KALÁBRIE 2019

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2019

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.11.2019, 10:36.
Pane Řehůřku, děkuji moc za poskytnuté informace. Budou nám velice nápomocné. Ještě bych na vás měla jeden dotaz, zda se dá v oblasti Capo Vaticano udělat i nějaký výšlap? Nevím sice, jaké jsou teploty v druhé polovině června, ale kdybychom si mohli dovolenou zpestřit aktivněji, velice bychom to uvítali. Zdravím. Irena.

Je to možné, ale nejsou tam turistické značené cesty. Jediná krátká turistická vyhlídková trasa je nad útesy Capo Vaticano.


# 20.11.2019, 11:18.
Pane Řehůřku, hledáním informací o dopravě v Kalábrii jsem narazila na vaše stránky. Vím, že máte zodpovězeno hromadu otázek, ale i tak nemohu najít odpověď na téma, které mě zajímá. Příští rok budeme ubytovaní v hotelu Grotticelle na Capo Vaticano a moc rádi bychom se podívali do Tropea. Sami, autobusem nebo vlakem. Poradil byste nám, jak se tam nejlépe dopravit? Případně jiný tip na krásný výlet v tomto okolí? Moc děkuji předem za jakoukoliv informaci i za váš čas věnovaný všem informacím na vašich stránkách. Přeji vám příjemný den. Irena.

Cestovat doporučujeme vlakem, ten je nejspolehlivější. Od Capo Vaticano směrem k Ricadi je vlaková zastávka Ricadi. Jízdenka do Tropea stojí € 1,20. Dalšími tipy na výlety v okolí jsou místní věže nebo také městečka v okolí, kam se dostanete vlakem. Doporučujeme např. Pizzo nebo Nicotera. Z Tropea doporučujeme výlet k Aiolským ostrovům. Viz Get Your Guide. Informace o některých výletech najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 05.10.2019, 02:51.
Cestujeme už mesiac po jadranskom pobreží Itálie a práve sme na konci tzv. čižmy, v Santa Maria di Leuce. Smerujeme na Kalábriu. Sú v tomto období otvorené kempy? Ďakujem. Viliam.

Některé kempy jsou otevřené, některé zavřené. Otevírací dobu konkrétního kempu najdete na camping.it.

# 25.09.2019, 18:30.
Cestoval jsem z Ricadi do Pizzo vlakem. Tam cesta za € 3,00, jízdenka zakoupená ve vlaku. Zpět také za € 3,00 s přirážkou € 10,00. Zakoupeno taktéž ve vlaku. Soudím, že jsem v Pizzo přehlédl automat na zakoupení jízdenky ve stanici. V Tropea ve stanici takovýto automat byl a proto ta přirážka. Můžete mi prosím podat informaci? Děkuji. Zbyněk.

Stanice Pizzo není na seznamu stanic, které jsou vybaveny pokladnou a automatem. Samozřejmě existuje možnost, že tam byl v poslední době instalován, tuto informaci však nemáme. Pokud jste ten automat hledal a nenašel, tak zřejmě platí to, co uvádí Trenitalia, tj. že tam není. Podle cestovních podmínek - část III regionální přeprava odstavec 7 - platí cestující bez jízdenky nebo s neoznačenou jízdenkou cenu dle tarifu + € 200,00 pokutu, která se snižuje na polovinu při zaplacení do 15. dnů nebo na čtvrtinu při zaplacení okamžitě. Příplatek € 10,00 musel být tedy za něco jiného. Cenově nejbližší příplatek v uvedeném odstavci je € 8,00 za případy, kdy neprokážete nárok na slevu, kdy pokračujete dál za stanici, do které máte koupenou jízdenku, za cestování ve vyšší třídě než je na jízdence, cestování po jiné trase atd. Podle odstavce 25 příloha 7 má možnost cestující zakoupit jízdenku ve vlaku bez příplatku v případě, že je v době odjezdu pokladna uzavřena a neexistuje žádná jiná alternativa nákupu jízdenky na místě (např. ten automat). Je tam také uvedeno, že musíte na to personál upozornit. Pokud jste tedy kupoval jízdenku až při kontrole, tj. po nástupu do vlaku jste nešel za průvodčím a nekoupil si jízdenku, ale koupil jste si ji až při kontrole jízdenek, je možné, že za toto je ten příplatek. Výše uvedené platí obecně, každý region si může podmínky upravit.

# 17.09.2019, 12:08.
Pane Řehůřku, s rodinou plánujeme příští rok dovolenou v Briatico. Pojedeme vlastním automobilem. Krásný apartmán u moře jsme si rezervovali již nyní. Po pročítání mnoha článků o mentalitě italských řidičů, hlavně na jihu Itálie, jsem však trochu zneklidnil. Je pravda v tom, že Italové moc neřeší barvy na semaforech, přednosti v jízdě a člověka, který se snaží dodržet předepsanou rychlost nemilosrdně vytroubí? Myslím, že nejsem špatný řidič, již několik let jezdíme bez nehody do Chorvatska. Nerad bych si však s pěknými vzpomínkami z Itálie přivezl i pár nabouraných plechů. Pojedeme začátkem července. Snad bude provoz trochu klidnější než v srpnu. Děkuji za odpověď. Petr.

Nevíme, co Vám odpovědět. Pokud chcete do Kalábrie jet, tak tam jeďte a neřešte to, co může, ale nemusí nastat, a hlavně to nijak neovlivníte. Pokud jede člověk na jih Itálie, musí tam jet s tím, že bude respektovat jinou mentalitu. My jsme se často setkali s nedodržováním bezpečné vzdálenosti, překračovaním povolené rychlosti, jízdou na červenou, troubením, nedáním přednosti, jízdou před křižovatkou pěti pruhy na třech vyznačených atd. Mopedy nás předjížděly zleva i zprava, když jsme dodržovali rychlost, tvořila se za námi dlouhá nedočkavá kolona. To ale většinou ve velkých městech. Do Kalábrie pojedete po dálnici a tam jsme se vždy cítili lépe než na dálnici u nás. K pomačkaným plechům můžete přijít ještě před tím, než překročíte hranice, to se může stát kdekoliv. Doporučujeme dodržovat to, co dodržujete běžně u nás. Když se na Vás bude někdo tlačit, tak ho pusťte a nešlapte místo toho na plyn. Když nebude mít někdo přednost, ale evidentně bude spěchat, tak ho pusťte a nedávejte mu najevo, že jste to Vy, kdo má teď jet. Věřte, že i italští řidiči Vám dají přednost když nemusí. Když na Vás zezadu zatroubí, tak to většinou znamená, že předjíždějí apod. Často už mají pěkná, nová a drahá auta. Nebudou si je úmyslně o Vaše auto otloukat.

# 08.09.2019, 12:16.
V pátek 13.9. letím do Lamezia Terme a vlakem do Ricadi. Ubytování mám v apartmánech Resinense Solenya a ráda bych podnikala sama výlety - jak do Tropea na pláže, tak na Liparské ostrovy a na Sicílii. Chci se zeptat, zda jezdí nějaký autobus poblíž Santa Maria do Tropea a jak na trajekty na Sicílii a Stromboli např. single? Děkuji za návody, jak se v této oblasti pohybovat sama po dobu 14. dnů. Marta.

V této oblasti jezdí autobusy společnosti Ferrovie del Calabria. Nicméně doporučujeme využívat vlakovou dopravu Trenitalia. Nejbližší zastávka je Ricadi, od Vašeho ubytování vzdálená bohužel ale 3 km. Takže pěší chůzí do hodiny. Na Aiolské ostrovy a na Sicílii se dostanete organizovaným výletem - viz Get Your Guide.

# 29.08.2019, 14:41.
Letíme 9.9.2019 do Kalábrie. Sleduji předpověď počasí a má být od 10.9. oblačno a ochlazení na 22 stupňů. Moc mě to mrzí, protože do Itálie letíme poprvé. Chci se jen zeptat, zda se stává, aby bylo v Kalábrii třeba 3 dny za sebou pod mrakem? Zda máte nějaké zkušenosti s dovolenou v Kalábrii v září? Děkuji moc za odpověď. Zdena.

Podle více zdrojů ta situace nemá být tak tragická. Teplotně má být počasí stabilní kolem 25. až 26. stupňů a má být skorojasno se špičkou nejhoršího počasí kolem 11. září. Poté by teploty měly stoupat k 28. stupňům. Je pravda, že v loňské roce to bylo lepší, kdy se teploty v tomto období pohybovaly od 27. do 32. stupňů. Když jsme jeli poprvé do Kalábrie - severněji, bylo ta v polovině května. V Alpách byla v noci téměř nula a na místě po příjezdu pod 20. stupňů. Hned následující den už teploty stoupaly výrazně nahoru. Celý jeden den ze čtrnácti vždy chvilku pršelo a dva dny bylo pod mrakem. Nebáli bychom se toho. Září je z hlediska počasí lepší než květen.

# 26.08.2019, 12:17.
Pane Řehůřku, za 14 dní jedeme do Kalábrie do letoviska Santa Domenica nedaleko městečka Tropea. 1. Chceme navštívit Liparské ostrovy a prosíme Vás o informaci, z jakého letoviska je možné tento lodní výlet podniknout a za kolik € na osobu? 2. Také bychom rádi podnikli večerní / noční / lodní výlet kolem sopky Stromboli. Prosíme Vás o sdělení, z jakého letoviska je možné tento druhý lodní výlet podniknout a za kolik € na osobu? Předem Vám moc děkujeme za zprávu. S pozdravem Roman.

Lodní výlety lze podniknout z přístavu Tropea. Denní výlet na ostrovy Vulcano, Lipari a Stromboli Vás přijde na € 43,00 za osobu: From Tropea: Day Tour to the Aeolian Islands. V září se pořádá v úterý a v neděli. Noční výlet na ostrov Stromboli Vás přijde na € 40,00 za osobu: Stromboli by Night: 8-Hour Tour from Tropea. V září se pořádá v pondělí a ve čtvrtek.

# 25.08.2019, 16:53.
Velice si Vážím vaší stránky. Je opravdu velmi přínosná. Chtěla bych Vás tímto poprosit, zda byste nám neporadil. Chceme navštívit Kalabrii. Chtěla bych poradit krásnou pláž s ubytováním u moře. Jsme pětičlenná rodina. Nejlépe ubytování jen pro nás. Soukromí vítáno. S výhledem na moře. Klidně i hotel s bazénem. A ještě se zeptám. Lze jet i trajektem z Itálie nebo jen letecky nebo autem? A pokud letecky, přes jakou společnost? Myslíte, že i cestovky nabízejí zájezd na tři týdny? A ještě se zeptám. Nyní jsme v Turecku. Přes vodu v moři nejde vidět nějaké rybičky, potápění pro syna ve věku 5 let je nereálné. V Kalábrii je toto možné? Velmi děkuji. Petra.

V Kalábrii doporučujeme Capo Vaticano. Najdete tam jedny z nejkrásnějších pláží na jihu Itálie a pro šnorchlování jsou tam ideální podmínky. Rybičky lze pozorovat i bez šnorchlování. Ubytování hledejte na Booking, leteckou dopravu přes Pelikan - Lamezia Terme. Kompletní zájezd přes Invia. Cestovat trajektem je komplikované a stejně se navazující dopravě nevyhnete. Autem je to dlouhá cesta. Ubytování na tři týdny přes Booking není problém, u zájezdů jsme viděli maximálně 15 dní.

# 20.08.2019, 18:22.
Pane Řehůřku, jedu do Kalábrie od 3.9. na týden do hotelu Ceraunavolta v Ricadi, část Torre Ruffa. Chtěl bych se zeptat, kdy se tam pořádají trhy? Jaký výlet byste nám doporučil, co navštívit za památky nebo přírodu? Cestou do Kalábrie budeme přespávat v Narni. Chtěl bych se zeptat, zda je lepší jet z Bologna po A1 do Orte a kousek po SS675 do Narni nebo jet z Bologna po A14 do Cesena a poté pokračovat po SS3bis do Narni. Obě cesty jsou přibližně stejně dlouhé, jen je rozdíl v mýtu. Obávám se dálnice z Bologna na Řím, že tam bude velký provoz. Je lepší jet do Tropea autem nebo raději využít autobus nebo vlak? Mnohokrát děkuji předem za vaši odpověď. Vždy jste mi odpověděl tak, že ani delegát nevěděl toho tolik co já od vás. František.

Rozpis týdenních trhů v porovincii Vibo Valentia najdete v odpovědi ze dne 27.06.2019, 11:33. Tipy na výlety najdete v reportáži Kalábrie 2006. Dálnice mezi Bologna a Florencie byla nedávno modernizovaná. Byla vybudovaná nová moderní větev, která vede napříč Apeninami mnoha tunely. Máte možnost volby mezi původní a novou trasou. Cena je stejná. Dální A1 od Florencie směrem na Neapol patří k tomu nejlepšímu, co italské dálnice nabízí. Provoz tam samozřejmě bude, nicméně tři pruhy, které jsou před Římem a mezi Řimem a Neapolí to bez problému pojmou. SS3 bis je volba pro úsporu na mýtném. Od Ravenna po ní vede bezplatná čtyřproudovka, elegantně se tak dostanete přes hory až k dálnici A1. Pokud jedete od Tarvisio, doporučujeme jet už z Mestre po SS309 do Ravenna. Po SS3 bis jsme už několikrát také jeli. Počítejte s tím, že čerpací stanice tam nefungují nonstop a dodržují také siestu. Auto pro cestování po výletech nabízí pohodlí a časovou nezávaznost. Nicméně vlakové spojení mezi Ricadi a přímořskými letovisky je dobré. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 03.08.2019, 18:52.
Můžete nám poradit s parkováním v Tropea? Jedeme na jeden den a noc na Stromboli a potřebujeme někde zaparkovat . Nemáte tip, případně kolik stojí parkovné? Děkuji. Jan.

Zaparkovat můžete v Tropae City Parking, kde je v sezóně denní taxa € 20,00. V provozu je nonstop, ale vjezd a výjezd je 8:30 - 10:00, 12:00 - 13:00, 19:00 - 20:30. Nachází se na Via Carmine 30. Parkoviště se nachází v ZTL zóně, která je aktivní od 21:30 do 6:00. Zaparkovat můžete i v přístavu, sazby jsou podobné, místa však omezená.

# 03.08.2019, 08:20.
Chtěla bych se zeptat. Budeme ubytovaní v hotelu Il Gattopardo v Capo Vaticano. Mohu se zeptat, jaká je nejbližší vlaková zastávka? Rádi bychom postupně navštívili Tropea, Pizzo a Nicotera. Je to vlakem reálné? Děkuji předem za odpověď. Veronika.

Ano, je to reálné. Nejbližší vlaková stanice Ricadi je vzdálená od Vašeho ubytování 1,1 km. Musíte jít po Viale Giuseppe Berto směrem od Capo Vaticano, tzn. když vyjdete z Hotel Residence Il Gattopardo, tak doprava. Budete míjet po pravé straně cestovní agenturu s autopůjčovnou a za chvíli dojdete ke křižovatce se zatravněnými ostrůvky. Vydejte se po ní doleva na Via Stazione. Dovede Vás k vlakovému nádraží. Vlaky Trenitalia jezdí často, přibližně po hodině. Do Tropea zaplatíte € 1,20, do Pizzo € 3,00 a do Nicotera € 1,80. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 31.07.2019, 08:59.
Chystáme se do Kalábrie, zejména kvůli krásným plážím a čistému moři, s batoletem. Víme, že nejkrásnější pláže jsou v oblasti Tropea a níže, ale transfer z letiště trvá 90 min a více a to by bylo po době strávené v letadle pro naše dítě už příliš. Našla jsem hotel TUI Magic Life Calabria do 20 km od letiště. Prosím o informaci, zda v těchto místech budeme z pláže a moře zklamání nebo je to dobrý kompromis kvůli časové náročnosti cestování? Moc děkuji za odpověď. Hezký den. Lucie.

Určitě nebudete z pláže a moře zklamaní. Je to pěkná písčitá pláž vhodná pro děti. Pokud však cestujete tak daleko, doporučujeme najít řešení u těch nejkrásnějších pláží v okolí Capo Vaticano. Např. i taxi.

# 04.07.2019, 07:27.
Jedeme letos na dovolenou do Scalea. Jedeme s cestovní kanceláří z našeho města autobusem. Máme v plánu navštívit San Nicola Arcella. Jezdí tam prosím autobusy? Výlet do Diamante máme v rámci pobytu od cestovní kanceláře. Velice děkuji. Věra.

Ano, jezdí. Několik linek společnosti Preite. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.07.2019, 10:01.
Koncem července jedeme autem do Kalábrie z Frýdku-Místku, konkrétně Villaggio Faro Punta. Poprosím vás o informaci o délce cesty a na kolik nás asi vyjde nafta tam i zpět a mýtné. Vím, že pojedeme přibližně 20 hodin a s přestávkami klidně i více, ale i tak vás prosím o odbornou radu. Děkuji. Kateřina.

Vaše optimální trasa je následující: Frýdek-Místek - Olomouc - Brno -Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - Salerno - Cosenza - sjezd Lamezia Terme - Catanzaro - Soverato - Guardavale Marina - Villaggio Faro Punta Stilo. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 74,50. To samé při cestě zpět. Trasa je dlouhá 2050 km tam, to samé zpět. Průměrná cena nafty v Itálii je € 1,515. Při spotřebě 5 l / 100 km je to € 310,58. S mýtným Vás cesta vyjde na € 477,98. Tankovat budete samozřejmě levněji v České republice i v Rakousku, spotřebu budete mít určitě také menší.

# 28.06.2019, 20:43.
V neděli jsem se vrátil ze Scalea a chtěl bych Vás informovat, že ve Scalea jsou otevřeny dvě nové benzínky Energas a na obou je LPG. Takže se již nemusí jezdit jako kdysi 30 km nad Scalea. První je na kopci, než se vjíždí do města, kdysi tam byla diskotéka na cestě SS18, je 24. hodinová, ale v noci na tankovací automat. Druhá je na konci Scalea, také na SS18, Localita La Bruca, otevírací dobu jsem nezjistil. Doufám, že informace někomu pomohou. Jinak mnohokrát děkuji za ty informace k Benátkách a k Římu. Velice mi pomohly. S pozdravem Vladimír z Ostravy.

Děkujeme Vám za cenné rady.


# 27.06.2019, 11:33.
Chtěla bych se zeptat, kdy a kde se koná rybí trh v Tropea nebo v jejím okolí? Děkuji za odpověď. Linda.

Týdenní dopolední trhy probíhají v Tropea v sobotu na Piazza S. S. Annunziata. Rybáři ale prodávají své úlovky ve městě každý pracovní den. Rozpis týdenních trhů je násedující: Po - Brognaturo, Filogaso, Francica, Santa Domenica di Ricadi, Spadola, Vallelonga, Vibo Marina. Út . Caria, Fabrizia, Maierato, Monterosso, Pannaconi, Pizzoni, San Costantino, San Gregorio, San Nicola da Crissa, San Pietro a Maida, Spilinga. St - Brattiro, Daso, Melicucco, Mileto, Soriano Calabro, Stefanaconi, Zaccanopoli, Zambrone. Čt - Acquaro, Briatico, Filadelfia, Pizzo, Ricadi, Rombiolo, Serra San Bruno, Vazzano. Pá - Capistrano, Gerocarne, Limbadi, Monsoreto, Nardo di Pace, Parghelia, San Calogero, Sant' Onofrio, San Nicolo di Ricadi, Simbario, Zungri. So - Arena, Dinami, Francavilla, Soriano Calabro, Tropea, Vibo Valentia. Ne - Nicotera, Sant' Angelo, Sorianello.

# 23.06.2019, 20:22.
Jsme v Itálii a míříme do Capo Vaticano. Máte prosím nějaký tip, kde je nejlepší parkovat obytný vůz na nějakém pěkném Stellplatzu právě tam? Děkuji moc a přeji hezký den. Kateřina.

Místa pro kempování s obytným vozem najdete na Camperonline - Sosta / Aree Sosta Camper. Vpravo do vyhledávacího pole zadejte Capo Vaticano. Můžete upřesnit zda chcete hledat jen místo na zaparkování, kemp nebo farmu s parkovacím místem pro obytný vůz. Následně klikněte na Cerca.

# 16.06.2019, 21:24.
Upřímně si vážím této Vaší stránky. Díky Vám poletíme v červenci do Capo Vaticano. Proto bych se chtěla zeptat. 1. zda je v Capo Vaticano nějaká půjčovna skútrů. Vím, že je v Tropea, ale chtěla bych něco blíž, případně jaká je cena za půjčovné? 2. Jaké jsou v Capo Vaticano obchody s potravinami a kde se nejvíce vyplati nakupovat? 3. Sice budu více vařit, ale zda máte tip na nějakou opravdu dobrou a levnou restauraci v pěší vzdálenosti od Grotticelle, případně jak je to celkově s cenami v restauraci? 4. Kam se určitě v okolí podívat, ať už na jeden den na skútru nebo vlakem / autobusem po okolí? 5. Kolik stojí autobus nebo vlak přibližně? Například cesta do Tropea. 6. Kolik přibližně stojí zmrzlina v okolí Capo Vaticano? To už je taková blbost, jen mě to zajímá. Moc vám děkuji za odpovědi. Michaela.

Na Via Giuseppe Berto je cestovní agentura, která provozuje i půjčovnu automobilů. V nabídce mají i skútry. Nachází se asi 300 metrů před křižovatkou k železniční stanici. Cenu půjčení skútru v této půjčovně neznáme, ale běžná cena za den se pohybuje kolem € 40,00. Nejnižší kategorii lze půjčit i za cenu do € 30,00. Na této ulici je i několik obchůdků s potravinami a smíšeným zbožím, např. naproti rezidenci Costa Real, další dva obchody jsou za zmiňovanou křižovatkou k železniční stanici. Větší obchody jsou v Ricadi. Větší supermarket je u Santa Domenica. Restaurace jsou situované např. kolem křižovatky nahoře, kde se Via Giuseppe Berto dělí na cestu do Ricadi, Santa Maria a Capo Vaticano. Je to o tom si je vyzkoušet a potom chodit do té, která Vám vyhovuje. Ceny jsou o něco vyšší než u nás. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Doporučujeme výlet na Aiolské ostrovy. Na autobusovou dopravu bychom moc nespoléhali, jistější je vlak. Jízdenka do Tropea stojí € 1,20, do Pizzo € 3,00, na druhou stranu do Nicotera € 1,80. Zmrlina se pohybuje v různých cenových relací. Počítejte s cenou kolem € 1,00 až € 3,00 za kornout. Když si dáte specialitu Tartufo, cena je samozřejmě o něco vyšší.

# 16.06.2019, 04:29.
Mám dotaz, zda jsou v Tropea pláže placené nebo gratis? A zda doporučujete jiné pláže v oblasti Tropea? Psal jsem již na konci května a nebylo mi zodpovězeno. Děkuji. Petr.

V Tropea jsou pláže volné i placené (plážový servis). Určitě se doporučujeme nějaký den vypravit na Capo Vaticano, kde jsou jedy z nejkrásnějších pláží na jihu Itálie. Otázek, které dostáváme je hodně. Odpovídáme postupně. Nicméně v této chvíli obdrželi odpověď všichni, kteří nám napsali do 12.6.2019. Často se stává, že tazatel napíše chybnou e-mailovou adresu nebo pošta se vrátí nedoručitelná z důvodu přeplnění boxu. Každopádně takové odpovědi zařazujeme do našich otázek a odpovědí. Vaši otázku jsme tedy určitě z nějakého důvodu neobdrželi.

# 10.06.2019, 12:04.
Prosím, lze si v Kalábrii v oblasti Tropea pronajmout skútr na cesty po Kalábrii? Pokud ano, máte tip na půjčovnu? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

V Tropea doporučujeme CST Tropea. Ceny začínají na € 40,00 za den.

# 31.05.2019, 18:38.
Řehůřkovi, letos začátkem srpna se chystáme do Kalábrie obytným autem. Potřebovala bych se zeptat na pár věcí a to, kde na poloviční cestě přespat, myslím v obytném autě. Na parkovišti se mi moc nechce, takže nějaký kemp? Dále, jakou lokalitu nám doporučíte a jaký kemp? Potáhneme za sebou i malé auto na přívěsu, takže chceme i nějaké menší výlety autem. Chtěla bych pěkné malebné plážičky a kemp spíše menší. Zatím děkuji. Petra z Perštejna.

Za polovinou cesty doporučujeme kempovat u Lago Trasimeno mezi dálnicí A1 a městem Perugia. Je tam několik vhodných kempů a ubytování tady hledá hodně cestovatelů směřujících na jih Itálie. Pro pobyt doporučujeme Capo Vaticano. Jsou tam nejkrásnější pláže na jihu Itálie. Jsou tam i malé plážičky, dostupné jen z moře. Kempy najdete na Camping. Najdete tam Vám vyhovující.

# 31.05.2019, 12:24.
Chtěl bych se zeptat, zda lze a kolik stojí, pokud máte informace, v Praia a Mare půjčení těch vodních šlapadel na ostrov Dino do jeskyní. Děkuji. Vladimír.

€ 10,00 na hodinu.

# 29.05.2019, 11:13.
Ideme prvých šestnásť dní autom do San Nicola Arcella. Poprosil by som Vás o najrýchlejšiu trasu cesty a tipy na výlety do 200 km. Ďakujem. S pozdravom Robert.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Budeme tedy předpokládat, že z Bratislavy. Vaše optimální trasa je následující: Bratislava - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - A1 - Salerno - A2 - sjezd Lagonegro Nord - Praia a Mare - San Nicola Arcella. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 74,50. To samé při cestě zpět. Tipy na výlety v rozsahu do 200 km by byly na samostatného průvodce. Určitě doporučujeme návštěvu nejbližších zajímavostí. Severně je to Praia a Mare s ostrovem Dino, Torre di Fiuzzi a aquaparkem, o něco severněji po SS18 městečko Maratea, nad kterým je na kopci socha Krista v nadživotní velikosti. Ještě severněji stojí za návštěvu např. mys Palinuro. Jižně určitě nevynechte historické centrum Scalea a Torre Talao, jižněji městečko Diamante. Ve vnitrozemí nabízí mnoho možností Parco Nazionale del Pollino.

# 26.05.2019, 22:06.
Máte úžasné stránky. Neuvěřitelné množství informací. Moc děkuji. Chystáme se s rodinou na začátku srpna letecky do Bari a pojedeme do Lamezia Terme, kde máme ubytování. Poradíte nám nějakou pěknou zastávku po cestě? Vím, že to trvá přes tři hodiny. Něco, co stojí za zastavení. A máte nějaké tipy na pěkné, pokud možno klidné pláže? Budeme mít půjčené auto. Moc děkuji za odpověď. Klára.

Automobil doporučujeme zapůjčit přes Rentalcars. Doporučujeme menší zajížďku po silnici SS172 do Alberobello. Ujedete jen o 25 km více. Najdete zde unikátní domečky postavené ve stylu trulli. Díky těmto domečkům bylo městečko zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. Co se pláže týče, od Lamezia Terme směrem na jih jsou jedny z nejkrásnějších pláží na jihu Itálie. Jedná se o oblast od Pizzo směrem na Capo Vaticano. Ta nejkrásnější oblast je právě tam.

# 05.05.2019, 14:53.
Pane Řehůřku, mám na vás prosbu. Chci jet do Kalábrie. Nevím, kterou část raději vybrat, zda západní pobřeží u Tyrhénského moře nebo východní pobřeží u Jónského moře. Preferuji písek. Předem děkuji za odpověď. František.

Nemůžeme Vám doporučit nic jiného než Tyrhénské moře a Capo Vaticano. Je to oblast s nejkrásnějšími plážemi v Kalábrii. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006.


# 18.04.2019, 11:04.
Moc vám děkuji za odpověď. Jen nikde nemohu na Autolinee Romano stránkách nalézt ten jízdní řád z letiště do Terminal Romano. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. Martin.

Autolinee Romano - Linee Regionali / Collegamenti Aeroporto / Crotone - S. Anna Aeroporto / Orrari Validi dal 01 Aprile 2019.

# 17.04.2019, 13:42.
Obracím se na Vás s otázkou zda nevíte, jak je to s dopravou z italského Crotone - letiště - na nejbližší vlakové nádraží. Potřeboval bych se dostat právě z Crotone - letiště - do Parghelia. Děkuji a přeji hezký den. Martin.

Z letiště v Crotone jezdí do centra na Terminal Romano autobusy společnosti Autolinee Romano. Na výše uvedených stránkách najdete podrobný jízdní řád. Autobusy jezdí každý den jinak podle konkrétních letů. Z Terminal Romano je to potom k vlakovému nádraží přibližně 600 metrů. Musíte jít po Via Giuseppe Vittorio ke kruhovému objezdu a odtud (doprava) po Viale Stazione k nádraží. Vlaky Trenitalia jezdí většinou do Parghelia se dvěma přestupy - v Catanzaro Lido a Lamezia Terme. Možná bude pro Vás výhodnější cestovat z Terminal Romano autobusem stejnojmenné společnosti na nádraží do Lamezia Terme a odtud vlakem do Parghelia.

# 12.04.2019, 16:31.
Na konci června se chystáme s cestovní kanceláří na dovolenou do oblasti Capo Vaticano, hotel Calispera. Nemohu nikde najít, zda funguje pravidelné autobusové spojení Tropea - Santa Maria. Děkuji. Petr.

Autobusovou dopravu v této oblasti zajišťuje Ferrovie della Calabria. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Je to ale s přestupem. Spíše než autobusem doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia do Ricadi. Zastávka je v pěší dostupnosti Capo Vaticano, odkud je to do Santa Maria z kopce jen kousek.

# 26.03.2019, 23:52.
Chtěl bych se zeptat, zda v létě funguje lodní spojení např. z Tropea na Stromboli a zpět. Chtěli bychom se podívat na Stromboli večer s průvodcem a na ostrově přespat a druhý den se vrátit. Děkuji. Jindra.

Ano funguje. Podívejte se na CST Tropea. Pokud chcete strávit na Stromboli den nebo více, je třeba zarezervovat dvě jízdenky na odpovídající dny. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking / Stromboli. Výstup s průvodcem: Stromboli San Vincenzo Excursion. Další možností je náskup organizovaných výletů přes Get Your Guide.

# 19.03.2019, 20:39.
Prosím o radu. Koncem července jedeme do Garden Resortu Calabria. A chtěli bychom na výlet do Pizzo, případně do Lamezia Terme. Pěšky je dostupná vlaková zastávka Eccellente. Ale ať hledám jak hledám, nenacházím žádné spoje. Můžete mi prosím pomoci? Případně je možné to řešit i autobusovou dopravou? Děkuji moc. Jarda.

Vlaková stanice Eccellente není určena pro veřejnou dopravu, vlaky tam nezastavují. Bohužel tato oblast není moc dobře obsluhovaná ani autobusovou dopravou. Jezdí tady autobusy společnosti Ferrovie della Calabria, ale nejbližší zastávka je u Stazione di Francavilla, což je ale 5 km od Garden Resort Calabria. Pro poznávání Kalábrie si doporučujeme zapůjčit automobil - Rentalcars.

# 13.03.2019, 14:21.
Pane Řehůřku, v létě bychom chtěli letět do Kalábrie. Přistáváme v Lamezia Terme. Je tam pláž Marinella, ale na webu není moc fotek. Našla jsem si ubytování, ale nevím, zda pláže v okolí Lamezia Terme stojí za to. Máme malé děti. Pokud byste měl rady a případně tipy na nejkrasnější pláže s pohodlným vstupem do vody v okolí, byla bych moc ráda. Nemusí to být vyloženě v Lamezia Terme. Děkuji za odpověď. Jana.

Ta pláž je dlouhá téměř 3 km a v nejširším místě má téměř 100 metrů. Za ní je dlážděná promenáda téměř po celé délce. Jedná se o písčitou pláž, která je určitě vhodná pro děti. Nicméně když už letíte tak daleko, nevolte pláž v sousedství letiště. Zajeďte si na Capo Vaticano, jsou tam jedny z nejkrásnějších pláží v Jižní Itálii. Určitě nebudete litovat. Podívejte se na naši reportáž Kalábrie 2006.

# 06.03.2019, 21:17.
Zvažujeme pobyt na konci května na východní straně Kalábrie u Jónského moře. Liší se nějak zásadně počasí na západě a východě? Vitr, teplota moře? Jsou na východě, poblíž Crotone, vhodné pláže pro malé děti (3 roky) s pozvolným vstupem? Upřednostnili byste nějakou konkrétní lokalitu? Předem děkuji za odpověď. Danuše.

Zásadně se počasí neliší. V loňském roce se poslední dva květnové týdny lišily průměrné teploty vzduchu o půl stupně, teploty moře řádově o desetiny stupně. U Jónského moře bývá větrněji, to však nemusí platit letošní rok. Vybírejte spíše podle lokality, pláže, ubytování, služeb. V okolí Crotone jsou písčité pláže vhodné pro malé děti. My osobně bychom upřednostnili v Kalábrii pláže na druhé straně, u Tyrhénského moře, konkrétně oblasti v okolí Tropea a Capo Vaticano.

# 03.03.2019, 10:47.
V červenci tohoto roku jedeme na dovolenou do Itálie - Kalábrie - Simeri. Ubytovaní budeme v resortu TH Simeri. Mohl byste nám prosím poradit, co je možné zde podniknout? Výlety, památky apod. A jakou formou si je zajistit - hromadná doprava, spoje apod. Mnohokrát děkuji. Michaela.

Nevíme, zda jedete vlastním automobilem, letecky nebo zda Vás tam zaveze cestovní kancelář autobusem. Lokalita je na tom z hlediska veřejné dopravy špatně. Vlaková stanice je od TH Simeri vzdálená 5 km, o autobusové dopravě nevíme. Pokud budete mít vlastní automobil, doporučujeme podnikat výlety takto, pokud přiletíte letadlem, doporučujeme si pronajmout automobil přímo na letišti a tam ho zase po skončení pobytu vrátit. Pokud Vás doveze cestovní kancelář autobusem, doporučujeme využívat fakultativní výlety. Přírodními atrakcemi v nedalekém okolí jsou Cascata Campanaro. Tento vodopád je vzdálen jen 5 minut chůze od silnice SS109 mezi obcemi Cipino a Zagarise. Ve stejné lokalitě se nachází Riserva Naturale Regionale delle Valli Cupe. Východiskem je obec Sersale, odkud vede několik vycházek. Ke vstupu k největší atrakci - kaňonu Valli Cupe je to však 5 km. Z historických památek doporučujeme navštívit muzeum a archeologický park Scolacium. Nachází se v blízkosti silnice SS106 kousek za Catanzaro Lido. Určitě navštivte Catanzaro, pokud budete mít čas a chuť cestovat, tak Crotone nebo park Sila.

# 28.02.2019, 15:18.
Rehúrkovi, mali by sme na Vás pár otázok. Od 13. do 27.7. máme objednané ubytovanie v Kalábrii, presnejšie v Santa Domenica. Ideme autom z Bratislavy. 2 dospelý a 2 deti. Cestu do Kalábrie s jednou nocou pri Lago Trasimeno poznáme. Ale zaujíma nás cesta z Bratislavy do Dubrovníka a odtial trajektom do Bari. Poznáme cenu za trajekt - približne € 220,00. Trajekt ide v piatok 12.7. o 12:00 z Dubrovníka. Príchod do Bari 19:30. Tam by sme zostali jednu noc a v sobotu približně 400 km do Kalábrie. Chcela by som vedieť, Váš názor na tuto trasu a cenu za dialnice v Chorvatsku. Lucia.

Vaše optimální trasa je následující: Bratislava - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - Split - Dubrovník. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, druhou na cestu zpět, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku na mýtném HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 232,00. To samé při cestě zpět. Pokud se rozhodnete jet přes Maďarsko, je optimální trasa následující: Bratislava - Gyor - Szombathely - Letenye - Záhřeb a dále jako v předchozí variantě. V Maďarsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně HUF 4780,00, v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku na mýtném HRK 44,00 a ve druhém úseku HRK 232,00. V Maďarsku můžete jet i mimo dálnice, je to ale zdlouhavé. Cenu trajektu si můžete spočítat na stránce Trajekty. Ubytování v Bari najdete na Booking / Bari. Pokud chcete poznat jinou cestu, je to jedna z možností. Je ale tak komplikovaná, že podle našeho názoru těch přibližně 400 ušetřených kilometrů strávených v autě v jednom směru za to nestojí.

# 25.02.2019, 08:33.
Děkuji za vaši odpověď a doporučení. Ještě bychom rádi nějaké informace kolem možnosti výletu na Sicílii, případně Stromboli nebo Liparské ostrovy. Doporučoval byste organizované výlety nabízené tamními agenturami? Děkuji. Monika.

Jednodenní výlet z Capo Vaticano na Sicílii je časově náročný. Je to samozřejmě možné stihnout, pokud vyjedete brzy ráno. Trajekt funguje kyvadlově. Počítejte však s tím, že stihnete např. jen Etnu, jen Taorminu apod. Aiolské ostrovy doporučujeme s organizovaným výletem. Podívejte se na nabídku na Get Your Guide.

# 22.02.2019, 19:34.
Chystáme se letos opět do naší oblíbené Itálie a tentokrát do Kalábrie na Capo Vaticano. Můžete doporučit levné přespání někde kolem Říma nebo i trochu níž? Zatím jsme jezdili na druhé straně, postupně až Gargáno - Vieste a to jsme dávali s nějakou větší pauzou na větších benzínových odpočívadlech. Kalábrie už je přeci jen dál a raději bychom si odpočinuli v nějakém levném ubytování poblíž dálnice. Děkuji za odpověď. Monika.

Optimální při cestě do Kalábrie je transitní ubytování u Lago Trasimeno. Hodně našich čtenářů toto využívá. Ceny jsou tam příznivé a ve většině případů to vychází podstatně za polovinou trasy. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking / Lago Trasimeno. Pokud upřednostňujete pozdější ubytování, potom doporučujeme si to propočítat podle Vašich preferencí vázaných na čas odjezdu a tedy i předpokládaného příjezdu, vytipovat si v blízkosti dálnice 2 až 3 lokality a ubytování si vyhledat přes Booking.

# 18.02.2019, 23:00.
Zakoupili jsme si s rodinou letenky do Kalábrie na konci května - děti ve věku 3 a 1 rok. Ubytování zatím hledáme, ale rádi bychom něco malého, soukromého, v blízkosti letiště, abychom nemuseli s dětmi moc daleko cestovat. Myslíte, že je vhodná oblast La Castella, Capo Rizzuto nebo Ciró Marina? Také by nás zajímalo, jak se nejlépe dopravit z letiště? Půjčit auto nebo taxi? Děkujeme za radu. Monika.

V Kalábrii je mezinárodní letiště v Lamezia Terme. Letenky najdete na Pelikan. Blíže k tomuto letišti je pobřeží Tyrhénského moře. Pláže a pobřeží tohoto moře jsou podle našeho názoru krásnější než v případě Jónského moře. Především oblast Capo Vaticano patří k těm nejvyhlášenějším. Pokud poletíte na konci května, nebude tato oblast přeplněna turisty. Pokud máte tak malé děti, bude to spíše o koupání a malých procházkách podél moře. Cestovat veřejnou dopravou může být v tomto případě náročné. Nicméně z letiště jezdí autobusy Lamezia Multiservizi na vlakové nádraží a odtud vlaky Trenitalia do oblasti podél pobřeží Tyrhénského moře. Taxi a auto jsou samozřejmě vzhledem k dětem největším komfortem. Taxi si můžete spolehlivě zajistit přes Get Your Guide - stačí zadat Lamezia Terme, automobil doporučujeme rezervovat přes Rental Cars. Nicméně pokud nebudete podnikat výlety, což s malými dětmi asi ne, je to pravděpodobně zbytečné. Pro jistotu je třeba porovnat ceny taxi a pronájmu automobilu na konkrétní termín. Ubytování potom přes Booking.

# 14.01.2019, 17:19.
Děkuji za vaše užitečné a výborné rady. Rádi bychom o jednu též požádali. Jedeme v září na čtrnáct dní do Kalábrie autem. Cíl cesty je Tropea. Poradíte prosím nějaké ubytování na jednu noc někde na půl cesty za rozumnou cenu? Moc děkuji za odpověď. Ivana.

Viz naše odpověď ze dne 10.08.2017, 17:12.

# 09.01.2019, 22:51.
Můžete nám prosím doporučit vhodné ubytování s auaparkem nebo alespoň bazénem s tobogánem pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dospělými a dvěma dětma ve věku 10 a 12 let u pláže nebo poblíž? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Martina.

V Kalábrii jsou dva aquaparky přímo u moře. První je na pobřeží Jónského moře a jmenuje se Acquapark Odissea 2000. Vhodné ubytování v těsné blízkosti je Residence Afrodite. V sezóně tam čtyřčlenná rodina zaplatí za apartmán na týden do 15000,- Kč. Hosté mají slevy v aquaparku, k plážím je to odtud 500 metrů, k aquaparku 50 metrů. Druhý je na pobřeží Tyrhénského moře a jmenuje se Aquafans. Ubytování v této lokalitě je už dražší. Relativně blízko pláže i aquaparku a za dobrou cenu je Sporting Club Resort. V sezóně tam čtyřčlenná rodina zaplatí za apartmán na týden do 17000,- Kč. Doporučujeme ale spíše hledat ubytování, které je podle Vašich představ na ubytování, služby a pláž, v lokalitách v dojezdové vzdálenosti od některého aquaparku.