GARGANO 2014

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2014

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.08.2014, 19:44.
Děkuji za odpověď, ale běžně by měly jezdit i v říjnu? S pozdravem Vlastimil.

Místní lidé musí nějak jezdit do práce, děti do školy. V minulých letech byly k dispozici jízdní řády i na podzimní období, není důvod aby tomu nebylo i letos. Před odjezdem zkontrolujte stránky Ferrovie del Gargano, aktuální jízdní řády pro Vaše období už budou určitě k dispozici.

# 26.08.2014, 21:34.
Netušíte, jaké jsou možnosti dopravy z Rodi Garganico do Vieste začátkem října? Děkuji. Vlastimil.

Z Rodi Garganico do Vieste jezdí autobusy Ferrovie del Gargano. Jízdní řády na říjen ještě nejsou k dispozici. Sledujte výše uvedené stránky.

# 25.08.2014, 21:15.
Zaujaly mě Vaše webové stránky, kde nabízíte možnost se na Vás obrátit o radu při cestování na Gargano. Chci Vás poprosit o tipy na výlety v oblasti Mattinata, kde začátkem září máme sjednán pobyt. Pojedeme autem a tak možnost přesunu by neměl být problém. Pokud máte i tip na výlety na kolech, byli bychom rádi. Děkuji moc. Ladislava.

Tipy najdete v našich reportážích Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 14.07.2014, 08:42.
Prosím, chtěla bych se zeptat. Uchvátil nás jih Itálie, letos pojedeme na Gargáno, kde jsem už asi pět let nebyla. Výlety podnikáme na vlastní pěst autobusem a vlakem. Při poslední návštěvě jsme si museli kupovat lístky na autobus a vlak v určitých prodejnách, tabák apod. Letos jedeme na odlehlé místo mezi Peschici a Vieste a tak jsem se chtěla zeptat, zda nevíte, zda stále platí, že lístky musíme kupovat mimo dopravní prostředek. Děkuji. Věra.

Od té doby se nic nezměnilo. Seznam prodejních míst najdete na stránkách dopravce Ferrovie del Gargano - konkrétně v oddíle Tickets - Local Bus Ticket resp. Rail Services Ticket.

# 09.06.2014, 21:45.
Mám ještě jeden dotaz a to, zda místo kempu se dají zjistit, kde a za kolik jsou pouze parkoviště pro obytňáky. Jelikož co se dívám na kempy, tak vše vychází kolem € 50,00 na noc v našem obsazení lidí. Děkuji. Stanislav.

Na Camper on the road od strany 5.

# 09.06.2014, 18:25.
Rád bych se zeptal, zda nevíte a nebo zda se dá někde zjistit, zda se dá na Gargánu parkovat obytňákem někde v přírodě, nejlépe u moře. A nebo někde sehnat nějakou mapu s parkováním pro obytňáky? Mockrát děkuji za malou informaci. S poděkovámím Stanislav.

Kempování ve volné přírodě je v Itálii zakázáno. Ať už je to v lese, na louce nebo na pláži. Vždy k tomu potřebujete souhlas majitele pozemku, což je v praxi dost složité. Doporučujeme využít nabídky kempů. Jejich seznam najdete na camping.it nebo unicamping.com.

# 09.06.2014, 14:58.
Velmi mě zaujal Váš web ohledně dovolené v Itálii. Vzhledem k tomu, že máte nepřeberné množství zkušeností a zážitků s touto destinací, dovoluji si Vás požádat o radu, tip ... Počátkem července se chystáme autem na Gargáno, konkrétně do Vieste. Chtěl bych se Vás tedy zeptat, jaká cesta po sjezdu z dálnice je do Vieste lepší, zda ta severní kolem města Peschici, či ta jižní kolem Mattinaty. A dále pak, zda je ve Vieste pitná voda z řadu nebo je lepší si kupovat balenou ... budeme ubytovaní sice v aparthotelu, ale dočetl jsem se někde, že ne všude je voda 100% pro našince pitná. Děkuji Vám za odpověď a do budoucna Vám přeji jen mnoho úspěchů a stále více klientů. S pozdravem Michal.

Do Vieste jeďte po severní straně. Po Peschici je to v pohodě, pak už je to samá zatáčka. To ale po jižní od Mattinaty také, takže si nevyberete. My jsme jeli od Peschici vnitrozemím, tato silnice nám připadala přijatelnější. Voda je pitná, protože je vedena z pohoří, nicméně vždy je třeba se zeptat přímo v ubytovacím zařízení, jak je to konkrétně u nich. Na jiném místě v Itálii jsme se setkali s tím, že vodu měli v nádržích a na začátku sezóny ji pít nedoporučovali. Po této informaci bychom ji tam nepili i na konci sezóny.

# 09.06.2014, 07:01.
Prosím o radu. V sobotu vyrážíme směr Gargano. Měl bych několik otázek a předem moc děkuji za jejich zodpovězení. Jak dlouho trvá cesta, doporučujete někde přespat, případně zda máte nějaké vhodné tipy na přenocování? Vyjíždíme v sobotu ráno ale pobyt máme až od neděle. Máte nějaké tipy na výlety na Garganu? Myslím nějaké méně známé než ty, které se dokola opakují v každé cestovní kanceláři ... safari, aquapark atd. ... Děkuji moc za odpověď. Pavel.

Přečtěte si reportáže Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008. Najdete tam odpovědi na všechny Vaše otázky.

# 28.05.2014, 16:00.
Už jsem vám dnes psal s nápisem autobusová jízdenka, to stejné prosím na vlakovou jízdenku, t.j. 10.7.2014 z Vieste do Bari. Josef.

Vlak ve Vieste nejezdí. Musel byste se dopravit autobusem SITA č. 744 do Foggia, odtud vlakem Trenitalia do Bari Centrale a odtud autobusem AMTAB č. 16 na letiště. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 28.05.2014, 10:52.
Prosím o informaci, kde najdu autobusovou dopravu z Vieste do Bari na letiště dne 10.7.2014. Předem děkuji za odpověď. Josef.

Dopravu z Vieste na letiště v Bari najdete na SITA a Puglia Air Bus. Přestup je ve Foggia.

# 20.05.2014, 21:14.
Zvažujeme pobyt v létě na Garganu ... Je vhodná tato oblast pro malé děti? Je zde vyžití pro děti, pozvolný vstup do moře apod.? Moc děkuji za odpověď, popř. zda mi doporučíte přímo kam zajet. Děkuji. Martina.

Gargano je vhodné pro děti. Doporučujeme především oblasti s písečnými plážemi kolem Vieste, popř. Lido del Sole.

# 18.05.2014, 14:12.
Jedeme 27. června na dovolenou do Itálie na Gargano do Lido del Sole. Máme zajištěno ubytování v Padově a poté budeme dne 28. ráno pokračovat dále. Chceme z Padovy jet mimo dálnici A12, tedy po E55 kolem pobřeží až k městu Cesena, kde bychom se napojili opět na dálnici A14. Dotaz zní, zda je tato silnice E55 vhodná k vyhnutí se městu Bologna, kde bývají velké zácpy. Zda E55 pojede a nečekají tam na nás nějaká úskalí.

Ano je to vhodné. Běžně po této silnici jezdíme. Viz například reportáž Gargano 2008.

# 14.04.2014, 14:45.
Ráda bych znala Váš názor, kterému místu byste dali přednost při pobytu na Garganu: Vieste směr Peschici nebo Vieste směr Mattinata? Bohužel máme dovolenou v nepříliš vhodném termínu na přelomu července a srpna a chtěli bychom ne příliš přeplněné pláže. Budu moc ráda za radu. Velice Vám děkuji i za tyto stránky. S pozdravem Jitka.

My bychom dali přednost oblasti mezi Vieste a Mattinatou. Počítejte však s tím, že ve Vašem termínu bude plno všude. Pokud si přivstanete a najdete nějakou pěknou plážičku, budete určitě spokojeni. Náš tip: Cala della Pergola.

# 22.03.2014, 11:07.
Velice Vás zdravím. Vím, že máte určitě spoustu práce, ale chtěl bych Vás poprosit o radu a byl bych moc rád, pokud mi odpovíte. V červnu chceme jet na dovolenou na Gargano. Chci se zeptat, jaká je nabídka kempů a ubytování v soukromých apartmánech na Garganu. Jezdíme vždy na blind a střídáme kempování se soukromými apartmány. Můžete mi napsat, jaká je na Garganu nabídka kempů a jak je to s ubytováním v soukromí? Máme zkušenosti hlavně z Chorvatska, kde je nabídka široká. Ještě bych se chtěl zeptat, zda máte nějaký zajímavý tip na dovolenou na Garganu. Máme rádi klidnější oblasti s hezkou přírodou a možností i různých výletů, třeba po poloostrově atd. Děkuji moc za odpověď. Pavel.

V jižní Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku. Ubytovatelé prodávají většinou své apartmány přes tour operátory a agentury a většinou už mají na sezónní termíny dlouho dopředu vyprodáno, navíc se často požaduje ubytování od soboty do soboty. Doporučujeme se obrátit buďto na nějakou CK, která nakupuje od tour operátora nebo na nějakou místní cestovní agenturu. Dovolenou od CK si můžete vyhledat na naší stránce Dovolená, místní agenturu doporučujeme například agenturu Lindy Giuffreda. Kempy najdete na camping.it nebo unicamping.com. Jiné termíny než od soboty do soboty doporučujeme hledat na Booking. Vzhledem k tomu, že Gargano je uzavřená lokalita, kde lze při vhodné volbě místa ubytování vyrážet na výlety všemi směry, nemusí být ubytování na jednom místě velký problém. Tipy na dovolenou na Garganu a výlety najdete v našich rozsáhlých reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 11.03.2014, 17:38.
Ráda bych se zeptala, zda máte zkušenosti s pláží na Garganu ve Vignanotice - Porto Greco. Pokud ano, jak se Vám tam líbilo moře a jak je zalidněná? Renata.

Pláž jsme navštívili v polovině července kolem poledne. S ohledem na toto sezónní období nebyla nijak moc zaplněna. Pláž je oblázková, s možností parkování, restaurací, barem a službami. Nikdo Vám však nezaručí, že ve Vašem termínu i mimo období nebude přeplněno. Obrázek pláže najdete ve fotogalerii Pobřeží, třetí od konce.

# 21.02.2014, 20:17.
Nevím, zda je toto správná forma, jak se Vás na něco zeptat. Byl byste tak laskav a pokud víte mi mohl poskytnout podrobnější informace? Nezlobte se, že se na Vás obracím. Hledám lokality pro fotografy z mého fotoclubu a letos bychom chtěli navštívit poloostrov Gargano a věnovat se malinko fotografování orchidejí. Náš fotoclub má přibližně 24 členů, ale asi ve 3. až 4. lidech každým rokem jezdíme někam do přírody a hlavně na různé lokality kytek. Byli jsme v Bílých Karpatech, v Českém středohoří, na Šumavě, Dolomitech a jinde. Jsme z Trutnova. Při hledání jsem narazil i na Vás. Nevíte náhodou podrobněji, kde se na poloostrově Gargano vyskytují nejvíce vstavače a jiné květiny? Nemáte k dispozici nějaké GPS souřadnice lokalit? Kdy byste doporučil tam jet - myslím datumově za účelem focení těchto orchidejí? Asi by to byl střed až konec dubna, ne? Kde by bylo se nejlépe ubytovat? Preferujeme levné ubytování mimo civilizaci podřízené focení květin a pohybu v přírodě v měsíci dubnu. Díky předem za info. Petr.

Zkontaktujte se s autorem tohoto článku Italské Gargano, hlavní město evropských orchidejí, určitě Vám poskytne pro Vás zásadní informace.

# 04.02.2014, 13:03.
15.6.2014 přiletíme na letiště v Bari. Mám dotaz, zda jezdí autobus z letiště do letovisek na Garganu. Ještě loni jezdil, ale letos prý byl zrušen. Auto si půjčit nemůžeme, nikdo z nás nejezdí. Děkuji za odpověď. Alena.

Bohužel v tomto spoji nastaly výrazné změny. Pugli Air Bus jezdí v současné době z letiště v Bari do měst Matera, Taranto, Brindisi (letiště) a Foggia. Pro Vás tedy připadá v úvahu spoj do města Foggia. Autobusy jezdí od pondělí do soboty v 9:30, 12:30, 15:30, 18:30 a 23:00. Ve Foggia jsou za 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 11,00 + € 1,00 rezervační poplatek. Z Foggia pak musíte autobusem Ferrovie del Gargano do zvolené destinace.

# 03.02.2014, 17:01.
V červnu se chystáme na Gargano. Volíme mezi termínem od 7.6.2014 do 14.6.2014 nebo od 14.6.2014 do 21.6.2014. Jaký termín je z hlediska počasí a teploty moře vhodnější? Děkuji za odpověď. Alena.

Oba termíny jsou z hlediska teplot přijatelné. V prvním termínu bude v lokalitě méně turistů, na druhé straně je předpoklad, že ve druhém termínu bude zase o něco tepleji.

# 25.01.2014, 20:48.
Rád bych se letos podíval do Itálie přímo do provincie Foggia, město Vieste. Zajímají mě mýtné poplatky. S pozdravem Štefan.

Pokud pojedete přes Rozvadov nebo Dolní Dvořiště, tedy přes Innsbruck a Brenner, potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,50 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50. Na mýtném v Itálii € 60,70. Pokud pojedete od Mikulova na Villach a Tarvisio, zaplatíte opět rakouskou desetidenní dálniční známku a v Itálii na mýtném € 63,20. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Doporučujeme si přečíst náš článek Mýtné v Rakousku mírně podražilo.

# 17.01.2014, 17:58.
Začátkem června odjíždíme na Gargano, a aby nemusel manžel řídit celou cestu a trošku si odpočinul, zjišťuji možnosti přepravy. Prosím Vás tedy pěkně, zda náhodou nevíte, zda se dostaneme trajektem z Benátek (nebo okolí) na Gargano a přibližně kolik to stojí? Pro auto a 4 osoby. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Jana.

O žádném trajektu z Benátek na Gargano nevíme, nebo spíše určitě neexistuje. Námořní cesta vede z Benátek do Bari, kterou využívají společnosti provozující trajekty z Benátek do Řecka s mezizastávkou v Bari. Zda Vám však dopraví z Benátek jen do Bari skutečně nevíme. Je třeba kontaktovat konkrétní společnosti. Podle našeho názoru je však nesmysl jezdit z Benátek do Bari trajektem. Cena je neúměrně vysoká. Doporučujeme raději někde v půli cesty přenocovat.