GARGANO 2013

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2013

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2013, 17:18.
Chceme v létě vyrazit na Gargano a udělat si výlet na ostrovy Tremiti. Neznáte cenu tohoto výletu a zda se to vyplatí tam vyrazit na kouknutí? Děkuji za odpověď. Pavel.

Ceny na sezónu 2014 ještě nejsou k dispozici. Z Vieste a Rodi Garganico provozuje spojení společnost NLG, z Vieste, Peschici a Rodi Garganico společnost MSG. Cena zpáteční jízdenky by měla být do € 30,00. Výlet určitě za to stojí. Přečtěte si naši reportáž Ráj zvaný Tremiti.

# 04.10.2013, 20:25.
Před 3. týdny jsme se vrátili z Gargana. Chtěla bych Vám sdělit pár poznatků. Jelikož jsem bývalá zaměstnankyně ČD, tak jsme to absolvovali na fipku. Jeli jsme přes Vídeň a Bologna. Místenka tam a zpět stála 474,- Kč. Z Bologna jsme pokračovali do San Severo. V Bologna u přepážky na jízdenky jsme si koupili místenku, která stála € 14,10. Jinak tam jsou samé automaty na jízdenky. Doporučuji koupit si hned zpáteční, jelikož je to IC a jede až do Bari. My jsme to neudělali a pak už v San Severo byly místenky vyprodané. Nastoupit do vlaku můžete, ale sedíte v chodbičce na sedátku. Dá se to zvládnout, sedátko je pohodlné. Ze San Severo do Peschici Calanella jezdí soukromý vláček. Snadno se dá poznat, má nápis Gargano. Jízdenku jsme si koupili přímo ve vlaku, stála € 6,00. Kupodivu jel vždy na čas. Z Peschici Calanella jsme pokračovali autobusem do Vieste. Autobus byl hned u nádraží. Jízdenka stála € 3,00, což na tu vzdálenost nebylo moc. Jeli jsme ale 90 minut. Z Vieste jsme museli pokračovat taxíkem do Villagio La Giara. Jsou to tak 4 km. Vzal si € 14,00, což byl pro nás šok. Vlakem jsme za tu cenu ujeli přes 500 km. Ubytování jsme měli v apartmánech, byly pěkné až na malou vybavenost kuchyně. Do Vieste jezdí přímo od recepce autobus asi třikrát za den a stojí € 2,00. Malý trh na zeleninu, ovoce, likéry, koření, sýry a všelijaké saláty z rybiček, je každý den. Též jsme ochutnali pizzu přímo vytaženou z pece, stála € 5,50 a byla výborná. Ještě musím napsat, že stojí za shlédnutí ve Vieste historická část města. Přeji pěkný den a mnoho nových zážitků z cestování. Jiřina.

Děkujeme za cenné informace, které jste nám zaslala. Moc si toho vážíme.

# 04.09.2013, 12:30.
Paní Řehůřková, pane Řehůřku. Drobný dotaz na počasí a klima na Gargánu v září. Chystáme se s vnukem od 13.9. do Vieste, apartmány Parco Carabella. Máte tipy na výlety, kromě města Vieste jsem moc neobjevila, pokud by bylo něco v dosahu pár kilometrů, vypravili bychom se i autem. Moc se těšíme, celá léta jsme plánovali cestu autem na jih Itálie a konečně jsme se dočkali, tak snad nebudeme zklamaní. Děkuji vám za hezké stránky, moc pěkně zpracované, a ty odpovědi jsou tak úžasné, že mám pocit, že tam asi žijete. Ať se daří a pokud vám to vyjde, tak děkuji za odpověď. Bohumila.

Předpovědi pro Vieste jsou pro víkend od 11. do 18. září následující: polojasno, teploty zpočátku až 29 stupňů, postupně budou klesat na 23 až 21 stupňů. V noci z 16. na 17.9. má zapršet a přes den má být zataženo. Potom by teploty měly opět růst. Jsou to samozřejmě jen předpovědi, které se mohou změnit. Sledujte aktuální stav na Meteo. Určitě si zajeďte do pralesa Foresta Umbra, je to nádherná oblast. Tento a další tipy na výlety najdete v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 03.09.2013, 10:09.
Moc prosím o informaci, jak se dostat nejjednodušším způsobem z letiště v Bari do Lido del Sole. Přílet máme 8.9. v neděli v 8:10 hodin. Nějaký transfer by měl jet z letiště, ale nevím, zda navazuje na přílety. Jede podle toho, co se mi podařilo zjistit, jen do Rodi Garganico. Poraďte mi, prosím, dopravu do Lido del Sole. Moc děkuji. Jana.

Z letiště v Bari jede na Gargano autobus Pugliabus. Odjíždí z letiště každý den od 22.4.2013 do 20.10.2013. Zastávky jsou v Manfredonii (Monte S. Angelo), Mattinatě, Vieste a Rodi Garganico (Peschici - lokalita Calanelle). Poslední zastávka je jen od 1. června do 15. září. Odjezd je v 9:30, 12:00, 17:15 a 23:00. Na konečné je za 3,5 hodiny. Vy tedy zřejmě stihnete autobus v 9:30, na místě budete ve 12:57. Jízdenka stojí € 20,00 (lze bookovat online). Ze stanice FS Calanelle Vám jede vlak Ferrovie del Gargano v 16:10 a vystoupit musíte v Rodi Garganico za 17. minut. Jízdenka stojí € 1,00. Odtud pak jede autobus stejné společnosti v 17:30 do Lido del Sole, kde je za 20 minut. Jízdenka by měla stát také kolem € 1,00. Z centra Lido del Sole je to k Vela Club ještě 1,5 km podél moře směrem na Rodi. Bohužel je to jih Itálie, soukromé společnosti, je možné že budete muset využít v některém úseku taxi.

# 01.09.2013, 16:10.
Moc děkujeme za tak úžasné stránky. Chystáme se do Vieste příští týden a protože budeme vařit sami, chci se vás zeptat, kde se dá dobře nakoupit. Probíhají ve Vieste trhy? Předem děkujeme. Taťána.

Jako v každém jiném městě, jsou i ve Vieste možnosti nakupování. Je tam mnoho menších supermarketů. Denní tržnice se nachází v centru města (viz mapa), týdenní velký trh pak probíhá na Lungomare Europa každé pondělí od 8:00 do 14:00. Přečtěte si naši reportáž Gargano 2003.

# 30.08.2013, 11:44.
Včera jsem vám psala ohledně dopravy na Gargano. Celý den se snažím dohledat, jak se dostat do Lido del Sole. Jezdí přímý transfer na Gargano. My ale přilétáme v 17:10 a transfer jede v 17:15, ten nestíháme. Další jede až ve 23:00 hodin. Ten nás vysadí na Garganu, ale já už navazující další spoj do Lido del Sole nenašla. Děsí mě představa noclehu na nádraží se dvěma malými dětmi. Nevíte, kolik by asi stálo vzít si taxi z letiště přímo do Lido del Sole? Nebo nějaký spoj, jak se po 17:00 večer tam dostat? Mockrát děkuji. Bára.

Viz naše předchozí odpověď. Taxi Vás přijde na přibližně € 250,00. S největší pravděpodobností však budete platit ještě mýtné na dálnici, což je € 11,30 za jednu cestu, tedy € 22,60.

# 29.08.2013, 10:09.
Už jsem vám dnes psala. Ještě se chci zeptat. Do Bari přilétáme až po 17:00 hodině. I kdybych jela do Rodi Garganico, tak po 20:00 není žádný spoj do Lido del Sole. Jak se tam dostanu? Mockrát děkuji. Bára.

Je to pro Vás dost špatný termín. Ve stejný den se zřejmě do Lido del Sole nedostanete. Autobus PugliaBus jede sice v 17:15, ten ale v žádném případě nestihnete. Další jede ve 23:00, v Peschici - Calanelle je ve 2:27 hodin. První vlak do Rodi Garganico jede v 6:10 a navazující autobus do Lido del Sole v 8:05 hodin. S dětmi by to bylo docela dobrodružství. Doporučujeme taxi.

# 29.08.2013, 09:50
Za týden odlétám se dvěma malými dětmi do Itálie na Gargano, do Lido del Sole. Letíme do Bari a podle delegáta CK si musíme vzít transfer. Cena transferu za osobu je € 20,00. Je nějaká jiná, levnější možnost dopravy z Bari na Gargano? Moc děkuji. Bára.

Cena € 20,00 za osobu je odpovídající. Levněji se tam veřejnou dopravou nedostanete. Resp. dostanete, ale velice složitě. Jen jízdenka na vlak Trenitalia mezi Bari Centrale a San Severo stojí € 11,50. Doprava z letiště na vlakové nádraží autobusem AMTAB Vás přijde na € 0,90. Ze San Severo pak jede vlak Ferrovie del Gargano, který Vás přijde na € 5,50 a z Rodi Garganico autobus stejné společnosti do Lido del Sole, který Vás přijde na přibližně € 1,00. Celkem tedy € 18,90. Další dražší ale jednodušší možností je cestovat z letiště v Bari autobusem Pugliabus do Peschici, localita Calanelle, což je konečná vlaku Ferrovie del Gargano. Jízdenka stojí € 20,00 a odtud jede vlak Ferrovie del Gargano do Rodi Garganico za € 1,00 a odtud zmiňovaný autobus do Lido del Sole za € 1,00. Celkem tedy přibližně € 22,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Je třeba si to sestavit dle Vašeho termínu a času příletu. Nabízený transfer je tedy adekvátní a není co řešit.

# 20.08.2013, 17:03.
Velice Vám děkuji za Váš čas spojený s odpovědí na můj dotaz. Vámi uvedené informace jsem zjistila na Vašich stránkách, jenom mi není jasné, ta jízdenka za přibližně € 3,00 se kupuje ve Vámi uvedených prodejnách v Mattinatě - je to jízdenka obousměrná? T.j. už nemusím ve Vieste shánět, kde koupím jízdenku zpět? Luba.

Jízdenky se kupují u prodejců, uvedli jsme jen dva, celý seznam prodejců najdete na stránkách dopravce Ferrovie del Gargano. Jízdenka je jednosměrná. Pro cestu zpět musíte použít další. Veškeré jízdenky koupíte u jednoho prodejce. Není nutné kupovat jízdenku z Mattinaty do Vieste v Mattinatě a z Vieste do Mattinaty ve Vieste.

# 16.08.2013, 16:11.
Máte opravdu úžasné stránky. Moc prosím, kde můžu sehnat jízdní řád Mattinata - Vieste, popř. Mattinata - Manfredonie, Monte S. Angelo. 10.9. jedeme do kempu Villaggio Riccio a rádi bychom cestovali po okolí a nechceme využívat hromadné výlety. Když jsme tam byli naposledy, moc jsme se nevyznali v jejich jízdním řádu v Manfredonii, ani jsme nevěděli, kde koupit jízdenku a za kolik. Moc děkuji za odpověď. Luba.

Jízdní řády najdete na stránkách dopravce Ferrovie del Gargano. Jízdenky zakoupíte na Corso Matino v Agenzia Palumbo nebo v tabáku de Vita. Jízdenka do Vieste by Vás měla příjít na cenu do € 3,00, do Manfrenonie a do Monte S. Angelo do € 2,00.

# 14.08.2013, 13:48.
Jsem rád, že existuje Váš web, díky. I já mám na Vás prosbu. Příští týden se chystáme (24 lidí ve 3. dodávkách) na týdenní dovolenou do San Giovanni Rotondo za o. Piem. Jde mi o cestu. Jste ochotný poradit nám, kde nejvýhodněji natankovat? V Rakousku jsem se dočetl, že doporučujete tankovat v Arnoldsteinu - nevím, jak je to daleko z dálnice a zda mají nonstop - jedeme na noc. A kde natankovat v Itálii, popř. jaká je průměrná cena nafty? Do tří dodávek už se asi vyplatí to promyslet, dá se ušetřit. Budeme tankovat před rakousko - italskou hranicí a pak asi 2x v Itálii, naposledy poblíž SGR. Dále by mě zajímaly náklady na cestu (mýtné atd.). Díky za Váš čas, Vaši ochotu a trpělivost. Lukáš.

Zda je Fun Wash v Arnoldsteinu Nonstop nevíme, když to byl původně Shell, tak nonstop nebyl. Nicméně více směrem k Villachu ve městě Fürnitz je Shell, který nonstop otevřeno má a začátkem srpna byl na tom cenově stejně jako Fun Wash. Z dálnice sjedete hned za Villachem a pojedete po B83. Zpět na dálnici se můžete připojit až za Arnoldsteinem. A pokud u Shellu neuspějete, můžete zkusit zmiňovaný Fun Wash. Dále směrem k Itálii, jak na rakouské, tak i italské straně, rostou ceny pohonných hmot už výrazně nahoru. Zajížďky od dálnice jsou v obou případech minimální. V Itálii doporučujeme tankovat až na místě, tam si vyberte čerpací stanici, která bude na tom cenově nejlépe. V současné době se cena nafty pohybuje kolem € 1,725 za litr. Mýtné za dodávku je o něco vyšší než za osobní automobil. Dodávka spadá do kategorie se dvěma nápravami, je to však jediná kategorie, která se dělí ještě podle výšky nad přední nápravou. Pokud tedy máte výšku nad přední nápravou vyšší než 1,3 metru, pak Vás mýtné vyjde v úseku Tarvisio - Poggio Imperiale na € 61,40 oproti € 60,00 u běžného automobilu. Vše samozřejmě 3x za tři dodávky a 2x pro obě cesty. Tipy na úsporu najdete v naší reportáži Gargano 2008.

# 11.08.2013, 11:49.
Chtěl bych se zeptat na ideální cestu z Jindřichova Hradce do Vieste, zda zvolit tunely přes Villach nebo přes Brenner a na kolik nás cesta vyjde. Spotřeba je přibližně 6 litrů nafty na 100 km. A ještě jedna otázka, zda je možnost potápění, popřípadě nějaké informace o nějaké potápěčské společnosti, která pořádá výlety za potápěním. Předem děkuji za odpověď. Jan.

Trasy přes Innsbruck - Brenner a Salzburg - Villach jsou stejně dlouhé, poplatkově také podobné. V obou variantách potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30 a zaplatíte navíc mýtné - Brenner € 8,50 resp. tauernské tunely € 10,00. Mýtné v Itálii Vás vyjde na € 58,50 resp. € 60,00. Varianta přes Villach je tedy o € 3,00 dražší. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. My bychom volili trasu přes Villach. Kousek za Villachem v Arnoldsteinu tankujeme u Fun Wash, kde ušetříte daleko více než € 3,00 na levnější naftě. Stejně tak možnosti jízdy mimo dálnici jsou zde lepší - viz naše reportáž Gargano 2008. Při Vaší spotřebě projedete 87 litrů nafty v jednom směru. Cena závisí samozřejmě na ceně nakupované nafty. Nejdražší nafta je v Itálii, průměrně € 1,725 za litr. Největší potápěčský ráj je na ostrovech Tremiti. Informace o potápěčských centrech najdete na Puglia Mare.

# 05.08.2013, 09:03.
Velmi mě zaujaly vaše stránky, zvláště články o cestování po Garganu. S kamarádkou se tam chystáme příští týden s batohy pod stan. Máme v plánu jít přes národní park z jedné strany pobřeží na druhou, cesta by nám měla trvat asi dva dny. Proto bych se vás chtěla zeptat, zda jsou cesty po národním parku trochu značené? Popřípadě, zda byste nám neposkytl nějaká informace o divokosti této krajiny a cestě jeepem? Předem děkuji za odpověď. Lucie.

Množství značených turistických tras (žlutou barvou) je v centrální částí Foresta Umbra. Existují i značené dálkové trasy (červenou barvou) napříč parkem. Jedná se o členitou oblast, která je však protkaná množstvím servisních lesních cest. Nicméně mimo značené trasy byste se neměla pohybovat. V pralese žije hodně zvířat, například lišky, divoká prasata, divocí koně, daňci, jeleni atd. Jsou samozřejmě plachá, zaútočit mohou v případě nebezpečí, tak jako v našich lesích. Jedna z variant cesty jeepem je popsaná v naší reportáži Džípem pralesem. Mějte na paměti, že stejně jako v celé Itálii, tak i v pralese Foresta Umbra je zakázané kempování ve volné přírodě.

# 25.07.2013, 07:22.
Na Vašich stránkách jsem našla spoustu užitečných informací, moc za ně děkuji. Jen jsem se chtěla zeptat, zda v marketech v Mattinatě můžu platit platební kartou? Moc děkuji za případnou odpověď. Monika.

Platební karta je už běžná záležitost. Můžete s ní běžně platit i v Mattinatě. Nicméně počítejte s tím, že se může stát, stejně jako kdekoliv jinde, že i v některých obchodech s platební kartou nepočítají.

# 21.07.2013, 15:36.
Předem Vám chválím vaše poučné reportáže. Ještě letos jedeme do kempu Mattinata - Villaggio Riccio. Jelikož nevydržíme na jednom místě ležet u pláže, měla bych na Vás několik otázek. Podle obrázků je asi patrné, že tato pláž u kempu bude oplocena a zda se dá projít dál až k Vieste. Když by se to dalo projít, kolik je to kilometrů kolem moře? Pak bychom využili autobus, jak často jezdí a kolik stojí? Dočetla jsem se, že jsou tam trhy a to každý den? Nebo kde se dá koupit ovoce a potraviny? A také na druhou stranu od kempu, kam se nejdál projde, až k Manfredonii? A zda se platí vstup na pláže? Děkuji Vám za odpověď. Marie.

Pláž je volně přístupná, dá se projít celá od Monte Saraceno až po přístav. Stejně tak z pláže můžete v mnoha místech přejít na komunikaci. V místech soukromých pozemků samozřejmě ne. Projít celou trasu až k Vieste podél moře není možné. Jednak jsou tam přírodní překážky - útesy a jednak vlastnické překážky - soukromé pozemky. Z Mattinaty do Vieste je to po silnici přibližně 40 km, podél pobřeží po moři o něco méně, tzn. i kdyby to bylo průchozí, byl by to nesmysl jít pěšky. Autobus Ferrovie del Gargano jezdí z Mattinaty do Vieste v 7:15, 9:15, 14:05 a 16:15. Zpět pak v 6:15, 13:30, 15:30 a 22:45. Autobus jede přibližně 1,5 hodiny. Jízdenky je třeba zakoupit v Agenzia Palumbo na Corso Matino 98 nebo v tabáku Riv. Tabacchi Vita na Corso Matino 83. Jízdenka stojí kolem € 3,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Trh se koná ve Vieste každé druhé pondělí, v Mattinatě každý čtvrtek a v Manfredonii každou středu. To jsou velké týdenní trhy. Ovoce a zeleninu koupíte samozřejmě každý den na tržnici nebo v obchodech. Na druhou stranu směrem na Manfredonii Vám cestu zahradí vysoká hora Monte Saraceno, která vystupuje z moře. Je to stejné jako s Vieste - z Mattinaty do Manfredonie je to po silnici necelých 20 km. Autobusů jezdí z Mattinaty do Manfredonie hodně, jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Nákup jízdenek na stejném místě, cena kolem € 2,00. Pláže jsou volné i placené.

# 16.07.2013, 12:19.
V červenci jedeme s rodinou z Mostu do Itálie na Gargano do Vieste. Tak bych Vás chtěl požádat o pár rad, například kudy jet, cenu mýtného a jak dlouho asi trvá cesta bez zastávek? Děkuji předem za odpověď. Radek.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Karlovy Vary - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Vieste. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 58,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Cesta bez zastávek trvá přibližně 16 hodin. Počítejte s rezervou na zastávky a případné zácpy.

# 15.07.2013, 11:18.
Chystáme se do Itálie. Vyrážíme z Prahy - směr Lago di Garda a dále do Apulie, Vieste. Poradíte, jak nejrychleji a nejlevněji? S jakými poplatky mám po cestě počítat? Děkuji za odpověď. Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Vieste. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 58,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 14.07.2013, 12:40.
Pane Řehůřku, nerada obtěžuji po druhé, vím že asi těch otázek máte hodně. Zapomněla jsem se zeptat, zda náhodou nevíte, kolik stojí vlak ze San Severo do Peschici. A zda nemají Italové nějaké slevy pro seniory. Předem moc děkuji za odpověď. Přeji krásný den. Jiřina.

Jízdenka stojí € 5,20. Železnice nevede přímo do Peschici, ale několik kilometrů před. Do lokality Calenella. Odtud je třeba pokračovat autobusy stejné společnosti. Nejedná se o státní železnici, ale soukromou. O slevách pro seniory nevíme. V tarifech mají jen zvýhodněné týdenní a měsíční jízdné.

# 13.07.2013, 12:22.
Moc děkuji za odpověď, ještě Vás musím pochválit za Vaše stránky. Dá se tam najít spousta užitečných rad. Ještě jednou děkuji a přeji krásný den. Jiřina.

Také děkujeme.

# 12.07.2013, 10:58.
Pane Řehůřku, prosím Vás o radu. 1. září jedu na Gargano. Vystoupím v San Severo a našla jsem si spojení soukromou železnicí do Peschici a autobus do Vieste od společnosti Ferrovie del Gargano, ale na SITA se nemůžu dostat. Je to neděle, tak to bude asi horší. Budu Vám vděčná za každou radu. Předem děkuji a přeji krásný den. Jiřina.

V neděli 1. září jedou vlaky společnosti Ferrovie del Gargano ve 4:30, 8:00, 9:00, 13:40, 14:35, 18:00 a 19:30. Z Peschici Calenella pak do Vieste autobusy stejné společnosti v 6:10, 9:50, 10:50, 11:30, 15:20, 16:30, 16:50, 19:50 a 21:30. Počítejte však s tím, že je to jih Itálie a soukromá společnost. Nechte si nějakou časovou rezervu.

# 29.06.2013, 13:35.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Za týden 8.7. odjíždíme s dcerou na dovolenou na Gargáno a rády bychom si zajely do Vico del Gargano na trhy. Prosím Vás, byl byste tak hodný, a poradil mi, v kolik hodin jede autobus z Rodi Garganico do Vico del Gargano a zpět? A mám ještě jeden dotaz. Nevíte náhodou, jaké je tam počasí začátkem července a teplota moře? S pozdravem a velikým díkem za odpověď Pavla.

Autobus společnosti Ferrovie del Gargano odjíždí z Rodi Garganico v 7:55 a ve Vico del Gargano je v 8:30. Jede každý den. Zpět pak jede v 16:10 a v Rodi Garganico je v 16:45. Jízdenky zakoupíte například na Via C. Grossi v tabáku. Podrobné jízdní řády a další informace najdete na výše uvedených stránkách. Trhy se konají ve čtvrtek. Podle předpovědi bude 8.7. polojasno a 28 stupňů, další dny 26, 29, 32 atd. Zpočátku může i zabouřit. Předpovědi sledujte na Meteo. Teplota moře se pohybuje do 23. stupňů.

# 17.06.2013, 11:11.
Jedeme letos na dovolenou do Itálie na Gargano v termínu okolo 10.9. Chtěla bych vědět, jaké je tam v tuto dobu většinou počasí a teploty. Děkuji za odpověď. J.

Průměrné teploty se v této oblasti pohybují v polovině září ještě kolem 27. stupňů. Předpověď počasí sledujte před odjezdem na Meteo. Takhle dopředu Vám výhled na konkrétní rok nikdo neřekne.

# 12.06.2013, 20:53.
V červenci se chystáme na rodinnou dovolenou do Vieste, do Residence Casanova. Chci se zeptat, zda poblíž není nějaký kemp pro ubytování jedné osoby pod stanem. Na netu jsem našel Villagio Punta Lunga, které je nejblíže od zmiňované residence. Chtěl bych se zeptat, zda se v tomto kempu musí místo na stanování rezervovat či nikoliv. Je to konec července. Děkuji. Tomáš.

Villaggio Camping Punta Lunga jsme procházeli začátkem měsíce června a bylo tam docela plno. Většina kempů v Itálii je rozparcelovaná, tzn. má přesně danou kapacitu. Podívejte se na camping.it nebo unicamping.it, kde si pro oblast v okolí Vieste najděte další alternativní kempy. Myslíme, že se místo pro jeden stan někde určitě najde i v červenci.

# 12.06.2013, 13:56.
A eště by som sa chcela spýtať, že koľko si mám asi vyhradiť peňazí, čo sa týka stravy, kedže mi máme hotel bez stravy přibližně pre dve osoby. Ďakujem pekne za odpoveď. Paulína.

To je strašně moc individuální. Záleží na tom, jak jste nároční, v jakých podnicích se budete stravovat, jak se budete stravovat atd. Pokud se budete stravovat v restauracích, tak vhodným výběrem to můžete zvládnout do € 50,00 na osobu a den. Pokud budete chodit jen na večeři a ostatní stravování budete řešit formou nákupů v obchodě apod., pak se dostanete na částku nižší.

# 10.06.2013, 15:48.
Ďakujem pekne za odpoveď. A ešte by som sa spýtala. Autobus tam nejde? Lebo rozmýšlame nad tým, že to je dost dlhá cesta ... Či neviete o nejakej agentúre, ktorá poskytuje dopravu až tam ... Paulína.

Autobusové spojení existuje. Provozuje ho společnost TuranCar. Jedná se o linku Humenné - Košice - Banská Bystrica - Trenčín - Trnava - Mestre - San Benedetto del Tronto - Vieste, tzv. Žltý Express. Z Trnavy odjíždí v pátek v 9:45 a ve Vieste je v sobotu v 8:00. Kontaktujte dopravce - viz. výše uvedené stránky - a informujte se o podrobných podmínkách a ceně.

# 02.06.2013, 12:51.
Ďakujem za skorú odpoveď. No priemerná spotreba nášho auta, ak pôjdeme našim, je 6,5 l ... Pôjdeme z Trnavy, ale chceli bysme mať niekde prestávku, odporučujete niečo po ceste? Kde bysme si našli hotel alebo niečo, kde bysme prespali, a poobzerali sa. Najlepšie asi už v Taliansku. Rozmýšľali sme nad Veronou. A neviem, či máme ísť cez dialnicu, pretože mýto je myslím dosť drahé, ale zase ak som pozerala cestu mimo dialnice trvala by z Verony 11 hodín 36 minút, čo je dost oproti 6. hodinám cez dialnicu. Paulína.

Přes Veronu vůbec nepojedete. Vaše optimální trasa je následující: Trnava - Bratislava - Videň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Vieste. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30. Na mýtném v Itálii zaplatíte po sjezd Poggio Imperiale celkem € 60,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Celkem tedy € 136,60. Při průměrné ceně nafty v Itálii € 1,718 Vás cesta tam i zpět přijde za pohonné hmoty na € 324,00. Celkem Vás cesta tedy přijde na přibližně € 460,00, tj. € 115,00 na osobu. Ubytování doporučujeme hledat někde za Bologna. Hledejte ho na Booking. Co se délky trasy týče, určitě nebude trvat šest hodin. Počítejte přibližně se 14. hodinami bez přestávek po dálnici. Možná alternativní trasa částečně mimo dálnici s úsporou na mýtném je popsaná v naší reportáži Gargano 2008.

# 01.06.2013, 19:58.
Tento rok asi v júli sa chystáme do Vieste, chcem sa spýtať, čo je podľa Vás výhodnejšie, či ísť autom (keby sme išli 4) alebo letecky + vlak alebo autobus ... Ďakujem za odpoveď. Paulína.

Pokud jste čtyři a autem Vám jízda nedělá problém, jeďte určitě autem. Je to levnější a na místě budete mít daleko více možností. Pokud nám napíšete odkud jedete, jakou máte spotřebu, nebude problém spočítat nějakou orientační cenovou kalkulaci.

# 29.05.2013, 12:50.
Prosím o informaci, zda nevíte, kolik bude přibližně stát cesta trasa Praha - Plzeň - Bolzano - Řím - Vieste, mám na mysli jenom ten úsek v Itálii od hranic do Vieste. Děkuji za odpověď. S pozdravem Eliška.

Úsek Brenner - Řím Vás přijde na € 49,10, úsek Řím - Poggio Imperiale Vás přijde na € 27,10. Celkem tedy 76,20 EUR. Pokud pojede zpět už přímou cestou, pak úsek Poggio Imperiale - Brenner Vás přijde na € 58,50.

# 01.04.2013, 18:57.
V květnu se chystáme na týdenní pobyt do Villaggio Riccio. Nevíte prosím, zda je možné z tohoto místa sednout na nějaký, třeba i linkový autobus do Říma a také do Pompejí? CK nabízí výlety přibližně za € 40,00, tak bych jen ráda zjistila, zda je možnost nějaké levnější varianty. Děkuji a přeji krásný den. Anna.

I když je cena vysoká, doporučujeme volit organizovaný výlet s cestovní kanceláří. Budete to mít bez problémů. Linkové autobusy do Říma jezdí, například z Manfredonie odjíždí autobus SAPS v 8:30 a v Římě je ve 13:55 zpět pak jede v 16:30 a v Manfredonii je ve 22:00. Cena jednotlivé jízdy je € 26,00. Už z časů vidíte, že to není na jeden den a cenově Vás to vyjde více než od CK, navíc CK Vás odveze z kempu a přiveze do kempu, odjedete brzy ráno a na místě Vás autobus povozí po tom základním. U linkového autobusu budete muset řešit přípoje, dopravu po lokalitě atd. Cena potom ještě naroste.

# 24.03.2013, 21:07.
Omlouvám se, ale ještě mě napadl jeden dotaz - vy jste byli na Garganu osobně - jak se tam dá domluvit? Z Elby a Sorrenta víme, že se jde domluvit anglicky, ale četla jsem, že více na jihu je to už problém ... Domluvíme se například v přístavu ve Vieste či na lodích anglicky? Manžel začíná italštinu studovat, ale ... Děkuji! Martina.

S několika základními italskými slovíčky nebo frázemi uspějete více než s plynulou angličtinou. Italové jsou pak velice ochotní a budou se Vám snažit vyjít maximálně vstříc. Anglicky se domluvíte v hotelech, turistických informačních kancelářích atd. V obchodech a na ulici spíše s mladými. Z Vieste máme zkušenost, že starší lidé spíše umí německy než anglicky.

# 24.03.2013, 20:16.
Děkuji mnohokrát za odpovědi. Paní Lindu určitě využijeme a uklidnil jste mě i s přístupem k plážím. Chceme toho vidět více, neumíme ležet celý týden na jednom místě. Ještě malý, snad poslední dotaz - pláž Baia di Campi - je k ní samostatný vstup, nebo se musí přes kemp? Pustí nás tam? Děkuji a přeji i Vám pěknou letní dovolenou a těším se na další reportáž! Martina.

Je to tam všechno dokonale oploceno :-) Nicméně doporučujeme ve směru k Vieste přejet celou pláž až na konec. Pojedete po SP53, doprava bude odbočka na Pignochiuso. Jeďte rovně na Vieste. Následovat bude odbočka doprava do kempu, jeďte stále rovně. Následuje pravotočivá zatáčka, potom rovinka a levotočivá zatáčka. Před touto zatáčkou vede vpravo cestička k pláži. Za zatáčkou je malý štěrkový pás pro odstavení několika automobilů. Tady se dá dolů také sejít k maličkým plážičkám s útesy. Zda se ale dostanete na dlouhý pás Baia di Campi nevíme, nebyli jsme tam.

# 21.03.2013, 14:41.
Obracím se na Vás ještě s jedním dotazem. Jsme rodina, která holduje aktivnější dovolené a rádi poznáváme nová místa, a tak máme na Garganu naplánováno mnoho výletů. Velmi mi v orientaci pomohly Vaše stránky - klobouk dolů. Rozhodli jsme se pro stanování v kempu Punta Lunga - je blízko Vieste a jsou u něj pěkné pláže pro děti - pojedeme s 3,5 letým synem. Na Vašich stránkách jste se zmínil o agentuře paní Lindy Giufredda (Vlčkové). Našla jsem jí na internetu a předem si zamluvila 3 výlety - jeep, jeskyně a Tremiti. Původně jsem hledala kontakt na Indiana Giannini. Líbí se mi průvodcování v češtině - doplnit si načtené informace od někoho znalého. Paní byla velmi milá, slíbila, že jeep by nás nabral přibližně 300 m od kempu. Chtěla bych se Vás zeptat na Vaše zkušenosti s ní, platí-li se dopředu, či při nastupování a kvalitu těchto výletů. Jinak se chceme podívat ještě do Bari. Nevíte, jak se u historického centra parkuje? + Fasano + Alberobello. Dále do Peschici + Rogi Garganico; Do Matinaty ... Chceme navštívit pár konkrétních pláží a jen doufám, že je najdeme - Baia dei Campi, Porto Greco, Cala della Pergola, Vignanotica, Sfinalicchio, San Felice. Snad jsem jména napsala správně, nemám tu po ruce svůj itinerář. Jsou značené? Asi ne ... Mám z googlu satelitní mapy, snad se nějak trefíme. Vím, že jsem toho popsala hodně, ale budu Vám velmi vděčná za jakoukoli informaci a radu. Předem děkuji a přeji pěkný den! Martina.

Přes Lindu Vlčkovou jsme si objednávali jen výlet jeepem, platili jsme přímo řidiči v jeepu. Výlet lodí kolem pobřeží jsme si kupovali přímo v přístavu, stejně tak výlet na ostrovy Tremiti a okružní plavbu kolem nich. Je to však individuální, tyto otázky by měly směřovat přímo na paní Lindu. Výlety skutečně stojí za to a určitě je doporučujeme. V centru Bari se doporučuje parkovat na Gestipark Giulio Cesare, GPS: 41.112038, 16.862822. Za hodinu platíte € 1,50, za den € 15,00. V centru se však dá zaparkovat i levněji, v blízkosti vlakového nádraží například na Parcheggio Rossani (Corso Benedetto Croce) za € 0,50 na hodinu. Těch možností je daleko více. Pláže jsou značené, počítejte však s tím, že se nejedná o nějakou dálkovou navigaci, ale spíše o cedulku na odbočce z hlavní silnice.

# 27.02.2013, 11:22.
Velmi děkuji za Vaše stránky - oceňuji vaší pečlivou práci. Já sama také podrobně plánuji dovolené a nyní jsem narazila na malý problém s dostupností informací. Plánujeme dvoudenní výlet do okolí Mattinaty a rádi bychom strávili nějaký čas na plážích Baia delle Zagare a Vignanotica. Dle fotek jsou nádherné a mě by zajímalo, jsou-li přístupné po souši, mimo ubytovací zařízení - zkrátka pro veřejnost bez lodičky. Ubytovat se chceme u Vieste v kempu Punta Lunga u stejnojmenné pláže. Jedeme s 3,5 letým dítětem a se stanem. Máte s tímto letoviskem zkušenosti? Velice Vám předem děkuji za odpověď. Martina.

Baia delle Zagare je privátní pláž a je dostupná výtahem pouze hotelovým hostům. Viagnanotica je veřejná pláž a je dostupná jednak silničkou a jednak turistickou stezkou. Silnička i stezka vychází z SP53. Villaggio Camping Punta Lunga jsme jen procházeli od pláže. Co jsme tak mohli pozorovat, je dobře vybavený a nabízí bohatý program.

# 05.01.2013, 17:47.
Chtěla bych se vás zeptat, zda nemáte nějaké informace ohledně komplexu Villaggio Sant' Elia. V recenzích jsem se dočetla, že jsou tam přísná pravidla na dodržování nočního klidu, ale nikde jsem se nedozvěděla, zda se kemp na noc zavírá a pokud ano, tak v kolik hodin. Předem děkuji za odpověď. Eliška.

Nemáme žádné informace o tom, že by v tomto Villaggio Sant' Elia bylo nějakým způsobem neúměrně zasahováno do práv ubytovaných hostů. Pokud někdo nadměrně rušil noční klid a jiný ubytovaný ho napomenul (o tom jsou ty diskuse na internetu), pak je to konkrétní případ a je otázkou, zda to bylo oprávněné nebo ne. Ne každý je ochoten tolerovat v nočních hodinách v klidném prostředí bujaré alkoholické dýchánky, na druhé straně jsou i lidé, kteří si představují, že po 22:00 nikdo nepromluví ani slovo. Na to bychom takhle nahlíželi. Je to o lidech, toleranci atd. Určitě se nemusíte bát, že bude po 22:00 někdo z personálu chodit po areálu a dávat pokuty za to, že budete sedět na terase, popíjet vínko a povídat si. O tom, že se areál na noc uzamyká nemáme zprávy (podle našeho názoru je to ve Vieste málo pravděpodobné). Pokud je to pro Vás důležité, pošlete dotaz na oficální e-mail - viz výše uvedené stránky. Jediné podstatné omezení je, že není možné přijímat návštěvy, které nejsou nahlášeny k pobytu ve Villaggio, je to ale vcelku pochopitelné.