BENÁTKY 2020

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2020

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.09.2020, 00:00.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na tři otázky: 1. Kde můžeme nejlevněji zaparkovat při návštěvě Benátek? Budeme ubytovaní relativně v centru. V Benátkách zůstaneme dvě noci. 2. Kde si můžeme koupit něco jako lítačku na městskou hromadnou dopravu, prosím? A kolik nás bude stát doprava z Vámi doporučovaného parkoviště? 3. Máte pro nás tip, který bychom neměli minout, o kterém se nedočteme v běžných průvodcích? Velmi Vám děkuji. Monika.

Levněji než v Benátkách zaparkujete v Mestre. Jsou tam i bezplatná parkoviště, ale přes noc bychom tam neparkovali. Levně se dá zaparkovat např. na parkovišti Venice City Park v Marghera. Za 24 hodin zaplatíte € 5,50. Nachází se na Via dei Petroli. Kousek odtud je na silnici vedoucí do Benátek zastávka autobusu, kterým se dostanete za € 1,50 do Benátek. Výhodnější je si zakoupit časovou jízdenku. Jednodenní (24 hodin) stojí € 20,00, dvoudenní (48 hodin) stojí € 30,00. Využijete ji i na vaporetta. Jízdenky se prodávají na parkovišti. My bychom ale parkovali na Tronchetto za mostem v Benátkách. Cena je sice € 21,00 za 24 hodin, toto parkoviště je ale přímo určené pro ubytované v Benátkách. Do centra se dostanete vaporettem č. 2 přímo z parkoviště, jízdenky se prodávají také tam. Benátky jsou natolik turisticky navštěvované, že míst, která nejsou popsaná v průvodcích je málo, nebo spíš žádná. Navštívit můžete např. ostrov San Servolo, kde se nachází lavička Václava Havla.

# 01.09.2020, 12:33.
Pane Řehůřku, od 10. do 13.9. se chystáme s rodinou do Benátek. Ubytování máme v Mestre. Vzhledem k obsáhlosti a již dříve využitých informací z těchto stránek víme, jak se dostat na náš hotel v Mestre apod. Prosím ovšem informaci, jaká jsou případná aktuální bezpečnostní omezení díky Covidu, kde roušky ano, kde ne. Vím, že na Lidu probíhá filmový festival, ale na ten se nechystáme. Maximálně na pláž. Nikde na stránkách Benátek jsem nic nenašel, jen měsíc staré informace celkově o Itálii. Děkuji. Pavel.

Tyto informace doporučujeme sledovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Viz naše odpověď ze dne 19.08.2020, 23:12 - Itálie.

# 21.08.2020, 13:54.
Pane Řehůřku prosím o radu nebo vysvětlení. Jedeme na krátký výlet do Caorle a napadlo mě navštívit Benátky. Přejedeme tedy do Punta Sabbioni? Zde na placeném parkovišti necháme auto a zakoupíme jízdenky? Tu si chceme koupit 24. hodinovou. Chápu dobře, že za € 20,00 na osobu? Lze se s touto jízdenkou dostat i na jeden z ostrovů Murano či Burano? Nebo musím přikoupit další jízdenku? Děkuji mnohokrát. Míša.

Zvládnete to z Punta Sabbioni na jednu celodenní jízdenku v ceně € 20,00 se společností ACTV.

# 16.08.2020, 20:08.
Pane Řehůřku, jedeme s rodinou do Benátek autem a z Vašich doporučení chceme parkovat na parkovišti Tronchetto. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se z parkoviště dostaneme do Hotel Monaco & Grand Canal na Piazza San Marco 1332, který leží přímo o Grand Canal. Předem Vám děkuji za radu. Jitka.

Přímo od parkoviště Tronchetto, jsou tam směrovky, je zastávka vaporetta č. 2. Jeďte tímto vaporettem ve směru k Piazzale Roma a Velkému kanálu. Vystupte na San Marco. Jděte kousek zpět k zastávce San Marco Vallaresso, která je přímo u Vašeho hotelu.

# 24.07.2020, 12:45.
Pane Řehůřku, poctivě jsem pročetla diskuse, ale pořád mi to moc není jasné. Přijedeme do Benátek 29.7.2020. Ubytování máme v Mestre. Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 12 a 14 let. Ještě ten večer bychom se chtěli do Benátek vydat autobusem. 30. a 31.7. chceme strávit v Benátkách, na ostrovech Murano, Burano apod. Z památek chceme Dožecí palác, pár kostelů a Baziliku sv. Marka. Dívala jsem se na na nabídky možných pasů a lítaček. Myslíte, že se nám pro děti vyplatí Rolling Venice za € 28,00 na 3 dny kombinovaný s Tourist City Pass za € 15,40 a nebo zakoupit jen Rolling Venice, ve kterém jsou slevy i na vstupy na památky? Pro nás s manželem uvažujeme o lítačce buď za € 30,00 nebo € 40,00 + k tomu Tourist City Pass. Myslíte, že se vyplatí? Dále se chci zeptat, když zakoupím online, kde fyzicky dostanu jízdenku na autobus? Dočetla jsem se, že v automatu. Znamená to, že večer v Mestre najdu automat u zastávky autobusu a tam přes nějaký kód získám jízdenky? Ráda bych lítačky využila hned po příjezdu do Mestre. Děkuji za pomoc. Lucie.

Na Vaši otázku lze těžko odpovědět. Musíte si sestavit itinerář, spočítat si ceny jednotlivé dopravy a vstupů. Toto potom navzájem porovnat s variantou bez karty a s kartou. Roling Venice Card stojí € 6,00 a s ní máte možnost pro děti zakoupit třídenní jízdenku v ceně € 22,00. Jiná než třídenní k dispozici s touto slevovou kartou není. Pokud si jízdné a vstupy sestavíte online na Venezia Unica a přiřadíte k založené kartě, vyzvednete si ji potom na základě PNR kódu na pokladně Venezia Unica nebo v automatu. Jejich rozmístění najdete na výše uvedených stránkách. Automat určitě nenajdete u zastávky autobusu. V Mestre je např. na hlavním nádraží.

# 19.07.2020, 14:49.
Mám dotaz, zda se dá přejít most Svobody z Mestre do centra pěšky? Děkuji. Magdaléna.

Viz naše odpověď ze dne 16.07.2020, 20:23.

# 17.07.2020, 16:29.
Pane Řehůřku, pojedeme do Benátek na 3 noci a ubytovaní budeme na Lido di Venezia. Chtěla bych poradit ohledně parkování, zda se vyplatí jet trajektem s autem na ostrov nebo zda je lepší zaparkovat auto na pevnině a potom používat místní MHD? Předem děkuji za odpověď. Martina.

Doporučujeme parkovat na Tronchetto. Toto parkoviště bylo pro tento účel zřízeno. Pokud máte k dispozici parkování u ubytování, můžete přejet trajektem ACTV č. 17 i na ostrov Lido. Jízdenka pro osobní automobil do 4 m stojí € 13,00, do 4,50 m € 21,00 a nad 4,5 m € 26,00. Cesta tam a zpět vyjdete tedy levněji než parkování na Tronchetto pro Vámi uvedenou dobu. Nicméně je to také závislé na možnostech parkování na Lido. Na Lido Vám auto bude víceméně k ničemu, autobusová doprava po ostrově je bezproblémová a v ceně časové jízdenky, kterou budete určitě využívat.

# 16.07.2020, 20:23.
Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, zda jde pěšky přejít most Svobody. Slyšel jsem, že jde a od někoho zase že nejde. Tedy ve smyslu, že to není povolené. Děkuji za odpověď. František.

Po pravé straně mostu (ve směru k Benátkám) Ponte della Liberta vede cyklostezka. Je opatřena dopravní značkou Stezka pro chodce a pro cyklisty. Od silnice je oddělena svodidly. Délka mostu je 3850 m.

# 13.07.2020, 13:57.
Pane Řehůřku, moc děkujeme za odpověď. Jeli jsme z Jesolo do Punta Sabbioni autem. Tam jsme v pohodě zaparkovali za € 5,00 na celý den a potom jsme jeli lodí do Benátek za € 10,00 se společností Marco Polo tam i zpět. V Benátkách jsme využili vaporetto. Bylo krásně, poměrně málo lidí. Většinou Italové a to i v Jesolo na pláži či hotelích. Roušky nosí uvnitř objektů i v dopravě. S přáním krásného dne a pevného zdraví Kateřina.

Děkujeme Vám za zprávu.

# 10.07.2020, 20:44.
Pane Řehůřku, moc nám to pomohlo. Jinak bychom jeli na Autostazione a potom zase zpět. Jsme ubytovaní v blízkosti Piazza Trento a odtud to nejede. Tak jsme na Vaší radu šli na Piazza Internazionale a odtud to jelo - autobus č. 5. Koupili jsme si v Tabaccherii zpáteční lístky za € 20,50. Lístky se nezasunují do strojku, protože jsou širší než běžné lístky, ale přiloží se jako sken a rozsvítí se zelené světlo, že jsou načtené. Byl to moc krásný výlet lodí. Zdraví N. a moc děkujeme.

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu.

# 09.07.2020, 13:38.
Pane Řehůřku, jak se prosím zítra dostat z Lido di Jesolo do Benátek? Zdraví N.

Jeďte autobusem ATVO na Punta Sabbioni a odtud vaporettem ACTV na San Marco. Můžete využít i službu Quickly, kdy pojedete autobusem ATVO, nejdříve městským, kdy hlavní zastávky jsou na Piazza del Granatiere, Piazza Europa, Piazza Milano a z Autostazione potom meziměstským na Punta Sabbioni, kdy hlavní zastávky jsou na Piazza Trieste, Piazza Brescia, Piazza Internazionale, Piazza Aurora, Piazza Marina a Piazza Nember. Z Punta Sabbioni potom vaporettem na San Marco, kdy jízdenka je zpáteční (celkem i s autobusem € 20,50) nebo celodenní (celkem i s autobusem € 25,50). Podívejte se na stránky ATVO, konkrétně Visita Venezia / Venezia - Quickly / Lido di Jesolo - Venezia.

# 09.07.2020, 13:38.
Pane Řehůřku, jak se prosím zítra dostat z Lido di Jesolo do Benátek? Zdraví N.

Jeďte autobusem ATVO na Punta Sabbioni a odtud vaporettem ACTV na San Marco. Můžete využít i službu Quickly, kdy pojedete autobusem ATVO, nejdříve městským, kdy hlavní zastávky jsou na Piazza del Granatiere, Piazza Europa, Piazza Milano a z Autostazione potom meziměstským na Punta Sabbioni, kdy hlavní zastávky jsou na Piazza Trieste, Piazza Brescia, Piazza Internazionale, Piazza Aurora, Piazza Marina a Piazza Nember. Z Punta Sabbioni potom vaporettem na San Marco, kdy jízdenka je zpáteční (celkem i s autobusem € 20,50) nebo celodenní (celkem i s autobusem € 25,50). Podívejte se na stránky ATVO, konkrétně Visita Venezia / Venezia - Quickly / Lido di Jesolo - Venezia.

# 09.07.2020, 03:12.
Chápu to dobře, že když nastoupím na vaporetto, mohu kdekoli vystoupit, popojít procházkou a potom na další nastoupit a popojet dále? Jízdenka za € 20,00. Nebo jak vystoupím, musím si koupit další jízdenku? Děkuji za informaci nebo doporučení. Věra.

Pokud si koupíte časovou jízdenku, tedy i celodenní (24 hodin) za € 20,00, můžete s ní cestovat neomezeně autobusy, tramvajemi a vaporetty ACTV v rámci Benátek. Autobusy tedy ve vnitřním Mestre a na ostrově Lido, mezi Mestre a Benátkami, vaporetty v rámci Benátek i mezi ostrovy. Jízdenku není možné použít na cesty z letiště a na letiště Marco Polo, pokud k ní nemáte zakoupený příplatek za € 6,00 pro jeden směr. Nelze ji také použít na speciální linky vaporetta 16, 19 a Casino. Během platnosti jízdenky můžete kdykoliv nastoupit a vystoupit a kombinovat různé druhy výše uvedené dopravy. Jízdenku je třeba validovat při každé změně dopravního prostředku.

# 07.07.2020, 18:42.
Měl bych dotaz, zda je nějaká šance vyjet z Punta Sabbioni na kolech a dojet až do Chioggia přes Alberoni a Pellestrina. Děkuji za odpověď. Pavel.

Je to možné. Mezi ostrovy se dopravíte trajektem. Konkrétně mezi Punta Sabbioni a Lido linkou ACTV č. 17, mezi Lido a Pellestrina linkou ACTV č. 11, stejně tak mezi Pellestrina a Chioggia. Osoby platí dle standardního tarifu ACTV, za kolo potom zaplatíte € 1,00. Nicméně doporučujeme cestovat trajektem č. 17 na Lido z Tronchetto, protože jeho frekvence je nesrovnatelně vyšší.

# 06.07.2020, 19:31.
Na konci července jsme opět na několik dní v Benátkách. Je možné získat kontakt na paní Věru, která je certifikovaný průvodce, abych se mohl domluvit na využití jejich služeb? Děkuji. Milan.

Naše pravidla ochrany soukromí jsou nastavena tak, že kontakty na naše čtenáře po zpracování otázky a následné odpovědi neuchováváme. Nemůžeme Vás tedy kontaktovat.

# 03.07.2020, 11:43.
Pane Řehůřku, s velkou radostí jsem našla Vaše stránky, které radí s cestou a parkováním v Benátkách a okolí. Příští týden chceme strávit dva dny v Benátkách. Budeme bydlet v Jesolu a nejdříve jsme mysleli, že bychom se k Benátkám přiblížili vlastním autem. Poradil byste prosím, kde je nejlepší zaparkovat? Nebo je výhodnější jet autobusem, jak jsem se dočetla v komunikaci na Vašich webovkách, že je to možné? Jak zjistíme, kde staví autobus z Jesola do Benátek a jízdní řády? Také jsem se tady dočetla, že doporučujete projížďku po Velkém kanále a ostrovy Murano a Burano. Cestujeme s třináctiletým synem. Velice děkuji a přeji hezké dny. Kateřina.

Ideální a nezávislé je řešení cestovat autem a zaparkovat na Tronchetto. Odtud jede po Velkém kanále vaporetto č. 2. Pokud chcete jet autobusem, je to samozřejmě možné také. Nejdříve musíte jet na Punta Sabbioni a odtud vaporettem. Jízdní řády najdete na stránkách ATVO a ACTV. Třináctileté dítě platí plné jízdné. Pokud chcete navštívit i ostrovy Burano a Murano, doporučujeme celodenní jízdenku na vaporetta.

# 30.06.2020, 20:52.
Od 2.7. do 6.7. jedeme do Benátek. Prosím, můžete nám sdělit, jak to tam teď je? Je tam mnoho turistů? Prosím. nemáte tip, kde nejlevněji zaparkovat? Jak to vypadá s památkami? Zda jsou přístupné turistům? A také kde koupit týdenní jízdenku? Na co si dát pozor? Předem moc děkuji za jakékoliv informace. S pozdravem Andrea.

Informace o aktuálním stavu najdete v odpovědi ze dne 07.06.2020, 16:48 přímo od certifikovaného průvodce Benátek. Podle aktuálních informací mají městská muzea otevřeno. Nejnavštěvovanější mají do 26. července změněnou otevírací dobu: Palazzo Ducale (Čt od 14:00 do 18:00, Pá až Ne od 9:00 do 18:00), Museo del Vetro (So a Ne od 11:00 do 17:00), Museo del Merletto (So a Ne od 12:00 do 16:00). V muzeích jsou aktivní opatření, jako zvýšená hygiena, rozestupy a roušky. Parkování závisí na tom, kde budete ubytovaní. Pokud přímo v Benátkách, doporučujeme parkovat na Tronchetto. Sice se nejedná o nejlevnější parkování, ale je to podle našeho názoru stále nejlepší volba. Týdenní jízdenku zakoupíte v automatech nebo na pokladnách Venezia Unica. Např. přímo na Tronchetto nebo na Piazzale Roma. Pokladny a automatu jsou také většinou na zastávkách vaporetta.

# 07.06.2020, 16:48.
Pane Řehůřku, complimenti pro Vaše zajímavé stránky a přesné a fundované informace. Dovolte abych se představila. Jmenuji se Věra, žiji v Benátkách, jsem certifikovaný průvodce Benátek a členem Associazione Guide Autorizzate di Venezia a členem Best Venice Guides. Po dlouhé pauze se pomalu město probouzí, začínají se otevírat hotely. Bazilika Sv. Marka, doposud přístupná jen na bohoslužby, by měla být od příštího týdne otevřená i pro návštěvníky. A Dožecí palác od 22. června. Pláže na Lidu jsou také otevřené a campingy na Cavallinu již přivítaly první turisty. Plánovaná Biennale Architektury se asi bude konat příští rok, i když se to ještě diskutuje, ale Filmový festival je potvrzen. Pokud byste plánovali cestu do Benátek, dejte mi vědět, těšila bych se. Přeji pěkný večer. Věra.

Děkujeme Vám za aktuální informace.

# 01.03.2020, 08:24.
Prosím o Vaše doporučení. V polovině června letíme s kamarádkou na 4 dny do Benátek. Ubytování máme rezervované v Jolly Camping In Town. Rády bychom strávily dva dny v Benátkách - pochůzky, návštěvy památek. A jeden den koupání na Lido a jeden den výlety na ostrovy Murano, Burano. Nebo kombinace. Vyplatí se nám koupit Venezia Unica City Pass na 3 dny + transport? Nebo spíše jezdit autobusem a případně dokoupit sólo vstupy do Dóžecího paláce + další? Umožní nám to pohybovat se bez plateb: Benátky - camping, ostrovy, Lido? Co je pro nás nejlevnější řešení? Z letiště Treviso je to potom vlakem do Venice Mestre station + pěšky? Máme zájem co nejvíce low cost řešení. Přemístit se pěšky 2 až 3 km není problém. Děkuji velice. Lenka.

Co se dopravy týče, jeden den koupání na Lido znamená jízdenku za € 1,50 na autobus a jízdenku za € 7,50 na vaporetto. To samé při cestě zpět. Na výlety na ostrovy Murano, Burano, Torcello se už vyplatí celodenní jízdenka za € 20,00. Jste už tedy na € 38,00. Minimálně jeden den pojedete ještě do Benátek a zpět, částka se tedy zvýší na € 41,00. Třídenní jízdenka stojí € 40,00 a nabudete muset řešit dopravu ACTV. Jízdenka platí na autobusy v Mestre a na ostrově Lido, na tramvaje v Mestre, na vaporetta kromě speciálních linek 16, 19 a Casino. Pokud si koupíte nějaký Pass zahrnující i tuto dopravu, pravděpodobně Vás to vyjde levněji než nákup samostatných vstupenek. Je třeba si to propočítat na základě konkrétních vstupů, tak jak jsme Vám spočítali tu dopravu. Z letiště Treviso se zřejmě nejlevněji dostanete kombinací autobusu MOM, vlaku Trenitalia a autobusu ACTV.

# 18.02.2020, 19:22.
Pane Řehůřku, jsme nyní v malých Benátkách - městě Chioggia. Ve starší reportáži jste psal o lodním spojení do Benátek přes ostrovy Pellestrina a Lido, ACTV č. 11. Prosím, můžete nám poradit, zda se podle Vás jedná o spojení přímé nebo kombinované s autobusem? Myslíte, že na této trase platí celodenní jízdenka platná i pro návštěvu Benátek? Moc děkuji za radu. Libor.

Jedná se o spojení kombinované, tzn. mezi ostrovy je linka č. 11 provozovaná vaporettem, po ostrovech (Pellestrina a Lido) autobusem. Na lince platí standardní tarif ACTV, tedy i časové jízdenky.

# 18.02.2020, 12:14.
Chtěla bych se prosím zeptat. Moji rodiče přiletí 13.3. na letiště Treviso, odlétají 16.3. zase z Treviso a potřebují se dostat do místa ubytování v Benátkách - Calle Larga Widmann 5393. Jaká je prosím nejjednodušší cesta a prostředek, kterým se tam dostat a kde na něj mohou nasednout? A je potřeba si na nějakých stránkách udělat rezervaci a i třeba na vaporetto? Děkuji předem za odpověď. Dominika.

Z letiště Treviso jeďte Airport Bus Express na Piazzale Roma. Jízdenka stojí € 12,00, u zpáteční je € 2,00 sleva, tedy € 22,00. Tuto jízdenku doporučujeme zakoupit dopředu na výše uvedených stránkách. Z Piazzale Roma jeďte vaporettem č. 4.2 nebo 5.2 a vystupte na Fondamente Nove. Jízdenka stojí € 7,50, můžete ale využít i libovolnou časovou jízdenku, pokud ji budete využívat během pobytu. Tuto jízdenku doporučujeme zakoupit až na místě na Piazzale Roma. Jděte ve směru jízdy vaporetta po nábřeží. Za třetím nástupním ostrůvkem, který je značený D, odbočte doprava na Calle Buranelli. Dovede Vás na Calle Larga dei Boteri (první křižovatka), po kterém se vydejte doleva. Následně první uličkou doprava. Jmenuje se Calle Stella. Po té jděte stále rovně. Dovede Vás na náměstíčko Campiello Widmann gia Biri (cestou přejdete několik menších náměstíček). Přejděte ho rovně a pokračujte uličkou Calle dei Pestrin. Jsou tam žluté směrovky Per San Marco. Dovede Vás ke kanálu, který přejděte po mostku. To už budete na Calle Larga Widmann. Nicméně nejsme si jistí, zda Vaše ubytování je právě na této ulici. Číslo 5393 je přímo na dříve zmíněném náměstíčku Campiello Widmann gia Biri. Je to pětipodlažní dům po levé straně tohoto náměstíčka. Od vaportta je to 350 m.

# 13.02.2020, 15:04.
V létě 2020 se chystáme do Lido di Jesolo autem. Jsme dva dospělí a dvě malé děti. Chtěli bychom navštívit Benátky. Z Vašich stránek už vím, že nejlépe je jet autem do Punta Sabbioni, kde zaparkujeme za € 7,00 za den. Potřebuji ale poradit dále. Chtěli bychom jet jednu cestu přímo do Benátek a druhou přes ostrovy Murano a Burano. Je toto možné? Můžeme na ostrovech vystoupit, prohlédnout si je a potom pokračovat třeba následující lodí? Dále v Benátkách potřebujeme chodit co nejméně, kvůli dětem. Dá se k nejdůležitějším památkám přiblížit opět lodi? Co je v Benátkách nejlepší navštívit? Dá se koupit nějaká celodenní jízdenka na všechny lodi? Předem moc děkuji za odpověď. Lucie.

Je to samozřejmě možné. Děti do 6. let v městské dopravě neplatí. Starší platí plné jízdné. Základní jízdenka na vaporetto stojí € 7,50. Vám se ale vyplatí si zakoupit celodenní jízdenku za € 20,00. Existuje i jízdenka Venezia Metropolitana 24, která stojí € 35,00 a umožňuje cestování jednoho dospělého a dvou dětí do 11. let. Na tuto jízdenku můžete jet i autobusy z Lido di Jesolo do Punta Sabbioni nebo i do Benátek. Podle věku dětí a způsobu dopravy to tedy můžete vhodně zkombinovat, např. 1x Venezia Metropolitana 24 a 1x Biglietto 1 Giorno. Určitě se projeďte po Velkém kanále, dále doporučujeme ostrovy Murano a Burano. S návštěvou Piazza San Marco a procházkou po okolí to tak bude všechno, co za ten den stihnete.

# 06.02.2020, 19:17.
Nemáte prosím nějaký tip, kde co nejlevněji uschovat zavazadla? Nejlépe v Mestre v okolí vlakového nádraží nebo v Benátkách v okoli vlakového nádraží? Děkuji. Kristýna.

Úschovny zavazadel jsou na nádraží. V Mestre mají otevřeno každý den od 8:00 do 20:00. Zaplatíte € 6,00 za prvních 5 hodin, € 0,90 za hodinu od 6. do 12. hodin a € 0,40 za každou další hodinu. V Benátkách na Santa Lucia mají otevřeno každý den od 6:00 do 23:00. Ceny jsou stejné. Další úschovna zavazadel je např. na Piazzale Roma na stejné straně jako je městský parkovací dům v blízkosti baru Pullman. Otevřeno mají každý den od 6:00 do 21:00. Zaplatíte € 7,00 za celý den. Uvedené ceny jsou za jedno zavazadlo.

# 04.02.2020, 11:55.
Obdivuji Vaše fundované odpovědi. Potřeboval bych poradit, jak se optimálně dostat z letiště Marco Polo do hotelu Canal Grande. Děkuji. Jaroslav.

Nejjednodušší způsob je cestovat Airport Bus Express na Piazzale Roma. Jízdenka stojí € 8,00. Oproti autobusu č. 5 je to rychlejší a pohodlnější spojení, cena je stejná. Z Piazzale Roma potom přejděte po mostě k vlakovému nádraží Santa Lucia a hned za tímto nádražím přejděte po mostě Ponte degli Scalzi na druhou stranu Velkého kanálu. Pokračujte rovně do vnitrozemí po Calle Lunga a po necelých 100 metrech odbočte doleva na Calle Bergami S. Croce. Po mostku přejděte kanál a přibližně po 50. metrech odbočte doleva na malé náměstíčko Campiello S. Simeone Grande. Na jeho konci, u Velkého kanálu, je po pravé straně Hotel Canal Grande.

# 03.02.2020, 11:02.
Prosím o sdělení, zda máte zkušenosti s každoročním zahájením benátského karnevalu na vodě - kanál Cannareggio. Začátek je 8.2.2020 v 19:00 hodin. S jakým předstihem jít na nábřeží a kam až lodě odplouvají? Až k Velkému kanálu? Abych se vyhnula návalu diváků a dlouhému čekání. Není možné celou atrakci sledovat z protějšího břehu kousek od zastávky Riva di Biassio? Předem děkuji za vaši odpověď. Zdenka.

Doporučujeme přijít s dostatečným předstihem, hodina je určitě málo. Od Riva de Biasio, resp. z nábřeží u Velkého kanálu naproti Cannareggio, se dívat nedoporučujeme. Nic neuvidíte, nebo přesněji hodně málo. Program probíhá mezi Ponte Tre Archi a Ponte delle Guglie. Informace o rozmístění pozorovacích sektorů, přístupových trasách apod. najdete na mapce v článku La Festa Veneziana sull' acqua - Parte Prima, přejděte na odkaz Informativa sulla Sicurezza degli Eventi prevista per l' 8 febbrai;o 2020 v červeném bloku.

# 29.01.2020, 08:12.
Cestujeme v máji s manželom do Benátok. Pristaneme na letisku Marca Pola o 18: 25. Potrebujeme sa dostať na námestie San Marco, kde máme blízko ubytovanie. Ako by to bolo najjednoduchšie? Autobus Piazzale Roma + Vaporetto - ale to sa mi zdá komplikované a hlavne veľa ľudí tam ide, keďže tam majú príchod autobusy, taxiky. Najviac sa mi pozdáva loď spoločnosti Alilaguna z letiska priamo na San Marco. Ešte som nenašla rozpis na sezónu. Podľa starého išli linky 18:40 - čo asi nestíhame a posledná 19:40. Ale bojím sa, že bude obsadený, dá sa kúpiť lístok online a rezervovať na istotu presný dátum a čas? A keby nevyšli tieto dopravy, môže nás taxi odviezť z letiska čo najbližšie k Terminálu San Basilio? A odtiaľ potom vaporettom na San Marco? Ďakujem za informácie. S pozdravom Lenka.

Linky společnosti Alilaguna jezdí z letiště i později než 19:40. Z těch, které jezdí na San Marco, jezdí Arancio do 23:45 a Blu do 0:30. Jízdní řády jsou zatím pro zimní sezónu, tj. do 21.4.2020. Jízdní řády pro letní sezónu budou k dispozici před koncem zimní sezóny. Jízdenky se dají koupit online, ale nejsou ve smyslu rezervace místa. Výhodou online jízdenek je nižší cena, o € 1,00 pro každý směr. Na San Basilio taxi jezdí.

# 28.01.2020, 15:38.
Jsme parta osmi bab a letíme do Benátek 7.2. Návrat je 10.2. a obě cesty z letiště a na letiště Treviso. Existuje nějaká skupinová karta nebo sleva, co se týče dopravy a vstupu do památek? Nebo co se nám vyplatí nejvíce? Ubytování máme na Calle Bembo 4780, San Marco. Jak se tam nejlépe dostaneme z letiště? Mnohokrát děkujeme za Vaši pomoc. Martina.

O žádné takové slevě nevíme. Jak v muzeích, tak v dopravě. Dopravní společnost ACTV považuje za minimální skupinu pro uznání slevy 10 studentů nebo 20 dospělých. Stejně tak např. Trenitalia Vám slevu v regionálním vlaku neposkytne. Stejně tak ATVO Vám slevu neposkytne. V muzeích jsou slevy pro organizované skupiny v tom smyslu, že při počtu od 15. osob je průvodce zdarma. Do místa Vašeho ubytování se nejlépe dostanete autobusem Airport Bus Express za € 12,00. Zaveze Vás na Piazzale Roma, odkud pokračujte vaporettem č. 1 a vystupte na Rialto. Jděte uličkou přímo naproti zastávky, je tam směrovka Per San Marco, jedná se o Calle Bembo. Vaše ubytování je přibližně po 50. metrech vlevo. Záleží na Vašem itineráři, jaké kombinace jízdenek a vstupů si zakoupit. Podívejte se na Venezia Unica, kde jsou různé balíčky dopravy a vstupů.

# 26.01.2020, 09:41.
Chci si koupit Venezia Unica Card - Junior City Pass + Transport (rolling). Tato karta se da koupit pouze online, nebo si ji mohu koupit, až přijedu do Benátek? Nevím totiž, zda správně chápu fungování. Po zaplacení mi přijde voucher s kódem, ten si vytisknu a při vstupu do památky ho jen ukážu? A na dopravu musím v automatu zadat kód z voucheru a zdarma mi vydá nějakou kartu na dopravu? Dále, karta platí na 3 dny - aktivuje se při prvním použití nebo musím při nákupu zadat datum, kdy chci, aby byla platná? Také se zde píše něco o Rolling Card. Tu si musím také někde vyzvednout? Budu Vám vděčná za jakoukoliv radu. Kristýna.

Vše si je možné zakoupit až na místě. Na pokladnách Venezia Unica, které jsou na různých nejdůležitějších místech - letiště, nádraží, Piazzale Roma atd. Rolling Venice Card se nedá koupit online, pouze právě v kombinaci s ACTV Transport Ticket (3 days / 3 days + Airport transfer one way / 3 days + Airport transfer return ticket). Rolling Venice Card je slevová karta pro mladé ve věku od 6. do 29. let. Umožňuje mimo jiné zakoupit právě tu třídenní jízdenku s výraznou slevou. Venezia Unica funguje tak, že si na stránkách vytvoříte virtuální kartu, na kterou nahráváte konkrétní produkty. Např. právě jen ten jeden výše uvedený nebo i více. Až kartu zkompletujete a zaplatíte, obdržíte PNR kód, na základě kterého si Venezia Unica fyzicky vyzvednete buď na pokladně nebo v automatu. Na dopravu potřebujete tuto kartu, na muzea Vám stačí ten kód. Platnost začíná běžet od první validace.

# 15.01.2020, 13:45.
Předně vyslovuji uznání za vaši neúnavnou snahu odpovídat na dotazy. Nemáte náhodou mapu modrých zon v Mestre, kde je vyhrazeno parkování? Budeme na pár dnů bydlet v Mestre u nádraží a hledáme možnost ponechat bezplatně auto na ulici. Hotel parkoviště nemá a parkovací dům nepotřebuji. Pár let zpět to nebyl žádný problém v některých okolních ulicích, ale situace se mohla změnit a Mestre má své oficiální stránky pouze v italštině a žádnou mapu parkování ve městě jsem nenašel. Děkuji. František.

Informace o parkování v Mestre najdete na ACTV - Servizi di Mobilita' / Parcheggi Mestre. Informace o parkovacích zónách najdete na stejných stránkách - Servizi di Mobilita' / Strisce Blu, stejně tak informace o ZTL zónách - Servizi di Mobilita' / ZTL Auto. Jsou tam i mapy.

# 13.01.2020, 13:34.
Pane Řehůřku, díky Vašim informacím jsme bezvadně zvládli Řím, ale nyní Vás chceme požádat o radu pro Benátky. 30.4. odlétáme do Benátek do 3.5.2020. Přílet je přibližně v 19:00 hodin na Marco Polo, odlet přibližně v 19:45 hodin. Na letišti bychom si rádi koupili 3. denní časovou jízdenku + doplatek na cestu autobusem do centra. Je možné poskytnout nějakou identifikaci? Ale nevíme, zda to tak funguje. Potřebujeme se co nejdříve i ekonomicky dostat do hotelu Torino na Calle Delle Ostreghe 2356. Máte doporučení cesty? Je možné si zakoupit doplatek k časové jízdence jako zpáteční, abychom se na závěr cesty nemuseli shánět po jejím nákupu? Dále bude Svátek práce a je něco na co se připravit? Děkuji moc za odpověď. Jiří.

Třídenní jízdenka ACTV včetně cesty z letiště a na letiště se jmenuje ACTV 3 day Transport + Airport Transfer Bus (return ticket). Tato jízdenka funguje jako běžná třídenní jízdenka (autobusy, tramvaje, vaporetta). Navíc s ní můžete cestovat ve Vašem případě autobusem č. 5 z letiště a na letiště. Tato cesta musí proběhnout v době platnosti jízdenky. Pokud ji tedy poprvé validujete na letišti, musí do okamžiku vystoupení opět na letišti uběhnout maximálně 72 hodin. Do místa Vašeho ubytování se tedy dostanete zmiňovaným autobusem č. 5 na Piazzale Roma a následně vaporettem č. 1. Vystoupit musíte na Giglio, odkud jděte směrem do vnitrozemí po Calle Gritti. Na jejím konci je náměstí, z jehož pravého protilehlého rohu vychází doprava Calle delle Ostreghe. Po té se vydejte až k mostku, po tom přejděte a dojděte k Hotelu Torino, který je kousek za mostkem po pravé straně. Cestovat z letiště pro Vás může být výhodnější vaporettem společnosti Alilaguna. Přímá linka Arancio Vás doveze až na Giglio. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Při online nákupu získáte slevu € 1,00 pro každý směr. Vzhledem k umístění ubytování toho lze hodně pochodit pěšky, případně v den, kdy budete nejvíce cestovat zakoupit jednodenní jízdenku za € 20,00.

# 09.01.2020, 12:20.
Jakou nejlepší trasu hromadnou dopravou doporučujete pro cestu z letiště Treviso do Mestre na ulici Via dei Pini? A je lepší nebo nutné koupit lístky předem? Případně jsou výhodnější zpáteční? Nemáme problém dojít klidně půl hodiny pěšky po Mestre. Jde nám pokud možno o nejlevnější variantu. O 10 minut delší nebo kratší cesta, na tom nesejde. Přilétáme první únorovou středu v 15:00. A odlétáme v neděli ve 21:00. Děkuji za odpověď. Jana.

V tomto případě doporučujeme jet autobusem MOM z letiště na vlakové nádraží v Treviso. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Mestre a následně do Venezia Carpenedo. Odtud je to na Via dei Pini 1 km. Jízdenky můžete zakoupit až na místě. Vhodnější je ale dražší řešení. V tomto případě jeďte Airport Bus Express směr Benátky a vystupte v Mestre u banky BNL na Corso del Poppolo. Odtud přejděte na Mestre Centro, odkud jezdí tramvaj T1. Tou jeďte na Ca' Rossa Oberdan. Odtud je to na Via dei Pini jen 200 metrů. Tramvají T1 potom můžete jezdit do Benátek. Jízdenka na autobus MOM Vás vyjde na € 1,30 (u řidiče € 2,50), jízdenka na vlak Vás vyjde na € 3,60, jízdenka na Airport Bus Express Vás vyjde na € 12,00 (zpáteční je o € 2,00 levnější) a jízdenka na tramvaj € 1,50. Jízdenku na Airport Bus Express doporučujeme koupit online.

# 07.01.2020, 06:24.
Dívala jsem se, to místo vypadá úžasně. Jen se chci zeptat. Pochopila jsem to správně, že na linku č. 11 se může normálně použít lístek, který platí na dopravu ACTV v Benátkách a např. na Burano apod.? Jinak bych Vám chtěla popřát krásný nový rok a zachovejte nám prosím blog, protože je úžasný. Drahomíra.

Ano, na linku č. 11 lze použít jízdenky ze standardního tarifu. Na ostrovech Lido a Pellestrina je tvořena autobusovou dopravou, mezi těmito ostrovy a Chioggia potom lodní dopravou.

# 06.01.2020, 09:19.
Plánuji jazykový pobyt v Benátkách a budu tam i přes víkend. Minulý rok jste mi poradil super výlety po Mestre. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte nějaký tipy na jednodenní výlety po okolí Benátek. Nějaká zajímavá místa nebo města. Byla jsem ve Florencii, Veroně a Padově. A klidně tam pojedu na výlet znovu, ale kdybyste měl tip na nějaké jiné krásné místo, byla bych moc ráda. Děkuji moc a přeji krásný den. Drahomíra.

Doporučujeme si zajet z Benátek do Chioggia. Jezdí tam kombinovaná linka ACTV č. 11 z Lido S.M.E. Na Lido S.M.E. se dostanete např. vaporettem č. 1. Informace o výledu do Chioggia se dočtete v článku Chioggia.