GARGANO 2015

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2015

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2015, 09:27.
Při hledání informací o Gargánu jsem narazila na Vaše webové stránky a moc se mi líbily. Proto se na Vás obracím o radu. V létě se chystáme na dovolenou na Gargáno. Jsme 4. členná rodina se dvěma malými dětmi - 4 a 2,5 roku. Chtěla jsem se zeptat, zda byste nám neporadili, které letovisko by pro nás bylo nejlepší. Spíše preferujeme klidnější místo, ale současně i trochu dostupné k restauracím a obchodům kvůli stravování. Mám v plánu si půjčit člun a zkusit s dětmi projet mořskými jeskyněmi. Myslíte, že se to dá s nimi zvládnout? Předem děkuji za odpověď. Hana.

Pro tak malé děti budou vhodnější spíše písčité pláže s pozvolným vstupem do moře. Takové pláže najdete ve Vieste a severozápadně a západně od Vieste. Pokud pojedete v sezóně, pak počítejte s tím, že v okolí Vieste bude rušno. V tomto období bychom volili nějaké letovisko mezi Vieste a Peschici. Na druhé straně Vieste Vám nabídne veškerý komfort a zázemí, co se týče restaurací, obchodů, trhů, půjčoven apod. Podívejte se na možnosti ubytování ve Vieste. Doporučujeme si přečíst naši reportáž Gargano 2003. Výlet k mořským jeskyním doporučujeme s organizovaným výletem, který lze zakoupit v přístavu. Je to otázka několika desítek kilometrů plavby. My jsme na tomto výletu byli s dětmi, které měly 3,5 a 8 let.

# 18.11.2015, 08:08.
V červenci 2016 chceme na Gargáno do Vieste. Prosím o informaci, kde je nejlepší lokalita pro windsurfing a s tím spojené ubytování, nejlépe v kempu - stan, bungalov. Abychom byli blízko moře. Děkuji a na shledanou. Radim.

Přímo ideální pro windsurfing a právě na tento sport zaměřený je Villaggio Camping Punta Lunga v blízkosti Vieste přímo u moře.

# 22.09.2015, 22:25.
Jedeme pozítří do Gallipoli a tak jsem narazil na tento pěkný web. Chtěl bych zjistit, jak se rozumně vyhnout mýtnému. Píšete, že popis cesty je v reportáži Gargano 2008. Asi dělám něco špatně, ale nemohu jej najít. Můžete mě, prosím, navést nebo mi popis cesty poskytnout? Děkuji moc. Patrik.

V reportáži Gargano 2008 musíte přejít na kapitolu Potřetí na Gargano.

# 15.09.2015, 22:53.
Rád bych se podělil o aktuální informace z cesty na Gargáno. Byli jsme tam v termínu odjezd: 4.9. příjezd: 15.9.2015. Tankování tam i zpět na stejných místech: Rakousko - OMV Villach (tam: € 1,156, zpět: € 1,138), Itálie - sjel jsem z dálnice v městečku Pedaso, je tam Agip a cena € 1,459. Jen je potřeba tankovat self - service a poradit si s automatem, případně mohu popsat postup tankování. Poplatky v Itálii - dálnici jsem vynechal v úseku Mestre - Cesena, čili nejel jsem přes Bolognu, ale podél pobřeží (Rimini, Ravenna). Celkem na poplatcích 2x 1300,- Kč. Tu cestu podél pobřeží je nutno zvážit - tam jsem jel v noci a dalo se to. Je tam sice často 70 km/h, ale nebyl provoz a dalo se jet kolem 100 km/h. Když potkáte Itala, tak vás předjede. Zpět to bylo podstatně horší, byl jsem tam večer kolem 20. hodiny a byl velký provoz, hodně kamionů. Takže se jelo pomalu. Jeli jsme se dvěma dětma 3 a 4 roky, snažili jsme se využít maximálně noc. Tam jsme vyjížděli asi ve 14 hodin a dorazili na místo kolem poledne, čili čistého času přibližně 22 hodin. Z toho jsme spali pouze 1 hodinu od 4:00 do 5:00. Já jel asi 3/4 cesty, manželka asi 1/4. Cestovní rychlost 120 až 130 km/h. Provoz v noci minimální, celá cesta bez zácpy (pouze ve Vídni hustší provoz). Zpět jsme vyjížděli asi v 11 hodin a dorazili jsme také v 11 hodin, čili celkem 24 hodin. Spali jsme 2 hodiny od 2:00 do 4:00. Cestovní rychlost převážně 110 až 120 km/h. V Alpách buď pršelo nebo bylo mokro a mlha. Navíc po průjezdu Itálií se již projevuje únava, takže rychleji se to moc nedá. Jeli jsme Fabií combi 1,2. Spotřeba 6,1 l/100km. Radek.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 23.08.2015, 14:12.
Chtěl bych poradit s cestou do Itálie. Příští rok se chystáme s rodinou autem z Olomouce do Itálie, pravděpodobně na poloostrov Gargáno do Lido del Sole. Máme 2 děti, budou mít 7 a 4 roky, tak by mě zajímalo, jak dlouho asi trvá cesta a hlavně kudy to bude nejlepší. Chtěli bychom jet přes noc a také kolik zaplatíme odhadem za mýtné. Alespoň orientačně, pro představu. Vím, že pojedeme až příští rok, ale chtěli bychom dovolenou objednat co nedříve to půjde, takže dáváme dohromady veškeré informace, abychom něco nepodcenili. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Stanislav.

Přes noc doporučujeme standardní trasu: Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Lido del Sole. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 63,60. To samé při cestě zpět. Příští rok počítejte s mírným navýšením ceny dálniční známky i mýtného v Itálii. Tipy na úsporu najdete v těchto našich otázkách a odpovědích, v reportážích Gargano 2003, Gargano 2007, Gargano 2008 a také v Cestovatelově blogu.

# 19.08.2015, 08:11.
Pojedu s malými dětmi v září na poloostrov Gargano z Ostravy. Cestu potřebuji rozdělit na 2 dny. Máte nějaký tip na rozumné přespání poblíž dálnice, přibližně v polovině cesty? Děkuji za odpověď. Jan.

Na této trase doporučujeme A Casa di Paola - sjezd Cessalto nebo Camping Venezia Village.

# 17.08.2015, 17:58.
Pane Řehůřku, velmi mě zaujaly vaše stránky, jsou perfektní. Měla bych pár otázek. V pátek odjíždíme s přáteli do Vieste, ubytování máme ve Villaggio Sabbiadoro, ráda bych se zeptala, zda je poblíž villaggia nějaký supermarket a jak se tam pohybují ceny za potraviny - jedeme bez stravy a zda byste mohl poradit nějaké zaručené stránky na předpověď počasí v dané lokalitě?. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Ivana.

V bezprostřední blízkosti Vašeho střediska větší supermarket není. Ve městě se nachází Conad, na ulici Viale XXIV Maggio. Představu o cenách potravin získáte z akčních letáků, které jsou umístěné na výše uvedených stránkách - Promozioni / Scegli la tua provincia / Foggia. O kousek dál, na stejné ulici, je market v licenci řetězce Despar. U počasí není nikdy nic zaručené. Nicméně dobré stránky s předpovědí počasí jsou Meteo.

# 17.08.2015, 09:29.
Odjíždíme za týden do Mattinaty a potřebujeme poradit, zda se vyplatí autobusová doprava v ceně 2900,- Kč zpáteční na osobu. Jedeme ve třech lidech. Nebo auto Ford Galaxy - spotřeba 6 litrů nafty. Nástupní místo je Opava - cíl Mattinata. Autobus končí ve Vieste a je třeba ještě využít místí spoj do Mattinaty a zpět. Moc prosím o reakci ještě dnes, rozhodnutí musí padnout do 17:00. Děkuji velmi. David.

Náklady na pohonné hmoty při trase 3300 km a průměrné ceně nafty v Itálii € 1,47 / l jsou € 291,00. Náklady na mýtné pak 2 x € 67,00 v Itálii a € 8,70 rakouská desetidenní dálniční známka, tj. € 142,70. Celkem tedy € 433,70. Při dnešním kurzu ČNB je to 11718,- Kč. Na osobu tedy 3906,- Kč. Autobus je v tomto případě levnější. Nicméně pokud pojedete námi doporučovanou trasu - viz naše reportáž Gargano 2008, zaplatíte na mýtném jen € 11,30 + € 26,40. Celkem tedy na poplatcích € 84,10. Cena se sníží na 3.378 Kč na osobu. Kalkulace pohonných hmot je maximální. Předpokládáme, že budete tankovat plnou nádrž v ČR a dojedete s prázdnou nádrží. Před italskými hranicemi natankujete do plné levnější naftu v Rakousku. Tímto lze snížit cenu dopravy přibližně o 250,- Kč na osobu. Na druhé straně cestování autem je pohodlnější a na místě je to operativnější z hlediska výletů. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, je třeba k ceně připočítat další rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Náklady na lokální dopravu z Vieste do Mattinaty jsou € 6,30 za osobu, celkem tedy za osobu € 12,60, tj. 340,- Kč.

# 16.08.2015, 11:11.
Marně sháním ceník ubytování v apatmánech Oasi Resort. Vím, že ceny na květen a červen jsou mnohem nižší než v sezóně. Dále lze využít včasnou rezervaci a platbu, také zvýhodnění pobytu jako 7 za 5 nocí atd. Nevíte, prosím, kde bych našla přímo ceník resortu? Nechci nic zprostředkovaného přes CK. Děkuji. Karolína.

Resort ceny přímo nezveřejňuje. Zkuste Oasiclub Hotel na Booking. Ceny tam mají stejné, dost často i nižší než ubytovací zařízení. Především však uvedené vše co je v ceně.

# 13.08.2015, 16:59.
Chystáme se se ženou za čtrnáct dnů zajet někam na spodek Gargana, tam zůstat tak tři dny - koupání a výlety po okolí a pak rekreačně v deseti dnech, s čumendou po pěkných místech, domů. Jak jsem četl vaše roportáže, tak jsem získal pocit, že je vám Gargano, resp. Mattinata, příjemné a známé. Neuměl byste mi dát doporučení na menší penzion nebo bungalovy na ty první tři noci? Pokud budete mít chuť reagovat, tak děkuji. Na druhé straně, zda vás dotazem obtěžuji, tak se omlouvám. Pěkný zbytek prázdnin! Milan.

V Mattinatě doporučujeme bungalovy ve středisku, kde jsme dvakrát bydleli - Villaggio Riccio. Jinak kvalitní nabídku najdete také na Booking, kde je možné na základě smart nabídky získat i podstatně nižší ceny než na místě, ale hlavně v sezóně i na kratší pobyty.

# 12.08.2015, 12:57.
Odjíždíme do Peschici 12.9.2015 a vracíme se 19.9.2015. Našli jsme si spojení z Bologna do San Severo, jsme tam ve 13:15. Ale bohužel, dál jsem nic nenašla. Do vyhledávače Ferrovia jsem zadala San Severo - Peschici Calenela, ale ani autobus, ani vlak se mi neobjevil. Možná dělám ve vyhledávání nějakou chybu. Mohli byste mi, prosím, poradit? Děkuji. Jitka.

V tomto úseku funguje soukromý dopravce Ferrovie del Gargano. Provozuje vlaky i autobusy. Vlaky jedou ve 13:38 a 15:00. Jízdní řády jsou tam jen zatím do konce srpna.

# 11.08.2015, 20:25.
Zaujaly mne Vaše stránky a jelikož v polovině září jedeme do Itálie, tak bych Vás rád požádal o pomoc. Je to naše první větší cestování autem do zahraničí. Pojedeme z Brna do Mattinaty na Gargánu. Tímto bych Vás rád požádal o rady na cestu a kolik zaplatíme za mýtné a jiné poplatky. Děkuji moc za odpověď. Velice by nám to pomohlo. S pozdravem Roman.

Veškeré informace najdete v naší reportáži Gargano 2007 a Gargano 2008. Rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 8,70. Maximální výše mýtného v Itálii v úseku Tarvisio - Foggia stojí € 67,00. V reportážích jsou tipy na úsporu.

# 31.07.2015, 11:10.
Příští týden jedeme na dovolenou do kempu Villaggio Riccio. Chtěli bychom využít nabídek všech fakultativních výletů, zejména výlet do Pompejí a na Vesuv, o který moc stojím. CK nám řekla, že v případě nedostatečného počtu příhlášených zájemců se výlet nebude konat. Prosím o radu a Vaše doporučení: je možné, abychom se vydali na výlet sami bez delegátky? V tomto případě bychom moc uvítali nějakou kuchařku na cestu nebo byste nám to spíše nedoporučil? Předem děkuji za odpověď. Ludmila.

Fakultativní výlet s CK Gargano je kromě vlastního auta nejschůdnější řešení. Vyjíždějí velice brzy ráno a pozdě večer se vrací. I vlastním autem strávíte celkem šest hodin na cestách. Veřejnou dopravou byste celý čas projezdila a na vlastní poznávání Pompejí a Vesuvu by Vám žádný nezbyl. Zde je spojení: z Mattinata jeďte autobusem SITA v 6:25 do Foggia, kde budete v 7:45. Odtud pokračujte autobusem CLP v 8:00 do Neapole, kde budete v 10:00. Další jede v 9:00 a v Neapoli je v 11:00. Z Neapole do Pompejí se dostanete vlakem Trenitalia z Piazza Garibaldi. Jezdí v 10:51, 11:51, 12:05, ... Poslední autobus z Neapole do Foggia jede ve 20:15 a na místě je ve 22:15. Do Mattinaty budete muset volit taxi. Z výše uvedeného vidíte, že se tak dají stihnout jen Pompeje.

# 26.07.2015, 00:32.
Moc Vám děkuji za pomoc. Myslela jsem si, že existuje i jiný spoj. Nicméně prosím Vás, mohl byste mi poslat link, jak se z Manfredonie dostanu na Piazza Aldo Moro? Jak jste sám navrhoval? Cena i časy by mi vyhovovaly více než vlak z Foggia. Děkuji moc ještě jednou a přeji hezký den. Kristýna.

Viale Aldo Moro je v Manfredonii u přístavu.

# 22.07.2015, 22:44.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás ještě s prosbou. Nevíte, existuje z Manfredonie do Říma nějaká přímá linka? Nebo je opravdu nejlepší jet Manfredonia - Foggia, Foggia - Napoli a na závěr Napoli - Roma? Bohužel na té poslední cestě jsem zmeškala levné jízdenky a teď bych za dvě osoby musela platit asi € 100,00, přičemž první cesta mě stála € 23,00. Moc děkuji za pomoc. S přátelským pozdravem Kristýna.

Tato možnost existuje. Spojení Řím - Neapol - Manfredonia jsme Vám navrhovali z důvodu, že jste měla v Neapoli zastávku a naplánovaný výlet. Zpět už nemá smysl přes Neapol jet. Přímý autobusový spoj jezdí jednou denně z Manfredonia - Via A. Moro v 8:30. V Římě na Autostazione Tiburtina je ve 13:55. Jízdenka stojí € 30,00. Zakoupit ji můžete přes Marozzi VT. Další možností jsou vlaky z Foggia. Jezdí čtyři přímé vlaky Trenitalia na Termini. V 8:22, 14:22 a 19:22 - jsou to vlaky Fracciargento za € 47,00 - a v 17:38 - Intercity za € 40,00. Na místě jsou za 3 hodiny, Intercity za téměř pět hodin. Z Manfredonia do Foggia se dostanete autobusem SITA. Je ještě jedna možnost. Z Vieste jezdí jednou denně autobus Ferrovie del Gargano do Říma ve 3:30. Na místě je v 10:20. Jízdenka stojí € 30,20. Tak brzy se ale budete do Vieste těžko dostávat.

# 22.07.2015, 08:18.
Skvělé. Děkuji za odpověď. A ještě jeden dotaz. Snad poslední. Jelikož máme k ubytování zarezervovanou pouze snídani - budeme ubytovaní v hotelu Oasi Beach - dívali jsme se, kde se dá ve Vieste dobře najíst za slušnou cenu, ale v našem hledání jsme nebyli příliš úspěšní. Mohl byste nám prosím nějaké restaurace doporučit? Případně poslat i jídelní lístky? Nebo alespoň byl byste schopen nám říci, jak se pohybují ceny jídel v různých restauracích? Předem mnohokrát děkuji a přeji Vám hezký den. Jana.

V tomto případě Vás odkážeme na uznávaný server Trip Advisor, kde najdete recenzi 152 restaurací a pizzérií ve Vieste a nejbližším okolí. Hodnocení sestavili hosté konkrétních restaurací. Pro Vás může být zajímavé si seřadit restaurace podle hodnocení a ceny.

# 21.07.2015, 09:27.
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Nevíte, zda je třeba mít řidičský průkaz na řízení motorky nebo stačí na auto skupiny B? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Jana.

Můžete řídit vozidla skupin, které máte uvedené v řidičském průkazu. Pokud tam máte jen základní oprávnění B, tak v případě motorek a jejich modifikací můžete řídit vozidla A1 s automatickou převodovkou (motorky do 11 KW, max 125 ccm a tříkolky do 15 kW), ale jen na území ČR. Dále můžete řídit vozidla AM (motorky, tříkolky a čtyřkolky do 45 km/h a max 50 ccm) na území ČR i mimo ně.

# 20.07.2015, 12:50.
Pane Řehůřku, narazila jsem na internetu na vaše stránky a ráda bych se Vás zeptala, zda nevíte, zda je možné ve Vieste si pronajmout třeba na 1 den skútr, vespu nebo nějakou slabší motorku? Pokud ne, neměl byste alespoň tip, kde si lze nejlevněji pronajmout auto? Předem děkuji za informaci. S pozdravem Jana.

Skútr lze zapůjčit například v přístavu v půjčovně La Darsena Marina. Cena na celý den je € 50,00. Ohledně zapůjčení automobilu se podívejte na Pronájem aut.

# 20.07.2015, 11:43.
Chtěl bych se zeptat na pár otázek ohledně oblasti kolem Vieste. Jaké je tam počasí kolem 14. až 20. září? Hledám v této oblasti ubytování pro dva páry + jedno čtyřleté dítě (bude spát na dvoulůžku mezi náma). Nevím, jak Italové řeší čtyřleté děti, zda musí mít postel a hledat tedy ubytování pro 5 osob. Ideálně nějaký bungalov nebo mobilní domek na pláži, kde bude soukromí od velkých hotelů. Líbí se mi možnost z domku vyjít na předzahrádku a večer tam posedět, ale současně aby bylo i v okolí nějaké město, aby bylo kam chodit na zmrzku, trhy a kulturu. Našel jsem Villaggio Baia di Campi, můžete ho doporučit nebo něco podobného? Děkuji. Jan.

Průměrné teploty ve Vašem termínu se pohybují ve Vieste kolem 27. a 28. stupňů. Reálné se samozřejmě mohou lišit. Před odjezdem doporučujeme sledovat Meteo. Pro ubytování doporučujeme Booking. Jsou tam pro každé ubytování jasně stanovené podmínky. Baia di Campi tam také najdete, včetně recenzí od lidí, kteří tam bydleli. V tomto případě když objednáte ubytování pro čtyři dospělé a jedno čtyřleté dítě, nabídnou Vám mobilhome nebo bungalow pro čtyři dospělé osoby. Ubytování lze vždy doladit s ubytovatelem - například pokud byste chtěl extra postýlku pro dítě.

# 19.07.2015, 17:34.
Velmi pekně ďakujem za odpoveď. Z Bari bysme chceli odýsť 25.7., tak len sa chcem opýtať, či tieto spoje chodia rovnako aj v ten deň. A eště ... ak bysme nechceli IC vlak, iba nejaký regionálny, taký vlak z Bari do San Severo nejde? Mohol by byť prípadne potom prestup zo San Severo do San Menaio aj na nejakú autobusovú linku. Alebo ísť cez Foggia? A eště sa chcem opýtať, let späť máme 2.8., ale ubytovanie v San Menaio je do 1.8. - potom bysme sa radi presunuli eště na 1 deň do Bari, možme využiť rovnakú trasu? A ak bysme sa chceli ísť pozrieť do Alberobello (samozrejme eště z Bari), aké najvýhodnejšie spojenie byste nám vedeli poradiť? Ďakujem velmi pekně eště raz za odpovede aj za všetko, co pre nás cestovateľov robíte ... velmi si to vážim a máte moj obdiv. Krásny deň Vám prajem. Vlasta.

Poslali jsme Vám spojení s nejmenším počtem přestupů. Ze zaslaných odkazů na stránky dopravců si z jejich jízdních řádů můžete sestavit pro Vás optimální spojení. Uvedené spojení z Bari v 10:04 a ze San Severo ve 13:38 jede každý den. Na Gargano působí jediný vlakový dopravce Ferrovie del Gargano, který provozuje i autobusové linky. Autobusové linky provozuje i druhý přepravce SITA. Z Bari pak jezdí státní vlaky Trenitalia do Foggia a San Severo a autobusy SITA Sud do Manfredonie. Autobusy se do San Menaio dostanete s několika přestupy. Vše platí i pro cestu zpět. Z Bari do Alberobello jezdí společnost Ferrovie del Sud Est. Jízdenka stojí € 4,90.

# 19.07.2015, 15:41.
Chcela by som sa opýtať, ako sa najjednoduchšie a najlacnejšie dostať z Bari, kam doletíme, ale budeme tam pár dní - do San Menaio teraz v júli. Našla som možnosti z Bari - letisko a dopravu do Rodi - Peschici, ale chcela by som sa informovať, či musíme naspäť na letísko, alebo by niečo šlo aj z Bari - hlavnej stanice. Ak by bolo možné zjistiť, koľko by to prosím Vás aj približne stalo. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Vlasta.

Z Bari jeďte vlakem Trenitalia do San Severo. Regionální vlak tam jede 1,5 hodiny a stojí € 11,20. Ze San Severo pak jeďte vlakem společnosti Ferrovie del Gargano. V San Menaio je za 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 5,60. Aby spoje navazovaly, budete muset zřejmě jet z Bari Intercity v 10:04 za € 19,50. V San Severo je v 11:36, vlak do San Menaio jede ve 13:38.

# 13.07.2015, 20:48.
Pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o radu při cestě do Itálie. Jedeme do Vieste - Foggia. Vyjíždíme z Karlových Varů přes Mnichov a Innsbruck. Kudy bude nejlépe cesta pokračovat? Vyjíždíme v pátek 17.7.2015, snad nepotkáme nějaké prázdniny u našich sousedů. Dále jsem se chtěla zeptat, zda je možné jet do Itálie pouze na občanský průkaz. Velmi děkuji za informace. Přeji hezký večer. Vendula.

Trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Vieste. Prázdniny ve Vašem termínu začínají ve čtyřech spolkových zemích a první týden běží v dalších třech. Termín není nejkritičtější, počítejte ale raději s větší rezervou. Itálie je součástí EU, můžete do ní cestovat na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti. To platí i pro země, kterými budete projíždět.

# 12.07.2015, 22:48.
Můžete mi poslat, kdy jede v ranních hodinách spoj z Mattinaty do Vieste během příštího týdne a zpáteční večer? Je zastávka někde v blízkosti kempu Riccio? Dále by mě zajímalo, zda je možnost jet autobusem z kempu Riccio do Mattinaty. Předem děkuji za odpověď. Petr.

Autobus Ferrovie del Gargano jede z Mattinaty do Vieste ráno v 9:15 (10:40) a zpět pak v 15:30 (16:55) a v noci ve 22:45 (23:30). Jedná se o spoje v pracovní dny, v závorce je uveden příjezd. Jízdenka by měla stát kolem € 4,00 (nekupuje se v autobuse, ale v agenturách a tabácích - seznam je na výše uvedených stránkách). Jízdní řády najdete také na výše uvedených stránkách. Autobusy odjíždějí z Mattinaty na konci Corso Matino a Via S. Michele Arcangelo. Pěšky je to něco přes dva kilometry. Z kempu určitě autobus nejezdí. Kdysi tam provozovala CK autobus, který Vás zavezl večer do Mattinaty, ale ráno s největší pravděpodobností ne.

# 09.07.2015, 15:35.
Prosím o radu. Jsem na dovolené v residenci Gallo ve Vieste a porouchalo se nám auto. Chceme jet vlakem. Kde se mám podívat na jízdní řád a kudy jet alespoň do Vídně nebo Brna? Děkuji. H.

Z Vieste jeďte nejdříve autobusem Ferrovie del Gargano do Foggia (6:15, 15:30, 22:45) a následně vlakem Trenitalia v 16:40 Frecciabianca do Bologna Centrale a odtud Euro Night ve 23:20 do Vídně. Z Vídně pak už jezdí vlaků do ČR hodně. Můžete jet také autobusem Ferrovie del Gargano z Vieste ve 3:30 do Říma, kam dojedete v 10:20. Odtud pak můžete cestovat letecky nebo autobusy Student Agency, Tour Bus atd. Z Foggia můžete jet také přímým vlakem Frecciabianca do Mestre v 9:40 a odtud se Student Agency do ČR. Řešením může být i slovenský Turancar z Vieste v 19:15 a ve Vídni následující den ve 14:45 nebo v Bratislavě o hodinu později. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Některé dálkové autobusy nejezdí každý den - viz jízdní řády.

# 07.07.2015, 20:56.
Pročítala jsem si Otázky a odpovědi z minulých let, chtěla jsem zjistit nějaké bližší informace o autobusové dopravě na Gargánu. Jedeme začátkem srpna na dovolenou do kempu u Mattinaty a chtěli jsme s rodinou podniknout výlet do Vieste místní dopravou. Odkazujete na stránky Ferrovie del Gargano - když jsem zde zadala místo odjezdu a příjezdu (Mattinata a Vieste), tak mi to našlo odjezdy jen ve 14:05 a 16:15. Nenašlo mi to žádný dřívější odjezd ráno ani dopoledne. Nevíte, zda jsem někde neudělala chybu nebo skutečně nic dříve nejezdí? Děkuji mnohokrát za odpověď. Michaela.

Frekvence spojů společnosti Ferrovie del Gargano mezi Mattinata a Vieste je skutečně tak malá. Jezdí tam ještě společnost SITA, z Mattinata má odjezdy 8:05, 9:05 (ve dnech volna), 12:05, 14:10, 15:20 (každý den), 15:35, 19:05. Pokud není uvedeno jinak, jezdí spoje v pracovní den.

# 27.06.2015, 11:21.
Ráda bych zjistila, kolik si tak přibližně účtují majitelé kempů za místo v kempu pro jedno auto a stan na přenocování. Jedeme v červenci na Gargáno a nechceme to jet na jeden zátah. Nikde nemůžu tuto informaci najít. Máte o tom nějakou informaci Vy? Byla bych moc ráda, kdybyste měl nějaké povědomí, nebo možnost to zjistit. Díky moc. Alena.

Seznam italských kempů najdete na camping.it nebo unicamping.com. Jsou tam i ceníky a odkazy na oficiální stránky s ceníky. V Itálii se platí za místo v různé konfiguraci a osoby. Na výše uvedených stránkách si najděte kempy podle předpokládané oblasti ubytování. Například kemp Numana Blu, kde jsme kdysi také spali ve vlastním stanu při naší první cestě do Kalábrie - viz naše reportáž Kalábrie 2002 - si v současné době účtuje v první polovině července za místo pro umístění stanu a auta, dva dospělé a dvě děti, za jednu noc € 50,60. Tenkrát jsme platili € 16,00. Je ale pravda, že to bylo v květnu.

# 27.06.2015, 07:28.
Chystáme se do Itálie na Peschici. Můžete nám, prosím, doporučit cestu z Teplic do Peschici? A jaké jsou přibližně poplatky za dálnice? Děkuji moc. Roman.

Vaše optimální trasa je následující: Teplice - Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Peschici. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 61,20. To samé při cestě zpět.

# 24.06.2015, 20:43.
Velice děkuji za odpověď. Zaujala mě varianta - smysluplná cesta mimo dálnici. Můžete mi jí přiblížit? V odkazu mi to není úplně jasné. Děkuji za odpověď. Zdenek.

Bohužel nemáme časový prostor tuto trasu neustále dokola vypisovat. V uvedené reportáži Gargano 2008, v kapitole Potřetí na Gargano, je to popsané podrobně včetně čísel silnic. Nevíme, co více k tomu napsat. Mnohokrát je trasa zmiňovaná i v těchto otázkách a odpovědích a také v otázkách a odpovědích týkajících se Itálie.

# 23.06.2015, 18:52.
S rodinou sa chystáme na Gargano, do kempu Arcobaleno. Chcem sa spýtať, kam sa da ísť do okolia autobusom. Napr. Vieste - Peschici, Vieste - Manfredonia, Vieste - Rodi Garganico. Ďakujem. Milan.

Jízdní řády najdete na Ferrovie del Gargano a SITA.

# 22.06.2015, 20:22.
Začátkem července jedeme s rodinou na Gargáno do Rodi Garganico z Pelhřimova s přenocováním v Bologna. Prosím o pomoc se sestavením cesty a předpoklad nákladů. Zdenek.

V úvahu připadají dvě naprosto časově i vzdálenostně totožné trasy. První úsek je společný: Pelhřimov - České Budějovice - Linz - Salzbrug. První trasa pak vede přes Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Modena - Bologna, druhá trasa přes Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna. Poslední úsek je pak opět společný: Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Rodi Garganico. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, na první trase zaplatíte za průjezd Brennerem € 9,00 a na druhé trase za průjezd tauernskými tunely € 11,00. Na mýtném v Itálii pak v prvním případě € 61,20 a ve druhém případě € 63,60. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Celkem tedy zaplatíte na první trase € 149,10 a na druhé trase € 157,90. Pokud pojedete z Pá / So, doporučujeme první, levnější variantu. Vyhnete se kritickým místům před tauernskými tunely a v oblasti Bibione, Lignano, Caorle, Lido di Jesolo. Pokud chcete ušetřit a nejste vázaní ubytováním v Bologna, můžete jet tak jak jezdíme my. Trasa je podrobně popsaná v naší reportáži Gargano 2008. Smysluplná cesta mimo dálnici je v úsecích Tarvisio - Gemona, Mestre - Rimini Nord a Termoli - Poggio Imperiale. Úspora je € 25,90, celkem tedy € 51,80 (€ 47,00 oproti levnější variantě).

# 20.06.2015, 20:57.
Dnes jsme dojeli na Gargano. Tankoval jsem na těch mnou zmíněných benzínkách. Na první - ÖMV - ve Villachu, hned přes silnici byla rychlonabíječka pro elektromobily Tesla, byla cena € 1,27 za litr Natural 95, na druhé u Pescara, vyšlo to tam dobře ještě s přibližně 100 km rezervou benzinu v nádrži, byla cena € 1,48. Sjížděl jsem před Garganem z dálnice ještě jeden exit před Termoli, do Termoli to bylo pak asi 10 km většinou s rychlostí 90 km/h a zbytek až za Termoli po tangenciále obchvatem Termoli. Takže toto hodnotím, že to má smysl jet mimo placenou dálnici, byť to bylo ke konci trochu zamotané. Díky za objasnění bezplatné části italské dálnice u rakouských hranic. Robert.

Děkujeme Vám za cennou zpětnou vazbu.

# 20.06.2015, 12:08.
Na konci srpna jedeme autem do Itálie. Mohl byste mi navrhnout trasu z Brna do Lido del Sole? Popřípadě poplatky na italských dálnicích? Děkuji za odpověď. Ondřej.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Lesina - Cagnano Varano - Lido del Sole. V Itálii zaplatíte na mýtném € 63,60, to samé při cestě zpět. Pokud pojedete tak jak jezdíme my, můžete výrazně ušetřit na mýtném při smysluplné cestě mimo dálnice v určitých úsecích. Tato cesta je popsaná v reportáži Gargano 2008.

# 17.06.2015, 18:21.
Plánuji cestu na Gargano. Budu se zastavovat tankovat kolem Villachu a pak u Pescara. Zvažuji, zda tankovat ve Villachu u ÖMV (Maria - Gailer - Strasse 53, 350 m za řekou a 1,25 km ze sjezdu Villach - Faaker See), kde mají mít aktuální cenu (podle Prezzi Benzina) Natural 95 € 1,23, nebo podle vašeho doporučení v Arnoldsteinu. U Pescara mám vyhlédnutou benzínku Sopea (Via Nazionale, Cepagatti) s cenou € 1,48. Nemáte s těmito mnou uvedenými benzínkami zkušenost? Kde je nutno nejpozději sjet z dálnice v Rakousku pokud nechci jet první část cesty v Itálii po placené dálnici? Exit 366? Najet při zpáteční cestě lze už dříve u Unterthorl? Robert.

Zkušenosti máme s námi doporučovanými čerpacími stanicemi. Mýtná brána je až za sjezdem Tarvisio (na úrovni Ugovizza), můžete tedy překročit hranice ještě po dálnici a sjet až na Tarvisio. Při cestě zpět je první nájezd za mýtnou branou opět v Tarvisio. Plynulejší je ale až nájezd u Arnoldsteinu. Unterthorl přímo nájezd ve směru do Rakouska neumožňuje, o kousek dál je to dost složité.