SICÍLIE 2023

Sicílie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Sicílie 2023

Pokud je Sicílie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do místa ubytování, o cestě autem na Sicílii, o výletech po Sicílii, o půjčovnách aut, o trajektech na ostrovy, o městské dopravě v jednotlivých městech, o vlakové a autobusové dopravě mezi městy, o výletě na Etnu a do dalších míst, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Sicílii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2023, 17:52.
V květnu od 11.5. do 26.5.2024 letíme do Catania. Zde se potřebuji přesunout autobusem do Milazzo, kde mám ubytování. Kde jsou prosím Vás odjezdové zastávky u letiště v Catania a kde mohu koupit jízdenky? To samé v Milazzo při odjezdu zpět do Catania na letiště. Předem moc děkuji za odpověď. Otto.

Spojení mezi letištěm v Catania a Milazzo zajišťují autobusy Giuntabus. Cena je € 15,00. Zpáteční stojí € 26,00. Jízdenky zakoupíte na výše uvedených stránkách. Stanoviště autobusů Giuntabus na letišti jsou vpravo od východu z teminálu, v Milazzo v přístavu přímo u kruhového objezdu, v blízkosti mola Aliscafi na Aiolské ostrovy.

# 26.11.2023, 20:36.
Pane Řehůřku, předem děkuji za Vaši odpověď a radu. Dopravu do města jsme zvládli. Nyní řešíme dopravu na letiště z uvedené adresy Via Della Porta. Letadlo odlétá v 6:00 ráno a na letišti musíte být kolem 4:00. Pokoušel jsem se vyznat v místních autobusech a jediné, co jsem jakžtakž pochopil, jsou jednotlivé trasy, ale nevyznám se v časech odjezdů. Našel jsem nějaký Alibus z Piazza Borsellino, ale nevím, zda jede v našem potřebném čase přibližně ve 3 až 4 hodiny ráno. Můžete mi tedy poradit, zda jede vůbec nějaký autobus a v kolik hodin? Moc děkuji za Vaše rady. Přeji pěkný večer. Miloslav.

V tomto případě doporučujeme taxi. Tak brzy se na letiště městskou dopravou nedostanete. Časy odjezdů autobusů AMTS jsou uvedené v jízdních řádech pro odjezd z výchozí zastávky.

# 26.11.2023, 14:08.
Pane Řehůřku, plánujeme cestu na Sicílii vlastním autem. Máme v plánu plout trajektem z Livorna do Palerma a zpět společností Grimaldi Lines. Při rezervaci lodních lístků se zobrazilo toto upozornění: "Všichni cestující, včetně dětí a kojenců, musí mít v době odbavení v přístavu nutně platný doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas). Za žádných okolností nebude povolen vstup na palubu s vlastní certifikací ex DPR 445/2000. V opačném případě bude nástup na palubu odmítnut, bez nároku na vrácení vstupného". Můžete mi prosím vysvětlit o jaký certifikát se jedná? A jaké doklady je nutné mít u sebe? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petr.

Tak jak je uvedené v tom textu, pravděpodobně strojově přeloženém, potřebujete mít platný doklad totožnosti, resp. cestovní doklad, kterým je v případě cesty po Evropské unii občanský průkaz nebo pas. Pokud Vás to zajímá, můžete si vyhlášku 445/2000 přečíst na výše uvedeném odkazu. Informace se pravděpodobně týká úředně ověřených dokumentů, které jsou uvedené v článku 18.

# 22.11.2023, 21:59.
Mohl byste mi poradit, jak se nejlépe dopravit z letiště v Catania do centra, konkrétně ulice 69 Via della Palma? Ve všední den dopoledne. Pokouším se najít nějaký autobus, ale nemůžu se v tom nějak vyznat. Moc děkuji za radu. Miloslav.

Dopravu provozuje AMTS. Doporučujeme jet z letiště autobusem Alibus. Jízdenka stojí € 4,00 a můžete ji použít i na navazující městskou dopravu. V blízkosti Vašeho ubytování je zastávka Vittorio Emanuelle II, kde zastavuje autobus č. 504M. Tento má společné některé zastávky s Alibus. Seznam těchto zastávek najdete na výše uvedených stránkách. Musíte tedy jet kombinací Alibus a autobusu č. 504M.

# 16.11.2023, 22:44.
Dnes jsem se vracela z dovolené v Egyptě a někde na úrovni Atén jsem zhlédla na západ od nás ve značné vzdálenosti stoupat dým. Výron kouře zasahoval do značné výše a táhl se do dálky. Myslíte, že by mohlo jít o Etnu? Když jsem se doma dívala do mapy, tak to mohlo být vzdušnou čarou takových 750 km. Děkuji za odpověď. Natálie.

Nejsme schopni toto objektivně posoudit. V letadle jsme neseděli a kouř - vzdálenost, intenzitu, výšku - jsme neviděli. Musíte si to vyhodnotit sama. V té chvíli jste letěla ve výšce kolem 10000 m a od Etny jste byla vzdálená těch přibližně 750 km, spíše 850 km (nevíme, odkud jste přesně letěla a jakou trasou). Mezi Vámi a Etnou byl poloostrov Peloponés a potom už jen Jónské moře. Nevíme, jaká ten den byla aktivita sopky a intenzita kouře. V uvedeném období však byla aktivní a lávu chrlila značně vysoko. S tím souvisí i intenzita kouře. Jsou známé případy, kdy kouř sopky dosahoval i do výšky 20 km. Pro porovnání, uvádí se, že za příznivých podmínek je možné dohlédnout z Mount Everestu do vzdálenosti 400 až 450 km. Z letadla ve výšce 10000 m nad oblačností je pohled téměř ideální. Samozřejmě hodně závisí na čase, kdy jste letěla, jak moc vše zkreslovalo slunce. Pokud nebyla oblačnost a viděla jste celý Peloponés, je možné tu vzdálenost odhadnout i podle toho. Etna byla od Vás vzdálená přibližně 2,5 násobek vzdálenosti na konec Peloponésu.

# 07.11.2023, 12:38.
Pane Řehůřku, plánujeme první rychlý výlet v listopadu od 14. do 18.11. na Sicílii a zajímalo by mě, zda víte doporučit společnost pro pronájem auta. Četl jsem různé hrůzy, jak z Vás vydolují co to jde. Plánujeme půjčení rezervovat předem, např. přes Rentalcars, pojištění případně řešit na místě a použít kreditní kartu. Pokud vím, tak debetní se dnes již použít ani nedají. Nebo je lepší rezervace rovnou s nabízeným pojištěním? Provoz v dopravě je prý samostatná kapitola, tak na to se již předem psychicky připravuji. Ale chceme toho stihnout víc, tak proto padla volba na pronájem auta. Děkuji za Vaše případné informace. Hezký den. Robert.

Konkrétní společnost je těžké doporučit. U každé to může proběhnout bez problému, stejně tak u každé může nastat nějaký zádrhel. Vybírejte z těch, jejichž služby nabízejí zavedené portály, jako např. Pronájem aut. Dopředu máte jasné podmínky a případné nesrovnalosti můžete řešit s jejich zákaznickou linkou.

# 31.10.2023, 15:37.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás s dotazem. Dne 2.11. máme přílet do Catania v čase 11:55. Jsme ubytovaní v AJ Lux apartments. Nevyznám se úplně v té italské dopravě. Četli jsme tu levnější variantu autobusu č. 524. Dojedeme tímto někam poblíž k našemu hotelu? Poradil byste zastávku prosím? Dne 4.11. odlétáme opět brzy ráno, takže to jsem četla, že je jediná možnost taxi. Kde lze sehnat nejlépe taxi, když Uber zde nejezdí? Chceme také stihnou na pár hodit Taorminu. Myslíte, že to je realné, když budeme mít v podstatě pouze dva dny? Moc děkuji. Kateřina.

V tomto případě doporučujeme cestovat z letiště Alibusem polečnosti AMTS. Jízdenka stojí € 4,00. Vystoupit musíte zastávku za hlavním vlakovým nádražím na Viale Liberta. Odtud musíte jít po Via Pietro Mascagni, na kterou navazuje na její konci doleva Via Calafatini. Vaše ubytování je po pravé straně. Autobus č. 524 spojuje letiště s vlakovou stanicí u letiště. Není to tedy řešení pro cestu k Vašemu ubytování. Vlakem byste musela cestovat na hlavní vlakové nádraží a odtud opět autobusem k ubytování. Taxi na letiště si můžete zarezervovat přes Catania Airport. Pro dvě osoby se dvěma zavazadly by Vás mělo přijít na něco málo přes € 40,00. Rezervaci lze provést i přes Booking. Cena se pohybuje podobně. Pokud chcete v tomto případě velkou část dovolené věnovat Taormině, reálné to je. Jezdí tam z terminálu na Via Archimede před vlakovým nádražím autobusy konsorcia Interbus během dne po půl hodině. Jízdenka stojí € 5,10 a cesta trvá něco málo přes hodinu. Jezdí tam i vlaky. Z nádraží v Taormina-Giardini byste ale musela dále cestovat autobusem do Taorminy.

# 20.10.2023, 18:02.
Chtěl bych se zeptat, jak to je s cestou na Sicílii s karavanem, který má 8,5 metrů. Co si musím zajistit dopředu a popřípadě, jaký kemp zvolit. Děkuji. Jiří.

Jako stvořený je pro Vás článek Karavanem do Itálie. My ještě přidáváme stránku, která by se Vám mohla také hodit: Camper Online.

# 20.10.2023, 15:41.
Je prosím vhodné okolí Catanie pro cestování s kočárkem? Případně budu ráda za doporučení na výlety s kočárkem. Předem děkuji. Barbora.

Pokud nepojedete s kočárkem na Etnu, tak by to nemělo být problém. Města mají chodníky jako všude v Evropě. Tipy na výlety Vám nedáme, protože nemáme ponětí, co od výletů očekáváte, jak dlouhé výlety na vzdálenost a čas akceptujete apod. To si musíte naplánovat podle toho, co zvládnete.

# 10.10.2023, 07:05.
Prosím o informaci, zda lze koupit předem online jízdenku z Catania k lanovce na Etnu a přímo i na lanovku? Chystám se na Sicílii teď v říjnu. Moc předem děkuji za odpověď. Hanka.

Jízdenku si můžete koupit online přes AST. Nejedná se ale o jízdenku s místenkou. Jízdenku na lanovku koupíte jen na místě. Dopředu jen při koupi organizovaného výletu.

# 04.10.2023, 17:32.
Máme v plánu trávit v Katánii Silvestra, jen mám trošku obavu z Nového roku. Neporadíte mi, zda budou otevřeny kavárny a restaurace? Moc děkuji. Miroslava.

Viz naše odpověď ze dne 29.01.2023, 12:36.

# 22.09.2023, 10:14.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď. Mohl byste mi ještě poradit přesné místo, odkud jede přímý autobus z Nota do Catanie? Chtěli bychom jet posledním spojem Interbus v 18:57. Uvádí tam Via Confalonieri 8, ale na Google Maps jsem žádnou zastávku nenašla. Bude to poslední autobus, tak abychom nezůstali v Notu. Děkuji Vám. Hana.

Terminal Bus v Noto je na konci ulice Via Principe di Piemonte. Je to na rohu této ulice s Via Paola. Je tam i stanoviště Interbus. Doporučujeme si to ověřit i na místě. Každopádně pokud na to máte vázaný i odlet, doporučujeme volit spoj o hodinu dříve, abyste to v případě nějakých problémů ještě mohla zavčas řešit.

# 21.09.2023, 16:24.
Existují slevy pro důchodce, kokrétně na vlak? Děkuji. Mili.

Obecně ne. Existují však slevy u vlaků Frecce, Intercity a Intercity Note. Platí pro osoby starší 60. let a disponující Carta Freccia a X-Go Over 60. Více informací najdete na produktovém listě. Další možnost slevy je s Trenitalia Pass.

# 21.09.2023, 10:37.
V polovině října jedeme na Sicílii a budeme tam cestovat vlaky a autobusy. Protože je nás šest, chtěli bychom zejména na autobus nakupovat jízdenky online. Nebudeme si to moci nikde vytisknout. Myslíte, že stačí mít to vždy v mobilu? Děkuji za odpověď. Hana.

Online jízdenky jsou už u mnoha dopravců na Sicílii běžnou záležitostí. Často mají i vlastní aplikace v Google Play a App Store. Nicméně těch dopravců je hodně, takže se může stát, že někdy problém nastat může.

# 20.09.2023, 23:51.
Pane Řehůřku, koncem září se chceme vracet trajektem z Palerma do Janova. Rádi bychom si zakoupili apartmán na trajektu, ale jsme pouze dvě osoby a na trajektu již mají volné pouze apartmány pro 4 nebo 5 osob. Prosím, zda máte informaci o tom, že při zakoupení tohoto apartmánu budou další místa obsazena dalšími cestujícími, nebo zda je možné nějak zakoupit tento čtyřlůžkový apartmán pouze pro naše dvě osoby. Děkuji za informaci. S pozdravem Jan.

Platíte za celou kajutu. Dříve jsme to už řešili a dle Grimaldi Lines je možné např. koupit pro 5 cestujících i jednu kajutu pro 4 nebo dvě kajuty. Obsazenost je volba cestujícího. Trajekty si můžete zarezervovat přes Mister Ferry.

# 19.09.2023, 22:54.
Chtěl jsem se zeptat, jak je to s cenami za trajekt do Messiny z Villa San Giovanni. Natrefil jsem na několik společností s různými cenami. Cena zpátečního lístku od 23.9 do 30.9. je přiblžně za € 70,00, ale u Traghetti za € 96,00, ale to se zřejmě jedná o celodenní lístek. Je to tak? Dá se koupit lístek i přímo na místě nebo ho doporučujete koupit dopředu? Pokud dopředu, tak preferujete nějakou společnost nebo je to jedno? Pokud si koupíme trajekt na určitý čas a z nějakého důvodu to nestihneme, můžeme jet dalším trajektem? Moc děkuji za odpověď. Radim.

Doporučujeme trajekt společnosti Caronte & Tourist. Už z dálnice se držte navigace Sicilia a následně Coronte & Tourist. Tento trajekt jezdí kyvadlově po 40 minutách. Jízdenky si kupte na místě. Pokud si je koupíte dopředu, stejně si je budete muset na místě vyzvednout. Platí ten den, na který jsou koupené. Jedna cesta stojí € 36,80. Zpáteční lístek s návratem ve stejný den stojí € 40,10, s návratem do 3. dnů stojí € 45,60 a s návratem do 90 dnů stojí € 72,60. Vy tedy potřebujete ten poslední jmenovaný. V ceně je osobní automobil s maximálně 5 cestujícími.

# 14.09.2023, 16:54.
Pane Řehůřku, chtěla bych si prosím vás nechat poradit, co se úschovny zavazadel týče v Palermu. Přijedeme do Palerma ráno a než nám poletí letadlo, tak bychom si rádi Palermo prošli. Ale asi ne se zavazadly. Je na vlakovém nádraží v Palermu nějaká úschovna? Nebo co byste nám prosím poradil? Moc vám děkuji. Krásný den. Silvie.

Úschovna zavazadel KiPoint je přímo na vlakovém nádraží Palermo Centrale. Otevřeno mají každý den od 8:00 do 20:00 a cena za uschování zavazadla je € 10,00.

# 12.09.2023, 20:27.
Chystáme se na dovolenou na Sicílii a chceme projet celé východní pobřeží. Budeme bydlet v airbnb apartmánech. Můžeme počítat s pitnou vodou nebo raději kupovat balenou? Jana.

Voda z kohoutku i veřejných fontánek je obecně pitná, ale doporučujeme kupovat balenou vodu. Pokud pitná není, měla by být označená, ale nedá se na to spoléhat. Místní často dávají přednost také balené vodě.

# 07.09.2023, 14:00.
Rádi bychom vyrazili na týdenní pobyt přes vánoční svátky. Jsme dva dospělí a jedno dítě do tří let. Letěli bychom do Catania. Rádi bychom do menšího města, které by bylo dostupné MHD a služby fungují i přes zimu. Doporučíte takové? A jak hodnotíte počasí v tomto období? Rádi bychom načerpali trochu vitamínu D. Děkuji za názor. Markéta.

Nevíme, co od takového pobytu očekáváte. Městskou dopravou AMTS je dostupná Catania. Veřejnou dopravou samozřejmě i další města, např. vlakem Trenitalia nebo autobusy, např. Interbus, AST a mnoho dalších. Základní služby fungují ve městech po celý rok. Nevíme však, co pod pojmem služby myslíte. Volba města, oblasti, hotelu atd. záleží na důvodu cesty. V Catanii a jejím okolí bývají průměrné teploty koncem roku kolem 15 stupňů přes den a 5 stupňů v noci.

# 06.09.2023, 21:42.
Moc děkuji za Vaše výborné stránky, ze kterých jsem hodně čerpala a ještě čerpám. Jen bych chtěla aktualizovat cenu lanovky na Etnu. Byli jsme tam včera, dne 5.9. a cena € 50,00 byla pouze za výjezd nahoru. Zpáteční už byla za € 78,00. S pozdravem Karin.

Děkujeme za aktualizaci cen.

# 29.08.2023, 10:46.
Pane Řehůřku, přes Pelikan jsem si zarezervovala vůz na letišti v Palermu. V podmínkách jsem se dočetla, že k vyzvednutí vozu je potřeba kreditní karta, kterou musí vlastnit řidič vozu. Zatím jsem ji nikde nepotřebovala. Vždy stačila debetní. Máte s tímto nějaké zkušenosti? Stává se, že vám auto prostě nevydají? A rezervace tím propadne? Předem děkuji za odpověď. Alena.

Kreditní karta je v mnoha autopůjčovnách vyžadovaná. Je možné, že v té Vaší bude postačovat karta debetní, ale nespoléhali bychom na to. Máme zpětnou vazbu od našich čtenářů, že v některých případech měli z tohoto důvodu na místě problém. Kreditní karta je v současné době moderní platební prostředek, který v případě, že hradíte její zůstatek v bezúročné době, přináší celou řadu výhod. Některé vrací např. 1% zpět z utracené částky, jiné poskytují výraznou slevu při tankování apod. Nicméně doporučujeme komunikovat s půjčovnou, abyste v tomto měla před odjezdem jasno. Některé půjčovny nazývají automaticky platební kartu jako kreditní a přitom akceptují i debetní, někde ale mohou kreditní kartu striktně vyžadovat.

# 29.08.2023, 09:47.
V říjnu cestujeme na Sicílii a chtěly bychom si půjčit na týden auto a navštívit: Enna, Palermo, Zingaro, Trapani, Agrigento, Sirakusy a Catanii. Každý den se posunout k jiné lokalitě. Bylo nám řečeno, že do některých měst se autem nedostaneme, jak to prosím chodí a pokud budu mít např. v Palermu ubytování, kde bude parkování, mohu vjet do města? Nebo mám hledat ubytování někde na kraji města, kde nebude zóna zákazu vjezdu? Máte doporučení na půjčovnu aut, přiletíme do Catanie a zde bychom chtěli auto i vrátit. Ten náš seznam míst je OK nebo byste něco raději změnil? Moc děkuji za výpomoc a už se moc těšíme. Anna.

Máte na mysli zřejmě ZTL zóny. Bývají většinou v historických částech měst, u větších i v okrajových částech. Do některých je zákaz vjezdu pro určité kategorie automobilů úplný, do jiných jen v určitých časech apod. Často musíte mít pro vjezd uhrazený poplatek. Informace o ZTL zónách v městech na Sicílii získáte např. na stránkách konkrétních měst, nebo přehledně na stránce Accesibilita Centri Storici. Doporučujeme se ZTL zónám vyhýbat, ubytovat se mimo ně, parkovat mimo ně a do centra města se přesunout pěšky, případně městskou dopravou v případě větších měst. Půjčení auta doporučujeme řešit už v České republice. Existuje spousta portálů, které jako např. Booking v případě ubytování, zajišťují i půjčení automobilu. Doporučujeme např. Pronájem aut. Budete mít dopředu jasné podmínky, rozsah pojištění, cenu, výbavu apod. Seznam bychom určitě rozšířili o Taorminu, soutěsku Alcantara a Etnu.

# 25.08.2023, 17:46.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala na pár otázek ohledně naší plánované dovolené na Sicílii letos v září. 1. Jakým způsobem se můžeme nejlépe dostat veřejnou dopravou z Agrigenta na Turecké schody a zpět? 2. Jsou organizované jednodenní zájezdy z Palerma nebo Catanie na Liparské ostrovy s večerní prohlídkou Stromboli? 3. Je lepší pro přesun z Palerma do Catanie vlak nebo autobus a je třeba jízdenky rezervovat? Předem děkuji za odpověď. Eliška.

Bohužel spoj z Agrigento k Tureckých schodům neznáme. Nejblíže se dostanete do Realmonte na Via Rina se společností Salvatore Lumia. Autobus odjíždí z Piazzale Rosselli. Jízdenka stojí € 2,70. Z Realmonte je to ke schodům ještě 3 km. Můžete si vzít také taxi. Na Aiolské ostrovy pořádá exkurze z Palermo např. Sicilissimo Incoming, z Catania Clarissa Viaggi. Přímé autobusové spojení z Palermo do Catania provozuje SAIS Autolinee. Jízdenka stojí € 14,00 a cesta trvá 2,5 hodiny. Doporučujeme rezervovat. Vlakem Trenitalia je to dražší, delší a s přestupem.

# 25.08.2023, 10:18.
Pane Řehůřku, děkuji Vám za informace. Prosím ještě o sdělení. Když vystoupíme z vláčku Circumetnea v konečné stanici Riposto a budeme pokračovat dalším vlakem do stanice Alcantara, jak daleko je nádraží a kde se nachází nádraží do stanice Alcantara? Děkuji Vám. S pozdravem Roman.

V tomto případě už vystupte ve stanici Giarre vláčku Circumetnea. Je to zastávka před Riposto. Po Via Stazione Circumetnea dojdete nejdříve na křižovatku tvaru T s Via Martoglio Nino. Budete pokračovat dál rovně po Via Stazione Circumetnea k další křižovatce s Via Raffaelo Grasso. Po té se vydáte doleva. Dovede Vás na náměstí Piazza Giuseppe Mazzini, kde po levé straně uvidíte stanici Giarre-Riposto, odkud jezdí vlaky Trenitalia do Alcantara. Z jedné stanice do druhé je to pěšky 300 m. Ve stanici najdete automat na jízdenky. Jízdenka stojí € 3,10 a cesta trvá kolem 20 minut. Pokud chcete navštívit i město Riposto, je vzdálenost mezi stanicemi Riposto a Giarre-Riposto přibližně 1,5 km. Např. k bazilice je to od stanice Riposto 600 m, od baziliky k nádraží Giarre-Riposto 1 km.

# 23.08.2023, 10:21.
Mnohokrát děkuji za odpověď. Já Vas pořád otravuji. Mohu ještě poprosit nejjednodušší cestu z letiště Trapani do Palerma nebo Mondella? Moc děkuji. Lucie.

Z letiště v Trapani jeďte autobusem AST do přístavu v Trapani a odtud autobusem Segesta do Palerma. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. V prvním případě stojí jízdenka € 4,90, ve druhém € 9,60. Do Modelo se z Palermo dostanete městskou dopravou Amat.

# 21.08.2023, 22:41.
Chcela by som sa poradiť ohľadom dopravy po ostrove vlakmi a autobusmi. Plánujem byť v meste Trapani a odtiaľto si robiť menšie výlety v okolí. Našla som tu zoo v okolí mesta Carini, takže by som sa sem rada pozrela. Aká je najlepšia voľba, ako sa sem dostať z Trapani v prípade ak nebudem mať prenajaté auto? Taktiež by som si spravila rada výlet do Palerma. Sú na ostrove lepšie vlaky alebo autobusy? Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem. Silvie.

Volba vlaku a autobusu závisí na cíli cesty. Někdy je lepší jet vlakem, někdy je lepší jet autobusem. Někdy jiná varianta není. Cestovat do Carini je možné vlakem i autobusem. Vlakem je to ale velkou zajížďkou. Optimální je cestovat přes Palermo. Z Trapani tam jezdí autobusy Segesta. Spojů je hodně a jízdenka stojí € 9,60. V Palermo je cílové stanice blízko vlakového nádraží. Do Carini se potom dostanete vlakem Trenitalia za € 3,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Problém ale je, že z vlakového nádraží je to do Bioparco pěšky ještě 4 km. Městská doprava směřuje do města, tj. na opačnou stranu.

# 21.08.2023, 07:14.
Hezký den přeji, prosím o radu. Jak byste cestoval letecky do Cefalu? Které letiště byste zvolil? A potom vlakem? Děkuji. Lucie.

Určitě letiště v Palermo. Z letiště potom jezdí kyvadlová autobusová doprava Prestie e Commande na vlakové nádraží za € 6,00 a z vlakového nádraží vlak Trenitalia do Cefalu za € 6,80. Je možné cestovat i vlakem přímo z letiště, jízdenka stojí € 12,60 a přestupuje se v Palermo. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 19.08.2023, 09:33.
Děkuji za informaci. Ještě jeden dotaz. Rozumím tomu dobře, že na jízdenku za € 13,00 mohu jezdit v Catania autobusem, metrem a následně vláčkem Circumetnea celý den? Kde si mohu tuto jízdenku koupit v Catania, když přijedu na hlavní nádraží? Děkuji moc za informaci. Roman.

Není to tak. Jak jsme psali v minulé odpovědi, celodenní meziměstská jízdenka platí celý den na všechny dopravní prostředky FCE. V Catania provozuje městskou dopravu AMTS. Metro provozuje FCE, stejně tak železnici Circumetnea. Na metro a autobus existuje integrovaná jízdenka BIT s platností 120 minut. Stojí € 1,20.

# 18.08.2023, 09:20.
Pane Řehůřku, děkuji za zprávu a mám ještě následující dotazy: vlakem do Catanie pojedeme ze stanice Alcantara brzy ráno. Je možné si koupit jízdenku přímo ve vlaku a nebo kde si ji mohu koupit? V Catania chceme jet metrem do stanice Borgo a potom vláčkem Circumetnea. Kde je stanice metra? A je možné koupit si integrovanou jízdenku na metro a na vláček kolem Etny společnou? Když pojedeme vláčkem Circumetnea ze stanice Borgo a chceme přerušit jízdu, vystoupit ve stanici Randazzo a opět pokračovat dál až na konečnou stanici - celý okruh - jakou jízdenku a za kolik si máme koupit? Děkuji Vám předem za informaci. S pozdravem Roman.

Stanice Alcantara je vybavena pouze automatem na jízdenky. Pokladna tam není. Můžete si tedy jízdenku koupit v automatu nebo online na stránkách Trenitalia. Jízdenka online se nevaliduje. Validací se v tomto případě považuje datum a čas uvedený na jízdence, tedy od této chvíle začíná platit jízdenka pro nepřerušovanou cestu po dobu 4 hodin ze zakoupené stanice (Alcantara) do zakoupené stanice (Catania). Stanice metra jsou na mapě na stránkách Circumetnea. Nejblíže vlakovému nádraží v Catania je stanice metra Giovanni XIII. Vyjdete z haly, před sebou budete mít kruhové Piazza Papa Giovanni XXIII, stanice metra je po pravé straně. Randazzo je od Catania přes 7 zón. Nicméně Vám se vyplatí zakoupit celodenní meziměstskou jízdenku za € 13,00, která Vám platí celý den na všechny dopravní prostředky FCE i pro cestu přes 8 zón.

# 16.08.2023, 09:49.
Pane Řehůřku, děkujeme Vám za zprávu. Máme ještě jeden dotaz. Od horní stanice lanovky na Etnu chceme jít pěšky k Torre del Filosofo. Je to možné? A jak to dlouho trvá? A do jaké nadmořské výšky se dostaneme? Chceme jít sami bez průvodce. Děkuji moc. Roman.

Běžně to je možné, nicméně musíte počítat s tím, že přístup může být omezený z důvodu aktivity Etny. My jsme od horní stanice lanovky šli na Torre del Filosofo něco málo přes 1 hodinu. Leží v nadmořské výšce 2920 m. Postranní krátery, které si tam můžete prohlédnout, jsou ještě o pár metrů výš.

# 10.08.2023, 11:11.
Jedeme letos na Sicílii a budeme ubytovaní v oblasti Gardini Naxos, v hotelu Baia degli Dei. Moc Vás prosíme o následující informace: 1. Jak se nejlépe dostaneme na Liparské ostrovy, zejména na ostrov Vulcano. Nemáme auto. Autobusem, vlakem, lodí? A odkud a kam? 2. Jak se dostaneme na Etnu? Vlakem a autobusem, lanovkou a v kolik hodin jedou spoje, odkud a kam a za kolik € a potom pěšky na Torre del Filosofo? 3. Okružní jízda vlakem Circumetnea jede z Catania z jakého nádraží? A v kolik hodin? A za kolik €? Do Catania pojedeme vlakem. 4. Budeme ubytovaní v hotelu Baia degli Dei v oblasti Gairdini Naxos. Od našeho hotelu Baia degli Dei je nejbližší vlaková stanice kde? A jak daleko? Moc Vám předem děkujeme za informace. Zdraví Vás Roman.

Na Aiolské ostrovy se dostanete z Milazzo. Tam jezdí vlaky Trenitalia s přestupem v Messina. První vyjíždí v 7:01, v Milazzo je v 8:16. Jízdenka stojí € 8,40. Z vlakového nádraží je to do přístavu poměrně daleko. Jezdí tam městská doprava AST, linka č. 5. Řešením může být cestovat jen do Messina, odkud z vlakového nádraží jezdí do přístavu v Milazzo Giuntabus. Z přístavu v Milazzo potom jezdí na ostrovy trajekty, viz jízdní řády na Mister Ferry. Na Etnu jezdí každé ráno autobus AST z náměstí před vlakovým nádražím v Catania. Tam se dostanete vlakem Trenitalia. První jede z Giardini Naxos v 5:52 a na místě je v 6:30. Jízdenka stojí € 5,20. Autobus na Etnu odjíždí v 8:15, na místě je v 10:15. Zpět jede v 16:30, na místě je v 18:30. Nicméně doporučujeme mít jízdenku dopředu. Jeden náš čtenář ji neměl a než si vystál frontu a koupil si ji na pokladně, autobus ujel. Lanovka na Etnu z Riffugio Sapienza je v provozu od 8:30 do 17:15. Poslední sjezd je v 16:45. Jízdenka stojí € 50,00. Circumetnea jezdí z Borgo. Na Borgo jezdí i metro. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky se pohybují od € 1,90 do € 6,80 podle vzdálenosti. Celodenní jízdenka stojí € 13,00. Nejbližší vlaková stanice od hotelu je Alcantara. Je to 1,8 km. Všechny výlety doporučujeme řešit jako zájezd. Místní dopravou je to časově a orientačně náročné. Výlety najdete např. na Get Your Guide nebo v místě od místních agentur.

# 08.08.2023, 17:26.
Pane Řehůřku, nemáte náhodou informace, jak je to aktuálně s možností výstupu na Stromboli? Co jsem našel informace, tak je asi zákaz výstupu do 900 m, jak to bylo možné dřív s průvodcem. Teď je asi možno vystoupit s průvodcem jen do 400 m. Dřív tam bylo možné vystoupit i na vlastní pěst bez průvodce. Nevíte, zda je možné vystoupit i nadále do 400 m i bez průvodce? Abych případně zbytečně neplatil za průvodce. Je vůbec možný nějaký výstup bez průvodce? Děkuji za informace. Nikde se mi je zatím nepovedlo zjistit. Jan.

V současné době je možné vystoupit do nadmořské výšky 400 m pouze v doprovodu autorizovaného vulkanologického průvodce. Přístup na vyhlídku ve výšce 290 m je otevřený pro každého. Informace o rizicích plynoucích z činnosti Stromboli najdete na výše uvedených stránkách.

# 06.08.2023, 15:38.
Pane Řehůřku, každé město má svého patrona a pořádají procesí. Rádi bychom se zúčastnili. Poradíte, ve kterém městě se koná v období od 15.8. do 1.9. v oblasti východní a jižní Sicílie? Moc děkuji za odpověď. Lenka.

15.8. Aci Catena (Maria Santissima della Catena), 15.8. Gallodoro (Maria Santissima Assunta), 16.8. Scordia (San Rocco), 17.8. Alcara Li Fusi (San Nicolo Politi), 18.8. Catania (Santissimo Salvatore), 25.8. Motta Sant' Anastasia (Sant' Anastasia), 27.8. Santa Maria di Licodia (San Giuseppe), 29.8. Ragusa (San Giovanni Battista), 1.9. Linguaglossa (San Egidio Abate), 1.9. San Michele di Ganzaria (San Michele Arcangelo). V závorce jsou uvedení patroni. Celý kalendář si můžete prohlédnout v seznamu I Santi Patroni Scilia, kde máte uvedeny lokality, patrony a termín oslavy.

# 26.07.2023, 20:36.
Pane Řehůřku, velmi děkuji za rychlou reakci a zaslané zprávy. V dané situaci má každá informace velkou cenu. Řešíme otázku, zda vycestovat, nebo oželet letenky a jiné nutné náklady a necestovat. Letíme v pondělí 31.7.2023, což je za pár dní. Ubytovatelka nás ubezpečuje v tom, že v Donnalucata požár nehrozí. Obáváme se ale toho, že nebude možné vycestovat za hradby. Máme zamluvené auto, ale v Catanii. Pokud bychom přiletěli do Palerma, co by nás čekalo? Zvládaji Sicilané situaci? Jaká omezení by nás čekala, pokud bychom letěli? Děkuji ještě jednou za Vaše informace. Pavel.

To, co Vám sdělila ubytovatelka, koresponduje s mapou intenzity požárů, na kterou jsme Vám zaslali odkaz. Mimochodem, ta se už začíná zbarvovat v některých místech pozitivněji. Nicméně nežijeme na Sicílii, takže Vám nějaké aktuální informace poskytnout nemůžeme. K dispozici máme jen veřejně dostupné informace, z nichž na některé jsme Vám zaslali odkaz. Když jsme byli na Sicílii, situace tam byla v naprostém normálu, takže i z vlastních zkušeností nemůžeme soudit situaci, která tam panuje nyní. Každopádně nějaká omezení očekávat musíte, např. zákazy vstupu do některých oblastí, uzavření některých místních komunikací atd.

# 25.07.2023, 21:41.
Máme přiletět na Sicílii příští týden v pondělí. Přistání v Catania a potom ubytování na jihu v Donnalucata. Dnes jsme zaznamenali informace o rozsáhlých požárech. Můžete poradit, kde na internetu najdeme aktuální a věrohodné informace o místech a výskytu požárů? Co dopuručujete? Letět na Sicílii nebo raději zůstat v České republice? Nejsme vázaní na cestovní kancelář. Děkuji. S pozdravem Pavel.

Podle našich informací byly nejhůře postižené provincie Palermo, Agrigento, Caltanissetta, Enna a Messina. O něco lepší to bylo v provincii Trapani, Ragusa, Siracusa a Catania. Postupně se to ale začalo zhoršovat i v provincii Catania a Siracusa. Není provincie, kde by nehrozilo nebezpečí. Stav se může během krátké chvíle samozřejmě změnit. Je předpoklad, že by se to mohlo postupně zlepšovat, ale podružné problémy tam budou dlouho. Online zpravodajství najdete např. na Rai News. Podle vyjádření sicilského guvernéra ze dne 25.7.2023 by mělo letiště v Catania obnovit normální provoz po nedávném uzavření kvůli požáru. Od 26.7.2023 se provoz zrychlí z osmi letů na deset letů za hodinu (5 příletů a pět odletů). Od 1. srpna by se toto číslo mělo změnit na 14. O několik dní později po dokončení rekultivace terminálu A by se měl vrátit normální provoz. Shrnutí aktuálního stavu ve všech provinciích najdete v článku La situazione incendi in tutte le Province della Sicilia. Shrnutí situace v provincii Catania najdete v článku Incendi Catania e provincia, inferno tra Aci Catena e San Nicolo. Aktuální mapu intenzity požárů na Windy. Rozhodnutí, zda do této oblasti vycestovat nebo ne, je na Vás. Minimálně doporučujeme kontaktovat ubytovací zařízením, aby Vás informovali o aktuálním stavu a omezeních.

# 23.07.2023, 09:10.
Chceme se podívat do Palerma z Tre Fontane. Je nějaké spojení hromadnou dopravou? Děkuji za odpověď. Pokud není, kam se dá dostat hromadnou dopravou a podívat se na zajímavá místa? Děkuji. Eva.

Tre Fontane spadá pod Campobello di Mazara, odkud jezdí do Palerma spoje společnosti Autoservizi Salemi. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Ráno jezdí čtyři spoje (5:15, 6:15, 7:00 a 8:15), v Palermu jsou za 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 8,80. Zpět potom přicházejí v úvahu spoje v 15:00, 17:00 a 19:00. V Palermo je konečná i výchozí zastávka na Terminal Bus Via Fazello, v Campobello di Mazara na Via V. Emanuelle II civ. 258. Z Tre Fontane je to ale 9 km, což je brzy ráno pěšky daleko. Nicméně máme informaci, že v roce 2018 vypsala obec Campobello di Mazara výběrové řízení na provozovatele Bus Navetta mimo jiné i mezi Tre Fontane a Campobello di Mazara. Jízdenka měla stát € 1,00. O současném stavu však nemáme informace.

# 14.07.2023, 10:52.
Chystám na příští rok pro manžela k výročí svatby překvapení v podobě výletu na Sicílii. Touží se podívat na vinice. Našla jsem v Katánii přes Google mapy několik vinic v okolí Etny, např. Baron Beneventano, Monterosso wine, Biondi Azienda Agricola atd. Nechci si půjčovat auto. Je možné se nějak z města dopravit MHD do blízkosti těchto vinařství? Asi úplně nemáme problém s procházkou, ale zase asi nechceme úplně několikakilometrové výlety. Ráda bych Vás poprosila o radu. Děkuji. Iva.

Do těchto končin jezdí autobusy AST. Doporučujeme však zainvestovat do zapůjčení auta na jeden den, např. přes Pronájem aut. Také si můžete přes Get Your Guide zakoupit výlet spojený s degustací.

# 14.07.2023, 07:12.
Ráda bych využila Vašich zkušeností a poradila se ohledně dopravy v Catanii a okolí. V říjnu zde budeme čtyři noci. V plánu máme navštívit Syrakusy, Noto, Taorminu a případně Letojanni. Přestože raději využívám autobusy, vzhledem ke krátkému časovému úseku, kdy na místě budeme, bych nerada ztratila čas hledáním správného spoje, autobusu. Jízdní řády, jak jsem zjistila, moc nefungují. Obávám se také zpoždění a to, že jízdenka na autobus propadne, pokud nestihnu konkrétní spoj. Je lépe použít pro výše zmíněná místa k návštěvě vlak? Nejraději při cestování používám aplikace a nakupuji lístky předem. Zde mi nejjednodušší variantou vychází vlak. Pokud jízdenky zakoupím přes Trainline, lze je použít na jakýkoliv spoj ten den nebo jen na určený čas? Lze je mít pouze v elektronické podobě? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Přeji pěkný den. Hana.

Vlakem Trenitalia je výhodné cestovat do Siracusa za € 8,40 a do Letojanni za € 6,20. Do Noto už je to s přestupem v Siracusa a jízdenka stojí € 10,00. Do Taormina se vlakem nedostanete. Pojedete do Giardini Naxos za € 5,20 a odtud autobusem ASM do Taormina. Jízdenka stojí € 1,10. Do zmiňovaných měst se dostanete také autobusy skupiny Interbus. Do Siracusa za € 6,20, do Noto za € 8,40, do Letojanni za € 5,80 do Taormina za € 5,10. Autobusové nádraží je na Via Archimede. Online jízdenky na regionální vlaky se nevyplatí kupovat. Za stejnou cenu je koupíte před odjezdem na nádraží v automatě nebo na pokladně. Online jízdenka funguje tak, že ji máte vytištěnou nebo v mobilu a začíná platit od času uvedeném na jízdence. Nikde se nevaliduje na rozdíl od jízdenky z pokladny nebo automatu. Informace o regionálních jízdenkách najdete v odpovědi ze dne 17.04.2023, 07:44. - Řím. Čas začátku online jízdenky začíná platit datem a časem uvedeným na jízdence, na rozdíl od běžné jízdenky, kterou můžete validovat kdykoliv ten den.

# 13.07.2023, 13:07.
Velmi Vám děkuji za tak rychlou odpověď. Bohužel nemohu Vámi zmiňovanou farmu najít na žádných českých mapách - Google maps, Apple maps. Existují nějaké mapy pro Sicílii? Nebo nemůžete mi prosím pomoci, kde farmu hledat? Moc děkuji za Váš čas. Kristýna.

Jedná se o skupinu pěstitelů, kteří jsou sdružení pod jednou značkou a sdílejí v obchodní síti své aktivity a zkušenosti. Na stránkách Etna's Terra dei Limoni najdete mapu (Limode dell' Etna) a seznam jednotlivých farem (Network / Members). Každý člen tam má krátké představení. Farmu, která Vás zaujme doporučujeme kontaktovat přes centrální kontaktní formulář. Farmy je možné také dohledat podle názvu a města. Je ale třeba si přepnout na italskou verzi stránek, aby se Vám zobrazovaly místní názvy.

# 11.07.2023, 21:56.
Vážený pane Řehůřku, jsme nyní s přítelem na dovolené na Sicílii a rádi bychom se pokochali citronovou farmou nebo citrinovými hájemi. Můžete mi prosím nějaké místo doporučit? Bydlíme ve městě Giarre, poblíž máme Taorminu a Catanii. Popřípadě mohou být i pomeranče či jiné citrusy, ale na ty teď předpokládám není sezóna. Mnohokrát Vám děkuji. Kristýna.

Mezi Catania a Taormina je např. Etna's Terra dei Limoni.

# 08.07.2023, 12:15.
Pane Řehůřku, chystám se v září na Sicílii. Chci se vás zeptat, jak se dostanu městskou dopravou a z jaké ulice mi pojede autobus k Theatro Massimo z Palermo Centrale. Děkuji. Petra.

Městskou dopravu v Palermo provozuje AMAT. Z Palermo Centrale jezdí k Theatro Massimo autobus č. 101. Nastupujete na Piazza Giulio Cesare (pravý roh haly, když stojíte čelem k ní) a vystupujete na Roma - Poste. Jděte ve směru jízdy autobusu a odbočte doleva na Via Bara All' Olivella. Dovede Vás k Theatro Massimo Vittorio Emanuele di Palermo. Jízdenka stojí € 1,40. Můžete jet i autobusem 104 nebo 124. Zastávka je přímo před nádražní halou.

# 06.07.2023, 09:40.
Děkuji moc za rychlou odpověď. Zatím to u nás vypadá, že někdo půjde pěšky, někdo lanovkou. Asi mi s časovou náročností neporadíte? Jsme vcelku turistická rodina, ale nedokážu odhadnout, jak dlouho nahoru a dolů to trvá. Markéta.

Od Riffugio Sapienza to odhadujeme k Torre del Filosofo na 4 hodiny, zpět 2,5 hodiny. Vzhledem k atraktivitě celé lokality doporučujeme všem vyjet lanovkou a odtud jít pěšky kolem Montagnola, Cratere Piano del Lago o Escriva a Cisternazza k Torre del Filosofo, tady si prohlédnout postranní krátery a ještě dole si potom prohlédnout Crateri Silvestri. Je to i tak výlet na celý den.

# 06.07.2023, 08:59.
Pane Řehůřku, jsme čtyřčlenná rodina a chystáme se na Etnu. Naše finanční prostředky jsou omezené a nemůžeme zaplatit skoro 6 tisíc za lanovku. Přemýšlíme tedy, že ji vyjdeme pěšky. Máte s tím také zkušenost, prosím? Můžete nám poradit, zda je to dobrý nápad? K vrcholu Etny se od roku 2021 prý nedostaneme. Nebo právě s průvodcem ano? Pochopila jsem, že pokud vyšplhám nahoru, už tam průvodce neseženu? Nevím, informace, které mám jsou trošku zmatečné. Předem děkuji moc za radu. Markéta.

Vystoupit na Etnu je možné i z dolní stanice lanovky, z Riffugio Sapienza. Nicméně my většinou doporučujeme vyjet lanovkou a až z horní stanice pokračovat pěšky. Je to atraktivnější než pokračovat jeep-busem. Na vrchol Etny je možné vystoupat s průvodcem z Torre del Filozofo, pokud to aktuální podmínky umožní. Průvodce samozřejmě doporučujeme rezervovat dopředu. Pokud půjdete celou trasu pěšky, počítejte s odpovídající časovou náročností.

# 04.07.2023, 09:40.
Chtěla bych se zeptat, zda nemáte informaci, zda je průjezdná dalnice z Palermo do Catania. Navigace píše, že ne. Děkuji za informaci. Andy.

Dálnice A19 není zcela uzavřená, pouze dochází z důvodu stavebních prací k přejezdu z jedné strany na druhou do protisměru. To přináší snížení počtu jízdních pruhů a tedy i zdržení.

# 03.07.2023, 10:56.
Pane Řehůřku, chtěla bych požádat o radu. Na Sicílii na cestě z Catania do Cefalu jsme na konci cesty projeli mýtnou branou, kde nebylo napsané Tellepass, abychom se vyhnuli vstupu pro Tellepass. Branou, kterou jsme projeli, jsme nedostali žádný vstupní lístek a po několika málo kilometrech jsme opustili dálnici opět branou, která po nás vstupní lístek chtěla. Ten jsme neměli a byli jsme požádaní o vložení platební karty. Vyjel nám lístek, který posílám v příloze. Teď si nejsme jistí, zda se poplatek zaplatil nebo zda ho musíme uhradit nějak jinak. Protože dosud z karty nevidím žádnou transakci. Můžete nám prosím poradit, jak postupovat, aby z toho nebyly nějaké komplikace? Děkuji moc. Darina.

Dle účtenky, kterou jste přiložila, jste mýtné ve výši € 0,90 uhradila kreditní kartou. Kdybyste mýtné neuhradila a byla ho nucená uhradit dodatečně, nebyl by způsob platby uvedený jako CC (Carte di credito), ale R (Pedaggio non corrisposto). Platbu jste provedla dle účtenky 2.7.2023, v 15:15. Vzhledem k tomu, že to byla neděle, ještě bychom počkali na propsání platby z platební karty do Vašeho bankovnictví. U některých bank to není online. Informace o placení neuhrazeného mýtného najdete na Autostrade Siciliane. Není to ale Váš případ.

# 29.06.2023, 22:03.
Letíme s rodinou od 1.9.2023 do 13.9.2023 na Sicílii, konkrétně přistaneme na letišti Palermo. Chceme procestovat celý ostrov a proto bychom si rádi půjčili auto. Chtěl bych se zeptat, přes jaké stránky je nejlepší si půjčovat auto na Sicílii? Vím, že na letišti je spousta autopůjčoven, ale chci mít jistotu, že v daný termín bude auto dostupné a proto bych si ho rád rezervoval dopředu. Děkuji moc za Vaši odpověď. Hezký večer . Ondřej.

Dobré zkušenosti máme s Pronájem aut.

# 27.06.2023, 12:21.
Pane Řehůřku, měl bych na vás dva dotazy. Máme pronajaté auto a chtěli bychom si udělat výlet do Cefalu. Zajímalo by mě, kde nejlépe zaparkovat co nejblíže centru a kolik by stálo parkovné. Druhý dotaz je podobný, jedná se o parkování v Milazzo, chceme jet lodí na ostrov Vulcano, takže kde parkovat a zase cena. A ještě mě napadl jeden dotaz, náhodou zkušenost s výstupem na Etnu ze severní strany nemáte? Nějaké rady by se hodily. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Michal.

Počítejte s tím, že v Cefalu je v historickém centru ZTL zóna. Nejblíže centra mimo tuto zónu je např. Cefalu Beach Parking. Přibližně stejně drahé je hned parkoviště naproti - oplocené. Další parkoviště v blízkosti centra je na Cortile Belvedere, provozované firmou Dafne. Ceny se pohybují kolem € 18,00 za den, € 10,00 za půl dne a € 4,00 za 2 hodiny plus minus podle sezóny a parkoviště. V Milazzo se v blízkosti přístavu pohybují ceny kolem € 20,00 za den. Tady doporučujeme rezervaci - podívejte se na My Parking. Na Etnu je možné vystoupit pouze s průvodcem a to většinou z jihu z Torre del Filosofo. Ze severu tam vede několik stezek, v závěru západní stranou. Jsou v oficiálních mapách nebo je najdete také na Mapy. Ze severu se pořádají i organizované výstupy, např. z Piano Provenzana, odkud jedete džípy do výšky přibližně 2800 m a odtud pokračujete už pěšky. Výlety najdete i na Get Your Guide.

# 21.06.2023, 09:42.
Na přelomu měsíce letím na šest dní se dvěma kamarády na Sicílii, kdy je naším cílem vidět co nejvíce, ale strávit i nějaký čas u moře. Obdobně jsme byli loni na Maltě a náš způsob je jednoduchý - utratit co nejméně za letenku, cestování a ubytování, abychom mohli dát peníze spíše do zážitků. První otázka směřuje na dopravu na místě. Přilétáme a poté odlétáme z Catanie, avšak jsme si výlet rozdělili na tři dny v oblasti Palerma, kam se hned po příletu chceme přesunout, a tři dny v oblasti Catanie. Jelikož je Sicílie oproti např. Maltě nesrovnatelně větší, napadlo nás si půjčit auto, avšak co jsem tak četl a našel, jsou problémy s placením, parkováním, pojištěním atd. A proto se cena za půjčení vyhoupne do vyšších tisíců. Má smysl si půjčovat auto nebo na ta nejvíce zajímavá místa se lze pohodlně dostat i hromadnou dopravou? Nám se prakticky jedná o šest dní cestování z místa na místo, takže nevyjde nakonec půjčení auta levněji? A co se týká míst k návštěvě, doporučili byste nějaké, které není tak známé, ale přitom stojí za to? Je jasné, že hromadnou dopravou se nedostaneme všude, ale člověk neřeší všelijaké možné nástrahy. Snažím se ovšem najít i důvod, pro který bych se rozhodl pro půjčení auta. Děkuji. Lukáš.

Doporučujeme si zapůjčit auto. Levněji než veřejná doprava to nevyjde, ale dle Vašich slov je to investice do zážitků. Vázáním se na veřejnou dopravu ztratíte hodně času, který můžete věnovat právě těm zážitkům a nevázat se na odjezd autobusu apod. Auto si doporučujeme zapůjčit už z ČR, a to z důvodu dopředu jasných podmínek, dopředu nakonfigurovaného pojištění a odpovídající asistence. Např. přes Pronájem aut. Pokud jste tři, cena se rozpočítá a nebu zase až tak vysoká. Vzhledem k tomu, že jedete na šest dní, nezvládnete ani to základní ze Sicílie, co byste asi měli vidět, takže posílat Vás na nějaké místo, které není známé a tedy i ne tak atraktivní, nemá smysl.

# 21.06.2023, 08:38.
Rozhodli jsme se autem z Neapole pokračovat na Sicílii. Chtěla bych se Vás zeptat, jak to je s trajekty a přepravou auta? Dají se objednat i na místě? Nevím v jaký čas dorazíme a i když jsem zkoušela rezervaci, čas mi to nenabídlo. Chtěli bychom plout 22.6. okolo 15:00 a nejde mi to rezervovat, mohlo by to být už obsazené třeba na týden dopředu nebo děláme něco špatně? Moc děkuji za pomoc. Veronika.

Řešíte to hodně pozdě. Rezervaci doporučujeme. Na místě samozřejmě trajektové lístky také koupíte, může se však stát, že až na další den nebo dny. Zkuste rezervaci provést přes Mister Ferry. Po zadání základních údajů (Naples - Palermo, datum, počet osob, typ auta) Vám to nabídne společnosti a časy včetně cen. Doporučuje se zahájit proces nalodění od 2 do 3 hodin před odjezdem podle společnosti. Zítra odjíždějí trajekty z Neapole do Palerma od tří společností v časech 20:00, 20:15 a 20:30. Cestuje se přes noc a přijíždí ráno mezi 6:30 a 7:30.

# 19.06.2023, 22:38.
Ráda bych se zeptala, zda je oblast Catania vhodná také k cyklistice. Rádi bychom si zde půjčili kola. Případně, která oblast na Sicílii je vhodná k projížďkám na kolech? Rádi bychom si zamluvili nějaká hotel s polopenzí jako zázemí a vyjížděli odtud na kola. Děkuji. Martina.

Největším lákadlem pro cyklisty v okolí města Catania je samozřejmě Etna. Pod její vrchol vede mnoho tras, které však dají také hodně zabrat. Najdete je např. na Parco Ciclistico Etna. Ale i podél pobřeží je mnoho pěkných tras. Zavedou Vás kolem zajímavých přírodních i historických míst. Podívejte se na 20 itinerářů vedoucích v blízkosti města Catania na Komoot. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking.

# 13.06.2023, 17:50.
Je v Catania možnost zakoupit nějakou vstupenku na více památek a muzeí jako v Římě je Roma Pass? Děkuji a přeji pěkný den. Josef.

V roce 2015 vznikl Catania Pass. Bohužel neměl dlouhé trvání. O další podobné kartě nevíme. Informace o muzeích a památkách najdete na Comune di Catania, informace o městské dopravě na AMTS. Nabídku aktivit v Catania na Get Your Guide.

# 08.06.2023, 08:17.
Chtěl bych se zeptat, kde je nejlepší nechat kufry v okolí letiště nebo ve městě Catania. Letíme v šest ráno a auto musíme vrátit dopoledne den předem. Chtěli bychom vrátit auto a jít na odpoledne a večer do města a v pozdějších hodinách vzít kufry a přemístit se na letiště. Děkuji. Petr.

O úschovnách zavazadel v Catania se dočtete v odpovědi ze dne 28.09.2022, 18:22. Úschovny zavazadel doporučujeme hledat také přes Radical Storage, dříve Bagbnb.

# 05.06.2023, 09:23.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsme čtyři cestovatelé a máme tři auta - veterány. Uvažujeme o cestě na Sicílii začátkem října. A nevíme si rady s objednáním lístků na trajekt. Potřebovali bychom si objednat jednu čtyřlůžkovou kajutu, ve které by přespala celá naše čtyřčlenná slupina, neradi bychom bydleli s někým cizím, nebo každý jinde. Jediný postup, který nás napadá je, že si každý z nás objedná jedno auto, jedno křeslo a jen jeden z nás čtyřlůžkovou kajutu. Pokud byste nám poradil či doporučil jiný postup, budu Vám velice vděčná. Ještě Vás poprosím, zda stačí objednat lístky na trajekt začátkem září. Moc děkuji. S pozdravem Jaromíra.

Když si zakoupíte kabinu pro čtyři osoby, je Vaše. Nikoho jiného Vám tam nenastěhují. Pro ostatní cestující je řešením zakoupit nejlevnější místo. Rezervaci doporučujeme udělat přes Mister Ferry. Objednávali bychom hned, jak budete mít jistotu, že vycestujete. Systémy trajektových společností obecně neumožňují zarezervovat více než jedno vozidlo v rámci jedné rezervace. Existují samozřejmě výjimky, které se promítají do výše uvedeného rezervačního systému. V případě trajektu na Sicílii tomu však není. Můžete však poslat e-mail na zákaznickou podporu nebo zavolat na zákaznickou linku, aby Vám poslali cenovou nabídku na více než jedno vozidlo. Podle našeho názoru je však lepší mít vozidlo rezervované na majitele i z důvodu případného poškození, plnění pojišťovny apod. Pokud máte tři vozidla, nemusíte dělat čtyři rezervace, stačí tři, na jedné budou dva cestující s vozidlem a kabinou.

# 03.06.2023, 14:14.
Rád bych se zeptal, zda se dá koupit na Sicílii časová jízdenka na autobusy a vlaky na 14 dní. Pokud je nějaká zvýhodněná. Děkuji. S pozdravem Vladimír.

O takové jízdence nevíme a popravdě ani nevěříme tomu, že by nějaká taková na Sicílii existovala.

# 29.05.2023, 23:09.
Řehůřkovi, moc děkuji za podrobné informace. Přilétáme na letiště Trapani (TPS) a potřebovali bychom se dostat přímo do Trapani s dítětem do dvou let + 3 ks batožiny a my dva dospělí. Proto bychom rádi jeli taxikem. Jsou dostupné na letišti i taxi s autosedačkou? Je potřeba jej někde zarezervovat? Mnohokrát děkuji za odpověď. Nina.

Taxi s autosedačkou jsou dostupná, nicméně ne každé. Doporučujeme si udělat rezervaci s tím, že svůj požadavek v ní uvedete. Doporučujeme Trapani Taxi Service.

# 29.05.2023, 22:33.
Chtěl bych se zepat, zda máte zkušenosti s vulkánem Etna, jelikož v těchto dnech chrlí popel na město Catania, kde se za dva týdny chystám. Rád bych cestu využil na turistiku a nejsem si jistý, zda to bude opravdový zážitek, když bude v okolí poletující popel. Letenky mi zatím nezrušili a tak doufám, že s dopravou nebude problém. Jen mám obavy o ovzduší a prostředí, ve kterém se budu pohybovat, jelikož bych se nerad připravil o krásné místo a přírodu, kterou Sicílie jinak nabizí. Roman.

V současné době je na Riffugio Sapienza čilý ruch, lanovka a jeep-busy jezdí, turisté se po svazích Etny procházejí. Vše je samozřejmě řízeno aktuální situací a podle činnosti sopky bývá uzavřený přístup od určité výškové hranice. Letiště v Catanii bylo uzavřeno 21. května, v současné době však letadla odlétají i přilétají. Spad popela byl v době aktivity spíše na jihozápadní straně Etny. Aktuální stav můžete sledovat na Webkamerách Etny. Za 14 dní může být všechno jinak, jak v pozitivním, tak negativním smyslu.

# 28.05.2023, 21:36.
Chtěla bych se zeptat. Chci jet z letiště Catania do Giardini Naxos autobusem - provozuje ho Etna Bus a Inter Bus. Lze jízdenku zakoupit u řidiče nebo jen přes aplikaci Omio? Děkuji. Linda.

Jízdenky na autobusy Interbus je možné zakoupit online na výše uvedených stránkách nebo na pokladně, která je i na zastávce na letišti v Catania.

# 24.05.2023, 06:20.
Chci Vás požádat o radu, kde mohu najít spojení a případně i cenu z letiště Falcone–Borsellino Palermo do místa ubytování Via Nino Martoglio snc, Santo Stefano di Camastra. Je to na Sicílii. Návrat pak počítáme za přibližně 14 dní. Zda je nějaké přímé spojení nebo je výhodnější taxi? Je to nějakých 135 km a bude nás 5 osob - 3 dospělí a 2 děti ve věku 17 a 12 let. Předem děkuji a přeji hezký den. Mirek.

Z letiště jeďte vlakem s přestupem v Palermo. Nástupní stanice se jmenuje Punta Raisi a cílová S. Stefano Di Camastra-Mistretta. Jízdenka stojí € 13,90, cesta trvá necelé tři hodiny. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 20.05.2023, 20:05.
Pane Řehůřku, za 14 dní budu v Catanii. Vlakem pojedu z Catania Centrale do Taormina-Giardini. Jak se od vlaku dostanu nahoru do historického centra, např. do Teatro Antico? Je to pěšky kousek nebo je to fakt krpál a jede tam autobus, nebo lanovka? Moc děkuji za odpověď. Jana.

Pěšky je to k Teatro Antico 1,7 km do kopce. Do historického centra od 1,5 do 1,7 km. K lanovce je to dál - 2,7 km, ale po pobřežní silnici. Městskou dopravu provozuje ASM Taormina. Jízdenka na lanovku stojí € 3,00, jízdenka na autobus € 1,10. Autobus od železniční stanice Vás zaveze na autobusový terminál na Piazza San Pancrazio, což je přibližně 200 m od Porta Messina, která je vstupní branou na hlavní historickou ulici Corso Umberto.

# 18.05.2023, 14:37.
Pane Řehůřku, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem ohledně pronájmu automobilu na Sicílii, na letišti v Katánii. Automobil si chceme zapůjčit na sedm dní přes Booking, kde máme výhodnější cenu pronájmu. Společnost nabízí komplexní pojištění vozidla. Z toho mi vyplývá, že tak budeme mít krytou spoluúčast, okna, zrcátka, podvozek a asistenční služby na silnici. Po surfování na internetu a ze zkušenosti známých jsem se ale dozvěděla, že ačkoliv postupovali stejným způsobem, jako chceme pronájem řešit my, půjčovna na místě při předání auta neakceptovala pojištění sjednané přes Booking a požadovala komplexní pojištění sjednané přímo u nich v půjčovně ve výši, která mnohdy dosahovala pět tisíc korun a více za týden. Děje se to tak běžně? Máme si pronajmout auto online bez pojištění a sjednat si ho až na místě, i přes vysokou částku? Nebo si máme v autopůjčovně stát za pojištěním, které si sjednáme online u Booking a nenechat se umluvit na místě předání? Děkuji za sdílení Vašich zkušeností a za cenné rady. S přátelským pozdravem Martina.

V tomto Vám nepomůžeme, rozhodnutí je na Vás. Když Vám řekneme, že se tak často neděje, narazíte na autopůjčovnu, která to bude praktikovat. Když Vám řekneme, že se tak často děje, narazíte na autopůjčovnu, která se bude divit, že jste si pojištění nesjednala s pronájmem. Nicméně pokud si zajistíte pojištění přes Booking a autopůjčovna na místě ho nebude chtít akceptovat, je zbytečné toto řešit s autopůjčovnou, v tomto případě okamžitě volejte na zákaznickou podporu Bookingu, aby to vyřešila. Stejně tak doporučujeme mít v autopůjčovně kreditní kartu, ne debetní. Alternativou k Booking / Rentalcars je Pronájem aut.

# 16.05.2023, 19:45.
V červnu budeme v Messině a chceme jet z Messiny trajektem do Villa San Giovani, odkud pojedeme do Říma. Nemohu nikde najít, jak daleko je z přístavu ve Villa San Giovani na vlakové nádraží. Vlak do Říma odjíždí v 17:53. Prosím o radu, kdy bychom měli vyjet trajektem z Messiny, abychom stihli tento vlak? Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem Eva.

Nádraží ve Villa San Giovanni je přibližně 700 m jižně od místa, kde se nastupuje na trajekt do Messiny. Místo je stejné jak pro nástup, tak pro výstup. Trajekty Caronte & Tourist jezdí z Messiny po 40 minutách, cesta trvá přibližně 20 minut. Jízdenka stojí € 2,50. Teoreticky byste mohla volit trajekt v 16:40, nicméně my bychom volili ten v 16:00.

# 16.05.2023, 11:52.
Vaše stránky jsou pro cestovatele batůžkáře velkým přínosem. Děkuji za ně. Můj dotaz je ohledně zakoupení jízdenky online na Sicílii. Zaregistrovala jsem se na SAIS Autolinee a chci dopředu koupit jízdenky, které bych třeba ze dne na den nesehnala. Je nákup bezpečný a bude mi vytištěná jízdenka v autobuse platit? Nebude problém? Dále se chci zeptat, pokud kupuji zpáteční jízdenku, ať už na vlak nebo autobus, je nějak časově omezená? Platí jako u nás, že na ni mohu cestovat kterýmkoliv vlakovým spojem v uvedený den? U autobusu je jasné, že musím cestovat jen s dopravcem, u kterého jsem jízdenku koupila. Děkuji za odpověď a přeji hodně pěkných dnů. Alena.

U SAIS Autolinee vybíráte u jízdenky konkrétní spoj, stejně tak u zpáteční trasy. U jednosměrných jízdenek můžete měnit datum i čas, u zpátečních jízdenek pouze čas ve stejný den. Registrovaní cestující mohou měnit tyto údaje v systému, ostatní telefonicky na zákaznické lince. Jsou akceptované vytištěné jízdenky i jízdenky v elektronické formě. SAIS Autolinee je zavedená společnost. My bychom se nákupu online nebáli. U regionálních vlaků Trenitalia si opět online kupujete jízdenku na konkrétní datum a čas, stejně tak pro cestu zpět. Obecné podmínky platnosti jsou uvedené v odpovědi ze dne 17.04.2023, 07:44 - Řím. Opět je zde možnost změny.

# 15.05.2023, 21:14.
Pane Řehůřku, jedeme v září v partě šesti lidí na Sicílii - Stromboli, Vulcano, Taormina, Syracusy, Catanie. Už máme díky Vašim stránkám dost dobrou představu, ale mám ještě pár dotazů, které jsem v otázkách a odpovědích nepostřehla. Chtěla jsem se informovat, jak je to se vstupy do známých míst. Stromboli budeme rezervovat tento týden prostřednictvím Vámi doporučené společnosti. Jak je to však se vstupy v Taormině - řecké divadlo? Je třeba si předem rezervovat lístky? A to samé Syracusy do nekropole? Nebo je lepší případně si vstupy rezervovat online až den - dva před návštěvou? Další dotaz mám ohledně úschoven zavazadel. Budeme každou noc spát v jiném městě, cestovat autobusy a vlakem. Zda jsou na každém nádraží, tedy zejména v Taormině a Syracusách, úschovny. Ať netaháme bagáž s sebou než se večer ubytujeme. Moc děkuji za Váš web a za odpověď. Kateřina.

Vstupenky není nutné rezervovat dopředu, nicméně takto Vám umožní přeskočit frontu - Antické divadlo, Archeologický park Neapolis. Výše uvedené vstupenky můžete v případě změny zrušit ještě 24 hodin před termínem s návratem plného vstupného. Úschovny zavazadel doporučujeme hledat přes Radical Storage, dříve Bagbnb. S touto společností spolupracuje i Trenitalia. Cena je jednotká € 5,00 za den.

# 15.05.2023, 13:36.
Jedeme prvni týden v červnu se dvěma dětma ve věku 2 a 4 roky do Catanie. Rádi bychom si vyjeli lanovkou na Etnu. Je tam nutná rezervace předem? Nepůjdeme až nahoru, myslím pouze tu lanovku. Děkuji. Blanka.

Rezervace na lanovku se neprovádí. Otevřeno je každý den od 8:30 do 16:10. Poslední sjezd je v 15:50. Otevírací doba je samozřejmě závislá na počasí a aktivitě sopky. Ceníky najdete na Funivia Etna.

# 13.05.2023, 09:35.
Neuvěřitelná rychlost, opravdu máte můj obdiv. Děkuji velmi za rychlou odpověď. Dáme na Vaše doporučení. Přeji příjemný zbytek dne. Markéta.

Není zač. V závislosti na délce pobytu a plánovaném itineráři může být ještě vhodným řešením pronájem auta.

# 12.05.2023, 23:02.
Právě jsme objevili Vaše stránky, na Sicílii odlétame již v neděli. Nedaří se nám zorientovat, jak se dostat hromadnou dopravou z letiště Palermo do Scopello. Přiletíme 13:15. Děkuji předem. Markéta.

Z letiště v Palermo zajišťuje dopravu do Castellamare del Golfo a následně do Scopello společnost Russo Autoservizi, nicméně až v sezóně. První spoj z letiště jede až 31.5.2023. Můžete se přemístit vlakem Trenitalia s jedním přestupem v Piraineto do Castellamare del Golfo, ale až v 18:20. Odtud taxi. Špatné je to i z Palermo. My bychom volili taxi.

# 05.05.2023, 12:34.
Na začátku července se chystáme s rodinou na Sicílii. Hotel budeme mít v Palermu a druhý den po příletu máme v plánu vyrazit na výlet na nějakou pláž. Co jsem se ale dívala, jediný způsob, jak se dostat na pláže, ze kterých momentálně vybíráme, je autem. Nemohl byste mi prosím poradit, zda je možnost hromadné dopravy? Zde jsou ty pláže, o kterých přemýšlíme: Cala dello Zingaro - 2:16 hod autem (125km), San Vito Lo Capo - necelé 2 hodiny autem (115km) a Cala della Disa - 1:23 hod. autem (84km). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Zuzana.

Do rezervace Zingaro se dostanete ze Scopello. Veřejnou dopravou z Palermo (Piazza Cairoli) linkou Russo Autoservizi do Castellamare del Golfo v 6:20 (8:00) za € 6,40 a odtud do Scopello v 9:30 (9:50) za € 2,70. Do San Vito Lo Capo se dostanete se stejnou společností v 15:00 (17:30) za € 9,40. Cala della Disa je v rezervaci Zingaro, o jiné nevíme. Spoj do San Vito Lo Capo je jediný a pozdě odpoledne. Nicméně v červenci budou nové sezónní jízdní řády. Zkontrolujte si je na výše uvedených stránkách. Řešením může být si zapůjčit auto, např. přes Pronájem aut.

# 30.04.2023, 23:11.
Ještě dotaz. Jak se nejlépe dostat z Catanie do Agrigenta? Na východě má v úterý 2.5. a ve středu 3.5. pršet, tak přemýšlím o návštěvě Agrigenta - Turecké schody plus Údolí chrámů. V úterý tam, ve středu zpět. Vlak jsem hledal skoro pět hodin, autobus přibližně dvě hodiny. Nebo si máme půjčit auto? Děkuji. Petr.

Z Catania do Agrigento jezdí linka společnosti SAI Trasporti. Jízdenka stojí € 13,40 a spoje jezdí přibližně do hodiny, ráno do dvou. Pokud si koupíte zpáteční jízdenku, dostanete se na cenu € 11,00 za jeden směr. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 28.04.2023, 21:27.
Letíme do Catanie dne 2.5. s plánovaným příletem před 12. hodinou. Na stránkách AMTS městské dopravy v Catanii jsem našel informaci o stávce od 12. do 16. hodin. Jaká je jiná možnost, kromě taxi? Děkuji. Petr.

Z letiště jezdí vlaky Trenitalia na Catania Centrale. Jízdenka stojí € 2,10. Zastávka je od příletové haly vzdálení přibližně 10 minut chůze. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.04.2023, 21:58.
Chtěl bych se zeptat, zda je pláž na jih od Catanie v lokalitě Vaccarizzo Delfino veřejná a volně přístupná. Děkuji za odpověď. David.

Pláž je volně přístupná.

# 26.04.2023, 15:39.
Ještě mě napadá jeden dotaz. Jeden celý den se chystáme autem do Syrakus. Mohl byste poradit, kde je nejlepší zaparkovat, abychom se dostali jak na ostrov, tak i k zajímavým místům na pevninské části? Nebo je lepší využít parkování třeba na dvou místech? Dají se Syrakusy a přilehlé zajímavosti vůbec stihnout projít pěšky za jeden den? Děkuji. Dalibor.

Doporučujeme zaparkovat v blízkosti archeologického parku Neapolis. Je tam např. oficiální Parkoviště Paradise, kde za 3 hodiny zaplatíte € 3,50 a za celý den € 10,00. Takhle jsme to řešili my. Více v centru budete parkování už hledat těžko. Parkovací možnosti najdete např. na Parkopedia. Jsou tam i místa bez poplatku, ta ale budou s velkou pravděpodobností obsazená. Z parkoviště potom zvládnete projít archeologickou oblast Neapolis a přejít přibližně 2 km k ostrovu Ortigia. Za den se to dá bez problému zvládnout. Nezapomeňte na to, že v Syrakusách je ZTL zóna, která pokrývá většinu ostrova Ortigia. Je aktivní večer od 20:00, v sobotu od 17:00 a v neděli + svátek od 11:00, vždy do půlnoci. O víkendu tedy může být problém tam zajíždět.

# 26.04.2023, 07:49.
Pane Řehůřku, děkuji za rychlou odpověď. Ještě bych se rád zeptal, zda máte zkušenosti s tolerancí při případné kontrole jízdenky a doby jízdy v MHD AMTS? Pojedeme z letiště Alibusem a potom až na konečnou linky 534. Podle plánovače má doba jízdy s přestupem trvat 89 minut. Autobus může nabrat zpoždění, linkou 534 bychom měli jet přibližně 50 zastávek. Může být problém, že doba jízdy o několik minut překročí 90 minut? Co případně navrhujete? A ještě k zavazadlům. Z letiště pojedeme s kufrem do 20 kg a příručními zavazadly. Podle přepravních předpisů jsou zavazadla u Alibusu v ceně jízdenky, v běžné MHD lince by se mělo za kufr do 20 kg připlácet. Platí to i v případě, když pojedeme v navazujícím spoji linkou 534 na jízdenku Alibusu? Nebo si máme ještě přikoupit lístek i na zavazadlo? Ale nikde jsem informaci o lístku na zavazadlo nenašel. Je to nějaký speciální lístek nebo jízdenka koupená navíc jako pro osobu? Např. za € 1,00 na 90 minut? Děkuji. S pozdravem Dalibor.

S tolerancí bychom moc nepočítali, raději mějte po ruce další jízdenku, kterou v případě překročení limitu validujete. Nikde tato situace není specifikovaná, doporučujeme tedy předpokládat uvedený limit. S možností cestovat na jízdenku po uplynutí její platnosti jsme se snad setkali jen u regionálních vlaků, kdy je možné pokračovat v jízdě do cílové stanice bez dalšího přestupu. V případě jízdenky na Alibus je náš názor stejný. Jednoznačně je uvedené, že se výjimka týká linky Alibus a na palubu tohoto autobusu si můžete vzít v ceně nadměrné zavazadlo. Je to o výkladu konkrétního revizora. Nicméně se jedná o € 1,00 za zavazadlo, tak bychom to neřešili. V autobuse č. 534 validujte jízdenku pro zavazadlo a nemusíte se bát nějaké sporné situace. Pro zavazadla, která nejsou přepravovaná zdarma, je třeba mít další jízdenku, tedy tu odpovídající tarifu, ve Vašem případě za € 1,00.

# 25.04.2023, 11:26.
Za pár dnů letíme do Catanie a studuji cestování městskou dopravou, kterou budeme kombinovat s půjčením auta pro část pobytu. Trochu se ztrácím v těch jejich tarifech. Na stránkách AMTS mají informace o druzích a době platnosti jízdenek. Z letiště bychom cestovali Alibusem v kombinaci s městskou dopravou, celková doba jízdy do 90 minut. Plánovač trasy mi cenu spočítal na € 5,00 - € 4,00 za Alibus a € 1,00 za linku 534. Přitom by měla stačit jízdenka na Alibus za € 4,00. Naopak při jiné kombinaci linek mimo Alibus, tj. dvě městské linky, to i při době jízdy přes dvě hodiny počítá cenu € 1,00. Můžete prosím upřesnit, jak to s kombinací městských linek s Alibus a celkovou dobou přepravy je? V rámci cestování MHD předpokládáme využívání hlavně městských linek AMTS. A ještě jeden dotaz. Rozumím dobře tomu, že si v prodejních místech AMTS můžeme koupit více jízdenek do zásoby - 90 minutové za € 1,00, celodenní za € 2,50 atd. a používat je postupně s označením po vstupu do autobusu? Není jejich platnost nějak vázaná na dobu nákupu? Také předpokládám, že se jízdenka označuje, v případě přestupu, jen v prvním autobusu. Děkuji za upřesnění. Hezký den. Dalibor.

Plánovače jsou někdy nepřesné. Musíte se řídit tarifem dopravce, v tomto případě AMTS. Jízdenka na Alibus stojí € 4,00 a je platná 90 minut i na všech ostatních městských linkách stejné společnosti. Standardní jízdenka stojí € 1,00 a její platnost je 90 minut. Nelze jí použít na Alibus. Integrovaná jízdenka na autobus a metro stojí € 1,20 a její platnost je 120 minut. Neelektronické jízdenky musí být validované při prvním vstupu do dopravního prostředku. Časově vázané na nákup jsou elektronické jízdenky zakoupené přes aplikaci. Je třeba je zakoupit před nástupem do autobusu a začínají platit 2 minuty od zakoupení. Doporučujeme si přečíst tipy uvedené v odkazu Consigli per il viaggio na stránce s tarifem. Vyhnete se tak případné pokutě. Kromě základních podmínek tam jsou uvedené i podmínky pro zavazadla a cestování s dětmi.

# 21.04.2023, 10:47.
Pane Řehůřku, s kamarádkou a dvěma malými dětmi do dvou let se chystáme na Sicílii. Přiletíme na letiště Trapani a potom se potřebujeme přesunout s dětmi a kufry do města Custonaci, kde máme ubytování. V minulých odpovědích jsem našla, že by tam měl jet autobus AST s jedním přestupem, nicméně se mi ho nepovedlo dohledat v den našeho příletu, tj. v pátek 2.6. Spojení do Trapani jsem dohledala, ovšem z Trapani do Custonaci mi to nic nenašlo, byť mi systém nabízí dvě možné zastávky v daném městě. Dle překladače není spoj v itineráři. Ale třeba o den později, tj. v sobotu, to spoj našlo. Je možné, že by tam autobus v některé dny prostě nejel? A k mým dalším dotazům. Máte zkušenosti s půjčením auta s dětskou autosedačkou, resp. dvěma? Rády bychom trochu s dětmi pocestovaly po okolí, což s autem bude nejjednodušší. Ideálně rovnou z letiště na ubytování, ale popravdě mám dost obavy o možnosti autopůjčoven a stavu autosedaček. Jiná varianta jako třeba carsharing. Na ostrově asi neexistuje? No a na závěr bych Vás poprosila o tipy na výlety v této části ostrova, o které bychom neměly přijít. Děkuji za Váš čas a přeji krásný den. Petra.

Z letiště v Trapani se do Custonaci dostanete s přestupem v Trapani. Spojení zajišťuje společnost AST. Dne 2.6.2023 jede podle jízdního řádu do Trapani celkem 13 spojů v době od půlnoci do 23:00. Spoj z Trapani do Custonaci jezdí jen v pracovní dny a v sobotu. V pátek 2.6.2023 je v Itálii svátek, proto spoj nejede. Bohužel o jiném spoji nevíme. Budete muset zřejmě volit z letiště taxi. Počítejte s cenou kolem € 60,00 až € 70,00. V případě zapůjčení auta toto doporučujeme si zajistit dopředu v odpovídající výbavě. Pokud si ho zapůjčíte např. přes Pronájem aut, můžete si do požadavku zadat potřebný počet sedaček i pro ty nejmenší děti. Pronájem sedačky pro nejmenší děti (Baby Seat) vyjde na týden kolem € 50,00. O sdílených autech nevíme a osobně bychom do toho na Sicílii nešli. Výlety jsou hodně závislé na dětech. Vzhledem k tomu, že oběma je do dvou let, bude to spíše o trávení času na pláži a krátkých procházkách po pobřeží a letovisku, ve kterém budete ubytovaní. Nad Custonaci je Riserva Naturale Orientata Monte Cofano. V tomto přírodním parku je několik pěkných stezek s vyhlídkami, věžemi a jeskyněmi. Pro dvouleté děti to ale není. Zajet si můžete do Riserva Naturale dello Zingaro, kde jsu i nádherné malé pláže. Pěkné je historické město Erice, Trapani nebo i Saliny jižně od Trapani.

# 19.04.2023, 11:15.
Rád bych využil Vašich znalostí a zeptal se na podmínky využití trajektu Villa San Giovanni - Messina s autem a předem zakoupeným lodním lístkem. Podle pokynů přepravní společnosti je nutné provést check-in dvě hodiny před odplutím. Je tento termín dodržovaný? Vezmou nás na trajekt, i když přijedeme třeba jen hodinu před odplutím? Kdybychom přijeli ještě dříve, dostaneme se na nejbližší loď s volnou kapacitou? A naopak, kdybychom přijeli po odplutí trajektu, propadne nám lodní lístek, nebo se budeme moci dostat na další volný trajekt? A ještě jeden dotaz. Je vhodné si zakoupit palubní lístek předem, nebo až na místě? Děkuji předem za odpovědi. Jakub.

Nemá smysl kupovat jízdenky na trajekt mezi Villa San Giovanni a Messina. Stejně budete muset jít k pokladně a vyměnit si voucher za trajektový lístek. Doprava mezi Villa San Giovanni funguje kyvadlově, po cestě jsou pokladny, takže není problém si trajektový lístek zakoupit až na místě. Předem zakoupený voucher by měl platit na trajekty po celý uvedený den.

# 14.04.2023, 05:37.
Pane Řehůřku, tuto neděli 16.4. se chystáme s osmiměsíčním synem do Trapani. Přiletíme v 17:15. Z předešlých odpovědí jsem pochytila, že autobusy jezdí každou hodinu v půl. Jezdí takto i v neděli? Budeme mít s sebou kočárek + zavazadla, není ani s kočárkem do autobusu problém? Platí se za něj? A za mimino? Jak je to prosím dále v místní autobusové dopravě s kočárkem? Lístky do MHD se kupují v hotovosti u řidiče? S pozdravem Michaela.

Ano, podle jízdního řádu AST jedou tuto neděli 16.4.2023 autobusy z letiště Birgi do Trapani v 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 a 23:00. Děti do jednoho metru cestují zdarma v doprovodu dospělého. Z bezpečnostních důvodů je zakázané nastupovat do autobusu s dětmi v kočárku. Ty musí být složené a dodržovat limity pro zavazadla. Ty se bezplatně přepravují o rozměrech 50x30x25 cm a hmotnosti nepřesahující 10 kg. Nesmí bránit průchodu a zabírat sedadla. Větší zavazadla lze přepravovat po zaplacení jízdenky. Musí mít maximální rozměry 40x60x80 cm. Každý cestující může mít maximálně dvě zavazadla. Podle tohoto výkladu přepravních podmínek by se zřejmě za kočárek musela uhradit jízdenka, nicméně řešili bychom to na místě. Podle našeho názoru to nebude tak horké. Městskou dopravu v Trapani provozuje ATM. Jízdenky se kupují na pokladně TPL na Piazzale Papa Giovanni Paolo II nebo na více jak 200 místech - novinové stánky, trafiky, bary. Jízdenka platná 90 minut stojí € 1,20. Jízdenka u řidiče stojí € 1,40 a v tomto případě doporučujeme mít přesnou částku. Denní jízdenka stojí € 3,00. Platí v den validace do půlnoci. Bloček dvanácti jízdenek stojí € 12,00. Přeprava dětí a kočárků je za stejných podmínek jako u AST. U složených kočárků není uvedený limit pro bezplatnou dopravu. Limit zpoplatněných zavazadel je 80x45x25 a 20 kg.

# 11.04.2023, 14:25.
Chtěli bychom jet s rodinou na konci června na Sicílii, nejlépe asi autem do Janova nebo Livorna a potom trajektem do Palerma. Mají ale kajuty nejvíce pro čtyři osoby, my ale máme tři děti. Nevíte prosím, zda nám umožní být v kajutě v pěti lidech? Naše pětiletá dvojčata by se myslím vyspala i na jedné posteli. Na trase Palermo - Livorno mi vyhledávač Mister Ferry kajutu nabízí, tento trajekt ale směrem do Palerma nejede v našem termínu. Na trase Janov - Palermo mi nenabízí kajutu žádnou. Myslíte, že by bylo možné si koupit lístky dva? Jeden pro jednoho z nás bez kajuty a druhý pro čtyři s kajutou? Děkuji moc za vaše informace. Adéla.

Z Janova jezdí do Palerma trajekty společnosti GNV, z Livorna společnosti Grimaldi Lines. U GNV cestují zdarma děti do 4 let a slevu dostanou děti do 11 let. U Grimaldi Lines cestují zdarma děti do 3 let a slevu dostanou děti do 12 let. I když Vás je 5 cestujících, pokud chcete, můžete si koupit kajutu pro 4 cestující a obsadit ji Vaší skupinou. Je to Vaše volba. Tuto informaci máme ověřenou u Grimaldi Lines. V konečném součtu zaplatíte cenu za kajutu, cenu za Vaši skupinu podle věku jednotlivých cestujících a cenu za automobil. Můžete si samozřejmě zakoupit i dvě kajuty, nebo kajutu a sedadlo a další kombinace. Trajekt si můžete rezervovat přes Mister Ferry i v případě, že pojedete jednou společností tam a druhou zpět.

# 07.04.2023, 19:16.
Prosím o radu. Plánujeme vyjet na začátku července na Sicílii. Přiznávám, že se bojím místního stylu řízení, takže si nebudeme půjčovat auto a chceme se přesunovat veřejnou dopravou. Rádi bychom si užli pár dní na pláži a pak přejeli do Catanie a udělali si výlet na Etnu a do Taorminy. Můžete mi poradit nějaké místo na severní straně Sicílie, prý jsou tam písčité pláže, které je v dosahu veřejné dopravy tak, abychom se pak bez problémů dopravili do Catanie? Ještě prosím o informaci, jak si zorganozovat i výlet z Catanie na Etnu či do Taorminy, když chceme používat veřejnou dopravu. Moc děkuji. Jitka.

Severní pobřeží víceméně kopíruje vlak, můžete se tedy vlakem dopravit do Catania Centrale s přestupem v Messina. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Místo si najděte podle preferencí - malé město, velké město, historické, příroda atd. Do Taormina se dostanete vlakem na nádraží Giardini Naxos a odtud městskou dopravou ASM Taormina. Před výletem na Etnu se doporučujeme ubytovat v Catania. Ubytování najdete na Booking. Odtud potom jezdí ráno autobusy AST ráno v 8:15 pod Etnu, zpět potom v 16:30. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Na Etnu se dostanete i v rámci organizovaného výletu z Catania nebo Taormina. Viz Get Your Guide.

# 28.03.2023, 15:35.
Milí Řehůřkovi, chystáme se v září s kamarádkami na Sicílii a objevila jsem Vaše stránky, ze kterých jsem načerpala již dost informací. Děkuji. Jen ještě hledám spojení Taormina - Gole Alcantara. Spát bychom měly v Castelmole. Dívám se, že to je z Taorminy také slušný kopec. A druhý den bychom rády navštívily soutěsku a potom přejely do Siracusa. Prosím, nemáte tip na spojení Taormina - Alcantara? Zkoušela jsem různé vyhledávače autobusů, ale moc se mi to nedaří. A stojí soutěska za to? Moc děkuji za případné informace a přeji hezký den. Sylva.

Spojení zajišťuje Interbus. Jízdenka stojí € 3,20. Návštěvu soutěsky si určitě nenechte ujít.

# 26.03.2023, 17:03.
Ráda bych se zeptala, zda nevíte, zda je možné se dostat autobusem z letiště Palermo do Balestrate? Jezdí nějaká společnost i k rezervaci Zingaro? Děkuji. Iveta.

Optimální spojení je vlakem Trenitalia s jedním přestupem v Piraineto. Jízdenka stojí € 7,60. Vlaky jezdí v 10:47, 14:47, 17:47 a 20:47. Cesta trvá i s přestupem něco málo přes hodinu. Autobusem se tam dostanete s přestupem v Palermo. Do rezervace Zingaro se dostanete autobusem Russo Autoservizi. Nejdříve musíte jet do Castellammare del Golfo na Piazza Repubblica za € 2,40 a následně do Scopello za € 2,70. V sezóně jezdí autobusy až do Zingaro.

# 17.03.2023, 15:54.
Prosím Vás o radu, jak se dostat z letiště Trapani Birgi do města San Vito lo Capo? Zda se dá jet autobusem? Chtěli bychom letět v červnu. Předem děkuji za odpověď. Zdenka.

Autobusové spojení zajišťuje AST. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Zastávky se jmenují Trapani Aeroporto Birgi a S. Vito lo Capo. Aktuální jízdní řády jsou do 10. června, potom dochází ke změně.

# 12.03.2023, 11:35.
Pane Řehůřku, poletíme na Sicílii s manželem v květnu na 14 dnů. První týden jsme si zajistili ubytování v Agrigentu přes Booking a na druhý týden chceme na východním pobřeží, protože odlétáme z Catania. Stále se nemůžeme rozhodnout, kde se ubytovat. Nemáte nějaký tip? Auto si chceme půjčit na celý pobyt a odevzdat na letišti v Catania, kam také přilétáme. Mohu Vás poprosit o radu v obou záležitostech? Do této destinace poletíme poprvé a nerada bych se dostala do nějakých problémů z důvodu nezkušenosti. Děkuji předem za odpověď. Zdraví Iva.

Dle vlastní zkušenosti doporučujeme ubytování ve Villagio Turistico Europeo. Kromě soukromé pláže, což je v Katánii hodně důležité, je toto místo výborným výchozím bodem pro poznávání východního pobřeží Sicílie. Auto si doporučujeme zajistit dopředu, např. přes Pronájem aut.

# 01.03.2023, 15:12.
Na konci září tohoto roku plánujeme dostat se na Sicílii trajektem z Neapole do Palerma. Nejprve bych se ráda zeptala na cestu trajektem Neapol - Palermo. Je třeba na tu přibližně destihodinovou cestu vzít na lodi kajutu nebo to lze zvládnout pouze se zarezervováním křesel? Případně je tam někde úložné místo, kam lze uzavřít zavazadla? A dále bych se ráda zeptala na cestu z místa v Palermu, kam nás trajekt zaveze, na ostrov Favignana - jak se na ostrov nejvhodněji dopravit a je možné tuto cestu zvládnout v rámci jednoho dne? Veronika.

Možné varianty jsou celkem 3. Základní je Standard, kdy můžete využít společné prostory, občerstvení, židle, gauče a křesílka. Druhá v pořadí je In Poltrona, kdy dostanete přidělené soukromé polohovací křeslo jako např. v autobuse nebo letadle. Třetí varianta In cabina je nejkomfortnější, kdy dostanete přidělenou soukromou kabinu. Každá kabina má lůžka a toaletu, variantně se liší typ a počet lůžek, umístění v lodi. Nejlevnější nemá okénko, nejdražší mají i TV. Jízdní řády a možnost rezervace najdete na Mister Ferry. Zavazadla se předávají přepravci. V zavazadlech, která máte s sebou, můžete mít pouze věci pro osobní potřebu. Cennosti, šperky, hotovost atd. mohou být uložené v bezpečnostních schránkách. Každá společnost má toto vždy uvedené v přepravních podmínkách. Trajekty přijíždějí koncem září do přístavu v Palermo brzy ráno. Z přístavu se dostanete městskou dopravou AMAT na vlakové nádraží. Konkrétně autobusem č. 107. Jízdenka stojí € 1,40. Kousek odtud je autobusový terminál Fazello, odkud jezdí autobusy Autolinee Segesta do Trapani. Jezdí po hodině a jízdenka stojí € 9,60. Autobus Vás zaveze do přístavu, odkud vyplouvají trajekty na ostrov Favignana. V jednom dnu to tedy stihnout jde.

# 28.02.2023, 08:08.
Chystáme se v létě s přítelem na Sicílii a chtěli bychom se dostávat z místa na místo na kole. Nikde jsem nenašla jak funguji půjčovny, případně zda na ostrově funguji sdílená kola apod. Děkuji za radu. Miriam.

V současné době už není problém i na Sicílii si zapůjčit kolo v půjčovně. Působí tam jak řetězce, tak i místní půjčovny. Vše je prezentované i na internetu včetně rezervačních portálů, stačí zadat např. noleggio bici, případně doplnit Sicilia nebo konkrétní město. Sdílená kola najdete spíše ve velkých městech u provozovatelů dopravy. Např. v Catania tuto službu provozuje AMTS, v Palermo tuto službu provozuje AMAT.

# 12.02.2023, 22:45.
Plánujeme v červenci 2023 dovolenou na ostrov Sicílie. Máme tři dotazy: 1. Kde je vhodné ubytování, aby to bylo strategicky pohodlné na výlety, veřejnou dopravu, pláž, za rozumné ceny a hlavně s dětmi? 2. Je vhodný výstup na Etnu s dětmi a/nebo jaká je doporučovaná věková minimální hranice? Je na Sicílii něco jako idos.cz, aby byl možný předem náhled na spoje? To potom hodně určí i místo k ubytování. Budeme moc vděční za rady. Zdraví Jitka.

Sicílie je velký ostrov. Zvolit ubytování tak, abyste se všude během jednoho dne dostala na výlet veřejnou dopravou není možné. Vhodné je rozdělit pobyt podle oblastí. Pro poznávání Sicílie na východě je vhodná Catania. My jsme např. bydleli ve Villaggio Turistico Europeo a bylo pro poznávání východního pobřeží i z hlediska koupání pro děti ideální. Pláž je tam pozvolná a především soukromá, což je ve městě Catania vzhledem k přeplněným městským plážím velký benefit. Na západě je asi nejvhodnější Palermo, především z hlediska dopravy, pláž je na tom stejně jako v Catania. Výstup na Etnu s dětmi je hodně závislý na zkušenostech dítěte s pohybem ve vysokohorském prostředí. Co se věku týče, někteří organizátoři uvádějí limit 7 let. Na Torre del Filosofo se vyvézt nebo vyjít zvládnou i menší děti. Těch vyhledávačů dopravního spojení je hodně, ale žádný nezahrnuje všechny dopravní dopravce, kterých je na Sicílii skutečně hodně. Hojně je využívaná aplikace Moovitapp, kde se musíte přepnout do oblasti na Sicílii.

# 08.02.2023, 17:10.
Vážený pane Řehůřku, moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Dala jsem na Vaši radu a přes hotel objednala taxi. Vyjde na € 30,00, kdyby tuto informaci někdo potřeboval. Ještě jednou velký dík a přeji pěkný podvečer. Pavlína.

Děkujeme za poskytnuté informace.

# 07.02.2023, 19:19.
Prosím o radu. Potřebuji se dostat v neděli 5.3. ráno na letiště z centra Katánie. Bydlet budu v Corte dei Medici - Palace na ulici Via Umberto I. Na letišti musím být nejpozději v 7:30, v 9:00 mi letí letadlo. A je MHD v Katánii spolehlivá? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný večer. Pavlína.

Ideální by bylo přejít pěšky na hlavní vlakové nádraží. Je to ale 1,4 km, přibližně tedy 20 minut. Odtud jezdí na letiště vlak Trenitalia. Jízdenka stojí € 2,10. Z vlakové zastávky je to do haly přibližně 1 km pěšky. Jezdí tam i kyvadlová doprava. Nicméně v neděli jede první vlak až v 7:20. Takže ve Vašem případě ho nelze použít. Na vlakové nádraží jezdí od ubytování z nedaleké zastávky Etnea Poste na Via Etnea autobus č. 534 společnosti AMTS. Nicméně tato zastávka je až téměř na konci trasy a první spoj jeden z výchozí zastávky v neděli v 5:50, což je tedy také nepoužitelné. Z výše zmiňované zastávky před poštou na Via Etnea jezdí přímo na letiště Alibus stejné společnosti AMTS. První vyjíždí v neděli ve 4:40, na zastávce je o něco později, odhadujeme v 5:00. Jízdenka stojí € 4,00. Je to ale hodně natěsno. Podle jízdních řádů tento autobus jezdí. Nezaručíme Vám samozřejmě, že přesně ve Vašem čase pojede. My bychom volili taxi.

# 29.01.2023, 12:36.
Chystáme se přes Silvestra a Nový rok do Catanie. Chci se zeptat, jak je to s otevřením obchodů, restaurací a hromadné dopravy? Děkuji. Tereza.

Většina supermarketů a obchodů zůstává 31. prosince otevřená, mají jen změněnou otevírací dobu - zavírají o něco dříve. Oproti tomu 1. ledna bývá většinou zavřeno. Na silvestra večer počítejte v případě restaurací spíše s nutnou rezervací a 1. ledna s uzavřením. Městská doprava jezdí podle jízdních řádů uvedených na AMTS.

# 28.01.2023, 18:22.
Zdravím z Plzně. Mám dotaz. V polovině září jedeme s dětmi na Sicílii. Chtěli bychom jet z Villa San Giovanni do Messina, ale nemohu najít trajekt, všechno mi ukazuje jen do 5. srpna, potom už ne. Chtěli bychom rezervací udělat dřív. Můžete mi prosím poradit? Děkujeme. Jana.

Z Villa San Giovanni do Messiny provozuje trajekt společnost Caronte & Tourist. Dělat rezervaci je zbytečné. Trajekt funguje kyvadlově. Jezdí po 40 minutách, což je přibližně doba na vylodění po příjezdu a nalodění k odjezdu.

# 26.01.2023, 19:32.
V únoru letíme na týden do Katánie a máme přes Rentalcars zamluvené auto u spolčenosti B-rent. Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, zda přijímají debetní karty? Přes Rentalcars jsem už auta měla a např. na Islandu nebo Skotsku nebyl problém. Ale s Itálií nemám zkušenost. Předem děkuji za odpově. Lucie.

Přímo společnost B-rent má ve svých podmínkách uvedené, že i když Vám bude v průběhu online rezervace umožněné platit jakýmkoliv druhem platební karty, tak při vyzvednutí musíte poskytnout kreditní kartu z důvodu bezpečnostní zálohy. Pokud zvolíte nadstandardní vozidlo z kategorie J, J Top nebo J SUV, potom budete potřebovat dvě kreditní karty, z toho jedna musí být zlatá nebo platinová. Přijímají kreditní karty Master Card, Visa a American Express. Nepřijímají karty předplacené, dobíjecí nebo debetní. Nepřijímají také karty vydané nebankovními institucemi. Držitel kreditní karty a ten, kdo podepíše smlouvu, musí být stejná osoba. Obecně vždy doporučujeme používat při půjčení automobilu na Sicílii kreditní kartu. Autopůjčovny ji běžně vyžadují. Podmínky najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.01.2023, 16:52.
Pane Řehůřku, děkuji za informace. Nevíte, zde je alespoň možné v Tropea zakoupit lodní výlet s nočním výstupem na Stromboli a případně kde? Děkuji mnohokrát za informace. Hezký den. Jan.

Takové výlety najdete např. na Tropea Escursioni. Takové exkurze jsou ale i s ubytováním po nočním návratu a odjezd zpět je následující den. Standardní noční výlety s návratem ve stejný den jsou většinou jen lodní s tím, že budete pozorovat Stromboli z moře. Viz např. Get Your Guide.

# 08.01.2023, 19:54.
Pane Řehůřku, chystám se začátkem září 2023 na cestu do Kalábrie k městu Tropea a chtěl bych podniknout noční výšlap na Stromboli. Je možné se z Tropea nebo z Vibo Valentia dostat na Stromboli trajektem? Nebo je to možné jen na výletní lodi? Nemáte informace, zda je možné nechat se dovézt na ostrov někým z místních jeden den, uskutečnit noční výšlap na Stromboli a druhý den se nechat odvést zpět ze Stromboli? Nebo jak to nejlépe zorganizovat? Zda k tomu náhodou nemáte nějaké informace. Nebo je možné se na Stromboli dostat trajektem jen z Milazza ze Sicílie? Těžko se k tomu hledají informace. Děkuji za informace. S pozdravem Jan.

Trajekty na ostrov Stromboli jezdí ze Sicílie (jednotlivé Aiolské ostrovy, Milazzo, Messina) i z pevniny (Reggio Calabria, Vibo Valentia, Neapol). Některé trajekty jezdí jen několikrát v týdnu. Z Vibo Valentia zajišťuje spojení Liberty Lines. Trajekty jezdí ve čtvrtek a v neděli, jen v sezóně od 8.6.2023 do 28.9.2023. Cena jízdenky tam je € 30,74, zpět € 25,74. Cesta trvá 1,5 hodiny. Pokud tedy budete chtít jet stejným spojem zpět, budete muset čekat několik dní. Řešením může být cestovat vlakem Trenitalia do Villa San Giovanni za € 6,00, odtud trajektem Caronte & Tourist za € 2,50 do Messiny a odtud vlakem Trenitalia za € 4,60 do Milazza. Je to ale časově náročnější a s pěšími přechody. Na soukromou plavbu bychom nespoléhali. Existuje také služba Boat Transfer za € 45,00, která je ale závislá na počtu minimálně 20 osob, které si ten den zakoupí jízdenku. Řešením může být cestovat tam s využitím této služby, zpět potom trajektem.

# 05.01.2023, 07:45.
Potřebuji poradit. Ať prohledávám internet jak chci, nejsem schopna dát dohromady vlakové spojení z Brna na Sicílii, kam na Sicílii je jedno. Moc děkuji. Kateřina.

Bohužel o přímém spoji nevíme a s velkou pravděpodobností, která je spíše jistotou, takový spoj neexistuje. Pokud chcete cestovat vlakem, budete muset volit spojení s přestupy. Optimální trasa je Brno - Vídeň - Bologna - Řím - Neapol - Villa San Giovani - Messina. Asi nejvýhodnější pro Vás bude cestovat z Vídně vlakem Euro Night 233 v 19:23. V Římě je následující den v 9:10 a navazující spoj do Messiny jede v 9:26. Pokud nestihnete spoj v 9:26, v 11:26 jede další přímý. Oba uvedené spoje jedou až do Palerma. Přímých spojů z Brna do Vídně jezdí hodně. Jízdní řády do Vídně najdete na Idos, jízdní řády z Vídně na Sicílii na Trenitalia.