie. Je stále platná.

# 10.10.2023, 17:44.
Letíme zítra do Říma na letiště Fiumicino a bydlet budeme na Via del Tempio 4. Prosím o nejlepší spojení atobusem, vlakem atd. Děkuji moc. Radovan.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere za € 8,00 a odtud pokračujte ze zastávky Stazione Trastevere umístěné na Circonvallazione Gianicolense tramvají č. 8 směr Venezia. Vystupte na zastáce Arenula / Cairoli. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete použít i vícedenní jízdenku nebo . Vraťte se kousek zpět ve směru příjezdu tramvaje a odbočte doleva na Via di S. Maria del Pianto. Po ní dojdete na Piazza Costaguti a následně ve stejném směru pokračujte po Via del Portico d' Ottavia. Hned odbočte doprava na Via Elio Toaff, na kterou navazuje Via del Tempio. Vaše ubytování je po levé straně.

# 09.10.2023, 08:48.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za všechny informace a ještě bych prosím měla další dotazy. 1. Vzhledem k tomu, že jsou nefunkční stránky romapass.it, tak jakou máte zkušenost zakoupení Roma Pass bez rezervace, když bychom si nedělali rezervaci a šli zakoupit potom u Andělského hradu. Nebo jakou máte zkušenost se zakoupením přes společnost Get Your Guide a kde se od této společnosti ten Roma Pass vyzvedne? 2. Potom prosím, jak se dostaneme z adresy ubytování k moři. Adresa: 13 Via della Pisana Interno 5 Piano 2, 00163 Řím, Itálie. 3. Mohu se ještě zeptat, tak abychom využili Roma Pass, jak se dostaneme v úterý 17.10. na letiště Fiumicino pomocí MHD od ubytování a zda máte zkušenost, zda stačí být na letišti tak hodinu před odletem? Děkuji moc za vzácné rady. Míša.

Viz naše odpověď ze dne 14.09.2023, 11:26. K moři se nejlépe dostanete metrem A na Termini, následně metrem B na Piramide a potom vlakem Roma-Lido z Porta San Paolo. Tato stanice je s Piramide propojená. Cestu k metru od ubytování jsme Vám popsali už v odpovědi ze dne 11.09.2023, 11:36. pro cestu na letiště Fiumicino nevyužijete. Doporučujeme dopravu, kterou jsme Vám popsali ve výše uvedené odpovědi. Být hodinu před odletem na letišti nedoporučujeme. Doporučená doba je 2 až 3 hodiny.

# 03.10.2023, 14:48.
Online jsme si zakoupili a zaplatili Roma a Omnia Passy na 72 hodin na výlet do Říma, kde jsme měli být minulý víkend. Žel ubytovatel nám večer před odletem zrušil ubytování a jelikož se nám nepovedlo najít nové, asi v souvislosti s probíhajícím Ryder Cupem. Jelo nás celkem devět, včetně dětí, takže jsme neodletěli, propadly nám tedy letenky. Zajímalo by mě, zda zaplacené Roma a Omnia Passy, které jsme si nevyzvedli, tedy i nezrušili, lze vyzvednout a aktivovat až do jednoho roku, jak se píše na některých stránkách o Římě. Měli jsme na tyto karty udělanou rezervaci v Colosseo a vstup do Vatikánu, ale zrušit se rezervace nepovedlo. Je tato rezervace brána jako aktivace karty, když jsme si je nevyzvedli? Rezervaci jsme dělali na tyto karty do Vatikánu a do Colossea se rezervace platila samostatně. Pokud máte někdo s podobným problémem zkušenost, budu vděčná za její sdílením. Anna.

Jediné platné jsou oficiální pravidla a podmínky. Voucher, který jste obdržela e-mailem po online nákupu je platný 12 měsíců od data nákupu. Omnia Card je možné v tomto období vyzvednout a použít. Aktivace proběhne při prvním použití dopravy nebo první návštěvě muzea či památky. Omnia Card a Roma Pass je možné aktivovat nezávisle na sobě, tedy v různých časech. Roma Pass je třeba poprvé v dopravě validovat vždy, i když už byl před tím použitý pro vstup.

# 02.10.2023, 14:02.
Nepodařilo se mi koupit vstupenky do Kolosea, vše beznadějně vyprodáno. Bohužel jsem začala hledat pozdě. Je nějaká šance vystát frontu na vstupenky? Děkuji moc. Petra.

Odpovědi na Vaše otázky najdete v odpovědi ze dne 14.09.2023, 09:37. Ta odkazuje i na další související odpovědi.

# 29.09.2023, 21:03.
Mohu vás požádat o radu? Jakou byste doporučil dopravu z letiště Fiumicino, na které přiletíme v úterý 24.10. ve 23:55, na adresu: Via Baldo degli Ubaldi 59? Budeme mít odbavené zavazadlo, ztratíme tedy nějaký čas při čekání. Předem velice děkuji. Krásný den. Blanka.

V tomto čase doporučujeme jet autobusem Cotral na Termini. První noční spoj jede v 1:45 a na Termini je ve 2:15. Odtud jezdí noční autobus nMA. Musíte jet směr Battistini a vystoupit na Baldo degli Ubaldi / Cerreti. Vaše ubytování je 100 m od zastávky ve směru jízdy autobusu po pravé straně. Řešením je samozřejmě i taxi.

# 29.09.2023, 11:14.
Potřeboval bych poradit, jak se dostat z letiště Řím Campino na Olympijský fotbalový stadion a zpět. Zápas končí asi ve 23:30. Děkuji za pomoc. Jan.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Přejděte na Via Barleta, odkud jezdí autobus č. 32. Ten Vás zaveze na zastávku De Bosis / Stadio Tennis, odkud přejdete k Olimpijskému stadionu. Pokud trasu zvládnete do 100 minut, vyjdete s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50. Pokud ne, budete muset použít druhou. Záleží na návaznosti spojů. Zpět to bude horší. Poslední autobus č. 32 odjíždí z konečné Saxa Rubra o půlnoci. Na výše uvedené zastávce bude o něco později. Pokud ho stihnete, můžete jet na Ottaviano. Metro A už ale nepojede, budete muset jet nočním automusem nMA, který jezdí v době mimo provozu metra A. Zaveze Vás na Termini. Odtud Vás na letiště Ciampino zaveze autobus za € 6,00. První jede ve 4:40. První autobus za € 6,00 jede ve 4:30. Pokud poslední autobus č. 32 nestihnete, budete muset jet nočním spojem n201 na Gianturco a odtud nočním spojem nMA na Termini. Pokud budete mít s odletem čas, můžete jet samozřejmě stejnými denními spoji jako při cestě tam.

# 27.09.2023, 17:05.
Moc děkuji za radu. Existuje nějaká aplikace, přes kterou by se dalo objednat taxi na Termini? Pavla.

Viz naše odpověď ze dne 23.09.2023, 10:04

# 26.09.2023, 15:20.
Odlétáme do Říma a potřebujeme se dostat na 4.15 až 4:30 ráno na letiště z ubytování Whatshouse Roma dne 30.9. Poradíte nejjednodušší cestu? Děkuji. Pavla.

Nejjednodušší spojení je taxi. Veřejnou dopravou budete muset cestovat přes Termini, odkud odjíždějí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral v 0:34, 1:35, 2:34, 3:35 a 4:35. Na Termini se v noci dostanete nočním autobusem č. n716. Zastávka je na Circonvallazione Osteinse. Budete muset jít na křižovatku u Parco Cavallo Pazzo a odtud doleva po Via Giovanni Battista Magnaghi. Na Circonvallazione Ostiense potom po přechodě na druhou stranu a doprava. Autobus jezdí každý den od půlnoci do 5:00, 2x do hodiny.

# 24.09.2023, 18:25.
Pane Řehůřku, já s manželem, syn, snacha a dvě děti do dvanácti let, přilétáme do Říma dne 26.10.2023 deset minut po půlnoci. Náš hotel VM, 81 Via Aurelia, Vaticano Prati nás ubytuje od 14:00 hodin dne 26.10.2023. Nemohl byste nám poradit, zda v Římě existuje nějaké bezpečné místo, kde bychom mohli do rána přečkat? Lenka.

Řešením může být zůstat na letišti. V ranních hodinách budete mít i lepší možnosti dopravy. Můžete jet např. vlakem FL1 na Trastevere a odtud vlakem FL3 nebo FL5 na San Pietro. Odtud to máte k ubytování přibližně 650 m. K otázkám bezpečnosti se nevyjadřujeme. Viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 24.09.2023, 11:38.
Prosím o informaci o tržnici v Římě, kde se dá pořídit zelenina, jídlo, lokální suroviny a potraviny. Děkuji. Gabriela.

Doporučujeme navštívit trh na Campo de' Fiori. Všechny trhy v Římě jsou pěkně zpracované např. na stránce Mercati di Roma. Najdete tam samotné informace o trzích, umístění, den konání, otevírací dobu, dopravu, sortiment atd.

# 23.09.2023, 23:29.
Jedeme teď od 24. do 29.9.2023 do Říma. My, rodiče, a dva kluci ve věku 8 let a 4 roky. Kluci od malinka milují starověký Řím, hlavně tu vojenskou část. Prosím nevíte, zda v tomto týdnu je šance, že tam bude nějaká akce ukazující dění starověkého Říma? Nejen památky jako takové. A poradíte i jiná místa, nejen historická, která stojí za to zažít s dětmi? Ještě mě napadají třeba klasické římské lázně. Jsou ještě? Bavily by děti? Jen upřesním, že jak to kluky baví, tak mají o římské starověké historii docela znalosti, na rozdíl ode mě. Těší se i na ty památky, ale přeci jen jsou to děti. Moc děkuji. Šárka.

S dětmi doporučujeme navštívit Time Elevator. Díky digitálně-mechanickým a stereoskopickým technologiím se vrátíte v čase a seznámíte se s historií, vědou, uměním a přírodou. Vydáte se na panoramatickou cestu časem po historických momentech města a po jeho uměleckých pokladech. Zajímé může být museum Explora, ale spíše pro mladší dítě, Vigamus, Bioparco, Cinecitta World, Museo Leonardo da Vinci, atd. V Římě doporučujeme navštívit Caracallovy Lázně.

# 23.09.2023, 13:54.
Mám na vás dvě malé prosby. Budu mít Roma Pass, ale bohužel nikde na stránkách Coopculture nevidím, kde si mohu rezervovat vstup do Kolosea + Forum Romanum + Palatin? Vidím jen klasické vstupné za plnou cenu. A také zda je možné přes tyto stránky a Roma Pass rezervovat i rozšířené vstupné do podzemí Kolosea? Moc děkuji a přeji vám hezký den. Eva.

Když si rozkliknete rezervaci toho klasického produktu, vyberete termín a čas, zobrazí se Vám tento produkt za plnou cenu, za sníženou cenu pro mladé od 18 do 25 let, za sníženou cenu se vstupenkou z jiných zúčastněných míst a následně pro návštěvníky s Roma Pass - za sníženou cenu a zdarma (platí se jen rezervační poplatek). V máte pouze základní vstup, nelze ho rozšířit pro návštěvu podzemí a arény.

# 23.09.2023, 10:04.
Prosím, ještě jedna otázka. Máte nějaký kontakt na taxi, které bychom si mohli zarezervovat přes WhatsApp? Bohužel anglicky moc neumíme, tak bychom se domluvili s taxi písemně pomocí překladače. Zkoušel jsem to přes Uber, ale nebylo možné zarezervovat jízdu ve 2:00 ráno z kempu na letiště. Máme odlétat zítra ráno o půl sedmé z letiště Fiumicino. Vít.

Doporučujeme pouze bílá taxi s licencí města Říma. Stáhněte si aplikaci Chiama Taxi, kde by mělo být možné si taxi zaregistrovat. Jedno z trvalých stanovišť je 2,5 km od kempu na Piazza Irnerio, tak snad by neměl být problém s rezervací a dojezdem. Alternativním řešením může být Booking, tam je cena lehce o něco vyšší.

# 22.09.2023, 23:05.
Prosím o informaci, zda je jedna hodina před odletem na letišti Fiumicino - Terminál 1 dostačující? Nemáme zavazadla na odbavení. Check-in budeme provádět přes mobil. Let je v neděli v 6:35. Náš záměr je jet na letiště vlakem z Termini ve 4:50. Vlak dorazí na letiště v 5:22. Náhradní varianta je autobus. Z oblasti nádraží Termini, který by měl jet ve 3:35 na letiště a tam by měl být ve 4:15. O jakou společnost se jedná jsem nedohledal. Děkuji moc. Honza.

My bychom do takového časové presu nešli.

# 22.09.2023, 18:43.
Nezlobte se, ale ještě bych se ráda zeptala, zda mohu nějak ovlivnit výběr místa, kde si Roma Pass můžeme vyzvednout. Vždy, když kliknu na odkaz na vašich stránkách, tak se mi otevřou stránky Get Your Guide a když si vyberu Roma Pass 48, tak mi to vždy nabídne pouze to druhé letiště - Ciampino. Ale my přiletíme na Fiumicino. Potřebovala bych si karty vyzvednout tam. A pochopila jsem to správně, že ta karta začne běžet od prvního použití a tím pádem skončí ve stejný čas za 48 hodin? Někde jsem totiž četla, že končí druhý den v 11:59 PM. Děkuji a ještě jednou se omlouvám za další dotaz. Gabriela.

Viz naše odpověď ze dne 14.09.2023, 11:26. Potvrdilo nám to zákaznické centrum Get Your Guide. je platný odpovídající počet hodin. Aktivujete ho prvním využitím vstupu nebo dopravy. V dopravě ho musíte validovat vždy při prvním použití, v metru pokaždé.

# 22.09.2023, 18:09.
Děkuji za informaci, dostali jsme se tam i zpět, jak jste psal. Jen jsme na metro nastoupili už v Cornelia a potom s přestupem do Piramide. Zpáteční metro bylo velice přeplněné, ale zvládli jsme to. Mějte se, vaše rady jsou velice užitečné. Vít.

Děkujeme Vám za zprávu, jsme rádi, že cesta proběhla v pořádku. Cornelia byla jedna z uvedených variant.

# 22.09.2023, 14:46.
Děkuji za odpověď. Nakonec, když jsme to propočítali, tak se nám vyplatí víc vzít si jen Roma Pass. Rezervační formulář právě pro Roma Pass na památky bych našla prosím kde? S pozdravem Tereza.

Rezervační formulář neexistuje. Každé muzeum nebo památka si to řídí po své linii. Ve většině případů jdete na pokladnu s a vyzvednete si volnou nebo zlevněnou vstupenku. Někde jdete k turniketu přímo s Roma Pass. Tam, kde je rezervace povinná, musíte udělat rezervaci. Do Colosseo se dělá přes Coopculture, do Galeria Borghese přes Galeria Borghese, do Pantheonu přes Musei Italiani, do Castel Sant' Angelo přes Ticketone atd. Mnoho odkazů najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 22.09.2023, 12:57.
Chtěli bychom si koupit Roma Pass pro vstup do Kolosea, ale cestujeme dva dospělí a jedno dítě do 18 let a druhé má 18 let. Pochopila jsem, že pro to mladší nemusím Roma Pass kupovat a do Kolosea a jiných památek se dostane s námi i bez rezervace vstupenky? Vstup má zdarma. Ale jak je to s tím starším? Musí mít také koupený Roma Pass nebo vstupenku pro 18. letého mohu objednat spolu s naším vstupem, i když by neměl koupený Roma Pass? Dočetla jsem se, že by měl mít nějakou slevu na vstupy a Roma Pass tudíž není úplně výhodný pro tento věk. Děkuji. Gabriela.

se Vám vyplatí jen pro dospělé. Dětem kupte na dopravu třídenní nebo podobnou jízdenku. Ve státních muzeích a památkách má mladší vstup zdarma a starší za snížené vstupné, které často činí jen € 2,00. Vstup do Colosseo si zarezervujte přes Coopculture a tuto rezervaci proveďte pro dospělé s Roma Pass, je tam přesně produkt pro vstup zdarma s Roma Pass a pro 18. letého za snížené vstupné. Dítě do 18. let půjde s Vámi ve Vašem čase a volnou vstupenku mu vyzvednete až na pokladně v Colosseo.

# 22.09.2023, 09:38.
Ještě vás poprosím o radu. Jak se dostaneme z kempu hu Roma Camping Town k moři Lido di Ostia pomocí MHD? V navigaci mi vše ukazuje cestu kolem dvou hodin. Vít.

To spojení časově odpovídá. Bohužel je to daleko a s přestupy. Asi nejrychleji se tam dostanete metrem a městským vlakem. Autobusem č. 246 jeďte na Cornelia nebo autobusem č. 247 na Cipro. Odtud pokračujte metrem A na Termini a odtud metrem B na Piramide. Přejděte na stanici městského vlaku Porta San Paolo a jeďte tímto vlakem do Lido di Ostia. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma. Autobusem na Cornelia to trvá 10 minut, metrem na Termini 20 minut, metrem na Piramide 10 minut a vlakem na Lido Centro půl hodiny. Musíte navíc počítat s přechody a přestupy.

# 21.09.2023, 21:42.
Prosím o radu. V neděli 24.9.2023 se budeme potřebovat nějak dostat na letiště Fiumicino z kempu hu Roma Camping Town. Odlet máme o půl sedmé ráno a tím pádem bychom měli tak kolem 2. až 3. vyrazit. Máte prosím pro nás nějaký bezpečný tip, jak se tam dostat? Asi nejlépe přímo z kempu kvůli bezpečnosti. Vít.

Přímo z kempu doporučujeme taxi. Veřejnou dopravou se tak brzy ráno přímo na letiště nedostanete. Nejbližší zastávka nočního autobusu n98 je vzdálená přibližně 2 km na Via di Bravetta. Ten Vás zaveze na Termini a odtud jezdí na letiště noční autobusy Cotral.

# 21.09.2023, 11:29.
Ráda bych se zeptala, zda nám dokážete poradit s nákupem vstupenek. Do Říma se chystáme v půli října, budu kupovat Omnia Card + Roma Pass 72, ale nemohu nikde najít rezervační systém na Vatikánská muzea + Sixtinskou kapli právě s těmito kartami. Na stránkách Get Your Guide mi stále vyskakují placené nabídky, ačkoli je do památek přes Omnia Card vstup zdarma. Poradíte, kde tedy vstupenky rezervovat? Děkuji. Tereza.

Vstupy s Omnia Card se rezervují přes Omnia Vatican Rome nebo přímo v kanceláři ORP.

# 20.09.2023, 16:43.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se dostanu z letiště Fiumicino do ubytování na adrese Via Placido Zurla 64? A další dotaz. Na internetu jsem totiž našla rozporuplné informace. Platí ještě, že poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea otevřena a zdarma? Moc děkuji. Nataša.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud v obou případech z autobusového terminálu před nádražní halou pokračujte autobusem č. 105 směr Parco di Centocelle a vystupte na zastávce Casilina / Alessi. Jděte ve směru jízdy autobusu, přejděte po přechodu na druhou stranu Via Casilina a po té jděte kousek zpět ke světelné křižovatce. Odbočte doprava na Via Placido Zurla. Vaše ubytování je až téměř na konci ulice po levé straně. Pokud pojedete autobusem Terravision, vysadí Vás u nádražní haly na Via Giovanni Giolitti. Po ní můžete přejít k vlakové stanici Termini Laziali a odtud pokračovat městským vlakem Roma Giardinetti. Vystoupit musíte na Alessi. Cesta k ubytování je stejná jako v předchozím případě. Na autobus č. 105 a městský vlak potřebujete jízdenky BIT v ceně € 1,50, jakoukoliv vícedenní jízdenku nebo . Poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea otevřená od 9:00 do 14:00. Poslední vstup je umožněný ve 12:30. Vstupné se neplatí, rezervace se neprovádějí a fronta je jediná. Postupuje však rychle, protože se nekupují vstupenky. Jedinou poslední neděli v měsíci není otevřeno a vstup zdarma v prosinci 2023, tj. na Silvestra. Otevřeno a vstup zdarma je o týden dříve, tj. na Štědrý den 24.12.2023. Ostatní neděle po celém roce je zavřeno. V nadcházejících měsících je ještě zavřeno 1.11.2023, 8.12.2023, 25.12.2023 a 26.12.2023.

# 20.09.2023, 15:44.
Chcel by som sa opýtať, ako sa v noci dostanem z Termini na autobusovu stanicu Tiburtina? Bus nám odtial odchádza vo 2:30. Ďakujem. Marian.

V době, kdy nejezdí metro B, jezdí autobusová noční linka nMB. V případě výše zmiňovaných nádraží odjíždí z autobusového terminálu před nádražní halou a přijíždí na autobusový teminál před nádražní halou. Autobusové nádraží sousedí. Autobus jezdí od 23:45 do 4:56, přibližně tři spoje za hodinu. Z pátku na sobotu jezdí od 1:40 do 4:57. Ze soboty na neděli nejezdí. Z pátku na sobotu a ze soboty na neděli jezdí metro B až do 1:30.

# 19.09.2023, 14:03.
Koupili jsme si Vatican a Roma Pass a chceme je použít odděleně, nejdříve Omnia od 21. do 23.9. a potom teprve Roma od 26. do 28.9. Je to tak možné? A ve dnech od 21. do 23.9. budeme moci jezdit zadarmo jen v Hop on Hop off autobusech nebo i veřejnou dopravou? Děkuji moc za radu. Alena.

Ano, je to možné. Omnia Pass a Roma Pass můžete aktivovat nezávisle na sobě. Veřejná doprava je součástí Roma Pass, budete ji tedy moci využívat až po aktivací a v době platnosti Roma Pass. Hop on Hop Off je součástí Omnia Pass, budete ji tedy moci využívat až po aktivaci a v době platnosti Omnia Pass.

# 19.09.2023, 13:04.
Pane Řehůřku, dne 22.9. odlétáme do Říma, přílet máme ve 23:45. Chtěli bychom Vás požádat o radu, jak se dostaneme z letiště Fiumicino k našemu ubytování na adrese: Via Pesaro 5, Řím. Přemýšlíme i nad variantou taxi služby, proto prosíme o radu, zda jsou taxi na letišti i v nočních hodinách volně přístupné nebo se musí rezervovat? A zda by byla cena za taxi € 50,00 i na naší adresu? Ještě jsme zjistili, že poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea zdarma, jaká bývá návštěvnost v tyto dny? Dostanou se tam všichni čekající návštěvníci? Předem děkuji za odpověď. Gábina.

V nočních hodinách jezdí z letiště Fiumicino na Termini autobusy společnosti Cotral. První odjíždí v 1:45. Autobus v 0:30 zřejmě nestihnete. Z Termini potom jezdí k Vašemu ubytování noční autobus č. n11 směr Grotte Coloni. Vytoupit musíte na zastávce Piazzale Prenestino. Odtud je to k Vašemu ubytování 250 m po Via l' Aquila a Via Pesaro. Taxi jsou na letišti k dispozici. Doporučujeme bílá taxi s licencí města Říma. Vaše ubytování je mimo Mura Aureliane, kam platí tarif € 50,00. Nicméně počítejte s přibližně podobnou částkou. Na nedaleké nádraží Tiburtina to stojí € 57,00. Poslední neděli v měsíci, ve Vašem případě 24.9.2023, jsou Vatikánská muzea otevřená od 9:00 do 14:00. Poslední vstup je umožněný ve 12:30. Zájem je samozřejmě veliký. Doporučujeme si stoupnout do fronty hned ráno.

# 19.09.2023, 11:40.
Chtěla bych se Vás zeptat, jak to funguje se vstupenkami pro studenty do Kolosea. Jedeme s přítelem, obou nám je 25 let, a většina památek má uvedeno, že jsou slevy do 25 let včetně, ale u Kolosea moc nerozumím jejich dodatku - píší tam něco o tom, že je sleva do 25 let a do dne poté. Mohl byste nám prosím poradit, jakou vstupenku si tedy koupit? Zda za plnou cenu nebo tuto zlevněnou pro lidi od 18 do 25 let? Děkuji. Doris.

Snížené vstupné platí do 25,00 let.

# 18.09.2023, 22:23.
Nemáte tip, jak za dobrý peníz jet nebo letět fandit Slavii do Říma? Cena letenek vyletěla a napadlo nás letět do Pisy a do Říma potom rychlovlakem. Máte zkušenosti, jak a kde hledat? Děkuji. Radka.

Levné letenky, často s přestupy, je možné najít na Kiwi. Akční letenky najdete na Pelikan. Rychlovaky v Itálii najdete na Trenitalia.

# 18.09.2023, 21:02.
Pane Řehůřku, moc děkuji za Vaši informaci k cestě. Mohl bych se vás zeptat, zda nemáte nějaký tip na ubytování v Římě? Cestu jsme začali řešit až nyní jako řekněme spontální rozhodnutí a udělání si hezkého podzimu, ale momentalní ceny v Římě jsou mimo možnosti snad všech. Ceny se pohybují opravdu vysoko a tak jsme poměrně zoufalí a uvítáme jakoukoli radu. Ještě druhý dotaz, zda náhodou neznáte způsob, jak sehnat lístky na AS Řím. Na jejich stránkách bohužel ani po registraci není možnost koupit lístek na nejbližší domácí ligové utkání. Moc děkuji za Vaše cenné rady. S přáním příjemného dne Radek.

V tom případě se budete muset zaměřit na hostely, kempy apod. Případně na ubytování mimo Řím. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking, kde je možné si nechat zobrazit mapu ubytování s cenami. Několik našich čtenářů se ubytovalo např. v Poutním domě Velehrad nebo v hu Roma Camping in Town. V den zápasu jsou vstupenky v prodeji na pokladně Stadio Olimpico na začátku Viale delle Olimpiadi.

# 18.09.2023, 13:02.
Chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu z letiště Fiumicino do města Anzio, které je vzdálené přibližně 60 km. Je potřeba z letiště cestovat do Říma na Termini a poté vlakem do Anzio nebo existuje nějaká rychlejší cesta? Moc děkuji za odpověď. Radek.

Rychlejší cesta neexistuje. Doporučujeme jet z letiště Fiumicino autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud vlakem Trenitalia za € 3,60 do Anzio. Autobusy jezdí do Anzio z Laurentina, tam je ale doprava složitější než na Termini.

# 17.09.2023, 15:26.
Prosím, na jaké stránce lze koupit rezervaci do Colossea za € 2,00 pro Roma Pass 48? Roma Pass chceme koupit až v Římě. Děkuji moc. Markéta.

Rezervaci vstupu do Colosseo s lze realizovat přes Coopculture. U základního produktu jsou dvě varianty s Roma Pass - vstup zdarma a vstup se slevou. Roma Pass doporučujeme rezervovat s předstihem online a vyzvednout si ho připravený na některém z PIT v Římě.

# 16.09.2023, 23:12.
Našla jsem Vaši stránku úplnou náhodou a seslalo mi ji snad samo nebe. V říjnu vyrazíme s maminkou do Říma a stále tápu, jak se dostat z letiště na ubytování. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe se dostat z Letiště Fiumicino do letoviska Lido di Ostia? A následně odtud do Říma, kde bychom chtěly navštívit Fontana di Trevi, Colosseum atd.? Děkuji Vám velice a přeji hezký večer. Monika.

Z letiště Fiumicino se do Lido di Ostia dostanete autobusem Cotral za € 1,10. Zaveze Vás ke stanici městského vlaku Lido Centro. Odtud můžete pokračovat městským vlakem nebo autobusy dál po Lido di Ostia k ubytování. Do Říma se dostanete městským vlakem na Porta San Paolo a odtud metrem B ze stanice Piramide k Colosseo, případně přes Termini dále metrem A k dalším památkám.

# 15.09.2023, 13:59.
Ráda bych se Vás zeptala, jak se lze co nejrychleji přemístit ve čtvrtek 27.10.2023 po 16:00 hodině od stanice metra Ottaviano do hotelu Ostello Vila Monte Mario: Via Trionfale 6157, Řím - Municipio XIV, Itálie. Budeme v tomto hotelu ubytovaní a večer jdeme na fotbalový zápas do Stadio Olimpico od 21:00. Ačkoli je od nás stadion docela blízko, tak pokud bychom využili MHD, tak bychom na cestě tam strávili přibližně 50 minut. Je tedy nejlepší možnost si vzít taxi nebo je bezpečné dojít pěšky po silnici? Děkuji za odpověď. Anna.

Z Viale Giulio Cesare jeďte ze zastávky Giulio Cesare / Ottaviano autobusem č. 913 směr Satzione Monte Mario a vystupte na zastávce Camilluccia / Trionfale. Vraťte se na křižovatku a na Via Trionfale uvidíte bílý hostel Villa Monte Mario. Autobus č. 913 jezdí každý den v době od 5:30 do půlnoci a spojů je hodně. Z hotelu na stadion doporučujeme volit taxi. K otázkám bezpečnosti se nevyjadřujeme, viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 15.09.2023, 07:38.
Pochopila jsem správně, že lze vstup do Kolosea zarezervovat bez toho, že bych v té chvíli měla, byť jen objednaný, Roma Pass? Nejsem si jistá, zda jsem postupovala správně, když jsem nejprve zarezervovala vstup do Kolosea bez Roma Pass, který chci objednat až nyní. Někde jsem si přečetla, že se při rezervaci do Kolosea mělo uvést číslo Roma Passu, aby byl vstup zdarma. Děkuji za odpověď. S.

Na stránkách Coopculture je možné rezervovat vstup s bez nutnosti mít v té chvíli Roma Pass k dispozici. Musíte samozřejmě vybrat odpovídající produkt, tj. vstup zdarma s Roma Pass, případně vstup se slevou s Roma Pass. Oprávněnost vstupu dokládáte až na místě. Pokud se vydáte k přístupové bráně bez Roma Pass, nedostanete se k památce, i když máte rezervaci. Rezervační poplatek je € 2,00. Je možné, že na některých stránkách jiných prodejců je číslo Roma Pass vyžadováno. Vždy ale doporučujeme tuto konkrétní rezervaci dělat přes Coopculture, kde toto vyžadované není.

# 14.09.2023, 11:26.
Moc děkuji za odpověď. Na Get Your Guide jsem se právě dívala a při zadání Roma Pass 48 hodin mi to tam hodilo, že si to máme vyzvednout na letišti Ciampino, jenže mi přiletíme na letiště Fiumicino. Když jsem se dívala ale dál do popisku, tak tam bylo více míst. Moc se tedy nevyznám v tom, zda se to dá vyzvednout kdekoliv nebo jen na tom konkrétním letišti. A myslíte, že když necháme nákup až na místě bez rezervace, že to bude v pořádku? Nebo je nějak omezené množství a může se stát, že Roma Pass na místě neseženeme? Moc děkuji za váš čas. Katka.

Roma Pass 48 si můžete vyzvednout zde: PIT Fori Imperiali, návštěvnické centrum Via dei Fori Imperiali od 10:30 do 20:00, PIT Minghetti, Via Marco Minghetti (roh k Via del Corso) od 9:30 do 19:00, PIT Castel Sant' Angelo od 09:30 do 19:00, Letiště Ciampino, G. B. Pastine - mezinárodní přílety do vnější oblasti, letiště Fiumicino, letiště Leonardo Da Vinci - mezinárodní přílety - terminál T3. Množství omezené není, ale doporučujeme si objednat online s menším předstihem, aby byl v systému připravený.

# 14.09.2023, 09:37.
Již v dubnu jsem psala dotaz s lístky do Kolosea. Dostala se mi odpověď, jak fungují časové sloty v jejich rezervačním systému a je téměř absolutně nemožné ty lístky sehnat, ač přesně chápu, jak ten systém funguje. Jakmile skočí zelené políčko kdykoliv během dne, nejen v mnou požadované době (již jsem vzdala, že bych se dostala kdy chci, stačí mi, že se prostě alespoň dostanu), než stihnete dát požadovaný počet kusů a vložit do košíku, je to pryč. Zkouším to opravdu celý den a beznadějně. Někomu se tady dostalo odpovědi, že přes Get Your Guide to není 2x dražší, ale opravdu je. Základní lístek do Kolosea stojí nějakých € 19,00, přes Get Your Guide € 37,40. Máte prosím tedy někdo zkušenost, zda se dají lístky koupit i na místě, když už si člověk vystojí frontu? Moc děkuji. Iveta.

V odpovědi ze dne 02.09.2023, 10:42 jsme uvedli, že na Get Your Guide musíte vybírat produkt odpovídající požadovanému rozsahu. Vstupenka za € 37,40 zrovna obsahuje oproti základní vstupence ještě další rozšiřující služby. Je samozřejmě logické, když jsou základní vstupenky na daný termín vyprodané, tak se i na Get Your Guide neobjeví a jsou nabízené produkty, které jsou právě k dispozici. Ohledně odpovědi ze dne 25.04.2023, 10:38. Vysvětlili jsme fungování časových slotů a upozornili jsme na to, že v době velké poptávky jsou uvolněné vstupenky k dispozici jen chvilku. Tak jako Vy, čeká na své vstupenky ve stejné chvíli tisíce jiných cestovatelů. Nemůžeme za to, že se Vám zrovna nedaří rezervaci provést. Od našich čtenářů máme zprávy, že takto díky naší informaci, jich už několik své rezervace provedlo. My jsme to samozřejmě úspěšně otestovali také. Rezervace do Colosseo je povinná. Od 15. května 2023 byla otevřená pokladna "Arco di Tito" pro prodej vstupenek určených výhradně pro individuální návštěvníky. Tam si vystojíte dlouhou frontu a pokud budete mít štěstí, rezervaci a současně vstupenku získáte. Nicméně upozorňujeme na to, že se prodávají jen dostupné časové sloty. Takže určitě není zaručeno, že koupíte vstupenku na stejný nebo některý z následujících dnů. Pokud chcete Colosseo na 100% vidět a nemít nečekané komplikace v itineráři, doporučujeme si rezervaci zajistit dopředu i za vyšší cenu. Colosseo za těch pár stovek navíc určitě stojí. Ještě Vás upozorňujeme, že na vstupenky do muzeí a památek za plnou i zlevněnou cenu zakoupené od 15. června 2023 do 15. prosince 2023 vztahuje příplatek € 1,00 v souvislosti s dekrety z 1. června 2023 vydanými po povodních v Itálii.

# 12.09.2023, 23:30.
Mám prosím dotaz ohledně měsíční jízdenky na MHD v Římě za € 35,00. Po její koupi - plastová kartička - je nutné při každé cestě autobusem či tramvají, v metru je to pochopitelné, v dopravní prostředku pípnout jízdu u označovače, nebo to funguje jako např. v Brně, že má člověk šalinkartu a pokud by přišel revizor, jen ji ukazuje. Děkuji moc za vysvětlení. Josef.

Jízdenka se validuje při první jízdě a pokaždé v metru. Její platnost je kalendářní měsíc. Tzn. např. zakoupená 12.9. platí do 30.9. Informace o jízdence najdete na ATAC včetně odpovědí na otázky.

# 12.09.2023, 15:51.
Máme přílet na letiště Fiumicino v 0:15 hodin v noci. Jak se co nejdříve dostaneme do Říma na terminál? Kde a jak se kupuje jízdenka? Děkuji za ochotu. Tomáš.

Pokud terminálem myslíte Termini, potom tam v noci jezdí z letiště Fiumicino autobusy Cotral. Konkrétně první noční jede v 1:45. Na letišti jsou prodejní místa, jako např. Chef Express, nicméně v noci si budete muset zakoupit jízdenku zřejmě u řidiče.

# 12.09.2023, 09:27.
Ráda bych Vás požádala o radu, jak se pomocí MHD dostat do Colossea a do Vatikánu. Z adresy Via Stoccolma 11 Scala A, 00054, Fiumincino. A samozřejmě i cesta zpět na tuto adresu. Stáhla jsem si aplikaci Ticket Appy. Kvůli snadnější koupi lístků. Řešila jsem i spojení z letiště na tuto adresu, ale dle všeho co jsem přečetla, není možné se dostat z letiště Fiumincino, když přiletíme v noci, tedy o půlnoci přibližně. Nebo to nějak lze? Předem moc děkuji za radu. Vendula.

V noci bychom volili taxi, z letiště je to kousek. Přes den se můžete mezi ubytování a letištěm dopravit autobusem Cotral, konkrétně linkou z EUR Magliana na letiště. Zastávka je na Via Portuense. Bohužel ve směru do Říma zastávka v blízkosti není. Musíte jet směrem na letiště, vystoupit na Portuense / Via Collettori, přejít na zastávku v opačném směru a jet na EUR Magliana. Tam přestupte na metro B a jeďte na Colosseo. Do Vatikánu se dostanete nejdříve metrem B na Termini a následně metrem A na Ottaviano. Možnost je cestovat i vlakem Trenitalia, stanice Fiera di Roma je ale pěšky více než 1,5 km.

# 12.09.2023, 08:19.
Začátkem října plánuji cestu do Říma a chtěla bych si pořídit 48 hodinový Roma Pass. Nefungují mi však oficiální stránky. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, zda mají nějakou chybu, či se dá koupit někde jinde? Případně, zda stačí kartičku pořídit až na místě v nějakém infocentru, nebo je jejich počet omezený? Děkuji. Katka.

můžete zakoupit i na výše uvedených stránkách. Oficiální stránky mají v současné době nějaký problém, zítra ale může být vše jinak. Lze ho koupit i na místě v turistických informačních centrech (PIT), které je i na letišti. Tam si ho můžete i vyzvednou v případě objednání online. Doporučujeme rezervovat dopředu. Rezervace vstupů, např. do Colosseo můžete provést i bez držení Roma Pass. Stačí, že ho budete mít až na místě.

# 11.09.2023, 18:37.
Jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do Roma Camping in Town? Bude lepší jet na vlakové nadraží Termini a nebo jede něco přímo do Campingu? Děkuji za odpověď. Jana.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere a odtud pokračujte vlakem FL5 na Aurelia. Jízdenka stojí € 8,00. Z Aurelia jezdí ke kempu autobusy 028, 247 a 985. Můžete jet z letiště také autobusem za € 7,00 na Aurelia, ze zastávky přejít po Circonvallazione Aurelia na zastávku Madonna del Riposo a odtud pokračovat autobusem č. 247 ke kempu. Zastávka je u nákupního centra Panorama. Ke kempu přejdete nadchodem.

# 11.09.2023, 11:36.
Vážený pane Řehůřku, dovolím se na Vás obrátit s dotazy ohledně cesty do ubytování a z ubytování do centra a návštěvy památek. 1. Přilétáme 13.10. ve 23:50 na letiště Fiumicino a mohu Vás požádat, jak se dostat na adresu ubytování: 13 Via della Pisana Interno 5 Piano 2, 00163 Řím, Itálie? Je nějaká možnost se dostat městskou dopravou a nebo zda je nějaká možnost taxi a jak se pohybují ceny. 2. Potom 17.10. odlétáme po 19. hodině, tak jak se nejlépe dostat z ubytování na letiště Fiumicino. 3. Dále, jak se z ubytování - 13 Via della Pisana Interno 5 Piano 2, 00163 Řím, Itálie dostat nejlépe do centra. 4. Kde nejlépe vyzvednout Roma Pass od ubytování cestou druhý den ráno co přiletíme 14.10 - sobota. 5. Existuje nějaká aplikace na MHD v Římě, abychom si také nějaké spoje vyhledali? 6. Budeme v Římě od 14.10. do 17.10. a kde sehnat Roma Pass a jak ho nejlépe využít? Roma Pass je snad na 72 hodin, tak ještě bychom uvítali přibližné informace o cenách MHD, když tam budeme déle. Pokud tedy aktivujeme Roma Pass v sobotu až třeba v 18 hodin, tak chápu dobře, že je budeme moct využít do úterý do 18 hodin? 7. V rámci Roma Pass můžeme naštívit Coloseum a Foro Romano a Andělský hrad. Vyplatí se nám i Omnia karta, nevím co vše zahrnuje? Kde si rezervovat vstup na andělský hrad a třeba kapitolská muzea, nebo stačí rezervace na Koloseum a Vatikánská muzea? Děkuji moc za Vaši odpověď. Michaela.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 a vystupte na Aurelia. Než autobus zastaví, na ulici se otočí. Jděte tedy v tomto novém směru příjezdu autobusu, po chvíli na křižovatce přejděte po přechodu na druhou stranu Circonvallazione Cornelia a jděte stejným směrem na zastávku, která je hned za křižovatkou. Jeďte autobusem č. 889 směr Mazzacuratti a vystupte na zastávce Bravetta / Pisana. Jděte kousek zpět na křižovatku s Via Pisana, odbočte doleva a jděte k ubytování, které je po levé straně. Můžete jet také ze stejné zastávky autobusem č. 892 směr Aldobrandeschi a vystoupit na zastávce Pisana / Bravetta. Tato je na ulici Via Pisana a Vaše ubytování je po levé straně ve směru jízdy autobusu. Jízdenka BIT na městský autobus stojí € 1,50. Můžete použít samozřejmě i . Taxi Vás vyjde na cenu kolem € 50,00. Do centa se dostanete zmiňovanými autobusy č. 889 nebo 892. Vystoupit musíte na Circonvallazione Aurelia / Madonna del Riposo. Ve směru jízdy autobusu přejděte k metru A na Cornelia a pokračujte metrem do centra. Roma Pass už můžete vyzvednout na letišti v PIT nebo na jiných těchto turistických informačních místech - Fori Imperiali, Castel Sant' Angelo apod. O schopné aplikaci nevíme, ale dopravu můžete vyhledávat na ATAC. Roma Pass koupíte na výše uvedených stránkách a vyzvednete na PIT. S Roma Pass na 72 hodin samozřejmě navštivte jako první dvě nejdražší památky nebo muzea a následující se slevou. Vše dle Vašeho zpracovaného itineráře. Vzhledem k umístění ubytování ho i na dopravu zřejmě dobře využijete. Roma Pass platí odpovídající počet hodin od okamžiku aktivace. Informace o najdete na výše uvedených stránkách. Její součástí je i Roma Pass. Rezervaci doporučujeme provést do Colosseo, Vatikánských muzeí i Andělského hradu. Informace najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 10.09.2023, 00:22.
Vážený pane Řehůřku, pročítám Vaše velmi cenné rady. Několikrát jste zmínil, že pokud by se nestihl zarezervovaný odjezd autobusu Terravision z letiště, je možné jet pozdějším spojem. Jelikož ale neodhadnu čas příletu a následného přesunu na odjezdové stanoviště autobusu, chtěla bych se zeptat, zda toto funguje i obráceně, tj. pokud si zarezervuji čas odjezdu, ale stihla bych spoj předchozí, je možné do tohoto spoje nastoupit? Případně, kdybyste mi mohl ještě napsat, kolik přibližně času je po příletu potřeba na přesun ke stanovišti 14 nebo 12. Děkuji. Renata.

Spoj nebo v rezervovaném čase máte garantovaný, v ostatních časech je to závislé na tom, zda je volné místo nebo ne. Můžete tedy jet následujícím volným autobusem. Mělo by to platit i o předchozím. Na přesun k stanovišti z příletové haly terminálu T1 počítejte maximálně 10 až 15 minut. Více Vám zabere přesun z letadla, čekání na zavazadla atd.

# 07.09.2023, 22:36.
Ještě jednou se na Vás obracím s dotazem. Máme v plánu jet ráno z Říma - Viale Scalo San Lorenzo - do Tivoli. A následně druhý den ráno z Tivoli do Lido di Ostia - Via della Paranzella. Jaká je prosím podle vás nejlepší varianta dopravy a zastávek v tomto případě? Ukazuje mi to nespočet všemožných přestupů. Předem moc děkuji za odpověď. Aneta.

Přejeďte autobusem 3L na Verano a odtud autobusem č. 163 na Ponte Mammolo. Odtud jezdí autobusy Cotral do Tivoli. Z Tivoli se dopravte autobusem Cotral zpět na Ponte Mammolo, odtud metrem B na Piramide a odtud už jezdí z Porta San Paolo městské vlaky do Lido di Ostia. Nejblíže uvedené ulici je stanice Lido Centro.

# 07.09.2023, 14:16.
Pane Řehůřku, ještě bych se zeptala na cestu zpět na letiště Fiumicino z Viala Ezra Pound, když je odlet brzy ráno v 6:00? Jezdí něco v noci, nebo musíme vzít taxi? Děkuji předem moc a přeji hezký den. Miluše.

V tomto čase doporučujeme taxi. Veřejná doprava jezdí, ale až z Via Ugo Ojetti, ze zastávky Ojetti / Casal Boccone. Dá se tam dojít přes Parco dei 5 sensi a je to pěšky přibližně 1 km. Z uvedené zastávky jezdí noční autobus n66 na Termini. Jezdí každý den od 0:25 do 5:05, 2x do hodiny. Z Termini potom jezdí na letiště noční autobusy Cotral v 0:35, 1:35, 2:35, 3:35 a 4:35.

# 07.09.2023, 13:58.
Dnes jsem objevila Váš úžasný web. Mohu se Vás zeptat na cestu z letiště Fiumicino do našeho ubytování na Viala Ezra Pound 11? Přílétáme 18.9. Našla jsem si, že mám jet vlakem FL1 do Roma Romana, přejít na zastávku Addis Abeba a pokračovat autobusem 351 směr Antamoro G. / Castellani do Francchia / Bacchelli. Je to prosím správně nebo je nějaká jiná alternativa? A kde a za kolik si prosím koupím jízdenku? Na další tři dny v Římě jsem si již zakoupila Roma Pass. Děkuji předem. Miluše.

Tato cesta je možná, ale stanice se nejmenuje Roma Romana, ale Roma Nomentana. Jízdenka stojí € 8,00 a cesta trvá 52 minut. Vlaky jezdí od 5:57 do 22:12. Ze stanice musíte přejít na Viale Etiopia, kde je po pravé straně zastávka autobusu č. 351. Tento jezdí každý den od 5:30 do 18:53 (z výchozí zastávky). V sobotu do 18:40, v neděli do 18:51. Musíte jet směr Antamoro G. / Castellani a vystoupit na zastávce Francchia / Bacchelli. Jízdenka BIT stojí € 1,50. K ubytování dojdete ve směru jízdy autobusu. Alternativně můžete jet vlakem FL1 až na Nuovo Solario a odtud autobusem č. 350 směr Ponte Mammolo a vystoupit na Francchia / Bacchelli. Provozní doba autobusu je podobná jako č. 351.

# 06.09.2023, 21:32.
Pokud jsem to dobře pochopila, jedná se u Omnia Card o dvě samostatné karty. Ráda bych zakoupila obě, ale vyzvedla si každou zvlášť. Ideálně Roma Pass na letišti a Omnia Pass pak ve Vatikánu. Je to vůbec možné? Navíc jsme v Římě pět dní, každou kartu bych ráda aktivovala v jiný čas. Předem děkuji za odpověď. Veronika.

je jeden produkt obsahující dvě karty Omnia Pass a Roma Pass. Omnia Card je třeba si vyzvednout v kancelářích ORP, nelze samostatně. Omnia Pass a Roma Pass mají trvání odpovídající po sobě jdoucích hodin, ale lze je aktivovat v různou dobu a mít tak různé doby platnosti.

# 04.09.2023, 20:24.
Chtěla bych Vás poprosit o informaci, jak se dostaneme z letiště Fiumincino na adresu Via Mocenigo 16, Řím, 00192? Přiletíme dopoledne. A ještě prosím, jak se nejsnáze dostat do Castelo Gandolfo. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný večer. Veronika.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 a vystupte na Crescenzio. Přejděte kousek po Via Crescenzio směrem od náměstí Piazza Cavour. Po pravé straně je zastávka autobusu č. 492. Jeďte směr Stazione Metro Cipro a vystupte na zastávce Di Lauria. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Autobus jezdí každý den od 5:15 do půlnoci. Přejděte ve směru jízdy autobusu na Via Francesco Caracciolo a jděte po ní doleva k další křižovatce, na které se vydejte doprava na Via Mocenigo. Vaše ubytování je po levé straně. Do Castel Gandolfo se nejlépe dostanete vlakem Trenitalia z Termini. Jízdenka stojí € 2,10 a cesta trvá přibližně 45 minut. Na Termini se dostanete metrem A. Od Vašeho ubytování je stanice Cipro přibližně 500 m, Ottaviano přibližně 600 m.

# 02.09.2023, 10:42.
Dívám se po vstupenkách do Kolosea na oficiálních stránkách a tak nějak to vypadá, že je docela nereálné koupit tam vstupenky. Jedeme pět dospělých a dvě děti, ale až v dubnu příštího roku, takže mám čas na to, se podívat, jak to funguje. Jsou tedy opravdu pouze možnosti buď mít neuvěřitelné štěstí, že tam lístky budou, nebo je koupit přes Get Your Guide, které vyjdou ovšem přibližně 2x dráž, nebo si v dubnu máme vystát řadu? Děkuji za radu. Gabriela.

Vstupenky se prodávají dopředu jeden měsíc. Máte tedy do dubna ještě spoustu času. Nicméně jakmile se začnou prodávat, budou v tomto termínu téměř okamžitě vyprodané. Jak funguje uvolňování časových slotů je vysvětleno v odpovědi ze dne 25.04.2023, 10:38. Nechávat to na nákup na místě nedoporučujeme. Vstupenky přes Get Your Guide nejsou dvakrát drahé. Musíte vybírat produkt odpovídající požadovanému rozsahu.

# 01.09.2023, 12:12.
Můžete mi prosím poradit, jaká zastávka MHD je nejblíže k Bazilice sv. Petra? Děkuji. Jitka.

Nejbližší zastávka metra, konkrétně linky A, je Ottaviano. Pěšky je to ale ještě 1 km. Nejbližší autobusová zatávka je Cavaleggeri / S. Pietro. Zastavuje na ní autobus č. 34, 46, 62, 64, 98, 190F, 881, 916, 916F, 982 a noční linky n46, n98 a n904. Jaký autobus použít, záleží na místě, odkud vyjíždíte. K Bazilice je to odtud pěšky přibližně 500 m.

# 30.08.2023, 20:13.
Jedeme do Říma s tím, že si chceme koupit Roma Pass na 48 hodin a jednu památku zdarma jsme využili na Koloseum, ale další muzea či atrakce bychom měli zarezervovat se sníženým vstupným. Bohužel se ale nemohu na oficiálních stránkách doklikat, např. Andělský hrad, ke zlevněným vstupenkám s Roma Pass. Nevíte náhodou, na jakém odkazu se dají tyto vstupenky koupit? Mnohokrát děkuji za odpověď. Aneta.

Pro Castel Sant' Angelo se doporučuje rezervace. Tu provedete pro přes ticketone.it. Rezervace umožňuje přeskočit frontu a rezervační poplatek je € 1,00. Rezervaci lze provést také zasláním e-mailu (odkaz na výše uvedených stránkách) a v tomto případě je zdarma, ale potvrzení obdržíte v pracovní dny do 48 hodin. Pokud jdou s Vámi děti (zdarma) nebo studenti (do 25 let), musí si vytvořit samostatnou rezervaci přes standardní portál. Na místě musíte předložit Roma Pass a doplatit zlevněnou vstupenku.

# 29.08.2023, 16:52.
Moc děkuji. Ještě mě napadlo, zda nejet vlakem FL1 na stanici Tuscolana a dojít 2 km pěšky? Alespoň tak mi to ukazuje navigace. Co myslíte? Monika.

Ano, i to je možné. Vlak FL1 Vás vyjde na € 8,00. Pěšky potom půjdete přibližně 2 km.

# 29.08.2023, 13:57.
Pane Řehůřku, minulý rok jste mi skěle poradil s dopravou v Benátkách. Letos v říjnu letím sama s dcerami do Říma. Mohla bych Vás poprosit o pomoc při plánování dopravy do penzionu Casa indipendente Pigneto na Via Posidonio, Prenestino Labicano, 00176 Řím, Itálie? Jde mi o to se tam dostat co nejlevněji, klidně i část cesty pěšky, nemáme s tím problém. Dívala jsem se na autobus Cotral, ten vyjde nejlevněji z letiště, ale nedokázala jsem zjistit, kam s ním dojet a kde vystoupit, přestoupit? Předem moc děkuji za vaší úžasnou pomoc. Monika.

Pokud chcete minimalizovat cenu, potom nejlevnější řešení je cestovat autobusem Cotral za € 1,10 do Lido di Ostia na nádraží Lido Centro a odtud už na jízdenku BIT s platností 100 minut vlakem Roma-Lido společnosti Cotral na EUR Magliana, odtud metrem B na Termini. Tady přejdete po Via Giolitti na stanici Roma Laziali, odkud pokračujte vlakem Roma-Giardinetti na zastávku Alessi. Ta je na Via Casilina. Jděte po kolmé Via Anassimandro, následně doleva po Via Augusto Dulceri a na druhé křižovatce doprava na Via Posidonio. Z Lido Centro byste to měla stihnout do 100 minut. Můžete samozřejmě použít i vícedenní jízdenku nebo . Nicméně je to hodně komplikovaná doprava. My bychom volili cestu autobusem za € 6,00 na Termini. Zaveze Vás na Via Giolliti. Odtud bychom podél nádražní haly přešli na zmiňovanou stanici Roma Laziali a pokračovali dle výše uvedeného popisu s jízdenkou BIT. Nebo alespoň můžete snížit počet dopravních prostředků tím, že pojedete z letiště autobusem Cotral na EUR Magliana za € 2,80.

# 26.08.2023, 07:49.
Jedeme do Říma od 23. do 27.10. šest osob. Přiletíme na letiště Ciampino. Hledám ubytování a jedna z možností je v Lido di Ostia. Můžete mi prosím poradit, jak se tam dostat a jak dlouho trvá cesta? Hledala jsem vlaky Metromare a z letiště také vlakem do centra, ale nemohu spojení vlakem najít. Vždycky mi to najde nějaký autobus. Případně, kdybyste měli tip na stránky nebo aplikaci, kde se vyhledá spojení. Moc děkuji. Alžběta.

Z letiště Ciampino je nejlepší cestovat autobusy č. 520 a č. 720. Jsou v tarifním pásmu Metrebus Roma a můžete na ně využít jízdenku BIT, vícedenní jízdenky i . Autobus č. 520 Vás zaveze k metru A na Cinecitta, autobus č. 720 Vás zaveze k metru B na Laurentina. Vzhledem k Vašemu cíli bude asi nejlepší cestovat autobusem č. 720 na Laurentina a z Laurentina buďto popojet metrem B na EUR Magliana, kde je zastávka městského vlaku do Lido di Ostia nebo z Laurentina cestovat autobusem do Lido di Ostia. Volba záleží dle konkrétní lokace Vašeho ubytování. Cesta autobusem č. 720 trvá přibližně půl hodiny, metrem na EUR Magliana jste za 5 minut, vlakem z EUR Magliana na Lido Centro to trvá 25 minut. Oficiální jízdní řády jsou na ATAC, mnoho dopravců využívá Moovit. Můžete také použít Mapy Google. Vlaky Roma-Lido (Metromare) provozuje Cotral. Nicméně výše uvedené vyhledávače jsou jen dodatkové řešení. Vzhledem k velikosti a složitosti městské dopravy v Římě najdete optimální spojení použitím lidského faktoru se znalostí místních poměrů a kombinací všech možných řešení.

# 24.08.2023, 19:10.
Kde na nádraží Fiumicino Airport označím elektronickou jízdenku s QR kódem? Zbyněk.

Při nákupu jste obdržel e-mail s odkazem na jízdenku a v příloze PDF s rekapitulací zakoupené jízdenky včetně odkazu na check-in. Ten je dostupný od 0:00 v den odjezdu až do času plánovaného odjezdu vlaku. Po dokončení check-in je jízdenka aktivní a platná. QR kód se předkládá až při kontrole, např. průvodčímu spolu s průkazem totožnosti. Podrobné informace najdete v článku Biglietto normativo, v odkazu na PDF (Maggiori informazioni) v oddíle Regionali.

# 21.08.2023, 15:28.
Ráda bych se Vás zeptala ohledně metra v Římě. Ještě nedávno jsem se dívala, jak spojit cestu z Termini na ubytování a našla jsem cestu metrem na Cipro bez přestupu. Ale teď se mi zobrazují jen samé autobusy a přestupy. Nevíte prosím, zda na metru nemají nějaké výluky? Odletám sice až 13. října, ale itinerář bych si ráda udělala už teď. Děkuji. Iveta.

Ano, výluka je na lince A mezi Arco Travertino a Ottaviano. Tato probíhá od 14. do 24. srpna 2023. V uzavřených úsecích probíhá náhradní autobusová doprava.

# 21.08.2023, 15:02.
Opět si dovolím využít vašich úžasných služeb. Chystáme se s kamarádkou v říjnu do Říma a dnes nám změnili let na velmi pozdní, s příletem na Fiumicino až 10 minut po půlnoci a odlet ve čtvrtek. Přílet 10 minut ráno v pátek, což tedy původně rozhodně nebylo v plánu. Hotel máme kousíček od stanice metra Spagna, ale metrem to už evidentně nepůjde, to je příliš pozdě. Máte nějaký nápad, jak se dostat co nejblíž kromě taxi? Děkuji. Renata.

Z letiště Fiumicino jezdí pozdě v noci autobusy, konkrétně Cotral v 1:45, 2:45, 3:45, 4:45, 5:45. Nepředpokládáme, že byste stihla v 0:30 autobus . Z Termini potom jezdí noční autobusy nMA, konkrétně v blízkosti Spagna je zastávka Barberini.

# 20.08.2023, 15:54.
Jedeme do Říma 22.8.2023. Ubytování máme poblíž metra Baldo degli Ubaldi, popř. stanice Anastasio II / Pio XI. Prosím, poraďte jízdné z letiště tam, platí i děti ve věku 9 a 11 let? Jakou částku? Dále chceme navštívit Tivoli zahrady. Děkuji mnohokrát. Gabi.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem směr Termini a vystupte na Circonvallazione Aurelia 19. Jízdenka stojí € 7,00. Děti v uvedeném věku platí plné jízdné. Zdarma cestují děti do 4 let. Stanice metra Baldo degli Ubaldi je od zastávky vzdálená 600 m. Do Tivoli se nejlépe dostanete kombinací metra A a B na Ponte Mammolo, odkud jezdí autobusy Cotral do Tivoli.

# 20.08.2023, 15:44.
Můžete nám prosím poradit cestu z letiště Fiumicino na adresu Piazza Cola di Rienzo 69? Mnohokrát děkuji. Luděk.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 7,00 a vystupte na Crescenzio. Jděte na začátek Piazza Cavour a tady zahněte doleva na Via Tacito. Ta Vás dovede na Piazza Cola di Rienzo, které je po pravé straně na čtvrté odbočte (křižovatce). Vaše ubytování je po levé straně.

# 16.08.2023, 08:26.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpověď. Původně jsem to pochopila tak, že se to týká pouze rezidentů Říma. Na stránkách stejně nelze objednat termín 1.9.2023, chybí tam časové sloty. Co se týká návštěvy Colossea, při pokusu zarezervovat volnou vstupenku pro dítě k našemu objednanému času mě to pořád hází na hlavní stranu, přitom u školních skupin čas volných vstupenek rezervovat jde. I tak se ale do Říma těšíme. Mějte se hezky. Jarmila.

V případě Colosseo a vstupu zdarma viz naše odpověď ze dne 20.04.2023, 11:11.

# 14.08.2023, 17:27.
Ráda bych se zeptala, zda je nutné rezervovat časový slot pro vstup do Pantheonu i pro dítě mladší 18 let. Registrovali jsme se na museiitaliani.it, v nabídce však není možné rezervovat vstupenku zdarma pro tuto kategorii, tj. dítě do 18 let. Můžeme tedy zakoupit pouze vstupenky pro dospělé s tím, že jedno dítě půjde s námi zcela bez dokladu? Děkuji za odpověď. Jarmila.

Na Musei Italiani je možnost zvolit vstupenku pro všechny kategorie. Zpočátku volíte mezi standardním vstupem a vstupem zdarma první neděli v měsíci. U standardního vstupu následně volíte datum a časový slot. Po zvolení časového vstupu máte k dispozici pět typů vstupenek - Intero za plnou cenu € 5,00, Ridotto za sníženou cenu € 3,00, Gratuito za cenu € 0,00 a další dvě kategorie pro Italy pobývající v zahraničí a registrované v AIRE. Naklikáte počet požadovaných vstupenek a přes Add vložíte do košíku a pokračujete v objednávce a platbě.

# 07.08.2023, 14:33.
Ráda bych koupila vstupenky do Colossea, ale na Get Your Guide je těch nabídek odhadem 30 až 40. Chceme vstupenky do Colossea a chceme vidět i podzemí a nechceme čekat frontu. Je potřeba průvodce, pokud nechceme čekat frontu? Ale i prohlídek s průvodcem na podzemí je tam tak 10 a já nechci vybrat špatně. Cena asi nerozhoduje. Děkuji. Eva.

Základní vstupenku do Colosseo se vstupem do podzemí a arény najdete na Coopculture. Jedná se o Biglietto Full Experience con accesso all'Arena e ai Sotterranei del Colosseo. Do podzemí se může jen s průvodcem. Na Get Your Guide máte prohlídku celého Colossea včetně podzemí, arény, Fóra Romana a Palatinu s průvodcem. Produkt se jmenuje Řím: Prohlídka podzemí Kolosea s průvodcem. Těch produktů je tam mnoho, protože mají mnoho variant. Vždy je třeba si přečíst podrobný popis a vybrat ten, který nejvíce vyhovuje.

# 03.08.2023, 11:28.
V rámci pobytu v Toskánsku chceme realizovat jednodenní výlet do Říma. Mám tři dotazy. Mýto, které se platí z Tarquinia do Říma na A12 je to mýto, které se platí dopředu, ne až u výjezdu? V rámci jízdenky Metrebus lze jet z okraje, např. Muratella, i vlakem FL1, míněno ne z letiště, a potom metrem na jednu jízdenku s platností 100 minut třeba ke Koloseu? Na cestu tam a potom k večeru zpět se asi nevyplatí 24 hodinová jízdenka? Doporučil byste vhodné parkování z tohoto směru např. na Fiera di Roma nebo Muratella nebo někde blíže? Četl jsem že na některých velkých krytých parkovištích (Laurentina) se rozmáhá vykrádání aut, rozbíjení okýnek a obsluha s tím vůbec nic nedělá. Moc děkuji. Michal.

Mýtné v tomto případě neplatíte při vjezdu na dálnici, ale až po projetí úsekem. V tomto případě na € 1,20 na Civitavecchia Sud (mýtnice přímo na dálnici) a € 2,40 na Torrimpietra (mýtnice při přejezdu na Via Aurelia) nebo Roma Ovest (mýtnice přímo na dálnici), podle toho kde sjedete. Hraniční stanice tarifního pásma Metrebus Roma na trati FL1 je Fiera di Roma. Odtud už můžete využívat jízdenky pro dopravu v Římě. Jízdenku BIT můžete použít jen jednou v metru, v ostatních dopravních prostředcích i s přestupem. Přestup z jedné linky metra na druhou bez průchodu turnikety, např. na Termini z A na B, se nepovažuje za dvojí použití jízdenky. Jízdenka Roma 24H se Vám vyplatí v případě, když na ni uskutečníte minimálně 5 jízd odpovídajících jízdence BIT. Doporučujeme parkovat na P+R parkovištích ATAC. Zaplatíte € 1,50 za 12 hodin nebo € 2,50 za 16 hodin. Parkoviště jsou rozmístěné většinou v blízkosti stanic metra nebo městských vlaků. Např. parkoviště Magliana má kapacitu 962 míst a otevřené je od 5:15 do 0:15, resp. do 2.15 podle provozu metra B. Najdete ho na Via di Val Fiorita 96. Další parkoviště najdete na výše uvedených stránkách.

# 02.08.2023, 21:51.
Prosím o radu, jak se nejlépe dostanu z letiště na adresu: Piazza Sidney Sonnino 25. Moc děkuji. Kristýna.

Z letiště Fiumicino jeďte autbusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud z terminálu před nádražní halou pokračujte autobusem č. H směr Dei Capasso a vystupte na zastávce Sonnino / S. Gallicano. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete využít samozřejmě i vícedenní jízdenku nebo . Jděte ve směru jízdy autobusu po náměstí, Vaše ubytování je po levé straně. Můžete jet také vlakem FL1 za € 8,00 a vystoupit na Trastevere. Z náměstíčka před nádražím pokračujte autobusem č. 3NAV směr Piazza di Porta Maggiore a vystupte na Gioacchino Belli. Můžete také přejít na Circovallazione Gianicolense. Po levé straně je zastávka autobusu č. 8BUS. Jeďte směr Astalli / Venezia a vystupte na zastávce Belli. V obou případech jděte směrem příjezdu autobusu na náměstí Piazza Sidney Sonnino. Vaše ubytování je po levé straně. Všechny uvedené autobusy jezdí každý den.

# 02.08.2023, 15:46.
Pane Řehůřku, plánujeme v době od 22.8. do 29.8. s přítelem objevovat Řím. Dívala jsem se na různé výhodné pasy a karty a nejlepší mi vyšla dvojkarta Omnia Vatican Card a Roma Pass na tři dny. Chtěla bych se jen ujistit a doptat na pár nejasností. S Omnia Vatican Card máme vstup do vatikánských památek komplet zdarma? Jako např. Vatikánská muzea, Sixtinskou kapli, Baziliky sv. Jana a Petra, Mamertinské vězení atp. Samoztřejmě s potřebnou rezervací. Ve výčtu památek bylo mimo jiné i Hop-on Hop-off Bus Tour, zde mi akorát není jasné, kdy a kde na autobus nasednou a zda je také nutná nějaká rezervace? A co vše tato Bus tour obsahuje? Dále bych se chtěla zeptat, zda všechny tyto vatikánské památky jdou zvládnout za jeden den. Roma Pass dle vašich dřívějších odpovědí chápu. Předem moc děkuji za odpověď. Adriana.

V máte vše, co je popsané na výše uvedených stránkách. V ceně je i zmiňovaný vstup do Vatikánských muzeí se Sixtinskou kaplí, Baziliky sv. Petra, Baziliky sv. Jana a Mamertinské vězení. Na Hop-on Hop-off nasednete na jedné ze zastávek. Když nastoupíte poprvé, obdržíte papírovou účtenku. Nerezervuje se. Jedná se o okružní autobus s konkrétními zastávkami u turistických míst. Vystoupíte kde chcete a opět nastoupíte na další po prohlídce místa. To co máte v Omnia Card se dá zvládnout za jeden den, bude to ale hodně náročné a chce to optimalizovat itinerář.

# 02.08.2023, 14:35.
Chtěla bych se zeptat, jak je to s toaletami v Římě. Je dostatek veřejných toalet? Děkuji. Kristýna.

Veřejné toalety jsou v Římě na některých náměstích, nádražích, v muzeích, v obchodech, v restauracích a barech. Doporučujeme při návštěvě těchto míst naplánovat i návštěvu toalety. Městské toalety stojí € 1,00, pro držitele by měly být zdarma. Jedná se o Piazza della Citta Leonina (10:00 až 20:00), Piazza di Spagna (9:00 až 22:00), Piazza Sidney Sonnino, Piazza Navona / Via Giuseppe Zanardelli, Piazza di San Giovanni, Viale Carlo Felice, Porta Maggiore, Santa Maria Maggiore / Piazza dell'Esquilino a Testaccio / Piazza di Santa Maria Liberatrice. Otevřeno mají od 10:00 do 18:00, výjimky jsou uvedené v závorce. Ve Vatikánu jsou také veřejné toalety. Najdete je na náměstí za poštou, vpravo od vstupu do Baziliky, vlevo za východem z Baziliky, na střeše Baziliky, v Galleria San Pietro, ve Vatikánských muzeích. Veřejné toalety jsou také v římských muzeích, archeologických nalezištích a katakombách. Veřejné toalety jsou ve větších obchodních domech a ve všech barech (tam je nepsaným pravidlem udělat nějakou útratu). Veřejné toalety jsou i na nádraží Termini, ze strany Via Giolitti jsou otevřené od 6:00 do 23:00 a ze strany Via Marsala od 6:00 do 1:00. V obou případech je poplatek € 1,00. Na vlakovém nádraží Tiburtina jsou otevřené od 7:00 do 20:00 a poplatek je € 1,00. Existuje i aplikace WC Rome na Google Play resp. App Store.

# 25.07.2023, 12:46.
Od 29.9. do 2.10. jedu s rodinou do Říma. Plánuji koupit dopředu vstupenky do Vatikánských muzeí na sobotu 30.9., abychom nemuseli stát frontu. Určitě chceme navštívit Colosseum + Forum Romanum a Palatine. Dále pravděpodobně Andělský hrad, Pantheon, katakomby a nějaké galerie. Pokud jsem to dobře pochopila na vašich stránkách, je třeba si Colosseum dopředu rezervovat nebo koupit vstupenky. Nemohu to tedy řešit až na místě v pokladně. Jsou nějaké další památky, které vyžadují rezervaci či nákup lístků dopředu? Předem velice děkuji za odpověď. Jindřiška.

Povinná rezervace je do Colosseo a Galeria Borghese. Doporučujeme ji provést i do Vatikánských muzeí. Colosseo můžete řešit na místě, ale po vystání fronty provedete rezervaci. Pokud budete mít štěstí, hned půjdete, ale moc bychom na to nespoléhali. Nicméně máme informaci od naší čtenářky, že se jí to takto povedlo. Doporučujeme raději pročíst naše otázky a odpovědi, kde je několik návodů, jak řešit rezervaci, když je ve Vámi požadovaném termínu obsazeno. Počítejte s tím, že 1.10.2023 je první neděle v měsíci, rezervace do Colosseo se neprovádí a vstup je zdarma. Všichni si musí vystát frontu na volné vstupenky.

# 19.07.2023, 22:17.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostanu z letiště do Infernetta. Děkuji. Eva.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral do Lido di Ostia na Stazione Lido Centro. Jízdenka stojí € 1,10. Odtud pokračujte městským autobusem č. 06 směr Menippo a vystupte na zastávce Castel Porziano / Stradella. Vystoupit můžete samozřejmě i na jiné zastávce, dle místa ubytování. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 19.07.2023, 20:44.
Mohli bychom poprosit o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do hotelu Arcangelo, Via Boezio 15? Poslední den bychom chtěli jet k moři. Není to zajížďka jet na letiště, nechat si tam uložené kufry, a odtamtud jet autobusem k moři? Simona.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem . Jízdenka stojí € 7,00. Vystupte na Crescenzio. Ze zastávky je to k Vašemu hotelu už jen 300 m. Jděte po Via Crescenzio ve směru od Piazza Cavour. Na světelné křižovatce odbočte doprava na Via Virgilio a následně na druhé křižovatce doleva na Via Boezio. Vaše ubytování je po levé straně. Cesta k moři z letiště Fiumicino je samozřejmě zajížďka. Jezdí tam autobusy Cotral. K moři ve Fiumicino směr EUR Magliana, k moři v Lido di Ostia směr Stazione del Lido i Ostia. Jízdenka v obou případech stojí € 1,10.

# 18.07.2023, 13:28.
Pane Řehůřku, mám na Vás asi takový nevšední dotaz. Stále se jen opakují dotazy s Roma Pass, vstupy na památky apod. Podobný dotaz jsem nenašla ani v minulých letech, tak vás prosím o radu. Příští týden se chystáme do Říma a jelikož neustále upozorňují na extrémně vysoké teploty, neporadil byste nám, kde by bylo výhodné se třeba přes poledne schovat? Zkoušela jsem najít nějaké nákupní centrum, kde by se dalo třeba i najíst a zchladit se chvíli v klimatizovaném prostoru. Velká nákupní centra jsem našla jen v okrajových částech města a nic podobného jsem blíže centra nenašla. Třeba něco menšího? Děkuji předem za informaci. Alena.

Např. na Piazza Colonna nedaleko Pantheonu je Galleria Alberto Sordi. Kousek od Vatikánu je v blízkosti metra Valle Aurelia Centro Commerciale Aura.

# 18.07.2023, 10:41.
Je možné si půjčit v Římě kolo přes aplikaci, tak jako to funguje u nás? Předem děkuji za odpověď a velké díky za všechny užitečné rady. Tereza.

Po několika neúspěšných pokusech o provozování sdílených kol v Římě se zřejmě ujal systém provozovaný Uber. Informace najdete v článku Uber Jump Electric Bike Sharing in Rome a aplikace s tím spojené jsou Uber a Lime.

# 18.07.2023, 00:14.
Chtěl bych se zeptat, zda když mám já zakoupenu kartu Roma Pass a Omnia Card, zda se pro děti v mém doprovodu uplatní též přednostní vstup bez front. Děkuji. S pozdravem Martin.

Děti jdou s Vámi. , jejíž součástí je sama o sobě však přednostní vstup neumožňuje. Do Colosseo je povinná rezervace. Tu si vytvoříte buďte při nákupu Omnia Card nebo přes Coopculture, kde jsou přímo dva produkty týkající se vstupu s Roma Pass, verze pro vstup zdarma a verze se slevou. Děti si mohou vyzvednou volné vstupenky na pokladně umístěné uvnitř Colosseo a na pokladně Largo della Salara Vecchia, kde jsou zřízené vyhrazené pokladny.

# 12.07.2023, 10:35.
Pane Řehůřku, chtěla bych se zeptat na Roma Pass 72 hodin. Jedeme do Říma od 26.7. do 1.8. a chtěli bychom v průběhu dovolené využít třídenní Roma Pass. Chtěla bych se tedy zeptat, jak je to potom s rezervací prvních dvou památek, co budou zdarma díky tomu. Mám to někde uvést? Nebo jak získám vstupenky bez placení? A to snížené vstupné? Děkuji. Našla jsem, že je neomezená i doprava vlakem Roma-Lido, který jede do Lido di Ostia. Jízdenka tam stojí € 4,00, to znamená, že díky Roma Pass bychom měli cestu výhodnější? Jsem z toho trochu zmatená. Děkuji za odpověď. Aketa.

S na 72 hodin máte v ceně první dva vstupy a další se slevou. V případě prvních dvou vstupů jdete přímo, v případě dalších si musíte zakoupit zlevněnou vstupenku. Nicméně pokud navštívená památka nebo muzeum vyžaduje rezervaci, musíte mít tuto rezervaci vytvořenou, ať už se jedná o první dva vstupy nebo následující vstupy. Příkladem takové památky je Colosseo, kde si musíte vytvořit rezervaci. Pro vstup s Roma Pass jsou tam přesně uvedené dva produkty - vstup zdarma, vstup se slevou s Roma Pass. Rezervace se v tomto případě provádějí přes Coopculture. Vlak Roma-Lido je v ceně Roma Pass, tzn. další jízdenku si nekupujete. Jako jízdenka slouží Roma Pass, stejně jako pro další městskou dopravu.

# 09.07.2023, 11:40.
Vážený pane Řehůřku, předem Vám moc děkuji za tuto Vaši záslužnou činnost. Vloni jsem využila Vaši radu při cestě do Benátek, letos 30.8. se chystám do Říma. Potřebné informace jsem si už většinou načetla z Vašich odpovědí na tomto webu. Proto bych se nyní zeptala jen na cestu z letiště Fiumicino. Přiletíme s dcerou v 19:30 a našly jsme si ubytování na jednu noc v blízkosti letiště na Via delle Scuole 36. Je tam nějaká autobusová doprava nebo musíme použít taxi? Druhý den ráno odjíždíme do našeho ubytování v Římě na Via Marziale, Trionfale. Musíme jet zpět na letiště a tam použít autobus Terravision nebo Sit Bus Shutle, jak radíte ve Vašich odpovědích, nebo můžeme jet přímo z města Fiumicino do Říma? Děkuji moc za Vaši odpověď. Jana.

Z letiště Fiumicino jezdí autobus Cotral na EUR Magliana a měl by zajíždět do Fiumicino až téměř k moři a odtud pokračovat zpět směrem do Říma. Vystoupit musíte na zastávce Via delle Foce Micina. Od Terminálu 1 by to měla být šestá zastávka, všude ale nemusí zastavovat. Jízdenka stojí € 1,10. Od zastávky jděte ve směru jízdy autobusu a na první křižovatce u Pizza Cleopatra odbočte doprava na Via del Pesce Martello. Vaše ubytování je na křižovatce s kolmou ulicí Via delle Scuole po levé straně. K druhému ubytování jeďte ze zastávky, kde vystoupíte, až na EUR Magliana (€ 2,20), odtud metrem B na Termini a následně metrem A na Cipro. Přejděte na Via Angelo Emo, ze které jezdí autobus č. 990L a vystupte na Medaglie d' Oro/Marziale. Jízdenky si zakupte už na letišti a jízdní řády si před odletem zkontrolujte.

# 03.07.2023, 12:30.
Od 3.7. by prý měl být vstup do Pantheonu, který byl dosud zdarma, možný pouze se vstupenkou v ceně € 5,00. Nevíte, zda se tyto vstupenky dají koupit online a případně kde? Na oficiálním webu Pantheonu nabízejí pouze prohlídky s průvodcem, jejichž cena začíná na € 15,00 a na Get Your Guide za € 5,00 nabízejí pouze nějakého audioprůvodce, který se jen tváří jako vstupenka. A nevíte, zda těch € 5,00 se má platit i za dítě do 18 let? Nebo děti mají vstup do Pantheonu zdarma, jako je tomu u jiných římských památek? Mila.

U produktu na Get Your Guide je jasně napsané, co produkt obsahuje. Konkrétně tedy audio-průvodce, vstupenku (od 3. července), rezervační poplatek, příspěvek na Baziliku, sluchátka. Vy jste pravděpodobně našla jen produkt Digitální audio-průvodce, který je skutečně jen audio-průvodcem do chytrého telefonu. Bohužel i na oficiálních stránkách Pantheonu je možné rezervovat jen vstup s průvodcem (audio, živý), začínající na € 15,00. Od 3. července je součástí i vstupenka. Vstup zdarma pro děti do 18 let není u jiných římských památek obecně. Vstup zdarma mají děti do 18. let u státních muzeí a památek. Pantheon mezi ně patří. Vstupenky do Pantheonu za € 5,00 je možné zakoupit na místě nebo na odkazu, který jsme uvedli v odpovědi ze dne 05.03.2023, 20:26. Od 3. července je tam odkaz na museiitaliani.it. Podmínkou je registrace.

# 29.06.2023, 22:18.
Chtěla bych se zeptat, zda byste nám nedokázal poradit, jaká je průměrná útrata v Římě, pokud nebudeme nijak rozhazovat, ale zase si to budeme chtít pohodově užít? Jedeme začátkem července ve dvou na celé 3 dny. Den odletu a příletu nepočítám, protože nic neutratíme. Plánujeme k obědu jen tak něco do ruky, na večeři bychom si rádi zašli do restaurace. Běžná večeře, žádný luxus. Občas nějaké kafíčko ve stoje, něco dobrého po cestě apod. Budeme chodit pěšky. Na ubytování a vstupy mám rozpočet zvlášť, ale na tyto běžné útraty se nedokážeme doma shodnout. Předem moc děkuji za radu. Soňa.

Na Vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. Každý má jinou představu o stravování, skladbě potravin, nákupu věcí běžné spotřeby, nákupu dárků a suvenýrů atd. Pro představu uvádíme, jak se to v průměru pohybuje v porovnání s Prahou. V Římě jsou ceny v levné restauraci přibližně 2,5x vyšší, u fastfoodu je to jen 1,5x vyšší. Nápoje jsou obecně dražší, láhev piva 2,5x a coca-cola 1,5x. Voda je na přibližně stejné úrovni. Káva je levnější, např. cappucino lehce nad poloviční cenou. Na trhu je levnější mléko, chléb, vejce sýr i maso. Pohybuje se to mezi 45% až 65% pražských cen. Ovoce se ustálilo na 75% pražských cen, zelenina na 60% pražských cen. Ale např. rajčata stojí stejně. Cigarety jsou na 75%. Za sport zaplatíte o polovinu více až jednou tolik. Oblečení a obuv je lehce dražší. Ceny se mohou samozřejmě lišit podle lokality a typu podniku. Doporučujeme mít odpovídající hotovost a dostatečnou rezervu na platebních kartách. Na různých turistických webech najdete samozřejmě i přesné částky, je to ale hodně zavádějící, stejně jako námi výše uváděná procenta, která jsme získali z webu travelstables.com.

# 26.06.2023, 20:53.
Děkuji za odpověď. Já přemýšlím, zda uvidím při prohlídce autobusem nebo pěšky více. A nebo jsou trasy autobusem i pěšky stejné? Děkuji. Zuzana.

Trasy nejsou stejné, ale v obou případech uvidíte to nejdůležitější. Pěšky budete samozřejmě u všeho tak nějak blíž.

# 25.06.2023, 16:21.
Ráda bych navštívila Vatikánské zahrady. Vzhledem k jejich rozloze je lepší zakoupit vstupenky na prohlídku autobusem nebo je lepší jít pěšky s průvodcem? Děkuji. Zuzana.

Není to ani tak o rozloze, jako o nabízené službě. Pokud pojedete po Vatikánských zahradách Open busem, jedete po jasně dané trase a jasně daném časovém rozvrhu. K dispozici máte audio průvodce. Sedíte. Oproti tomu pěší prohlídka Vatikánských zahrad s živým průvodcem je sice také po jasně dané trase a v daném časovém rozvrhu, živý průvodce však s Vámi komunikuje, máte čas se zastavit u toho co Vás více zajímá, případně se i zeptat. Jdete po svých.

# 24.06.2023, 17:33.
Děkuji za informaci. Do Říma cestujeme toto úterý. A bydlíme kousek od Via Adreatina.

To by neměl být problém. S malou frontou počítat ale i tak musíte. Naplánujte si návštěvu co nejdříve, abyste se vyhnuli návalu turistů z turistických autobusů, který začíná přibližně od deváté hodiny ranní. Také se pokuste to nenaplánovat na čtvrtek, kdy od 9:30 probíhá mše za účasti Papeže.

# 24.06.2023, 07:06.
Budeme bydlet poblíž San Sebastiano v Římě a chtěli bychom se brzy ráno přesunout do sv. Petra a na kopuli. Městskou dopravou by to trvalo přes hodinu. Máte tip prosím na nějakou taxi službu? Tam by přesun byl rychlejší a náklady ve čtyřech asi ne tak vysoké. Na jak dlouho bývají ráno fronty, když bychom dorazili před půl osmou? Děkuji předem za informaci. Markéta.

Nevíme, kde přesně bydlíte, nicméně kousek od San Sebastiano jezdí autobus č. 218. Konkrétně po Via Adreatina a následně Via delle Sette Chiese. Zastávka je za přechodem Vicolo delle Sette Chiese ve Via delle Sette Chiese po pravé straně. Autobus Vás za 20 minut doveze na Porta San Giovanni, kde je stanice metra A. Autobus č. 218 jezdí každý den od 5:30 do 23:30 dvakrát do hodiny. Metro A Vás zaveze na Ottaviano za 15 minut. Taxi to rychleji nestihnete. Nicméně pokud chcete jet taxi, doporučujeme bílá taxi města Říma. Můžete si ho zavolat přes číslo 060609 nebo z aplikace Chiama Taxi. Délku fronty nelze odhadnout, pokaždé je jiná, a navíc ani náznakem neznáme Váš termín.

# 23.06.2023, 16:10.
Prosím o radu, jak rezervovat na webu Coopculture vstup do Kolosea pro dítě ve věku 15 let. Měla jsem za to, že úplně každý, kdo chce jít do Kolosea, musí mít předem udělanou online rezervaci na přesný den a hodinu, včetně těch, kteří mají vstup zdarma, jako jsou právě děti do 18 let. Vstupenku pro dospělého se mi na webu Coopculture zakoupit podařilo, ale nebyla tam žádná možnost, jak udělat rezervaci pro dítě. Při nákupu vstupenky tam sice byl nějaký odkaz ve smyslu kdo má nárok na vstupenku zdarma, rezervujte zde, ale ten odkaz je zřejmě neplatný, protože po kliknutí na něj mě to hodilo na úvodní stránku jejich webu, kde žádná možnost rezervovat vstup pro dítě nebyla. Co s tím? Byla nějaká změna a dítě už rezervaci předem mít nemusí? Máme jít do Kolosea obě dvě pouze s mojí vstupenkou pro dospělého a doufat, že dceru pustí dovnitř jen tak? Mila.

Od 1. května 2023 jsou v Colosseo nové podmínky pro výdej volných vstupenek. Podrobnější informace najdete v odpovědi ze dne 20.04.2023, 11:11.

# 20.06.2023, 20:07.
Tak nakonec se nám podařilo koupit pět vstupenek v pokladně u Kolosea za normální cenu € 18,00 pro dospělého a dítě zdarma, ačkoliv tam byla dlouhá fronta. Samozřejmě tam bylo spousta prodejců, kteří nabízeli vstupenku za € 50,00 pro dospělého a za € 30,00 za dítě. S přáním pěkného dne Jana.

Děkujeme za informace.

# 17.06.2023, 17:05.
Řehůřkovi, moc vám chci poděkovat. Právě jsem dočetla spoustu stránek, kde radíte cestovatelům ohledně Říma, památek a všeho důležitého. Dávám dohromady itinerář a prozatím jsme rozhodnuté vstávat prostě brzy a třeba Vatikánská muzea a kapli zvládnout bez agentur. Vše je vyprodané. Tím, že nelpíme na Koloseu, tak by to mohlo vyjít. Doufám, že se to podaří i přes ty davy lidí. Je to tak, že si stoupnu do fronty brzy ráno a čekat ve frontě, až otevřou pokladu a hned pak jdeme jako první dovnitř? Moje prosba se týká dopravy z letiště Fiumicino. Náš přílet je až ve 23 hodin. Jaká bude nejjednodušší cesta na adresu Via Varese 31? Moc děkuji. Ali.

Ve Vatikánských muzeích to tak funguje. Pokud nebudete mít rezervaci, stoupnete si do fronty na vstupenky a po jejich zakoupení jdete přímo na prohlídku. Pokud budete první, jdete první. Adresa Vašeho ubytování je v blízkosti Termini. Musíte se tedy dostat na Termini. Ve 23:53 Vám tam jede vlak Leonardo Express, půl hodiny po půlnoci Vám tam jede autobus Terravision. Na severní straně nádražní haly vede Via Marsala, po které se vydejte doprava a následně doleva po Via Castro Pretorio. Druhá ulice vlevo je Via Varese, Vaše ubytování je po levé straně.

# 12.06.2023, 22:14.
Dokážete poradit, kde nejlépe zaparkovat s osobním automobilem - dieslem Euro 4 - na bezpečném parkovišti u stanice metra? Budeme přijíždět ze severu. Děkuji. Jan.

V Římě je systém parkovišť P+R. Mapu a podrobné informace najdete na ATAC. Tato parkoviště jsou otevřená v době provozu metra a cena je většinou € 1,50 za 12 hodin a € 2,50 za 16 hodin. Vhodným parkovištěm na severu Říma je např. Jonio u metra B1 s kapacitou 252 míst. Najdete ho na Via Gran Paradiso 32. Velkokapacitní parkoviště na severovýchodě je Ponte Mammolo 1 s kacitou 1317 parkovacích míst, najdete ho na Via delle Messi d'Oro 169. Nicméně podívejte na výše uvedené stránky a vyberte si parkoviště podle Vaší trasy.

# 11.06.2023, 13:27.
Měla bych dotaz. Koupili jsme si na poslední chvíli zájezd do Itálie do Říma, ale žel všechny vstupenky do konce června jsou vyprodané. Dívala jsem se na portál, který doporučujete a je tam všechno vyprodané, tj. nedá se udělat rezervace. Znamená to tedy, že máme smůlu a nebo je nějaká možnost koupit vstupenky na místě? Např. když si vystojíme frontu. Případně nevíte o nějakém portálu, kde lidi třeba prodávají vstupenky, které třeba zakoupili omylem na chybné datum, nebo třeba z důvodu zrušení dovolené? Moc děkuji. Hezký den. B.

Znamená to skutečně, že máte smůlu. Poptávka je v současné době větší než nabídka. Nicméně částečné řešení tady je a i na našich stránkách je zmiňované. Vatikánská muzea, jejichž součástí je Sixtinská kaple, umožňují si stoupnout do fronty a vystát ji na vstupenky. Doporučujeme tam jít brzy ráno. Colosseo a Galeria Borghese mají povinnou rezervaci. Jak funguje uvolňování časových slotů je vysvětleno v odpovědi ze dne 25.04.2023, 10:38. Máme zpětnou vazbu od našich čtenářů, že byli úspěšní. O portálu na prodej nevyužitých vstupenek nevíme a i kdy byl, nedoporučovali bychom takový nákup.

# 06.06.2023, 21:46.
Je možnost zakoupit vstupenky do Kolosea až na místě u pokladny? Předem moc děkuji za odpověď. Jana.

Rezervace vstupu do Colosseo je povinná. Je možné ji udělat online přes Coopculture nebo Get Your Guide s českým prostředím. Vstupenky by mělo být možné zakoupit s rezervací na pokladně na Piazza Colosseo, nicméně volné termíny jsou shodné jako na Coopculture. Vzhledem k tomu, že je v současné době větší poptávka než nabídka, s velkou pravděpodobností nebude k dispozici Vámi požadovaný termín. Jinou variantu, než online rezervaci nedoporučujeme.

# 06.06.2023, 12:54.
Měla bych na Vás dotaz. Dvě maminky mají záměr 30.8. navštívit s dětmi ve věku 14 let Řím. Chtěla bych se zeptat, jak je to se vstupem na kopuli Baziliky sv. Petra. Zda je nutné si ji dopředu zakoupit, většinou je společně s prohlídkou samotné Baziliky, která dle mých informací je však zdarma. Někde jsem zaznamenala, že je možné vystoupat na kopuli po zaplacení výtahu. Jak to tedy je? Následně bychom chtěli navstívit Sixtínskou kapli. Budeme mít zakoupené lístky spolu se vstupenkou do muzeí. Jen mi přijde jaksi zbytečné platit vstupenku kolem 1000,- Kč za kopuli, když výtah by měl stát přibližně € 8,00? Můžete prosím sdělit, jak to tedy je? Máme myšlenku, že navštívíme Baziliku, následně kopuli a potom půjdeme do Sixtínské kaple, kam budeme mít již dopředu zakoupenou vstupenku. Vstup do Vatikánu je zpoplatněný? Myšleno, zda se k Bazilice dostanu bez vstupenky do ní? Děkuji za reakci. Jana.

Na všechny Vaše otázky jsme už odpovídali v předchozích odpovědích. Vstup do Vatikánu není zpoplatněný. Vstup do kopule je samostatně zpoplatněný. Vstup s výjezdem na terasu stojí € 10,00. Potom můžete pokračovat už pěšky po 320 schodech nahoru. Vstup bez výtahu s výstupem po 551 schodech stojí € 8,00. Samostatný výstup (nebo výjezd) se dopředu nekupuje, pouze v rámci balíčků s průvodcem. Vstupenku si koupíte až na místě. Vstup do Baziliky je zdarma. Sixtinská kaple je součástí Vatikánských muzeí - na konci prohlídky. Budete muset do těchto muzeí vstoupit z Viale Vaticano a na konci prohlídky dojdete do Sixtinské kaple.

# 04.06.2023, 08:11.
Můj dotaz se týká společnosti Coopculture, přes kterou jsem zakoupila Roma Pass na tři dny společně s rezervací do Colossea na 6.6. Na pokladně u něj mi odmítli vydat pasy v sobotu 3.6. s tím, že máme přijít až v pondělí. Roma Pass jsme ale chtěli využít již dříve na druhou památku a také na dopravu. Ve středu odlétáme, od pondělí to tedy pro nás nemá úplně využití. S ohledem na to, že zde o společnosti píšete, doufám, že máte zkušenosti, jak to vyřešit. Na jejich e-mail jsem psala, dostala jsem jen odpověď, že máme Roma Pass a vstupenky vyzvednout u Titova oblouku, dále již bohužel bez odpovědi. Dá se toto nějak řešit? Mám obavu, abychom Roma Pass a lístky nakonec vůbec dostali. Moc děkuji za informaci. Martina.

Neznáme přesné informace o Vašem nákupu, uvedených datech apod. Na Coopculture odkazujeme vždy v souvislosti se vstupem do Colosseo. Jedná se o oficiální rezervační kanál a jediný pro rezervaci vstupu s Roma Pass. Nicméně pro nákup Roma Pass vždy doporučujeme Get Your Guide, kde je možné vyzvednout Roma Pass na oficiálních PIT, konkrétní zvolíte dle Vaší preference. Takto zakoupený Roma Pass není vázaný na další podmínky. Pokud víme, tak nákup Roma Pass u Coopculture je Vázaný na rezervaci vstupního slotu do Colossea. Při tomto typu nákupu se vytvoří účtenka včetně Roma Pass a rezervace. Pro vstup je v tomto případě nutné použít Roma Pass, který je nutné si vyzvednout před vstupem do památky v uvedené pokladně, která je v tomto případě jediná. Rozdíl oproti standardnímu Roma Pass je v tom, že u tohoto se předpokládá vstup zdarma, kdežto u standardního je volba na Vás, zda půjdete a zarezervujete Colosseo pro vstup zdarma nebo se slevou. Bohužel Vám poradit neumíme. Pokud Vám nevydají Roma Pass na uvedené pokladně, jinde Vám tento Roma Pass nevydají. Doporučujeme si pročíst obdržené informace, kde jsou určitě přesné podmínky vyzvednutí uvedené.

# 02.06.2023, 12:04.
Moc vám děkuji za pomoc. Měl byste prosím nějaké doporučení na konkrétní muzeum, které bychom neměli minout v tom velkém množství? Děkuji. Andrea.

Vatikánská muzea (nevztahuje se na ně první neděle v měsíci zdarma), Galeria Borghese, Castel Sant' Angelo, ...

# 02.06.2023, 11:11.
Jak je prosím možné se dopravit z Vatikánu na adresu Via Scire 14? Děkuji. Petra.

Přejděte na stanici metra A Ottaviano. Dostanete se tam z Piazza Risorgimento po Via Ottaviano. Odtud pokračujte metrem A na Termini a následně metrem B1 na Libia. Jděte po Viale Libia ke křižovatce s Via Lago Tana. Tady odbočte doprava a jděte po jmenované ulici, na kterou navazuje Via Migiurtinia. Ta Vás dovede na náměstí Piazza Elio Callistio. Z protilehlého rohu náměstí vychází Via Scire. Vaše adresa je po levé straně. Můžete jít také z vatikánského náměstí po Via della Concilazione k parku u Castel Sant' Angelo. Vlevo je zastávka autobusu č. 62. Jeďte směr Stazione Tiburtina a vystupte na zastávce Porta Pia. Tady přestupte na autobus č. 60 směr Pugliese. Vystupte na zastávce Batteria Nomentana. Po přechodu přejděte na druhou stranu Via Nomentana a pokračujte po kolmé Via Dessie. Dovede Vás na náměstí Piazza Amba Alagi, ze kterého po levé straně vychází Via Scire. Vaše ubytování je po pravé straně. Oba uvedené autobusy jezdí každý den od 5:30 do půlnoci.

# 01.06.2023, 23:08.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do našeho ubytování na Via Edoardo Jenner 8? Jak moc dopředu je asi třeba jet autobusem z centra na letiště při cestě zpět, když odlétáme z Říma ve 13:15 hodin? Je někde soupis muzeí a památek, které jsou 4.6. zdarma? Moc děkuji za pomoc. Andrea.

Z letiště doporučujeme jet vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere. Jízdenka stojí € 8,00. Koupíte ji v odjezdové hale v automatu nebo na pokladně. Z náměstíčka před nádražní budovou přejděte na Circonvallazione Gianicolense a vydejte se po ní doleva, kde je zastávka autobusu 8BUS nebo H. Jeďte směr Gianicolense / Casaletto a vystupte na zastávce San Giovanni di Dio. Jízdenka BIT stojí € 1,50 a koupíte ji v automatu na náměstíčku před nádražní budovou. Po vystoupení z autobusu přejděte po přechodu doleva na druhou stranu ulice, potom hned po přechodu doprava a vydejte se po ulici vlevo. Je to Via Edoardo Jenner. Vaše ubytování je po pravé straně. V současné době se doporučuje být na letišti 2 až 3 hodiny před odletem. Cesta autobusem trvá 10 minut, cesta vlakem půl hodiny. Seznam státních muzeí v Římě najdete na stránkách Ministero della Cultura.

# 31.05.2023, 21:52.
Dne 4.6.2023, což je první neděle v měsíci, bychom chtěli navštívit Koloseum, Forum Romanum a Palatin. To by zřejmě mělo být zdarma, ale nemohu se dopátrat, zda budeme moci vstoupit bez jakéhokoliv vstupenky, či si ji někde musíme rezervovat a když ano, kde se vstupenky vyzvedávají. Mohl byste mi prosím na toto odpovědět? Děkuji. Lenka.

Viz naše odpověď ze dne 09.03.2023, 11:58.

# 31.05.2023, 08:42.
Bylo by možné získat informaci ohledně noční dopravy na letiště Fiumicino? Letadlo nám odlétá v ranních hodínách v 6:30 a noční provoz v Římě je velmi omezený. Potřebovali bychom se dostat ze stanice San Pietro na letiště Fiumicino. Ubytování máme na Velehradě. Děkuji. Irma.

Budete muset přejít po Via delle Fornaci k Vatikánu. Po levé straně na Via di Porta Cavalleggieri je zastávka nočního autobusu Cavalleggieri / S. Pietro. Jeďte linkou n46 nebo n98 směr Termini a vystupte na Termini. Oba jezdí každý den, dva spoje do hodiny. Z Termini jezdí noční autobusy Cotral na letiště Fiumicino. Jezdí každý den v 1:35, 2:34, 3:35 a 4:35. Řešením může být samozřejmě i taxi.

# 29.05.2023, 12:35.
Je nějaké omezení pro návštěvu Vatikánu v neděli, pokud nechceme jít do muzeí? Děkuji. Petra.

V neděli jsou vždy zavřené Vatikánské zahrady a Necropoli della Via Triumphalis. Kromě poslední neděle v měsíci i Vatikánská muzea a tedy i Sixtinská kaple. Náměstí a Bazilika jsou vždy otevřené. Drobné omezení může být z důvodu mší apod. Také počítejte na náměstí s větší koncentrací lidí kolem 12:00, kdy každou neděli promlouvá papež František předpolední modlitbou Regina Caeli.

# 24.05.2023, 20:24.
Mohl bych poprosit o informaci, jak se dá nejlépe dostat z Rimini do Říma? V létě budeme letecky v Rimini a chtěli bychom navštívit i Řím. Děkuji. Roman.

Nejlépe se z Rimini do Říma dostanete vlakem Trenitalia. Většina spojů je s přestupem v Bologna. Jedná se o rychlíky Frecciarossa, do Říma Vás i s přestupem zavezou za 3,5 až 4 hodiny. Odpovídá tomu i cena € 97,00. Jeden spoj jede přímo bez přestupu v 6:52 a v Římě je v 11:00. Jízdenka stojí od € 29,90 (mění se časem, doporučujeme nákup online). Nejlevněji se tam dostanete regionálním vlakem s přestupem ve Falconara Marittima, cena je € 28,75, ale čas 5 až 6 hodin. Flixbus Vás tam zaveze od € 23,98 za 8 až 9 hodin a Bonellibus od € 42,00 za 6 hodin. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z výše uvedeného vyplývá, že to není výlet na jeden den. Ubytování najdete na Booking. Řešením může být také cestovat přes noc.

# 24.05.2023, 19:19.
Pane Řehůřku, příští týden letíme do Říma a potřebovali bychom se z letiště Fiumicino dostat na ulici Via di S. Ignazio, kousek od Pantheonu. Mapy nám ukazují, že bychom měli jet vlakem na nádraží Roma Trastevere a následně přestoupit na autobus, který je označený jako 8BUS ve směru Astalli / Venezia. Případně bychom mohli dojet na nádraží Roma Termini a následně autobusem č. 64 se dostat na zastávku Plebiscito. Dávají tyto trasy prosím smysl? Nejsem si jistý, jak moc je v tomto Google spolehlivý. Současně bych si chtěl jen potvrdit, že lístek na vlak koupím buď v hale nebo online, ale co následně lístek na autobus? Je nutné také koupit dopředu případně stačí v autobuse? Ještě rychlý dotaz k vstupům zdarma do Kolosea každou první neděli v měsíci. Chápu, že je nutné jej vyzvednout osobně na adrese, kterou jste zde zmiňoval, ale lístek musí být vyzvednutý v neděli? Nemohu se pro něj zastavit například už o den dříve? Moc děkuji. S pozdravem Michal.

Kombinace vlaku a 8BUS je vhodné a rychlé řešení. Vlak Trenitalia FL1 jede na Trastevere 27 minut a jízdenka stojí € 8,00. Autobus ATAC 8BUS jede na Astali / Venezia přibližně 20 minut a jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete samozřejmě použít i vícedenní jízdenky nebo . Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenku na vlak koupíte v odjezdové hale na pokladně nebo v automatu. Nemá smysl ji kupovat online. Jízdenku BIT na městskou dopravu koupíte v automatu na Piazzale Flavio Biondo před nádražím Trastevere. Volnou vstupenku do Colosseo první neděli v měsíci je možné vyzvednout pouze v den platnosti, tj. v neděli.

# 24.05.2023, 11:29.
Děkuji moc, že jste se ozval. Kartu se mi podařilo vrátit. Opravdu jsem počítala, že díky ní budeme mít rezervaci do Vatikánských muzeí jistou. Každopádně, již se mi podařilo koupit vstupenky do muzeí s jízdou minibusem po vatikánských zahradách za € 47,00 pro jednoho. Tak doufám, že to klapne a uvidíme, jak muzea a sály, tak Sixtinskou kapli. Děkuji moc za vaši ochotu a pomoc. Hezký den. Marie.

Děkujeme Vám za zprávu.

# 24.05.2023, 07:58.
Mala by som otázku ohľadom návštevy Castel Sant' Angelo. Vstupenky som rezervovala cez ticketone.it na 1.6.2023. Nebolo možné rezervovať na presný čas a vstupenky majú časové rozpätie od 9:00 do 19:30 hodín. Ako to v takomto prípade funguje? Kedy prídeme, môžeme ísť dnu? Alebo je nutná rezervácia presného času na mieste? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Ivana.

Rezervace je na konkrétní den. Vstupenku obdržíte, když se v pokladně Castel Sant' Angelo prokážete voucherem. Vstupenku můžete použít během provozní doby v době od 9:00 do 19:30.

# 22.05.2023, 19:56.
Koupila jsem Omnia Card v domnění, že budu mít vstup do Vatikánu zdarma ve vybraném termínu od 31.5 do 2.6. Bohužel, zdá se, že to tak není a všechny termíny jsou plné. Je možné vystát frontu přímo a díky Omnia Card mít vstup zdarma nebo alespoň slevu? Případně je možné kartu vrátit, zrušit její koupi? Jak prosím? Děkuji. Marie.

Do Baziliky je vždy vstup zdarma, do Vatikánských muzeí jen poslední neděli v měsíci. Jinak vždy platíte nějakou cenu, v tomto případě je ta úhrada za vstup v ceně . Rezervace termínů pro přeskočení fronty probíhá během nákupu Omnia Card nebo přes Omnia Vatican Rome - Prenota. Rezervaci lze také provést v kanceláři ORP při vyzvednutí karty, v aplikaci nebo e-mailem. Pokud však budou obsazené termíny, zřejmě v žádném z případů neuspějete. Omnia Card je možné ještě vrátit 24 hodin před zadaným datem bez udání důvodu a s plným vrácením peněz. To ale platí pro nákup přes Get Your Guide, viz odkaz výše. Karty zakoupené na stránkách provozovatele nelze vrátit. Pokud jste si však karty zakoupila s dostatečným předstihem, můžete napsat na kontaktní e-mail s žádostí o vrácení, je možné že Vám vyhoví. Frontu si samozřejmě vystát můžete. Neměla byste nic doplácet.

# 19.05.2023, 18:14.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte mám jednu otázku. Našla som, že prvú nedeľu v mesiaci sú v Ríme všetky historické pamiatky a múzea zadarmo, je to pravda? Pretože akorát v tu nedeľu 4.6. tam budeme, takže či vieme ísť v tú nedeľu všade zadarmo alebo nie. Ďakujem vopred za odpoveď. Veronika.

Týká se to italských státních muzeí a památek. Nezapomeňte, že Vatikán je samostatný stát, takže toho se to netýká. Týká se to i římských městských muzeí. Některá městská muzea jsou zdarma trvale - Museo Bilotti, Museo Barracco, Museo Napoleonico, Museo Canonica, Museo della Repubblica Romana, Museo delle Mura, Casal de' Pazzi, Villa di Massenzio. Nezpomeňte, že např. v Colosseo si musíte vyzvednout volnou vstupenku na pokladně.

# 19.05.2023, 09:18.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit, jak se dostat z letiště Fiumicino do čtvrti Escuilino na Via Cairoli, pokud nechci z ekonomických důvodů použít vlak Leonardo Express? Jsme jeden dospělý a dvě děti ve věku 15 a 17 let. A také přemýšlím nad možností podívat se případně k moři do Lido di Ostia. Prosím, poraďte, jak tam nejlépe jet. Moc děkuji. Miroslava.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini. Zaveze Vás na Via Giovanni Giolitti, po které se vydáte kolem nádraží Termini k ústí Via Cairoli právě z této ulice. Ze zastávky je to přibližně 600 m. Pokud budete mít nějakou vícedenní jízdenku, můžete popojet metrem A na Vittorio Emanuelle, odkud se k Via Cairoli dostanete po Via Conte Verde. Podle toho, v jaké části ulice máte ubytování, se vydejte doprava nebo doleva. Do Lido di Ostia se dostanete z Termini nebo Vittorio Emanuelle. Odtud jeďte metrem A na Termini, z Termini Metrem B na Piramide. Z Piramide přejděte průchodem na stanici městského vlaku Porta San Paolo, odkud pokračujte městským vlakem do Lido di Ostia. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy použít standardní jízdenky.

# 18.05.2023, 14:16.
Ideme s priateľom do Ríma od 3.6. do 6.6. a chceli sme si kúpiť Roma Pass, ale keď som pozerala rezervácie, tak už žiadne nie sú. Teda ak som pozerala správne. Dá sa ísť s Roma Passom aj priamo cez pokladňu pred Koloseom, aj keby sme si počkali v rade? Nerozumiem tým pravidlám na stránke Roma Pass. Za odpoveď ďakujem. Veronika.

Do Colosseo je povinná rezervace i s . Cena rezervace je € 2,00. Do Colosseo nemůžete bez rezervace a také do Colosseo nemůžete bez Roma Pass s rezervací pro vstup s Roma Pass. Rezervace se provádějí přes Coopculture. Je tam přímo k tomu určený produkt s Roma Pass v ceně a s Roma Pass se slevou. Doporučujeme se přečíst naši odpověď ze dne 25.04.2023, 10:38. Nám se v této chvíli vstup do Colosseo s Roma Pass podařilo vložit do košíku. Rezervaci můžete realizovat ještě před nákupem Roma Pass až následně se rozhodnout pro jeho nákup, v okamžiku kdy se Vám rezervace podaří.

# 18.05.2023, 06:52.
Děkuji moc za odpověď. Ještě se zeptám. Autobus č. 246 na Cornelia, případně autobus 087 na zastávku vlaku Roma Aurelia a vlakem z Roma Aurelia na Termini jsou také zahrnuté v např. v třídenním pasu? Případně kolik stoji jednorázová jizdenka autobusem od ubytování na Cornelia? Děkuji za Vaše služby a odpovědi. Sandra.

Tyto autobusy jezdí v městském pásmu Metrebus Roma, ve kterém můžete využít i třídenní jízdenku Roma 72H. Jízdenku můžete využít na autobusy, tramvaje, trolejbusy, autobusy Cotral v městském pásmu (ne z letiště na zastávku u ubytování), metro, regionální vlaky Trenitalia v městském pásmu (tedy i z Roma Aurelia na Termini) ve 2. třídě, městské vlaky (Roma - Lido, Termini - Centocelle, Roma - Viterbo v městském pásmu) a autobusové linky 520 a 720 z letiště Ciampino. Jednorázova jízdenka BIT stojí € 1,50 a můžete s ní cestovat z ubytování na stanici metra Cornelia a dále pokračovat metrem do cílové stanice. Je přestupní, její platnost je 100 minut a v metru ji můžete použít jen jednou, dokud neprojdete ven turnikety. Můžete tedy např. na Termini přestoupit z linky A na linku B.

# 17.05.2023, 08:27.
Moc děkuji za obsáhlou odpověď. Znamená to tedy, že den předem, tj. 1.6. bude možné bez problémů projít od Kolosea po Via Imperiali na Altare a Kapitol? Nebude zde nějaká uzavírka kvůli přípravám slavností? Ještě jednou děkuji. S pozdravem Jana.

Víme, jak to bylo v loňském roce. Ráno 2. června v 5:00 začaly uzavírky na trase vojenské přehlídky. Pokud tomu bude stejně jako loni, potom by 1. června měla být Via Imperiali průchozí.

# 16.05.2023, 18:47.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit s cestou z letiště Fiumicino do ubytování v ulici Via del Ponte delle Sette Miglia? Na letišti přistaneme v sobotu v 19:30 hodin. Moc děkuji za odpověď. Martina.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini. Odtud pokračujte metrem A směr Anagnina a vystupte na konečné. Přejděte na autobusový terminál ATAC a pokračujte autobusem č. 047 na zastávku Ponte Sette Miglia / Florian, která je na Via del Ponte delle Sette Miglia. Podle ubytování můžete vystoupit o zastávku dřív nebo později. Jízdenka BIT na metro a autobus stojí € 1,50. Její platnost je 100 minut. Můžete ale použít i jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Autobus č. 047 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci, metro A od 5:30 do 21:00, v pátek a v sobotu do 1:30. Od neděle do pátku jezdí mimo provozní dobu metra po jeho trase noční autobus mA.

# 16.05.2023, 11:01.
Vím, že 2.6. bude na Via dei Fori Imperiali probíhat vojenská přehlídka u příležitosti svátku. Ráda bych věděla, zda budou nějaká omezení pro turisty i den nebo dva před tímto svátkem? Velice Vám děkuji za odpověď. Jana.

Dotkne se to archeologického parku Colosseo / Foro Romano e Palatino / Fori Imperiali. Dne 2.6.2023 je sem vstup zdarma a do Colosseo se neprovádějí rezervace. Volné vstupenky je možné vyzvednout na pokladně Tempio di Venere e Roma na Piazza del Colosseo. Svátek se dotkne i dopravy, kdy platí jízdní řády pro neděli a svátek. Uzavírka pro pozemní dopravu bude pro Via dei Fori Imperiali a přilehlé ulice. V loňském roce byla uzavřená i stanice Colosseo. Uzavírky probíhaly od 5:00 do 13:30. Colosseo bylo otevřené od 13:30, podle našich informací tomu tak bude i letos. A samozřejmě plno lidí.

# 15.05.2023, 19:43.
Jedeme na tento víkend do Říma a náš cíl je hlavně Vatikán - Vatikánská muzea, kaple apod. Zvažujeme zakoupit Omnia + Roma Pass - 72H, ale nikde jsem nevyčetla, zda s tímto pasem máme opravdu zaručený přednostní vstup do Vatikánských muzeí. Platí, že bychom s tímto pasem frontu mohli přeskočit a nebo je možné, že by rezervace i na tento pas byla vyprodaná? V jednom z vašich příspěvků jsem četla, že rezervace pro Omnia Card se dělá na odkaze: omniavaticanrome.org a zde jsou všechny termíny pro květen, my potřebujeme 22.5., vyprodané. Znamená to tedy, že ani s Omnia kartou bychom se dopředu nedostali a nemá tedy smysl ji kupovat? A nebo je pro tyto karty nějaký zvláštní rezervační systém? Děkuji mnohokrát. Anna.

Rezervace s se dělá během procesu nákupu online, i v kanceláři ORP. Po zakoupení na uvedeném linku Omnia Vatican Rome / Prenota je rezervační systém právě pro vstup s Omnia kartou. Standardní rezervace se dělají přes Musei Vaticani se současným nákupem vstupenky. Bohužel rezervace pro Vaše datum je nedostupná. Pokud se chcete do Vatikánských muzeí s rezervací dostat, musíte volit jiný produkt mimo Omnia Card. Např. Řím: Vatikánská muzea, prohlídka Sixtinské kaple a vstup do baziliky. A nebo si stoupnout do fronty a jít bez rezervace.

# 15.05.2023, 19:05.
Dne 19.5. večer bychom rádi jeli jedním z posledních večerních vlaků na letiště Fiumicino. Dá se koupit lístek na zastávce Trastevere? Budeme ten den ve Vatikánu, tak tato zastávka nám přijde, že je nejblíž. Je tam automat nebo si máme koupit lístky raději dopředu? A pokud si koupíme jakýkoliv lístek na vlak s přesným časem na stránce Trenitalia, pojedeme z Fiumicino Aeroporto do Roma Tuscolana vlakem za € 8,00, tak musíme jet přímo v ten čas, že? Nelze jet pozdějším vlakem třeba kdybychom ho nestihli? Děkuji za odpověď. Markéta.

Stanice Trastevere je vybavena pokladnou i automatem na jízdenky. Pokladna je otevřená v pracovní dny, tedy i v pátek, ale ve Vašem čase bude zavřená, proto se budete muset spolehnout na automat. Nejblíž Vatikánu je zastávka San Pietro. Odtud můžete jet na Trastevere a tady přestoupit na vlak na letiště Fiumicino. Jízdenka je přestupní a za € 8,00 platí i ze San Pietro na letiště Fiumicino. Ve stanici San Pietro je automat. Informace o platnosti jízdenek v regionálních vlacích jsou uvedené v odpovědi ze dne 17.04.2023, 07:44. Je tam i odkaz na přepravní podmínky. Online zakoupené jízdenky se neověřují. Jako datum a čas ověření se počítá datum a čas spoje uvedeného na jízdence.

# 15.05.2023, 14:35.
Pane Řehůřku, velice děkuji za cenné informace. Mohl byste nám ještě poradit nejlepší cestu z a na letiště Fiumicino do a z Lido di Ostia? Budeme ubytovaní v blízkosti železniční stanice Lido di Ostia Centro, v ulici Via delle Gondole 109. Děkuji a přeji příjemný den. Magdalena.

Z letiště Fiumicino na Piazza della Stazione v Lido di Ostia jezdí autobus Cotral. Jízdenka tam stojí € 1,10, zpět € 1,30. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 15.05.2023, 08:25.
Chtěla bych vzít přítele na jeho narozeniny na výlet do Benátek. Přemýšlím, zda je lepší jet autem, případně letecky. Ráda bych v rámci cesty navštívila i Řím, Pompeje, Vesuv. Od Benátek je to do Říma dlouhá cesta. Vůbec si nedovedu představit, jak by se to dalo udělat tak, abychom to vše stihli za 4 dny. Na Slevomatu je spoustu nabídek, kdy se dá koupit letenka včetně ubytování do Benátek, případně Říma, ale nezahrnuje to vstup do památek. Otázka prosím zní, zda byste doporučovali jet v jeden termín do Benátek a někdy příště do Říma, nebo je nějaká reálná šance zvládnout obojí? Cestu plánuji v termínu od 25. do 29.5.2023. Autem jet není problém, ale je to opravdu dálka, proto zvažuji letenky, ale netuším, zda se dá dostat z Benátek do Říma. Předem velmi děkuji za odpověď. Nikol.

Na to Vám asi přesnou odpověď nedáme. Obě města jsou natolik nasycena památkami, že si je důkladně neprohlédnete ani za týden, natožpak za den nebo několik dnů. Nicméně pokud byste chtěla navštívit obě města, potom doporučujeme si ponechat na Benátky jeden den a na Řím dva dny. Vesuv a Pompeje bychom z toho vynechali. Takové krátké seznámení se vším včetně Pompejí a Vesuvu je možné pouze autem. Mezi Benátkami a Římem se jednoduše přepravíte vlakem Trenitalia. Přímé spoje Vás tam dopraví přibližně za 4 hodiny a jízdenka stojí € 99,00. Je možné se tam přepravit i za poloviční cenu nočním Inter City Notte 770. Cesta trvá 7,5 hodiny, což ale při odjezdu ve 23:05 a příjezdu v 6:35 nemusí být problém. Navíc ušetříte i za jedno ubytování. Autem Vás to vyjde v Rakousku na desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, případně podle trasy ještě na € 13,50 za průjezd tauernskými tunely. Mýtné do Benátek Vás vyjde na € 18,30 a z Benátek do Říma na € 39,70. To samé při cestě zpět. Jízdenky záleží na času příletu a odletu, ubytování doporučujeme hledat přes Booking a vstupenky přes Get Your Guide.

# 14.05.2023, 20:32.
Bydlíme v Hotelu Boomerang Roma. Zajímá mě, zda máte zkušenost s autobusem z letiště, který jede na zastávku Via Aurelia / Colle Aurelia. Zda se musí kupovat předem a přes jakou společnost nebo zda se kupuje lístek u řidiče a kolik stojí? Nebo zda doporučíte jiný lepší spoj, prosím? Současně, jak jsou tyhle spoje spolehlivé a ohledem na zpoždění? Dále bych se chtěla zeptat, zda se nám s ohledem na vzdálenost vyplatí koupit nějaký MHD Pass nebo jezdit přes Trenitalia ze zastávky Aurelia na Termini nebo S. Pietro? Další dotaz mám ohledně nějaké veřejné pláže, na kterou se dá dostat relativně snadno a za krátký čas. Děkuji moc za pomoc. Sandra.

Jedná se o linku společnosti Cotral směr Cornelia. Jízdenky se kupují u prodejců, na letišti Fiumicino jsou celkem čtyři, např. Chef Express nebo Gelmar. Jízdenka stojí € 3,40. U řidiče ji můžete koupit také, zaplatíte však paušálně € 7,00. Oficiálně se zastávka jmenuje GRA-Uscita 1 Aurelia, č. 217. Zastávka je na znamení. Lepší spoj z letiště k Vašemu hotelu spíše neznáme, kromě kombinace vlaku Trenitalia FL1 a FL5 na Aurelia a odtud autobusem č. 246. Co se zpoždění týče, těžko ho odhadovat. Vzhledem k obrovskému množství zastávek tady určitá pravděpodobnost je. Nějaká vícedenní jízdenka se Vám určitě vyplatí. Nevyužijete ji ale na cestu z letiště nebo na letiště. Kousek od hotelu Vám jezdí autobus č. 246, který Vás zaveze na Cornelia, odkud už se můžete do centra Říma dostávat metrem. K plážím v Lido di Ostia se jednoduše dostanete zmiňovaným vlakem FL5 na Ostiense. Stanice je průchodem propojena se stanicí vlaku do Lido. Oběma vlaky máte možnost jet s jízdenkou na městskou dopravu.

# 14.05.2023, 19:49.
Chci se zeptat, na jakých pokladnách jsou první neděli v měsíci k dispozici vstupenky do Colossea? Chápu správně, že rezervace není možná. Dívala jsem se, že do 14.6. je plno. Chceme tedy zkusit štěstí, přivstat si a podívat se tam tímto způsobem, tak abychom čekali správně. Děkuji za odpověď. Sandra.

Vstupenky je možné vyzvednout na pokladně na Piazza del Colosseo. Aktuální informace najdete v článku Domeniche gratuite al Parco archeologico del Colosseo.

# 10.05.2023, 19:33.
Pán Rehúrek, do Ríma priletíme dňa 12.6.2023 okolo 19:00 hodín na letisko Ciampino. Rada by som Vás poprosila o radu, ako sa najlepšie dostaneme na ubytovanie na ulici 23 Via Domenico Millelire piano 1, Trionfale, 00136 Rím, Taliansko. Ďakujem. Jarmila.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta' a odtud pokračujte metrem A na Cipro. Vše zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Je platná 100 minut a cesta by měla trvat něco kolem hodiny. Můžete samozřejmě použít i další jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, týdenní CIS nebo . Ze stanice Cipro pokračujte pěšky po Via Cipro tak, že stanici s prosklenými střeními oblouky budete mít po levé straně. Na třetí křižovatce odbočte doleva na Via Domenico Millelire. Vaše ubytování je za další křižovatkou po pravé straně. Autobus č. 520 jezdí každý den od 5:30 do 23:30, metro A od 5:30 do 21:00, v pátek a v sobotu do 1:30. V době mimo provoz metra jezdí po jeho trase noční linka mA.

# 10.05.2023, 12:45.
Moc děkuji. Dívala jsem se, že děti do 12 let mají vstup do Kolosea zdarma. Jen nemohu nikde najít, jakou vstupenku mám dát do košíku. Poradíte mi s tím prosím? Petra.

Vstup zdarma do italských státních muzeí a památek mají děti do 18. let, tedy i do Colosseo. Od 1. května 2023 jsou v Colosseo nové podmínky pro výdej volných vstupenek. Podrobnější informace najdete v odpovědi ze dne 20.04.2023, 11:11.

# 09.05.2023, 21:45.
Pane Řehůřku, mnohokrát děkuji za vyčerpávající informace. Pokud jsem dobře pročítala Vaše doporučení, je lepší zakoupit si jízdenku z letiště do Termini již předem. Jízdenky jsem si na určitý čas zakoupila. Chápu dobře, že když autobus v danou dobu nestihneme, je možné jet následujícím volným autobusem v daný den? Děkuji. Martina.

V případě zpoždění letu platí jízdenky na následující autobusy ve stejný den. Jako první nastupují vždy cestující s rezervací na konkrétní spoj. Doporučujeme být na zastávce minimálně 15 minut před odjezdem. Platí to pro i .

# 09.05.2023, 19:57.
Moc děkuji za odpověď. Po vytrvalém celodenním sledování termínů a několika neúspěšných pokusech, kdy během rezervace najednou skočilo vybrané do režimu nedostupné, se nakonec poštěstilo uskutečnit nákup. Takže doporučuji nevzdávat, neustále obnovovat prohlížeč a trpělivě kontrolovat dostupnost během celého dne. Odpověď můžete zařadit k Vaší, ať ostatní neztrácí naději se systémem Coopculture. Jinak mimo sezónu jsem kupovala vstupy do Colossea úplně bez problému. Ještě jednou děkuji. Monika.

Děkujeme Vám za zprávu.

# 09.05.2023, 13:58.
Mám dotaz ohledně vstupenek do Kolosea na letošní červen. Přes rezervační systém Coopculture je to už v tuto chvíli beznadějné. Je možné to nechat osudu a prostě se ráno postavit do fronty a koupit lístek na místě? Jsou v tu chvíli vstupenky v nějakém počtu k dispozici pro příchozí návštěvníky přímo v daný den? Monika.

Do Colosseo jsou povinné rezervace. Na místě na poslední chvíli už nic nevyřešíte, maximálně si zarezervujete nějaký další vzdálený termín. Doporučujeme se řídit odpovědí ze dne 25.04.2023, 10:38. nebo se vstupenku pokusit zakoupit přes Get Your Guide, třebas i v nějaké jiné variantě, např. s videoprůvodcem.

# 09.05.2023, 09:19.
Mohla bych poprosit o radu k návštěvě Vatikánu s dětmi? Chtěli bychom věnovat jeden den Vatikánu a Andělskému hradu, protože leží nedaleko. Nejsme moc na komentované prohlídky a raději volíme své tempo. Chtěli bychom vidět ale vše, tzn. muzea, kapli, náměstí, kopuli a baziliku. Je ještě něco, co jsem opomenula? Někde jsem četla i o zahradách? A poradíte mi prosím, kde koupit vstupenky a jaké konkrétní? Děkuji předem a přeji hezký den. Renata.

Pokud chcete vidět i zahrady, ty jsou součástí komentované prohlídky. Pokud zvolíte variantu s omnibusem, bude se jednat jen o audio průvodce. Projedete se po zahradách a následně už půjdete po vlastní ose na prohlídku Vatikánských muzeí, samozřejmě mimo základní frontu. Součástí prohlídky Vatikánských muzeí je i prohlídka Sixtinské kaple. Návštěvu Baziliky musíte realizovat z náměstí. Přímý průchod ze Sixtinské kaple je jen pro skupiny s průvodcem. Základní prohlídka Baziliky je zdarma. Za výstup do kopule se platí, stejně tak za sestup do Nekropole. Nekropoli si prohlédnete jen s průvodcem, navíc je počet osob denně omezený. Vstupenky do Vatikánských muzeí zakoupíte na Musei Vaticani. Můžete tedy zvolit Vatican City Tour and Museums - Open Bus (Vatikánské zahrady, Vatikánská muzea, Sixtinská kaple) nebo Admission tickets - Vatican Museums and Sistine Chapel (Vatikánská muzea, Sixtinská kaple). Výstup do kupole zakoupíte až na místě. Vstup do Nekropole přes Ufficio Scavi. Pro kompletní prohlídku Baziliky, kupole a nekropole doporučujeme produkt od Get Your Guide. Budete to mít bez problému. Stejně si přes Get Your Guide můžete zakoupit prohlídku Vatikánských zahrad a muzeí. Výhodou je systém v češtině. Do Castel Sant' Angelo je možné zakoupit vstupenky přes Ticket One a nebo také přes Get Your Guide.

# 09.05.2023, 07:34.
Pane Řehůřku, ještě bych se ráda zeptala, zda se pro nás vyplatí zakoupit kartu Roma Pass pro cestování z letiště Fiumicino vlakem Trenitalia, SIT Busem a metrem? Co jsem se dívala, tak je tam zahrnuto jen něco. Letíme na necelé tři dny. Děkuji. Petra.

nelze použít pro cestu z letiště Fiumicino jakoukoliv dopravou do Říma. Roma Pass můžete použít pro městskou dopravu a pro vstup do muzeí a památek zapojených do systému Roma Pass. V případě karty na 72 hodin jsou v ceně první dvě navštívená muzea nebo památky, do dalších máte vstup se slevou. Je třeba si to propočítat dle itineráře, zda se Vám vyplatí. Např. třídenní jízdenka Roma 72H stojí € 18,00.

# 08.05.2023, 14:48.
Chtěla bych se prosím zeptat. Koloseum otevírá ráno v 9:30 hodin. Předtím se musí projít bezpečnostní kontrolou. Je možné si vystát frontu a koupit si vstupenku přímo ten den u vstupu? Je to reálné? Jak časně ráno bych musela do fronty? Je nutné si zakoupit jízdenku na vlak nebo autobus z letiště Fiumicino do Říma předem? Moc děkuji. Alena.

Do Colosseo jsou povinné rezervace. Pokud byste si udělala rezervaci až na místě, s velkou pravděpodobností ne na ten konkrétní den. Doporučujeme si udělat rezervaci dopředu přes Coopculture nebo Get Your Guide, ve druhém případě je portál i v češtině. Jízdenku na vlak není nutné si zakoupit v předprodeji, jízdenku na autobus nebo doporučujeme si zakoupit dopředu.

# 07.05.2023, 20:07.
Vo Vašich odpovediach som sa dočítala, že vstup do Colosea bude 2.6.2023 bezplatný. Je nutné spraviť niekde rezerváciu alebo ako to v takýto deň funguje? Cestujeme dvaja. Dospelý a 6 ročné dieťa. Vopred ďakujem za odpoveď. Ivana.

Při vstupu zdarma se rezervace do Colosseo neprovádějí. Musíte si ten den vyzvednout volnou vstupenku na pokladně.

# 07.05.2023, 14:11.
Předem děkuji za odpověď. V 19:40 máme přílet na letiště Fiumicino. Přemýšlíme, zda si rezervovat lístek na autobus na 21:05, ten ve 20:30 asi nestihneme. Nebo máme jet metrem? A je vůbec nutné ty lístky rezervovat? Protože, když se let zpozdí, tak lístky propadnou. Děkuji. Darina.

Z letiště Fiumicino metro nejezdí. Musíte jet autobusem, vlakem nebo taxi. Jízdenku na autobus nebo doporučujeme si zakoupit dopředu. U vlaku to není nutné. Když se let zpozdí, můžete jet na stejnou jízdenku následujícím volným autobusem.

# 06.05.2023, 12:51.
Vašich stránek jsem si všimla již v minulosti a musím říct, že mě nadchly. A protože se již nějaký čas zabývám plánováním dopravy z/na letiště Řím-Fiumicino do/z ubytování Passoscuro (Via Florinas 50) - a přes poměrně krátkou vzdálenost jsem dokázala najít pouze dopravu MHD trvající více než dvě hodiny, dovoluji si zdvořile požádat o Váš názor, jakým způsobem doporučujete přepravu z letiště do ubytování (a obráceně) absolvovat? Upřesňuji, že cestovat budu ve všední den. Děkuji a přeji Vám krásné dny. Pavla.

Z letiště Fiumicino musíte jet nejdříve autobusem Cotral do Maccarese na nádraží. Odtud potom pokračovat místním autobusem č. 13. Druhý spoj však nemáme ověřený. My bychom volil přímo z letiště a na letiště taxi.

# 04.05.2023, 23:59.
Prosím o radu ohledně rezervací vstupů do památek, zakoupila jsem online Roma a Vatikan Pass 72H, objednala jsem 2 pasy, pro mě a přítele. Ze zaslaných odkazů jsem vyrozuměla, že je musíme vyzvednout na sběrných mistech, bohužel informace jsou velmi obecné. Nevím, zda máme objednat konkrétní místo vyzvednutí, zda stačí až na místě rozlišit, na které jméno budou jednotlivé pasy. Karty deklarují vstupy zdarma na dvě památky, vyhlídkový bus a slevy na další vstupy. Nedaří se mi rezervovat termíny prohlídek, odkazy vždy požadují další nákup vstupů. Můžete mi prosím poradit, jak rezervovat vstupy do Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colosea, Andělského hradu a vyhlídkový bus, případně další památky? Ubytování máme rezervované od 18.5. do 23.5. v Lido di Ostia. Můžete mi poradit nejlepší spojení a časy prohlídek? Chtěli bychom památky Říma zhlédnout ve dnech od 19.5. do 21.5. a 22.5. zhlédnout památky v Ostii. Prosím o radu. Děkuji předem za vstřícnost. Magdalena.

Předpokládáme, že se jedná o na 72 hodin. Její součástí je . Nevíme, přes jaký portál jste ji zakoupila. Podmínky mohou být definované přímo prodejcem a mohou se lišit od standardních postupů. Standardně si Omnia Card můžete vyzvednout v jedné z kanceláří ORP v Římě. Stačí jen ukázat e-mail s potvrzením nákupu. Přímo v kanceláři ORP si můžete i zarezervovat časy jednotlivých vstupů. Přímo při nákupu karty bylo možné rezervovat data a časy pro Carcer Tullianum, Vatican Museums and Sistine Chapel a Audioguide for St. Peter's Basilica. Při nákupu se jména držitelů nezadávají, pouze jméno nakupujícího. Ve Vatikánu jsou v ceně památky uvedené v popisu karty, v Římě pak s Roma Pass první dvě navštívené památky nebo muzea. Další se slevou. Rezervace do Vatikánu se dělají přes Omnia Vatican Rome. Rezervace do Colossea s Roma Pass provedete přes Coopculture, rezervaci do Castel Sant' Angelo s Roma Pass provedete přes Ticket One. Nejlepší spojení z Lido di Ostia je městským vlakem na Porta San Paolo, kde je stanice metra B Piramide. Odtud se potom metrem dostanete dál do Říma k památkám a muzeím. Itineráře nezpracováváme, viz Informace.

# 04.05.2023, 11:20.
Velice bych chtěla ocenit vaše webové stránky s cestovatelskými radami. Můžete mi prosím poradit, jakou dopravu bude nejvhodnější zvolit, když přiletíme dne 14.5.2023 v 11:10 na letiště Fiumicino a ubytování máme ve Via Donatello, Villa Borghese Parioli? V mapách Říma se trochu ztrácím. Plánujeme návštěvu tenisového turnaje, což bude od ubytování hezká procházka. Je reálné se z tohoto ubytování po památkách pohybovat pešky, nebo je lepší využít hromadnou dopravu? Pro návrat domů máme odlet 17.5.2023 v 19:35. V kolik hodin a jak je vhodné naplánovat odjezd z centra? Děkuji. Martina.

Do místa se doporučujeme dopravovat z Termini. Tam se z letiště dostanete autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00. Za poloviční čas, přesně 32 minut, se tam dostanete vlakem Leonardo Express, ten je však podstatně dražší. Z Termini potom pokračujte metrem A směr Battistini a vystupte na Flaminio. Odtud pokračujte tramvají č. 2 směr Mancini a vystupte na Ankara /Tiziano. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Přejděte zpět na křižovatku a vydejte se doprava. Přejděte Via Flaminia a vydejte se opět doprava a následně doleva po Viale del Vignola. Ta Vás dovede k Via Donatello. Po té se vydejte doleva nebo doprava, podle ubytování. Do tenisového areálu je to z místa Vašeho ubytování přibližně 1,5 km. Dovede Vás tam Viale del Vignola, ve směru v jakém jste šla od tramvaje. Na jejím konci, na Piazza Gentile da Fabriano přejděte přes Tiberu po mostě Ponte della Musica Armando Trovajoli. Dostanete se přímo před sportovní areál. Z Vašeho ubytování je to pěšky k památkám docela daleko. Např. do Vatikánu je to 3,5 km, do Galeria Borghese 3,0 km, k Fontana di Trevi 3,2 km, k Colosseo 4,6 km atd. Můžete také cestovat zmiňovanou tramvají a metrem. Zpět na letiště se dostanete stejným způsobem, jako z letiště, ale v opačném sledu. V současné době se doporučuje být na letišti 3 hodiny před odletem. Z toho důvodu je vhodné odjezd z hotelu naplánovat přibližně 4,5 až 5 hodin před odletem. Dopravní prostředky jsou volené tak, aby jste se jimi mohla dopravovat v neděli i ve středu.

# 02.05.2023, 18:55.
Pane Řehůřku, mám na Vás prosbu a dotaz. Do Říma přiletím na letiště Fiumicino dne 11.5. ve 20:50 hodin. A potřebuji se dostat na adresu Via Delle Fornaci 200, Poutní dům Velehrad. Ale recepce zavírá ve 22:00 hodin. Můžete mi prosím poradit, jak se tam nejrychleji dostanu a cenu? Děkuji. I.

Veřejnou dopravou to není možné stihnout. Nejrychlejší doprava je vlakem Trenitalia. První odjíždí ve 21:12, na Trastevere je ve 21:39. Odtud odjíždí ve 21:57 a na S. Pietro je ve 22:01. Pěšky je to z nádraží k ubytování 5 minut. Jízdenka stojí € 8,00. Nicméně ten vlak ve 21:12 není možné stihnout. Taxi jede na uvedenou adresu půl hodiny, je to ale teoretická hodnota. Prakticky to bude určitě déle. Než projdete procedurami, najdete taxi a nastoupíte do něj, je to opět těžko stihnutelné. Bílé taxi s licencí města Říma stojí € 50,00.

# 02.05.2023, 16:16.
Navazuji ještě na volné vstupy první neděli v měsíci. Je pro držitele karet Roma Pass přednostní vstup do objektů a muzeí, nebo standardní podmínky, tedy vystát frontu? Děkuji moc za odpověď. Pavel.

Podmínky jsou stejné jako pro ostatní návštěvníky. Musíte si vyzvednout volnou vstupenku na pokladně v pořadí příchodu.

# 30.04.2023, 17:47.
Navnímal jsem, že první neděli v měsíci jsou volné vstupy do státních muzeí a areálů. Jak ale provést rezervaci? Nebo to není možné a je potřeba si vystát frontu před objektem? Děkuji. Pavel.

Ano, první neděli v měsíci jsou volné vstupy do italských státních muzeí a památek, ne vatikánských. Rezervace se v tento den v naprosté většině neprovádějí, všichni mají stejné podmínky.

# 29.04.2023, 15:26.
Měla bych prosím na Vás dotaz, v jakém pásmu MHD se prosím nachazí naše ubytování, které je na adrese Via Lisippo? Jak se nejlépe dostat k němu z letistě Fiumicino? Vyplatí se koupit sedmidenní jízdenku? Máme v plánu hodně jezdit. A poslední dotaz, jak se dopravit MHD z našeho ubytování do Tivoli? Moc děkuji za odpověď. Zuzana.

Nevíme, zda po příletu znamená od ubytování nebo z letiště. V případě první varianty jeďte zmiňovaným metrem B1 na Termini a odtud metrem A na Ottaviano. Odtud je to do Vatikánu už dobře značené. V případě druhé varianty můžete cestovat autobusem za € 7,00 na Crescenzio a odtud už dojdete podél Castel Sant' Angelo k Via della Conciliazione, která vede přímo na náměstí Piazza San Pietro.

# 29.04.2023, 12:42.
Mnohokrát děkuji. Moc mi to pomohlo. Ještě bych poprosila, zda byste mi poradil, pokud bychom chtěli po příletu shlédnout Vatikán, jakými spoji se tam dostat? Zda také na Termini a odtud do Vatikánu, nebo zda jede nějaký přímý spoj? Děkuji. Petra.

V zóně A, tj. Metrebus Roma. Pokud budete jezdit z této ulice do centra Říma, stačí Vám standardní jízdenky BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Pokud budete jezdit do jiné zóny, např. B až F, počítá se zóna A za dvě, tzn. pokud pojedete např. do Pomezia, která je v zóně B, budete potřebovat jízdenku na tři zóny. Ve stejné zóně B je i Tivoli. Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral za € 1,10 na Piazza della Stazione del Lido v Lido di Ostia. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Odtud pokračujte autobusem č. 04 směr Previati a vystupte na zastávce Prato Cornelio / Acilia. Autobus jezdí každý den do půlnoci. Ze zastávky se vraťte zpět na křižovatku a pokračujte doprava po Via di Acilia. U směrovky Dei Pescatori odbočte doprava na Via dei Pescatori. Ta Vás dovede na Piazza Eschilo, ze kterého vychází Via Lisippo. Od zastávky je to přibližně 1 km. Týdenní jízdenka CIS stojí € 24,00. Pokud za pobyt projedete více jak 16 jízd městskou dopravou odpovídajících jízdence BIT, potom se vyplatí. Do Tivoli se dostanete nejlépe přes Ponte Mammolo. Tam se ze zmiňovaného Piazza Eschilo dostanete autobusem č. 709 a metrem B. Vystoupit musíte z autobusu na konečné EUR Fermi a pokračovat metrem B na Ponte Mammolo. Z Ponte Mammolo potom jezdí autobus Cotral do Tivoli. Jízdenka stojí € 1,30.

# 28.04.2023, 19:10.
Děkuji. Už mam odkaz uložený a zarezervuji před tou nedělí. Dáme to od 9:30 do 10:00 a potom se tam budeme snažit zůstat do těch 10:30 a snad ty lístky uvidíme. Děkuji i za vysvětlení Roma Pass. Jste super. Pěkný večer. Lenka.

Počítejte i s možností, že s rezervací na požadovaný čas neuspějete. Stejný nápad má určitě obrovské množství lidí.

# 28.04.2023, 16:45.
Pane Řehůřku, poletím s dcerou ve věku 11 let v červnu do Říma. Ráda bych poprosila o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do ubytování Via Scire 14 - Like House Family. Co jsem se dívala, tak nejlepší spojení by mělo být na nádraží Nomentana a odtud je to pár minut pěšky. Poradíte prosím? Děkuji. Petra.

I to je jedna z možností. Z letiště Fiumicino jeďte vlakem Trenitalia FL1 na Nomentana za € 8,00 a odtud pokračujte pěšky k ubytování. Další možností je jet autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračovat metrem B1 na Libia. Odtud je to k ubytování přibližně stejně daleko jako z vlakové stanice. Jízdenka na metro BIT stojí € 1,50. Můžete použít i další jízdenky pro tarifní pásmo Metrebus Roma.

# 28.04.2023, 12:44.
Sehnali jsme vstupenky do Kolosea až na 15:30 hodin. Je možné si dopoledne na tuto vstupenku prohlédnout Forum Romanum a Palatine Hill, nebo se vždy musí začít v Koloseu? Mnohokrát děkuji. Jana.

Ano, je to možné. Vstupenka je platná 24 hodin od prvního použití. Obsahuje vstup do Colosseo v rezervovanou dobu a jeden otevřený vstup do archeologické oblasti Foro Romano / Palatino a For Imperiali. Pokud tedy půjdete dříve do Foro Romano / Palatino, počítejte s tím, že od validace vstupenky musí proběhnout během následujících 24 hodin prohlídka v Colosseo ve Vašem rezervovaném čase. Platí to samozřejmě i naopak. Pokud byste šla první do Colosseo ve Vašem rezervovaném čase, od první validace musíte během 24 hodin stihnout navštívit i ostatní památky, které jsou v ceně vstupenky. V ceně vstupenky je vždy jeden vstup do každé z výše uvedených památek.

# 28.04.2023, 12:44.
Sehnali jsme vstupenky do Kolosea až na 15:30 hodin. Je možné si dopoledne na tuto vstupenku prohlédnout Forum Romanum a Palatine Hill, nebo se vždy musí začít v Koloseu? mnohokrát děkuji. Jana.

Ano, je to možné. Vstupenka je platná 24 hodin od prvního použití. Obsahuje vstup do Colosseo v rezervovanou dobu a jeden otevřený vstup do archeologické oblasti Foro Romano / Palatino a Foro Imperiali. Pokud tedy půjdete dříve do Foro Romano / Palatino, počítejte s tím, že od validace vstupenky musí proběhnout během následujících 24 hodin prohlídka v Colosseo ve Vašem rezervovaném čase. Platí to samozřejmě i naopak. Pokud byste šla první do Colosseo ve Vašem rezervovaném čase, od první validace musíte během 24 hodin stihnout navštívit i ostatní památky, které jsou v ceně vstupenky. V ceně vstupenky je vždy jeden vstup do každé z výše uvedených památek.

# 28.04.2023, 08:12.
Moc Vám děkuji za cenné informace. Varianta P+R Laurentina se jeví jako nejlepší. Jen drobnost. Myslíte, že jsou tato parkoviště bezpečná? Někde jsem se dočetla, že jakmile má člověk zahraniční značku auta, tak je trnem v oku zlodějů. S tím nic nenaděláme, než to risknout, ale jen zda nevíte, jak moc je to rizikové. Moc děkuji a přeji, ať se Vám daří. Krásný den. Linda.

U parkoviště Laurentina je uvedená poznámka, že je pod dohledem. Je ale nehlídané. Doporučujeme dodržovat základní pravidla, která je třeba dodržovat všude. Auto není trezor, tzn. raději vše co nepotřebujete ponechte v hotelu. Při nahlédnutí do auta okny by nemělo být nic vidět. Neparkujte v odlehlých částech parkoviště. Auto Vám může někdo vykrást nebo odcizit i u hotelu nebo na hlídaném parkovišti. Často i tam, kde to nejméně očekáváte. Kdekoliv, i v České republice. Větší pravděpodobnost je, že Vám někdo auto odře nebo nabourá. Parkujte tedy i tak, abyste toto riziko minimalizovala. My bychom alespoň jeden den zkusili ten autobus č. 218. Pokud pojedete autem, v ideálním případě Vám cesta na parkoviště bude trvat 20 minut, spíše půl hodiny a více. Než zaparkujete a přejdete k metru, uběhne další půl hodina, spíše opět více. Např. k Colosseo se metrem dostanete za 20 minut. Ze San Giovanni se k Colosseo dostanete pěšky za 20 minut, metrem s přestupem na Termini za 10 minut.

# 27.04.2023, 22:12.
Moc děkuji. Jen ať jsem jistá, zda ten Roma Pass chápu dobře. V příloze je seznam vstupů s Roma Pass a Full Rate je cena vstupu bez Roma Pass a Reduced Rate je cena s Roma Pass? A nebo ten Reduced Rate je pro děti, studenty atd.? A ještě dotaz. Budeme tam na Svatodušní neděli, kdy v Pantheonu v 10:30 hodin budou padat lístky růží. Četla jsem, že je dobré se tam rezervovat. Bohužel jsem nikde nenašla jak. Víkendy to nenabízí a na Get Your Guide je jen nějaký průvodce a ten stejně není v tu neděli v tom čase. Nebo tam prostě stačí být? Věřte nevěřte, ale šílím. Děkuji. Lenka.

Plná cena je ta, kterou v muzeu nebo památce platíte za standardní vstupenku bez . Snížená cena je ta, kterou platíte s Roma Pass při návštěvě muzea nebo památky po vyčerpání vstupů v ceně, tj. jednoho vstupu u karty na 48 hodin a dvou vstupů u karty na 72 hodin. Speciální cena je pro mladé od 18 do 25 let. Ti do 18 let mají vstup do státních muzeí a památek zdarma. Odkaz na víkendovou rezervaci do Pantheonu najdete v odpovědi ze dne 05.03.2023, 20:26. Stále funguje jen druhý odkaz a lze rezervovat jen nadcházející víkend.

# 27.04.2023, 14:30.
Rádi bychom se v rámci návštěvy Říma podívali na jeden den k moři. Doporučíte prosím nějaké pěkné místo a způsob dopravy z centra města? Monika.

Nejlepší spojení k moři městskou dopravou je metrem B na Porta San Paolo a odtud městským vlakem do Lido di Ostia. Zastávky v blízkosti moře jsou Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma, můžete tedy použít jízdenky BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Čím dál, tím samozřejmě pěknější pláže.

# 27.04.2023, 13:11.
Zakoupila jsem Roma Pass s rezervací do Colossea na Coopculture. Nyní nevím, zda jsem neudělala hloupost, protože den před tím bych chtěla Roma Pass využít na návštěvu Andělského hradu - 2 návštěvy zdarma: Coloseum a Andělský hrad. Lze to udělat a využít Roma Pass dříve než mám rezervaci do Colossea? A ten Roma Pass teď čtu, že si mohu vyzvednout jen v Arco di Tito? Panebože a prý jsem to dostala jako milý dárek. Tolik starostí s jednou návštěvou Říma jsem nečekala. Budeme tam od 25.5. do 30.5. Ubytování mámě někde u Vatikánu, proto čtvrteční příjezd nepočítám, na pátek už mám objednaný Vatikán a chtěla bych objednat na ten den i Andělský hrad. Vypadá na mapce kousek od Vatikánu. Colosseum holt vyšlo na sobotu. Moc děkuji za pomoc. Lenka.

na 72 hodin je možné použít pro vstupy do prvních dvou památek v ceně a od třetí památky se slevou. Pokud tedy máte rezervaci do Colossea s Roma Pass za cenu rezervačního poplatku, můžete ji využít pro první nebo druhý vstup. Můžete jít tedy nejdříve do Andělského hradu a potom až do Colosseo. Vzhledem k tomu, kde jste si Roma Pass zakoupila, musíte splnit podmínku prodejce, tj. vyzvednout si Roma Pass na uvedeném místě.

# 26.04.2023, 18:30.
Pane Řehůřku, prosím o radu. Od 4. do 8.7.2023 budeme autem v Římě. Jsme dva dospělí a dvě děti. Ubytování máme v ulici Via Federico Cassitto. Jakým způsobem je pro nás nejjednodušší se dopravit do centra? Popojet autem na nějaké P+R parkoviště, potom MHD nebo rovnou autobusem od ubytování a raději nechat auto v bezpečí ubytování? Chceme do centra jezdit tři dny za sebou a navštívit nejdříve Vatikán, potom Colosseum, Fórum Romanum, zkrátka vše hlavní. Kde se prosím kupuje jízdenka Rome 72H? Moc děkuji za váš čas. Linda.

Můžete zajet na přibližně 8 km vzdálené parkoviště Laurentina, které je na Via Francesco de Suppe 35. Otevřeno je v návaznosti na provoz metra B. Konkrétně od neděle do čtvrtka v době od 5:15 do 0:15, v pátek a v sobotu od 5:15 do 2:15. Kapacitu má 1244 míst, tedy dostatečnou. Za parkování do 12 hodin zaplatíte € 1,50, do 16 hodin € 2,50. Přímo z parkoviště přejdete do stanice metra B Laurentina, odkud se potom dostanete metrem do míst, která chcete navštívit. Na metro A se přestupuje na Termini. Pokud tedy budete cestovat do Vatikánu, pojedete metrem B na Termini a odtud metrem A na Ottaviano. Do Colosseo Vás přímo zaveze metro B, zastávka se jmenuje Colosseo. Do centra můžete cestovat jako do Vatikánu a vystoupit z metra A např. na Spagna. Jízdenka Roma 72H stojí € 18,00 a je otázkou, zda se Vám vyplatí. Pokud to dobře naplánujete, budete vždy cestovat jen tam a zpět, tedy denně se dvěma jízdenkami BIT v ceně € 1,50. Za tři dny Vás to tedy vyjde na € 9,00 za osobu, tedy na polovinu. Jízdenky zakoupíte v automatu nebo na pokladně na Laurentina. Děti do 10 let cestují zdarma v doprovodu platící osoby. Jízdenka BIT je platná 100 minut, je přestupní a můžete s ní cestovat metrem B i A, pokud na Termini neopustíte při přestupu přes turnikety stanici. Pokud byste chtěla cestovat už z ubytování autobusem, je to také možné. Via Federico Cassitto ústí na Via di Castel di Leva, kde je po levé straně zastávka městského autobusu č. 074 a 218. Pro Vás je vhodný autobus č. 218, kterým musíte jet směr Porta S. Giovanni. Vystoupit musíte na konečné, kde je stanice metra A. Odtud potom metrem můžete pokračovat do dalších lokalit. Počítejte ale s tím, že tato trasa Vám zabere přibližně hodinu. Nicméně další varianty s přestupem na jiný autobus na nejbližší stanici metra B Laurentina Vám zabere 45 minut, takže je lepší jet na Porta San Giovanni. Autobus č. 218 jezdí každý den od 5:30 do 23:30 ve frekvenci přibližně po půl hodině. Jízdenky koupíte naproti zmiňované zastávky autobusu č. 218 nedaleko ubytování v tabáku - Tabaccheria Mancini. Otevřeno mají každý den od 8:00 do 13:30 a od 16:30 do 19:30. V neděli je zavřeno.

# 26.04.2023, 10:16.
Jaká bude ráno prosím nejrychlejší cesta na letiště Fiumicino z cenra? Bydlíme kousek od stanice Ottaviano, odlet máme v 9 hodin. Dívala jsem se, že metro by mělo jezdit od 5:30 hodin. Dal by se stihnout spoj na autobus Terravision, který jede z Termini v 6:10? Nebo existuje ještě jiný spoj z centra? Abychom byli před osmou hodinou na letišti? Děkuji za radu. Inka.

Metro A jezdí mezi Ottaviano a Termini přibližně 10 minut. Čas 5:30 je odjezd z konečné stanice Battistini, kdy doba jízdy odtud na Ottaviano je přibližně také 10 minut. Nicméně počítejte s tím, že probíhá obnova linky A v úseku Ottaviano - Anagnina. Práce probíhají sice večer po 21:00 kromě pátku a soboty. Vzhledem k tomu, že dochází ke kompletní obnově štěrku, kolejí a výhybek, může být rychlost metra omezena a uváděný čas se může prodloužit. Pokud byste chtěla větší rezervu, což doporučujeme, můžete využít noční autobusovou linku nMA, která jezdí po ukončení provozu metra do 5:00 ráno. jezdí z Termini ve 4:30, 4:50, 5:30, 6:10 atd. Nicméně těch 6:10 je dostatečná rezerva, ale v návaznosti na metro je tam malý prostor, u autobusu navíc musíte být o něco dříve. Kromě Terravision jezdí z Termini i autobus a vlak Leonardo Express. Ten je nejrychlejším spojem, na letišti je za 32 minut.

# 25.04.2023, 16:58.
Od 23.5. do 24.5.2023 budeme ubytovaní v hu Roma Camping in Town v Římě a máme v plánu v oba tyto dny navštívit centrum Říma - Koloseum, Vatikán, Pantheon. Prosíme o radu, jakým nejvhodnějším a nejlevnějším dopravním prostředkem se dostat z kempu do centra Říma a jaké jízdenky si koupit na cestu? Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 12 a 9 let. Děkuji moc. Miroslav.

Přímo od kempu hu Roma Camping in Town jezdí autobus č. 247 směr Cipro. Zastávka je na Via Aurelia naproti centra Panorama. Autobus jezdí každý den kromě neděle a svátku od 5:30 do půlnoci. Z konečné Cipro je to jen necelých 500 m ke vstupu do Vatikánských muzeí. Můžete odtud také popojet metrem A na Ottaviano, odkud je to asi 800 m do Vatikánu na náměstí. Zastávka metra A Spagna je zase u Španělských schodů a můžete odtud navštívit Fontana di Trevi nebo Pantheon. K Colosseo se dostanete metrem A na Termini a odtud metrem B na Colosseo. Všechny uvedené trasy zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50, která má platnost 100 minut. V případě přestupu na Termini nesmíte vyjít přes eskalátory ven. Pokud tak učiníte a vrátíte se zpět do metra, musíte už použít jinou jízdenku. Na cestování po Římě můžete použít i další jízdenky, např. Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H nebo týdenní CIS, případně i . Děti do 10 let cestují zdarma v doprovodu platící osoby. Starší platí standardní jízdenku. Roma Pass se dětem nevyplatí, mají vstupy do 18 let do italských státních muzeí a památek zdarma (ne Vatikánských).

# 25.04.2023, 10:53.
Moc děkuji. Prosím, bílé taxi z letiště Fiumicino do ubytování by stálo € 50,00 maximálně? Hezký den a děkuji. Jiřina.

Fixní částka € 50,00 platí do oblasti ohraničené Mura Aureliane. Podle mapy tohoto tarifu je Vaše ubytování hraničně mimo tuto oblast. Je to ale vždy na domluvě s řidičem, kdy si dopředu domluvíte tuto fixní cenu. Nicméně i přímo k ubytování by se částka neměla výrazně lišit. Nejblíže Vašemu ubytování je Piazza del Popolo, které je v uvedené oblasti. K Vašemu ubytování je to přibližně stejně daleko jako z metra.

# 25.04.2023, 10:38.
Jak jsem si pročetla dotazy, tak získat vstupenky do Kolosea je poměrně oříšek. Letíme tedy až ke konci října, nicméně můžete mi prosím poradit, kdy je nejlepší se zkusit po volných vstupenkách dívat? Zda se vždy od půlnoci uvolní na nový den? Máte to někdo trošku zmáknuté? Dívám se, že vždy je k dispozici pouze přesně měsíc dopředu, což upřímně moc nechápu. Chápu, že je cestovní ruch znovu rozběhlý a o Koloseum je enormní zájem, ale počet vstupenek přeci může být pořád stejný, ať už rezervace jsou možné měsíc nebo půl roku dopředu. Děkuji za odpověď. Iveta.

Systém nastavený prodejcem Vy ani my nezměníme. Nezbývá, než ho akceptovat. Aktuálně jsou vstupenky uvolňované maximálně měsíc dopředu, jak to bude v říjnu nevíme. Systém je trochu složitější. Aktuálně je podle Coopculture nastavený následovně. Uvolňování vstupenek je automatické, postupné a progresivní na hodinové bázi vázaně na konkrétní časový slot. Pro standardní vstupenky jsou způsoby uvolnění následující. Měsíční vydání je aktivované 720 hodin před konkrétním časovým slotem, týdenní vydání je aktivované 168 hodin před konkrétním časovým slotem, denní vydání je aktivované 12 hodin před konkrétním časovým slotem. Pro Full Experience Underground and Arena je vydávání měsíční a týdenní stejným algoritmem jako u standardních vstupenek. Počty vstupenek a kvóty vyhrazené pro jejich vydání podléhají změnám z různých důvodů - bezpečnost, zdraví, různá omezení atd. Algoritmy vycházejí z kapacity Colossea pro 3000 lidí v jeden okamžik. Můžete si to ověřit přímo v systému, kdy si budete aktualizovat jednotlivé časové sloty. Ty jsou po 5 minutách. Když budete např. sledovat časový slot 25. května 17:45, potom je velká pravděpodobnost, že 25. dubna v 17:45 najdete nějaké volné termíny pro tento časový slot. Z výše uvedeného vyplývá, že o půlnoci nemá smysl hledat volné termíny, najdete jen případně ty již dříve uvolněné. Občas se v systému objeví i vstupenky mimo algoritmus, jedná se např. o stornované vstupenky. Problém je ještě v tom, že v době velké poptávky jsou vstupenky na konkrétní časový slot k dispozici jen chvilku. Hned jsou vyprodané. Řešením může také být si koupit vstupenky např. přes Get Your Guide, kde jsou k dispozici přeci jen výrazně delší dobu.

# 25.04.2023, 10:09.
Pane Řehůřku, prosím Vás, mám dotaz ohledně dopravy v Římě. Letíme v neděli na letiště Fiumicino. Přílet máme ve 12:50 a autobus jsme objednali na 13:40 přes Get Your Guide na Termini. Tam bychom si chtěli zakoupit jízdenky na metro na 72 hodin, jelikož tam budeme do středy 3.5. Ubytování máme u stanice metra Alessandrino. Chci se zeptat, jak dlouho trvá cesta metrem z Termini na Alessandrino hlavně kvůli koupi jízdenky na autobus zpět na letiště. Letadlo nám letí v 10:40 a autobus opět přes Get Your Guide jede nejdříve v 7:15. Ten bychom si tedy objednali, jen chci vědět, zda to budeme stíhat a jak dlouho pojedeme z ubytování k autobusu. Nemohu to nikde dohledat. Moc děkuji za zpětnou vazbu. Veronika.

Cesta metrem C z Alessandrino na San Giovanni trvá 15 minut, cesta metrem A ze San Giovanni na Termini trvá 5 minut. Musíte si dát samozřejmě dostatečnou rezervu. My bychom volili minimálně 1 hodinu, spíše víc, protože u autobusu na letiště musíte být také o něco dřív, mezi linkami metra je pěší přechod apod.

# 24.04.2023, 14:55.
Prosím, mám ubytování na 13 Via Matteo Renato Imbriani ve Villa Borghese Parioli. Nevím, jak se tam dostat z letiště Fiumicino. Nebo mám jet bílým taxikem, jak upozorňujete na stránkách? Děkuji a přeji krásný den. Jiřina.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo autobusem za € 7,00 na Termini. Odtud pokračujte metrem A směr Battistini a vystupte na Flaminio. Jízdenka BIT stojí € 1,50, můžete však použít kteroukoliv vícedenní jízdenku nebo . Přejděte na Piazzale Flaminio. Pokračujte po Via Luisa di Savoia a odbočte doprava na Via Matteo Renato Imbriani. Vaše ubytování je v zatáčce.

# 24.04.2023, 00:30.
Dne 8.5.2023 chceme jít na prohlídku Colossea. Jsme dva dospělí - muž a žena a 4 děti do 18 let. Děti a ženy mají 8.5. vstup zdarma. Máme tedy zakoupenou jen jednu vstupenku na určitý čas - 13:20 hodin. Zbylé volné vstupenky pro 4 děti a ženu se dají vyzvednout jen fyzicky na místě, je to tak? Volné vstupenky nejsou totiž na oficiálním webu Coopculture od 1.5. vůbec k online zamluvení. Tzn. těchto pět volných vstupenek si vyzvedneme a automaticky dostaneme u vstupu do Colossea? Je nutno počítat s nějakou extra frontou na tyto volné vstupenky? Děkuji a přeji hezký den. Marcel.

Nevíme o tom, že by měly ženy do Colosseo vstup zdarma 8. května. Bylo tomu tak 8. března, kdy byl mezinárodní den žen, a tedy to dávalo smysl. Je ale možné, že máte přesnější informace než my. Nicméně od 1. května 2023 jsou nové podmínky pro výdej volných vstupenek. Podrobnější informace najdete v odpovědi ze dne 20.04.2023, 11:11. Počítejte s frontami.

# 23.04.2023, 15:29.
V neděli 30.4.2023 přijedeme ráno do Říma. Budeme tam i v pondělí 1.5. Chci se zeptat, kolik platí vstupy děti ve věku 12 a 14 let? Kopule Sv. Petra - jede ten výtah až nahoru nebo jsou tam schody? Jsem po operaci kolene, chodit mi nevadí, ale moc schodů ano. Dále vstup do Andělského Hradu a výtahem na památník Emanuell II. Někde jsem četla, že jsou vstupy zdarma první neděli v měsíci, jinde že poslední neděli v měsíci, tak jsem z toho zmatená. Moc děkuji za podpověď. Marta.

Děti do 18. let mají do státních museí a památek vstup zdarma. To platí pro Itálii, tedy i Řím. Ve Vatikánu mají děti vstup od 6 do 18 let vstup za snížené vstupné. Do kupole jsou dva tarify. Na úroveň teras se dostanete výtahem za € 10,00 a odtud musíte zdolat ještě 320 schodů až nahoru. Během celé trasy pěšky po 551 schodech zaplatíte € 8,00. Víme o sníženém vstupné pro školní skupiny ve výši € 5,00. Máme neověřenou informaci, že děti do výšky 1,5 m by měly mít vstup zdarma. Vstupy zdarma pro všechny jsou do státních muzeí a památek první neděli v měsíci, do Vatikánských muzeí poslední neděli v měsíci.

# 20.04.2023, 11:11.
Jedeme začátkem května do Říma a zarezevoval jsem lístky do Colosseo přes oficiální stránku na jeden den. Budeme tam čtyři dospělí a jeden patnáctiletý kluk. Na oficiálních stránkách jsem nenašel, jak rezervovat pro lidi pod 18 let. Je možné, že nepotřebuje žádnou vstupenku? Dále bych se chtěl zeptat. Je tam snížená cena vstupu pro osoby od 18. do 25. let. Jeden z nás má 25 let. Platí tato snížená sleva i pro něho? Děkuji. Miroslav.

Od 1.5.2023 platí nové pravidlo. Všichni návštěvníci, kteří mají nárok na volnou vstupenku, tj. i ti do 18. let, budou moci tuto vstupenku získat zdarma na pokladnách umístěných uvnitř Colossea a na pokladně v Largo della Salara Vecchia, kde budou zřízené vyhrazené pokladny, a také na pokladně v Tempio di Venere e Roma. Do Colosseo jde s Vámi ve Vašem rezervovaném čase. Viz Coopculture. Snížené vstupné je do 25,00 let. Toto nám potvrdili v Coopculture. Věk bude v obou případech zkontrolovaný na místě na základě dokladu totožnosti (OP, pas).

# 19.04.2023, 14:43.
Mám na Vás prosbu ohledně dopravy. Dnes v noci přilétáme na letiště a vzhledem k tomu, že přiletíme až kolem půlnoci, zamluvili jsme si hotel v Lido di Ostia. Předpokládáme, že se v noci na místo dostaneme taxíkem. Máte nějaké osvědčené taxikářské firmy? Kolik tak přibližně bude doprava pro dvě osoby stát? Ve čtvrtek přes den bychom se rádi z Lido di Ostia dostali do Říma, konkrétně na Piazza Stazione di San Pietro, kde máme zamluvené další ubytování. Současně bychom si před cestou v Lido di Ostia rádi zakoupili Roma Pass na 72 hodin a využili ho již na cestu do Říma. Jsou nějaké vlaky již v rámci tohoto Roma Passu? Mohu se zeptat, na jakém webu nejlépe vyhledat vhodná dopravní spojení? Moc děkuji za Vaši odpověď. Je fajn, moci se na někoho obrátit . S pozdravem a přáním pěkného dne Barbora.

Doporučujeme nastupovat výhradně do bílých taxi s licencí města Říma. Identifikační číslo je na dveřích, na zádi a ve voze. Cenu odhadujeme na € 25,00 až € 30,00 do Lido Centro. Tarif najdete na Muoversi in taxi, můžete si cenu spočítat přesně podle vzdálenosti k hotelu. Nezapomeňte na noční nástupní taxu a platbu za druhé zavazadlo. Cena za kilometr s narůstající celkovou cenou roste. V ceně máte i městský vlak z Lido di Ostia do Říma. Nevíme o tom, že by šlo zakoupit Roma Pass v Lido di Ostia. Nejbližší prodejní místo je v cílové stanici městského vlaku na Porta San Paolo. Pomineme-li PIT na letišti Fiumicino, kde je otevřeno jen do 18:00. Spojení najdete na ATAC.

# 18.04.2023, 09:31.
Mám prosbu. Pořídili jsme si na návštěvu Říma od 17.5. do 21.5. Omnia Card + Roma Pass 72. Chtěli bychom 18.5. rezervovat vstup dopoledne do Andělského hradu. Od 12:30 máme rezervovaný Vatikán. Přes rezervační systém nám to ale nabízí, a to na všechny dny, čas 12:00. Je tento čas závazný? Nebo prostě máme s Roma Pass koupit vstupenku ten den ráno? A pro vyzvednutí Omnia Card, měla by zahrnovat i Roma Pass, jsme zvolili výdejní místo kousek od Baziliky Sv. Petra. Někde je otvírací doba uvedená v 9:00 a někde v 10:00. Nevíte, jak je to doopravdy? Mária.

Rezervaci s resp. s do Castel Sant' Agelo doporučujeme. Budete mít tzv. vstup skip-the-line. Cena je € 1,00. Rezervaci lze provést přes ticketone.it. Rezervuje se den, ne čas. Otevírací doba v kanceláři na Piazza Pio XII 9 je každý den od 9:00 do 16:00.

# 17.04.2023, 21:14.
Ráda bych Vás poprosila o radu, jak se dostat na nějakou pláž k moři z letiště Fiumicino a zpět na letiště Fiumicino dne 17.6. Předem děkuji za radu. Jitka.

Z letiště Fiumicino jezdí do Lido di Ostia autobusy Cotral. V sobotu jezdí celkem 19 spojů tam a 25 spojů zpět. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. V první polovině června proběhne určitě nějaká drobná úprava. Z letiště stojí jízdenka € 1,10, na letiště € 1,30. Autobus Vás zaveze na Piazzale della Stazione, odkud je to k moři přibližně 800 m. Můžete se však přesunout dál k dalším plážím na jihovýchod městským vlakem nebo autobusem č. 06. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 17.04.2023, 18:57.
Když si koupíme vstupenky Forum Pass Super, tak nemusíme provádět rezervaci na přesný čas? Můžeme přijít kdykoliv během třiceti dní? Předem děkuji za odpověď. Adam.

Při nákupu vstupenky Forum Pass Super se neprovádí rezervace na konkrétní den a čas. Je platná 30 dní od zakoupení. Platí pro jednorázový vstup do Foro Romano / Palatino včetně míst S.U.P.E.R. a do Fori Imperiali. Místa S.U.P.E.R. nelze navštívit 1. května, 26. prosince a během vstupů zdarma, např. první neděli v měsíci.

# 17.04.2023, 07:44.
Řeším dopravu v Římě z letiště přes Magliana, kde chceme odložit věci na hotel Ibis Roma Fiera a potom pokračovat do Vatikánu, kde máme rezervaci. Chci se zeptat, zda lístek na vlak lze využít s přerušením. tzn. vystoupit u hotelu a následně nastoupit do pozdějšího vlaku? Nebo byste mi mohl doporučit vhodnější nápad? Předem děkuji za odpověď. Pavel.

Není to možné. Přepravní podmínky, konkrétně Parte III - Trasporto Regionale definují v části 4 přesně platnost regionální jízdenky. Jízdenka musí být ověřená před odjezdem vlaku ve validátoru v místě začátku jízdy. Tuto validaci je možné provést nejpozději do 23:59 v den uvedený na jízdence. Od okamžiku ověření je jízdenka platná 4 hodiny. Během této doby musí být uskutečněná cesta. Pokud jste ve vlaku a skončí platnost jízdenky, můžete pokračovat v započaté jízdě až do cílové stanice bez mezizastávek. Pokud na zakoupené trase je přestup, můžete ho uskutečnit za podmínky, že v přestupní stanici použijete první dostupný vlak. V části 7 - nesrovnalosti a zneužívání, konkrétně v bodě c) Cesta mimo itinerář je uvedeno, že zastávky nejsou povoleny. Nicméně nejbližší zastávka u hotelu Ibis Roma Fiera je Muratella, což je od hotelu přibližně 1200 m. Pokud vystoupíte na této zastávce, z letiště Vás bude stát jízdenka € 8,00. Do stanice San Pietro se už následně dostanete vlakem Trenitalia ze € 1,00. Řešením může být cestovat z letiště autobusem Cotral směr EUR Magliana. Vystoupit musíte na Roma / Via Magliana (GRA). Odtud je to k hotelu 700 m po Via della Magliana ve směru jízdy autobusu. Jízdenka stojí € 2,80. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 16.04.2023, 11:51.
Hledám odpověď, jak poznám, kdy mohu vjet dle zóny na adresu Lungotevere Portuense 174 v Říme. Sice jsem našla zóny, tato adresa je asi v zelené i modré zóně. Jedu do domu Casa Vacanze Alessio, ale nevím, nikde nemohu najít, kdy v jakém čase mohu zónou projet a parkovat na uvedené adrese. Do Říma přijedu 15.5.2023 okol 15 až 16 hodin. Poradíte? Loni jsem vjela o půl hodiny jinak do zelené zóny, protože jsem přehlédla tabuli a přišla mi samozřejmě pokuta na 2500,- Kč, čemuž se chci letos vyhnout. Moc děkuji za radu. S.

Ano, na Vaší adrese je zelená a modrá ZTL zóna. Ta modrá začíná na úrovni Ponte Testaccio, jižně od Vašeho ubytování. Zelená je rozsáhlejší. Na začátku máte vždy dopravní značku Zona Traffico Limitato s časy a podrobnějšími informacemi. Tyto informace najdete i na výše uvedených stránkách. Jedná se o ZTL zóny Fascia Verde (zelená) a VAM (modrá).

# 13.04.2023, 11:52.
Budeme na přelomu dubna a května v Římě. Jak je to tam prosím se státním svátkem 1. května? Mají otevřeno obchody? Mají otevřeno restaurace? Je ve Vatikánu nějaká mše nebo je standardně přístupný? Nemyslím muzea, ale Baziliku sv. Petra a náměstí. Děkuji. Renata.

Podle našich informací neexistuje žádné pravidlo, které by platilo pro všechny. Jednotlivé prodejny a řetězce se mohou nezávisle rozhodnout, zda 1. května otevřou nebo ne. Stejně tak restaurace. Téměř všechny obchody a nákupní centra bývají uzavřené. Loni bylo otevřené např. Centro Commerciale Da Vinci. Otevřené zůstávají supermarkety (ne ale všechny), lékárny, trafiky a stánky. Např. supermarkety Coop a Conad byly loni otevřené různě. Carrefour, Iper a Pam byly otevřené všechny. Ve Vatikánu o nějaké mši v pondělí 1.5.2023 nevíme, stejně tak o nějakém omezení, kromě Vatikánských muzeí, která budou tento den mimořádně uzavřená.

# 11.04.2023, 13:31.
V pátek 14.4.2023 odlétáme do Říma. Mám pár otázek. Jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do ubytování Villa Eur Parco Dei Pini? Cestujeme dva dospělí, já mám kartu ISIC. Do Říma přiletíme přibližně v 11:00, čekání na kufr a cestu do ubytování počítám tak dvě hodiny, takže tak kolem 15:00 bychom mohli být schopni začít poznávat. Jsme v Římě do úterý, ale to brzy ráno musíme jet na letiště, máme tak 3,5 dne. Jak si nejlépe vše rozvrhnout, abychom toho stihli co nejvíce? Tím, že nebydlíme v centru, tak musím počítat i s dojížděním. Co se vyplatí zakoupit za lístky, když budeme jezdit hromadnou dopravou? Nestihla jsem zakoupit vstupenky dopředu, teď jsem ještě našla do Kolosea na 16.4. na 18:00 bez průvodce, čistě vstupenky - přijdeme o hodně, když nebudeme mít průvodce? Nebo máte jiný tip kde najít vstupenky? Předem moc děkuji. Veronika.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Ostiense. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud pokračujte z náměstí před vlakovou stanicí autobusem č. 30 směr Laurentina a vystupte na zastávce Umanesimo / S. Eugenio. Vraťte se zpět na křižovatku, odbočte doprava a pokračujte kolem výškových budov po Via Nairdobi a následně odbočte doprava na Via Kariba. Vaše ubytování je po pravé straně. Autobus č. 30 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci. Nevíme, jaké jsou Vaše priority. Ale takový základ je jeden den Vatikán a okolí, druhý den Colosseo / Foro Romano / Palatino a okolí a třetí den centrum města jako Pantheon, Španělské schody, Fontana di Trevi atd. Samozřejmě to můžete různě doplnit a seskupit podle toho, jak koupíte vstupenky do Colosseo, počítat s tím, že Vatikánská muzea jsou v neděli zavřená apod. Jízdenky si kupte podle itineráře. Jízdenka na 100 minut stojí € 1,50, Roma 24H € 7,00, Roma 48H € 12,50, Roma 72H € 18,00, týdenní CIS € 24,00. se Vám zřejmě nevyplatí, když máte ISIC a tedy zřejmě slevu na vstupné. Pokud chcete poznat Colosseo i s důkladným výkladem, tak se průvodce samozřejmě hodí. Otázkou spíše je, zda Vám nebude chybět návštěva arény a podzemí. Pokud ano, volte i tyto kombinace. Nicméně vstupenky jsou v tak brzkém termínu spíše vyprodané. Každopádně další vstupenky a jejich varianty najdete např. na Get Your Guide. Při hledání zkoušejte i okolní časy.

# 11.04.2023, 11:32.
Je potřeba před vjezdem do Řima s dieselem nejaké povolení nebo euro povolenku? Vozidlo splnuje euro 5. Na internetu jsem našel pouze omezení na vjezd od 8:30 do 11:30 a od 15:30 do 21:00. Děkuji. Lukáš.

Řím, stejně jako mnoho větších italských měst, má tzv. ZTL zóny. Každá z těchto zón má stanovená přesná pravidla pro vjezd. Některá vozidla do některých zón nemohou vůbec, některá jen s uhrazeným poplatkem, některá jen v určitých časech apod. Na výše uvedených stránkách najdete přesná pravidla pro tyto zóny včetně časů a map. Nejdříve si definujte, kam přesně a kudy přesně s autem pojedete. Podle mapy si zjistěte ZTL zóny, přes které Vaše trasa povede. Na závěr potom u každé ZTL zóny zjistěte pro Váš automobil přesné podmínky. Potom Vás nic nezaskočí. Na začátku zón je sice dopravní značení s informacemi, v praxi však to můžete jednoduše přehlédnout nebo to pod tlakem aktuální dopravní situace špatně vyhodnotíte. Vše je opatřeno kamerovým systémem a v případě porušení pravidel Vám dojde po nějaké době poštou výzva k úhradě pokuty a to už je pozdě.

# 10.04.2023, 13:46.
Pán Rehúrek, prosím Vás pekne, vedel by ste mi poradiť ohľade vstupeniek na jednotlivé pamiatky? Ideme do Ríma v červnu a už mám hlavu ako balón z rôznych Roma Pass a podobne. Radi by sme videli to najdôležitejšie, ako je Colosseum, Pantheon, Forum, Anjelský hrad, Vatikánske múzeá a baziliky a záhrady. No neviem úplne ako je to so vstupenkami. Chcela by som najradšej niečo, čo je najviac pokope - nejaká vstupenka na to, čo si vyberieme, ale nič také úplne som nenašla. Prosím, nevedel by ste nám poradiť, ako to nakombinovať najlepšie? Budeme tam celé tri dni, tak aby sme toho stihli čo najviac. Ďakujem Vám vopred veľmi pekne a želám krásny deň. Srdečne. Alžbeta.

Pokud budete v Římě začátkem června, tj. i v neděli 4.6.2023, to je vstup do všech italských státních muzeí a památek zdarma a také do většiny římských městských muzeí a památek. Navíc 2.6.2023 je vstup zdarma ještě také do Colosseo / Foro Romano / Palatino. V tomto případě by se Vám zřejmě karty nebo nevyplatily. Stejně tak se Vám asi nevyplatí, pokud nebudete cestovat moc městskou dopravou. Bohužel vstupenka na všechno není, navíc ještě mnoho muzeí a památek vyžaduje rezervaci, případně je tato rezervace doporučovaná z důvodu velkého zájmu o návštěvu muzea nebo památky. Hodně je toho popsaného v našich otázkách a odpovědích. Pokud chcete ve Vatikánu navštívit zahrady, Vatikánská muzea, Sixtinskou kapli a Baziliku, Omnia Card se Vám nevyplatí. Kupte si za € 37,00 návštěvu zahrad v Open Bus, v ceně máte i individuální prohlídku Vatikánských muzeí včetně Sixtinské kaple. Vstup do Baziliky není zpoplatněný. Pokud budete v Římě mimo výše uvedené termíny a budete denně cestovat městskou dopravou, i tak se Vám Roma Pass nevyplatí, pokud s ním navštívíte jen Colosseo / Foro Romano / Palatino a Castel Sant' Angelo. Kupte si samostatné vstupy včetně rezervace a na tři dny jízdenku Roma 72H za € 18,00. Ono se toho za tři dny ani moc stihnout nedá. První den věnujete Vatikánu, druhý den archeologickému parku včetně Colosseo a třetí den Castel Sant' Angelo a historickému centru Říma - Pantheon, Španělské schody, Fontana di Trevi apod. Mnoho vstupenek můžete zakoupit na jednom místě přes Get Your Guide.

# 09.04.2023, 13:28.
Ráda bych se zeptala, zda máte zkušenosti s nákupem lístků na fotbalové zápasy, konkrétně se nám jedna o zápas konaný dne 16.4. mezi AS Řím a Udinese. Kapacita stadionu je 72 tisíc lidí, tedy velmi dostačující, čili zda je reálné pořídit lístky až pár hodin před začátkem zápasu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Daniela.

Jsme cestovatelský portál. Nicméně u konkrétního fotbalového zápasu mezi AS Roma a Udinese jsou uvedené čtyři prodejní kanály: oficiální stránky AS Roma, prodejní místo Vivaticket a prodejní místo Stadio Olimpico na Viale delle Olimpiadi 61 v den zápasu. Nejčastěji položené otázky týkající se domácích zápasů jsou zodpovězené na Tickets Q&A.

# 08.04.2023, 11:37.
Pane Řehůřku, měl bych na Vás dva dotazy. Příští sobotu v 11:25 přilétáme s dětmi ve věku 10 a 14 let na letiště Fiumicino a potřebujeme se dostat do ubytování na Via Elea. Zvažuji, jak se tam nejlépe dostat. Budeme mít pouze příruční zavazadla. Rozhoduji se mezi cestou vlakem, autobusem nebo taxi. Nejsme nějak extra vázaní časově. Zatím se přikláním z ekonomického pohledu, k variantě regionálním vlakem FL1 na Termini, potom metrem na San Giovanni a zbytek cesty dojít pěšky. Ale třeba budete mít nějaký lepší tip. Jak je to s 50 % slevou na regionální vlaky? Je horní limit 12 nebo 15 let? Je zajímavé využít nějakou plavbu po Tibeře? Případně jaké jsou možnosti? Zatím jsem k tomu moc informací nenašel. Snad jen Hop On Hop Off denní vstupenku, ale nevím, kde ideálně ji případně pořídit. Předem moc děkuji za informaci. Martin.

Pro Vás bude asi nejvýhodnější cestovat autobusem nebo na Termini. První stojí € 6,00, druhý € 7,00. Pro děti je cena stejná. Odtud potom pokračovat autobusem č. 360 směr Zama a vystoupit na zastávce Gallia / Licia. Tento autobus jezdí každý den od 5:30 do půlnoci a jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete použít i další jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, týdenní CIS nebo . Děti v uvedeném věku platí stejnou cenu, Roma Pass se jim nevyplatí. Ze zastávky pokračujte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava na Via Elea. Vlak FL1 na Termini nejede. Musíte na Trastevere nebo Ostiense přestoupit na jiný vlak. Přímo jezdí na Termini Leonardo Express, ten je ale dražší. Ve vlacích cestují děti do 4 let zdarma, od 4 do 15 let s 50 % slevou v národních vlacích, od 4 do 12 let s 50 % slevou v regionálních vlacích. V mezinárodních vlacích jsou ty hranice různé podle typu vlaku, mezi 4-6 a 14-15. Základní jízdenka z letiště Fiumicino do města stojí € 8,00 v regionálním vlaku. Plavba po Tibeře může být zajímavá, ale většinou je to na úkor jiných zajímavostí, které za tuto plavbu vyměníte. Je to tedy otázka času a preferencí. Nabídku najdete např. na Get Your Guide.

# 07.04.2023, 18:43.
Rád bych si objednal Vatican&Rome Pass. Přiletáme odpoledne a ještě večer bychom rádi navštívili první památku. Obávám se ale, že nestihnu otevírací dobu vyzvedávacích míst, které mají maximálně do 16:00. Muselo by všechno klapat jako na drátkách a stejně by to bylo na štír a to mi připadne jako zbytečné riziko. Nevíte, zda může turistické karty za nás vyzvednout i někdo jiný? Případně máte nějakou jinou radu? Děkuji mnohokrát. Filip.

U to možné je, viz naše odpověď ze dne 08.09.2022, 12:31., je to ale komplikované. Navíc PIT je přímo na letišti, kde je otevřeno každý den do 18:00. Omnia Card se ale vyzvedává u jiné organizace a tam tyto informace nemáme. Vzhledem k tomu, že při vyzvednutí vyžadují osobní doklad, doporučujeme si karty vyzvednout osobně.

# 07.04.2023, 16:55.
V neděli 9.4. letíme do Říma a zakoupili jsme si Roma Pass 72. První vstup jsme si zarezervovaly na Andělský hrad a druhý jsme chtěli Coloseum / Romanum Forum a Palatine Hill, nicméně není volný termín. A tak jsme se rozhodli pro Forum Pass Super. Nicméně nevím, jak a kde zarezervovat lístky, aby byly zdarma jako druhý vstup. Můžete mi prosím poradit? Vždy mi to dá na výběr pouze za cenu € 11,50 při použití Roma Pass. Děkuji. Zdenka.

Vstupenka Forum Pass Super je platná 30 dní od zakoupení. Nicméně s musíte památky navštívit v době platnosti Roma Pass. Pokud máte Roma Pass 72, potom máte první dvě památky v ceně. První tedy Castel Sant' Angelo, druhou tedy zahrnutou ve Formu Pass Super. Pokud bychom to řešili my, zvolili bychom na Coopculture přes Destinazioni / Roma e Lazio / Roma - Foro Romano e Palatino / Biglietto Forum Pass Super con accesso al Foro Romano, Palatino e Fori Imperiali / Verifica la Disponibilita / Forum Pass Super - Gratuito / Altro. Na místě stejně budete ale muset předložit i Roma Pass, aby byla tato druhá návštěva zaznamenaná do systému.

# 07.04.2023, 07:59.
Dne 6. května letíme do Říma. Koupili jsme vstupenku do Collosea na sobotu v 18 hodin. Druhý den, tedy v neděli 7. května, kdy je vstupné do památek zdarma, bychom chtěli navštívit Forum Romanum. Budeme moci využít tu vstupenku, kterou jsme zakoupili, když platí 24 hodin? Nebo si budeme muset vystát frontu na volnou vstupenku? Děkuji. Ivana.

Vstupenku by mělo být možné použít. Nemáme to ověřené přímo na základní typ vstupenky, ale na vstupenku Full Experience, která se v případě využití v Colosseo v sobotu před volnou první nedělí v měsíci, prodlužuje do následujícího pondělí. V případě, že je tato vstupenka využitá v tu volnou neděli, je to možné, ale bez možnosti navštívit místa zahrnutá v S.U.P.E.R. U základní vstupenky by tato možnost měla být také, samozřejmě bez toho prodloužení na pondělí. Pokud budete mít časový prostor, můžete v sobotu samozřejmě navštívit nejdříve Foro Romano a Palatino a následně Colosseo v rezervovaném čase.

# 06.04.2023, 21:36.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpověď. Právě se mi podařilo zarezervovat poslední volnou vstupunku pro syna přesně na den, který jsem chtěla tj. 14.4. ale až od 19:30 hodin. Byl to zázrak. Já mám přes Omnia Card rezervaci, ale na 11 hodin. Takže nám to nesedí na sebe. Chci se zeptat. Myslíte, že syna pustí již v 11 hodin se mnou, když uvidí, že mám Omnia Card? Nebo to bude určitě problém a mám se pokusit zarezervovat si slot na ten čas 19:30 hodin? Mnohokrát děkuji. S pozdravem Petra.

Rezervované časy jsou závazné. V opačném případě by rezervace ztrácely smysl. Můžete samozřejmě zkusit jít v dřívější termín společně. Je tu ale velké riziko, že toho, kdo nemá na ten čas platnou rezervaci, nepustí. Jistější řešení je změnit jednu, druhou nebo obě rezervace. Doporučujeme ještě napsat na Omnia Vatican Rome, třeba budou mít nějaké řešení. Případně se to pokusit vyřešit při vyzvednutí Omnia Card. Nechápeme, proč jste synovi nekoupila také Omnia Card pro věkovou skupinu od 6 do 17 let za € 59,00, vše by bylo snadnější. Pravděpodobně to pramenilo z toho, že jste si myslela, že má ve Vatikánu v této věkové skupině vstup zdarma, tak jako do římských státních muzeí a památek.

# 06.04.2023, 06:26.
Pokud by bylo vstupenky možné zakoupit na Coopculture měsíc předem, tak by musela vždy jít koupit i např na 6.5. Zkouším to každý den od půlnoci, ale systém tak nechodí. Nelze koupit vstupenku ani teď na duben. Můžete to vyzkoušet? Nikdo s tím zatím problém neměl? Jde mi o vstupenky na 24 hodin do Kolosea. Děkuji za radu. S.

Musíte rozlišovat mezi rezervacemi, které nejdou udělat z důvodu vyprodanosti a rezervacemi, které nejdou udělat z důvodu neuvolnění. Dne 6.4.2023 jsou rezervace na 6.5.2023 uvolněné, ale bohužel již vyprodané. Takové termíny jsou zvýrazněné růžově. Důvody a postupy jsou uvedené v odpovědi ze dne 05.04.2023, 12:47. Následující termín 7.5.2023 je první neděle v měsíci, kdy se rezervace nedělají, vyzvedávají se na pokladně volné vstupenky a vstup je zdarma.

# 05.04.2023, 22:19.
Letíme do Říma od 12.4. do 15.4. 2023. Já jsem dospělá osoba a syn má 16,5 roku. Pro mě jsem si zakoupila Omnia Card za € 129,00. Pokusila jsem si zarezervovat slot do Vatikánských muzeí a Sixtínské kaple na 11:00. Synovi jsem kartu nekupovala. Prosím o radu, kde mám rezervovat vstup do Vatikánských muzeí / Sixtínské kaple i pro syna? Je tento vstup pro něho zdarma? Může jít syn na můj slot nebo se musí pro něho slot také zarezervovat? Děkuji Vám moc za odpověď. S pozdravem Petra.

Rezervace se provádějí přes Musei Vaticani. Vstup ve věku 16,5 let není zdarma. Zdarma mají vstup pouze děti do 5 let. Děti od 6 do 18 let mají vstup za zlevněné vstupné. Studenti do 25 let potom po doložení studia, např. kartou ISIC. Platí se ještě rezervační poplatek. Nicméně je možné, že na tak brzký termín už volné rezervace nebudou.

# 05.04.2023, 12:47.
Ráda bych se zeptala, jak zakoupit lístky do Colossea na Coopculture, jelikož tam prakticky žádné dostupné nejsou. Na nikdy. V loňském roce jsem tam lístky kupovala a bylo to úplně bez problému. Máte s tím prosím nějakou zkušenost? Děkuji. P.

Po pandemii se cestovní ruch rozběhl na plné obrátky a v této chvíli probíhá období, kdy Colosseo praská ve švech. Navíc je počet vstupenek regulovaný vzhledem k regulaci počtu návštěvníků. Pokud nejsou k dispozici požadované termíny, nezbývá, než volit rozšířené produkty, např. s audio nebo video průvodcem. I těch je ale málo. Nebo smluvní prodejce, např. Get Your Guide, ale i tam je volných míst málo a spíše v odpoledních hodinách. To nemusí být až takový problém, před rezervovaným termínem si můžete projít Foro Romano a Palatino. Šance je opět větší v rozšířených produktech. Pokud se to časově sejde, můžete využít volný vstup, který je bez rezervací, ale vystojíte si frontu na volnou vstupenku. Konkrétně 25. dubna, 2. června, 4. listopadu a také každou první neděli v měsíci.

# 04.04.2023, 20:42.
V pátek ve večerních hodinách, kolem 21:00, přilétáme na letiště Fiumicino. Ubytování máme nedaleko Vatikánu, kousek od A.S.D. Petriana Calcio - Pio XI. Prosím o radu, jak se k tomuto místu dostat, zda využít metro, nebo jiný prostředek? Děkuji. Petra.

Jste limitovaná časem a svátkem. Mnoho spojů, které by jely standardně v pátek, nejede. Ideální by bylo jet autobusem Cotral nebo vlakem FL1 Trenitalia na EUR Magliana a odtud pokračovat autobusem č. 31 do těsné blízkosti Vámi uvedené adresy. Nicméně s autobusem č. 31 je ve Vašem čase problém. Další varianta vlakem FL1 na Trastevere a následně vlakem FL3 na Valle Aurelia je riskantní. V daném čase jediná možná kombinace spojů nabízí jen 1 minutu na přestup, což je riziko. I další varianta SIT Bus Shuttle na Via Crescenzio v blízkosti Vatikánu a odtud autobusy k uvedené adrese naráží na čas, kdy zmiňované městské autobusy byste už nezastihla. Budete muset cestovat přes Termini. Autobus tam jede ve 21:55 za € 7,00. Na Termini je za 50 minut. Autobus tam jede ve 21:50 nebo ve 23:00 za € 6,00. Na Termini je za 55 minut. Poslední metro A odjíždí z konečné Anagnina ve svátek ve 21:57, na Termini je přibližně ve 22:17, takže ho nestihnete. Budete muset jet nočním autobusem n98 směr Mazzacurati. První jede v 0:10. Vystoupit musíte na Gregorio VII / S. Damaso. Odtud musíte jít ve směru jízdy autobusu a hned odbočit doprava na Via Sant' Agatone Papa a následně v zatáčce za zdí po schodech projdete doprava uličkou na Via di Santa Maria Mediatrice. Vaše ubytování je po pravé straně. Nicméně pokud bude na této spojce branka uzamčená, budete to muset obejít po Via Anastasio II a Via Aurelia. Další varianta je jet z Termini nočním autobusem n46, což je možná schůdnější. Jeďte směr Stazione Monte Mario a vystupte na Aurelia / Paolo III. Autobus jede v 0:15. Pokračujte ve směru jízdy autobusu po Via Aurelia a na druhé odbočce doleva pokračujte po Via di Santa Maria Mediatrice, která Vás dovede k ubytování. Jízdenka BIT na městské autobusy stojí € 1,50. Můžete ale použít i jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, týdenní CIS nebo . Vzhledem k časům a složitosti bude zřejmě vhodnější si vzít taxi. Doporučujeme použít bílá taxi s licencí města Říma.

# 03.04.2023, 21:28.
Jedeme do Říma 3.5.2023 a vím, že první neděli v měsíci, tj. 7.5.2023 jsou památky zdarma a bez rezervace. Zajímalo by mě, jak probíhá samotný vstup do Kolosea? Jsou tam tři brány. Mám se postavit do fronty u některé z těchto bran nebo funguje jen jedna? Jelikož je to bez rezervace, tak nevím, jaký zmatek mám očekávat. Ať tam potom nepobíhám. Moc děkuji za odpověď. Eva.

První neděli v měsíci, kdy je vstup zdarma, se rezervace neprovádějí. Musíte si vyzvednout osobně volnou vstupenku na pokladně u Arco di Tito. Doporučujeme jít hned brzy ráno. Otevírá se v 9:00, nicméně lidé se do fronty staví už od 7:00 i dříve. Brzy ráno jsou fronty na vstupenky. Pokud se Vám podaří si volnou vstupenku zajistit včas, vlastní fronta u vstupu do Colosseo nebude velká. S přibývajícím časem i ta narůstá. Vstupenky umožňují volný vstup do Colosseo i Foro Romano / Palatino. Ale jen v neděli. Volná vstupenka nefunguje jako běžná po dobu 24 hodin. Volná vstupenka opravňuje k základnímu vstupu, tedy bez arény a podzemí, v případě Foro Romano a Palatino bez balíčku S.U.P.E.R. Vstup je přes Sperone Valadier v blízkosti Konstantinova oblouku. Nebojte se, že to nenajdete. Fronty Vás navedou. Další volný vstup do Colosseo je 25. dubna, 2. června a 4. listopadu a samozřejmě každou první neděli v měsíci. Postup je stejný.

# 03.04.2023, 07:24.
Jedeme v květnu na tenis ATP na Foro Italico. Ubytovaní budeme na Lungotevere Portuense, Roma. Můžete mi poradit, jak se nejlépe dostat městskou dopravou na stadion Foro Italico? Preferujeme autobus. Děkuji. S.

Přejděte k mostu Ponte Tescaccio a před ním odbočte doprava na Via Bernardo Passeri. Hned na jejím začátku je po levé straně zastávka autobusu. Jeďte autobusem č. 170 směr Termini nebo autobusem č. 781 směr Piazza Venezia a vystupte na zastávce Petroselli. Tady přestupte na autobus č. 628 směr Volpi / Farnesina a vystupte na zastávce De Bossis / Stadio Tennis. Vystačíte s jednou jízdenkou BIT nebo můžete použít některou z dalších jízdenek Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H nebo . Autobus č. 170 a 781 jezdí každý den kromě neděle od 5:30 do 1:40 resp. do půlnoci, autobus č. 628 každý den od 5:30 do půlnoci. V neděli budete muset přejít na vlakovou stanici Trastevere a odtud jet vlakem Trenitalia na Valle Aurelia. Odtud pokračovat autobusem č. 490 směr Stazione Tiburtina a vystoupit na Ottaviano. Odtud z Via Barletta autobusem č.32 směr Stazione Saxa Rubra a vystoupit na De Bossis / Stadio Tennis. Autobus č. 490 a 32 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci. Na vlak můžete využít výše uvedené jízdenky. Před odjezdem si zkontrolujte jízdní řády.

# 03.04.2023, 07:08.
Již několikrát jsem kupovala vstupenky do Colossea apod. na Coopculture. Letos potřebuji zakoupit dvě vstupenky na 17. nebo 18. květen. Zatím však v systému nelze objednat. Vždy měli označené volné dny zeleně, nyní není v kalendáři vyznačený ani jeden den zeleně a možnost zakoupení vstupenky tak na květen, ale ani na duben, není. Nevíte, na jak dlouho kalendář zpřístupňují? Nebo jak to teď na Coopculture funguje? Děkuji za odpověď. S.

Rezervace budou k dispozici měsíc před termínem.

# 02.04.2023, 13:26.
Rád bych se zeptal před květnovou návštěvou Říma. V roce 2017 jste byli skvělí. 1. Cesta z letiště Fiumicino do ubytování v aparthotelu Trianon Borgo Pio. Stále je možné využít spoj SIT Bus Shuttle? 2. Roma Pass. Doporučil byste jeho pořízení? 3. Rezervace pro návštěvu Colossea a Palatina. Stačí případně Roma Pass nebo je nutné rezervovat ještě jinde? 4. Vatikánská muzea. Je nezbytná rezervace? 5. Doprava z ubytování k Olympijskému stadionu - tenisový areál? Děkuji za Vaši odpověď. Případně za nějaký tip pro pobyt v Římě. Tomáš.

stále funguje a zřejmě je to k Vašemu ubytování ta nejlepší doprava. Od zastávky na Via Crescenzio je to pěšky jen 500 m. Jízdenka stojí € 7,00. je závislý na Vašem itineráři. Pokud ho využijete na Colosseo a nějakou další nákladnější památku v ceně a potom navštívíte nějaké další památky se slevou, potom se Vám vyplatí. Samozřejmostí je, že budete cestovat, aby se Vám vyplatila i součást týkající se dopravy. Rezervace pro Colosseo je povinná i s Roma Pass. Rezervace se provádějí přes Coopculture. Přímo v rezervačním systému je pod standardními vstupenkami i vstup s Roma Pass ať už v ceně nebo se slevou. Do Vatikánských muzeí rezervaci doporučujeme, ušetříte hodně drahocenného času. K Olympijskému stadionu se nejlépe dostanete autobusem č. 32 směr Stazine Saxa Rubra. Vyjíždí z Piazza del Resorgimento a vystoupit musíte na De Bossis / Stadio Tennis.

# 01.04.2023, 22:27.
1. Přilétám do Říma s desetiletým synem v sobotu 13.5.2023 v 19:30. Jen s příručními zavazadly. Poradíte dobrý a levný spoj včetně ceny z letiště Fiumicino do Via della Fotografia 2? 2. Na jaké stránce je dobré si vyhledávat spojení v Římě, které případně kombinuje autobus, metro nebo vlak? 3. Odlétám z Říma s jedenáctitiletým synem ve středu 17.5.2023 v 6:35. Jen s příručními zavazadly, takže počítám, že stačí být na letišti v 5:35 až 6:00. Poradíte prosím možný spoj a odhad ceny na letiště Fiumicino z Via della Fotografia 2? 4. Ráda bych s desetiletým synem navštívila Colosseum v pondělí 15.5., případně v neděli 14.5. - základní varianta vstupného. Vím o rezervaci 30 dní předem přes stránku Coopculture. Rozumím dobře, že konkrétní časy se uvolňuji v průběhu dne v určitých časech? Tušíte, kdy je nutné provést rezervaci, aby člověk získal ranní časy? Když jsem se dívala kolem 8:00 hodiny, již byly časy značně omezené. V případě, že by se mi povedla rezervace přes Get Your Guide, musím synovi rezervovat vstupné stále přes Coopculture? Jsou nějaké další weby, kde se daří rezervaci provést kromě Coopculture a Get Your Guide? Předem děkuji za Vaše rady. Marta.

Děti od 4 do 12 let mají v regionálních vlacích 50% slevu. Děti do 10 let cestují v městské dopravě v Římě zdarma. Den po 10 narozeninách už platí plné jízdné. Děti do 18 let mají vstup do státních muzeí a památek zdarma. Den po 18 narozeninách už platí zlevněné vstupné. Z letiště Fiumicino jeďte regionálním vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere. Jízdenka stojí € 8,00. Odtud jeďte městským autobusem č. 766 směr Millevoi a vystupte na zastávce Grotta Perfetta / Ardeatina. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete ale použít i další jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, týdenní CIS nebo . Jděte ve směru příjezdu autobusu a odbočte doprava na Via della Fotografia. Vaše ubytování je na začátku ulice po pravé straně. Autobus č. 766 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci, v neděli od 8:05 do půlnoci. Jízdní řády včetně vyhledávače jsou na ATAC. Ne vždy je ale spojení optimální. Můžete využívat i Mapy Google. Při cestě zpět musíte přejít na Via di Grotta Perfetta a vydat se po ní doprava, následně odbočit doleva na Via Emilio Spalla. Na světelné křižovatce odbočte doprava na Via Learco Guerra a následně doleva na Via Fausto Coppi. Tady je po levé straně zastávka nočního autobusu n716. Jeďte na konečnou Termini. Autobus jezdí každý den od půlnoci do 5:00 po půl hodině. Počítejte s tím, že pojede lehce nad 100 minut, tak pravděpodobně nevystačíte s jednou jízdenkou BIT. Z Termini potom jezdí na letiště např. autobus , první ve 4:30, na letišti je v 5:20. Cena jízdenky je € 6,00 i pro dítě. První autobus jede ve 4:45 a na letišti je v 5:40. Jízdenka stojí € 7,00. Na letiště jezdí také autobusy Cotral. V pracovní dny v 0:34, 2:34 a 4:35. Cesta trvá 40 minut a jízdenka stojí € 2,80. Ceny jízdenek jsou v nákupu v předprodeji nebo online a jízdní řády se mohou změnit. Zkontrolujte si je před odjezdem. My bychom na cestu na letiště volili taxi. A rozhodně bychom volili větší časovou rezervu než uvádíte. Předpokládáme, že rezervace na další den do Colosseo se uvolňují po půlnoci, zkuste tomu jednu noc obětovat. Vstup zdarma se musí rezervovat přes Coopculture. Je tam speciální link, kdy rezervujete jen den, z technických důvodů je tam čas 18:00, ale dítě jde s Vámi ve Vašem čase. V případě rezervace s Roma Pass, je nutné vybrat odpovídající produkt na konkrétní čas. Těch webů, které prodávají vstupenky do Colosseo je velké množství. Nebudeme je tady vypisovat, protože s nimi nemáme zkušenosti. Základní je Coopculture, jako alternativní doporučujeme Get Your Guide.

# 31.03.2023, 08:01.
V průběhu května se chystáme se skupinou osmi lidí na pár dnů do Říma. Ubytování máme zajištěné u Laurentiny. Mám ale dotaz k parkování. Pojedeme vetší dodávkou - transporter - pro 9 lidí a musíme ji tam někde v okolí bezpečně zaparkovat a na pár dnů nechat. Našel jsem v okolí parkoviště Parcheggio Scambiatore Laurentina na Via Francesco de Suppe. Nemáte prosím zkušenost, zda je tam možné takové auto na pár dnů nechat? Případně budu rád za tip, kde jinde v okolí by to šlo, abychom nemuseli hlídat zóny s omezeným vjezdem? Richard.

Toto parkoviště je v parkovacím systému společnosti ATAC. Má kapacitu 1244 parkovacích míst. Cena za parkování je € 1,50 do celkové doby 12 hodin a € 2,50 do celkové doby 16 hodin. Parkoviště je otevřené každý den od 5:15, uzavírá se od neděle do čtvrtka v 0:15 a od pátku do soboty ve 2:15. Mimo tuto dobu není možné auto vyzvednout. Toto parkoviště není pro Vás nevhodné, protože není určeno pro dlouhodobé parkování, ale jako parkoviště P+R. Doporučujeme parkovat na Termini v ES Park Giolitii, které má k dispozici 483 parkovacích míst je určené pro dlouhodobější parkování. Za každých započatých 24 hodin zaplatíte € 20,00. Na parkovišti můžete parkovat, pokud máte verzi Transporteru do výšky 2,1 m. Parkoviště je v ZTL VAN, která je omezená pro nákladní automobily od délky 7,5 m. Parkoviště je také v ZTL Fascia Verde, do které byste s Vaším automobilem také neměl mít zatím problém. Ověřte si to podle parametrů na ZTL Roma. Další vhodná parkoviště najdete např. na My Parking.

# 29.03.2023, 22:16.
Moc děkuji za skvělou pomoc. Jen ještě doufám, že nás vezme všechny čtyři najednou. Máme jen každý jedno malé zavazadlo. To by snad neměl být problém, že? Děkuji. Marcela.

Tarif taxi města Říma říká, že první zavazadlo je zdarma a za každé další zavazadlo o rozměrech větších než 25x25x50 cm se platí € 1,00. Tarif je pro kapacitu do čtyř cestujících. Od pátého cestujícího u vozu s kapacitou větší než 4 cestující se za každého platí € 1,00. Je to ale vždy o řidiči a domluvě s ním před nástupem do vozidla, tak jak jsme Vám napsali v předchozí odpovědi.

# 29.03.2023, 14:21.
Chtěla bych se zeptat, zda se vstup zdarma první neděli v měsíci vztahuje i na výtah na terasu památníku Viktora Emanuela II? Děkuji. Ilona.

První neděli v měsíci je vstup k výtahu na panoramatickou terasu zdarma a bez rezervace.

# 29.03.2023, 13:19.
Pane Řehůřku, prosila bych o radu, jak se nejlépe dostat z Via del Corso 300 do Via Tunisi 4 - Meeting point přes GetYour Guide. Moc děkuji za odpověď. Petra.

Z Via del Corso přejděte na okraj Piazza Venezia a vydejte se doprava na Via del Plebiscito. U ostrůvku je zastávka autobusu č. 492. Od hotelu je to přibližně 200 m. Jeďte směr Stazione Metro Cipro a vystupte na zastávce Bastioni di Michelangelo. Jděte ve směru jízdy autobusu podél vatikánské zdi a odbočte podél ní doleva po Viale Vaticano směrem k Musei Vaticani. Před Vatikánými muzei odpočte doprava na Via Tunisi a sejděte po schodech přibližně do jejich poloviny. Via Tunisi 4 je po pravé straně. Od zastávky je to přibližně 350 m. Autobus č. 492 jezdí každý den od 5:15 do půlnoci a jeho frekvence je většinou 3 až 5 do hodiny. Můžete použít jízdenku BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Cesta autobusem trvá přibližně 20 minut. Dejte si samozřejmě dostatečnou rezervu.

# 29.03.2023, 07:19.
Moc děkuji. Ještě mám prosím poslední dotaz. Jsme čtyři a přiletíme o půlnoci a chceme jet taxíkem poblíž Termini. Máte zkušenost, že je lepší si taxi objednat předem nebo je to levnější a bez problémů si ho vzít na místě? Předem objednané taxi stojí příbližně € 83,00. Děkuji. Marcela.

Neměl by být problém si vzít taxi přímo na letišti u terminálů 1 a 3 po příletu. Doporučujeme nastupovat výhradně do bílých taxi s licencí města Říma. Identifikační číslo je na dveřích, na zádi a ve voze. Tam je garantovaná cena € 50,00. Uvedenou cenu si samozřejmě ověřte / dohodněte s řidičem před nástupem do vozidla. Přesné informace najdete na Muoversi in Taxi.

# 28.03.2023, 19:34.
Děkuji. Dívala jsem se na rezervaci a v neděli 2.4. rezervovat nejde. I další neděli v květnu a dále rezervovat nejde. Platí tedy, že je vstup zdarma a rezervace nemusí být? Moc děkuji. Marcela.

První neděli v měsíci je do italských státních muzeích a památek vstup zdarma - seznam, tedy i do Castel Sant' Angelo. Rezervace se v tomto případě neprovádějí. Konkrétně v Římě je první neděli v měsíci zdarma vstup i do městských muzeí a památek.

# 28.03.2023, 13:19.
Moc prosím o pomoc. Jak udělat jen rezervaci na vstup do Andělského hradu? Roma Pass budeme mít. Prošla jsem i stránky přímo hradu, ale všude jsou jen vstupenky, což nepotřebuji. Moc děkuji za odpověď. Marcela.

Viz naše odpověď ze dne 19.02.2023, 14:07. Máte tam přímo odkaz na rezervaci s Roma Pass.

# 27.03.2023, 14:33.
Pri návšteve Ríma chceme na vstupy do múzeí využiť karty ICOM. V ktorých múzeách platia tieto karty? Existuje nejaký zoznam? Ďakujem za odpoveď. Michal.

Vstup zdarma mají členové ICOM v městských muzeích s výjimkami uvedených v podmínkách. Seznam městských muzeí najdete na Musei in Comune Roma. Vstup zdarma mají členové ICOM i do státních muzeích dle podmínek. Seznam státních muzeí najdete na imuseidiroma.it. Vstup zdarma mají členové ICOM i do Vatikánských muzeí dle podmínek.

# 26.03.2023, 22:59.
Chtěla bych se Vás zeptat na otázky ohledně vstupenek. Dcera nám koupila vstupenky do Vatikánu přes Headout. Vstupenka je Last minute na určitý čas. Bohužel anglicky moc neumím, ale po otevření tam není žádný kód, ale jen ID vstupenek. Musíme si vstupenky vyzvednout někde na pokladně nebo nás pustí jen na základě této rezervace a ID čísla? Druhý dotaz se opět týká zakoupených vstupenek. Nyní do Kolosea a Andělského hradu přes aplikaci Get Your Guide. I tam jsem pochopila, že si vstupenky musíme vyzvednout někde u stánku této agentury a né přímo u památky. Jsem z toho trochu zoufalá. Děkuji Vám předem za odpověď. Lenka.

Pokyny by měly být ve voucheru, který jste obdržela e-mailem od Headout. Tento voucher ukážete vytištěný nebo na chytrém telefonu. Dostavit se musíte 15 minut před uvedeným časem. Místo setkání je uvedené na voucheru. Tam by Vás měl čekat průvodce, který Vás provede do Vatikánských muzeí přes vstupní procedury k pokladně, kde obdržíte vstupenky. U standardní vstupenky jdete hned vstupem pro internetové rezervace. V případě Get Your Guide je to vždy popsané u konkrétního produktu v oddíle Meeting Point. U standardní vstupenky do Colosseo jdete přímo do řady označené Ticket Holder and Roma Pass. U standardní vstupenky do Castel Sant' Angelo vymění voucher za vstupenku u vchodu pracovník s cedulkou Loving Rome. Nicméně zkontrolujte si Meeting Point u Vaší konkrétní vstupenky.

# 26.03.2023, 10:13.
Dobrý den z Vatikánu pane Řehůřku. Prosím Vás, chtěl bych se Vás zeptat. Stačí koupit lístek na vlak z Termini do Fiumicino na místě, nebo je nutná on line rezervace? A prosím, jak často a dlouho spoj jede a hlavně, kde najdeme nástupiště na Termini? Odlétáme ve 13 hodin zítra v pondělí 27.března do Prahy. Moc Vám děkuji a přeji krásnou neděli. Vladimír a Gabriela.

Jízdenky stačí zakoupit na místě v automatu nebo na pokladně. Vlaky Leonardo Express jezdí z Termini v intervalech 15 minut, někdy je ten interval 30 minut. Cesta trvá 32 minut. Vlak jezdí většinou až z nástupiště 23, 24. Je to však dobře značené a na začátku nástupiště je asistenční kiosek.

# 25.03.2023, 11:54.
Děkuji za tak rychlou odpověď. Na Get Your Guide sice píšou volné časy, ale koupit to nejde. Zkusila jsem to přes Coopculture, jak radíte. Tam je také vše plné, pouze návštěva s archeologem. Je to vstupenka Kolosseum, Forum, Palatin obyčejné vstupné + návštěva francouzského kolosea. Tak uvidíme. Cestuji s šestnáctiletým synem, Colosseum musí prostě vidět. K tomu určitě zkusíme využít vstup v neděli 2. dubna, jak píšete. Děkuji za pomoc. Je to pro mě velká akce takto sami cestovat. Bude to dobrodružství. Pěkný den a děkuji. Pavlína.

Na Get Your Guide to nemůžete vzdát hned po prvních nezdarech. Pokud zvolíte některé z odpoledních časů, určitě budete úspěšná. Zkoušeli jsme to 1.4. i 3.4. a volná místa tam jsou. Na volnou první neděli v měsíci se rezervace neprovádějí. Při vstupu zdarma do 18 let se rezervace musí provést přes Coopculture.

# 25.03.2023, 10:55.
Letíme na poslední chvíli do Říma, od 1.4. do 4.4. Nejdou nám jíž koupit vstupenky do Colossea, moc vás prosím, lze koupit vstupenky na místě? Bez rezervace? Děkuji za odpověď. Pavlína.

Do Colosseo je rezervace povinná. Rezervaci je možné udělat i na místě, nicméně pokud nejsou volná místa teď, je malá pravděpodobnost, že uspějete na místě. Hledali bychom jiná řešení. Ve Vašem termínu jsou k dispozici vstupenky ještě na Get Your Guide nebo můžete využít volného vstupu první neděli v měsíci 2.4.2023.

# 22.03.2023, 14:00.
V sobotu 26.3.2023 odlétám s rodinou do Říma. Mám dvě děti 15 a 12 let. Jakou jízdenku na MHD by bylo výhodné zakoupit? Mají děti nějaké zvýhodněné jízdné? Chceme navštívit poměrně hodně památek. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Marie.

Děti do 10 let cestují zdarma v doprovodu platícího dospělého. Starší děti slevy nemají. Nicméně do státních muzeí a památek mají v tomto věku vstup zdarma. Jako jízdenku zakoupit nevíme, protože jste neuvedla délku pobytu. V Římě jsou jízdenky BIT za € 1,50 s platností 100 minut, celodenní jízdenka Roma 24H stojí € 7,00, dvoudenní jízdenka Roma 48H stojí € 12,50, třídenní jízdenka Roma 72H stojí € 18,00 a týdenní jízdenka CIS stojí € 24,00. Poslední jmenovaná jízdenka na rozdíl od předchozích platí do půlnoci sedmého ne. Pro dospělé bude možná výhodný , který obsahuje vstup nebo slevy do památek a vícedenní jízdenku. Rozšířením Roma Pass o Vatikán je .

# 21.03.2023, 12:40.
Koupili jsme si do Kolosea dvě vstupenky Full Experience Ticket with Access to the Arena of the Colosseum na 15.4.2023 v 17:35. Moje otázka zní, zda můžeme navštívit Forum Romanum + Palatine před 17:35 a poté se přesunout ke vchodu do Kolosea nebo musíme zahájit prohlídku v Koloseu a až potom pokračovat na zbytek prohlídek? Popřípadě je závazný termín 17:35 nebo mohu přijít řekněme třeba ve 14:00? Bohužel 16.4. ráno odlétáme zpět do České republiky a dřívější termín prohlídky nebyl. Předem děkuji moc za odpověď. Krásný den. Jana.

Vstupenka je platná dva dny. Obsahuje jeden vstup do Colosseo v rezervovanou dobu a jeden otevřený vstup do archeologické oblasti Foro Romano a Palatino. Do Colosseo musíte jít v rezervovaný čas, do Foro Romano a Palatino kdykoliv před nebo po Colosseo. Od zahájení první prohlídky do ukončení druhé prohlídky musí uplynou maximálně dva dny. Rezervovaný čas vstupu do Colosseo je závazný, musíte se dostavit k uvedenému vchodu v časovém předstihu uvedeným v potvrzení rezervace.

# 20.03.2023, 19:13.
Chtěl bych poprosit o radu, jak cestovat z B&B Hotel Roma Tuscolana San Giovanni, adresa hotelu Via Assisi 51 Roma, na tenisový turnaj Foro Italico. Děkuji za radu a mějte se. Pavel.

Po Via Assisi přejděte ke křižovatce s Via Tuscolana, po které se vydejte doprava. Hned za křižovatkou je zastávka autobusu č. 85. Jeďte směr Termini a vystupte na zastávce Corso / Ss. Apostoli. Na zastávce se vraťte zpět ve směru příjezdu autobusu na okraj náměstí Piazza Venezia a jděte doprava po Via Plebiscito. Na té je po pravé straně zastávka autobusu č. 628. Jeďte směr Volpi / Farnesina a vystupte na De Bosis / Stadio Tennis. Autobus č. 85 jezdí v pracovní dny od 5:30 do půlnoci, nejezdí v sobotu a v neděli. Autobus č. 628 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci. Každodenní varianta je jít po Via Assisi přes křižovatku s Via Tuscolana a pokračovat po Via Veturia. Ta Vás dovede na Via Appia Nuova, na které je po levé straně stanice metra A Furio Camillo. Metrem jeďte směr Battistini a vystupte na Ottaviano. Tady přejděte na Via Barletta, kde je zastávka autobusu č. 32. Jeďte směr Stazione Saxa Rubra a vystupte na zastávce De Bosis / Stadio Tennis. Metro A jezdí každý den od 5:30 do 21:00, v pátek a v sobotu do 1:30. Autobus č. 32 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci. V obou případech zvládnete celou trasu na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Můžete samozřejmě použít i jízdenky Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo .

# 20.03.2023, 17:14.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se z letiště Fiumicino dostanu do hotelu Morgana na Via Filippo Turati 31/37? Přiletíme před půlnocí, tak tam chceme být co nejrychleji. Předem moc děkuji. S pozdravem Silvie.

V tomto případě se musíte dostat na Termini. Nejrychlejší je vlak Leonardo Express, poslední však jede ve 23:53 a na Termini je v 0:25. Jízdenka stojí € 14,00. Později jezdí autobusy. Poslední autobus jede v 0:30 a na Termini je v 1:45. Jízdenka stojí € 6,00. Noční autobus Cotral jede na Termini v 1:45. Vaše ubytování je jen kousek od nádražní haly. Z Via Giovanni Giolitti přejdete po Via Gioberti na Via Filippo Turati, po které se vydáte doleva. Hotel je po levé straně.

# 18.03.2023, 17:50.
Chtěla bych si zarezervovat lístky do Colossea na květen 2023. V rezervační tabulce na Coopculture jsou termíny na květen a dál bílé. Mohu se zeptat, co to znamená? Budou uvolněné později? A pokud ano kdy, abychom o to nepřišli? Děkuji za radu. Hezký den. Kateřina.

Rezervaci do Colosseo je na Coopculture možné udělat maximálně s měsíčním předstihem. Pokud se Vám nepodaří rezervovat požadovaný termín, zkuste ještě Get Your Guide.

# 17.03.2023, 23:33.
Děkuji za skvělé informace. Mám ještě dotaz. Jak dojedu nejlevněji na pláž v Lido di Ostia ze stanice Ottavia a z pláže následně na letiště Fiumicino? Mám půl dne volno. Je to reálné? Děkuji. Kateřina.

Stanice Ottavia a Lido di Ostia jsou v tarifním pásmu Metrebus Roma. Lze tedy využít jízdenky BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Z Ottavia můžete jet vlakem do Ostiense, odtud přejít na Porta San Paolo a pokračovat městským vlakem do Lido di Ostia. Z Lido di Ostia Centro potom jezdí autobusy Cotral na letiště za € 1,30.

# 16.03.2023, 07:46.
Prosím o informaci, kde nejlépe zaparkovat s obytným automobilem při tří až čtyřdenním pobytu v Římě. A zda je vjezd do Říma zpoplatněný. Děkuji. Jan.

Parkoviště pro obytné automobily najdete na Caper Online - Sosta / Aree Sosta Camper / Cerca. Do vyhledávacího pole zadejte Roma. Vyberte si Vám vyhovující parkoviště zdarma nebo placené a s požadovaným rozsahem služeb. V Římě jsou ZTL zóny. Na výše uvedených stránkách najdete mapy, časy a podmínky pro vjezd do těchto zón.

# 15.03.2023, 23:17.
Prosím o tip, jak se dostat v noci z letiště Fiumicino do Ostie, La Finestra sul Mare. Letadlo přiletí ve 23:30. Budu cestovat s dítětem, tak hledám nejlepší variantu. Děkuji. Pavla.

Bohužel poslední autobus Cotral odjíždí z letiště Fiumicino do Lido di Ostia ve 23:30. Budete muset cestovat přes Termini. Jede tam v 0:30 autobus za € 6,00. Z Termini už musíte pokračovat městskou dopravou. Nejdříve nočním autobusem n8, n11, n98 nebo n716 na Piazza Venezia a odtud nočním autobusem na Vega / Rande, což je jen 100 m od La Finestra sul Mare ve směru jízdy autobusu. Vzhledem k dítěti však doporučujeme volit taxi.

# 15.03.2023, 08:47.
Prosím o radu s nákupem lístku do Kolosea. Nikde jsem neobjevila přesný čas, v kterou hodinu jsou lístky uvolněny do prodeje. Přijde mi, že je to v 7:00, ale před sedmou hodinou ránou bývá stránka parcocolosseo.it nedostupná a po sedmé hodině už jsou volné lístky pouze na pozdější dopoledne. Verze Full Experience Ticket with Access to the Arena and Underground of the Colosseum je vyprodaná rovnou. Potom mám ještě otázku ke vstupenkám zdarma pro děti do 18 let. Překvapilo mě, že zatímco běžné vstupenky pro dospělé jsou k dispozici v několika časových oknech, tak volná pro dítě je k dispozici pouze v 18:00. Dívám se na duben. Děkuji. Lucie.

Informaci o čase uvolnění vstupenek do prodeje nemáme. Nicméně doporučujeme rezervace provádět přes Coopculture. Pokud z nějakého důvodu nebudou vstupenky k dispozici, doporučujeme se ještě podívat na Get Your Guide. Volné vstupenky jsou vázané na datum návštěvy, přičemž čas je volný od otevření po uzavření vstupních bran. Rezervace na 18:00 je jen formální. Děti mohou jít s Vámi ve Vašem rezervovaném čase.

# 14.03.2023, 20:20.
V polovině dubna letíme na čtyři dny do Říma s téměř dvouletou holčičkou. Bereme nosítko, ale abychom se úplně nezničili - já jsem k tomu ještě těhotná, tak chceme vzít kočárek. Je možné jet s kočárkem do Kolosea a Sixtinské kaple? Nebo alespoň je možnost ho někde v blízkosti bezpečné uložit? Moc děkuji za odpověď. Petra.

Viz naše odpověď ze dne 02.02.2023, 23:34 a 31.01.2023, 10:35.

# 14.03.2023, 10:28.
Chtěla bych se zeptat, zda existuje jiná slevová karta na památky v Římě, která je na delší dobu než 3 dny, jako je Roma Pass. Budeme tam 4 až 5 dní. Děkuji a přeji krásný den. Kateřina.

K dispozici je Rome City Pass, která je na 1 až 7 dnů. Cena této karty se pohybuje od € 76,90 do € 131,90. Veškeré informace najdete na výše uvedených stránkách.

# 14.03.2023, 09:23.
Pane Řehůřku, dne 26.4. se chystám s přítelem do Říma. Přiletíme tam kolem 15:00 na letiště Fiumicino. Ráda bych se ubytovala v hotelu na pobřeží nebo prostě blízko moře, abychom si ho alespoň na chvilku užili a druhý den ráno bych chtěla jet do centra. Vracíme se 27.4. večer, takže opravdu jen tak na skok. Nikdy jsem takhle nikde nebyla a mám trochu obavy ze spojení z letiště do hotelu a potom z hotelu do centra. Pokud byste mi doporučil nějakou trasu, konkrétní spojení, nebo itinerář, byla bych Vám vděčná. Moc děkuji. Hana.

Z pohledu spojení letiště - pobřeží - centrum - letiště doporučujeme se ubytovat v Lido di Ostia. Ubytování najdete na Booking. Z letiště tam jezdí autobusy Cotral. Jízdenka stojí € 1,10. Autobus Vás zaveze do centra k vlakové stanici Lido Centro. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Do centra Říma se potom dostanete vlakem Metromare (dříve Roma Lido), který provozuje společnost Cotral. Jízdenka stojí € 1,50. Konečná stanice je Porta San Paolo, která je u stanice metra B Piramide. Zpět na letiště se potom dostanete podle toho, kde se budete pohybovat. Např. z Trastevere vlakem Trenitalia za € 8,00, z Termini autobusem za € 6,00, atd.

# 13.03.2023, 15:00.
Děkuji za odpověď. Ano, o pozastavení jsem si přečetla, ale nerozumím tomu, co to pro mě znamená. Sledovala jsem oficiální stránky Kolosea a lístky vůbec na hlavním webu v nabídce nebyly a na přehledné tabulce ohledně prodeje a dostupnosti lístků toto datum svítí bílou barvou. Nikoli červeně = vyprodané, nikoli zeleně = k dispozici, ani není šedě = prodej nespuštěný. Bílé jsou jen první neděle v měsíci a ty jsou zdarma. Takže jsem se právě chtěla zeptat zda s tím nemáte zkušenost? Současně jsem se dočetla na oficiálních stránkách Kolosea, že mají zavírací pouze asi dva dny v roce kolem Vánoc a Nového roku. Nevíte, zda tedy lístky budou ještě do prodeje uvolněné? Nemáte prosím zkušenost s návštěvou v období Velikonoc? Celkem mě to mrzí, Koloseum jsme velmi chtěly s dcerou navštívit a předem nikde nebylo upozornění, že by přes Velikonoce měl být problém s přístupností a otevřením. Ještě jednou děkuji za Vaše odpovědi a ochotu pomáhat. S pozdravem a přáním pěkného dne Markéta.

Bíle neznamená zdarma, ale že nelze rezervovat. Současně také nešlo rezervovat a ani nebude možné rezervovat. Jedním z takových dnů jsou i dny, kdy je zavřeno - např. 25.12. nebo je vstup zdarma, např. první neděle v měsíci. Záměrně píšeme např., protože vstup zdarma bez rezervace může být i některý jiný den, stejně tak zavřeno může být jiný den než je v obecném kalendáři. Ten 7. duben je pravděpodobně právě tím dnem. Ono je to i logické. Pokud tam večer probíhá nějaká akce, tak celý den zabere příprava. Po pandemickém období je velký zájem o návštěvu památek, maximalizované je to samozřejmě i kolem Velikonoc, kdy obrovské množství návštěvníků míří do Vatikánu a s tím spojují i návštěvu top památek, ke kterým Colosseo bezesporu patří.

# 13.03.2023, 14:24.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás moc poprosit o radu, jak se dostat z letiště Fiumicino do ubytování ve čtvrti Trastevere na adrese Via Giacomo Medici 1a, 00153, Řím. Dále, když budeme mít Roma Pass, a chceme ho nejspíše využít na vstup do Colossea, musím i tak vstupenky zarezervovat? Zkoušela jsem, ale ještě to asi na 16. dubna není možné. Nemáte prosím tip, jak nejlépe rozplánovat výlet do Říma, když máme pobyt od 16. do 19. dubna? Časy letu nám zatím stále mění, ale s tím, že bychom chtěli asi první a poslední den strávit procházkami kolem čtvrti Trastevere. Klidně prosím i o tipy mimo turisticky vytížené památky. Děkuji za Váš čas. Hezký den. Tereza.

Vhodným spojením je vlak FL1 za € 8,00. Vystoupit musíte na Trastevere. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Z Piazza Biondo Flavio před vlakovou stanicí jezdí autobus č. 871 směr Carini / Bonnet. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Vystoupit musíte na konečné. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doprava. Dojdete ke zdi parku, podejděte pod akvaduktem a odbočte doleva na Via Pietro Rosseli, na kterou navazuje Via Giacomo Medici. Vaše ubytování je před křižovatkou po pravé straně. Rezervace do Colosseo je povinná. Musíte ji mít i s . Přímo v rezervační nabídce jsou dva produkty s Roma Pass - zdarma a se slevou. Rezervační poplatek je € 2,00. Doporučujeme si rezervaci provést co nejdříve, jak se v nabídce objeví, zájem je veliký. Určitě jeden den věnujte Colosseo + Foro Romano + Palatino a druhý den Vatikánu. K tomu si potom můžete přidat na doplnění programu menší památky, případně muzea v blízkém okolí.

# 13.03.2023, 13:21.
Chcel by som Vás poprosiť o jednu informáciu. Ako sa dostanem z diaľnice A24 z Terama na najbližšiu zastávku metra v Ríme? Nechcem ísť autom do mesta, keď mám možnosť parkovať a pokračovať v prehliadke mesta metrom. Za informácie Vám vopred ďakujem. Ján.

V Římě je hustá síť parkovišť spravovaných provozovatelem městské dopravy, které jsou u stanic metra a kde zaplatíte jen symbolickou částku za parkování. Z dálnice A24 bude pro Vás asi nejlepší zaparkovat na některém parkovišti u stanice metra B Ponte Mammolo. Z dálnice A24 sjeďte na sjezdu Togliatti a pokračujte po Viale Palmiro Togliatti. Už na této ulici uvidíte směrovky na parkoviště i se symbolem metra. Na Ponte Mammolo jsou parkoviště dvě. Ponte Mammolo 1 na adrese Via delle Messi d'Oro 169, které má kapacitu 1317 míst a parkoviště Ponte Mammolo 2 na adrese Via Salvatore Valitutti 11, které má kapacitu 271 míst. Obě jsou otevřená v pracovní dny v době od 6:00 do 22:00. Za parkování do 12 hodin zaplatíte € 1,50 a za parkování do 16 hodin zaplatíte € 2,50. Mimo uvedenou dobu je parkování zdarma. O kousek dál je ještě parkoviště Rebibbia na Via Casal de' Pazzi 8, které má 469 parkovacích míst a otevřené je každý den od 5:15 do 0:15. Cena je stejná. Mimo uvedenou dobu je parkování zakázané.

# 12.03.2023, 09:32.
Moc Vám děkuji za Vaši odpověď. Ještě prosím, díval jsem se, že by se ten den 25. března v sobotu dala navštívit Kapitolská muzea. Poradíte mi prosím, jak na to? Nevím, jak zadat počet vstupenek - dva kusy s Roma Pass. Ještě jednou krásný den. Vladimír.

Do Musei Capitolini je rezervace s Roma Pass doporučovaná. Rezervovat vstup můžete přes Vivaticket. Ze seznamu muzeí vyberete Musei Capitolini, následně kliknete na Prenota a vyberete počet osob pro zobrazení volných termínů, datum a čas. Rezervovat může pouze registrovaný uživatel.

# 12.03.2023, 08:08.
Pane Řehůřku, krásné nedělní ráno. V prvé řadě bych Vám chtěl moc a moc poděkovat, za manželku i za sebe, za odpověď, kterou jste nám sdělil. Informace, které nejenom nám poskytujete, jsou báječnou pomůckou na cestu. Takže ještě jednou moc děkujeme. Máme dnes jinou prosbu. Zakoupili jsme si Roma Pass, ale termíny na víkend od 25. do 26.3.2023 jsou do Kolosea již vyprodané - online rezerace. Je možné i tak Roma Pass použít po vystání fronty? Modlím se za Vaši odpověď ano. A pokud tomu tak prosím pane Řehůřku je, je jedno do které řady si stoupneme? Myslím to tak, že by teoreticky po vystání fronty u pokladny řekli, vy máte Roma Pass to je jiná pokladna, musíte si stoupnout tam a tam na její konec. Nebo nám v tu chvíli nebude - a toho se obáváme - Roma Pass k ničemu? Moc Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji klidný a krásný den. Vladimír.

Bohužel uvedené termíny jsou už kompletně zarezervované. K dispozici jsou ještě vstupy s audioprůvodcem, ty ale už jen po jednom vstupu. Na Coopculture je lze zakoupit za rozdílovou cenu se vstupem zdarma pro mladé do 18 let a další oprávněné kategorie. K dispozici jsou na tento termín ještě produkty Rome: Colosseum and Roman Forum Ticket with Multimedia Video. Pokud tedy chcete navštívit Colosseo v uvedeném termínu, je to možné s tímto produktem. V ceně potom můžete navštívit jinou památku. Na to, že si vystojíte frontu a vstoupíte do Colosseo bychom nespoléhali. V tomto termínu bude vždy naplněná kapacita rezervacemi.

# 11.03.2023, 20:56.
Předně bych chtěla poděkovat za všechny rady, které zde poskytujete. A současně bych i já poprosila moc o radu. Máme naplánovanou cestu do Říma na 7.4. v pátek před Velikonocemi a chtěly bychom s dcerou ve věku 12 let navštívit Koloseum, ideálně po 14. hodině i arénu a podzemí, jak zde v odpovědích doporučujete. Jiný den bohužel nemůžeme. Načetla jsem si u Vás informace, kde lístky koupit, ale nedaří se mi to. Poradíte mi prosím? Nebo tento den lístky k dispozici nebudou? Zavřeno jsem četla, že by být nemělo. Ani nikde nebylo toto datum uvedeno, že by měl být s návštěvou problém. Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem a přáním pěkných cestovatelskych zážitků Markéta.

Prodej vstupenek do Colosseo na 7. dubna 2023 byl aktuálně pozastavený. Zpráva byla zveřejněná na Coopculture. Souvisí to s La Via Crucis di Roma ve 21:15, která probíhá v Colosseo každý Velký pátek a uvnitř Colosseo je tato oslava nepřístupná veřejnosti. Z toho důvodu se většinou Colosseo uzavírá už v poledne, letos je to zřejmě jinak. Oslavy se můžete zúčastnit v prostorách před Colosseo.

# 11.03.2023, 14:27.
Ráda bych věděla, jak se dostat nejlevněji z letiště Fiumičino do stanice Ottavia? Přilétáme s dětmi v pondělí kolem 17:35. Je lepší jet autobusem a metrem nebo vlakem? Děkuji. Kateřina.

Nejlepší spojení je vlakem Trenitalia FL1 na Trastevere a odtud FL3 na Ottavia. Jízdenka stojí € 8,00. Děti do 4 let cestují zdarma bez nároku na sedadlo, děti ve věku 4 až 15 let cestují s 50% slevou. Vlaky odjíždějí z letiště v 18:12, 18:42, atd. Čísla vlaků najdete v jízdních řádech na výše uvedených stránkách.

# 10.03.2023, 21:04.
Mohl byste mi prosím poradit, zda je moudré jet do Říma v termínu od 5.4. do 9.4.2023, tedy na Velikonoce? Máme očekávat, že na začátku nastoupíme do davu lidí a na konci z něho vystoupíme? Je vůbec reálné se dostat k památkám, včetně Vatikánu? A druhý dotaz. Jakou byste doporučil dopravu ve chvíli, kdy je odlet z letiště Fiumicino naplánovaný na 6:15 ráno? Je možné se na letiště dostat v noci bez využití taxi? Předem velice děkuji za Váš čas. Blanka.

Velikonoce jsou samozřejmě pro návštěvu Říma kritickým termínem, pokud tam nechcete právě kvůli návštěvě velikonočního Vatikánu, potom je na zvážení, zda nezvolit jiný termín. Reálné se dostat k památkám samozřejmě je, nicméně musíte počítat s tím, že stejný nápad bude mít více lidí než v běžných termínech. V nocí jezdí po Římě noční autobusy označené n, např. n1, n2 atd. Většina z nich jezdí přes Termini, odkud potom jezdí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 09.03.2023, 22:16.
Chtěl bych se zeptat ohledně MHD v Římě. Když přiletíme, budeme mít každý velký kufr, tak se chci zeptat, zda se v MHD platí něco speciálně navíc za zavazadla, nebo si stačí koupit jízdenku za € 1,50 a zavazadlo je zahrnuté. Z Termini totiž pojedeme dál na ubytování metrem a nerad bych platil pokutu. Děkuji. Tomáš.

Každý cestující má povolenou bezplatnou přepravu jednoho zavazadla nepřesahujícího rozměry 50x30x25 cm. Za přepravu dalších zavazadel a zavazadel přesahujících tyto rozměry se platí standardní jízdenka. Přeprava zavazadel přesahující rozměry 80x45x25 cm je zakázaná. Výjimkou jsou hudební nástroje, kde je limit 150x50x20 cm. Zavazadla musí být během cesty umístěná tak, aby neomezovala ostatní cestující. Složené dětské kočárky jsou přepravované zdarma.

# 09.03.2023, 11:58.
Budeme 7.5.2023 v Římě. Chci se zeptat, zda se vstup zdarma první neděli v měsíci vztahuje i na Koloseum - Forum Romanum - Palatin? A pokud ano, zda je i pro tento den potřeba provést rezervaci online a zda je kvůli množství lidí vůbec návštěva Kolosea v tento den reálná. Děkuji moc za odpověď. Ilona.

Ano, vzahuje. Rezervace se tento den neprovádějí. Bude tam samozřejmě hodně lidí, doporučujeme zahájit prohlídku v Colosseo hned ráno. Volné vstupenky je možné vyzvednout v pořadí jak přijdete na pokladně na Piazza del Colosseo v blízkosti Tempio di Venere e Roma. Volné vstupenky si vyzvedávají i držitelé Membership Card a . Během této neděle je umožněný vstup jen v rozsahu základní vstupenky.

# 09.03.2023, 11:29.
Ráda bych se Vás zeptala, jakým způsobem je možné se dostat z letiště Fiumicino do čtvrti Municipio Roma XV, konkrétně do ulice Via Pier Luigi Sagramoso nebo alespoň někam k Olympijskému stadionu? A jakou linku autobusové dopravy je možné využít k přesunu do centra města? Předem velice děkuji za případnou reakci. Eva.

Optimální spojení je vlakem FL1 na Trastevere, odtud vlakem FL3 na Gemelli. Jízdenka stojí € 8,00. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Ze stanice Gemelli přejděte na Via della Pineta Sacchetti, odkud odjíždí ze zastávky Pineta Sacchetti / Gemelli autobus č. 446 směr Mancini. Vystoupit musíte na zastávce Orti Farnesina / R. Farnese. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Odtud potom jděte ve směru jízdy autobusu po Via degli Orti della Farnesina, na křižovatce odbočte doprava na Via Ranuccio Farnese, následně doprava a hned doleva na Via OttavioRagni a na křižovatce doprava na Via Pier Luigi Sagramoso. Autobus č. 446 jezdí každý den od 5:30 do půlnoci. Můžete jet také z letiště autobusem za € 7,00 a vystoupit na Aurelia. Po Circonvallazione Aurelia přejděte k metru A a ještě o kousek dál k autobusovému terminálu. Odtud jezdí již zmiňovaný autobus č. 446. Do centra se nejlépe dostanete tak, že půjdete na zmiňovanou zastávku Orti Farnesina / R. Farnese a odtud pojedete autobusem č. 301, 446 nebo 911 na De Bosis, kde přestoupíte na autobus č. 32, který Vás zaveze na Ottaviano. Odtud jezdí metro A, kterým se dostanete už na mnoho dalších míst. Lze odtud také dojít pěšky do Vatikánu.

# 08.03.2023, 20:19.
Pane Řehůřku, rádi bychom Vás poprosili o radu, která se týká naší nadcházející cesty do italské metropole. Náš pobyt začíná v pátek odpoledne a končí v pondělí v poledne. Prosím Vás, jak se dostaneme z letišě Fiumicino do místa ubytování: Via di Ripetta, 12 Int 2, Spagna, Řím - Ripetta Luxury Del Corso. A vlastně jak se pohybovat v areálu letiště, respektive odkud nám pojede letištní autobus? K vlaku nebo autobusu do centra. Je pravda, že poslední neděli v měsíci, což bude 26. března 2023, je vstup do vatikánských památek volný? Ale rezervace je nutná, že? Pokud ano, stačil by nám Roma Pass? Rezervace do římských památek je nutná i s Roma Pass? Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a přeji pevné zdraví a vše dobré. Gabriela.

Vaše optimální trasa z letiště Fiumicino vede přes Termini. Jeďte autobusem za € 6,00 a odtud pokračujte metrem A na Flaminio. Jízdenka stojí € 1,50. Z metra přejděte na Piazzale Flaminio, projděte bránou Porta del Popolo na Piazza del Popolo a přejděte náměstí na Via di Ripetta. Vaše ubytování je po levé straně. Zastávka autobusu na letišti je před terminálem T3, stanoviště č. 14. Vyjdete z haly a vydáte se doprava. Stanoviště jsou šikmo ke komunikaci pod viaduktem. Ze stanoviště č. 12 odjíždí na Termini také za € 7,00. Pokud byste jela tímto autobusem, můžete vystoupit na zastávce Via Aurelia a po Circonvallazione Aurelia přejít k metru A Cornelia a odtud pokračovat metrem na Flaminio. Volný vstup poslední neděli v měsíci se týká Vatikánských muzeí, ne obecně památek. Např. vstup do Baziliky je zdarma každý den, platit však musíte např. nekropoli nebo výstup do kopule. Poslední neděli v měsíci se ve Vatikánských muzeích rezervace neprovádějí. Musíte si vystát frontu, která však postupuje rychleji, protože se nekupují vstupenky. se týká Říma, ne Vatikánu. Ve Vatikánu můžete využít , jejíž součástí je i Roma Pass. S Roma Pass je nutná rezervace těch památek, kde je rezervace povinná. Z nejnavštěvovanějších se to týká Colosseo, Galeria Borghese nebo o víkendu Pantheonu.

# 08.03.2023, 08:56.
Ráda bych si u vás potvrdila informaci, která se týká první neděle v měsíci. Je prosím pravda, že mají některé památky a muzea vstup zdarma? Konkrétně mě zajímá, pokud tomu tak je, zda je vstup zdarma i do Vatikánských muzeí a pokud ano, zda je možné se tam dostat, nebo je tam taková fronta, že je to nereálné. Mnohokrát předem děkuji za odpověď a přeji krásný den. Tereza.

První neděli v měsíci je volný vstup do italských státních muzeí a památek. Vatikánských muzeí se to netýká, tato jsou ve státě Vatikán. Nicméně volný vstup do Vatikánských muzeí je poslední neděli v měsíci, kromě té prosincové, kdy je volný vstup předposlední neděli, tj. 24.12.2023. Vzhledem k tomu, že je vstup zdarma, počet návštěvníků je vyšší než za běžného provozu. Nekupují se však vstupenky, fronta ubíhá tedy rychleji. Návštěva je reálná, doporučujeme jít hned brzy ráno. Poslední neděli v měsíci, kdy je vstup zdarma, je otevřeno od 9:00 do 14:00, poslední vstup je ve 12:30.

# 07.03.2023, 09:32.
Moc Vám děkuji za užitečnou radu, jak rezervovat Pantheon. Prosím, mohu se ještě zeptat, zda máme vůbec šanci dostat se do Vatikánských muzeí v neděli 26.3.2023? Měl by být volný vstup, ale obávám se, že z toho důvodu tam budou davy lidí. Bohužel jiný den než v neděli tam jít nemůžeme. Chceme být už na 7:00 v Bazilice. Prosím, jak dlouho může zabrat prohlídka Baziliky včetně kopule? Přibližně 1 hodinu? Pokud budeme tedy kolem 8:30 u Vatikánských muzeí, je reálné, že tam nebudou několikahodinové fronty v tomto období? A potom bych se ještě ráda zeptala, zda je možné někde v blízkosti ulice Via del Paradiso, kde jsme ubytovaní, uschovat kufry, abychom ještě mohli využít den před odletem a nemuseli jet kvůli uschování na nádraží a zpět. Mnohokrát děkuji a přeji krásný den. Valerie.

V neděli 26.3.2023 je vstup do Vatikánských muzeí zdarma, rezervace se neprovádějí. Nicméně fronta postupuje rychleji než během běžných dnů, protože se nekupují vstupenky. Šance tedy je, ale návštěvníků bude hodně. Otevřeno je od 9:00 do 14:00, poslední vstup je ve 12:30. Čas strávený v Bazilice není nijak limitovaný, je tedy na Vás, kolik času prohlídce věnujete. Minimálně však včetně kopule počítejte se 2 hodinami, spíše o něco více. O úschovně zavazadel víme na druhém břehu řeky Tibery, 750 m od Via del Paradiso. Musíte jít k Tibeře a přejít po Ponte Sisto. Po Via di Ponte Sisto dojdete na Piazza di San Giovanni della Malva. Úschovna je po pravé straně. Otevřeno je od 6:00 do půlnoci a je samoobslužná. Ceny najdete na výše uvedených stránkách, odvíjejí se podle velikosti zavazadla.

# 06.03.2023, 09:31.
Pane Řehůřku, chtěl bych se zeptat, zda nevíte, zda je možné si vyzvednout Roma Pass o den dříve, než jsem uvedl při online koupi do formuláře? Roma Pass 48 jsem si omylem objednal pře internet na 21.3.2023 s tím, že si ho vyzvednu v PIT Infocentru Minghetti, Via Marco Minghetti. Až poté jsem si uvědomil, že ho potřebuji již o den dříve. Pokud by to nešlo, dá se termín vyzvednutí Roma Passu nějak dodatečně změnit? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním příjemného dne Aleš.

můžete vyzvednout nejdříve 24 hodin od data nákupu a použít nejpozději do šesti měsíců. Platit začíná od data validace. Změnu data a času vyzvednutí doporučujeme oznámit na e-mail uvedený ve FAQ 8.2 na oficiálních stránkách Roma Pass.

# 05.03.2023, 20:26.
Ráda bych se zeptala, jakým způsobem lze rezervovat online vstup do Pantheonu. Dočetla jsem se, že vstup je zdarma, ale pokud vyjde na víkend nebo svátek, což je náš případ, tak je nově povinnost rezervovat si minimálně den předem vstup. Na oficiálních stránkách Pantheonu jsem našla pouze rezervaci s audioprůvodcem za € 8,50, nikde nemohu najít rezervaci času bez průvodce. Mám to tedy chápat, že prostě o víkendu to není tím pádem zdarma, ale minimálně za těch € 8,50? Moc děkuji. Valerie.

Odkazy na víkendové online rezervace do Pantheonu jsou na oficiálních stránkách Pantheon Roma. Bohužel odkaz z této oficiální stránky na online rezervaci na stránkách provozovaných Ministerstvem kultury není funkční. Existuje ještě alternativní možnost přímo na stránkách Ministerstva kultury - link visitors. Odkaz na rezervaci v tomto případě funguje.

# 05.03.2023, 18:39.
Ráda bych Vás požádala o radu, jak se můžeme dostat z letiště Ciampino na adresu Viale Marco Polo v Římě v termínu 12.5.2023, přílet 16:35 hodin. Děkuji. Příjemný večer. Jitka.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta'. Odtud pokračujte metrem A na Termini, kde přestupte na metro B a pokračujte na Piramide. Celou trasu zvládnete na jednu jízdenku BIT v ceně € 1,50. Její platnost je 100 minut. Ze stanice metra vyjděte na Piazzale Ostiense. Z tohoto náměstí vychází po pravé straně Viale Marco Polo. Alternativně můžete jet z letiště autobusem č. 720 na Laurentina a odtud metrem B na Piramide. Jízdenka je stejná.

# 04.03.2023, 16:40.
Pane Řehůřku, děkuji za vaši předchozí odpověď ohledně parkování v Římě. Zapoměla jsem se zeptat na parkování aut s pohonem na LPG, italsky GPL, v parkovacích domech, či podzemních garážích. Je těmto autům dovoleno zde parkovat? Nebo musíme parkovat venku? Našla jsem parkování Parcheggio Atac Cinecitta', ale nevím, zda nás tam pustí. Děkuji za odpověď. Eva.

Obecně mohou parkovat vozidla s LPG na venkovních parkovištích a na parkovištích, která mají nadzemní podlaží. Parkoviště ATAC Cinecitta' má pouze podzemní podlaží. Nicméně Parkomedia u tohoto parkoviště uvádí, že v prvním podzemním podlaží mohou parkovat automobily na LPG vybavené bezpečnostním systémem dle předpisu ECE/ONU 67-01. U této informace odkazují na svou informační linku.

# 03.03.2023, 10:19.
Moc děkuji pane Řehůřku. To už je panika způsobá ještě loňskými covidovými opatřeními ve Florencii. Dovolte, abych vás ještě zneužila na obligátní dotaz. Jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino k ubytování na Campo de' Fiori? Nevím, zda je nutné jet až na Termini, anebo lze jet jinak? Zasílám moc pozdravů a těším se do Říma. Sylva z Prahy.

Přes Termini je to většinou nejpřehlednější a jezdí tam nejvíce spojů. Doporučujeme cestovat autobusem Terravision za € 6,00 nebo SIT Bus Shuttle za € 7,00. Oba Vás zavezou do jedné z ulic vedle nádražní haly. Z Termini potom můžete jet autobusem č. 40 směr Borgo Sant' Angelo a vystoupit na Argentina. Odtud musíte jít ve směru jízdy autobusu ke kostelu Sant' Andrea della Valle - tady odbočte doleva a přes Piazza del Paradiso a Via del Biscione dojdete na Piazza Campo de' Fiori. Můžete jet také autobusem č. 64 směr Piazza Stazione San Pietro a vystoupit na Corso Viitorio Emanuele / S.A. Della Valle. Odtud musíte jít ve směru příjezdu autobusu ke kostelu Sant' Andrea della Valle - tady odbočte doprava a jděte stejně jako v předchozím případě. Můžete jet také autobusem č. 70 směr Clodio a vystoupit na Rinascimento. Odtud musíte jít ve směru příjezdu autobusu ke kostelu Sant' Andrea della Valle - tady jděte po jeho pravé straně stejně jako v předchozích případech. Pokud nechcete cestovat přes Termini, můžete z autobusu SIT Bus Shuttle vystoupit na Crescenzio a ze zastávky na protější straně ulice jet autobusem č. 492 směr Stazione Tiburtina a vystoupit na zastávce Rinascimento. Odtud musíte jít ve směru jízdy autobusu ke kostelu Sant' Andrea della Valle - tady jděte po jeho pravé straně stejně jako v předchozích případech. Jízdenka BIT stojí € 1,50.

# 03.03.2023, 07:38.
Děkuji za odpověď. Takže pokud je vstup do 24 let, tak je to také do 24,99? Klára.

Ta věková hranice 25,00 se týkala zlevněného vstupu ve státních muzeích a památkách v Itálii. Výklad nám sdělilo Coopculture. Pokud nějaká nestátní instituce zavedla individuální hranici 24 let, nevíme o tom. V tomto případě je to na výkladu konkrétního muzea nebo památky, zda tuto hranici považuje jako 23,99 nebo 24,99.

# 02.03.2023, 14:31.
Pane Řehůřku, rád bych Vás poprosil o radu - zkušenost. Dočetl jsem se, že vstupenky na Koloseum, Palatinum a Forum Romanum platí 24 hodin. Do Říma přiletíme přibližně v 15:30 hodin. Počítám, že u Kolosea bychom mohli být přibližně v 17:30 hodin. Otázka zní: pokud bych si zarezervoval na tento čas online vstupenky, mohu ten den navštívit například pouze Palatinum a druhý den v rámci platnosti 24 hodin navštívit zbývající Koloseum a Forum Romanum? Mnohokrát děkuji za odpověď. Marcel.

Funguje to trochu jinak. Rezervuje se vstup do Colosseo. Vstupenka je platná 24 hodin a obsahuje jeden vstup do Colosseo v rezervovanou dobu a jeden otevřený přístup do archeologické oblasti Foro Romano + Palatino. Platnost vstupenky začíná běžet prvním přístupem a končí za 24 hodin. V té době musí být rezervace na Colosseo. Můžete tedy na jednu vstupenku navštívit památky v pořadí Colosseo - Foro Romano + Palatino nebo Foro-Romano + Palatino - Colosseo. Každou jen jednou. Od chvíle, kdy vejdete do Foro Romano + Palatino a vyjdete z Colosseo nebo naopak musí uběhnout maximálně 24 hodin. A do Colosseo vstoupíte v rezervovaný čas. Nicméně do 26. března je otevřeno do 17:30, až potom do 19:15.

# 01.03.2023, 20:40.
Teď plánují výlet do Říma. Je mi 24 let a jsem z České republiky. Pokud si koupím vstupenku online, je možné využít slevu pro občana EU ve věku od 18 do 25 let? Potřebuji k tomu nějaký průkaz nebo stačí jen občanský průkaz? Děkuji. Klára.

V italských státních muzeích a památkách mají občané EU vstup za zlevněné vstupné do 25,00 let. K prokázání oprávněnosti Vám stačí prokázat věk a státní občanství, tedy např. cestovní doklad, kterým je i občanský průkaz. To prokazujete až na místě.

# 01.03.2023, 13:56.
Dne 21. března máme rezervované Koloseum na 15:45 v rámci volného vstupu Roma Pass. Bohužel dřívější termíny byly jen po jednom lístku a jiný den už jít nemůžeme. Pokud ale zavírají v 17:30, nestihli bychom všechny součásti vstupenky - Forum Romanum a Palatino. Četla jsem tu, že je možnost prohlédnout zbylé dvě památky dříve a být na 15:45 u Kolosea. Jak to probíhá? Musím jít nejdříve do fronty ke kase u Kolosea a vyzvednou si vstupenky, abych se dostala do zbylých dvou památek? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Eliška.

V současné době je možné při nákupu zvolit pouze platbu kartou a metodu doručení e-mailem, tzn. na zadaný e-mail Vám dojde potvrzení a PDF vstupenka. Předložíte ji vytištěnou nebo zobrazenou na chytrém telefonu, společně s Roma Pass. Postup je stejný pro Foro Romano i Colosseo.

# 01.03.2023, 00:26.
Pane Řehůřku, líbí se mi velmi vaše informativní stránky a tak bych se dovolila také se dotázat. U návštěvy Vatikánských zahrad plus muzeí mají stále napsané covidové regulace, opatření, chtějí něco kontrolovat. Nevíte, co to obnáší? Možná chtějí očkování, ale jak staré? Abychom nekoupili lístky a potom se dovnitř nemohli dostat včetně dětí vě věku 12 let. Děkuji vám za radu. S přátelským pozdravem Sylva.

Aktuální podmínky najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí - Státy a území / San Marino / Cestování / Covid-19: Aktuální podmínky vstupu do země. Vatikán má tyto informace spojené se San Marinem. Na stránkách Vatikánských muzeí už informace o Covid-19 nemají, zřejmě jste informaci našla na stránkách Get Your Guide u produktu. Je tam obecná informace, přesné aktuální informace uvádějí v zaslaném voucheru. Nebudou se však lišit od těch oficiálních.

# 27.02.2023, 08:37.
Chtěla bych se zeptat na kartu Roma Pass na 48 hodin. U karty je uvedený jeden vstup zdarma na památku. Když si tedy kartu zakoupím online a chtěla bych jako památku, na kterou využít tu slevu, si vybrat Koloseum. Jak to provedu, abych si i to Koloseum mohla zakoupit online a využila v něm tu slevu? Adéla.

je ve verzi na 48 hodin a 72 hodin. U první máte jednu památku v ceně, u druhé dvě památky v ceně. Na druhou resp. třetí a další památku máte potom slevu. Pokud chcete s kartou Roma Pass 48 využít jako první vstup Colosseo, přejděte na Coopculture - Destinazioni / Rome e Lazio / Roma / Biglietto Colosseo, Foro Romano, Palatino_24H. Na následující stránce potom zvolte vpravo Verifica la Disponibilita, vyberte datum a čas a v zobrazené tabulce na posledním místě Prenotazione per Possessori di Roma Pass. Zaplatíte jen rezervační poplatek € 2,00. Po zvolení počtu osob a po kliknutí na Add to Cart se rezervace vloží do košíku a přes Check out přejdete k úhradě. Po vyplnění údajů a uhrazení obdržíte potvrzovací e-mail s PDF volnou vstupenkou na rezervovaný čas. Vytisknete si ji nebo ukážete na chytrém telefonu. Během rezervace ještě nemusíte mít fyzicky Roma Pass. Ten předložíte až se vstupenkou při kontrole. Do Colosseo jdete v rezervovaný čas - ke kontrole se dostavte před tímto časem, minimálně 15 minut. Vstupenka platí 24 hodin od prvního použití. Na ostatní památky v ceně vstupenky můžete jít před nebo po Colosseo, musíte to ale stihnout během 24 hodin a Colosseo musí být v této době. Tento kombinovaný vstup se počítá jako jedna památka, je tedy vše v ceně Roma Pass.

# 26.02.2023, 13:43.
Děkuji Vám za informace. Chtěla bych se jenom doptat na vstupenku, na kterou jste mi poslal odkaz. Je tam uvedené trvání 3,5 hodiny. Když jsem blíže pročítala, nenašla jsem, zda v muzeích a kapli můžete být neomezenou dobu, nebo se musíte vejít do těch 3,5 hodiny. Vlastně nevím, na co se ten časový údaj vztahuje. A potom tedy ještě na vstupenku přes oficiální stránku, je to tedy tak, že se kombinace všech tří zmíněný objektů nedá udělat? Jak jsem psala v předchozím e-mailu, našla jsem pouze vstupenku City Tour + Museums, ale to jak jsem zmínila, jsem pochopila, že se netýká zahrad. Rozumím tomu správně? Děkuji Vám ještě jednou za odpověď. Hezky víkend. Nikola.

Tyto časy jsou orientační. Ve Vatikánských muzeích můžete být do konce otevírací doby. Open Bus Vás proveze po Vatikánských zahradách, když se podíváte na mapu Vatikánu, tak pochopíte, že to i jinak není realizovatelné.

# 26.02.2023, 12:54.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, kde by se daly koupit vstupenky na prohlídku fotbalového stadionu v Římě? Děkuji. Renata.

Stadio Olimpico Tour je k dispozici každý den od 10:00 do 18:00 kromě dnů, kdy se konají zápasy. Vstupenky lze zakoupit po registraci na Vivaticket.it. Oficiální pokladna je na Via Gladiatori 2 a otevřená je ve stejné době jako prohlídky. Cena vstupného je € 18,38. Vstup je z Monte Mario Tribune, bezplatné parkoviště je na Viale dei Gladiatori, poblíž vstupu. Informace je z roku 2021. Jak je to v současné době nevíme.

# 26.02.2023, 09:40.
Ráda bych se na konci března podívala do Vatikánských zahrad + muzeí + Sixtinské kaple a ráda bych se Vás zeptala na tyto otázky: 1. Na oficiální stránce Vatikánských muzeí jsem si chtěla rezervovat tuto kombinaci vstupenky, ale našla jsem pouze kombinaci Vatikánské zahrady + Sixtinská kaple + po rozkliknutí informací jsou zahrnuté i některé části muzea, ale ne vše nebo vstupenku City tour + Vatikánská muzea. Z této vstupenky ale chápu, že je to jízda autobusem Vatikánem, ale ne zahradami? Přes agenturu Get Your Guide jsem ale našla vstupenku Zahrady autobusem + muzea + kaple - 45 min zahrady + bez omezení času v muzeích a kapli. Mohu se tedy zeptat, zda kombinace Zahrady + kompletní Muzea + kaple na oficiálních stránkách vůbec existuje nebo zda je ji tedy možné najít jen přes agenturu? Četla jsem právě ve Vaši odpovědi ze dne 20.02.2023, 12:55, že by tato kombinace na oficiálních stránkách měla existovat, ale já ji opravdu nikde nenašla. 2. Když jsem na oficiálních stránkách nakonec zkusila rezervovat alespoň nějakou vstupenku do zahrad a zadala, že chci vstupenku pro jednotlivce, zjistila jsem, že v takovém případě nelze vstupenku do zahrad rezervovat - možnost - Who-Optional-Singles. Když jsem tedy tento parametr vynechala, nabídlo mi to variantu vstupenky Guided Tours for Individuals - Vatican Gardens and Sistine Chapel, kde je ale ve Visitor types napsáno Families. I když mi to při rezervaci vstupenky dovoluje zadat jen jednu osobu, bojím se, aby s tím potom nebyl problém, že na prohlídku přicházím jako jednotlivec. Děkuji vám předem moc za odpověď. S přáním hezkého dne Nikola.

Jízda je Open Busem zahradami. Následně jdete už individuálně do Vatikánských muzeí. Vstupenka Rome: Vatican Gardens Minibus Tour w/ Vatican Museums Entry je stejného rozsahu. Výhodou té vstupenky přes Get Your Guide je to, že ji můžete ještě 24 hodin před začátkem zrušit s vrácením všech peněz, kdežto u vstupenek zakoupených přes Musei Vaticani můžete měnit jen termín rezervace, ale ne počet osob nebo vstupenku zrušit. V případě obou variant můžete jít i jako jednotlivec.

# 23.02.2023, 16:22.
V dubnu se chystáme na prodloužený víkend do Říma. Máme zarezervované ubytování Valle Aurelia House na adrese Via Giulio Sacchetti 10. Přilétáme na letiště Fiumicino v 11:25. Můžete nám prosím poradit nejpohodlnější cestu na ubytování? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika.

Z letiště jeďte vlakem FL1 a na Trastevere přestupte na vlak FL3. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Jízdenka stojí € 8,00. Musíte vystoupit na Valle Aurelia a odtud dojít pěšky. Z nádraží vyjděte na Via Angelo Emo a vydejte se po ní pod železničním mostem. Za ním pokračuje jako Via Baldo degli Ubaldi. Po přechodu přejděte na druhou stranu a pokračujte kousek zpět k Via Giulio Sacchetti, která odbočuje doprava. Vaše ubytování je po pravé straně. Od železničního nádraží je to 220 m.

# 22.02.2023, 10:09.
Pane Řehůřku, mám v plánu v červenci navštívit Řím. Vyhlédl jsem si parkovací garáž Parcheggio Ludovisi, které by mělo být v ZTL zóně. Pokud budu mít předem rezervaci parkovacího místa, mohu vjet beztrestně do této zóny? Děkuji za odpověď. Vít.

Vjezd do zóny ZTL v Římě není vázaný na to, zda máte nebo nemáte uhrazené parkování na parkovišti umístěném v konkrétní ZTL zóně. Příjezd do parkoviště Ludovisi je po Via di Porta Pinciana a následně Via Ludovisi, což je mimo zónu Centro Storico, ale budete projíždět zónami "Nuova Vascia Verde" a "Merci e VAM". Na výše uvedených stránkách jsou definované časy a omezení pro různé typy vozidel. Podle toho zjistíte zda do zóny vjet můžete nebo nemůžete a v jakých časech.

# 21.02.2023, 20:10.
Do Ríma priletíme 26.3. o 7:40 na letisko Fiumicino. Ako sa odtiaľ čo najrýchlejšie dostaneme do Vatikánskych múzeí, abysme využili voľný vstup poslednú nedeľu v mesiaci? Na aké fronty pred múzeami sa máme pripraviť? Online rezervácia sa v prípade voľnej nedele asi nedá urobiť však? Ďakujem vám za odpoveď. Katarina.

Těch možností je několik. Můžete jet vlakem FL1 a na Trastevere přestoupit na vlak FL3. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Jízdenka stojí € 8,00. Musíte vystoupit na Valle Aurelia a odtud dojít pěšky. Nejdříve půjdete po Via Angelo Emo a od kostela Santa Maria delle Grazie al Trionfale budete pokračovat po Via Candia. Po 250 m odbočíte doprava na Via Tunisi, na jejímž konci vede schodiště přímo k Musei Vaticani. Pěšky je to ale 1,2 km. Můžete jet také autobusem SIT Bus Shuttle a vystoupit na Via Aurelia. Jízdenka stojí € 7,00. Ze zastávky se musíte vrátit na Via Aurelia a odbočit po ní doprava. Na Piazza Imerio se ulice stáčí doprava, kde je stejnojmenná zastávka Piazza Imerio autobusu č. 49. Jízdenka stojí € 1,50. Pěší přechod je 300 m. Vystoupit musíte na zastávce Viale Vaticano / Musei Vaticani. Vstup do muzeí je přibližně 100 m ve směru jízdy autobusu. Nejjednodušší je jet autobusem SIT Bus Shutle za € 7,00 nebo Terravision za € 6,00 až na Termini a odtud metrem A na Ottaviano. Jízdenka stojí € 1,50. Odtud je to sice přibližně 500 m, ale je to dobře značené. Rezervace se při vstupu zdarma poslední neděli v měsíci nedělají. Fronty jsou sice dlouhé, ale ubíhá to rychleji, protože si nekupujete vstupenky. Rezervace se dělají jen na speciální vstupy s průvodcem za podstatně jiné ceny než při běžném vstupu. Poslední neděli v měsíci při volném vstupu je otevřeno od 9:00 do 14:00, poslední vstup je umožněný ve 12:30. Nejrychlejší je doprava vlakem, přibližně 50 minut i s přestupem + pěší přechody.

# 20.02.2023, 18:57.
Plánujeme cestu do Říma. Chtěla bych se zeptat, jak je to s výstupem do kopule Svatého Petra ve Vatikánu? Výstup je jen součástí nějaké vstupenky, nebo se tam dá jít samostatně? Případně kde se koupí vstupenky na samostatný výstup? Předem moc děkuji. Martina.

Vstup do kopule je zpoplatněný zvlášť. Pokud chcete vystoupit jen do kopule a navštívit např. jen Baziliku bez průvodce, zaplatíte je výstup do kopule. Jsou dvě varianty vstupenek. V první variantě vyjdete výtahem a vyjdete pěšky ještě 320 schodů. Cena vstupenky je € 10,00. Ve druhé variantě vyjdete pěšky všech 551 schodů. Cena vstupenky je € 8,00. Otevřeno je od 1. října do 31. března od 7:30 do 17:00, od 1. dubna do 30. září od 7:30 do 18:00. Poslední vstup je umožněný vždy hodinu před uzavírací dobou. Vstupenky koupíte u vstupu. Po absolvování bezpečnostní kontroly vstoupíte do haly. Vstup do baziliky je vlevo, do kopule vpravo.

# 20.02.2023, 12:55.
Vstupenky do Necropole máme zařízené. Bohužel nám byl přidělený čas a s tím asi nic dělat nejde. Zrovna uprostřed dne. Mohu mít dotaz? Ještě k návštěvě Vatikánských zahrad. Lze zakoupit vstup až přímo na místě? Nabízené vstupy na internetu jsou pouze s Vatikánskými muzei a dalšími možnostmi. Nevíte, jak to funguje? My bychom chtěli Vatikánská muzea s živým průvodcem a zahrady. Tuto kombinaci jsem nikde nenašla. Vždy to byl audioprůvodce ve Vatikánských muzeích a k tomu živě zahrady. Nevíte, jak porozumět vstupenkám? Začíná se zahradami nebo se jimi končí a nejdříve se navštěvují muzea? Pokud nelze zakoupit samostatnou vstupenku do zahrad, lze zakoupit tuto kombinaci a využít z toho jen ty zahrady? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Miloslava.

Vstupenky je možné zakoupit i na místě, ale s vystáním odpovídající fronty, což je časové riziko. Další riziko je v tom, že návštěva Vatikánských zahrad je vždy omezená kapacitně. Doporučujeme rezervaci. Návštěva Vatikánských zahrad je ve dvou variantách. V první variantě jedete Open Busem s audioprůvodcem, následně jdete bez průvodce přednostně na kompletní prohlídku Vatikánských muzeí včetně Sixtinské kaple. Je možné si přikoupit audioprůvodce. Ve druhé variantě jdete pěšky s průvodcem do zahrad a následně s průvodcem do Galleria dei Candelabri, Galleria delle Carte Geografiche, Galleria degli Arazzi a do Sixtinské kaple. Vždy jdete nejpozději 15 minut (doporučujeme o něco dříve) před rezervovaným časem ke vchodu do Vatikánských muzeí, vstup s rezervacemi. U vchodu ukážete rezervační voucher a po bezpečnostní kontrole přejdete na přepážku prohlídek s průvodcem, na základě rezervačního voucheru si převezmete vstupenky a setkáte se s průvodcem. Do muzeí samozřejmě po návštěvě zahrad nemusíte, ale odpovídající částku Vám nikdo nevrátí.

# 19.02.2023, 14:07.
Chtěla bych se zeptat, jak rezervovat vstupenky do Andělského hradu se slevou z Roma Pass na 48 hodin. Vstup zdarma využijeme do Kolosea a nikde se nám nepodařilo dohledat možnost rezervace do Andělského hradu se slevou s Roma Pass. Současně bych se ještě chtěla zeptat, zda lze rezervovat vstupenky pouze do Sixtinské kaple bez návštěvy Vatikánských muzeí? Předem děkuji za odpověď. Kristýna.

Rezervace vstupu do Castel Sant'Angelo není povinná, doporučuje se především o víkendu. V oficiálních zdrojích je rezervace s Roma Pass uváděna jen za cenu rezervačního poplatku € 1,00, tedy bez vstupu, resp. se vstupem zdarma. Pokud tedy chcete provést rezervaci, doporučujeme ji provést přes oficiální rezervační portál ticketone.it. Na místě stejně budete muset na pokladně doložit oprávněnost vstupu za snížené vstupné, takže si tam zlevněnou vstupenku také zakoupíte k předložené rezervaci. Sixtinská kaple je součástí Vatikánských muzeí. Samostatný vstup není možný.

# 17.02.2023, 16:33.
Chtěla bych se zeptat na aktualizované informace pro rok 2023. Plánuji výlet do Říma v dubnu 2023. Pořád platí, že vstupy do Vatikánských muzeí jsou poslední neděli v měsíci zdarma? Platí i vstup zdarma do římských muzeí první neděli v měsíci? Ještě jsem se dočetla o týdnu kultury, kdy by mohly být vstupy obecně zdarma. Nevíte, zda letos v Římě také bude a kdy? Děkuji moc. Iva.

Vstupy do Vatikánských muzeí jsou poslední neděli v měsíci zdarma. V roce 2023 se to týká všech posledních nedělí v měsíci, kromě té prosincové. Na silvestra bude ve Vatikánských muzeích zavřeno a otevřeno bude místo toho předchozí neděli, tj. 24.12.2023. Otevírací doba poslední neděli v měsíci je od 9:00 do 14:00, poslední vstup bude umožněný ve 12:30 hodin. První neděli v měsíci jsou v Itálii otevřená všechna státní muzea a památky se vstupem zdarma. Týden kultury byl snad naposledy v roce 2012, kdy proběhl 14. ročník.

# 15.02.2023, 13:04.
Pane Řehůřku, děkuji za Vaši odpověď. Plánujeme cestu do Říma a nekropoli jsme si zakoupili, vypadalo to jako nejslabší místo v itineráři. A na základě času se rozhoduji navštívit muzea. Návštěvu máme ve 14:35. Víte prosím, jak koupit vstupenky do muzea? Na oficiálních stránkách měli jen vstup s průvodcem. Nevím, jaký tip vybrat? Je nás 5, z toho dvě skoro dospělé děti. Tak za to nechci utratit majlant. Stránky s prodejem lístků potom nabízí bez a s průvodcem. Nevím co vybrat. Chtěli bychom za ten den zvládnout celý Vatikán, ale na pohodu. Včetně zahrad. Máte nějaký tip, jak skloubit tento itinerář? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Miloslava.

Vstupenky do Vatikánských muzeí lze zakoupit přes oficiální stránky Musei Vaticani. Pokud na Váš termín nejsou k dispozici, jsou už vyprodané. Zkuste to ještě přes Get Your Guide, je možné, že tam vstupenky na Váš termín ještě budou. Na prohlídku Vatikánských muzeí dle našeho názoru stačí vstupenka bez průvodce. Výhodou návštěvy s průvodcem je kromě vlastního výkladu i to, že následně ze Sixtinské kaple budete mít možnost projít přímo do Baziliky. Pokud však chcete navštívit i Vatikánské zahrady, musíte volit vstupenku s návštěvou Vatikánských zahrad, jejichž součástí je vždy i návštěva Vatikánských muzeí.

# 15.02.2023, 07:47.
Mám koupený Roma Pass. Jako první ze dvou bezplatných vstupů chci uplatnit prohlídku Galerie Borghese. Na internetu při rezervaci je však nutné zaplatit plnou cenu. Jak uplatním v tomto případě Roma Pass? Děkuji. Pavel.

Viz naše odpověď ze dne 27.10.2022, 15:17.

# 12.02.2023, 11:48.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda se vyplatí koupit Roma Pass na 72 hodin dvou cestujicím ve věku 24 a 25 let? Četla jsem, že občané EU do 25 let mají zlevněné vstupné skoro do všech památek. Připomínám, že nejsme studenti. Děkuji za odpověď. Veronika.

se Vám s největší pravděpodobností ve Vašem případě nevyplatí. Ve státních muzeích a památkách mají v Itálii občané do 25,00 let vstup za snížené vstupné. Na 100% to však zjistíte, když si uděláte itinerář, tzn. na dobu těch 72 hodin seznam všech muzeí a památek, které chcete navštívit včetně dopravy k těmto muzeím a památkách. Porovnáním ceny s Roma Pass a bez Roma Pass zjistíte, zda se Vám vyplatí nebo ne.

# 06.02.2023, 18:32.
S manželem je nám oběma 64 let. Chtěla bych se zeptat, od dovršení jakého věku mají v Itálii penzisté slevu na vstupech. Děkuji. Mirka.

Senioři slevy obecně na vstupech nemají. Ve státních muzeích a památkách mají vstup zdarma občané EU do 18 let, za snížené vstupné občané EU do 26 let. Každé muzeum a památka má potom další skupiny - učitelé konkrétních typů škol, novináři, atd. První neděli v měsíci jdou všichni zdarma. V městských muzeích si to řídí přímo města, např. v Benátchách mají do městských muzeí vstup za snížené vstupné senioři od 65 let. V římských městských muzeích ne. V římských městských muzeích mají vstup zdarma děti do 6 let, do 18 let jen rezidenti. Snížené vstupné platí nerezidenti do 25 let. Výjimka je každou středu, kdy poslední dvě hodiny z otevírací doby je sleva 50% pro všechny. Zdarma jsou pro všechny tato městská muzea: Museo Bilotti, Museo Barracco, Museo Napoleonico, Museo Canonica, Museo della Repubblica Romana, Museo delle Mura, Casal de'Pazzi, Villa di Massenzio.

# 03.02.2023, 15:50.
Je prosím přímý vstup z Nekropole pod Bazilikou sv. Petra do Baziliky? Máme koupený lístek a plánujeme dál itinerář a nevím, zda musím počítat s frontou do chrámu, nebo to lze obejít zakoupením vstupenky do nekropole. Děkuji za odpověď. Miloslava.

Pokud budete mít vstupenky do Nekropole, budete moci na konci své prohlídky projít do Baziliky bez fronty. Před návštěvou nekropole si doporučujeme pročíst informace o nekropoli, např. na Visitvatican.info.

# 02.02.2023, 22:03.
Pane Řehůřku, přilétáme na letiště Fiumicino dne 26.2. ve 13:10 hodin a potřebujeme se dostat k výletní lodi do přístavu Civitavecchia. Předpokládám, že nejjednodušší je to vlakem, ale nevím, zda mohu koupit jízdenky na letišti, kde přestupovat a jak se potom dostat z nádraží v Civitavecchia k lodi. Děkuji. Petr.

Z letiště Fiumicino do Civitavecchia je nejlepší cestovat vlakem Trenitalia. Jízdenka stojí € 11,00 a přestupujete na Trastevere. Jízdenky zakoupíte v odjezdové hale na pokladně nebo v automatu. Je možné je zakoupit i online na výše uvedených stránkách, je to ale zbytečné. Z nádraží do přístavu můžete dojít pěšky, je to sice na okraj jen 800 m, ale záleží odkud Vaše loď bude vyjíždět, takže se ta trasa může i prodloužit. Spojení z nádraží zajišťuje městská doprava, k přístavu jezdí linky A až E.

# 02.02.2023, 14:01.
Na internetu jsem se dočetl, že vstupné na památky jsou pro občany EU do 25 let levnější. Cestuji s přítelkyní. Já mám 19 let, ona 17 let. Chci se tedy zeptat, zda má cenu uvažovat o koupi Roma Pass? A ta stejná otázka pro MHD. Děkuji za odpověď. Tomáš.

V tomto případě se Vám nevyplatí. Do 17,99 let mají občané EU vstup do státních muzeí a památek zdarma, do 25,00 let za snížené vstupné. Pro dopravu si kupte vícedenní jízdenku Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H nebo týdenní CIS. Seznam státních muzeí a památek najdete např. na iMusei di Roma.

# 02.02.2023, 23:34.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino k moři na Lido di Ostia a potom do Říma k nádraží Termini? Hledala jsem na odkazu, který jsem našla od Vás níže, ale spojení z Lido Centro do Porta San Paolo jsem žádné nenašla. Dále prosím, budou začátkem března otevřené nějaké trhy poblíž nádraží Termini? Ještě by mě zajímalo, zda i v březnu budou velké fronty do Bazilky sv. Petra? Máme jít raději hned ráno? A poslední dotaz, je možné absolvovat Koloseum s kočárkem? Mnohokrát děkuji. Markéta.

Z letiště Fiumicino do Lido di Ostia se dostanete autobusem Cotral. Zaveze Vás před nádraží Lido Centro. Odtud už je to k plážím pěšky kousek. K dalším můžete popojet městským vlakem Metromare (dříve Roma Lido), stanice se jmenují Stella Polare, Castelfusano a Cristoforo Colombo. Vlak nově provozuje Cotral, spadá ale stále do tarifního pásma městské dopravy Metrebus Roma. Následně do centra Říma se potom dostanete vlakem Metro Mare, na konečné stanici Porta San Paolo přejdete průchodem na stanici metra B Piramide. Metrem B se dostanete na Termini. Frontám do Baziliky se zřejmě nevyhnete, nicméně nejlepší je tam jít brzy ráno. Colosseo s kočárkem je možné absolvovat, plnohodnotně ho však navštívíte bez kočárku. U nádraží Termini je Mercato Esquilino. Kromě neděle mají otevřeno denně.

# 31.01.2023, 10:35.
Od 10.2. do 13.2. letíme do Říma s šestiměsíčním miminkem. Budeme mít kočárek a s sebou vždy nosítko. Nevím, kde všude nás pustí s kočárkem. Je možnost někde třeba u památky uschovat kočárek po dobu co budeme uvnitř s miminkem v nosítku? Dále jsem se chtěla zeptat, jak je to s cestováním MHD s kočárkem? Děkuji moc a přeji hezký den. Markéta.

Většina státních i městských muzeí v Římě umožňuje přístup s kočárky, stejně tak Vatikánská muzea. V městské dopravě můžete cestovat s kočárkem. V autobusech musí být složené tak, aby zabraly co nejméně místa. V metru a vlaku musí být splněny následující podmínky. Vjezd a výjezd do stanice musí proběhnout speciálním širším vjezdem k tomu určeným, na eskalátorech a schodech musí být kočárek složený a děti drženy v náruči, musí být použitý výtah pokud je k dispozici, ve vagónech nesmí kočárky tvořit překážku cestujícím a musí mít zablokovaná kola. Přeprava kočárku je bezplatná, pokud je použitý na přepravu dítěte. To samozřejmě cestuje také zdarma, stejně jako ostatní děti do 10 let v doprovodu platícího dospělého.

# 29.01.2023, 08:19.
Mám v plánu cestu do Říma v termínu od 7. do 12.4.2023 a jelikož je to termín, na který vychází Velikonoční svátky, chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jak je to se vstupy na památky v těchto dnech? Děkuji. Petra.

Velikonoční svátky se dotknou především otevírací doby ve Vatikánu. Ve Vatikánských muzeích bude ve dnech 7.4, 8.4. a 11.4. otevřeno o hodinu déle, v neděli 9.4.2023 a v pondělí 10.4.2023 bude zavřeno. Omezený bude vstup do Baziliky a na náměstí na základě aktuálního programu. Zveřejněný bude v kalendáři na stránkách Vatikánu. Počítejte s tím, že během Velikonočních svátků bude ve Vatikánu, ale i v Římě, větší koncentrace lidí. Římská muzea a památky by měla být otevřené dle standardní otevírací doby.

# 28.01.2023, 16:39.
Mám dotaz ohledně Roma Pass. Když ho objednám již dnes a do Říma jedu až 26. února, není problém, že bude Roma Pass tak dlouho připravený na Infopointu, skoro měsíc? Nebo je lepší s koupí počkat? Moc děkuji za odpověď. Veronika.

Limity pro vyzvednutí jsou následující: minimálně 24 hodin a nejpozději 6 měsíců po nákupu.

# 27.01.2023, 10:57.
Byl byste tak laskavý a poradil co nejjednodušší a nejrychlejší cestu z letiště Fiumicino do Vicolo del Cedro 25/B, Trastevere, 00153? Stačí do nějakého bodu, zbytek určitě pohodlně dojdeme pěšky. Předem moc děkuji za odpověď. Silvie.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 za € 8,00 na Trasterevere a odtud pokračujte z Circonvallazione Gianicolense autobusem č. 8BUS. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Vystupte na Belli před řekou a odtud po Via Gustavo Modena, Via della Renella a Via della Pelliccia dojdete na Piazza di San Egidio. Z něj vychází Vicolo del Cedro. Vaše ubytování je na jejím konci po pravé straně. Z letiště můžete jet také autobusem na Termini za € 6,00 a odtud autobusem č. H na Sonnio / S. Gallicano. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Zastávka je v blízkosti výše zmíněné Belli.

# 26.01.2023, 20:15.
Pane Řehůřku, mockrát děkuji. Vaše stránky jsou opravdu nevysychající studnicí rad. Do Říma poletíme až první týden v květnu, tak nechci nic nechat náhodě a sestavuji podrobný itinerář na jednotlivé dny, podle toho, kdy je kterou památku možné navštívit, každý den nějakou část Říma. Katakomby vyberu právě podle toho, kde se budeme pohybovat, i když já osobně bych v reálu nejraději viděla ty Priscillininy. Odlet z Říma máme 10.5. Ráno. Nevíte, jak to funguje, když náš hotel nabízí transfer na letiště? Myslíte, že ho bude moci zajistit už na 5:30? Ještě jednou děkuji za rady a přeji pěkný večer. S pozdravem Mirka.

To je otázka spíše na Váš hotel, ne na nás. Pokud hotel zajišťuje privátní transfer na letiště, je časové pásmo takové služby teoreticky 24/7. Je to tedy na dohodě mezi Vámi a hotelem. Ve Vámi uvedeném čase existují i další možnosti dopravy z hotelu na letiště - taxi a veřejná doprava.

# 24.01.2023, 18:05.
Děkuji moc. Uklidnil jste mě. Všechny vstupenky budeme kupovat až na místě podle toho, na co budeme mít ten den ještě síly. Takové ty hodně navštěvované památky jsme několikrát viděli, takže se chceme podívat jen do těch, které nás nejvíce zaujaly, jako např. Etruské muzeum nebo Ara Pacis, ale spíše bychom se chtěli dostat do katakomb, do mauzolea Santa Costanza, do San Clemente apod. Nevíte náhodou, které katakomby jsou v současné době otevřené? Předem děkuji za radu a přeji klidný večer. S pozdravem Mirka.

Těch katakomb je mnoho. Je třeba si udělat itinerář jejich návštěvy a u těch, které chcete navštívit si otevírací dobu dohledat individuálně. Z nejznámějších jsou otevírací doby následující. Catacombe di San Callisto: otevřeno každý den kromě středy od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 17:00. Zavřeno je každou středu, 1. ledna 2023, od 18. ledna do 15. února 2023, na velikonoce 9. dubna 2023 a na vánoce 25. prosince 2023. Catacombe di San Sebastiano: otevřeno denně od 10:00 do 17:00. Zavřeno je v prosinci a 1. ledna 2023. Catacombe di Priscilla: otevřeno od úterý do neděle od 9:30 do 16:00. Zavřeno je v pondělí, od 1. do 25. ledna 2023. Catacombe di Domitilla: otevřeno každý den kromě úterý od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 17:00. Zavřeno je v úterý, 1. ledna 2023 a 25. prosince 2023. Catacombe di Sant'Agnese: otevřeno každý den od 9:00 do 12:00 a od 15:00 do 17:00. Zavřeno v neděli dopoledne a o náboženských svátcích. Některé katakomby vyžadují rezervaci a každý rok vyhlašují delší uzavírku. Informace najdete na oficiálních stránkách.

# 23.01.2023, 19:19.
Někde v dotazech jsem četla, že je nutná rezervace do Kapitolských muzeí. Přitom na seznamu památek přístupných s Roma Pass jsou tato muzea uvedena jako muzeum bez rezervace. Chtěla bych předejít zklamání z toho, že se tam nedostanu, proto se ptám, jak to v současné době je? Děkuji. Mirka.

Nevíme o tom, že bychom někde psali, že je rezervace do Musei Capitolini povinná. Např. v odpovědi ze dne 19.11.2017, 19:37 píšeme o povinné rezervaci do Galleria Borhese a možné rezervaci do Musei Capitolini. Nicméně v současné době je rezervace pro skupiny s maximálně 25 účastníky. Pro jednotlivce je rezervace možná pouze při online nákupu vstupenky.

# 23.01.2023, 17:46.
Prosím o ideální spojení z letiště Fiumicino do hotelu Bbrothershouse na ulici Nomentana. Děkuji. Mirka.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 na Termini a odtud pokračujte autobusem č. 66 směr Marx nebo okružním autobusem č. 82. Vystupte na zastávce Nomentana / Villa Torlonia. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Jděte ve směru jízdy autobusu ke světelné křižovatce, kde přejděte po přechodě na druhou stranu. Vaše ubytování je vlevo v rohovém domě.

# 23.01.2023, 17:00.
Prosím, jak se dostávám přes turnikety v případě již dříve označené jízdenky? Mirka.

Viz naše odpověď ze dne 02.10.2019, 10:24.

# 21.01.2023, 18:43.
V červenci se chystáme do Itálie a budeme ubytovaní přibližně dvě hodiny jízdy autem od Říma. Takže se nabízí možnost Řím navštívit. Cestovat budeme vlastním osobním automobilem. Vyčeta jsem na internetu, že existují záchytná parkoviště u metra. Nemáte prosím k tomuto tématu nějaké informace? A co se týká nákupu jízdemek na MHD - budeme cestovat ve složení tři dospělí, z toho jeden student s ISIC kartou a jeden ve věku 13 let. Rozlišuje MHD v Římě nějak věkové kategorie? Nezajímá nás Roma Pass, ale jízdné na 24 hodin. Děkuji za Vaši ochotu. S pozdravem Eva.

Informace o těchto parkovištích najdete na ATAC Sosta - Parcheggi. Většinou jsou tato parkoviště v provozu podle provozu metra s rezervou před a po. Cena se běžně pohybuje € 1,50 za 12 hodin parkování nebo € 2,50 za 16 hodin parkování. V římské městské dopravě cestují zdarma děti do 10 let v doprovodu platící dospělé osoby. Starší děti platí plné jízdné. Jízdenka na 24 hodin se jmenuje Roma 24H a její cena je € 7,00. Platnost je 24 od první validace.

# 20.01.2023, 18:00.
Budu mít Roma Pass a chci využít Colosseum jako první památku zdarma. Moje otázka zní. Chci arénu i podzemí. Na Coopculture jsem nenašla vstup s Roma Passem. Pouze jsem našla základní prohlídku. U dětí do podzemí a arény rezervace šla. Nebo budu něco platit až při vstupu a teď si mám rezervovat jen základní vstup? Děkuji za informaci. Lenka.

V ceně máte jen základní vstup do Colosseo. Rezervovat s Roma Pass je tedy možné jen tento vstup.

# 18.01.2023, 13:12.
Jaké je prosím počasí v březnu v Římě? Uvažujeme o poznávacím zájezdě, ale četla jsem, že je v tomto měsíci ještě možnost srážek. Je proto vhodné v tomto měsíci Řím navštívit? Děkuji. Karolína.

Statisticky je na tom leden, únor, březen a duben srážkově podobně. Pokud pomineme letní měsíce, tak z hlediska srážek je na to pro návštěvu Říma nejlepší květen a září. Noční teploty jsou v březnu statisticky 4,5 stupně, denní teploty 10,3 stupně. Maximum je 16,1 stupně. Jsou to ale statistiky. V době Vašeho pobytu může být vše jinak. Doporučujeme sledovat před odjezdem předpovědi počasí.

# 17.01.2023, 14:39.
Mohu poprosit o informaci, s jakým předstihem rezervovat vstupenku do Kolosea na polovinu února a zda zvolit základní prohlídku nebo se vyplatí připlatit za vstupenku, ve které je i podzemí a aréna? Děkuji. David.

Rezervace do Colosseo je možná měsíc dopředu. Doporučujeme rezervaci provést co nejdříve, volná místa ubývají. V případě podzemí a arény je těch míst ještě méně, není během dne tolik termínů. To zda si připlatit podzemí a arénu nevíme. To záleží na Vašich preferencích. Pokud bychom volili my, tak kompletní prohlídku. Rezervaci je možné provést přes Coopculture. My doporučujeme rezervovat přes Get Your Guide, kde máte jednoduchou správu rezervace a možnost ještě 24 hodin před termínem vstupenku zrušit s vrácením plné výše vstupného.

# 10.01.2023, 10:13.
Příští týden letíme do Říma a pro nás poprvé na letiště Fiumicino. Již jsem si dohledala cestu z letiště regionálními vlaky Trenitalia z Fiumicino Aeroporto - Roma Trastevere - Roma Saint Pierre. Na Roma Trastevere budeme přestupovat na další vlak do Roma Saint Pierre. Poněvadž jedeme přes několik pásem a budeme přestupovat, nejde mi zadat online jízdenku na stránkách Trenitalia z letiště až na Roma Saint Pierre. Je možné koupit online pouze cestu Fiumicino Aeroporto - Roma Trastevere. Můj dotaz zní: je možné v automatech na nádraží si navolit jízdenku až do cílové stanice nebo budeme muset při přestupu řešit další jízdenku? Nejde mi o cenu, ale je to pro nás rychlejší než jet Leonardem na Termini a potom metrem nebo autobusem. Děkuji za odpověď. Alena.

Jízdenku si můžete zakoupit na letišti v odjezdové hale vlaku v automatu nebo na pokladně. Její cena je € 8,00. Pokud si chcete koupit jízdenku online, je to možné přes stránky Trenitalia. Volíte stanice Fiumicino Aeroporto a Roma S. Pietro. V košíku potom jen zkontrolujete nebo upravíte Servizio na 2 classe a Offerta na Ordinaria. Cena jízdenky je stejná online, na pokladně i v automatu. Při nákupu online obdržíte potvrzovací e-mail s jízdenkou v PDF. Jízdenka platí čtyři hodiny od původního času uvedeném na jízdence. Tato jízdenka je již ověřená, neoznačujete ji.

# 04.01.2023, 17:13.
Pane Řehůřku, mám na Vás speciální dotaz. Je vhodnější si zakoupit vstupenky na tenisový turnaj od 8.5.2023 do 21.5.2023 v Římě nyní v předprodeji, nebo potom přímo na místě? Zkoušel jsem si zakoupit vstupenky nyní, ale cena docela narostla o různé poplatky. V minulosti nebyl areál zdaleka zaplněný. Chceme jít jako minule na základní část. Prosím, můžete poradit? Mnohokrát děkuji. Miroslav.

Nejedná se o cestovatelskou otázku, ale i tak Vám napíšeme svůj názor. Vstupenky na tenisový turnaj Internazionali BNL d'Italia je možné zakoupit online přes výše uvedené stránky, odkaz Biglietti, nebo v centrální pokladně Foro Italico. My bychom se řídili podle účelu cesty. Pokud bychom jeli do Říma primárně kvůli návštěvě města a jeho památek a návštěva turnaje by byla jen rozšířením této návštěvy, koupili bychom si vstupenku na místě. Pokud bychom jeli do Říma primárně kvůli tomuto turnaji, volili bychom nákup vstupenky online.

# 04.01.2023, 12:20.
Hledám jako mnozí levnou cestu z letiště Fiumicino do stanice San Pietro. Vyhledávač ATAC mi doporučil kombinaci příměstských vlaků FL1 a FL3 nebo FL5 s cenou € 1,50 s lístkem BIT na 100 minut. To ale neodpovídá informacím, že jízdenky Metrebus neplatí až na letiště a končí ve stanici Fiera di Roma. Vy tvrdíte v odpovědích, že cena za vlak Trenitalia FL1 je € 8,00. Proč ATAC navrhuje tuto cenu, když zřejmě integrovaný systém nelze využít až z/na letiště? Děkuji předem za odpověď. Pavel.

Je samozřejmě na Vás, zda využijete informace poskytované ATAC nebo informace poskytované námi. Každopádně i samotný ATAC uvádí v informacích u jízdenek z tarifního pásma Metrebus Roma (BIT, Roma 24, Roma 48, ...), že na vlak Trenitalia platí ve druhé třídě v městské části trati. Na svých mapách linek má definované tarifní pásmo Metrebus Roma u vlaku FL1 z letiště Fiumicino od zastávky Fiera di Roma po zastávku Settebagni. Samotné Trenitalia uvádí cenu této jízdenky € 8,00 ať už jedete z letiště Fiumcino do zastávky Fiera di Roma nebo Settebagni, cena je stejná. Stejně tak do jakékoliv stanice v pásmu tarifu Metrebus Roma. Jízdenku BIT můžete využít ze stanice Fiera di Roma např. do San Pietro. V tomto případě je to ale dražší než tarif Trenitalia, který v tomto úseku účtuje € 1,00. Pokud se na to podíváte z hlediska zón regionu Lazio, tak Řím je v zóně A, odpovídající tarifu Metrebus Roma. Těch zón je celkem 6 - A až F. Zóna A se však počítá za dvě. Fiumicino je v zóně B. Z Fiumicino do Říma tedy jedete ze zóny B do zóny A, tedy přes 3 zóny (1+2). Nicméně i s těmito jízdenkami nelze využít vlaky z letiště mimo městskou zónu. Pokud chcete ušetřit za každou cenu, potom jeďte autobusem Cotral za € 1,10 do Lido di Ostia a odtud už platí jízdenky z tarifního pásma Metrebus Roma. Vybavte se ale velkou trpělivostí a časovou rezervou. Cestovat vlakem je pohodlnější a rychlejší.

# 02.01.2023, 17:31.
Krásný nový rok 2023. Chtěla bych se zeptat. O jarních prázdninách v únoru se chystám navštívit Řím. Už jsem si přečetla nějaké informace a rady na internetu, ale raději se zeptám Vás, odborníka. Chci si online zakoupit Roma Pass na 72 hodin. Vím, že rezervaci mohu udělat je 24 hodin před a vyzvednout na určitých výdejních místech, ale první otázka - jak probíhá vyzvednutí? A když si budu potom online rezervovat vstup do Colossea a chci použít Roma Pass na první památku zdarma, kde online najdu ikonu, abych nemusela nic platit a měla vstup zdarma? A jak se aktivuje Roma Pass na dopravu MHD? Musím ho nějak označit nebo někde odkódovat? Moc děkuji za odpovědi. Veronika.

si můžete zarezervovat na výše uvedených stránkách. Obdržíte voucher, který uplatíte v Římě na PIT (Punti Informativi Turistici), jejichž seznam s adresami a otevíracími dobami najdete na výše uvedených stránkách v oddíle Meeting Point. Jsou na nejdůležitějších místech, jako letiště Fiumicino i Ciampino, nádraží Termini, v centru atd. Těch 24 hodin je myšleno jako nejpozději 24 hodin před. Při vyzvednutí předložíte voucher a obdržíte Roma Pass. Rezervaci do Colossea s Roma Pass provedete přes Coopculture. Přes Acquista / Biglietto Colosseo, Foro Romano, Palatino_24h / Verifica la disponibilita. Vyberete datum čas a produkt Prenotazione per possessori di RomaPass. Rezervační poplatek je € 2,00. Tuto rezervaci můžete udělat i před nákupem Roma Pass. Roma Pass je bezkontaktní, přikládáte ho ke čtečce. Čas začíná běžet od první validace, ať už v muzeu nebo v dopravě. Výhodou Get Your Guide je snadná správa rezervace, její změna i zrušení s vrácením celé částky.