GARGANO 2018

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2018

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 23.12.2018, 18:32.
Ve druhé polovině června 2019 jedu do Vieste. Hledal jsem různá spojení z Bari. Nejvýhodnější mi připadá vlak z Bari do Foggia a potom autobusem do Vieste. Ve Vašich odpovědích jsem zjistil, že místní autobusy jezdí od začátku června. Je možné předem rezervovat jízdenku na vlak a autobus? Je asi příliš brzy, ale rád bych měl vše předem vyřešené a vyhnul se tak půjčení auta na letišti v Bari. Nevíte, zda je možnost zakoupení jízdenek v místě odjezdu vlaku v Bari Centrale a potom ve Foggia? Nebo je nutná rezervace na konkrétní spoj? Děkuji Vám za odpověd a všechny informace, které nám poskytujete. Václav z Teplic.

Není pravda, že místní autobusy jezdí od začátku června. Nikde jsme to ani neuváděli. Místní autobusy jezdí celoročně. Jen v sezóně jezdí různé speciální linky a turistické autobusy. Např. z letiště do letovisek. Začátkem června se většinou mění jízdní řády. Přímo z letiště v Bari jezdí do Foggia autobusy Pugliairbus. Jízdenka stojí € 11,00 a zarezervovat si ho můžete na výše uvedených stránkách. Z Foggia potom jezdí do Vieste autobusy SITA SUD. Tady rezervace není nutná. Je možné, že s blížící se sezónou se v jízdním řádu objeví i přímé autobusy z letiště v Bari do Vieste. Často se to mění. Pokud zvolíte variantu vlakem a autobusem, potom jízdenky zakoupíte na nádraží nebo na pokladně.

# 13.10.2018, 12:34.
Prosím o radu, jak bych se nejlépe dostal z letiště v Bari nebo v Neapoli do Foce Varano na Garganu v srpnu nebo září 2019. Příjezd je v sobotu a odjezd v sobotu. Jezdíme na toto úžasné místo již několik let, ale cesta autem je velice dlouhá a tak bychom chtěli letět letadlem. Zkoušel jsem hledat autobusové nebo vlakové spojení, ale zdá se mi to hrozně složité a na tento konec světa nic moc nejezdí. Třeba víte o nějakém spoji. A nebo věděl byste prosím o soukromém dopravci, který by nás dopravil autem z letiště na místo a za 14 dní opět na letiště? Když jsme začínali jezdit na Gargano, tak jste nám skvěle poradil. Tak vás prosím znovu o radu. Moc děkuji. Pavel.

Nejdříve se musíte dostat do Rodi Garganico. Z letiště Fiumicino v Římě tam jezdí jednou denně autobus společnosti Ferrovie del Gargano. V současné době je to v 15:30 a v Rodi Garganico je ve 22:50. zastávku má také na autobusovém nádraží Tiburtina, odkud odjíždí autobus v 17:00. Jízdenka z letiště stojí € 24,00, jízdenka z města potom € 21,00. Z letiště v Neapoli musíte nejdříve cestovat autobusem Flixbus do Foggia. Jede ve 12:05 a ve Foggia je ve 14:35. Jízdenka stojí € 7,99. Druhý jede v 17:05 a ve Foggia je v 19:35. Jízdenka stojí € 11,99. Z Foggia potom musíte cestovat vlakem Trenitalia do San Severo. Vlaky jezdí od 5:57 do 19:38 a jízdenka stojí € 2,10. Cesta trvá 20 minut. Ze San Severo do Rodi Garganico potom musíte jet vlakem Ferrovie del Gargano. Vlaky jezdí od 5:10 do 20:03 a jízdenka stojí € 4,90. Cesta trvá 1 hodinu a 45 minut. Z letiště v Bari musíte nejdříve cestovat autobusem Pugliairbus do Rodi Garganico. Linka jezdí od začátku června do konce září. Jízdenka stojí € 20,00. U všech výše uvedených variant musíte potom cestovat z Rodi Garganico do Foce Varano autobusem Ferrovie del Gargano. Jezdí od 9:30 do 14:20 a délka cesty je různá podle trasy a zastávek. Nejrychlejší je tam za půl hodiny, nejpomalejší i za 2,5 hodiny. Stejně tak i ceny jízdenek jsou různé. Začínat by měly na € 1,10. V pozdních hodinách, kdy už nejsou trasy pokryty spoji, musíte samozřejmě volit taxi. Výše uvedené linky a časy jsou orientační. Otázku jste zadal s extrémním předstihem, budete si muset vše na základě výše uvedených odkazů a jízdních řádů aktuálně dohledat sám před odjezdem a na základě konkrétního letiště, kam přiletíte. Stejně tak se mohou změnit i ceny.

# 04.09.2018, 20:18.
Pane Řehůřku, mám na vás prosbičku. V pátek odjíždím na Gargáno do San Menaio a chci se vás zeptat, kde je na Gargánu větší obchodní centrum? Moc děkuji za odpověď. Přeji příjemný zbytek dne. Nashledanou. František.

Viz naše odpověď ze dne 21.07.2018, 08:10.

# 25.08.2018, 17:16.
Existují v okolí San Menaio cyklotrasy a neznáte ceny půjčovného kol? Děkuji. Martin.

Itineráře najdete na gargano.it. Cena pronájmu horského kola se pohybuje kolem € 25,00 až € 35,00.

# 20.08.2018, 13:48.
Vážená rodino Řehůřkova, budu se opakovat, když vám velmi poděkuji za nepřeberné množství informací, které letos čerpám z vašich stránek na náši plánovanou dovolenou na Gargánu. Vyrážíme za čtrnáct dní se dvěma dětmi ve věku 2,5 a 5 let blízko Vieste - Crovatico Centro Vacenza - a ráda bych se dověděla, zda výlet na ostrovy Tremiti je zvládnutelný i s tak malým dítětem? Cesta lodí nebude problém, spíše se trochá obávám toho, že cesta zpět je naplánovaná až v podvečer, zda se bude kam schovat před sluncem? Určitě máme v plánu koupaní a s tím i souvisí další otázka, zda jsou na těchto ostrovech i písečné koupací plážičky nebo jen z kamene, spíše vhodné pro šnorchlování? Dále prosím moje otázka směřuje k pralesu Foresta Umbra, rádi bychom udělali s dětmi nějaký turistický okruh. Vím, že mapu si zakoupíme na místě, ale prosím, jsou ty turistické trasy dlouhé nebo i zvládnutelné s dětmi? Výlet jeepem je lákadlem, ale jsme na to ještě moc malí. A poslední otázka. Rádi bychom navštívili města Peschici, Vieste a ráda bych věděla, zda jsou to města mnoha schodů, nebo zda bude bez problému pochodit i s kočárkem - golfkami. Předem děkuji za jakékoliv informace a přeji krásný zbytek prázdnin a spousty příjemných cestovatelských zážitků. Markéta.

To Vám těžko můžeme říct. Každé dítě je jiné a každé zvládne něco jiného. To musíte vědět sama, jak to Vaše děti zvládnou. Lodě mají i krytou palubu. Ostrov San Domino je pokrytý stromy s příjemným chládkem, ostrov San Nicola je se zástavbou, kde se dá také schovat před sluncem. Písečná pláž je na ostrově San Domino v blízkosti přístavu, jinak se jedná o kamenné pobřeží, ráj pro šnorchlování. Turistické trasy ve Foresta Umbra jsou různě dlouhé, podle mapy si určitě zvolíte Vám vyhovující okruh. Náhled mapy stáhnete i v článku Křížem krážem pralesem. Trasy nejsou náročné, ale je to o volbě toho, co Vaše děti zvládnou a na co jsou zvyklé. Výlet džípem pro malé děti není. Vieste a Peschici bez problému zvládnete i s kočárkem.

# 13.08.2018, 09:03.
Omlouvám se, ale prosím o radu. V dubnu jsem si tiskla spojení ze San Severa do Peschici, kdy jsem to v pohodě našla zadáním odkazu Linea Foggia - Peschici. Chtěla jsem si jen ověřit, zda jsou jízdní řády platné a nemohu žádý jízdní řád najít ani na jejich stránkách. Odjíždím 24.8. do Peschici. Asi dělám něco špatně, sedím u toho už hodinu a jediné co se mi podařilo najít, je jízdní řád na dnešek. Mohl byste mi prosím poradit, kde bych to mohla najít? Děkuji a přeji hezký den. P.S.: z Peschici jsem byla loni nadšená! J.

Viz naše odpověď ze dne 13.07.2018, 20:00. Vlaky jedou v uvedený den mezi San Severo a Calenelle v 8:37, 9:25, 13:24 a 17:24. Autobus mezi Calenelle a Peschici v 0:50, 7:25, 8:20, 9:25, 10:35, 11:35, 13:40, 15:15, 15:35, 16:25, 17:05, 19:25, 21:00. 21:55, 22:00 a 23:00. Autobus mezi San Severo a Peschici ve 13:00.

# 08.08.2018, 14:37.
Chcem sa opýtať na možnosť zakúpenia cestovného lístka na autobus spoločnosťou Ferrovie del Gargano. Máme plánovaný odchod z mesta Rodi Garganico dňa 9.9.2018 o 4:20 do Ríma s príchodom okolo 11:30. Dcéra neuviedla v otázke miesto nástupu, takže ste ju odkázali na kúpu v Ríme. My pocestujeme opačne. Chcel som sa poistiť a lístok kúpiť elektronicky na stránke dopravcu, ale bohužiaľ sa to nedá. Preto sa obraciam na Vás s otázkou, či je možnosť zakúpenia na mieste v Rodi Garganico a ako je to s dopravou autobusom v uvedenom čase a smere - obsadenie v autobuse. Ďakujem za odpoveď. Dinda.

Směr jste uvedli. Přehlédnutí bylo na naší straně. V Rodi Garganico můžete jízdenky zakoupit v Riv. Tabacchi Gargano na Via C. Grossi 5 nebo v Emilcart Edicola na Corso Madonna della Libera 66. V současné době jsou na Váš spoj jízdenky k dispozici, informace o předpokládané obsazenosti nemáme. Nejsme dopravce. Nicméně je to autobus, který jede jednou denně a do hlavního města. I když už bude po hlavní sezóně, je možné, že zájem bude velký. Doporučujeme kontaktovat Ferrovie del Gargano s problémem, že online nákup nefunguje a s žádostí o alternativní řešení - např. platba převodem.

# 01.08.2018, 21:10.
Rada by som si zakúpila autobusový lístok z Rodi Garganico do Ríma na 9.9.2018. Na stránke Ferroviedelgargano.com sa mi to však nedarí, keďže pri platbe je moja karta vždy zamietnutá. Vyskúšala som už viacero kreditných kariet. Neviete o inom spôsobe, ktorým by sa dali lístky zakúpiť? Prípadne je možné podľa Vás kúpiť si lístok až u šoféra a teda riskovať, že už nebude v autobuse miesto? Taktiež by som sa rada opýtala na vlak zo San Severo do Rodi Garganico 1.9.2018. Na stránke mi neukazuje spojenie po 14:00, pričom iné dni vlaky v tomto čase chodia. Neviem, či v daný deň tento vlak naozaj nejde, alebo len pripravujú zmenu grafikonu a preto tam ešte nie je uvedený. Vopred ďakujem za odpoveď. Simona.

Jízdenky lze zakoupit na pokladně na autobusovém nádraží na Largo Mazzoni (Stazione Tiburtina FS) u Agenzia Viaggi Piccarozzi nebo na pokladně Ticket Bus. Na stránkách Ferrovie del Gargano jsou v současné době jízdní řády do 31.8.2018.

# 30.07.2018, 15:27.
Ke konci srpna bychom se chtěli podívat na Gargáno. Mohu se zeptat, jaké místo byste doporučil Vy, případně i jaký apartmán? Pokukujeme po okolí Vieste, jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 10 a 14 let. Itálií jsme nepolíbení, hledáme už několik týdnů a stále nemůžeme nic vybrat. Přijde mi, že si za vše nechají zaplatit - povlečení, ručníky, úklid, pobytová karta atd. Máte moc hezké stránky. Děkuji za Vaší odpověď. Hezký den. Jitka.

Pokud jedete na Gargano poprvé, potom doporučujeme okolí Vieste. Je to vhodné místo jak pro pobyt u moře, tak i pro podnikání různých výletů. Apartmánů je tam velké množství, koncem srpna by tam už nemělo být tak obsazeno. Kalkulace ceny je různá, někdy se skládá z jednotlivých položek, někdy je cena komplet za všechno. Samostatně se potom už jen platí pobytová sazba. Doporučujeme se podívat na Booking / Vieste. Vyberte si podle svých preferencí. Další web, který doporučujeme je Vieste - Gargano.

# 23.07.2018, 13:09.
Za týden odjíždíme na Gargáno do Mattinaty. Je tam možnost půjčení člunu nebo někde poblíž? Děkuji. Ivana.

Ta možnost tam je, přímo v přístavu. Viz např. Mazzone Centro Marine.

# 21.07.2018, 08:10.
Už jedeme čtvrtým rokem kolem Vieste autem. Chtěla bych se zeptat, zda je v okolí do 50 km nějaké velké nakupní středisko? Třeba jako je Lando. Moc děkuji za odpověď. Iveta.

Ano je. Centro Commerciale v Monte Sant' Angelo.

# 20.07.2018, 20:42.
Pokud mohu, rád bych napsal o naší zkušenosti s městem Vieste. Děkuji. Michal.

Můžete a děkujeme za cenné informace.

# 20.07.2018, 09:01.
Je možnost výběru peněz z bankovního automatu v okolí kempu Villagio Riccio na Gargánu v Itálii? Klára.

Bankomaty jsou ve městečku Mattinata. Jsou lokalizované v severovýchodní části téměř na konci Corso Matino. První je u Banca Apulia a druhý u pošty. Jeden bankomat je ještě u Banca Popolare di Milano, která je ve stejné lokalitě, ale na Via Vittorio Veneto.

# 13.07.2018, 20:00.
Pane Řehůřku, nedaří se nám najít spoje soukromé železnice ze San Menaio do Peschici. Ještě před časem jsme byli úspěšní, ale teď se nám to na Ferrovie del Gargano nedaří. Něco děláme špatně? Děkujeme. Lenka z Opavy.

Došlo jen k redesignu webových stránek Ferrovie del Gargano. Vlaky mezi San Menaio a Peschici Calenelle normálně jezdí. Je třeba v Ricerca Orari zvolit Servizi ferroviari a vybrat stanice San Menaio a Calenelle + odpovídající datum a čas. Pokud zadáte čas 0:00, zobrazí Vám to všechny spoje ten den. Mezi Peschici Calenelle a Peschici musíte samozřejmě cestovat tak jako dřív autobusem stejné společnosti - volba Servizi extraurbani, jinak postup je stejný.

# 11.07.2018, 11:33.
Četla jsem Vaši reportáž z Gargána z roku 2003 a chtěla jsem se prosím zeptat, kde jste koupili lístky na okruh okolo Tremitských ostrovů. Lístky na dopravu z Vieste na Tremiti jsem u Vás našla, ale toto nemohu nějak dohledat. Když si koupíme lístky přes internet, tak si je můžeme dopředu někde na pokladně vyzvednout? Děkuji moc za odpověď a za Váš úžasný blog, reportáže a rady. Jana.

Pokud chcete pojmout výlet na ostrovy Tremiti tak jako my, zakupte si tento výlet až na místě v přístavu přímo u společnosti provozující dopravu. Tento balíček obsahoval cestu na Tremiti, okružní plavbu kolem ostrovů a převoz mezi ostrovy San Nicola a San Domino. Pokud si zakoupíte jen dopravu na ostrovy Tremiti přes stránku Trajekty, měl by dojít e-mailem palubní lístek. Okružní jízdu kolem ostrovů (jeskyně, pobřeží) je možné zakoupit i na ostrovech.

# 01.07.2018, 09:53.
Jsme ubytovaní v kempu Villaggio Riccio v Mattinata. Máme před sebou týden a rádi bychom viděli z poloostrova co nejvíce. Poradíte, jak nejlépe a nejlevněji tu cestovat? Autobusem? Jak tu funguje autostop? Máme v plánu pěší celodenní túry, ale i si zajet do jiných měst na trhy - chceme určitě Vieste, prales, jezera a asi i vrchol Monte Calvo. Děkuji. Petra.

Autobusovou dopravu provozuje společnost Ferrovie del Gargano a SITA Sud. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Stanoviště autobusů jsou v jihozápadní části Mattinaty, na konci Corso Matino. Jízdenky koupíte na Corso Matino, např. v Tabacchi de Vita, Agenzia Palumbo, ... Na autostop bychom moc nespoléhali. Ideální pro poznávání Gargana je pronájem auta nebo se ve velké míře spolehnout na nabízené výlety ve Villaggio.

# 02.06.2018, 12:31.
Chtěla bych se zeptat, jak vychází cenově poplatky na Gargáno (Villaggio Sant Elia) a případně i cena benzínu při spotřebě 9 litrů na 100 km. Pojedeme z Prahy. Děkuji předem za odpověď. Vendula.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii po sjezd Poggio Imperiale € 62,70. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Na trase dlouhé 1530 km, tj. 3060 km zaplatíte při spotřebě 9 litrů na 100 km a průměrné ceně benzínu v Itálii € 1,683 celkem € 463,50.

# 09.05.2018, 17:54.
V září pojedu navštívit kamarádku do San Menaio. Lety do Bari jezdí tak výborně, že pokud nebude zpoždění, tak na letišti budu asi ve 20:15. Jakým způsobem se mohu dostat do San Menaio a je to takhle večer vůbec možné? Jak dlouho přibližně bude trvat cesta? Děkuji za odpověď. Vladimíra.

Z letiště v Bari jezdí do této oblasti obnovené spoje Pugliairbus. Z letiště odjíždí nejbližší v 0:15 a v Peschici Calanella (u vlakové stanice) je ve 3:44. Jízdenka stojí € 20,00. Odtud musíte jet autobusem společnosti Ferrovie del Gargano do San Menaio. První jede v 5:45, v San Menaio je za 10 minut. Jízdenka stojí € 1,10. Zkontrolujte si jízdní řády na výše uvedených stránkách pro Váš konkrétní termín a před odjezdem pro jistotu znovu.

# 16.04.2018, 12:02.
Uvažujeme o poznávacej ceste autom po Taliansku až po Gargano autom. Naspäť by sme už radi nejako pohodlnejšie. Existujú trajekty z Gargana na sever Talianska, aby sme si ušetrili šoférovanie cez celé Taliansko? Vďaka za info. Renáta.

Bohužel o takových trajektech nevíme. Z Bari a Brindisi jezdí trajekty do Chorvatska, Černé Hory, Albánie a Řecka.

# 04.03.2018, 23:18.
Na konci června bych ráda letěla do Bari a odtud dále pokračovala do Peschici. Jezdí přímo z letiště autobus? Někde jsem se dočetla, že od června je tato možnost za € 20,00, ale článek byl staršího data, takže nevím, zda to stále platí. Zkoušela jsem totiž i přes Ferrovie hledat nějaký spoj do Peschici, ale marně. Nemáte prosím nějaké bližší informace, jak se dostat do Peschici bez auta? Moc Vám děkuji za informace. S pozdravem Hana.

Již je to nějakou dobu, kdy byly linky Pugliarbus zredukovány. Ve směru na Gargano jezdí z letiště v Bari do Foggia. Jedou dva spoje, v 9:30 a 15:30. Na místě je za 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 11,00 + € 1,00 rezervační poplatek. Aktuální jízdní řády můžete sledovat na výše uvedených stránkách. Z Foggia potom jezdí do Vieste autobus SITA Sud a z Vieste do Peschici autobus Ferrovie del Gargano. Doporučujeme jiné spojení. Jeďte autobusem AMTAB č. 16 na vlakové nádraží Bari Centrale a odtud pokračujte vlakem Trenitalia do San Severo. Odtud potom vlakem Ferrovie del Gargano do Peschici - Calanella a odtud autobusem stejné společnosti do Peschici. Pří více lidech může být zajímavý transfer.

# 30.01.2018, 16:51.
Moc děkuji za odpověď a ještě prosím o informaci, jak se dostat autobusem z letiště v Bari do Vieste. Myslím, že by to bylo jednodušší. Děkuji a přeji hezký večer. Dita.

Viz naše odpověď ze dne 04.05.2016, 15:16.

# 30.01.2018, 09:53.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás tímto poprosila o tip na dopravu do Vieste z České republiky - autobusy, vlaky, případně přibližná cena za osobu. Cesta tam by byla 31. srpna 2018 a zpět 8. září 2018. Moc děkuji a přeji krásný den. Dita.

Viz naše odpověď ze dne 24.04.2017, 01:19.

# 18.01.2018, 21:27.
V létě jsme byli na Gargánu, v kempu Stella del Sol. Vše bylo naposto super. Mám dotaz. Chceme jet znovu, ale v Rodi Garganico jsou svátky svaté Marie nebo něco podobného. No a nikde nemohu najít, kdy a co se koná v měsíci červenec a srpen v Rodi Garganico. Za odpověď nebo radu na které stránky jít předem děkuji. Antonín.

Informace bývají průběžně zveřejňované na Rodi Garganico.

# 18.01.2018, 00:33.
Mohu Vás poprosit o informaci, kolik by stálo mýtné v Itálii, kdybychom jeli osobním automobilem z Berouna na jih Itálie, třeba na Gargáno? Děkuji. Lukáš.

V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 62,70. To samé při cestě zpět.

# 13.01.2018, 07:30.
Pane Řehůřku, chystáme se v létě na Gargano do Vieste a volím optimální trasu. Poradíte mi? Děkuji moc. Josef.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Peschici - Vieste. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 62,70. To samé při cestě zpět.

# 11.01.2018, 11:30.
Mohl byste mi poradit, zda jezdí autobusová doprava Řím - Lido del Sole a zpět, případně za kolik? Moc děkuji za radu. Michaela.

Pravidelnou každodenní linku z Říma na Gargano provozuje společnost Ferrovie del Gargano. Autobus odjíždí z Říma v 17:00 a zastávky má v Termoli, San Severo, Apricena, S. Nicadro Garganico, Cagnano, Rodi Garganico, S. Menaio, Peschici a Vieste. Jízdenka stojí € 27,60. Pro Vás tedy přichází v úvahu vystoupit v Rodi Garganico, kde je autobus ve 22:55. Je to ale hodně pozdě na další dopravu do Lido del Sole. V úvahu přichází přespat v Rodi Garganico - Booking a pokračovat ráno nebo zvolit taxi, případně se domluvit s ubytovatelem na vyzvednutí. Zpět jede autobus z Rodi Garganico ve 4:30 a v Římě je v 10:20. Tedy stejný problém se spojením jako při cestě tam. V Římě je stanoviště na autobusovém nádraží na Largo Mazzoni, tj. u vlakového nádraží Tiburtina.

# 06.01.2018, 12:25.
Ráda bych se zeptala, jak se nejlépe dostat počátkem července z letiště Pescara na Gargano? Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 9 a 13 let. Vyjde lépe pronájem auta nebo místní transfery? A které? Děkuji moc. S pozdravem Šárka.

Nejdříve se musíte dopravit z letiště Pescara na hlavní vlakové nádraží Pescara Centrale. Jezdí tam linky č. 8 a 38 společnosti GTM. Odtud potom vlakem Trenitalia do San Severo a následně vlakem nebo autobusem Ferrovie del Gargano na Gargano. Kombinace této dopravy vychází do € 30,00 za osobu a jeden směr. Zapůjčení automobilu je v sezóně samozřejmě o něco dražší, k tomu platíte ještě mýtné a pohonné hmoty. Je ale pohodlnější, rychlejší a hlavně Vám na místě poskytne nezávislost při podnikání různých výletů po pobřeží a do centra Gargana. Zapůjčení doporučujeme přes Rentalcars.

# 03.01.2018, 15:32.
Chtěla bych moc poděkovat za Váš cestovatelský blog! Jsme také rodina napůl z Moravy, manžel je Olomóčák a oborem a zaměřením také počítačový. Nechci Vás obtěžovat, přesto, pokud byste byli tak hodní, kterou lokalitu v oblasti Gargana byste nám doporučili tak, abychom nebyli po loňské Kalábrii kolem Tropea a San Vito zklamaní? Máme tři děti a nejmladšímu je 5 let, takže hledáme nějakou klidnou písečnou pláž, raději s útesy než městem kolem. Dívala jsem se na oblast Mattinata, ale tam nějak nacházím spíše oblázkové pláže, tak nevím. Předem moc děkuji za Váš případný čas. S pozdravem Tereza.

V okolí Mattinata jsou oblázkové pláže. Ve směru od přístavu k Monte Saraceno se tyto oblázky postupně zjemňují. Písečné pláže jsou v oblasti Lido del Sole, Rodi Garganico, Vieste. Menší písečné plážičky najdete mezi Vieste a Peschici. Písek s oblázky a útesy v okolí Pugnochiuso.