BENÁTKY 2015

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2015

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2015, 11:25.
Prosím o odpověď na otázku: jak se dostanu z letiště Marco Polo do Benátek a poté do hotelu Campiello? Jaký čas budu potřebovat? Kde si zakoupím jízdenku na autobus a lodní autobus? Jak si říci o zpáteční jízdenku? Pochopila jsem dobře, že zpáteční jízdenka je myšlena na jakýkoli den pro cestu zpět na letiště? Anna.

Máte několik možností, které závisí na tom, jak budete v následujících dnech po Benátkách cestovat. Z letiště můžete jet autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma a odtud pokračovat vaporettem č. 1 na S. Zaccaria. Odtud pak jděte do vnitrozemí po Calle del Vin. Hotel Campiello je na začátku malého náměstíčka Campiello del Vin po pravé straně. Jízdenka na autobus č. 5 stojí € 8,00, zpáteční € 15,00. Jednosměrná jízdenka na vaporetto stojí € 7,50. Kombinovaná jednosměrná jízdenka Aerobus + Nave stojí € 14,00. Pokud budete mít nějakou časovou jízdenku, pak na autobus č. 5 stačí příplatek k této jízdence ve výši € 6,00 v jednom směru. Jaký typ jízdenek zvolit, závisí na itineráři a zda využijete časovou jízdenku. Z letiště Marco Polo můžete jet také linkou Alilaguna Arancio. Jednosměrná stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Při online nákupu je sleva € 1,00 pro každý směr. Pro jednorázovou cestu tam a zpět je to tedy nejlevnější řešení. Cesta autobusem č. 5 trvá 23 minut, cesta vaporettem č. 1 trvá 50 minut, cesta linkou Arancio trvá 1 hodinu a 13 minut. Jízdenky zakoupíte na letišti v hale na pokladně Venezia Unica, která je otevřena od 8:30 do 19:00. Mimo tuto dobu v automatu. Jízdenka na cestu z letiště se jmenuje Biglietti per i Viaggi Aventi Origine e/o destinazione l' Aeroporto Marco Polo con linee 5 Aerobus. Samostatná jízdenka je jednorázová, tzn. platná 75 minut od označení konkrétního směru. Pokud však budete kupovat příplatek k časové jízdence, budete vázaná na platnost této jízdenky.

# 27.12.2015, 14:01.
Příští týden se chystáme na 4 dny do Benátek. Mohli byste mi doporučit nejvhodnější a nejekonomičtější způsob dopravy? Nějakou třídenní jízdenku apod. Pro čtyřčlennou rodinu po Benátkách. Ubytovaní budeme kousek od muzea Peggy Guggenheim. Je tedy nejlepší zaparkovat na tři dny v garážích Tronchetto? Jakou linku použít? Dekuji. Petr.

Zaparkujte na Tronchetto a odtud pokračujte vaporettem ACTV č. 2 po Velkém kanále a vystupte na Accademia. Odtud už musíte k Vašemu ubytování pěšky. Půjdete po Rio Terra Foscarini a následně po Calle Sant' Agnese, Piscina Forner a Calle della Chiesa. Typ jízdenky závisí na Vašem itineráři. Budete bydlet v blízkosti Ponte dell' Accademia, je tedy možné, že některý den nevyužijete jízdu vaporettem a vyplatí se Vám tedy kombinace jednorázových, trajektových a různých jednorázových jízdenek. Jednorázová jízdenka stojí € 7,50, trajektová jízdenka € 5,00, časová na jeden den € 20,00, na dva dny € 30,00, na tři dny € 40,00 a na týden € 60,00.

# 27.12.2015, 13:05.
Mohu poprosit o radu? Chystáme se na Silvestra do Benátek a po půlnočním ohňostroji se potřebujeme dostat do centra Mestre. Vyhledal jsem, že by měl údajně jezdit vlak až do 2:30, ale žádný jízdní řád nebo ceník jsem nenašel. Máte tip na levnější taxi? Děkuji za případné informace. Honza.

Podle jízdního řádu Trenitalia by měl jet po půlnoci vlak do Mestre jen v 00:08 a to Intercity Note za € 8,00. Ostatní spoje by měly být řešeny autobusy v 00:04 a 00:20. Cena jízdenky na tyto spoje je € 1,25. Podle jízdních řádů ACTV by měly jet autobusy č. 2 z Piazzale Roma v 00:20 a 00:40. Dále pak noční linka N1. U té si ale nejsme moc jisti, zda bude jezdit. Tip na levnější taxi nemáme, všechna spadají do vysoké cenové hladiny. V úvahu tedy přichází autobus v 00:40, což je ale docela časově natěsno.

# 27.12.2015, 11:21.
Po návštěvě Vašich stránek s perfektními odpověďmi si dovoluji poprosit o konkrétní radu ohledně dopravy z letiště Treviso k hotelu Commercio and Pellegrino na Calle delle Rasse 4551. Přílet máme 1.3.2016 v 17:10 hodin a odlet 5.3.2016 v 17:40 hodin. Pokud existuje něco jako benátská karta na dopravu i k okolním ostrůvkům a návštěvám pamětihodností, budeme rádi za nasměrování. Jedná se o dvě osoby. Současně prosím o informaci, jak je možné jízdenky a karty zakoupit? Nejlépe dopředu, abychom předešli hledání na místě v časovém tlaku. Mluvím jen německy. Děkuji a jsem s pozdravem. Jan.

Z letiště Treviso jeďte autobusem ATVO na Piazzale Roma aktuálně za € 12,00, zpáteční jízdenka stojí € 22,00. Odtud pokračujte vaporettem ACTV č. 2 na S. Zaccaria (Danieli). Odtud jděte do vnitrozemí po Calle delle Rasse. Váš Hotel Commercio and Pellegrino je po pár metrech po levé straně. Kartu Venezia Unica si můžete nakonfigurovat podle svých požadavků na výše uvedených stránkách. Můžete na ni mít dopravu, vstupy i služby. Po uhrazení obdržíte voucher, na základě kterého si pak kartu vyzvednete na pokladnách Venezia Unica nebo v automatu. Jakou variantu dopravy zvolit hodně záleží na Vašem itineráři. Je možné, že některý den cestovat nebudete nebo naopak budete cestovat hodně. Může být pro Vás výhodnější kombinace jednorázových a časových jízdenek. Kartu Venezia Unica si můžete nechat sestavit i na místě. Podle toho, co píšete, je pro Vás zřejmě vhodnější varianta už dopředu sestaveného voucheru.

# 26.12.2015, 12:07.
Mám na Vás dotaz. Přiletíme 31.12.2015 na letiště Marco Polo. Potřebujeme se zastavit v Mestre a pak jet do Benátek. Jde užít na cestu z letiště přes Mestre do Benátek autobus v ceně té jedné jízdenky přes Venezia Unica? Jak se prodávají ty vícedenní? Nebo není možné jet z Mestre do Benátek v rámci této jízdenky? Děkuji velice. Jan.

Z letiště Marco Polo můžete použít časovou jízdenku ACTV za předpokladu, že si k ní přikoupíte za příplatek cestu z letiště resp. na letiště. Jednosměrný příplatek stojí € 6,00, obousměrný € 12,00. Oboje si můžete nechat nahrát na Venezia Unica. Do Mestre pak pojedete zřejmě autobusem č. 15 s příplatkem na cestu z letiště a z Mestre do Benátek už potom na standardní časovou jízdenku.

# 19.12.2015, 11:12.
Moc Vám děkuji za odpověď, pomohla mi. Jen pro jistotu € 12,00 pro jednoho je tedy na cestu z letiště i na letiště? Chápu to tak dobře, že je to pro obě cesty? Když zakoupíme Unica Card, tak se označí hned v autobuse z Letiště do Mestre a následně od té doby platí 72 hodin? Moc děkuji za drobné upřesnění. Pěkné svátky a jestě jednou díky. Martin.

Příplatek je € 12,00 pro jednoho na jednu cestu z letiště i na letiště. Příplatek pro jeden směr je € 6,00. Pokud použijete časovou jízdenku při cestě z letiště, začíná běžet její platnost.

# 19.12.2015, 00:55.
Mám Otázku. Jak se dostat z letiště Marco Polo na Via San Giovanni d' Acri 20, Venice - Lido? Letíme tam s přítelem na prodloužený víkend v únoru, tj. příjezd je v pátek 5.2.2016 a odlet v pondělí 8.2.2016. Pochopitelně hledáme nějakou levnější formu nebo zda existují nějaké časové jízdenky apod. Děkuji mnohokrát za odpověď. Monika.

Jsou dvě možnosti. Z letiště Marco Polo můžete jet se společností Alilaguna, konkrétně Linea Blu, která Vás zaveze na Lido za 1. hodinu a 5 minut. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Při online nákupu je sleva € 1,00 v každém směru. Z Lido S.M.E. pak pokračujte autobusem A, B nebo C a vystupte na Via Sandro Gallo, zastávka Incr. Via Canal. Jízdenka stojí € 1,50. Vraťte se jen několik metrů zpět a odbočte doprava na Via San Giovanni d' Acri. Před kanálem odbočte doprava a po pravé straně je B+B 500. Druhou možností je jet z letiště Marco Polo autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma. Zaveze Vás tam za 23 minut. Jízdenka stojí € 8,00, zpáteční € 15,00. Odtud pak pokračujte vaporettem č. 1 na Lido. Zaveze Vás tam za 1. hodinu a 5 minut. Jízdenka na vaporetto stojí € 7,50. Odtud pak pokračujte opět autobusem A, B nebo C. O něco levnější řešení je zakoupit si na autobus č. 5 a vaporetto č. 1 kombinovanou jízdenku Aerobus + Nave. Tato jízdenka stojí € 14,00, za oba směry tedy € 28,00. V tomto případě je pořád levnější a rychlejší Linea Blu společnosti Alilaguna. Pokud však budete po Benátkách hodně cestovat a budete využívat nějakou časovou jízdenku, pak je výhodnější zvolit si variantu autobus + vaporetto. Na autobus č. 5 Vám bude stačit k časové jízdence celkový příplatek € 12,00 na jednu cestu z letiště a jednu cestu na letiště. Příplatek na jeden směr stojí € 6,00. Časové jízdenky jsou na 1, 2, 3 nebo 7 dnů a stojí € 20,00, € 30,00, € 40,00 nebo € 60,00. Časové jízdenky lze použít i na autobusy v Mestre a na ostrově Lido. Je třeba si vše přopočítat a zvolit variantu podle itineráře. Např. nejlevnější jízdenka mezi Lido a Benátkami, tzv. Traghetto Ordinario, stojí € 5,00. Konkrétně mezi Lido S.M.E. a S. Elena nebo Giardini.

# 13.12.2015, 11:49.
Zakoupil jsem pro rodiče k Vánocům letenky od 2.7. do 5.7.2016 do Benátek. Rád bych využil vaší nabídky na dotaz. Hotel teprve hledám, ale plánuji zakoupit hotel v blízkosti vlakového nádraží v Mestre. Chtěl bych se zeptat na následující: 1.) V sobotu kolem 13:30 budou přistávat na letišti Marco Polo. Jak je možné se dostat místní MHD do Mestre? Pokud víte, můžete mi prosím napsat jakým číslem autobusu se dostanou do Mestre a současně zda se dá na letišti zakoupit už lítačka na 3 dny a zda jim bude platit na cestu z Letiště a následně na letiště. Pak z Mestre do Benátek a na lodě v Benátkách a kde přibližně je autobusová zastávka u letiště? Platí se samostatně za kufr? 2.) Dočetl jsem se, že existuje nějaká karta Venezia Unica. Jedná se o název lítačky nebo kartička na dopravu se dá koupit i samostatně? Děkuji a v případě dalších dotazů bych si dovolil ještě napsat. Mnohokrát děkuji za váš čas a pomoc. Martin.

Z letiště Marco Polo na Mestre FS jede autobus ACTV č. 15. Na tuto cestu nelze použít standardní i časovou jízdenku. Pokud tedy použijete třídenní jízdenku v ceně € 40,00, je třeba k ní přikoupit příplatek v ceně € 12,00 na jednu cestu z letiště a jednu cestu na letiště. Zastávky jsou na letišti před halou. Zastávka autobusu č. 15 je zobrazena i na Mapách Google. V ceně jízdenky můžete přepravovat jedno zavazadlo se součtem rozměrů do 150 cm. Jízdenky můžete zakoupit na pokladně Venezia Unica v příletové hale. Otevřeno mají od 8:30 do 19:00. Venezia Unica je karta, na kterou si můžete nakonfigurovat dopravu, vstupy a služby. Její konfigurace závisí čistě na Vašich potřebách. Výhodou je to, že máte vše na jedné kartě.

07.12.2015, 16:46.
V únoru se chystáme do Benátek. Přiletíme v sobotu v 17:10 na letiště Treviso a odlet máme v úterý 17:40. Ubytování máme v Mestre v hotelu Quality Delfino. Zvažuji, zda bude nejvýhodnější třídenní jízdenka s příplatkem na dopravu z letiště. Myslím, že jsem četla, že stojí € 6,00. Nebo je možná ještě nějaká levnější varianta dopravy? Děkuji za informace. Leona.

Příplatky k časovým jízdenkám ACTV se týkají dopravy z letiště Marco Polo a pouze autobusy ACTV. V současné době činí tento příplatek v jednom směru € 6,00, v obou směrech € 12,00. Pokud však přiletíte na letiště v Treviso, tuto dopravu nevyužijete. Máte několik možností. Nejpohodlnější, současně ale i nejdražší je cestovat autobusem ATVO a vystoupit v Mestre na Corso del Popolo / Banca BNL. Jízdenka už v současné době stojí € 12,00, zpáteční € 22,00. Odtud to je ke Quality Hotelu Delfino ještě 800 m. Můžete se svézt některým z autobusů ACTV v tomto směru, ve kterých už využijete některou z časových jízdenek. Vystoupit musíte na Corso del Popolo / Incr. Via Gozzi. Základní jízdenka stojí € 1,50. Další možností je cestovat kombinovaně - autobusem, vlakem a autobusem. Z letiště Treviso jeďte okružním autobusem MOM č. 6 a vystupte na Stazione FS (Treviso Centrale). Jízdenka stojí € 1,30, u řidiče € 2,50. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Mestre. Jízdenka stojí € 3,30. Odtud je to k hotelu 900 m. Můžete jet autobusem H1 a vystoupit na Corso del Popolo / Incr. Via Torino. Je ještě možnost meziměstským autobusem ACTV č. 8 z Treviso do Mestre Centro, to je ale už složitější a cenově srovnatelné s vlakem.

# 05.12.2015, 20:23.
Mnohokrát děkuji. Ještě malý dotaz. Je někde na webu k dispozici jízdní řád linky Arancio? Je z terminálu letiště zřejmé, kam jít na linku Arancio, která jede do Benátek? Vladimír.

Jízdní řády linek Alilaguna jsou na výše uvedených stránkách. Stanoviště Alilaguna je dobře značeno. Můžete se také podívat na Mapy Google, kde je stanoviště linky Arancio zaznačeno.

# 05.12.2015, 18:29.
S manželkou pojedeme v lednu 2016 do Benátek na čtyři dny. Večer přibližně v 19. hodin přiletíme na letiště Marco Polo. Jak se dostaneme do hotelu Residenza Ca' San Marco Venezia, San Marco, Calle delle Balote, 30124, Venice, Italy? Kolik nás cesta bude přibližně stát? Děkuji. Vladimír.

Přímo se tam dostanete lodní linkou Alilaguna Arancio. Jízdenka stojí € 15,00, zakoupená online € 14,00. Zpáteční € 27,00 resp. € 25,00. Vystoupit musíte na Rialto. Můžete jet také autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma a odtud pak vaporettem č. 1 nebo 2 na Rialto. Kombinovaná jízdenka na tento autobus a vaporetto (autobus + nave) stojí € 14,00. V tomto případě je tedy lepší jet tou linkou Alilaguna Arancio. Pokud však budete používat nějakou časovou jízdenku ACTV, pak si k ní můžete přikoupit cestu z letiště a na letiště za € 6,00. Příplatek za obě cesty tedy vyjde na € 12,00. Od stanoviště u mostu Rialto musíte jít ve směru jízdy vaporetta po Riva Ferro a následně odbočit doleva na Calle Larga Mazzini. Na tuto ulici navazuje Calle delle Acque, ze které pak odbočuje doprava úzká Calle delle Balote, která Vás dovede až k Vašemu ubytování Residenza Ca' San Marco. Na výše uvedených stránkách je mapka s polohou. Od Rialto je to přibližně 350 m.

# 01.12.2015, 12:05.
Děkuji moc za odpověď. To je super, že to takto funguje :-) Ještě, pokud mohu poprosit o doplňující otázku. Budeme tři dospělí a jedno šestileté dítě. Vezme nás taxi všechny a bude cena € 35,00 nebo vyšší? Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Dáša.

Standardní limit je čtyři cestující. Cena je orientační, neměla by se však výrazně lišit.

# 29.11.2015, 22:40.
V únoru plánujeme čtyřdenní zájezd do Benátek na Benátský karneval. Rádi bychom měli představu, kolik stojí a jaké jsou možnosti dopravy z letiště Marco Polo do Mestre včetně taxi. Děkuji za odpověď. Dáša.

Autobusem ACTV Vás to přijde na € 8,00, autobusem ATVO na € 8,00 a taxi € 35,00.

# 28.11.2015, 23:32.
Chtěl bych Vás poprosit o radu s cestou do Itálie, konkrétně Liberec - Benátky. Jaká cesta je podle Vás optimální včetně poplatků? Předem mockrát děkuji za odpověď. F.

Vaše optimální trasa je následující: Liberec - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Benátky. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 (v roce 2016 bude stát € 8,80), za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 17,70. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. V úvahu přichází i trasa přes Brno - Vídeň - Graz. Ta je sice o € 22,00 levnější (odpadne platba mýtného za tunely), ale celkem o 240 km delší. Mimo sezónu bychom volili tu trasu přes Salzburg.

# 28.11.2015, 22:06.
Prosila by som o radu. 1. decembra cestujeme zo Žďáru nad Sázavou do Lido di Venezia autom. Hotel máme Reiter. Dá sa parkovať zdarma. Je lepšie ísť autom až tam, alebo nechať auto na tých velkých parkoviskách? Čo to stojí - prevezenie auta + 2 dospelí + 1 dieťa vo veku 3,5 roka? Platí sa za dieťa za cestovanie po meste? Tiež bysme chceli ísť do stredu Benátok na známe námestie, predpokladám, že tam ta doprava bude častá, no je možné nejaké výhodné lístky nakúpiť? Napríklad jednodňové a cestovať po meste koľko chcem? Ďakujem za Váš čas. S pozdravom Jana.

Pokud máte parkování na ostrově Lido zajištěné, může být výhodnější tam auto přepravit. Odpadnou Vám tím starosti se zavazadly atd. Trajekt č. 17 z Tronchetto na Lido Vás vyjde pro automobil do 4,00 m na € 13,00, do 4,50 m na € 21,00 a delší na € 26,00. To samé zpět. Osoby platí zvlášť běžný tarif. Standardní cena je € 7,50, můžete však využít i časové jízdenky pro pobyt. Dítě ve věku 3,5 roku dopravu neplatí. Doprava automobilu Vás tedy vyjde pravděpodobně na 2x € 21,00, což jsou dva dny parkování na parkovišti Tronchetto. Pokud budete pobývat delší dobu, může být tedy parkování na ostrově levnější. Jaké jízdenky zvolit pro pobyt závisí hodně na Vašem itineráři. Je třeba si naplánovat přesuny a podle toho jízdenky. Standardní jednosměrná jízdenka na 75 minut stojí již zmiňovaných € 7,50. Pro přepravu mezi Lido SME a S. Elena nebo Giardini můžete využít tzv. Traghetto Ordinario za € 5,00. Jednodenní jízdenka stojí € 20,00, dvoudenní € 30,00, třídenní € 40,00 a týdenní € 60,00.

# 21.11.2015, 20:28.
Chtěl bych se zeptat na možnost dopravy z letiště Treviso do Benátek. Víme o možnosti autobusy ATVO za € 18,00 (zpáteční). Chtěli bychom se ovšem zeptat, zda neexistuje i jiná, cenově výhodnější varianta, např. vlakem? Jsme studenti a hledíme především na cenu. Zatím jsme našli variantu pomocí MOM autobusu. Dostat se do Treviso na vlakové nádraží za € 1,30 a odtud vlakem do Benátek za € 3,30. Mělo by to vyjít tedy o dost levněji. Má tato doprava nějaké nevýhody oproti přímému spoji autobusem ATVO? Děkuji. Petr.

Kombinace dopravy MOM a Trenitalia je v našich otázkách a odpovědích hodně zmiňovaná. Např. v odpovědi ze dne 22.09.2015, 14:08. Hlavní nevýhoda je v tom přestupu a tedy složitější dopravě.

# 19.11.2015, 20:59.
Mám na Vás dotaz. Pakliže přijedeme na nádraží v Mestre, do historického centra Benátek se dostaneme vlakem na Santa Lucia za € 1,25 na osobu, pakliže to dobře chápu. Můžeme následně nastoupit do prvního vlaku směr Santa Lucia, který přijede, nebo jsou ceny nějak odstupňované dle druhu vlaku? Druhý dotaz. Chceme samozřejmě na večeři, zajímalo by mne, za kolik se dá přibližně pořídit pizza + víno, odhaduji tak přibližně € 30,00. Nepotřebuji přesné ceny, jen zda mám správný odhad na zdejší cenovou úroveň. Děkuji moc! Zdeněk.

Jízdenka za € 1,25 je pro vlak Trenitalia typu Regionale a Regionale Veloce. Musíte tedy nastoupit do některého z těchto vlaků. Pokud se budete stravovat mimo top turistické lokality, tak se do uvedené ceny vejdete.

# 15.11.2015, 17:16.
Jak se co nejlevněji dostat z Benátek na ostrov Burano a zpět? Nechcene kupovat celodenní lístek za € 20,00. Děkuji za odpověď. Martin.

Potřebujete standardní jednosměrnou jízdenku ACTV za € 7,50, stejně tak zpět. Levněji se dostanete jen na Murano a to s jízdenkou Traghetto Ordinario za € 5,00. Platí z Fondamente Nove na Murano Colonna.

# 07.11.2015, 10:31.
Mohu vás požádat o pomoc? Jak se dostaneme z letiště Treviso do hotelu Ambasciatori? Google mi ukazuje linku 351. Děkuji. Přemek.

Ano, je to přesně tak. Linka 351 společnosti ATVO je již mnohokrát zmiňovaný autobus z letiště Treviso do Benátek. Jízdenka stojí € 10,00, zpáteční € 18,00. Vystoupit musíte v Mestre na Corso del Popolo u banky BNL. Odtud je to pěšky k hotelu přibližně 800 m po Corso del Popolo. Můžete se ale také svézt jakýmkoliv autobusem ACTV v tom směru (např. č. 4) a vystoupit na Corso del Popolo / Incr. Via Gozzi. Jízdenka stojí € 1,50 nebo můžete využít libovolnou časovou jízdenku. Váš hotel Ambasciatori je jen několik desítek metrů za zastávkou po levé straně.

# 02.11.2015, 19:48.
Chystáme se s přítelem na tři dny do Benátek autem. Chtěla bych se zeptat, zda je výhodnější parkovat na San Giuliano nebo na Tronchetto? A popřípadě jak se dostat z těchto parkovišť na náměstí San Marco? Na kolik by to vyšlo? Předem děkuji za odpověď. Zuzana.

Na dlouhodobější parkování je vhodnější parkoviště Tronchetto. Parkování Vás vyjde na € 21,00 za den. Na San Marco se přímo z parkoviště dostanete vaporettem ACTV č. 2 za € 7,50. Na San Giuliano stojí celodenní parkování € 12,00. Není však otevřeno nonstop, v době uzavření není možné vjíždět i vyjíždět. Na San Marco se odtud dostanete nejdříve autobusem za € 1,50 a následně vaporettem č. 2 za € 7,50.

# 30.10.2015, 21:35.
V červnu 2016 chci podniknout cestu na kole z Verony do Chioggia, přes ostrovy kolem Benátek a s cílem na Via del Bisato. Podle dostupných informací se dá po ostrovech normálně cestovat, nicméně se chci zeptat na možnou trajektovou přepravu mezi Chioggia a Villagio Caroman, dále mezi Santa Maria del Mare a Lido - Pellestrina a dále z Lido do Punta Sabbioni. Na kole bych chtěl jet co nejvíce. Dále by mě zajímala cena přepravy. Děkuji. Aleš.

Trajekty mezi Chioggia - Pellestrina - Lido - Punta Sabbioni provozuje společnost ACTV. Konkrétně se jedná o linku č. 11 mezi Chioggia a Lido, a o linku č. 17 mezi Lido a Punta Sabbioni. Na těchto linkách platí standardní tarif ACTV. Kolo Vám převezou za € 1,00. Jízdní řády a ceníky pro osoby najdete na výše uvedených stránkách.

# 30.10.2015, 20:56.
Ako sa najjednoduchšie a najlacnejšie dopravím z Mestre - Viale Stazione 1 - do centra, teda napríklad ku Stazione di Venezia Santa Lucia? Ďakujem. Jan.

Můžete se tam dostat autobusem ACTV č. 2 za € 1,50, který Vás doveze na Piazzale Roma. Odtud můžete k Santa Lucia přejít pěšky. Vlakem Vás to vyjde na € 1,25 přímo na Santa Lucia. Pokud však budete mít nějakou časovou jízdenku na cestování po Benátkách, je autobus výhodnější, protože je v ceně této jízdenky.

# 28.10.2015, 21:10.
Jak se prosím nejlépe dostat z Letiště Treviso na letiště Marco Polo? Děkuji. Adele.

Nejdříve jeďte autobusem MOM č. 6 na autobusové nádraží v Treviso. Odtud pak pokračujte autobusem ATVO ze stanoviště č. 8 na Marco Polo. Autobusy jezdí v 7:00, 10:00, 11:30, 14:30, 17:10 a 19:40.

# 26.10.2015, 14:51.
Prosím, můžete mi poradit, jak se nejlépe dostaneme z Trevisa do hotelu Antigo Trovatore, Calle Delle Rasse 4534 - Castello? Velmi děkuji. Přilétáme kolem páté odpoledne v sobotu 31.10. Gabriela.

Z letiště Treviso jeďte autobusem ATVO za € 10,00 na Piazzale Roma. Zpáteční jízdenka stojí € 18,00. Odtud pokračujte vaporettem ACTV č. 2. Jízdenka stojí € 7,50 nebo můžete využít jakoukoliv časovou jízdenku, kterou budete mít na pobyt. Vystupte na S. Zaccaria, je to zastávka za S. Marco. Odtud jděte po Calle de Rasse do vnitrozemí. Váš hotel Antigo Trovatore je přibližně po 100 metrech po levé straně.

# 21.10.2015, 09:10.
Ubytovaní bysme mali byť vo Via Terraglio, mohli byste nám poradiť, ako najjednoduchšie cestovať do Benátok a späť? Druhá otázka: v prípade, že budeme ubytovaní v Mestre, ako najlacnejšie cestovať do Benátok? To ubytovanie v Mestre je hned vedľa vlakovej stanice. Ideme na tri dni, na Benátske bienále. Ďakujem za odpoveď. Všetko dobré praje Eva.

Via Terraglio je dlouhá přibližně 18 km a vede z Mestre do Treviso. Po celé její délce jezdí meziměstský autobus ACTV č. 8. Cena jízdenky je podle meziměstského tarifu (např. Treviso - Benátky stojí € 4,00). Ve směru do centra je konečná na Via S. Pio X, kde můžete přestoupit na autobus č. 80 a pokračovat do Benátek. Při cestě zpět je třeba vystoupit z autobusu č. 80 na P.tta S. Bruno a odtud pokračovat autobusem č. 8. Z Mestre FS do Benátek se dostanete např. autobusem č. 2 za € 1,50.

# 21.10.2015, 00:33.
Poradíte mi prosím, jak se nejlépe a nejlevněji dostanu z letiště Venice Treviso Sant' Angelo (TSF) do hotelu Vidale na Via G. Parini Mestre, 30172? Přiletíme do Benátek tuto sobotu ve 12:05 hodin. Děkuji mnohokrát. Diana.

Jeďte autobusem ATVO směr Benátky a vystupte v Mestre u banky BNL na Corso del Popolo. Jízdenka stojí € 10,00, zpáteční € 18,00. Odtud jeďte autobusem ACTV č. 4, 4L nebo 21 a vystupte na Corso del Popolo / Incr. Via Gozzi. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu a odbočte hned doleva na ulici vedoucí budovou - Via Pietro Bembo. Hned první doleva je Via Giuseppe Parini. Hotel Vidale je na rohu těchto ulic.

# 20.10.2015, 23:55.
Nemohu nikde na stránce ACTV dohledat, proč jsou linky 16 a 19 zvláštní. Jde vůbec o autobusy na pevnině? Nebo to je označení waterbusů? Budeme bydlet v Campaltu a linka 19 nám jezdí před domem. Tak abych věděla ... A jak se určuje na těchto linkách jízdné? Děkuji. Zuzana.

Zaměnila jste si linky vaporetta a linky autobusů. Linka č. 16 - Fusina a linka č. 19 - Clodia vaporetta mají speciální tarify a nelze na ně využít jízdenky za € 7,50 nebo časové jízdenky. Vy potřebujete linku autobusu ACTV č. 19. Tato linka je uvedena mezi městskými autobusy, Campalto není na seznamu meziměstských destinací, měl by tam platit městský tarif.

# 20.10.2015, 20:56.
Děkuji za vyčerpávající informace. Byl byste tak laskav a mohl byste mi ještě poradit cestu do hotelu Locanda Armizo, Campo San Silvestro, San Polo? Přílet na letiště Marco Polo je ve čtvrtek 19.11. ve 21:00 hodin. Mnohokrát dekuji. Marcela.

Z letiště Marco Polo jeďte autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma a odtud vaporettem č. 1 přes Velký kanál na San Silvestro. Odtud jděte jedinou možnou cestou do vnitrozemí průchodem po Calle Sbianchesini, dovede Vás na Campo di San Silvestro, kde je Locanda Armizo. Ceny jízdenek jsme Vám uvedli v odpovědi ze dne 18.10.2015, 19:52.

18.10.2015, 19:52.
Ráda bych Vás požádala o radu. 19.11. ve 21:00 hodin přiletíme na 3 noci do Benátek, na letiště Marco Polo. Můžete mi, prosím, poradit hotel za přibližně Kč 2000,00 na noc, abychom se tam dostali nějakým autobusem nebo vlakem? A zda se dá koupit nějaká jízdenka, kterou bychom 3 dny využili. Děkuji. Marcela.

Podívejte se na stránky Booking, zadejte Benátky, Váš termín a počet osob. Zobrazí se Vám množství volných kapacit, které můžete seřadit např. podle ceny nebo zúžit výběr definováním podle požadovaných parametrů. Do Vaší ceny se vejdete s docela slušným ubytováním. Z letiště Marco Polo se dopravíte do Benátek na Piazzale Roma autobusem ACTV č. 5 za € 8,00, zpáteční jízdenka stojí € 15,00. Jízdenka na vaporetto stojí € 7,50. Můžete si také zakoupit kombinovanou jízdenku Aerobus + Nave za € 14,00. Stejnou cenu stojí zpět. Pokud najdete ubytování v Mestre, dostanete se tam autobusem č. 15 za stejnou cenu. Pokud budete využívat nějakou časovou jízdenku na 1 (€ 20,00), 2 (€ 30,00) nebo 3 dny (€ 40,00), můžete si dopravu z letiště a na letiště přikoupit jako příplatek k této jízdence ve výši € 6,00 pro jeden směr. Pokud si vyberete Vám vyhovující hotel, můžete dopravu s námi opět konzultovat.

# 18.10.2015, 08:56.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpověď. € 30,00 je dost peněz a proto bych se ještě chtěla zeptat, zda neexistuje levnější varianta i za cenu, že by cesta z letiště trvala déle? Předem děkuji. S pozdravem a přáním krásného dne Vlaďka.

Lehce levnější řešení je autobus ATVO, který Vás na Piazzale Roma zaveze za stejnou cenu, nicméně při nákupu zpáteční jízdenky pro dvě osoby se dostanete se slevou na € 26,00.

# 17.10.2015, 20:51.
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc při vyhledání vhodného spoje z letiště Treviso do Favaro Veneto u Mestre. Do Trevisa přiletíme v sobotu 31.10.2015 okolo 17:30 hodin a zpět se vracíme 2.11.2015, odlet je v 15:00 hodin. A dále jakým spojem z Favaro Veneto u Mestre, kde budeme ubytovaní, do Benátek. Předem děkuji za ochotu a přeji mnoho cestovatelských zážitků a spokojených čtenářů Vašich stránek. Děkuji. Michal.

Doporučujeme autobus ATVO a vystoupit v Mestre na Stazione FS. Odtud pak pokračujte novou tramvají T2 na Mestre Centro a odtud T1 do Favaro Veneto. Z autobusu ATVO se dá vystoupit i na Corso del Popolo u Banca BNL, tramvaj T2 jezdí za rohem a nebo jít k Mestre Centro necelých 500 m pěšky. Ze Stazione FS to však máte orientačně nejlepší.

# 14.10.2015, 19:59.
Pane Řehůřku, poprvé budeme s manželem cestovat do Benátek v březnu 2016 bez CK. Je nám 65 a 58 let. Letenky máme na Marco Polo. Nejsme jazykově moc dobře vybaveni a proto bych si ráda ověřila: jízdenku na autobus č. 5 koupíme na letišti za € 15,00 pro 2 osoby. Kde si mohu koupit jízdenku zpět na letiště? Také na letišti? Jízdenky se označují v autobuse? Jakou časovou rezervu si máme nechat na přepravu na letiště? Předem děkuji za Vaši odpověď. Vlaďka.

Tato jízdenka stojí € 8,00, zpáteční € 15,00. Pro Vás má tedy význam si zakoupit jízdenku zpáteční. Za dvě osoby Vás vyjde na € 30,00. Pokud však budete využívat nějakou časovou jízdenku, která platí jak na autobusy, tak i vaporetta ACTV, stačí Vám k této jízdence příplatek - ten stojí € 6,00 pro jeden směr, € 12,00 pro oba směry za osobu. Jízdenky zakoupíte na letišti na pokladně Venezia Unica. Jízdenky se označují v autobuse, pro vaporetta na nástupišti. Autobus č. 5 mezi Benátkami a letištěm jede 23 minut.

# 11.10.2015, 16:08.
Za týden odjíždíme lodí z Benátek na okružní plavbu. Do Benátek přijedeme Student Agency do Mestre. Jak se prosím dá dostat z Mestre do přístavu, odkud odpoluvají lodě? Děkuji za odpověď. Lenka.

Viz naše odpověď ze dne 10.06.2015, 08:48. ale v opačném směru.

# 08.10.2015, 15:00.
V listopadu jedeme na dovolenou a loď vyplouvá z přístavu v Benátkách. Potřebujeme někde na týden nechat zaparkované auto. Kde je to nejlepší a případně cena? Moc díky Jana.

Doporučujeme parkovat na parkovišti Tronchetto. Toto je přesně pro tyto účely. Celodenní parkování stojí € 21,00. Stejně tak každý další den.

# 07.10.2015, 12:55.
Prosím o info jízdného v Benátkách po kanálech. Je možná např. 1. až 3. denní jízdenka? Ubytovaná budu na Lido di Venezia, takže doprava bude maximálně využita. A orientační ceny gondol? Děkuji a přeji hezký den. Jana.

Jednodenní jízdenka stojí € 20,00, dvoudenní jízdenka € 30,00, třídenní jízdenka € 40,00 a týdenní jízdenka € 60,00. Jízdenka platí vždy odpovídající počet hodin od první validace. Validovat ji musíte vždy před nástupem do dopravního prostředku (i při přestupu). Využijete ji pro dopravní prostředky ACTV - autobusy v Mestre a na Lido, na vaporetta kromě speciálních linek 16, 19 a Casino. Ceny projížďky gondolou najdete v odpovědi ze dne 24.06.2015, 20:10.

# 29.09.2015, 14:32.
Mohu poprosit o informaci, zda jsou níže popsané tři dny v Benátkách reálné? Děkuji. 1. den - odlet v 11:00, přílet na letiště Treviso ve 12:30. Cesta autobusem ATVO do Mestre, ubytování v hotelu Centrale. Přejezd do Benátek a prohlídka oblasti San Polo a Dorsoduro. 2. den - oblasti San Marco, Castello a Cannaregio. 3 den. - oblast Murano, Burano, Lido. 4. den - odlet. Měli bychom Travel Card na 3 dny a nemáme v plánu návštěvy muzeí apod. Děkuji za odpověď. Eva.

Ano, je to reálné. Počítejte však s tím, že první den to bude spíše o večerních Benátkách. Je třeba si rozvrhnout základní osu pro každý den a té se držet. Podle situace ji pak rozšiřovat nebo naopak zkracovat.