KALÁBRIE 2018

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2018

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 27.10.2018, 18:43.
Děkuji za rychlou odpověď. A máte i dobrou zkušenost s nějakým hotelem u Capo Vaticano? Děkuji. S pozdravem Petra.

Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit Villaggio Costa Real. Tehdy se ještě jmenovalo Le Canelle, nebylo tak dokonale vybavené, ale byli jsme tam hodně spokojeni. Od té doby přibyl bazén, restaurace, další budovy. Vyhovovala nám poloha, vybavení i přístup personálu. Strávili jsme tam 14 dní.


# 27.10.2018, 17:04.
Ráda bych vás požádala o radu, kterou část Kalábrie vybrat pro pobyt s malými dětmi ve věku 3 a 7 let. Kvůli vhodnému vstupu do vody. Děkuji. Případně pokud máte i jiný vhodný tip pro pobyt kromě Kalábrie. Mimo severní části Itálie. Děkuji. Petra.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme pláže u Capo Vaticano, ať už z jižní nebo severní strany. Stejně tak můžeme doporučit pláže na Garganu, konkrétně v okolí Vieste, Peschici, Rodi Garganico nebo mezi těmito městy.

# 05.10.2018, 18:19.
Moc Vás prosím o radu. Právě jsme v Kalabrii, přímo v Parghelia. Rádi bychom si udělali výlet regionálním vlakem až na Sicílii, přímo do Taormina. Oběhli jsme vlakové nádraží jak v Parghelia, tak v Tropea, žádné informace tam nenajdete a z jejich jízdích řádů nejsme vůbec moudří. Moc Vás prosím, můžete mi laskavě napsat přesně v kolik hodin tam a ten samý den zpět je možné tam cestovat? Zkoušela jsem i Trenitalia, ale moc jsem tomu nerozuměla. Mnohokrát děkuji. Jarmila.

Regionální vlaky trajekt nepřeváží. Musíte se tedy nejdříve dostat do Villa S. Giovanni k trajektu. Samozřejmě co nejdříve ráno, abyste se ještě ten den stihli vrátit zpět. První vlak Trenitalia Vám jede z Parghelia v 5:43, v Rosarno je v 6:25. Tento vlak v Rosarno končí. Odtud jede vlak do Villa S. Giovanni v 6:35 a na místě je v 7:15. Jedná se o vlak, který jede do Reggio Cakabria. Jízdenka na tuto trasu stojí € 5,20. V 8:00 a každých 40 minut jede trajekt Caronte & Tourist do Messina. Jízdenka stojí € 2,50. V Messina musíte přejít na hlavní nádraží Messina Centrale, odkud jezdí vlaky do Taormina - Giardini Naxos. Měli byste stihnout vlak v 9:18, který je v Taormina v 10:00. Jízdenka stojí € 4,30. Z nádraží je to ale nahoru do Taormina ještě daleko. Musíte jet městskou dopravou ASM za € 1,10. Abyste to stihli ještě ten den, musíte z Taormina - Giardini Naxos vyjet vlakem v 16:06, v Messina je v 16:52. Trajekt Vám jede v 18:00 a vlak v 19:36. V Rosarno je ve 20:11. Vlak do Parghelia potom odjíždí ve 20:26 a na místě je ve 21:06. Doporučujeme si vytvořit při cestě zpět raději nějakou rezervu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Daleko lepším řešením je si zakoupit organizovaný zájezd. Jedná se o From Tropea: Full-Day Tour to Taormina in Sicily a pořádá se ve středu. Bohužel termín 10.10.2018 je už vyprodaný. Pokud tam budete další týden, můžete vyrazit 17.10.2018.

# 22.09.2018, 08:29.
Chci se zeptat, zda se lze dostat autobusem z Lamezia Terme do Falerna Marina, případně kde dohledat jízdní řády? Děkuji. Zdeněk.

Viz naše odpověď ze dne 20.06.2018, 08:40.

# 12.09.2018, 11:25.
Moc bych Vás chtěla požádat o pomoc. Letíme na týden do Kalábrie a rádi bychom si z Tropea udělali soukromý výlet lodí na Liparské ostrovy. Nikde se mi nedaří dohledat, jak často a v jaké časy trajekt - speed boat - z Tropa jezdí a kdy se vrací a kolik stojí. Ráda bych totiž zarezervovala jízdenky co nejdříve. Děkuji předem za pomoc. Veronika.

Pravidelné trajektové spojení z Tropea na Aiolské ostrovy není. Z přístavu v Tropea se pořádají organizované plavby. Jedná se o Stromboli by Night: 8-Hour Tour from Tropea v září a říjnu každý čtvrtek, a From Tropea: Day Tour to the Aeolian Islands v září a říjnu každé úterý.

# 27.08.2018, 20:47.
Chystáme se s rodinou letecky do Lamezia Terme a dál do Ricadi. Chtěla bych se zeptat, zda tušíte cenu za taxi? Chceme jet vlakem, ale zajímalo by mě to pro případ nějaké krize. Děkuji předem. S pozdravem Zuzana.

Cena taxi by se měla pohybovat kolem € 100,00.

# 27.08.2018, 13:42.
Nejprve bych chtěla poděkovat za vaše neocenitelné rady nám cestovatelům. A teď můj dotaz. Dne 7.9.2018 přilétáme do Lamezia Terme v 17:20. Jak je možné se nejlépe dostat veřejnou dopravou do Via Marina, Zambrone? Také uvažujeme o výletu na Stromboli. Můžete poradit, jaké jsou možnosti z Marina di Zambrone? Děkuji. Lucie.

Z letiště jeďte autobusem Lamezia Multiservizi na vlakové nádraží. Jízdenka stojí € 1,50, zakoupená v autobuse € 2,50. Odtud pokračujte vlakem Trenitalia do Zambrone. Zastávka je na okraji Marina di Zambrone. Jízdenka stojí € 3,60. Poslední přímý vlak jede v 18:55. Poslední s přestupem v Rosarno v 19:42. Výlet na Stromboli můžete podniknout z Tropea - Stromboli by Night: 8-Hour Tour from Tropea. Ve Vašem termínu 13.9. nebo 20.9. Denní výlet na Vulcano, Lipari a Stromboli - From Tropea: Day Tour to the Aeolian Islands 11.9. a 18.9. Ze Zambrone do Tropea se dostanete vlakem za € 1,20.

# 24.08.2018, 12:26.
V září odjíždím na dovolenou do Kalábrie, oblast Capo Vaticano a chtěla bych se Vás zeptat na rady ohledně gastronomie. Rádi bychom tam ochutnali místní specialitu Tartufo. Chtěla bych se zeptat, zda je k dostání všude v cukrárně nebo byste měl nějaký speciální tip? Dále bych se chtěla zeptat, zda byste nám doporučil nějakou konkrétní restauraci či podnik, kde najdeme opravdu tradiční italské jídlo. Další otázka se týká místních trhů. Zda lze na nějaký zajít zejména potom ve městě Ricadi. Na závěr bych se chtěla zeptat, zda v této oblasti lze narazit na nějakou místní výrobu, kde by se vyráběly regionální produkty a pořádali by se tu prohlídky. Děkuji za odpovědi. Markéta.

Tartufo si můžete dát v restauraci La Bussola na Via Giuseppe Berto. Určitě jsou i další místa, nicméně tuto restauraci můžeme s klidným svědomím doporučit. Tartufo si můžete dát samozřejmě i na mnoha místech v Pizzo, odkud pochází. Trhy se konají v pondělí v Santa Domenica, ve středu v Zambrone, ve čtvrtek v Briatico, Pizzo, Ricadi, v pátek v Parghelia, San Nicolo, v sobotu v Tropea, Vibo Valentia a v neděli v Nicotera. Těch míst je samozřejmě více, tato jsou nejdostupnější. Regionální výrobny s prohlídkami samozřejmě v okolí Capo Vaticano jsou. Kde přesně ale nevíme. V jednom takovém rodinném podniku jsme byli, ale celé to organizoval ubytovatel včetně dopravy tam a zpět.

# 19.08.2018, 10:07.
Ráda bych vás poprosila o radu ohledně cesty autem do jížní Kalábrie, do místa Torre del Golfo - odjezd z Plzně v pátek 24.8. odpoledne nebo v sobotu 25.8.2018. Jaká je momentálně nejvhodnější trasa? Dále, zda jsme vybrali vhodné pobytové místo a co je v tomto regionu dobré navštívit? Děkuji moc a přeji krásné letní dny. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno - sjezd Lamezia Terme - SS280 - sjezd Germaneto - SS280dir - nájezd Catanzaro Ovest - SS106 - SP16 - SS106 - směr Sena - Agriturismo Torre del Golfo. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 70,10. To samé při cestě zpět. V této oblasti jsme se pohybovali, ale místo přímo neznáme. Za návštěvu stojí určitě nedaleké Crotone s pevností a paláci. Dále nejvýchodnější část Kalábrie Capo Colonna s dórským sloupem. Ve vnitrozemí se nachází Parco Nazionale della Sila. Místa jsou popsaná v článku Sila Grande.

# 12.08.2018, 13:44.
Ráda sleduji a čtu Vaše webové stránky a obdivuji Váš přehled o cestování. Plánuji jet vypůjčeným firemním autem na 5 týdnů do Kalábrie. Mám dotaz. Musím mít od vlastníka auta souhlas a doklad přeložený například do angličtiny a úředně ověřený? Dále je mi 64 let. Je nutné na mou plánovanou cestu mít od lékaře potvrzení o mém zdravotním stavu, že jsem způsobilá řidit auto? Mnohokrát děkuji za odpověď a krásné zážitky na Vašich cestách. S pozdravem Jarmila.

Úředně ověřený souhlas doporučujeme, sami ho vozíme. S věkem a řízením to mají v Itálii následovně: do 50. let prohlídka každých 10 let, do 70. let každých 5 let a nad 70 let každé 3 roky. Doporučení v tomto směru si můžete přečíst v článku Zdravotní potvrzení řidičů nad 65 let při cestě di ciziny.

# 11.08.2018, 23:15.
V pondelok odlietame do strediska Future Club Itaca Nausicaa - Kalábria. Tam však nič nie je a fakultatívne výlety, ktoré ponúkajú, ma neoslovily. Vedel by ste mi prosím Vás poradiť, alebo odporučiť možnosť, ako a odkiaľ sa dostať zo strediska na výlet na Sicíliu, Liparské ostrovy apod., pokiaľ možno plavbou na lodi. Ďakujem. Viktor.

Pokud chcete navštívit Sicílii nebo Aiolské ostrovy, z této části Kalábrie se bez fakultativních výletů neobejdete. K trajektu na Sicílii je to odtud téměř 300 km, což v žádném případě na jednodenní výlet veřejnou dopravou není. K nejbližší vlakové stanici Rossano to je pěšky 7,5 km. Autobusové spojení v oblasti zajišťuje Autolinee Romano. Nejbližší zastávka je na SS106 - Contrada Toscano (sem je to ale také pěšky daleko - 3 km). Dá s odtud dojet do Rossano. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 06.08.2018, 14:29.
Můj dotaz zní, zda je vůbec možné v srpnu najít v Kalábrii místa, kde nebude tisíce lidí na pláži? Nemáte nějaké tipy na místa - oblast, kam směřovat - a pláže, kde budeme spíše sami? A ještě, zda netušíte, jak je to s kempováním mimo kempy, jen tak na jednu noc a druhý den zase o kousek jinde. Kateřina.

Taková místa budete hledat v srpnu těžko. O něco méně lidí bude spíše koncem srpna, méně plno bude spíše na východním než západním pobřeží. Kempování ve volné přírodě, na plážích apod. je v Itálii zakázané. Povoleno je pouze se souhlasem majitele pozemku, což je mimo kempy těžko prakticky realizovatelné.

# 29.07.2018, 00:38.
Za pár dnů odlétáme na dovolenou do Villaggio Dolomiti Sul Mare nedaleko obce Briatico. Rádi bychom se odtud samostatně vydali do nedalekých měst Tropea a Pizzo. Na základě cenných informací na Vašem webu jsem si našel spojení vlakem, nicméně žst. Briatico je přibližně 3 km od našeho hotelu. Rád bych se Vás proto zeptal zda nevíte, zda není na silnici mezi obcemi Bivona a Briatico nějaká autobusová zastávka, z níž by bylo možné dojet k žst. anebo přímo do Tropea a Pizzo. Mnohokrát Vám děkuji. Daniel.

Autobusovou dopravu zajišťuje v této oblasti Ferrovie della Calabria. Autobusová zastávka bývala nejblíže u čerpací stanice v Briatico, což je víceméně stejně daleko jako vlaková stanice. O dalších zastávkách v blízkém okolí nevíme a podle jízdních řádů ani nejsou. Villaggio Dolomiti Sul Mare je místo vhodné pro trávení dovolené u pláže. V případě výletů se musíte spolehnout na ty, které jsou pořádané přímo z Villaggio nebo pokud se chcete vydávat na výlety častěji, tak si zapůjčit automobil - viz Rentalcars. Nějaká kyvadlová doprava z Vilaggio funguje, předpokládáme však, že pouze mezi letištěm.

# 25.07.2018, 22:05.
Prosím vás, potřebuji do Kalábrie síťový adaptér k elektro spotřebičům. Moc děkuji za odpověď. Josef.

Viz náš článek Cestovní adaptér.

# 25.07.2018, 11:09.
Nejprve bych chtěla poděkovat za skvělé stránky plné užitečných informací. Ráda bych se na Vás obrátila s otázkami, které možná byly již řešeny, avšak v jiných letech. Chystám se v září na Capo Vaticano, avšak očekávaný přílet do Lemezia Treme je v 19:45. Je možné se v tuto hodinu dostat do cílové destinace jinak než taxíkem? Stejná otázka je i na cestu zpět, odlet je v 8:40. Současně bych se chtěla zeptat, zda se pořádají z této oblasti výlety, případně kde je zařídit? Mnohokrát děkuji za odpovědi. Markéta.

Autobus Lamezia Multiservizi jezdí z letiště na vlakové nádraží od 5:45 do 23:15. Cesta trvá 5 minut. Jízdenka stojí € 1,50, zakoupená u řidiče € 2,50. Tak pozdě už ale vlaky do Ricadi přímo nejezdí. Pokud chcete cestovat veřejnou dopravou, musíte jet ve 22:21 do Rosarno vlakem Intercity. Tam je ve 22:51. Odtud potom jede ve 23:04 Intercity Note do Ricadi. Tam je ve 23:27. Vzhledem ke kategorii vlaků je i jízdenka dražší - € 20,00. Vhodnější bude asi v tom čase si vzít taxi. Stejná situace je i ráno v opačném směru. Opět s přestupem v Rosarno. První vlak jede v 5:58, v Rosarno je v 6:25. Vlak do Lamezia Terme potom jede v 7:02 a na místě je v 7:32. Autobus na letiště jede v 7:50, na místě je v 7:55. Nicméně 45 minut před odletem je hodně pozdě. Opět doporučujeme taxi. Výlety si můžete vybrat např. přes Get Your Guide.


# 24.07.2018, 23:36.
Chci se zeptat, jak je to s lodním spojením Tropea - Stromboli, protože bychom si tam rádi udělali výlet. A zda návštěva Stromboli za to skutečně stojí. Případně prosím napište, co v okolí Tropea bychom si neměli nechat ujít.

Pravidelná lodní linka z Tropea na Stromboli podle našich informací nefunguje. Z přístavu se pořádají organizované výlety jak na noční Stromboli, tak i ve dne. Během dne se jedná o plavbu spojenou s návštěvou i dalších ostrovů. Jedná se o výlety Stromboli by Night: 8-Hour Tour from Tropea a From Tropea: Day Tour to the Aeolian Islands. Tipy na další výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 21.07.2018, 19:25.
Začátkem srpna letíme do Zambrone s cestovkou a s ubytováním. Nevíte, zda se přímo tam dá půjčit auto? Dívala jsem se na Rentalcars.com, ale v Zambrone mi to nic nenašlo. Jaké výlety jsou v okolí Zambrone nejlepší? Jedeme s dětmi ve věku 9 a 12 let. Rádi šnorchlujeme. Je tam nějaká oblast / pláž vhodná na šnorchlování? Asi bychom zajeli do Tropea, ale to asi můžeme i vlakem, jak jsem zjistila. Capo Vaticano je předpokládám lepší autem. Stojí za to výlet na Liparské ostrovy nebo Stromboli? Moc děkuji.

V místech, kde přímo nejsou autopůjčovny, zprostředkovávají toto zapůjčení i hotely. Doporučujeme však raději zajet vlakem do Tropea a vypůjčit si automobil tam. Vzhledem k podpoře, srozumitelným informacím a srovnání nákladů samozřejmě přes Rentalcars. Vhodným místem pro šnorchlování v Marina di Zambrone je okraj pláže u útesu. Rájem pro šnorchlování je samozřejmě Capo Vaticano. Na Capo Vaticano se dostanete vlakem, zastávka Ricadi. Není to odtud zase až tak daleko. Výlety Stromboli by Night: 8-Hour Tour from Tropea a From Tropea: Day Tour to the Aeolian Islands stojí určitě za uskutečnění. Více informací o různých výletech v této oblasti najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 17.07.2018, 07:37.
Děkuji za vaše stránky. Jsou zde velmi cenné informace kolem cesty i výletů v Kalábrii, kam se v pátek také chystáme. Chtěl bych se zeptat, zda by pro nás nebyla lepší cesta do Santa Maria del Cedro po východním pobřeží přes Foggia a dál po SS655. Samozřejmě, že bychom také rádi ušetřili nějaké to € a raději to projeli bez poplatků. Máme na to dva dny. Mohl byste mi v tomto poradit? Přeci jen dám na vaše zkušenosti. Děkuji. Jura.

Převažujícím argumentem pro cestu po východním pobřeží bylo vyhnutí se dálnici v Kalábrii, která je sice bezplatná, ale v minulosti na ní probíhaly ve velké míře stavební úpravy. Tomu je v současné době z velké části konec, tedy podle našeho názoru je lepší jet po západním pobřeží. Navíc byla v relativně nedávné době dokončena rychlejší varianta dálnice mezi městy Bologna a Florencie, kdy máte možnost volby mezi původní panoramatickou variantou a novou variantou (Valico) vedenou převážně tunely. Cena je stejná. Nevýhodou cesty po východním pobřeží je v závěru absolvování dlouhé trasy mimo dálnici. Pokud máte v plánu absolvovat cestu po východním pobřeží mimo dálnici, nedoporučujeme to. Jeli jsme to takto v roce 2002 a už tehdy to byla náročná trasa. V následujících letech jsme si ověřili, že optimální je takto cestovat nejdále po Rimini Nord a dále už po dálnici. Pokud chcete ušetřit na poplatcích, máme ověřenou trasu mimo dálnici od Tarvisio po Gemona (SS13) a následně od Mestre po Ravenna (SS309). Z Ravenna potom po SS3bis (bezplatná čtyřproudovka) přes hory až do Orte, kde už doporučujeme se na dálnici připojit. U Neapole jeďte po východní části dálnice, tj. vlevo od Vesuvu.

# 12.07.2018, 19:53.
Jěště bychom se chtěli zeptat, jak je to s převozem alkoholu a cigaret. Kolik čeho si můžeme vzít na osobu, případně na auto? Děkuji za informace. Pěkný den. Tereza.

Viz stránky Ministerstva zahraničních věcí - Státy a území / Itálie / Cestování / Celní a devizové předpisy.

# 11.07.2018, 09:44.
Pane Řehůřku, obracím se na Vás s nezvyklou otázkou. Již podruhé jsme jeli dle Vašich doporučení na Capo Vaticano. Teď jsme zrovna zde. Jeli jsme přes Ravennu a objížděli dálnici. V Orte jsme najížděli na dálnici a pokračovali do Salerno. Měli jsme připraveno € 21,80, tak nějak jsme i minule platili. Vsunuli jsme lístek do automatu, chvíli to s námi nekomunikovalo a potom se ukázala částka přibližně € 53,00. Byli jsme zaskočeni, ale vůbec jsme nevěděli, co dělat, takže jsme částku zaplatili, protože už na nás všichni nervózně troubili. Samozřejmě jsme byli naštvaní, nebyl tam nikdo, koho bychom se zeptali, takže naše úspora byla tatam. Tak se ptám. Nevíte prosím, co to způsobilo a co v takové situaci dělat? Napadlo nás, že si příště lístek vyfotíme, protože nám v ruce nezůstal ani žádný důkaz, odkud jsme jeli. Moc děkuji za radu na cestu zpět. Petra.

V podmínkách provozovatel má, že když ztratíte lístek apod., tak se účtuje nejdražší úsek po mýtnou bránu, na které provádíte platbu. To by však bylo € 79,50 od Ventimiglia. O tuto situaci se tedy pravděpodobně nejedná. Vámi uváděná částka odpovídá mýtnému z Orte po Salerno pro nejvyšší kategorii, tj. soupravu s pěti nebo více nápravami. Mýtné je v tomto případě € 53,80. Pokud jste tedy neměli nějaký karavan, přívěs apod., který z Vašeho automobilu udělal soupravu o pěti nebo více nápravách, došlo pravděpodobně k chybnému odečtu počtu náprav (pokud jste u mýtné brány nějakým způsobem automobilem nemanipulovali popojížděním). V případě, že nastanou problémy, je třeba přivolat obsluhu červeným tlačítkem, která problém s Vámi vyřeší. To se zřejmě nestalo. V tomto případě nějaký ohled na troubící řidiče zezadu není na místě, i když je to hodně nepříjemné. Další problém zřejmě nastal, že jste neobdrželi potvrzení o platbě (automat ho dává na vyžádání). Tím máte minimálně hodně ztížený prostor pro nějakou reklamaci. To mělo proběhnout hned na místě. Na dálnici A30, u mýtné brány, která je přímo na dálnici u výjezdu z posledního placeného úseku je Punto Blu. Tady jste se měli obrátit na pracovníky s reklamací. Můžete to zkusit i cestou zpět, ale bude to hodně složité bez dokladu, fotokopie lístku (my ho fotíme vždy). Fungují tam sice kamerové systémy, snímače SPZ - jednou se nám nepodařilo mýtné u automatu uhradit, vyjel lístek zpět a byla na něm vytištěna naše SPZ. Obsluha na červené tlačítko nereagovala, tak jsme odstavili auto a zašli k bráně s obsluhou, kde jsme na základě lístku mýtné zaplatili. Vám doporučujeme při cestě zpět se zastavit hned u vstupní mýtné brány u Punto Blu a celou situaci vysvětlit a pokusit se ji reklamovat. Je z pohledu Vašeho směru cestou domů ještě před mýtnými branami po levé straně, tedy na druhé straně dálnice (doporučujeme přecházet až u mýtných bran, kde jedou automobily krokem). Bez jakéhokoliv dokladu, znalosti italského jazyka a se značným časovým zpožděním to ale bude těžké.

# 05.07.2018, 19:43.
Prosím vás o radu. Chceme jet do Kalábrie dodávkou a nikde nemohu najít, zda se bude platit mýtné stejné jako za osobní vůz. Prosím, zda máte zkušenosti, tak poraďte. Děkuji. Michael.

V Itálii se platí mýtné podle počtu náprav. Automobily se dvěma nápravami jsou ještě rozděleny do dvou tříd - A a B. Do třídy A jsou zařazeny automobily se dvě nápravami s výškou nad přední nápravou do 1,3 metru a do třídy B jsou zařazeny automobily se dvěma nápravami s výškou nad přední nápravou nad 1,3 metru. Dále se rozlišují automobily nebo soupravy se třemi, čtyřmi, pěti a více nápravami. Dodávka tedy spadá do kategorie se dvěma nápravami třídy B. Paradoxně tedy můžete platit stejně jako autobus, který má dvě nápravy. Dobrá zpráva je, že rozdíl ve výši mýtného u třídy A a B je minimální. Od Tarvisio po Salerno zaplatíte € 76,20, což je o € 1,80 více než za standardní automobil nebo motocykl. Od Brenneru po Salerno je to potom € 71,80, což je o € 1,70 více než za standardní automobil nebo motocykl. Pokud byste měl přívěsný vozík, potom ceny už narůstají výrazněji.

# 01.07.2018, 10:30.
V auguste strávime dovolenku v rezorte Pizzo Calabro Resort. Spoznávať Kalábriu sa chystáme autobusom, vlakom. Dá sa z rezortu autobusom dostastať do mestečka Pizzo a potom je ideálna preprava vlakom do Tropea, prípadne Scilla? Ako často chodia spoje? Aj večer? Aká je cena pre dospelých a pre deti? Ďakujem za odpoveď. Slávka.

Autobusovou dopravu provozuje v oblasti Ferrovie della Calabria. Nejbližší zastávka je Stazione di Francavilla. Frekvence spojů je však minimální. Ráno jede např. autobus každý den kromě neděle v 6:55, na vlakovém nádraží Valentia / Pizzo je v 7:30. Jízdenka vychází podle tarifu na € 1,80. Odtud jede vlak Trenitalia do Scilla v 7:54. na místě je v 8:42. Jízdenka stojí € 4,80. Do Tropea jezdí vlaky z nádraží Pizzo, tam už je to ale s přestupem v Pizzo. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. K poznávání oblasti je vhodnější pronájem automobilu už na letišti - Rentalcars.

# 24.06.2018, 16:51.
Druhý týden v červenci se chystáme do Kalábrie, konkrétně do Santa Caterina dello Ionio. Jelikož jedeme do Kalábrie poprvé, chtěli bychom se zeptat na cestu. Kterým směrem jet, na co si dát po cestě pozor a jaké poplatky se platí? Pojedeme od Zlína směrem na Vídeň. Rakouskou dálniční známku máme již koupenou. Přibližně v polovině cesty máme hotel, čili pojedeme dva dny. Plus nějaká zajímavá místa v okolí? Děkuji za odpověď. Ondřej.

Vaše optimální trasa je následující: Zlín - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - Salerno - Cosenza - sjezd Lamezia Terme - Catanzaro - Capanello - Santa Caterina dello Ionio. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 74,40. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční. Tipy viz naše odpověď ze dne 01.08.2015, 16:49 a 31.03.2008, 14:43.

# 20.06.2018, 14:40.
Příští týden vyrážíme na Capo Vaticano, máme ubytování bez stravy, 500 metrů od moře. Jsou v okolí obchody a restaurace? Děkuji. Petra.

Ano, jsou.

# 20.06.2018, 08:40.
Jsme na dovolené v městečku Falerna Marina v Kalábrii a v pátek 22.6.2018 musíme vrátit zapůjčený vůz, který jsme si vypůjčili na letišti v Lamezia Terme. Musíme ho odevzdat v 10:00 dopoledne a chtěli bychom vědět, jak se z letiště dostaneme zpět do Falerna Marina bez využití taxi. Jediné, co víme je, že vlakem to nejde. Děkuji. S pozdravem Alekos.

Z letiště v Lamezia Terme by měl jet ve 14:35 autobus č. 120 společnosti Bilotta Autoservizi. Jedná se o spoj z Catanzaro do Martirano. Ve Falerna Marina je ve 14:55. Cena jízdenky by neměla převýšit € 2,00.

# 17.06.2018, 22:02.
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Za týden odjíždím do Kalábrie - Briatico - z Ostravy. Cestu už mám jakž takž vykoumanou, zajímalo by mě však, zda se vyplatí sjíždět z dálničních tahů do měst na benzínky, kvůli levnějšímu palivu a nebo tankovat na dálnici a vyhnout se tak dražšímu mýtnému. Děkuji za odpověď. Miroslav.

Doporučujeme natankovat plnou nádrž ještě v Rakousku a to mimo dálnici, tam se nám to vždy vyplatilo. V Itálii je sjezd z dálnice vázaný platbou mýtného a navíc rozdíly nejsou až tak výrazné, tam bychom to řešili jinak. Natankujte na dojezd (s rezervou) na dálnici a v cílové destinaci si potom najděte cenově výhodnou čerpací stanici. Pomůže Vám k tomu např. Prezzi Benzina. Sjezd z dálnice a opětovný nájezd na stejné mýtné bráně nemá podstatný vliv na cenu mýtného. Např. od Tarvisio do Salerno se sjezdem v Orte ten rozdíl dělá € 0,20.


# 15.06.2018, 09:01.
Jedeme do Pizzo v Kalábrii a chtěli bychom se podívat i jižněji - Scilla. Ubytovaní budeme na Piazza Repubblica v Pizzo, ale vlak jede z Vibo Valentina - Pizzo. Jezdí na toto nádraží nějaký místní autobus nebo musíme volit taxi? Děkuji za odpověď. Libor.

Dopravu zajišťuje společnost Ferrovie della Calabria. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 14.06.2018, 00:28.
Plánujeme cestu autem do Kalábrie - Tropea. Zvažujeme, zda je lepší jet směrem Bologna - Frienze - Řím - Salerno - Tropea a nebo se vydat po východním pobřeží od Bolgna až do Taranto a potom do Tropea? Cestu plánujeme ve čtvrtek, přespat někde ve 2/3 cesty a v pátek dorazit zbývající třetinu. Můžete mi prosím poradit, kde nás čekají jaká úskalí? Děkuji. Michal.

Máme projety z převážné části obě trasy, v současné době bychom volili tu západní. Mezi Bologna a Firenze je relativně nová část dálnice - A1 Direttissima, která si razí cestu mnoha tunely a přejezd hor je tak pohodlnější a rychlejší oproti A1 Panoramica. Stejně tak bezplatná dálnice v Kalábrii proběhla v posledních letech výraznou rekonstrukcí. U Neapole doporučujeme zvolit část dálnice označené A30, tj. východně od Vesuvu. A2 se už neplatí. Poplatkově je tato varianta přibližně o € 10,00 levnější. To ale není podstatné. Podstatné úspory lze dosáhnout využití bezplatné čtyřproudovky z Ravenna do Orte, která je označena jako SS3bis. Od Tarvisio se může jet už od Mestre do Ravenna po SS309, Od Brenneru se musí sjet u Cesena. Pokud pojedete od Brenneru, bývají zácpy u Bologna - tudy ale pojedete ve všech variantách. Od Tarvisio bývají zácpy u severoitalských letovisek, tomu byste se ale měli vhodnou volbou termínu - čtvrtek / pátek - vyhnout.

# 10.06.2018, 18:03.
Na konci června jedeme do Kalábrie. Rozhodli jsme se na cestě 2x přespat a naplánovali trasu: Praha - České Budějovice - Padova - Foggia - Capo Vaticano. Ráda bych se vyhnula Římu. Zvolili jsme dobrou cestu? Mohu si někde předem spočítat dálniční poplatky? Děkuji. Monika.

Doporučujeme jinou trasu: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno - Capo Vaticano. Dálnic vede mimo Řím, mimo Neapol pojedete po dálnici A30. Pokud jedete 29.6., vyhnete se těm největším zácpám, které budou směřovat po A10 do Chorvatska a v sobotu potom kolonám u severoitalských letovisek. V tomto termínu se komplikacím zřejmě nevyhnete i na této trase, nemělo by to však být tak dramatické. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, v Německu se dálnice neplatí, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 70,10. To samé při cestě zpět. Při cestě přes Tarvisio do Foggia by Vás poplatky vyšly následovně: rakouská desetidenní dálniční známka v ceně € 9,00, průjezd tauernskými tunely € 11,50 a mýtné v Itálii € 69,10. To samé při cestě zpět.

# 10.06.2018, 10:13.
Musím říct, že obdivuji Vaše obsáhlé vědomosti z Itálie. Klobouk dolů. Tuto zemi jsem si já i rodina taktéž zamilovali a rádi se sem vracíme. Letos poprvé jsme vyměnili Toslánsko za Kalábrii a sice v první části července sem na 11 dnů letíme s tím, že bydlet budeme v Briatico a auto si na výlety pořešíme přes Rentalcars, ale chci se spíše zeptat, zda máte nějakou zkušenost s půjčovnou člunů někde v okolí Briatico. My budeme dvě rodiny, 4 dospělí a dvě děti ve věku 14 a 16 let. A pokud máte nějaké rady ohledně výletu autem na Sicílii a spojený s tím výstup na Etnu. A pokud ještě mohu, jsem zvyklý ráno jít na trh koupit ovoce a snídani celkově, ale nemohu najít nikde, zda je možnost klasického trhu někde v okolí, kde budeme bydlet - Villa Paglianiti. Našel jsem jen market. Děkuji za případnou odpověď. Jsem s veškerou úctou. Martin.

Velké možnosti jsou v Tropea - např. Nautica Piu. O možnostech přímo v Briatico nevíme. Tip na výlet na Sicílii najdete v naší reportáži Sicílie 2006. Klasický trh se koná v Briatico ve čtvrtek.

# 09.06.2018, 12:33.
Na začátku července se chystáme na dovolenou do Kalábrie do vesnice Santa Domenica. Rádi bychom během pobytu navštívili Sicílii, ale nechceme tam jet autem. Nevíte, zda se dá od místních podnikatelů někde koupit třeba výlet lodí právě na Sicílii? Kolik by to asi stálo? Je možné si výlet koupit od prodavače na pláži nebo kde najdeme nabídku? Cestujeme bez cestovní kanceláře, takže klasický fakultativní výlet nabízený delegátem asi nepřipadá v úvahu. Děkuji mnohokrát za odpověď. Hezký den. Hana.

Výlety určitě nekupujte od prodejců na pláži. Doporučujeme si výlety rezervovat přes osvědčený rezervační portál Get Your Guide / Tropea. Ze Santa Domenica do Tropea se dostanete vlakem Trenitalia za € 1,20. Nicméně některé výlety mají nástupní místo i v Santa Domenica.

# 06.06.2018, 17:31.
V červnu odlétáme do Kalábrie, konkrétně do oblasti Santa Domenica a chtěla bychom Vás poprosit o radu. Přílet do Lamezia Terme je 29. června v 17:05. Dočetla jsem se, že se musíme z letiště dopravit na vlakovou stanici a odtud nám jede vlak přímo do Santa Domenica. Je tomu prosím tak? Našla jsem, že vlak jede každou hodinu. Co nás však více trápí a potřebovali bychom poradit, je cesta zpět. Z Lamezia Terme letíme 10. července v 8:30, poslední vlak však odjíždí ze Santa Domenica 9. července ve 22:00. Je prosím možné se dopravit na letiště jinak? Funguje v Kalábrii Uber, případně máte prosím kontakt na levnější taxi? Děkuji moc za případnou odpověď. Iveta.

Autobusovou dopravu mezi letištěm a vlakovým nádražím v Lamezia Terme zajišťuje Lamezia Multiservizi, vlakovou dopravu mezi Lamezia Terme a Santa Domenica Trenitalia. O posledním vlaku 9.7.2018 víme ve 20:58, potom jede až následující den ráno v 5:53, na místě je v 7:32. To je samozřejmě pozdě. Budete si muset objednat taxi. Doporučujeme toto řešit přes ubytování, nějaké levné služby bychom neriskovali. V případě, že se s ubytováním nedohodnete, zkuste Lamezia Taxi. Cena by měla být do € 100,00.

# 29.05.2018, 10:37.
Mohl byste mi prosím poradit, jak se dostaneme z letiště Lamezia Terme na Capo Vaticano? Děkuji. Petra.

Z letiště v Lamezia Therme jeďte kyvadlovou dopravou Lamezia Multiservizi za € 1,50 (u řidiče za € 2,50) na vlakové nádraží a odtud pokračujte vlakem Trenitalia za € 4,20 do stanice Ricadi. Odtud už musíte jít pěšky k ubytování. Např. až dolů k pláži Groticelle to je 2200 metrů. Většina ubytovacích kapacit je ale nahoře.

# 28.05.2018, 07:30.
Omlouvám se, to mi úplně vypadlo. Pojedeme z Brna. V pátek 20.7. Mohu vás ještě poprosit o tip na trasu, kterou jet? Pokud možno tu nejrychlejší variantu, s poplatky počítáme. Děkuji. Tereza.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Bari - sjezd Palagianello - SS7 - SP14 - SS106 - Villapiana Lido. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 83,00. To samé při cestě zpět. Počítejte s dopravními komplikacemi v Itálii na A4, kde se v sobotu budou tvořit kolony u severoitalských letovisek.

# 27.05.2018, 14:28.
V červenci jedeme poprvé do Itálie. Pojedeme autem, 4 dospělí a dvě děti ve věku 7 a 10 let. Jedeme do Kalábrie - Villapiana Lido. Chtěla bych se zeptat, kolik hodin může trvat cesta a zda je vůbec možné zvládnout ji tzv. na jeden zátah. Samozřejmě za volantem se budeme střídat. Také by mě zajímalo, v jakých vzdálenostech jsou po cestě benzinky, odpočívadla nebo jiná místa, kde je možné na chvíli zastavit. Děkuji moc za odpověď. Tereza.

Nepíšete odkud přesně vyjíždíte a kdy přesně vyjíždíte. Těžko tedy přesně poradit. Např. cesta z Prahy trvá přibližně 18 hodin, s přestávkami počítejte i s cestou kolem 24 hodin. I když se budete střídat, je těžké odpovědět, zda to lze zvládnou na jeden zátah. Každý řidič je jiný, jinak zkušený, jinak vytrvalý apod. Servisní místa s čerpacími stanicemi, restauracemi apod. jsou od sebe vzdálená přibližně mezi 20 až 40 km.

# 26.05.2018, 15:17.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás požádat o informaci ohledně dopravy v Kalábrii. V polovině června jedeme přes cestovní kancelář do oblasti Pizzo Torevecchia, hotel Garden Resort Calabria. Rádi bychom si udělali výlet do města Catanzaro, nejspíše vlakem z Lamezia Terme, ale nemohu najít žádné zastávky autobusu nebo vlaku v blízkosti našeho hotelu. Taktéž na opačnou stranu do města Pizzo, odkud jedou vlaky do Tropea a Scilla. Potřebovala bych poradit, jakým způsobem se můžeme dostat na tyto dvě nádraží, uvažovali jsme o taxi, ale nevíme v jakých cenách se pohybují tarify a zda to není příliš drahé. S přítelem nejsme řidiči, takže si auto pronajmout nemůžeme. Mnohokrát Vám děkuji za případnou odpověď a čas. S pozdravem Nikola.

Podle našich informací v blízkosti žádná zastávka není. V této oblasti zajišťuje dopravu Ferrovie della Calabria. Nejbližší autobusová zastávka je odtud 5 km na Stazione do Francavilla. Doporučujeme se však orientovat raději na vlaková nádraží v Pizzo nebo Lamezia Terme. V případě taxi počítejte přibližně se € 40,00 do Lamezia Terme.

# 25.05.2018, 20:57.
Vzhledem k Vašim bohatým cestovatelským zkušenostem si Vás dovoluji poprosit o radu. Plánujeme s přítelem dovolenou v Kalábrii ve městě Paola. Chceme cestovat vlakem a pojedeme z Prahy. Pobyt máme od 1. do 12. září. Můžete mi prosím poradit? Pokud chcete cestovat vlakem, asi nejlepší spojení je Praha - Vídeň - Řím - Paola. Přesně v těchto městech se přestupuje. Stěžejní úsek je Vídeň - Řím. Přímým spojem je Euronight 233 v 19:23 z Wien Hauptbahnhof. Na Trenitalia lze základní jízdenku zakoupit od € 99,00 za osobu. V Římě na Termini je vlak následující den v 9:22. Do Paola jede potom Fracciabianca v 10:10 za € 44,90 a na místě je ve 14:41. Do Vídně se dostanete např. Regio Jet ve 13:21, na místě je v 17:23. Cena se pohybuje od 375,- Kč. Můžete si samozřejmě zakoupit i jízdenku na celou trasu na mezinárodní pokladně ČD, cena bude ale zřejmě o něco vyšší. Podle našeho názoru je lepší se dopravit do Neapole jinou dopravou - autobusem nebo letecky a odtud cestovat Intecity za € 30,00 nebo Regionálním vlakem za € 16,40.

# 21.05.2018, 14:26.
Dají se na plážích v Kalábrii najít mušle? Martin.

Mušle jsou vápenaté schránky živočichů, tedy mořských měkýšů. Jsou to buďto lastury nebo ulity. Pobřeží Kalábrie je dlouhé 780 km, což je 19% z celkové délky italského pobřeží. Je tedy velice pravděpodobné, že po celém pobřeží mušle jsou - ať už obydlené nebo neobydlené. Záleží však na místních podmínkách. My jsme nacházeli např. na Capo Vaticano jen semtam nějako ulitu - malou spirálku.

# 15.05.2018, 08:27.
Jaké je prosím obvykle počasí v první polovině září v Kalábrii? Znáte nějaký web, kde lze najít historii pocasi v této oblasti? Děkuji moc za informaci. Olga.

Např. na Capo Vaticano se historické průměrné teploty pohybují kolem 29 stupňů. V loňském roce to bylo od 30 do 25 stupňů. Aktuální počasí najdete na Meteo.it, historické průměry např. na Accuweather.com.

# 10.05.2018, 20:24.
Chtěla bych letošní září strávit v Kalábrii ve Vilagio Faro Punta Stilo. Chtěla bych se dopravit vlakem a to z Prahy do Guardavalle Marina. Prosím o informaci, zda se přestupuje, či jede přímý vlak od kudy a kam a celkové informace. Děkuji. Milena.

Vlakem je to s mnoha přestupy. Doporučujeme cestovat přes Vídeň. Stěžejní spoj na této trase je pro Vás Eurocity Night 233, který odjíždí z Wien Hauptbahnhof v 19:23. Doveze Vás až do Říma na Termini, kde je následující den v 9:22. Z Prahy do Vídně jezdí hodně rychlíků. Např. ve 14:51 Joseph Haydn, který je ve Vídni v 18:49. Jeli bychom ale minimálně o jeden spoj dříve, např. Regio Jet ve 13:21, ve Vídni je v 17:23. Z Říma už potom musíte cestovat do Lamezia Terme a odtud do Guardavalle. V 10:10 Vám jede Frecciabianca a v Lamezia Terme je v 15:10, odtud potom odjíždí regionální vlak do Guardavalle v 15:55. Později se už ten den do Guardavalle nedostanete. Stanice Guardavalle je přímo v Guardavalle Marina.

# 07.05.2018, 09:34.
Za měsíc plánujeme dovolenou v Kalábrii v Zambrone. Posádku tvoří dva dospělí, dvě děti ve věku 8 a 11 let a jedna border kolie. Budeme vyrážet z Plzně a cestu máme rozloženou na dvě noci. První noc na jezeru Ledro v kempu a druhou noc v Castiglione del Lago. Dokázal byste mi prosím poradit nejlepší cestu až do Zambrone jak z hlediska časového tak finančního? Cestu zpět plánujeme už jen s jedním přespání, tzn. přibližně po 900 km bychom přespali na nějakém pěkném místě při cestě. Měl byste nějaký tip, kde je to hezké, klidné a současně při cestě? Preferujem u vody, jezero nebo tak ... ale to jsem v daném okruhu nic moc nenašla. Ještě bych se Vás chtěla zeptat, zda máte zkušenosti, jak jsou pejsci v Kalábrii přijímání na pláži. Zda se toleruje i volný pohyb bez vodítka? Případně jaká je pokuta? Mnohokrát Vám děkuji. S pozdravem Michaela.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud - Riva del Garda - Lago di Ledro - Riva del Garda - nájezd Rovereto Sud - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Valdichiana - Castiglione del Lago - Querce al Pino - nájezd Chiusi - A1 - A30 - A2 - Salerno - Cosenza - sjezd Pizzo - Pizzo - Vibo Marina - Marina di Zambrone. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 12,80. Druhý den zaplatíte na mýtném v Itálii € 27,80 a třetí den zaplatíte na mýtném v Itálii € 29,90. Při cestě zpět doporučujeme volit o něco levnější variantu: Marina di Zambrone - Vibo Marina - Pizzo - nájezd Pizzo - Cosenza - Salerno - A2 - A30 -A1 - sjezd Orte - SS3bis - Perugia - SS3Bis - Ravenna. Tady se nabízí přespat v něketrém z pěkných letovisek od Lido Adriano po Rosolina Mare. Z Ravenna pokračujte po SS309 až do Mestre a odtud po dálnici směr Tarvisio - Villach - Salzburg - Mnichov - Regenburg - Plzeň. První den zaplatíte na mýtném v Itálii € 22,20 a druhý den zaplatíte na mýtném v Itálii € 18,00, pokud jedete na více jak 10 dnů tak další desetidenní rakouskou dálniční známku a za průjezd tauernskými tunely € 11,50. Na mýtném v Itálii ušetříte € 29,90, v Rakousku bude mýtné dražší o € 2,00. Na plážích s plážových servisem se psi moc netolerují. Nicméně stále častěji se objevují pláže vyhrazené pro psy nebo akceptující psy. Jednou z takových pláží je v Marina di Zabrone Lido la Praia. Je to ale pláž placená. Za psy se neplatí.

# 30.04.2018, 12:28.
Ráda bych se zeptala ohledně města Tropea. Chystáme se do města s přítelem v srpnu tohoto roku. Je možnost zapůjčení kol v Tropea a následně dojet až k plážim a výhledum Capo Vaticano? Děkuji mnohokrát za odpověď. Katrin.

V Tropea je několik půjčoven kol - např. STA Tropea, kde si na celý den půjčíte horské kolo za € 20,00. Je možné, že podobnou službu Vám nabídne i Vaše ubytovací zařízení.

# 25.04.2018, 11:49.
Ráda bych Vás požádala o pomoc s plánováním dovolené v Kalábrii. Vzhledem k tomu, že se budeme účastnit závodů v orientačním běhu, který se bude konat v období od 4.7. do 7.7.2018 v San Giovanni in Fiore a v okolí, zvažujeme půjčení auta. Současně budeme odlétat v neděli 8.7.2018 z letiště v Crotone domů. Na internetu ale nemůžu dohledat moc informací o půjčování auta (ceny, otevírací doba poboček), abych si mohla auto rezervovat. Auto si chceme vyzvednout v úterý 3.7.2018 okolo 16. až 18. hodiny a vraceli bychom ho buď v sobotu 7.7.2018 večer (po 18. hodině pokud by byla půjčovna otevřená) nebo v neděli do 9:00 ráno. Další varianta by byla cestovat MHD, ale nemohu dohledat stránky, kde bych mohla najít nějaké možnosti spojů, jak cestovat po okolí San Giovanni in Fiore a potom ze San Giovanni in Fiore do Crotone. Můžete mi prosím doporučit nějaké půjčovny aut, které by byly v uvedené době otevřené nebo odkázat na stránku, kde mohu dohledat informace o MHD v okolí? Moc děkuji a přeji krásný den. Lucie.

Pro rezervaci automobilu doporučujeme využít portál Rental Cars. Automobil si můžete vypůjčit v Crotone a zase ho tam vrátit. Ceny jsou tam docela zajímavé. Rental Cars je ze stejné skupiny jako Booking a princip fungování je podobný. Velkou výhodou je komunikace v češtině včetně telefonické podpory. K dispozici jsou veškeré podmínky včetně výše depozitů, výbavy atd. Městskou i meziměstskou dopravu provozuje Autolinee Romano.

# 20.04.2018, 09:43.
Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně ubytování v Itálii. S přáteli plánujeme v létě projet Itálii až do Kalábrie, tak abychom každý den mohli navštívit zajímavá místa a různé pláže a nejvíce času chceme strávit právě v Kalábrii. Určitě neplánujeme zůstat na jednom místě déle než dva dny a k tomu se také váže náš dotaz. Je možné jezdit v létě po Itálii bez předem zamluveného ubytování a jak je to s kempy přímo v Kalábrii? Chceme jet jen tak na blind, vzít s sebou stany, ale bohužel na internetu jsme našli pouze hotely. Máte zkušenosti i s tímto typem cestování? Co byste nám v tomto případě doporučili? Předem děkujeme. Marcela.

Podívejte se na Camping.it, podle kterého si můžete sestavit plán ubytování po cestě. Většinou jsou tam odkazy i na oficiální stránky kempů. V kempech by problém se stanem být neměl. V sezóně však doporučujeme vždy vytipovat minimálně dvě záložní řešení. V případě standardního ubytování od mobilhome po apartmán už je to složitější, tam vždy doporučujeme provést rezervaci dopředu. Vhodným portálem je Booking.com. V Itálii to nefunguje jako např. v Rakousku nebo Chorvatsku. Ubytování už bývá dlouho dopředu rozprodané různým agenturám a tour operátorům. Přímý prodej během sezóny je minimální, většinou už je vše obsazeno.

# 11.04.2018, 11:56.
Velice se omlouvám, ale sám nejsem schopen objevit nějaká zajímavá místa v okolí Falerna Marina v jižní Itálii, kde máme zarezervovaný domek v oblasti Lamezia. Proto se obracím na Vás s prosbou, pokud budete mít chvilku volného času, mohl byste poslat pár tipů na výlety v této oblasti? Letíme tam na 14 dní ve druhé polovině června. Budeme 4 dospělí - dva páry a zřejmě si na místě půjčíme v půjčovně nějaké malé auto. Děkuji. S pozdravem Alekos.

Přímo ve Falerna Marina můžete obdivovat na útesu kuželovitou věž Torre Lupo ze 16. století. V současné době je známá spíše pod názvem Torre Rupe. Další věž se nachází o několik kilometrů jižněji na Capo Suvero - Torre Spineto. Je tady i maják. Pokud budete mít zapůjčené auto, doporučujeme přes Rental Cars, můžete podniknout celou řadu výletů. Kousek od Capo Suvero, u vesničky Mortilla, je Torre di Santa Caterina. Severně od Falerna Marina, ve vesničce Cleto se nachází Castello Medioevale a 3 km jižně od této vesničky Castello di Savuto. Za návštěvu stojí samozřejmě i Lamezia Terme s celou řadou památek. Určitě doporučujeme podniknout výlety i více na jih, k Capo Vaticano. Další oblast možných výletů je do oblasti Parco Nazionale della Sila. Popsané jsou v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 05.04.2018, 11:26.
Mám dotaz ohledně dopravy vlakem z Ricadi do Tropea kolem 20.6. celý týden. Jak časté jsou spoje odpolední a večerní tam i zpět a kolik stojí jízdenka? Děkuji. Eva.

Spoje jezdí 1x za hodinu. Poslední zpět jede z Tropea v 19:44. V červnu boudou nové jízdní řády. Jízdenka stojí € 1,20.

# 15.03.2018, 12:17.
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Chceme letos jet do Itálie autem. Jsme z Ostravy a díval jsem se, že s cestou máte dost zkušeností. Máme představu jet přes Rakousko směrem na jih Itálie, pravděpodobně do Kampánie nebo Kalábrie, s možností přenocovat asi dvě noci cestou tam nebo nazpět v blízkosti Benátek. Jelikož je naše cesta autem do Itálie první, pravděpodobně po té nejjednodušší, což je asi po dálnici? Mohl bych se Vás prosím zeptat, jak to vypadá s poplatky na trase do zmíněných oblastí a jaká cesta by byla pro nás jako pro nováčky ideální? A také, zda nemáte nějaké zkušenosti s tankováním nafty v Itálii? Vaše rada by mi určitě dost pomohla. Předem mnohokrát děkuji. David.

Trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Florencie - Salerno - Kalábrie. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00. Při cestě delší než 10 dní je výhodné si zakoupit druhou na cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční dálniční známka. Na mýtném v Itálii zaplatíte od Tarvisio po Mestre € 18,00 a od Mestre po Salerno € 59,80. To samé při cestě zpět. Od Salerno směrem na jih se už mýtné neplatí, až zase na Sicílii. Na mýtném lze ušetřit trasami, které máme projeté. U Tarvisio sjíždíme z dálnice a pokračujeme po SS13 až do Gemona, kde se na dálnici připojujeme. Do Mestre vyjde v tomto případě mýtné na € 11,90. Z Mestre potom pokračujeme po SS309 až do Ravenna, odkud vede bezplatná čtyřproudovka SS3bis až do Orte, kde se zase na dálnici A1 připojujeme. Mýtné v tomto případě vyjde od Orte do Salerno na € 22,20. Tankovat doporučujeme u osvědčených čerpacích stanic Q8, iP, Eni, Total. Průměrná cena nafty v Itálii se pohybuje kolem € 1,45 za litr. Na dálnici natankujete za vyšší cenu než mimo dálnici. U čerpacích stanic s obsluhou je cena obecně vyšší než u samoobslužných stojanů. Mimo dálnici počítejte s tím, že nejsou většinou nonstop čerpací stanice a dodržují siestu. To platí i pro SS3bis. V Itálii se nafta označuje Gasolio, už se ale také setkáte s označením Diesel. Benzín má označení Senza Piombo nebo zkráceně SenzaPb.

# 04.03.2018, 18:52.
Doprava Ricadi - Lamezia Terme: V únoru se poptávala ne tutéž otázku Pavlína. Plánujeme cestu v témže termínu. Cena za taxi na letiště se nám zdá poměrně vysoká, nebylo by možné předat Pavlíně náš e-mail, že bychom se mohli domluvit na společné dopravě? Pokud by to bylo možné, tak předem děkuji. Již v předchozí otázce jsme se vše potřebné dověděli, nám letadlo přiletí ve 13:00. Nějak se mi nedaří zjistit odjezd vlaku z Lamezia Centrale do Ricardi. Děkuji. Libuše.

Vzájemné zkontaktování návštěvníků našich stránek není součástí provozu našich stránek. V souladu s ochranou soukromí otázky a odpovědi anonymizujeme a e-maily po zodpovězení otázky okamžitě mažeme. Jízdní řády najdete na Trenitalia. V sobotu odjíždějí vlaky z Lamezia Terme Centrale bez přestupu ve 13:48, 15:48, 16:48, 17:48 a 18:55. S přestupem ve 14:40, 15:25, 19:42, 20:37 a 21:04. V září mohou být samozřejmě jízdní řády pozměněné.

# 20.02.2018, 18:28.
Máme na vás prosbu. 8.9. budeme z Prahy odlétat do Kalábrie. Na letišti Lamezia Terme budeme přistávat v 16:55 hodin. Potřebujeme se dostat do železniční stanice Ricadi. Je jedno zda autobusem nebo vlakem. Prosíme o informaci, jaká doprava je z letiště možná, v jaké hodiny, jak dlouho cesta trvá a za jakou cenu? To stejné potřebujeme zjistit obráceně, na cestě zpět do Prahy. Z Lamezia Terme odlétáme v 7:15 hodin. Jede nějaký vlak nebo autobus z Ricadi brzy ráno abychom stihli odlet? Děkujeme. Pavlína.

Na letišti Lamezia Terme funguje kyvadlová autobusová doprava společnosti Lamezia Multiservizi mezi letištěm a hlavním vlakovým nádražím. Konkrétně se jedná o linku č. 90. Funguje mezi 5:45 a 23:15. Ve Vašem čase jede autobus v 17:15 a 19:15, na místě je za 5 minut. Jízdenka stojí € 1,50 při nákupu na pokladně a € 2,50 při nákupu u řidiče. Vlak Trenitalia odjíždí z Lamezia Terme Centrale v 17:48 a 18:55. Jízdenka stojí € 4,20 a v Ricadi je vlak přibližně za hodinu. Toto jsou spoje samozřejmě na ten první autobus. S největší pravděpodobností stihnete až ten druhý. V tomto případě musíte jet vlakem v 19:42 do Rosarno, kde je ve 20:15, do Ricadi potom odjíždí vlak z Rosarno ve 20:26, na místě je ve 20:52. Jízdenka stojí € 7,40. První vlak z Ricadi jede na Lamezia Terme Centrale v 6:20. Musíte tedy volit taxi. Jízdní řády v září mohou být změněné.