KALÁBRIE 2023

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2023

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2023, 14:34.
Zvažujeme s většími dětmi dovolenou v Kalábrii. Našli jsme hotel Poggio di Tropea. Trochu váháme, rozporuplné recenze. Pokud máte zkušenosti nebo bližší informace k rezortu, uvítáme. Pod hotelem je pláž Spiaggia Michelino. K ní je 200 schodů. Zdá se, že pláž má velmi kamenité dno, my však vyhledáváme písečnou pláž s písečným mořským dnem. Máte zkušenost? Alternativně lze hotelbusem se dostat na pláž blízko Tropea, ale nic moc recenze a hlavně žádná možnost občerstvení. Z hotelu se dá dostat na výlet do Tropea, ale vlak večer nejezdí a my ji chceme objevovat až večer. Jsou možnosti nějaké dopravy, dostupnost a cena taxíků je jaká? Potom bychom rádi dva dny věnovali poznávání. Uvažujeme o nějakém výletu, kde bychom viděli sopku chrlící lávu zblízka, ale zřejmě nic takového skutečně se nenabízí, je to tak? Současně i nějaké hezké koupání na pláži těchto ostrovů. Doporučíte odpovídající výlet? Druhý výlet potom buď po vlastní ose, ale nevíme, co stojí skutečně za vidění, ať už vnitrozemí nebo pobřeží. Příroda, krásná městečka, kouzelné pláže, něco z toho. Poradíte? Výlet do Taorminy nám připadá jako vyhozené peníze, je to daleko, cestou žádná zastávka třeba u Capo Vaticano, přímo v Taormině žádná možnost koupání. Město přeplněné o prázdninách lidmi, nemožnost osvěžení v moři, prostě asi ne úplně to pravé, ale možná to skutečně stojí za to i s dětmi? Prostě, co byste doporučil na dva výlety? Děkuji. Dušan.

S rezortem zkušenosti nemáme. Co se pláží týče, v této oblasti jsou prostě takové. Písečné pláže najdete o něco jižněji, např. u Capo Vaticano, ta nejjižnější je písečná i ve vodě, nebo u Nicotera. My jsme byli u Capo Vaticano a byli jsme s plážemi spokojení. Autobusové spojení provozuje Ferrovie della Calabria. Na to bychom ale moc nespoléhali. Taxi doporučujeme objednávat v hotelu. Počítejte s cenou od € 10,00. Určitě doporučujeme výlet na Aiolské ostrovy. Taková klasika je celodenní výlet z Tropea na ostrovy Stromboli, Lipari a Vulcano. My jsme ho absolvovali už v roce 2006, a pořád je stejný a stejně vyhledávaný. Přečtěte si článek Aiolské ostrovy. Výlet na vlastní pěst můžete absolvovat vlakem na Capo Vaticano. Zastávka je Ricadi a k moři je to přibližně 2 km. Vyhlídka stojí určitě za to. Můžete to spojit s celodenním koupáním. Pokud nejdete na delší dobu, potom cestování do Taormina nedoporučujeme. Oblast, ve které budete pobývat, toho nabízí mnoho.

# 05.10.2023, 14:12.
Nevěděl byste, zda je v Lamezii v letištním autobusu plné jízdné i pro děti, případně od jakého věku? Ve vlacích mi to háže většinou zdarma do 14 let, ale u Lamezie MHD nemohu nic najít ani na webu, ani v aplikaci, kterou doporučují. Případně, pokud děti platí plné jízdné (jednorázové či týdenní za € 10,00), zda stačí v aplikaci koupit jízdenku vícekrát - nemají tam volbu jako např. u nás jízdenky pro spolucestující apod. Tomáš.

Ve vlacích cestují standardně zdarma děti do 4 let, děti do 15 let mají standardně 50% slevu. Trenitalia mají další různé slevy. Např. děti do 15 let cestují zdarma ve vlacích Intercity a dospělí mají slevu 40%. Tato nabídka platí pro rodinné skupiny od 2 do 5 osob minimálně s jedním dítětem do 15 let a jedním dospělým. Jízdenky na městské autobusy Lamezia Multiservizi stojí € 1,50, týdenní € 12,00. Do kolika let cestují děti zdarma nevíme. Jízdenky musíte koupit v odpovídajícím počtu.

# 20.09.2023, 13:59.
Prosím vás, mám otázku. Jedeme do Kalábrie a chceme cestovat vlakem nebo autobusem. Je prosím nějaká aplikace ke stažení, kterou můžu používat k vyhledávání spojů? Nebo na jaké stránky mám jít? Přistáváme v Lamezia a musíme se dostat do Zambrone. Děkuji mnohokrát. Hana.

Mnoho italských přepravců odkazuje na Moovit. Nicméně podle našich zkušeností je vždy lepší používat jízdní řády dopravců. Pro cestu z letiště v Lamezia Terme je to Lamezia Multiservizi, pro cestu vlakem do Zambrone je to Trenitalia a pro cestování autobusem Ferrovie della Calabria. Poslední ale moc spolehlivý není.

# 16.09.2023, 10:07.
Vážený pane Řehůřku, našla jsem Vás na internetu a s omluvou si Vám dovoluji položit otázku. Budeme od 22. do 29.9. ve Voi Floriana Resort a pohledem na mapu jsem shledala, že podél moře vede trať. Tak nás napadlo, že by to byl zajímavý výlet, kde bychom dost viděli. Byl byste tak laskav a uměl mi říct, kde jsou vlakové zastávky v blízkosti Voi Floriana Resort - Simeri Mare? Zkusili bychom si vyhledat spojení na průzkum. Předem moc děkuji, pokud se ozvete. Renata.

Nejbližší k Vašemu resortu je železniční zastávka Simeri Cricchi, ta však podle naších informací už není nějakou dobu v provozu. Nenajdete ji ani v jízdních řádech. I tak je vzdálená pěšky od Vašeho resortu přibližně 5 km. Ostatní stanice jsou daleko. Na jihozápadě Catanzaro Lido přibližně 11,5 km a na severovýchodě Cropani přibližně 19 km.

# 15.08.2023, 21:54.
Pane Řehůřku, moc děkuji za podrobné informace. Ještě snad jeden dotaz. Výlet na Stromboli předpokládám na celý den, jak dlouho jede trajekt? Děkuji ještě jednou a přeji krásné dny. Vaše stránky a rady se mi moc líbí. S pozdravem Petra.

Jedná se o celodenní výlet z přístavu v Tropea. Nejedná se o Trajekt. Trajekty na Aiolské ostrovy jezdí z Milazzo na Sicílii. Navíc koncem září už ta nabídka není tak veliká jako v sezóně. Z Tropea se vyplouvá v 7:30 až 7:45. během plavby poznáte ostrovy Stromboli, Lipari a Vulcano. Pořadí se může změnit. Plavba trvá necelé dvě hodiny. Zpět to samé. Na každém z ostrovů budete mít dostatek času na prohlídku. Délka výletu je přes 11 hodin. Popis a recenze najdete na výše uvedených stránkách nebo také v našem článku Aiolské ostrovy. Tento výlet je roky stejný.

# 10.08.2023, 16:56.
Pane Řehůřku, děkuji mnohokrát za informace. Ještě se mi zatím nedaří zjistit informace ohledně Capo Vaticano. Dá se od majáku nebo z vesnice Grotticelle - Ricadi sejít na některou z pláží pod ním, nebo je možné se tam dostat jen po vodě na šlapadle nebo na lodi? Pokud to jde jen po vodě, nevíte, kde se dá vypůjčit šlapadlo? Zda je to možné třeba v některém hotelu poblíž těch pláží a jaká je orientačně hodinové sazba? Nevíte, kde se dá v Tropea koupit dobrá zmrzlina Tartuffo nero? Děkuji za další informace. Jan.

Sejít se dá, ale schůdky jsou podle našich informací na privátních pozemcích, takže jediná cesta je po vodě. Šlapadlo se dá zapůjčit na pláži Groticelle. Aktuální cenu neznáme, orientačně počítejte s cenou € 15,00 za hodinu. Zmrzlinu koupíte např. v L'Ammurrata na Via Mare Piccolo u přístavu.

# 09.08.2023, 19:12.
Na konci září letíme do Lamezia Terme. Odtud vlakem do Pizzo na ubytování. Rádi bychom jeli na Stromboli. Poradíte prosím, jak a zda je to jednodenní výlet? Případně co v okolí Pizzo navštívit? Moc děkuji. Petra.

Návštěvu Stromboli můžete absolvovat v rámci celodenního výletu z přístavu v Tropea. Na konci září se pořádají v úterý, pátek a neděli. Do Tropea se dostanete vlakem Trenitalia. První jede z Pizzo v 5:30, v Tropea je v 6:00. Vyplouvá se v 7:30. Loď vyplouvá také v 6:20 z přístavu Vibo Marina. Nevíme ale, zda takto po sezóně. V Pizzo určitě navštivte historické centrum s hradem Murat, kostely sv. Františka z Pauly a Neposkvrněného početí Panny Marie. Za proshlídku stojí také fontána Vecchia. Nezapomeňte ochutnat místní specialitu, dezert, Tartufo. Trh se koná ve čtvrtek.

# 08.08.2023, 23:47.
Mohu se Vás ještě zeptat na názor k Vieste a Soverato? Jsou vhodné pro dítě? Děkuji. Lucie.

Obě střediska mají vhodné písčité pláže pro malé děti i dostačující vybavenost. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit Vieste na Garganu. O Garganu se dočtete v našich reportážích.

# 07.08.2023, 23:11.
Moc prosím, co byste ještě doporučil za oblast v Kalábrii, vhodnou pro mrňouse? Přibližně do 60 km od letiště? Capo Vaticano by se mě líbilo, ale partner není nadšený. Tak moc prosím ještě o nějaký tip. Mnohokrát děkuji. Lucie.

V tomto případě je řešením celá řada letovisek jižně od Lamezia Terme - Pizzo, Briatico, Parghelia, … Na východním pobřeží už nejsou tak pěkné pláže a dopravní spojení není tak dobré.

# 02.08.2023, 18:56.
Mnohokrát děkuji za odpověď. Teď se rozhodujeme mezi Mondello na Sicílii a Capo Vaticano v Kalábrii. Mohu se zeptat, jak jsou přístupné pláže v Capo Vaticano? Dostaneme se tam kočárkem? A dá se s kočárkem jezdit i po městě? Co byste vybíral? A je těžké se dostat z letiště do Capo Vaticano? Moc děkuji. Lucie.

Pláže na Capo Vaticano jsou dostupné s kočárkem, většinou však v závěru jsou schůdky, které s pomocí bez problému překonáte. Jedná se o letovisko, ne město. Dá se tam jezdit s kočárkem. Při volbě mezi Mondello v Palermu a Capo Vaticano v Kalábrii bychom si my vybrali Capo Vaticano. V případě veřejné dopravy funguje kyvadlová autobusová doprava mezi letištěm a vlakovým nádražím. Provozuje ji Lamezia Multiservizi. Funguje od 5:45 do 23:15 v půlhodinové frekvenci a cesta trvá 5 minut. Jízdenka stojí € 1,50 při nákupu na pokladně, u řidiče € 2,50. Z nádraží potom jezdí vlaky Trenitalia do stanice Ricadi. Vlaky jsou také označované Tropea Line. Jezdí od 5:10 do 21:52, většinou bez přestupu. Případný přestup je v Rosarno. Doporučujeme volit spoje bez přestupu. V tomto případě stojí jízdenka € 4,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Ze stanice Ricadi je to pěšky na Capo Vaticano 2 km. Podle ubytování ta vzdálenost může být samozřejmě menší. Počítejte také s tím, že se často od ubytování schází dolů z kopce. Často mají ubytovací zařízení odvoz na pláž. Vzdálenost je hodně závislá na místě ubytování. Z letiště můžete jet i taxi. Běžná cena je € 120,00, při rezervaci předem € 100,00.

# 27.07.2023, 19:45.
Moc prosím o rady. Mám už hlavu ze všech informací jako pátrací balón. V září se chystáme na přibližně 17 dní do Itálie. Máme vybranou Sicilii - Torre Archirafi, ale bohužel se dočítám, že to není moc vhodné pro tříleté dítko. A tak pokukuji po Kalábrii nebo jiné části Sicilie. Potřebujeme letecky, takže hledáme něco třeba maximálně do hodiny od letiště. Prosím, poradíte nějakou oblast vhodnou pro dítě s písečnou pláží? Kolem nějaké restaurace, trhy. Ne pustinu. Moc prosím a děkuji. Lucie.

My jsme byli na Capo Vaticano a byli jsme hodně spokojení. V blízkosti je letiště Lamezia Terme, odkud se dostanete na Capo Vaticano taxi nebo kombinací autobusu a vlaku.

# 23.06.2023, 11:02.
Prosím, 12. srpna 2023 se chystáme poprvé na dovolenou do Kalábrie. Letíme z Vídně a cílové letiště je Lamezia Terme. Ubytování jsme si zvolili ve městě Tropea. Prosím, jak jednoduše se dá dostat z letiště do města Tropea? A prosím, pokud byste měl doporučit výlet z tohoto města do okolí, které místo je v té oblasti Vaše srdeční záležitost? Předem děkuji a přeji příjemný den. S pozdravem Veronika.

Z letiště funguje kyvadlová autobusová doprava společnosti Lamezia Multiservizi na vlakové nádraží Lamezia Terme Centrale. Jízdenka stojí € 1,50, zakoupená až v autobuse € 2,50. Odtud potom jezdí regionální vlaky Trenitalia do Tropea. Jízdenka stojí € 4,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z Tropea bychom doporučili určitě výlet na Aiolské ostrovy - Vulcano, Lipari, Stromboli. Lze ho zarezervovat přes Get Your Guide. Těch výletů z Tropea je tam samozřejmě víc. Určitě si projděte historické centrum města i památky u pobřeží. Z výletů stojí za zmínku i ten na Capo Vaticano (zastávka vlaku Ricadi) nebo do Pizzo. Inspiraci najdete v reportáži Kalábrie 2006.

# 11.06.2023, 17:48.
V srpnu letíme s manželem na 12 dnů do Itálie - Neapol. Chceme si půjčit auto a jet na jih Kalábrie, zpět východní části do Bari a zpět do Neapole. Můžete mi doporučit zajímavá místa a čemu se vyhnout? Je mi jasné, že v srpnu mají Italové dovolenou. Děkuji. S přáním pěkného dne Petra.

Tipy na cíle v jižní Kalábrii najdete v reportáži Kalábrie 2006. Tipy na cíle v oblasti Apulie najdete v naší reportáži Gargano 2003. Všechny jsou stále platné. Podnikli jsme výlet podél pobřeží jížní Kalábrie i do nitra pohoří Sila a Aspromonte. Navštívili jsme pobřežní města i archeologická naleziště. V Apulii jsme vystoupali k tajemnému hradu, sestoupili do okouzlující jeskyně a procházeli jsme se mezi domečky Trulli.

# 06.06.2023, 15:24.
V červenci budeme na dovolené v Tropea. Zajímalo by mě, když pojedu na výlet vlakem do Ricadi se podívat na maják a vyhlídku Capo Vaticano, tak zda se potom dostanu dolů na pláž Capo Vaticano z téhle vyhlídky a potom i podél pláže na Grotticelle beach? Nebo musím někde městečkem? A zajímalo by mě, zda se dá někde i poobědvat poblíž pláže Capo Vaticano? Dále mě zajímá páteční trh v Parghelia, kde přesně se koná a od kolika do kolika hodin? Eva.

Tato možnost je, popis stezky se zakreslením do mapy najdete na Wikiloc. Ostatní pláže přímo pod vyhlídkou mají soukromý přístup. Poobědvat je možné přímo u pláže Groticelle v Lido Onda Blu Ristorante-bar. Tady jsou ale vysoké ceny a špatné reference. Doporučujeme zajít o kousek dál do Ristorante Bar Eden, nebo až do Santa Maria, kde jsou u pláže Ristorante da Barbone a Ristorante Peppino. Přesné umístění trhu v Parghelia nevíme. Obec není zase tak velká a trh se koná v centru, takže někde v okolí kostela. Týdenní trhy bývají v menších městech otevřené přibližně v době od 8:00 do 13:00.

# 04.06.2023, 15:20.
Ráda bych se zeptala na cestování vlakem z Pizzo do Tropea. Na stanici Pizzo prý není automat na zakoupení jízdenek, které se kupují s přirážkou ve vlaku. Pokud bych koupila jízdenky online, ale není kde je označit na nádraží, musím hned po nástupu do vlaku vyhledat průvodčího nebo stačí počkat na normální kontrolu? Ptám se kvůli hrozbě pokuty při neoznačení. Nevím, zda se to vztahuje pouze na papírové jízdenky nebo i ty elektronické. Děkuji. Kateřina.

Dle Trenitalia je stanice Pizzo vybavená automatem na jízdenky. Pokud si zakoupíte jízdenky online, neověřují se. Online jízdenka je již ověřená a umožňuje vám cestovat vámi předem vybraným vlakem nebo jinými po stejné trase do čtyř hodin po čase původně zvoleném v době nákupu. Po dokončení nákupu obdržíte potvrzovací e-mail s přiloženou cestovní jízdenkou ve formátu PDF. Lez použít vytištěnou i elektronickou jízdenku. Doporučujeme se snažit dodržet vlak, který jste si vybrala a jízdenku raději vytisknout i mít v elektronické podobě.

# 31.05.2023, 22:12.
Chystáme se na dovolenou do italské Kalábrie, do městečka Tropea. Zajímalo by mě, zda jsou v této oblasti v moři medúzy? Předem děkuji za odpověď. Kristýna.

My jsme se v tomto místě s medúzami setkali, to riziko je a nemusí být víceméně po celém pobřeží. Navíc to nijak neovlivníte. Vůbec to neřešte a nekazte si tím těšení se na dovolenou. Této problematice se věnuje odpověď ze dne 24.08.2008, 23:12.

# 29.05.2023, 10:41.
Ďakujem veľmi pekne za tento blog a pomoc ľudom, ktorí radi cestujú. Od 12.06. do 17.06.2023 sme aj na základe Vašich odporúčaní v Capo Vaticano v komplexe Hotel Eden Village. Priletíme z Viedne do Lamezia Terme. Ak som správne pochopila z Vašich informácii, na vlakovú stanicu sa dostaneme autobusom Lamezia Multiservizi a potom vlakom Trenitalia do stanice Ricadi. Keď sa snažím nájsť spôsob dopravy do ubytovacieho komplexu, vychádza mi jediné - peši. Neviete prosím o nejakej inej možnosti, nakoľko cestujem s dieťaťom, takisto mám problém aj s nájdením potravín v blízkosti ubytovania. Najbližšie mi vychádza Big Market vzdialený pol hodinu chôdze. Prenajímať auto kvôli ceste do ubytovania a nákup nám príde zbytočné. Zároveň sa chcem spýtať. Je možné si kúpiť na železničnej stanici v Lamezia Terme lístky dopredu na výlet do Tropea, poprípade aj na cestu späť na letisko? Za akúkoľvek radu, informáciu, námet Vám budem veľmi vďačná. Andrea.

Doprava ze stanice Ricadi do Vašeho hotelu je řešitelná pouze taxi, např. Go Travel. Je možné cestovat taxi i přímo z letiště. Pokud se rozhodnete pro pronájem automobilu, půjčovna je na Via Giuseppe Berto, ve směru k Vašemu hotelu, přibližně 600 m od vlakové stanice. Obchody jsou většinou nahoře, na Via Giuseppe Berto apod. Nicméně Hotel Eden Village má minimarket. Ceny jsou sice vyšší než v klasickém obchodě, ale základní sortiment je po ruce. Jízdenky je možné zakoupit i na konkrétní den, na pokladně nebo v automatu. Princip a ceny jsou stejné jako v online prodeji na Trenitalia. Existuje ještě jedna možnost dopravy, autobusy Ferrovie della Calabria. Např. linka 236 z Capo Vaticano / Santa Maria má zastávku na silnici nad pláží Groticelle a také na vlakové stanici Ricadi. Ve směru na stanici jezdí v 6:40 ze Santa Maria, ve směru ze stanice v 15:13. Máme však informace, že spoj není moc spolehlivý. Pokud Vám to časově vychází, můžete na stanici chvíli počkat a zkusit to. Při cestě na letiště bychom to však moc neriskovali.

# 18.05.2023, 15:38.
Ještě zvažuji cestu přes Brenner. U Villachu se obávám začátkem července dopravní špičky a také chceme navštívit cestou do Salerna Terme di Saturnia. Je dobré na trase od Brenneru využít bezplatnou SS12 nebo je to nesmysl? Děkuji. Radek.

Silnice SS12 od Brenneru je stejně pohodová jako SS13 od Tarvisio. Nicméně počítejte s tím, že čím jižněji, tím více zástavby, kterou projíždí a tedy více rychlostních omezení. Oproti dálnici počítejte s téměř dvojnásobným časem průjezdu. Vzhledem k souběhu s dálnicí A22 máte často možnost se na dálnici vrátit.

# 16.05.2023, 14:13.
Zaujal mě váš návod, jak se vyhnout placeným dálnicím z Tarvisia do Salerna. Chtěl bych se zeptat, zda jsou nějaké neplacené rychlostní silnice i ze Salerno do Tropea. Případně, zda to má vůbec cenu řešit. Dále jsem se chtěl zeptat, zda se dá někde mezi Salerno a Tropea pobývat na divoko, co nejblíže pláži. V Itálii se totiž oficiálně mimo kemp přespávat nesmí. Slyšel jsem také, že v Itálii dost vykrádají obytňáky. Máte s tím nějakou zkušenost? Dosud jsme jezdili několik let Albánií, kde jsme se vůbec nebáli. Nevím proč, ale z Itálie mám nějaké obavy. Děkuji. Radek.

Od Salerna směrem na jih se už dálnice neplatí, ve Vašem případě A2. Platí se až zase na Sicílii. Místo pro zaparkování obytného automobilu na noc najdete na Camper Online / Sosta / Aree Sosta Camper. Do vyhledávacího pole můžete zadávat města nebo si nechat zobrazit mapu, předtím do vyhledávacího pole Campania, resp. Calabria. S obytnými automobily zkušenosti nemáme.

# 14.05.2023, 15:51.
Pane Řehůřku, o prázdninách jedeme do Kalábrie. Poslední roky jsme cestovali Francií, kde je hromada pěkných dálničních odpočívadel, s lavičkami ve stínu stromů vhodných na piknik a odpočinek, prolézačkami pro děti atp. Máte nějaký tip na něco podobného kdekoliv na trase od Tarvisia po Tropea? Něco ve stylu Picaro Nord (44.1005489N, 8.2246017E). Snažila jsem se to prohlížet na Google mapách a zdá se mi, že v Itálii je něco takového spíše ojedinělé. Děkuji. Markéta.

Bohužel Itálie dopadla v loňském roce v testu dálničních odpočívadel dle německého automotoklubu ADAC nejhůře. Alespoň náznakem pěkné posezení je na Carnia Ovest na A23, altánky jsou na S. Caterina Ovest za Udine a Roncade Nord za San Dona di Piave na A4. Několik uspokojivých míst je i na dálnici A1 mezi Bologna a Florencie, v té straší variantě, např. Citerna. Asi nejlépe je na tom dálnice za Florencií - na Rignano Ovest, Romita, Laterina, Crocina, Astrone. Často jsou odpočívadla vyvedená mimo dálnici a ponořená do zeleně s piknikovými stolky a lavičkami. Zlepšení by člověk očekával v Kalábrii, bohužel tomu tak není.

# 14.05.2023, 05:35.
Na dovolenku do San Nicola Arcella ideme tento rok autom už štvrtý krát zo Slovenska zo Skalice. Tri krát sme išli po talianskej diaľnici od Tarvisia cez Bolognu, Rím, Neapol, Salerno. Chcel by som sa spýtať, ako rozdielna časovo a finančne by bola tam cesta po východnej diaľnici cez Anconu a Pescaru, či tam nebýva menší provoz. Ďakujem. Robo.

Z hlediska vzdálenosti i mýtného je to nepodstatné. Rozdíl na vzdálenosti je řádově v kilometrech, rozdíl v mýtném je € 5,40. Mýtné na standardní trase je € 75,70, úspora je tedy minimální. Vzhledem k tomu, že mezi Foggia a A2 přejíždíte mimo dálnici, naberete časovou ztrátu skoro dvě hodiny. My jezdíme trochu jinak. Časově je to také o více jak dvě hodiny delší, na vzdálenost je to kratší o několik desítek kilometrů a poplatkově je úspora už podstatná. U Tarvisio sjíždíme z dálnice a pokračujeme po SS13, na dálnici najíždíme u Gemona. Sjíždíme z Mestre. Mýtné je v tomto úseku € 12,10. Pokračujeme po SS309 přes Chioggia do Ravenna, kde se napojujeme na bezplatnou dálnici SS3bis, která nás přes hory převede do Orte, kde se napojujeme na dálnici A1. Z Orte do Salerno je mýtné € 22,60. Úspora je tedy € 41,00, což už je podstatné. Po SS13 a SS309 jezdíme prakticky vždy i při cestě do letovisek na východním pobřeží, a vždy byla cesta po těchto silnicích bezproblémová. Je třeba si dát pozor po SS3bis na stav nádrže, protože čerpací stanice tady nejsou často nonstop, dodržují siestu. Na této dálnici je také rychlost omezená na 110 km/h.

# 11.05.2023, 14:45.
Budeme se vracet 27.5. z Tropea vlakem do Lamezia Terme Centrale. Do odletu máme několik hodin a rády bychom se ješťe někam podívaly. Máme v plánu buďto Lameziu nebo promenádu Lungomare Falcone - Borsellino. Je někde poblíž úschovna zavazadel? Zdenka.

Víme jen o úschovně ze sítě Radical Storage, dříve Bagbnb. Spolupracují s hotely, restauracemi, bary, obchody apod. V jednom ubytovacím zařízení naproti hlavnímu nádraží by měla být i jedna z jejich úschoven. Cena je € 5,00 za zavazadlo a den, otevřeno denně od 8:00 do 20:00.

# 25.04.2023, 18:52.
Dne 6. května odlétám s kamarádkou a čtyřmi malými dětmi do Kalábrie. Bydlet budeme v Parghelii. Trasy okolo pobřeží vlaky jsem si zjistila, i když jsem čekala, že budou jezdit častěji. Ale zajímá mě, zda v této oblasti existuje nějaká hromadná doprava, nejspíš autobusy, se kterými by se dal podniknout i výlet do vnitrozemí? Bude nás šest a tak by zapůjčení auta bylo komplikovanější a ekonomicky nákladné. Také by mě zajímalo, odkud nejblíže této lokalitě jezdí pravidelné linky na okolní ostrovy. Nemyslím turistický pronájem lodi, ale trajekt či něco podobného. Bohužel jsem na internetu sama nenašla, pokud nepočítám vzdálený přístav Villa San Giovani. Mnohokrát děkuji za odpověď. Katka.

Veřejnou dopravu v Kalábrii provozuje Ferrovie della Calabria. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, oblast Vibo Valentia. Pro výlety však doporučujeme pronájem automobilu, např. přes Pelikan. Je to spolehlivější řešení. Trajekty na aiolské ostrovy jezdí z Vibo Valentia (přístav Vibo Marina), nicméně až od června. Viz Mister Ferry. Výlet můžete uskutečnit z Tropea i ve Vašem termínu, konkrétně v úterý a pátek, viz Get Your Guide.

# 21.04.2023, 20:20.
Obracím se na vás s prosbou o radu. Za týden vyrážíme do Kalábrie na motorce. Máme v plánu road trip. Ubytování máme přes Booking zarezervované, ale nepodařilo se nám sehnat všechna s parkováním. Myslíte, že si máme pro jistotu s sebou vzít kromě klasických zámků i řetězové zámky? A jak velké riziko je podle vás nechat motorku s neuzamčenými zavazadly někde na parkovišti u pláže nebo u památky? Předem děkuji za radu a za pomoc. Kamila.

Každý další stupneň zabezpečení je samozřejmě další plus v ochraně motocyklu. Platí to obecně i v jiných zemích. Vhodné je mít nainstalovaný i GPS lokátor kombinovaný s alarmem. Nechat zavazadla bez zabezpečení na parkovišti kdekoliv, kde je větší pohyb osob, tj. u pláže i památek, je vždy velké riziko i u auta, natož potom u motorky. Opět to platí obecně i v jiných zemích. Podle našeho názoru je větší riziko to, že Vám někdo takto vybavenou motorku zavazadly vykrade, než ukradne celou.

# 19.04.2023, 19:29.
Letos jedene do destinace Le Castella a chceme podniknout výlet na Liparské ostrovy. Nevíte, zda existuje nějaká místní agentura, která je schopná zajistit i transfer do přístavu, ze kterého se výlet pořádá? Děkuji. Radek.

V roce 2023 pořádá takové výlety z Le Castella např. Lopez Viaggi. Vyplouvají z Vibo Marina ve středu a v neděli. Autobus vyjíždí z La Castella a cestou vyzvedává klienty ještě v osmi dalších letoviscích. Během výletu navštívíte ostrovy Vulcano, Lipari a Stromboli. Obecně se cena takového výletu pohybuje kolem € 55,00. Agentura pořádá z Le Castella ještě další výlety, např. do Pizzo, Tropea, Reggio Calabria, Crotone, přírodního parku Sila Grande a Sila Piccola, aj.

# 15.04.2023, 17:59.
Velice si vážím vašich služeb a doufám, že jsem takovou otázku nepřehlédla. Začátkem srpna se chystám do Lamezia Terme, přímo v centru už mám zařízené ubytovaní a chtěla bych se podívat ale i k moři na nějakou pěknou pláž. Dívala jsem se, že v blízkosti moc žádná úplně není, nebo nevíte o nějaké? Čím blíže tím lépe, ale kdyby se nenašla žádná, asi bych si udělala jednodenní výlet do města Tropea. Myslíte si, že se to vyplatí? Děkuji za odpověď a váš čas. Tereza.

Určitě se vám vyplatí si zajet k některým vyhlášeným plážím. Podél pobřeží jezdí vlak Trenitalia. Z Lamezia Terme Centrale se např. dostanete do Pizzo za 19 minut a € 2,70, do Briatico za 30 minut a € 3,40, do Pargheria za 42 minut a € 4,00, do Tropea za 48 minut a € 4,70, do Ricadi (Capo Vaticano) za přibližně hodinu a € 4,70. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jejich změna probíhá kolem 10. června.

# 06.03.2023, 23:14.
Předem se omlouvám za pozdní dotaz, ale je to trošku naléhavé. Potřebovala bych poradit ohledně cesty. V červenci letím do Kalábrie a mám hotel Tropis. V cestovce jsem zjistila, že po příletu na letiště Lamezia Terme nepojedu transferem přímo do svého hotelu, ale že si budu muset poradit sama. Hledám řešení už celý den, ale nejsem si vůbec jistá, jak se tam dopravím. Za taxi se mi zrovna dvakrát nechce dávat tolik peněz a právě proto jsem se chtěla zeptat Vás, zda je i jiná možnost, zda se dá právě dopravit vlakem nebo i tím autobusem a kde bych měla vystoupit. Předem jsem vděčná za jakoukoliv pomoc. S pozdravem Kristýna.

Kalábrie je rozlehlá, nepíšete přesně, kde se Váš hotel nachází. Nepíšete také, kdy máte přílet a odlet. Takže těžko nějak poradit. Tedy obecně. Pokud máte na mysli Hotel Tropis v Tropea, dostanete se tam kombinací autobusu a vlaku. Z letiště v Lamezia Terme jezdí kyvadlová doprava společnosti Lamezia Multiservizi na nádraží v Lamezia Terme. Navetta Aeroporto jezdí z letiště od 5:45 do 23:15, v opačném směru od 5:50 do 23:20. Cesta trvá 5 minut a jízdenka stojí na pokladně € 1,50, v autobuse € 2,50. Z vlakového nádraží potom musíte jet vlakem Trenitalia. Regionální vlaky jezdí od 5:10 do 19:37, v opačném směru od 6:01 do 20:29. Cesta trvá přibližně 50 minut a jízdenka stojí € 4,70. Jezdí i rychlíky, ty jsou ale výrazně dražší. V Tropea je Hotel Tropis kousek od nádraží. Půjdete po Contrada Ferrovia a připojíte se na Via de Corne, na kterou navazuje. Před železničním mostem se vydáte doprava a za parkovištěm opět doprava cestou do hotelu, který je za branou. Od nádraží je to 350 m. Pokud jedete v červenci, počítejte s tím, že se jízdní řády ještě změní. Vlaky se mění od 11.6., proto pro Váš termín ještě spoje v jízdním řádu nenajdete. Pokud byste přiletěla mimo uvedené časy, budete muset počkat na první spoj nebo jet zpět dříve, případně volit taxi.

# 18.02.2023, 14:55.
Doufám, že jsem nikde dotaz nepřehlédla. S přítelem bychom v květnu rádi vyrazili na road trip po jižní Itálii, Kalábrii. Máme obytnou dodávku, dá se s ní běžně zaparkovat, není velká. Najdeme místa, kde budeme moci vždy na noc zastavit a přespat? Předem moc děkuji za odpověď. Barbora.

Seznam míst, která jsou určená pro zaparkování obytných automobilů a přespání, najdete na Camper Online - Sosta / Aree sosta camper. Ve vyhledávacím poli stačí zadat lokalitu nebo město, kliknout na Cerca a vyhledá Vám to seznam odpovídajících míst.

# 14.02.2023, 21:39.
Mám dotaz na trasu Most - Pompeje + Kalábrie. A s tím spojené poplatky. A zda je možné jet mimo dálnice a ušetřit na mýtném. Děkuji. Milan.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Caserta - A30 - sjezd Palma Campania - SS268 - SS18 - Pompeje - SS18 - Salerno - A2 - Kalábrie. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 68,10. Zpět na mýtném (při jízdě mimo Pompeje) zaplatíte € 69,80, ostatní poplatky zůstávají. Cesta mimo dálnice na tak dlouhé trase je hodně náročná. Vyzkoušenou máme následující: Most - Praha - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - sjezd Tarvisio - SS13 - Udine - SR352 - Palmanova - SR352 - Cervignano del Friuli - SS14 - Mestre - SS309 - Ravenna - SS3bis - Perugia - SS3bis - Narni - SS3 - Otricoli - SR3 - Řím - městský dálniční okruh - sjezd 26 - SR148 - Pomezia - Aprilia - Latina - Tarracina - SS7 - Formia - SS7 - mýtnice Pastorano - A1 - A30 - a dále jako v předchozí variantě. Na mýtném zaplatíte € 3,80. V České republice a Rakousku nemá význam jezdit mimo dálnice. Přes Vídeň a Graz se vyhnete placením mýtného na A10 přes tauernské tunely. V Itálii se dálnice platí až od Tarvisio. My většinou po SS13 jedeme do Gemona, kde se na dálnici připojíme. Mýtné z Gemona do Mestre je € 12,10. Silnice SS13 a SS309 je bezproblémová. Silnice SS3bis je bezplatná dálnice přes hory. Římský dálniční okruh se neplatí. Dálnice A2 od Salerno se také neplatí.

# 11.02.2023, 20:16.
Pane Řehůřku, moc děkuji za Vaši stránku a rady. V červnu budeme 10 dnů letecky přes cestovku na Capo Vaticano, pravděpodobně v hotelu Il Gattopardo. Chtěla bych se zeptat, zda je hotel dobrá volba, jak daleko je od něj na vlakovou stanici a do kolika hodin jezdí vlaky z Tropea do Ricadi. Také, zda když si půjčíme na pár dnů auto, je dobrý nápad jet na jeden den na Sicílii - Taormina, Etna? Jak a kdy nejlépe koupit lístky na trajekt a kdy jezdí trajekty, případně i jaká je cena? Nebo zvolit výlet přes agentury? Co byste nám doporučil vidět v okolí Capo Vaticano? A ještě, zda víte, jak se pohybují na pláži Groticelle půjčovně za šlapadla, paddleboardy a kajaky. Děkuji moc za vaše rady. S pozdravem Pavlína.

Zda je hotel pro Vás dobrá volba nebo ne, nevíme. Určitě jste si ho vybírala podle vašich preferencí, které zřejmě na 100% splňoval. Hotel se nachází 1,2 km od nejbližší pláže Grotticelle. S nějvětší pravděpodobností však bude na tuto pláž hotel organizovat odvoz. Vzdálenost k železniční zastávce je naprosto stejná, ale opačným směrem. Jízdenka do Tropea stojí € 1,40 a vlaky tam jezdí v pracovní dny od 7:15 a zpět do 20:29. V červnu se ale mění jízdní řády. Najdete je na Trenitalia. Výlet na Sicílii je určitě dobrá volba, z oblasti Capo Vaticano bychom ale volili spíše lodní výlet na Aiolské ostrovy. Do Messiny na Sicílii jezdí trajekty Caronte & Tourist kyvadlově po 40 minutách a jízdenky doporučujeme zakoupit až na místě. Zpáteční při návratu ve stejný den stojí € 36,50. V ceně je automobil a 5 cestujících. Výlet je možné absolvovat i organizovaně. Tipy na výlety najdete v našich reportážích Kalábrie 2006 a Sicílie 2006. Aktuální ceny za půjčení neznáme, měly by se ale pohybovat mezi € 10,00 až € 20,00 za hodinu.