BENÁTKY 2018

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2018

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.11.2018, 09:37.
Váše informace jsou úplně vynikající. Mám ještě dotaz. Jsme ubytovaní v Mestre. Máte nějaký tip, co se dá navštívit i v Mestre + tip na dobré cenově přijatelné stravování zde? Děkuji mnohokrát za informace. Jana.

Podívejte se na průvodce Orange Smile. Najdete tam veškeré informace jak o památkách, tak restauracích.

# 12.11.2018, 23:42.
Pane Řehůřku, přiletíme na letiště Marco Polo ve středu ve 21:30. K přepravě do Benátek bychom využili vaporetto Arancia. Nemohu se zorientovat, kde nejlépe vystoupit a kudy projít k našemu ubytování na Calle De Le Vele, Cannaregio 3969, Benátky, 30121. Mohla bych Vás požádat o radu prosím? Bety.

V tomto případě bude pro Vás nejlepší vystoupit už na Madonna dell' Orto nebo na Guglie, protože na dalších zastávce na Velkém kanálu není v blízkosti žádný most. Cesta je odtud ale složitá a delší než 1 km. Je třeba si vytisknout mapu a trasu k ubytování si do ní zakreslit. Je to ale nevhodné řešení. Doporučujeme jiné. Z letiště jeďte autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma a odtud pokračujte vaporettem č. 1 po Velkém kanále na Ca' d' Oro. Odtud je to k Vašemu ubytování jen 150 metrů. Jděte po Calle Ca' d' Oro do vnitrozemí a na Strada Nova odbočte doprava a hned zase doleva na Calle delle Vele. Téměř na jejím konci, kousek před kanálem, je po pravé straně Vaše ubytování. Jízdenka na autobus č. 5 stojí € 8,00, na vaporetto € 7,50. Kombinovaná jízdenka stojí € 14,00. Pokud budete využívat časovou jízdenku, stačí na cestu z letiště resp. na letiště příplatek € 6,00 za jeden směr.

# 10.11.2018, 15:49.
Vážený pane Řehůřku, příští léto se chystáme autem na jednodenní výlet z Brixenu do Benátek. Proto bych se Vás ráda zeptala, zda by pro nás nebylo lepší a klidnější parkovat místo např. v Tronchettu ve Fusině a z ní připlout lodí přímo na nám. Sv. Marka? Pokud ano, jaký by byl postup? Například jakou lodí plout - č. linky, cena jízdenky, jak často loď z Fusiny vyplouvá a zpět. Dále jsem četla, že lze zakoupit celodenní jízdenku na vaporetto v hodnotě € 20,00. Bude se tato jízdenka vztahovat i na dopravu z Fusiny na nám. Sv. Marka? Lze tuto jízdenku zakoupit na parkovišti ve Fusině? Velice děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jana z Trutnova.

Na parkovišti Tronchetto je k dispozici téměř 4000 parkovacích míst. V létě doporučujeme tam dojet už brzy ráno, nejlépe nejpozději do 8:00 až 9:00. Parkovné tady stojí € 21,00 za 24 hodin. Online rezervace není možná. Na parkovišti Terminal Fusina je k dispozici 1500 parkovacích míst. Opět v létě doporučujeme dojet už brzy ráno. Parkovné tady stojí € 10,00 na 12 hodin a € 15,00 na 24 hodin. Při online rezervaci poskytují výrazné slevy. Volba parkoviště hodně závisí na itineráři. Pokud jedete na jednodenní výlet a předpokládáte více cestovat vaporetty, potom je lepší zaparkovat na Tronchetto. Už cesta z tohoto parkoviště linkou č. 2 po Velkém kanálu je součástí poznávání Benátek. Z Fusina jedete přímo ke stanovišti Zattere, které je navíc ještě trochu z ruky od Piazza San Marco, musíte tam dojít pěšky nebo dalším vaporettem. Linea Fusina - Venezia jezdí od 8:00 do 22:00, zpět od 8:30 do 1:00. Jezdí po hodině. Zpáteční jízdenka stojí € 13,00 a nelze ji použít na další cestu po Benátkách. Stejně tak jízdenku ACTV na 24 hodin za € 20,00 nelze použít na tuto linku. Můžete si však zakoupit integrovanou jízdenku za € 26,00, která Vás opravňuje cestovat touto linkou i 24 hodin vaporetty po Benátkách. Jízdenku zakoupíte na parkovišti.

# 07.11.2018, 14:20.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě snad k té povinnosti validovat jízdenku. Jakým způsobem a kde se to provádí? Děkuji. Jiří.

Jízdenku přiložíte do středu kruhové části validátoru, který je u vstupu na nástupní ostrůvek.

# 06.11.2018, 13:24.
Pane Řehůřku, obracím se na vás ohledně informací na cestu po Benátkách. Plánuji zaparkovat na Tronchetto a potom jet linkou vaporetta č. 2 po kanále Grande na San Marco. Chtěl bych ještě zajet na Murano. Jakou linkou vaporetta se tam ze San Marco dostanu a jak často jezdí? Při cestě zpět na Tronchetto nastoupím na stejném místě, kde jsem vystoupil? Myslím, že by se nám v tom případě vyplatila celodenní jízdenka, nebo se mýlím? Děkuji za vaší odpověď. V minulosti jste nám již jednou velice pomohl s objednáním trajektu na Ischii tak věřím, že nám pomůžete i tentokrát. Jiří ze Štěnovic.

Celodenní jízdenka se Vám v tomto případě určitě vyplatí. Stojí € 20,00 a zakoupíte ji na pokladně v budově parkoviště na Tronchetto. Jednotlivé jízdenky stojí € 7,50, tzn. minimálně ušetříte € 2,50, spíše ale více. Navíc budete mít jednu jízdenku. Je třeba ji validovat při každé změně dopravního prostředku. Mapu linek najdete na ACTV - Orari e Percosi / Consulta le Mappe / Mappa del Servizio di Navigazione. Ze San Marco - S. Zaccaria musíte jet nejdříve linkou č. 4.1 na Fondamente Nove a odtud linkami 4.1, 4.2 nebo 12 na Murano. První dvě linky objíždějí Murano a zastavují na všech stanovištích, linka č. 12 zastavuje na stanovišti Faro a pokračuje na Burano a Torcello. Zpět je potom nejlepší jet linkou 4.1 na Ferrovia nebo Piazzale Roma a odtud linkou č. 2 na Tronchetto. Vše asi nejlépe naplánujete podle výše odkazované mapy linek.

# 03.11.2018, 22:15.
Hned předem chválím vaši aktivitu, se kterou všem cestuchtivým pomáháte a zpříjemňujete život na cestách. S manželkou letíme od 30.11. do 2.12. do Benátek na letiště Marco Polo. Už jsem přečetl kde co, co a jak, ale i tak mi to nedá a vaše odkazy na otázky a odpovědi mě přiměly napsat dotaz k cestě z a na letiště z výše uvedeného do místa ubytování. Takže. Na letišti zakoupíme jízdenky 2 x za € 8,00 na autobus č. 5 nebo č. 15. Pokud tedy nechceme jít pěšky do Tessera Centro. Prý je to odtamtud za € 1,50. Kde nás autobus vysadí v Benátkách? Na Venezia Corsia A1 jak píší Google Mapy? Nebo na Piazzale Roma? Ubytování máme v hotelu Ca' Due Leoni, Cannaregio 565, Cannaregio, 30123 Benátky, Itálie. A zase. Google píše, že je to pěšky přibližně 11 minut. Nebo už budeme muset vaporettem, na které si i tak koupíme jízdenky? A to je další dotaz, kdy nevím, zda jízdenky platí 24 hodin, tj. den, nebo projetých / označených 24 hodin za 1 až 3 dny? Musí se i při výstupu z MHD / vaporetta označovat? Moc děkuji za odpověď. M.

V tomto případě je pro Vás výhodnější cestovat přímo z letiště lodní linkou Arancio společnosti Alilaguna. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Při nákupu online na výše uvedených stránkách získáte slevu € 1,00 za každý směr. Vystoupit musíte na Guglie. Odtud musíte jít po Fondamenta Cannaregio podél kanálu po kterém jste přijeli a ve směru odkud jste přijeli. Dojdete k mostu Tre Archi, po kterém přejděte na druhou stranu a jděte zase zpět, tzn. doleva, podél kanálu. Dojdete ke kanálu, který ústí do toho velkého a před ním se vydáte doprava podél tohoto kanálu. Budete míjet dva mosty a u druhého se vydáte doprava k ubytování. Pokud se rozhodnete využít dopravu ACTV, musíte z letiště cestovat autobusem č. 5 až na konečnou na Piazzale Roma. Odtud přejděte po mostě k vlakovému nádraží Santa Lucia, odkud můžete pokračovat vaporettem č. 4.2 na Crea. Je mezi mostem Tre Archi a zmiňovaným kolmým kanálem. Je to možné absolvovat i pěšky, je třeba si vytisknout mapu se zakreslenou trasou. Z Piazzale Roma je to ale 1 km. Jízdenka na autobus č. 5 stojí € 8,00, jízdenka na vaporetto č. 4.2 stojí € 7,50. Kombinovaná jízdenka stojí € 14,00. Jízdenka na 24 hodin platí přesně 24 hodin od první validace bez přerušení. K dispozici jsou i jízdenky na 48 hodin, 72 hodin nebo na týden. Jízdenky se validují při každém průchodu kolem validátoru. Pokud si zakoupíte časovou jízdenku na celý pobyt a bude do tohoto času spadat i cesta z letiště nebo na letiště, můžete si k této jízdence dokoupit za příplatek € 6,00 cestu z letiště, resp. Za stejnou cenu i cestu na letiště. Cesta musí být absolvované v době platnosti časové jízdenky.

# 29.10.2018, 11:59.
Chtěla bych se zeptat, kolik by stálo taxi z letiště Marco Polo na nádraží Santa Lucia v Benátkách? Případně jak nejlépe se tam dostat? Předem děkuji za Vaši odpověď. Jana.

Taxi z letiště Marco Polo na Piazzale Roma Vás vyjde na € 40,00. Odtud musíte přejít po mostě k vlakovému nádraží Santa Lucia. Veřejnou dopravou se na Piazzale Roma dostanete autobusem ACTV č. 5 za € 8,00 nebo autobusem Airport Bus Express za stejnou cenu.

# 27.10.2018, 22:43.
Pane Řehůřku, jen rychlý dotaz. Letíme od 11.11.2018 do 14.11.2018 do Benátek. Je vhodné v tomto termínu koupit přednostní vstupy do památek? eventuálně kterých? Pokud jde o ubytování, neměl byste tip na nějaký klidnější hotel s výhledem na lagunu? Moc děkuji. Martina.

Jedete v období, kdy je nejnižší sezóna a nejméně turistů. Ceny ubytování jsou nejnižší. Je to samozřejmě relativní. Pokud se rozhodnete zakoupit přednostní vstupy do památek, potom doporučujeme na ty na náměstí San Marco. Nicméně pokud uvažujete navštěvovat památky, muzea a kostely ve větší míře, spíše doporučujeme se orientovat na nějaký balíček vstupů, se kterým ušetříte. Podívejte se na Venezia Unica. Klidnější hotel s výhledem na lagunu je hodně široký pojem. Těžko poradit. Preference každého jsou jiné, hodně má význam také umístění a následná doprava (s tím také souvisí konkrétní itinerář, doprava z letiště, doprava po Benátkách atd.), požadované vybavení a služby atd. Podívejte se na Booking / Benátky nebo Booking / Mestre, kde si určitě podle Vašich preferencí vyberete vyhovující hotel. Vždy doporučujeme si také přečíst hodnocení cestovatelů, kteří v daném hotelu bydleli.

# 17.10.2018, 18:21.
Pane Řehůřku, prosím o radu. Potřebuji se dostat na letiště VCE ráno na 6. hodinu. Ubytování máme v AO Hotel Mestre. Našel jsem linku 45, kde první dva spoje, pro mě vyhovující v 5:23 hodin, by měly jezdit z nádraží v Mestre FS C4, přestože jinak linka začíná až ve Favaro Veneto. Jinak nevím, jak se tam takto brzy dostat, neboť linka 15 jede až po 6. hodině. Otázka je, zda platí na linku 45 časová jízdenka ACTV? Budu kupovat 3. denní. A zda nemáte osobní zkušenost, zda se dá spolehnout, že jezdí ve všední den? Nebo zda se nabízí i jiná alternativa dostat se takto ráno na letiště? Taxi by bylo asi cenově out. Děkuji za pomoc a radu. Tomáš.

Městský tarif platí po zastávku Tessera Centro, tzn. stejně jako u linek č. 5 a č. 15, musíte i na linku č. 45 mít jízdenku za € 8,00 nebo příplatek k časové jízdence za € 6,00. Městská doprava společnosti ACTV funguje v Mestre a Benátkách celkem spolehlivě. Tak brzy ráno můžete jet na letiště z Mestre FS např. autobusem ATVO Airport Bus Express. První jede v 5:20 a na místě je přibližně za 20 minut. Jízdenka stojí € 8,00. Taxi Vás vyjde na € 35,00.

# 15.10.2018, 07:40.
Přiletíme na letiště Marco Polo 30.11.a ubytování máme v Hotel Centrale v Mestre. Mohu poprosit o informaci k přesunu z letiště? Poté bychom chtěli cestovat dva dny do Benátek a na ostrov Murano nebo Burano. Jak se nejlépe dopravovat? A 3.12. zpět, ale hotel máme do 10:00 a let z Marco Polo až v 18:00. Je někde možná úschova zavazadla a co zajímavého si nechat až na den odjezdu? Děkuji moc za informaci. Jana.

Z letiště Marco Polo musíte jet autobusem společnosti ATVO č. 10a směrem do Benátek a vystoupit v Mestre na Corso del Popolo / BNL. Odtud musíte jít po kolmé ulici Via Andrea Costa, na kterou navazuje Via Giosue Carducci. Ta Vás dovede na Piazza Donatori di Sangue, na kterém je na rohu Hotel Centrale. Je to přibližně 600 metrů. Od hotelu do Benátek se nejlépe dostanete tak, že přejdete po Via Giosu Carducci dál ke kruhovému objezdu, na kterém se vydáte doleva na Via Piave. Tady je zastávka autobusu ACTV č. 2, který jezdí na Piazzale Roma v Benátkách. Pěšky je to přibližně 400 metrů. Odtud už se dostanete vaporetty do požadovaného cíle. Např. na ostrov Murano jezdí vaporetto č. 3, následně na Burano a Torcello č. 12. Na Piazza San Marco jezdí vaporetto č. 1 nebo 2. Zavazadla můžete nechat v úschovně na vlakovém nádraží Santa Lucia, které je kousek (za mostem) od Piazzale Roma. Z Piazzale Roma potom můžete cestovat na letiště autobusem ACTV č. 5. Na den odjezdu si můžete nechat čtvrt Cannaregio s nejstarším ghettem na světě za mostem Ponte delle Guglie. Je zde Židovské muzeum, několik synagog, kostel, ... V této čtvrti se narodil benátský kupec a cestovatel Marco Polo.

# 13.10.2018, 13:33.
Pane Řehůřku, mohu se Vás zeptat, jak nejlépe se dostaneme z hotelu Caneva, Ramo Licini 5515, Castello, 30122 Benátky, na letiště Marco Polo? Odlet je v pondělí 29.10. v 18:15. Pokud si předtím koupíme celodenní jízdenku, mohu ji využít i na cestu na letiště? Předem děkuji za odpověď. Hezký víkend. Tomáš.

Od Hotelu Caneva musíte dojít pěšky přibližně 250 metrů k stanovišti vaporetta na Rialto. Musíte dojít na náměstí před Chiesa di Santa Maria della Fava o della Consolazione. Odtud potom přejděte po mostku kanál a pokračujte až na konec ulice. Tam se vydejte doprava po Merceria II Aprile a na Campo San Bartolomio doleva po Salizzada Pio X. Dovede Vás k mostu Rialto. Stanoviště jsou po levé straně. Tady máte několik možností. Buďto můžete jet přímo na letiště Marco Polo linkou Arancio společnosti Alilaguna za € 15,00 (při online rezervaci za € 14,00). Pokud budete mít časovou jízdenku ACTV, potom můžete jet vaporettem č. 1 nebo 2 na Piazzale Roma a odtud autobusem č. 5 na letiště Marco Polo. Jízdenka na letiště však platí jen po zastávku Tessera Centro. Musíte si k ní přikoupit za příplatek € 6,00 dopravu na letiště Marco Polo. Samostatná jízdenka na autobus č. 5 až na letiště stojí € 8,00. Na vaporetto ACTV € 7,50.

# 12.10.2018, 18:55.
Pán Rehúrek, chcel by som sa Vám veľmi pekne poďakovať za Vaše rady, ktoré mi nesmierne pomohli, aby som mohol v krátkom čase absolvovať prehliadku Benátok a vidieť tie najhlavnejšie miesta tohoto krásneho mesta plného histórie ale aj života, ktorý mu prináša nespočetné množstvo turistov. Keďže moja manželka sa o tomto výlete dozvedela deň pred odchodom lode z Poreča, mala z toho aj radosť, ale aj starosť. Všetko sme zvládli úplne na jednotku a počas nášho pobytu nenastala žiadna komplikácia, iba, že mi čajka na námesti sv. Marca vytrhla z ruky bagetu a odletela. Ešte raz srdečná vďaka a prajem Vám len to najlepšie a ak Vám to nebude vadiť, budem dávať kontakt na Vás mojim známym, ktorý by chceli navštíviť mesto zamilovaných individuálne. Pekný víkend a ešte raz veľke ďakujem. Milan z Bratislavy.

Děkujeme Vám za zprávu. Jsme rádi, že se Vám výlet do Benátek vydařil. Když na nás budete odkazovat, budeme samozřejmě jen rádi.

# 27.09.2018, 08:56.
Dívám se zrovna na to, jak se dostat k ubytování, ale na internetu jsem našla, že třeba linka 81F nás z Mestre dostane k ubytování na Via Giuseppe de Marchi 7, 30175 Venezia VE, Italy. Ale když si najdu linku 81F v jejich timetable ACTV, tak tam není ani hotel Lugano ani zastávka u této adresy. Kde se stala chyba? A ten lístek za € 20,00 je jen pro Mestre a Benátky, nemohu k ubytování, které je v Marghera jet s ACTV zdarma v tom lístku? Hlásí v autobusech zastávky, nebo mají to alespoň někde popsané, abych věděla, kolik zastávek mě čeká? Děkuji moc za pomoc. S pozdravem Natálie.

Jízdní řády na ACTV obsahují jen hlavní zastávky. Všechny zastávky jsou uvedeny v mapě linky, na kterou je odkaz hned za jízdním řádem. Jízdenky na autobus a tramvaj jak za € 1,50 tak jako časové jízdenky, platí v Mestre včetně Marghera. Oblast Urbana Mestre je znázorněná na mapě umístěné na výše uvedených stránkách - Consulta le Mappe. Uvnitř dopravních prostředků je standardní informační systém o zastávkách.

# 26.09.2018, 22:41.
Děkuji za rychlou odpověď. Odjíždím ve čtvrtek a moc toho nestihnu. Protože se v tom tak moc nevyznám, byl jsem v Benátkách poprvé v roce 1975 a naposledy asi před 15. lety, tak si asi koupím tento balíček: La Fenice Opera House: Skip-the-Line Ticket with Audio Guide a Venice: Doge's Palace Priority Admission Ticket. Jenom mě mate, že na stránkách divadla je cena pro seniory € 7,00. Pokud byste měl nějaký tip na nějaký pěkný kostel nebo nějakou zajímavost, asi lépe v centru z časových důvodů, tak bych se to snažil ještě navštívit. S přáním pěkného dne Ladislav.

Produkty La Fenice Opera House: Skip-the-Line Ticket with Audio Guide a Venice: Doge's Palace Priority Admission Ticket jsou s přednostním vstupem a s možností bezplatného storna ještě 24 hodin před plánovaným vstupem. Zajímavostí v Benátkách je na každém kroku mnoho, stejně tak krásných kostelů. Náš tip je ostrov San Servolo s velkým architektonických komplexem a parkem. Byl klášterním sídlem, kde byla psychiatrická léčebna. V současné době je z ní muzeum. Zajímavostí parku je lavička Václava Havla, která zde byla instalovaná v roce 2014. Dostanete se tam vaporettem č. 20 ze S. Zaccaria.

# 26.09.2018, 16:00.
Na dva dny je lepší si zakoupit jednodenní jízdenku a potom jen jízdenku tam a zpět na vaporetto z Punta Sabbioni do centra nebo dvoudenní jízdenku? Existují seniorské nebo jiné turistické slevy na památky a dopravu? Kde a za jakých podmínek? Děkuji. Ladislav.

To záleží na itineráři. Jízdenka na vaporetto s platností 75 minut stojí € 7,50. Jednodenní jízdenka na 24 hodin stojí € 20,00 a dvoudenní jízdenka na 48 hodin stojí € 30,00. Je třeba si podle Vašeho itineráře stanovit konkrétní cesty vaporettem a podle toho jednotlivé nebo časové jízdenky. Na dopravu seniorské slevy pro turisty nejsou. V Benátkách je většina hlavních muzeí městských, resp. provozovaných nadací se 100% účastí města. Tato muzea nemají podmínky platné po celé Itálii pro státní muzea a památky, tj. např. vstup zdarma první neděli v měsíci, definované věkové a jiné kategorie pro vstup zdarma nebo se slevou (v těchto kategoriích senioři nefigurují). Městská muzea a ceny najdete na Muve. Senioři starší 65. let tady platí snížené vstupné. Státní muzea jsou: Galleria Giorgio Franchetti alla Ca' d' Oro, Gallerie dell' Accademia, Museo Archeologico di Venezia, Museo d' Arte Orientale a Ca' Pesaro, Museo di Palazzo Grimani di Santa Maria Formosa, Sale Monumentali della Biblioteca Nazionale Marciana. Existují různé zvýhodněné balíčky, najdete je na Venezia Unica.

# 26.09.2018, 14:13.
Kde se prosím nejlevněji ubytovat? Jsme dvě osoby a nechceme chodit potom někam hodně daleko z centra Benátek. A z vašich zpráv jsem pochopila, že do dvoudenního lístku za € 30,00 se zahrnuje ACTV doprava jak na autobusy, tak i vaporetta, že ano? A jsou všechny linky kromě té Casino a dalších dvou specialů v té ceně MHD? Našla jsem totiž linku N, B apod. Tak zda jsou placené jinak. Děkuji Vám mnohokrát. Natálie.

V centru Benátek je nejdražší ubytování. Levněji se ubytujete v Mestre nebo na ostrově Lido. Nicméně je to vyváženo právě tím cestováním. Pokud se chcete ubytovat přímo v Benátkách, podívejte se na Booking / Benátky, kde zadejte svůj termín, počet osob a požadované služby. Dvoudenní jízdenka, platná 48 hodin za € 30,00 obsahuje dopravu autobusy a tramvajemi v Mestre a mezi Mestre a Benátkami, autobusy na ostrově Lido a vaporetty v Benátkách a mezi ostrovy. Jedná se o dopravu ACTV. Nezahrnuje linky jiných společností a speciální linky 16 (z Fusina), 19 (z Chioggia) a Casino (což je poslední úsek linky 20 mezi S. Lazzaro a Casino na ostrově Lido). Ty mají vlastní tarif. Linka N je v ceně, jedná se o noční vaporetto. Linky B (Blu), A (Arancio), R (Rossa) a V (Verde) jsou provozované společností Alilaguna a mají také vlastní tarif.

# 25.09.2018, 20:35.
Tento víkend od pátku do neděle jedeme do Benátek. Tak bychom se chtěli na vás obrátit na pár dotazů. Budeme ubytovaní v Lignanu. V sobotu se chystáme jet brzy ráno do Benátek. Chtěli bychom se zeptat, kde máme zaparkovat auto? Už jste mi jednou psal, že na Troncheto a chtěli bychom se zeptat, zda musíme z toho parkoviště ještě nějakou dopravou cestovat nebo je to někde přímo v Benátkách? A případně kde se dají koupit jízdenky na loď a kam se máme jít v Benátkách podívat? Moc děkujeme, anglicky moc neumíme, tak máme strach, abychom se nějak domluvili. Moc děkujeme za odpověď. Martina.

Platí informace, které jsme Vám poskytli v odpovědi ze dne 10.08.2018, 11:21. Tronchetto je ideální řešení. Najdete ho hned za mostem po pravé straně. I cesta z tohoto parkoviště je popsaná v té odpovědi. Pěšky do centra Benátek je to daleko a při jednodenním výletu by to byla zbytečná ztráta času. Cestovat je třeba ze všech možných parkovišť. Do centra Benátek se autem nedostanete. Jsou protkané kanály a funguje tam lodní doprava, tzv. vaporetty. Jízdenky koupíte přímo na pokladně v parkovacím domě. Určitě se projeďte vaporettem po Velkém kanále, podívejte se na náměstí sv. Marka a do blízkého okolí. Hodně záleží na čase, který pro návštěvu budete mít vyhrazený. Parkování na Tronchetto a doprava na Piazza San Marco jsou popsané v našem článku Na skok do Benátek.

# 25.09.2018, 08:16.
Pán Rehúrek, v prvom rade sa Vám chcem velmi pekne poďakovať za informácie a chcem Vás ešte poprosiť o radu. Nakolko nemáme tolko času ako iný turisti a je to celé prekvapenie pre moju manželku, tá nemá tušenie o tejto mojej akcii, mám v pláne ísť z prístavu, nástupná stanica Tronchetto a vaporettom č. 2 po kanáli na nám. Sv. Marca (S. Zaccaria). To je tá dlhšia plavba a naspäť do prístavu tou druhou možnosťou priamym smerom zo S. Marco / S. Zaccaria do prístavu na Tronchetto, lebo máme o 15:00 zaplatený vstup do Baziliky Sv. Marca a trajekt do Poreča nám odchádza o 17:15 a vraj musíme byť hodinu pred odjazdom lode v prístave, tak aby sme to stíhali, alebo my poradíte ešte niečo iné? Asi v akých časových odstupoch jazdí vaporetto? A lístky sa dajú kúpiť priamo na nástupištiach, alebo si ich treba niekde zakúpiť online? Ešte raz srdečná vďaka. Milan.

Pokud trajekt společnosti Venezia Lines dojede na San Basilio, kde má standardně stanoviště, je zbytečné chodit na Tronchetto. Je to 2,5 km. Už blíž je to na Piazzale Roma - 1,2 km. Vaporetto ACTV č. 2 má zastávku i na San Basilio. Frekvence vaporetta je 5x do hodiny. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky koupíte na pokladnách na nástupišti nebo i ve vaporettu.

# 22.09.2018, 22:18.
Omlouvám se, že otravuji s otázkou, kterou asi odpovídáte velmi často, ale moc by mi to pomohlo. Nejsem schopná se v té dopravě nějak zorientovat. Přiletíme na letiště Marco Polo 1. října v 18:45 a odlétáme 3. října v 15:20. Rádi bychom ten krátký čas využili co nejefektivněji a proto hledám i nejideálnější ubytování, co se týče blízkosti k památkám a ke kanálu a také z / na letiště. Mám prozatím rezervaci ve dvou hotelích, jednu teď musím zrušit. 1. SHG Hotel Salute Palace v ulici Dorsoduro 224 a 2. Hotel Tre Archi v ulici Cannaregio 923. Jak se dostaneme nejrychleji k těmto hotelům z letiště a jak dlouho to asi trvá? Který je podle vás, co se týče dopravní dostupnosti k letišti ale i památkám, lepší? Moc děkuji za odpověď. Je to úžasné, jak pomáháte. Markéta.

Každý z hotelů je v jiné části Benátek. Každý má své výhody a nevýhody. SHG Hotel Salute Palace je od centrální části Benátek odříznutý Velkým kanálem, na druhé straně se tam dostane rychle vaporettem č. 1 za 3 minuty. Pěšky byste to musela složitě obcházet přes Ponte dell' Accademia. Na druhé straně jsou odtud dál památky ve čtvrti Cannaregio, nebo ostrovy Murano, Burano a Torcello. Rychleji z letiště se dostanete do Hotelu Tre Archi, odtud je však delší cestování na San Marco, Castello, Lido atd. Nejrychleji se z letiště Marco Polo dostanete do Hotelu Tre Archi vaporettem společnosti Alilaguna, konkrétně linkou Arancio za 40 minut. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Při online nákupu získáte slevu € 1,00 pro každý směr. Vystoupit musíte na Guglie a jít ve směru příjezdu vaporetta po Fondamenta Cannaregio k hotelu. K hotelu SHG Hotel Salute Palace musíte cestovat nejdříve autobusem č. 5 na Piazzale Roma. Doveze Vás tam za 25 minut. Odtud musíte pokračovat vaporettem č. 1 po Velkém kanálu a vystoupit na Salute. Zaveze Vás tam za 35 minut. Kombinovaná jízdenka na autobus a vaporetto stojí € 14,00. To samé zpět na letiště. Pokud budete využívat nějakou časovou jízdenku ACTV, stačí Vám k ní na cestu z letiště příplatek ve výši € 6,00, stejně tak zpět. Cesta musí být absolvovaná v době platnosti časové jízdenky. Od stanoviště vaporetta musíte jít k Basilica di Santa Maria della Salute. Hned musíte přejít po mostku kanál po pravé straně a pokračovat rovně k dalšímu kanálu. Před ním se vydejte doleva a po chvíli dojdete k hotelu. Vyberte si hotel, který Vám více vyhovuje z hlediska vybavenosti a služeb. Na výše uvedených stránkách najdete recenze cestovatelů, kteří v těch hotelech bydleli. Zohledněte také své preference z hlediska dopravy z letiště a na letiště, případně do jiných částí Benátek - na základě itineráře.

# 20.09.2018, 13:49.
Jak se dostat co nejlevněji z letiště Marco Polo na ostrov Lido, kde budeme ubytovaní? Děkuji. Jitka.

Všechny společnosti to mají nastavené tak, že je cena přibližně stejná. Přímý spoj provozuje přímo z letiště společnost Alilaguna, konkrétně se jedná o linku Blu, která jezdí z letiště od 6:15 do 0:40, v době do 9:00 po hodině, od 9:00 do 22:00 po půl hodině a poté po 40. minutách. Cesta na Lido trvá něco málo přes hodinu. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Pokud ji koupíte online na výše uvedených stránkách, poskytnou Vám slevu € 1,00 pro každý směr. Druhou možností je jet z letiště Marco Polo dopravou společnosti ACTV. Kombinovaná jízdenka pro autobus č. 5 na Piazzale Roma a vaporetto č. 1 na Lido stojí € 14,00. Samostatná jízdenka na autobus z letiště stojí € 8,00 a na vaporetto € 7,50. Na ostrově Lido záleží na tom, kde budete bydlet. Pokud daleko od Lido S.M.E., potom musíte jet autobusem, na který stojí jízdenka € 1,50. Je velká pravděpodobnost, že budete cestovat často a zřejmě se Vám vyplatí časová jízdenka. ACTV ji nabízí za € 20,00 na jeden den, € 30,00 na dva dny, € 40,00 na tři dny a € 60,00 na týden. Pokud se Vám do časového prostoru platnosti jízdenky vejde cesta z letiště, na letiště nebo obojí, můžete si tuto cestu připlatit za € 6,00 pro každý směr. Časovou jízdenku můžete využít na autobusy a tramvaje v Mestre a mezi Mestre a Benátkami, na autobusy na ostrově Lido a na vaporetta v Benátkách a mezi ostrovy. Nelze ji použít na speciální linky vaporetta 16, 19 a Casino a také na cestu z letiště nebo na letiště bez příplatku.

# 18.09.2018, 08:08.
Pán Rehúrek, veľmi som sa potešil Vašim informáciam pre nás turistov amatérov a hlavne ako dopodrobna nám dokážete pomôcť na našich cestách. Vaše odpovede sú výstižné, až tak, že som sa v nich stratil. Preto Vás chcem poprosiť o radu. Chystáme sa do Benátok začiatkom októbra a prídeme trajektom z chorvátskeho Poreču bez auta. Ako sa odtial dá dostať na námestie Sv. Marka, vaporettom a asi ako dlho trvá cesta po kanále, resp. ak máte aj inú možnosť v ponuke, prosím aj tú, ale asi vyhrá ten transport vaporettom, nakoľko ideme iba na jeden deň, tak nech máme zážitok. Velmi pekne ďakujem za Váš strávený čas a prajem všetko dobré. S úctou Milan.

Trajekt (Coroatia - Parenzo - Venice) společnosti Venezia Lines z Chorvatska má v Benátkách přístav na San Basilio. Odtud se na San Marco dostanete procházkou spletí uliček a mostků a nakonec po Ponte dell' Accademia. Vaporettem se tam dostanete linkami č. 2 a 5.1. Doporučujeme jet linkou č. 2 v opačném směru, tzn. přes Tronchetto a Piazzale Roma. Tímto směrem Vás potom veze po Velkém kanále, což doporučujeme jako významnou součást itineráře návštěvy Benátek. Cesta v přímém směru trvá na S. Marco / S. Zaccaria necelých 20 minut, ve směru přes Velký kanál na San Marco / Giardinetti necelou hodinu. Jízdenka na vaporetto stojí € 7,50 a její platnost je 75 minut. Celodenní jízdenka stojí € 20,00.

# 17.09.2018, 12:33.
Z Vašich úžasných stránek jsem se dozvěděla už mnoho informací, ale i přesto se chci ještě zeptat na pár detailů. Už vím, že když chci jet z Lido di Jesolo do Benátek na jednodenní výlet, tak je nejlepší služba Quickly asi za € 24,00 - celodenní jízdenka, kdy se kombinací městského autobusu a vaporetta dostaneme až do Benátek. Pokud jsem se dobře dívala, tak nejbližší zastávka od hotelu Manila je Piazza Internazionale? Výlet bychom chtěli uskutečnit 28.9.2018, což bychom měli ještě stihnout, když tato služba je dostupná do 30.9. Nemluvíme moc dobře cízí řečí, tak se trochu bojím, kde koupíme ty jízdenky, případně jak vysvětlím u pokladny, co vlastně chci? Dá se všude platit kartou nebo je lepší si raději vyměnit €? V restauracích předpokládám, že nebude problém, ale třeba u těch jízdenek? Předem Vám moc děkuji za cenné informace. Evča.

Ano, nejbližší zastávka je na Piazza Internazionale, služba je dostupná do 30.9.2018. Jízdenky zakoupíte nejlépe na autobusovém nádraží v Lido di Jesolo na pokladně ATVO. Zakoupíte je i na kterékoliv jiné pokladně ATVO při cestě na dovolenou, např. na letišti, na vlakovém nádraží. Pokud neumíte jazyky, vytiskněte si ten letáček, na něj napište např. 2x adulti, 2x bambini (do závorky věk) + datum a ten letáček předložte na pokladně. Kartou by se mělo dát na pokladnách ATVO platit. Nicméně vždy je dobré mít s sebou nějakou hotovost a nespoléhat se 100% na kartu.

# 17.09.2018, 11:49.
Máte nějakou zkušenost s online jízdenkami zakoupenými přes daAaB? Konkrétně se mi jedná o Venice Daily Tickets No Airport a potom jízdenky pro MHD v Lido di Jesolo do Punta Sabbioni. Předpokládám, že po zakoupení dostanu na e-mail PDF soubor s jízdenkou, avšak všude jsem četl, že se jízdenky musí při nástupu na vaporeto označit. Jak to tedy funguje s těmi zakoupenými online? Ukážou se obsluze vaporetta? Děkuji. Martin.

V současné době AVM - provozovatel dopravy ACTV - má k dispozici aplikaci AVM Venezia App, která umožňuje online nákup jízdenek, jejich aktivaci a validaci. Jízdenka musí být na zařízení, tj. smartphonu, ze kterého ji zakoupíte. V okamžiku, kdy chcete jízdenku využívat, ji musíte aktivovat. Následně se v aplikaci zobrazí přesně datum a čas od kdy a do kdy ta jízdenka platí. Po aktivaci bude v aplikaci přístupný také QR kód jízdenky. Postupy nákupu, aktivace a zobrazení kódu jsou uvedeny v nápovědě na stránkách daAaB. Validátory jsou v současné době už vybaveny i snímačem QR kódu. S tím nakládáte stejně jako s jízdenkou, tzn. validujete pokaždé při průchodu kolem validátoru. Nicméně jedná se o novou technologii a samotné AVM upozorňuje, že síť QR snímačů se stále rozšiřuje (tzn. není 100%) a ne vždy může být QR kód čitelný z Vašeho smartphonu - problémy jsou u velkých telefonů, u menší intenzity jasu atd. Doporučujeme volit tradiční jízdenky ať už klasické nebo nahrané na Venezia Unica.

# 11.09.2018, 21:49.
V prvom rade by som Vám chcel poďakovať, že takouto formou dávate rady veľmi veľa cestovateľom. Plánujeme stráviť tento rok Vianoce v Mestre a Benátkach od 21.12. do 28.12.2018. Hotel Plaza už máme v Mestre. Moje otázky sa týkajú cestovania v Mestre a v Benátkach a možností stravovania počas 24., 25., 26.12 2018 v Mestre a Benátkach. Prosím, zakúpením 7. denného lístka v Benátkach na vaporetto sa dá cestovať aj autobusom a električkou v Mestre? Taktiež prosím, ak budete vedieť, potreboval by som informáciu, čo sa týka toho, že či 24. - 26.12. budú v Mestre a Benátkach otvorené nejaké reštaurácie, kde sa bude dať stravovať. Najlepšie, že či sa dá aj 24.12. večer ísť niekde do reštaurácie na slávnostnú večeru. Moc krát ďakujem za Vašu odpoveď. Dalibor.

Časová jízdenka ACTV Vám umožňuje cestovat autobusy a tramvajemi v Mestre a mezi Mestre a Benátkami, autobusy na ostrově Lido, vaporetty v Benátkách i mezi ostrovy (kromě linek 16, 19 a Casino). Vše samozřejmě doprava ACTV. Restaurace jsou v době Vánoc samozřejmě otevřené, 24.12. také, ne ale všude. Na štědrovečerní večeři však doporučujeme rezervaci. 25.12. může být někde také zavřeno nebo omezený režim. Váš hotel má vlastní restauraci, tam by bylo zřejmě vhodné si vše zajistit.

# 06.09.2018, 01:03.
Budeme ubytované na ostrově Lido di Jesolo. Pro cestování mezi benátskými ostrovy budeme mít koupenou třídenní jízdenku za € 40,00, která jak jsem se dočetla, tak platí i na autobusy na Lido. Prosím, platí tato jízdenka i v autobuse na Lido di Jesolo? Pokud ne, prosím nevíte cenu jízdného za autobus z Punta Sabbioni do Jesolo? Předem děkuji. Pavlína.

Zřejmě jste zaměnila ostrov Lido s letoviskem Lido di Jesolo. Jedná se o rozdílné lokality. Časová jízdenka platí na dopravu ACTV, konkrétně na autobusy a tramvaje v Mestre a mezi Mestre a Benátkami. Dále na autobusy na ostrově Lido a vaporetta v Benátkách a mezi ostrovy. Nelze ji použít na vaporetta č. 16, 19 a Casino. V Lido di Jesolo funguje městská autobusová doprava provozovaná ATVO. Jízdenka stojí € 1,30, při nákupu v autobuse € 2,00. Jízdenka na meziměstský autobus z autobusového nádraží v Lido di Jesolo na Punta Sabbioni stojí € 3,00.

# 04.09.2018, 20:52.
Viem, že máte toho určite vela, preto sa Vám vopred ospravedlnujem, že Vás otravujem. No neviem si už rady a stres a strach z toho, aby to nedopadlo zle na dovolenke ma nutí Vás otravovat. Ak Vás možem poprosiť, viete mi prosím poradiť? Priletime s priatelkou na Marco Polo 9.9.2018, niečo pred 14:00 a ubytovanie máme zaplatené na Via Leonardo da Vinci 20 v Lido di Jesolo. Odlet máme zas 13.9.2018, niečo po 14:00. Veľmi pekne Vás prosím, viete mi poradit, akou dopravou nám je najjednoduchšie a aj cenovo lacné sa dostať k ubytovaniu a aj na letisko naspät? A ak by som mohol poprosiť, chcel by som ju zobrať aj na výlet do Benátok z ubytovania, stade by sa malo dať dostat v pohode autobusom do Benátok alebo? Lebo mám ztoho veľký guláš, asi ztoho stresu, lebo prečital som snad všetko, čo ste písali, len som ztoho hotový. Fakt sa Vám ospravedlnujem, že obťažujem, no ak si najdete čas a poradíte mi, tak Vám budem neskutočne vďačný a zachránite ma, lebo chcem priatelke spraviť pekný výlet a nie strach ztoho, či sa tam nestratíme. Ďakujem pekne za odpoveď. Jozef.

Z letiště Marco Polo jezdí do Lido di Jesolo a zpět autobus společnosti ATVO. Jedná se o express, který spojuje letiště v Treviso a v Benátkách s Lido di Jesolo. Tato linka funguje do 16.9.2018, pokrývá tedy Váš pobyt. Z letiště Marco Polo odjíždějí autobusy v 10:45, 11:45, 12:45, 14:55, 16:20, 18:10, 20:00 a 22:00, zpět v 6:10, 7:45, 9:40, 11:55, 14:15, 16:05, 18:05 a 20:05. Cesta tam trvá 35 minut, zpět 30 minut. Počítejte samozřejmě s dostatečnou rezervou. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 6,70, zpáteční jízdenka stojí € 12,80. V ceně je zavazadlo a jízdenka na městskou dopravu v Lido di Jesolo. Tu využijete, protože autobus jezdí na autobusové nádraží, které je od Vašeho ubytování vzdálené ještě něco málo přes 4 km. Musíte jet městským autobusem ATVO č. 2 (linka 61, Autostazione - Cortellazzo) a vystoupit na zastávce Piazza Torino. Odtud jděte ve směru jízdy autobusu po Via Olanda a hned odbočte doprava na Viale Oriente a opět hned odbočte, tentokrát doleva, na Via Leonardo da Vinci. Vaše ubytování, pravděpodobně Residence Apollo, je po pravé straně. Cesta zpět je stejnými dopravními prostředky. Pro cestu do Benátek doporučujeme službu Quickly, která je kombinací dopravy společností ATVO a ACTV. Na výše uvedených stránkách ATVO, v záložce Visita Venezia najdete odkaz na leták v PDF se všemi informacemi: Jeslolo - Venezia. Služba funguje do 30.9.2018, zpáteční jízdenka stojí € 20,50. Nejdříve pojedete městským autobusem ATVO ze zastávky Piazza Torino na Via Olanda (v opačném směru než přijedete z letiště), následně z autobusového nádraží meziměstským autobusem ATVO č. 5 (linka 23a) do Punta Sabbioni a odtud vaporettem ACTV č. 14 na San Marco (San Zaccaria - Pieta). Stejnými dopravními prostředky zpět. Uvedené spoje fungují od 5:10 do 22:50. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenku zakoupíte na pokladně ATVO na autobusovém nádraží (můžete si ji zakoupit při příjezdu z letiště).

# 30.08.2018, 14:43.
V září se chystáme do Benátek a chtěli bychom se ubytovat na ostrově Lido. Odlet zpět do Prahy máme v sobotu v 6:45 hodin. Mám obavy, zda po půlnoci jezdí vodní taxi a dostaneme se tak z Lido na autobusovou zastávku? Děkuji. Petra.

Z Lido na Piazzale Roma jezdí vaporetta ACTV nonstop. Od 4:36 do 23:06 je to vaporetto č. 1, od 23:23 do 4:03 je to noční vaporetto N.

# 29.08.2018, 16:25.
Prosím, jak jet do Benátek mimo placené dálnice? Slyšel jsem, že existuje varianta podél pobřeží, ale na mapách jsem nedokázal odhadnou kudy jet. Děkuji. Jan.

Z rakouské dálnice přejeďte plynule na italskou a sjeďte z ní na sjezdu Tarvisio. Vstupní mýtná brána je ještě kus za tímto sjezdem. Pokračujte po SS13 až do Udine, kde pokračujte po tangenciále, která je souběžná s dálnicí (každý směr vede po jedné straně). Za Udine pokračujte po SS676 a SR352 do Palmanova a Cervignano del Friuli. Odtud už vede SS14 až do Benátek.

# 26.08.2018, 13:42.
Prosím, můžete mi poradit, zda musím mít nějaký doplňkový doklad k časové jízdence ACTV na 3 dny - 72 hodin - pro 13. leté dítě? Jedná se mi o zlevněnou jízdenku, né tedy tu za € 40,00, co budu kupovat pro sebe. Děkuji mnohokrát. Míša.

Musíte mít kartu Roling Venice Card, kterou zakoupíte za € 6,00. Je pro věkovou skupinu od 6. do 29. let. Věk prokážete pasem nebo občanským průkazem. Na základě této karty můžete potom zakoupit 3. denní jízdenku za zvýhodněnou cenu € 22,00. Držitel Rolling Venice Card musí být cestujícím, využívající tuto třídenní jízdenku.

# 26.08.2018, 11:14.
Procházela jsem všechny dotazy a odpovědi, aby se otázka neopakovala. Reakci jsem nenašla, proto Vás poprosím o informaci. Je nějaké omezení pro výlet se psem - vstup do Benátek, cesta vaporettem? Chceme jet do Benátek z Lignano Sabbiadoro autem. Děkuji. K.

Na palubě dopravních prostředků je povolena bezplatná přeprava zvířat, tedy i psů - vždy maximálně 1 na cestujícího. Psi musí být na vodítku a mít náhubek. Je však na rozhodnutí zaměstnanců přepravní společnosti vyloučit psa z dopravy. Např. pokud je dopravní prostředek přeplněný nebo pes ohrožuje bezpečnost cestujících. Za případné škody je samozřejmě zodpovědný ten, který se psem cestuje. Vstup do Benátek by neměl být omezen. Zkušenost našeho čtenáře najdete v odpovědi ze dne 04.02.2010, 00:13.