SICÍLIE 2020

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2020

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.10.2020, 11:32.
Příští rok se chystáme na Sicílii a to do města Alcamo. Tak si jdu pro radu. Je lepší letět do Trapani a nebo do Palermo? A poté autobusem na místo pobytu. Jakým autobusem a také v jakých intervalech tam jezdí autobusy? Díval jsem se na Omniobusy a chytrý jsem z toho nebyl. Děkuji za odpověď. S pozdravem Ivan.

Lepší spojení je z letiště v Palermo. Z letiště jezdí kyvadlová autobusová doprava do Palermo k vlakové stanici na Via Tommaso Fazello. Provozuje ji Prestia e Comande. Jezdí po půl hodině a cena jízdenky je € 6,00. Na druhé straně nádražní haly je Piazza Cairoli, odkud jezdí autobusy Russo Autoservizi do Alcamo Marina. Jezdí kolem šesti spojů denně a jízdenka stojí € 5,80.

# 02.09.2020, 11:03.
Na základe Vášho blogu by som sa rada informovala, aká je na Sicílii situácia ohľadom medúz. Chystáme sa za 2 týždne na východné pobrežie, do Avoly. Vopred Vám ďakujem za informáciu. S pozdravom a prianím príjemného dňa Ivona.

V červenci a srpnu je oblíbenou destinací pro medúzy jihozápadní Sicílie, především podél pobřeží Trapani. Jejich masivní výskyt začal už v červenci. Jedná se o druh Rhihostoma pulmo, které jsou známé svou velikostí. Tyto medúzy jsou však neškodné. O dalších výskytech nevíme, stejně tak nemáme zprávy o současném stavu. Doporučujeme sledovat např. facebookovou stránku Meteo Meduse.

# 01.09.2020, 18:19.
Pane Řehůřku, chtěla bych se zeptat, zda jsou na Sicílii na vlakových nádražích úschovny zavazadel. Konkrétně by mě zajímalo vlakové nádraží Taormina. Chtěli bychom přejet z Catanie do Milazzo vlakem se zastávkou v Taormině, ale prohlídku s kufrem si neumím představit. Děkuji za odpověď. Zdenka.

Stanice Taormina - Giardini nemá úschovnu zavazadel. Podle neověřené informace je možné uschovat zavazadla za € 5,00 v nedalekém B&B Sottocoperta. Doporučujeme si to ověřit přímo na uvedených kontaktech.

# 29.08.2020, 14:19.
Rád bych se zeptal na potencionální dovolenou na Sicílii v září letošního roku. Jedná se samozřejmě o Covid. Chystáme se s manželkou cestovat autem a jet přes Benátky, směr jih. Vyjíždět bychom chtěli 9.9., bohužel ale nevíme, jak je to v Itálii a na Sicílii s restrikcemi, povinnostmi a zda je vůbec tedy vhodné a k něčemu se na cestu vydávat. Předem děkuji za odpověď. David.

Tyto informace doporučujeme sledovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Viz naše odpověď ze dne 19.08.2020, 23:12 - Itálie

# 26.08.2020, 11:04.
Ráda bych se zeptala, jak je to aktuálně s provozem trajektů mezi pevninskou Itálií - Reggio Calabria a Sicílii - Messina. Plánujeme cestu v prosinci od 22.12. do 2.1. Případně kde najdu aktuální jízdní řády? Moc děkuji. Iva.

Mezi pevninou a Sicílií funguje kyvadlová trajektová doprava po 20. minutách. Doporučujeme cestovat z Villa San Giovanni. Veškeré informace najdete na Caronte & Tourist.

# 23.08.2020, 00:25.
A ještě poprosím jeden dotaz. Chceme si pronajmout auto. Kde ho seženeme nejlevněji a hlavně bez kreditní karty? Máme pouze debetní. Půjčovat bychom si ho chtěly v oblasti Katánie. A jak je to poté s vrácením auta? Děkuji za odpověď. Kristýna.

Automobil si doporučujeme zapůjčit přes Pronájem aut. Nicméně v naprosté většině případů je vyžadovaná kreditní karta. Auto vrátíte na zvoleném místě, pokud toto autopůjčovna umožňuje. Na Rentalcars Vám to nabídne autopůjčovny, které splňují zadaná kritéria.

# 22.08.2020, 21:44.
28.8 a 30.8 chceme s kamarádkou vyrazit na Etnu a Stromboli. Budeme ubytované v Catanii a zajímá nás, zda je možné na obě tyto sopky dojet z Catanie místní dopravou? Výlet na Etnu chceme spojit ještě s městečkem Taormina a poté zpět do Catanie a výlet na Stromboli zase chceme spojit s jinými Liparskými ostrovy. Poradíte, se kterýmí a hlavně jak se kam dostat? Je potřeba rezervace předem a kde? A hlavně za co nejlepší cenu a samozřejmně s průvodcem. Moc děkuji za odpověď. Kristýna.

Z Catania jezdí pod Etnu autobus. Informace jsou v našich otázkách a odpovědích. Nicméně vzhledem k jednomu spoji denně tam a jednomu zpět už Taorminu nestihnete. Rezervace se neprovádí. Na Stromboli se lze dostav nejdříve vlakem do Milazzo s přestupem v Messina, následně místním autobusem do přístavu. Odtud jezdí spoje na Stromboli. Nicméně výstup s průvodcem a následnou cestu zpět v jednom dni také nestihnete. Budete muset volit organizovaný výlet. Najdete je např. na Get Your Guide.

# 22.08.2020, 11:01.
Poradíte mi prosím, s jakou společností se dostanu z města Agrigenta do Sciaccy? Jan.

Z Agrigento do Sciacca jezdí autobusy společnosti Autolinee Lumia. Jízdenka stojí € 6,60, zpáteční € 10,50.

31.07.2020, 14:34.
Mám dotaz na způsob přepravy z letiště Punta Raisi do centra na Via Houel v Palermu. Budeme přistávat 8.8.2020 ve 20:15 a nejbližší spojení mi to ukazuje ve 20:38 s Trenitalia. Potom zase za hodinu. Mám dotaz. Je reálné v případě, že letadlo přistane na čas, stihnout ten spoj ve 20:38? Nevím, kde je vstup na toto vlakové nádraží. Případně bychom tedy cestovali až za hodinu. lístky je lepší koupit až na místě nebo se dá udělat nákup / rezervace online? A potom mám druhý dotaz. Je reálné se dostat autobusem nebo vlakem z Palerma na Etnu? Udělat si výlet. Děkuji. Hezký den. Jitka.

Doporučujeme cestovat z letiště do centra Palerma autobusovou kyvadlovou dopravou společnosti Prestia e Comande. Jízdenka stojí € 6,00 a autobusy jezdí od 4:00 do 22:30 po půl hodině. V Palermo je několik zastávek. Pokud pojedete vlakem, spoj ve 20:38 určitě nestihnete. Přichod k vlakové zastávce je z 1PP. Je na navigačním systému jako Stazione FS. Jízdenky zakoupíte na místě v automatu. Absolvovat výlet z Palerma na Etnu během jednoho dne veřejnou dopravou je nereálné. Autobus jezdí z Catania na Etnu ráno v 8:15, zpět v 16:30. Zpáteční jízdenka stojí € 6,60. Cesta trvá dvě hodiny. Na osmou se do Catania z Palerma nedostanete. Řešením může být cestovat o den dříve, ubytování přes Booking. Řešením může být také organizovaný celodenní výlet From Palermo: Mount Etna Full-Day Trip. Pořádají se každou středu a cena je € 65,00. Když budete kalkulovat s nejlevnější jízdenkou vlakem za € 14,90, vyjde Vás jen doprava (zpáteční vlak a autobus) na € 36,40. K tomu musíte samozřejmě počítat i cenu ubytování.

# 20.07.2020, 08:55.
Můžete mi prosím napsat, jak je to se vstupenkami do muzeí a podobných zařízení toto léto na Sicílii? Četla jsem, že se musí rezervovat a zaplatit předem. Je to pravda, lístek si tedy nemohu koupit až na místě? Pokud ano, jak předem to musím koupit? Den předem nebo stačí 10 minut předem? Existují nějaké stránky, kde jsou všechny instituce pohromadě a nemusím je hledat jednotlivě a objednávat? Děkuji. Jarka.

Není to pevně stanoveno pro všechna muzea a památky. Je třeba si sestavit itinerář a dohledat veškeré informace na oficiálních webových stránkách konkrétního muzea nebo památky. Např. vstup do Valle dei Tempi v Agrigento je možný v dopoledních i odpoledních časech s omezením 300 návštěvníků na hodinu, vstupenky lze zakoupit online i na vyhrazené pokladně u Tempio di Giunone. Pro nákup vstupenek online, kde je soustředěna většina muzeí a památek, doporučujeme Get Your Guide.

# 15.07.2020, 07:25.
V úterý příští týden se potřebujeme dodávkou dostat na Sicílii, klidně v tom místě, kde je ostrov nejblíže pevnině. Poradíte praosím jak na to, aby to klaplo bez nějakého extremně dlouhého čekání a za rozumnou cenu? Pavel.

Spojení mezi Kalábrií a Sicílií je provozované kyvadlově. Doporučujeme využít společnost Caronte & Tourist. Z dálnice sjeďte u Villa San Giovanni, následujte směr Sicilia a následně i směrovku společnosti Caronte & Tourist. Lístek můžete zakoupit na pokladně i v kiosku. Je ho možné zakoupit i online, ale je to zbytečné.

# 02.07.2020, 11:35.
Pane Řehůřku, prosím o informaci k cestě na Sicílii. Ještě jsme si nevybrali konkrétní destinaci. Doporučil byste nám něco? Plánujeme odletět z Vídně přibližně za tři týdny. Myslíte, že je to OK za dané situace? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie.

Konkrétní destinace závisí na tom, jak budete dovolenou trávit. Pokud se bude jednat o poznávací dovolenou, potom místo určuje itinerář a v souvislosti s ním optimální umístění vzhledem k plánovaným výletům. Pokud se bude jednat o relaxační dovolenou, potom místo určuje především pláž, na které budete trávit většinu pobytu. Začtěte se do našich otázek a odpovědí, určitě tam najdete odpověď v závislosti na Vašem modelu dovolené. Rozhodnutí, zda cestovat do Itálie nebo ne je na každém cestovateli.

# 29.06.2020, 00:41.
Mám dotaz. Potřebuji se dostat do místa Trapani. Je tam letiště, ale nenašel jsem společnost, která tam létá. Nebo jak se tam dostanu? Andrzej.

Na letiště Trapani provozovala pravidelné lety společnost Ryanair. Bohužel situace s Covid-19 uzavřela i letiště v Trapani a v současné době se lety obnovují jen pozvolna. Zatím 21. června obnovil Ryanair spojení s Bologna, od 1. července k nim přidá spojení s Pisa, Milano a mezinárodní let mezi Baden-Baden a Trapani. Přijatelnější informace pro Vás bohužel zatím nemáme. Doporučujeme sledovat lety na Pelikan, kde se nové lety začnou postupně objevovat. Zatím jsou k dispozici pondělní přímé lety z Prahy do Palermo. Do Trapani jedině s přestupem v Bergano.

# 18.06.2020, 15:45.
Po krizi, kde nám zkrachoval jarní výlet do Říma, plánujeme zářiový pobyt na Sicílii. Mohl byste nám prosím poradit atraktivní místo, kde by bylo pěkné historické městečko na večerní procházky a současně dobré pláže se servisem na koupání? V ideálním případě ještě blízko letiště. To už ale snad nebude tak důležité. Děkuji. Jiří.

Na východě doporučujeme Giardini Naxos v těsném sousedství Taorminy v dosahu městské dopravy. Na severu potom Cefalu.

# 22.02.2020, 22:17.
Vážený pane Řehůřku, chtěli bychom s manželem navštívit Sicílii a přiletět na letiště v Trapani. Prosím, poraďte nám, dá se v Trapani půjčit motorka? Nebo někde poblíž? Předem děkuji za vyrozumění. Ivana.

V Trapni je těch půjčoven hodně. Např. na Corso Italia si zapůjčíte dvojmístný skútr od € 18,00 za den. Další půjčovny jsou např. na Piazza Umberto, Via Osorio atd.

# 15.02.2020, 22:43.
Chystáme se letos na Sicílii. Chtěli bychom se ubytovat ve městě Castellammare del Golfo. Rád bych se zeptal, kde se dá v tomto městě nakupovat a jaké typy obchodů s potravinami jsou obecně v těchto typech měst? Děkuji. Petr.

Nachází se tam několik supermarketů. V Itálii se však supermarketem nazývají i menší obchody, takže nečekejte obrovská nákupní centra. Z velkých řetězců je to např. Deco v jihovýchodní části města na Viale Leonardo da Vinci. Zastoupení má také řetězec Conad na Via Brerlino.

# 21.01.2020, 15:23.
Pane Řehůřku, mohl byste mi dát pár tipů, kam se jít na Sicílii velmi dobře najíst a za rozumnou cenu? Jakou restauraci nebo vinárnu nevynechat, nebo naopak jít někam, kde dělají výbornou pizzu? Děkuji. Sabina.

Sicílie má rozlohu odpovídající 1/3 rozlohy České republiky. Je to tedy obrovská oblast. Nemůžeme Vám tedy dát konkrétní tip na restauraci, pizzérii apod. Asi byste nejela např. do Palerma na pizzu, když byste byla ubytovaná např. v Taormině, jen proto, že jsme Vám tam doporučili dobrou pizzérii. Podívejte se na Trip Advisor, do vyhledávacího pole Kam se chystáte zadejte město, do kterého jedete, a následně po zobrazení informací o tomto městě klikněte na Restaurace. Najdete tam obrovské množství recenzí cestovatelů, kteří se v daném podniku stravovali.

# 10.01.2020, 18:36.
Prosím o radu ohledně plavby trajektů z Porto Empedocle na Lampedusa a zpět mimo sezónu v květnu. Našel sem jen Fast Ship - Aliscafo - od června do září. Jedna cesta za € 65,00, 4 hodiny a 15 minut. Na detailech přístavu velké trajekty vidím, ale nemohu zjistit jejich jízdní řád, délku plavby a cenu. Také bych se chtěl zeptat na ubytovaní přes Booking. 99% hotelů na Lampeduse žádá rezervaci s kreditní kartou, kterou nemáme. Sehnat ubytování až na místě nebo pořídit kreditní kartu? A proč vlastně chtějí kreditní kartu, když mají zrušení rezervace zdarma? Děkuji. Zdeněk.

Dopravu mimo sezónu můžete podniknout s Caronte&Tourist. Na výše uvedených stránkách najdete jízdní řády i ceníky. S ubytováním to funguje tak, že ubytovatel si často vyhrazuje právo zablokovat částku na kartě ještě před nástupem na ubytování. Naše zkušenosti jsou takové, že někdy to tak udělají, někdy ne. Dokonce se nám staly i mimořádné situace, kdy např. v Polsku jsme měli blokovanou částku na kartě i několik týdnů po odjezdu z hotelu, v Nizozemsku nám zase zablokovali částku, i když uváděli, že ji blokovat nebudou a následně si ji i strhli. Navíc jsme toto ubytování na místě online zrušili (měli jsme dva navazující pobyty) a v recepci nám peníze vrátili v hotovosti. Večer nám pak ještě volali, kdy přijedeme. Takže trochu chaos. Je to tedy hodně různé. S Booking jsme však neměli nikdy problémy. Mají k dispozici call centrum, kde šlo vše bez problémů vyřešit. Kreditní kartu doporučujeme. Je vhodná nejen pro ubytování, ale často nutná i pro Pronájem aut. V současné době mají kreditní karty spoustu dalších výhod, např. návrat části peněz zpět, rozšířená záruka, slevy u partnerů atd.

# 09.01.2020, 12:10.
Potřebuji se dostat v sobotu v odpoledních hodinách z letiště Trapani do Viala Crocci - Strada Trapani, pokud mezi těmito dvěma cíli existuje autobusové spojení. Nebo zda by bylo výhodnější půjčit si na týden automobil? Děkuji za odpověď. Renata.

Do Trapani - přístavu - se dostanete autobusem AST. Odtud musíte jít kousek ve směru do centra podél moře po Via Ammiraglio Staiti, na které je zastávka autobusu ATM č. 25 - u zdi s palmami před ní. Tento autobus pojede v opačném směru než půjdete. A zaveze Vás na Via Viale Crocci, po které pojede po celé její délce. Tato ulice je dlouhá 10 km, musíte si tedy najít zastávku, která Vám vyhovuje. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Výhodnost zapůjčení automobilu závisí na tom, jaký budete mít na místě program. Předpokládáme, že poznávací. Je to místo hodně z ruky, v tomto případě si automobil zapůjčit doporučujeme - přes Pronájem aut.