ITÁLIE 2021

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2021

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2021. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.11.2021, 07:03.
Pane Řehůřku, moc děkuji za Vaši velmi rychlou odpověď. Opravdu si toho vážím. Na postup, který jste poslal, jsem se dívala, formulář vyplníme a odešleme. Nicméně ještě prosím, tu platbu potom můžeme udělat jakým způsobem? Když kliknu na platbu, tak to chce číslo toho lístku, a ten já nemám. Máme čekat na výzvu k úhradě poté, co odešleme ten formulář? Ještě jednou moc děkuji. Krásný den. Eliška.

Platbu lze provést i bankovním převodem, informace jsou na stejné stránce. Každopádně je třeba uvést i registrační značku automobilu, aby byla platba spárovaná. Nicméně lepší je se s nimi zkontaktovat a vše vykomunikovat. My osobně s tím zkušenosti nemáme, sice se nám mýtné také nepodařilo uhradit, řešili jsme to ale hned na místě a na místě ho také zaplatili. Také doporučujeme si zkontrolovat cenu mýtného přesně podle vstupních a výstupních bran včetně kategorie automobilu. Lze to provést přes Autostrade. Je možné, že částka neuhrazeného mýtného bude o něco nižší, konkrétně € 1,50.

# 03.11.2021, 22:18.
Prosím o radu. Měli jsme v Neapoli půjčené auto a jeli jsme do Caserty. Přímo v Neapoli jsme najeli na dálnici, ale nikde nebyly žádné brány. U první brány při sjezdu na Casertu, tedy až když jsme sjížděli z té dálnice, jsme najeli do brány telepass, protože jsme měli za to, že jím je auto vybavené. Na skle byla cedulka. Brána se otevřela, ale na semaforu svítila červená. Žádný lísteček nevyjel. Auta za námi troubila, tak jsme jeli. Hned poté jsme z té dálnice sjeli na okresku. Když jsme najížděli opět zpět na dálnici směrem do Neapole, dali jsme se opět do Telepass lajny a celé se to opakovalo. Z této dálnice jsme sjeli až v centru, bez bran. Žádný lísteček nám nevyjel. Žádnou branou, kde bychom mohli zaplatit, jsme nejeli. Je prosím třeba to nějak řešit nebo u té Caserty ta dálnice jen začíná? Když jsme se na to ptali v půjčovně, řekli nám jen, že to auto telepass nemá a že jsme tedy neměli tou branou jezdit. Víc se s námi nebavili. Děkuji moc za odpověď. Hezký večer. Eliška.

Dálnice A1 z Neapole až téměř do Caserta se neplatí. První mýtná brána, kde se vyzvedává lístek, je přímo na dálnici před městem Caserta. V tomto lístku je už zakomponovaný projetý úsek kousek před Caserta. Tato mýtnice se jmenuje Barriera Napoli Nord. Vy jste zřejmě sjela kousek před touto mýtnicí, na Caserta Sud, která je opatřena mýtnou branou a platí se tady přímo projetý úsek před Caserta, bez vstupního lístku. Mýtné za tento úsek je € 2,00. Byla tedy chyba projet mýtnou branou označenou Telepass, když tímto systémem automobil opatřený nebyl. Nicméně řešit se to mělo na místě např. přivoláním obsluhy. Odjet jste měla minimálně s lístkem obsahujícím registrační značku vozidla, časové údaje a ujetý úsek. Neuhrazené mýtné je možné uhradit nejpozději do 15. dnů od data vystavení tohoto lístku, tedy od projetí nezaplaceného úseku. Po uplynutí této doby se k dlužné částce připočítávají správní poplatky. V nejhorším případě při vymáhání může být případ předán dálniční policii. Pokuty se pohybují od € 87,00 do € 345,00. Modul pro uhrazení nezaplaceného mýtného je na Autostrade. Jsou tam uvedené i možnosti, když nemáte k dispozici lístek, tj. např vyplnění a odeslání self-certification form. Podobný postup je i při neuhrazení mýtného při cestě zpět. Pokud to nebudete řešit Vy, s největší pravděpodobností výzva k úhradě s vyměřenými správními poplatky skončí u autopůjčovny a ta Vám z karty strhne dlužnou částku, pokud bude v té době ještě blokovaná.

# 22.10.2021, 18:13.
Řehůřkovi, ráda bych vás požádala o radu ohledně cesty autem z Brna do Cinque Terre. Termín je od 27.10. do 31.10. Chtěli bychom jet 27.10. a po cestě klidně udělat zastávku na spaní v penzionu nebo hotelu. Ráda si nechám poradit. V plánu bychom měli v Cinque Terre strávit přibližně jednu noc a eventuálně se podívat třeba i do Pisy. Cestovat chceme se psem. Ráda bych zjistila cenu za mýtné, parkování atd. Zda vůbec může pes v Itálii do vlaku a celkově váš názor, zda na tuto cestu to není krátký termín. Případně poradit, kde se dá cestou zastavit. Děkuji za ochotu poradit. Silvie.

Vaše optimální trasa je Brno - Vídeň - Graz - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Modena - Parma - La Spezia - Cinque Terre. Jedná se o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 53,20. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 115,90. Druhá varianta přes Vídeň - Salzburg - Innsbruck - Verona - Modena - La Spezia poplatkově nic neřeší, vyjde Vás kromě rakouské dálniční známky na mýtné za Brenner v ceně € 10,00 a v Itálii € 43,10, celkem tedy € 115,70. Navíc je lehce delší a dva hraniční přechody navíc. Úsporu nabízí třetí varianta přes Švýcarsko, pokud pojedete přes Rozvadov a Mnichov. Z německé dálnice musíte sjet už u Lindau a pokračovat přes Bregenz k švýcarské dálnici. Dálniční známka je jen roční v ceně CHF 40,00 (€ 37,50) a na mýtném v Itálii mezi Como a Cinque Terre zaplatíte € 21,00. Celkem tedy € 79,50. Je to ale delší trasa jak na vzdálenost, tak i na čas. My bychom volili první variantu. Ubytování volte někde za polovinou trasy. Najdete ho přes Booking. Veškeré informace o jednodenní návštěvě Cinque Terre najdete na výše uvedených stránkách. Informace o cestování psů vlakem v Itálii najdete na stránkách Trenitalia. Malí psi v nosiči nepřesahujícím 70x30x50 cm cestují zdarma, větší psi s vodítkem a náhubkem cestují za poloviční jízdné. Pes musí mít samozřejmě potřebné doklady. V regionálním vlaku nesmí cestovat v pracovní dny od 7:00 do 9:00.

# 29.09.2021, 12:11.
Ve dnech 3.10. až 10.10.2021 budeme v Římě. Bydlet budeme na dohled k Andělskému hradu. Jeden den bychom se chtěli podívat do Neapole. Můžete nám prosím poradit, jak se tam a zpět dostat za rozumnou cenu? A v který den jet? Nebo v který den raději nejet? Děkujeme velmi za odpověď. Alena a Bohuslav.

Asi nejvýhodnější je cestovat vlakem. Je to pohodlné a rychlé. Vlaky většinou jezdí z Termini. Nejrychleji se tam dostanete vlakem Frecciarossa, něco málo přes hodinu. Jízdenka je však nejdražší. Cena je € 35,90. Relativně ještě rychle tam jezdí vlaky Intercity, za 2 hodiny. Cena je € 19,90. Nejpomaleji, ale nejlevněji se tam dostanete regionálním vlakem, za necelé tři hodiny a € 12,65. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Autobusem je to pomalejší, o něco v průměru levnější. Např. Flixbus tam jede mezi 2,5 a 3 hodinami za cenu € 14,99. Akčně se dá dostat i na € 4,90, to ale v odpoledních hodinách. Zpáteční jízdenky jsou za stejnou cenu, v konkrétním termínu mohou být akční. My bychom volili Intercity. Podle termínu to vychází na pracovní týden. Nejezděte v pondělí a v pátek.

# 28.09.2021, 18:18.
Má otázka se týká, zda se finančně vyplatí jet trasu mimo mýtné do 7 laghi circuit Via 6/A Bressana, 27040 Castelleto di Braduzzo, Itálie? Nemáme představu, kolik stojí mýtné za daný úsek. Děkuji moc a přeji pěkný den. Zdravím. Andrea.

Mimo dálnice se cestovat moc nevyplatí a to především z časových důvodů. Od Tarvisio stojí mýtné v jednom směru € 40,30, od Brenneru € 28,10. V případě Brenneru musíte počítat ještě s € 10,00 za průjezd Brennerem a v obou případech ještě € 9,50 za desetidenní dálniční známku v Rakousku. Oba směry Vás tedy vyjdou v případě cesty přes Tarvisio na € 90,10, v případě cesty přes Brenner na € 85,70. Existuje ještě levnější varianta a to přes Švýcarsko na Chur, Lugano, Como a Milano. Za roční švýcarskou dálniční známku zaplatíte CHF 40,00 (€ 36,87) a na mýtném v Itálii v jednom směru po Pavia Sud € 3,20. Za oba směry tedy € 43,27. Je to za předpokladu, že v Německu sjedete na posledním výjezdu před Rakouskem a rakouskou dálnici objedete přes Bregenz.

# 28.09.2021, 11:20.
Omylem jsme z dálnice sjeli na mýtných branách určených pouze pro Telepass. Přes závoru nás pustila pomoc přivolaná přes kecafon. Řekli nám, ať kartičku vložíme do připravené přihrádky. Anglicky uměli pouze pár frází. Máme nějak řešit placení mýtného? Můžeme očekávat dopis s pokutou? Děkuji. Pavlína.

Modul pro placení mýtného mimo mýtné brány je na Autostrade. Nicméně asi zásadní problém bude ten, že jste se zbavili kartičky a tudíž nemáte číslo nezaplaceného tiketu. Toto číslo se totiž zadává při online platbě. Je tady ještě možnost vyplnit prohlášení a zaplatit mýtné na základě tohoto prohlášení. Odkaz na formulář a další pokyny jsou na výše uvedených stránkách. Poslední možností je počkat na doručení upomínky, která bude ale s největší pravděpodobností už svázaná s nějakým poplatkem.

# 14.09.2021, 12:57.
Ráda bych se Vás zeptala, která cesta ze Špindlerova Mlýna do Civitavecchia je podle Vás nejlepší a zda se vyplatí vynechat placené úseky. Děkuji. Alena.

Vaše optimální trasa je následující: Špindlerův Mlýn - Praha - Rozvadov - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Siena - Grosseto - Civitavecchia. Na této trase bychom dálnice nevynechávali. Smysluplné to může být od Brenneru do Modena po SS12, nicméně to přináší časové zdržení. Čtyřproudovka od Florencie přes Siena je bezplatná, dálnice se platí až od Tarquinia. Ten kousek do Civitavecchia můžete už dojet po pobřežní silnici.

# 24.08.2021, 23:36.
Děkuji za odpověď. Po pár dnech u známých v Luzernu se vydáváme v sobotu časně z rána do Pietra Ligure. Jakou prosím doporučíte cestu včetně poplatku? Jezdíme na LPG. Kde prosím natankujeme? Jitka.

Vaše optimální trasa je následující: Luzern - Como - Milano - Tortona - Savona - Pietra Ligune. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,35), kterou využijete i při cestě zpět, v Itálii zaplatíte na mýtném € 22,20. Čerpací stanice na LPG najdete na My LPG.

# 23.08.2021, 13:58.
Při cestě směr Ravenna, San Marino je lepší dálnice přes Bolognu od Mestre nebo se vyplatí za Mestre sjet na E55 a jet kolem delty Pádu po pobřeží? Děkuji. Jan.

My jezdíme na této trase po silnici SS309 a následně SS16. Tento úsek bývá většinou bez problému. Kolem Ravenna a před Rimini vede bezplatná čtyřproudovka.

# 17.08.2021, 17:22.
Děkuji za odpověď. Jedeme z Hrušovan u Chomutova. Doposud jsme jezdili přes Brenner, ale to jsme jezdili do Lido di Spina. Dokonce i navigace mi ukazuje cestu přes Švýcarsko. Nemáte představu, zda je po cestě dost benzinek na CNG? Chtěli bychom ho letos naplno využít. Děkuji a jsem s pozdravem. Honza.

Tankování CNG si můžete naplánovat přes CNG Europe. Zemi vyberete z mapy.

# 16.08.2021, 17:10.
Již několikrát jste mi velmi dobře poradil a proto se na Vás opětovně obracím. V pátek odjíždíme do Pietra Ligure osobním vozem. Poradil byste mi nejvhodnější trasu? Ideálně asi nejrychlejší. A případně i s orientačními cenami, především za mýtné v Itálii. Děkuji mnohokrát a jsem s pozdravem. Jan.

Nevíme odkud vyjíždíte, budeme tedy předpokládat, že jedete přes Brenner. Potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,50 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00. Odtud potom pokračujete přes Bolzano, Trento, Brescia, Cremona, Piacenza, Tortona, Savona do Pietra Ligure. V Itálii na mýtném zaplatíte € 41,10. Za oba směry tedy € 111,70, resp. € 121,20, pokud jedete na více jak 10 dní. Levněji to stále vychází přes Švýcarsko. Pokud sjedete z německé dálnice na posledním sjezdu Lindau a objedete rakouskou dálnici přes Bregenz, budete platit jen švýcarskou roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,18). V Itálii potom zaplatíte za úsek Como - Pietra Ligure € 19,90, celkem za oba směry € 76,98, což je o € 34,72, resp. € 44,22 méně než v prvním případě.

# 14.08.2021, 14:29.
Již jednou jste nám dobře poradil, proto prosím o informace ohledně letošní cesty. Autem budeme začátkem září vyjíždět z Vlašimi do Benátek do hotelu Ca Due Leoni. Na kterém místě je nejvhodnější zaparkovat, aby to bylo bezpečné? Jaký je poplatek za parkování na jednu noc? Dále budeme pokračovat do místa San Benedetto del Tronto. Prosím o naplánování nejvhodnější trasy včetně všech poplatků po cestě. Předem moc děkuji. Hezký den. Pavla.

Vaše optimální trasa je Vlašim - Tábor - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Benátky. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50, za průjezd Tauernskými tunrely zaplatíte € 12,50 a na mýtném v Itálii € 18,20. V Benátkách doporučujeme parkovat na Tronchetto. Parkování do 24 hodin Vás vyjde na € 22,00. Odtud potom musíte pokračovat vaporettem č. 2 na Piazzale Roma a následně vaporettem č. 5.2 na Tre Archi. Jízdenka na vaporetto Vás vyjde na € 7,50. Půjdete zpět ve směru příjezdu vaporetta, přejdete přes most Ponte dei Tre Archi a budete pokračovat k zastávce Crea. Za ní odbočte před kanálem doprava a pokračujte podél něj k mostku a za ním hned doprava k ubytování. Zpět pojedete ze zastávky Crea vaporettem č. 5.1 a následně č. 2. Do San Benedetto del Tronto doporučujeme pokračovat po silnici č. 309 a následně č. 16 přes Ravenna až do Rimini Nord, kde se připojte na dálnici. Dálniční poplatky Vás vyjdou do San Benedetto del Tronto na € 14,20. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si na cestu zpět druhou desetidenní dálniční známku. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Nemá význam jezdit po dálnici přes Bologna, tvoří se tam kolony. My trasu po 309 a 16 jezdíme vždy a byla bezproblémová.

# 14.08.2021, 14:08.
Narazil jsem na vaši super stránku a objevil jsem pár dotazů ohledně mýta a proto bych se chtěl také prosím zeptat, jaká je doporučená trasa z Brennero do San Rema, jelikož mi italské stránky ukazují jen cestu tam za nějakých € 43,00 a to mi přijde trochu přehnané. Děkuji. Lukáš.

Mýtné z Brenneru do Sanremo Vás vyjde pro osobní automobil na € 49,80. To samé při cestě zpět. Je to standardní cena na italských dálnicích. Můžete jet samozřejmě mimo dálnice, cesta se Vám však hodně prodlouží jak vzdálenostně, tak i časově. Po pobřežní silnici potom počítejte s cestou přes letoviska, kde se mohou tvořit dopravní zácpy. Z Brenneru můžete jet po silnici SS12 přes Verona, Modena až dolů do Pisa a odtud po pobřežní silnici SS1 do Sanremo. Na mýtném nezaplatíte ani €, strávíte na cestě ale spoustu času.

# 10.08.2021, 19:02.
Chtěla bych se zeptat, zda je v Itálii zakázané přespávání v autě na odpočívadlech. Chystáme se na dlouhou cestu z Plzně do Florencie a rádi bychom někde za Brennerem zastavili a přespali v autě. Je toto možné? Velice děkuji za odpověď. Tereza.

Nikdy jsme s tím na dálnici, na tzv. servisních místech, problém neměli. Zaparkovali jsme, prospali jsme se a pokračovali dál.

# 10.08.2021, 08:54.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jak se nejlépe dostat z Říma do Modeny a okolí? Našla jsem někde s přestupem v Bologni, přibližně 3 hodiny cesty, okolo € 50,00, ale potom je hodně až 7. hodinových cest a dražší. Děkuji. Jana.

Cesta vlakem Trenitalia Vás s jedním přestupem v Bologna vyjde na € 65,85. Jedná o standardní spojení. Existují samozřejmě dražší i levnější, ty levnější s více přestupy. Přímý spoj jede v 19:25 z Termini a v Modena je ve 22:16. Cena je € 62,00. V některých termínech se dostanete i na € 51,90. Nejezdí v sobotu. Na nižší cenu se dostanete autobusem Flixbus.

# 09.08.2021, 10:00.
Chtěla bych se zeptat, jak nejlépe a nejlevněji zaparkovat ve Veroně a co tam navštívit a nejlépe vidět? Budeme tam mít přibližně 6 hodin a potom se budeme přesouvat do Benátek. A nevíte prosím, kolik budou dálniční poplatky? Pojedeme z Mnichova. Děkuji a přeji pěkný den. Šárka.

Tak jako v mnoha italských městech, i ve Veroně je ZTL zóna. Je ohraničená řekou Adige a ulicemi Via Roma, Via degli Alpni a Via Pallone. Doporučujeme parkovat mimo tuto zónu. Na ulici se cena za parkování pohybuje od € 1,00 do € 2,00 za hodinu a může se parkovat maximálně 2 hodiny. Odstavná parkoviště mimo tuto zónu vás vyjdou na € 15,00 až € 18,00 za den. Jedná se o Parcheggio Verona Multipiano Citadella (€ 18,00), Parcheggio Verona Multipiano Arena (€ 17,00), Parcheggio Verona Arsenale (€ 16,00) a Parcheggio Verona Isolo (€ 15,00). Jedno z levnějších je Parcheggio di Verona del Tribunale (€ 7,00). Je otevřeno 24 hodin a vjezd je z ulice Via dello Zappatore 2. Odtud to máte i blízko do historického centra. Určitě navštivte Piazza delle Erbe, potom jihovýchodně kousek odtud Juliin dům se slavným balkonem, kousek odtud je Torre dei Lamberti a Piazza dei Signori. Za vidění stojí Arena nebo Castel Vecchio, za řekou potom Teatro Romano, Giardino Giusti nebo Castel San Pietro. Těch památek je samozřejmě daleko víc, doporučujeme si pořídit nějakého průvodce a cestu mezi památkami si naplánovat. Z Mnichova do Verony zaplatíte € 9,50 za desetidení rakouskou dálniční známku, € 10,00 za průjezd Brennerem a na mýtném v Itálii € 15,50. Z Verony do Benátek potom € 8,70.

# 31.07.2021, 17:01.
Chci se zeptat, jaká bude nejlepší a nejlevnější trasa Náchod - Rimini? Moc děkuji. Sára.

Nejlepší trasa je následující: Náchod - Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini. Cesta je dlouhá přibližně 1230 km. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 33,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Nejlevnější trasa je následující: Náchod - Svitavy - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 37,40. To samé při cestě zpět. Na této trase ale můžete zcela nebo částečně ušetřit na mýtném v Itálii. My sjíždíme na Tarvisio a do Gemona jedeme po silnici SS13. Na dálnici se napojíme v Gemona a opět sjíždíme v Mestre. Tento úsek vyjde na € 12,00. Z Mestre pokračujeme po silnici č. SS309 do Ravenna a následně po silnici č. SS16 do Rimini. Trasu jsme projeli mnohokrát a je bezproblémová. Kolem Ravenna a před Rimini je nezpoplatněná dálnice. Trasa je dlouhá přibližně 1060 km. Pokud máte čas, můžete vynechat i ten dálniční úsek mezi Gemona a Mestre. Dle našich zkušeností to ale za úsporu € 12,00 v jednom směru nestojí.

# 19.07.2021, 14:32.
Řehůřkovi, narazila jsem náhodou na Vaše stránky a zkusím se Vás zeptat, zda nevíte, jak je to s průjezdem zóny ZTL v Lucce? Na navigaci jsme si nastavili parkování v centru Luccy. Bohužel jsme vjeli do zpoplatněné zóny v historickém jádru města. Uvědomili jsme si to ale pozdě a snažili jsme se z uliček vymotat. Nemáte prosím zkušenost, jak je to v případě, že nemáme průjezdku touto zónou? Chodí pokuty? Moc děkuji. Pavla.

S největší pravděpodobností očekávejte dopis s výzvou k úhradě pokuty. Nepředpokládáme, že byste nějakým způsobem mohli dokázat, že zóna ZTL nebyla řádně označena.

# 02.07.2021, 12:10.
Ráda bych se zeptala, jakou byste doporučili trasu autem z Prahy do Rimini a jaká by byla cenová kalkulace veškerých nákladů? Děkuji. Tereza.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 33,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 27.06.2021, 09:32.
Poprosím Vás o radu. Jakou zvolit optimální cestu z Prahy do Caorle? Nejlépe přes Salzburg, kde se chceme zastavit. Dále se chci zeptat, zda máte nějaký tip poblíž Caorle nebo přibližně do hodiny autem, kde není typická široká přeplněná pláž na placce. Pokud se tedy na tomto místě Itálie nachází. Moc děkuji. Michaela.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linec - Salzburg - Villach - Udine - sjezd Latisana - Latisana - Caorle. Jedete do oblasti, která je pro Vámi popsané pláže typická. Těžko budete hledat nějakou jinou. Méně přeplněné pláže jsou mimo letoviska, současně ale klesá jejich kvalita a nabídka služeb.

# 21.06.2021, 11:18.
Jako každý rok využíváme obytňáku a jedeme směr Itálie, tentokráte míříme do Toskánska a přiznám se, že toto místo je mi naprosto cizí. Jižní Tyrolsko je mi bližší a hlavně, hory, túry a kde zastavíte je jedno, prostě neuděláte chybu. Mohl bych poprosit o nějakou zajímavou zastávku na nějaké pěkné pohoří nebo nějaký zajímavý úkaz? Všude se dočtete klasika: Řím, Florencie, Siena, města s ochutnávkou vína, ale nějaký pěkný kopec tam snad není. Nehledáme tu klasické Alpy, ale nějaký zajímavý kopec s nějakou zajímavou věcí nahoře, prostě to chci vymyslet tak, abychom nebyli pořád ve městech a mezi lidmi, ale také v přírodě. Pokud by Vás něco napadlo, byl bych Vám vděčný. Plán cesty je dojet do Říma a potom se po západním pobřeží vracet zpět. Děkuji moc za ochotu a děkuji za Vaše služby. Tomáš.

Náš tip je vesnička Monteriggioni, jen kousek na severozápad o Sienny. Je to vlastně pevnost na kopci s pěknými výhledy z opevnění.

# 12.06.2021, 22:00.
Jedeme poprvé autem s dětmi do Itálie. Jaká je prosím nejlepší trasa z Moravy? Kde koupit dálniční známku rakouskou a kolik zaplatíme v Itálii na mýtném? Musíme mít na to hotovost? A ve kterou hodinu je nejlepší vyjet? Děkuji. Lucie.

Z Moravy doporučujeme jet přes Mikulov, dále po dálnici A5 do Vídně, obchvaty S1 a S2 k Dunaji a následně po Tangenciále A23 do jižní části Vídně, odkud po dálnici A2 až k rakousko-italské hranici. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50. Pokud jedete na více jak 10 dní, vyplatí se na cestu zpět druhá než jedna dvouměsíční. Zakoupíte ji na čerpacích stanicích ještě před hranicí, prodávají ji například i v Brně na čerpacích stanicích Shell apod. V Rakousku hned po překročení hranice po pravé straně. Je tam i nonstop směnárna, kavárna, pošta atd. Dále pak o kousek dál na čerpací stanici BP. Kolik zaplatíte na mýtném Vám neřekneme. Itálie je rozlehlá a mýtné se platí podle projeté vzdálenosti. Pokud pojedete do Kalábrie, zaplatíte necelých € 75,00, pokud do Apulie tak něco málo přes € 80,00. Jsou to nejvzdálenější úseky. Mýtné je možné platit platební kartou, ne vždy jsou však otevřené brány s obsluhou, kde je platba kartou nejjistější. Kartou lze platit i v automatu, ne vždy jsme však pochodili, nezbývalo než zaplatit v hotovosti. Každopádně je třeba pozorně sledovat piktogramy před jednotlivými mýtnými branami. Kdy vyjet záleží na termínu kdy jedete a jak daleko jedete.

# 06.06.2021, 11:41.
Ráda bych se zeptala, jak se nejrychleji a nejefektivněji dostat hromadnou dopravou z Pisa do Marina di Pisa. Kolik stojí lístek a kde ho koupit? Děkuji. Jana.

Z Pisa jezdní do Marina di Pisa autobus společnosti Compagnia Toscana Trasporti č.010. Cesta trvá přibližně 20 minut a jízdenka stojí € 2,60. Jízdenku zakoupíte na pokladně. Jízdenku lze zakoupit i u řidiče v hotovosti, nicméně v době Covid je tato služba pozastavena. Jízdní řády, zastávky a pokladny najdete na výše uvedených stránkách.

# 02.06.2021, 13:04.
Řehůřkovi, jak probíhá prosím v praxi nahlášení na místní zdravotnické zařízení ASL? Musíme tam dorazit osobně nebo telefonicky nebo e-mailem? Jedeme do Limone až v červenci, tak doufám, že se vše ještě k lepšímu změní. Jana.

Před vstupem do Itálie jako cílové země se vyplňuje digitální elektronický formulář, čímž se přihlásíte na místní zdravotnické zařízení. Odkaz najdete na EUPLF. Sledujte samozřejmě aktuální podmínky v době odjezdu. V červenci může být vše jinak.

# 30.05.2021, 10:47.
Chtěl bych vás poprosit o radu. 21.8.2021 jedeme autem ze Strakonic do Toskánska, do městečka Riparbella u Ceciny. Z vašich odpovědí a tabulek mi vyplývá, že nejlevnější a nejrychlejší by to bylo přes Švýcarsko, platí to stále? Potřebujeme tam být co nejdříve. Co by cesta stála? Ještě prosím o informaci o parkování pro invalidy nebo i bez blízko centra ve městě Siena, Lucca a Pisa. Jak nejrychleji, ale bez zbytečných poplatků, přejet z Riparbella do Ricco del Golfo di Spezia u La Spezia? A odtud zpět do Strakonic asi přes Švýcarsko, že? Co by to stálo? Děkuji moc, jste úžasní. Pěkný den. Petr.

V tomto případě je výhodnější jet přes Brenner. Vaše optimální trasa je následující: Strakonice - Železná Ruda - Doggendorf - A92 - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Collesalvetti - sjezd Cecina Nord - Riparbella. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00, na mýtném v Itálii po sjezd Firenze / Scandicci € 32,00, SGC Firenze - Pisa - Livorno je bezplatná a od sjezdu Collesalvetti po Cecina Nord zaplatíte € 5,40. To samé při cestě zpět. Mýtné za oba směry je tedy € 104,30. Pokud byste jel přes Švýcarsko a za předpokladu vyhnutí se rakouské dálnici, vyšlo by Vás mýtné na CHF 40,00 (€ 36,52) za švýcarskou roční dálniční známku a na mýtném v Itálii € 40,40. Mýtné za oba směry je tedy € 117,32. Informace o parkování v Siena a Pisa najdete v odpovědi ze dne 16.08.2020, 10:53, o parkování ve městě Lucca v odpovědi ze dne 15.03.2016, 16:26. Informace o parkování pro zdravotně postižené v Itálii najdete na stránkách Evropské unie. Nejdříve se jedná o informace o Evropské parkovací kartě pro osoby se zdravotním postižením a následně po zvolení země (Itálie) i informace o parkování v Itálii s touto kartou. Bez poplatků se z Riparbella do Golfo di Spezia dostanete po pobřežní SS1. Zpět do Strakonic potom opět přes Brenner, pokud pojedete z Golfo di Spezia po SS1 a napojíte se na bezplatnou SGC Firenze - Pisa - Livorno, odpadne úsek mýtného za € 5,40.

# 23.05.2021, 10:44.
Prosím o informaci ohledně platnosti e-jízdenky Trenitalia. Běžná jízdenka na krátkou vzdálenost je po označení ve strojku platná 6 hodin. Platí totéž o e-jízdence, když tam musíte přímo zadat konkrétní spoj? Nikde jsem nenašel jednoznačnou odpověď. Létám do Itálie často, ale díky této nejasnosti kupuji raději papírové jízdenky. Velice děkuji za odpověď i za perfektní stránky. Miloš.

Podle našich informací je možné standardní jízdenku použít do 23:59 v den uvedený na jízdence a od data a času validace s ní cestovat následující 4 hodiny. Elektronická regionální jízdenka (BER) se ve strojku nevaliduje. Je validovaná automaticky k datu a času uvedeném na elektronické jízdence. Lze s ní cestovat následující 4 hodiny. Viz Trenitalia - Consulta le Condizioni Generali di Trasporto.

# 03.04.2021, 14:52.
Pane Řehůřku, opět Vás chci požádat o radu. Chtěl bych si objednat pobyt přes italskou cestovku či agenturu, nemáte po ruce nějaký jejich přehled? Jedná se o Lido di Jesolo či letoviska poblíž. Děkuji. Petr.

Po ruce nějaký přehled nemáme. Můžeme však doporučit jesolo.it, kde je možné si zarezervovat ubytování v místních ubytovacích zařízeních různých typů. Jedná se o oficiální turistické stránky města Jesolo. Nicméně v současné situaci bychom volili české cestovní kanceláře. Nabídku najdete např. na Invia.

# 23.03.2021, 15:07.
Zase po roce. Letos máme ubytování v Lido di Spina od 26.6 do 3.7. Jedeme jedním osobním vozem a jedním vozem pro 7 osob - VW Transporter. Změnili se po cestě nějaké poplatky? Např. mýtné v Itálii, či poplatek za průjezd Brennerem? Registruji jen zdražení rakouské dálniční známky, tuším na € 9,50 za 10. denní. Děkuji za informaci a přeji hezký den. Jan.

Rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 9,50. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 18,20. U Transportéru se mýtné liší jen o € 0,30.