SICÍLIE 2023

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2023

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2023, 17:52.
V květnu od 11.5. do 26.5.2024 letíme do Catania. Zde se potřebuji přesunout autobusem do Milazzo, kde mám ubytování. Kde jsou prosím Vás odjezdové zastávky u letiště v Catania a kde mohu koupit jízdenky? To samé v Milazzo při odjezdu zpět do Catania na letiště. Předem moc děkuji za odpověď. Otto.

Spojení mezi letištěm v Catania a Milazzo zajišťují autobusy Giuntabus. Cena je € 15,00. Zpáteční stojí € 26,00. Jízdenky zakoupíte na výše uvedených stránkách. Stanoviště autobusů Giuntabus na letišti jsou vpravo od východu z teminálu, v Milazzo v přístavu přímo u kruhového objezdu, v blízkosti mola Aliscafi na Aiolské ostrovy.

# 26.11.2023, 20:36.
Pane Řehůřku, předem děkuji za Vaši odpověď a radu. Dopravu do města jsme zvládli. Nyní řešíme dopravu na letiště z uvedené adresy Via Della Porta. Letadlo odlétá v 6:00 ráno a na letišti musíte být kolem 4:00. Pokoušel jsem se vyznat v místních autobusech a jediné, co jsem jakžtakž pochopil, jsou jednotlivé trasy, ale nevyznám se v časech odjezdů. Našel jsem nějaký Alibus z Piazza Borsellino, ale nevím, zda jede v našem potřebném čase přibližně ve 3 až 4 hodiny ráno. Můžete mi tedy poradit, zda jede vůbec nějaký autobus a v kolik hodin? Moc děkuji za Vaše rady. Přeji pěkný večer. Miloslav.

V tomto případě doporučujeme taxi. Tak brzy se na letiště městskou dopravou nedostanete. Časy odjezdů autobusů AMTS jsou uvedené v jízdních řádech pro odjezd z výchozí zastávky.

# 26.11.2023, 14:08.
Pane Řehůřku, plánujeme cestu na Sicílii vlastním autem. Máme v plánu plout trajektem z Livorna do Palerma a zpět společností Grimaldi Lines. Při rezervaci lodních lístků se zobrazilo toto upozornění: "Všichni cestující, včetně dětí a kojenců, musí mít v době odbavení v přístavu nutně platný doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas). Za žádných okolností nebude povolen vstup na palubu s vlastní certifikací ex DPR 445/2000. V opačném případě bude nástup na palubu odmítnut, bez nároku na vrácení vstupného". Můžete mi prosím vysvětlit o jaký certifikát se jedná? A jaké doklady je nutné mít u sebe? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petr.

Tak jak je uvedené v tom textu, pravděpodobně strojově přeloženém, potřebujete mít platný doklad totožnosti, resp. cestovní doklad, kterým je v případě cesty po Evropské unii občanský průkaz nebo pas. Pokud Vás to zajímá, můžete si vyhlášku 445/2000 přečíst na výše uvedeném odkazu. Informace se pravděpodobně týká úředně ověřených dokumentů, které jsou uvedené v článku 18.

# 22.11.2023, 21:59.
Mohl byste mi poradit, jak se nejlépe dopravit z letiště v Catania do centra, konkrétně ulice 69 Via della Palma? Ve všední den dopoledne. Pokouším se najít nějaký autobus, ale nemůžu se v tom nějak vyznat. Moc děkuji za radu. Miloslav.

Dopravu provozuje AMTS. Doporučujeme jet z letiště autobusem Alibus. Jízdenka stojí € 4,00 a můžete ji použít i na navazující městskou dopravu. V blízkosti Vašeho ubytování je zastávka Vittorio Emanuelle II, kde zastavuje autobus č. 504M. Tento má společné některé zastávky s Alibus. Seznam těchto zastávek najdete na výše uvedených stránkách. Musíte tedy jet kombinací Alibus a autobusu č. 504M.

# 16.11.2023, 22:44.
Dnes jsem se vracela z dovolené v Egyptě a někde na úrovni Atén jsem zhlédla na západ od nás ve značné vzdálenosti stoupat dým. Výron kouře zasahoval do značné výše a táhl se do dálky. Myslíte, že by mohlo jít o Etnu? Když jsem se doma dívala do mapy, tak to mohlo být vzdušnou čarou takových 750 km. Děkuji za odpověď. Natálie.

Nejsme schopni toto objektivně posoudit. V letadle jsme neseděli a kouř - vzdálenost, intenzitu, výšku - jsme neviděli. Musíte si to vyhodnotit sama. V té chvíli jste letěla ve výšce kolem 10000 m a od Etny jste byla vzdálená těch přibližně 750 km, spíše 850 km (nevíme, odkud jste přesně letěla a jakou trasou). Mezi Vámi a Etnou byl poloostrov Peloponés a potom už jen Jónské moře. Nevíme, jaká ten den byla aktivita sopky a intenzita kouře. V uvedeném období však byla aktivní a lávu chrlila značně vysoko. S tím souvisí i intenzita kouře. Jsou známé případy, kdy kouř sopky dosahoval i do výšky 20 km. Pro porovnání, uvádí se, že za příznivých podmínek je možné dohlédnout z Mount Everestu do vzdálenosti 400 až 450 km. Z letadla ve výšce 10000 m nad oblačností je pohled téměř ideální. Samozřejmě hodně závisí na čase, kdy jste letěla, jak moc vše zkreslovalo slunce. Pokud nebyla oblačnost a viděla jste celý Peloponés, je možné tu vzdálenost odhadnout i podle toho. Etna byla od Vás vzdálená přibližně 2,5 násobek vzdálenosti na konec Peloponésu.

# 07.11.2023, 12:38.
Pane Řehůřku, plánujeme první rychlý výlet v listopadu od 14. do 18.11. na Sicílii a zajímalo by mě, zda víte doporučit společnost pro pronájem auta. Četl jsem různé hrůzy, jak z Vás vydolují co to jde. Plánujeme půjčení rezervovat předem, např. přes Rentalcars, pojištění případně řešit na místě a použít kreditní kartu. Pokud vím, tak debetní se dnes již použít ani nedají. Nebo je lepší rezervace rovnou s nabízeným pojištěním? Provoz v dopravě je prý samostatná kapitola, tak na to se již předem psychicky připravuji. Ale chceme toho stihnout víc, tak proto padla volba na pronájem auta. Děkuji za Vaše případné informace. Hezký den. Robert.

Konkrétní společnost je těžké doporučit. U každé to může proběhnout bez problému, stejně tak u každé může nastat nějaký zádrhel. Vybírejte z těch, jejichž služby nabízejí zavedené portály, jako např. Pronájem aut. Dopředu máte jasné podmínky a případné nesrovnalosti můžete řešit s jejich zákaznickou linkou.

# 31.10.2023, 15:37.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás s dotazem. Dne 2.11. máme přílet do Catania v čase 11:55. Jsme ubytovaní v AJ Lux apartments. Nevyznám se úplně v té italské dopravě. Četli jsme tu levnější variantu autobusu č. 524. Dojedeme tímto někam poblíž k našemu hotelu? Poradil byste zastávku prosím? Dne 4.11. odlétáme opět brzy ráno, takže to jsem četla, že je jediná možnost taxi. Kde lze sehnat nejlépe taxi, když Uber zde nejezdí? Chceme také stihnou na pár hodit Taorminu. Myslíte, že to je realné, když budeme mít v podstatě pouze dva dny? Moc děkuji. Kateřina.

V tomto případě doporučujeme cestovat z letiště Alibusem polečnosti AMTS. Jízdenka stojí € 4,00. Vystoupit musíte zastávku za hlavním vlakovým nádražím na Viale Liberta. Odtud musíte jít po Via Pietro Mascagni, na kterou navazuje na její konci doleva Via Calafatini. Vaše ubytování je po pravé straně. Autobus č. 524 spojuje letiště s vlakovou stanicí u letiště. Není to tedy řešení pro cestu k Vašemu ubytování. Vlakem byste musela cestovat na hlavní vlakové nádraží a odtud opět autobusem k ubytování. Taxi na letiště si můžete zarezervovat přes Catania Airport. Pro dvě osoby se dvěma zavazadly by Vás mělo přijít na něco málo přes € 40,00. Rezervaci lze provést i přes Booking. Cena se pohybuje podobně. Pokud chcete v tomto případě velkou část dovolené věnovat Taormině, reálné to je. Jezdí tam z terminálu na Via Archimede před vlakovým nádražím autobusy konsorcia Interbus během dne po půl hodině. Jízdenka stojí € 5,10 a cesta trvá něco málo přes hodinu. Jezdí tam i vlaky. Z nádraží v Taormina-Giardini byste ale musela dále cestovat autobusem do Taorminy.

# 20.10.2023, 18:02.
Chtěl bych se zeptat, jak to je s cestou na Sicílii s karavanem, který má 8,5 metrů. Co si musím zajistit dopředu a popřípadě, jaký kemp zvolit. Děkuji. Jiří.

Jako stvořený je pro Vás článek Karavanem do Itálie. My ještě přidáváme stránku, která by se Vám mohla také hodit: Camper Online.

# 20.10.2023, 15:41.
Je prosím vhodné okolí Catanie pro cestování s kočárkem? Případně budu ráda za doporučení na výlety s kočárkem. Předem děkuji. Barbora.

Pokud nepojedete s kočárkem na Etnu, tak by to nemělo být problém. Města mají chodníky jako všude v Evropě. Tipy na výlety Vám nedáme, protože nemáme ponětí, co od výletů očekáváte, jak dlouhé výlety na vzdálenost a čas akceptujete apod. To si musíte naplánovat podle toho, co zvládnete.

# 10.10.2023, 07:05.
Prosím o informaci, zda lze koupit předem online jízdenku z Catania k lanovce na Etnu a přímo i na lanovku? Chystám se na Sicílii teď v říjnu. Moc předem děkuji za odpověď. Hanka.

Jízdenku si můžete koupit online přes AST. Nejedná se ale o jízdenku s místenkou. Jízdenku na lanovku koupíte jen na místě. Dopředu jen při koupi organizovaného výletu.

# 04.10.2023, 17:32.
Máme v plánu trávit v Katánii Silvestra, jen mám trošku obavu z Nového roku. Neporadíte mi, zda budou otevřeny kavárny a restaurace? Moc děkuji. Miroslava.

Viz naše odpověď ze dne 29.01.2023, 12:36.

# 22.09.2023, 10:14.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Mohl byste mi ještě poradit přesné místo, odkud jede přímý autobus z Nota do Catanie? Chtěli bychom jet posledním spojem Interbus v 18:57. Uvádí tam Via Confalonieri 8, ale na Google Maps jsem žádnou zastávku nenašla. Bude to poslední autobus, tak abychom nezůstali v Notu. Děkuji Vám. Hana.

Terminal Bus v Noto je na konci ulice Via Principe di Piemonte. Je to na rohu této ulice s Via Paola. Je tam i stanoviště Interbus. Doporučujeme si to ověřit i na místě. Každopádně pokud na to máte vázaný i odlet, doporučujeme volit spoj o hodinu dříve, abyste to v případě nějakých problémů ještě mohla zavčas řešit.

# 21.09.2023, 16:24.
Existují slevy pro důchodce, kokrétně na vlak? Děkuji. Mili.

Obecně ne. Existují však slevy u vlaků Frecce, Intercity a Intercity Note. Platí pro osoby starší 60. let a disponující Carta Freccia a X-Go Over 60. Více informací najdete na produktovém listě. Další možnost slevy je s Trenitalia Pass.

# 21.09.2023, 10:37.
V polovině října jedeme na Sicílii a budeme tam cestovat vlaky a autobusy. Protože je nás šest, chtěli bychom zejména na autobus nakupovat jízdenky online. Nebudeme si to moci nikde vytisknout. Myslíte, že stačí mít to vždy v mobilu? Děkuji za odpověď. Hana.

Online jízdenky jsou už u mnoha dopravců na Sicílii běžnou záležitostí. Často mají i vlastní aplikace v Google Play a App Store. Nicméně těch dopravců je hodně, takže se může stát, že někdy problém nastat může.

# 20.09.2023, 23:51.
Pane Řehůřku, koncem září se chceme vracet trajektem z Palerma do Janova. Rádi bychom si zakoupili apartmán na trajektu, ale jsme pouze dvě osoby a na trajektu již mají volné pouze apartmány pro 4 nebo 5 osob. Prosím, zda máte informaci o tom, že při zakoupení tohoto apartmánu budou další místa obsazena dalšími cestujícími, nebo zda je možné nějak zakoupit tento čtyřlůžkový apartmán pouze pro naše dvě osoby. Děkuji za informaci. S pozdravem Jan.

Platíte za celou kajutu. Dříve jsme to už řešili a dle Grimaldi Lines je možné např. koupit pro 5 cestujících i jednu kajutu pro 4 nebo dvě kajuty. Obsazenost je volba cestujícího. Trajekty si můžete zarezervovat přes Mister Ferry.

# 19.09.2023, 22:54.
Chtěl jsem se zeptat, jak je to s cenami za trajekt do Messiny z Villa San Giovanni. Natrefil jsem na několik společností s různými cenami. Cena zpátečního lístku od 23.9 do 30.9. je přiblžně za € 70,00, ale u Traghetti za € 96,00, ale to se zřejmě jedná o celodenní lístek. Je to tak? Dá se koupit lístek i přímo na místě nebo ho doporučujete koupit dopředu? Pokud dopředu, tak preferujete nějakou společnost nebo je to jedno? Pokud si koupíme trajekt na určitý čas a z nějakého důvodu to nestihneme, můžeme jet dalším trajektem? Moc děkuji za odpověď. Radim.

Doporučujeme trajekt společnosti Caronte & Tourist. Už z dálnice se držte navigace Sicilia a následně Coronte & Tourist. Tento trajekt jezdí kyvadlově po 40 minutách. Jízdenky si kupte na místě. Pokud si je koupíte dopředu, stejně si je budete muset na místě vyzvednout. Platí ten den, na který jsou koupené. Jedna cesta stojí € 36,80. Zpáteční lístek s návratem ve stejný den stojí € 40,10, s návratem do 3. dnů stojí € 45,60 a s návratem do 90 dnů stojí € 72,60. Vy tedy potřebujete ten poslední jmenovaný. V ceně je osobní automobil s maximálně 5 cestujícími.

# 14.09.2023, 16:54.
Pane Řehůřku, chtěla bych si prosím vás nechat poradit, co se úschovny zavazadel týče v Palermu. Přijedeme do Palerma ráno a než nám poletí letadlo, tak bychom si rádi Palermo prošli. Ale asi ne se zavazadly. Je na vlakovém nádraží v Palermu nějaká úschovna? Nebo co byste nám prosím poradil? Moc vám děkuji. Krásný den. Silvie.

Úschovna zavazadel KiPoint je přímo na vlakovém nádraží Palermo Centrale. Otevřeno mají každý den od 8:00 do 20:00 a cena za uschování zavazadla je € 10,00.

# 12.09.2023, 20:27.
Chystáme se na dovolenou na Sicílii a chceme projet celé východní pobřeží. Budeme bydlet v airbnb apartmánech. Můžeme počítat s pitnou vodou nebo raději kupovat balenou? Jana.

Voda z kohoutku i veřejných fontánek je obecně pitná, ale doporučujeme kupovat balenou vodu. Pokud pitná není, měla by být označená, ale nedá se na to spoléhat. Místní často dávají přednost také balené vodě.

# 07.09.2023, 14:00.
Rádi bychom vyrazili na týdenní pobyt přes vánoční svátky. Jsme dva dospělí a jedno dítě do tří let. Letěli bychom do Catania. Rádi bychom do menšího města, které by bylo dostupné MHD a služby fungují i přes zimu. Doporučíte takové? A jak hodnotíte počasí v tomto období? Rádi bychom načerpali trochu vitamínu D. Děkuji za názor. Markéta.

Nevíme, co od takového pobytu očekáváte. Městskou dopravou AMTS je dostupná Catania. Veřejnou dopravou samozřejmě i další města, např. vlakem Trenitalia nebo autobusy, např. Interbus, AST a mnoho dalších. Základní služby fungují ve městech po celý rok. Nevíme však, co pod pojmem služby myslíte. Volba města, oblasti, hotelu atd. záleží na důvodu cesty. V Catanii a jejím okolí bývají průměrné teploty koncem roku kolem 15 stupňů přes den a 5 stupňů v noci.

# 06.09.2023, 21:42.
Moc děkuji za Vaše výborné stránky, ze kterých jsem hodně čerpala a ještě čerpám. Jen bych chtěla aktualizovat cenu lanovky na Etnu. Byli jsme tam včera, dne 5.9. a cena € 50,00 byla pouze za výjezd nahoru. Zpáteční už byla za € 78,00. S pozdravem Karin.

Děkujeme za aktualizaci cen.

# 29.08.2023, 10:46.
Pane Řehůřku, přes Pelikan jsem si zarezervovala vůz na letišti v Palermu. V podmínkách jsem se dočetla, že k vyzvednutí vozu je potřeba kreditní karta, kterou musí vlastnit řidič vozu. Zatím jsem ji nikde nepotřebovala. Vždy stačila debetní. Máte s tímto nějaké zkušenosti? Stává se, že vám auto prostě nevydají? A rezervace tím propadne? Předem děkuji za odpověď. Alena.

Kreditní karta je v mnoha autopůjčovnách vyžadovaná. Je možné, že v té Vaší bude postačovat karta debetní, ale nespoléhali bychom na to. Máme zpětnou vazbu od našich čtenářů, že v některých případech měli z tohoto důvodu na místě problém. Kreditní karta je v současné době moderní platební prostředek, který v případě, že hradíte její zůstatek v bezúročné době, přináší celou řadu výhod. Některé vrací např. 1% zpět z utracené částky, jiné poskytují výraznou slevu při tankování apod. Nicméně doporučujeme komunikovat s půjčovnou, abyste v tomto měla před odjezdem jasno. Některé půjčovny nazývají automaticky platební kartu jako kreditní a přitom akceptují i debetní, někde ale mohou kreditní kartu striktně vyžadovat.

# 29.08.2023, 09:47.
V říjnu cestujeme na Sicílii a chtěly bychom si půjčit na týden auto a navštívit: Enna, Palermo, Zingaro, Trapani, Agrigento, Sirakusy a Catanii. Každý den se posunout k jiné lokalitě. Bylo nám řečeno, že do některých měst se autem nedostaneme, jak to prosím chodí a pokud budu mít např. v Palermu ubytování, kde bude parkování, mohu vjet do města? Nebo mám hledat ubytování někde na kraji města, kde nebude zóna zákazu vjezdu? Máte doporučení na půjčovnu aut, přiletíme do Catanie a zde bychom chtěli auto i vrátit. Ten náš seznam míst je OK nebo byste něco raději změnil? Moc děkuji za výpomoc a už se moc těšíme. Anna.

Máte na mysli zřejmě ZTL zóny. Bývají většinou v historických částech měst, u větších i v okrajových částech. Do některých je zákaz vjezdu pro určité kategorie automobilů úplný, do jiných jen v určitých časech apod. Často musíte mít pro vjezd uhrazený poplatek. Informace o ZTL zónách v městech na Sicílii získáte např. na stránkách konkrétních měst, nebo přehledně na stránce Accesibilita Centri Storici. Doporučujeme se ZTL zónám vyhýbat, ubytovat se mimo ně, parkovat mimo ně a do centra města se přesunout pěšky, případně městskou dopravou v případě větších měst. Půjčení auta doporučujeme řešit už v České republice. Existuje spousta portálů, které jako např. Booking v případě ubytování, zajišťují i půjčení automobilu. Doporučujeme např. Pronájem aut. Budete mít dopředu jasné podmínky, rozsah pojištění, cenu, výbavu apod. Seznam bychom určitě rozšířili o Taorminu, soutěsku Alcantara a Etnu.

# 25.08.2023, 17:46.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na pár otázek ohledně naší plánované dovolené na Sicílii letos v září. 1. Jakým způsobem se můžeme nejlépe dostat veřejnou dopravou z Agrigenta na Turecké schody a zpět? 2. Jsou organizované jednodenní zájezdy z Palerma nebo Catanie na Liparské ostrovy s večerní prohlídkou Stromboli? 3. Je lepší pro přesun z Palerma do Catanie vlak nebo autobus a je třeba jízdenky rezervovat? Předem děkuji za odpověď. Eliška.

Bohužel spoj z Agrigento k Tureckých schodům neznáme. Nejblíže se dostanete do Realmonte na Via Rina se společností Salvatore Lumia. Autobus odjíždí z Piazzale Rosselli. Jízdenka stojí € 2,70. Z Realmonte je to ke schodům ještě 3 km. Můžete si vzít také taxi. Na Aiolské ostrovy pořádá exkurze z Palermo např. Sicilissimo Incoming, z Catania Clarissa Viaggi. Přímé autobusové spojení z Palermo do Catania provozuje SAIS Autolinee. Jízdenka stojí € 14,00 a cesta trvá 2,5 hodiny. Doporučujeme rezervovat. Vlakem Trenitalia je to dražší, delší a s přestupem.

# 25.08.2023, 10:18.
Pane Řehůřku, děkuji Vám za informace. Prosím ještě o sdělení. Když vystoupíme z vláčku Circumetnea v konečné stanici Riposto a budeme pokračovat dalším vlakem do stanice Alcantara, jak daleko je nádraží a kde se nachází nádraží do stanice Alcantara? Děkuji Vám. S pozdravem Roman.

V tomto případě už vystupte ve stanici Giarre vláčku Circumetnea. Je to zastávka před Riposto. Po Via Stazione Circumetnea dojdete nejdříve na křižovatku tvaru T s Via Martoglio Nino. Budete pokračovat dál rovně po Via Stazione Circumetnea k další křižovatce s Via Raffaelo Grasso. Po té se vydáte doleva. Dovede Vás na náměstí Piazza Giuseppe Mazzini, kde po levé straně uvidíte stanici Giarre-Riposto, odkud jezdí vlaky Trenitalia do Alcantara. Z jedné stanice do druhé je to pěšky 300 m. Ve stanici najdete automat na jízdenky. Jízdenka stojí € 3,10 a cesta trvá kolem 20 minut. Pokud chcete navštívit i město Riposto, je vzdálenost mezi stanicemi Riposto a Giarre-Riposto přibližně 1,5 km. Např. k bazilice je to od stanice Riposto 600 m, od baziliky k nádraží Giarre-Riposto 1 km.

# 23.08.2023, 10:21.
Mnohokrát děkuji za odpověď. Já Vas pořád otravuji. Mohu ještě poprosit nejjednodušší cestu z letiště Trapani do Palerma nebo Mondella? Moc děkuji. Lucie.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST do přístavu v Trapani a odtud autobusem Segesta do Palerma. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. V prvním případě stojí jízdenka € 4,90, ve druhém € 9,60. Do Modelo se z Palermo dostanete městskou dopravou Amat.

# 21.08.2023, 22:41.
Chcela by som sa poradiť ohľadom dopravy po ostrove vlakmi a autobusmi. Plánujem byť v meste Trapani a odtiaľto si robiť menšie výlety v okolí. Našla som tu zoo v okolí mesta Carini, takže by som sa sem rada pozrela. Aká je najlepšia voľba, ako sa sem dostať z Trapani v prípade ak nebudem mať prenajaté auto? Taktiež by som si spravila rada výlet do Palerma. Sú na ostrove lepšie vlaky alebo autobusy? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem. Silvie.

Volba vlaku a autobusu závisí na cíli cesty. Někdy je lepší jet vlakem, někdy je lepší jet autobusem. Někdy jiná varianta není. Cestovat do Carini je možné vlakem i autobusem. Vlakem je to ale velkou zajížďkou. Optimální je cestovat přes Palermo. Z Trapani tam jezdí autobusy Segesta. Spojů je hodně a jízdenka stojí € 9,60. V Palermo je cílové stanice blízko vlakového nádraží. Do Carini se potom dostanete vlakem Trenitalia za € 3,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Problém ale je, že z vlakového nádraží je to do Bioparco pěšky ještě 4 km. Městská doprava směřuje do města, tj. na opačnou stranu.

# 21.08.2023, 07:14.
Hezký den přeji, prosím o radu. Jak byste cestoval letecky do Cefalu? Které letiště byste zvolil? A potom vlakem? Děkuji. Lucie.

Určitě letiště v Palermo. Z letiště potom jezdí kyvadlová autobusová doprava Prestie e Commande na vlakové nádraží za € 6,00 a z vlakového nádraží vlak Trenitalia do Cefalu za € 6,80. Je možné cestovat i vlakem přímo z letiště, jízdenka stojí € 12,60 a přestupuje se v Palermo. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 19.08.2023, 09:33.
Děkuji za informaci. Ještě jeden dotaz. Rozumím tomu dobře, že na jízdenku za € 13,00 mohu jezdit v Catania autobusem, metrem a následně vláčkem Circumetnea celý den? Kde si mohu tuto jízdenku koupit v Catania, když přijedu na hlavní nádraží? Děkuji moc za informaci. Roman.

Není to tak. Jak jsme psali v minulé odpovědi, celodenní meziměstská jízdenka platí celý den na všechny dopravní prostředky FCE. V Catania provozuje městskou dopravu AMTS. Metro provozuje FCE, stejně tak železnici Circumetnea. Na metro a autobus existuje integrovaná jízdenka BIT s platností 120 minut. Stojí € 1,20.

# 18.08.2023, 09:20.
Pane Řehůřku, děkuji za zprávu a mám ještě následující dotazy: vlakem do Catanie pojedeme ze stanice Alcantara brzy ráno. Je možné si koupit jízdenku přímo ve vlaku a nebo kde si ji mohu koupit? V Catania chceme jet metrem do stanice Borgo a potom vláčkem Circumetnea. Kde je stanice metra? A je možné koupit si integrovanou jízdenku na metro a na vláček kolem Etny společnou? Když pojedeme vláčkem Circumetnea ze stanice Borgo a chceme přerušit jízdu, vystoupit ve stanici Randazzo a opět pokračovat dál až na konečnou stanici - celý okruh - jakou jízdenku a za kolik si máme koupit? Děkuji Vám předem za informaci. S pozdravem Roman.

Stanice Alcantara je vybavena pouze automatem na jízdenky. Pokladna tam není. Můžete si tedy jízdenku koupit v automatu nebo online na stránkách Trenitalia. Jízdenka online se nevaliduje. Validací se v tomto případě považuje datum a čas uvedený na jízdence, tedy od této chvíle začíná platit jízdenka pro nepřerušovanou cestu po dobu 4 hodin ze zakoupené stanice (Alcantara) do zakoupené stanice (Catania). Stanice metra jsou na mapě na stránkách Circumetnea. Nejblíže vlakovému nádraží v Catania je stanice metra Giovanni XIII. Vyjdete z haly, před sebou budete mít kruhové Piazza Papa Giovanni XXIII, stanice metra je po pravé straně. Randazzo je od Catania přes 7 zón. Nicméně Vám se vyplatí zakoupit celodenní meziměstskou jízdenku za € 13,00, která Vám platí celý den na všechny dopravní prostředky FCE i pro cestu přes 8 zón.

# 16.08.2023, 09:49.
Pane Řehůřku, děkujeme Vám za zprávu. Máme ještě jeden dotaz. Od horní stanice lanovky na Etnu chceme jít pěšky k Torre del Filosofo. Je to možné? A jak to dlouho trvá? A do jaké nadmořské výšky se dostaneme? Chceme jít sami bez průvodce. Děkuji moc. Roman.

Běžně to je možné, nicméně musíte počítat s tím, že přístup může být omezený z důvodu aktivity Etny. My jsme od horní stanice lanovky šli na Torre del Filosofo něco málo přes 1 hodinu. Leží v nadmořské výšce 2920 m. Postranní krátery, které si tam můžete prohlédnout, jsou ještě o pár metrů výš.

# 10.08.2023, 11:11.
Jedeme letos na Sicílii a budeme ubytovaní v oblasti Gardini Naxos, v hotelu Baia degli Dei. Moc Vás prosíme o následující informace: 1. Jak se nejlépe dostaneme na Liparské ostrovy, zejména na ostrov Vulcano. Nemáme auto. Autobusem, vlakem, lodí? A odkud a kam? 2. Jak se dostaneme na Etnu? Vlakem a autobusem, lanovkou a v kolik hodin jedou spoje, odkud a kam a za kolik € a potom pěšky na Torre del Filosofo? 3. Okružní jízda vlakem Circumetnea jede z Catania z jakého nádraží? A v kolik hodin? A za kolik €? Do Catania pojedeme vlakem. 4. Budeme ubytovaní v hotelu Baia degli Dei v oblasti Gairdini Naxos. Od našeho hotelu Baia degli Dei je nejbližší vlaková stanice kde? A jak daleko? Moc Vám předem děkujeme za informace. Zdraví Vás Roman.

Na Aiolské ostrovy se dostanete z Milazzo. Tam jezdí vlaky Trenitalia s přestupem v Messina. První vyjíždí v 7:01, v Milazzo je v 8:16. Jízdenka stojí € 8,40. Z vlakového nádraží je to do přístavu poměrně daleko. Jezdí tam městská doprava AST, linka č. 5. Řešením může být cestovat jen do Messina, odkud z vlakového nádraží jezdí do přístavu v Milazzo Giuntabus. Z přístavu v Milazzo potom jezdí na ostrovy trajekty, viz jízdní řády na Mister Ferry. Na Etnu jezdí každé ráno autobus AST z náměstí před vlakovým nádražím v Catania. Tam se dostanete vlakem Trenitalia. První jede z Giardini Naxos v 5:52 a na místě je v 6:30. Jízdenka stojí € 5,20. Autobus na Etnu odjíždí v 8:15, na místě je v 10:15. Zpět jede v 16:30, na místě je v 18:30. Nicméně doporučujeme mít jízdenku dopředu. Jeden náš čtenář ji neměl a než si vystál frontu a koupil si ji na pokladně, autobus ujel. Lanovka na Etnu z Riffugio Sapienza je v provozu od 8:30 do 17:15. Poslední sjezd je v 16:45. Jízdenka stojí € 50,00. Circumetnea jezdí z Borgo. Na Borgo jezdí i metro. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky se pohybují od € 1,90 do € 6,80 podle vzdálenosti. Celodenní jízdenka stojí € 13,00. Nejbližší vlaková stanice od hotelu je Alcantara. Je to 1,8 km. Všechny výlety doporučujeme řešit jako zájezd. Místní dopravou je to časově a orientačně náročné. Výlety najdete např. na Get Your Guide nebo v místě od místních agentur.

# 08.08.2023, 17:26.
Pane Řehůřku, nemáte náhodou informace, jak je to aktuálně s možností výstupu na Stromboli? Co jsem našel informace, tak je asi zákaz výstupu do 900 m, jak to bylo možné dřív s průvodcem. Teď je asi možno vystoupit s průvodcem jen do 400 m. Dřív tam bylo možné vystoupit i na vlastní pěst bez průvodce. Nevíte, zda je možné vystoupit i nadále do 400 m i bez průvodce? Abych případně zbytečně neplatil za průvodce. Je vůbec možný nějaký výstup bez průvodce? Děkuji za informace. Nikde se mi je zatím nepovedlo zjistit. Jan.

V současné době je možné vystoupit do nadmořské výšky 400 m pouze v doprovodu autorizovaného vulkanologického průvodce. Přístup na vyhlídku ve výšce 290 m je otevřený pro každého. Informace o rizicích plynoucích z činnosti Stromboli najdete na výše uvedených stránkách.

# 06.08.2023, 15:38.
Pane Řehůřku, každé město má svého patrona a pořádají procesí. Rádi bychom se zúčastnili. Poradíte, ve kterém městě se koná v období od 15.8. do 1.9. v oblasti východní a jižní Sicílie? Moc děkuji za odpověď. Lenka.

15.8. Aci Catena (Maria Santissima della Catena), 15.8. Gallodoro (Maria Santissima Assunta), 16.8. Scordia (San Rocco), 17.8. Alcara Li Fusi (San Nicolo Politi), 18.8. Catania (Santissimo Salvatore), 25.8. Motta Sant' Anastasia (Sant' Anastasia), 27.8. Santa Maria di Licodia (San Giuseppe), 29.8. Ragusa (San Giovanni Battista), 1.9. Linguaglossa (San Egidio Abate), 1.9. San Michele di Ganzaria (San Michele Arcangelo). V závorce jsou uvedení patroni. Celý kalendář si můžete prohlédnout v seznamu I Santi Patroni Scilia, kde máte uvedeny lokality, patrony a termín oslavy.

# 26.07.2023, 20:36.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za rychlou reakci a zaslané zprávy. V dané situaci má každá informace velkou cenu. Řešíme otázku, zda vycestovat, nebo oželet letenky a jiné nutné náklady a necestovat. Letíme v pondělí 31.7.2023, což je za pár dní. Ubytovatelka nás ubezpečuje v tom, že v Donnalucata požár nehrozí. Obáváme se ale toho, že nebude možné vycestovat za hradby. Máme zamluvené auto, ale v Catanii. Pokud bychom přiletěli do Palerma, co by nás čekalo? Zvládaji Sicilané situaci? Jaká omezení by nás čekala, pokud bychom letěli? Děkuji ještě jednou za Vaše informace. Pavel.

To, co Vám sdělila ubytovatelka, koresponduje s mapou intenzity požárů, na kterou jsme Vám zaslali odkaz. Mimochodem, ta se už začíná zbarvovat v některých místech pozitivněji. Nicméně nežijeme na Sicílii, takže Vám nějaké aktuální informace poskytnout nemůžeme. K dispozici máme jen veřejně dostupné informace, z nichž na některé jsme Vám zaslali odkaz. Když jsme byli na Sicílii, situace tam byla v naprostém normálu, takže i z vlastních zkušeností nemůžeme soudit situaci, která tam panuje nyní. Každopádně nějaká omezení očekávat musíte, např. zákazy vstupu do některých oblastí, uzavření některých místních komunikací atd.