ITÁLIE 2020

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2020

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 10.12.2020, 23:49.
Ctěla bych se zeptat, jak se dostat nejlevněji z letiště Marco Polo do centra Lido di Jesolo? Moc Vám děkuji. Martina.

Z letiště Marco Polo jezdí do Lido di Jesolo autobusy společnosti ATVO. Standardní linka stojí € 3,50, s jedním nebo dvěma většími zavazadly € 5,40. Varianta express včetně většího zavazadla stojí € 6,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 06.12.2020, 22:07.
Opět se na vás obracím s otázkou. Jezdíme do Itálie už od roku 1993, autem na divoko, s dětmi a karavanem a teď už několik let ve dvou Ducatem. Můj žaludek moc nezvládá houpání. Trajekty tedy jen na krátké vzdálenosti, lodě nesnesu vůbec. Manžel by rád na ostrovy. Sicílii už jsme křižovali třikrát, je úžasná. Vozíme s sebou skútr. Kam jinam, mimo Sicílii, je to blízko? Děkuji za odpověď. S přáním hodně sil v boji s covidem pro nás všechny. Zdraví Ludmila.

Trajektem nejblíže připadá v úvahu ostrov Elba.

# 03.09.2020, 18:13.
Mockrát Vám děkuji. Ještě jsme koukali na trajekt z Dubrovníku do Bari, ale ten trajekt vyjde asi dráž. Ještě jednou Vám mockrát děkuji. A přeji hezký den. Lucie.

Tato varianta vyjde určitě o hodně dráž, jen jednosměrný lístek pro dospělou osobu a automobil (např. Škoda Octavia) Vás vyjde na HRK 533,00. K tomu je samozřejmě připočítat veškeré náklady na dálniční známky, mýtné a pohonné hmoty do Dubrovníku.

# 01.09.2020, 18:58.
Měla bych na Vás otázku. Chceme jet autem z Brna do San Nazario, provincie Salerno. Mohl byste nám napsat, jaká cesta by byla nejlepší a na kolik by vyšly veškeré poplatky? Mockrát Vám děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Lucie.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - A1 - A30 - A2 - sjezd Battipaglia - Agropoli - SS18var - SP430 - sjezd Futani - SP84 - San Nazario. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 74,60. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více než 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Pokud chcete ušetřit na mýtném, můžete jet tak, jak jezdíme my. Z dálnice sjeďte u Tarvisio a pokračujte po SS13 do Gemona. Tady se napojte na dálnici a jeďte až do Mestre. Na mýtném zaplatíte € 12,00. Z Mestre pokračujte po SS309 do Ravenna a odtud po SS3bis přes Cesena a Perugia do Orte. Tady se napojte opět na dálnici a pokračujte směrem na jih jako v první variantě. Na mýtném v tomto úseku zaplatíte € 22,20. Úspora je celkem tedy za oba směry € 80,80. Cesta po SS13 je pohodová a cestovatelsky zážitková, stejně tak cesta z Mestre do Ravenna. SS3bis je bezplatná čtyřproudovka přes hory.

# 19.08.2020, 23:12.
Chtěli bychom procestovat Apulii a Basillicatu. Potřebujeme registraci, když jedeme autem? Případně, kde najdu tiskopisy? Posílá se to někam? Děkuji. Ludmila.

Tato povinnost nahlásit svůj pobyt online se v současně době týká Apulie a Sardinie. Odkazy na formuláře najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí a v informacích k cestování do Itálie.

# 19.08.2020, 10:37.
Pane Řehůřku, plánuji s přítelkyní projet autem celou Itálii po pobřeží a po významných městech. Jedeme starším autem s Euro 2 a dočetl jsem se, že se do některých měst v určitých dnech vůbec nesmí a do center pouze s Eurem 3 a výše. Nemáte prosím nějaký tip, kde se dočíst jaká pravidla platí v daném městě, případně kde jsou hranice Eurozón? Nebo kde se vyplatí zaparkovat v městěch jako je Florencie, Řím, Pisa, Milano, Neapol, aby člověk nedostal pokutu? Děkuji převelice za odpověď. Václav.

Většina historických měst má zóny s omezenou dopravou, jejichž zkratka je ZTL - Zona a traffico limitato. Každé město má samozřejmě své podmínky, své mapy, časy atd. Informace o konkrétní ZTL v daném městě najdete většinou na oficiálních stránkách města nebo na městském turistickém portálu. Do vyhledávače zadejte ZTL a název města, např. ZTL Firenze.

# 16.08.2020, 10:53.
Pane Řehůřku, před dvěma lety jste mi velmi dobře poradil s parkováním a dopravou v Římě a ve Florencii. Nevím, zda ještě fungujete. Ale pokud ano, moc Vás prosím o radu v tom samém. V pátek příští týden odjíždíme do Itálie a chtěli bychom navštívit Sienu a Pisu. Ubytovaní budeme v Castiglione della Pescaia. Předem děkuji za Váš čas a odpověď. S pozdravem M.

Informace o parkování najdete např. na discovertuscany.com - Siena, Pisa.

# 12.08.2020, 21:22.
Pane Řehůřku, poraďte prosím, kde hledat autobusové spojení z Caorle? Chtěli bychom jet do Padovy a možná do Terstu. Děkuji. Lenka.

Cestovat musíte s přestupem. Padova: z Caorle do Benátek autobusem ATVO. Z Benátek do Padovy autobusem ACTV. Terst: z Caorle do S. Dona' di Piave autobusem ATVO a odtud vlakem Trenitalia do Terstu.

# 03.08.2020, 19:30.
Mám dotaz, na který jsem zatím nenašel odpověď, třeba to víte Vy. Teď, 1.8.2020, jsem natankoval u benzínky Esso v Itálii, kde už nebyla obsluha, takže jsem musel samoobslužně. Vložil jsem € 100,00 do automatu, ale natankoval pouze za € 35,00. Myslel jsem si, že mi automat vrátí zbytek, ale vyjel pouze lístek s jakýmsi kódem a jeden místní mi řekl, že musím někde na internetu zadat onen kód a peníze mi to vrátí na kartu. Absolutně netuším, co mám hledat a kam zadat kód. Nevíte náhodou, co udělat pro to, aby se mi € 65,00 nějak vrátilo? Moc děkuji. S pozdravem Zbyšek.

Bohužel tuto informaci nemáme. Obvykle je možné využít kód z tohoto potvrzení k čerpání paliva v odpovídající ceně a to obvykle s platností do 3. měsíců. Doporučujeme napsat přímo distributorovi.

# 02.08.2020, 14:25.
S kamarádkou pojedeme poprvé autem do Itálie. A hledáme co nejlevnější cestu. Poradil byste nám prosím, kudy jet a na kolik nás to vyjde? Budeme vyjíždět z Písku a potřebujeme se dostat do města Cesenatico. Děkuji. S pozdravem Hana.

Vaše optimální trasa je následující: Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - sjezd Cesena - Cesenatico. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd tauerenskými tunely zaplatíte € 12,50 a na mýtném v Itálii € 35,40. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. V Rakousku nemá význam objíždět dálnici. Tauernské tunely je možné objet, je to ale cesta přes sedlo Katschberg. Přináší to tedy určité zdržení. Sjet musíte z dálnice A10 za Salzburgem na sjezdu Altenmarkt a pokračovat přes Radstadt, Untertauern, Obertauern, Tweng, Mauterndorf, St. Michael im Lungau, Katschberg. Připojit na dálnici se opět můžete v Rennweg. V Itálii potom sjeďte z dálnice v Tarvisio a odtud pokračujte po silnici SS13 až do Gemona. Tady se na dálnici připojte a jeďte až do Mestre. Mýtné zaplatíte ve výši € 12,00. Z Mestre pokračujte po SS309 do Ravenna a odtud po SS16 do Cesenatico. Uvedené trasy máme kompletně projeté. Pokud budete mít obsazené a naložené auto, doporučujeme jet v Rakousku po dálnici přes tauernské tunely. V Itálii potom uvedenou trasu volíme vždy v kombinaci mimo dálnici a po dálnici.

# 20.07.2020, 21:30.
Našli jsem vaše stránky a rozhodli se požádat o radu někoho zkušenějšího. Pojedeme autem z Prahy do Verony. Jakou zvolit cestu, když máme platnou rakouskou dálniční známku a v Itálii nechceme platit za dálnice? Mnohokrát děkujeme za vaši radu. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - SS12 - Verona. Za brennerskou dálnici zaplatíte € 10,00. Pokud se jí budete chtít vyhnout, musíte sjet na sjezdu Innsbruck Süd a pokračovat k Brennerskému průsmyku po silnici B182. V Německu se dálnice do října neplatí. Můžete jet také z Prahy na České Budějovice a přes Linz a Salzburg dojet do Innsbrucku.

# 19.07.2020, 19:56.
Pojedeme autem do Borganza, tak se chci zeptat na nejlepší trasu z Rozvadova do Borganza. Děkuji za rady. Jitka.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Řezno - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano - Tortona - Savona - sjezd San Bartolomeo Al Mare - San Bartolomeo Al Mare - Borganzo. V Německu se dálnice do října neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz (sjet musíte na posledním sjezdu v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,20) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 21,50. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 17.07.2020, 13:32.
Vloni jsme s přítelem navštívili autem Sienu. Byli jsme ubytovaní v centru města. Při příjezdu a odjezdu jsme si jen přistavili auto k vyložení věcí a hned jsme zase autem odjeli. Auto jsme měli jinak odstavené na placeném, vyhrazeném parkovišti, za zónou. Po roce nám přišla pokuta za vjezd do zakázané zóny. Poplatek za ubytování ve městě jsme měli řádně zaplacený. Chtěla bych poprosit o radu, jak tuto situaci řešit. Navíc výzva k pokutě přišla z Nizozemí. Nechci se zbavit zodpovědnosti, ale připadá mi to trochu hloupé. Máte s tímto nějakou zkušenost? Poradil byste mi prosím, zda se to dá nějak vyřešit? S pozdravem H.

Uhrazení městské daně za ubytování neopravňuje automaticky hosty k vjezdu do ZTL zóny. V současné době jsou podmínky v ZTL Siena pro ubytované hosty takové, že do historické zóny Y je možné vjet pouze taxi výhradně osobám se zdravotním postižením. Do zón ZTL a ZTL A je možné vjet osobním automobilem, ubytovací zařízení však musí vložit do systému informace o rezervaci, času příjezdu a odjezdu, hosté musí umístit na palubní desce rezervační formulář atd. Bližší informace a podmínky najdete na ZTL Siena. Je běžné, že k vymáhání pokut zahraničních návštěvníků využívají italská města agentury i z jiných evropských zemí. Pokud jste přestupek udělala, úhradě pokuty se zřejmě nevyhnete.

# 30.06.2020, 20:31.
Pane Řehůřku, v sobotu se potřebujeme dostat z Venezia Mestre vlakového nádraží do Lido di Jesolo. Kde mám koupit lístek na autobus a kde najdu zastávku autobusu? A pokud koupíme lístky, v autobusu se musí štípnout, nebo jak to funguje? Jsme dvě osoby a dva kufry s sebou. Děkujeme předem za pomoc. Pěkný den. N.

V tomto případě doporučujeme jet autobusem ATVO. Jízdenku zakoupíte přímo na malém autobusovém nádraží nedaleko vlakové stanice. Když vyjdete z nádraží, vydáte se doprava a najdete ho na konci Viale Stazione po pravé straně. Je tam pokladna ATVO otevřená od 6:55 do 19:50 a také automat. Každý cestující může bezplatně přepravovat jeden malý kufr o maximálním rozměru 50x45x25 cm. Velký kufr může mít maximálně 85x45x25 cm. Jeden malý kufr se neplatí, za jeden velký kufr platíte jednu jízdenku. Tu platíte za každé dva kufry v libovolné kombinaci, jeden malý je vždy zdarma. Např. za 3 malé a 2 velké kufry platíte 2 jízdenky. Validátory jsou na zastávkách. Pokud jste tedy dvě osoby a máte malé kufry, platíte tedy jen jízdenky za osoby. Pokud máte oba velké kufry, platíte každý ještě jízdenku za jeden kufr.

# 21.06.2020, 21:40.
Vážený pane Řehůřku, prosím o radu. Kudy jet raději v pracovní den - středa 1.7.2020 - z Prahy do Itálie z hlediska průjezdnosti a dopravní zácpy? Klidnější cesty. Jet raději přes Rozvadov, Mnichov, Innsbruck, Brenner a Bolzano a potom do Verony? Nebo přes Dolní Dvořiště, Salzburg, Villach, Tarvisio, Udine, Benátky a potom zase do Verony? Chceme navštívit různá místa a dílčí cíl je Verona, potom Ravenna, Rimini a Perugia. Takže je nám jedno, kudy pojedeme. Děkujeme moc za radu a tipy. Poplatky neřešíme, poklidnější cestu ano. S pozdravem a přáním všeho dobrého Jiří a Hana.

My bychom volili trasu přes Dolní Dvořiště. Při cestě tam následně na Salzburg a Brenner, při cestě zpět přes Tarvisio, Villach a Salzburg.

# 09.06.2020, 08:43.
Zůstal nám ubytovací termín v Kalábrii od 20.6.2020, návrat 5.7.2020. Pravidelně jezdíme autem, takže cestu, i díky vám, známe. Jak je to však v současné době s průjezdem Lombardie? Údajně je v červené zóně. Nevíme, zda z toho mohou vyplývat nějaká omezení, hlavně při návratu na rakousko-italské hranici. Lze tankovat při průjezdu Rakouskem? Děkuji. Jan.

Doporučujeme sledovat Rozcestník informací k cestování do ostatních států, který najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Najdete tam nejdůležitější zodpovězené otázky. Stejně tak tam najdete cestovatelský semafor. Itálie je v současné době v barvě oranžové.

# 06.06.2020, 20:37.
Děkujeme moc, pane Řehůřku, za vaše cenná doporučení. Mohl byste nám prosím ještě doporučit, kde je nejlépe v místě tankovat benzín? Před nějakou dobou jsme měli v Itálii nepříjemnost, že nám blokovali na kartě kromě strhlé platby za tankování ještě € 50,00 Přes 2 měsíce, odblokování jsme museli řešit s bankou, takže bychom raději tankovali sami a platili hotově. Jedeme s plug-in hybridem. Dobíjení elektřiny zde asi není, že? Moc děkujeme za vaše rady, již jsme je vícekrát na svých cestách využili. Hana.

Mapu čerpacích stanic s cenami a dalšími informacemi najdete na prezzibenzina.it, mapu veřejných dobíjecích stanic na e-station.it.

# 04.06.2020, 12:20.
Pěkně prosím, jedeme na dovolenou se psem do Toskánska - Scarlino. Mohl byste nám poradit nejlepší trasu z Ostravy? Jaké poplatky můžeme očekávat? Jsou prosím po cestě nějaká odpočívadla vhodná pro pejsky? Nějaká další vaše doporučení pro oblast Toskánska se psem? Chtěli bychom alespoň vidět Sienu, opatství bez střechy atp. Myslíte, že v této době zpřísněných hygienických opatření budou přístupná termální koupání v Terme di Saturnia? Děkuji Vám moc za všechna vaše doporučení, už jsme podle Vás Itálií cestovali 3x. Hana.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Siena - Grosseto - SS1 - sjezd Gavorano - Scarlino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtné v Itálii zaplatíte po sjezd Firenze / Impruneta celkem € 38,30. Čtyřproudovka do Siena, do Grosseto i SS1 jsou bezplatné. Můžete jet samozřejmě z Florencie i na Pisu po bezplatné čtyřproudovce, odtud však počítejte s tím, že je na jih placená dálnice A12 - € 4,80. Procházky přírodou se psem nebudou problém, v případě restaurací a hotelů je to individuální. Nejbližší pláže ve Follonica mají omezení, psi nemohou na pláže v době od 10:00 do 19:00. Nicméně jsou tam pláže, tzv. Bau Beach, kde toto neplatí, psi mohou na ně bez omezení. Jedna z nich je na severu u kruhového objezdu v blízkosti sjezdu z SS1 Follonica Nord, druhá také na severu, v blízkosti sjezdu Vignale-Riotorto. Ještě jedna by měla být v centru na Viale Carducci. Terme di Saturnia jsou v současné době zavřené. Částečně otevřené budou od 11. června 2020, kdy otevřou termální bazény s restaurací Bistrot. Hotel, přírodní prameny, klinika, terapie a další restaurace otevřou až 3. září 2020. Nicméně počítejte s tím, že Itálie je na současném cestovatelském semaforu vyznačena oranžovou barvou. Doporučujeme sledovat aktuální doporučení Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zahraničních věcí.

# 22.02.2020, 01:10.
Koncem dubna letíme do Bologna, kde budeme mít ubytování. Odtud bychom chtěli podniknout jednodenní výlety do Verony a Florencie. Jaký je nejlepší způsob dopravy mezi Bolognou a těmito městy? Nejlepší poměr cena / čas / komfort? Zvažujeme vlak nebo autobus. Ráno bychom vyjížděli z Bologna, večer zpět. Výlety připadají na neděli a pondělí. Děkuji za odpověď. Aleš.

Určitě doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia. Nádraží v obou městech jsou v blízkosti historického centra. Pokud do Florencie vyjedete brzy ráno přímým regionálním vlakem v 6:38, budete tam v 8:24 za € 9,45. Zpět potom můžete jet posledním ve 20:38 (v neděli 20:10). Přestupuje se v Prato a na místě jste ve 22:24. Vlaky vyšší kategorie jsou rychlejší, cesta trvá přibližně 40 minut, ale výrazně dražší - € 29,00. Do Verony jede první přímý vlak už v 6:05 a na místě je v 7:43. Jízdenka stojí € 10,30. Zpět jede poslední přímý vlak ve 21:04 a na místě je ve 22:30. Uvedené spoje jsou pro pondělí i neděli. Autobusové spojení není tak vhodné. Mezi městy jezdí Flixbus, který časově vychází stejně, cenově je standardně draží, ale lze získat akční ceny podle spoje.

# 15.02.2020, 16:06.
Také bych se rád zeptal zkušených cestovatelů na cestu. Jedu poprvé do Itálie, takže o to více uvítám jakéholiv rady a tipy. Mapy mi ukazují nejlepší cestu po dálnici Jaroměř - Praha - Mnichov - Innsbruck - Bolona - Casenatico. Přemýšlím, zda v Rakousku kupovat dalniční známku na ten kousek a nejet z Mnichova po A95 a poté Ga-Pa - Mittenwald a v Innsbrucku se napojit na A13, kde je stejně poplatek Brennerem. Prý je to hezčí cesta časově skoro nastejno i kilometrů méně. Ale rakouská dálniční známka není problém, spíš bereme i cestu jako součást výletu a chceme něco vidět. Spíš po té Itálii nevím, jak je to s kolonami, kde jet po dálnici a kde zase je to zbytečné. Při cestě do Itálie bychom se chtěli více kochat, ale při cestě zpět budeme spěchat, protože jedeme od neděle do neděle v termínu od 30.8.2020 do 6.9.2020. Dále by mě zajímal provoz v Itálii v neděli v den příjezdu a odjezdu. Zpoplatněné jsou dálníce. Vešeré silnice značené SS jsou bez poplatku, i když jsou čtyřproudé a na mapě zelené barvy? Rychlost je i na těchto silnicích 90 km/h? Nebo mají vyšší? Jaká místa v okolí stojí za to navštívit? V plánu máme San Marino a Ravenna. Ještě zvažujeme návštěvu Benátek, ale zatím nevíme, zda si tam potom z místa ubytování zajedeme na celodenní výlet nebo to nacpat při přijezdu nebo odjezdu. Jak je to vůbec s parkováním v Benátkách? Je nějaké parkoviště? A ceny, pokud máte zkušenost? Zatím moc děkuji. Ještě mě napadlo. Jel byste trasu raději už v noci, chvíli se vyspat, tedy někdy kolem půlnoci vyjet a přijezd na místo ve 14 hodin. Nebo odjezd už třeba ve 20 hodin nebo i dříve a jet přes celou noc a příjezd v 10 hodin na místo. Jedeme dva řidiči, takže se budeme střídat. Ještě jednou moc děkuji. Tomáš.

Ano, toto je optimální trasa. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 31,10. To samé při cestě zpět. Pokud chcete jet přes Ga-Pa, je to samozřejmě možné. Za městem Zirl si dejte pozor, abyste nepřejel rovně mimoúrovňovou křižovatku a nepokračoval přes řeku Inn na dálnici, tam už je třeba dálniční známka a nedá se už jinak sjet. Jak pojedete po silnici č. 177, přejedete nadjezdem silnici č. 171 a hned za ní musíte sjet doprava a na č. 171 se napojit. Dovede Vás do Innsbrucku, kde se až v centru napojíte na č. 174. Ta Vás převede přes Inn k vlakovému nádraží Innsbruck-Westbahnhof, za kterým se doprava napojíte na silnici č. 182. Ta Vás dovede na nájezd Innsbruck-Süd, odkud už dálniční známku nepotřebujete, ale následně zaplatíte mýtné za průjezd Brennerskou dálnicí. Po silnici č. 182 můžete jet také až k Brenneru a dále do Itálie po SS12. V Itálii už doporučujeme jet po dálnici. Kolony vznikají u města Bologna. Provoz v neděli je mírnější. Zpoplatněné jsou Autostrady, značené A a zelenou tabulí se znakem dálnice. Silnice SS zpoplatněné nejsou, i když jsou to čtyřproudovky. Zpoplatněné nejsou i dálnice značené modrou tabulí se znakem dálnice (ty jsou ale značené SS). Na těch bývá často rychlost upravena na 110 km/h. Obecně jsou rychlostní limity standardně 50/90/130, změny jsou provedeny dopravním značením. Určitě bychom navštívili i Valli di Comacchio, delta de Po nebo městečko Chioggia. Parkovat v Benátkách doporučujeme na Tronchetto. Za celodenní parkování zaplatíte € 21,00, ušetříte ale spoustu času. Nedaleko od parkovacího domu je zastávka vaporetta č. 2, které Vás po Velkém kanále doveze na Piazza San Marco, tedy už jeden z důležitých momentů návštěvy Benátek. Po dálnici bychom jeli na noc, při volbě varianty přes Ga-Pa bychom to naplánovali tak, aby cesta mimo dálnici byla už přes den.

# 07.02.2020, 12:22.
Pane Řehůřku, nejdříve Vám chci mnohokrát poděkovat za Vaše skvělé rady. Velice si toho vážím. Proto se na Vás obracím i tentokrát s dotazem. Chtěli bychom v srpnu jet do Rimini a to tak, že bychom si koupili letenky do Bologna, ale nemohu zjistit, jak se dostat z letiště Bologna do Rimini. Na stránkách Trenitalia srpnové odjezdy nemohu najít. Mám to chápat tak, že v srpnu už nejezdí vlak do Rimini? Proto Vás prosím o radu, jak se dostat z letiště Bologna do Rimini, respektive do Igea Marina. Jaká je přibližně cena za osobu? Jaká varianta by pro nás byla nejlepší?Jedná se konkrétně o datum 18.8.2020 z Bologna a 1.9.2020 zase do Bologna. Děkuji s přeji krásný den. Lenka.

Nejlepší spojení je zmiňovaným vlakem. Není to tak, že by vlaky v srpnu nejezdily, ale na začátku června se většinou mění jízdní řády. Vždy to bylo tak, že spoje po změně jízdních řádů se objevily až před touto změnou. Nicméně v současné době jsou jízdní řády na Trenitalia k dispozici i na toto období. Musíte se nejdříve dopravit z letiště v Bologna na vlakové nádraží Bologna Centrale. Toto spojení zajišťují autobusy Tper, konkrétně Aerobus. Frekvence je po 11. minutách ve špičce. První autobus odjíždí v 5:30 a poslední v 0:15. V opačném směru jezdí první v 5:00 a poslední ve 23:35. Přesné jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 6,00. Z Bologna Centrale potom jezdí regionální vlaky do Igea Marina každou chvíli, přibližně každou hodinu, ve špičce i dva do hodiny. Jízdenka stojí € 9,85. Pokud byste chtěla jet vlakem už z letiště, můžete jet na Bologna Centrale Marconi Express. Jezdí každý den od 5:40 do půlnoci 8x za hodinu. Jízdenka stojí € 8,70.

# 06.02.2020, 11:20.
Narazila jsem na vaše stránky a i když jsem je celé prostudovala, nebyla jsem schopná dohledat co potřebuji. Viděla jsem ale, že se snažíte na veškeré dotazy odpovědět, proto bych vás chtěla poprosit, zda byste neodpověděl i mě. Letíme teď do Bergama v termínu od 19. do 23.2.2020 a bohužel v neděli 23.2 odletáme z Bergama domů již v 6:40. A já jsem nebyla schopná dohledat dopravu z našeho ubytování právě na letiště v čase, abychom stihnuly odbavení a let. Airport autobusy jezdí až přibližně od 6. hodiny ranní, co už pro nás vhodné není, městská doprava jezdí též v nevhodném čase. Ale možná jen špatně hledám. Je tedy jedinou možností taxi? Co jsem našla, tak chtějí € 23,00 za tuto cestu. Z ubytování je to přibližně 6 km, což mi přijde dost, proto se pokouším najít jinou alternativu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Iva.

Sice jste nenapsala dost podstatnou informaci, odkud přesně z Bergamo se chcete na letiště dopravit, nicméně nemá to v tomto případě na nic vliv. Veřejnou dopravou se s největší pravděpodobností v neděli v brzkých ranních hodinách na letiště nedostanete. Cena za taxi v tomto termínu patří k těm nižším.

# 23.01.2020, 16:35.
Již mnohokrát jste mi dobře poradil a proto se na Vás obracím znovu. Chystáme se na Ischii a chtěli bychom navštívit ostrov Capri bez cestovní kanceláře. Je možnost nějakého trajektu z Ischia na Capri a zpět? Nedaří se mi nic nalézt. Moc děkuji. Blažena.

V sezóně, konkrétně od 15. června 2020, zajišťuje přímé spojení společnost Alilauro. Jízdenka stojí € 23,10, v opačném směru € 20,60. Cesta trvá přibližně hodinu. Bohužel jezdí jeden spoj denně a je to na jednodenní výlet v opačném směru. Z Ischia na Capri s jednodenním přespáním. Z Ischia odjíždí v 16:20, z Capri v 9:45. Ubytování najdete na Booking / Capri. Z Ischia na Capri a zpět v jednom dni lze cestovat přes Neapol - viz stránka Trajekty.

# 19.01.2020, 20:25.
Mám dotaz na cestu z Hodonína na Jižní Moravě do Caorle v Itálii. V minulosti jsme jezdili na Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Udine. Teď mi plánovač ukazuje trasu na Videň, Štýrský Hradec, Klagenfurt. Tato trasa je kratší. Tak nevím, která je lepší nebo zda se tam neplatí ještě něco navíc mimo dálniční známky? Děkuji. Petra.

V obou případech jste napsala stejnou cestu: Hodonín - Vídeň - Graz (Štýrský Hradec) - Klagenfurt - Villach - Udine - Caorle. Měla jste možná na mysli trasu mimo Graz (Štýrský Hradec), které navigace nabízejí a je kratší o 26 km. Za Vídní se sjíždí na rychlostní silnici S6, která za St. Michael in der Obersteiermark přechází na rychlostní silnici S36. Na obou je potřeba mít rakouskou dálniční známku. Tato rychlostní silnice však za Judenburg končí a musíte pokračovat po B317 až do Klagenfurtu. Těch 90 km mimo dálnici za to nestojí. Hodně se časově zdržíte. Doporučujeme jet standardní trasu po dálnici A2.

# 19.01.2020, 10:10.
Letošního roku se opětovně chystáme do Itálie do stejné destinace. Lido di Spina, kousek od Comacchia. Vaše poslední rada na cestu nám velice pomohla. Za to Vám chci především ještě jednou poděkovat. Tentokrát se chystáme na dovolenou v září. Ubytování máme od 5.9.2020. S rozdílem, že tentokrát bychom chtěli jet velkými vozy - minivany - pro 7 až 8 osob. Moje otázka je, jak moc jsou rozdílné v poplatcích, nebo zda nějaké jsou? Další dotaz mám, zda nevíte nějaké pěkné místo v Alpách na zastávku, řekněmě na jedno přespání. Kde se dá ubytovat a nějak rekreačně vyžít s dětmi? Případně nějaká lanovka na nějaký vrch, nebo jezero. To by bylo den před ubytováním v Itálii, takže řekněme třeba 4.9.2020. Chtěli bychom vyrazit a cestu rozpůlit. Posledně jsme ji jeli na jeden zátah a bylo to dosti náročné. Těším se na Vaší odpověď. Hezký zbytek víkendu. Jan.

V Itálii je u placení mýtného kategorie se dvěma nápravami rozdělena na dvě podkategorie, do 1,3 m nad přední nápravou a nad 1,3 m nad přední nápravou. Rozdíl v ceně ale není v této kategorii podstatný, např. od Brenneru po Veronu to dělá € 0,30. Pro zastávku se splněním Vašich požadavků doporučujeme Lago di Garda, konkrétně Malcesine, odkud vede lanovka na Monte Baldo. Celá oblast i Monte Baldo nabízí nezapomenutelné zážitky. Ubytování najdete na Booking. Je to ve 3/4 cesty, ale většinou se takto až za polovinou ubytování na trase plánuje.

# 12.01.2020, 15:31.
Děkuji vám za informace, ještě se zeptám, je nějaká optimální trasa v té Itálii, aby to nevyšlo na € 50,00 ta cesta, ale třeba na půlku? Mají ty dálnice opravdu drahé. Kateřina.

Můžete jet samozřejmě mimo dálnice, to však s 1,5 letým dítětem nedoporučujeme. Pokud i tak chcete ušetřit, volte východní trasu. Tzn. na Salzburg, Villach, Tarvisio, Mestre. V Tarvisio sjeďte z dálnice a pokračujte po SS13, na dálnici se napojte na Gemona. Z dálnice potom sjeďte v Mestre. Tam je mýtná brána přímo na dálnici a pokračujete po bezplatné tangenciále. Sjeďte z ni na SS309, po které pokračujte na Chioggia a Ravenna, odkud potom po SS16 do Rimini. Tady se na Rimini Nord připojte na dálnici. Od Rimini už nemá smysl jet mimo dálnici, jsou tam velké kolony, semafory, zácpy atd. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,50, což je o € 2,50 více než za Brenner, v Itálii potom z Gemona do Mestre zaplatíte € 12,00 a od Rimini Nord € 18,00. Celkem tedy oproti trase přes Brenner zaplatíte o € 17,70 méně, strávíte však cestou více času. Výše uvedené trasy máme několikrát osobně projeté a cesty mimo dálnice byly většinou bez kolon se zdržením odpovídajícím povaze silnic. Další úspora je možná cestou přes Vídeň a Graz, kdy Vám odpadne platba za tunely.

# 09.01.2020, 14:51.
Chtěla bych se zeptat. Jedeme s rok a půl starou dcerou do Itálie do Silvia Marina. Chtěla bych se zeptat, zda byste nám doporučil jet z Prahy a na kolik nás vyjdou poplatky v Itálii? Vím, že Rakousko chce € 9,00 za dálniční známku, ale v té Itálii se moc nevyznám. Děkuji za vaši odpověď. Kateřina.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Pescara Nord / Citta Sant' Angelo - Silvi Marina. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 50,20. To samé při cestě zpět.

# 05.01.2020, 20:24.
Na internetu nemohu najít žádné spojení z Prahy do italského regionu Basilicata - Potenza, Matera. Letecky nebo autobusem. Jelikož jsem od vás již několikrát dostala dobrou radu, tak se na vás obracím znovu. Lze se z Prahy dostat v červnu do Potenza? Děkuji za vaši odpověď. Helena.

Přímý spoj neexistuje. Nejvýhodnější je zřejmě kombinace letadlo + autobus. Letenku do Říma lze zakoupit i hluboko pod 1000,- Kč - viz akční letenky na Pelikan. Odtud se musíte dostat na stanici Tiburtina. Z letiště Fiumicino tam jezdí přímý vlak za € 8,00, z letiště Ciampino to zvládnete kombinací autobusu č. 520 na Cinecitta' a následně metra A na Termini a metra B na Tiburtina. Celou trasu zvládnete s jednou jízdenkou BIT v ceně € 1,50. Z Tiburtina jezdí do Potenza autobusy společnosti Marozzi VT. Jízdenka stojí € 25,00. Alternativně můžete jet do Říma autobusem Regio Jet. Při nákupu s dostatečným předstihem se s cenou dostanete i pod 1000,- Kč. V tomto případě Vám odpadne cestování z letiště. Zastávka autobusu Regiojet je na stejném autobusovém nádraží, ze kterého odjíždí autobus Marozzi VT.

# 05.01.2020, 15:45.
Chystám se navštívit karneval v Benátkách - 2x dva dny v termínu 8.2. a 9.2. a dále 15.2. a 16.2. V čase mezi těmito termíny se podívám do Florrencie na dva dny a do vesniček Cinque Terre na dva dny. Pojedu dodávkou upravenou pro cestování o rozměrech 2,2 x 5,3 x 2,7 metru. Nechci tábořit, ale pouze parkovat s tím, že v autě spím. Můžete mi prosím sdělit možnosti celodenního parkování (i placeného) na uvedených místech s dostupným přístupem na uvedená místa? Literaturu pro stanovení prohlídky míst mám. Je možné vesničky Cinque Terre projet autem s možností krátkodobého i placeného parkování? Jsem senior s omezeným finančním limitem. Děkuji vřele za poskytnuté informace. Ladislav.

Místa, kde můžete s automobilem zapakovat a přespat najdete na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Do oblasti Cinque Terre vjíždět s autem nedoporučujeme. Zaparkujte v Levanto nebo La Spezia a využijte místní dopravu. Informace o případném vjezdu autem najdete na Cinque Terre Travel.