ŘÍM 2023

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2023

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2023, 20:00.
Do Říma přiletíme 1.9.2024, což vychází na neděli. Chtěla bych se zeptat, zda je v neděli v provozu pokladna společnosti ATAC na Termini, kde si obvykle kupujeme týdenní jízdenku. A v případě, že bude zavřená, zda se dá tato týdenní jízdenka koupit elektronicky. Děkuji. Drahomíra.

Všechny pokladny ATAC jsou otevřené každý den od 7:00 do 20:00, včetně té na Termini. V neděli a ve svátek od 8:00. Týdenní jízdenku zakoupíte také v automatu, který je také ve stanici metra Termini.

# 29.12.2023, 19:55.
Chtěla bych se zeptat, zda existuje přímé autobusové spojení z Termini do Ostia Antica. A pokud ano, zda platí sedmidenní jízdenka i na tento spoj. Současně děkuji za cenné rady. Moc nám v květnu při pobytu v Římě pomohly. Drahomíra.

O takovém autobusu nevíme. Nejrychlejší spojení je s jedním přestupem. Metrem B nebo B1 na Piramide, tady přejít průchodem na stanici Porta San Paolo a odtud vlakem Metromare do Ostia Antica. Na celé trase platí jízdenku z tarifního pásma Metrebus Roma, tedy i týdenní jízdenka.

# 19.12.2023, 11:37.
Pane Řehůřku, chcela by som Vás pekne poprosiť o informáciu, ako je to aktuálne v Ríme s verejnou dopravou, konkrétne električka / tramvaj č. 3, ktorá jazdila na trase Valle Giulia - ST Trastevere. Keď to pozerám cez Atac Roma, sú tam iné označenia, asi alternatívnej dopravy autobusmi ako 3L alebo 3NAV. S prestupom na P. Maggiore. Podobne to majú asi aj s č. 19, ale priorita je u mňa č. 3. Vopred ďakujem. Kamila.

V římské tramvajové dopravě jsou problémy už několik let. Důvodem jsou staré koleje a nová moderní vozidla. Vozidla se o koleje opotřebovávají a novější vozidla vyrobená po roce 1998 opotřebovávají koleje. Tato vzájemná nekompatibilita vyřadila už dříve linku č. 2 a později se to samé stalo s linkou č. 3 Tramvajová linka č. 3 je v úseku Porta Maggiore - Stazine Trastevere nahrazená autobusy 3NAV, které kopírují linku 3L.

# 15.12.2023, 19:00.
Můžete mi prosím poradit, jak se dostanu od Kolosea k Olympijskému stadionu? Jakým metrem nebo autobusem? A jak dlouho cesta přibližně trvá? Moc děkuji za odpověď. Hana.

Od Colosseo jeďte metrem B na Termini, tady přestupte na metro A směr Barttistini. Vystupte na Ottaviano. Na Via Barletta je zastávka autobusu č. 32, která Vás zaveze na De Bossis / Stadio Tennis. Ta je v blízkosti Olympijského stadionu. Měla byste to zvládnou do 1 hodiny. Pokud na Termini nevyjdete ven turnikety, potom i na jednu jízdenku BIT.

# 28.11.2023, 19:12.
Pane Řehůřku, v prosinci plánujeme prodloužený víkend v Římě. Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 6 a 8 let. Chtěli bych si dopředu koupit lístky přes Get Your Guide. Na různých fórech na internetu jsem se dočetla, že mají děti vstup do památek zdarma, tuto možnost jsem ale u Get Your Guide nenašla. V Římě budeme od 8. do 12.12.2023. Dne 8.12 máme přílet do Říma v 18 hodin, nejspíše využijeme nabídky na transfer z letiště na ubytování, abychom večer s dětmi někde nebloudili. Ubytování máme na adrese Via Ippolito Nievo, 00153, pokud bychom nevyužili transfer, jaká je prosím nejlepší možnost se dostat na tuto adresu? Letiště příletu je Fiumicino. Děkuji za váš čas a odpověď. Hezký zbytek dne. Monika.

Vstupy zdarma se buď registrují samostatně na oficiálních stránkách památek nebo jdou děti s Vámi. Např. v případě Colosseo si volnou vstupenku vyzvedáváte až na místě na k tomu určené pokladně. Vše je popsané v mnoha našich odpovědích týkajících se Říma. Ve Vašem případě doporučujeme jet z letiště Fiumicino vlakem FL1 na Trastevere a odtud pokračovat z Circovallazione Gianicolense tramvají č. 8 na zastávku Trastevere / Pascarella nebo Ippolito Nievo. Kterou zastávku zvolit záleží na tom, kde přesně na dané ulici budete bydlet. Z Trastevere tam můžete dojít i pěšky. Je to 650 až 750 m.

# 26.11.2023, 12:49.
Přiletíme na letiště Ciampino dne 10. prosince v 8:20. Ubytování máme na Via Gaeta 79. Můžete nám prosím poradit, jak se tam z letiště dostaneme a kde koupíme jízdenky? Současně potřebujeme pomoci i s odletem. Doba odletu je ze stejného letiště v 9:10 dne 13.12.2023. Už jsme si koupili i vstupenky do Vatikánských muzeí dle vašeho tipu na Get Your Guide a chceme tam dojít z našeho ubytování pěšky, bude to asi náročné. Projdeme kontrolou do muzea s deštníkem? Děkuji. Hanka.

Z letiště Ciampino se musíte dostat na Termini. Odtud už je to k Vašemu ubytování blízko. Můžete jet autobusem za € 6,00 nebo za € 6,00. Zavezou Vás přímo na Termini, resp. do ulic sousedících s nádražní halou. Konkrétně do Via Giovanni Giolitti, resp. Via Marsala. Jízdenky koupíte online na výše uvedených stránkách. Můžete jet také s přestupem městskou dopravou. Nejdříve jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta a odtud metrem A na Termini. Použít můžete jízdenku BIT, Roma 24H, Roma 48H, Roma 72H, CIS nebo . Jízdenky je možné zakoupit v turistickém informačním centru (PIT), v restauraci Cheff Express a ve dvou automatech. PIT má otevřeno od 9:00 do 18:00, Cheff Express od 4:30 do 22:00 a automaty jsou samozřejmě nonstop. Via Gaeta začíná z pravého rohu náměstí před nádražní halou. Zpět na letiště se dostanete stejný způsobem jako z letiště. Pěšky je to k Vatikánským muzeím skoro 5 km, centrem o něco více. Doporučujeme alespoň jednu cestu absolvovat metrem A. Vystoupit musíte na Ottaviano. Co se týče deštníků a podobných zavazadel. V šatně musíte zanechat střední a velké deštníky, standardní neteleskopické deštníky, hole, stativy, stojany, transparenty a nápisy jakéhokoliv druhu. Šatna je zdarma.

# 22.11.2023, 09:49.
Pane Řehůřku, chtěl bych se Vás zeptat, jakou městskou hromadnou dopravu použít po návštěvě Vatikánských muzeí na prohlídku Olympijského stadionu v Římě. Jde mi o to, jakou konkrétně použít pro nejrychlejší přesun. Děkuji moc za odpověď. Hezký den. Martin.

Nejrychleji, bez přestupů a nejblíže stadionu, se tam dostanete autobusem č. 32 směr Stazione Saxa Rubra. Po Viale Vaticano jděte podél hranice Vatikánu na Piazza Risorgimento. Na jeho konci je zastávka autobusu č. 32. Vystupte na zastávce De Bosis / Stadio Tennis. Olympijský stadion je za tenisovým areálem.

# 20.11.2023, 21:53.
Chtěla bych se zeptat, jak se nejlépe dostat na letiště Fiumicino z centra Říma v noci. Letí mi to v 6:40. Existují prý nějaké noční spoje. Děkuji. Barbora.

Římské noční autobusové linky označené n se v mnoha případech sbíhají na Termini. Tam se tedy dopravte a následně pokračujte autobusem Cotral na letiště Fiumicino. Tyto autobusy jedou v 0:34, 1:35, 2:34, 3:35, 4:35. Počítejte samozřejmě s dostatečnou rezervou.

# 12.11.2023, 21:45.
Prosím, je nějaké omezení metra v Římě? Resp. bude něco takového v květnu 2024? Když do prohlížeče Mapy zadám např. start na některé zastávce metra v Římě - linka A - a cíl na Termini, tak mi to vygeneruje spoje autobusem atp., nikdy však metro. A to tu značku na mapě pečlivě instaluji přímo k zastávce metra. Proto se začínám obávat, zda není výluka. Dále bych se prosím ráda zeptala, zda jsou trafiky či jiné obchody, kde se dá koupit jízdenka na MHD přímo na letišti, nebo někde na Termini, nebo zda je mám hledat někde jinde? A potom jsem si našla, že v Itálii je 1. května rovněž svátek. Budou otevřené potraviny? Nebo raději přibalit do zavazadla i večeři a snídani a vodu koupit po příletu na letišti? Za odpovědi předem děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Dagmar.

U metra bývají výluky, nicméně stav, který nastane za půl roku, Vám neřekneme. V poslední době se tam toho hodně obměňovalo. V současné době metro A, B, B1 i C jezdí. Samozřejmě v době jeho provozu. Mimo tuto dobu jezdí po jeho trase noční autobusové spoje. Aktuální informace vždy najdete na ATAC. Místa, kde lze zakoupit jízdenky na městskou dopravu najdete také na ATAC - Canali di Vendita. Nám Mapy spoje metra v Římě ukazují, nicméně po omezenou dobu - do začátku ledna příštího roku. Pro hledání dopravy v Římě používejte ATAC. Otevírací doba, resp. zavření obchodů, není v Itálii 1. května nařízené. Nicméně většina obchodů s potravinami má zavřeno. Letos měly zavřeno např. v řetězcích Esselunga, Lidl, Coop. Otevřeno měl Pam, Bennet a MD. Conad, Carrefour a Penny to nechali na jednotlivých prodejnách. Takže tady doporučujeme si to zjistit před odjezdem na oficiálních stránkách supermarketů, které se nacházejí v místech, kde se budete pohybovat.

# 11.11.2023, 19:22.
Zítra jsme poslední den v Římě a chtěli bychom navšivit Andělský Hrad. Dá se využít karta Omnia Card a jak provést rezervaci? Děkuji za cenné rady. Snad to stihneme. Iva.

Castel Sant' Angelo je součástí , který jste dostala s . Rezervace s Roma Pass se dělají přes Ticketone.

# 09.11.2023, 18:40.
Jedu s kamarádkou do Říma v období od 20. do 26.11. 2023. Nebyla jsem v Římě už 16 let, tak nevím, co vše se změnilo. Prosím vás, je nutné si i v tomto období dělat předem rezervaci do Vatikánských muzeí, Colossea a na Forum Romanum? Děkuji. Jitka.

Rezervace do Vatikánských muzeí nejsou povinné, ale rozhodně to doporučujeme. Můžete je udělat přes Musei Vaticani nebo Get Your Guide Do Colosseo jsou rezervace povinné a dělají se přes Coopculture. Do Forum Romanum se rezervace nedělají.

# 06.11.2023, 10:43.
Poprosím Vás o informaci: vstup do Pantheonu je od letošního roku zpoplatněný? Je v rámci Roma Pass? Pokud ne, jak si rezervovat vstup? Děkuji. Danuše.

Pantheon je od 3. července 2023 zpoplatněný. Pantheon v rámci není. Informace o rezervaci vstupu najdete v odpovědi ze dne 14.08.2023, 17:27.

# 03.11.2023, 09:19.
V únoru plánujeme výlet do Říma. Vstupenky bychom rádi koupili přednostně online, ale současně hodláme využít Roma Pass na 72 hodin. Když koupíme první online Roma Pass, můžeme ho potom použít při online koupi vstupenek? V rámci 72 hodinového Roma Pass je vstup do dvou prvních navštívěných památek zdarma, tak bychom toho rádi využili. Děkuji moc za radu. Lucie.

Při online rezervaci vstupu není nutné mít fyzicky , můžete si tedy nejdříve rezervovat vstup a potom následně zakoupit Roma Pass. Ten potom musíte mít samozřejmě fyzicky u sebe při vstupu. Např. u Colosseo se vstup s Roma Pass rezervuje přes Coopculture, kde z nabídky vybíráte konkrétní produkt, tj. vstup s Roma Pass jen za cenu rezervace nebo vstup s Roma Pass za snížené vstupné včetně rezervace.

# 29.10.2023, 08:56.
Pane Řehůřku, předem chci poděkovat za Vaši odpověď. Chtěla bych se zeptat, jak se dostaneme z letiště Fiumicino k moři a poté od moře do Říma na Termini. Dále, kde se na tyto spoje kupují jízdenky? Děkuji. Eva.

Z letiště Fiumicino jeďte autousem Cotral do Lido di Ostia. Zaveze Vás k vlakové stanici Lido Centro. Odtud můžete přejít k moři nebo pokračovat dál městským vlakem do stanic Stella Polare, Castel Fusano nebo Cristoforo Colombo. Všechny jsou u moře. Z Lido di Ostia se dostanete do centra městským vlakem. Je v tarifním pásmu městské dopravy, takže můžete využít jízdenky BIT, 24H, 48H, 72H, CIS nebo . Vlak Vás zaveze na Porta San Paolo, odkud přejdete průchodem do stanice metra B Piramide a metrem dojedete na Termini. Jízdenky na autobus Cotral zakoupíte např. v Chef Express na letišti, dalšími prodejci na letišti jsou Gelmar, Punto Nel Mondo nebo Wh Smith Italia. V autobuse by Vás jízdenka přišla výrazně dráž. Jízdenky na vlak Roma Lido zakoupíte přímo ve stanici.

# 25.10.2023, 15:13.
V Římě budeme ubytovaní nedaleko stanice metra B1 Libia. Domů se vracíme v neděli 5.11. brzy ráno. Potřebujeme se dostat na nádraží Termini, odkud nám jede autobus na letiště ve 4:45. Prosím o informaci, jak se dostat na Termini kolem čtvrté hodiny ranní. Děkuji. Martina.

Před stanicí metra Libia na Viale Libia je autobusová zastávka Libia. Z této jezdí na Termini noční autobus nMB1. Jedná se o okružní linku a z Termini vyjíždí první v 0:15 a poslední v 5:00. Frekvence je 2 až 3 spoje do hodiny. Doporučujeme si dát dostatečnou rezervu. Autobus samotný jede minimálně půl hodiny, musíte počítat s přechody a také s tím, že než dojede první autobus, také uběhne nějaký čas.

# 24.10.2023, 22:34.
Zeptám se. Když pojedu z letiště vlakem Regionale FL1 na přestupní stanici Trastevere a tam přestoupím na vlak FL3, musím si koupit znovu lístek, nebo má nějakou časovou platnost od označení na letišti? Děkuji. David.

Papírové jízdenky lze použít do 23:59 dne uvedeného na jízdence. Hodinová platnost začíná od okamžiku validace jízdenky. Cesta musí skončit do 4 hodin od ověření. Jízdenky zakoupené online jsou platné 4 hodiny od odjezdu zvoleného vlaku uvedeného na jízdence a nevyžadují validaci. Cestující, který je ve vlaku na konci doby platnosti jízdenky, může pokračovat v již započaté jízdě do cílové stanice, ale už nesmí přestupovat. Pokud pojedete z letiště Fiumicino regionálním vlakem FL1, můžete přestoupit na Trastevere a se stejnou jízdenkou pokračovat vlakem FL3 do cílové stanice. Samozřejmě za splnění výše uvedených časových limitů.

# 23.10.2023, 01:17.
Na stránkách Stadio Olimpico jsem se dozvěděl, že na stadionu není možnost úschovy věcí. Můžete mi prosím v tomto ohledu poradit? Je v okolí možnost si nechat schovat zavazadla? Jdeme na zápas od 21:00 a poté již nepřespáváme. Po zápase už pojedeme na letiště a ubytovaní opouštíme už ve čtvrtek dopoledne. Děkuji moc za radu. S pozdravem Adam.

Úschovny zavazadel si můžete vyhledat přes Radical Storage. V okolí Olympijského stadionu žádná není, čtyři jsou na druhé straně řeky v okolí Piazza Antonio Mancini. Bohužel zavírací doba je před půlnocí. Řešením může být zanechat zavazadla v některé úschovně na Termini, jsou tam i nonstop.

# 20.10.2023, 22:57.
Potřeboval bych prosím pomoc. Dne 26.10.2023 v 10:00 hodin přiletím na letiště v Římě Ciampino a potřeboval bych se dostat na Piazzale dello Canestre a poté, jak se dostanu kolem půlnoci z Olympijského stadionu zpět na letiště Ciampino. Moc Vám děkuji za pomoc. Jan.

Na Vaši otázku jsme odpovídali už 29.09.2023, 11:14. V případě Piazzale dello Canestre jeďte metrem A, jak jsme uvedli, na stanici Flaminio, přejděte na Piazzale Flaminio a odtud pokračujte autobusem č. 89, 160, 490, 495 nebo 590. Vystupte na Victor Hugo / Museo Biolitti. Piazzale dello Canestre je ve směru jízdy autobusu.

# 14.10.2023, 20:40.
Děkuji za informaci. Díky Vám jsme dorazila a již jsme ubytovaní v Ostii. Mohla bych se ještě zeptat, jakým způsobem, případně kde máme koupit jízdenky na vlak do Říma a zda platí i v Římě, případně zda jsou nějaké denní lístky? Děkuji. Monika.

Jízdenky zakoupíte ve všech stanicích vlaku Roma-Lido, konkrétně tedy Ostia Antica, Lido Nord, Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano a Cristoforo Colombo. Lze tam zakoupit BIT, 2BIT, 5BIT, 10BIT, CIS, 24H, 48H a 72H. Tyto jízdenky lze využít i pro městskou dopravu v Římě.

# 12.10.2023, 11:41.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat dopoledne ve všední den z letiště Fiumicino - Terminál 1 - na adresu Viale Spartaco 18? Ukazuje se mi více možností, jsou dost komplikované. Mnohokrát Vám děkuji. Helena.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud pokračujte metrem A směr Anagnina a vystupte na Lucio Sestio. Jízdenka BIT na metro stojí € 1,50. Můžete samozřejmě využít i vícedenní jízdenku nebo . Od stanice metra pokračujte po Via Lucio Sestio a na druhé křižovatce odbočte doprava na Viale Spartaco. Vaše ubytování je po levé straně ve třetím vchodu.

# 10.10.2023, 19:48.
Začátkem listopadu se chystám autem z Prahy do Říma, kde jsem nebyl více než 10 let. Trpím klaustrofobií a snažím se vyhýbat tunelům. Kratší tunely do dvou kilometrů mi nevadí. Mohl bych vás požádat o doporučení takové cesty, kde se nevyskytují dlouhé tunely? Moc děkuji. S pozdravem Alois.

Viz naše odpověď ze dne 03.01.2017, 22:05. Je stále platná.

# 10.10.2023, 17:44.
Letíme zítra do Říma na letiště Fiumicino a bydlet budeme na Via del Tempio 4. Prosím o nejlepší spojení atobusem, vlakem atd. Děkuji moc. Radovan.

Z letiště Fiumicino jeďte vlakem FL1 na Trastevere za € 8,00 a odtud pokračujte ze zastávky Stazione Trastevere umístěné na Circonvallazione Gianicolense tramvají č. 8 směr Venezia. Vystupte na zastáce Arenula / Cairoli. Jízdenka BIT stojí € 1,50. Můžete použít i vícedenní jízdenku nebo . Vraťte se kousek zpět ve směru příjezdu tramvaje a odbočte doleva na Via di S. Maria del Pianto. Po ní dojdete na Piazza Costaguti a následně ve stejném směru pokračujte po Via del Portico d' Ottavia. Hned odbočte doprava na Via Elio Toaff, na kterou navazuje Via del Tempio. Vaše ubytování je po levé straně.

# 09.10.2023, 08:48.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za všechny informace a ještě bych prosím měla další dotazy. 1. Vzhledem k tomu, že jsou nefunkční stránky romapass.it, tak jakou máte zkušenost zakoupení Roma Pass bez rezervace, když bychom si nedělali rezervaci a šli zakoupit potom u Andělského hradu. Nebo jakou máte zkušenost se zakoupením přes společnost Get Your Guide a kde se od této společnosti ten Roma Pass vyzvedne? 2. Potom prosím, jak se dostaneme z adresy ubytování k moři. Adresa: 13 Via della Pisana Interno 5 Piano 2, 00163 Řím, Itálie. 3. Mohu se ještě zeptat, tak abychom využili Roma Pass, jak se dostaneme v úterý 17.10. na letiště Fiumicino pomocí MHD od ubytování a zda máte zkušenost, zda stačí být na letišti tak hodinu před odletem? Děkuji moc za vzácné rady. Míša.

Viz naše odpověď ze dne 14.09.2023, 11:26. K moři se nejlépe dostanete metrem A na Termini, následně metrem B na Piramide a potom vlakem Roma-Lido z Porta San Paolo. Tato stanice je s Piramide propojená. Cestu k metru od ubytování jsme Vám popsali už v odpovědi ze dne 11.09.2023, 11:36. pro cestu na letiště Fiumicino nevyužijete. Doporučujeme dopravu, kterou jsme Vám popsali ve výše uvedené odpovědi. Být hodinu před odletem na letišti nedoporučujeme. Doporučená doba je 2 až 3 hodiny.

03.10.2023, 14:48.
Online jsme si zakoupili a zaplatili Roma a Omnia Passy na 72 hodin na výlet do Říma, kde jsme měli být minulý víkend. Žel ubytovatel nám večer před odletem zrušil ubytování a jelikož se nám nepovedlo najít nové, asi v souvislosti s probíhajícím Ryder Cupem. Jelo nás celkem devět, včetně dětí, takže jsme neodletěli, propadly nám tedy letenky. Zajímalo by mě, zda zaplacené Roma a Omnia Passy, které jsme si nevyzvedli, tedy i nezrušili, lze vyzvednout a aktivovat až do jednoho roku, jak se píše na některých stránkách o Římě. Měli jsme na tyto karty udělanou rezervaci v Colosseo a vstup do Vatikánu, ale zrušit se rezervace nepovedlo. Je tato rezervace brána jako aktivace karty, když jsme si je nevyzvedli? Rezervaci jsme dělali na tyto karty do Vatikánu a do Colossea se rezervace platila samostatně. Pokud máte někdo s podobným problémem zkušenost, budu vděčná za její sdílením. Anna.

Jediné platné jsou oficiální pravidla a podmínky. Voucher, který jste obdržela e-mailem po online nákupu je platný 12 měsíců od data nákupu. Omnia Card je možné v tomto období vyzvednout a použít. Aktivace proběhne při prvním použití dopravy nebo první návštěvě muzea či památky. Omnia Card a Roma Pass je možné aktivovat nezávisle na sobě, tedy v různých časech. Roma Pass je třeba poprvé v dopravě validovat vždy, i když už byl před tím použitý pro vstup.

# 02.10.2023, 14:02.
Nepodařilo se mi koupit vstupenky do Kolosea, vše beznadějně vyprodáno. Bohužel jsem začala hledat pozdě. Je nějaká šance vystát frontu na vstupenky? Děkuji moc. Petra.

Odpovědi na Vaše otázky najdete v odpovědi ze dne 14.09.2023, 09:37. Ta odkazuje i na další související odpovědi.

# 29.09.2023, 21:03.
Mohu vás požádat o radu? Jakou byste doporučil dopravu z letiště Fiumicino, na které přiletíme v úterý 24.10. ve 23:55, na adresu: Via Baldo degli Ubaldi 59? Budeme mít odbavené zavazadlo, ztratíme tedy nějaký čas při čekání. Předem velice děkuji. Krásný den. Blanka.

V tomto čase doporučujeme jet autobusem Cotral na Termini. První noční spoj jede v 1:45 a na Termini je ve 2:15. Odtud jezdí noční autobus nMA. Musíte jet směr Battistini a vystoupit na Baldo degli Ubaldi / Cerreti. Vaše ubytování je 100 m od zastávky ve směru jízdy autobusu po pravé straně. Řešením je samozřejmě i taxi.

# 29.09.2023, 11:14.
Potřeboval bych poradit, jak se dostat z letiště Řím Campino na Olympijský fotbalový stadion a zpět. Zápas končí asi ve 23:30. Děkuji za pomoc. Jan.

Z letiště Ciampino jeďte autobusem č. 520 na Cinecitta a odtud pokračujte metrem A na Ottaviano. Přejděte na Via Barleta, odkud jezdí autobus č. 32. Ten Vás zaveze na zastávku De Bosis / Stadio Tennis, odkud přejdete k Olimpijskému stadionu. Pokud trasu zvládnete do 100 minut, vyjdete s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50. Pokud ne, budete muset použít druhou. Záleží na návaznosti spojů. Zpět to bude horší. Poslední autobus č. 32 odjíždí z konečné Saxa Rubra o půlnoci. Na výše uvedené zastávce bude o něco později. Pokud ho stihnete, můžete jet na Ottaviano. Metro A už ale nepojede, budete muset jet nočním automusem nMA, který jezdí v době mimo provozu metra A. Zaveze Vás na Termini. Odtud Vás na letiště Ciampino zaveze autobus za € 6,00. První jede ve 4:40. První autobus za € 6,00 jede ve 4:30. Pokud poslední autobus č. 32 nestihnete, budete muset jet nočním spojem n201 na Gianturco a odtud nočním spojem nMA na Termini. Pokud budete mít s odletem čas, můžete jet samozřejmě stejnými denními spoji jako při cestě tam.

# 27.09.2023, 17:05.
Moc děkuji za radu. Existuje nějaká aplikace, přes kterou by se dalo objednat taxi na Termini? Pavla.

Viz naše odpověď ze dne 23.09.2023, 10:04

# 26.09.2023, 15:20.
Odlétáme do Říma a potřebujeme se dostat na 4.15 až 4:30 ráno na letiště z ubytování Whatshouse Roma dne 30.9. Poradíte nejjednodušší cestu? Děkuji. Pavla.

Nejjednodušší spojení je taxi. Veřejnou dopravou budete muset cestovat přes Termini, odkud odjíždějí na letiště Fiumicino noční autobusy Cotral v 0:34, 1:35, 2:34, 3:35 a 4:35. Na Termini se v noci dostanete nočním autobusem č. n716. Zastávka je na Circonvallazione Osteinse. Budete muset jít na křižovatku u Parco Cavallo Pazzo a odtud doleva po Via Giovanni Battista Magnaghi. Na Circonvallazione Ostiense potom po přechodě na druhou stranu a doprava. Autobus jezdí každý den od půlnoci do 5:00, 2x do hodiny.

# 24.09.2023, 18:25.
Pane Řehůřku, já s manželem, syn, snacha a dvě děti do dvanácti let, přilétáme do Říma dne 26.10.2023 deset minut po půlnoci. Náš hotel VM, 81 Via Aurelia, Vaticano Prati nás ubytuje od 14:00 hodin dne 26.10.2023. Nemohl byste nám poradit, zda v Římě existuje nějaké bezpečné místo, kde bychom mohli do rána přečkat? Lenka.

Řešením může být zůstat na letišti. V ranních hodinách budete mít i lepší možnosti dopravy. Můžete jet např. vlakem FL1 na Trastevere a odtud vlakem FL3 nebo FL5 na San Pietro. Odtud to máte k ubytování přibližně 650 m. K otázkám bezpečnosti se nevyjadřujeme. Viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 24.09.2023, 11:38.
Prosím o informaci o tržnici v Římě, kde se dá pořídit zelenina, jídlo, lokální suroviny a potraviny. Děkuji. Gabriela.

Doporučujeme navštívit trh na Campo de' Fiori. Všechny trhy v Římě jsou pěkně zpracované např. na stránce Mercati di Roma. Najdete tam samotné informace o trzích, umístění, den konání, otevírací dobu, dopravu, sortiment atd.

# 23.09.2023, 23:29.
Jedeme teď od 24. do 29.9.2023 do Říma. My, rodiče, a dva kluci ve věku 8 let a 4 roky. Kluci od malinka milují starověký Řím, hlavně tu vojenskou část. Prosím nevíte, zda v tomto týdnu je šance, že tam bude nějaká akce ukazující dění starověkého Říma? Nejen památky jako takové. A poradíte i jiná místa, nejen historická, která stojí za to zažít s dětmi? Ještě mě napadají třeba klasické římské lázně. Jsou ještě? Bavily by děti? Jen upřesním, že jak to kluky baví, tak mají o římské starověké historii docela znalosti, na rozdíl ode mě. Těší se i na ty památky, ale přeci jen jsou to děti. Moc děkuji. Šárka.

S dětmi doporučujeme navštívit Time Elevator. Díky digitálně-mechanickým a stereoskopickým technologiím se vrátíte v čase a seznámíte se s historií, vědou, uměním a přírodou. Vydáte se na panoramatickou cestu časem po historických momentech města a po jeho uměleckých pokladech. Zajímé může být museum Explora, ale spíše pro mladší dítě, Vigamus, Bioparco, Cinecitta World, Museo Leonardo da Vinci, atd. V Římě doporučujeme navštívit Caracallovy Lázně.

# 23.09.2023, 13:54.
Mám na vás dvě malé prosby. Budu mít Roma Pass, ale bohužel nikde na stránkách Coopculture nevidím, kde si mohu rezervovat vstup do Kolosea + Forum Romanum + Palatin? Vidím jen klasické vstupné za plnou cenu. A také zda je možné přes tyto stránky a Roma Pass rezervovat i rozšířené vstupné do podzemí Kolosea? Moc děkuji a přeji vám hezký den. Eva.

Když si rozkliknete rezervaci toho klasického produktu, vyberete termín a čas, zobrazí se Vám tento produkt za plnou cenu, za sníženou cenu pro mladé od 18 do 25 let, za sníženou cenu se vstupenkou z jiných zúčastněných míst a následně pro návštěvníky s Roma Pass - za sníženou cenu a zdarma (platí se jen rezervační poplatek). V máte pouze základní vstup, nelze ho rozšířit pro návštěvu podzemí a arény.

23.09.2023, 10:04.
Prosím, ještě jedna otázka. Máte nějaký kontakt na taxi, které bychom si mohli zarezervovat přes WhatsApp? Bohužel anglicky moc neumíme, tak bychom se domluvili s taxi písemně pomocí překladače. Zkoušel jsem to přes Uber, ale nebylo možné zarezervovat jízdu ve 2:00 ráno z kempu na letiště. Máme odlétat zítra ráno o půl sedmé z letiště Fiumicino. Vít.

Doporučujeme pouze bílá taxi s licencí města Říma. Stáhněte si aplikaci Chiama Taxi, kde by mělo být možné si taxi zaregistrovat. Jedno z trvalých stanovišť je 2,5 km od kempu na Piazza Irnerio, tak snad by neměl být problém s rezervací a dojezdem. Alternativním řešením může být Booking, tam je cena lehce o něco vyšší.

# 22.09.2023, 23:05.
Prosím o informaci, zda je jedna hodina před odletem na letišti Fiumicino - Terminál 1 dostačující? Nemáme zavazadla na odbavení. Check-in budeme provádět přes mobil. Let je v neděli v 6:35. Náš záměr je jet na letiště vlakem z Termini ve 4:50. Vlak dorazí na letiště v 5:22. Náhradní varianta je autobus. Z oblasti nádraží Termini, který by měl jet ve 3:35 na letiště a tam by měl být ve 4:15. O jakou společnost se jedná jsem nedohledal. Děkuji moc. Honza.

My bychom do takového časové presu nešli.

# 22.09.2023, 18:43.
Nezlobte se, ale ještě bych se ráda zeptala, zda mohu nějak ovlivnit výběr místa, kde si Roma Pass můžeme vyzvednout. Vždy, když kliknu na odkaz na vašich stránkách, tak se mi otevřou stránky Get Your Guide a když si vyberu Roma Pass 48, tak mi to vždy nabídne pouze to druhé letiště - Ciampino. Ale my přiletíme na Fiumicino. Potřebovala bych si karty vyzvednout tam. A pochopila jsem to správně, že ta karta začne běžet od prvního použití a tím pádem skončí ve stejný čas za 48 hodin? Někde jsem totiž četla, že končí druhý den v 11:59 PM. Děkuji a ještě jednou se omlouvám za další dotaz. Gabriela.

Viz naše odpověď ze dne 14.09.2023, 11:26. Potvrdilo nám to zákaznické centrum Get Your Guide. je platný odpovídající počet hodin. Aktivujete ho prvním využitím vstupu nebo dopravy. V dopravě ho musíte validovat vždy při prvním použití, v metru pokaždé.

# 22.09.2023, 18:09.
Děkuji za informaci, dostali jsme se tam i zpět, jak jste psal. Jen jsme na metro nastoupili už v Cornelia a potom s přestupem do Piramide. Zpáteční metro bylo velice přeplněné, ale zvládli jsme to. Mějte se, vaše rady jsou velice užitečné. Vít.

Děkujeme Vám za zprávu, jsme rádi, že cesta proběhla v pořádku. Cornelia byla jedna z uvedených variant.

# 22.09.2023, 14:46.
Děkuji za odpověď. Nakonec, když jsme to propočítali, tak se nám vyplatí víc vzít si jen Roma Pass. Rezervační formulář právě pro Roma Pass na památky bych našla prosím kde? S pozdravem Tereza.

Rezervační formulář neexistuje. Každé muzeum nebo památka si to řídí po své linii. Ve většině případů jdete na pokladnu s a vyzvednete si volnou nebo zlevněnou vstupenku. Někde jdete k turniketu přímo s Roma Pass. Tam, kde je rezervace povinná, musíte udělat rezervaci. Do Colosseo se dělá přes Coopculture, do Galeria Borghese přes Galeria Borghese, do Pantheonu přes Musei Italiani, do Castel Sant' Angelo přes Ticketone atd. Mnoho odkazů najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 22.09.2023, 12:57.
Chtěli bychom si koupit Roma Pass pro vstup do Kolosea, ale cestujeme dva dospělí a jedno dítě do 18 let a druhé má 18 let. Pochopila jsem, že pro to mladší nemusím Roma Pass kupovat a do Kolosea a jiných památek se dostane s námi i bez rezervace vstupenky? Vstup má zdarma. Ale jak je to s tím starším? Musí mít také koupený Roma Pass nebo vstupenku pro 18. letého mohu objednat spolu s naším vstupem, i když by neměl koupený Roma Pass? Dočetla jsem se, že by měl mít nějakou slevu na vstupy a Roma Pass tudíž není úplně výhodný pro tento věk. Děkuji. Gabriela.

se Vám vyplatí jen pro dospělé. Dětem kupte na dopravu třídenní nebo podobnou jízdenku. Ve státních muzeích a památkách má mladší vstup zdarma a starší za snížené vstupné, které často činí jen € 2,00. Vstup do Colosseo si zarezervujte přes Coopculture a tuto rezervaci proveďte pro dospělé s Roma Pass, je tam přesně produkt pro vstup zdarma s Roma Pass a pro 18. letého za snížené vstupné. Dítě do 18. let půjde s Vámi ve Vašem čase a volnou vstupenku mu vyzvednete až na pokladně v Colosseo.

# 22.09.2023, 09:38.
Ještě vás poprosím o radu. Jak se dostaneme z kempu hu Roma Camping Town k moři Lido di Ostia pomocí MHD? V navigaci mi vše ukazuje cestu kolem dvou hodin. Vít.

To spojení časově odpovídá. Bohužel je to daleko a s přestupy. Asi nejrychleji se tam dostanete metrem a městským vlakem. Autobusem č. 246 jeďte na Cornelia nebo autobusem č. 247 na Cipro. Odtud pokračujte metrem A na Termini a odtud metrem B na Piramide. Přejděte na stanici městského vlaku Porta San Paolo a jeďte tímto vlakem do Lido di Ostia. Celá trasa je v tarifním pásmu Metrebus Roma. Autobusem na Cornelia to trvá 10 minut, metrem na Termini 20 minut, metrem na Piramide 10 minut a vlakem na Lido Centro půl hodiny. Musíte navíc počítat s přechody a přestupy.

# 21.09.2023, 21:42.
Prosím o radu. V neděli 24.9.2023 se budeme potřebovat nějak dostat na letiště Fiumicino z kempu hu Roma Camping Town. Odlet máme o půl sedmé ráno a tím pádem bychom měli tak kolem 2. až 3. vyrazit. Máte prosím pro nás nějaký bezpečný tip, jak se tam dostat? Asi nejlépe přímo z kempu kvůli bezpečnosti. Vít.

Přímo z kempu doporučujeme taxi. Veřejnou dopravou se tak brzy ráno přímo na letiště nedostanete. Nejbližší zastávka nočního autobusu n98 je vzdálená přibližně 2 km na Via di Bravetta. Ten Vás zaveze na Termini a odtud jezdí na letiště noční autobusy Cotral.

# 21.09.2023, 11:29.
Ráda bych se zeptala, zda nám dokážete poradit s nákupem vstupenek. Do Říma se chystáme v půli října, budu kupovat Omnia Card + Roma Pass 72, ale nemohu nikde najít rezervační systém na Vatikánská muzea + Sixtinskou kapli právě s těmito kartami. Na stránkách Get Your Guide mi stále vyskakují placené nabídky, ačkoli je do památek přes Omnia Card vstup zdarma. Poradíte, kde tedy vstupenky rezervovat? Děkuji. Tereza.

Vstupy s Omnia Card se rezervují přes Omnia Vatican Rome nebo přímo v kanceláři ORP.

# 20.09.2023, 16:43.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se dostanu z letiště Fiumicino do ubytování na adrese Via Placido Zurla 64? A další dotaz. Na internetu jsem totiž našla rozporuplné informace. Platí ještě, že poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea otevřena a zdarma? Moc děkuji. Nataša.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem za € 6,00 nebo za € 7,00 na Termini a odtud v obou případech z autobusového terminálu před nádražní halou pokračujte autobusem č. 105 směr Parco di Centocelle a vystupte na zastávce Casilina / Alessi. Jděte ve směru jízdy autobusu, přejděte po přechodu na druhou stranu Via Casilina a po té jděte kousek zpět ke světelné křižovatce. Odbočte doprava na Via Placido Zurla. Vaše ubytování je až téměř na konci ulice po levé straně. Pokud pojedete autobusem Terravision, vysadí Vás u nádražní haly na Via Giovanni Giolitti. Po ní můžete přejít k vlakové stanici Termini Laziali a odtud pokračovat městským vlakem Roma Giardinetti. Vystoupit musíte na Alessi. Cesta k ubytování je stejná jako v předchozím případě. Na autobus č. 105 a městský vlak potřebujete jízdenky BIT v ceně € 1,50, jakoukoliv vícedenní jízdenku nebo . Poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea otevřená od 9:00 do 14:00. Poslední vstup je umožněný ve 12:30. Vstupné se neplatí, rezervace se neprovádějí a fronta je jediná. Postupuje však rychle, protože se nekupují vstupenky. Jedinou poslední neděli v měsíci není otevřeno a vstup zdarma v prosinci 2023, tj. na Silvestra. Otevřeno a vstup zdarma je o týden dříve, tj. na Štědrý den 24.12.2023. Ostatní neděle po celém roce je zavřeno. V nadcházejících měsících je ještě zavřeno 1.11.2023, 8.12.2023, 25.12.2023 a 26.12.2023.

# 20.09.2023, 15:44.
Chcel by som sa opýtať, ako sa v noci dostanem z Termini na autobusovu stanicu Tiburtina? Bus nám odtial odchádza vo 2:30. Ďakujem. Marian.

V době, kdy nejezdí metro B, jezdí autobusová noční linka nMB. V případě výše zmiňovaných nádraží odjíždí z autobusového terminálu před nádražní halou a přijíždí na autobusový teminál před nádražní halou. Autobusové nádraží sousedí. Autobus jezdí od 23:45 do 4:56, přibližně tři spoje za hodinu. Z pátku na sobotu jezdí od 1:40 do 4:57. Ze soboty na neděli nejezdí. Z pátku na sobotu a ze soboty na neděli jezdí metro B až do 1:30.

# 19.09.2023, 14:03.
Koupili jsme si Vatican a Roma Pass a chceme je použít odděleně, nejdříve Omnia od 21. do 23.9. a potom teprve Roma od 26. do 28.9. Je to tak možné? A ve dnech od 21. do 23.9. budeme moci jezdit zadarmo jen v Hop on Hop off autobusech nebo i veřejnou dopravou? Děkuji moc za radu. Alena.

Ano, je to možné. Omnia Pass a Roma Pass můžete aktivovat nezávisle na sobě. Veřejná doprava je součástí Roma Pass, budete ji tedy moci využívat až po aktivací a v době platnosti Roma Pass. Hop on Hop Off je součástí Omnia Pass, budete ji tedy moci využívat až po aktivaci a v době platnosti Omnia Pass.

# 19.09.2023, 13:04.
Pane Řehůřku, dne 22.9. odlétáme do Říma, přílet máme ve 23:45. Chtěli bychom Vás požádat o radu, jak se dostaneme z letiště Fiumicino k našemu ubytování na adrese: Via Pesaro 5, Řím. Přemýšlíme i nad variantou taxi služby, proto prosíme o radu, zda jsou taxi na letišti i v nočních hodinách volně přístupné nebo se musí rezervovat? A zda by byla cena za taxi € 50,00 i na naší adresu? Ještě jsme zjistili, že poslední neděli v měsíci jsou Vatikánská muzea zdarma, jaká bývá návštěvnost v tyto dny? Dostanou se tam všichni čekající návštěvníci? Předem děkuji za odpověď. Gábina.

V nočních hodinách jezdí z letiště Fiumicino na Termini autobusy společnosti Cotral. První odjíždí v 1:45. Autobus v 0:30 zřejmě nestihnete. Z Termini potom jezdí k Vašemu ubytování noční autobus č. n11 směr Grotte Coloni. Vytoupit musíte na zastávce Piazzale Prenestino. Odtud je to k Vašemu ubytování 250 m po Via l' Aquila a Via Pesaro. Taxi jsou na letišti k dispozici. Doporučujeme bílá taxi s licencí města Říma. Vaše ubytování je mimo Mura Aureliane, kam platí tarif € 50,00. Nicméně počítejte s přibližně podobnou částkou. Na nedaleké nádraží Tiburtina to stojí € 57,00. Poslední neděli v měsíci, ve Vašem případě 24.9.2023, jsou Vatikánská muzea otevřená od 9:00 do 14:00. Poslední vstup je umožněný ve 12:30. Zájem je samozřejmě veliký. Doporučujeme si stoupnout do fronty hned ráno.

# 19.09.2023, 11:40.
Chtěla bych se Vás zeptat, jak to funguje se vstupenkami pro studenty do Kolosea. Jedeme s přítelem, obou nám je 25 let, a většina památek má uvedeno, že jsou slevy do 25 let včetně, ale u Kolosea moc nerozumím jejich dodatku - píší tam něco o tom, že je sleva do 25 let a do dne poté. Mohl byste nám prosím poradit, jakou vstupenku si tedy koupit? Zda za plnou cenu nebo tuto zlevněnou pro lidi od 18 do 25 let? Děkuji. Doris.

Snížené vstupné platí do 25,00 let.

# 18.09.2023, 22:23.
Nemáte tip, jak za dobrý peníz jet nebo letět fandit Slavii do Říma? Cena letenek vyletěla a napadlo nás letět do Pisy a do Říma potom rychlovlakem. Máte zkušenosti, jak a kde hledat? Děkuji. Radka.

Levné letenky, často s přestupy, je možné najít na Kiwi. Akční letenky najdete na Pelikan. Rychlovaky v Itálii najdete na Trenitalia.

# 18.09.2023, 21:02.
Pane Řehůřku, moc děkuji za Vaši informaci k cestě. Mohl bych se vás zeptat, zda nemáte nějaký tip na ubytování v Římě? Cestu jsme začali řešit až nyní jako řekněme spontální rozhodnutí a udělání si hezkého podzimu, ale momentalní ceny v Římě jsou mimo možnosti snad všech. Ceny se pohybují opravdu vysoko a tak jsme poměrně zoufalí a uvítáme jakoukoli radu. Ještě druhý dotaz, zda náhodou neznáte způsob, jak sehnat lístky na AS Řím. Na jejich stránkách bohužel ani po registraci není možnost koupit lístek na nejbližší domácí ligové utkání. Moc děkuji za Vaše cenné rady. S přáním příjemného dne Radek.

V tom případě se budete muset zaměřit na hostely, kempy apod. Případně na ubytování mimo Řím. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking, kde je možné si nechat zobrazit mapu ubytování s cenami. Několik našich čtenářů se ubytovalo např. v Poutním domě Velehrad nebo v hu Roma Camping in Town. V den zápasu jsou vstupenky v prodeji na pokladně Stadio Olimpico na začátku Viale delle Olimpiadi.