KALÁBRIE 2022

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2022

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.10.2022, 11:47.
Chtěla bych se zeptat, jak se co nejrychleji dostanu z Benátek do Tropea vlakem, autobusem, ale ne autem. Jaké ubytování s krásným výhledem a soukromím mi doporučíte? A potom bych se potřebovala dostat v neděli 9.7.2023 z Tropea to Prahy. Které letiště mám použít? Z Bari je super let, ale je to asi daleko. Nebo mám na letenky ještě vyčkat a přidají se lety i z Lamezia Terme? Eva.

Je to ještě brzy, jízdní řády na Váš termín budou až v červnu. Nicméně nejlevněji a s nejméně přestupy je to vlakem Trenitalia do Bologna a odtud v 15:40 přímým vlakem Intercity Note. Nejrychlejší jsou kombinace spojů se dvěma přestupy v Římě a Rosarno, je to ale dražší. Doporučujeme si cestu sestavit v tom červnu. Zkušenosti s ubytováním v Tropea nemáme. V Kalábrii jsme bydleli na Capo Vaticano a v Praia a Mare. Doporučujeme se podívat na Booking / Tropea, zadat Vaše požadavky na ubytování a vybrat podle recenzí. Zpět doporučujeme určitě letět z Lamezia Terme. Přímé lety do Prahy před sezónou do vyhledávání naskočí. Doporučujeme hledat spoj přes Pelikan, kde bývají z Lamezia Terme i akční letenky. Do Lamezia Terme Vás z Tropea zaveze za 50 minut a € 4,70 vlak Trenitalia, z nádraží na letiště za 5 minut kyvadlový autobus společnosti Lamezia Multiservizi. Jízdenka stojí € 1,50.

# 12.08.2022, 23:36.
Jsme s rodinou v Kalábrii v Pizzo a chystáme se na výlet do Tropea, projít si centrum a potom se jít vykoupat na nějakou veřejnou pláž v Tropea. Můžete mi prosím poradit, která pláž je dostupná pro veřejnost a hlavně řešíme parkování, jsme zde vlastním autem. V Tropea City Parking je to za € 25,00 na den. Prý se dá ale parkovat i někde kolem pobřeží? Poradíte nám? Děkuji. Pavlína.

V Tropea je především ZTL zóna, tj. oblast s dopravním omezením. Nachází se v historickém centru. Oprávnění ke vjezdu mohou získat pouze rezidenti, služby, atd. Z turistů pouze hoteloví hosté. Mimo ZTL zónu můžete parkovat na ulici za modrými pruhy. Obvykle je to zpoplatněné průměrnou sazbou € 1,50 za hodinu. Podívejte se také na informace o parkovištích. Většinou je sazba stejná jako za modrými pruhy, jsou tam i bezplatná parkoviště. Např. na Via Saba. Volné pláže najdete např. vpravo do Santuario di Santa Maria dell' Isola di Tropea.

# 09.08.2022, 11:17.
Pane Řehůřku. Předně děkuji za vaše stránky a reportáže, které jsou pro nás velmi inspirující. Dovolil bych si Vám položit pár otázek. 1.9. odlétáme s manželkou z Vídně do Lamezia Terme, odkud chceme jet vlakem do Parghelia, kde máme zabukované na pláži ubytování. Jak je to prosím se zakoupením lístků na vlak a s dodržováním odjezdových časů vlaků obecně? Má druhá otázka: je možné v Tropea, případně v Parghelii zapůjčit si skútr o objemu 200 až 300 ccm? Jsme tak zvyklí cestovat po řeckých ostrovech a chtěli bychom na skútru projet i část Kalábrie. Máte tip na zajímavosti ve vnitrozemí? Z Vámi doporučovaných lodních výletů nás nejvíce oslovila plavba kolem Liparských ostrovů. Je toto možné podniknout i začátkem září nebo již bude po sezóně? Vstupenky na loď lze koupit pouze přes Get Your Guide nebo je lze zakoupit i třeba v přístavu v Tropea? A pro nás nejdůležitější: jak jsou na tom Kalábrijci s angličtinou? My bohužel italštinou nevládneme. Děkuji. Petr.

Jízdenky na vlak zakoupíte v pokladně, která je v Lamezia Terme Centrale otevřená denně od 6:10 do 19:35. V blízkosti je i automat na jízdenky. Obecně jsou vlaky Trenitalia spolehlivější než autobusy. Skútr si můžete zapůjčit např. přes CST Tropea. Tipy jsou v naší reportáži Kalábrie 2006 - např. capo Vaticano, skalní město v Zungri, strážní věže v okolí Capo Vaticano atd. Výlety k Aiolským ostrovům je možné podniknout většinou až do poloviny října. Přes Get Your Guide každé úterý, ve Vašem případě tedy 6.9.2022. V přístavu je možné výlet samozřejmě také zakoupit, v září ale bude méně nabídek než v sezóně. Dejte si pozor také na ceny apod. V případě Get Your Guide máte určitou garanci a ještě 24 hodin před zahájením výletu možnost vrácení, pokud se Vám změní plány. Čím v Itálii jižněji, tím je možnost domluvy anglicky horší. Větší šance se domluvit je s mladší generací než se seniory. Naše zkušenost je však taková, že stačí pár slovíček, frází a hlavně ochota se nějak domluvit v jejich rodném jazyce a ta ochota a vstřícnost je opětovaná.

# 22.07.2022, 19:29.
Velice děkujeme za rady. Chci se ještě zeptat. Jsme na místě v Tropea. Mám dvě otázky. Kde tady najdeme místní trhy - jídlo i oblečení atd. V roce 2019 jste psal, že je to každou sobotu. Je již nějaká změna? Chci se zeptat na výlety na ostrovy. Přes aplikaci, co jste již dříve zmínil Get Your Guide to nabízí dva. Jeden s Vulcano a druhý je s Panarea. Hledáme výlet, kde se můžeme také vykoupat v bahně na ostrově. Nevíte, který je lepší? Případně, na který by jste šel? Velice děkuji. Jaroslav.

Týdenní trh probíhá v Tropea každou sobotu od 8:00 do 13:00 na parkovišti u Viale Stazione. Prodávají se zde zemědělské produkty, oblečení, obuv, suvenýry a typické kalábrijské produkty jako červená cibule, pikantní salám Nduja di Spilinga, panenský olivový olej, víno a další. Z výletů doporučujeme From Tropea: Stromboli, Lipari, Vulcano Guided Day Tour. Nejbližší termín je 24.7. a 26.7.2022. Výlet probíhá tak, že zakotvíte u každého ze tří ostrovů a budete mít čas na jeho prohlídku. Vždy si nezapomeňte poznačit čas následujícího vyplutí. Nám ho ukazoval kapitán lodi na cedulce. Na ostrově Vulcano se můžete vykoupat v sirných lázních. Pořadí návštěvy ostrovů se může lišit podle situace ten konkrétní den. O výletu se můžete dočíst v článku Aiolské ostrovy. Léta je tento populární výlet stále stejný.

# 10.07.2022, 12:56.
Velice vám děkuji. Bohužel na ITA Airways nenajdu, zda může být jen 100 ml atd. Budu tedy brát, že je to všude stejné. Děkuji. Jaroslav.

Na námi uvedených stránkách Hand Baggage musíte rozkliknout i podkapitoly, ve Vašem přípaně Liquids on Board. Jsou tam informace, které potřebujete.

# 09.07.2022, 11:57.
Dne 21.7. letíme do Kalábrie, poté z Lamezia Terme dne 30.7. letíme do Říma, ale se společností ITA Airways. Můj dotaz. Všude se dají najít informace od různých dopravců na obsah příručního zavazadla, ale na ITA Airways jsem to nikde nenašel. Existuje něco takového? Kolik ml mohou být lahvičky, čeho se vyvarovat atd. Dále se chci zeptat na tipy ve městě Tropea, kde prvotně budeme ubytovaní. Kde nakupovat potraviny, různe tipy a triky, nebo rady kde je to super jako restaurace a co určitě navštívit? Velice Vám děkuji. Jaroslav.

Informace o příručním zavazadle společnosti ITA Airways jsou na stránce Hand Baggage. Bezpečnostní pravidla týkající se obsahu jsou platná pro všechny cestující odlétajících z letišť v Evropské Unii. Nakupovat můžete v Despar u přístavu na Viale Raf Vallone. Několik marketů je v okolí hřbitova, ale víceméně i po celém městě. Určitě navštivte jedno z největších turistických lákadel, kostel na skalnatém útesu Santuario di Santa Maria dell' Isola. Projděte se historickým centrem a obdivujte katedrálu, kostely a paláce. Doporučujeme také lodní výlet na Aiolské ostrovy. Vynechat nelze i výlet na Capo Vaticano. Dostanete se tam vlakem Trenitalia za € 1,20 do stanice Ricadi. Z kulinářských specialit ochutnejte zdejší ovčí sýr nebo pikantní salám z vepřového masa. Konkrétní restauraci těžko poradit. Určitě při procházkách narazíte na restauraci, která vyhovuje Vašim představám - prostředím i nabídkou.

# 29.06.2022, 16:05.
Pane Řehůřku, předně doufám, že jsem nikde nepřehlédla podobnou otázku, abych se neptala znovu. Chystáme se na dovolenou do oblasti Montepaone Lido a bohužel jsme neměli moc na výběr s termínem. Jedeme od 26.8. do 2.9. a teď jsem trochu zděšená, když čtu, jak to v srpnu vypadá. Bývá i takto konec srpna ještě totálně přeplněný lidmi? Jinak hlavní dotaz, který mám, je na dopravu. Hledala jsem na internetu různé půjčovny aut a nejlevnější cenu za půjčení na 5 dní jsem v tomto termínu našla za necelých 12 tisíc. Opravdu je půjčovné tak drahé? A nedá se prosím z Montepaone nějak rozumně cestovat i MHD a kde bych případně vyhledala nějaké jízdní řády? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den. Michaela.

Obecně první tři týdny v srpnu bývají nejhorší. Všichni Italové směřují na jih. Koncem měsíce a začátkem září se to už uklidňuje. Ceny půjčovného aut šly bohužel v posledních letech hodně nahoru. Vámi uvedená cena je reálná. Půjčovny se v době covidu zbavovaly aut a teď je jich nedostatek. Ceny vzrostly i dvojnásobně. V Montepaone Lido je vlaková zastávka Montepaone-Montauro. Vlak Trenitalia jezdí na sever do Catanzaro Lido za € 1,80 a následně i Catanzaro za celkovou cenu € 2,40. V Catanzaro Lido můžete přestoupit i na vlak do Crotone za celkovou cenu € 5,40 Na jih můžete také cestovat podél pobřeží. Autobusovou dopravu zajišťuje především Autolinee Federico. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.06.2022, 09:55.
Děkuji za radu. Měl bych ještě dotazy: zda je prodejna tabáku a novin na letišti Lamezia otevřená i v neděli? Z letiště budeme pokračovat autobusem do centra a potom vlakem do Ricadi. Lístky na vlak je výhodnější koupit předem, např. přes Trainline, nebo někde na pokladně? Děkuji. Pavel.

Tabacchi Edicola má otevřeno denně od 9:00 do 18:00 a novinový stánek Astorino Giuseppe má otevřeno jen v pracovní dny od 8:30 do 19:30. Jízdenky na vlak zakoupíte na pokladně na nádraží nebo v automatu. Regionální jízdenky nemá význam kupovat. Ceny ve všech prodejních kanálech (pokladna, automat, web, telefon, agentura, ...) jsou stejné.

# 22.06.2022, 11:23.
Chtěl bych vás požádat o radu, kde se dá koupit lístek na autobus z letiště Lamezia do centra za € 1,50? Je někde na letišti automat nebo přes internet? Děkuji. Pavel.

Jízdenku lze zakoupit v prodejně tabáku a novin na letišti. Lze ji zakoupit také u řidiče, v tomto případě však stojí jízdenka € 2,50. Existují i online portály, tam však jízdenka stojí podobně jako u řidiče. Setkali jsme se s cenou € 2,16, ale i € 3,00.

# 20.06.2022, 17:17.
Chtěla bych se zeptat na ubytování, zda je lepší v Capo Vaticano nebo v Tropea? Jedu s dospělou dcerou a chceme si užít nejen koupání, ale také večerní zábavu, posezení, nákupy. A ještě dotaz ohledne výletů na Stromboli nebo Liparské ostrovy? Odkud se pořádají výlety, jak přibližně dlouho trvá cesta, případně kde si mám zjistit bližší informace ohledně ceny atd. Poletíme v červenci 2022. Moc děkuji za odpověď. Hedvika.

Podle Vašich preferencí je lepší ubytování v Tropea. Na Capo Vaticano jsou sice lepší pláže a příroda, Tropea však nabízí daleko větší možnosti nákupů, posezení, večerní zábavy, procházek historickým centrem a v neposlední řadě má přístav, ze kterého se v sezóně podnikají turistické výlety k Aiolským ostrovům. Výlety si můžete zakoupit přes Get Your Guide. Veškeré informace a cenách, programu a délce výletů najdete na výše uvedených stránkách. Pokud se ubytujete v Tropea, můžete i tak podniknout výlet k plážím na Capo Vaticano. Vlak Trenitalia jezdí do zastávky Ricadi často a jízdenka stojí € 1,20. Vlakem můžete jezdit i do jiných míst, např. do Pizzo. Doporučujeme si také přečíst naší reportáž Kalábrie 2006, kde je i rozsáhlá fotogalerie.

# 19.06.2022, 21:10.
Z Lamzie nám to letí 9.7. v 7:35 a potřebujeme se tam dostat z Vibo Marina. Nenašel jsem nic vhodného kromě taxi a to je vcelku drahé, skoro jako dvě letenky. Nemáte nějaký nápad nebo radu? Jet o den dřív a najít si nocleh dříve vychází podobně draze. Děkuji. S pozdravem Vláďa.

Veřejnou dopravou je jediné možné řešení jet vlakem Trenitalia už 8.7. ve 23:47. Na Lamezia Terme Centrale budete v 0:07. Jízdenka stojí € 8,50. Standardní cena taxi na letiště je € 30,00. První autobus Lamezia Multiservizi odjíždí na letiště v 5:50. Jízdenka stojí € 1,50, zakoupená u řidiče € 2,50. Nicméně doporučujeme volit taxi. Z Vibo Marina je standardní cena € 70,00. Pokud se domluvíte s ubytovatelem, cena se nebude moc lišit.

# 05.06.2022, 18:33.
Děkuji moc za odpověď. Vím, že ty transfery v nočních hodinách jsou většinou komplikované, proto jsou nižší letenky. Máme projeté Bari a Crotone a chtěla jsem tedy zkusit Kalábrii ještě z druhé strany. Jen při letošní ceně za půjčení auta je to trochu komplikované s přesuny, i když vlakové spojení je myslím dobré. Pojedeme s malými dětmi, tak se zrovna u Capo Vaticano obávám skalnatého pobřeží, i když pláže a moře jsou nádherné. Nevím, jak pláže na tom jsou přímo v Lamezia, ale zase bude určitě více lidí. A ještě poprosím, jaká je dostupnost marketu na potraviny v Capo Vaticano, když nebudeme mobilní? Děkuji moc. S pozdravem Lenka.

Pláže na Capo Vaticano jsou vhodné i pro děti. Obchody s potravinami a smíšeným zbožím jsou na Viale Giuseppe Berto. V blízkosti železní stanice je Despar. V pěší dostupnosti je i San Nicolo, kde jsou větší obchody.

# 05.06.2022, 09:26.
Děkuji za vaše informace a postřehy ohledně cestování a ráda bych se prosím zeptala, zda nemáte prosím zkušenost s transfery z letiště Lamezia a to v nočních hodinách, konkrétně doba přistání kolem 1 hodiny ranní. Poslední autobus jsem našla ve 24 hodin a to na centrální vlakové nádraží a potom až ráno. Jediná možnost je tedy taxi? Jedná se mi o přesun buď směr Cantanzaro nebo směr Tropea, ubytování ještě nemáme, tudíž jsme flexibilní. Děkuji moc. Lenka.

Bohužel v této době se veřejnou dopravou nikam z uvedených míst nedostanete. Nicméně pokud ještě nejste rozhodnutí, kam přesně se na dovolenou v Kalábrii vydat, doporučujeme Capo Vaticano. Byli jsme i v oblasti Tropea, projížděli jsme kolem pláží v oblasti Catanzaro. Capo Vaticano je podle našeho názoru bezkonkurenční. Taxi můžete vyhledat např. přes Booking.

# 24.05.2022, 20:44.
Chtěli bychom s malými dětmi ve věku 9 a 5 let letět na dovolenou do Kalábrie. Chtěli bychom pronajmout mobilní dům v nějakém hezkém kempu s bazénem. Můžete poradit nějaké pěkné místo, kde hledat ubytování, kde jsou pěkné pláže, ale současně, aby nebylo obtížné se tam dostat z letiště? Nebo je lepší si hned ve městě půjčit auto a potom tam dojet? S pozdravem Klára.

V Kalábrii doporučujeme z vlastní zkušenosti Capo Vaticano. Východní, jižní i západní pobřeží Kalábrie máme projeté a tady je podle našeho názoru nejkrásněji. V blízkosti je mezinárodní letiště v Lamezia Terme. Přímé lety jsou provozované z Prahy (v pátek), Vídně a Krakova. Podívejte se na Pelikan, do této destinace jsou i akční letenky. Místní dopravu z letiště na nádraží provozuje Lamezia Multiservizi. Jezdí tam víceméně kyvadlová doprava. Z nádraží potom jezdí do Ricadi (Capo Vaticano) vlak Trenitalia. Na Capo Vaticano je několik kempů, viz Camping, lze zakoupit i za dobrou cenu bungalov nebo apartmán, viz Invia nebo Booking. Automobily vychází draho. Otázkou je, zda byste auto využili. Podívejte se na Pronájem aut. V místě je také půjčovna. Půjdete kolem ní při cestě z letiště. Pro inspiraci se můžete podívat na naši reportáž Kalábrie 2006.

# 12.04.2022, 15:40.
Prosím o informaci, jaká je pravděpodobnost, že v červenci v oblasti Simeri narazíme v moři na medúzy? Chystáme se tam na začátku července s tříletým dítětem. Moc děkuji za odpověď. Lenka.

Odpověď na Vaši otázku je víceméně v odpovědi ze dne 24.08.2008, 23:12.

# 23.01.2022, 07:49.
Pane Řehůřku, moc děkuji za Vaše cenné rady na Vašich stránkách, kde se strašně rádi inspirujeme. Ráda bych Vás požádala o informaci ohledně letošní dovolené do Capo Vaticano. Byli jsme zde již 2x a chceme to zopakovat. Naposledy jsme si načetli Vaše doporučení trasy, byla tam tehdy docela slušná úspora mýtného. Myslím, že jsme se na dálnici vraceli někde u Orte. Mohl byste mi prosím osvěžit, kudy jet? Třeba nastaly od té doby i nějaké změny. Snažila jsem se to dohledat, ale tu úsporu jsem nevyčetla, jen základní trasu. Pojedeme od Prahy. A ještě mám jeden dotaz ohledně celodenního výletu na Sicílii, zda se vůbec vyplatí bez agentury a kudy na trajekt, případně jak to funguje? Pročetla jsem na Vašich stránkách reportáže z Kalábrie a trochu se inspirovala ohledně výletů, ale je něco, co byste nám doporučil, abychom využili toho, že budeme mít auto a nebudeme závislí na tamní dopravě nebo agentuře? Nebo třeba i pěší výlet, který stojí za to? Aiolské ostrovy - Lipary, Vulcano a Stromboli jsme již navštívili. Moc Vám děkuji za Váš čas. Pěkný den. Petra.

Optimální nejkratší trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno - Cosenza - sjezd S. Onofrio-Vibo - Vibo Valentia - Capo Vaticano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50 a na mýtném v Itálii € 70,10. Celkem tedy v jednom směru € 90,20. Jedna varianta úspory počítá s výše uvedenou trasou, kde z Bologna budete pokračovat po dálnici A14 do Cesena a odtud pojedete po SS3bis do Orte, kde se napojíte na dálnici A1 a budete pokračovat dle výše uvedené trasy. Na mýtném mezi Brennerem a Cesena zaplatíte € 31,80 a mezi Orte a Salerno € 22,20. Celkem tedy € 74,10. Úspora v jednom směru je tedy € 16,10. Větší úsporu dosáhnete, pokud pojedete z Prahy na České Budějovice - Salzburg - Villach - Tarvisio. Tady sjedete z dálnice a budete pokračovat po SS13 do Gemona, kde opět na dálnici najedete. Dovede Vás až do Mestre, kde opět z dálnice sjedete a po SS309 pojedete do Ravenna. Odtud už přes Cesena po SS3bis do Orte a dále dle výše popsané trasy. Kromě desetidenní rakouské dálniční známky zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 13,00 a na mýtném v Itálii mezi Gemona a Mestre € 12,00 a mezi Orte a Salerno € 22,20. Celkem tedy € 56,80. Úspora v jednom směru je tedy € 33,40. Největší úspory dosáhnete jízdou z Prahy přes Brno - Mikulov - Vídeň - Villach - Tarvisio a dále jako v předchozí variantě. V tomto případě zaplatíte jen desetidenní rakouskou dálniční známku, mýtné mezi Gemona a Mestre, mýtné mezi Orte a Salerno. Celkem tedy € 43,80. Úspora v jednom směru je € 46,40, v obou směrech € 92,80. Pokud pojedete na Sicílii, moc toho během jednoho dne nestihnete. Nicméně i návštěva jen Etny za to stojí, případně cestou zpět i návštěva např. Taorminy. Pojedete po bezplatné dálnici až do Villa San Giovanni, kde se nalodíte na Trajekt společnosti Caronte & Tourist, který Vás zaveze do Messiny. Zpáteční jízdenka pro auto s max. 5. cestujícími stojí při návratu ve stejný den € 36,50. Odtud už po dálnici do Catania. Mýtné Vás vyjde na € 3,70 z Catania potom přes Nicolosi na Rifuggio Sapienza. Můžete sjet z dálnice i dříve. K Etně potom můžete jít pěšky, lanovkou a pěšky nebo kombinací lanovky a jeep-busu. Přečtěte si náš článek Oblast lávy, síry a popela. Výlety bychom asi doporučily ty, které jsou popsané v naší reportáži Kalábrie 2006. Z dalších potom návštěvu okolních měst.