GARGANO 2016

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2016

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2016, 10:49.
Letos na jaře se chystáme na Gargano, konkrétně do Lido del Sole - Vela Club. Jsme parta motorkářů, tak bych chtěla moc poprosit, zda nemáte nějaké tipy na moto výlety. Jedná se nám spíše o přírodu, klikaté asfaltové cesty, krásné výhledy ... Nebo zda nevíte o nějakých webových stránkách, kde bych se mohla inspirovat? A dále bych chtěla poprosit, zda nevíte, kdy a kde jsou na Garganu trhy? Našla jsem, že ve Vieste je stálá tržnice, kde je otevřeno denně a v pondělí jsou trhy na Lungomare Europa. Zajímaly by mě trhy v Rodi Garganico, Peschici, Vico del Gargano a další - jedná se mi o trhy s potravinami, rybami a dalšími místními specialitami. Předem vám moc děkuji za informace a pomoc. S pozdravem Alena.

Gargano zaujímá relativně malou plochu. Takže lze cokoliv zvládnout během jednodenního výletu. Vzhledem k členitosti pobřeží i vnitrozemí, je plné atraktivních klikatých silniček. Určitě si udělejte výlet kolem pobřeží, kde je hodně možností zastavit u četných vyhlídek. Atraktivní jsou cesty do vnitrozemí, do pralesa Foresta Umbra. U cest je mnoho odpočívadel, kam jezdí místní na piknik. Trhy se konají po celém Garganu a po celý týden. V pondělí např. v Carpino, Rignano Garganico, Vieste, ve středu v Cagnano Varano, Manfredonia, San Marco in Lamis, ve čtvrtek v Lesina, San Severo, v pátek ve Foggia, San Giovanni Rotondo, v sobotu v Peschici, Rodi Garganico. Ve Vico del Gargano se koná ve čtvrtek jednou za 14. dnů.

# 21.11.2016, 16:32.
Právě jsme si zakoupili letenky a ubytování do Trani poblíž Bari. Chtěli bychom si udělat celodenní výlet do Vieste. Poradíte, jak se tam dostat? Mám trochu zmatek v těch jejich soukromých železnicích. Děkuji. Milan.

Z Trani do Vieste je to s několika přestupy. Máte dvě možnosti, buďto jet celou trasu autobusem s přestupem navíc nebo kombinací vlaku a autobusu. Nejdříve musíte jet autobusem STP do Margherita di Savoia. Odtud autobusem SITA do Manfredonia a odtud autobusem SITA do Vieste. Spoje však špatně na sebe navazují. Lepší je jet vlakem Trenitalia do Foggia a odtud autobusem SITA nebo Ferrovie del Gargano do Vieste. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.11.2016, 14:28.
Znovu potřebuji Vaši pomoc. Nedaří se mi rezervovat jízdenku z Říma do Rodi Garganico. Na stránce Ferrovie del Gargano nevím, co napsat do kolenek. Nemohu najít v seznamu Řím. Prosím, poraďte mi, co tam má být. Děkuji. S pozdravem Gizela.

Musíte jít přes záložku National Bus, musíte vybrat odkud jedete (Roma) a kam jedete (Rodi G.co), potom musíte zadat datum a čas. Potom kliněte na Search, zobrazí Vám to spoj v 17:00. Poslední údaj na řádku je Buy, na který musíte kliknout. Před nákupem se ale musíte ještě zaregistrovat.

# 27.10.2016, 15:53.
Opět Vám děkuji za rychlou odpověď. A poslední otázka. Jak dlouho dopředu je třeba si zarezervovat jízdenku do Rodi Garganico? Stačí, když si ji zarezervuji v prosinci na prosinec tam a na leden zpět do Říma? Děkuji Gizela.

To nejsme schopni odhadnout. Určitě hodně záleží na termínu v prosinci i lednu. Zaregistrujte se a zkuste si vytvořit rezervaci. Ještě před jejím ukončením by Vám to mělo nabídnout k výběru místo v autobuse. Takto budete vědět, jak moc se autobus plní a kdy už je potřeba provést rezervaci. Pokud však už víte určitě, že v konkrétním termínu pojedete, cestu si zarezervujte. Zkuste si také prověřit ceny na Flixbus, linka Řím - Foggia. Je možné, že při rezervaci hodně před Vaším termínem dosáhnete na hodně zajímavé ceny. Z Foggia potom jezdí do Rodi Garganico vlak společnosti Ferrovie del Gargano za € 7,00.

# 25.10.2016, 19:10.
Děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Nevíte z jakého nástupiště v Římě odjíždí autobus do Rodi Garganico? A kde mám vystoupit, tedy na jaké zástavce, v Rodi Garganico? Moc se v té mapě, co mi poslali, nevyznám. Děkuji a přeji hezký večer. Gizela.

Autobusy Ferrovie del Gargano jezdily z Autostazione Tibus Tiburtina z prvního šikmého stanoviště ze směru od vlakového nádraží. Tato stanoviště jsou blíže Via Guido Mazzoni, před halou, osmnáct krytých stanovišť je v blízkosti Via Tiburtina, za halou. Můžete to být samozřejmě i jinak ať už z důvodu trvalé změny nebo ten konkrétní den. Doporučujeme sledovat informace o odjezdech autobusů. Dálkové autobusy společnosti Ferrovie del Gargano měly vždy nezaměnitelný design s převažující červenou barvou.

# 21.10.2016, 10:58.
Jaká je prosím přibližně teplota moře na přelomu května a června? Renata.

Počítejte s teplotami od 18. do 20. stupňů.

# 13.10.2016, 20:40.
Mám na Vás dotaz. Jsem z Brna a potřebovala bych se dostat v prosinci do města Rodi Garganico. Co jsem se ptala, tak budu muset jet z Brna autobusem Student Agency do Říma a odtud jet dalším autobusem do Rodi Garganico. Jsem z toho ale zmatená. Jízdenka mi nejde rezervovat a já se chci zeptat, zda se do Rodi Garganico dá dostat i jiným dopravním prostředkem kromě auta? To nemám. Případně na jakých stránkách si mám jízdenku rezervovat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Gizela. P:S.: Odjet plánuji 21.12.2016.

S jedním přestupem jsou smysluplné dvě varianty. Některým linkovým autobusem (Student Agency, Tourbus, Euro Lines) do Bologna nebo Říma. Odtud potom autobusem Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico. Z Bologna jezdí v 11:00 (19:55) a ve 23:40 (8:00). První nejezdí v neděli a ve svátek. Jízdenka stojí € 33,10. Z Říma jezdí v 17:00 (22:55). Jízdenka stojí € 27,60. V závorce jsou uvedeny příjezdy. Rezervace jsou na stránkách dopravců. Je možné také cestovat přímým vlakem Trenitalia Intercity za € 50,00 z Bologna do San Severo a odtud vlakem Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico za € 4,90.

# 10.10.2016, 16:37.
Pane Řehůřku, ráda bych se podělila o zážitky z cesty. Letěli jsme do Bari, odtud s Ferrovie del Nord Barese do Barletty za € 7,00 na osobu, děti 2 a 5 let neplatily. Odtud Ferrovie del Stato do Foggia za € 5,00 na osobu, starší dítě za polovinu. Odtud Ferrovie del Gargano za € 7,00 na osobu, děti neplatily. Měli jsme velký odbavený kufr, všude gratis. Doporučuji koupit jízdenky na Ferrovie del Gargano přes internet, neboť potom stíháte ve Foggia přestup, při cestě tam i zpět jel ze stejného nástupiště č. 5. My jsme se tím zdrželi, zdržela nás i výluka na trati Ferrovie del Nord Barese, kde se část trati po havárii vlaku přepravovala autobusem, takže jsme jeli přibližně 5 hodin, ale při lepší přípravě bychom to zvládli za tři. Jeli jsme do Lido del Sole, konkrétně kemp Stella del Sud s CK Victoria. Vlaková zastávka Guardiolla je na znamení a v září 6x během pobytu tam vždy zastavili, přibližně 0,5 km od kempu. Vlaky jezdí na čas. Z každé větší zastávky jsou u vlaku přípoje do horských vesnic. Lido del Sole a Rodi Garganico propojují pravidelně autobusy Ferrovie del Gargano za € 1,10, pokud máte jízdenku předem, jinak € 1,00 na osobu příplatek za koupi v autobusu i vlaku, přičemž průvodčí opravdu nezajímá, že jsou nádražní pokladny zavřené. Na stránkách Ferrovie del Gargano jsou místa předprodeje. Děti zvládly vše OK a chlubí se novým zážitkem - jízdou třemi italskými vlaky. Příští rok letíme do Bari a odtud přímým vlakem do San Benedetto del Tronto + 8 km do Martinsicuro, opět s CK Victoria a s večerní prohlídkou a noclehem v Bari. S pozdravem Alena.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 26.09.2016, 12:44.
Mám na vás dva dotazy. Jednak bych se chtěla zeptat, zda je někde přímo v Lido del Sole nebo v nejbližším okolí půjčovna kol, případně jak se půjčovné kol pohybuje. A protom, zda a případně kdy se tam pořádají v sezóně trhy. Děkuji. S pozdravem Tereza.

V Lido del Sole, stejně jako v Peschici, Calanella, San Menaio, Foca Varano, Rodi Garganico, Rignano Garganico, San Marco Lamis, Manfredonia (3x) a Mattinata by měl fungovat systém Bike Sharing. Jedná se o systém, kdy kolo vyzvednete na jednom místě a vrátíte na jiném nebo tom samém. V Lido del Sole by měla být půjčovna na Piazzale Irium. Pro turisty by měla být k dispozici týdenní karta za cenu € 20,00 a víkendová karta za cenu € 12,00. První hodina zdarma, druhá a další hodina € 1,00 za hodinu. Volitelné pojištění za € 5,00. Více informací viz To Bike. Trhy se konají v sobotu v Rodi Garganico na Via Pietro Nenni a Via Mauro del Giudice.

# 10.08.2016, 16:03.
Pane Řehůřku, naše cesta na Gargano se blíží, ještě jednou děkuji za dříve poskytnuté informace. K Vaší odpovědi pro případné zájemce uvádím, že zastávka Guardiola je od 1.6. do 30.9.2016 v režimu na znamení. Můj dotaz nyní zní k dopravě dětí na trase Bari letiště - Barletta s Ferrovie Nord Baresse. Nemohu se k ceně za děti dopracovat, ať hledám, kde hledám. Netušíte prosím, jak se zde účtují děti ve věku 5 a 2 roky? Děkuji mnohokrát. Alena.

Děkujeme za informaci. U společnosti Ferrovie Nord Baresse se přepravují děti do deseti let v doprovodu dospělé osoby bezplatně.

# 07.08.2016, 13:08.
Ráda bych se Vás zeptala na možnosti využití místní dopravy z Lido del Sole / Rodi Garganico do Vieste a zpět? Autobus, vlak ... Popřípadě víte orientační cenu? Děkuji moc. A hezké léto všem. Monika.

V této oblasti provozuje dopravu společnost Ferrovie del Gargano. Vlaky jezdí ze San Severo do Peschici Calenella. Na celém tomto úseku stojí jízdenka € 5,60. Nejblíže Lido del Sole je zastávka Ischitella (na silnici č. SP 41 směrem k Ischitella. Jízdenka stojí do Peschici Calenella € 1,10, jen do Rodi Garganico stejnou cenu. Na vlakovou zastávku je to ale 2,5 km z centra Lido del Sole. Autobus z Lido del Sole do Rodi Garganico stojí € 1,10, z Rodi Garganico do Vieste € 2,80. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 27.07.2016, 08:56.
Chystáme se na dovolenou na Gargáno do Vieste. Zajímalo by nás, jak je to v Itálii s rybolovem. Máte v této oblasti nějaké informace? Rádi bychom někde na útesech u Vieste chtěli trochu zarybařit. Kdybyste věděli, kde třeba koupit povolenku, musí-li být a kolik popř. stojí? Také by nás zajímalo, zda jezdí v září nějaký pravidelný autobus, kterým by se dalo projet okolí Vieste. Děkuji za odpověď a přeji hodně let ve zdraví na šťastných cestách. S pozdravem Ivča.

Viz naše odpověď ze dne 25.02.2016, 23:04. Jízdní řády autobusů najdete na Ferrovie del Gargano a SITA Sud Trasporti - Puglia / Orari.

# 26.07.2016, 13:39.
Jaká je současná cena mýtného na Gargano a ideální trasa z Českých Budějovic? Děkuji. Miroslav.

Zcela dálniční varianta: České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Gargano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 61,60 po Poggio Imperiale (Rodi Garganico, Peschici, Vieste) resp. € 64,90 po Foggia (Manfredonia, Mattinata). To samé při cestě zpět. Trasa je o € 5,50 v jednom směru levnější než přes Villach a Tarvisio. Vzdálenostně a časově je na tom stejně. Pokud pojedete o víkendu na konci července, může být o něco rychlejší z důvodu prázdnin v Bavorsku a obrovského přesunu především na sever Itálie a Chorvatska. Pokud chcete ušetřit na mýtném, jeďte trasu České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - sjezd Tarvisio - SS13 - nájezd Gemona - Mestre - SS309 - Ravenna - SS16 - nájezd Rimini Nord - Ancona - Pescara - sjezd Termoli - SS16 a dále jako v předchozí variantě. Kromě rakouské desetidenní dálniční známky zaplatíte € 11,50 za průjezd tauernskými tunely a € 11,70 na mýtném v Itálii v prvním úseku a € 26,60 ve druhém úseku. To samé při cestě zpět. Cesta je popsaná v reportáži Gargano 2008, konkrétně v kapitole Potřetí na Gargano.

# 24.07.2016, 17:01.
Mnohokrát děkuji za velmi výstižnou radu, ale nedaří se mi jízdenku koupit. Docela mě i překvapilo, že při rezervaci se mi vůbec neukazuje stav autobusu, myslím obsazení. Myslíte, že je problém, když mám na účtě české peníze a chci platit v €? Předem děkuji. Andrea.

Obraťte se na podporu společnosti Ferrovie del Gargano. Máme zpětnou vazbu od cestovatelů, kteří touto linkou cestovali a jízdenky si online zakoupili. Nebudeme virtuálně zakládat testovací účty a vytvářet smyšlené rezervace. Rezervace by měla probíhat na místenku, tzn. že pokud si jízdenku zakoupíte, budete mít garantované i místo. To, zda máte na účtě peníze v Kč nebo € nemá na nic vliv. Platby probíhají platební kartou. Vaše banka provede automaticky konverzi na základě jejího aktuálního kurzu devizi střed.

# 20.07.2016, 12:15.
Měl bych dotaz na cestu na Gargano. Zajímala by mě cena poplatků po cestě. Podle mapy je to 1526 km. Chtěl bych jet autem a nevím, kde se dají spočítat poplatky. Stačí mi mýtné v Itálii. Moc děkuji za informaci. Jedu osobním autem. Děkuji. Karel z Teplic.

Na trase Teplice - Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Garagno zaplatíte v Rakousku desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a za průjezd Brennerem € 9,00. V Itálii Vás mýtné vyjde na € 61,60 pokud budete sjíždět na Poggio Imperiale (Lido del Sole, Rodi Garganico, Peschici, Vieste) nebo € 64,90 pokud budete sjíždět na Foggia (Manfredonia, Mattinata). Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 17.07.2016, 13:25.
Předem se omlouvám za nejspíš trapný dotaz, ale chci mít jistotu. Prosím, jaká je nejlepší varianta cesty z Říma do Rodi Garganico? Autobusem nebo vlakem? A prosím, na jaké stránce najdu spolehlivé časy? Děkuji. Andrea.

Z Říma (Tiburtina) do Rodi Garganico jezdí autobus společnosti Ferrovie del Gargano. Jedená se o linku do Vieste. Z Říma odjíždí autobus v 17:00 a v Rodi Garganico je ve 22:55. Jízdenka stojí € 27,60. Autobus jezdí každý den. Jízdenky můžete zakoupit na Stazione Tiburtina u Viaggi Piccarrozzi nebo na pokladně Ticket Bus. Doporučujeme nákup online na výše uvedených stránkách.

# 12.07.2016, 11:11.
Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s cestou autobusem z letiště Bari do Foggia? Našla jsem stránky Aeroporti di Puglia, kde ale nemohu provést rezervaci předem, tak se toho trochu obávám. Letím z Prahy ke konci září, možná rezervace nebude nutná. Je ještě nějaký jiný způsob dostat se do Foggia přímo z letiště? Děkuji za odpověď. Pěkný den přeji. Petra.

Máme informace, že Pugliairbus jezdí z letiště v Bari do Foggia v 9:30, 12:30, 15:30, 18:30 a 23:00, z Foggia do Bari na letiště ve 4:00, 6:15, 11:00, 14:30 a 18:15 běžně jezdí i koncem září. Alternativní řešení je kombinace autobusu AMTAB na nádraží a odtud vlakem Trenitalia do Foggia.

# 07.07.2016, 08:48.
Chcela by som Vás poprosiť o radu. Aká je najlepšia cesta na Gargano a koľko by asi mohli stať poplatky za diaľnice a mýto? Cestujeme po prvýkrát na dovolenku vlastným autom s manželom a 2,5 ročným synom. Vyrážame zo Žiliny na Slovensku. Počítame s tým, že cesta bude náročná. Dovolenka začína 21.7. Ideme do kempu Arcobaleno. Ďakujem za vašu radu. Alexandra.

Vaše optimální trasa je následující: Žilina - Bratislava - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Cagnano Varano - Peschici - SS89 - Vieste. Na křižovatce až těsně před Vieste v lokalitě Coppitella se držte směru Foggia / Manfredonia / Mattinata - doprava. Na následující křižovatce na tento směr zapomeňte a vydejte se doleva. Silnice Vás dovede olivovými háji k další křižovatce, po ktreré jeďte opět směr Mattinata Litoranea - doprava. Na další křižovatce se opět držte tohoto směru - doleva. Silnice Vás dovede k moři, kde odbočte doprava směr Foggia / Manfredonia / Mattinata. Arcobaleno je po pravé straně po několika desítkách metrů. Předpokládáme, že slovenskou dálniční známku mít budete, v rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 64,50. To samé při cestě zpět. Pokud chcete ušetřit na mýtném, smysluplná cesta je popsaná v naši reportáži Gargano 2008, konkrétně v kapitole Potřetí na Gargano. Z dálnice sjeďte u Tarvisio, jeďte po SS13 a na dálnici se napojte u Gemona. Následně sjeďte až v Mestre a po SS309 pokračujtre do Ravenna a odtud po SS16 do Rimini Nord. Tady už jeďte po dálnici až do Termoli. Odtud se opět dá jet bezproblémově mimo dálnici po SS16. V prvním úseku zaplatíte na mýtném € 11,70 a ve druhém úseku € 26,60. Úspora v jednom směru je tedy € 26,20, celkem € 52,40.

# 06.07.2016, 11:06.
Děkuji za odpověď týkající se mořských jeskyní. Mám prosím ještě jeden dotaz. Zda je možnost se dostat z Rodi Garganico do Vieste vlakem a ještě ten den zpět, případně kombinovat to s autobusem. Děkuji. Libuše.

Z Rodi Garganico se do Vieste vlakem nedostanete. Trať končí před Peschici, u pláže Calenella. Železnici zde provozuje Ferrovie del Gargano. Z Calenella se potom dostanete do Vieste autobusy stejné společnosti. Jezdí i autobusy přímo z Rodi Garganico, je to ale jen několik spojů za den. Jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.07.2016, 11:01.
Jak se prosím dostaneme z místa Lido del Sole na mořské jeskyně? Jsme bez auta, odkázané na autobus nebo loď. Děkuji. Libuše.

Nejbližší přístav, ze kterého se vypravují lodě na cestu kolem pobřeží do mořských jeskyní, je Foce Varano. Z centra Lido del Sole je to 2 km. Z Molo Foce Varano odjíždí loď v 8:30 a návrat je v 16:00. Cena je € 30,00, děti od 4. do 12. let platí € 16,00. Jezdí se každý den za příznivého počasí. Informace najdete na Costa del Gargano.

# 27.06.2016, 18:19.
Jedeme do Itálie do Vieste. Kolik nás budou stát poplatky? Cesta by byla přes České Budějovice. Děkuji za odpověď. Petr.

Desetidenní rakouská dálniční známka v ceně € 8,80, průjezd Brennerem € 9,00 a mýtné v Itálii € 61,60. Pokud pojedete stejně dlouhou trasu přes Villach, potom průjezd tauernskými tunely stojí € 11,50 a mýtné v Itálii € 64,50. To samé při cestě zpět.

# 27.06.2016, 17:09.
Začátkem července se chystáme do Rodi Garganico. Prosím o sdělení, zda je možné v blízkém okolí chytat rekreačně ryby na náš český rybářský lístek, kde se nachází trhy a kde je nějaký supermarket? Děkuji. Iveta.

Rybolov viz odpověď ze dne 07.08.2013, 17:26. Trhy se konají v sobotu na Via Pietro Nenni a Via Mauro del Giudice. Tady se nachází také jeden z menších supermarketů.

# 23.06.2016, 06:45.
Mám dotaz. Jedeme do Itálie z Ostravy do Gargnano. Jaká je nejlepší trasa? Kdy máme vyjet? Nástup máme 2.7.2016 po 12. hodině. A jaké jsou poplatky na dálnicích? Jedeme 9. místným transitem. Děkuji za odpověď. S pozdravem Bohumír.

Jeďte následující trasu: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale resp. Foggia, podle toho zda jedete do Rodi Garganico, Peschici, Vieste resp. Mattinaty. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte za dodávku € 66,00 resp. € 69,50. Pokud chcete ušetřit na mýtném, můžete jet tak, jak jezdíme my. V Tarvisio sjíždíme z dálnice a pokračujeme po SS13 do Gemona, kde se na dálnici opět napojíme. Potom sjíždíme v Mestre a po SS309 pokračujeme do Ravenna a odtud po SS16 k nájezdu na dálnici u Rimini Nord. Z dálnice potom sjíždíme v Termoli a po SS16 pokračujeme na Gargano. V prvním úseku zaplatíte na mýtném € 12,00 a ve druhém úseku € 27,30. Úspora je tedy € 26,70 resp. € 30,20. Celkem za obě cesty € 53,40 resp. € 60,40. Jedete ve špatném termínu, kdy je riziko dopravních zácp. Na první narazíte ve Vídni před Dunajem, na další určitě v Itálii po nájezdu na A4 u severoitalských letovisek. Další trasou se vyhnete problémům u města Bologna. Na cestu počítejte 16 až 17 hodin bez přestávek. Samozřejmostí je nějaká časová rezerva. Vždy je lepší přijet dříve než později. Trasa je popsaná v naší reportáži Gargano 2008.

# 20.06.2016,13:07.
Chtěli bychom cestovat do Rodi Garganico a zajímá nás, zda lze využít autobusových spojů z České republiky a jaká je cena? Děkuji. Jarka.

O přímé autobusové lince nevíme. Víme však o spojení s jedním přestupem do San Severo se společností Flixbus. Z Prahy do Milána se dostanete za 829,- Kč a z Milána do San Severo za 739,- Kč. Ceny jízdenek mohou být v konkrétním termínu i výrazně nižší. Ze San Severo potom, pokračujte vlakem Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico za € 4,90.

# 10.06.2016, 09:16.
Velice Vám děkuji za informaci. Ještě bych měla jednu otázku. Jedeme na Gargáno do Vieste a chceme jet na výlet na Tremitské ostrovy, ale nějak se nemohu dopátrat cen. Poradíte nám, s jakou společností se vydat a kolik nás to bude stát? Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 7 a 10 let. Děkuji. Lenka.

Podívejte se na naši stránku Trajekty - Tremiti Islands. Vyberte Váš termín a trasu Vieste - Tremiti San Nicola, to samé zpět. Tam jede loď v 8:35, zpět v 17:10, cesta trvá 50 minut. V dalším kroku definujte Vaši věkovou kombinaci, popř. psa nebo příslušenství a zobrazí Vám to kalkulaci ceny.

# 08.06.2016, 16:09.
Dovoluji si poprosit o radu ohledně cesty obytným autem na Gargano. Lze ušetřit na poplatcích a někde od Rimini nebo i výše, vyhnout se Bologna a jet po adriatickém pobřeží? Slyšel jsem, že tato stará adriatika není tak špatná, je to pravda? Děkuji za jakoukoliv informaci. S pozdravem Josef.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Každopádně mimo dálnici doporučujeme jet pouze po Rimini Nord (SS309 a SS16). Odtud už je podle našich zkušeností provoz výrazně vyšší. Navíc je tady už hustá zástavba a mnoho rychlostních omezení. Trasa je popsaná v reportáži Gargano 2008, konkrétně v kapitole Potřetí na Gargano.

# 08.06.2016, 15:57.
Přes Rakousko pojedeme určitě. A to přijedeme do Bologna z východní strany a tam to je podle kamer volnější. Je to tak i v sobotu ráno? Předpokládám, že ano. Děkuji. Libor.

Jedete v termínu, kdy ještě nebude dálnice tak zatížena kolonami turistů směřujícími na jih. Nicméně provoz bude i v sobotu ovlivněný kamiony, které mají omezený provoz až v neděli od 7:00. Nepředpokládáme však, že by to bylo v tomto termínu horší než mimo víkend.

# 08.06.2016, 07:18.
Jedeme 24.6. v noci přibližně v 1:00 hodin do Lido del Sole, na Gargano. Nejspíše přes Vídeň a Graz. Jak dlouho může trvat cesta a kolik zaplatíme mýtné v Itálii? Pojedeme pouze po dálnici Tarvisio - Poggio Imperiale. Spočítal jsem to na € 64,50. Nebo je lepší cesta přes Německo? Mám obavu z ranních zácp u Bologna. Děkuji. Libor.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Cesta z Vídně do Lido del Sole trvá přibližně 13 hodin bez přestávek. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 64,50. Cesta přes Brenner Vám nic nepřinese. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 61,60, tedy celkem více na poplatcích než přes Tarvisio. Přes Bologna pojedete v tomto případě také. Pokud pojedete z Německa přes Salzburg a Villach, zaplatíte ještě průjezd tauernskými tunely ve výši € 11,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 31.05.2016, 22:33.
Nejdříve vám chci pochválit vaše stránky, jsou opravdu super, dá se z nich načerpat spousta informací. Přesto mi to nedá a chtěla bych Vás požádat o radu. 8.7.2016 v pátek se chystáme jet na dovolenou do Itálie na Gargano. Prosím, můžete nám doporučit nejvhodnější trasu a kdy máme nejlépe vyjet z Moravy, abychom byli v sobotu po obědě na místě? Vyplatí se jet v Itálii po dálnici nebo mimo? Uvažujeme případně o přespání někde v motelu nebo jen někde na odpočívadle v autě, alespoň na chvíli. Můžete nám napsat svůj názor, nebo případně doporučit? Jedeme dvě rodiny i s dětmi. Mnohokrát děkuji za odpověď. Darina.

Podrobně je vše popsané v naší reportáži Gargano 2008. Konkrétně v kapitole Potřetí na Gargano. Takto jsme na Gargano jeli a takto bychom jeli opět.

# 04.05.2016, 21:26.
Poradíte mi prosím, jak se dostat z letiště v Bari do Rodi Garganico autobusem nebo vlakem? Do Bari přiletíme v sobotu 7. května po 8. hodině. Mnohokrát děkuji. Monika.

Z letiště jeďte autobusem AMTAB č. 16 na vlakové nádraží Bari Centrale. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do San Severo. Ze San Severo vlakem Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico.

04.05.2016, 15:16.
Ještě v loňském roce jezdil z letiště v Bari autobus firmy Pugliairbus a navazoval na přílet ranním letadlem z Prahy v 8:00 hodin. Zpět jezdil i v noci z Vieste ve 2:22 k rannímu letadlu. Jezdil od května do září. Rezervace online byla vždy bez problému. Tentokrát stránky Pugliairbus mají stále rozpis z roku 2015, rezervace nelze udělat. Nové stránky zase nenabízejí autobus na Gargano. Budu velmi ráda za každou radu. Jezdíme každoročně, letenky už máme, ale jak se dostat dále jsem zatím nezjistila. Děkuji předem. Johana.

V současné době nabízí Pugliarbus spojení z letiště v Bari do Foggia (vlakové nádraží, letiště), Matera, Taranto, Brindisi (letiště) a z letiště v Brindisi do Lecce, Bari (letiště), Taranto. Do Foggia jede z letiště v 9:30, 12:30, 15:30, 18:30 a 23:00. Na nádraží je za 1,5 hodiny. Zpět potom jede ve 4:00, 6:15, 11:00, 14:30 a 18:15. Doba jízdy je stejná. Mezi Foggia a Vieste jezdí společnosti SITA a Ferrovie del Gargano. Dopravu k rannímu letu však budete muset zřejmě realizovat taxi.

# 19.04.2016, 10:46.
Chtěla bych se zeptat, s jakou společností máte nejlepší zkušenosti na autobusovou dopravu na Gargano do San Menaio. Případně i tipy na letecký transfer. Sháníme pouze dopravu. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Simona.

Během prázdninových měsíců bude dost těžké se dostat k nějaké autobusové dopravě, kterou provozují cestovní kanceláře. S největší pravděpodobností Vás bez ubytování nepřepraví a vždy budou držet do poslední chvíle místa pro klienty, kteří si zakoupí ubytování na poslední chvíli. Navíc cestovat takto s CK je hodně zdlouhavé, protože většinou zastavují po ČR, kde nabírají klienty a v cílových destinacích také vysazují klienty na mnoha místech. Cesta na Gargano se tak může prodloužit i přes 24 hodin. Z CK zkuste oslovit CK Gargano. Letecky se dostanete na Gargano s Wizzair do Bari. Cesta z letiště je pak popsaná v několika našich odpovědích.

# 08.02.2016, 20:20.
Děkuji ještě jednou za odpovědi. Snad jen poslední doplnění. Jízdenka pro zavazadlo má speciální tarif? Nevíte jaké % z ceny pro osobu? Stejně jako všichni samozřejmě chválím Vaše stránky a ochotu pomoci individuálním cestovatelům. Před dětmi jsem individuální cestování řešila na místě, nyní se musím trochu připravit. Letím sama s dětmi do Bari a pak do Rodi Garganico. A zde je druhá otázka. Nevíte náhodou, zda jezdí mezi Rodi Garganico a Lido del Sole autobus? Potřebuji se dostat do kempu Stella del Sud. Děkuji. Alena.

Ferrovie del Gargano nikde zvláštní tarif pro nadměrná zavazadla neuvádí. Pokud by byla nějaká procentní sazba ze standardního jízdného, bylo by to v přepravních podmínkách uvedeno a nebo by byla v tarifu uvedena i cena za nadměrná zavazadla. Jízdenky stejně musíte zakoupit na prodejním místě, tam přímo uveďte jaké jízdenky chcete. Bohužel o dopravě mezi Rodi Garganico a Lido del Sole nevíme. V blízkosti Stella del Sud jezdí vlak Ferrovie del Gargano, oficiální zastávku má Ischitella, odkud to je po SP41 a následně kolem Parco del Sole přibližně 1,5 kilometru. Vlak má zastávku i o kousek dříve, přímo u moře. Jmenuje se Guardiola a odtud je to po pobřežní silničce ke Stella del Sud něco přes kilometr. Nevíme však v jakém režimu ta zastávka je. Možná na nějaké znamení. Asi nejspolehlivější je taxi, které Vás z vlakové stanice v Rodi Garganico zaveze přímo k Stella del Sud. Vyjde na cenu kolem € 20,00.

# 08.02.2016, 16:23.
Přáli bychom si letos začátkem července vyrazit s rodinou do Itálie. Měli bychom zájem o nějaký apartmán či hotýlek poblíž menší pláže, kde se dá i šnorchlovat. Lokalita v Itálii není důležitá. Mohli byste mi, prosím, něco poradit? Požadavky: 2 dospělí a děti 10, 7 a 2 roky. Poblíž malé pláže, může být písčitá či oblázková, ale ne žádná mega velká písčitá pláž společná pro dalších deset hotelů s pěti řadami slunečníků. Možnost šnorchlování - pěkné, živé moře. Velice děkuji. Luděk.

Doporučujeme Gargano, konkrétně oblast mezi Vieste a Mattinatou. Je tam spousta malých plážiček, plno útesů, kolem kterých jsou rozseté rezidence, hotýlky a menší resorty. Podívejte se na Booking / Gargano, určitě si vyberete podle Vašich přesných požadavků.

# 08.02.2016, 10:01.
Pane Řehůřku, děkuji moc za odpovědi. Ještě bych se ráda zeptala, zda nemáte k dispozici odkaz na mapu vlakových a autobusových spojení Ferrovie del Gargano. To jsem na stránkách také nevypátrala. Také jsem se nedopátrala tarifů za zavazadla, která je povinnost platit. Děkuji. Alena.

Bohužel mapy linek k dispozici nemáme. Podle přepravních podmínek Ferrovie del Gargano se bezplatně přepravuje v autobuse i ve vlaku jedno zavazadlo do rozměru 50 x 30 x 25 cm a hmotnosti nižší než 20 kg. V ostatních případech je třeba zakoupit jízdenku.

# 05.02.2016, 09:29.
Prosím pěkně o informaci o ceně Foggia - Rodi Garganico a San Severo - Rodi Garganico. Ferrovie del Gargano má na stránkách jen kilometrové tarify a ne vzdálenosti, online systém mi to také nespočte. Prosím o informaci, jaké mají tarify pro děti, to také na jejich stránkách nezjistím. Děkuji moc. Alena.

Jízdenka na autobus společnosti Ferrovie del Gargano ze San Severo do Rodi Garganico stojí € 5,60. Stejná cena platí i pro cestu vlakem. Z Foggia do Rodi Garganico přímý autobus nejezdí. Musíte jen nejdříve autobusem Ferrovie del Gargano do San Severo za € 2,10 nebo vlakem Trenitalia za stejnou cenu. U Ferrovie del Gargano mají děti do 10. let v autobuse nárok na slevu 50%, ve vlaku cestují zdarma v doprovodu dospělé osoby. Pokud však cestují s jedním dospělým dvě děti, platí jednu jízdenku za plné jízdné. U Trenitalia cestují děti do 4. let zdarma, do 15. let se slevou 50%.

# 18.01.2016, 12:23.
Jsme osmičlenná skupina turistů a jedeme tento víkend do Bari. Protože jsme všichni velcí milovníci přírody, tak bychom rádi navštívili i poměrně blízký Národní park Gargano. Nemohu ale na internetu objevit žádnou turistickou mapu, případně nějaké stezky. Můžete mi poradit, kde bych měla hledat? Popřípadě, zda máte nějaké tipy na jinou přírodu nebo výlet v okolí Bari. Děkuji. Krásný den. Petra.

Turistickou mapu si můžete zakoupit v informačním centru ve Foresta Umbra. Její černobílou kopii Vám poskytnou i v informačních centrech ve městech, např. ve Vieste. Její zmenšenou podobu si můžete stáhnout v naší reportáži Gargano 2008 - v článku Pěšky pralesem. Tip na výlet v okolí Bari: Castel del Monte, Alberobello, Grotte Castelana. Podrobnosti najdete v naší reportáži Gargano 2003 - v článku Na jih do země Trulli.

# 10.01.2016, 19:24.
Po úmorném hledání a pročítání se vás stejně musím poníženě zeptat a doufat, že to nebude otázka blbá a jíž stokrát zodpovězená. Koncem března budu bivakovat v Bari. A ráda bych podnikla jednodenní výlet do lesů a hájů Gargana. Nejlépe brzy, hodně brzy ráno vstát, vyjet vlakem nebo autobusem a na noc se vrátit zpět do Bari. Je to vůbec možné? Byli byste tak hodní a trochu mi pomohli, kde je tam nejlepší vystoupit a špacírovat si to směr příroda? Děkuji velmi. Katka.

První vlak Trenitalia, který jede z Bari ráno směrem na sever jede ve 4:20. Je to regionální vlak do Foggia. Na místě je v 5:55. Odtud pak jede autobus SITA v 6:25 do S. Giovanni Rotondo, kde je v 7:20. Odtud lze absolvovat asi 10 km dlouhý výstup na Monte Calvo, nejvyšší vrchol Gargana. Samotný výstup je kratší, ale musíte se nějak dostat pod vrchol. Bohužel spojení přímo do centra pralesa Foresta Umbra neznáme. Poslední autobus zpět jede v 19:40, ve Foggia je ve 20:35 a vlak jede do Bari ve 22:05. Jede i dříve, nejedná se však o regionální vlaky.