SICÍLIE 2019

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2019

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2019, 18:14.
Chtěli bychom s manželkou letos vyrazit na Sicílii, přibližně na 2 až 3 týdny. Rád bych se zeptal, zda máte zkušenosti s tím, zda je lepší a samozřejmě ekonomičtější, cestovat vlastním autem nebo letecky a na místě si půjčit auto a cestovat po Sicílii s ním. Ubytování bychom chtěli řešit podle situace na místě přes Booking. Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Cestovat letadlem je pohodlnější z hlediska cesty tam a zpět, cestovat autem je pohodlnější z hlediska dopravy na ubytování a výletů na místě. Co je levnější, závisí na konkrétní kalkulaci. Cesta autem Vás vyjde např. z Prahy do Catania na poplatcích (dálniční známky, mýtné, trajekt) na € 261,20 a na € 317,10 za pohonné hmoty při podmínce: průměrná cena nafty v Itálii € 1,51 za litr, průměrná spotřeba 5 litrů na 100 km. Tato cena se samozřejmě mění v závislosti na aktuální průměrné ceně pohonných hmot a spotřebě. Pronájem automobilu si můžete spočítat na Pronájem aut, výhodné ceny letenek na Pelikan a ubytování na Booking. Podle aktuálního termínu pak získáte kalkulaci pro obě varianty.

# 01.12.2019, 17:52.
Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s autobusy Trapani airport bus? Na jejich stránkách jsem našla, že za cenu € 7,50 na osobu klienta vyzvednou po příletu a opět ho odvezou k odletu. Staví také v přístavu u odjezdových lodí na Egadské ostrovy. Liší se místa příjezdu Trapani airport bus a společosti AST? A pro AST je zastávka v přístavu konečná? Mám ubytování ve Vicolo dei Normanni a nevím co využít. Moc děkuji za odpověď. Lenka.

S těmito autobusy zkušenost nemáme. Cena je za jeden směr, tedy € 15,00 za zpáteční jízdenku. Vzdálenost mezi zastávkou tohoto autobusu a autobusu AST je maximálně 250 m. Pokud bydlíte na Vicolo dei Normanni, je pro Vás výhodnější autobus AST. Zastávka je necelých 100 metrů od křižovatky této ulice s Via Ammiraglio Staiti, na které je zastávka autobusu AST. Půjdete jen ve směru do centra od přístavu, moře tedy budete mít po pravé ruce.

# 03.11.2019, 12:08.
Pane Řehůřku, čtu si Vaše rady a informace ohledně cest po Sicílii. Chtěl bych se na Vás obrátit ohledně rady. Na Sicílii už jsem byl asi před 25. lety autem. To byla ta první vlna cest do zahraničí. Příští rok se tam chystáme s paní, poněvadž ta tam ještě nebyla. Autem už se to nevyplácí, když máme tak dostupné letadlo. Za 2:30 jste tam, což autem je to o mnoho delší a dražší. Jen mám problém s ubytováním v okolí Trapani. Booking je čím dál dražší a ceny kolikrát neodpovídají skutečnosti. Rezervoval jsem si ubytování přes Booking a majitel objektu mi ihned psal, ať rezervaci zruším, že cena je mnohem vyšší než uvádí Booking. Tak tomu jsem nerozuměl vůbec. Tak se Vás chci zeptat, zda nemáte nějaké tipy na ubytování. Nevyžadujeme žádný luxus, ale zase na hostelu s někým sdílet pokoj nemusíme. To už přenecháme mladým. S pozdravem Ivan.

Tipy na ubytování nemáme. My osobně v takových případech vždy využíváme také Booking. Zatím jsme byli vždy spokojeni a vše probíhalo bez problému. To, co se Vám stalo, je hodně zvláštní a nestandardní. Od Booking jste měl potvrzenou cenu a pokud by nebylo něco v pořádku, tak to s Vámi měl řešit Booking a ne ubytovatel. Předpokládáme, že jste si přibližnou výši ceny ověřil z různých zdrojů a skutečně tomu bylo tak, jak uváděl ubytovatel. Každopádně při porovnání cen stejného ubytování vychází Booking v mnoha případech levněji než jiné podobné portály. Vždy doporučujeme porovnávat stejný typ pokoje ve stejném termínu a se stejnými službami a do porovnání zahrnout přímo i pultovou cenu ubytovatele.

# 24.10.2019, 14:44.
A jak je nejlepší se dostat do přírodní rezervace Zingaro ze San Vito lo Capo? Děkuji. Dáša.

Viz naše odpověď ze dne 03.06.2019, 11:39.

# 23.10.2019, 08:56.
Moc děkuji. Jak píšete, že San Vito lo Capo je o něčem jiném než Egadské ostrovy, tak jste to myslel tak, že na Egadské ostrovy je potřeba více času a putovat tam, a San Vito lo Capo je jen jedna pláž a procházka kolem skal kolem, tak v tom je asi největši rozdíl ne? Mě to jinak přijde obojí krásné, výlety kolem skal a moře. V tomto období se tam ještě asi koupe, že? Jen řešíme, že toho času moc nemáme, tak čemu dát přednost? Stejně vidím, že se tam někdy ještě vrátíme. I ta Taormina je krásná a Etna, ale to je daleko. Děkuji za rady a už nebudu rušit. Dáša.

Ano, přesně tak. San Vito Lo Capo je především nádherná písčitá pláž s útesem na jedné straně a majákem na straně druhé. Můžete se odtud vypravit i do vzdálenější přírodní rezervace Zimgaro. Na druhé straně, Egadské ostrovy jsou ostrovy se vším všudy, tzn. pláže, zátoky, útesy, jeskyně, vyhlídky ve vnitrozemí, přístavy atd. V současné době se v oblasti pohybují teploty kolem 22 stupňů. Teplota moře je na tom podobně. Pokud máte málo času, dejte přednost nějakému ostrovu. Přednost můžete dát i organizovanému výletu - viz Get Your Guide.

# 23.10.2019, 00:55.
Ještě jsem si říkala, že když máme kuchyňku, tak bychom si tam mohli něco nakoupit alespoň ke snídani. Nevíte o nějaké marketu poblíž Bardai Apartment? Pardon, pokud je to moc detailní, jen jsem slyšela, že je tam problém nějaké markety najít. Děkuji. Dáša.

Menší supermarket Conad je asi 250 m jižně od Vašeho ubytování na Corso Italia. O jednu rovnoběžnou ulici jižněji je SISA - na Via S. Pietro.

# 23.10.2019, 00:47.
Pardon, že ruším, ale ještě dělám finální plány a ráda bych se ještě poradila. 26.10. přiletíme večer v 18:45 hodin - noční Trapani. 27.10. Egadské ostrovy a prohlídka Trapani. 28.10. Erice a San Vito lo Capo. 29.10 - odlet v 17:20 hodin, větrné mlýny a prohlídka Trapani. Škoda, že v tu neděli nejezdí ty autobusy. Nevíte, zda v neděli nejezdí autobusy jen do San Vito lo Capo nebo i jinam? Myslíte, že se dostaneme v neděli alespoň na Egadské ostrovy? Když bychom v pondělí jeli do Erice, tak se dá cestou navštívit i ta pláž u San Vito lo Capo, že? A na poslední den před odletem bych mimo Trapani ráda navštívila ty větrné mlýny. Myslíte, že to za to stojí? Slyšela jsem, že to vypadá hezky jen na fotkách a realita nic moc. A koukala jsem na ten Váš odkaz a nějak jsem tam nenašla podrobnosti k těm větrným mlýnům, jako jak se tam dostaneme a platí se tam asi také vstup, že? A kdybyste měl porovnat, je hezčí jet na Egadské ostrovy nebo na tu pláž u San Vito lo Capo? Ještě jsem také slyšela, že někde u Trapani jsou staré památky, jako historické divadlo atd. To by bylo také hezké vidět. Poradíte prosím, kde to můžeme najít? Platí se tam asi vstupné, že? Pokud víte, tak prosím kolik € a jak se tam dostaneme? Když to takto celé vidíte, myslíte, že se vyplatí koupit si tu City Card? Až na místě asi uvidíme, kde všude jezdí ty autobusy ATM. Asi je to jen městská doprava v Trapani + ta lanovka na Erice a 10% sleva na loď na Egadské ostrovy, že? Někde jsem četla, že po městě jezdí nějaké autobusy zdarma, ale to asi není reálné, že? Děkuji předem za Váš čas a za poslední doplnění informací. S pozdravem Dáša.

V neděli nejede autobus AST do San Vito Lo Capo. Neznamená to však, že nedělní spoje do jiných měst nejezdí. Trajekty na ostrovy v neděli jezdí. Podívejte se na jízdní řády na stránce Trajekty. Autobus AST spojuje i Erice a San Vito Lo Capo. Přírodní rezervace Riserva naturale integrale Saline di Trapani e Paceco není jen o mlýnu, ale i celkově o těžbě soli a souvisejícím rázu krajiny. Na fotkách je to vždy samozřejmě pěkně nafoceno, není to ale v ateliérech, tzn. co vidíte na fotkách, tak ve skutečnosti to tam je, jen se s malou pravděpodobností podíváte na rezervaci objektivem profesionálního fotografa, který si navíc vybral to nejlepší období, čas a počasí. V rezervaci se neplatí, k dispozici jsou i bezplatné prohlídky s průvodcem, ale je nutná rezervace a je to pro skupiny. Toto období je jedno z nejlepších pro sledování migrujících ptáků, kteří se tady zastavují. Egadské ostrovy a San Vito Lo Capo jsou každý o něčem jiném. Řecké divadlo v Segesta je od Trapani vzdálené přibližně 30 km. Jezdí tam Tarantolabus. Vstupenka do archeologického parku v Segesta stojí € 6,00. Trapani Welcome Card se Vám s největší pravděpodobností vyplatí. Stojí € 13,00, pro dva € 25,00. Jen samotná zpáteční jízdenka na lanovku stojí € 9,00. Jízdní řády městské dopravy a mapy najdete na ATM Trapani. Bezplatná autobusová kyvadlová doprava funguje od 16:00 do půlnoci v sezóně z parkoviště S. Nicola u Erice do přístavu.

# 22.10.2019, 17:22.
Ráda bych se informovala o dalších možnostech vlakového nebo autobusového spojení mezi městy Palermo a Trapani. Do Palerma přiletím v pátek 26.10. v 18:15 a potřebovala bych se do Trapani přesunout ještě téhož dne. Na vámi doporučených stránkách Trenitalia jsem nejbližší spoj našla až na druhý den. Zajímalo by mě, zda jsou ještě nějaké další možnosti? S přáním hezkého dne Eva.

Z letiště v Palermu jeďte do Trapani autobusem Segesta Autolinee v 19:15. Jízdenka stojí € 8,00 a cesta trvá 1 hodinu a 10 minut. V Trapani má autobus zastávky na Via Marsala, Via Fardella, Via Mazzini a v přístavu. 26.10.2019 není pátek, ale sobota. Další možností je cestovat autobusem Prestia e Comande do Palerma k vlakovému nádraží za € 6,00 a odtud z Piazza Cairoli do Trapani autobusem Segesta Autolinee za € 8,60. Vzhledem k tomu, že poslední autobus z města jede ve 20:00 a cesta z letiště trvá 50 minut, nemá tento spoj pro Vás význam.

# 20.10.2019, 23:24.
26.10. letíme na 4 dny do Trapani. Z letiště pojedeme autobusem AST. Budeme bydlet na adrese Bardai 6, 91100 Trapani. Kde je nejlepší vystoupit? Prosím o radu, zda se dá koupit City Card již na letišti a využít jízdu již v ceně této karty. A potom jsem někde četla, že na pláž San Vito lo Capo nejezdí v nedělí autobus. Je to pravda? Myslíte, že stojí za to tuto pláž navštívit i v tomto období? Ve městě Erice chceme jet lanovkou a podívat se na hrady. Lanovka jezdí prosím odkud? Postupně vše hledám na internetu, ale ty spoje se mi hledají špatně. Na Egadské ostrovy se jede asi z přístavu a vystupuje se ve Favignana nebo se tam musí přejet nějakým autobusem? Slyšela jsem, že je hezké půjčit tam i elektrokolo, ale to bude asi drahé půjčit, že? Nevíte orientačně cenu? Také jsem viděla místo Grotta Mangiapane. Poraďte prosím, jak se tam z Trapani dostaneme? Myslíte, že to stojí za to navštívit? V neposlední řadě chceme prochodit město Trapani, tam za to historické centrum určitě stojí. Jsou nějaká místa, která nesmíme vynechat? Ještě mě napadlo, že jsem někde viděla fotku s větrnými mlýny, ale nikde jsem nenašla, jak se tam dostaneme. Poradíte, prosím? Někde jsem slyšela, že je nutná redukce na elektriku. Je to pravda? Děkuji předem za rady. A kdybyste věděl o nějakém omezení autobusů nebo jiných spojů, tak děkuji za radu. Budeme tam od 26. do 29.10.2019. Dáša.

Vystoupit musíte v centru Trapani. Zastávka je v blízkosti vlakového nádraží. Trapani Welcome Card stojí € 13,00 a zakoupíte ji i na letišti v Trapani. Kartu lze využít na městskou dopravu ATM Trapani , ne na dopravu AST z letiště. V neděli autobusy AST z Trapani do San Vito Lo Capo nejezdí. Toto město stojí za návštěvu nejen kvůli pláži, ale i útesu atd. Dolní stanice lanovky do Erice je na severovýchodě Trapani, na křižovatce Via Capua s SP31. Jezdí tam městská doprava. Z přístavu v Trapani se dostanete na ostrovy Favignana, Levanzo a Marettimo. Zajištěné jsou spoje i mezi těmito ostrovy. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Aegadian Islands. Půjčení elektrického kola stojí v říjnu € 10,00 na den. Jedná se o cenu půjčovny Grimaldi. Do Scurati, kde se Grotta Mangiapane nachází, jezdí autobusy AST. V Trapani si určitě projděte staré město, navštivte Cattedrale di San Lorenzo, Santuario dell' Annunziata, přístav, Palazzo Cavarretta, Chiesa del Collegio a další. Větrný mlýn je v Riserva naturale integrale Saline jižně od Trapani. Informace jsou v odpovědi ze dne 13.04.2018, 16:13. Pro běžné dvojkolíky (např. nabíječky) redukci nepotřebujete, pro spotřebiče se zemnícím kolíkem ano. Viz Adaptér.

# 18.10.2019, 22:31.
Prosím o radu, jak se rychle a levně dostat autobusem nebo vlakem z Trapani do Agrigenta? Cestovali bychom ve všední den brzy ráno. Mnohokrát děkuji. Petr.

Přímé spojení zajišťují autobusy Salvatore Lumia. Ve všední den odjíždějí autobusy z Trapani v 11:00, 14:45 a 17:30. Cesta trvá 3,5 hodiny. Jízdenka stojí € 11,90. Vlakem je to se dvěma přestupy (Piraineto, Palermo) a určitě ne rychleji (7 až 8 hodin) a levněji (€ 16,50). Pokud chcete jet co nejdříve brzy ráno, můžete jet autobusem Segesta Autolinee do Palerma. První jede v 5:30 z přístavu (další zastávky má po cestě) a v Palermo na Piazza Cairoli (u Palermo Centrale) je v 7:30. Jízdenka stojí € 8,60. Další autobusy jezdí po půl hodině, od 9:00 po hodině. Vlak Trenitalia jede v 7:43, 8:43, 10:43, ... a na místě je za 2 hodiny a 4 minuty. Jízdenka stojí € 9,00.

# 17.10.2019, 12:01.
Nemáte náhodou informace ohledně míst, kde by se dalo na Sicílii půjčit vybavení na lezení ve skalách? Děkuji. S pozdravem Martin.

Sicílie je velká, míst k lezení ve skalách je hodně. Např. v San Vito Lo Capo lze půjčit vybavení u YMCA Climbing House), v Nicolosi lze půjčit vybavení u Etnawall atd.

# 15.10.2019, 12:46.
Rád bych se zeptal, zda existuje autobusové spojení mezi Milazzo a Castel di Tusa nebo Cefalú? Vím jen o vlakovém spojení. Pokud ano, dají se někde najít jízdní řády nebo nějaký vyhledávač spojení? Děkuji. Petr.

Víme jen v obou případech o vlakovém spojení. Vlak Trenitalia do Tusa stojí € 7,90 a přestupuje se v S. Agata Di Militello, do Cefalu stojí € 8,70 a jede přímo.

# 11.10.2019, 09:31.
Obracím se na Vás ještě s jedním dotazem. Hodláme jet v 8:15 autobusem z Catanie na Etnu. Dočetl jsem se, že tam jezdí autobus AST z Piazza Pappa Giovanni XXIII, kam dojedeme přímo ráno vlakem. Mohu se tedy zeptat, kde má tato linka na náměstí stanovenou zastávku? Popřípadě jak autobus poznám? Krásný den. Pavel.

Blíže k vlakové stanici jsou ostrůvky se zastávkami městské dopravy AMT, dále od vlakové stanice (uprostřed kruhového objezdu) jsou ostrůvky se zastávkami autobusů AST. Autobusy mají ze předu i z boku označení AST a cedulku s cílovou zastávkou Etna. Mělo by se jednat o stanoviště č. 5. Zpáteční jízdenka stojí aktuálně € 6,60, lze ji zakoupit v autobuse nebo na pokladně AST, která je v blízkosti zastávky - budova se sloupy, konkrétně roh s ulicí Via Don Luigi Sturzo. Autobus vyjíždí každý den v 8:15 a na místě u Rifugio Sapienza je v 10:15. Po necelých 45 minutách jízdy má desetiminutovou zastávku v Nicolosi, kde je v blízkosti bar. Zpět do Catania jede v 16:30, kde je v 18:30.

# 07.10.2019, 16:26.
Obracím se na Vás o radu ohledně autobusů a to z letiště Trapani do Alcamo na Sicílii. Máme tam příští rok namířeno, tak už pomalu si dělám harmonogram a režíruji cesty na Sicílii. Tak bych Vás poprosil o informace ohledně autobusů a jízdního řádu do Alcamo. Dostal jsem na Vás tip, tak toho využiji, prý jste znalec a vždy poradíte. Děkuji. S pozdravem Ivan.

Spojení tam není zrovna ideální. Z letiště v Trapani musíte jet autobusem AST do Trapani a odtud vlakem Trenitalia do Alcamo Diramazione. Odtud potom jezdí do Alcamo Tarantolabus.

# 04.10.2019, 16:46.
V listopadu se chystáme na pár dní na Sicílii, konkrétně přiletíme ve čtvrtek večer do Palerma a vracíme se v neděli večer. Přemýšlíme, jak nejlépe využít tři čisté dny, které tam budeme mít. Rádi bychom jeli na Etnu. Říkala jsem si, že bychom mohli přespat v Palermu, ráno se vydat na cestu autem směr Etna. Je něco cestou, co by stálo za to vidět nebo co byste nám doporučili? V sobotu bychom podnikli výšlap na Etnu a v neděli ráno se vrátili do Palerma a večer letěli domů. Myslíte, že tento plán má reálné obrysy a má smysl? Předem děkuji za odpověď. Šárka.

Ano, má to smysl. Cestou se můžete např. zastavit v Parco delle Madonie nebo jet až na východní pobřeží, Etnu objet ze severu a zastavit se v soutěsce Alcantara a následně v Taormině. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking a pokud nemáte ještě zarezervovaný automobil, doporučujeme to provést přes Pronájem aut.

# 02.10.2019, 15:16.
V listopadu budu cestovat na Sicílii. Ubytování mám zajištěno v městečku Taormina na Via Otto Geleng. Pojedu přímo z letiště Catania a budu cestovat autobusem. Někde jsem se dočetl, že je tam více zastávek. Obracím se na Vás tedy s dotazem i prosbou, na které z nich vystoupit? S poděkováním a přáním krásného dne Pavel.

Autobus Interbus z letiště v Catania do Taormina tam má tři zastávky - Capo Taormina, Tombe Saracene a konečnou na Via Pirandello, kde je autobusový terminál. Musíte vystoupit až tam, protože je nejblíže Vašemu ubytování, i když stále ještě necelé dva kilometry. Funguje tam také místní doprava, kterou provozuje ATM Taormina. Cestu si můžete z autobusového terminálu zkrátit na 400 metrů autobusem Rossa, který jede na Porta Catania.

# 02.10.2019, 09:51.
Pane Řehůřku, obracela jsem se na Vás o radu ohledně zapůjčení auta na Sicílii. Kontaktovali jsme přes formulář Rentalcars. Přišla nám tato odpověd. Prosím, má nějakou pobočku v Česku, kam se dá dovolat a nemluví s Vámi pouze automat? Moc děkuji za radu. A omlouvám se. Nerada obtěžuji, ale nevím, jak to řešit. Romana.

I když odpověď byla částečně automatická, byly tam zodpovězeny víceméně všechny otázky týkající se Vašeho problému souvisejícím s navýšením částky za pronájem, kterou jste zaplatila na místě. Řadu možných důvodů, které uvádějí, jsme Vám uvedli i my. V závěru je také napsáno, jak dále postupovat. Samozřejmě neznáme komunikaci z Vaší strany. Nicméně k Vaší otázce: otevřete si stránky Pronájem aut. Na konci stránky v patičce jsou odkazy. V oddíle Pomoc & Informace najdete Kontakty. Pod nejčastějšími otázkami je oddíl Stále potřebujete pomoci? U ikonky telefonu klikněte na tlačítko Zavolejte nám. Zobrazí se Vám telefonní číslo v České republice. Na to zavolejte v době od 9:00 do 17:00 v pracovní dny. Budou s Vámi komunikovat v češtině nebo slovenštině. Ještě pro úplnost, na stránkách konkrétní autopůjčovny joyrent - Terms and conditions / Special Conditions / Auto najdete kompletní ceník dodatkových služeb. Je možné, že zpětně si nějaké čerpané služby uvědomíte (např. mladý řidič, další řidič atd.) a částku, kterou jste platila navíc tak poskládáte. Bez DPH 22% činí € 196,00.

# 28.09.2019, 12:16.
Mohli byste mi dát pár tipů, co navštívit na východním pobřeží? Bydlíme v Mazzeu u Taorminy. Jsme tu již podruhé a chtěli bychom kromě Taorminy, Etny, Guardini Naxos, Syrakus, vidět i jiná místa. Klidně malebná městečka ve vnitrozemí, nebo méně známou pláž, prostě méně profláklé destinace. I když víme, že pokud chcete vidět historické památky, tak se tomu nevyhneme. Tentokrát máme s sebou malé dítě - 2 roky, takže výlety zvládneme jeden za den. Máme k dispozici auto. Děkuji moc. Olga.

Nedaleko Taorminy doporučujeme Gole dell' Ancantara. Tato soutěska stojí určitě za návštěvu. S tak malým dítětem ale jen omezeně, což víceméně hodně z toho, co navštívíte. S dítětem doporučujeme navštívit v Taormině městské zahrady. Z vnitrozemí těžko radit některou konkrétní vesničku. Všechny jsou hodně zajímavé a kouzelné. My jsme se např. vydali kolem Etny a zastavovali jsme tam, kde nás to zaujalo. Např. jsme objevili zdroj vody, kam se místní sjížděli s barely pro pitnou vodu a odváželi si ji domů ve velkém. V blízkosti Vašeho ubytování snad jen jeden tip - za návštěvu stojí určitě nedaleká vesnička Castelmola nad Taorminou.

# 27.09.2019, 12:10.
Měl bych na vás prosbu. Marně hledám nějaký jízdní řád městských autobusových linek v Trapani a zastávek. Nevíte, zda se dá nějaký takový plán někde najít? Děkuji mnohokrát za informaci. Pavel.

Jízdní řády, názvy zastávek, mapy linek a další informace o městské dopravě v Trapani najdete na ATM Trapani.

# 19.09.2019, 15:08.
Mohu prosím poprosit o radu? Minulý týden jsme s přítelem navštivili Sicílii. Přiletěli jsme do Catanie, zde jsme měli zamluvené a zaplacené auto. Při vyzvednutí auta jsme ještě museli zaplatit kauci přibližně € 539,00. Auto jsme v pořádku vrátili. Slečna nám při vrácení řekla, že je vše v pořádku. Podepsali jsme předávácí protkol. Řekla nám, že bude částka kauce vrácena zpět na účet. Na účet se mi včera vrátila částka o € 239,00 menší. Nevíme vůbec, za co si vzali € 300,00. Jsou na Sicilii placené nějaké silnice? Byli jsme pouze na Etně a jeden den jsme jeli z Catanie do Siracusa. Prosím o radu, jak máme postupovat. Děkuji. Romana.

Už samo o sobě je divné, že jste platili depozit v takové výši. Většinou jsou depozity zaokrouhlené na celé stovky €. To, že Vám potom vrátili na účet částku sníženou o € 239,00 poukazuje na to, že už s touto částkou počítali. Zřejmě jste měli ve smlouvě na místě sjednané ještě nějaké další služby, jako např. nějaké připojištění, dalšího řidiče, navigaci, atd. Na Sicílii jsou placené dvě dálnice, od Messiny. Jedna směrem na Palermo, druhá směrem na Catania. Nicméně poplatek za tuto dálnici je pro osobní automobil maximálně € 10,10, resp. € 3,70. To se ale platí u mýtné brány hned na místě. Mohla dojít také pokuta za parkování, rychlost atd. To by ale nebylo tak brzy. Mohli jste také doplácet za pohonné hmoty, pozdní vrácení automobilu atd. To by ale také nebyla dopředu známá částka. Problém bude v tom, že ta částka € 239,00 byla předem daná a nebyl to depozit. Depozit ve výši € 300,00 Vám vrátili. Předpokládáme, že jste automobil nepůjčovali přes Pronájem aut. Tam byste všechny informace měli dopředu známé a také komunikace by byla bez problému. V této chvíli Vám nezbývá nic jiného, než se obrátit na půjčovnu a nechat si tu částku vysvětlit.

# 10.09.2019, 13:12.
Vážení a milí Řehůřkovi, Váš web je zkrátka poklad. Pročetla jsem pevně věřím vše, ale dotaz mám. Chtěli bychom si půjčit v Katánii kola a projet si okolí. Je možné vyjet na Etnu na kole bez průvodce? Kudy a jak, a v případě, že to nelze, doporučite mi nějakou agenturu, která mi to umožní? Z minulé návštěvy Sicílie jsme byli coby poměrně zdatní cyklisté kapánek rozpačití. Měli jsme pocit, že nás řidiči přejedou. Přesto se vracíme, neb vše ostatní na Sicílii v nás zanechalo samá pozitiva. S úctou a pozdravem Martina.

Je to možné, ale samozřejmě ne úplně nahoru, kam můžete jen pěšky a jen s průvodcem. Bez průvodce se dostanete nejvýše na Torre del Filosofo. Pokud budete mít silniční kola, dostanete se jen na Rifugio Sapienza. Dále je terén sjízdný je na horských kolech. Hodně výletů na kolech se pořádá ze severu. Itineráře a další možnosti najdete na Etna Bike Tours.

# 07.09.2019, 20:09.
Dne 13.9. letíme na Sicílii. Prosím o informaci o dopravě autobusem nebo vlakem z Catania do Mascali kolem 17:00 hodin. Podle Vašeho doporučení jsem prošla řadu otázek a odpovědí a použiji je při naší cestě. Co se týče jízdních řádů, nějak se ztrácím a ráda bych první den jela na jistotu a bez stresnu. Děkuji srdečně za všechny Vaše informace a rady, jsou k nezaplacení, jasné, přehledné, velice usnadňují orientaci. Moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Helena.

Musíte se dopravit autobusem Alibus společnosti AMT na vlakové nádraží. Jízdenka stojí € 4,00. Odtud, z Via Archimede, jezdí do Mascali v 17:30 autobus společnosti Interbus. Jízdenka stojí € 4,00. Vlak Trenitalia jede v 17:47, 18:36, 19:39 a 20:51. Jízdenka stojí € 3,80. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.09.2019, 07:49.
Začiatkom októbra cestujeme na Vulcano na dovolenku. Prosím, ak disponujete informáciami ohľadom dopravy z letiska v Catania do Messina na trajekt a potom trajekt na Vulcano. Alebo aspoň link, kde tieto informácie nájdeme. Veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň. Eva.

Bohužel přímé spojení do přístavu společnosti Giuntabus je k dispozici jen do 30. září. Budete muset cestovat autobusem AMT, konkrétně Alibus, za € 4,00 na Catania Centrale a dále jako v odpovědi ze dne 16.08.2019, 22:13. Taxi stojí € 180,00.

# 02.09.2019, 20:55.
Za několik dní odlétáme do Katánie a rádi bychom kromě poznávání města a okolí navštívili i nějaké pláže. Víte o veřejných plážích v oblasti Katánie, které nebudou tak přeplněné jako ty na jihu od Katánie, ale zároveň se tam budeme moci dostat autobusem? Děkuji za odpověď. Ondřej.

Catania nabízí veřejné písčité pláže jižně od města. Na severu najdete také pláže, jedná se však spíše o malé plážičky s oblázky mezi útesy.

# 26.08.2019, 13:42.
31.8.2019 odlétáme na Sicílii, letiště Catania. Z letiště pojedeme autem do města Licata. Jaká je vhodnější trasa? 1. možnost po A19 a SS626, což je 163 km nebo 2. možnost po SS417 - 121 km. Moc děkuji za odpověď. Radka.

Volili bychom kratší trasu. Silnice SS417 je kvalitní, stejně tak navazující komunikace na této trase.

# 26.08.2019, 08:45.
Příští týden se potřebujeme dostat z letiště v Trapani na adresu Via Livio Bassi 72. Chápu z Vašich článků, že jezdí z letiště autobus linky AST na konečnou někde u přístaviště v Trapani. Nikde ale nemohu dohledat zastávky tohoto autobusu, případně trasu jízdy. Z přístaviště je to na adresu ubytování dost daleko pěšky, proto bych potřeboval poradit, kde na trase vystoupit. Děkuji. Emil a Veronika.

Autobus AST z letiště Birgi zastavuje i v centru Trapani vedle vlakového nádraží. Vaše ubytování je odtud 800 metrů. Jízdní řády a zastávky jsou uvedeny na výše uvedených stránkách.

# 25.08.2019, 10:43.
V září letíme na Sicílii, Hotel Club La Playa, Patti. Jak bychom se nejlépe dostali z Catanie, kam přiletíme ve středu ve 14:35, do hotelu? Jaká by byla případně cena? Cestujeme čtyři, taxi by i tak asi vyšlo draho? Mám ještě otázku týkající se stravy a vody. Je zde větší riziko tzv. cestovatelských zažívacích problémů než jinde v Itálii? Je to pro mě dost zásadní otázka. Děkuji předem za odpověď. Hana.

Z letiště v Catania jeďte autobusem Alibus společnosti AMT za € 4,00 na Catania Centrale. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia za € 9,90 do Patti - S. Piero Patti s přestupem v Messina. Z nádraží je to k Hotel Club la Playa ještě 1,5 km. Místní dopravu provozuje Giardina Viaggi. U taxi počítejte s cenou kolem € 200,00. Se zažívacími problémy jsme se na Sicílii nesetkali. Samozřejmě je třeba si vždy prověřit zdroj vody nebo pít balenou vodu. Nicméně problém může nastat i když si loknete vody v bazénu nebo v moři, ale také nemusí. Někdo může být náchylný na pouhou změnu stravy atd.

# 22.08.2019, 11:22.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Měla bych na Vás ještě pár dotazů, pokud by byly ve Vašich silách. Dotaz č. 1: Nakonec si budeme půjčovat auto. Myslíte, že je lepší si přikoupit i pojištění auta? Pokud ano, tak kolik peněz musí být na kreditce při půjčení auta? V podmínkách půjčovna píše, že při vyzvednutí auta bude blokován depozit € 650,00. Dále také píše, že je potřeba předložit kreditku, na které bude dostatek prostředků pro krytí depozitu / spoluúčastí, přičemž spoluúčast na krádeži a poškození auta je € 1100,00 + € 1700,00. Je tedy nutné mít na kreditce € 650,00 + € 1100,00 + € 1700,00? Nebo stačí jen depozit € 650,00? Dotaz č. 2: Vyplatí se jednodenní výlet na ostov Favignana trajektem? Našla jsem častku € 42,00 za lístek, to je myšleno za auto na trajektu nebo za osobu? Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Šárka.

Připojistit auto při jeho půjčení na Sicílii je dobrá volba. Pokud budeme brát v úvahu zapůjčení auta přes Pronájem aut, potom toto připojištění nesouvisí přímo s konkrétní půjčovnou a tedy i výší depozitů. Připojištění sjednáváte přímo s Rentalcars, resp. s pojišťovnou, se kterou spolupracuje. Přímo přes půjčovnu máte pojištění se spoluúčastmi, tzn. v případě incidentu (havárie, krádež) uhradíte maximálně částku spoluúčasti. A tuto částku kryje to připojištění. Půjčovna si ji v případě incidentu strhne, následně Vám ji v případě splnění všech pojistných podmínek pojišťovna v případě připojištění uhradí. Kdysi jsme si to u Rentalcars zjišťovali a obdrželi jsme informaci, že si půjčovna blokuje částku toho depozitu. V případě incidentu se potom z tohoto depozitu uhradí spoluúčast. Pokud je reálně vyšší než volný depozit, půjčovna Vám rozdíl doúčtuje. Je to i logické, kdyby Vám půjčovna blokovala depozit i spoluúčasti, potom by došlo k duplicitě. Pokud nastane incident, tak buďto auto havaruje nebo ho někdo ukradne. Nicméně částky spoluúčasti je vhodné na kartě mít, protože v případě incidentu tu spoluúčast nějak uhradit budete muset. Doporučujeme si vybrat konkrétní automobil ve zvoleném termínu a konfiguraci, místo tlačítka Rezervovat kliknout na Uložit na později. Obdržíte kód vztažený k této konfiguraci. Následně zavolejte na zákaznickou linku Rentalcars (hovoří i česky nebo slovensky) a konkrétní pronájem a podmínky s nimi prodiskutujte. Pokud si s výběrem automobilu dáte práci, je možné, že najdete automobil s nulovými spoluúčastmi nebo výrazně nižšími než jsou výše uvedené. V případě Favignana doporučujeme nějaký organizovaný výlet. Je to sice dražší, máte to ale bez problému a se zajištěným programem. Např. přes Get Your Guide. Na stránce Trajekty - Aegadian Islands najdete jízdní řády trajektů. Pro dva dospělé (bez auta) tam lze zakoupit jízdenku tam i zpět dohromady za € 52,00. V konkrétních termínech a čase může být jízdenka o něco vyšší nebo nižší, moc se to ale lišit nebude.

# 19.08.2019, 09:23.
Kontaktoval jsem Vás v lednu a rád bych požádal o doplnění informace. Máme auto, bydlíme na Via Corniolo, Katánie. Jak je nejlepší dostat se na Etnu, resp. tam, kam se dá dostat? Nejsme extrémní turisté. S pozdravem Martin.

Doporučujeme se napojit u IKEA na Tangenciálu (Zona Industriale Nord) a po ní jet až na sjezd Gravina. Po SP10 potom do Nicolosi a následně po SP92 k Rifugio Sapienza. Tady zaparkujte a lanovkou jeďte pod Etnu. Odtud doporučujeme jít pěšky k Torre del Filosofo. Můžete jet také Jeep-busy, jsou to ale vyhozené peníze. Pěšky si tu cestu užijete více. Není nijak náročná.

# 18.08.2019, 14:03.
Děkuji za Vaše velmi pomocné komentáře, cestopisy a v neposlední řadě odpovědi. V říjnu 2019 se chystáme na Sicílii. Není to poprvé. Nicméně doposud jsme kempovali a pohybovali se v autě z půjčovny. Letos bychom rádi zkusili Airbnb a lokální dopravu. Pokoušel jsem se na základě Vašich odkazů zorientovat v možnostech. Nabyl jsem však dojmu, že všechny weby lokálních dopravců jsou výhradně v italštině. Je tomu skutečně tak nebo jsem něco přehlédl? Existuje prosím nějaký jednoduchý způsob orientace v lokální dopravě? Nejlépe něco na způsob jizdnirady.cz? Předem děkuji moc za Vaši pomoc. Marek.

Bohužel jediným relativně spolehlivým informačním bodem o místní autobusové dopravě jsou stránky konkrétních dopravců. Existují různé vyhledávače jako např. Busradar.it, Buscenter.it nebo Italybus.it, ty ale neobsahují lokální spoje. Existuje také celosvětový Rome2rio.com, který je hodně dobrý, ale ne vždy se shoduje s informacemi od konkrétního dopravce.

# 16.08.2019, 22:13.
Ďakujem Vám za Vašu predchádzajúcu odpoveď. Nakoniec si známa spomenula, že to bola na plavbe okolo sopky Vulcano. Mala by som ale ešte pár otázok. Dá sa na Etnu ísť aj v nedeľu? V zmysle, či autobus, lanovka a ostatné nemá nejaké obmedzenia, keďže je víkend? Jeden deň by sme sa chceli ísť okúpať do sírnych bahien na Vulcane - Laghetto di Fanghi. Viem, že sa tam vyráža z Milazza, ale mohli by ste nám poradiť ako najlahšie sa tam dostať z Catanie verejnou dopravou, prosím? Dá sa to stíhnuť tam aj späť za jeden deň? Ďakujem veľmi pekne.

Autobus AST jezdí z Catania k Rifugio Sapienza i v neděli v 8:15. Zpět potom v 16:30. Lanovka a Jeep-busy jezdí samozřejmě i v neděli. Do Milazzo se z Catania dostanete vlakem Trenitalia s přestupem v Messina Centrale. Jízdenka stojí € 9,00. První vlak jede v 5:01, v Messina je v 6:55, odtud odjíždí v 7:27 a v Milazzo je v 7:45. Do přístavu je to z nádraží 3,5 km, jezdí však městská doprava. Přibližně po půl hodině jezdí z nádraží do přístavu linka AST č. 5. Cesta trvá 10 minut. Jízdenka stojí € 1,20. Z přístavu Milazzo jezdí na Vulcano trajekty. Jízdní řády najdete na stránkce Trajekty - Aeolian Islands. Pokud pojedete např. v 8:30, na místě budete v 9:15. Za den se to stihnout dá.

# 13.08.2019, 15:57.
Koncem října letíme do Bari, máme v plánu si zapůjčit auta a přesunout se na Liparské ostrovy, do městečka Lipari. Chtěla bych se zeptat, jaký přístav je vhodný na přesun a zda je lepší se transportovat i s autem? Děkuji. Petra.

Pravidelné trajekty na Aiolské ostrovy jezdí ze sicilského Milazzo. Minimálně budete muset absolvovat trasu trajektem přes Messinskou úžinu (funguje kyvadlově). Cesta trajektem na Lipari je na zvážení. Souvisí to s tím, zda se Vám auto na ostrově vyplatí. Vhodným řešením je zapůjčení kola nebo podobného dopravního prostředku. Jízdní řády trajektů najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands.

# 12.08.2019, 16:47.
Ďakujem za Vašu úžasnú stránku plnú dobrých rad a Vašu ochotu pomáhať. Rovnako ako ostatní, mám aj ja na Vás otázočku ohľadom Sicílie. V októbri sa s manželom chystáme do Catánie a známa nám hovorila, že keď bola ona, bola na okružnej plavbe okolo všetkých 3 hlavných sopiek - Etna, Stromboli, Vesuv. Ja som sa to snažila nájsť na internete, ale nic také som nenašla. Nevedeli by ste mi prosím poradiť, či nejaká plavba okolo sopiek je, a ak áno, ako sa tam dá z Catánie dostať, prípadne aj ceny? A ešte sa chcem opýtať, čo by ste nám odporúčali navštívit v okolí Catánie a či si myslíte, že je nutné požičať auto, alebo sa to dá zvládnuť vlakom? Ďakujem velmi pekne vopred za odpoveď a prajem všetko dobré. Monika.

O takovém výletu nevíme a podle našeho názoru by neměl smysl. Etna je samostatný turistický cíl a stejně jako z moře při plavbě ji uvidíte dobře přímo z Katánie. Podniká se k ní spousta výletů - různé varianty najdete na Get Your Guide, můžete k ní vyrazit i po vlastní ose. Autobus z Katánie odjíždí v 8:15. Následně lanovkou, případně i jeep-busem. Vše je popsané v našich otázkách a odpovědích. Stromboli už je cílem mnoha samostatných výletů. Vesuv je daleko. Tipy na výlety z Katánie najdete v naší reportáži Sicílie 2006 a mnoho tipů včetně veřejné dopravy najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 10.08.2019, 13:23.
V polovine září se s přáteli chystáme do Katánie na týdenní dovolenou. Chtěl bych se zeptat, jak je to s dopravou po okolí pomocí autobusu, kolik přibližně stojí a co stojí za to navštívit. Je možný výstup na Etnu i po vlastní ose nebo musí být využito exkurzí? Dále by mě zajímalo, jak je to s plážemi v blízkém okolí Katánie - bydlíme nedaleko letiště. Na pláž bychom si chtěli zajít i po svých, ne jen autobusem. Je možnost nějakých klidnějších, volně přístupných pláží? Děkuji za odpovědi. Ondřej.

Městskou dopravu zajišťuje AMT, meziměstskou většinou Interbus a AST. Tarify a jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Tipy na výlety po okolí a výstup na Etnu po vlastní ose jsou popsané v našich otázkách a odpovědích týkajících se Sicílie. Je třeba tomu obětovat trochu času a pročíst si to. V Catania jsou městské pláže, které bývají i mimo sezónu (červen, září) přeplněné. Soukromé pláže jsou volné, ale většinou jsou u nějakého villaggia, do kterého se běžně nedostanete.

# 08.08.2019, 22:06.
Jsme v Mascali. Prosím o radu. Je nějaká šance dopravovat se odtud kamkoliv bez auta? Kromě vlakem. V nejhorším těch 2,5 km na nádraží zvládneme a potom asi Taormina, ale s malými dětmi bychom rádi něco komfortnějšího. Občas tu jde vidět nějaký autobus, ale zastávky žádné. Nebo pořádají se odtud nějaké výlety? Radka.

Autobusy skupiny Interbus jezdí z Via Orientale Sicula. Zastávka je u lékárny. Do Taorminy jezdí 4x denně, ráno v 8:35. Na druhou stranu do Catania jezdí také 4x denně, ráno v 6:20 a 7:00. Předpokládáme, že výlety budou k dispozici jen v turistických zařízeních - kempy, villagio, hotely apod.

# 19.07.2019, 22:15.
Chci se zeptat, kde nejlépe zaparkovat v Palermu. Chci se tam vydat s rodinou na prohlídku centra a mám VW transporter. Našel jsem v centru parkovací dům Garage Murarore, Piazza Giulio Cesare, 43 90127 Palermo. Nenašel jsem nikde cenu za kolik by se dalo tam zaparkovat na celý den. Nevím, zda jsem našel správně. Můžete mi popřípadě něco doporučit nebo jsem našel správně? Děkuji a přeji moc hezký den. S pozdravem Ivan.

Viz naše odpověď ze dne 02.04.2015, 17:21. Aktuální ceny najdete na uvedených odkazech.

# 29.07.2019, 21:19.
10. října chceme letecky navštívit Palermo a následně 12.10. odjet do Trapani. Nepodařilo se mi najít přímý spoj a odkud odjíždí autobus. Nebo je možné jet vlakem? 19.10. chceme odletět zpět do Prahy. Je lepší letět z Palerma nebo z Trapani? Děkuji za odpověď. Antonín.

Z Palermo do Trapani jezdí autobusy Segesta Autolinee. Autobusy jezdí z Piazza Cairoli u hlavního nádraží. Autobusy jezdí od 6:00 do 20:00 většinou po hodině, někdy i po půl. Jízdenka stojí € 9,60 a cesta trvá 2 hodiny. Zda pro cestu zpět zvolit Trapani nebo Palermo závisí na konkrétní nabídce leteckých společností. Dne 19.10. letí z Trapani v 19:10 do Prahy Ryan Air. Základní jednosměrná letenka stojí 1322,- Kč. Z Palermo je to s přestupem. Je to tedy výhodnější z Trapani. Konkrétní cenu pro zpáteční let najdete na Pelikan.

# 25.07.2019, 20:10.
Poslední otázkou, kterou na Vás mám je, jaký je ideální čas vyrazit na cestu zpět z Castellamare del Golfo do Trapani na letiště. Odlétáme v 19:10 dne 10. srpna. Ještě jednou mnohokrát děkuji za Vaši ochotu a pomoc. S pozdravem Magdalena.

Na letišti byste měla být dvě hodiny před odletem. Jedná se o malé letiště, ten čas potřebujete reálně kratší, my bychom se ale drželi zavedené praxe. Teoreticky tedy musíte stihnout autobus AST z Trapani v 16:20, na letišti je v 17:00. Z Castellamare del Golfo musíte tedy jet autobusem stejné společnosti ve 12:30, v Trapani je ve 13:50. My bychom jeli do Trapani co nejdříve a ten den strávili čas v Trapani.

# 25.07.2019, 18:47.
Děkuji za Vaši podrobnou odpověď. Do Trapani přiletíme 6. srpna v 8:55 ráno podle předpokládaného plánu. Dívala jsem se na zastávky autobusu do Castellammare del Golfo a je zmíněna zastávka Scopello-BIV. Je to ta, o které píšete? Rozhodli jsme se, že asi auto půjčovat nebudeme a zůstaneme spíše závislí na autobusové dopravě s tím, že se budeme pohybovat spíše lokálně. Jsou ještě nějaká místa, která byste mohl doporučit? A lze si například někde v této oblasti půjčit kola? Děkuji.¨Magdalena.

Autobus AST z letiště v Trapani Vám jede do města v 9:30, na místě v centru je v 10:00. Pokud nebudete stíhat, neřešte jízdenku a kupte si ji až u řidiče. Další jede až ve 13:30. Nicméně tyto autobusy jsou většinou směrované k příletům, takže by neměl být problém. Autobus z Trapani směr Castellammare del Golfo jede v 11:00. pokud Vám nevadí větší procházka, můžete tedy vystoupit na zastávce Scopello Bivio. Autobus je tam podle jízdního řádu ve 12:15. V Castellammare del Golfo můžete navštívit Aragonský hrad ze 17. století nad přístavem. Pěkná oblázková pláž je v Guidaloca, kam se dostanete ze Scopello autobusem Russo Autoservizi. A samozřejmě využijte místa, kde budete pobývat, a vydejte se na několik výletu do parku Zingaro. Bohužel o půjčovně kol ve Scopello nevíme. Některá ubytovací zařízení je tam svým klientům pronajímají, ale o konkrétní půjčovně nevíme.

# 25.07.2019, 11:52.
6. srpna přiletíme s přítelem do Trapani na Sicílii. Na dobu našeho pobytu jsme si ale vybrali ubytování v městečku Scopello. Chci se zeptat, zda je pro nás časově výhodné a vůbec možné dostat se z Trapani do Scopella? Ve vašich otázkách a odpovědích jsem našla, že k dopravě z Trapani - jak z letiště, tak dále - jsou určeny autobusy AST? Také bych se ráda zeptala, zda je možné dostat se ze Scopella do míst jako je Zingaro, Zarbo di Mare, San Vito Lo Capo, Castellammare del Golfo bez toho, aniž bychom si půjčovali auto, nebo zda je pro nás auto tím nejvhodnějším řešením? Děkuji za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne Magdalena.

Z letiště Trapani je výhodné využívat k dopravě do centra Trapani nebo do přístavu autobusy AST. Z Trapani do dalších lokalit potom jezdí různé společnosti, podle lokality. Do Scopello je z Trapani doprava složitější. Záleží také hodně na tom, kdy přiletíte. Z Trapani jezdí do Scopello autobusy AST v 11:00, 13:30 a 18:00. Cesta trvá 1 hodinu a 15 minut. Jízdenka stojí € 4,60. Jedná se o autobus směřující do Castellammare del Golfo a zastavuje jen na křižovatce a do Scopello musíte dojít pěšky. Můžete ale zajet až do Castellammare del Golfo a otud do Scopello pokračovat autobusem Russo Autoservizi. Jízdenka stojí € 2,70 a cesta trvá 25 minut. Tato společnost jezdí i ze Scopello do Zingaro. Jízdenka stojí € 1,90 a cesta trvá 15 minut. Do dalších lokalit je výchozím místem Castellammare del Golfo. Russo Autoservizi jezdí do San Vito Lo Capo (€ 6,40), Palermo (€ 6,40) atd. Do Zarbo di Mare o dopravě ze San Vito Lo Capo nevíme. Pokud však chcete jet z této lokality na druhou stranu parku Zingaro, jezdí tam Shuttle Bus Sale&Mulini v 9:30 nebo 10:30. Zpět potom jede v 16:30 nebo 17:30. Zpáteční jízdenka stojí € 10,00. Rezervační systém je na výše uvedených stránkách - Servizi Turistici / Trasferimenti / Shuttle Bus Riserva dello Zingaro.

# 21.07.2019, 21:36.
S přítelkyní se chystáme letos v srpnu na Sicílii. Rádi bychom strávili co nejvíce času v přírodě mimo placené ubytování. Chtěli bychom se zeptat, zda nemáte nějaké tipy, kde by se dalo spát pod širákem, nebo nějaká doporučení na levné a malé turistické kempy? Děkuji. Vít.

Kempování ve volné přírodě je v Itálii zakázané. Určitě to nedoporučujeme. Kempy v lokalitách, kde se budete pohybovat, najdete na camping.it.

# 21.07.2019, 20:11.
Mám dotaz ohledně platnosti řidičského průkazu a půjčení auta. Budeme si na týden půjčovat auto, avšak máme problém. V podmínkách Rentalcars je, že doklad musí být minimálně rok starý. V dubnu skončila platnost dokladu a bylo potřeba si jít udělat nový. Nebude s tímto problém? Byť na druhé straně je viditelné datum získání ŘP. Bojíme se, aby nás nevyhnali pryč. Jinak jaké máte zkušenosti s půjčením auta na Sicílii od této společnosti? Všude čteme šílené recenze a trochu se bojíme. Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne Petra.

V podmínkách Pronájem aut není uvedeno, že doklad musí být minimálně rok starý, ale že řidičský průkaz musíte vlastnit po dobu alespoň 12 měsíců (často i 24 měsíců). To je zásadní rozdíl. Jedná se tedy o dobu, po kterou máte řidičské oprávnění, ne o dobu, po kterou máte ten konkrétní řidičský průkaz. Jedná se o podmínky požadované konkrétními autopůjčovnami, proto je tam uvedena i doba 24 měsíců, které některé autopůjčovny požadují. Rentalcars pro půjčení auta doporučujeme. Jedná se o portál, který nabízí pronájmy automobilů od místních autopůjčoven. Přidává k tomu však významnou přidanou hodnotu ve formě utříděných informaci, speciálních nabídek, připojištění, ale především telefonické podpory, která je i v češtině a slovenštině. Recenze se týkají už většinou konkrétních autopůjčoven, což Rentalcars už přímo neovlivní, ale značně usnadní orientaci, uzavření smlouvy a získání kompletních informací o tom, kolik Vás to bude stát a na co si dát pozor.

# 20.07.2019, 12:34.
Zdravím Řehůřkovi z Podkrkonoší s otázkou ohledně kvetoucího přístavu Brolo. Doporučíte? A nebo je to strategicky nevýhodné? Máme příležitost ubytování v tomto regionu. S přáním všeho dobrého Gabriela.

Brolo leží na hlavní trase Messina - Palermo. Máte tedy dostatek příležitostí cestovat na výlety vlakem Trenitalia. Např. do Palermo Vás jízdenka vyjde na € 9,20, do Cefalu na € 6,20. S přestupy v Patti do Milazzo na € 4,30 a Messina na € 6,90. S přestupy v Patti a Messina do Taormina na € 9,00, Catania na € 10,20 a Siracusa na € 14,30. Můžete využívat i místní autobusové spoje Magtour. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 18.07.2019, 12:01.
Někde jsem četla, že existuje 3. denní jízdenka na autobus v Trapani a že v ceně je i obousměrná lanovka na Erice. Teď ale tu informaci už nemohu najít. Chci se zeptat, zda něco takového existuje a pokud ano, kde se to kupuje a kolik to stojí? Děkuji. Iva.

Máte zřejmě na mysli Trapani Welcome Card. Jedna karta stojí € 13,00, dvě karty € 25,00. Platí tři dny od data na ní uvedeného. V ceně je třídenní jízdenka na městskou dopravu ATM Trapani, jedna zpáteční jízdenka na lanovku do Erice, sleva 10% na trajekty Liberty Lines, a mnoho dalších slev. Zakoupíte ji na mnoha místech včetně letiště v Trapani, v Agenzia Egatour v přístavu, v infopointu na rohu Piazza Vittorio Emanuelle aj.

# 17.07.2019, 23:08.
Chci se zeptat na pojištění krádeže auta z půjčovny. Všude píší, že se pojistka proti krádeži nevztahuje na Sicílii - obecně jižní Itálii. Např. na SIXT. Doporučil byste mi půjčovnu v Katánii? Předem děkuji. Silvana.

Píšete, že většina autopůjčoven nepojišťuje, potom nechápeme, proč si tedy ten automobil nepronajmete od některé ze zbývajících autopůjčoven (rozdíl mezi celkem a většinou, tedy od menšiny). Každopádně půjčovny uvedené pod Rentalcars nejsou pod Rentalcars sdružené. Jsou to jen půjčovny nebo celosvětové řetězce, které s Rentalcars spolupracují. Je to na podobném principu, jako hotely spolupracují s Booking. Koneckonců Pronájem aut a Booking jsou z jedné skupiny, oba systémy jsou celosvětově prověřené obrovským množstvím zákazníků i dodavatelů. Aktuálně jsme si zkontrolovali namátkově několik automobilů v Catania Airport, všechny jsou pojištěny standardně proti havárii i krádeži. Je tam sice vysoká spoluúčast, např. i € 1600,00 (dá se najít i nižší), ale pořád to není celá cena vozdila, která je i 10x vyšší. Komplexní pojištění nabízené Rentalcars není o tom, že to pojistí konkrétní autopůjčovna na Sicílii. V případě krádeže tu spoluúčast uhradíte autopůjčovně v plné výší, tzn. v uvedeném případě € 1600,00, které se Vám strhnou z depozitu a zbytek Vám doúčtují do výše spoluúčasti. Tyto náklady spojené s krádeží Vám potom uhradí pojišťovna, u které budete pojištěni přes Rentalcars.

# 17.07.2019, 22:52.
Ještě jednou moc děkuji za Vaši odpověď. Nakonec jsme našli pěkné ubytování v Giardini Naxos a budeme dělat různé výlety. Ale potřebovala bych ještě požádat o jednu radu. Máme bohužel přílet na letiště Catania až v pozdních hodinách a už do místa pobytu nejede žádný vlak ani autobus. Budeme muset použít taxi. Ale letištní taxi využít nechceme, prý to není nic výhodného. Majitel hotelu nám nabízí, že nám domluví levnější taxi. Ale i tak říká, že to bude tak € 90,00. Nemáte vy doporučení na nějakou spolehlivou taxi službou nebo jinou alternativu, která by byla levnější? A nebo je cena € 90,00 z letiště Catania do Giardini Naxos opravu dobrá cena? Jsme 3 osoby. Děkuji za Vaši radu. Lucie.

Lze cestovat i levněji - viz např. Taxi Taormina. Těch € 90,00 je reálná cena. My bychom si to nechali zajistit od ubytovatele.

# 17.07.2019, 12:57.
Pane Řehůřku, jsme dva a budeme v Trapani týden. Nechceme si půjčit auto, ale chceme jezdit autobusem a vlakem a navštívit Palermo, Erice, Segestu, San Vito lo Capo, některý egadský ostrov a Marsalu. Bohužel jsem nenašla žádné vhodné spojení do Palerma a do Segesta. Autobus Tarantola k chrámu v Segesta nemá stránky takže nevím, zda nějaký autobus jezdí a pokud jde o Palarmo, tak jsem našla jen autobus na letiště do Palerma. Jede něco do centra? V Trapani je jediná zastávka dálkových autobusů v přístavu nebo ještě někde jinde v centru? Děkuji za pomoc. Iva.

Z Trapani jezdí do Palerma autobusy Segesta Autolinee. Autobusy jezdí z přístavu od 5:30 do 20:00. Jízdenka stojí € 9,60, zpáteční € 15,10. Cesta trvá dvě hodiny a zastávek je v obou městech mnoho. Najdete je na výše uvedených stránkách. Do Erice můžete jet autobusem AST. Jezdí z přístavu i z centra ze stanovišť u vlakového nádraží. Jízdenka stojí € 2,90, zpáteční € 4,80. cesta trvá 45 minut. Do Erice můžete jet i lanovkou. K dolní stanici Vás zaveze městský autobus ATM č. 203, v neděli a ve svátek č. 201. Jízdenka stojí € 1,20. Jízdenka na lanovku stojí € 5,50, zpáteční € 9,00. O autobusu do Segesta máme informace z odpovědi ze dne 22.02.2017, 15:25. Aktuálnost ověřte na místě. Do San Vito Lo Capo jezdí autobusy AST. Jezdí ze zastávek jako do Erice. Jízdenka stojí € 5,30, zpáteční € 8,50, cesta trvá 1 hodinu a 25 minut. Na Egadské ostrovy jezdí Trajekty. Do Marsala jezdí vlaky Trenitalia. Jízdenka stojí € 3,80 a cesta trvá něco málo přes půl hodiny.

# 15.07.2019, 13:53.
Ráda bych požádala o možnosti cestování autobusem nebo vlakem z Terme Vigliatore do Palerma, Taorminy a na Etnu. Ve všedních dnech. Děkuji. Dana.

Spojení je nejlepší vlakem, nicméně s přestupy. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Do Palermo s přestupem v Barcellona nebo Patti. V současné době probíhá na trati do Palermo výluka, je možné že část úseku budete muset absolvovat autobusem (zajišťuje železniční přepravce). Do Taormina a Catania se dostanete s přestupem v Messina. V případě Taormina je stanice v Giardini Naxos, odkud funguje městská doprava AVM. Autobus AST z Catania na Etnu odjíždí v 8:15. To v jednom dni nestihnete.

# 11.07.2019, 16:52.
Děkuji za odpověď. Ráda bych se ještě zeptala, zda existují nějaké přímé spoje ze San Vito lo Capo do Erice? Moc děkuji za odpověď. Krásný den. Andrea.

Ze San Vito Lo Capo do Erice ke stanici lanovky jezdí autobusy AST. Jízdenka by měla stát podle tarifu € 4,60, zpáteční € 7,50. Jede kolem sedmi spojů denně. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.07.2019, 21:35.
Sme práve na Sicílii v oblasti Licata. Chceli by sme si požičať auto a navštíviť Palermo. Vedeli by ste nám odporučiť, kde by sme mohli bezpečne parkovať? Ďakujeme. Viera.

O parkování v Palermo píšeme v odpovědi ze dne 02.04.2015, 17:21.

# 10.07.2019, 14:27.
Ráda bych vyrazila z města San Vito lo Capo na výlet do Palerma. Poradíte mi prosím, jaké jsou možnosti? Jede ze San Vita do Palerma nějaký přímý spoj? Děkuji za odpověď. Andrea.

Ze San Vito Lo Capo do Palermo jezdí autobusy společnosti Russo Autoservizi. Jízdenka stojí € 9,40. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 07.07.2019, 11:44.
V září se se sestrou a mamkou a třemi dětmi (4 roky, 1 rok a 6 měsíců) chystáme na Sicilii. Přiletíme do Catanie a hledám nejvhodnější místo, kde se ubytovat. Dokázal byste mi poradit městečko, vesnici, pláž? Nemáme v plánu si půjčovat auto, neboť v tomhle počtu a s dětmi by to bylo asi nereálné, takže máme v plánu využívat veřejnou dopravu. Hledám tedy místo, kam se dostaneme vlakem nebo autobusem. Preferujeme písečnou pláž kvůli dětem. Na místě chceme zůstat týden, tak hledám místo, kde bude možné fungovat týden bez auta, kde budeme moci nakoupit potraviny, ale také zajít si na kávičku, jídlo, zkrátka takovou kombinaci všeho. Uměl byste mi poradit, kde se mám dívat po ubytování? Moc děkuji. Hana.

V tomto případě doporučujeme z vlastních zkušeností uzavřené villaggio s privátní pláží s pozvolným vstupem do moře - Villaggio Turistico Europeo. Podnikat výlety veřejnou dopravou s takto malými dětmi je na zvážení.

# 06.07.2019, 22:36.
Pane Řehůřku, měla bych na Vás několik dotazů týkajících se mojí cesty do Trapani. Ubytování jsme si našli v Castelluzo - Cala di Ponente. Mě to přijde jako dobré strategické místo, snad se nemýlím. Přiletíme v úterý 27.8. v 9:00 hodin ráno. Byl byste tak hodný a poradil mi, jakým spojem se dostaneme do místa bydliště? Letíme na 5 dnů a primárně chceme čas strávit u moře. Zaujala mě místa jako Santa Margherita Bay - blízko hotelu, San Vito Lo Capo, Zingaro a nějaký přilehlý ostrov. Doporučíte prosím nějaký? Nevíme, zda si máme půjčit auto nebo zda tato místa hravě zvládneme jejich MHD a kde případně najdu časy odjezdů a jak dlouho cesta bude trvat? Předem děkuji. Šárka.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST do Trapani přístavu (€ 4,90) a odtud autobusem stejné společnosti do Castelluzo (€ 4,30). Je to směr San Vito Lo Capo. Tam se tedy z Castelluzo také dostanete autobusem, stejnou společností. Doprava do rezervace Zingaro ze San Vito Lo Capo viz naše odpověď ze dne 03.06.2019, 11:39. Doprava do přístavu v Trapani viz výše. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Egadské ostrovy jsou pěkné všechny, nicméně pro jednodenní individuální návštěvu bude zřejmě nejjednodušší zvolit ostrov Favignana. Nebo si zvolit nějaký organizovaný výlet - Get Your Guide, klíčové slovo Trapani. Z důvodu nezávislosti a pohodlnosti je samozřejmě jednodušší si pronajmout automobil - viz Pronájem aut.

# 02.07.2019, 19:56.
Od kdy jezdí lanovka na Etnu? Děkuji. Hana.

Lanovka na Etnu je v povozu v letní sezóně každý den od 9:00 do 16:00. Poslední odjezd je v 15:30.

# 02.07.2019, 19:54.
Pane Řehůřku, ráda bych se zeptala, kde koupím jízdenky na městskou dopravu v Trapani a lístky na autobus do San Vito Lo Capo a zpět? Také bych měla dotaz, kde zastavují autobusy v San Vito lo Capo a odkud odjíždí do Zingara? Děkuji. S přáním krásného večera Hana.

Jízdenky pro městskou dopravu v Trapani koupíte v tabácích, na stáncích, na barech apod. Kompletní seznam najdete na stránkách ATM. To stejné se týká jízdenek na autobusy AST. Kompletní seznam prodejních míst najdete na AST. V San Vito Lo Capo by měly mít konečnou autobusy AST na Via Pier Santi Mattarella, mezi křižovatkou s Via Dogana a Via Fratelli Maculati. Shuttle Bus do rezervace Zingaro společnosti Sale&Mulini má v San Vito Lo Capo odjezdové místo dle dohody. Odvoz je třeba rezervovat na výše uvedených stránkách.

# 02.07.2019, 09:31.
Chtěla bych se vás zeptat, zda byste mi nepomohl najít konkrétní autobusové, případně vlakové spoje, vůbec se v místních stránkách nevyznám. Během dne 12.7. bych se potřebovala dostat z Trapani / Porto do Palerma. Po té 15.7. z Palerma do Catanie. A 20.7. z Catanie na letiště v Trapani. Na letišti mám být v 17:00 hodin. Je potřeba si místa v autobusech rezervovat předem? A ještě poslední dotaz. 9.7 v 8:55 přiletím do Trapani, našla jsem si autobus k přístavu, který odjíždí z letiště 9:30, další bohužel jede až ve 13:30. Myslíte si, že je reálné spoj v 9:30 i s odbavenými zavazadly stihnout? Děkuji vám za odpovědi. Eliška.

Na tuto otázku jsme Vám už odpovídali. Viz naše odpověď ze dne 16.06.2019, 09:46. Z přístavu v Trapani odjíždí autobus v 5:30, 6:00, 6:30, 7:00, 7:30, 8:00 atd. V Palermo na Piazza Cairoli u vlakového nádraží je za 2 hodiny. Jízdenku není nutné rezervovat. Z Palermo do Catania odjíždí autobus z Piazza Cairoli ve 4:50, 6:00, 7:30, 9:00, 10:00 atd. V Catania u vlakového nádraží je za 2 hodiny a 40 minut. Tady doporučujeme jízdenku zakoupit online pro rezervaci místa. Zpět potom odjíždí autobus z Catania v 10:00 a v Palermo je ve 12:40. Z Palermo, Piazza Cairoli, odjíždí autobus směr Marsala na letiště Birgi ve 14:30 a na letišti je v 16:15. Odjezdy jsou s dostatečnou rezervou, z Catania můžete jet o autobus později a stihnete to. My bychom ale z Catania vyjeli co nejdříve a měli raději více času v Palermo. Jízdenky z Catania do Palermo doporučujeme opět zakoupit online pro rezervaci místa. Teoreticky je možné autobus v 9:30 stihnout, nicméně nikdo Vám to nezaručí. Vzhledem k tomu, že v tomto případě je možné koupit jízdenky i u řidiče, doporučujeme to v této chvíli neřešit a přizpůsobit se podle vzniklé situace. Současně upozorňujeme, že se jedná o Sicílii, tzn. v daném okamžiku může být všechno jinak z důvodu různých okolností.

# 01.07.2019, 13:47.
Odlétám na měsíc na jih Sicílie, okolí města Scoglitti a potřeboval bych SIM kartu minimálně s 10 GB dat na měsíc. Nevím ale, jaký operátor má nejlepší pokrytí a cenu? Předem děkuji za odpověď. Kirill.

Doporučujeme si přečíst článek Jak na internet v Itálii.

# 01.07.2019, 13:16.
Pane Řehůřku, dne 28.7. bychom si chtěli udělat výlet z Trapani do San Vito lo Capo nebo Zingaro. U čeho je lepší dostupnost? Mohu se zeptat, jak jezdím autobusové spoje a kolik lístek stojí? Děkuji a přeji Vám krásný den. Petra.

Viz naše odpověď ze dne 03.06.2019, 11:39.

# 01.07.2019, 10:14.
Ráda bych se zeptala, zda lze podniknout výlet spolu s výstupem na Stromboli v jednom dni? Bydlíme v hotelu v Milazzo, odkud jezdí trajekty. Nikde jsem se však nedočetla, v jakých intervalech probíhají výstupy? A zda je možné podniknou výlet v ranních hodinách a večer se vrátit zpět? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Lucie.

Viz naše odpověď ze dne 15.05.2019, 13:25.

# 29.06.2019, 08:59.
Plánujeme na letošní léto dovolenou na Sicílii a nevíme, kterou část ostrova zvolit jako základnu. Kde jsou lepší pláže? V okolí Palerma nebo spíše v oblasti Catania? Rozhodně bychom chtěli projet celý ostrov. Jedeme na 14. dní. Děkuji za doporučení nějakých konkrétnějších tipů. Lucie.

Nejlepší pláže jsou kolem Taorminy, Cefalu, San Vito Lo Capo a na jihu ostrova. Kterou oblast zvolit jako výchozí bod, záleží na Vašem itineráři. Pokud budete hodně poznávat východní i západní pobřeží, bude asi lepší pobyt rozdělit, zvláště v případě, že jedete na 14 dní. Výběr místa pobytu musí být samozřejmě komplexnější. Musí Vám vyhovovat pláž, ubytování, nejbližší okolí atd. Současně to místo musí být v téměř ideální poloze pro poznávací výlety s ohledem na dopravu.

# 25.06.2019, 21:21.
Chtěli jsme strávit týden na Maltě a týden na Sicílii. Jedeme 3 dospělí a 2 děti, bez auta. Velmi mě překvapila cena - € 468,00. Opravdu je to tak drahé? Není nějaká jiná varianta, kromě letadla? Děkuji za odpověď. Šárka.

Řádově to pro Vaši skupinu odpovídá. Cena je samozřejmě odlišná pro různé termíny a různý věk dětí. Nicméně doporučujeme zkusit provést kalkulaci pro Váš termín a s přesnou definicí věku dětí na trase Malta - Catania. Jezdí tam jiná společnost a cena je nižší. Kalkulaci a rezervaci provedete přes stránku Trajekty.

# 23.06.2019, 22:21.
Přiletíme na letiště Palermo Falcone-Borsellino v červenci v 17:40 v neděli. Nemohu najít spoj do Castellammare del Golfo. Vlak má k dispozici pouze jeden pozdní spoj - proto má otázka. Jezdí autobusy přímo z letiště do Castellammare del Golfo? Případně jaké jsou další možnosti dopravy? Velmi děkuji za odpověď. Tomáš.

Z letiště v Palermo do Castellammare del Golfo jezdí autobusy Russo Autoservizi. Jízdenka stojí € 7,00. Bohužel v červenci jedou v neděli jen dva spoje, v 9:00 a 15:00. Budete muset cestovat přes Palermo. Z letiště jede do Palermo autobus Prestia e Commande. Vystoupit musíte na Via T. Fazello u vlakového nádraží. Autobus jezdí do 00:30 po půl hodině. Cesta trvá 50 minut. Jízdenka stojí € 6,00. Autobus Russo Autoservizi potom jede v neděli z Piazza Cairoli (u vlakového nádraží) ve 21:15, v Castellammare del Goldo na Piazza Repubblica je ve 22:25. Jízdenka stojí € 6,90.

# 22.06.2019, 17:57.
Ještě přeci jen jedna otázka. Najdou se na Sicilii na východním pobřeží kolem Katánie vhodná místa na šnorchlování? Mohl byste nám případně doporučit kam se vydat? Je jedno, zda jen na vlastní pěst nebo jako organizovaný výlet. Spíš se nám jedná o to, zda je v místním moři vůbec něco k vidění. Děkuji. Klára.

Viz naše odpověď ze dne 02.06.2019, 14:14

# 22.06.2019, 12:01.
Jsme právě na Sicílii a rádi bychom viděli Etnu a Syrakusy. Máme je od hotelu 20 km. Dá se to zvládnout obojí za jeden den? Jak je nejlepší absolvovat výlet na Etnu? Na internetu jsme se dočetli, že ideálně autem, potom lanovkou a nakonec jeepem, ale věděl byste prosím, zda je nutné jeep objednat předem? Poslední otazka: jaká je otevírací / provozní doba na Sicílii o víkendu? Děkuji. Klára.

Dá se to za jeden stihnout, ale je to docela náročný program. Doporučujeme to rozdělit na dva dny. Auto je ideální pro návštěvu Etny. Zaparkujete na velkém parkovišti u dolní stanice lanovky. Jeep-bus není nutné dopředu rezervovat. Jízdenky se kupují na pokladně u lanovky společně s jízdenkou na lanovku. Jsou to ale zbytečně vyhozené peníze, pokud nebudete z nějakého důvodu spěchat. Vyjet lanovkou doporučujeme, z horní stanice je potom nenáročná vycházka k Torre del Filosofo, kam jezdí i Jeep-busy. Pěšky to trvá přibližně hodinu a je to zážitková cesta. Výhledy za to stojí. Z Jeep-busu toho moc neuvidíte. Je to ale na Vás. Pokud to chcete mít nenáročné a nechat se vyvézt až nahoru pod Etnu, je to řešení. Nahoře jsou také pěkné výhledy. Nezapomeňte si vzít obuv do horského terénu, nějakou větrovku nebo mikinu a také brýle. Nahoře je jiné klima než dole u moře. Obchody mají o víkendu většinou otevřeno. Především supermarkety různých řetězců fungují po celé Itálii stejně. V malých městech a vesnicích však může být otevírací doba omezená. Je to podobné jako u nás.

# 22.06.2019, 08:50.
Moc děkuji za zprávu. Mám poslední dotaz ohledně veřejných pláží ve městě Taormina a Cefalú. Budeme v těchto trávit několik nocí, případně někdě v okolí a zajímá mě, zda je tam veřejný přístup do moře? Děkuji. Martin.

V Taormině jsou pláže volné i pláže s plážovým servisem. Částečně volná je i nejvyhledávanější Isola Bella. To samé platí i o Cefalu.

# 21.06.2019, 23:01.
Mohu se zeptat, jak se mám dostat na letiště z centra Katánie okolo katedrály sv. Agathy? Děkuji za odpověď. P.S. Autobus nebo vlak nebo metro? A která linka autobusu je nejvhodnější? K.

Kousek od Cattedrale di Sant' Agata, asi 300 metrů pěšky, je u kruhového objezdu na Via Porticello zastávka autobusu Alibus společnosti AMT. Ten jede přímo na letiště. Jízdenka stojí € 4,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 20.06.2019, 13:49.
Prosím, kde se dají zakoupit jízdenky na AST autobus z Katánie na Etnu? Děkuji. Viktor.

Jízdenky se kupují na rohu náměstí Piazza Giovanni XIII, ze kterého autobus odjíždí. Vychází odtud ulice Via Don Luigi Sturzo. Ceduli s poutačem AST Biglietteria per Monte Etna uvidíte i od autobusových stanovišť.

# 17.06.2019, 22:51.
Jedeme na 5 dní do Trapani. Chceme: koupačka na hezčích plážích + památky a zajímavosti. Původní plán byl být v Trapani, půjčit si auto a každý den vyjed nějakým směrem, Zingaro, Erice, Favignana. Po informacích o Trapani uvažuji, zda by nebylo lepší ubytovat se v jiném městečku? Dokážete mi doporučit nějaký plán na 5 dní kolem západní strany? A poslední dotaz. Jak je to s parkováním v Trapani? Zatím k nám od jednoho pana dorazila informace, že se můžeme ubytovat a parkovné je € 0,80 na hodinu? To platí pro celé Trapani? A ohledně auta. V Řecku i na Tenerife jsme si půjčili auto na týden na debetní kartu naprosto bez problémů, na Sicílii je to tedy jinak? Moc vám děkuji za odpovědi. Veronika.

Itineráře nezpracováváme, není to v našich časových možnostech. Parkování v modrých zónách ve městě Trapani je zakotveno v usnesení Rady města z konce roku 2016. Existují dva typy zón, které se liší tarifem - žlutá a červená. Parkování je zpoplatněné všechny dny v roce, kromě svátků (včetně neděle) v době od 8:00 do 13:30 a v době od 15:30 do 20:00 (nebo 24:00 podle zóny). Zdarma se neparkuje v neděli a ve svátek v době od 15.5. do 15.10. v oblastech Via Ammiraglio Staiti, Viale Regina Elena, Piazza Giacomelli, Corso Italia, Via Palmerio Abate, Via XXX Gennaio, Via Bastione, Via Giardini, Lungomare Dante Alighieri, Via Pallante, Via Platamone. Účtuje se po půl hodině. V červené zóně € 0,80, minimální platba € 0,50 a ve žluté zóně € 0,50, minimální platba € 0,35. Existuje ještě zelená zóna, kde se platí € 0,10 za hodinu. Karavany platí sazbu o 50% vyšší. Typ zóny, časy a tarify jsou uvedeny v dodatkové tabulce pod zákazovou značkou stání.

# 16.06.2019, 13:10.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpovědi od vás a současně bych se ještě ráda zeptala. 18.8.2019 budeme v Katánii. Přijedeme z Mondello vlakem. Máme ubytování na Via Teocrito, 26, City Centre, Katánie, 95100, Itálie. Chtěli bychom z dětmi do Etnalandu na jeden celý den. Existuje nějaké spojení po celý den, které tam a zpět jezdí? I ve večerních hodinách? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Denisa.

Viz naše odpověď ze dne 18.05.2016, 22:11. Nic se bohužel nezměnilo. Ceny jsou o něco vyšší. Seznam agentur, které Vás tam na požadavek zavezou, najdete na stránkách Etnaland. My bychom volili pronájem automobilu.

# 16.06.2019, 09:46.
S přítelem se chystáme na 2 týdny na Sicílii a máme na vás hned několik dotazů. Jak nejlépe se dostat z Trapani do Palerma? Z Palerma do Catanie? A z Catanie zase zpět do Trapani na letiště? V Trapani bychom chtěli na výlet do rezervace dello Zingaro. Chtěli jsme se zeptat, jak se tam z Trapani nejlépe dostat? Našli jsme jen autobus, který jezdí do San Vito lo Capo, ale to je od Zingaro docela daleko. Děkujeme za odpovědi. Eliška.

Z Trapani do Palerma jezdí autobusy Segesta Autolinee za € 9,60. Z Palermo do Catania jezdí autobusy SAIS Autolinee za € 14,00. Z Catania na letiště v Trapani se dostanete s přestupem v Palermo. Nejdříve zmiňovaným autobusem SAIS Autolinee, následně autobusem Autoservizi Salemi za € 11,00. Doprava z Trapani do rezervace Zingaro viz naše odpověď ze dne 03.06.2019, 11:39.

# 12.06.2019, 19:16.
Ve čtvrtek 27.6. přiletíme na letiště do Catanie a budeme se chtít dostat do Agnone Bagni, Via delle Orchidee. Budeme přistávat přibližně v 18:15 hodin. Mohla bych Vás moc poprosit o informaci, jakým způsobem - jakým číslem autobusu - a odkud se lze do našeho ubytování dostat a zda to je v tomto čase možné? Případně kolik by přibližně mělo stát taxi? Děkuji moc. Jarka.

Bohužel v tomto čase o žádném spoji nevíme. Ale i ve dne neznáme autobusové spojení do této lokality, jen 5 km severně je dosah dopravy AMT. Taxi Vás vyjde na cenu kolem € 40,00.

# 11.06.2019, 23:00.
Koupily jsme si s kamarádkou zájezd do San Vito Lo Capo. Letenky jsme pořídili do Catanie a zarezervovaly jsme si vůz přes Rentalcars, abychom se na místo dopravily. Nevíte, zda je pro tento přejezd nutné nějaké povolení, např. dálniční známka? Jaká je dostupnost benzinek? Děkuji. Iveta.

Dálniční známka v Itálii není. Dálnice se platí formou mýtného. Konkrétně na Sicílii viz odpověď ze dne 07.06.2019, 16:30. Síť čerpacích stanic najdete na Prezzi Benzina.

# 10.06.2019, 19:56.
Pane Řehůřku, děkuji za vyčerpávající odpověď, vaše stránky jsou perfektní. Ještě bych měl jeden dotaz, kde by se dalo v Syrakusech zaparkovat na jeden den, nejlépe nějaký parkovací dům v okolí nádraží, archeoparku nebo starého města? Děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš.

Informace o městském systému parkování ve městě Siracusa najdete na Citta di Siracusa. V blízkosti archeologického parku je parkoviště Paradise, kde za 8 hodin parkování zaplatíte € 5,00.

# 09.06.2019, 09:23.
V červenci se chystáme na Sicílii a jeden den bychom si chtěli zajet do parku Madonie. V mapách je zakreslená lanovka na horu Monte Mufara, ale nevím, zda se jedná o lanovku s každodenním provozem a případně, kolik je cena za jednu jízdu nahoru. Děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš.

Lanovka je v provozu od 10:00 do 18:00. V roce 2019 je v provozu: květen - 25. a 26., červen - každou sobotu a neděli, červenec - každou sobotu a neděli, srpen - od 3. do 25., září - každou sobotu a neděli, říjen - každou sobotu a neděli. Jízdné nahoru stojí € 5,00, jízdné dolů € 2,00, nahoru a dolů € 6,00. Více informací najdete na Piano Battaglia.

# 07.06.2019, 16:30.
Moc Vám děkuji za odpověď. Chystáme se poprvé na vlastní pěst, čeká nás 11 dní na Sicílii, chceme zkusit stihnout Palermo, Monreale, Cefalú, park Madonia, Etnu a Taorminu. S půjčeným vozem, tak snad bude vše v pohodě. Mimochodem, nevíte, zda se na hlavních tazích platí nějaké mýtné? Martin.

Mýtné se platí na dálnicích A18 mezi Messina Sud a Catania Nord (maximální výše mýtného pro osobní automobil je € 3,70) a A20 mezi Messina Nord a Buonfornello (maximální výše mýtného pro osobní automobil je € 10,10).

# 07.06.2019, 07:37.
Nevíte, kudy se dostanu po příletu na letiště v Palermu do vlakové stanice? Je to tam dobře značené? Na Google Maps to není vyznačené. Děkuji. Martin.

Je to dobře značené. Směrovka Treni / Train station je na červených informačních tabulích na několika místech v hale. Musíte se dostat do podlaží značeného -1. Dostanete se tam např. výtahem naproti hlavního vchodu.

# 03.06.2019, 11:39.
Pane Řehůřku, se zaujetím jsem přečetl všechny Vaše cenné rady ohledně Sicílie, přesto bych měl dvě otázky. Na konci června v termínu 25.6. až 29.6. letí moje rodiče do Trapani. Rádi by podnikli výlet do přírodní rezervace Zingaro, která se zdá být naprosto okouzlující. V komentářích na Vašich stránkách píšete, že rezervace je dostupná z Trapani veřejnou dopravou. Mě se ale zatím nepodařilo najít smysluplnou navazující dopravu na jednodenní výlet z Trapani do Scopello. Můžete mi prosím pomoci? Druhou otázku bych měl k odletu. Letadlo odlétá v sobotu v 19:10. Je dostatečné odjíždět z přístavu v 17:30 a být tak na letišti v 18:10? Předpokládám, že letiště je malé a odbavení rychlé. Samozřejmě za předpokladu, že nevzniknou žádné nenadálé situace. Děkuji. S pozdravem Tomáš.

Pokud chcete jet na jednodenní výlet do rezervace Zingaro, doporučujeme jet přes San Vito Lo Capo. Z přístavu v Trapani tam jezdí autobus AST v 6:45 nebo 8:30, na místě je v 8:15 nebo 10:00. Zpáteční jízdenka by měla stát podle tarifu € 6,80. Ze San Vito Lo Capo potom jezdí do rezervace Shuttle Bus Sale&Mulini v 9:30 nebo 10:30. Zpět potom jede v 16:30 nebo 17:30. Zpáteční jízdenka stojí € 10,00. Rezervační systém je na výše uvedených stránkách - Servizi Turistici / Trasferimenti / Shuttle Bus Riserva dello Zingaro. Ze San Vito Lo Capo potom jede zpět autobus v 18:00, 19:00 a 20:30, na místě je v 19:30, 20:30 a 22:00. Doprava přes Scopello je také možná, nicméně složitější a během jednodenního výletu časově natěsno. Je třeba se dostat do Castellammare del Golfo autobusy Tarantolabus nebo vlakem Trenitalia a odtud autobusem Russo Autoservizi do Scopello. První řešení je lepší. To, kdy být a letišti souvisí s leteckou společností, zavazadly atd. Standardní doba, kdy být na letišti je dvě hodiny před odletem. Pokud chcete mít jistotu dodržte tuto standardní dobu. Jinak se můžete samozřejmě informovat u své letecké společnosti, neřekne Vám však nic jiného.

# 02.06.2019, 14:14.
Jedeme příští týden do Catanie, je v okolí nějaké pěkné místo na šnorchlování, případně, co byste nám doporučili? A druhá otázka: jak je to s přístupem na pláže? Platí se, neplatí se? Děkuji za odpovědi. Zdeněk.

Městské pláže v Catania jsou na jihu, dlouhé, písčité, s pozvolným vstupem do moře. Pro šnorchlování absolutně nevhodné. Jsou volně přístupné, ale také zcela přeplněné. Lokality vhodné ke šnorchlování jsou severně od města.

# 01.06.2019, 14:00.
Odlétáme s manželem do Trapani 4.6. a chtěli bychom poznat nejen západní Sicílii, ale přejet i na východní stranu. Pro půjčení auta jsem si zařídila kreditní kartu, ale bohužel s nízkým úvěrem a již nestíhám zažádat do odletu o novou s navýšeným úvěrem. Na depozit v půjčovně nedosáhnu a řeším teď, jak si lze půjčit auto bez kreditky. Můžete mi poradit? Třeba máte nějaké známé, kteří auto půjčují nebo by půjčili, nebo víte o nějaké půjčovně, kde si lze auto pronajmout pouze s debetní kartou nebo v hotovosti. Děkuji za odpověď a za pomoc. S pozdravem Petra.

Ve velké drtivé většině požadují autopůjčovny kreditní kartu. Najdou se samozřejmě i takové, které akceptují debetní kartu a občas i hotovost. Nicméně to Vám nikdo dopředu nezaručí. Je to o lidech. Máme zprávy od cestovatelů, že na Sicílii narazili na autopůjčovnu, která trvala na kreditní kartě a v okamžiku, kdy zjistili, že z pronájmu nic nebude, ustoupili ve svých podmínkách na hotovost a bez depozitu. Stejné to může být naopak. Někdo může mít zkušenost s autopůjčovnou, která bez problému akceptovala debetní kartu a v jiném termínu potom požaduje kreditní kartu.

# 31.05.2019, 07:19.
Cestujeme karavanem na Sicílii v termínu od přibližně 18.6. do 14.7.2019 a ráda bych se zeptala, jak jsou v tomto období kempy vytížené? Máme v plánu objet celou Sicílii a být vždy po pár dnech v jiném kempu. Je potřeba rezervace dopředu? Děkuji za odpověď. Eva.

Především v červenci počítejte s tím, že na turisticky atraktivních místech budou kempy plné. Rezervaci v sezóně vždy doporučujeme. V méně frekventovaných částech Sicílie a ve vnitrozemí by problém být neměl. Doporučujeme si zpracovat itinerář a vytipovat si v místech zastávek dva nebo tři kempy. Informace najdete např. na Camper Online, kde najdete i místa, která jsou alternativou kempů.

# 28.05.2019, 12:52.
Rád bych se zeptal, zda nemáte zkušenost s carsharingem v Palermu od dopravce AMAT. Je to pouze pro rezidenty nebo je možné služeb využít i jako turista? Děkuji. Ondřej.

Zkušenosti nemáme. V podmínkách uvádějí jako povinnost řidičský průkaz platný v EU platný 12 měsíců, což zřejmě máte. Doporučujeme kontaktovat přímo zákaznickou podporu služby.

# 29.05.2019, 19:37.
Chtěl bych se zeptat, zda existuje způsob, jak si zajistit přepravu lodí z Tropea na Stromboli a následně po výstupu s průvodcem cestu zpět do Tropea. Hledal jsem, ale našel jsem jen odkazy, kde si lze dohodnout a rezervovat výstup s průvodcem a nebo na zajištění kompletního výletu, ale s přespáním a odjezdem, resp. odplutím, až druhý den někdy v 17:00 za přibližně € 160,00. Rád bych to absolvoval bez přespání a bez téměř celodenního pobytu na ostrově. Existuje tato možnost? Děkuji. Laďa.

O této možnosti nevíme. Víme jen o tom výletu, který jste našel za € 159,00 od CST Tropea. Spojem od stejné společnosti, která odjíždí v pondělí a ve čtvrtek z Tropea ve 14:30 a na Stromboli je v 16:15 výstup nestihnete. Jedná se o osmikilometrovou trasu na 5 hodin. Ze Stromboli odjíždí ten samý den ve 20:00 a v Tropea je ve 23:00. Jiný dopravce pravidelné linky z Tropea neprovozuje.

# 28.05.2019, 15:25.
Nevíte prosím, zda lze z Marausa do Trapani jet vlakem s jízdními koly? Pustí nás tam a je na kolo potřeba speciální jízdenka? Chceme si udělat výlet do Erice a pro děti je to na kole až k lanovce příliš daleko, tak přemýšlíme, zda si cestu neulehčit využitím vlaku. Jedeme v termínu od 18. do 25.6. Děkuji. David.

Ve všech regionálních vlacích je povolena volná přeprava skládacích kol (nebo rozložených kol), jedno na jednoho cestujícího, za předpokladu, že rozměry nepřesahují 110 x 80 x 45 cm, je v obalu a nezpůsobuje nebezpečí nebo nenarušuje pohodlí ostatním cestujícím. V regionálních vlacích označeným speciálním piktrogramem může mít cestující jedno nerozložené kolo, pokud je volné místo. Kolo nesmí být delší než 2 metry. Je potřeba mít ke kolu příplatek k jízdence (€ 3,50, platná do 23:59) nebo alternativně stejnou jízdenku jako cestující. Skupiny od 10. osob cestující s koly musí o souhlas žádat krajskou správu Trenitalia týden dopředu. V jízdním řádu Trenitalia na trati Marausa - Trapani, nejsou spoje označené piktogramem jízdního kola. Přečtěte si zodpovězené otázky týkající se přepravy jízdních kol vlakem v Itálii. Další informace najdete v článku In treno noc la bici. V oddíle Sui treni Regionali je i odkaz na přepravní podmínky.

# 28.05.2019, 15:07.
Chtěl bych se ještě zeptat na jízdenky komplet z letiště do Trapani přístavu a z Trapani přístavu do San Vito Lo Capo si zakoupím i na letišti v nějakém info stánku? pokud ano, nebudu napálený? Děkuji. U.

Jízdenky na autobusy AST zakoupíte na letišti v Trapani na stánku AST nebo také u řidiče. Nenapálí Vás, pokud se nenecháte napálit.

# 22.05.2019, 13:08.
Ráda bych se zeptala, zda mi poradíte s lokalitou na ubytování. Váháme mezi San Vito Lo Capo, Scopello a Castellammare del Golfo. San Vito Lo Capo mi přijde hodně přelidněné, u Scopello se mi zdá málo možností na koupání a Castellammare del Golfo asi už nebude tak pěkné moře a pláže. Poradíte, prosím? A potom, která část parku Zingaro je malebnější? Severní nebo jižní? Nestihneme to projít celé. Děkuji. Hezký den. Alena.

Víceméně jste si odpověděla sama. Jednoznačně doporučujeme San Vito Lo Capo. Riserva naturale dello Zingaro je malá rezervace. Pokud tam plánujete jednu vycházku, určitě se soustřeďte na cestu podél pobřeží. Délka je přibližně 7 km. Je jedno, ze které strany půjdete, rezervace je nádherná od obou vchodů. Vstup volte podle zvoleného ubytování.

# 22.05.2019, 08:05.
Doporučujete zakoupení lístku na trajekt z Milazza na Vulcano online předem nebo je to zbytečné? Nejsem si jistý, který trajekt stihneme, tak bych to raději nechal otevřené, ale nevím, zda nebudou vyprodané? Termín je 30.5.2019. Na Vulcanu budeme jednu noc spát. Poraďte, kde bezpečně zaparkovat v Milazzu přes noc. Děkuji. Michal.

Vzhledem k počtu trajektů a termínu by neměl být problém se na některý trajekt dostat. Jízdní řády najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Parkoviště v Milazzo jsou situovaná kolem přístavu. Např. v Garage Ferrari je denní taxa € 12,00.

# 21.05.2019, 07:47.
Prosím Vás, v červenci letíme na Sicílii. Jaká je možnost dopravy z letiště Catania do Letojanni? Přistáváme večer okolo 21:00 hodin. Děkuji. Milan.

Bohužel v tomto čase o žádném spoji nevíme. Taxi Vás přijde na € 90,00. Zpět potom můžete jet vlakem Trenitalia za € 5,10 a z Catania Centrale na letiště autobusem AMT za € 4,00. Druhou variantou je cestovat z Letojanni do Taormina autobusem Interbus za € 1,90 a z Taormina na letiště za € 8,20.

# 19.05.2019, 18:59.
Skvelé, moc vam ďakujem. Ešte by som sa chcela opýtať, ako dlho približne trvá cesta do toho Palerma z Trapani a či sa lístky kupujú u vodiča alebo online. My by sme tam radi šli koncom srpna. Michaela.

Cesta trvá 1 hodinu a 55 minut. Jízdenku doporučujeme zakoupit online na stránkách společnosti Autoservizi Salemi - vpravo Acquista il Biglietto Tratte Regionali. Jednosměrná jízdenka stojí € 11,00, zpáteční jízdenka stojí € 17,40. Doporučuje se být na zastávce 10 minut před plánovaným odjezdem, autobus vyjíždí z Marsala, letiště v Trapani je zastávka po cestě. Pokud tam budete o něco dříve, bude to samozřejmě lepší. Pokud Vám nevyhovují časy odjezdu, je alternativním řešením cestovat do Trapani přístavu autobusem AST za € 4,90 a odtud autobusem Segesta Autolinee za € 9,60. Jízdenky se kupují na pokladně nebo u řidiče. Nicméně autobusy Autoservizi Salemi by měly být směrované na přílety, jízdní řád je pro každý den jiný.

# 19.05.2019, 15:09.
Rada by som sa opýtala, ako sa dostať z Trapani letiska do Mondella. Cena, zastávky, čísla busov. Moc Ďakujem. Michaela.

V tomto případě bude pro Vás zřejmě nejlepší jet z letiště v Trapani autobusem Autoservizi Salemi za € 11,00 do Palerma na Piazza Cairoli. Odtud už městskou dopravou AMAT do Mondello. Základní jízdenka stojí € 1,40. Z Piazza Giulio Cesare před nádražní halou tam jede např. autobus č. 124. vystoupit musíte na Politeama / Turali a pokračovat autobusem č. 806 do Mondello.

# 19.05.2019, 14:30.
Velmi děkuji za předchozí odpvěď a ráda využívám vaší nabídky k položení další otázky. Narazila jsem na stránky společnosti STTA - collective transfer, kde nabízejí po předchozí online rezervaci odvoz z letiště do ubytování a zpět na letiště pro 2 osoby celkem za € 30,00. Online formulář je přehledný, jednoduchý. Doporučujete tuto formu transferu? Je spolehlivá, bezpečná? A ještě jeden dotaz. Máme plánovaný přílet do Trapani v 8:55 hodin a odjezd autobusu z letiště do Trapani je dle jízdního řádu v 9:30 hodin. Budeme mít odbavený velký kufr. Myslíte si, že máme šanci tento autobus stihnout? Potom je tam pauza až do 12:30 hodin. Velice děkuji za vaše odpovědi. Martina.

Vzhledem k prověřené a časté dopravě z letiště Trapani do centra a přístavu autobusy AST je podle našeho názoru zbytečné využívat privátní transfer. Vámi uváděnou společnost neznáme a nemáme s ní zkušenosti. Autobusové spoje z letiště Trapani do centra jsou nastavené podle letového řádu. Nicméně nikdo Vám nezaručí, že na Vás bude spoj čekat. Dá se to stihnout, ale může se cokoliv zpozdit.

# 19.05.2019, 14:24.
Pane Řehůřku, předem moc děkuji za odpověď. Na Rentalcars jsem si prohlédla vsechna auta co nabízejí k půjčení. Dívala jsem se z letiště Palermo alespoň na 5 až 6 dní vypůjčení auta. Ano, Rentalcars má full pojištění, které bychom vzali, ale i tak bychom museli zaplatit při vyzvednutí vozidla jak spoluúčast, tak deposit, tak i krádež. Ceny jsou strašně vysoké až okolo € 3000,00 za všechno. Vím, že to jen zablokují a potom zase po vrácení auta odblokují, ale takové částky předem jsou strašné. Dá se po Sicílii cestovat i veřejnou dopravou? Máme děti ve věku 6, 13 a 17 let. Které místo je lepší jak pro dopravu, tak celkově na trávení dovolené? Balestrate nebo Mondello? Termín je srpen. Tak strašně jsme se těšili a začínám být zklamaná, jak moc je to vše těžké na Sicílii. Vždy jsme na dovolené měli půjčené auto s full pojištěním bez takových šílených částek depositu. Předem děkuji za odpověď. Denisa.

Nevíme, odkud máte informace o záloze a spoluúčasti. Záloha (depozit) je částka, kterou Vám zablokují na kartě pro případné krytí vzniklých nákladu, spoluúčast je částka, do jejíž výše uhradíte škodu v případě havárie nebo krádeže. Bude stržena ze zablokované zálohy, pokud bude vyšší, bude Vám doúčtována. Toto nám potvrdili i na Pronájem aut, když jsme si to kdysi zjišťovali. Spoluúčasti lze pojistit přímo u Rentalcars, nebo Vám také dodatečné pojištění nabídne přímo autopůjčovna. Pro konkrétní vozidlo si můžete auto nezávazně poptat (uložit na později), e-mailem obdržíte číslo nabídky, na základě kterého veškeré dotazy ke konkrétnímu automobilu můžete komunikovat s Rentalcars. Veřejnou dopravou se po Sicílii dá samozřejmě také cestovat. Z hlediska pobytu je podle našeho názoru lepší Belestrate, z hlediska dopravy Mondlello a to z toho důvodu, že je napojeno na městskou dopravu v Palermo a následně z Palermo je doprava všude možně.

# 16.05.2019, 06:22.
Moc Vám děkuji za odpověď. Vaše odpověď nám moc pomohla, opravdu jsme to vyplnili bez diakritiky a lístky na trajekt se nám podařilo koupit. Vaše stránky si čtu moc ráda. Jsou tam skvělé a užitečné rady. Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný den. S pozdravem Kristýna.

Děkujeme za zprávu a přejeme příjemnou dovolenou.

# 15.05.2019, 22:25.
Za tři dny letíme na Sicílii, ubytování máme v Letojanni blízko Taormina a budeme mít pronajaté auto. Rádi bychom absolvovali nějaký hezký trek po pobřeží, klidně náročnější, přibližně na půl dne až den. Můžeme dojet na začátek treku autem. Neporadil byste nám prosím nějaký? Případně klidně i vnitrozemní trek do hezké přírody v okolí, plus také nějaké dobré vinice s ochutnávkou. Moc Vám děkuji a omlouvám se za tolik dotazů najednou. Hezký den. Kristýna.

Hodně pěkná trasa je popsaná v okolí Taormina na komoot.com - Varianta 1, Varianta 2. Je to na půl dne. Pěkné treky jsou samozřejmě také v okolí Etny.

# 15.05.2019, 20:56.
Chtěli jsme si zarezervovat na vašich stránkách trajekt ze Salerna do Messiny na pátek 5.7.2019, ale po dokončení rezervace nám to píše chybu a toto: Pro dokončení vaší rezervace kontaktujte naše call centrum na + 39 (0) 565 912 191. Vše jsme měli vyplněné, prosím poraďte jak postupovat dále. Děkujeme za odpověď. S pozdravem Kristýna.

Bohužel nepíšete jakou chybu Vám to píše, nejsme tedy schopni reagovat. Obecně častým problémem při vyplňováni zahraničních formulářů nebo platebních údajů bývá diakritika. Zkuste vše vyplnit bez diakritiky. Pokud to nepomůže a nechcete volat, napište na kontaktní e-mail.

# 15.05.2019, 13:25.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte do kolika večerních nebo nočních hodin probíhají placené výstupy k sopce na Stromboli a v kolik je návrat. A zda se dá ještě poté odjet z ostrova nebo tam musím zůstat do rána a platit docela drahé ubytování? Děkuji mnohokrát za informace. Elen.

Výstup na Stromboli s průvodcem začíná v době od 15:00 do 17:30 v závislosti na ročním období. Existují samozřejmě i privátní výstupy s průvodcem, které se přizpůsobí, ty jsou ale cenově někde jinde a úspora na ubytování by byla v tomto případě přeplacena. Výstup a sestup trvá celkově kolem 5. hodin. Během tohoto treku jsou po půlhodině přestávky a nahoře v závislosti na aktivitě sopky pobudete přibližně 15 - 45 minut. Jedná se o produkt Stromboli San Vincenzo Excursion. Při předpokládaném začátku v 16:00 se předpokládá návrat ve 21:00. Trajekty tak pozdě bohužel zpět neodjíždějí.

# 14.05.2019, 04:17.
Chtěla bych se zeptat, zda je dovolen individuální výstup ke kráterům Etny. Někteří čeští cestovatelé tam běžně sami chodí a tvrdí, že průvodci jsou jen doporučeni, někteří píší, že jsou tam cedule z jasným zákazem. Můžete mi prosím poradit, jak to ve skutečnosti je a kolik se případně platí průvodcům? Děkuji. Elen.

Výstup od Torre Filosofo na Etnu není povolen a bez průvodce to ani nedoporučujeme. Více informací o výstupu na Etnu najdete v odpovědi ze dne 28.02.2019, 14:27 včetně odkazů na výstup s průvodcem.

# 13.05.2019, 22:24.
Mám na vás prosbu. 11.6. letíme do Trapani. Přiletíme kolem deváté ráno. Ubytování máme zajištěno ve městě Mazara del Vallo. Nevíte, zda jede autobus z letiště přímo do tohoto města? A zda je v tomto městě nějaká městská doprava, jako např. v Trapani? Mnohokrát děkuji za odpověď. Již několikrát mi vaše stránky a rady pomohly. Pavel.

V tomto případě musíte jet z letiště v Trapani autobusem Autoservizi Salemi do Marsala a odtud vlakem Trenitalia do Mazara del Vallo. Druhou možností je jet autobusem AST do Trapani a odtud vlakem do Mazara del Vallo. Městskou dopravu provozuje Autoservizi Siberiana. Tato společnost zajišťuje i privátní transfer z letiště a na letiště Trapani Birgi a turistický vláček.

# 13.05.2019, 21:21.
Chtěl bych Vás poprosit o radu, jak se dostat autobusem na výlet na Etnu. Budeme od 17.7. do 24.7. ubytovaní ve Ville Venice ve Fondachellu. Moc děkuji za radu a případný tip. Josef.

Asi jediným řešením, jak stihnout ranní autobus z Catania na Etnu, je dojít pěšky 3 km na vlakovou stanici Mascali a odtud jet vlakem Trenitalia do Catania. Vlak jede v 5:26 a 6:35, na místě je za necelých 40 minut. Pozdějšími spoji to už nestihnete. Jízdenka stojí € 3,80. Druhou možností je autobus Interbus z Mascali (Via Siculo Orientale, farmacia) v 6:20, v Catania je v 7:25. Jízdenka stojí € 4,00. Informace o navazující dopravě najdete v odpovědi ze dne 28.02.2019, 14:27.

# 13.05.2019, 14:54.
Budu teď pár dní v Trapani a chtěla bych se jet podívat do Segesta. Snažila jsem se najít nějaké spojení, ale marně. Mohl byste mi prosím poradit, jak se dostat ráno tam a k večeru nazpět? Děkuji. Lenka.

Z Trapani (autobusová zastávka u vlakového nádraží) do Segesta jezdíval od pondělí do soboty autobus Tarantola Bus. Z Trapani vyjížděl v 8:00, 10:20 a 14:00, zpět jel ve 13:10 a 16:10. Cesta trvala 45 minut a jízdenka stála € 4,00, zpáteční € 6,60. Mluvíme v minulém čase, protože aktuální informace nemáme.

# 13.05.2019, 14:12.
Dočetl jsem se, že na Etnu se dá víceméně dojít i pěšky sám bez průvodce, akorát to není doporučeno. Víte o tom něco? V srpnu bych chtěl na Sicílii zajet s přítelkyní a chtěl bych se na Etnu podívat, ale spíše tak po svých a úplně na vrchol možná tak s pomocí lanovky. Děkuji za odpověď. Šimon.

Od Torre Filozofo je možné vystoupit na Etnu pouze s průvodcem. Od horní stanice lanovky tam jezdí jeep-busy, nicméně tuto cestu doporučujeme vynechat a na Torre Filozofo dojít pěšky. Bližší informace najdete v odpovědi ze dne 28.02.2019, 14:27.

# 13.05.2019, 08:47.
Na začátku července se chystáme autem na Sicílii. Při plánování cesty jsem dohledal, že lístek na trajekt jde zakoupit pouze na místě. Je to tak? Případně prosím, na co si dát pozor. Minulý rok jsme jeli na Korsiku a tam jsme museli lístek kupovat dopředu. Děkuji. Michal.

Trajektová doprava mezi Villa San Giovanni a Messina funguje kyvadlově. Jízdenky můžete zakoupit i online přes stránku Trajekty, je to ale zbytečné. Jízdenka je platná celý den a jedete prvním trajektem, ke kterému se dostanete.

# 12.05.2019, 21:44.
Pane Řehůřku, 4.8.2019 přiletíme do Palerma. Měli jsme být ubytovaní v Mondellu, ale bohužel nám to zrušili. Takže jsme museli najít nové ubytování v Balestrate - Case Vacanze Piccolo. Ráda bych věděla, zda lze využívat pro cestování po Sicílii autobusy, vlaky atd. Chtěli jsme si rezervovat auto přes Rentalcars, ale bohužel chtějí šílené spoluúčasti, i když dávám full pojištění. Rádi bychom cestovali právě z Balestrate do Palerma do Mondella. A co se bude dát normální veřejnou dopravou. Moc vám děkuji za radu. S pozdravem Denisa.

Z Balestrate se do Monedello dostanete nejdříve vlakem Trenitalia. Musíte jet do Piraineto a následně do Palermo Tommaso Natale. Jízdenka stojí € 5,60. Ze stanice Tommaso Natale přejděte po Via Bergamotto na Via Tommaso Natale. Po pravé straně je zastávka autobusu. Odtud jeďte autobusem č. 614 do Mondello. Městskou dopravu provozuje AMAT. Vystoupit musíte např. na Regina Elena / Stabilimento, což je u pláží. Základní jízdenka stojí € 1,40, celodenní € 3,50. Co se Pronájem aut týče, jedná se o spoluúčasti konkrétních autopůjčoven. Je možné si najít automobil, který ty spoluúčasti pro havárii a krádež má nulové, a také depozit o něco nižší. Havárii a krádež je možné přes Rentalcars také připojistit, aby byly nulové. V případě plnění Vám sice spoluúčast půjčovna strhne, získáte ji zpět z pojištění.

# 12.05.2019, 13:38.
Pane Řehůřku, 9. června přijedeme do Pozzalo trajektem z Malty. Nemohu prosím dohledat žádný vlakový spoj do Taorminy. Děkuji za tip. Milada.

Z Pozzalo do Taormina-Giardini se dostanete vlakem Trenitalia s přestupem v Siracusa. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 11,30. Do Siracusa jezdí vlaky dopoledne v 5:37, 6:32, 9:06 a odpoledne v 15:06, 17:20 a 20:25. Ze Siracusa do Taormina-Giardini je to podobné, o jeden regionální vlak odpoledne více. Dohledat spoje nemůžete z důvodu, že 9.6.2019 se mění jízdní řády a v současné době spoje na výše uvedených stránkách ještě nejsou uvedeny. Frekvence spojů bude stejná, lehce se možná změní časy odjezdů.

# 12.05.2019, 13:36.
Využiji těchto skvělých stránek a chci se zeptat ohledně dopravy po Sicílii. Díval jsem se, že Sicilie je poměrně dobře pokrytá železnicí a na internetových stránkách hlavního provozovatele Trenitalia je i přehledný e-shop k nákupu jízdenek. Chci se zeptat, zda nevíte, zda nákup jízdenky přes internet vyjde výhodněji než potom u kasy na nádraží. Chtěl bych navštívit i sicilské vnitrozemí, takové ty malé vesničky, ale tam se mi opravdu těžko hledá spojení. Proto bych se chtěl zeptat, zda nemáte zkušenosti s provozováním autostopu na Sicílii. Jedu na přelomu května a června. Jenom tip pro mladší generace. V severní Itálii jsem používal aplikaci blablacar, což je prodej sdílené sedačky v autě, a tam to fungovalo skvěle. I na Sicílii je nabídka mezi většími a turisticky atraktivními městy velmi dobrá, ale do těch vnitrozemských vesniček už to je horší. Děkuji za odpovědi a přeji vše dobré. Michal.

Ceny jízdenek Trenitalia jsou stejné ve všech prodejních kanálech. Tzn. za stejnou cenu je koupíte přes internet, v automatu, na pokladně, telefonicky nebo přes agenturu. Přes internet se vyplatí kupovat jízdenky na vlaky vyšších tříd mezi velkými městy, kde platí různé akce, které jsou nějakým způsobem omezené. Např. množstvím jízdenek na konkrétní spoj v akci. Potom se může stát, že na místě už za takovou cenu jízdenku nekoupíte. Jízdenky na regionální vlaky je zbytečné kupovat přes internet. Znevýhodní Vás to tím, že jízdenka začíná platit od času uvedeného na jízdence, nikoliv od okamžiku validace. Internetové jízdenky se nevalidují. Autostop ve vnitrozemí Sicílie nedoporučujeme. Vnitrozemí je pokryto spoji mnoha autobusových společností.

# 11.05.2019, 23:54.
Chystáme se na dovolenou do Sicílie v období od 4.6. do 15.6. Rádi bychom se Vás zeptali, jak se lze dopravit z letiště Trapani do San Vito Lo Capo. Na stránkách AST se nám žádné jízdní řády pro zadaná data - 4.6. z Trapani Aeroporto do S. Vito, a 15.6. zpět - nezobrazují. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Jirka.

Jízdní řády na AST se pro 4.6.2019 zobrazují, pro 15.6.2019 nezobrazují. Je to z důvodu, že 9.6.2019 je platný nový jízdní řád a spoje tam ještě nejsou vloženy. V nejbližších dnech se to ale určitě změní. Co se dopravy do San Vito Lo Capo týče, přestupuje se v Trapani v přístavu. Z toho důvodu je tedy vhodné hledat spoje odděleně, tzn. letiště Trapani Birgi - Trapani Porto a Trapani Porto - San Vito Lo Capo. Pro cestu zpět podobně. Získáte větší přehled o možnostech dopravy.

# 10.05.2019, 09:30.
Marně se snažím zjistit dopravu z letiště Punta Raisi do Cefalu. Na Trenitalia mi to pořád píše, že není nalezen žádný spoj, ale stránky letiště mě na Trenitalia odkazují. Na Punta Raisi přilétám 22.6.2019 v 18:45 hodin. Můžete mi prosím poradit? Děkuji moc. Jana.

Jízdní řády najdete na Trenitalia. To, že nemůžete najít jízdní řád ve Vašem termínu je způsobeno tím, že 9.6.2019 bude v platnosti nový jízdní řád. Ten bude na výše uvedených stránkách zveřejněn později. Jízdenka do Cefalu stojí € 10,90, přestupuje se na Palermo Centrale. Tam můžete jet z letiště i autobusem Prestia e Comande, který jezdí kyvadlově od 5:00 do 0:30. Jízdenka stojí € 6,00. Vlak do Cefalu potom z Palermo Centrale € 5,60.

# 08.05.2019, 19:21.
Přistáváme v Trapani 11.5. v 18:45 a potřebujeme se dostat do hotelu Il Faro. Poradíte autobus a zastávku? Děkuji. Jinak bychom se rádi podívali na Favignanu, ale nefunguje systém hledání jízdenek. Jak drahá je zpáteční jízdenka? Ondřej.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST za € 4,90 do Trapani - přístavu. Odtud je to k Hotelu Il Faro přibližně 200 metrů. Jděte po ulici Vicolo Raisi, která je kolmá na Via Ammiraglio Staiti. Navazuje na ni Via D. Greco a následně Via Sant' Elisabetta. Jděte víceméně pořád rovně. Hotel je po levé straně. Jízdní řády trajektů na Egadské ostrovy najdete na stránce Trajekty - Aegadian Islands. Zpáteční jízdenka Vás přijde přibližně na € 30,00. Je třeba si to nechat spočítat pro konkrétní termín a konkrétní počty a věk osob.

# 07.05.2019, 11:02.
Snad ještě podáváte informace. V červnu letíme na Sicílii na letiště Trapani. Budeme tam ráno přibližně v 8:30. Jak se odtamtud dostanu do San Vito Lo Copo autobusem? Jede přímá linka? A ze San Vito Lo Capo zase jedeme zpět do Trapani na letiště, ale je to sobota. Jedou přímé spoje? Nebo jak to vlastně musíme provést? Děkuji moc za informace. U.

Přímá linka do S. Vito Lo Capo nejezdí. Spojení zajišťuje AST s přestupem v Trapani, nejlépe na konečné v přístavu. Do Trapani jezdí autobusy víceméně v návaznosti na přílety, z Trapani do S. Vito Lo Capo ve stejné frekvenci. Podobné je to při cestě zpět včetně soboty. Neuvádíte přesný termín, odjezdy si vyhledejte pro Váš termín na výše uvedených stránkách. Od neděle 9.6.2019 se mění jízdní řády. Spoje od tohoto termínu budou zveřejněny později.

# 06.05.2019, 18:03.
Letíme na Sicílii a přemýšlím o pronájmu auta na celou dobu. Můžete mi říct, jak je to obecně s parkováním? Například město Trapani, kam přiletíme. Ale i jiná místa. Lze parkovat na placených stáních nebo jsou i místa zdarma? Půjčovny chtějí téměř stejnou částku za pojištění, jako za půjčení. Jak je to například s odcizením vozu? Případně, zda můžete přímo doporučit nějakou půjčovnu? Mnohokrát děkuji. Štěpán.

Obecně ve městech na Sicílii jsou většinou modré parkovací zóny zpoplatněné určitou část dne, v noci většinou bezplatné. Parkování zdarma je mimo tyto zóny. Ve městech jsou samozřejmě i zpoplatněná parkoviště. Tato otázka v různých městech byla rozebírána i v našich otázkách a odpovědích. Konkrétně v Trapani jsou modré parkovací zóny aktivní v době od 8:00 až 13:30 a 15:30 až 20:00 (popřípadě do půlnoci podle oblasti). Oblasti Rossa, Gialla a Verde jsou zpoplatněny € 0,80, € 0,50, resp. € 0,10 za hodinu. Více informací najdete na ATM Trapani. Pro vypůjčení automobilu vždy doporučujeme zásadně Pronájem aut. Systém je i v češtině a nabízí automobily všech významných místních půjčoven. Kromě porovnání získáte dopředu všechny informace o podmínkách, depozitech, pojištění apod. Velkou výhodou je komunikace v češtině nebo slovenštině na lince podpory. Půjčovna si vždy na místě zablokuje na kreditní kartě zálohu. Pokud bude vše při vrácení v pořádku, zálohu odblokuje. Každý automobil má spoluúčasti, jednak při poškození vozidla, jednak při odcizení vozidla. Do výše této spoluúčasti ručíte autopůjčovně. Pokud bude auto ukradeno, odečte se ze zablokované zálohy spoluúčast. V případě záporného rozdílu Vám částku doúčtují. Stejně tak u poškození. Tyto částky je možné připojistit přímo u Rentalcars. Vhodným výběrem lze vybrat automobil, který má tyto spoluúčasti nulové. Ze zálohy se strhávají případné další náklady - pokuty, doplatek za nedoplněnou nádrž, ztráta navigace apod. Rentalcars nabízí také další benefity u vybraných automobilů - např. finanční krytí pro případ krádeže, havarijní pojištění.

# 05.05.2019, 18:42.
Mám ještě jeden dotaz, prosím. Jak se co nejjednodušeji dostaneme z letiště Trapani do města Trapani k hotelu Al Bastione Impariale? A za jeké ceny? Velmi děkuji za vaší odpověď. Martina.

Z letiště Trapani jezdí do Trapani autobusy AST. Jízdenka stojí € 4,90. Vystoupit musíte až v přístavu. Nicméně ze zastávky autobusu je to k hotelu Al Bastione Imperiale ještě 1 km pěšky. Jděte podél přístavu tak, že ho budete mít po levé ruce. Dojdete k budově Guardia Costiera, před kterou se vydejte šikmo doprava na Via Duca d' Aosta, která Vás dovede až k hotelu. Po této trase jezdí autobus městské linky 2B - ATM Trapani. Jízdenka stojí € 1,20.

# 05.05.2019, 18:35.
Mnohokrát děkuji za Vaše rady, hodně mi pomáhají. Co se týče ale výletu do Neapole, stále se nemohu rozhodnout. S cestovní kanceláří je to pohodlné, to je pravda a láká mě to, ale vyjde to dráž dle odkazů. Našla jsem spoj rychlovlakem z Říma do Neapole za € 25,00. Je tam za 1 hodinu, ale nevím, zda to není moc náročné potom v Neapoli najít další spoje do Pompejí a potom na Vesuv. Zda se to dá stihnout, když přijedeme do Napole v 9:00 hodin a zpět jede z Neapole do Říma poslední vlak v 18:48. Když jsem to propočítala, tak je to přes cestovku o 700,- Kč dražší, ale pohodlnější. Jen v cestovce umí někdo německy? Nebot jinou řeč neovládám. Tak abychom se vůbec domluvily, kdy a kde máme být. Dcera umí anglicky, ale velmi jednoduše. Hanka.

Verze výletu From Rome: Skip-the-Line Pompeii & Vesuvius Day Trip je pouze v angličtině, španělštině nebo francouzštině. Nicméně pokud se rozhodnete jet po vlastní ose, tak jazykově na tom budete hůř. Německy se na jihu Itálie spíše nedomluvíte. U organizovaného výletu se budete držet skupiny a časy odjezdů ze zastávek se vždy nějak dozvíte. Místem srazu je fontána na Piazza del Popolo v 7:30, návrat na stejné místo je přibližně v 19:30. Případné změny se samozřejmě vždy včas dozvíte. Vše je popsané na výše uvedených stránkách. Cestování po vlastní ose je samozřejmě vždy levnější, ale časově náročnější, protože se přizpůsobujete dopravě, ne doprava Vám. Nádraží v Neapoli jsou vedle sebe, stačí se podívat na jakoukoliv mapu, např. Mapy Google. Když přijedete do Neapole v 9:00, stihnete zřejmě vlak v 9:27 nebo 9:35. V Pompejích budete za 45 minut, tedy někdy v 10:15. K pokladně dojdete přibližně za 15 minut, tzn. budete tam v 10:30. Autobusy na Vesuv jezdí z Piazza Amfiteatro, tj. tam kde je pokladna. Abyste s rezervou stihnuli vlak z Neapole, musíte z Pompei vyjet nejpozději vlakem v 17:23, v Neapoli je v 18:03. Tzn. tak nejpozději v 17:00 být zpět z výletu z Vesuvu, což je problém, protože před tímto termínem přijede autobus v 15:45 (z Vesuvu jede ve 14:50). Pokud má význam na Vesuv jet, tak nejpozději ve 12:10 s tím, že na Vesuvu budete ve 13:05. Necelé dvě hodiny na výstup a sestup je hodně málo. A rozhodně 1,5 hodiny na prohlídku Pompejí ještě méně. Lze samozřejmě dohledat i dopravu z Vesuvu přímo do Neapole, je to ale pořád časově hodně kritické. Organizovaný výlet je nejlepší řešení.

# 05.05.2019, 18:29.
Využívám toho, že jsem narazila na vaše bezva stránky a zasílám dotaz. Jedeme do Trapani na přelomu července a srpna 2019. Hotel Al Bastione Imperiale. Chtěla bych se zeptat na možnost koupání v blízkosti hotelu a ceny plážového servisu. Velmi děkuji a přeji krásný den z Čech. Martina.

Hotel Al Bastione Imperiale je v části Trapani, která není pro koupání moc vhodná. Nachází se na výběžku, kde je přístav. Sice asi 300 metrů vzdušnou čarou je pláž, my bychom ji ale pláží ani moc nenazývali. Podívejte se na Street View. Asi 2 km směrem do centra Trapani je už lepší pláž, dokonce i s plážovým servisem na Lido Paradiso. Počítejte s cenou slunečníku a dvou lehátek řádově kolem € 15,00. Kvalitnější pláž je na severu Trapani - Lido San Giuliano. Ceny budou podobné.

# 05.05.2019, 12:13.
Měl bych dotaz, jak se dostat z letiště v Catania do Via Immacolata 126, 95016 Mascali? Jezdí tam autobus? Nebo je lepší taxi nebo podobně? A jedeme tam hlavně kvůli fotkám. Mohu tedy poprosit, zda jde sehnat nějaký výlet na sopky přímo na místě? Nebo je lepší to pořešit předem? Etnu zvládneme sami, ale Stromboli by to chtělo už asi v rámci výletu. Máte nějaké tipy na společnost, která toto zařizuje? Mnohokrát děkuji za odpověď. Richard.

Z letiště v Catania jeďte autobusem Alibus společnosti AMT za € 4,00 na Catania Centrale a odtud pokračujte vlakem Trenitalia za € 3,80 do Mascali. Bohužel z vlakového nádraží je to k Vašemu ubytování ještě 2300 metrů. Výlety z Catania najdete např. na Get Your Guide, kde si je můžete i přímo zarezervovat. Najdete tam výlety jak na Etnu, tak na Stromboli z Catania. Jinak určitě bude na místě nabídka dalších společností, nicméně rezervace dopředu na konkrétní termín je jistota.

# 04.05.2019, 07:49.
Budeme ubytovaní v Trapani. Moc rádi bychom podnikli výlet na Etnu a některý z ostrovů Vulcano nebo Stromboli. Jaká je nejlepší varianta se na tyto ostrovy a Etnu dostat? Dopravě autem bychom se rádi vyhnuli. A dá se každý z výletů stihnout za jeden den? Tím nemyslím Etnu i ostrovy dohromady. Priorita je Etna, to by nás mrzelo být na Sicílii a nevidět ji. Předem děkuji za odpovědi. Marie.

Časově to podle našeho názoru nestihnete. Varianty veřejnou dopravou jsou zpracovány několikrát v našich otázkách a odpovědích týkajících se Sicílie. Vždy je to ale na dva až tři dny s přespáním v Catania resp. na Aiolských ostrovech. Řešením může být organizovaný výlet z Palermo - Mount Etna and Taormina Full-Day Excursion from Palermo.

# 03.05.2019, 07:47.
Chtěla bych poradit, jak máme cestovat autobusem 14.5. Přiletíme ráno na letiště v Trapani a poté se musíme dostat na tuto adresu: Via Fiscale 4, 91100 Trapani. Jezdí z letiště nějaký autobus k přístavu? Tam nám to bude stačit. Nasledující dny se přesouváme na adresu Via La Piana 14, 91010 San Vito lo Capo a poté na Via Piccola del Teatro Santa Cecilia 5 - 1 piano, La Kalsa, Palermo a zase zpět na letiště v Trapani. Mnohokrát děkuji za Vaše rady. Vždy nám to usnadní cestu. Lucie.

Z letiště v Trapani jezdí do přístavu v Trapani autobusy AST. V úterý 14.5.2019 jedou v 7:15, 8:40, 9:30, 13:30, 13:50, 14:50, 15:00, 18:45, 19:30. Jízdenka by měla stát € 4,90. O den později, 15.9.2019 jedou z přístavu autobusy stejné společnosti do San Vito Lo Capo v 6:45, 8:30, 13:00, 13:45, 14:20, 18:00. Jízdenka by měla stát € 5,30. Ze San Vito Lo Capo do Palermo jezdí Russo Autoservizi. V tomto období víme jen o jednom autobusu v 5:45. Jízdenka stojí € 9,40. Nejezdí v neděli. Z Palermo do Trapani se dostanete autobusem Segesta Autolinee. Autobusy jezdí od 6:00 do 20:00 minimálně po hodině. Jízdenka stojí € 9,60. Jede až do přístavu a cesta trvá 2 hodiny. Na letiště se potom dostanete autobusem AST. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.04.2019, 14:09.
Pane Řehůřku, moc Vás zdravím a chtěla bych se zeptat na několik informací k cestě. Koncem června letíme na 10. denní dovolenou na Sicílii. Jsme dva dospělí a děti ve věku 14 a 11 let. Měla bych pár otázek. Přílet je naplánován do Trapani na sobotu v 18:45. Dále máme na první tři dny zajištěno ubytování na adrese Via Carolina v Trapani. Chtěli bychom si nejspíše půjčit auto. Je dobré to řešit v sobotu večer na letišti nebo až v neděli ve městě? Případně jezdí MHD do města poblíž k našemu ubytování? Dále bychom chtěli poradit, kam se dál vydat a co vidět. Které pláže byste doporučil na pár dnů pro válení? A co určitě vidět, co místního sicilského ochutnat? Děkuji za odpovědi a přeji hezký den. Lenka.

Do přístavu v Trapani jezdí z letiště autobusy AST. Automobil doporučujeme rezervovat přes Pronájem aut. Budete mít veškeré informace předem, vyberete si pro Vás nejvýhodnější automobil a k dispozici budete mít telefonickou podporu v češtině nebo slovenštině. Auto doporučujeme zapůjčit už na letišti. V centru města není taková nabídka jako na letišti. Tipy na výlety v blízkém i vzdáleném okolí najdete v našich otázkách a odpovědích. Místní specialitou je cabuccio. Jedná se o sendvič z těsta na pizzu plněný šunkou a mozzarelou.

# 16.04.2019, 21:35.
Chtěl bych požádat o radu, jak se dostat z letiště v Catania do Arenella poblíž Syrakus. Cestujeme jako 4. členná rodina. Přílet máme 1.6. v 19:50 večer. Jaké jsou prosím možnosti a ceny dopravy? Děkuji. Lukáš.

Z letiště v Catania se do Siracusa dostanete autobusem Interbus. Jízdenka stojí € 6,20. Zaveze Vás na Terminal Bus, který se nachází na Corso Umberto I v sousedství vlakového nádraží. Do Arenella potom musíte cestovat městským autobusem č. 23, který odjíždí z Piazza della Stazione. Jízdenka stojí € 1,20. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 15.04.2019, 14:00.
Pane Řehůřku, narazil jsem na Vaše stránky a moc mě potěšily. Našel jsem zde mnoho rad a informací. Děkuji za ně a také za to, co pro nás cestovatele děláte. S dovolením přidám také jeden dotaz, na který zatím neznám odpověď. Máte tušení, jak to je s autobusouvou jízdenkou pro děti? Mají nějakou slevu nebo dokonce do nějakého věku jezdí zadarmo? Děkuji. Luděk.

Je to přesně tak jak píšete. V dopravě cestují děti do určitého věku zdarma, do určitého věku za snížené jízdné. Nicméně těch společností, které provozují dopravu je hodně. Každá má jiné věkové omezení.

# 08.04.2019, 20:34.
Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu alebo odporúčanie, pre ktorú z týchto dvoch krásnych sopiek sa rozhodnúť a vidieť ju zblízka, Etna alebo Stromboli? V júli sa chystáme na 9 dní na Sicíliu a plánujeme prejsť od Catanie, cez Agrigento a okolité pláže, ďalej Palermo, San Vito lo Capo, Trapani a Favignanu, a presunúť sa na Liparské ostrovy - Vulcano a Ginostru. Tu sa rozhodujeme, či ísť na Lipari alebo radšej ich vynechať a navštíviť za ten čas Etnu a na Lipari podniknúť samostatnú kratšiu dovolenku trebárs o rok. Aká je pravdepodobnosť, že uvidíme na Stromboli aj spomínané výbuchy a prírodné divadlo? Tiež by som sa chcela spýtať, ako je to so spoplatnením ciest na Sicílii, či je potrebné kupovať nejaké mýto a kde sa dá zakúpiť? Ďakujem pekne za odpoveď a názor. Pekný večer. Viktoria.

V souvislosti s Vaším itinerářem bychom volili návštěvu Etny a Aiolské ostrovy bychom realizovali samostatně. Nicméně pokud máte 9 dní ba Sicílii, je možné je navštívit např. i v rámci organizovaného výletu. Je to o prioritách a sestavení itineráře. Pravděpodobnost spatřit na Stromboli erupce je hodně velká. Na Sicílii zaplatíte přejezd trajektem z pevniny. Funguje víceméně kyvadlově a při cestě tam a zpět za více jak 3 dny a do 90. dní zaplatíte celkem € 75,00 za osobní automobil s maximálně 5. cestujícími. Za obytný automobil je to o € 20,00 více. Jízdenky zakoupíte v přístavu ve Villa San Giovanni. Mýtné na sicilských dálnicích se platí stejným způsobem jako na pevnině. Zpoplatněna je dálnice A18 v úseku Messina Sud - Catania Nord. Cena za osobní automobil je maximálně € 3,70, za obytný € 4,20. Dále je zpoplatněna dálnice A20 v úseku Messina Nord - Buonfornello. Cena za osobní automobil je maximálně € 10,10, za obytný € 10,30. Při vjezdu do zpoplatněného úseku si na mýtné bráně vyvednete lístek, na základě kterého z výjezdu ze zpoplatněného úseku uhradíte na mýtné bráně mýtné.

# 06.04.2019, 18:58.
V červenci letíme na dovolenou do Trapani. Ubytovaní budeme na adrese Via Tiziano Vecellio, Casa Santa, Sicilia 91016, Itálie. Ráda bych se zeptala, jak se lze dostat z tohoto místa městskou dopravou do přístavu a jak se dostat na ubytování z letiště Trapani Birgi. Přílet je 23.7.2019 v 10:00. A jaké jsou ceny dopravy? Děkuji. S přáním hezkého dne Hana.

Z letiště jezdí do města a do přístavu autobusy AST. Jízdenka stojí € 4,90. Musíte jet až do přístavu. Městskou dopravu provozuje ATM Trapani. Jízdenka stojí € 1,20 a její platnost je 90 minut. Celodenní jízdenka stojí € 3,00. Ze zastávky autobusu AST v přístavu musíte přejít směrem od přístavu k hradbě (naproti hasičské zbrojnice), kde je zastávka autobusů 25 a 30. Můžete se sem také svézt autobusy č. 201, 202 nebo 203. Ze zastávky jeďte autobusem č. 25 nebo 30. Vystoupit musíte na Via Marconi 148. Jděte ve směru jízdy autobusu po Via Marconi. Via Tiziano je druhá ulice odbočující doleva. Do přístavu se dostanete opačným směrem. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 04.04.2019, 09:41.
Pane Řehůřku, prosím Vás o radu. Jedeme s kamarádkou od 14.5. do 18.5. - skoro 5 celých dnů - do Trapani. Rády bychom navštívili Trapani, Erice a Segestu. Máme rády přírodu i památky. Máte nápad, co dalšího je v okolí zajímavého? Viděly jsme pěkné pláže, národní parky i ostrovy, ale necháme si od Vás poradit. Budeme jezdit vlaky nebo autobusy. Rády bychom zapojily výlet do národního parku nebo na ostrovy. Nebráníme se noclehům na jiných místech. Děkuji moc za odpověď. Kateřina.

Mnoho tipů je v našich otázkách a odpovědích týkajících se Sicílie. Je třeba si je pročíst. Uvedeme alespoň tři dostupné z Trapani. Určitě navštivte Egadské ostrovy. Je možné se tam dopravit trajektem z Trapani, ale i organizovaným výletem. Dalším tipem jsou saliny jižně od letiště dostupné vlakem, ale i turistickým vláčkem. A posledním tipem Riserva Naturale Orientata dello Zingaro u Scopello dostupná autobusy.

# 01.04.2019, 18:59.
Ještě jsem se zapomněla zeptat, zda jste slyšel a máte kdyby ano, bližší informace ohledně Giro della Sicilia 2019. Na začátku dubna by se mělo jet z Catanie do Messiny. Nenašla jsem bližší informace, jen to, že mají jet. Děkuji moc. Ivana.

Giro della Sicilia se jede až koncem dubna, od 27.4.2019 do 2.5.2019. Má celkem pět etap a jeden odpočinkový den - 29.4.2019. Žádná z etap nejede mezi Catania a Messina. Je to spíše záležitost okolí Cefalu. Více informací najdete na výše uvedených stránkách.

# 01.04.2019, 18:36.
Chci Vás poprosit o nějaký tip, kam zajít na jídlo v Catania a Palermo. Ideálně na mořské potvory a pizzu. Pochopitelně, že místní trhy navštívíme také. Děkuji moc. Ivana.

Jednou z nejlépe hodnocenou restaurací v Catania servírující mořské plody je Sikulo na Via Antonio di Sangiuliano. Je to jen 10 minut chůze od vlakového nádraží. Z Pizzérií doporučujeme Eat Pizzeria v centru na Via Pietro Antonio Coppola. V Palermo doporučujeme restauraci servírující mořské plody v blízkosti přístavu na Via Michele Miragna. Jmenuje se Gianni. Na pizzu doporučujeme zajít do Il Cullinario na Via Concentina Ramondetti Fileti. Je to opět v centru nedaleko přístavu. Těch restaurací podávajících mořské plody a pizzu je obrovské množství. Města jsou velká a nabídka široká. Doporučujeme si vybrat několik restaurací v okolí Vašeho ubytování, popř. si nechat doporučit od ubytovatele.

# 01.04.2019, 16:17.
Chystáme se na Sicílii. Přílet máme do Trapani 20.4. V termínu kolem Velikonoc od 20. do 27.4. Zaskočily nás několikanásobně vyšší ceny pronájmu aut. Mám na Vás dva dotazy: 1. Je reálné počítat s výrazným poklesem cen pronájmu a auto si tak zapůjčit až v úterý? 2. Pokud ano, jak se dostaneme vlakem nebo autobusem z Trapani do Corleone v neděli 21.4.? Děkuji moc za odpověď a ochotu. Hezký den. Richard.

Nepředpokládáme, že by v tomto období s blížícím se termínem cena výrazně klesala nebo rostla. Trochu ušetřit můžete pronájmem automobilu až ve městě. Nabídka je však méně rozsáhlá. Záleží na konkrétním automobilu a Vašich požadavcích. Pro pronájem automobilu doporučujeme Pronájem aut. Dopravu z letiště v Trapani do města provozuje AST. Odtud do Palermo autobus Segesta Autolinee. Odtud potom autobusem AST do Corleone. Poslední spoj ale nejezdí v neděli. Řešením může být také pronájem automobilu v Palermo, kde jsou na letišti ceny příznivější. Z centra se tam dostanete autobusem Prestia e Comande. Mezi letištěm v Trapani a Palermo jezdí přímo Autoservizi Salemi.

# 31.03.2019, 20:01.
Moc mě zaujaly Vaše stránky, rady a tipy k cestě na Sicílii. Chtěla bych se Vás zeptat, jakou máte zkušenost s parkováním v Catania a Palermo. Budeme na Sicilii 5 dní s vypůjčeným autem. Je možné parkovat na ulici nebo jsou všude modré zóny? Předem moc děkuji za pomoc. Kateřina.

O parkování v Catania se dočtete v odpovědi ze dne 05.02.2018, 08:38, o parkování v Palermo v odpovědi ze dne 02.04.2015, 17:21.

# 28.03.2019, 13:34.
Hledali jsme ubytování v San Vito lo Capo, ale ceny jsou dražší. Našli jsme si tedy cenově výhodné ubytování v Trappetu ve Vista Mare. Myslíte si, že uděláme chybu, když se ubytujeme tam a na pěkné pláže v San Vito lo Capo si občas zajedeme autem? Nebo byste si raději připlatil? Budu v 5. měsíci těhotenství, tak velká turistika pro nás tentokrát moc nebude, spíše tedy vyhledáváme ty pěkné pláže. Děkuji za odpověď. Eva.

Pokud Vám ubytování ve Vista Mare vyhovuje, klidně ho zvolte. Pláž vypadá dobře a pokud budete mít možnost zajet do rezervace k malým plážičkám a spojit to s příjemnou procházkou přírodní rezervací, určitě budete spokojeni.

# 26.03.2019, 18:08.
Chtěla bych prosím doporučit vhodnou lokalitu na ubytování kdekoliv na Sicílii. Hledáme něco poblíž krásných pláží, ubytování budeme také hledat na 10 dní přímo u pláže, proto chceme zjistit nejlepší lokalitu, kde se ubytovat. Budeme si půjčovat na celý pobyt auto, takže s dojezdem kamkoliv není problém. Jako bonus by bylo fajn bydlet v klidu, avšak nedaleko městečka na večerní procházku. Děkuji za odpověď. Pěkný den. Eva.

Z hlediska pláží je podle našeho názoru nejlepší San Vito Lo Capo. Odtud můžete zajet i do rezervace Zingaro, kde jsou malé plážičky dostupné jen pěšky v naprosto nedotčené přírodě. V blízkosti historických městeček jsou výborné pláže Isola Bella (Taormina) a San Leone, Scala dei Turchi a Eraclea Minoa (provincie Agrigento). Především Isola Bella bývá v sezóně přeplněná. Automobil doporučujeme zapůjčit přes Pronájem aut, ubytování rezervovat přes Booking.

# 22.03.2019, 16:12.
Prosím o radu, jak se dopravit z našeho posledního noclehu v Catania v Casa Marchese, Via Luigi Pirandello 2, veřejnou dopravou k odletu ve 20:30 hodin ve čtvrtek 4.4. na letište v Catania, kde koupit jízdenku a za kolik a jak asi dlouho trvá cesta? Děkuji. Zuzana.

Musíte použít kombinaci autobusu č. 722 a Alibus. Na Via Luigi Pirandello má autobus č. 722 zastávku na vzdálenější straně ulice než je Vaše ubytování v Casa Marchese, kousek před ústím Via Quieta. Vystoupit musíte na společné zastávce č. 112 Via Etnea. Odtud potom pokračovat autobusem Alibus na letiště. Dopravu provozuje AMT. Najdete tam jízdní řády. Cesta trvá přibližně půl hodiny. Počítejte samozřejmě s dostatečnou rezervou na přestup a intervaly v jízdním řádu. Jízdenka na autobus Alibus stojí € 4,00, má platnost 90 minut a můžete ho použít na oba autobusy. Mapu prodejních míst najdete na výše uvedených stránkách.

# 21.03.2019, 19:59.
Pane Řehůřku, v srpnu jedeme na týden do Catanie, kam máme přílet v 19:55 hodin. Mohl bych poprosit radu? V případě využití autobusu AMT, na které zastávce vystoupit, případně, jak zastávku poznáme? Ubytování máme ve Adalgisa House na Via Gesuiti 21. Ještě bych si dovolil dvě otázky. Jaký typ dopravy nejlépe volit pro výlety do Siracusa a Taormina a zda v Catania exístují nějaké výlety lodí po pobřeží? Velice děkuji. Richard.

Autobusem AMT Alibus za € 4,00 musíte přejet Stazione Centrale a pokračovat v okružní jízdě dál a kousek zpět. Vystoupit musíte na zastávce Piazza Stesicoro. Jděte po pravé straně kostela po Via Cappuccini, na kterou navazuje Via Pietro Garofalo. Dovede Vás na kolmou Via Santa Madalena. Po té se vydejte doleva. Na jejím konci odbočte doprava na Via Gesualdo Clementi a hned doleva na Via Minoritelli. Ta Vás dovede na kolmou Via Gesuiti, po které se vydejte doprava. Za křižovatkou po levé straně je Vaše ubytování v Adalgisa House. Od náměstí je to 650 metrů. Do města Siracusa je nejlepší cestovat vlakem Trenitalia za € 6,90. Do města Taormina je nejlepší cestovat autobusem Interbus za € 5,10. Vlakem tam můžete jet také, jízdenka stojí € 4,30, ale nádraží je v Giardini Naxos, odkud musíte jet městskou dopravou ASM za € 1,10 nahoru do města. Stejně tak můžete jet autobusem skupiny Interbus do Siracusa za € 6,20. O lodních výletech moc nevíme. Zřejmě něco bude nabízeno v přístavu, nicméně podle našeho názoru jsou v dané lokalitě jiné aktraktivnější aktivity. Výlety budou vzhledem k jejich poznávací hodnotě určitě předražené. Podívejte se např. na Catania Cruises & Water Tours.

# 20.03.2019, 13:58.
Děkuji za e-mail. Nakonec jsme se rozhodli pro Sicílii. Poradil byste mi prosím vhodnou lokalitu poblíž Trapani? Pomýšlela jsme na San Vito Lo Capo. Předem děkuji za tipy. Jana.

V této lokalitě doporučujeme většinou San Vito Lo Capo. Je to v těch místech jedna z nejlepších lokalit ke koupání. Nedaleko je také Riserva Naturale Orientata dello Zingaro, kde jsou nádherné malé plážičky. Ubytování najdete na Booking / San Vito Lo Capo.

# 20.03.2019, 07:19.
Pane Řehůřku, ráda bych se zeptala, jak se dostanu na vrchol Etny. Kolik bude stát doprava, kde ji najít a zda lze na výstup bez průvodce. Ubytovaná budu v centru Catanie. Děkuji mnohokrát. S přáním pěkného dne Ivana.

Viz naše odpověď ze dne 28.02.2019, 14:27. Autobus AST odjíždí v 8:15 z Piazza Giovanni XIII a na Etně u dolní stanice lanovky je v 10:15. Zpět potom jede v 16:30 a v Catania je v 18:30. Jízdenky zakoupíte na začátku ulice Via Don Luigi Sturzo, která z náměstí vychází.

# 14.03.2019, 10:11.
Pane Řehůřku, narazili jsme při hledání informací o Sicílii i na Váš web. Rádi bychom se zeptali, zda víte něco bližšího o okružní železnici po úpatí Etny z Catania do Riposto. Např. jízdní řád, zda se dá jízda přerušit, podívat se po okolí a později pokračovat. Která zastávka by byla vhodná jako výchozí bod procházky k Etně? Děkujeme za odpověď. Marie.

Jízdní řády, tarify a další informace najdete na Circumetnea. Jízdu nelze přerušit. Tato železnice krouží kolem Etny v dostatečné vzdálenosti. K Etně tedy z některé ze zastávek nedojdete a nebo jedině docela dlouhou túrou. Podívejte se na mapu. Je tam zakreslena trasa železnice i se zastávkami. Můžete si pomocí ní naplánovat nějaké menší výlety. Pokud se chcete dostat k Etně, je vhodnější jet v 8:15 z Catania autobusem AST k Rifugio Sapienza a odtud vyjet lanovkou do míst, odkud je to k Torre del Filosofo pěšky jen kousek. Bližší informace najdete v odpovědi ze dne 28.02.2019, 14:27.

# 14.03.2019, 06:32.
Mnohokrát děkuji. Vezmeme to tedy v úvahu. Ještě jsem slyšela, že někdy bývá problém s půjčením auta na debetní kartu, o které se v České republice říká, že je to kreditka. Známé auto kvůli tomu nepůjčili. Je opravdu nutné vyřizovat kreditní kartu? Mnohokrát děkuji za informace. Iva.

Vyřídit si kreditní kartu doporučujeme. Při půjčení automobilu je to jistota. Někdy Vám automobil půjčí i na debetní kartu nebo dokonce proti hotovosti, ve většině případů však požadují kreditní kartu. Navíc, i když máte informace o tom, že debetní kartu konkrétní autopůjčovna někomu akceptovala, na místě to může být jinak (a naopak). Kreditní karta má v současné době řadu výhod a v případě, že ji budete využívat za účelem čerpání těchto výhod, může být zdrojem úspor - např. z každé platby 1% zpět, slevy u partnerů, prodloužení záruky atd.

# 13.03.2019, 11:52.
Pane Řehůřku, ještě jednou mnohokrát děkuji za informace ohledně Sicílie. Mám ještě dotaz ohledně půjčení auta. Auto bychom si pravděpodobně půjčili až na místě. Je to takto možné? Bez rezervace dopředu a platby předem? Na letišti je jedna nebo více půjčoven? Předem děkuji za informaci a přeji pěkný den. Ivana.

Zapůjčit si automobil přímo na letišti v Catania bez předchozí rezervace je samozřejmě možné. Přímo víme přibližně o 8. autopůjčovnách, ale zastoupeno je tam asi 20 společností. Nicméně doporučujeme provést rezervaci přes Pronájem aut. Umožní Vám to zajistit si nejlepší dostupnou cenu a podmínky pro Váš termín. Budete mít plnou kontrolu nad konfigurací, pojištěním a dopředu se seznámíte se všemi podmínkami, výší depozitů apod. nemalým benefitem je i to, že kromě komunikace v češtině s rezervačním systémem, budete mít možnost komunikovat v češtině (nebo slovenštině) i se zákaznickou linkou v případě nějakých potíží.

# 11.03.2019, 08:37.
Pane Řehůřku, jako mnoho jiných, obracím se i já na vás o radu. 28.3.2019 přiletíme v 19:55 do Catanie. Ubytování máme v City-In hostel B&B, Via Grimaldi 2, Catania. Je to už dost pozdě a tak nevím, jak se dostat pokud možno co nejlevněji a včas do 24. hodin na ubytování. Jsme dvě starší kamarádky a budeme mít jen příruční zavazadla. Ubytování máme na 4 noci, ještě další 3 noci chceme řešit až na místě. Bude dobré se přesunout na 1 až 2 noci jinam, nebo zůstat celou dobu na původním místě? Hodláme navštívit i Taorminu a Syrakusy. Předem děkuji za odpověď. Dana.

Z letiště jeďte autobusem Alibus společnosti AMT. Jezdí do půlnoci. Jízdenka stojí € 4,00. Vystoupit musíte u přístavu, u loděnic. Poznáte to tak, že pojedete kolem ocelového plotu zasazeného mezi sloupky, zastávka je u válcových zásobníků (jsou po pravé straně). Půjdete kousek ve směru jízdy autobusu a po levé straně se od Via Domenico tempio (po které jede autobus) odpojuje šikmo Via Grimaldi. City-In Hostel B&B je téměř na konci ulice po levé straně. Volba ubytování závisí na Vašem itineráři. Catania je dobré výchozí místo pro cestování vlakem Trenitalia do Siracusa, Taormina a dalších pobřežních městeček. Jezdí odtud také autobusy pod Etnu. Pokud budete chtít poznávat vzdálenější část Sicílie, je samozřejmě lepší se tam přemístit a ubytovat. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking.

# 10.03.2019, 12:55.
Chci vás poprosit o radu v dopravě na Sicílii (jak a za kolik), cestu z Catanie do Palerma a z Catanie na vrchol Etny. Na Sicílii budu jen týden na začátku dubna. Děkuji mnohokrát a přeji hezký den. Ivana.

Přímé autobusové spojení zajišťuje z Catania do Palermo společnost SAIS Autolinee. Autobusy jezdí z Via d' Amico u vlakového nádraží Catania Centrale. Autobusy jezdí od 4:30 do 20:00, cesta trvá 2:40 a jízdenka stojí € 13,50. Za stejnou cenu a jen o několik minut déle se tam dostanete vlakem Trenitalia. Výlet na Etnu viz naše odpověď ze dne 28.02.2019, 14:27.

# 04.03.2019, 12:01.
Za měsíc máme 3 dny v Palermu. Co se vše dá v místě podniknout? Na sopky je to asi daleko? Chceme klidnější dovolenou, ale jeden den bychom dali průzkumnou. Děkuji. Věra.

Výlet na Etnu je celodenní záležitost. Pokud se pro něj rozhodnete, doporučujeme ho spojit s Taorminou a v rámci organizovaného zájezdu Mount Etna and Taormina Full-Day Excursion from Palermo. Veřejnou dopravou byste to časově během jednoho dne nezvládli. Po vlastní ose můžete během dne např. navštívit historické centrum Palerma. Za historií se můžete vypravit do Monreale nebo do Cefalu - doprava viz naše odpověď ze dne 23.10.2018, 10:00. Oba cíle lze zvládnout také během organizovaného výletu Monreale and Cefalu Half Day Tour from Palermo.

# 28.02.2019, 14:27.
Mohl bych poprosit o doporučení, jaký zvolit program na období začátkem dubna? Přemýšlím nad Stromboli a Etnou. Je potřeba rezervace pro výstup na Etnu? Jak se pohybují ceny za dopravu a případného průvodce, pokud je potřeba? Děkuji za odpověď. Michal.

Tipy na výlety v oblasti východního pobřeží Sicílie najdete v reportáži Sicílie 2006. Co se výletů k sopkám týče. 1. Stromboli. Veřejnou dopravou musíte cestovat nejdříve autobusem společnosti SAIS Autolinee do Messina za € 8,40. Z Messina potom autobusem společnosti Giuntabus. Cenu bohužel neznáme. Nicméně jízdenka z letiště v Catania do Milazzo stojí se stejnou společností € 15,00, mělo by to být tedy celkově podobné. Z přístavu Milazzo musíte jet trajektem na Stromboli. Cena se pohybuje kolem € 30,00. Bez průvodce bychom o výstupu neuvažovali. Výstupy organizuje Magmatrek. Cena je € 28,00. Je však třeba ještě počítat s turistickým poplatkem, který je € 5,00. Takto zvládnou výlet je v jednom dni hodně náročné, doporučujeme volit ubytování - Booking / Stromboli. 2. Etna. Veřejnou dopravou musíte cestovat autobusem AST. Jízdenka stojí € 4,00. Zaveze Vás k Riffugio Sapienza, odkud je možné jít pěšky nebo lanovkou nebo kombinací lanovka - jeep-bus k Torre del Filosofo. Je ve výšce 2920 m a dále už můžete jít jen s průvodcem. Z časových důvodů doporučujeme cestovat lanovkou. Jeep-bus je zbytečný, nejsou z něj tak pěkné výhledy jako pěšky a cena neodpovídá. Využít se vyplatí jen z časových důvodů. Zpáteční jízdenka na lanovku stojí € 30,00, na zpáteční kombinaci lanovka, jeep-bus, průvodce (v jeep-bus a k vedlejším kráterům u Torre del Filosofo) stojí € 65,00. Pokud však chcete vystoupat až k Etně, je potřeba průvodce. Cena je € 44,00 a v ceně není lanovka + jeep-bus. Více informací najdete na Excursions Etna včetně rezervačního systému. Výše uvedené jízdenky na autobusy a trajekty jsou uvedeny jako jednosměrné, u zpátečních je sleva. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.02.2019, 12:06.
Za dva týdny se chystám na 5 dní na Sicílii. Přiletím do Katánie a chtěla bych poprosit o radu. Letím sama a chtěla bych si užít pohodu, brouzdání po městě, vysedávání v kavárnách, špagety, víno, čtení knih, nějaký ten výlet. Prostě relax pro vyčištění hlavy. Jen přemýšlím, které místo by bylo nejvhodnější? Zda zůtat v Katánii, nebo se přesunout do nějakého pěkného přátelského městečka v blízkosti? Je tam nějaké malebné městečko pro relax a nasátí sicilské atmosféry? Předem moc děkuji za odpověď. Přeji krásný den všem. Eva.

Pokud cestujete sama a budete chtít podnikat také nějaké výlety, je asi nejvhodnější zůstat k Katánii. Odtud je nejlepší spojení na různá místa včetně Etny veřejnou dopravou. Pokud však chcete jet na výlet jen občas, doporučujeme městečko Taormina. Mimo sezónu tam nebude plno a užijete si to k Vaší spokojenosti. Doprava je tam sice o něco složitější, např. vlakové nádraží je až v nedalekém Giardini-Naxos, funguje tam ale městská doprava. Ubytování doporučujeme hledat na Booking, výlety, pokud si je nechcete organizovat sama, na Get Your Guide.

# 20.02.2019, 18:50.
Ješte jedna otázka. Myslíte, že se dá stihnout dopoledne připlout na Stromboli a potom po výstupu jet zpět? Nebo si objednat přespání? Děkuji. Martina.

Výstup na Stromboli s průvodcem trvá přibližně 5 hodin (celkem tam i zpět). Pokud zvolíte odpolední výstup, ten začíná od 15:00 do 17:30 v závislosti na sezóně. V tomto případě je to spíše na ubytování na místě. Doručujeme hledat přes Booking / Stromboli. Pokud zvolíte denní výstup, mělo by to být možné stihnout. Chce to ale naplánovat s potvrzenými časy + rezerva. Jistotou je zvolit si variantu s individuálním průvodcem. Potom Vám to přizpůsobí tak, abyste stihnuli poslední trajekt do Milazzo. Nicméně nejkrásnější je odpolední výstup. Cena je € 28,00 + poplatky městu Lipari. Standardní turistický poplatek se zvýšil v sezóně od 1.6. do 30.9. na € 5,00, poplatek za výstup na Stromboli je ve stejné výši.

# 19.02.2019, 15:51.
Pane Řehůřku, v září bychom se chtěli podívat trajektem z Milazzo na Stromboli. Nemohu nikde dohledat cenu cesty? A rádi bychom podnikli výlet na Stromboli s průvodcem. Máte nějaký tip na agenturu, která výlety provozuje? Děkuji. Martina.

Podívejte se na stránku Trajekty - Aeolian Islands / Milazzo - Stromboli, kde si můžete přesně spočítat cenu této cesty podle Vašich parametrů. Výstup na Stromboli pořádá Magmatrek.

# 16.02.2019, 02:11.
Ráda bych se zeptala na radu ohledně cesty z letiště a případně cesty zpět na letiště. Máme v plánu letět za měsíc na Sicílii na letiště v Catania. Ubytování máme zajištěné přibližně 17 km od letiště, kousek od Lido dei Ciclopi - Gli Ulivi S.P.A. Uvažujeme o tom, že si půjčíme auto, ale zaráží nás vysoký depozit - přibližně € 900,00. Můžete nám prosím doporučit nejlepší možnost, jak se na dané místo dostat? Budeme rádi i za tip na autopůjčovnu, kde si nebudou účtovat takový depozit. Případně nějaký tip na taxi? Je k mání hned na letišti? Je nás 5. Mnohokrát děkuji za odpověď. Iva.

Veřejnou dopravou musíte nejdříve jet autobusem AMT do Catania k hlavnímu vlakovému nádraží. Jedná se o autobus Alibus za € 4,00. Odtud jezdí autobus AST do Acitrezza. Denně kromě neděle jezdí 12 spojů od 5:25 do 20:00. Jízdenka by měla stát € 2,40. Taxi z vlakového nádraží do Acitrezza Vás přijde na € 30,00, z letiště na € 45,00. Taxi je samozřejmě k dispozici jak u vlakového nádraží, tak na letišti. Doporučujeme Radiotaxi Catania. Pro rezervaci automobilu doporučujeme Pronájem aut. Jednak se jedná i o česky mluvící rezervační systém (stránky i telefonická podpora), je ze stejné skupiny jako Booking, na stránkách mají veškeré informace jako o dostupnosti, depozitech, vybavení, podmínkách, atd. Je možné si připojistit nulovou spoluúčast. Jsou tam i automobily (autopůjčovna Firefly) s depozitem € 250,00 a nulovou spoluúčastí. Je vždy ale potřeba zohlednit cenu a rizika.

# 08.02.2019, 09:12.
Vážení Řehůřkovi, mnohokrát Vám děkuji za doplnění chybějících informací. Cestujeme přímo do městečka Ragusa - Via Capitano Bocchieri 24 - v době velikonočních svátků, tedy od 18.4. do 23.4.2019. Ne do Marina di Ragusa na pobřeží. Tak budeme doufat, že tam bude to spojení výrazně více zasíťované. Případné výluky ve spojení s ohledem na velikonoční svátky bychom našli přímo na Interbusu nebo zjistíme až na místě? Je úžasné, že Vaše stránky existují a pomáháte takto dál. Kéž by bylo takových více. S přáním krásného dne Soňa.

Aktuální stav jízdních řádů by měl být na stránkách skupiny Interbus. Samozřejmě čím blíže k termínu, tím aktuálnější. Nicméně jedete na Sicílii, je možné, že na místě v ten den bude všechno jinak - pozdější odjezdy, vynechaný spoj apod. Většinou ale z letiště autobusy jezdí v pořádku.

# 07.02.2019, 14:14.
Chtěla bych se zeptat, zda byste mi mohl doporučit, jakým způsobem nejlépe cestovat. Jsme dva dospělí a jedno dítě ve věku 8 let. Cesta z Catanie z letiště do Ragusa, kde máme zajištěné ubytování. Děkuji Vám a přeji krásný den. Soňa.

Přímé spojení z letiště zajišťuje Interbus, konkrétně Etna Trasporti. Autobusy jezdí v 6:10 a potom od 8:10 do 20:10 každou hodinu. Cesta trvá 1 hodinu a 45 minut. Jízdenka stojí € 8,60. V sobotu a v neděli je počet spojů menší. Pokud cestujete do Marina di Ragusa, jedou jen 2 spoje denně ve 14:10 a 18:10, v sobotu ve 14:10 a v neděli ve 12:10. Cesta trvá 2 hodiny a 20 minut, jízdenka stojí € 9,40. Nicméně nepíšete, kdy cestujete. Jízdní řády se mohou měnit. Aktuální najdete před odjezdem na výše uvedených stránkách. Děti neplatí jen do dvou let.

# 07.02.2019, 09:03.
Přiletíme na letiště Catania Fontanarossa ve všední den v srpnu až kolem půlnoci. Jedinou možností dostat se do centra Catanie v tuto dobu je tedy taxi. Nevíte náhodou, jaká je jeho cena k vlakovému nádraží Catania Centrale? Děkuji. Daniel.

Počítejte s cenou kolem € 20,00 až € 25,00. Podle tarifu to vychází na € 15,50, to je však podle výpočtu. Každopádně noční tarif běží v době od 22:00 do 7:00, nástupní taxa je € 8,00, za kilometr se platí € 1,00 a za každou hodinu čekání € 18,00. Za zavazadlo € 1,00. Minimální taxa je € 5,00.

# 31.01.2019, 14:53.
Plánuji koupit letenky na Velikonoce 2019 do Catanie, bude to vzhledem k Etně v pohodě? Bezpečné? A hezké? Bez šedého prachu? Užijeme si to? Doporučili byste? Děkuji. Kristýna.

Etna je činná sopka. Nejsme schopni Vám říct, jak moc bude aktivní za téměř dva měsíce. Každopádně pokud to bezpečné nebude, nedostanete se tam. Cesty do nebezpečných oblastí bývají v době aktivity uzavřené. Aktuální stav můžete sledovat na webové kameře. Zjistíte, že i v současné době probíhají erupce. Seizmickou aktivitu můžete sledovat na INGV.

# 29.01.2019, 12:34.
Jedeme letos na týden na Sicílii a máme v tom i Velikonoce. Můžete mi prosím říci, kam se na Velikonoce podívat, jak je slaví? Budeme mít půjčené auto a nevím, zda si najít ubytování postupně jak budeme popojizdět nebo se někde ubytovat ve středu ostrova a zněj vyjíždět na výlety. Nasi Sicílii budeme 8 dní. Děkuji za odpověď. Petr.

Velikonoce na Sicílii jsou především církevní záležitost. Zajímavý článek Velikonoce v Evropě je zaměřen především na Sicílii s uvedením konkrétních míst. Při poznávání Sicílie doporučujeme hledat ubytování ve výchozích bodech - pro východní část a pro západní část. Odtud potom podnikat výlety. Ubytování najdete na Booking / Sicílie. My jsme např. pro poznávání východního pobřeží zvolili město Catania a ubytovali jsme se ve Villaggio Turistico Europeo. Odtud jsme podnikali výlety od Syrakus po Taorminu. Bylo ideální výchozí místo.

# 28.01.2019, 10:06.
Pane Řehůřku, letíme za 14 dní do Palerma. 3 ženy, 2 batolata. Na 4 dny. Prosím o spojení z letiště na adresu Via Ugo Foscolo 10, Palermo. Z této adresy prosím o nějaký spoj někam k moři, na nábřeží. Tam bychom chtěli trávit čas a procházky po pobřeží. A je nějaký pěkný tip, co opravdu vidět u Palerma? Kam se dá dostat třeba vlakem? Buď památky, nebo spíše přírodní krásy? Děkuji moc za odpověď. Nikol.

Z letiště jeďte autobusem Prestia e Comande za € 6,00. Děti do výšky 1. metru cestují zdarma v doprovodu platícího dospělého a bez nároku na sedadlo. Vystoupit musíte na zastávce Palermo / Via Liberta n. 80. Autobusy jezdí od 5:00 do 0:30 po půl hodině. Jděte ve směru jízdy autobusu, na křižovatce odbočte doprava na Via Gabriele d' Annunzio a na další křižovatce doprava na Via Ugo Foscolo. Vaše ubytování je po pravé straně. Od zastávky je to přibližně 250 metrů. K moři k plážím v Mondello se dostanete autobusem č. 806, který jezdí ze zastávky na Via della Liberta. Budete pokračovat ve směru, ve kterém jste přišli k ubytování a na křižovatce odbočíte doprava na Via di Blasi Francesco Paolo. Ta Vás dovede na Via della Liberta. Zastávka autobusu je vpravo na druhé straně ulice. Do centra Palerma a zpět se dostanete autobusem č. 101. Zaveze Vás k hlavnímu nádraží Palermo Centrale. Odtud je to k pěkným vycházkám kolem moře přibližně 1 km. Dá se tam popojet autobusem č. 107 - k městskému parku Villa Giulia. Městskou dopravu provozuje AMAT. Jízdenka stojí € 1,40. Celodenní jízdenka stojí € 3,50, dvoudenní € 6,00, třídenní € 8,00 a týdenní € 16,50. Děti do 11. let cestují zdarma v doprovodu platícího dospělého a bez nároku na sedadlo. S malými dětmi to na cestování zřejmě moc nebude. Do hodiny se dostanete vlakem Trenitalia např. do Cefalu, které nabízí řadu možností, jak přírodních, tak historických. Jízdenka stojí € 5,60.

# 20.01.2019, 18:34.
Moc se mi líbí váš web - spousta užitečných rad. Rád bych se taktéž zeptal. Jakou zvolit nejlepší leteckou cestou z Prahy do Sambuca di Sicilia? Cenově dobře vychází Ryanair do Trapani a potom nevím. Autobus nebo snad vlak? Nebo letecky do Palerma, odkud bude spojení autobsem nebo vlakem lepší do Sambuca? Doklady na auto nemám, takže půjčit si auto bohužel nemohu. Děkuji za radu. Petr.

Z letiště v Palermo jeďte autobusem Prestia e Comande do centra Palermo. Autobusy jezdí kyvadlově po půl hodině a cesta trvá 50 minut. Jízdenka stojí € 6,00. Vystupte u vlakového nádraží. Zastávka je na Via Tommasso Fazello. Na druhé straně nádražní haly je Piazza Cairoli, odkud jezdí autobusy Autolinee Gallo do Sambuca di Sicilia. Bohužel jedná se v současné době o jeden spoj v pracovní dny (18:00) a jeden spoj v neděli (18:10). Cesta trvá hodinu a čtvrt. Cena jízdenky by se měla pohybovat kolem € 7,00. Z letiště v Trapani jeďte autobusem Salvatore Lumia do Menfi. Autobusy jedou v pracovní dny v 10:10, 15:20 a 18:00, cesta trvá 1,5 hodiny a jízdenka stojí € 8,60. V neděli jede jen jeden spoj ve 20:10. Z Menfi do Sambuca jede bohužel jen jeden spoj stejné společnosti a to v pracovní dny v 18:00, na místě je za 25 minut. Jízdenka stojí € 2,90. Jízdní řády je třeba ověřit před odjezdem podle konkrétního termínu na výše uvedených stránkách. Která varianta je lepší záleží na času příletu letadla.

# 15.01.2019, 16:35.
Ďakujem pekne za informácie. Tuším by bolo najjednoduchšie presvedčiť priateľa na jednodenný prenájom auta. Snáď sa mi to podarí. Neviete prosím vás, aké sú priamo v Trapani možnosti? Vladislava.

Podívejte se na Pronájem aut. K dispozici tam jsou všechny prověřené možnosti v Trapani, systém komunikuje slovensky včetně telefonické podpory, což je hodně důležité. K dispozici máte veškeré údaje ke konkrétnímu pronájmu - podmínky, depozity, možnost připojištění, ceny doplňků a rozšíení.

# 14.01.2019, 12:56.
Už som našla na vašom portáli skoro všetko čo potrebujem, len sa stále nevyznám v tých talianskych linkách. Nemôžem nájsť autobusové spojenie na jednodenný výlet z Trapani do Agrigenta do Údolia chrámov. Je vôbec možný návrat do Trapani vo večerných hodinách? A ešte som sa chcela spýtať, ktorú z plavieb na Egadské ostrovy by ste odporúčali? Nestihneme všetko. To je zrejme jediná nevýhoda pobytov pri ktorých si chcete aj oddýchnuť aj všetko vidieť. Ideme 2.6. do 9,6, ale ten posledný deň máme rezervovaný na Palermo. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň. Vladislava.

Není to výlet na jeden den. Vzdálenost mezi Trapani a Agrigento je téměř 180 km, procestujete tedy za den téměř 360 km. Minimálně 8 hodin strávíte v autobuse (včetně místní dopravy). Přímé spojení provozuje společnost Salvatore Lumia. Jízdní řády jsou platné do 30.3.2019, tzn. je třeba se před odjezdem podívat na výše uvedené stránky a aktuální spojení si dohledat. V současné době jede první autobus v 9:30 a na místě je ve 13:10. Jízdenka stojí € 11,90. Zpět jede ve 13:10 a na místě je v 16:30. Je to tedy v jeden den nepoužitelné. Následující den jede první autobus v 5:00. Schůdnější je cestovat přes Palermo s přestupem. Z přístavu v Trapani jezdí autobus Segesta Autolinee do Palermo v 5:30, na místě je v 7:30. Další jede v 6:00 a na místě je v 8:00. Zpáteční jízdenka stojí € 15,10. Zaveze Vás na Piazza Cairoli, odtud potom jede autobus Cuffaro do Agrigento v 8:15 a poslední zpět v 17:00. Cesta trvá dvě hodiny. Zpáteční jízdenka stojí € 14,20. Z Palermo potom jede autobus Segesta do Trapani ve 20:00. Na místě je možné využít Tempe Tour Bus za € 8,00. Funguje systémem hop-on hop-off. Prohlídku Aegadských ostrovů doporučujeme s organizovanou plavbou. Náš tip: From Trapani: Full-Day Cruise to Favignana and Levanzo. Uvedené časy jsou pro pracovní dny a je třeba si je před odjezdem ověřit podle aktuálních jízdních řádů.

# 10.01.2019, 13:05.
Koncem srpna jedu se čtrnáctiletou dcerou do Catanie na 4 dny. Co jsme schopni pohodlně stihnout - mix příroda, památky, městečka, předpoklad pronajatého vozu? Na Sicílii jsem nikdy nebyl. Děkuji. Martin.

Automobil doporučujeme si pronajmout už na letišti v Catania a tam ho i vrátit. Rezervační systém najdete na Pronájem aut. Funguje v češtině včetně telefonické podpory. Prověřený program pro východní prověří najdete v naší reportáži Sicílie 2006. Můžete ho samozřejmě různě kombinovat, doplňovat nebo naopak vynechávat. Ubytování doporučujeme ve Villagio Turistico Europeo, které je blízko letiště a má soukromou písečnou pláž, což je v Catania docela důležité, protože městské pláže bývají přeplněné.


# 08.01.2019, 19:12.
V červnu bychom se po příletu do Catanie přesunuli autobusem do Milazza, kde bychom pokračovali lodí na Aiolské ostrovy - Salina. Je prosím Vás možné autobusové spojení z letiště do blízkosti přístavu? Děkuji za odpověď. Otto.

Spojení z letiště v Catania do přístavu v Milazzo zajišťuje Giuntabus v době od 1.6. do 30.9. Autobusy odjíždějí z letiště v 10:30, 12:45, 16:45, 18:45. zaveze Vás tam za 1:45. Jízdenka stojí € 15,00 včetně zavazadel, zpáteční € 26,00 včetně zavazadel. Zpět potom jezdí autobusy v 8:20, 9:50, 14:30 a 15:45. Trajekty potom najdete na stránce Trajekty.

# 03.01.2019, 13:50.
Dne 23.7.2019 letíme na Sicílii. Jsme ubytovaní nedaleko přístavu v Trapani. Ráda bych se zeptala, kdy nám přibližně pojede autobus z letiště do Trapani a kde koupit lístek? Předpokládaný přílet je v 9:00 hodin. Děkuji. S přáním hezkého dne Hana.

Podle aktuálního jízdního řádu jedou autobusy AST z letiště do přístavu v Trapani v úterý v 7:15, 8:40, 13:30, 13:50, 14:50, 15:00, 16:00, 18:30 a 19:30. Jízdní řády se ale mění v červnu, proto doporučujeme před odjezdem si toto zkontrolovat na výše uvedených stránkách. Jízdenku zakoupíte na stánku na letišti nebo také u řidiče. Jízdenka stojí € 4,90.