KALÁBRIE 2011

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2011

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 15.11.2011, 21:38.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Ráda bych po Vánocích vyrazila k příbuzným, kteří žijí v Lamezia Terme. Problém pro mě je, že po příletu do Říma bych se měla dopravit do Lamezie autobusem či vlakem a na internetu nemohu žádný spoj najít. Jak už jsem se na Vašich stránkách dočetla, máte už nacestováno více, tak snad mi poradíte. Děkuji. Jitka.

Po příletu se musíte dostat z letiště na stanici Termini. Možnosti z obou římských letišť najdete popsané v našich otázkách a odpovědích Řím. Z Termini Vám pak jede spousta přímých vlaků do Lamezia Terme. Vlakem IC Vás jízdenka přijde na € 43,00 (jedou v 7:39, 11:39, 11:45 a 16:39, 5 až 6 hodin), vlakem ES* na € 58,00 (jede ve 13:45, 5 hodin) a ES*AV na € 66,00 (jede v 17:30, 4 hodiny). Ceny jsou uvedeny pro druhou třídu a odjezdy pro všední den. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Přímé autobusové spojení zajišťuje z Říma společnost Foderaro. Jedná se o spoj z Říma do Catanzaro přes Lamezia Terme. Z Autostazione Tiburtina (Largo Mazzoni) odjíždí každý den v 15:00 a 23:30. V Lamezia Terme je za 6,5 hodiny. Jízdenka stojí € 34,00. Dopravu z letiště na Tiburtina najdete opět v našich otázkách a odpovědích Řím.


# 18.10.2011, 12:27.
Mnohokrát děkujeme za Vaše krásné stránky. Moc nám pomáhají s výběrem dovolené na příští rok. Zvítězila tím Kalábrie. Fotky jsou úžasné a už se moc těšíme. Chtěla bych Vás poprosit při výběru místa - apartmánu. Moc se nám líbí Capo Vaticano. Kde sehnat ubytovavání pro 2 dospělé osoby, děti 7 a 10 let? Píšete o Costa Real Clubu. Je klidnější nebo rušnější? Když na fotkách vidíme ty domy, tak nám to přijde velké. Jaká je tam asi kapacita? Chceme klidnou dovolenou, něco menšího, klidného s pěknou pláží. Pokud je to klidnější, rádi se tam podíváme. Pokud ne, mohl byste nám ještě něco jiného doporučit. Mnohokrát děkuji. Krásný den. Jana.

Costa Real Club prošel od doby, kdy jsme tam byli v roce 2006, rekonstrukcí a změnil také majitele. Postavili další apartmánový dům, vybudovali bazén. V době, kdy jsme tam byli, se jednalo o klidné místo. Bylo to však také mimosezónní období. Každopádně je umístěn v lokalitě dál od hotelů. Počítejte však s tím, že v lokalitě Capo Vaticano je většina ubytování dál od pláže. Z Costa Real Club tam jezdí zdarma transfer. Je to však i v pěším dosahu, zpět ale do kopce. Pokud chcete jet na Capo Vaticano, určitě doporučujeme toto ubytování. Zakoupit jej můžete na výše uvedených stránkách nebo přes síť prodejců Polycastrum Viaggi.

# 07.10.2011, 18:58.
Jakou časovou rezervu si máme plánovat při trase Lado di Garda - Tropea? Jde mi o to, zda bude stačit od jezera vyjet brzy ráno kolem 6:00 a v klidu se dopravit do Tropea do 15:00 až 16:00 hodiny odpoledne toho dne, kdy máme nástup k pobytu? Samozřejmě po dálnici. Stále si nejsem jista, zda je to reálný čas. Děkuji a přeji krásný den. Šárka.

Ten čas je reálný, ale prakticky bez jakékoliv rezervy. Doporučujeme si vytvořit ještě nějakou rezervu na přestávky, případně zdržení. Rizikovým místem je v tomto případě dálnice před městem Bologna, kde se ráno občas tvoří zácpy. Doporučujeme také před městem Neapol volit místo A1 úsek značený A30.

# 04.10.2011, 21:58.
Vážení Řehůřkovi, rádi bychom strávili necelý týden ve druhém týdnu listopadu v Kalábrii, ale nevíme o tomto regionu zhola nic - jakou destinaci letu zvolit atd. Jen nás okouzlilo vyprávění jednoho staršího páru o tom, jak bydleli kdesi v poklidné krajině snad na statku uprostřed nádherné přírody. Netoužíme nutně po moři a již vůbec ne po napěchovaném hotelu. Rádi bychom strávili oněch pár dní spíše někde o samotě obklopeni přírodou. Vzhledem ke krátké době, kterou máme pro dovolenou k dispozici a k pořádné porci kilometrů, by asi přicházela v úvahu letecká doprava. Ale kam? Poradíte prosím? Přeji příjemný hezký den. S úctou Martin.

Mezinárodní letecké linky do Kalábrie přistávají na letišti Lamezia Terme. Tam byste ale musel letět s přestupem. Doporučujeme letět do Říma nebo Neapole a odtud do Vámi zvolené destinace vlakem Trenitalia. Ubytování můžete hledat na Booking / Kalábrie. Ve filtru výběru zvolte venkovské domy a farmy.

# 16.08.2011, 11:11.
Prosím o radu. 2.9.2011 jedu autem na jih Itálie na Capo Vaticano. Po cestě využiji tranzitní ubytování ve městě Orvieto, kde bych se měl přihlásit po šestnácté hodině. Jsem z Třeboně, využiji trasu po dálnici, tak se chci zeptat, zda bude stačit vyjet po čtvrté hodině ranní a dovolit si po dvoustech kilometrech přibližně dvacet až třicet minut pauzu? Nevím, jak plné bývají italské dálnice. Děkuji za radu. Pavel.

Čístá doba jízdy je přibližně 10,5 hodiny. Pokud nebudou komplikace, měl byste to s rezervou bez problémů stihnout. Kritická místa jsou na této trase tauernské tunely. Váš termín je už mimo hrozbu, navíc další vybudovaný tubus je příslibem plynulejšího provozu. U Mestre vybudovali obchvat, takže by to snad už mohlo být také bez problému. U Bologna se tvoří zácpy většinou ráno a dopoledne.

# 09.08.2011, 19:00.
Chystáme se v polovině září do Kalábrie - Briatico. Máte nějaké zkušenosti a rady? Jaké máme očekávat počasí? Děkujeme za odpověď. Verča a Petr.

Doporučujeme si prostudovat tyto otázky a odpovědi a reportáž Kalábrie 2006, kde toho o Briatico a nejbližším okolí najdete hodně. Průměrné teploty v polovině září se pohybují v této lokalitě kolem 24. stupňů. Konkrétní teploty v tomto roce samozřejmě budou záviset na vývoji počasí. Před odjezdem sledujte Meteo.

# 07.08.2011, 11:13.
Milí Řehůřkovi! Moc děkujeme za Vaše krásně zpracované stránky o cestování po Kalábrii. První týden v červenci jsme Kalábrii navštívili, konkrétně Zambrone, kemp Baia di Zambrone, kde jsme bydleli v apartmánu. V kempu jsou celkem nové vily a měli jsme pocit, že jsme v botanické zahradě. Majitelé byli moc příjemní, ochotní, jenom neuměli moc anglicky. Bohužel, v kempu byl špatně zásobený obchůdek, což je v Itálii neobvyklé a další obchody byly 2 km daleko do kopce. Zato k moři jsme to měli jen pár kroků, pláž byla od brány kempu jen přes cestu. Moře je tam krásně čisté a z pláže jsme viděli útes u Tropea vzdálený asi 10 km. Občas byla vidět Stromboli i s kouřem nad ním. Vzhledem k tomu, že jsme do Zambrone jeli autobusem, tak jsme byli odkázáni na skupinové výlety. V úterý jsme jeli na Liparské ostrovy a bylo to nádherné. Využili jsme Vašich popisků, takže jsme nebyli odkázáni jen na delegátku, která nám toho řekla polovinu. Bohužel jsme neviděli Stromboli v noci, protože tento druhý výlet byl pořádán ve stejný den, kdy jsme jeli na Sicílii do Taorminy. Pak nás sousedi z apartmánu vzali autem do Tropea, kde se nám prefektně hodila mapka, kterou jsme si stáhli z Vašich stránek. Týden v Kalábrii je bohužel málo, takže jsme spoustu dalších krás neviděli. Moc se nám tam líbilo, je tam nádherná příroda, která v Itálii jinde není. Ještě jednou děkujeme za výborné tipy pro cestování. Jitka s rodinou z Prahy.

Moc děkujeme za zaslané informace, moc si toho vážíme. Jsme rádi, že se Vám dovolená vydařila.

# 30.07.2011, 15:40.
Chtěla bych se zeptat, zda funguje místní doprava - turistický autobus - v oblasti Capo Vaticano i v září. Děkuji. Renáta.

Tourist shuttle spojující jednotlivá přímořská střediska mezi sebou a s letištěm v Lamezia Terme jezdí v roce 2011 každý den do 12. září včetně.

# 28.07.2011, 23:44.
Chci vám moc pochválit vaše stránky, perfektní zdroj informací o Kalábrii. Chtěla bych vás poprosit o radu při výběru ubytování v Kalábrii. Chystáme se tam jet vlakem a jedeme se dvěma malými dětmi (4 a 2 roky). Potřebovali bychom tedy ubytování nedaleko vlakové zastávky, u krásné pláže, nejlépe asi oblast Capo Vaticano nebo Parghelia, ale s co nejlepší výchozí pozicí pro eventuální výlety po okolí a možností nákupu. Přemýšleli jsme o: Villagio Agrumeto, Residence Esmeraldo, Athragon, Torre Ruffa Robinson, Villagio Santa Maria. Prosím, poraďte. Předem mnohokrát děkuji. Michaela.

Doporučujeme oblast Capo Vaticano. Jsou tam jedny z nejkrásnějších pláží, nádherná příroda a především je to tam vhodné pro děti. Ubytování však nikdy nemůže splnit požadavky na vlakovou zastávku a současně umístění u pláže. Z vlastní zkušenosti doporučujeme Costa Real Club. Dříve se tato residence jmenovala Le Cannelle. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006. Jsou tam veškeré informace. Podle mapy zjistíte, že se residence nachází v přijatelné vzdálenosti od vlakové stanice. Hned naproti brány je obchod, kde můžete zakoupit základní potraviny a potřeby, nově je u residence bazén, v zahradě je koutek pro děti, na pláž a z pláže jezdí pravidelně minibus. Výlety se dají podnikat na vyhlídky Capo Vaticano, kousek od residence je kiosek, kde si můžete zakoupit některé z krásných výletů, nebo je můžete podnikat vlakem sami, popř. si k tomu pronajmout auto.

# 28.07.2011, 18:43.
Chtěl bych se zeptat, jaké je nejbližší letiště k oblasti Guardavalle, provincie Catanzaro. Předem děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Richard.

Nejbližší mezinárodní letiště je v Lamezia Terme, necelých 100 km. Vlakem Trenitalia z Lamezia Terme Centrale se do Guardavalle dostanete za € 4,60 s přestupem v Catanzaro Lido. Z letiště na Lamezia Terme Centrale se dostanete linkou č. 90 společnosti Lamezia Multiservizi za € 0,80.

# 18.07.2011, 09:55.
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou poplatky na dálnicích v Itálii. Jedu do Kalábrie a zajímalo by mě, zda mám cestovat středem Itálie nebo po dálnici podél pobřeží Jadranu. Děkuji. Milan.

Doporučujeme klasickou trasu přes Florencii, Salerno a dále na jih. Trasu podél Jadranu volí cestovatelé hlavně kvůli vyhnutí se horským úsekům dálnice A1 mezi Bologna a Firenze a A3 od Salerna na jih. Je to však vyváženo dražším mýtným (přibližně o € 10,00) a hlavně jízdou mimo dálnici od Apulie minimálně po Sibari. Je pravda, že východní dálnice A14 je jedna z nejkrásnějších, na druhé straně úseky od Florencie po Salerno patří k nejkvalitnějším. Pokud pojedete klasickou trasu, zaplatíte na mýtném € 61,70 (přes Brenner) nebo € 62,30 (přes Tarvisio).

# 15.07.2011, 20:02.
Prosím, ráda bych s dětmi navštívila Aquapark Odissea. Budeme bydlet v Cariati a vláčkem bychom jeli do Rossana. Bohužel ale nemohu nikde najít, kde se v Rossanu aquapark nachází. Můžete mi, prosím, poradit? Potřebovala bych to ale poměrně rychle, 17.7.2011 odjíždíme. Moc děkuji. Bohužel jsem na tyto úžasné stránky natrefila až teď. Klára.

Aquapark je z Rossana moc daleko. Vzdušnou čarou přibližně 8 až 10 km. Z Cariati staví téměř u aquaparku jen několik vlaků. Musíte jet vlakem z Cariati v 8:23 (8:51) a vystoupit v Toscano. V neděli v 9:19 (9:43). Cena jízdenky je € 1,90. Odtud je to k aquaparku Odissea 2000 přibližně 2 km. Musíte jít po silnici po pravé straně kolejí (ve směru jízdy vlaku). Tato silnice pak uhýbá od kolejí šikmo doprava a po přibližně 300 m opět doprava. Po dalších 600 m Vás dovede k aquaparku. Údajně jezdí k aquaparku od zastávky Toscano bezplatný autobus. Zpět jedou vlaky z Toscano v 15:37 (16:01) a 17:13 (17:41). V neděli jen v 17:35 (18:00). V závorce jsou uvedeny příjezdy do cílové stanice.

# 05.07.2011, 22:41.
Prosím Vás, zlatá moravská rodino, ako by som sa mohol 16.7.2011 popoludní dostať vlakom z Neapola do Praia a Mare a 23.7. späť? Ďakuje sused Slováčisko.

Ve 12:58 Vám jede vlak č. 2429 (RV) za € 10,50, na místě je v 16:01. Další pak jede v 16:19 - č. 1591 (IC) za € 21,00, na místě je v 18:49. Zpět pak jede ve 12:44 č. 556 (IC) za € 21,00 a na místě je v 15:02, další pak v 13:51 č. 25454 (R) za € 10,50 a na místě je v 17:18. Jízdní řády najdete na Trenitalia a stanice se jmenují Napoli Centrale a Praja-Ajeta-Tortora.

# 02.07.2011, 12:18.
Jedeme v létě autem do Itálie - Kalábrie, Tropea. Zajímalo by nás, na kolik by přišla cesta - mýtné a nafta. Pojedeme z Písku. Děkuji. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Florencie - Neapol - Salerno - Cosenza - sjezd Pizzo - Vibo Marina - Tropea. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 10,00, na mýtném v Itálii € 62,30. Celkem tedy na poplatcích v obou směrech zaplatíte € 160,40. Při spotřebě nafty 5,5 l/100 km a průměrné ceně v Itálii € 1,50 zaplatíte za pohonné hmoty € 301,20. Celkem Vás tedy cesta přijde na € 461,60. Nepředpokládáme, že jedete na méně než 10 dnů. V tom příápadě by se cena snížila o € 7,90 za druhou dálniční známku. Vše samozřejmě závisí na aktuální spotřebě a ceně pohonných hmot.

# 28.06.2011, 22:09.
Máte skvělé informační stránky! Chci se, prosím, také zeptat. Příští týden odjíždíme na Capo Vaticano do městečka Santa Maria. Konají se v městečku nebo i v okruhu např. 30 km (Tropea atd.) městské trhy? Nemyslíme trhy se zeleninou a ovocem, ale trhy konané například jednou za týden. Pokud víte, tak i který den? Děkuji za odpověď a přeji pěkné léto. Lenka.

Máme jen neověřenou informaci: trhy by se měly konat - San Domenica: každé pondělí, Tropea: každou sobotu.

# 27.06.2011, 09:52.
Chystáme se s dětmi autem na dovolenou do Kalábrie na Capo Vaticano. V této souvislosti jsem se chtěl zeptat, zda je do této oblasti třeba si pořídit boty do vody kvůli ježkům a zda jsou v dostupné vzálenosti nějaké supermarkety a občerstvení typu Mc Donald's apod. Děkuji za Vaši odpověď. Jiří.

Boty do vody nejsou třeba. Více informací najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.


# 27.06.2011, 09:51.
Chtěl bych se zeptat na výši poplatků, kde je nejvhodnější tankovat, a také na počasí, jedeme tam až 16. září, ale slyšel jsem, že tam je i přes toto pokročilejší datum stále horko :-) děkuji. N.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Neapol - Salerno - sjezd Lagonegro - Praia a Mare - Scalea. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 61,70. Při cestě zpět jsou poplatky ve stejné výši. Nejvýhodnější je tankovat mimo dálnice. Polovina září je z hlediska počasí na jihu Itálie bez problému. Průměrné teploty se tam pohybují kolem 26. stupňů. Záleží samozřejmě na vývoji počasí tento rok. Může být tepleji i chladněji :-)

# 26.06.2011, 19:01.
Chceme letos jet do Kalábrie a chci se zeptat, zda ubytování v apartmánech můžeme najít na místě samém, či je nutno si ho objednat tady v Česku? A kolik stojí přibližně jedna noc pro 4 lidi? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. P.

Doporučujeme rezervaci dopředu. V Itálii se nesetkáte se systémem, který funguje např. v Rakousku nebo v Chorvatsku. Je už jedno, zda rezervujete u nějaké CK v České republice nebo přímo u ubytovatele v Kalábrii. Rozhodující jsou podmínky, cena atd. Ohledně ceny - rozdíly jsou opravdu obrovské. Za ubytování v nejvyšším srpnovém termínu zaplatíte i 7x vyšší cenu než např. začátkem června. Ceny se také odvíjí od typu ubytování. Podle našich zkušeností jsou ceny od tour operátorů (prodávané CK) nižší než pultové. U pultových cen je třeba si pohlídat, co je všechno v ceně - někdy uvádějí zvlášť povinné příplatky za úklid, klubovou kartu atd. Cenu si zkalkulujte pro Váš termín a zvolenou lokalitu na Booking / Kalábrie.

# 24.06.2011, 12:45.
Chci se zeptat, jak dlouho by jel člověk z Prahy do Scalea a kolik by to asi stálo? Bojím se létat. Děkuji předem za odpověď. Věra.

Cesta autem trvá přibližně 17 hodin bez přestávek. Za desetidenní rakouskou dálniční známku zaplatíte € 7,90, za průjezd Brennerem € 8,00 a na mýtném v Itálii € 61,70. Při průměrné ceně pohonných hmot v Itálii - Natural 95: € 1,54 a Nafta: € 1,40 a průměrné spotřebě benzinu 7 l/100 km a nafty 5,5 l/100 km zaplatíte za pohonné hmoty u benzinu € 184,00 a u nafty € 131,00. Celkem Vás tedy cesta v případě benzínového motoru přijde na € 261,60 a u dieselového motoru na € 208,60. Při cestě zpět je cena stejná nebo snížená o cenu rakouské dálniční známku, pokud se budete vracet do deseti dnů. Reálná cena bude samozřejmě záviset na skutečné ceně tankovaných pohonných hmot a na skutečné spotřebě.

# 20.06.2011, 21:22.
Letíme se čtyřletým dítětem do Neapole, odtud se musíme dostat do Praia a Mare, kde máme zaplacené ubytování. V diskuzích píšete o vlaku, ještě mě napadlo, nevíte o půjčovně aut, která by měla sídlo v Neapoli i v Praia, abychom auto mohli vrátit tam? Děkuji moc. Markéta.

Bohužel nevíme. Tento způsob funguje většinou mezi velkými městy nebo letišti a ve velkých systémech, které mají smlouvy s autopůjčovnami po celé Itálii. Jedním ze systémů, který má výpůjční místo na letišti v Neapoli a v Praia a Mare je Tinoleggio. Nevíme však, zda lze zapůjčit auto na letišti a vrátit ho v Praia a Mare. Podívejte se také na Pronájem aut.

# 20.06.2011, 17:48.
Jedeme do oblasti Capo Vaticano - Ricadi, zaujaly mě Vaše stránky se spoustou zajímavých informací. Máme takovou představu, že bychom rádi jeli mimo dálnice, protože z předchozích cest na sever Itálie máme pocit, že nic moc po cestě nevidíme a jenom se ženeme vpřed, máme na cestu tři dny a jedeme poslední týden před začátkem prázdnin, tak by silnice mohly být ještě poměrně prázdné, nebo se pletu? Jakou trasu byste nám doporučili? Chceme se zastavit i na několika místech na vykoupání. Někde jsem četl, že v Kalábrii je problém s pokrytím mobilních operátorů, máte s tímto zkušenost? Děkuji za rady. Lubomír.

Dvě varianty cesty mimo dálnice najdete v našich reportážích Kalábrie 2002 a Sicílie 2006. Jedná se o kapitoly Za sluncem přes půl Evropy, Daleko domů na sever a Domů přes téměř dvanáct stupňů zeměpisné šířky. Poslední týden v srpnu už končí hlavní sezóna, silnice by měly být volnější, nicméně nárazově můžete také potkat kolony. S pokrytím mobilních operátorů jsme v hlavních turistických centrech neměli problém, stejně tak při cestě.

# 20.06.2011, 12:58.
Chci zeptat. Jakou zvolit cestu do Scalea? Pojedu z Břeclavi. Jakou kartou můžu platit mýtné? Děkuji. Radek.

Vaše optimální trasa je Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Firenze - Roma - Napoli - Salerno - sjezd Lagonegro - Praia a Mare - Scalea. Jedná se samozřejmě o hlavní směry, dálnice je většinou objíždí. Mýtné můžete platit běžnými platebními kartami - Visa, Visa Electron, Mastercard, Postepay, Maestro.

# 07.06.2011, 21:45.
Potřeboval bych se dostat nějak 15.6.2011, nebo 16.6.2011 z Guardavalle do ČR. Snažil jsem se něco najít, ale bezvýsledně. Mohli byste mi, prosím, nějak poradit nějaký spoj po kolejích, nebo autobusem, nebo kde bych to mohl zjistit? Zda to tedy vůbec nějak jde? Za váš čas a odpověď velice děkuji. Michal.

Každý den jezdí z vlakové stanice autobus společnosti Federico do Říma. Odjezd je v 6:25 (14:15) a 21:55 (5:45). V závorce jsou příjezdy do Říma na Piazza Tiburtina. Cena jízdenky je € 35,00 a můžete si ji zakoupit on-line na výše uvedených stránkách. Z Říma pak jezdí linkové spoje českých společností. Např. Student Agency odjíždí z Říma 15.6. ve 14:15 za 1400,- Kč. Musel byste ale jet o den dříve, abyste to stihnul. Linka společnosti Tourbus odjíždí z Říma 17.6. ve 14:00. Tento spoj by byl pro Vás schůdný s odjezdem z Guardavalle 16.6. ve 21:55. Těch možností je více, autobusy společnosti Federico odjíždí v 18:45 z Guardavalle i do Florencie (€ 52,00, příjezd 06:00), Bologna (€ 59,00, příjezd 7:30) nebo Milána (€ 70,00, příjezd 10:45). Je třeba si to naplánovat s odjezdy autobusů českých společností. Vlakem můžete jet z Guardavalle do Říma, je to ale s přestupy. Odjíždí v 7:20, v Catanzaro Lido je v 8:20, odtud odjíždí v 8:40, v Lamezia Terme je v 9:37, odtud odjíždí v 10:15 a v Římě na Termini je v 15:15. Cena jízdenky je € 62,60.

# 06.06.2011, 10:32.
Chystáme sa s priateľom tento rok na dovolenku do Kalábrie, konkrétne sme si vybrali oblasť Capo Vaticano. Posledné 3 roky sme trávili dovolenku na gréckych ostrovoch a v Taliansku sme ešte neboli, tak máme trochu obavy hlavne z pláží, či su čisté a nie moc zaľudnené. Hlavne by som sa Vás chcela spýtať, ako je to s požičovňami motoriek, aké sú tu približne ceny? Ďakujem! S pozdravom Barbora.

Na Capo Vaticano jsou jedny z nejkrásnějších a nejčistějších pláží v Kalábrii. Co se týče obsazenosti, tak jako všude, v sezóně (červen / červenec) je plno. Nejvyšší sezóna je dva týdny uprostřed srpna. Ceny zapůjčení motorek se pohybují kolem € 20,00 (50 cc), € 30,00 (125 cc), € 35,00 (150 cc) za den. Čím více dnů, tím je samozřejmě denní taxa nižší. Záleží také na značce, konfiguraci pojištění, doplňků atd.

# 05.06.2011, 21:30.
Letos v srpnu se chystáme na dovolenou v Kalábrii. Rádi bychom procestovali co největší kus této oblasti, takže jsme se rozhodli neobjednávat ubytování v hotelu či apartmánu, ale povezeme s sebou stan. Máte nějaké zkušenosti s kempy v Kalábrii? Je nutná předchozí rezervace? A jak je to se spaním ve volné přírodě? Myslím, že oficiálně povolené není, ale je tolerované? Děkuji předem za Vaši odpověď, pokud je ve Vašich možnostech. Hezký den. Dana.

V srpnu je na jihu nejvyšší sezóna, počítejte tedy s vyšší obsazeností kempů. Doporučujeme si v oblasti vytipovat více kempů. Jejich seznam s dalšími informacemi najdete na portálech Camping a Unicamping. Spaní ve volné přírodě je v Itálii zakázané. Lze pouze se souhlasem majitele pozemku. Tolerované to není. Pokud budete přistiženi, hrozí Vám vysoká pokuta. Platí samozřejmě, že pokud není žalobce, není ani soudce. Nicméně bychom na to nespoléhali.

# 30.05.2011, 10:11.
Mohu poprosit o radu, jak se dostat 3.7.2011 z Reggio di Calabria, kam přijedeme z Neapole ve 20:05, do Bova Marina? Našla jsem jediné spojení ve 13:55 a pak už žádné. Moc Děkuji. Ivana.

Bohužel poslední vlak jede právě ve 20:05, nelze však na to spoléhat, že vlak z Neapole přijede dříve. Další vlak jede ve 4:05 a 6:05. V Bova Marina je přibližně za 50 minut. Alternativní doprava je následující: z Reggio Calabria Centrale (nádraží) se dopravte na letiště (Aeroporto) autobusem společnosti ATAM. Odjíždí ve 21:27 a na letišti je ve 21:41. Odtud jede autobus společnosti Federico. Jedná se o linku č. 21 - Linea Jonica (směr Caulonia). Z letiště odjíždí ve 23:20 a v Bova Marina je v 0:18. Jedná se o spoje, které jedou i v neděli.


# 06.05.2011, 10:17.
Ctěl bych Vás poprosit o radu, jak se dostat včas na letiště do Neapole. Máme odlétat 25.6.2011 v 8:40 hodin a nenašli jsme žádné spojení ze Scalea. Děkuji. F.

Nejlepší spojení je vlakem. Budete však muset bohužel cestovat o den dříve. Vlak jede v 17:32 a v Neapoli je ve 20:02. Cena jízdenky je € 21,00. Z Napoli Centrale pak jede na letiště Alibus několikrát do hodiny, naposledy v 0:30. Lze cestovat i s výraznou zajížďkou přes Lamezia Terme, ze Scalea ve 21:20 (příjezd 22:25), z Lamezia pak jede vlak do Neapole v 0:22 s příjezdem ve 4:22. Cena je přibližně € 33,00. Alibus na letiště jezdí od 6:12. První varianta je však jednodušší. Kombinovanou variantou je cesta vlakem do Sapri v 8:36 (příjezd 9:03, € 7,00), odtud pak přímo z nádraží jede autobusový Cilento Express přímo na letiště v Neapoli v 10:15 (příjezd 15:12) a 12:15 (příjezd 17:12) za cenu € 5,00. Bohužel je to také varianta o den dříve. Cilento Express je třeba rezervovat.

# 05.05.2011, 14:19.
Chci Vás požádat o informaci. Jedeme v červnu na dovolenou do Kalábrie - Capo Vaticano - Residence Esmeraldo, a ve stejný termín jedou známí, kteří budou ubytovaní v Torre Ruffa Robinson. Chtěla bych se zeptat, zda se dá po pláži nebo jinou cestou (vláček) dojít k tomuto ubytování, abychom se mohli navštěvovat a jak je to daleko od sebe. Máme malé děti (3 a 6 let), tak aby nám to došly. Předem moc děkuji. I.

Po pláži určitě ne, v cestě Vám stojí skaliska Capo Vaticano. Jediná cesta vede vrchem, po silničkách. Vzdušnou čarou je to však přibližně 4 km. Můžete však využít bezplatné dopravy Tourist Shuttle.

# 18.04.2011, 14:47.
Prosím o radu. Jedeme letos 2.7. na 14 dní do Kalábrie, San Nicola Arcella, residence Perla. Poradíte nám, kde nejlépe nakupovat potraviny, kde natankovat kvalitní naftu, kde se připojit k internetu, kam jet na výlet a případné další vychytávky? Děkuji předem. Petr.

V místě jsou možnosti nákupu potravin, nicméně doporučujeme zajet do Scalea, kde najdete na Via Fiume Lao Interspar. Otevřeno mají od pondělí do soboty od 8:00 do 13:30 a od 16:00 do 20:30, v neděli od 9:00 do 13:30. Tankovat doporučujeme rovněž ve Scalea u Agipu. Ohledně internetu nevíme, zkuste na místě ověřit dostupnost wifi přímo z Vašeho notebooku. Jinak internetová kavárna je např. ve Scalea - Future Next nedaleko Via Dante Alighieri. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2002.

# 21.01.2011, 20:50.
Moc děkuji za stránky, které provozujete, našel jsem zde mnoho zajímavého. Rád bych Vás touto cestou také poprosil o radu. Počátkem července jedeme s rodinou autem do Kalábrie - Capo Vaticano, do residence Villaggio Athragon. Zatím jsem však nikde nenašel žádnou zmínku o tomto ubytování, má být přímo u pláže - také nevím u které. Je jich tam spousta. Proto Vás prosím, pokud víte něco bližšího o tomto místě, napište mi. Děkuji moc. David.

Villaggio Athragon najdete u pláže Spiaggia Fiorinea mezi Scogli Fiorineo a Scogli Torre Ruffa. Podívejte se na mapu oblasti. Silnice vedoucí z Tropea do Ricadi přejíždí říčku Fiumara Vaticana o della Ruffa. Po několika serpentinách přejíždí železnici. Ještě před touto železnicí je odbočka doprava na místní komunikaci. Následuje další odbočka doprava k Torre Ruffa. Vy se vydejte doprava ještě na další křižovatce po silničce vedoucí k Scogli Fiorineo. Silnička se u moře rozdvojuje (obě části mají sérii serpentin). Vydejte se po té části vpravo, dovede Vás k villaggiu. Podrobnější informace o ubytování najdete na výše uvedených stránkách.

# 21.01.2011, 17:28.
Chci Vás požádat o informaci. V červnu máme zajištěnou dovolenou v Residence Esmeraldo, Calabria - Capo Vaticano, 89865 Ricadi. Chtěli bychom si vypůjčit osobní automobil. Půjčovna má však jen dvě místa, kde se auta dají vyzvednout. Buď na letišti, nebo před nějakým hotelem přímo v Ricadi. Není nějak možné domluvit přistavení auta z půjčovny? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Pavel z Havlíčkova Brodu.

Toto je otázka, která by měla směřovat spíše na Vámi vybranou půjčovnu. Pevně stanovená místa jsou zřejmě z důvodu vyřízení formalit, zablokování kauce na platební kartě apod. Přímo v terénu by to bylo zřejmě složitější. Doporučujeme se spojit přímo s půjčovnou a tuto problematiku s nimi prodiskutovat. Podívejte se také na Pronájem aut.

# 21.01.2011, 17:28.
Chystáme se v červnu, začátkem, do residence Esmeraldo - Capo Vaticano. Máte prosím zkušenosti s obchodem v residenci? Jak je zásobován a jaké jsou ceny potravin v Itálii? Děkuji. S pozdravem H.

Zkušenosti s tímto obchodem nemáme. Obecně však lze říci, že obchůdky v residencích jsou zásobovány základními potravinami dobře, stejně tak vším potřebným pro pobyt na pláži. Pro větší nákupy doporučujeme využívat supermarkety, např. v S. Domenica, S. Nicolo nebo Ricadi. Ceny potravin jsou lehce vyšší než u nás, u masných a mléčných výrobků je ten rozdíl větší. Ovoce a zeleninu na trzích můžete nakoupit i výhodněji.

# 21.01.2011, 13:59.
Na Vašich stránkách jsem se dočetla o informacích ohledně residence Esmeraldo v porovnání s Costa Real Club, alespoň myslím, že se to tak jmenovalo. S manželem uvažujeme právě o zmiňované residenci Esmeraldo. Zarazilo mě, jak píšete, že kopec je pro obě ubytovací jednotky stejný. Mám tomu rozumět tak, že ubytování je na kopci? Je velký? A nevíte, jaký je přístup na pláž, zda se musí po silnici? Máme dvě malé děti, proto se ptám. Moc děkuji za odpověď. Martina.

Jedná se o členité pobřeží, spousta residencí je bohužel nahoře. Silnička, po které se přichází např. k pláži Groticelle, je u Costa Real Club ve výšce 99 metrů nad mořem, u Residence Esmeraldo je ve výšce 76 metrů nad mořem. Od Esmeraldo se jedná o méně frekventovanou silničku. Obě residence provozují kyvadlovou dopravu na pláž, takže se to dá bez problému i s dětmi zvládnout. Pěšky dolů k moři je to samozřejmě pohodové, nahoru v největších vedrech je to však úmorné.

# 18.01.2011, 22:29.
Před lety jsme dvakrát pobývali ve Scalea - Residence Club San Domenico. Rádi bychom se tam po letech vrátili. Nemáte tip na CK, která prodává zájezdy do této destinace nejlevněji? Může to být i přímo italský operátor. Moc děkuji a také děkuji za Vaše nádherné stránky a znalost této části Itálie. Také ji milujeme, už jsme byli na Capo Vaticano, 2x v Tropea. Ale Scalea a pláž v Praia Mare, kam jsme často jezdili, nás uchvátila nejvíce. V kombinaci s komplexem s tobogány v San Domenico - pro děti ideální! Zdraví Pavla.

Toto ubytování si můžete zakoupit přes Booking - San Domenico Club Residence.

# 14.01.2011, 12:57.
Narazila jsem na Vaše stránky při hledání informací. Rádi bychom na přelomu srpna a září využili nízkonákladový let do Bari a poté se přesunuli vlakem do letoviska Guardavalle Marina. Hledala jsem spojení na Trenitalia, ale bohužel mi vyhledávač žádné řešení nenabídnul. Musím asi zadávat jednotlivé úseky na trati? Je prosím možné docestovat z Bari vlakem do Guardavalle a za jak dlouho? Děkuji mnohokrát za odpověď! Pěkný den. J.

Z Bari do Guardavalle vlakové spojení je. Nejlevnější jízdenka stojí € 22,50. Většinou se přestupuje v Tarantu, potom v Sibari, Catanzaro Lido nebo Lamezia. Nejrychleji se tam dostanete ve 12:41 za přibližně 7 hodin za zmiňovaných € 22,50. Přestup je v Tarantu a Sibari. Na Trenitalia spoje jsou, ale jen do 10. června 2011. Potom se mění jízdní řády, takže přesné informace k Vašemu konkrétnímu spoji ve Vašem termínu získáte na zmiňovaných stránkách po tomto datu.

# 09.01.2011, 10:51.
Předem děkuji za tyto stránky nejen o jižní Itálii. Tento rok bychom chtěli navštívit s rodinou Capo Vaticano po vlastní ose, konkrétně residenci Club Costa Real v období od 23.7. do 6.8.2011. Nebo zda nemáte jiný tip. První dotaz mám ohledně ubytování v této residenci s dětmi ve věku 14 a 9 let a jejich vyžití. Např. bazény, promenády, restaurace atd. Druhý dotaz je ohledně počasí v daném termínu. Třetí dotaz je na nějaké tipy na výlety, třeba po vlastní ose nebo lodí po okolí. Jelikož jsme zatím jezdili jen po severní části Itálie, tak bych poprosil radu ohledně cesty na jih a přibližně ceny dálničních poplatků a nejvhodnější trasu z Prahy a eventuálně kde přespat. Předem děkuji za odpověď. K.

Odpovědi na Vaše otázky najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Residence Costa Real Club se tehdy jmenovala Le Cannelle. Poplatky se změnily. V Německu se stále neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte za úsek Brenner - Salerno € 61,70. Počasí je samozřejmě každý rok jiné. Nicméně běžně se na přelomu července a srpna pohybují teploty v této oblasti přes 30 stupňů a moře má teplotu kolem 25. stupňů.

04.01.2011, 22:54.
Prosím ještě o informaci, zda jezdí vlak v pravidelných časových intervalech od letiště v Neapoli do Kalábrie, např. do Zambrone? Nemůžu najít žádný odkaz. Chceme letět do Neapole a odtud asi vlakem, ještě nemáme ubytování rezervované, ale bude to někde okolo Capo Vaticano. Je vlakové nádraží poblíž letiště v Neapoli? Máme víc dětí a mám obavy ze složitého přestupování. Děkuji. O.

Z letiště v Neapoli jezdí na vlakové nádraží každých 20 minut linka Alibus společnosti ANM. Cena jízdenky je € 3,00. Na Capo Vaticano (Ricadi) se pak dostanete s přestupem většinou v Lamezia nebo Rosarno. Cena jízdenky se pohybuje od € 34,00, podle typu vlaku. Jízda trvá přibližně 4,5 až 5 hodin. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 03.01.2011, 23:24.
Řehůřkovi, před pár lety jste nám již jednou ochotně pomohli s radou na cestu na Gargáno a teď žádáme o radu s ubytováním v Kalábrii, chceme ne příliš drahé villaggio u moře, u nějaké krásné plážičky, hlavně s fotbalovým a volejbalovým hřištěm a bazénem, nemáte prosím nějaký tip? Líbí se nám Villaggio Sciabache v Marina di Zambrone, trochu máme obavy z pláže, nemáte zkušenosti z vašeho cestování přímo v tomto místě? Mám na mysli, zda jste náhodou zde neprojížděli, nezastavovali. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji vše dobré. O.

Pláž před Villaggio Sciabache v Marina di Zambrone je úzká přibližně 30 až 50 m a dlouhá přibližně 2 km. Je tvořena bílým pískem. Oddělena od villaggia je dlážděnou silničkou. Plážový servis tam je, dokonce i síť pro plážový volejbal. Nepatří však k nejkrásnějším plážím této oblasti. Doporučujeme cestovat o něco jižněji, do oblasti Capo Vaticano.

# 02.01.2011, 18:59.
Letos se chystám do Kalábrie do hotelu Villaggio Agrumeto. Můžete mě, prosím, informovat o této lokalitě ohledně nějakého marketu? Budeme si vařit a hlavně jedeme s dvěmi dětmi, tak mě zajímá váš názor na hotel, pláže, prostředí a kam v oblasti na výlet. Předem děkuji a těším se na vaši odpověď. K.

Konkrétní ohlas naší čtenářky, která zmiňované Villaggio Agrumeto navštívila, najdete v odpovědi ze dne 21.07.2009, 14:25. Veškeré informace, mapy, tipy na výlety atd. z této oblasti najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.