SICÍLIE 2021

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2021

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2021. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2021, 09:02.
Chtěla bych se zeptat, zda se můžeme s obytným autem nalodit ve Villa san Giovanni, a jak dlouho trvá cesta do Messiny? Musí se u auta vystupovat? A jedeme s pejskem, to by snad neměl být problém. Moc děkuji za odpověď. Věra.

Trajekty Caronte & Tourist z Villa San Giovanni do Messiny a zpět jezdí kyvadlově, cesta trvá přibližně 40 minut a je možné se nalodit s obytným automobilem. V tomto případě stojí jednosměrná jízdenka € 57,00, zpáteční s návratem během stejného dne € 58,00, zpáteční s návratem do 3. dnů € 70,00 a zpáteční s návratem do 90. dnů € 97,00. V ceně je 5 cestujících. V roce 2022 by měly být jízdenky o 10% levnější. Po nalodění musíte automobil zabrzdit, zařadit jedničku, vypnout světla, vytáhnout klíčky ze zapalování, uzavřít dveře a okna a zamknout. Parkovací prostor musíte opustit a celou cestu strávit na otevřené nebo zastřešené palubě. Přeprava malých psů je povolena, musí mít odpovídající doklady. Cestovat mohou v prostorách pro ně vyhrazených, tj. venku. Velcí psi mohou cestovat se svolením kapitána. Po celou dobu jízdy musí mít náhubek a vodítko. Ceníky, jízdní řády a přepravní podmínky najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.10.2021, 10:17.
Potřebovali bychom poradit, jak se dostat z Catania na ostrov Stromboli. Přilétáme 17.11.2021 v 19:30 hodin do Catania. Tam máme zajištěno ubytování. Následující den máme objednaný výstup s průvodcem na sopku Stromboli i s ubytováním. Bohužel se nemůžeme dopátrat žádného slušně navazujícího spoje, který by nás dopravil do přibližně 15. hodin na ostrov Stromboli. Pokud byste byli tak laskaví a pomohli nám něco najít. Když jsme našli vlak v 5:30 hodin, ztratil se nám trajekt v 8:15 hodin. Děkuji za ochotu a přeji krásné dny. S pozdravem Kateřina.

Bohužel ve Vašem termínu už není frekvence trajektů tak velká. Do 15:00 se dostanete na Stromboli jen dvěma trajekty, oba společnosti Liberty Lines. Trajekt můžete zarezervovat přes OK Ferry. Jedná se o spoje v 6:00 (7:10) a 7:30 (10:25). V závorce je uvedený příjezd na Stromboli. Doporučuje se být u trajektu minimálně půl hodiny před vyplutím. Veřejnou dopravou to ráno nestihnete. Budete muset volit taxi, což představuje výrazně vyšší náklady na dopravu nebo cestovat už z letiště a ubytovat se v Messina, např. přes Booking. Z letiště do Messina jezdí autobusy SAIS Autolinee. Odjíždí ve 20:10 (21:50) a 21:10 (22:50). Následující den odjíždějí vlaky do Milazzo ve 4:50, 5:03, 5:40, 5:45, 6:38. Poslední zmiňovaný je tam v 6:56. Problém je ale v tom, že nádraží je od přístavu vzdálené přes 3 km. Jezdí tam městská doprava AST, konkrétně linka č. 5. První ale odjíždí v 7:05 a v přístavu je v 7:15, což je dost pozdě, když trajekt odjíždí v 7:30. Budete tedy muset volit taxi, ať už z Messina nebo z Milazzo.

# 15.10.2021, 10:12.
Chci se zeptat, zda je teď v říjnu možné se dostat autobusem nebo vlakem z Trapani do Segesty a dále ze Segesty do Castellammare del Golfo v neděli? Našla jsem společnost Tarantola bus service, která jezdí tuto trasu, ale v neděli mi to žádný spoj nenašlo, tak se chci zeptat, zda je ještě nějaká jiná možnost. Děkuji. Anna.

Bohužel o nedělních spojích nevíme.

# 09.10.2021, 18:38.
Rád bych se Vás zeptal na sopky na vedlejších ostrovech. Máte zkušenost s výletem na Vulcano či Stromboli? Je nutný průvodce, případně kdy ho s předstihem zařídit? Kde? Jak? A stojí vůbec za to vydat se na ně trajektem? Mnohokrát děkuji za odpověď. Petr.

Na Vulcano vystupovali turisté běžně bez průvodce, na Stromboli je průvodce víceméně nutností. Exkurze najdete na Magmatrek.it.

# 09.10.2021, 09:50.
Jedeme koncem října do Palerma. Mohl byste mi poradit, jak se nejlépe dostanu místní dopravou k pláži Mondello a ke katedrále Monreale? Ubytování máme v ulici Via Principe di San Giuseppe. Děkuji. Gabriela.

Městskou dopravu v Palermo provozuje společnost AMAT. Z Via Principe di San Giuseppe musíte přejít na Via Roma, což je ulice rovnoběžná směrem k moři. Cesta trvá přibližně 5 minut. Asi nejlépe se tam dostanete po Via Sant' Agostino a Via Bandiera. K pláži v Mondello se potom dostanete kombinací autobusů č. 101 a 806. Přestup je na Liberta' / Notarbartolo. Do Monreale se dostanete z Piazza Indipendenza, odkud jezdí do Monreale autobusy 389P. Na Piazza Indipendenza se dostanete nejdříve pěšky po Via Principe di San Giuseppe a následně Via Gioacchino Rossini. Dojdete k Teatro Massimo na Piazza Verdi. Po pravé straně ve Vašem směru vychází z tohoto náměstí ulice Via Ruggero Settimo, na které je zastávka autobusu č. 104, který Vás doveze na Indipoendenza.

# 04.10.2021, 18:26.
Děkuji za odpověď. Nakonec jsme zavazadla vzali s sebou, autobus na Etnu jel dříve než byla otevírací doba. Naštěstí přímo na Etně v miniaturách mají úschovnu zavazadel také. Neni to nikde psáno, ale stačí se zeptat. Jedno zavazadlo je za € 5,00 na celý den. Tak kdyby někdo potřeboval poradit, tak už víte. Mějte se fajn. Václav.

Děkujeme za zprávu.

# 03.10.2021, 16:19.
Dají se někde v Catanii uschovat zavazadla? Chceme zítra na Etnu, ale s tou bagáží co máme to nepůjde. Ideálně buď někde na vlakovém nádraží nebo klidně přímo u Etny? Děkuji. Václav.

Úschovna zavazadel je přímo naproti hlavnímu nádraží, v ulici Via Don Luigi Sturzo. Je tam prodejna jízdenek TDS Service. Za úschovu zavazadla si účtují € 2,00 za hodinu a € 6,00 za den.

# 28.09.2021, 15:23.
Prosím o informaci ohledně trajektu na trase Villa San Giovanni - Messina. Jak často trajekt jezdí a je třeba rezervace dopředu, nebo lze koupit jízdenky až na místě? Děkuji za odpověď. Pavel.

Trajekt společnosti Caronte & Tourist z Villa San Giovanni do Messina na Sicílii jezdí ve frekvenci 40 minut, v noci 1 hodina. Rezervace není nutná, jedná se o kyvadlovou dopravu, jízdenky je možné zakoupit na místě.

# 27.09.2021, 19:57.
5.10.2021 odlétáme do Trapani a poté bychom chtěli jet do Palerma, Cefalú, Lipari. Můžete mi prosím doporučit aplikaci městské hromadné dopravy pro pohyb v těchto oblastech? Stáhli jsme si Moovit a nejede nám vubec dobře. A ještě prosím o informaci ohledně autobusové společnosti Autoservizi Salemi. V dotazu ze září 2021 máte uvedeno, že společnost dočasně pozastavila provoz, ale já jsem dnes na jejich stránkách našla nabídku na jízdenky z letiště Trapani do Palerma na den 5.10.2021, cena € 11,00 za osobu. Kde bych si mohla ověřit, zda společnost jezdí tuto trasu či nikoliv? Děkuji moc za odpověď. Martina.

Nejjistější jsou weby jednotlivých přepravních společností. Odkazy najdete v našich otázkách a odpovědích týkajících se Sicílie. V odpovědi ze dne 03.09.2021, 16:00 byla zmiňovaná linka společnosti Terravision, kterou provozuje prostřednictvím společnosti Autoservizi Salemi. V době zveřejnění dotazu Terravision skutečně pozastavila prodej této linky ve svém systému. V současné době ji opět nabízí. Aktuální stav si můžete ověřit na stránkách Terravision nebo Autoservizi Salemi.

# 26.09.2021, 22:25.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit, jak se nejlépe dopravíme z letiště Catania? Přílet je tento čtvrtek 30.9. v 17:30. Jedeme do Siracusa, kde máme ubytování na ostrově Ortigia. Moc Vám děkuji. Jarmila.

Z letiště v Catania se do Siracusa dostanete přímým autobusem Interbus za € 6,40. Autobusy jedou 17:40, 18:40, 19:40, ... cesta trvá 1 hodinu a 10 minut.

# 09.09.2021, 23:53.
Předem smekám klobouk za množství informací a rad, které na těchto stránkách uvádíte a současně prosím o radu. Zřejmě to tady již zaznělo a ne že bych sám nevyhledával, jedná se spíše o ujištění správnosti nalezených údajů. Přilétáme v pondělí 13.9. z Pisy na letiště Trapani v 11:55 a přesouváme se do San Vito Lo Capo. U autobusové společnosti AST jsem našel jediný možný spoj ve 13:00 ze zastávky Trapani Birgi Airport, který je v cíli 15:30 nebo spoj společnosti Terravision, který odjíždí ve 13:30 a je v cíli 14:45. Existuje jiná lepší možnost, jak transfer z letiště veřejnou dopravou provést? Popřípadě prosím informaci k oněm zmiňovaným zastávkám jednotlivých autobusových společností, kde se na letišti nacházejí? Druhá část dotazu ohledně naší cesty se týká dalšího přesunu, konkrétně 16.9. ve čtvrtek ze San Vito Lo Capo do Palerma. Existuje nějaký autobusový spoj přímý nebo s přestupem s odjezdem ze San Vito Lo Capo nejpozději v poledne? Já jsem uvažoval o schůdném řešení např. cestu taxíkem do Castellammare del Golfo a odtud přesun vlakem do Palerma. Našel jsem spojení Castellammare del Golfo 14:01 - Piraineto 14:44, odtud odjezd 15:46 a v Palermu 16:47. Je lepší zakoupit lístky na vlak s předstihem na stránkách Trenitalia? A poslední část. Jak se nejlépe přesunout z centra Palerma v neděli 19.9. na letiště Palermo tak, abychom byli na letišti nějak rozumně, tj. budeme odbaveni online, ale s rezervou na odbavení kufru. Letíme 10:10 do Říma. Předem děkuji moc za informace. Ján.

K dopravě z letiště v Trapani do San Vito Lo Capo doporučujeme využít linek společnosti AST. Cestovat musíte s přestupem, nejlépe v přístavu. Těchto spojů je hodně jak do přístavu, tak následně do San Vito Lo Capo. Zastávka je přímo před halou, letiště je malé, takže to bez problému najdete. V případě společnosti Terravision se jedná o smluvního přepravce a informace najdete v odpovědi ze dne 03.09.2021, 16:00. Ze San Vito Lo Capo do Palerma jezdí autobusy společnosti Russo Autoservizi. Ve Vašem čase jeden spoj jen ve 13:00, v Palermo je v 16:00. Budete tam ale dříve a levněji než kombinací taxi a vlaku ve Vámi plánovaných časech. Online nákup jízdenek na stránkách Trenitalia má význam v případě rychlostních vlaků mezi velkými městy, kdy jsou k dispozici akční jízdenky limitované množstvím, spoji, časem nákupu atd. U regionálních spojů to víceméně význam nemá. Z Palerma na letiště doporučujeme kyvadlovou autobusovou dopravu společnosti Prestia e Comande. Autobusy jezdí po půl hodině. Všechny jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 04.09.2021, 11:48.
Je možné si někde v blízkosti letiště či ve městě půjčit na pobyt skútr? Děkuji velice za odpověď. Martin.

Na Sicílii jsou čtyři mezinárodní letiště, je tedy těžké konkrétně něco doporučit. Skútr je možné si zapůjčit, existují dokonce služby, které Vám ho na letiště přistaví.

# 03.09.2021, 16:00.
Řehůřkovi, mám jednoduchou otázku. Proč pod odstavcem Doprava z letiště máte odkaz na údajného dopravce Terravision? Bohužel jsem se spolehla na vaše rady a odkazy, zaplatila dopravu z letiště Trapani do San Vito Lo Capo, a potom jsme tam s manželem tvrdli 4 hodiny, protože jsme pořád věřili, že se něco přihodilo a dopravce nemůže dorazit. Teprve doma jsem si přečetla recenze na Google a zjistila, že jsou do podvodníci. Nedá se nikam napsat nebo zavolat, a € 42,00 už neuvidím. Nevím, jakým způsobem to sdělit ostatním, aby také případně nenaletěli, a jak těmto podvodníkům zatrhnout tipec, tak proto píši vám, protože odkaz je i na vašich stránkách. V Trapani na letišti je sice cedule zastávky této fiktivní firmy, ale ani jeden taxikář či zaměstnanec letiště o nich nikdy neslyšel. Děkuji vám za odpověď a pochopení. Mirka.

Na jednoduchou otázku máme trochu složitější odpověď. Odkazy z našich stránek vedou na prověřené weby a služby. Na odkazujeme už hodně dlouho a mnohým našim čtenářům tato služba vyřešila dopravu z letiště v situacích, kdy jiná doprava v požadovaných časech neexistovala. Kladné hodnocení máme především z Říma. Dopravu v této lokalitě využívá naprostá většina našich čtenářů a máme převážně pozitivní reference. Ty se k nám sešly i z jiných lokalit. Záporné reference na internetu jsou převážně z lokality Londýn, kdy tam před mnoha lety byly problémy nezaviněné přímo dopravcem. V případě letiště Trapani na Sicílii využívá Terravision smluvního partnera Express Shuttle Sharing. Minibusy jsou jednak v barvách této společnosti a jednak pokud si přečtete přepravní podmínky, tak je tam uvedeno, že vyzvednutí na letišti v Trapani probíhá v hale, nikoliv na nějaké zastávce. Je pravda, že Terravision provozovala prostřednictvím Autoservizi Salemi také linku mezi letištěm v Trapani a Palermo ze zastávky na letišti, v současné době byla tato linka pozastavena. Je pravděpodobné, že jste stála na zastávce této linky, zastávka je označena, jízdenky se na tuto linku ale neprodávají, tak to ničemu nevadí. Funkční telefonní linka na provozovatele dopravy Express Shuttle Sharing je k dispozici, stejně tak e-mail. Je logické si takové informace dopředu zjistit a uschovat pro případ nouze, především ten telefon. Co se týče Terravision, s touto společností občas komunikujeme, na e-mail reagují do druhého dne a v případě zpráv na Facebooku téměř okamžitě. Není korektní někoho nazývat podvodníky, údajnými dopravci, fiktivní firmou apod. bez reálných důkazů. Věnujte prosím spíše pozornost přepravním podmínkám, zveřejněným informacím atd. Mimochodem, kdybyste se spolehla na naše rady, jak píšete, cestovala byste z letiště v Trapani do San Vito Lo Capo autobusem společnosti AST, který všem našim čtenářům v této části otázek a odpovědí věnovaným Sicílii doporučujeme a odpovědí tímto směrem je na našich stránkách mnoho a po mnoho let. Ne z důvodu toho, že bychom měli něco proti Express Shuttle Sharing, ale proto, že máme opět kladné reference a mnoho zpětných vazeb o funkčnosti této dopravy, o množství spojů atd. Občas se může něco pokazit, na Sicílii je ta pravděpodobnost větší než v jiné části Itálie. Každopádně vždy doporučujeme se před využitím našich stránek a informací na nich uvedených řídit informacemi.

# 30.08.2021, 22:40.
Před 14. lety jsme dali na váš tip a ubytovali se v kempu Villaggio Europeo na okraji Catanie. Letos jsme se chtěli ve dvou vrátit, neboť se nám tam velmi líbilo. Přes Booking píší, že ubytování momentálně nenabízí, tak jsem napsal přímo do kempu. Nejlevnější chatka byla k dispozici od € 750,00 pro dvě osoby a to se mi zdá příliš. Přílet máme 4.9. a odlet 14.9. Nevíte, zda někde v této lokalitě je jiná možnost ubytování za přijatelnější cenu? Předem děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Jan.

Bohužel tato cena je v této lokalitě za apartmán u pláže na odpovídající počet nocí běžná. Přesněji řečeno běžná cena je i o něco vyšší. To ale neznamená, že se nedá sehnat něco stejného stejných parametrů. O něco severněji, ale stále na východním pobřeží, získáte v sezónní nabídce nadstandardně vybavené rodinné studio i za cenu € 530,00. Jmenuje se Taormina Beach a stojí 200 m od pláže v Giardini Naxos. Blízko to budete mít do Taorminy, Gole della Alcantara, na Etnu, do Milazo k výletům na Aiolské ostrovy, ale i do dalších lokalit díky vlakovému spojení.

# 30.08.2021, 21:08.
Psala jsem Vám dotaz, z jaké zastávky v Trapani odjíždí autobus do Castellammare del Golfo. Děkuji za odpověď, ale Piazzale Ilio nemohu najít. Google Mapy mi ukazují pouze Via Ilio. Na konci jsem našla něco jako parkoviště z přístřešky. Myslíte, že to je ono? Tak se v tom ztrácím. Chci Vás také poprosit, zda mi můžete poslat odkaz na aktuální jízdní řády autobusů AST oblast Trapani / Aeroporto Trapani, Trapani, Erice a Castellammare del Golfo. Něco jsem našla, ale mám tři verze a nevím, která platí. A také nevím, zda stihnu letadlo do Prahy při zpáteční cestě z Castellammare del Golfo. Odlétám z Trapani 18.9. v 11:45 hodin. Myslíte, že je reálné to stihnout? Moc děkuji za pomoc a rady. Zuzana.

Autobusový terminál je vyznačený na mapě společnosti ATM provozující městskou dopravu v Trapani. Aktuální jízdní řády společnosti AST najdete na výše uvedených stránkách. Let je reálné ranním spojem stihnout.

# 27.08.2021, 11:23.
Máme let 23.9. do Catania, sháníme klidné ubytování v blízkosti moře. Máme dvě děti ve věku 1 a 3 roky. Z letiště se potřebujeme dostat hromadnou dopravou. Našla jsem ubytování na pláži v Sant' Alessio, ale vlak tam projíždí přibližně 100 m od moře a táhne se celou tou oblastí. Našla jsem v nějakém cestopise poznámku od pána, který bydlel vlaku blíž, než naše nalezené ubytování, a stěžoval si na otřásající se postele a dům v noci, když jezdily co hodinu nákladní vlaky. Ubytování jsem našla sice dál, ale přeci jen se toho trochu bojím. Nemáte s hlukem a vlaky v pobřežních městech nějaké zkušenosti, prosím? Děkuji, budu moc vděčná za zkušenost i názor. Hezký den. Zdeňka.

Na Sicílii ne, ale bydleli jsme v Kalábrii necelých 150 m vzdušnou čarou od frekventované železniční trati a neměli jsme s tím žádný problém, o vlacích jsme téměř ani nevěděli. Je to ale hodně individuální, záleží na umístění hotelu, situaci pokoje nebo apartmánu, citlivosti ubytovaných atd. Někdy může být větší problém frekventovaná silnice nebo blízké letiště. V Catanii jsme bydleli v blízkosti mezinárodního letiště. Pokud letadla využívala koridor ve směru od moře, hodně jsme je na pláži slyšeli, ale pro děti to byla atrakce. Večer jsme o letišti ani nevěděli.

# 27.08.2021, 10:40.
Našel jsem vás jako velmi zkušené, co se týče Sicílie. Mohu mít na vás pár otázek? Jsme ubytovaní ve městě - vesnici - Cannizzaro. Včera jsme se sem dokodrcali několika autobusy z letiště poměrně složitě. Můžete nám poradit jaká je nejjednodušší cesta na letiště, až pojedeme zpět na letiště? A ještě bych vás chtěl poprosit, zda byste nám doporučil nějaké výlety tady v okolí. případně, kde je možné si půjčit malou motorku / skútr za nějaké rozumné peníze? Děkuji moc a hezký den vám přeji. Ota.

Viz naše odpověď ze dne 23.08.2021, 21:09 a 16.08.2021, 22:49. Od Lido Bellatrix po La Calcara vede stezka částečně členitým pobřežím a částečně promenádou úsekem protkaným mnoha útesy a mořskými jeskyněmi. Za návštěvu stojí také Aci Castello s Normanským hradem a několika kostely. O půjčovnách nemáme informace.

# 20.08.2021, 13:45.
Nevíte prosím, ze které zastávky v Trapani odjíždí autobus AST do Castellammare del Golfo? Děkuji. Zuzana.

Autobusová linka č. 732 do Castellammare del Golfo začíná v Trapani na autobusovém terminálu na Piazzale Ilio. Máme to potvrzeno od provozovatele AST.

# 24.08.2021, 21:15.
Děkuji. Vypadá to tedy dost složitě. Na Syrakusy máme celý den, což by šlo, ale myslela jsem si, že bychom při tom mohly stihnout ještě i Noto. Ovšem když vidím ty spoje, tak to by asi byla zbytečná hoňka. Paní domácí říkala, že přímo před jejím domem staví autobus, ovšem nevtuším jaké jsou to spoje. Jak byste viděl půjčit si automobil a zajet tam autem? Je vůbec možnost půjčení na jeden den? Jsme tam celkem 4 dny plné, pátý už jedeme domů. A na dva dny máme výlety, jeden je úplně na celý den od 10 nebo 11 do večera myslím do 20:30 a jeden výlet je jen od půl páté večer na Etnu. Ale bez auta s tímhle spojením je to myslím nemožné se ten den někam vydat. Jsem trošku bezradná, co si s tím počít. Noto mě lákalo, píší o něm že je to moc hezké. Dal byste raději přednost jet jen do Syrakus na celý den a Noto nechal plavat? Chápu to dobře, že dojedeme autobusem na Catanie Central, to je vlakové nádraží? Koupíme lístky a jedeme už přímo do Syrakus? A zpět autobusem myslíte ze Syrakus přímo do Catanie? Věra.

Nevidíme na tom nic složitého. Do Siracusa se dostanete z centra města Catania. Tam se musíte z Vašeho ubytování nějak dostat a to buď městskou dopravou nebo vlakem. Spoje jsme Vám vypsali. Podívejte se na jízdní řády na odkazovaných webových stránkách. Půjčení automobilu na jeden den je možné, nicméně stejně byste museli jet do centra města Catania, takže byste tím nic moc nezískali, spíše byste ztratili čas vyřizováním smlouvy atd. Autobusem ze Siracusa byste museli jet do Noto ve 14:30. V Noto je v 15:25 a z Noto do Catania jede v 16:55, kde je v 18:30. Je to tedy jen na skok. Navíc, pokud máte v 16:30 další výlet v Catania, tak je to pozdě. My bychom volili jen Syrakusy, protože archeologický park je tam rozsáhlý a určitě budete chtít vidět ještě památky na ostrově Ortygia. Catania Centrale je hlavní vlakové nádraží, Piazza Borsellino je o kousek dál u přístavu, tam je autobusový terminál. Zpět autobusem myslíme do Catania, odtud ale opět budete muset jet vlakem nebo městskou dopravou k ubytování.

# 23.08.2021, 21:09.
Jsme ubytované v Aci Castello, Catanie. Jeden den bychom chtěly s kamrádkou navštívit Syrakusy a Noto. Hledala jsem vlakový spoj, nevím zda je lepší využít vlak a nebo autobus. Je možnost zakoupení např. až v autobuse nebo na vlakovém nádraží? Nemusím objednávat lístek předem? Obojí je stejným směrem od našeho ubytování, je tedy možnost stihnout to v jeden den? Myslím hlavně kvůli spojům ať už vlakovým nebo autobusovým. A máte prosím nějaké doporučení na vlak nebo autobus? Děkuji za rady. Věra.

Vlak Trenitalia z nejbližší stanice Cannizzaro jezdí do Siracusa přibližně po dvou hodinách a jízdenka stojí € 8,40. Přestupuje se v Catania. Do Catania se dostanete přibližně za 15 minut, do Siracuca potom přibližně za 1:20. Autobusem je cesta také s přestupem. Nejdříve musíte jet autobusem AMT č. 534 na Catania Centrale za € 1,00 a odtud vlakem Trenitalia za € 7,60 do Siracusa. Autobus Interbus jede do Siracusa ze stanoviště na Piazza Borsellino, kam také jede autobus 534, přibližně po půl hodině, jízdenka stojí € 6,40 a cesta trvá stejně jako vlakem. Ze Siracusa do Noto se potom dostanete autobusem Interbus za € 3,60. Na této lince jsou ale jen čtyři spoje. Z Noto do Catania jezdí autobus stejné společnosti za € 3,60, opět čtyři spoje. Jízdenky se kupují dopředu. Na vlak na vlakové stanici, na autobus Interbus na autobusové stanici. My bychom cestu tam volili autobusem a vlakem, cestu zpět autobusem. Pokud pojedete prvními spoji, stihnout se to dá, ale musíte si to podrobně rozplánovat podle jízdních řádů na výše uvedených stránkách. My bychom si na Syrakusy nechali celý den, Noto vynechali nebo tam cestovali další den.

# 23.08.2021, 20:20.
Moc děkuji za radu, tak to je dost děsné, že si berou i za zavazadla. Takže kdybych chtěla někam cestovat bez zavazadel a ve všední den, přibližně 10 km, je to tedy € 10,00? A bez čekání? A je lepší se předem zeptat na cenu? Ještě jednou děkuji za vyčerpávající odpovědi. Věra.

To je běžná praxe. Nicméně musíte v tarifu rozlišovat město, periferii a meziměsto. U města se to počítá většinou podle tarifu, periferie a meziměsto je fixní cenou. U periferie se to většinou kryje s tarifem. Zapomněla jste na nástupní taxu a pokud byste jela z letiště, tak ještě poplatek za zónu letiště. Minimální cena je € 5,00 a pokud by na vás taxi čekalo, tak € 18,00 za každou hodinu čekání. Určitě je dobré se na cenu zeptat dopředu.

# 20.08.2021, 14:28.
Moc oceňuji a pročítám Vaše rady. Měla bych obecnější dotaz. Moc se nevyznám v jízdních řádech. Letíme od čtvrtka 9.9.2021 do Trapani na 7 nocí. Ráda bych rozdělila pobyt na 3 a 4 noci. Cestovat hodláme místní dopravou. Odlet i přílet je během dne, ani noc a ani večer. Poradíte mi prosím, kde zvolit ubytování na část pobytu se zohledněním atraktivity místa a dostupnosti místní dopravy z Trapani bez dalších přestupů? Letím s dcerou ve věku 20 let. Děkuji za Vaše doporučení. Alena.

V tom případě doporučujeme se ubytovat v historickém centru Trapani, tj. mezi nádražím a přístavem. Budete to mít blízko jak k vlakovým spojům, k autobusovým spojům i k případným lodním spojům na Egadské ostrovy. V dostupné vzdálenosti je i volná městská pláž. Možnosti ubytování najdete na Booking / Trapani.

# 20.08.2021, 10:48.
Moc děkuji za informaci. Nějak se nemůžu v těch jejich stránkách zorientovat. Paní, u které budeme bydlet, nám nabídla odvoz s jejím bratrem. Nevím přesně za kolik, protože v nabídce jsou i výlety po okolí, a tam nabízí € 50,00 + benzín. Netuším, zda myslí i odvoz z letiště za € 50,00, což mi přijde docela dost. Ale netuším, jak se ceny pohybují, a zatím to nemůžu nikde najít. Děkuji moc, nerada otravuji, ale kdybyste věděl přibližné ceny za taxi, byla bych vděčná ještě za radu. Moc děkuji. Věra.

Přibližnou cenu si spočítáte podle tarifu uvedeného na námi odkazovaných stránkách taxi. Podle Map Google to je 12,2 km. Pokud budete i s rezervou počítat 20 km, pojedete v neděli a v noci: € 3,00 nástupní taxa, € 20,00 za kilometry, € 4,00 za noc ve svátek, € 2,00 ve svátek, € 4,00 za čtyři zavazadla, € 3,00 za předměstí, € 6,00 za letiště. Celkem tedy za plně obsazené taxi € 42,00. Nicméně pokud se podíváte do tarifu vybraných periferií, tak u Aci Castello je uvedeno cca € 40,00. Takže ten položkový součet přibližně odpovídá. Hodně to závisí na tom, kudy to taxi přesně pojede a tedy kolik ujede, kdy pojede, kolik bude zavazadel apod. Mimo neděli a svátek jde cena dolů o € 1,00 + € 2,00.

# 16.08.2021, 22:49.
V neděli 22.8.2021 odlétáme s partou kamarádů do Catanie na Sicílii. Budeme ubytovaní v apartmánu na adrese Via XXI Aprile, 6, 95021 Aci Castello. Našli jsme si, že se tam můžeme dostat vlakem a potom dojít přibližně 3 km pěšky. Pan hostitel nám sdělil, že si není jistý, zda to vlakové nádraží funguje. Mohla bych se tedy zeptat, jak nejlépe se dostat na naše ubytování z letiště v Catánii? Chtěli bychom se vyhnout velkým poplatkům za taxi. Děkuji za radu. Vendula.

Viz naše odpověď ze dne 15.8.2021, 20:26. Obě ubytování jsou od sebe vzdálená přibližně 2 km, ale autobus č. 534 jezdí kolem obou. U Vašeho ubytování se zastávka jmenuje Via Cesare Battisti. Půjdete ve směru příjezdu autobusu a na konci ulice dojdete k Via Re Martino, která Vás dovede vlevo na Via XXI Aprile. Tam je hlavní vchod k ubytování. Vedlejší je blíže k zastávce na Via Francesco Crispi. Co se týče vlaku, vlaková zastávka Cannizzaro je standardně v aktuálních jízdních řádech zařazena.

# 15.08.2021, 20:26.
Prosím o radu. Bohužel přiletíme v pozdějších hodinách do Catanie, ve 22:45. Nemohu najít žádný spoj k našemu ubytování na Via Antonello da Messina, 5, Aci Castello, Sicilia 95021, Itálie. Vypadá to, že je to dost daleko. Doporučujete taxi pro první cestu k domu a zda je možnost sehnat taxi před letištěm a kolik asi stojí? Moc děkuju za každou informaci. Věra.

Kolem Vašeho ubytování jezdí autobusy společnosti AMT č. 534 a 935. Autobus č. 534 vyjíždí naposledy v pracovní dny ve 23:40 (P. Delle Scuole Acitrezza) a ve sváteční dny ve 23:50 (P.zza Borsellino) a 0:30 (P. Delle Scuole Acitrezza). Autobus č. 935 ve Vašem čase nejezdí, poslední vyjíždí ve 20:03 z P.zza Della Repubblica. Z letiště jezdí Alibus stejné společnosti do 0:30 přibližně po půl hodině. Jízdenka stojí € 4,00 a využijete ji na oba autobusy. Společných zastávek je několik (záleží kdy pojedete, viz výše), Na společnou tedy musíte jet Alibusem a následně odtud autobusem č. 534. Zastávka se jmenuje Via A. da Messina. Nicméně je to hodně natěsno, my bychom volili taxi. Např. Radio Taxi Catania. Je to maximálně 20 km, tarif najdete na výše uvedených stránkách.

# 15.08.2021, 03:38.
Ještě jednou se na vás obracím s dotazem, který se mě nedaří na internetu dohledat. Letíme do té Catania za pár dní s Wizzair a nevím, zda z Catania na letišti při odletu stačí mít letenky v mobilní aplikaci nebo si letenky musím vytisknout? Máte to osobně nějak vyzkoušené přímo v Catanii? Tady v ČR mám vyzkoušené, že stačí aplikace. Předem děkuji za odpověď. Pěkný den. S pozdravem Karin.

Vyzkoušené to nemáme, nicméně doporučujeme si palubní lístek vytisknout.

# 13.08.2021, 00:15.
S přítelkyní budeme od soboty na Sicílii ubytovaní v Catania a rádi bychom se Vás zeptali na pár otázek ohledně dopravy. Jak dlouho trvá celkový trip na Etnu i s cestou? Doprava: Catania - Enna - Agrigento tam i zpět, Catania - Noto - Siracusa tam i zpět. Děkujeme. Petr.

Z Catania pod Etnu jezdí autobus AST. Ze stanoviště v blízkosti hlavního vlakového nádraží odjíždí v 8:15 a u Riffugio Sapienza je v 10:15. Zpět potom jede v 16:30 a v Catania je v 18:30. Pokud to půjdete z Riffugio Sapienza pěšky, tak to taktak stihnete. Doporučujeme jet lanovkou. Z horní stanice lanovky jezdí Jeep busy, těmi jet ale nemá význam. Nahoru to vyjdete přibližně za hodinu. Následně od Torre del Filosofo můžete na Etnu jen s průvodcem. Z Catania do Enna jezdí autobusy SAIS Autolinee. Z Catania do Notto jezdí autobusy Interbus, stejně tak z Catania do Siracusa a z Noto do Siracusa. Z Catania do Agrigento jezdí autobusy SAIS Trasporti. Z Enna do Agrigento jezdí vlak Trenitalia, stejně tak z Catania di Siracusa. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 11.08.2021, 13:40.
Máme ubytování v Erice. Jak se dostaneme v sobotu na letiště? Odlet v 11:45. Auto půjčené nemáme. Lanovka jezdí od 9:00, následně AST autobus v 9:35. Je to zvládnutelné, případně existuje jiná varianta kromě taxi? Martin.

Neuvádíte přesný termín, sobota 11:45 je hodně nepřesný, v různých termínech mohou jezdit autobusy různě. Stejně tak neuvádíte letiště. Předpokládáme, že máte na mysli letiště Trapani Birgi. Jízdní řády najdete na Funivia Trapani Erice a AST. My bychom volili taxi, je to jistější.

# 05.08.2021, 15:26.
Přilétáme tento víkend 7.8. v 11:20 a potřebujeme se dostat do San Vito lo Capo s dětmi. Jen se nevyznám v těch jejich spojích. Jednou zadám přes Vaše doporučení autobusů AST ikonku Orari a zde se mi ukáže první spojení v 16:30 z letiště. Potom jsem zase našla trapaniup.it a zde je několik časů odjezdů přímo z letiště. Mohl byste mi najít čas odjezdu? Přilétáme v 11:20. Děkuji předem. Pavla.

Když se podíváte pozorně na odkazované jízdní řády na trapaniup.it, tak zjistíte, že jsou platné od 11.6.2012 do 15.9.2012. Je tedy logické, že jsou hodně neplatné. Ve Vašem termínu a čase jedou autobusy AST z letiště do přístavu v Trapani často. Z přístavu potom do San Vito Lo Capo v podobné frekvenci. Z letiště je možné vystoupit i v Trapani, spoje do S. Vito Lo Capo odjíždějí o 5 minut později než z přístavu. Cestovat přes přístav je přehlednější a praktičtější. Spoj, který jste našla je jeden z výše uvedených, pod kompletním jízdním řádem prvního nalezeného spoje jsou odkazy na časy dalších spojů. Po rozkliknutí se zobrazí jejich podrobný jízdní řád. Nicméně je lepší hledat jízdní řády odděleně, protože stejně musíte přestupovat v Trapani.

# 27.07.2021, 02:04.
Velice si vážím vaší odpovědi a obdivuji, že jste schopný tyto informace poskytovat zdarma. Velice mě pomohly. Vybrala jsem si ubytování v bungalovu u písčité pláže, kde jste byli i vy a k tomu mám poslední dotaz. Píšete, že tam mají svůj Market. Dají se v něm nakoupit např. věci na vaření? Maso, salámy, těstoviny atd.? My máme ten pobyt se snídaní a oběd a večeře přes Booking šly také objednat, jenže na osobu a den téměř 900,- Kč, což když spočtu pět dní na tři osoby se mě zdá celkem dost a také pokud bych to objednala, tak nechci platit stravu přes Booking, když nevím, co je v nabídce obědů a večeří, takže bych to raději řešila na místě, ale současně kombinovala stravu i z Marketu, pokud tam mají k dispozici nějaké základní potraviny. Ještě jednou děkuji za odpověď. Jinak jsem se dívala, že bungalov je skutečně přímo u pěkné pláže. Přeji pěkný den. S pozdravem Karin.

v případě marketu počítejte spíše se základním sortimentem. Určitě tam není rozsáhlá nabídka masa a masných výrobků. Každopádně v bungalovu budete mít lednici, doporučujeme tedy provést jeden větší nákup na celý pobyt. Autobusem D dojedete na konec pláží, úplně na konec Viale Presidente Kennedy. Na ni je kolmá Via Acquicella Porto. Část tvoří velký objezd ve tvaru oválu. V jeho levé části je čerpací stanice a za ní Lidl. Bez problému to na mapě najdete.

# 25.07.2021, 16:39.
Pročetla jsem si Vaše různé odpovědi. Jedu od 26.8. do 31.8. se dvěmi dětmi na Sicílii - Catania. Původně jsem měla vybrané ubytování B&B hotei, po přečtení zde Vašich odpovědí uvažuji o změně, se kterou máte zkušenost a to ubytování Villagio Turistico Europeo. A zde prosím radu, zda tato volba je lepší než původní vybrané ubytování, jelikož děti ve věku 13 let by rádi moře přímo před nosem. Nevím vzdálenost od sebe těchto dvou hotelů. Je v okolí tohoto ubytování nějaký supermarket či možnost levnější formy stravování? Také mám dotaz od ubytování Villagio Turistico Europeo, jak se dostaneme do centra města Catania a kolik tam stojí popřípadě lístek dospělá osoba a dítě? Potom od tohoto ubytování pokud bychom chtěli na výlet k sopce Etna, též prosím o stejné info. A jak se z letiště dostat k tomuto ubytování? Pokud taxi, kolik je přibližná cena? A jak je daleko ubytování z letiště Catania? Karin.

Pokud zvolíte B&B Hotei, budete muset k plážím dojíždět městskou dopravou, pokud zvolíte Villaggio Turistico Europeo. Pěší vzdálenost mezi těmito hotely je přibližně 10 km. Druhý jmenovaný má privátní písčitou pláž přímo v areálu, jen několik metrů od nejbližších bungalovů. Villagio má vlastní restauraci a market. Supermarkety nejsou v pěšky dostupné vzdálenosti. Další možnosti stravování mimo areál villaggio jsou směrem k Catania, kde se táhne několikakilometrový pás městských veřejných pláží. Do Centra Catania jezdí městská doprava, zastávka je u silnice SS114. Dopravu provozuje AMT. Základní jízdenka stojí € 1,00. Děti do výšky 1 m cestují zdarna, maximálně však jedno dítě na jednoho platícího cestujícího. Pod Etnu jezdí autobus společnosti AST. Konkrétně se jedná o spoj č. 607. Autobus jezdí z Catania (před valkovým nádražím) na Etnu ráno v 8:15, zpět v 16:30. Zpáteční jízdenka stojí € 6,60. Cesta trvá dvě hodiny. Z letiště se k ubytování dostanete autobusy AMT. Nejdříve Alibus a následně autobusem D. Jízdenka stojí v tomto případě € 4,00. Jízdní řády, zastávky, vyhledávač spojení apod. najdete na výše uvedených stránkách. Tarif taxi najdete na stránkách Radio Taxi Catania. Z letiště je to k ubytování vzdušnou čarou 3,5 km, pěšky a taxi 7 km.

# 21.07.2021, 16:37.
Chystáme se na trek přes pohoří Nebrodi z města Mistretta. Jede do tohoto města nějaký autobus, případně z jaké zastávky? Do města Santo Stefano di Camastra chceme jet vlakem. Děkuji za odpověď. Barbora.

Mezi vlakovou stanicí Santo Stefano di Camastra a obcí Mistretta jezdí autobusová linka Interbus. Jezdí jen od pondělí do pátku a spoje jsou hodně omezené. První jede v 6:35, další až v 15:10 a 16:30. Zpět potom jezdí v 5:45 a 15:55. Cesta trvá přibližně půl hodiny a jízdenka stojí € 2,90.

# 21.07.2021, 13:23.
V neděli letíme do Katánie, ubytování máme ve Villaggio Albergo Internazionale La Plaja. Můžete nám doporučit dopravu z letiště do místa ubytování? Děkuji. Vojtěch.

Městskou dopravu provozuje společnost AMT. I když je to vzdušnou čarou jen 1,6 km, pěšky i autobusem je to podstatně delší. Můžete jet např. autobusem Alibus někam do přístavu, např. zastávka Faro Biscari a odtud zpět autobusem č. D na zastávku Kennedy Ovest.

# 20.07.2021, 10:32.
Chceme jet začátkem srpna na Sicílii dvěma obytnými auty trajektem z Villa San Giovanni do Messiny. Chtěla bych se zeptat, zda je možné koupit lístky na místě a jaké jsou ceny? Děkuji. Alena.

Ano, lístky je možné zakoupit na místě. Jedna kamenná pokladna je hned na začátku příjezdové komunikace, další stánky jsou v sezóně po cestě k trajektu. Cena lístků se odvíjí od typu vozidla a cesty, resp. doby návratu. Pro obytné auto s maximálně 5. pasažéry je cena € 57,00 za jednosměrný lístek, € 58,00 za obousměrný lístek při návratu ve stejný den, € 70,00 za obousměrný lístek při návratu do 3. dnů a € 97,00 za obousměrný lístek při návratu do 90. dnů.

# 11.07.2021, 08:23.
Prosím o autobusové spoje v Katánii z našeho ubytování Diego Home a to směr autobusové nádraží, vlakové nádraží a na pláž. A letiště? A opačně. Jezdí prosím stále autobus před vlakovým nádražím do Taorminy za € 5,00 a odkud přesně? A prosím, jak často? Děkuji. Marie.

Informace o městské dopravě v Catanii najdete na AMT. Najdete tam seznam linek, mapu linek, vyhledávač spojení, jízdní řády atd. Na letiště jezdí Alibus. Z Catania do Taormina jezdí Interbus. Jezdí v rozmezí 0,5 až 1 hodina. Cena je € 4,00. Jezdí z autobusového nádraží na Via Archimede.

# 15.07.2021, 17:51.
Pane Řehůřku, letíme na konci července na 5 dní na Sicílii, na letiště Catania. Ve vašich odpovědích jsem našel informace o přeplněnosti městských pláží v Catanii. Rád bych si nechal doporučit místo či město v dojezdové vzdálenosti vlakem nebo autobusem, kde je možné najít rozumně ubytování a pláže jsou méně přeplněné. Děkuji. Martin.

My jsme byli ubytovaní ve Villagio Turistico Europeo hned v sousedství městských pláží a byli jsme velice spokojeni. Mají soukromou pláž.

# 13.07.2021, 13:01.
Pane Řehůřku, v srpnu se chystáme na 7 dní na Sicílii. Přiletíme v 17:00 do Trapani. Rádi bychom se přesunuli někam výš a do Trapani se pak vrátili až dva dny před odletem. Řešíme ale, v jakém místě na severozápadě dovolenou strávit. Dostupné vlakem nebo autobusem, pláž i obchody, restaurace ... Budeme vděční za každý Vás tip. Zatím jsme se dočetli pouze o zajímavém výletě trajektem na ostrov Favignana. Děkuji. Zuzana.

Doporučujeme San Vito Lo Capo. Jezdí tam autobus AST Sicilia.

# 11.07.2021, 14:54.
Na konci července 2021 se chystáme autem na Sicílii. Prosím o nejlepší a současně nejlevnější trasu z Prachatic v jižních Čechách. Děkuji mockrát. Radka.

Vaše optimální trasa je následující: Prachatice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Bologna - Florencie - Salerno - Villa San Giovanni - Messina. Vzhledem ke vzdálenosti nemá smysl jezdit mimo dálnice. Každopádně uvedená trasa nabízí řadu výjimek, které to umožňují bez výrazného zpoždění ale s výraznou úsporou. Sami jsme tyto úseky několikrát absolvovali. Po dálnici Vás to vyjde na desetidenní dálniční známku v Rakousku v ceně € 9,50, za průjezd tauernskými tunely na € 12,50 a na mýtném v Itálii na € 74,60. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Předpokládáme, že jedete na více jak 10 dní, potom na cestu zpět potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Po pevnině Vás cesta na poplatcích vyjde v obou směrech na € 193,20. Levnější dálniční trasa vede přes Strážný - Deggendorf - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Bologna a dále jako v první variantě. Rakouská dálniční známka je stejná, za průjezd Brenneru zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 69,00. V obou směrech tedy zaplatíte € 177,00, o € 16,00 méně než přes Tarvisio. Při první variantě můžete uspořit tak, že v Tarvisio sjedete z dálnice a pojedete po SS13 až do Gemona, kde se na dálnici připojíte. Tento úsek je i cestovatelsky hodně přitažlivý a vzhledem k trvalému klesání uspoříte i na pohonných hmotách. V úseku Gemona - Mestre zaplatíte na mýtném € 12,00. Z Mestre potom pokračujte po SS309 do Ravenna, kde se napojte na bezplatnou dálnici SS3bis do Orte. V Orte se opět napojte na autostrádu a pokračujte až do Salerno. Za tento úsek zaplatíte € 22,20. Od Salerno směrem na jih se už dálnice neplatí. Celkem za oba směry Vás tato varianta vyjde na € 112,40, což je o € 80,80 méně než při plně dálniční variantě. Na Sicílii se dopravíte trajektem. Předpokládáme, že se budete vracet za více jak 3 dny, zpáteční jízdenka pro osobní automobil s maximálně pěti cestujícími Vás vyjde na € 77,00. Dálnice na Sicílii se také platí. Pokud pojedete směrem na jih k Catania, zaplatíte maximálně € 3,70. Pokud pojedete směrem na západ k Palermo, zaplatíte maximálně € 10,10.

# 09.07.2021, 09:44.
Dne 24.7 letíme do Catanie. Prosím o doporučení, co vidět ve městě Catania, jak se dostat na Etnu. Je nám 70 let, vyjdeme to? Co tam jede za autobus a odkud? Dále chceme jet na jih do Pachino. Prý na jih jede nějaký okružní autobus. A poslední věc. Jak ze středu Catanie jezdit na nějakou písčitou pláž s mírným vstupem? Ještě nemáme zaplaceno ubytování, kde je nejlepší se ubytovat? Budeme ta 5 dní. Děkuji moc za odpověď. Jaroslav.

Tipy na místa, která navštívit v Catanii najdete v odpovědi ze dne 11.05.2018, 11:09. Tip na autobus na Etnu v odpovědi ze dne 31.07.2020, 14:34. To, zda to vyjdete nebo ne, je hodně individuální. To my nemáme možnost jakkoliv posoudit. Každopádně pod Etnu se dostanete i kombinací lanovky a jeep-busu. Výchozí místo je Riffugio Sapienza, kam Vás doveze i ten autobus z Catania. Z Catania do Pachino jezdí Interbus. Jízdenka stojí € 9,60 a denně jede 6 spojů. Městskou dopravu po Catania provozuje AMT. Písčité pláže jsou na jihu. Jezdí tam i městská doprava. Nicméně tyto pláže bývají totálně přelidněné. My jsme bydleli v sousdství těchto pláží ve Villagio Turistio Europeo, které má vlastní písečnou pláž s lehátky a slunečníky v ceně ubytování. Oproti té veřejné byla téměř prázdná.

# 03.07.2021, 11:46.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné na Sicílii přespat mimo kempy, třeba na pláži, a případně kde? Děkuji za odpověď. Jitka.

Volné kempování v Itálii není povoleno.

# 13.06.2021, 00:15.
Chcela by som Vás poprosiť o radu. Ako sa dostať z letiska Palermo do San Vito Lo Capo vo večerných hodinách? Ďakujem velmi pekne. Barbora.

Bohužel přímý autobusový spoj společnosti Russo Autoservizi jede z letiště nejpozději v 15:15, v neděli dokonce už v 9:50, v pondělí vůbec nejezdí. Cena je € 10,00. Z Palermo jezdí každý den nejpozději ve 14:30, v neděli v 8:30. Budete volit taxi. Nicméně neuvedla jste termín, je možné, že ve Vašem termínu najdete výhodnější spoj.

# 09.06.2021, 10:56.
Snažím se naplánovat výlet na východní pobřeží Sicílie v říjnu. Prosím o shlédnutí, zda toto je reálné: Wizzair přiletí do Catanie teoreticky v 17:45 - sobota. Dále jede v 19:45 poslední autobus do Taorminy. Je zde ještě nějaká jiná varianta, pokud by mělo letadlo zpoždění? Budeme mít k dispozici celé 4 dny na nějaký program. Myslíte, že je možné absolvovat cestu vlakem okolo Etny i s malými kufry? Přemýšlím, že bychom se z Taorminy přesunuli do Catanie po 2. až 3. nocích, abychom byli blíže letiště a tím bychom využili okružní jízdu z Giarre do Catania. Do Giarre bychom se už nějak dostali. A ještě k ubytování. Myslíte, že Taormina je dobrá volba? Bude v říjnu počasí na koupání? Co se týče Catanie, ve které části je lepší bydlet z důvodu přístupnosti k nádraží, pláži, atd. a také vzhledem k bezpečnosti? Moc děkuji za odpověď, sleduji vás již dlouho, kdysi jsem podle vás plánovala Gargáno. Kateřina.

Po 19:45 je možné jet autobusem Alibus za € 4,00 na hlavní nádraží Catania Centrale a odtud vlakem Trenitalia za € 4,70 do Taormina-Giardini. Nicméně poslední jede ve 21:09, potom už jen Intercity Note ve 22:58. Odtud do Taormina už jen Taxi, městská doprava ASM už v té době nejezdí. Otázka malých kufrů je otázkou komfortu. Technicky to samozřejmě možné je. Počasí na Sicílii v říjnu zřejmě ke koupání bude. V Catania se doporučujeme ubytovat jižně od města. My jsme bydleli ve Villagio Turistico Europeo a byla to výborná volba. Nedaleko odtud je zastávka autobusu AMT.

# 12.05.2021, 19:30.
Narazila jsem na Vaše stránky ohledně dopravních informací na Sicílii. Nemohl byste mi poradit autobusové spoje? Marně už několik dní hledám na internetu, jak se dostat z letiště v Trapani do kempu El Bahira v San Vitu. Přiletíme tam v sobotu 22.5. ve 13:05 a odlétáme v sobotu 29.5. ve 13:30. Děkuji moc za pomoc. Markéta.

Autobusové spojení mezi letištěm Birgi a San Vito lo Capo zajišťuje spojení AST. Přestupuje se v Trapani v přístavu.

# 05.05.2021, 07:40.
Chystáme se přibližně na měsíc na Sicílii a potřebujeme si zajistit stálé připojení, kvůli online výuce dcery. Máte nějaký osvědčený tip? Napadá mě třeba možnost nějaké SIM karty místního operátora. Budeme projíždět v podstatě celým ostrovem, pokud nás nepřekvapí nějaké třeba místní coronavirové opatření. Předem děkuji za Vaší odpověď. Jakub.

Mobilní data, která máte ve svém tarifu, můžete bez starostí čerpat i v zóně EU. Roaming je třeba aktivovat. Pokud chcete kartu od místního operátora, asi nejvýhodnější pro turisty je Wind.