KALÁBRIE 2020

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2020

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.02.2020, 10:52.
V květnu tohoto roku plánujeme dovolenou v Kalábrii. Poletíme na letiště Lamezia Terme, kde přespíme, a následující den bychom chtěli vyrazit. Jen stále přemýšlíme, jakým směrem a jak se nejlépe přepravovat. Chtěli bychom spát v kempech ve stanu, případně přenocovat ve stanu, kde to půjde v přírodě. Je v Kalábrii nějaká cesta po horách nebo po hřebenech, která zabere více dnů a je možné tam někde přespávat? Nebo je třeba každý den někam popojíždět? Měli byste nějakou doporučenou lokalitu na jihu Itálie na tento styl cestování? Budeme mít čas od 10. do 18.5., kdy skončíme na Liparských ostrovech, kde budeme potom následující týden ubytovaní. Za případné rady budu velmi vděčná. Přeji krásný den a vše dobré. Zdraví Kateřina.

Turistické trasy napříč Kalábrií existují. Můžete se podívat na Mapy.cz, kde v režimu turistické mapy jsou už zobrazeny. Každopádně toto berte jen informativně. Největším turistickým lákadlem v jižní Kalábrii je park Aspromonte. Veškeré infomace najdete na výše uvedených stránkách. Doporučujeme však nějaký organizovaný trek s průvodcem, např. s misafumera. Pokud je vás méně než 6, můžete se připojit k větší skupině. Kempování ve volné přírodě je v Itálii zakázané.


# 15.02.2020, 15:45.
Musím Vám pochválit úžasné webové stránky s množstvím užitečných informací a tipů. Chtěli bychom s dětmi ve věku 4 a 6 let navštívit Kalábrii letos na přelomu června a července. Přestože se v mnohým průvodcích uvádí, že Kalábrie není zasažena masovým turismem a pláže jsou poloprázdné, podle mnohých dostupných fotografií to tak nevypadá. Rádi bychom si užili dovolenou u pláže se světlým pískem, kde nebude hlava na hlavě a v místě, kde jsou v docházkové vzdálenosti dostupné restaurace, obchody, zmrzlina atd. Můžete mi prosím doporučit místo, které by nebylo přelidněné a třeba také nabízelo možnost procházek v ulicích s historickou atmosférou? Moc Vám děkuji a přeji mnoho úspěchů. Michaela.

Informace v průvodcích odpovídají době, kdy byly vydané. Nicméně je pravda, že Kalábrie není tak turisticky exponovaná jako například sever Itálie nebo Chorvatsko. Na druhé straně, mezinárodní letiště v Lamezia Terme je už v současné době standardně využívané mnoha dopravci a není problém se ze střední Evropy do Kalábrie dostat letecky za solidní cenu. Letecké spojení využívají hojně i cestovní kanceláře a nabízejí už standardně Kalábrii i letecky. Turisté tak nejsou odkázaní na téměř 2000 km dlouhou cestu autem. V sezóně je tak i Kalábrie hodně vyhledávaným místem a ty nejlepší pláže jsou obsazeny turisty. Z vlastní zkušenosti doporučujeme Capo Vaticano, které má jedny z nejkrásnějších pláží v této oblasti. V sezóně však musíte počítat s velkým množstvím turistů. Historické městečko v této oblasti je např. Tropea. Můžete samozřejmě cestovat i na druhou stranu Kalábrie, k Jónskému moři, najít si pláž, která nebude moc obsazená, budete však muset hodně slevit ze svých požadavků.

# 18.01.2020, 20:35.
Nejdříve bych chtěla poděkovat za cenné informace, které jsme již opakovaně využili, a za Váš čas, který nám věnujete. Jsme 55+, vyhledáváme vždy spojení moře - příroda - památky. Zaujala nás Kalábrie, Capo Vaticano, Tropea, vyhovoval by nám termín po 10.6.2020. Je již v této době moře vhodné pro koupání? Teploty moře pro období od 10. do 23.6. - historické, konkrétnější se mě nepodařilo najít. Např. červnová Malta byla s mořem 21 stupňů. Nás na koupání nenadchla. Jinak nadšení. Také v cestopisech apod. se mě nepodařilo nic najít. S pozdravem Jaroslava z Plzeňska.

V červnu už je moře určitě vhodné ke koupání. Historický průměr se pohybuje od 20,8 do 26,9 stupňů od začátku do konce měsíce, průměr je 23,8 stupňů. Jedná se o tabulkové hodnoty získané měřením daným určitým postupem, tj. v určité vzdálenosti od břehu a v určité hloubce. U pláže většinou bývá teplota moře o něco vyšší - o teplotě moře viz naše odpověď ze dne 26.01.2009, 07:12.

# 17.01.2020, 18:01.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Koncem června letím s dcerou do Tropea. Přistaneme v Lamezia Terme a chtěla bych se zeptat, jak se nejjednodušeji dostat do Tropea? Dále bych se chtěla zeptat, zda se v centru Tropea nachází nějaký větší supermarket s potravinami, kde jsou příznivzější ceny než v malých krámcích? A poslední dotaz, zda nemáte tip na nějaký výlet do blízkého okolí? Děkuji za odpověď. Renata.

Z letiště jeďte autobusem Lamezia Multiservizi na vlakové nádraží v Lamezia Terme. Jízdenka stojí € 1,50, u řidiče € 2,50. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Tropea. Jízdenka stojí € 4,20. Co se velkých supermarketů týče, nemáme informace. Despar se měl stavět u přístavu, ale zda se postavil nebo ne, nevíme. Mnoho různých menších marketů je po celém městě. Větší najdete např. na jihozápadě města, na Via Liberta, v místě, kde z ní odbočuje Via Bizantini a ještě několik dalších směrem na jihozápad. Výletů po okolí je samozřejmě hodně. Kromě historického centra Tropea a kostela Chiasa dell' Isola, doporučujeme zajet vlakem na Capo Vaticano (stanice Ricadi), je tam pěkná vyhlídková trasa, na druhou stranu doporučujeme jet vlakem do Pizzo. Můžete si také udělat organizovaný výlet, ať už autobusem nebo lodí - viz Get Your Guide.

# 14.01.2020, 21:53.
Potřeboval bych poradit. Začátkem června se chystáme letecky do oblasti Kalábrie, Reggio di Calabria - Capo Vaticano / Tropea. Rádi bychom navštívili i Stromboli, následně do Říma. Můžete nám poradit výlety v Reggio di Calabria a jak cestovat vlakem nebo autobusem do Capo Vaticano / Tropea a následně do Říma? Děkuji. Antonín.

V Reggio Calabria stojí za návštěvu samozřejmě hlavní památky, jako jsou Castello Aragonese, Bazilika, Monumento de Athena s nádherným výhledem na Etnu, atd. Pro vzdálenější výlety je vhodné mít pronajmutý automobil. Nádherné přírodní scenérie najdete v pohoří Aspromonte. Na Capo Vaticano, konkrétně do vlakové zastávky Ricadi, se nejlépe dostanete regionálním vlakem Trenitalia z Reggio di Calabria Centrale s přestupem v Rosarno za € 6,00. Odtud se do Tropea dostanete také regionálním vlakem za € 1,20. Výlety na Stromboli se organizují z Tropea - viz Get Your Guide. Do Říma se z Ricadi dostanete nejlépe opět vlakem s přestupem v Rosarno nebo Lamezia Terme. Jízdní řády a ceny najdete na výše uvedených stránkách. Jsou závislé na konkrétním spoji a vlaku.

# 12.01.2020, 15:47.
Děkuji moc, to jsem potřeboval. Ještě jeden malý dotaz. Musí být na 220 V zásuvku v Itálii speciální adapter? A pokud ano, je možné jej tam v marketu běžně koupit? Ještě jednou vřelé díky. Luboš.

Speciální adaptér na zástrčky s tenkým kolíkem, tzn. na nabíječky na mobily, fotoaparáty apod., nepotřebujete. Pokud však budete využívat přístroje se zástrčkami s tlustými kolíky a zemněním, tzn. např. na varné konvice, adaptér k notebooku apod., potřebujete adaptér. Ten je možné zakoupit na místě nebo i v České republice. Přečtěte si článek Cestovní adaptér.

# 11.01.2020, 23:31.
Pane Řehůřku, předem Vám děkujeme za stránky o cestování. V červnu budeme cestovat po střední a jižní Itálii, čerpám z nich zajímavé informace. K mé otázce. Na Kalábrii nebo na jih Apulie nám zbývá přibližně týden pobytu. Dle referencí a fotek je všude nádherné moře, ale často vidím na fotkách kamínky na plážích. Strašně rádi bychom krásný písek pro děti. Z vašich zkušeností byste doporučil spíše kempy na straně Tyrhénského moře nebo Jónského moře? Nebo snad raději to směřovat třeba na Apulia / Taviano, tam to dle fotek vypadá také nádherně. Pokud byste měl i nějaký zajímavý tip na kemp / mobilhome, také uvítáme. Jinak čepámě z vašeho odkazu camping.it, kde jsme díky Vám našli i kempy, které na mapách nejsou znázorněny. Předem děkuji a přeji hezký den. Jiří.

Doporučujeme západní pobřeží u Tyrhénského moře, konkrétně oblast v okolí Capo Vaticano.

# 11.01.2020, 11:17.
Vážený pane Řehůřku, děkuji za Vaše informace, určitě je využijeme. Mám ještě jednu prosbu, můžete mě prosím popsat, jak jet od Brenneru do Crotone? Které dálnice apod. Ještě jednou Vám moc a moc děkuji. S pozdravem Luboš.

Doporučujeme následující trasu: Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - A1 - A30 - A2 - sjezd Sibari - SS534 - Laghi di Sibari - SS106radd Jonica - SS106 - Crotone. Pokud ale jedete do Cropani, jak jste psal v předchozích otázkách, potom je lepší sjet z A2 až na sjezdu Lamezia Terme a pokračovat po SS280 před Catanzaro a následně po SS280dir k moři a po SS106 do cíle.

# 04.01.2020, 12:37.
Vážený pane Řehůřku, moc Vám děkuji za odpověď. V Kalábrii máme pobyt na 11 nocí a zpátky se budeme vracet 3 dny. Můžete poradit, kde s výjimkou Říma, bychom se měli ještě zastavit, eventuálně nějaký tip na ubytování při zpáteční cestě? Ještě jednou moc děkuji a srdečně zdravím z města piva. Luboš z Plzně.

Toto hodně záleží na tom, kudy pojedete a co Vás konkrétně zajímá. Po cestě zpět určitě stojí za návštěvu Pompeje a Vesuv, na severu Florencie a další města jako Bologna, Modena, Verona. Pokud máte rádi přírodu, určitě nevynechte zastávku u Lago di Garda. Ubytování doporučujeme hledat na Booking.

# 02.01.2020, 19:48.
Máme zajištěný pobyt v červenci v Cropani v soukromí. Máte nějaké zkušenosti s tímto městem? Protože nebudeme bydlet přímo u moře, přibližně 800 m, můžete nám poradit nějaké pláže v okolí? Nevadí nám ani dojet autem, kterým do Cropani jedeme. Moc Vám děkuji za informace a přeji krásný a úspěšný rok 2020. S poděkováním a pozdravem Luboš z Plzně.

Touto oblastí jsme jen projížděli při jednom z našich výletů. Je tam jedna několik kilometrů dlouhá písčitá pláž, takže spíše doporučujeme si najít místo, které Vám bude vyhovovat a tam jezdit. Co se výletů týče, určitě doporučujeme navštívit park Sila, dále historické město Crotone a jižně od něj Capo Colonna a Capo Rizzuto. Informace o tomto výletu najdete v našem článku Sila Grande.