KALÁBRIE 2015

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2015

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 09.12.2015, 13:04.
Obracím se na Vás s radou jako na velmi zkušené znalce Itálie. Potřebuji jet do Gioia Tauro. Navigace mi radí cestu: Brno - Wien - Graz - Villach - Udine - Venezia - Bologna - Firenze - Roma - Napoli - Cosenza - Gioia Tauro. Chci se Vás zeptat, zda tato trasa patří mezi pohodové a bezpečné a zda se dá někde zjistit, kolik zaplatím na poplatcích za silnice, tunely apod. v Itálii? Dozvěděl jsem se, že tam budu jezdit vícekrát za rok. Vše osobním autem. Existuje třeba varianta nějakého rychlého vlaku? Pomůžete mi prosím zjistit náklady? Moc děkuji. Michal z Brna.

Tato varianta patří k těm optimálním dálničním. Tzn., že po této trase se tam dostanete nejrychleji a po nejlepších dálnicích. Především úsek mezi Florencií a Neapolí patří k těm nejlepším. Naopak zvýšenou pozornost doporučujeme na dálnici mezi Bolognou a Florencií, která je horská, členitá a v dešti může být díky mnoha kamiónům i náročná. Dá se to ale samozřejmě zvládnout, jen doporučujeme zvýšenou pozornost. Naopak dálnice pod Salernem už je bezplatná a už není tak dobrá jako ty placené autostrády. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 72,50, to samé při cestě zpět. Další poplatky nejsou. Existuje samozřejmě spousta variant i částečně a zcela mimo dálnici. I tuto možnost jsme už v minulosti absolvovali. Vše je popsané v našich otázkách a odpovědích a reportážích. Vlakem se tam nejlépe dostanete z Vídně s přestupem v Římě. Z Wien Haupbahnhof tam jede v 19:17 Euro Night 235, v Římě je na Termini v 9:22, odtud pak jede v 10:56 vlak Frecciabianca 9873 a v Gioia Tauro je v 16:24. Cena se pohybuje kolem € 170,00. To je aktuální spoj. Od příštího týdne by měl Euro Night 235 jezdit z Vídně v 19:23 a na Termini být v 9:22. Z Říma je těch vlaků do Gioia Tauro více. Stejně tak ceny mohou být rozdílné podle typu vlaku. Například u jízdenky z Vídně do Říma se v akci můžete dostat i na cenu € 39,00. Jízdní řády a akční ceny najdete na Trenitalia.


# 09.11.2015, 19:52.
Máte perfektní stránky. Mám jednu otázku. V létě se chystáme s ženou do Kalábrie. Nechceme být závislí na cestovkách a chceme poznat co nejvíce. Jaká je šance ubytování v Kalábrii bez rezervace v období července? Díky. Martin.

Červenec je v Kalábrii plná sezóna, ceny jsou už vysoké a ubytovací kapacity většinou obsazené. V přímořských letoviscích navíc ubytovatelé většinou požadují ubytování od So do So. Doporučujeme si vypracovat itinerář a konkrétní ubytování si zaknihovat přes Booking / Kalábrie. Tam můžete rezervovat i na jednotlivé dny a krátce před odjezdem bez problému měnit rezervace.

# 06.10.2015, 22:29.
Jedeme s manželem do Kalábrie a chtěla bych si přečíst Vaši reportáž o Kalábrii. Chtěla jsem se inspirovat na nějaké výlety, ale v té reportáži nic není, žádné popsané výlety. Můžete mi, prosím, o některých výletech něco napsat? Petra.

Každá reportáž, stejně tak Kalábrie 2002 a Kalábrie 2006 má svou úvodní stránku a kapitoly. Odkazy na jednotlivé kapitoly jsou vždy dole pod textem.

# 05.09.2015, 15:37.
Řehůřkovi, za Vaše stránky neskonalé díky. Přeji Vám hodně zdaru ve všem. Chtěl bych se zeptat, zda E45 je totožná s SS3bis po celé své trase a je tedy bezplatná. Jedeme do Scalea a každá úspora je dobrá. Najedeme v Ceseně a sjedeme v Orte. Jak se po ní jede? Je směrem na jih ještě nějaká bezplatná dálnice? Děkuji a přeji hodně štěstí. Jaroslav.

Je to čtyřproudovka hojně využívaná kamiony, které chtějí ušetřit na mýtném do Říma. Rychlost je omezena na 110 km a silnice je kvalitativně horší než autostrády. Dá se po ni ale samozřejmě jet. My ji využíváme. Doporučujeme přes den. Tankovat doporučujeme ještě na východním pobřeží. Čerpací stanice na této silnici nejsou otevřeny nonstop a dodržují přes den přestávku. Na cestě využijete ještě další bezplatnou dálnici od Salerna směrem na jih.

# 28.08.2015, 12:27.
Nalezla jsem náhodou vaše stránky. Je vidět, že se po Itálii vyznáte. Mám dotaz. Chtěli bychom využít čtvrtletních prázdnin a na konci října vyjet s dětmi na Capo Vaticano - přesněji Ricadi. Pevně doufám, že tam bude ještě teplo i na koupání. Našli jsme za dobrou cenu zkrácený termín od úterý do neděle. Vyjeli bychom však už v pátek a někde cestou našli např. na dvě noci ubytování, aby cesta nebyla tak dlouhá pro malé děti. Nemohu si vzpomenout, kde u Bologni jsme najížděli na dálnici bez poplatku, tím se ušetřilo přibližně € 48,00 do Říma. Mohl byste mi poradit, nasco se máme držet, abychom najeli na neplacenou starou dálnici a kde se levně dá cestou ubytovat na nějakém zajímavém a relativně bezpečném místě? Děkuji. Vladislava.

Průměrné říjnové teploty se v Kalábrii pohybují kolem 24. stupňů, vody kolem 19. stupňů. Koncem října ale počítejte spíše s teplotami kolem 20. stupňů, vody kolem 17. stupňů. Co se dálnice týče. Pravděpodobně máte na mysli SS3bis v úseku Cesena - Perugia - Orte. Pokud pojedete od Brenneru, pak pokračujte po dálnici A14 a sjeďte u Cesena, pokud pojedete od Tarvisia, vyplatí se Vám sjet už v Mestre a pokračovat po SS309 do Ravenna a následně po SS3bis. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking.

# 27.08.2015, 15:19.
Asi už pozdě jsem narazila na Vaše stránky. Odlétáme 1. září do Kalábrie, hotel Barcelo Simeri Vilage - Catanzaro. Je v této oblasti něco zajímavého, dá se půjčit auto? Jak složité je navštívit Sicílii? Děkuji za odpověď. Snad ji ještě stihneme před odjezdem. Jitka.

Určitě je v této oblasti toho hodně k vidění. Jak na pobřeží směrem na sever, tak i na jih. Ve vnitrozemí jsou pak na severu park Sila, na jihu Aspromonte. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006, kde jsou některé tipy při výpravách do této oblasti. Doporučujeme také si zakoupit nějakého průvodce. Auto doporučujeme zapůjčit už na letišti přes nějaký nadnárodní řetězec. Podívejte se na Pronájem aut. K trajektu na Sicílii to máte autem přibližně 150 km po bezplatné dálnici. Pokud vyjedete brzy ráno, je výlet reálný. Informace o trajektech najdete na naší stránce Trajekty.

# 25.08.2015, 20:29.
Na budúcu sobotu letíme do Kalábrie - San Nicolo di Ricadi. Chcem sa spýtať, aké sú tu možnosti výletu na Vulcano, či sa dá ísť priamo z Capo Vaticano a ešte akým spôsobom sa dá dostať do mestečka Tropea. Ubytovaní sme vo Villaggio Robinson Torre Ruffa. Vrelá vďaka. Jana.

Nejspolehlivější doprava je vlakem. Zastávka Ricadi je však vzdálena od Villaggio Torre Ruffa Robinson ještě 2 km. Vlakem se dostanete např. do S. Domenica, Tropea, Parghelia, Zambrone, Briatico, Vibo Marina, Pizzo. Na druhou stranu do Joppolo, Nicotera, Rosarno, ... Na Viale Giuseppe Berto, v blízkosti Residence Costa Real Club býval stánek agentury, která prodávala výlety na Vulcano - Lipari - Stromboli z Tropea. Součástí byla doprava dodávkou do přístavu. Je ale možné, že něco podobného půjde zakoupit přímo ve Vašem villaggio.

# 18.08.2015, 19:08.
Vím, že počasí je nevyzpytatelné, ale zajímalo by mě, zda máte zkušenosti s tím, jaký bývá vítr a vlny v první polovině září. Je rozdíl ubytování severně od Faro Capo Vaticano, nebo jižně? Jiřina.

Každý rok je to jinak a vše závisí na aktuálním vývoji počasí. Teploty se dají odhadovat, vítr je nevyzpytatelný. Předpověď na začátek září tohoto roku hovoří o teplotách přes den kolem 25. stupňů a slunečném počasí. Vítr by se měl pohybovat maximálně do 25. km/h. Umístění ubytování volte podle výběru pláže, střediska atd. Ne podle počasí. To bývá na obou stranách přibližně stejné. Doporučujeme před odjezdem sledovat předpovědi např. na Meteo.

# 08.08.2015, 06:36.
Za týden odjíždíme do Corigliano Calabro a zjistil jsem, že do této oblasti se dá dojet autem více směry. Chtěl bych znát Vaše doporučení. Vyjíždíme z Olomouce. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Roman.

Jeďte standardní trasu Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Foggia - Bari - Taranto - Sibari - Corigliano Calabro. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 80,30. To samé při cestě zpět. Pokud chcete výrazně ušetřit, můžete jet tak, jak jezdíme my. Cesta je popsaná v odpovědi ze dne 22.03.2015, 12:59. - Gargano. Po SS16 lze jet mimo dálnici z Termoli až do Bari, je to většinou pěkná čtyřproudovka. Z Bari pak k Taranto po SS100.

# 01.08.2015, 16:49.
V září se již počtvrté chystáme na dovolenou do Guardavalle Marina, jelikož nám toto místo tak nějak přirostlo k srdci. Jezdíme autem s tranzitním ubytováním u jezera v blízkosti města Perugia a prozatím jsme v okolí Gurdavalle provedli základní obhlídky okolí, návštěva města Tropea a noční Stromboli. Chtěli bychom poznat něco více z místní historie a jak žijí místní, tak jsme Vás chtěli požádat o radu, kam se vydat z tohoto letoviska za poznáním. Na místě budeme trávit dva týdny, tak si je potřebujeme zpestřit výlety. Mnohokrát děkujeme za radu. Jan s rodinou.

Přečtěte si naše články Tajemné Aspromonte a Sila Grande. Je tam několik tipů na pěkné výlety.

# 29.07.2015, 09:30.
Sme starší manželský pár zo Žiliny - 58 let. Okolo 9. septembra chceme ísť na dve noci do Benátok a odtiaľ niekde sa ubytovať pri Capo Vaticano na 7 nocí. Preferujeme hlavne bungalovy, alebo apartmány, kde si môžeme sami variť a sem tam ochutnať ich kuchyňu. Radi by sme sa ubytovali niekde pri pláži, ale ak by bola nutnosť dochádzať ku pláži autom. Sú možnosti parkovania a je to bezpečné? Máme BMW 530GT. Chceme podnikať výlety do okolia vlastným autom a pláž je pre nás len príjemný doplnok. Ďakujem. Vladimír.

V blízkosti pláží jsou parkoviště, ve Vašem termínu zřejmě již nezpoplatněná. Mapu s umístěním najdete v našem článku Ráj na zemi i ve vodě - Mapa oblasti. Parkoviště jsou blízko pláže, takže je možné automobil občas zkontrolovat. Rizika a prevence rizik jsou jako všude jinde na jihu Evropy.

# 27.07.2015, 23:00.
Mám dotaz ohledně dostupnosti z letiště Lamezia Terme do Santa Domenica. Co vše doporučujete, abychom určitě zahrnuli do plánu cest? Zde se zdržíme 8 nocí. Moc děkuji za odpovědi. S pozdravem Jana.

Z letiště do Santa Domenica di Ricadi jezdí autobusy Ferrovie della Calabria v 8:00, 12:00, 15:00, 18:00 a 22:00. Podrobnosti najdete na výše uvedených stránkách. Kombinaci městského autobusu a vlaku najdete v naší odpovědi ze dne 13.02.2015, 10:34. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 22.07.2015, 19:44.
Chci se zeptat, zda někdo teď aktuálně navštívil hotel Nicotera Beach? A jak je to tam s nutností mít koupací čepice do hotelového bazénu? Děkuji. Klára.

Naše stránky nejsou otevřenou diskusí. Na otázky odpovídáme jen my :-) Podle našich informací je do hotelového bazénu v Nicotera Beach koupací čepice nutností. Na místě ji prodávali za € 3,50. V Itálii jsme se s tím setkali několikrát, dokonce i v některých aquaparcích.

# 21.07.2015, 08:59.
Našla som na Vás kontakt na internete, preto sa na Vás obraciam s prosbou a nejaké informácie ohľadne Kalábrie. Kúpili sme si zájazd do Nicotera Beach. Hotel sa nám páčil a rozhodovala aj cena. A teraz sme prišli na to, že ten hotel leží uprostred ničoho. Preto sa na Vás obraciam s prosbou o pomoc, či je v dohľade tohto hotela nejaká autobusová zastávka, vďaka ktorej by sme sa mohli dostať na Capo Vaticano alebo do Tropea a ak áno, asi ako to cenovo vychádza a aká je frekvencia spojov. Taktiež som si všimla, že ste v článkoch spomínali požičovne áut. Podľa mapy je najbližšie mesto Nicotera Marina. Neviete mi povedať, ako je to ďaleko a ako sa tam dá dostať? A späť k autu, ako je to prosím Vás s požičaním auta - cenovo, spoľahlivosťou, vrátením peňazí atď? Alebo je možné sa voziť po Kalábrii aj autobusmi či vlakmi? Samozrejme ak vezmeme do úvahy, kde je situovaný náš hotel. Vzhľadom k tomu, že už 25. cestujeme, by som Vás chcela poprosiť a čo možno najskoršiu odpoveď. Budem Vám veľmi vďačná, pretože zatiaľ som mierne skalamaná. Ďakujem. S pozdravom a prianím pekného dňa Dominika.

Bohužel umístění hotelu Nicotera Beach je špatná volba pro podnikání výletů. Nevíme o žádné místní dopravě. To však neznamená, že neexistuje. Vlaková stanice v Nicotera je od ubytování vzdálená pěšky přibližně 5 km. Odtud už je spojení vlaky Trenitalia kamkoliv - Ricadi (Capo Vaticano), Tropea, Pizzo atd. Vlaky jsou nejspolehlivější. Na vlakovou stanici se dostanete zřejmě jedině taxi. V případě půjčoven doporučujeme využívat služeb nadnárodních řetězců typu AVIS, Herz, ... Podívejte se na naší stránku Pronájem aut.

# 20.07.2015, 15:59.
Řehůřkovi, při hledání informací o hotelu Villagio Eden na Capo Vaticano jsem našla i váš úžasný informační web. Pokud znáte, prosím Vás o jakoukoli informaci o tomto resortu, zda je možné se odtud dostat vlakem do Tropea atd., jméno zastávky, vzdálenost od resortu, zda je dobré vzít taxi a cena do Tropea se dohaduje předem, nebo je pevně stanovená, co je výhodnější, prosím doporučit nějaké blízké městečko na nákupy atd. Přivítám jakékoli informace. Děkuji moc předem a jsem s pozdravem. Anes.

Základní informace najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Je tam i mapa oblasti s rozmístěním pláží, parkovišť, železničních zastávek, bankomatů, atd. Hotel Village Eden je dole u pláže Groticelle, k železniční stanici to je 2,5 km pěšky do kopce. Zastávka se jmenuje Ricadi a jízdní řády najdete na Trenitalia. Jízdenka do Tropea v regionálním vlaku stojí € 1,20. Cena taxi se pohybuje mezi € 20,00 a € 30,00. Cena se odvíjí od ujetých kilometrů.

# 19.07.2015, 23:11.
Pane Řehůřku, šlo by prosím upřesnit (např. zakreslením do mapy), kde se nachází výrobna specialit někde u Torre Ruffa, o které píšete v reportáži? Budeme teď od soboty ve Villagio Agrumeto, tak bychom ji rádi navštívili. Ještě jednou díky za Váš úžasný cestopisný web. Nejvíce však obdivuji Vaši velkou trpělivost s lidmi, kteří jsou líní si najít jakoukoliv banalitu. Lidičky, kteří se tu neustále ptáte na trasu do Kalábrie a poplatky, prosím, přečtěte si reportáže, Cestovatelův blog, nebo pouze zarolujte dolů. Vše se dozvíte hned, na toto téma je zde spousta informací. Přeji krásný den. Leoš.

Omlouváme se, nejsme to schopni lokalizovat. Je to už dávno a na exkursi nás zavezl ubytovatel svým mikrobusem. Moc jsme nesledovali cestu, jen jsme přibližně vnímali, do které lokality jedeme. Tehdy jsme si výrobce dokonce dohledali na internetu podle etiket na dovezeném koření, to už ale samozřejmě nemáme.


# 18.07.2015, 19:59.
Děkuji moc za odpověď. Pokud bychom se chtěli vydat na celodenní výlet do Neapole a Říma, jsme čtyčlenná rodina, kolik by stál přibližně vlak tam a zpátky a jaké je spojení? Je možná i nějaká skupinová jízdenka z Torre Ruffa do Neapole? Pavel.

Jediný přímý spoj Trenitalia z Ricadi do Neapole jede v noci - Intercity Notte (č. 794) ve 23:14. V Neapoli je ve 4:05. Jednosměrná jízdenka stojí € 35,50 pro dospělého, je však možné využít mnoha slev, které jsou různě vázané na termíny, vlaky, věkové složení, počet lidí ve skupině atd. Aktuální nabídku lze získat zadáním konkrétní cesty a složení skupiny na výše uvedených stránkách. Přes den je třeba přestupovat v Lamezia Terme nebo Rosarno.

18.07.2015, 14:08.
Ráda by som sa spýtala, či neviete, kedy sa konajú pravidelné trhy vo Vibo Valentia, myslím ktorý deň. Chystáme sa na dovolenku do Marina di Zambrone, radi by sme ich navštívili. Poprípade keby ste vedeli aj o nejakých iných trhov, ktoré sú poblíž tohto mesta. Myslím trhy, kde sa predáva úplne všetko, nie len ryby. Ďakujem pekne za odpoveď. Marianna.

Trh ve Vibo Valentina se koná v sobotu. Nejbližší v Zambrone ve středu. Další trhy jsou v pondělí v S. Domenica di Ricadi a Vibo Marina, v úterý ve Spilinga, ve čtvrtek v Briatico, Pizzo a Ricadi, v pátek v Parghelia a San Nicolo di Ricadi, v sobotu v Tropea, v neděli v Nicotera.

# 18.07.2015, 09:05.
Moc děkuji, čtu pravidelně všechny Vaše články, i články ohledně Říma, Benátek. Moc děkuji za odpověď. Je možné půjčit auto i přes recepci nebo delegáta za hotové, po domluvě, tak jako jsem si půjčil na Krétě? Jak nejlépe ošetřit popálení medúzou, hlavně u dětí? Stáhl jsem si Vaší tabulku jízdního řádu autobusu pro turisty zdarma od letiště až do Capo Vaticano, snad jej využijeme. Když si půjčíme 4. členná rodina kola, nemůžou nám je někde na pláži zcizit? Jaké máte zkušenosti? A které pláže od Torre Ruffa jsou dostupné pěšky? Nejblíže. A jsou s mořem bez kamenů? A je v Torre Ruffa bankomat k vybírání €? Děkuji moc za odpověď. Jste úžasní, na Vaše stránky jsem odkázal mnoho mých kolegů z Prahy i od nás z Plzně. Přeji krásný den. Pavel.

Většina autopůjčoven požaduje kreditní kartu. Je dost pravděpodobné, že pokud oslovíte recepci, tak Vám zapůjčení zajistí v již zmíněné půjčovně z řetězce AVIS. Nicméně službu Pronájem aut Villaggio Torre Ruffa nabízí. V případě delegáta doporučujeme kontaktovat CK, od které jste si koupili zájezd. Jsme si ale téměř jisti, že to takhle nepůjde. Tip na ošetření po poranění medúzou najdete na stránkách U lékaře. Na Garganu jsme se setkali s místní recepturou, která zabírala - viz šestý odstavec v článku Kemp Riccio. Obáváme se, že Tourist Shuttle už nefunguje. Jízdní řád jste si stáhl zřejmě z odpovědi nějakého staršího data. Naše odpovědi jsou vždy aktuální k uvedenému datu. Už od té doby se toho dost změnilo. Cesta z letiště byla zpoplatněna € 7,00, cesta po pobřeží € 2,00. Podle našich informací Tourist Shuttle jezdil naposledy v roce 2011. Z důvodu nedostatků financí už od roku 2012 nejezdil. Kola Vám mohou ukradnout kdekoliv na světě. Osobní zkušenosti nemáme. Naprosto bez kamenů pláž v lokalitě Capo Vaticano nenajdete. Nejvíce Vám mohou vyhovovat pláže v okolí Santa Maria, tam ale pěšky nedojdete. O bankomatu víme v San Nicolo a Santa Domenica, v obou případech na SP22.

# 16.07.2015, 23:10.
Prosím, jaké jsou krásné pláže bez kamenů, čisté moře kolem Capo Vaticano, konkrétně budeme ubytovaní v Torre Ruffa - My Villa Eden. Tam je prý pláž malá, špinavé moře od potoku, s kameny ostrými v moři. Dá se někde v této oblasti půjčit auto a dojíždět na nějakou lepší pláž? Popřípadě jaká je solidní půjčovna aut u nás v ČR, která půjčí auta v půjčovně v Itálii s platbou u nás v Kč. Děkuji moc za odpověď. Pavel.

Celé pobřeží jižně i severně od My Villa Eden je poseto nádhernými plážemi. Podívejte se na naši fotogalerii Moře a pláže. Informace o autopůjčovně je v odpovědi ze dne 04.03.2015, 09:55. Je to půjčovna z řetězce AVIS. Doporučujeme využít služeb některého srovnávače, který právě využívá nabídky řetězců. Platba je online. Podívejte se na Pronájem aut.

# 15.07.2015, 17:47.
Za pár dní letíme do Kalábrie, budeme v hotelu Simeri Village u vesničky Simeri Mare. Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, čím se dá dojet do města Catanzaro? Asi autobusem. Děkuji za odpověď a s pozdravem Miloslav.

S veřejnou dopravou je to tady špatné. Nejbližší autobusová zastávka městské dopravy AMC v Catanzaru je někde v Belladonna, což je pěšky asi šest kilometrů od hotelu. Neblíže je vlaková zastávka Simeri Crichi, pěšky asi 4 km - u SS106 na konci Simeri Mare ve směru na Crotone. Jede ale jediný vlak, ve 13:14 do Catanzaro Lido, kde je ve 13:25 a odtud do Catanzaro jede ve 13:50 a v Catanzaro je ve 13:57. Zpět jede také bohužel jeden a to ještě jen ráno v 10:14 z Catanzaro do Catanzaro Lido a odtud tím jediným vlakem v 11:38. Jednosměrná jízdenka stojí € 2,40. Řešením bude zřejmě taxi, které si objednáte v hotelu nebo si na pobyt zapůjčit auto. Podívejte se na Pronájem aut

# 15.07.2015, 07:45.
S rodinou jedeme do Itálie a to konkrétně do lokality Tropea. Rozhodli jsme se pro třídení cestu s tím, že se budeme střídat přes noc a přes den vždy někde s dětmi zastavíme u vody. Mohl byste mi poradit optimální trasu z Karlových Varů včetně doporučených zastávek v jednotlivé dny? První den vyjedeme na noc - zastávka druhý den ráno, poté znovu na noc a zastávka ráno a třetí den ráno plánujeme být na místě. Také bych byl rád za informace o poplatcích, které nás čekají a případně, zda je reálné se vyhnout italským dálnicím, když máme tolik času na cestu. Děkuji. Milan.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd Rovereto Sud - Lago di Garda. Je to přibližně 700 km, cesta bez zastávek přibližně 7 hodin. Naplánujte si to tak, abyste přijeli v požadovaném čase a na zvolené místo u jezera. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. Druhý den jeďte kolem jezera a na dálnici se napojte u Peschiera del Garda. Pokračujte na Modena - Bologna - Firenze - Roma - Lido di Ostia. Tady si opět vyberte místo u moře. Je to něco málo přes 600 km, cesta bez zastávek trvá přibližně 7 hodin. Opět si to naplánujte jako v předchozím případě. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 35,70. Poslední úsek absolvujte následovně: vraťte se na G.R.A. (obchvat Říma), napojte se na A1 a pokračujte na Salerno - Cosenza - Pizzo - Tropea. Je to něco málo přes 600 km, cesta bez zastávek opět trvá přibližně 7 hodin. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 16,70. Od Salerna směrem na jih se už mýtné neplatí. Pokud pojedete přes noc, nedoporučujeme se dálnicím vyhýbat.

# 30.06.2015, 18:09.
Velmi se omlouvám za rušení, ale mám asi celkem obvyklou prosbu. Chystám se na cestu do Kalábrie, Village Bahja ve městě Paola. Zajímalo by mě v podstatě vše, ale protože se chystám autem, pak především informace o mýtném, resp. možnosti, jak se mu alespoň zčásti vyhnout tak, abych se za cestu jedním směrem po Itálii dostal na pro mě přijatelných € 50,00. Velmi Vám děkuji za odpověď, jste úžasní. Tom.

Nepíšete odkud vyjíždíte, tedy obecně. Abyste výrazně ušetřil na cestě přes celou Itálii a nestrávil ji po pobřežní silnici, doporučujeme trasu nasměrovat na čtyřproudovku spojující město Cesena a Orte. Pokud pojedete od Tarvisio, zaplatíte na mýtném po Mestre € 17,30, potom jeďte přes Chioggia do Ravenna a tady už směr Cesena - Perugia - Orte. Pokud pojedete od Brenneru, pak po Cesena zaplatíte € 31,20. Mýtné z Orte po Salerno je ve výši € 21,60. Na trase Salerno - Rende / Cosenza Nord se už mýtné neplatí. Do Paola a Villaggio Residence Bahja dojedete po SS107. Podle bodu vstupu do Itálie jsou ještě další možnosti úspory na mýtném hned za hranicemi s Rakouskem.

# 29.06.2015, 07:10.
Chystáme se vyrazit z Uherského Hradiště autem do Kalábrie na Capo Vaticano nebo do Tropea. Stále však trochu tápu nad rozpočtem na cestu. Z Vašich příspěvků jsem tak nějak zjistil, že bychom měli platit: rakouskou dálniční známku za € 8,70 a za mýtné přibližně € 68,40. Celkem tedy na koruny přibližně 2100,- Kč za cestu. Při trase přibližně 2000 km, spotřebě 6 litrů nafty na 100 km a ceně nafty v Itálii přibližně 44,- Kč počítám za pohonné hmoty přibližně 5000,- Kč. Jedna cesta tedy přibližně do 7500,- Kč. Je toto reálné? Protože např. mnoha lidmi vychvalovaný plánovač Via Michelin mi stále vypočítává cenu jízdy přibližně 11000,- Kč. Mám tedy strach, zda jsem cestou nezapomněl na nějaké další poplatky, např. za projetí tunelů apod. Potom bych se chtěl ještě zeptat, zda je těžké v Itálii sehnat ubytování naslepo a zda je tedy lepší vše dopředu rezervovat? Děkuji za případnou radu. Vít.

Na trase Uherské Hradiště - Břeclav - Vídeň - Graz - Villach -Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Firenze - Salerno - Cosenza - Pizzo - Tropea - Capo Vaticano ujedete 1900 km, celkem tedy 3800 km. Předpokládáme, že jedete na více jak 10 dnů, budete tedy potřebovat dvě desetidenní rakouské dálniční známky v ceně € 8,70 a zaplatíte dvakrát mýtné ve výši € 72,10 (aktuální cena). Poplatky Vás vyjdou na € 161,60. Pokud máte spotřebu 6 l nafty na 100 km, pak na trase spotřebujete 228 l. Při průměrné ceně nafty v Itálii € 1,52 za litr to je € 346,56. Celkem Vás tedy náklady vyjdou na € 508,16. Při kurzu Kč / € podle ČNB - 27,23 - to je 13837,- Kč. To by měla být maximální cena. Z té můžete postupně ukrajovat malé nebo i velké díly. V první řadě natankujete u své oblíbené čerpací stanice v ČR plnou nádrž za podstatně nižší cenu než je výpočtová průměrná v Itálii. Předpokládáme, že nad 32,- Kč za litr nepůjdete. To už je při 50. litrech úspora 470,- Kč. Určitě jste zaregistroval, že doporučujeme tankovat v Arnoldsteinu. Na cestu tam spotřebujete přibližně 32 litrů. Pokud dotankujete do plné nádrže, odhadem za € 1,27 za litr, pak ušetříte dalších 218,- Kč. Předpokládáme, že při cestě zpět sem dojedete s téměř prázdnou nádrží a natankujete také přibližně 32 litrů. Takže úspora dalších 218,- Kč. V této chvíli jste na úspoře 906,- Kč na pohonných hmotách. Dále na pohonných hmotách můžete ušetřit snížením spotřeby a tím, že budete v Itálii tankovat levněji než je průměrná cena, což mimo dálnice je reálné. Dále můžete ušetřit na mýtném. My běžně jezdíme mimo dálnici v úseku Arnoldstein - Gemona a v úseku Mestre - Chioggia - Ravenna - Perugia - Orte. Úspora na mýtném je € 39,20 v jednom směru, celkem € 78,40, tj. 2135,- Kč. Maximální modelová úspora je tedy možná až 3041,- Kč a to už jste na 10796,- Kč. Na jedné straně se to dá ještě o něco snížit - viz výše, na druhé straně kurz dle ČNB asi těžko někde získáte. Volte samozřejmě pro Vás únosný kompromis. Ubytování doporučujeme rezervovat, např. přes Booking / Kalábrie.

# 28.06.2015, 17:34.
Máme naplánovanou dovolenou osobním automobilem do Itálie, přesněji do Kalábrie do města Tropea. Potřeboval bych vědět, jakou nejlepší trasu zvolit z Kolína, na kolik nás vyjdou dálniční nebo mýtné poplatky za osobní automobil a jaká je cena za litr LPG v Itálii. Za Vaši odpověď děkuji. Libor.

Vaše optimální trasa je následující: Kolín - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Verona - Modena - Bologna - Firenze - Salerno - Pizzo - Tropea. V případě kritického prázdninového termínu z Pá na So bude možná lepší trasa přes České Budějovice - Salzburg - Innsbruck. Časově i vzdálenostně to vychází přibližně stějně, nehrozí však odpolední páteční zácpy na obchvatu Mnichova. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 68,40. To samé při cestě zpět. Průměrná cena GPL je v Itálii € 0,59 za litr.