SICÍLIE 2022

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2022

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 23.12.2022, 09:38.
Prosím, jak mají otevřeno obchody s potravinami přes Vánoční svátky? Speciálně na Sicílii. Děkuji. Pavel.

Počítejte s tím, že 24. prosince problém nebude, 25. a 26. prosince bude spíše zavřeno. Z těchto dvou dnů je větší šance u některých obchodů 26. prosince.

# 23.12.2022, 08:30.
Předem všem přeji krásné a klidné prožití Vánočních svátků. Náhodou jsem narazil na Vaše úžasné rady a doporučení, a tak Vás požádám také o jednu radu. Syn coby student lékařské fakulty, 4. ročník, má v srpnu měsíční stáž na Sicílii. Může si vybrat mezi Palermem, Katánií a Messinou. Od pondělí do pátku bude 8 hodin v nemocnici, potom bude mít volno. Které z měst byste doporučovali z pohledu volného času? Bude léto, takže nějaké koupání, sem tam noční život, prostě kluk ve věku 23 let. Moc děkuji předem. Ještě jednou díky za perfektní blog a hodně krásných zážitků v roce 2023. Mějte se. Jirka.

Těžko radit. Všechna tři města jsou vhodná pro trávení volného času po práci v nemocnici. Je zde noční život, možnost nákupů, možnost koupání, možnost poznávání historických památek. My bychom asi volili Palermo, protože to během měsíčního pobytu z hlediska poznávání historie vyčerpáte nejpozději. Následuje Catania a Messina. V létě počítejte s tím, že městské pláže budou přeplněné. Z hlediska poznávání okolí je na tom dobře Catania, především díky vlakovým spojům na sever i na jih - do Taormina, Siracusa. Ve dnech volna se nabízí spojení autobusem k Etně. Je třeba vše zvážit z pohledu priorit. Hlavním kritériem pro výběr by v tomto případě mělo být především pracoviště - jeho kvalita, vybavení, personální obsazení, recenze atd. Ve všech třech městech se dá z cestovatelského a volnočasového hlediska najít toho spousta, na pracovišti však bude student trávit toho času nejvíc.

# 17.12.2022, 15:53.
Dnes jsem objevila tyto skvělé stránky. Mám dotaz ohledně výletu na Stromboli. Jedeme obytným vozem Itálií na jih na Sicílii, i se psem. Přečetla jsem dosavadní otázky i odpovědi, a prozkoumala možnosti. Nevíte, zda je možné se tam vydat i se psem? Pustí nám ho na vodítku s námi a průvodcem nahoru? Případně nevíte, zda existují lodní výlety kratší, večerní, z Milazza, Tropea? Našla jsem jen ty celodenní, a to by bylo se psem asi náročnější. Předem velice děkuji. Alena.

Informace o možnosti výstupu na Stromboli se psem ve skupině s průvodcem nemáme. Nepředpokládáme, že by to možné bylo, stejně tak v případě organizovaného lodního výletu. Máme však informace, že v případě organizovaných lodních výletů malého psa na vodítku povolili. Kratší výlety se pořádají, jedná se ale většinou o noční plavbu kolem Stromboli, bez výstupu. Vlastní výstup s průvodcem do výšky přibližně 400 m a následující sestup trvá většinou kolem 5 hodin. Individuální převoz trajektem s odpovídajícími doklady a zabezpečením (vodítko, náhubek) by problém být neměl. Bez průvodce můžete vystoupit na Stromboli do výšky přibližně 250 m.

# 11.12.2022, 11:18.
Jejda to je fofr. Vy jste skvělí, Řehůřkovi. Děkuji moc. Vyzkoušíme ten vlak při příletu do Catanie. Trochu nervy to při odletu budou, ale přinejhorším budeme mít v kapse číslo na taxi. Přemýšlíme ještě o zapůjčení auta, nebo dvou malých, je nás 6, na třeba dva dny, abychom si projeli to, kam se nedostaneme vlakem. Nebo daleko - Palermo, kam vlak stojí poměrně dost. Nemáte nějaký ověřený tip a jiná doporučení na půjčovnu? Našla jsem ve vašich radách odhad přibližně € 50,00 na den + benzín, což se zdá být výhodnější než např. 6x vlak Palermo a zpět. Děkuji a přeji hezký den. Martina.

Ceny jsou i nižší než těch € 50,00 za den. Nicméně doporučujeme využívat systémy typu Pronájem aut apod. Budete mít dopředu všechny informace zpracované a především potřebnou podporu. Nabídka autopůjčoven je širší na letišti a jsou tam i nižší ceny. Doporučujeme mít kreditní kartu.

# 11.12.2022, 09:40.
Letíme 24.12. do Catanie, bláznivý nápad. Zpět odlet 31.12.2022 v 6:40. Chtěla bych se prosím zeptat na dopravu na letište 31.12. ráno. Vím o možnosti taxi. Je nás ale 6, tak to bude 2 x taxi. První autobus Alibus jezdí až po 5 hodině. Nemůžu zatím najít jízdní řád - poradíte prosím? Našla jsem ale vlak Trenitalia a v jízdních řádech se uvádí první vlak ve 4:44 z Catania Centrale do stanice Catania Aeroporto Fontanarosa. 6 minut cesta, € 1,90. Sice je to ťip ťop, ale asi by to stálo za to. Tuto možnost jsem ale zatím nikde v tipech a radách nenašla, všude se píše jen o Alibusu za € 4,00. Máte zkušenost s touto přepravou? Děkuji vám. Martina.

Vlaková zastávka Fontanarossa je relativně nová záležitost. Slavnostně byla otevřená v květnu 2021. Není přímo na letišti, dojdete tam po chodníku přibližně 600 m. Mezi touto zastávkou Trenitalia a letištěm funguje také kyvadlová doprava v ceně € 1,00. Zajišťuje ji AMTS a frekvence je 10 minut od 4:30 do 22:40. Integrovanou jízdenku je možné zakoupit na nádraží v Catania. V samostatné jízdence na vlak kyvadlová doprava není zahrnutá.

# 12.11.2022, 19:12.
Moc vás prosím o radu. Jsem ze severních Čech a chtěla bych vyrazit 2. ledna do Trapani. Protože mám psa a žádné letadlo mi ho nevezme, musím jet autem. Můžete mi poradit, jak nejsnáze zvládnout cestu? Zda trajektem nebo je lepší až dolů dojet autem? Nebo je jiná varianta? Moc vám děkuji za radu. Jana.

To hodně záleží na řidičských schopnostech a kolik Vás pojede. My bychom jeli autem až do cíle a volil bychom trasu přes Brno. Vaše optimální trasa je následující: Severočeský kraj - Praha - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Udine - Padova - Bologna - Florencie - A1 - Caserta - A30 - A2 - Salerno - A2 - Villa San Giovanni - Messina - Palermo - Trapani. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, na mýtném v Itálii zaplatíte na mýtném € 74,60 a na Sicílii € 10,10. To samé při cestě zpět. Mýtné od Salerna směrem na jih se neplatí. Pro přejezd z Kalábrie na Sicílii pojedete trajektem Caronte & Tourist, kde stojí zpáteční trajektový lístek s návratem do 90 dnů € 69,00. Počítejte také s tím, že ceny budou v roce 2023 o něco vyšší. Např. rakouská desetidenní dálniční známku zvýší na € 9,90. Je vhodné cestu rozdělit na několik úseků v závislosti na počtu řidičů a jejich schopnostech. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking. Při vyhledávání upřesněte kromě jiných parametrů i to, že jedete se psem. Oddíl Zařízení / Domácí zvířata povolena. Pokud byste jela trajektem z Livorno do Palermo, počítejte, že za trajekt zaplatíte € 140,00 v jednom směru a mýtné v Itálii € 37,70. Budete se časově muset přizpůsobit trajektu. Jízdní řády a ceny najdete na Misterferry. Trajektem ušetříte část pohonných hmot, část mýtného v Itálii, trajekt mezi Kalábrií a Sicílií a mýtné na Sicílii.

# 21.10.2022, 13:40.
Neporadíte mi prosím, zda je možné někde v Catanii parkovat delší dobu, nebo si pronajmout místo či garáž? Zatím jsme si vždy auto půjčili, protože do domu, který jsme si pronajali se autobusem nedostaneme, ale chtěli bychom si přivézt naše auto a trávit na Sicilii 3 měsíce, pak letět do ČR na potřebnou dobu a zase zpět. Irena.

Zkuste se podívat na Parcheggio Europa. Měsíční taxa je € 100,00.

# 16.10.2022, 19:15.
Mám dotaz. Jak je možné se veřejnou dopravou dostat do Marzamemi? Budeme na Sicílii koncem října. Nedaří se mi najít žádný spoj. Přiletíme do Catania. Našla jsem vlak Catania - Avola. Je to vlakem nejlepší, nejrychlejší řešení? A následně z Avola do Marzamemi pojede nějaký lokální autobus? Děkuji. Klára.

Z terminálu na Via Archimede, tj. v blízkosti vlakového nádraží, jezdil z Catania do Mazamemi za € 9,60 autobus skupiny Interbus. Z letiště na vlakové nádraží jezdí Alibus společnosti AMTS za € 4,00. Bohužel v současné době jejich jízdní řád nenabízí žádné spoje do Mazamemi. Přímo z letiště jezdí do Avola také Interbus za € 7,40. V jízdních řádech spoje jsou. Bohužel stejně tak z Avola do Marzamemi jezdil Interbus za € 3,60, ale opět jejich jizdní řád v současnosti nenabízí žádné spoje. Budete zřejmě muset volit taxi.

# 12.10.2022, 21:09.
Ráda bych se zeptala, zda náhodou nevíte, kde v Alcamo Marina staví autobus společnosti Russo Autoservizi? Mnohokrát děkuji. Hanka.

Víme o zastávce u vlakové stanice Castellammare del Golfo, což je víceméně na začátku Alcamo Marina.

# 06.10.2022, 09:51.
Prosím o informaci, pokud víte. Je soutěska Alcantara v listopadu již celá uzavřená, nebo zda horní cesty s vyhlídkami jsou v tomto měsíci ještě přístupné? Děkuji moc. Gabriela.

Parco Fluviale dell' Alcantara je otevřený po celý rok. Vlastní soutěsky jsou od listopadu do konce března uzavřené. Brána a schody, vedoucí ke vstupu do soutěsky Alcantara, jsou v tomto období také uzavřené, měl by tam ale fungovat výtah. Obecně je dostupné vše, co lze absolvovat ve Vašem termínu v rámci exkurze - viz Gole Alcantara, tj. Basic a Walking.

# 05.10.2022, 16:01.
Děkuji za odpověď. Problém je v tom, že já přilétám v půl desáté večer, to už bude předpokládám zavřeno, a v 8 ráno bych ráda jela. Mám objednaný nocleh v hotelu u letiště. Netuším, jak moc jsou ty spoje obsazené. Nevím, zda je technicky možné, abych stihla poslední autobus ve 22:10. Poletim s odbaveným kufrem. Předpokládám, že tak brzy ráno tam asi také nebude otevřeno. Nechci riskovat, že se do autobusu nedostanu. Mám příspěvek na konferenci. Je možné, že to ještě nějak opraví? Zkusím ještě ten The Trainline. Mnohokrát Vám děkuji za Vaši snahu. Lenka.

Vedle stánku Interbus / Etna Trasporti na letišti je stánek společnosti SAIS Trasporti, která má pokladnu otevřenou od 6:15 do 0:15 podle prvního a posledního spoje. Je možné, že Interbus / Etna Trasporti na tom bude podobně. První autobus do Ragusa odjíždí v 7:10. Nicméně můžete po příletu k pokladně zajít a pokud bude otevřená, můžete si jízdenku na druhý den zakoupit. Chápeme, že spoléhat na to ráno je pro Vás riziko. Na to, že bude chyba v rezervačním systému opravená bychom také nespoléhali.

# 05.10.2022, 11:54.
Prosím Vás, přiletíme 15.10. ve 20:20 do Palerma a chtěli bychom se ještě ten večer přemístit do Trapani. Ale našla jsem nějaký poslední autobusový spoj ve 20:50, což bychom nejspíš nestihli. Nevíte, zda je nějaká možnost, jak se v takto pozdní hodinu z Palerma do Trapani dostat? Moc děkuji. Jana.

Ten autobus Segesta Autolinee ve 20:50 je zřejmě poslední možností cestovat veřejnou dopravou do Trapani z letiště ten den. Pokud ho nestihnete, bude zřejmě jedinou možností ranní spoj, taxi nebo privátní transfer.

# 05.10.2022, 10:08.
Potřebuji poradit. Chtěla jsem si zakoupit jízdenku na Etnatrasporti z Catania do Ragusa. Jízdenku mám v košíku, ale nedokážu ji reálně koupit - zaplatit. Můžete mi posím poradit? Potřebuji jet 13. 10. v 8:00. Děkuji. Lenka.

Bohužel modul pro nákup jízdenek na stránkách Etna Trasporti a Interbus má nějaký problém. Vyzkoušeli jsme to v různých prostředích i nastavení prohlížeče a nevedlo to k úspěchu. Doporučujeme si jízdenku zakoupit v prodejně, jejichž seznam najdete na výše uvedených stránkách - Biglietterie. V Catania je na letišti, na Via d' Amico 187 a na Piazza Falcone Borsellino. Další možností je zakoupit jízdenku online u globálních prodejců, např. The Trainline. Dali jsme podnět k opravě na Etna Trasporti a obdrželi jsme odpověď, že doporučují kontaktovat telefonicky zákaznický servis nebo si jízdenky zakoupit v den, kdy dorazíte na letiště v pokladně umístěné na pravé straně východu z letiště nebo u řidiče.

# 04.10.2022, 19:20.
Prosím Vás, dne 15.10. letíme na 14 dní na Sicílii. Chtěli bychom si udělat výlet na ostrov Vulcano s koupáním v bahně a potom na Stromboli na noční podívanou sopečné činnosti. Měla bych k tomuto dva dotazy. Na internetu jsem narazila na informace, že bahenní lázně na ostrově Vulcano jsou zavřené. Nevíte, zda je to pravda? Jaký je nejlepší způsob pozorování noční sopečné činnosti na Stromboli? Ubytovat se tam na noc a večer jít pěšky na vyhlídku? Nebo na nějaký večerní výlet lodí a pozorovat ho z lodi? Nevím, jak nejlépe to nakombinovat ideálně bez přespání na ostrovech, tedy návrat zpět na Sicílii, nebo maximálně s jednou nocí, abychom zvládli bahno na Vulcanu, pokud je to otevřené, a Stromboli. Mnohokrát děkuji. Jana.

Bohužel naše informace jsou stejné o uzavření bahenního jezírka. Informace o výstupu na Stromboli najdete v odpovědi ze dne 13.08.2022, 15:03. Bez přespání na ostrovech doporučujeme nějaký lodní výlet. Např. From Milazzo: Panarea and Stromboli Boat Trip by Night. Termíny, které pro Vás připadají v úvahu, jsou 16.10, 18.10., 23.10. a 25.10.2022.

# 04.10.2022, 08:25.
Pane Řehůřku, tak ze čtyř variant možnosti zakoupení jízdenek z Catania na Etnu funguje jen jedna. Online nákup na webu AST nefunguje ani po potvrzené registraci, aplikace AST biglietteria není k dispozici a řidič jízdenky neprodává. Zbývá jen vystát frontu v prodejně jízdenek. V našem případě čítala přibližně 20 lidí, kde bylo tempo asi 2 až 3 minuty na zákazníka. Autobus mezitím odjel. Takže pokud chce mít člověk jistotu, že v plánovaný den pojede na Etnu, musí mít lístky zakoupené den dopředu. Snad tato informace pomůže i ostatním. Pěkný den a děkuji za pomoc. Vladimír.

Děkujeme za zpětnou vazbu. Je třeba počítat s tím, že jste na Sicílii a bohužel ne vždy tam funguje všechno tak, jak by mělo. Nákup přes AST Bus je podmíněný zadáním všech povinných registračních údajů včetně ID (několik variant). E-mailem obdržíte interní kód, který je při nákupu třeba také zadávat. Objednávka se potom provádí přes menu vlevo - Acquista Biglietto. K platbě je potřeba kreditní karta. Aplikace AST Biglietteria jde bez problému nainstalovat z odkazů na výše uvedených stránkách - pro objednávku je nutná také registrace, řidič by dle vyjádření dopravce AST jízdenky prodávat měl, je to ale bohužel lidský faktor, který možná selhal, možná neselhal. Pravděpodobně bylo plno, tak upřednostňoval cestující, kteří měli zakoupenou jízdenku, nebo jste neměl na zaplacení přesnou cenu, což také bývá problém. Nicméně v odpovědi ze dne 29.09.2022, 21:10, na kterou jsme Vás odkazovali, jsme doporučovali si jízdenky zakoupit dopředu, případně při platbě u řidiče mít přesnou částku.

# 04.10.2022, 00:31.
Ráda bych se zeptala, zda ještě nyní funguje autobus Temple Tour Bus (hop on hop off) Agrigento - Valle dei Templi - Scala dei Turchi? Na jejich stránkách nelze koupit jízdenka online a nejsem si jistá, zda je linka ještě v provozu? Bohužel nelze najít ani provozní dobu během celého roku. Děkuji mnohokrát za vaši odpověď. Nikola.

Tuto informaci bohužel nemáme. Provozní doba je uvedena v podmínkách hodně volně: služba funguje denně včetně nedělí a státních svátků, nikoliv však v zimních měsících a deštivých dnech. V jízdních řádech jsou navíc ze služby vyloučené pondělky. Vzhledem k tomu, že je už říjen vyloučený z online nákupu jízdenek, počítejte spíše s tím, že hop on hop off už nefunguje a počítejte spíše s uzavřenými autobusy místních linek společnosti TUA.

# 03.10.2022, 15:28.
Pane Řehůřku, od 20. do 23.10. letím s dcerou do Catanie. Bydlet budeme nejspíše na Via Vittorio Emanuele II. Můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dostat k místu ubytování? Jsem z té jejich dopravy trochu zmatená. Přiletíme ráno kolem 8:20 a odlétat budeme v neděli přibližně v 8:30. Další den bychom rády jely nejspíše vlakem do Palerma, tak zda je možné nám najít nejlepší spoj. Moc děkuji. Dana.

Vittorio Emanuelle II je ulice dlouhá 2,2 km. Z letiště v Catania můžete jet autobusem AMTS Alibus za € 4,00 a vystoupit na zastávce č. 12 Piazza dei Martiri. Z tohoto náměstí vychází Via Emanuelle II. Alibus jezdí každý den od 4:40 do 00:30. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Do Palerma jezdí vlaky Trenitalia. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 14,90 a cesta trvá kolem 3 hodin. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Vyberte si spoj, který Vám časově vyhovuje.

# 03.10.2022, 08:04.
Děkuji za odpověď. Prosím, odkud přesně jede autobus k Etně? Vladimír.

Autobus pod Etnu odjíždí každý den v 8:15 z Piazza Giovanni XXII. Zpáteční jízdenka stojí € 6,60 a můžete si ji koupit dle odpovědi ze dne 29.09.2022, 21:10.

# 30.09.2022, 21:52.
Jsem úplně zmatený z jízdních řádů v Trapani. Můžete mi prosím poradit, jakou linkou se kolem 17 hodiny v sobotu dostanu z Trapani na letiště? Předem děkuji a mnohokrát děkuji za předešlou radu. Vlastík.

Jízdní řády AST bohužel nejsou v současné době dostupné. Dříve jezdily autobusy v sobotu odpoledne ve 12:25, 13:15 a 14:40 z přístavu. Doporučujeme si aktuální řády ověřit přímo na místě na zastávce. Jedná se o linku č. 741. Doporučujeme mít v záložním plánu privátní transfer nebo taxi.

# 29.09.2022, 21:10.
Mám dotaz. Lístek na autobus z Catania do Riffugio Sapienza koupíme kde? A ještě, když půjdeme pěšky od spodní stanice lanovky nahoru, až kam je to možné bez průvodce? Je možné to stihnout tam a zpět od 10:30 do 16:30, abychom stihli autobus? Jsme fyzicky na slušné úrovni. Děkuji moc za odpověď. Tomáš.

Jízdenky na autobusy AST je možné koupit čtyřmi způsoby: online na webu AST Bus, online v aplikaci AST Biglietteria (odkazy na stažení jsou na výše uvedených stránkách), v autobuse u řidiče, na prodejních místech. U řidiče bývají většinou jízdenky o něco dražší a doporučujeme mít drobné, abyste zaplatil přesně. Nejbližší prodejní místo odjezdu autobusu pod Etnu je Bar Nafe na rohu Via Don Luigi Sturzo a Piazza Papa Giovanni XXIII. Kromě neděle mají otevřeno každý den od 6:00 do 18:00. Nicméně doporučujeme si zakoupit jízdenky dopředu. Seznam prodejních míst najdete na výše uvedených stránkách. Bez průvodce můžete k Torre del Filosofo, kde je možnost si udělat okruh kolem postranních kráterů. Tam a zpět to standardně pěšky nestihnete. Musel byste hodně spěchat. Doporučujeme jet lanovkou a odtud pokračovat pěšky. Zbude Vám potom čas na prohlídku postranní kráterů nahoře i dole.

# 28.09.2022, 20:18.
Nevím, zda stejná otázka již nebyla, ale nenašel jsem ji. Prosím, je možné parkovat, a případně kde, mimo placené parkoviště v Syrakusy Ortigia? Nerozumím žlutým a modrým čárám. Co znamenají? A když čára není žádná, můžu tam auto nechat? Děkuji. Rudolf.

Vjezd na ostrov Ortigia je limitovaný platností ZTL, tzn. že v určitých dnech a časech tam vůbec nemůžete vjet. Parkování za žlutými pruhy je pro rezidenty, parkování za bílými pruhy je zdarma pro všechny, parkování za modrými pruhy je zpoplatněné obecně částkou € 1,50 za hodinu. Placená parkoviště jsou většinou zpoplatněna € 1,50 za hodinu, maximálně € 15,00 za den. Parkoviště P2 Marina je zpoplatněné € 2,00 za hodinu. Bezplatná parkovací místa jsou P6 na Via della Riva Posta, P7 na Via Lungomare Elio Vittorini a P8 na Piazza Cesare Battisti. Parkování může být omezeno a upřesněno dopravními značkami. Doporučujeme parkovat mimo ostrov na oficiálních parkovištích.

# 28.09.2022, 18:27.
Jak bychom se dostali z Trapani do Segesty, jakou linkou a odkud? Předem děkuji. Vlastimil.

Spojení z Trapani do Segesta zajišťuje společnost Tarantola e Cuffaro. Jezdí čtyři spoje za den a jízdenka stojí € 4,00. Autobus by měl odjíždět z blízkosti vlakového nádraží, z Piazza Giangiacomo Ciaccio Montalto.

# 28.09.2022, 18:22.
Prosím o informaci, zda je možné si uschovat v Catanii na půl dne například na nádraží kufry. Přiletíme 1.10. ráno a ubytování máme až od 14 hodin. Předem děkuji za radu i za vaši skvělou pomoc ostatním cestovatelům. Vladimír.

Automatická úschovna zavazadel je v centru na Via Antonino Mancini 22. Otevřeno je každý den od 7:00 do 23:00. Cenově to vychází např. na 5 hodin za dva standardní kufry na € 10,00. Přímo u vlakového nádraží na Via Don Luigi Sturzo je úschovna zavazadel s obsluhou u agentury TDS Service. Otevřeno mají každý den kromě neděle od 8:00 do 20:00. Hodinová sazba je € 2,00 a celodenní sazba je € 6,00 za zavazadlo.

# 28.09.2022, 10:57.
Prosím vás, jaká linka autobusu jezdí z centra k Mt. Pelegrino? Děkuji. Jenda.

Městskou dopravu v Palermo provozuje Amat. Např. od vlakového nádraží z Piazza Giulio Cesare můžete jet autobusem č. 101 směr Stadio a vystoupit na zastávce Liberta' - Croci. Odtud musíte pokračovat autobusem č. 806 směr Mondello a vystoupit na zastávce Diana - Casa Natura. Jízdenka s platností 90 minut stojí € 1,40. Ze zastávky pokračuje stezka Valle del porco k Santuario di Santa Rosalia a odtud k Monte Pellegrino (609 m).

# 23.09.2022, 12:35.
Moc se mi líbí vaše stránka, kde pomáháte ostatním cestovat. Chtěl bych se zeptat, jak je to se spaním v autě na Sicílii. Zítra odpoledne máme přiletět do Catanie, kterou si chceme projít a v neděli vyrazit na Etnu. Proto bych byl moc rád, zda nám můžeme doporučit, kde odstavit auto na přespání a také přes jakou agenturu si domluvit výstup na Etnu? Děkuji za jakoukoliv radu. Pavel.

Kempování ve volné přírodě a mimo k tomu určená místa je v Itálii, tedy i na Sicílii zakázané. To, do jaké míry se jedná o překročení zákazu, je vždy na posouzení konkrétního policisty. Tedy jako všude. Nicméně nedoporučujeme. Místa, která jsou určená k zaparkování a spaní v autě, v tomto případě obytném, najdete na Camper Online. Tady bychom už problém neviděli v tom, zda se jedná o obytné nebo osobní auto. Kempy najdete na Camping. Treky s průvodcem najdete na Guidetna.

# 21.09.2022, 12:05.
Jaká je možnost dopravy k lanovce pod Etnou z místa Giardini Naxos? Existují nějaké autobusy jen k lanovce? Popřípadě z Alcantara nebo Toarmina? Dá se přímo až u Etny zaplatit za průvodce nebo jen on-line? Případně, jezdí lanovka i v horším počasí? Předem moc děkuji za informace. Tereza.

Bohužel o lince z Taorminy, Alcantara nebo Giardini-Naxos k lanovce pod Etnou u Riffugio Sapenza nevíme. O jediném pravidelném spoji víme jen z Catania od společnosti AST. Ze stanoviště v blízkosti hlavního vlakového nádraží odjíždí v 8:15 a u Riffugio Sapienza je v 10:15. Zpět potom jede v 16:30 a v Catania je v 18:30. První vlak Trenitalia z Giardini-Naxos do Catania jede v 5:52, na místě je v 6:30, další jede v 6:32, na místě je v 7:33. Zpět jezdí vlaky až do 22:25. Lanovka v horším počasí jezdí, při silném větru ale ne. Obecně se může stát, že dole je pěkné počasí a nahoře se zhorší a naopak. Průvodce je možné sehnat na místě, ale doporučujeme rezervaci, už i k omezenému časovému prostoru. Ten Vám ale spíše umožní vyjet lanovkou nahoru, případně i jeep-busem, projít se kolem kráterů na Torre del Filosofo a zase sjet dolů. Cestu jeep-busem nedoporučujeme, větší zážitek budete mít cesty pěšky od horní stanice lanovky, která trvá maximálně 1 hodinu. Ve volném čase se můžete ještě dole projít kolem kráterů Silvestri. Z Taormina se pořádají organizované výlety k Etně, nejvýše však k Torre del Filosofo. Rezervovat lze přes Get Your Guide.

# 16.09.2022, 14:43.
Pane Řehůřku, skvělé. Moc děkuji. Mohu jen ještě poprosit o odkaz na ten jízdní řad z Trapani? Já se v tom marně plácám. Ještě bych se chtěla zeptat, zda jste nešel trek ze San Vito Lo Capo do Scopella přes Zingaro? Pokud ano, jaké to bylo? Zda je cesta v pohodě, na co si dát případně pozor nebo nějaké tipy a doporučení ohledně Zingara? Děkuji. Kamila.

AST - Orari / Orari Autolinee Extraurbane - vyberte Trapani a S.Vito Lo Capo, datum 25.9.2022 a klikněte na Cerca. Uvedený trek jsme neabsolvovali.

# 16.09.2022, 09:47.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit, zda jezdí nějaké autobusy z Trapani, nejlépe od přístavu, do San Vito Lo Capo v neděli? Informaci v angličtině jsem nikde nenašla a italsky bohužel neumím, abych se pročetla na stránkách AST. Chtěli bychom jet v neděli 25.9.2022. Předem moc děkuji za pomoc. Kamila.

Autobusy AST jezdí z přístavu v Trapani do San Vito Lo Capo v neděli 25.9.2022 podle jízdního řádku na výše uvedených stránkách v 8:00, 9:00, 10:30, 11:30, 14:00, 16:00, 17:30, 18:00, 20:00 a 22:00. Cesta trvá 1:25.

# 15.09.2022, 18:29.
Mám na vás dotaz ohledně dopravy v Catania, konkrétně hromadné dopravy z Aci Castello do vedlejšího Cannizara. Potřebujeme najít autobusové spojení z Dietro Le Mura - Vittorio Vento na zastávku Mollica, co nejčasnější spoj. Po hledání na oficiálních stránkách dopravce jsem se moc nedozvěděl. Budu velmi vděčný za každou radu. Předem děkuji za odpověď. Jakub.

Veřejnou dopravu provozuje AMTS, konkrétně se jedná o linku č. 534. Od pondělí do pátku jezdí mezi uvedenými zastávkami 16 spojů, v neděli a ve svátek 10 spojů. V uvedeném směru je potřeba počítat s odjezdy z Piazza Scuole di Acitrezza, které je označené jako zastávka č. 31 a časy odjezdů jsou z této zastávky. Via Dietro le Mura je zastávka č. 36 a Via Mollica zastávka č. 45. Alternativně jezdí mezi Aci Castello a Cannizzaro autobusy AST - 14 spojů v pracovní dny.

# 15.09.2022, 16:30.
Ráda bych se zeptala na radu. 30.9.2022 letíme s dvouletou dcerkou do Catania do středy 5.10.2022. Chtěla bych vidět Catanii, Tarmionu, Syrakusy a Etnu. Cestovat budeme autobusem / vlakem. Poradil byste mi prosím, jak to skloubit, abychom strávili co nejméně času v dopravě? Ubytování máme zatím pouze na první noc 30.9. v Catania. Přilétáme v noci. Odlet je kolem 15. hodiny. Dále bych se chtěla zeptat, zda byste mi doporučil nějaké pěkné pláže vhodné pro koupání s naším prckem? Co se týče Etny, říkali jsme si, že bychom vyjeli lanovkou nahoru a poté se vydali dolů pěšky. Na vrchol se s prckem nechystáme. Dá se toto absolvovat s kočárkem, případně nějaký okruh nahoře je možný též s kočárkem? Moc Vám děkuji za rady. Vaše stránky jsou vážně super. Mějte se hezky. Lenka.

Itineráře nezpracováváme, viz Informace, druhý odstavec Důležité. Uvedený itinerář není podle našeho názoru vhodný pro dvouleté dítě, to je ale samozřejmě na Vašem zvážení a rozhodnutí. Písečné pláže vhodné pro malé děti jsou na jihu Catanie. Cesty v uvedené oblasti Etny jsou kamenito-prašné. Kočárek by musel být s odpovídajícími koly. Nicméně podívejte se na Street View na Google Maps, kde můžete své možnosti posoudit sama podle Vašeho kočárku. Podle našeho názoru to není vhodná oblast pro procházky s kočárkem.

# 13.09.2022, 10:49.
Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně výletu do Taorminy. Momentálně se nacházíme u Katánie ve Villaggio Turistico Europeo. Do Taorminy bychom chtěli hromadnou dopravou některý všední den. Poradíte nám prosím? Děkuji. Miluše.

Z kempu na vlakové nádraží využijte městskou dopravu AMTS. V blízkosti vlakového nádraží je autobusový terminál Interbus. Odtud jezdí mnoho autobusů do Taorminy. Jízdenka stojí € 5,50.

# 10.09.2022, 20:14.
Potřebuji se dopravit trajektem koncem října ze Sicílie nejkratší cestou do Kalábrie. Cestuji na kole. Je nutná rezervace nebo to vyřeším na místě? Moc Vám děkuji za radu. Jirka.

Rezervace není potřeba, trajekt Caronte & Tourist mezi Messina a Villa San Giovanni funguje kyvadlově. S kolem zaplatíte € 3,00.

# 09.09.2022, 08:22.
Ještě bych měla prosím dotaz ohledně jízdy autobusem. Budeme bydlet v Taormina dole u moře a v blízkosti ubytování je zastávka autobusu směrem do centra Taormina a dál do Catemola. Myslím, že by bylo lepší s ohledem na parkování využít autobus. Jen nevím, kde se kupují jízdenky. V automatu nebo přímo u řidiče? A jaká je orientační cena? Děkuji za odpověď. Renata.

Nevíme, kde přesně bydlíte, těch možností je několik. Můžete jet lanovkou nebo autobusem. Městskou dopravu provozuje ASM Taormina. Jízdenka na lanovku stojí € 3,00, jízdenka na autobus stojí € 1,10. Jízdenky se kupují na běžných místech - na lanovku u lanovky, na autobusy v tabácích, trafikách, barech atd.

# 02.09.2022, 19:15.
Mám veliký dotaz ohledně dopravy z letiště v Katánii do vesnice Fondachello. Přílet máme v úterý 6. září v 8:55. Nevíte, jakým nejvhodnějším dopravním prostředkem lze tuto cestu uskutečnit? Velice děkuji za Vaši radu. Lucie.

Z letiště v Catania jeďte Alibusem AMTS za € 4,00 na hlavní nádraží. Odtud, z autobusového terminálu AST odjíždí ve 12:30 autobus Fondachello. Na místě je ve 14:00. Přestupuje se v Giarre. Jízdenka by měla stát € 4,00. Bohužel jinou možnost veřejnou dopravou neznáme.

# 29.08.2022, 08:37.
Pane Řehůřku, dne 5.9.2022 letíme do Palerma a následně odjedeme do Balestrate. Dočetla jsem se o integrované dopravě pro regionální vlaky Trenitalia a autobusy AMAT v Palermu. Chtěli bychom si koupit týdenní permanentku, jelikož se chceme dopravovat místní dopravou. Nepochopila jsem, zda se tato nová permanentka, je od konce srpna, vztahuje jen na dopravu v Palermu nebo i na okolní města v rámci kraje? Mohli bychom jí použít z Balestrate do Palerma? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Ludmila.

Doposud byla v Palermo pouze integrovaná denní jízdenka v ceně € 5,50. Od 6. srpna 2022 je v platnosti integrovaná měsíční jízdenka v ceně € 50,00 a od 27. srpna 2022 je v platnosti integrovaná týdenní jízdenka v ceně € 15,00. Tyto jízdenky umožňují cestování v regionálních vlacích Trenitalia a v autobusech a tramvajích provozovaných společností AMAT. Nicméně týká se to cestování v městské části Palermo. V případě regionálních vlaků se to týká zastávek Palermo Roccella, Palermo Brancaccio, Palermo Centrale, Palermo Guadagna, Palermo Vespri, Palermo Lolli, Palermo Palazzo Reale-Orleans, Palermo Notarbartolo, Palermo Francia, Palermo S. Lorenzo, Palermo La Malfa, Palermo Cardillo-Zen, Palermo Tommaso Natale, Palermo Sferracavallo, Palermo Imperatore Federico, Palermo Fiera a Palermo Giachery. Integrované jízdenky zakoupíte na pokladnách Trenitalia, v automatech na jízdenky Trenitalia, na prodejních místech AMAT označených jako Trenitalia Travel Agency, v cestovních kancelářích Trenitalia, na autorizovaných prodejních místech Trenitalia, online na výše uvedených stránkách Trenitalia a v mobilní aplikaci Trenitalia. Z Balestrate do Palerma tuto jízdenku nelze použít.

# 28.08.2022, 15:39.
Jsem ráda, že jsem narazila na tyto stránky. Mám dotaz ohledně parkování a vjezdu auta, které si půjčime, do Catania. Kde nejlépe zaparkovat a kolik se asi platí parkovné? A druhý dotaz. Budeme bydlet v Taormina. Kdy a kde tam jsou trhy na ryby, zeleninu atd. A kde v Taormina nejlépe nakoupit potraviny? Bydlíme na ulici Nazionale. Velice děkuji za odpověď. Renáta.

V Catania, stejně jako ve většině větších italských měst, je zóna ZTL. Jejím centrem je Piazza Massimo Bellini a je ohraničená ulicemi Via Antonio di Sangiuliano, Via Monsignor Ventimiglia, Via Vittorio Emanuele II, Via Antonio Mancini, Piazza Universita a Via Etnea. Této oblasti se tedy s autem vyhněte. Parkování v sousedství ZTL zóny je zpoplatněné za modrými čarami v době od 8:30 do 13:30 a od 15:00 do 20:00. Hodinová sazba je € 0,87. Upřesněno to je dodatkovými tabulkami pod značkou parkoviště. Výhodné je využívat parkoviště provozovaná AMTS. Na některých parkovištích stojí parkování na 1 hodinu € 0,50, na 2 hodiny € 1,00 a od této doby do půlnoci € 1,50. Zdarma je parkování při nákupu jízdenky na městskou dopravu až pro čtyři cestující. Např. parkování a celodenní jízdenka stojí € 2,50, od dvou do čtyř cestujících € 2,00 za jednoho. Na jiných parkovištích je např. celodenní tarif za parkování € 6,00. Podívejte se na výše uvedené stránky, vyberte si parkoviště vyhovující Vašemu itineráři prohlídky Catania. U každého parkoviště najdete informace o tarifu. Týdenní trh v Taormina probíhá každou středu od 8:00 do 13:00 v přízemí parkoviště Porta Catania na konci Corso Umberto. Doporučujeme i další místní trhy v Taormině. Od pondělí do soboty v době od 8:00 do 13:00 probíhá na Via Don Giovanni malý denní trh s ovocem, zeleninou, čerstvými rybami, masem, sýry a kořením. Ve středu v době od 8:00 do 13:00 na Via Leonardo da Vinci a Via Wilhelm Von Gloeden malý týdenní trh s ovocem, zeleninou sýry a oblečením. Pokud budete mít půjčené auto, doporučujeme zajet nakoupit do Centro Commerciale I Gabbiani v Giardini Naxos. Jinak po celé Taormině je spousta malých supermarketů, kde je možné nakoupit základní potraviny.

# 28.08.2022, 11:09.
Chtěla bych se vás zeptat, jak se dostanu z letiště v Palermu městskou dopravou do Mondella. Do Palerma přiletím v 1 hodinu ráno. Děkuji. Petra.

Viz naše odpověď ze dne 19.07.2022, 12:51. Pokud spoj stihnete, jezdí potom z Palermo Centrale noční linky AMAT. Konkrétně N5 na Roma - Belmonte a následně N1 na Regina Elena - Valdesi. V opačném případě musíte volit taxi.

# 24.08.2022, 07:43.
Pane Řehůřku, mnohokrát děkuji za informace, využíváme Vašich rad a doporučení, je to skvělé. Prosím ještě o radu. Rádi bychom přejeli 26.8. trajektem na Maltu z Pozzallo, ale nyní již nelze bookovat lístky na ranní trajekt z důvodu uzavření online rezervace. Stejně tak na všechny předchozí. Je předpoklad, že koupíme lístky v pokladně přístavu? Děkuji za informaci. Přeji hezký den. Jaromír.

Mělo by to být možné i na místě, pokud nebude naplněná kapacita. Rezervaci nicméně můžete provést i přes Mister Ferry. Do vyhledávacího pole zadejte Malta, potom už stačí vybrat linku Pozzallo - Malta.

# 23.08.2022, 08:56.
Mám k Vám velkou prosbu. Dalo by se prosím zjistit, zda dnes odpoledne pojede nějaký autobus z Adrana do Bronte? Tato informace by pomohla mojí dceři, která putuje z Catánie do Taorminy. Moc děkuji. S pozdravem Lenka.

Dopravu na této trase provozuje Isea Viaggi. Podle jízdních řádů jede autobus z Adrano do Bronte každý den v 8:55 a 14:55. Na místě je za 25 minut. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka by měla stát do € 3,00.

# 20.08.2022, 19:03.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpovědi. Nějak to snad zvládneme. U té Circumetnea se mi vůbec nedaří dostat dovnitř, nejde zjistit ani odjezdy, ani dobu jízdy, nic. Ale to bude asi jejich internetem, trvá to už více dní. Přeji pěkné dny a pěkné cestování. Lenka.

Jízdní řády Circumetnea jsou běžně dostupné na výše uvedených stránkách - Linee e Orari / Orario al pubblico TRENI.

# 20.08.2022, 18:25.
Pane Řehůřku, zdravím Vás. Tentokrát už ze slunné Sicílie, konkrétně z Corleone. Mám prosbu. Potřebovali bychom se dostat zítra po 11:00 z letiště Palermo do Agrigento. Vracíme tam auto. Poradíte mi? Děkuji. Přeji hezký den. Jaromír.

Přímé spojení mezi letištěm Punta Raisi a Agrigento zajišťuje SAL. Jízdenka stojí € 12,60. Bohužel v neděli nejezdí. Budete muset využít spoje s přestupem v Palermo. Nejdříve pojedete autobusem Prestia e Commande za € 6,00 do Palermo a následně autobusem Cuffaro za € 9,00 do Agrigento. Můžete jet také vlakem Trenitalia za € 14,20 z letiště s přestupem v Palermo nebo jen z Palermo za € 9,90.

# 19.08.2022, 13:56.
Potřebuji se dostat městkou hromadnou dopravou z vlakového nádraží v Syrakusách do kempu: Traversa Ponte di Capocorso, 1 - 96100 Siracusa a nemohu dohledat jízdní řády městské hromadné dopravy. Poblíž je zastávka Tremmilia nord 2. Děkuji za odpověď a pomoc. Radek.

Městskou dopravu v Syrakusách provozuje AST. Bohužel žádná z linek nejezdní na Vámi zmíněnou zastávku nebo do blízkosti kempu. Nejblíže, kam jezdí linky AST je Belvedere, konkrétně se jedná o linky 11, 25 a 26. Zastávka v Syrakusách u nádraží je na Piazza della Stazione a nejblíže kempu potom někde na Viale Epipoli.

# 18.08.2022, 14:09.
Chcel by som Vas poprosiť o radu. Máme v pláne výlet do Cefalu. Nachádzame sa v Gioiosa Marea. Akú možnosť si mám vybrať? Cesta vlakom alebo prenajať si auto? Ak by sme sa vybrali autom, akú trasu máme zvoliť? A kde parkovať v Cefalu? Ďakujem velmi pekne za cenné a užitočné informácie. S pozdravom Erik.

Doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia. Jízdenka Vás vyjde jen na € 7,60, tam a zpět tedy na € 15,20 za osobu. Ráno jedou celkem 4 spoje, kromě prvního s přestupem v S. Agata di Millitello. Výchozí i cílová stanice jsou v centru obou měst. Odpadnou Vám tak zbytečné náklady na zapůjčení automobilu od € 50,00 + pohonné hmoty na den a parkování v Cefalu, které Vás v sezóně na Cefalu Historical Center Parking vyjde na € 22,00.

# 17.08.2022, 10:47.
Můžete prosím obecně rozvést detaily problematiky parkování na Sicílii? Mimo velká města, tam je asi zjevné, že k tomu určená jsou velká městská parkoviště. Jako např. modré a jiné pruhy, ceny, chování policie, mýto na dálnicích, čerpací stanice. Týden budeme po Sicílii jezdit půjčeným autem. Děkuji. Lukáš.

Doporučujeme parkovat pouze tam, kde si budete jistý, že parkovat můžete. I když se místní podle tohoto řídit nebudou. Parkovat doporučujeme především na řádně označených parkovištích. Parkování za modrou čarou je vždy zpoplatněné. Ceny se odvíjejí podle lokality. Cena je uvedená na dodatkové tabulce, kde je uvedeno i ve kterých dnech a časech toto placené parkování platí. Parkování za žlutou čarou je vyhrazené pro určená vozidla. Tam nikdy neparkujte. Za bílou čarou můžete obecně parkovat zdarma, nicméně i tady může být omezení dopravním značením, např. pro rezidenty, firmy apod. Některá místa mohou být časově omezená. Počítejte s tím, že ve větších městech jsou ZTL zóny, tj. zóny s dopravním omezením, kam nesmíte vjet, můžete vjet jen v určitém čase nebo můžete vjet po uhrazení poplatku. Doporučujeme se jim vyhýbat. S místní policií na jihu Itálie, jak v Kalábrii, tak na Sicílii, jsme nikdy neměli problémy. Je třeba se chovat slušně, nediskutovat, řídit se pokyny. Na Sicílii jsou zpoplatněné dvě dálnice. A18 z Messiny do Catania (Messina Sud - Catania Nord) a A20 z Messiny do Palerma (Messina Nord - Buonfornello). Funguje to stejně jako na pevninských dálnicích. Na A18 zaplatíte maximálně € 3,70 za osobní automobil. Na A20 zaplatíte maximálně € 10,10 za osobní automobil. Tankovat doporučujeme na zavedených čerpacích stanicích jako Eni, Q8, iP, Esso apod. Mívají mezinárodní značení. Italové označují naftu jako Gasolio, benzin jako Benzina, LPG jako GPL. Na čerpacích stanicích se často setkáte s označením u nafty jako Diesel a u benzínu jako Senza Piombo. Podívejte se na značení Q8. Hodně je to závislé na stáří vybavení čerpací stanice. Pokud si nejste jistý správným prouktem pro Váš automobil, netankujte. V půjčovně se zeptejte, co do zapůjčeného automobilu tankovat. Levněji natankujete u stojanu se samoobsluhou (Fai date). Pokud Vám načerpá zaměstnanec (servito), je cena vyšší. Doporučujeme nečekat na prázdnou nádrž. Ne vždy najdete Vám vyhovující čerpací stanici a nebo budou zrovna dodržovat siestu.

# 16.08.2022, 15:13.
Mám dotaz, zda je možné si v Agrigento půjčit skútr. Nemůžeme nic najít na internetu. Děkuji. Majda.

Viz naše odpověď ze dne 15.08.2022, 18:35. Místo Palermo zadejte Agrigento. Mnoho autopůjčoven, které Vám to nabídne, pronajímá i skútry.

# 15.08.2022, 18:35.
Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď, opravdu si velmi cením Vašich zkušeností a ochoty. Prosím ještě o jednu informaci. Rádi bychom si půjčili v Palermu skútr, nemáte nějaký TIP na vhodnou půjčovnu? Na internetu jsem našel všehovšudy asi dva odkazy. Ještě jednou moc děkuji. Jaromír.

Otevřete si Mapy Google a do vyhledávacího pole zadejte nejdříve Palermo scooter rental a následně Palermo scooter noleggio. Tam si vyberte půjčovnu podle místa pobytu. K dispozici budete mít kontakty, otevírací dobu i recenze cestovatelů.

# 15.08.2022, 08:47.
Pane Řehůřku, mám dotaz. V sobotu 20.8.2022 bychom se potřebovali dostat z centra Palerma do Corleone, ideálně kolem poledne nebo po poledni. A následující den v neděli 21.8. z Corleone do Agrigenta. Můžete mi poradit? Mnohorkát děkuji. Jaromír.

Z Palermo, z Piazza Giulio Cesare, jezdí autobus společnosti Autolinee Saverio Stassi ve 12:30 a 14:10. Jízdenka stojí € 5,30. Do Corleone jezdí i společnost AST. Autobus jede ve 13:00 z Via Ernesto Basile a ve 14:30 a 15:00 z Piazza Giulio Cesare. Jízdenka stojí € 5,30. Nícméně ani jednu z výše uvedených informací nemáme ověřenou. O spoji mezi Corleone a Agrigento nemáme žádné informace. Výrazně lepší spojení je přímo z Palermo, ať už vlakem, tak i autobusem.

# 14.08.2022, 10:49.
Vážený pane Řehůřku, obdivuji Váš web a Vaši vstřícnost k tazatelům. Pojedeme koncem srpna do Mascali a předem hledám různé varianty výletů s místní dopravou. Mám proto pár dotazů, na něž jsem nedohledala odpovědi. Potřebovala bych aktuální jízdní řád Circumetnea, která by v Mascali měla také mít zastávku. A podotázka: je možné koupit jízdenku až při nástupu do Circumetnea, nebo je nutné ji mít předem přes internet? Uvažujeme o tom že bychom někam dojeli, tam vystoupili, pobyli v daném místě a potom teprve jeli dále dalším spojem. Jak se můžeme dostat z Mascali do Gole dell' Alcantara místní dopravou? Podle fotek to vypadá zajímavě. A podotázka: stačí mít turistické sportovní sandály, nebo raději pohorky? Podle Vašich odpovědí na jiné dotazy vím, že by neměl být problém na trase Mascali - Taormina nebo Mascali - Catania. Je možné koupit jízdenku v autobuse u řidiče? Moc děkuji a přeji Vám mnoho dalších krásných cest. Lenka.

Aktuální jízdní řády železnice Circumetnea najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky zakoupíte i na místě, seznam prodejních míst je na výše uvedených stránkách na odkazu Rete di Vendita. K soutěsce Gola dell' Alcantara se dostanete autobusem skupiny Interbus s přestupem v Taormina. Jízdenka z Mascali do Taormina stojí € 2,90, z Taormina k soutěsce € 3,20. Počítejte s tím, že pokud budete chtít jít hlouběji do soutěsky, suchou nohou neprojdete. Stezka nad soutěskou s vyhlídkami vede po skále. Jízdenky doporučujeme kupovat na prodejních místech. U řidiče je to možné, ale je zde riziko různých omezení, např. z důvodu Covid, atd. Obecně u řidiče bývají jízdenky také dražší.

# 13.08.2022, 20:10.
Našla jsem, že Sicilia Outlet Village vypravuje Shuttle Bus z Catania. Zajímala by mě cena tohoto autobusu, tu jsem nikde nevyčetla. Předem děkuji za informaci. Eva.

Do Sicilia Outlet Village je spojení z různých míst a zajišťují ho pro outlet různé společnosti. Z Catania jezdí každý den z blízkosti vlakového nádraží, z terminálu na Via Archimede v 9:00, 10:30, od pondělí do soboty ve 14:15, 14:30 a 18:00 a od pondělí do pátku ještě v 17:30. Na místě je přibližně za hodinu. Zpět potom jezdí každý den v 6:20, 8:20, 11:45, 17:45 a 18:25, od pondělí do soboty v 6:40, 8:25, 14:25, v neděli a ve svátek ještě v 7:40 a 17:25. Spojení zajišťují společnosti SAIS Autolinee za € 5,00, SAIS Trasporti za € 6,40 a Interbus za € 4,80. Časy odjezdů berte informativně, jedná se o loňské jízdní řády. Aktuální pro konkrétní datum najdete na výše uvedených stránkách společností.

# 13.08.2022, 15:03.
Chystáme se autem v pěti lidech koncem srpna 2022 na Sicílii. Plánujeme večerní výstup na Stromboli s pozorováním za tmy. Je možné a bezpečné - terén, komáři, deště, kriminalita apod. - přespat na karimatce venku v přírodě, na pláži? Není to zakázané? Dělají to turisté běžně? Co si myslíte o variantě přespat ve vlastním autě - obytný VW Transporter, je tam kde zaparkovat, je přespání tolerované? Jede nějaký noční trajekt ze Stromboli na Sicílii nebo pevninskou Itálii? Dočetli jsme se, že bez průvodce lze vystoupit na Stromboli do 300 m a s průvodcem kvůli vulkanické činnosti nyní jen do 400 m. Je to pravda? Pokud ano, je to podstatný rozdíl pro výhled na sopku? Na jak dlouho je výlet do soutěsky Alcantara? Děkuji. Pavel.

Kempování ve volné přírodě je v Itálii zakázané. S automobilem na Stromboli mohou jen rezidenti. Nicméně i pro ně je tady běžný automobil hodně nepraktický. Jediný kousek silnice je v San Vincenzo. Poslední trajekt do Milazzo jede v 17:55 a do Messina v 19:25. Jízdní řády trajektů pro konkrétní den najdete na Mister Ferry. Vzhledem k intenzivní aktivitě Stromboli je od roku 2019 z bezpečnostních důvodů maximální nadmořská výška, kterou lze dosáhnout s průvodcem 400 m. Do nadmořské výšky 250 m je cesta volná pro každého bez průvodce. Výškový rozdíl 150 m je podstatný. Délka výletu do soutěsky Alcantara závisí na důkladnosti prohlídky. Pokud jen sestoupíte, projdete k vodopádu a kousek dál, kam Vám to voda dovolí, strávíte tím maximálně 1 až 1,5 hodiny. Pokud však půjdete i nad soutěsku na vyhlídky apod., strávíte tím další 1 až 1,5 hodiny. Čas se prodlužuje s množstvím turistů.

# 09.08.2022, 19:11.
Pane Řehůřku, mám na Vás dotaz. Zítra, tj. 10.8.2022, se potřebuji dostat z města Licata na Sicílii do města Pozzallo, odkud mi jede trajekt na Maltu. Máte nápad, jak bych se tam mohla dostat nejrychleji a nejlevněji? Děkuji. Amálie.

Musíte se nejdříve dostat do města Gela na vlakové nádraží. Z Licata Autostazione Piazzale Foibe tam jezdí autobusy Etna Trasporti. Jízdenka stojí € 3,60 a cesta trvá 45 minut. První autobus odjíždí už ve 3:00, následuje 4:15 a po hodině až do 11:15, potom po dvou hodinách až do 15:15 a zase po hodině až do 17:15. Z Gela potom pokračujte do Pozzallo vlakem Trenitalia. Vlaky jedou bohužel jede až ve 12:48, 15:13 a 18:12. Jízdenka stojí € 9,60 a cesta trvá něco málo přes 2 hodiny. Bohužel jste nenapsala, kdy Vám trajekt odjíždí. Jinými vlaky a autobusy to nestihnete dřív než prvním spojem z Gela. Řešením může být taxi.

# 07.08.2022, 14:30.
Pane Řehůřku, prosím moc o informaci. Jsme ubytovaní v Trapani na Via Giovanni Baptista Fardelle a potřebuji se dostat nejlépe místní dopravou na saliny. Děkuji moc za odpověď. Andrea.

Pravidelné spojení zajišťuje ATM Trapani z přístavu - Stazione Marttima.

# 07.08.2022, 13:20.
Poradíte, jak se dostat z Palerma na Lampedusu v rámci výletu? Budeme mít půjčené auto. Děkuji. Jana.

O pořadateli organizovaného výletu na ostrov Lampedusa ze Sicílie nevíme. Nicméně pokud tam chcete jet autem, potom je třeba se z Palermo dopravit do Porto Empedocle. Nejlépe se tam dostanete po silnici SS121 a SS189. Počítejte s časovou náročností něco málo přes dvě hodiny. Z Porto Empedocle potom jezdí trajekty. Rezervaci můžete provést přes Mr Ferry. Počítejte však s tím, že jízdenka v jednom směru např. pro Octavii a dva cestující Vás přijde na více jak € 250,00. Pokud ponecháte auto na pevnině, tak na € 130,00. Nejrychlejší trajekt tam jede něco přes čtyři hodiny. Na místě se potom už pořádají organizované výlety. Ubytování na Lapedusa hledejte na Booking.

# 07.08.2022, 12:36.
Děkuji za rychlou odpověď na téma dopravy k moři. Měl bych ještě jednu otázku. Nemůžeme najít zastávku ve Viagrande na Acireale. Prošli jsme okolí, i místních se ptali, ale bohužel drtivá většina neumí anglicky. Miloslav.

To bohužel nevíme. Nicméně jízdenky pro autobusy AST se prodávají v Gran Cafe Urna na Piazza Lorenzo Urna a v Tabacchi Rivendita na Piazza San Mauro. Předpokládáme, že v blízkosti bude i zastávka autobusu. Poptejte se tam při nákupu jízdenky.

# 07.08.2022, 08:43.
Omlouvám se, chtěli bychom jet ke konci října. Přibližně od 21.10. do 31.10. Děkuji za radu. Ondřej.

Na konci října a začátkem listopadu už na Sicílii začíná podzim. Počítejte s chladnějšími večery a rány, častějšími krátkými přeháňkami a teplotami kolem 20 stupňů moře i vzduchu. Koncem měsíce spíše o něco méně. Opět to může být ovlivněno aktuálním vývojem počasí v tom období. Je třeba sledovat vývoj počasí před odjezdem. Tak dopředu Vám to nikdo neřekne.

# 07.08.2022, 07:39.
Vaše rady nám do teď byly velice užitečné a proto si dovoluji ještě požádat o další. Jsme ubytovaní ve Viagrande a bohužel nemáme auto. Potřebovali bychom nějaký tip, jak se dostat k moři na pláž. Předem děkuji. Miloslav.

Dopravu zajišťuje AST. Jednou denně jede autobus do Acireale v 7:15, zpět potom ve 14:15. Jen v pracovní dny. Je tam ale jen kamenná pláž. Písčité pláže jsou na jihu Catania, kam se dostanete několikrát denně, k plážím potom městskou dopravou AMTS. Bez auta je to v tomto městě hodně složité.

# 05.08.2022, 21:36.
Chtěli bychom se zeptat na Váš názor na dovolenou u moře na Sicílii v Katánii. Jde nám hlavně o teploty vzduchu a moře a četnost srážek. Rádi bychom, aby si naše děti prodloužili léto a ještě si užily moře. Moc děkujeme za rychlou odpověď a přejeme hezký večer. Ondřej a Petra.

Nepíšete, kdy jedete. Těžko tedy cíleně odpovědět. Trváte na rychlé odpovědi, předpokládáme tedy že v srpnu. Průměrné teploty jsou nad 30 stupni, často však vystoupají i nad 35. Teplota vody se pohybuje nad 25 stupňů. První polovina měsíce bývá suchá, ve druhé může spadnout i drobná přeháňka, není to ale nic zásadního. Koupat se ale většinou dá až do poloviny října. Nicméně jedná se o průměrné hodnoty. Jak bude na místě v době, kdy tam budete pobývat, Vám nikdo nezaručí. Sledujte před odjezdem předpovědi počasí, např. na meteo.it.

# 05.08.2022, 12:46.
Prosím, je zpáteční lístek na trajekt, i když se budeme autem vracet za 10 dní? Jedeme začátkem září. Vím, že je to možné zjistit na internetu, ale když jsem se prokousala reklamami a dotazy na vozidlo, hodilo mi to jiný termín. Chtěla bych zjistit jen časy a zda koupit zpáteční, nebo dvě jednosměrné jízdenky a zda je nutná rezervace. Nakonec mě to hodilo na odkaz z roku 2017. Můžete, prosím poradit? Procestovali jsme celou Itálii, na Sicílii se chystáme poprvé. Moc děkuji. Eva.

Trajekt společnosti Caronte & Tourist má časově rozlišené zpáteční jízdenky. Pro osobní automobil s maximálně pěti cestujícími včetně řidiče stojí jednosměrná jízdenka € 35,00, zpáteční při návratu ve stejný den € 36,50, zpáteční při návratu během tří dnů € 42,00 a zpáteční při návratu během 90 dnů € 69,00. Z výše uvedeného vyplývá, že potřebujete zpáteční jízdenku s návratem do 90 dnů. Bohužel cena je téměř stejná jako dvě jednosměrné jízdenky. Rezervace není nutná, trajekty jezdí víceméně kyvadlově, frekvence se liší podle sezóny. Od 21.7.2022 jezdí přes den po 20 minutách, v noci od 22:00 do 5:20 po 1 hodině a 20 minutách.

# 05.08.2022, 12:14.
Vážení Řehůřkovi, prosím o radu, jak se co nejlépe dostat z letiště Catania-Fontanarossa do městečka Giardini Naxos. Chápu dobře, že musíme do Taorminy a odtud se nějak přiblížit? Přílet máme 16.10. v devět hodin ráno. Moc děkuji. Michaela.

Z letiště v Catania jezdí do Giardini Naxos přímý autobus Interbus. Jízdenka stojí € 5,60. V neděli jezdí více jak 30 spojů. Větší část spojů realizuje Etna Trasporti, člen skupiny Interbus. To je ale sezónní informace. Doporučujeme před blížícím se termínem si zjistit aktuální jízdní řády, které se určitě změní. Alternativně můžete jet autobusem Alibus společnosti AMTS na hlavní nádraží Catania Centrale. Jízdenka stojí € 4,00. V neděli jezdí autobus od 4:40 do 0:30. Z Catania Centrale potom můžete jet vlakem Trenitalia do Giardini Naxos. Jízdenka stojí € 4,70. V neděli jezdí od 6:26 do 22:58. Opět se jízdní řády mohou změnit. Najdete je na výše uvedených stránkách.

# 31.07.2022, 11:28.
Chtěla bych se zeptat, zda je nějaké lodní spojení z Capo d' Orlando na Stromboli? A zda je možné výlet i s túrou na sopku stihnout za jeden den. Tedy loď tam, výšlap na sopku a loď zpět. Z tohoto místa jsem zatím žádné lodní linky nenašla, ale je možné, že zde něco organizují místní kanceláře? Moc děkuji. Pěkný den. Iva.

Výlety na Aiolské ostrovy z Capo d' Orlando pořádá např. VST. Jedná se o výlety s návštěvou více ostrovů. V případě Stromboli je zastávka maximálně dvě hodiny, během kterých výstup nezvládnete. Stromboli je činná sopka, doporučujeme výstup s průvodcem. Výstup pořádá Magmatrek, výstup s přepravou mezi ostrovy Da Massimo ve spolupráci s Magmatrek. Začátek výstupu je závislý na ročním období, podle západu slunce. Bez přenocování takový výlet nezvládnete. Doporučujeme to naplánovat tak, že přejedete vlakem Trenitalia z Capo d' Orlando do Milazzo za € 5,60. První odjíždí v 5:00, potom minimálně jeden do hodiny. Z nádraží v Millazo do přístavu jezdí městská doprava AST. Následně se přepravíte z Milazzo na ostrov, ze kterého se zúčastníte exkurze a tam se ubytujete. Ubytování najdete na Booking. Následně podniknete výstup a po něm přenocujete na ostrovech. Ráno se stejnou cestou vrátíte zpět do Capo d' Orlando.

# 30.07.2022, 23:55.
Jak je to s hromadnou dopravou v Catania? Jezdí autobusy AMTS jedenkrát za hodinu nebo vůbec? Jsme v Catania druhý den a jen dnes jsme strávili čekáním na dva autobusy 3 hodiny a nakonec jeden nepřijel vůbec a druhý tak po hodině. Z točny v Borselinu pak měl jet minimálně třikrát za hodinu - podle Googlemaps, ale nejel vůbec. Katastrofa. Jak ty autobusy fungují? Žádný jízdní řád nikde na zastávce, v autobuse žádné informace na jaké zastávce teď jste. Děkuji moc za informaci. David.

Autobusy AMTS jezdí podle jízdních řádů zveřejněných na výše uvedených stránkách. Některé linky jezdí několikrát do hodiny, některé několikrát za den, některé v určité dny nejezdí. Toto je ideální stav. Musíte počítat s tím, že jste na Sicílii a připravit si i několik záložních řešení. Samozřejmě nevíme, proč Váš autobus nedojel nebo dojel pozdě, ani vlastně nevíme o který se jednalo. Žádná velká stávka, výluka nebo něco podobného není nikde zveřejněné. Menší odklony jsou uvedené v jízdních řádech. Aktuální stav je vždy v těchto jízdních řádech. Zastávky jsou opatřené elektronickým systémem, a na tabulce na sloupku jsou vylepené jízdní řády. Opět se jedná o ideální stav, od kterého se to směrem od centra k periferii odklání. Informační systém je také v autobusech. Ze předu a z boku je číslo linky a cílová stanice, zezadu číslo linky. Uvnitř je panel s rolujícími se informacemi.

# 30.07.2022, 07:43.
Chystáme se v září na Sicílii a zajímalo by mě, zda se tam dá případně cestovat s dvouletým dítětem na skútru, aniž bychom byli pokutovaní? V Thajsku jsme se tak běžně dopravovali s nosítkem. A na kolik aktuálně půjčení shútru vyjde? Petra.

Podle nového silničního zákona (Nuovo codice della strada) s novelami ze dne 9. listopadu 2021, hlava V, článek 170, odstavec 1 bis je zakázaná přeprava nezletilých dětí do pěti let ve vozidlech uvedených v odstavci 1, tj. na motocyklech a dvoukolových mopedech. Podle našich informací se aktuální rozmezí souvisejících pokut pohybuje od € 161,00 do € 646,00. Zákaz platil samozřejmě i před novelizací. Cena za zapůjčení skútru je různá podle lokality, období a modelu. Počítejte průměrně v sezóně s cenou kolem € 25,00 až € 35,00 za den, mimo sezónu kolem € 15,00 až € 25,00 za den.

# 28.07.2022, 11:49.
Chtěla bych se zeptat na dopravu z centra Palerma na pláž Mondello. Z jaké zastávky, prosím, autobus jezdí a kupuje se jízdenka u řidiče? A potom na dopravu na letiště v Palermu z centra města, jezdí tam jeden konkrétní autobus? Četla jsem, že jízdenka na letiště stojí € 6,00. Děkuji moc. Jana.

Městskou dopravu v Palermo provozuje AMAT. Musíte cestovat s přestupem. Nejdříve jeďte autobusem č. 101 ze Stazione Centrale směr Stadio a vystupte na zastávce Liberta' - Croci. Z této zastávky pokračujte autobusem č. 806 směr Mondello a vystupte na některé ze zastávek u pláže. Jízdenka na 90 minut stojí € 1,40, u řidiče € 1,80. Doporučujeme mít přesnou částku a jízdenku hned po nákupu validovat. Jízdenku za standardní cenu můžete zakoupit v prodejním místě. Tam lze koupit i celodenní jízdenku za € 3,50, dvoudenní jízdenku za € 6,00, třídenní jízdenku za € 8,00 a týdenní jízdenku za € 16,50. Tyto jízdenky platí od validace v prvním dopravním prostředku až do konce prvního, druhého, třetího resp. sedmého dne. Prodejní místa jsou na výše uvedených stránkách. Na letiště doporučujeme kyvadlovou autobusovou dopravu Prestia e Comande. Od vlakového nádraží odjíždí autobus z terminálu na Via Fazello. Jízdenka stojí € 6,00. Jízdenku je možné koupit online nebo na prodejních místech, např. v pokladně na autobusovém terminálu. Můžete jet také vlakem Trenitalia za € 5,90.

# 26.07.2022, 18:03.
Ještě bych mněl otázku. Kde nastoupit? Miloslav.

Autobusy AST do Viagrande odjíždějí z terminálu AST před vlakovým nádražím Catania Centrale. Jízdenky je možné zakoupit v Bar Nafe, který je naproti.

# 24.07.2022, 16:00.
Chystáme se v srpnu na Sicílii a mám dva dotazy. Cestujeme bez auta, a tudíž se na Riffugio Sapienza musíme dopravit autobusem, který sem dorazí v 10:15. Většina tour na Etnu však vyžaduje, abychom byli na Riffugio Sapienza dříve. Je možné si průvodce zaplatit až na místě, nebo je třeba ho rezervovat předem? Je třeba rezervovat předem například i autobus na Riffugio Sapienza či lanovku? Dále jsem se chtěl zeptat na spaní na Sicílii. Hodláme částečně spát v kempech, ale přes internet je obtížné je rezervovat. Je na Sicílii normální přijet do kempu bez rezervace a říci si o místo pro stan? Děkuji moc za odpovědi. Petr.

Doporučujeme si přečíst článek Výstup na Etnu: vše, co potřebujete vědět. Najdete tam odpovědi na většinu otázek. Počítejte s námi. Autobus z Catania dojede k Riffugio Sapienza v 10:15, zpět jede v 16:30. Máte na to bez rezervy 6 a čtvrt hodiny. V tomto čase musíte zvládnou zakoupit jízdenky na lanovku a jeep-bus, vystát frontu, vyjet nahoru a dolů oběma dopravními prostředky, domluvit si výstup a absolvovat výstup a sestup. Samotná cesta nahoru, výstup, sestup a cesta dolů trvá za ideálních podmínek minimálně 5,5 hodiny. Počítejte s delším časem. Doporučujeme si pronajmout auto nebo cestovat o den dříve a na místě se ubytovat na Rifuggio Sapienza. Autobus ani lanovku není možné dopředu rezervovat. U lanovky mají organizované skupiny s průvodcem přednost. Co se kempů týče, v sezóně a ve frekventovaných lokalitách u moře může být problém. Je to ale vždy na domluvě. Kempy můžete hledat přes Camping.it, jsou tam odkazy na oficiální stránky, ze kterých je možné provést rezervaci.

# 24.07.2022, 14:33.
Jak se dostanu s Catanie do Viagrande? Předem děkuji za odpověď. Miloslav.

Z Catania do Viagrande jezdí autobusy AST. Od Po-So jezdí 11 spojů denně, v neděli nejezdí. Cesta trvá 50 minut. Jízdenka by měla stát € 2,70.

# 22.07.2022, 15:11.
Letíme příští úterý do Catanie s příletem na letiště v 0:20. Poslední autobus odjíždí do města v 0:30. Někde jsem tady četla, že snad poslední autobusy čekají na poslední přílety. Nemáte s tím náhodou zkušenost? A jak jinak se dostat do města? Zkoušela jsem taxi přes Booking, ale služba byla nedostupná. Předem děkuji za rady. Andrea.

Otázka ze dne 19.07.2022, 12:51 se týkala Palerma a konkrétní autobusové společnosti. Tuto konkrétní informaci nelze paušalizovat na jiná města a jiné společnosti. O tom, že by Alibus v Catania čekal na poslední let nemáme informace. Pro cestu do centra taxi zkuste Radio taxi Catania.

# 20.07.2022, 12:36.
Mohu se zeptat, jak parkovat v centru Palerma? Budeme mít hotel poblíž přístaviště Marina Palermo Galizzi. Chceme se vyhnout zónám ZTL. Napadá nás jediná možnost a to je zaparkovat východně na periferii města a jet 20 minut MHD. Nebo je i nějaká lepší varianta? Děkuji vám mnohokrát. Dominik.

Informace o ZTL Palermo získáte v odpovědi ze dne 21.06.2022, 21:32 a informace o parkování v Palermo v odpovědi ze dne 04.05.2022, 13:31.

# 19.07.2022, 12:51.
Naše letadlo přilétá do Palerma v 1:00 hodin ráno. Je reálné, že stihneme spoj v 1:05 hodin? Je zvykem, že autobus chvilku počká nebo je to opravdu zralé jen na cestu taxíkem do centra Palerma? Jaká taxi služba by potom vyšla pro tři osoby nejlevněji? Jedeme jen s příručními batůžky. Moc děkujeme za pomoc. Hanka.

Pokud máte na mysli autobusovou dopravu Prestia e Comande, funguje to následovně. Spoje od 5:05 do 23:35 jsou s pevným odjezdem a doporučuje se být na zastávce 10 minut před odjezdem. Spoje v 0:05 a 0:35 jsou flexibilní, kdy podle příletů kolem daného času čeká ještě 10 až 15 minut. Spoj v 1:05 je přímo čekající na poslední přílet. Samozřejmě Vám nikdo nezaručí, že autobus určitě na Váš přílet počká, i když to takto je v tištěném jízdním řádu uvedeno. V případě, že budete muset volit taxi, budete vázaní na konkrétní nabídku v té chvíli. Doporučujeme upřednostňovat oficiální bílá taxi se jménem, telefonem a logem taxislužby na boku. Počítejte s cenou kolem € 50,00. Pokud se rozhodnete k rezervaci, potom doporučujeme volit osvědčené servery, např. Booking, kde si zajistíte taxi na konkrétní čas s cenou přímo ke konkrétnímu hotelu v Palermo.

# 18.07.2022, 19:47.
Velmi děkuji, že provozujete tento web a laskavě odpovídáte na otázky. Jedu na Sicílii v srpnu a budu týden v Palermu a potom se chci jet podívat do Agrigenta. Mám ráda historické památky a určitě mi nebude jeden den na toto město stačit a současně bych to chtěla proložit s koupáním. Ubytování je zde dost drahé, proto jsem se chtěla zeptat, zda se mi vyplatí ubytovat se v Porto Empedocle a na týden a tak 3x si do města zajet. Zda je tam dobře a finančně přijatelné spojení. Děkuji. Hanka.

Autobusové spojení mezi Porto Empedocle a Agrigento zajišťuje společnost Salvatore Lumia a SAL. Druhá společnost má větší frekvenci spojů. Ceny neznáme, ale odhadujeme kolem € 2,00. K otázkám bezpečnosti se nevyjadřujeme. Viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 18.07.2022, 18:20.
Předem říkám, že je super, že takto někdo poradí. Báječné. Chystáme se s dcerami na východ slunce na Scala dei Turchi a napadlo nás někde poblíž předchozí noc přespat v autě. Měl byste tip na nějaké klidné místo nejlépe asi u pláže, neboť se do auta všichni pohodlně nevejdeme a černý Petr spaní na pláži bez stanu a za přítomnosti hmyzáku asi padne na mě. S pozdravem a díky. Petr.

Nemůžeme Vám odpovědět jinak, než že v Itálii je kempování ve volné přírodě a na plážích zakázané. Musíte mít k tomu souhlas majitele pozemku. Doporučujeme se podívat na Camper Online / Sosta / Aree Sosta Camper. Do vyhledávání zadejte Scala dei Turchi. Nabídne Vám to možnosti v této lokalitě. Neměl by být problém i s osobním autem.

# 18.07.2022, 10:57.
Chtěla bych se zeptat, zda trajekty ze Sicílie na pevninu jezdí i přes noc? Děkuji za odpověď. Markéta.

Trajekty mezi městy Messina a Villa San Givanni jezdí kyvadlově i přes noc. Frekvence je 40 minut, v noci (22:00-2:00) jednou tak déle. Provozuje je společnost Caronte & Tourist. Jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.07.2022, 07:06.
Potřebovala bych radu. Máme ubytování v centru Katánie a teď řešíme, jak se nejlépe dostat z centra Katánie na hezkou písčitou pláž v okolí? Děkuji. Adéla.

Městskou dopravu v Catania zajišťuje AMTS. Jízdenka na autobus na 90 minut stojí € 1,00, jízdenka na autobus i metro na 120 minut stojí € 1,20 a celodenní jízdenka stojí € 2,50. Městské písčité pláže jsou na jihu města Catania. K plážím jezdí autobus označený jako D. Vyjíždí z Piazza Paolo Borsellino. Nicméně počítejte s tím, že v letních měsících bývají tyto pláže hlava na hlavě.

# 16.07.2022, 13:27.
V přístavu Isola delle Femmine prý každý den časně ráno nabízejí rybáři ryby. Nechci přijít pozdě. V kolik hodin je časně ráno? A je to i v neděli? Děkuji. Olga.

Atrakcí vesnice Isola delle Femmine je rybí trh, který se koná každé ráno přibližně od 8:00 do 12:00 v přístavu. Čerstvé ryby je možné zakoupit přímo od rybářů po jejich návratu z nočního rybolovu. Rybí trh se koná i v neděli. Ve čtvrtek dopoledne se ve vesnici koná týdenní trh. Přístup je z Via dei Villini. V neděli dopoledne se koná farmářský trh před přístavem, kde se prodává ovoce, zelenina a typické místní produkty. Přístup je z Via Di Maggio.

# 02.07.2022, 17:26.
Chtěla bych se prosím zeptat, zda byste nám poradili, jak je možné se dostat z adresy Via San Benedetto, Cinisi na plaz San Vito lo Capo. Lze jet hromadnou dopravou nebo je nutné využít taxi. Předem moc děkuji za odpověď. Zuzana.

Z Cinisi jezdí do San Vito Lo Capo autobus Russo Autoservisi. V současné době jezdí jeden spoj denně v 6:55, cena jízdenky je € 8,20. Zpět jede ve 13:00, cena je stejná. Doporučujeme si zkontrolovat jízdní řády pro Váš termín a konkrétní den.

# 01.07.2022, 21:45.
Chtěla bych se zeptat, jak je to s vypůjčením kola. Je možnost vzít kolo do autobusu a do vlaku? Chtěla bych si půjčit kolo ve větším městě a potom ho využít u městečka u pláže, například. Popřípadě na kolik vychází vypůjčení kol? Nikde nemůžu najít žádné internetové stránky půjčoven. Například pro Catanii. Děkuji moc. Majda.

Vzít si kolo do autobusu bychom neviděli jako reálné. V přepravních podmínkách autobusových společností jsou přísně uváděné rozměry zavazadel a kola v nich většinou uvedená nejsou. Je třeba si ale pročíst přepravní podmínky konkrétních společností. V případě vlaků už ta možnost standardně je. Vlak, ve kterém je možné převážet kola, je označený v jízdním řádu symbolem kola. Konkrétně na Trenitalia u konkrétního spoje po rozkliknutí symbolu informací je uvedený piktogram kola. Přeprava jízdních kol podléhá omezením, vše je uvedené v přepravních podmínkách Informativa Bici al Seguito - Transporto regionale. Ceny pronájmu kol jsou různé. V různých městech můžete vyhledávat půjčovny ve vyhledávačích klíčovými slovy noleggio bici s připojením názvu města. V Catanii může být zajímavá služba od provozovatele městské dopravy AMTS. Za určitých podmínek je i zdarma (v ceně parkování nebo v ceně jízdenky). Nicméně i € 2,00 za den je skoro zadarmo.

# 21.06.2022, 21:32.
V sobotu letíme do Palerma a domácí nám psali, že si musíme zarezervovat vstupenku do historického centra Palerma. Nebo, že se dá koupit v tabacherii. Je to pravda? Nikdy jsme o tom neslyšeli. Je to nějaká novinka? Děkuji. Věra.

O tom, že by se mělo platit za vstup do historického centra v Palermu nemáme žádné informace. Napadá nás jediné vysvětlení. Hotel, ve kterém budete bydlet, je v historickém centru a ubytovatel neví, že přiletíte. Předpokládá, že přijedete autem, proto se Vám snažil poskytnout důležité informace. V Palermu je ZTL, jako ve většině větších italských měst. Existují čtyři kategorie průkazů, které opravňují v Palermo k přístupu k ZTL: denní, měsíční, pololetní a roční (určený pouze rezidentům v ZTL). V těchto kategoriích jsou různé ceny pro auta benzinová, naftová a hybridní. Neplatí elektromobily a hendikepovaní. Benzinová vozidla do Euro 2 a naftová vozidla do Euro 3 nemají na průkaz nárok, kromě rezidentů v ZTL. Zákazníci hotelů, servisů a parkovišť mohou získat dočasný průkaz. Průkaz lze získat online na ZTL Palermo nebo u přepážek AMAT a ACI. Celodenní průkaz je možné zakoupit v některých barech, trafikách a novinových stáncích.

# 21.06.2022, 12:08.
Nejprve děkuji, že něco takového, jako je tento web, provozujete. Vypadá to skvěle. Chtěl bych se zeptat, zda se v Catanii dá půjčit skútr a případně u koho? A ta samá otázka pro město Syrakusy. Mnohokrát děkuji předem. Štěpán.

Možností pronájmu skútru je mnoho. Můžete si vybrat až na místě - na půjčovnu určitě při procházkách narazíte, nebo procházet stránky pronajímatelů. Do vyhledávače zadejte noleggio scooter catania resp. siracusa. V Catania je např. Takeaway, v Syrakusách Ortigia Rent.

# 19.06.2022, 23:51.
Začátkem listopadu letíme na 5 dní do Catanie - 2 osoby. Naše představa na ubytování na 2 noci, případně na všech 5 nocí, je Catanie, nebo poblíž městečka do přibližně 80 km. Prioritou je koupání, další městečka s dobrou dostupností na pláže. Z jednoho, případně 2 míst, kde budeme mít ubytování. Nejlépe tam, kde se dá dobře dostat místní dopravou. Poprosím o doporučení, zkušenosti. Děkuji předem za odpověď. Rostislav.

V Catania bývají veřejné pláže přeplněné. Doporučujeme ubytování ve Villagio Turistico Europeo, které má privátní pláž. Bydleli jsme tam 5 nocí a byli jsme spokojení. Veřejnou dopravu v Catania povozuje AMTS. Z Catania je veřejnou dopravou dostupná Etna - AST i města na východním pobřeží Taormina a Syrakusy - Trenitalia. Krásnější pláže na východním pobřeží jsou severně od Catania, např. Giardini Naxos / Taormina - Isola Bella a nebo jižně od Syrakus - Fontane Bianche. Na jihu potom u Agrigento - San Leone a Scala dei Turchi. Na západě potom u San Vito Lo Capo.

# 17.06.2022, 17:44.
Pane Řehůřku, ještě bychom se chtěli zeptat, zda je v Palermu v blízkosti adresy Autostazione di Palermo - Piazza Cairoli nějaká úschovna zavazadel? Nebo někde poblíž. Předem děkujeme za odpověď. Martin.

Úschovna zavazadel KiPoint je přímo na vlakovém nádraží Palermo Centrale. Otevřeno mají každý den od 8:00 do 20:00 a cena za uschování zavazadla je € 10,00.

# 16.06.2022, 09:43.
Přemýšlím o výletě do Cefalu. Četla jsem, že to není daleko od Palerma a z Palermo centrale tam jezdí vlak. Doporučil byste toto město pro prohlídku i koupání? Je potřeba si lístky na vlak kupovat nějak dopředu? Moc děkuji. Jana.

Cefalu bychom pro návštěvu určitě doporučili. Najdete tam mnoho památek - katedrálu s cennými mozaikami, základy Dianina chrámu, středověkou prádelnu, středověké opevnění, několik paláců a kostelů, muzeum atd. Písečná pláž je úzká a dlouhá. Vzhledem k pozvolnému vstupu do moře je voda teplá. Kolem pláže vede promenáda. Pláž bývá plná, doporučujeme tam jet tedy brzy ráno. Vlakem Trenitalia z Palermo se tam dostanete za 40 až 60 minut, podle typu vlaku. Jízdenka stojí € 6,20. Nemá význam ji kupovat dopředu. Zakoupíte ji na nádraží na pokladně nebo v automatu. První vlak odjíždí v 5:07, ideální je spoj v 6:58, který je na místě v 8:00. Poslední regionální vlak jede zpět do Palermo ve 21:02.

# 10.06.2022, 18:41.
Letíme 29.6 na Siciíli. 30.6. máme ráno v plánu jet autobusem k Etně. Dají se jízdenky koupit předem? Myslíte, že se v pohodě vlezeme do autobusu? U Etny máme zaplacený hotel a zpět se chceme vrátit opět autobusem, ale až následující den. Lze lístek na autobus druhý den koupit přímo u Etny? Předem děkuji za odpověď. Klára.

Jízdenky společnosti AST je možné zakoupit čtyřmi způsoby. Online na výše uvedených stránkách - Tariffe / Acquisto Biglietti Online, online pomocí aplikace AST nainstalované na smartphonu, v autobuse u řidiče nebo v prodejně. V Catania je prodejna na náměstí před vlakovým nádražím. Nákup jízdenky dopředu doporučujeme. Každopádně nákup jízdenky dopředu není ekvivalentem rezervace. Na jízdence je uvedené pouze datum, kdy byla zakoupená, a lze ji použít do jednoho roku od data vystavení až do dne, kdy byla ověřená v autobuse. Koncem června byste měla autobusem z Catanie odjet. Každopádně doporučujeme zakoupit jízdenku minimálně den dopředu a na zastávku jít s dostatečným předstihem. A samozřejmě odjíždět z výchozí zastávky. To samé při cestě zpět. Jízdenku z Etny doporučujeme také zakoupit dopředu. U Riffugio Sapienza není žádná z oficiálních prodejen uvedených na seznamu AST.

# 10.06.2022, 09:46.
Chtěla bych se informovat ohledně Palerma. Na našem výletě bychom se chtěli někde i vykoupat. Četla jsem o pláži Mondello, kde se dá dostat autobusem číslo 806 z Palerma, avšak v srpnu bude asi dost plná. Můžete mi doporučit i nějakou jinou pláž do vzdálenosti maximálně 2 hodiny, kam se dá dostat třeba autobusem nebo vlakem z Palerma? Nebo myslíte, že v srpnu bude pláž Mondello vpořádku? Moc děkuji. Jana.

Pláž Mondello je víceméně městská pláž a v srpnu (nejen) tam bude určitě hlava na hlavě. Pláže západně od Palerma jsou dopravou hůře dostupné než ty východně od Palerma. Doporučujeme si přes Mapy Google vybrat nějakou pláž, která Vám vyhovuje a je v dostupnosti vlakové stanice. Tam se potom pohodlně dostanete vlakem Trenitalia z Palermo Centrale. Nicméně, pokud Vám jde jen o vykoupání, Mondello bychom nezavrhovali a vydali se tam hned brzy ráno. Jakmile Vám to potom přestane vyhovovat, můžete zase odjet poznávat Sicílii. Nikdo Vám totiž nezaručí, že nebudou plné pláže i západně a východně od Palerma. V srpnu je v Itálii ta nejvyšší sezóna.

# 08.06.2022, 22:34.
Chtěla bych se zeptat, jaké jsou možnosti dopravy z letiště v Palermu, pokud přiletíme v 1 hodinu v noci. Uber nebo Bolt zde asi nejezdí, nebo ano? Četla jsem, že normální taxi stojí až € 40,00, je to tak? A první autobus jede někdy v 5 hodin ráno. Děkuji za odpověď. Jana.

Uber funguje v Itálii pouze na letištích v Římě, Neapoli, Miláně a Bologni. Bolt na italských letištích nefunguje. Obě služby nefungují také v Palermu. Cena taxi do Palerma se pohybuje od € 35,00 do € 50,00. Nejvyšší cena je na vlakové nádraží, podle lokality se může samozřejmě lišit. Je tady možnost i sdíleného taxi, které provozuje Coop Radio Taxi Trinacria a Coop Autoradio. Ceny jsou nižší, ale jen při plné obsazenosti taxi. První autobus Prestia e Comande odjíždí do Palerma ve 4:00, první vlak Trenitalia v 5:15.

# 08.06.2022, 09:37.
Když zítra pojedeme autobusem z Palerma do Trapani, je nutné si koupit lístky předem, online nebo někde ve stánku? Nebo je možné je koupit až v autobuse u řidiče? A jak je to prosím s cestou zpátky? Odjíždí ze stejné zastávky, kde v Trapani vystoupíme nebo musíme jinam? Děkuji moc. Tereza.

Pokud pojedete z Palerma do Trapani, využijete pravděpodobně linku společnosti Segesta Autolinee. Jízdenky je možné zakoupit online na výše uvedených stránkách nebo na pokladnách. V Palermo je to možné na autobusovém terminálu Fazello na pokladně Segesta, kde mají otevřeno od 6:00 do 20:15, v neděli od 6:30 do 20:15. Další prodejny jsou Politeama na Via Turati, Lo Bianco Nicolo' na Largo G. La Grutta, tabák Rimi Filippo na Via Belgio, Caffe' Belgio na Via Belgio a Copisteria Graziano Rosaria na Via delle Scienze. V Trapani se jízdenky prodávají na pokladně Segesta na Via Fardella, kde mají otevřeno od 8:00 do 12:00 a od 16:00 do 20:00, v Caffe' Noir na Via Fardella, v Agenzia Egatour na Via Amiraglio Staiti, v Edicola Bruno Salvatore na Piazza Umberto I a v baru Rory di Genovese Salvatore na Via Marsala. Zastávky by měly být stejné při cestě tam i zpět, nicméně doporučujeme nastupovat na terminálech, kde jsou i prodejny jízdenek. U řidiče je možné jízdenky také zakoupit, ale nedoporučujeme to. Podléhá to různým omezením - např. z důvodu epidemiologické situace a obecně bývají jízdenky u řidiče zatížené poplatkem, tedy dražší než na pokladně.

# 08.06.2022, 08:21.
Chtěl bych se zeptat, zda je nutná rezervace trajektu v době letních prázdnin při cestě autem na Sicílii. Nebo není problém použít trajekt s nějakou únosnou čekací dobou kdykoliv? Zpáteční lístek platí nějakou dobu, nebo je nutné zadat přesné datum návratu? Děkuji. Martin.

Trajekt Caronte & Tourist mezi Villa San Giovanni a Messina funguje kyvadlově. Není nutné provádět rezervaci. Jízdenka pro osobní automobil stojí € 35,00 za jeden směr, za oba směry při návratu ve stejný den € 36,50, za oba směry při návratu do 3 dnů € 42,00 a za oba směry při návratu do 90 dnů € 69,00. V ceně je automobil s maximálně pěti cestujícími. Od 5:20 do 21:20 je frekvence 40 minut, mimo tuto dobu 1 hodinu a 20 minut. Ve směru od Messina jsou ty času posunuté o 40 minut zpět. Ve Villa San Giovanni dojedete k Terminal - Ticketing C&T, je podobný mýtnici na dálnici. Po levé straně jsou šikmo automaty pro jízdenky zakoupené na webu, rovně potom pokladny pro nákup na místě. Nemusíte vystupovat z auta.

# 07.06.2022, 11:45.
Je prosím na nádraží v Catanii úschovna zavazadel? Případně i v Cefalu? Šárka.

O úschovně na nádraží v Catania přímo nevíme, ale před nádražím je Piazza Papa Giovanni XXIII a vlevo z něj ústí ulice Via Don Luigi Sturzo. Tam je TDS Service, kde provozují i úschovnu zavazadel. Otevřeno je denně od 8:00 do 20:00 a cena za hodinu je € 2,00, za den € 6,00. Další úschovna zavazadel je např. na Via Mancini 22, kde mají otevřeno každý den od 7:00 do 23:00. Je samoobslužná, přijímají platební karty a cena je € 2,49. Skříňku lze rezervovat online na stowyourbags.com. V Cefalu na nádraží úschovna zavazadel není. Víme jen o úschovně na Piazza Duomo, kterou spravuje pokladna katedrály.

# 07.06.2022, 10:08.
Poradíte mi prosím, jak se ve čtvrtek ráno kolem 8 až 9 hodiny nejlépe dostat do centra Trapani? Děkuji. Tereza.

Dopravu mezi Palermo a Trapani zajišťuje Segesta Autolinee. Autobusy odjíždějí z autobusového terminálu Fazello, vedle vlakové stanice Centrale. Jízdenka stojí € 9,60 a cesta trvá 2 hodiny. Ve Vámi uvedeném čase odjíždějí autobusy v 8:00 a 9:00.

# 02.06.2022, 23:40.
Neviem sa orientovať na stránkach autobusov a potrebovala by som nájsť spojenie z Palerma do Balestrate na 16.6. A koľko by to stalo? Ešte ma zaujíma, či sa v Palerme na stanici alebo niekde nachádza úschovňa batožiny a koľko to stojí? Vopred ďakujem za odpoveď. Veronika.

Dopravu mezi těmito místy provozuje Russo Autoservizi. Z Palerma vyjíždí z Piazza Cairoli, což je u vlakového nádraží. Bohužel 16.6. jede jen jeden spoj a to v 6:20. Na místě je v 7:30. Jízdenka stojí € 5,00. Jízdní řády doporučujeme zkontrolovat ještě před odjezdem, kolem 10.6. dochází většinou k aktualizacím, je možné, že ještě nějaký spoj přibude. Řešením může být vlak Trenitalia. Jedou celkem 4 spoje a to v 9:12, 14:12, 17:12 a 20:12. Cesta trvá kolem dvou hodin a je s jedním přestupem v Piraineto. Odtud se jede autobusem, který provozují dráhy. Jízdenka stojí € 6,20. Ve vlakové stanici Palermo Centrale je úschovna zavazadel KiPoint. Otevřeno mají každý den od 8:00 do 20:00. Cena je € 10,00 za den.

# 01.06.2022, 17:19.
Pane Řehůřku, budeme s Ryanairem 4 dny v Trapani, kde i přistaneme. 16.6. máme odtud letět nazpět do Bratislavy. Dnes nám poslali z Ryanairu e-mail, že 16.6. bude letiště v Trapani uzavřené a máme letět v 9:40 h z Palerma. Poradíte prosím, jak se tam takto brzy ráno dostat? Předem děkuji. Josef.

Z Trapani jezdí na letiště v Palermu autobus Segesta Autolinee. Autobus vyjíždí z přístavu a jízdenka stojí € 9,60. V Trapani má další čtyři zastávky na Via Mazzini, Via Fardella (2x) a Via Marsala. Doporučujeme však ten přístav. První autobus jede 16.6.2022 v 5:00 a na letišti je v 6:10. Druhý autobus jede v 7:30 a na letišti je v 8:40. Doporučujeme jet tím prvním. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 31.05.2022, 08:06.
Prosím o informáciu, nakoľko sa v radoch spoločnosti AST neviem tak dobre orientovať. Zastávka autobusu v Trapani do San Vito Lo Capo je na adrese Via Virgilio 20 Trapani? Zastávka je na znamenie? V San Vito Lo Capo je len jedna zastávka, na ktorej vystúpime alebo je ich viac? Veľká vďaka. Andrea.

Zastávky ve městě Trapani jsou na Via Marsala (prodejce BMW), podél Via Fardella (Salesiani - tato je nejblíže nádraží, Cinema Royal, Scuole Umberto), na Via Palmerio Abate (prefektura), na Via XXX Gennaio (soud), v přístavu na Via Ammiraglio Staiti poblíž nástupu na Aliscafi (agentura Egatour). Zastávky ve městě San Vito Lo Capo jsou na Corso Pier Santi Mattarella (konečná u restaurace Lo Stagnone), na Corso Mattarella (bývalý kemp La Fata, základní škola), na Via Savoia (čerpací stanice, na konci města). Doporučujeme, pokud to jde, cestovat ze zastávek konečných, tj. v přístavu v Trapani a u restaurace Lo Stagnone v San Vito Lo Capo. Jsou tam i prodejny jízdenek. U řidiče je cena vyšší. V Trapani doporučujeme i zastávku v blízkosti nádraží. Co se týče znamení, u průběžných zastávek vždy doporučujeme dát znamení, i když to na zastávce napsané nebude.

# 30.05.2022, 13:54.
Prosím, jak se dostat nejlépe autobusem z Castellammare del Golfo do Trapani? Třeba v úterý. Děkuji. Martina.

Spojení mezi Castellammare del Golfo a Trapani zajišťuje AST. Nicméně v úterý jede jen spoj v 6:40. Cesta trvá necelé dvě hodiny. Dalším řešením může být Russo Autoservizi do Valderice a následně autobusem AST do Trapani. Do Valderice jede ale také jeden spoj. Více spojů nabízí vlak Trenitalia, přímo nebo s přestupem v Castelvetrano. Spojení na nádraží FS zajišťuje Russo Autoservizi.

# 27.05.2022, 18:30.
Chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu ohľadom presunu autobusom v útorok 31.5.2022 z mesta Trapani - B&B 36 Passi dal Mare, 16 Via Francesco Crispi, na pláž San Vito Lo Capo - La Simora del Passante, 56 Via Mondello a späť 4.6.2022. Nie je problém s autobusovou dopravou v sobotu? Odporúčal by ste nám vtesnať návštevu Erice lanovkou na útorok 31.5. alebo radšej v sobotu 4.6.? Na Vašom blogu som sa dočítala, že autobusová preprava je v Taliansku v nedeľu obmedzená. Týka sa to aj autobusových spojení z letiska? Prilietame v nedeľu 29.5.2022 o 20:15. Dúfam, že nejaký spoj do mesta ešte pôjde. Veľmi pekne ďakujem za všetky cenné informácie, rady a tento Váš blog, ktorý pomáha začiatočníkom v cestovaní, ako som ja. Ale určite aj ostriežaným cestovateľom. Andrea.

Jízdní řády AST najdete na výše uvedených stránkách. V úterý 31.5.2022 jezdí z Trapani do San Vito Lo Capo 8 spojů, v sobotu 4.6.2022 v opačném směru 7 spojů. To, zda navštívit Erice v úterý nebo v sobotu nevíme. Záleží jak Vám to bude časově vycházet. Je třeba si to naplánovat pomocí jízdních řádů, všude samozřejmě počítat s rezervou. V neděli jezdí autobusy z letiště do Trapani ve stejné frekvenci jako výše, tj. 8 spojů. Ve Vašem případě, pokud nestihnete poslední spoj ve 20:45, bude muset volit taxi. Další autobus jede až v pondělí v 6:30. Pro úplnost, městskou dopravu v Trapani provozuje ATM.

# 25.05.2022, 08:37.
Pane Řehůřku, vybrali jsme si dovolenou na Sicílii a rádi bychom cestovali hromadnou dopravou. Vše máme zajištěné, jen mi chybí poslední spoj z Pozzalo do letiště v Catania s tím, že nám letadlo odlétá v 9:15. Dá se to nějak stihnout, abychom nemuseli trávit noc na letišti? Našel jsem autobus s odjezdem v 6:10 a příjezdem na letiště v Catania v 7:55, což bychom letadlo měli stihnout. nicméně, spoj je od poskytovatele Azienda Siciliana Trasporti a tam se mi to již nepodařilo potvrdit. Dá se na toto spolehnout, prosím? Moc děkuji za rady a informaci. Vojtěch.

Podle aktuálních jízdních řádů společnosti AST jede autobus z Pozzalo na letiště v Catania v 6:10 a na místě je v 7:55. Autobus jezdí každý den kromě neděle. Zda autobus ve Váš konkrétní den a konkrétní čas pojede nebo nebude mít zpoždění, to Vám samozřejmě nikdo nezaručí.

# 21.05.2022, 08:43.
Mám prosbu. 30.7. přiletíme v 1:00 do Palerma. Potřebovala bych vědět, zda jezdí přímo z letiště autobus do Mazara del Vallo? Případně, kde je zastávka atd. Moc děkuji. Veronika.

Ano, jezdí tam přímý autobus společnosti Autoservizi Salemi. Bohužel první až v 9:15. Na místě je v 10:35. Jízdenka stojí € 9,20. Stanoviště je za halou po pravé straně, když vyjdete ven.

# 19.05.2022, 19:16.
Pane Řehůřku, varianta s přestupem v Trapani je nejistá, jelikož jsme nenašli žádný spoj v neděli. A také jsme se někde dočetli, že tato autobusová společnost AST v neděli do San Vito lo Capo nejezdí? Děkuji za odpověď. Martin.

Bohužel neznáme další možnosti veřejné dopravy kromě zmiňovaných na ose Palermo - San Vito Lo Capo a Palermo - Trapani - San Vito Lo Capo. Nezbývá, než počkat na aktualizaci jízdních řádů na letní sezónu, případně zvolit privátní dopravu, např. Private Transfers from Palermo Airport to San Vito Lo Capo. Nicméně my máme informaci, že od 1.7. do 31.8. jezdí z letiště v Palermo společnost Russo Autoservizi do San Vito Lo Capo dvakrát denně a to ve všední den v 8:00 a 13:00, v neděli v 7:30 a 14:30. Cesta trvá dvě hodiny. Je skutečně třeba vyčkat na aktualizaci těch jízdních řádů.

# 19.05.2022, 12:49.
Pane Řehůřku, děkujeme za odpověď a ještě bychom se chtěli zeptat. Je možné, že ty autobusy z Palerma do San Vito Lo Capo nejezdí v neděli? Na stránkách Russo Autoservizi jsme našli dva spoje, zatím jenom v květnu, v červenci je tam zatím jenom jeden spoj v 6:20 ráno. My bychom potřebovali jet v neděli. Je možné, že ty spoje ještě přidají? Aktualizují se nějak ty jízdní řády podle sezóny? Předem děkujeme za odpověď. Martin.

Možné to je. Jízdní řády jsou online a aktuální ke dni, kdy si je zobrazujete. Obecně jsou jízdní řády na letní sezónu vydávané někdy kolem 10. června, tzn. je možné, že nějaké další spoje naskočí. Každopádně pořád máte k dispozici variantu s přestupem v Trapani.

# 12.05.2022, 10:49.
V červenci se chystáme na Sicílii. Máme naplánované tři dny v Catánii a potom přejezd do Palerma a odtud hned do San Vito lo Capo. Můžete nám poradit, jak se nejlépe přepravit? Z Catánie do Palermo chceme jet vlakem, ale potřebovali bychom vědět, zda nám bude navazovat nějaký autobus do San Vito lo Capo. A odkud by měl autobus vyjíždět? Předem děkuji za odpověď. Markéta.

Z Palermo do San Vito Lo Capo jezdí přímé autobusy Russo Autoservizi. Jízdenka stojí € 9,40. Autobusy odjíždí z Piazza Cairoli, což je vedle hlavního nádraží. V případě nevyhovujících spojů přichází v úvahu ještě cestovat přes Trapani. Z Palermo do Trapani jezdí autobusy Segesta Autolinee, z Trapani do San Vito Lo Capo autobusy AST. V Palermo odjíždějí z terminálu na Via Tommaso Fazello, což je opět u hlavního nádraží.

# 04.05.2022, 13:31.
V červenci letíme na Sicilii. Půjčíme si zde auto, jeden den chceme jet do Palerma. Můžete mi prosím poradit, kde nejlépe/nejlevněji a nejblíže centru (Katedrála, případně přístav, Teatro Massimo) zaparkovat na celý den? Jaké jsou aktuální ceny parkování? A jak je to s parkováním a placením s průkazem ZTP (zdravotně postižených) - kde mohou parkovat, mají vyhrazená bezplatná stání jako v ČR? Jak je to s parkovacími zónami? Děkuji za odpověď Monika.

Centrum Palerma je zónou omezeného provozu - ZTL. Bez povolení vjezdu riskujete pokutu, protože je vše monitorované kamerovým systémem. V Palermu můžete parkovat na ulici nebo na veřejných parkovištích. Pa ulici je parkování vymezené modrými pruhy a běžně je zpoplatněné v době od 8:00 do 14:00 a od 16:00 do 20:00. Sazba se pohybuje průměrně kolem € 1,00 za hodinu. Časy i ceny jsou upřesněny dopravním značením. Parkovat na ulici však nedoporučujeme. Jednak riskujete vjezd do ZTL zóny a jednak jsou tato místa často beznadějně obsazená. Doporučujeme si naplánovat trasu přímo k nějakému parkovišti mimo ZTL. Největší kapacitu má podzemní parkoviště Orlando (přes 600 míst) na Piazza Vittorio Emanuele. V provozu je 24 hodin a hodinová sazba je od 5:00 do 14:00 € 2,60, maximálně € 10,00 za den. V ostatní časy a o víkendu je hodinová sazba € 1,70, maximální denní zůstává. Např. ke katedrále dojdete za 10 minut. Informace najdete na Apcoa. Další parkoviště - Palermo Centrale - na Piazza Cairoli má něco málo přes 100 míst a je v provozu také 24 hodin. Hodinová sazba je € 1,00, maximální denní € 10,00. Ke katedrále je to ale pěšky téměř půl hodiny. Informace najdete na Metropark. Ostatní parkoviště mají pod 100 míst. Všechna parkoviště mají vyhrazená stání pro invalidy, není jich však mnoho. Parkovací místa pro invalidy jsou i v modrých zónách. Ten kdo má místní parkovací kartu pro invalidy parkuje na těchto místech zdarma a v případě obsazenosti těchto míst může zaparkovat zdarma i na běžných místech. Zda to platí i pro evropskou parkovací kartu pro invalidy nevíme.

# 01.05.2022, 12:42.
Chtěla bych se zeptat na dopravu autobusem z letiště Catania do Trapani. Moc děkuji za informaci. Stanislava.

O přímém spoji veřejnou dopravou nevíme. Většina spojů vede přes Palermo. Můžete jet vlakem Trenitalia. Zastávka Catania Aeroporto Fontanarossa je v blízkosti letiště. Jízdenka stojí € 22,70. Autobus do Palermo jede od společnosti SAIS Autolinee za € 14,00. Z Palremo potom od společnosti Segesta Autolinee za € 9,60. V Palermo přestupujete na stejném terminálu na Via Fazello. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 25.04.2022, 12:02.
Chtěla bych se zeptat, zda mi prosím poskytnete odpověď. Potřebujeme se dostat v červnu z Palerma letiště do Campofelice. Vím, že bychom museli z letiště do centra a potom vlakem. Máme malé dítě, takže toto nechceme absolvovat. Hledám variantu k půjčení auta - na 8 dní celkem drahé - lokální transport. Děkuji za případnou odpověď. S pozdravem M.

Pokud nechcete utrácet peníze za pronájem automobilu, budete se muset spolehnout na regionální veřejnou dopravu. V tomto směru se jako nejpohodlnější nabízí již zmiňovaná doprava vlakem. Vlak Trenitalia Vás tam s jedním přestupem na Palermo Centrale doveze za necelé dvě hodiny. Je možnost i kyvadlové autobusové dopravy na vlakové nádraží v Palermu, to jste ale víceméně vyloučila. Pronájmy aut najdete na Pronájem aut.

# 25.04.2022, 11:50.
Chtěla bych se zeptat, zda víte, jaké jsou možnosti spaní ve volné přírodě a zda jsou na Sicílii nějaká omezení. Děkuji. Alena.

Volné kempování je na Sicílii zakázané. Podobné informace najdete i v článku Kempování nadivoko v Itálii, kde najdete relativně aktuální rozbor situaci v jednotlivých regionech.

# 25.04.2022, 10:58.
Chtěl bych se zeptat, zda je možné v Trapani někde uschovat zavazadla před odletem. Máme opustit apartmán do 10:00 hodin a odlet máme ve 20:20 hodin. Hostitel nám nabídl možnost opustit apartmán v 18:00 hodin za poplatek € 10,00 na osobu. Není nějaká levnější varianta? Moc děkuji za odpověď. Břetislav.

Úschovna zavazadel je v blízkosti přístavu, odkud odjíždějí i autobusy na letiště. Hodinové sazby se pohybují od € 1,00 do € 1,50, celodenní úschova zavazadla se pohybuje od € 5,00 do € 8,00 podle velikosti. Kontakty a další informace najdete na Trapani Bags.

# 23.04.2022, 05:26.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jak bychom se mohli dostat z letiště Palermo Airport do městečka Carini, asi 13km? Letíme v květnu a přílet je v 1:00. Jezdí nějaké taxi, Uber a podobně? Předem děkuji za odpověď, Gabriela.

Carini má zastávku na železniční trati z Punta Raisi do Palerma. Nicméně první vlak Trenitalia odjíždí až v 5:15, na místě je za 9 minut. Jízdenka stojí € 5,90. Ze železniční stanice do centra Carini je to pěšky ještě 2,5 km. Místní autobusovou dopravu provozuje Autoservizi Taormina i ze železniční stanice - první v 6:50. Taxi můžete zarezervovat např. přes Taxi Pozzallo, ceny jsou ale vysoké.

# 18.04.2022, 00:15.
Příští týden budeme v Trapani. Váš web mi řekl mnoho užitečného. Vše už mám naplánováno, kromě jednoho výletu: rádi bychom na jeden den do Palerma. Jakou dopravu doporučujete? A pokud snad půjčené auto, tak od koho a hlavně kde v Palermu zaparkovat? Děkuji předem za odpověď. Michaela.

Mezi Trapani a Palermo jezdí autobusy Segesta Autolinee. Cesta trvá 2 hodiny a jízdenka stojí € 9,60. Těch spojů je hodně, první jede z Trapani už v 5:30, poslední z Palermo ve 20:00. Pronajímat auto je zbytečné, bylo by Vám na obtíž.

# 08.04.2022, 23:43.
Marně se pokouším najít spojení z Palermo Airport do Castellammare del Golfo. Přiletíme asi v jednu hodinu ráno ve všední den, ale počkáme na první spoj. Jede tam ale vůbec něco? Radek.

Z letiště Falcone-Borsellino jezdí do Castallammare del Golfo společnost Russo Autoservizi. Nicméně 17. března vydali tiskovou zprávu, že všechny linky pozastavují do odvolání. V současné době v jízdních řádech nemají žádný spoj. Do Castellamare del Golfo je možné se dostat z letiště vlakem Trenitalia za € 7,70 s přestupem Piraineto, první spoj jede ale až v 10:42. Doporučujeme využít kyvadlovou autobusovou dopravu Prestia e Comande za € 6,00. Vystoupit musíte až na konečné v Palermu na nádraží. Autobusy jezdí od 4:00. Cesta trvá 50 minut. Z Piazza Cairoli, což je kousek od nádraží, jezdí zmiňovaná společnost Russo Autoservizi do Castellammare del Golfo za € 6,40. První autobus jede v 6:20. Kdyby se něco pokazilo, je opět záložní vlak Treitalia za € 6,80. První jede v 10:11 opět s přestupem Piraineto.

# 07.04.2022, 16:14.
Jak se prosím dostaneme v Taormině do Parco di Lady Florence? Eva.

Parco di Lady Florence začíná na konci Via Roma. Dostanete se tam např. z Corso Umberto I v místě, kde se spojuje s Via Teatro Greco. Vydáte se dolů po Via Giovanni a následně Via Bangoli Croci. Před Hotel Villa Paradiso odbočte doprava na Via Roma a po chvíli dojdete ke vstupu do parku.

# 12.02.2022, 12:56.
Jak se můžeme dostat veřejnou dopravou s Taorminy do Savoca? Budeme ubytovaní u horní stanice lanovky. Dovolená bude v září 2022. Děkuji. Marcela.

Víme jen o autobusech ze S. Teresa di Riva. Linku provozuje společnost Jonica Trasporti e Turismo. Nicméně přistupovali bychom k tomu hodně s rezervou. Jistota je pronájem automobilu. Do S. Teresa di Riva se z Taorminy dostanete vlakem Trenitalia. Nádraží je v Giardini-Naxos. Tam jezdí autobusy městské dopravy ASM Taormina.