ROSOLINA MARE 2008

Rosolina Mare v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Rosolina Mare 2008

Pokud je Rosolina Mare cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Rosolina Mare, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o výletech k deltě Pádu, o výletu do Chioggia a Benátek, o nakupování, o trzích, o restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Rosolina Mare, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2008, 21:12.
Jsem trochu rozčarován nad různými informacemi co se týče Rosolina Mare. Právě jsme si vybrali tutu destinaci na léto, přelom července, srpna. Hodně lidí píše o znečištěném moři, komárech, nudě apod. Jiní zase ne. Nevím, co si z toho vybrat. Zajímá mě hlavně zábava pro děti. V Bibione, Caorle to už známe a našel jsem dost informací. Jaké vyžití je v okolí Rosolina Mare? Píšete o Mirabilandii, Fiabilandii a aquaparku. Nikde jsem nic na mapách nenašel. Můžete tyto místa trochu víc specifikovat? Popř. zda Vám není něco známo o apartnánech Solmare? Na italských stránkách nic nemohu najít. Děkuji moc. Jinak jako každý druhý, chvála Vašim stránkám. Je zajímavé, jak někteří lidé jsou ochotni pro ostatní takto vyvíjet aktivity. Jinak Itálie a Italové je super destinace, projel jsem mnoha států a letovisek, ale na Itálii nedám dopustit. Petr.

Několik detailnějších fotografií z Villaggio Solmare najdete na Solmare 1, Solmare 2, Solmare 3, Solmare 4 a Solmare 5. Je to oblast, která je díky stojatým vodám - laguny, mokřiny, delty řek - riziková na výskyt komárů a také na znečištění moře. Není však výjimkou i období bez komárů a naprosto čisté moře. Proto co reference, to jiné zkušenosti. Podle našeho názoru je to místo pěkné a zajímavé, kde lze určitě strávit příjemnou dovolenou. S komáry dopředu počítejte, vybavte se repelenty, na noc odpuzovači do zásuvek. Pokud je nepoužijete, tím lépe. S komáry se na slunci nesetkáte, spíše ve stínu a v noci. Znečištěné moře různými řasami, trávou, větvemi apod. bývá i v jiných, vyhlášených oblastech, většinou po bouřce atd. Nejvíce k vidění toho najdete v asi 20 km vzdáleném městečku Chioggia, včetně zmiňovaného aquaparku Idrofollie a zábavního parku Fortuna. Zábavní parky Mirabilandia a Fiabilandia jsou poněkud dále - v Ravenně, resp. v Rimini. V těchto otázkách a odpovědích najdete spoustu dalších tipů.

# 10.09.2008, 12:00.
Děkujeme. Velice nám pomohly vaše internetové stránky, tipů a rad je tam spousta. Nakonec jsme jeli směr Havlíčkův Brod - Znojmo. Do Brna nám to přišlo dále. Čekali jsme akorát na mýtném, bylo kolem jedenácté hodiny, dálnice byly klidné v noci přes celé Rakousko až ta Itálie. Nakonec jsme jeli do Rosolina Mare. Bylo to tam velmi pěkné, voda nebyla špinavá ani řaselnatá, jak popisovala jedna paní, ani komáři. Příští rok razíme znovu, a ještě do Bulharska - Primorska. Tam je také krásně. Chtěla bych se zeptat, kam bychom tady po Čechách či Moravě mohli vyrazit s dětmi na prodloužený víkend, něco rodinného. Děti milují koně. Zatím vám moc děkujeme a přejeme hodně úspěchů. H.

Děkujeme za Vaši zprávu. Jsme rádi, že se Vám dovolená vydařila a že se Vám v Rosolina Mare líbilo. Odpověď na téma prodloužený víkend v ČR najdete v odpovědi ze dne 10.09.2008, 12:00.

# 24.08.2008, 23:12.
V první řadě bych Vám chtěla poděkovat za Vaše prima stránky :-) 30. 8. 2008 se chystáme s naším ročním synkem na dovču do Itálie, do Rosolina Mare a chtěla bych se zeptat, zda nevíte něco o invazi medúz. Nikde o tom nemůžeme nic moc najít a docela nás to děsí. Hlavně kvůli chlapečkovi. Nevíme, ani co dělat při popálení medúzou. Díky moc za odpověď. Zuzana.

S tímhle si hlavu před dovolenou nelamte :-) O invazi medúz se píše v posledních letech dost často, naposledy proběhly zprávy začátkem letošního srpna. Kritické scénáře se naštěstí dosud nikde nenaplnily. Nejvíce zasažené bylo většinou západní pobřeží a Sicílie. Nebezpečí invaze medúz je způsobeno tím, že se moře otepluje a rovněž se snižují stavy tuňáků a mečounů, kteří se medúzami živí. Hodně záleží i na mořských proudech, které mohou medúzy k pobřeží nasměrovat. Z toho plyne, že to nijak neovlivníte a je zbytečné se kvůli tomu dopředu stresovat. Pokud chcete mít klid, prohlédněte si před koupáním důkladně moře. Pokud medúzy připlavou, určitě to poznáte. Nejsou to tvoři útočiví, jedinou hrozbou je to, že při plavání se jí dotknete a ona Vás popálí. Žahnutí medúzou není životu nebezpečné. My jsme se s medúzami ve větším množství setkali v roce 2006 na Capo Vaticano, kdy připlavalo k pobřeží velké množství malých oranžových medúz. Stačilo odejít na jinou pláž, kde nebyly. Letos jsme se s nimi setkali jeden den na Garganu. Tyto byly bílé a velké. Objevily se ráno a odpoledne jsme je už nikde neviděli. Nás medúza žahla celkem asi dvakrát - lehce. Jednou jsme s tím nic nedělali, odeznělo to samo. Někteří cestovatelé si na poraněné místo přikládají půlky rajčat, jiní ho potírají octem. Někteří radí teplé obklady. Nemáme však ověřené, zda to skutečně funguje. Letos na Garganu si místní lidé poraněná místa potírali rostlinami, jejichž název neznáme - jsou vyobrazené v naší fotogalerii Moře a pláže - poslední fotografie. Prý to působí i preventivně. Zkusili jsme to. Osobní zkušenost je taková, že to skutečně funkovalo - pálení ustupovalo a ten samý den už bylo vše OK. Při větším popálení však doporučujeme vyhledat pomoc lékaře. Ti vědí přesně, co s takovým zraněním udělat. Stejně tak i hlídka na pláži pomůže - na Capo Vaticano jsme viděli, jak na zraněné místo stříkli nějakou bílou pěnu. Co se Rosolina Mare týče, nemáme žádné zprávy o tom, že by tam byl problém s medúzami. Připravte se spíše na větší množství komárů, kteří především ve stínu a v noci mohou být nepříjemní.

# 21.08.2008, 15:34.
Předem posílám mnoho chvály na vaše stránky, jsou opravdu zdařilé. Mám jednu otázku. Za 14 dní vyrážím poprvé s rodinnou do Itálie do Rosolina Mare a nevím, zda má cenu brát si vlastní jízdní kola, anebo si je raději půjčit. Co nám radíte a popřípadě kolik stojí půjčovné kol v Itálii? Předem děkuji. Eva z Libochovic.

Hodně záleží na tom, jak jste vybaveni pro přepravu kol, kde budete ubytovaní, jaké a kolik plánujete výletů na kolech apod. Pokud byste vezli kola na střešním nosiči, což je na tak dlouhou cestu nepraktické, a uvažovali jen o jednom, dvou výletech, pak doporučujeme si kola na místě raději zapůjčit. V Rosolina Mare jsou následující půjčovny kol: Ciclonoleggio da Enzo na Via dei Lauri 4, Crivellari Giuseppe na Strada Sud 218 a Pozzato Gabriella na Via dei Ginepri 9. Mohou tam být i další půjčovny jako doplňková služba k ubytování. Ceny půjčovného se v Itálii pohybují obecně kolem € 10,00 až € 20,00 za den. Záleží na typu kola. S delší dobou zapůjčení cena za den klesá. Nezapomeňte si vzít s sebou cyklistickou přilbu :-) Okolí Rosolina Mare a předevší Delta Pádu je ráj pro cyklisty.

# 15.08.2008, 18:21.
Jedeme za 14 dní ze Znojma do Rosolina Mare. Můžete mi poradit, jaká bude nejlepší cesta? Ještě se chci zeptat ohledně toho mýtného, zda nevíte, kolik nás to bude stát? A chtěli bychom se podívat do aquaparku v Chioggia, ale nezjistili jsme, kolik je vstupné? Předem děkuji za odpověd. Přeji hezký večer. Petra.

Optimální trasa je: Znojmo - Hollabrun - Wien - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Rosolina Mare. V Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku, v Itálii mýtné € 11,80. Při cestě zpět stojí mýtné stejně, pokud pojedete na více než 10 dnů, musíte koupit i druhou známku v Rakousku. Aquapark Idrofollie se nachází v Chioggia, v části Sottomarina Lido. Vstupné je € 10,00 za osobu. V ceně je slunečník a lehátko až do vyčerpání kapacity + parkovné. Od 1. do 20. srpna se parkovné platí - € 4,00.

# 15.08.2008, 00:25.
Jedeme 23.8. do Itálie do letoviska Rosolina Mare. Hledáme tedy různé informace a internet nás navedl na vaše stránky. Jsou skvěle udělané a našel jsem zde tolik informací, že už jsem dál internet nemusel prohledávat. Vaše znalosti Itálie působí jako byste byl rodilý Ital. Proto si dovolím se vás zeptat na park Fiabilandia. Už jsme v něm před několika lety byli, ale teď jsme narazili na jejich stránkách na informaci, že je možnost jít druhý den zdarma. Moje otázka tedy zní, zda jsme jejich informace pochopili správně, že pokud máme denní vstupenku, dostaneme při odchodu jakýsi náramek a můžeme se druhý den vrátit? Nebo je v tom jiný fígl, který se nám nepodařilo přeložit? Děkuji předem za odpověď. René z Kladna.

Mělo by to být tak, jak píšete. Platí jen pro dva po sobě následující dny. Je nutné náramek nosit viditelně. Původní lístky musíte mít u sebe. Stejně jako v parku Fiabilandia, platí podobná akce i v zábavním parku Mirabilandia v Ravenně.

# 12.08.2008, 16:41.
Děkuji mockrát za odpověď, ještě jsem se chtěl zeptat jak dlouho asi trvá cesta, v kolik máme asi vyjet, máme tam být příští sobotu ráno a manželka má strach abychom to stihli, tak chce vyjet už v 16 hodin odpoledne v pátek. Děkuji za odpověď. Robert.

Měli byste to zvládnout za 12 až 15 hodin, takže těch 16:00 je reálných. Samozřejmě za předpokladu, že pojedete se standarními přestávkami a jste schopni jet přes noc. My, když jsme jeli letos v polovině července na Gargano, překračovali jsme hranice u Břeclavi v 9:00 a u Rosolina Mare jsme byli přesně za 10 hodin, tj. v 19:00.

12.08.2008, 11:05.
Jedeme s rodinou poprvé na dovolenou a rádi bychom věděli, kudy nejlépe z Náchoda do Rosolina Mare. Máme tam být příští sobotu dopoledne. Kde a kolik se platí poplatky, dálniční známky, kde nejlépe nabrat naftu, zda stačí v Rakousku nebo ještě u nás atd. Dále bychom se chtěli zeptat, zda byste nám nedoporučili do okolí nějaké výlety, máme dvě děti, pět a sedm let. Děkujeme mockrát za odpověď. Robert.

Z Náchoda existují celkem tři varianty cesty do Rosolina Mare: 1. Náchod - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Padova - Chioggia - Rosolina Mare. Poplatky: Německo - neplatí se, Rakousko - dálniční známka (desetidenní € 7,70) a průjezd Brennerem € 8,00. Itálie - mýtné € 18,80. Celkem: € 34,50. Nejdelší, nejdražší, ale nejrychlejší varianta. Jedete prakticky pořád po dálnici. Z hlediska tvořících se zácp nejméně riziková. 2. Náchod - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Rosolina Mare. Poplatky: Rakousko - dálniční známka (desetidenní € 7,70) a průjezd tauernskými tunely € 9,50. Itálie - mýtné € 11,80. Celkem: € 29,00. Asi o 100 km kratší než první varianta, druhá nejdražší, druhá nejrychlejší. Z hlediska tvořících se zácp jsou dvě riziková místa - A10 v úseku Salzburg - Villach, riziko zácpy v sezóně je vysoké především od pátečního odpoledne, do sobotního dopoledne, v sobotu ráno kulminuje. Další možnost zácp je u Mestre. 3. Náchod - Brno - Mikulov - Wien - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Rosolina Mare. Rakousko - dálniční známka (desetidenní € 7,70). Itálie - mýtné € 11,80. Celkem: € 19,50. Nejkratší, nejlevnější ale také nejpomalejší varianta. Na dálnici najedete prakticky až ve Vídni. Dopravní zácpy nejsou kritické, často se tvoří u Mestre. Pokud pojedete ještě v srpnu, doporučujeme asi tu třetí variantu. Jinak hodně záleží na tom, co preferujete, zda cenu nebo rychlost. Tankovat doporučujeme v ČR, potom před rakousko - italskou hranicí, nejlépe někde mimo dálnici (v případě první varianty už někde za Innsbruckem, protože kousek odtud už je mýtná brána pro Brenner). V Itálii tankujte jen v případě vyprázdnění nádrže. Je tam nejdražší nafta a benzin. I v tom případě natankujte na dojezd (s rezervou) za italsko - rakouské hranice. K poplatkům: při cestě zpět jsou stejné. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, kupte si druhou dálniční známku. Doporučení na výlety: hodně to závisí na tom, co preferujete, zda přírodu, památky, zábavu. Také na tom, zda chcete cestovat nebo být jen na místě nebo v nejbližším okolí. Z přírodních zajímavostí máte v okolí dva národní parky - Delta del Po a Valli di Comacchio. Nejbližší aquapark je ve městečku Chioggia. To doporučujeme rovněž navtívit, jsou to takové malé Benátky.

# 10.08.2008, 23:35.
Vaše informace byly naprosto přesné! Letovisko Rosolina Mare je klidné a vhodné pro rodinné cestování a není tam našlapáno, jak jsme se dozvěděli, jako v Bibione. Skrz celé letovisko je jeden pruh silnice pěší zóna, kde se také může jet na kole nebo bruslit. Cesta trvala 9 hodin a je to 880 km z Plzně přes Brenner a sjezd z dálnice je na výjezdu Padova Est. V příloze Vám posílám několik obrázků. Moc díky za celou rodinu. Zdeněk z Plzně.

Děkujeme za zprávu a jsme rádi, že se Vám dovolená povedla. Stejně tak děkujeme za poskytnuté informace a fotografie.

# 28.07.2008, 10:18.
Rád bych se zeptal na cestu z Rosolina Mare do muzea Ferrari. Díky za odpověď a za Vaše bezvadné stránky :-) Karel.

Muzeum Ferrari se nechází nedaleko Modeny. Z Rosolina Mare musíte jet až na A13, po které se dostanete do Bologna a odtud po A1 do Modena, kde sjedete na exitu Modena Sud, po SS623, SP16 a SS12 do Maranella - viz. plánek (Come arrivare). Je to přibližně 170 km. Otevřeno je od 09:30 do 18:00. Další Muzeum Ferrari se nachází nedaleko San Marina. Z Rosolina Mare musíte jet až do Rimini, kde odbočíte na San Marino, po 8 km odbočíte na Falciano - viz plánek (Where we are). Je to přibližně také 170 km. Otevřeno je od 10:00 do 13:00 a od 14:00 do 18:00. O víkendu je třeba on-line rezervace.

# 24.07.2008, 15:11.
Zítra odjíždím přes Vídeň do Rosolina Mare. Nevíte jak je to s mýtným? Rakousko - Itálie? Děkuji. Miloš.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 05.07.2008, 12:37.

# 18.07.2008, 01:07.
V srpnu se chystám na svou první dovolenou autem, cíl cesty je v Rosolina Mare nedaleko Benátek. Nikde jsem nenašel informace o poplatcích za dálnice a tunely na trase přes Linz, Salzburg, Villach a Udine. Můžete mi, prosím sdělit nějaké podrobnosti o tom, kde a jakým způsobem se co platí? Děkuji za odpověď. Tomáš.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 12.07.2008, 08:31. Rakousko - destidenní dálniční známka € 7,70, Tauerntunnel € 9,50, mýtné v Itálii € 11,80. Cestou zpět jsou stejné poplatky. Pokud jedete na méně než 10 dnů, nemusíte kupovat druhou známku. Rakouskou známku koupíte na čerpacích stanicích. Mýtné v tunelu zaplatíte u mýtnice v hotovosti nebo kartou. Mýtné v Itálii zaplatíte na mýtnici v hotovosti nebo kartou při výjezdu z dálnice po předložení lístečku, který si vyzvednete při vjezdu na dálnici.

# 14.07.2008, 22:20.
Přeci jen si dovolím Vás otravovat. Příští týden v pátek jedeme na noc do Rosolina Mare. Chceme jet na Vaše doporučení přes průsmyk Brenner. Dostal jsem však informaci, že údajně na dálnici okolo Mnichova má být hodně uzavírek a velké zdržení. Nevíte prosím něco bližšího? Moc díky. Zdeněk z Plzně.

V žádném případě neotravujete. Podle dopravního zpravodajství ADAC je v Mnichově a v jeho najbližším okolí mnoho dopravních omezení, jsou však na dálnicích, po kterých nepojedete, konkrétně A92, A8 (příjezd), A95 a A96. K Mnichovu budete přijíždět po A9, na té omezení je, ale až v Mnichově, Vy se už před Mnichovem odkloníte na okruh A94. Až objedete Mnichov, tak se napojíte na A8 a zavčas odbočíte na A93 směr Innsbruck, takže kritickému místu Achenmühle - Frasdorf se zdaleka vyhnete, nemluvě o víkendové (Pá a So) špičce na rakouské A10 (bývá to ucpané už před Salzburgem). Vzhledem k tomu, že jedete v tom nejfrekventovanějším termínu, je možné, že se s nějakými zácpami setkáte. Tomu nepředejdete. Výše uvedené informace jsou platné nyní, mohou a budou se v průběhu dne a následujících dnů měnit. Doporučujeme se ještě před odjezdem podívat na dopravní zpravodajství ADAC (Verkehr / Verkehrsmeldungen & Baustelleninfo). Můžete pak aktuálně zareagovat včasným objetím kritického místa.

12.07.2008, 08:31.
Také jsem zabrouzdal na Vaše stránky a musím konstatovat, že jsou super! Mám na Vás také prosbu, jedu autem za týden v pátek na noc do letoviska Rosolina Mare. Vůbec poprvé k moři s rodinou. Tudíž nemám žádné zkušenosti s dopravou, poplatky na dálnicích atd. Vyrážíme z Poděbrad. Mohu poprosit o nejoptimálnější trasu cesty a na co si mám dát po cestě pozor? Děkuji moc a s pozdravem Tomáš.

Optimální trasa je následující: Poděbrady - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Padova - Chioggia - Rosolina Mare. Tato trasa je nejrychlejší. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku a € 8,00 za průjezd Brennerským průsmykem. V Itálii zaplatíte na mýtném € 18,80. O něco kratší trasa (přibližně o 100 km) je Poděbrady - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Rosolina Mare. Poplatky v Rakousku jsou stejné, jen místo € 8,00 za Brenner zaplatíte € 9,50 za tauernské tunely. Mýtné v Itálii je € 11,80. Poplatky při cestě zpět jsou stejné, pokud se budete vracet do 10. dnů, nemusíte kupovat další desetidenní dálniční známku v Rakousku. Ta druhá varianta je sice kratší a levnější, pokud však pojedete v pátek, je tady riziko tvoření kolon mezi Salzburgem a tauernskými tunely. Další zdržení je v tom, že se jede více mimo dálnice (ČR a kousek v Rakousku). Pozor si dejte především na tankování. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v ČR, nejdražší v Itálii. Natankujte tedy plnou nádrž na své oblíbené čerpací stanici, před hranicemi dotankujte do plné. Ne však v jejich nejbližším okolí. Další dotankování do plné pak doporučujeme před hranicemi s Itálií. Vyplatí se však sjet z dálnice a natankovat mimo. V Itálii pak nebudete s největší pravděpodobností muset tankovat. Při cestě zpět natankujte pak v Rakousku jen tolik, abyste bezpečně dojel k české čerpací stanici. Jedete do oblasti, kde jsou velké stojaté vodní plochy, díky rovině i viditelný příliv a odliv. Počítejte tedy s větším množstvím komárů a přírodního odpadu (větve, řasy, atd.). Vybavte se kvalitními repelenty - postřiky i na noc do zásuvky.

# 06.07.2008, 22:04.
Náhodou jsem našel Vaše stránky a musím konstatovat, že jsem mile překvapen kvalitou zpracování. Jako rodina pojedeme na týden do Itálie - Rosolina Mare, apartmány Daniela. Potřeboval bych však pro pracovní notebook zajistit připojení k internetu (wi-fi, datová karta SIM). Nemáte informace o místních možnostech, případně cenách? Děkuji za odpověď. Martin.

Asi nejjistější, ale značně pomalé, je řešení přes mobil, roaming a GPRS. S placeným internetem v místě to asi na dálku nevyřešíte a ani to nemá význam. V tomto případě doporučujeme až na místě najít místní firmu, která Vám toto umožní. Samozřejmě bychom před tím zkusili, zda se nedostanete na nějakou free wifi síť nějakého hotelu atd. Zde máte dva odkazy, kde si můžete nechat zobrazit seznam míst, kde se lze bezplatně připojit k internetu v Itálii: hotspot-locations.com, jiwire.com. V těchto seznamech je ale nejblíže Rosolina Mare městečko Chioggia :-( Zkuste se také zkontaktovat s Vaším ubytovatelem. I když internet jako přidanou hodnotu k ubytování nenabízí, je možné, že Vám vyjde i s tímto vstříc a buď zdarma nebo za nějaký poplatek Vám toto umožní. Je málo pravděpodobné, že by internet neměl.

05.07.2008, 12:37.
Vaše stránky jsou super. Prosím o nej cestu do Rosolina Mare, pokud možno včetně poplatků, cesta bude z Brna (počet km). Dále Vás prosím, vstupenka do Mirabilandie je platná dva dny, jsme dvě rodiny, mysleli jsme, zda by šlo, kdybychom ten druhý den si pouze vyměnili vstupenky, ale nevíme, zda to jde, jak je to ošetřeno. A co v okolí Rosolina Mare stojí za zhlédnutí, je tam i nějaký menší aquapark? Zdeňka.

Námi prověřená optimální cesta z Brna je následující: Brno - Břeclav - Vídeň - Graz - Klagerfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Rosolina Mare. Můžete jet samozřejmě přes Mikulov, cesta přes Břeclav je však po dálnici a přechod v Poštorné a následná cesta přes Grosskrut naprosto volná. Vzdálenost je něco kolem 800 km. V Rakousku zaplatíte jen dálniční známku. Desetidenní stojí € 7,70, pokud pojedete na víc než 10 dnů, vyplatí se koupit další desetidenní na cestu zpět. V Itálii zaplatíte za úsek Tarvisio - Mestre mýtné € 11,80. Jiné poplatky se neplatí. Co se Mirabilandia týče, není to postavené tak, že je vstupenka platná dva dny, ale tak, že ten druhý den je zdarma, jako poděkování, že jste si zakoupili vstupenku na ten první den. Druhý den jsou určitá omezení - není v ceně parkovné, které se ten druhý den musí zaplatit, není v ceně vstup na Mirabilandia Beach, neplatí v určité dny. Předpokládáme, že to bude nějak ošetřeno např. na náramku, který je třeba viditelně nosit, aby nedocházelo k různým podvodům :-( V této lokalitě je mnoho zajímavého. Můžete se podívat např. do parků Delta del Po a Valli di Comacchio, do nedalekých Benátek. Nejbližší aquapark je ve městečku Chioggia (20 km). Sem se určitě vydejte i za jinými zajímavostmi. Další aquapark je v Lido di Jesolo (106 km) - Aqualandia. Doporučení: nezapomeňte si vzít s sebou repelenty proti létajícímu hmyzu a do zásuvky odpuzovače. Máme zprávy od našich návštěvníků, že je tam hodně komárů.

# 01.07.2008, 14:51.
Máte pěkné a jistě pro dost lidí užitečné stránky. Bohužel jsem zde nenašla informace o letovisku Rosolina Mare, které jsme navštívili minulý týden (21. až 28.6.2008) a byli jsme velmi zklamáni. Samotné městečko je celkem malé a klidné - tedy vhodné pro rodiny s malými dětmi až na to, že to u moře neskutečně smrdí asi rybinou a volné pláže se hemží neuklizenými odpadky (na placených to ujde), moře je dost špinavé - táhne se tu po celém pobřeží hned z kraje asi dvoumetrový pruh hustých řas a chaluh, kterým se musí projít, a děti si v něm nevím proč odmítají hrát. No a dál je to o malinko lepší, ale stejně je tam špína. My jsme tím v tom vedru byli neskutečně zklamáni a dokonce jezdili na výlety do jiných letovisek, např. do Lido Nationale (asi 60 km pod), kde to bylo daleko lepší a hlavně čistější. Jo a pro milovníky mušlí také špatná zpráva: mušle zde nehledejte, jsou tu jen asi 0,5 cm malé zavřené a hladké - často bývají vyplavené na břehu a odtud možná ten hnusný smrad, na který jsme si ani po týdnu nezvykli. Ještě bych málem zapoměla napsat, že se to tu neskutečně hemží komáry a jinými štípacími potvorami - jo, blízkost těch krásných mokřin delty řeky Po si vybírá svou krvavou daň. Měli byste vidět tělíčko mé tříleté dcery - už jsme doma 4 dny a stále mažeme pupence a podobné skvrny. No prostě báječná dovolená - sem už tedy my nikdy nepojedeme. Abyste si nemysleli, že pouze haním. Loni jsme byli v Lignano Sabbiadoro a tam se nám líbilo, ale chtěli jsme zkusit něco jiného trochu více jižněji. S pozdravem otrávená turistka R.

Tato oblast je turisticky velice zajímavá a má své kouzlo, především Valli di Comacchio, Delta del Po, městečko Chioggia atd. Moře není to, co je v této oblasti prvotřídní. Pokud se naši návštěvníci ještě rozhodují, většinou se je snažíme nasměrovat více na jih, minimálně na Palmovou riviéru, nejlépe však na Gargano nebo do Kalábrie. Tady je to nejlepší moře, nejkrásnější příroda a podle našeho názoru nejkrásnější dovolená. Je nám líto, že jste prožili takovou nepříjemnou dovolenou. Už při pohledu na mapu je však zřejmé, co od této oblasti očekávat - mokřiny a laguny - to jsou zdroje komárů a nížina s sebou přináší velkou přílivovou a odlivovou oblast - od toho ty chaluhy a nepořádek všude kolem. Jsou však cestovatelé, kteří s tím počítají a nevadí jim to, pro které je např. tato oblast ta správná pro jejich dovolenou. Každý jsme totiž jiný. Přejeme Vám, aby ta další dovolená byla veselejší a krásnější.

# 30.06.2008, 10:07.
Jsme čtyři rodiny a také jedni z těch, co se chtějí ptát na cestu do Rosolina Mare, zda je lepší jet přes Rakousko nebo Německo, zda byste byli tak hodní a napsali nám obě dvě trasy s cenami za mýtné. Dále, zda vyjet na noc nebo přes den. Současně by nás zajímalo, zda v téhle lokalitě je nějaký aquapark nebo kam na výlet. Dočetli jsme se, že ceny benzínu a potravin jsou o něco málo dražší než u nás. Je to pravda? Předem děkujeme za odpovědi, Vaše stránky jsou fakt super. Alena.

Volba optimální trasy záleží hodně na tom, odkud pojedete a kdy pojedete. Uvažujete-li o trase přes Německo, pojedete zřejmě ze západních, severních nebo středních Čech. První varianta je přes Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Padova - Rosolina Mare. Na dálnicích v Německu se neplatí, v Rakousku zaplatíte za desetidenní dálniční známku € 7,70. Pokud pojedete na delší dobu, kupte si dvě. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00. Na italských dálnicích zaplatíte mýtné za úsek Brenner - Padova celkem € 18,20. Druhá varianta je přes Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Rosolina Mare. V Rakousku zaplatíte za desetidenní dálniční známku € 7,70 a průjezd tauernskými tunely € 9,50. Na italských dálnicích mýtné za úsek Tarvisio - Mestre celkem € 11,80. Záleží skutečně hodně na tom, odkud jste, odkud pojedete. Druhá varianta může být záludná v pátek odpoledne a navečer, kdy se mohou v úseku Salzburg - Villach tvořit kolony z důvodu přesunu velkého množství Němců do Chorvatska. Pokud máte malé děti, je lepší jet na noc, protože většinu cesty prospí. V této lokalitě je mnoho zajímavého. Můžete se podívat např. do parků Delta del Po a Valli di Comacchio, do nedalekých Benátek. Nejbližší aquapark je ve městečku Chioggia (20 km). Sem se určitě vydejte i za jinými zajímavostmi. Další aquapark je v Lido di Jesolo (106 km) - Aqualandia. Zábavní park je v Ravenně (90 km) - Mirabilandia. Ceny benzínu v Itálii se pohybují lehce nad € 1,50. Potraviny jsou skutečně o něco dražší, výrazně dražší jsou maso, uzeniny, sýry, mléko a mléčné výrobky.

# 17.06.2008, 13:15.
Prohlížela jsem si vaše internetové stránky a zaujalo mě, že odpovídáte i na dotazy lidí, kteří se chystají na dovolenou. Tak jsem si řekla, že se také na něco zeptám. Podobný dotaz tam již byl, ale přeci jen, jedeme trošku jinam, než paní, která dotaz psala, tak k věci. Příští pátek, t.j. 27.6.2008 odjíždíme na dovolenou do Itálie, konkrétně do města Rosolina Mare. Jedeme 3 rodiny a nemůžeme se domluvit na konkrétní cestu, zda přes České Budějovice nebo přes Plzeň a hlavně kvůli poplatkům za tunely v Itálii. Abychom je zbytečně neplatili. Prosím, můžete mi nebo nám poradit, kudy je nejlepší cesta do této lokality asi 80 km pod Benátkami, abychom se případně vyhnuli zbytečným poplatkům? A zda náhodou neznáte toto městečko, kam jedeme, že byste poreferovali, jaké to tam je. Jinak jsme všichni od Kladna. Velice děkuji za váš čas a odpověď. Helena.

Doporučujeme jet trasu Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Padova - Rosolina Mare. Trasa na Salzburg, Villach může být v tomto VIP termínu (začátek prázdnin) více nebezpečná s ohledem na dopravní zácpy, především v oblasti tauernských tunelů. Je to hlavní směr z Německa do Chorvatska. Jinak cenově obě trasy vycházejí přibližně stejně. V Německu se poplatky neplatí, v Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku. Pokud pojedete na Brenner, zaplatíte za průjezd € 8,00 a mýtné v Itálii € 18,20. Pokud pojedete na Salzburg, zaplatíte v tauernských tunelech € 9,50 a mýtné v Itálii € 14,00. Trasa je přibližně o 50 km delší. Mimo dálnice prakticky nemá smysl na této trase jezdit. Kolem této destinace jsme mnohokrát projížděli, ale nikdy jsme nezastavili, takže informace nemáme. Z turistického hlediska budou určitě zajímavé parky Delta Pádu a Valli di Comacchio, stejně tak města Chioggia, Benátky a Padova.

# 01.06.2008, 18:40.
Připravuji pro rodinu cestu do Rosolina Mare v červnu 2008. Poradíte mi, prosím, jaké jsou ceny mýtného v Rakousku a Itálii? Budeme vyjíždět ze Zlína, tak jak dlouho asi trvá cesta a na kolik vyjde. Děkuji za odpověď. Květa.

V Rakousku počítejte s desetidenní dálniční známkou € 7,70, pokud pojedete na více než 10 dnů, kupte si dvě známky, jednu na cestu tam, druhou na cestu zpět. Vyjde to levněji než dvouměsíční. V tunelech na trase Wien - Graz - Villach se mýtné neplatí. V Itálii zaplatíte za mýtné mezi Tarvisio a Mestre € 11,80. V Mestre pokračujte dále po Autostrádě, kolem Mestre funguje jako bezplatná Tangenciála. Sjeďte pak na sjezdu směr Fusina, Ravenna. Na cestu počítejte přibližně 12 hodin i s přestávkami, záleží hodně na tom, jaká bude dopravní situace. Je to podle našich zkušeností, při naší poslední cestě jsme hranice s Rakouskem překročili v 9:00 a v Mestre jsme byli v 18:30.