KALÁBRIE 2010

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2010

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 09.12.2010, 21:29.
Chcem sa opýtať na dopravu v Taliansku. Plánujeme ísť do Kalábrie - Briatico a odtiaľ sami cestovať do Tropea a Pizzo a pod. Nevieme ale, či sa môžeme spoliehať na autobusové spojenie a ako funguje? Prípadne ceny za 1 km atď. Vlaky či taxi a koľko asi budeme platiť? Sme traja dospelí a potrebujeme si to orientačne narátať. Ak viete nejakú internetovú stránku, budeme za ňu vďační. Ďakujeme už dopredu za odpoveď. Pekný deň aj týždeň. Margita.

Z Briatico můžete jezdit vlakem do Vibo Marina (€ 1,00) nebo do Pizzo (€ 1,40), na druhou stranu do Zambrone (€ 1,00), Parghelia (€ 1,40), Tropea (€ 1,40), S. Domenica (€ 1,40), Ricadi (€ 1,90, Capo Vaticano), Joppolo (€ 1,90), Nicotera (€ 2,40). Můžete také využít bezplatné turistické autobusové spojení - Tourist Shuttle.


# 10.09.2010, 16:48.
Prosím o informaci, zda se dá rezervovat jízdenka na autobus z Neapole do Diamante? Nemůžu najít žádné informace o autobusech. Děkuji. H.

Víme o dvou autobusových spojích, které jezdí z Neapole do Diamante. Z Neapole odjíždí v 10:00 a 14:30 z Piazza Garibaldi, v Diamante je ve 13:15 resp. 17:45 na Bivio SS. 18. Spoj provozuje společnost Bilotta Antonio Srl. z Lamezia Terme a jede až do Santa Maria di Catanzaro. Bohužel žádné jiné informace nemáme. Zkuste se informovat na jejich telefonním čísle +39096821527. Z Neapole se do Diamante dostanete také vlakem z Napoli Centrale za přibližně 3,5 hodiny a € 11,70. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 31.08.2010, 14:34.
Mám dotaz. Jaká je nejjedušší cesta autem z letiště Neapoli do San Nicolo di Ricadi. Nebo zda mi můžete poradit, jak a kde na internetových stránkách si můžu naplánovat trasu. Děkuji moc. Petr.

Z letiště se musíte dostat na Tangenciálu A56 vedoucí kolem letiště, která Vás dovede na dálnici A1. Po této pokračujte směrem na jih, plynule se napojí na A3. Po této pokračujte až do Kalábrie. Od Salerna je dálnice bezplatná. V Kalábrii pak sjeďte na sjezdu Pizzo a pokračujte přes Pizzo, Briatico, Tropea do San Nicolo.

# 30.08.2010, 23:25.
Ráda bych se zeptala. Nevíte, zda jsou v okolí apartmánů Villaggio Torre Ruffa Robinson na Capo Vaticano restaurace a obchody, kam by se dalo zajít třeba na večerní posezení či procházku? Děkuji a jsem s pozdravem. Lucie.

Villaggio Torre Ruffa Robinson se nachází přímo u moře a jedná se o ohraničený komplex, který nabízí vlastní služby - restauraci, bar, disco-bar, market, atd. V okolí je mnoho dalších větších i menších komplexů, které jsou na tom podobně. Počítejte spíše s tím, že různé markety a restaurace jsou umístěny právě v těchto zařízeních. Jsou samozřejmě přístupné i neubytovaným. Možnosti procházek a posezení zde samozřejmě jsou. Pro větší nákupy jsou vhodné menší supermarkety, které se nachází např. v S. Domenica nebo S. Nicolo.

# 28.08.2010, 19:43.
Vytiskla jsem si na Vašich úžasných stránkách jízdní řád a orientuji se. Garden hotel je druhá zastávka od letiště, jaká část oblasti v km se dá projet tímto shuttle na konečnou Nicoreta Marina lungomare, popř. mapka této oblasti se nedá stáhnout z Vašich stránek? Zajímavé zastávky autobusu, které jsou výchozí pro příjemný výlet pěšky, opravdu ochutnat místní speciality, turistické informace v němčině, čeština je asi utopie. Auto z půjčovny na dva dny, kam bychom měli zavítat, nejsme horolezci ani plážoví turisté. Předpoveď hlásí oblačno, ale teplo, pršívá zde hodně začátkem září? Doufám, že jsme si vybrali krásnou oblast a že nám nezkazí dojem cestovka a organizované přesuny. Možná, že jsme měli cestovat autem, ubytování zajistit předem a být svobodnější a nezávislí na letadle. Děkuji předem za informace. Alena.

Mapku oblasti si stáhněte z naší reportáže Kalábrie 2006. Zde najdete také mnoho tipů na výlety - Pizzo, Tropea, Capo Vaticano, Nicotera. Počítejte s tím, že česky se tam nedomluvíte. Doporučujeme alespoň základní italská slovíčka - německy nebo anglicky se domluvíte spíše v hotelích nebo v cestovních agenturách. Tipy na výlet autem najdete také ve výše zmiňované reportáži. Srážkově bývá září v průměru na dvojnásobku srpnových hodnot, ale pořád ještě na polovině zimních měsíců. Začátkem září prší samozřejmě mnohem méně než koncem září. Předpovědi na tento rok uvádějí polojasné nebo slunečné počasí, především koncem první poloviny září má být pěkné slunečné počasí. Doporučujeme sledovat před odjezdem předpovědi na Meteo. Podívejte se na Pronájem aut.

# 27.08.2010, 15:33.
Odjíždíme 4.9. do Garden Resort. Jaká je nejbližší zastávka Tourist shuttle a půjčovna aut? Možnost výletů lodí do Neapole a podobně. V recenzi na tento hotel ze 7/2010 jsme se dočetli, že pláž 300 m od hotelu je neupravená, ve vodě plave něco jako posekaná zelená tráva. Děkuji. Alena.

Zastávka je přímo u Garden resort na silnici SS18, další pak směrem k Pizzo u Club Med a Bravo Club. Nejbližší autopůjčovny jsou např. na letišti Lamezia Terme, deset minut jízdy tímto autobusem. Podívejte se na Pronájem aut. O výletech lodí z této oblasti do Neapole nemáme žádné informace. Nejbližší přístav je ve Vibo Marina. Co se týče pláží, je to otázka sezóny i počasí. Část pláže s plážovým servisem bude určitě upravená. Co se týče řas, trávy atd. ve vodě, to se může stát i v jiných částech Kalábrie. Je to příroda, kterou neovlivníte. Stalo se nám to na Garganu i v Kalábrii.

# 25.08.2010, 09:54.
Nevíte náhodou prosím, kde se nachází zastávka Tourist shuttle - Bivio Torre Ruffa Bordorello? Na žádné mapě to nemohu najít. Děkuji za odpověď. S pozdravem I.

Podívejte se na mapu. Zastávka se nachází na křižovatce hlavní silnice (značena oranžově), kousek za řekou, v místech, kde je odbočka na Parcheggio Torre Ruffa. Jízdní řád je tam vyvěšený přímo pod zrcadlem.

# 13.08.2010, 21:42.
Jaké jsou nebližší stanice vlaku a na jaké trati na Capo Vaticano? Děkuji. J.

Nejbližší stanice je Ricadi. Podívejte se na mapu. Leží na trati Rosarno - Catanzaro (většina spojů). Obecně však lze říci, že se jedná o trať Řím - Reggio Calabria.

# 23.07.2010, 13:48.
Vaše stránky jsou úžasné :-) Prosím, potřeboval bych zjistit, čím a za kolik se dostanu z Neapole do městečka Diamante. Máte osobní zkušenost, stojí za to toto městečko navštívit? A ještě bych se chtěl zeptat, zda koncem září je možné namátkou sehnat ubytování v penzionu pro 2 lidi do € 15,00. Moc Vám děkuji J.

Jeďte vlakem z Napoli Centrale. Do Diamante jezdí přímé spoje. Regionálním vlakem se tam dostanete přibližně za 3,5 hodiny a cena jízdenky je € 11,70. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Městečko určitě stojí za to navštívit. Typickým znakem Diamante jsou tzv. murales. Jedná se o zdi pomalované výtvarnými umělci ze všech koutů Itálie. Ubytování koncem září už na místě pravděpodobně najdete, do € 15,00 ale spíše ne. Ubytování můžete hledat na Booking / Diamante.

# 21.07.2010, 13:45.
S přáteli máme naplánovanou dovolenou právě na Kalábrii na Capo Vaticano. Kolem 7.9. chceme vyrazit. Chtěla bych se zeptat, jak je to tam s počasím v září. Předem děkuji za odpověď. Sabina.

Začátkem září bývají v této oblasti průměrné teploty ještě kolem 25. stupňů, srážek je tam jednou tolik co v srpnu, ale stále ještě o polovinu méně než v zimních měsících říjen - březen. Vše samozřejmě záleží na vývoji počasí v tomto roce. Doporučujeme sledovat před odjezdem předpovědi na Meteo.

# 21.07.2010, 10:21.
Chtěla bych se zeptat, zda je potřeba do Kalábrie pas? Zda v hotelech při ubytování stačí jen občanský průkaz nebo chtějí i cestovní pas? Je zapotřebí tento doklad i při výletu na Liparské ostrovy? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji. Eliška.

Kalábrie, stejně jako celá Itálie, je součástí Evropské unie. Po Evropské unii můžete cestovat s občanským průkazem, který je v tomto případě cestovním dokladem. Ale jen pro jeho držitele, nemohou tedy na něj cestovat děti, které jsou v tomto občanském průkaze zapsané. Při ubytování v hotelech tedy stačí občanský průkaz, stejně tak při cestě na Aiolské ostrovy, které jsou součástí Sicílie a tedy Itálie.

# 16.06.2010, 23:46.
Pane Řehůřku, potřebovali bychom poradit. 25.6. jedeme z Prostějova na Capo Vaticano a někde v polovině cesty bychom se rádi ubytovali v motelu u dálnice na jednu noc, ale dost dobře se nám nedaří nic sehnat. Děkujeme. K.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 25.04.2010, 18:35.

# 15.06.2010, 10:49.
Pane Řehůřku, dovolte mi dotaz, byl jsem na vašich stránkách, jsou super. V pátek se chystám s rodinou do Kalábrie, Praia a Mare - autem. Na mapách vidím silnice třídy A, potom třídy E, potom SS. Chci se zeptat, když pojedu od Bologna přes Perugia, abych neplatil poplatky, po které silnici nezpoplatněné mám jet? Nevím, zda silnice třídy E jsou také zpoplatněny. Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Jiří.

Zpoplatněné jsou pouze autostrády - A1, A4, A13 atd. Bezplatně z Bologna do Orte přes Perugia můžete jet po SS9 a u Cesena je třeba najet na S2 (E45). Tato čtyřproudovka je ale díky kamiónům v horším stavu, takže doporučujeme jet maximálně 100 km/h.

# 14.06.2010, 20:33.
Chtěla bych Vám napsat něco o apartmánech na Capo Vaticano, La Fattoria. Bylo to ubytování neúnosné. Měli jsme mít klimatizaci, neměli. S majitelkou ani přes delegátku se nedalo jednat. Bylo příšerné vedro a v apartmánu se nedalo být celý den až do večera do 11. hodin. Museli jsme být od 9. hodin až do půl sedmé večer u moře, kde aspoň trochu foukalo. V této oblasti se nedá nikam jít, všude jezdí auta a tím je to nebezpečné a vše je daleko. Je zde jeden obchod a ten je otevřen do 20:00 hodin, takže byly fofry ho večer stihnout. Večerního posezení je zde dost, ale to se každý den nedá zvládnou finančně. Jste jen odkázaní na ráno v 9:00 hodin - odvoz na pláž, v poledne Vás přivezou a odpoledne jedete na pláž až v 16:00 hodin a v 18:00 již opět na apartmán. Polední přestávka je velmi dlouhá, ale jinak se na pláž nedostanete. Pokud Vám píšou, že máte k dispozici plážový servis. Tak je to takhle. Ráno si lehátka a slunečník vyndáte vzadu z auta, odnesete asi 100 m na pláž, zapíchnete někam slunečník, v poledne vezmete opět k autu a domů a odpoledne stejná situace. Jsou to dřevěná lehátka a jsou těžká, takže bez pánů se neobejdete a s dětmi jste ztraceni, jako bez auta. Jste tu vlastně uvězněni a odkázáni jen na druhé. Nechci Vás odradit, někdo to má rád, je tu zase pěkná příroda, ale Scalea je o něčem jiném. Š.

Děkujeme za Vaši zprávu a Váš názor na ubytování La Fattoria. My jsme bydleli v Residenci Le Cannele (nyní Costa Real Club) a všechny služby, tak jak byly popsány a nabízeny, byly plněny. Capo Vaticano je skutečně nádherná oblast, s vhodně zvoleným ubytováním lze toho hodně poznat i bez auta. Na vzdálenější výlety je však auto nutností.

# 08.06.2010, 20:57.
Pane Řehůřku, chci se zeptat. Nikdy jsme ještě nikde nebyli s manželkou kromě Španělska autobusem. Letos chceme s autem do Itálie a to přímo do Kalábrie, to nám bylo doporučeno jako jedno z nejlepších. Jedeme i s třináctiletou dcerou a chceme spát pod stanem. Potřeboval bych vědět, když tam pojedu bez jakékoliv rezervace na nějaký kemp, zda by neměl být problém. Jedeme tam kolem 10.7. až 20.7. Zajímá mě hlavně přibližně cesta pokud možno nejkratší s nejmenšími poplatky za mýtné, ale zda je lepší raději s poplatky tak i ta. Nikdy jsme nebyli s autem, tak mám trochu strach jet někam, kde nevím v jakém kempu přesně přespat, kde se i vykoupeme a další hygiena potřebná. Děkuji předem za radu pokud tedy pro mě nějakou máte. Michal.

V tomto případě tedy můžete použít pro cestu a mýtné odpověď ze dne 29.01.2010, 16:07. V případě, že pojedete na Capo Vaticano, pak pokračujete od Lagonegro po dálnici dál na jih. Dálnice je od Salerna bezplatná. Tip na úsporu (Ravenna - Orte) najdete v odpovědi ze dne 13.08.2009, 13:54 a také v reportáži Gargano 2008 - úseky Tarvisio - Gemona a Mestre - Ravenna.

# 04.06.2010, 19:42.
Řehůřkovi, děkuji za možnost se s Vámi poradit ohledně dovolené. Jedeme do Kalábrie, ubytovaní budeme poblíž letiště Lamezia Terme. Chceme si půjčit auto a poznat také Sicílii (2x 1den) a Liparské ostrovy. Můžete mi, prosím, napsat, jak daleko je z Lamezia Terme na Sicílii? Taormina, Syrakusy, Etna s výstupem, jaké jsou poplatky cestou a zda je to vůbec zvládnutelné. Na Stromboli se dostaneme z jakého přístavu? Dále Vás prosím o doporučení zajímavých míst v místě pobytu - 1/2 denní výlety. Děkuji moc a přeji hezký víkend. Petra.

Do Taormina to je kolem 180 km, pod Etnu kolem 230 km, do Siracusa kolem 290 km. Doporučujeme Etně věnovat jeden den, Taormina a Syrakusy se dají zvládnout také za jeden den. Trajekt na Sicílii se společností Caronte & Tourist Vás přijde při návratu ve stejný den na € 28,00 (zpáteční lístek) do 3. dnů - € 32,00 + € 0,5 za každého spolujezdce v obou variantách. Mýtné na dálnici do Taorminy € 1,90, do Catanie € 3,30 (Etna, Syrakusy). Na Aiolské ostrovy bude výhodnější jet z Tropea (necelých 70 km) - bez auta. Se společností Tropeamar Vás takový výlet přijde na € 45,00 (děti € 25,00) + € 1,00 poplatek městu Lipari. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.


# 02.06.2010, 08:15.
V létě vyrážím s rodinou do Kalábrie - Briatico. Tímto se chci zeptat, zda mi můžete poradit nejlepší cestu, a zda jsou v Itálii placené všechny úseky dálnice tímto směrem. Děkuji za odpověď. S pozdravem M.

Nepíšete, odkud vyjíždíte. Záleží na tom, kde překročíte hranice ČR. Pokud v Rozvadově, jeďte na Regensburg, Mnichov, Innsbruck, Brenner, Veronu, Bolognu, Florencii, Neapol, Salerno, Cosenzu a z dálnice sjeďte na sjezdu Pizzo. Pokračujte přes Pizzo (SS18) a Vibo Marina (SS182) do Briatico (SS522). Pokud v Dolním Dvořišti, jeďte na Linz, Salzburg, Villach, Tarvisio, Mestre, Bolognu a dále jako v předchozí variantě. Pokud v Mikulově, jeďte na Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach a dále jako v předchozí variantě. Dálnice v Itálii se neplatí od Salerna směrem na jih (ve Vašem případě A3). My přes den volíme kompromis. Zajíždíme do Cesena a odtud jedeme po bezplatné rychlostní silnici Na Perugia, Terni do Orte, kde se připojíme na autostrádu. Tato čtyřproudovka je však výrazně nižší kvality než autostrády.

# 30.05.2010, 15:51.
Chystáme s s dítětem do Itálie do Parco di Giovanni v Scalea. Jsem trošku znepokojena vaší recenzí ohledně hygieny a čistoty (asi přibalím Savo), přesto bych ráda vaše tipy na výlety. Dítěti je 8 let. Děkuji. Hana.

Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2002. Pro Vaše díte bude určitě lákadlem největší aquapark na severu Kalábrie. Jmenuje se Nuovo Aquafans a najdete ho v nedalekém Praia a Mare.

# 25.05.2010, 19:02.
Narazila jsem na vaše stránky a jsou opravdu excelentní a moc se nám líbí. Měla bych na Vás dotaz. V červnu odlétáme do Bari a autem bychom chtěli přejet právě do oblasti Praia a Mare. Nevíte, zda tam jsou placené silnice? Děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne. Iveta.

Záleží na tom, kudy pojedete. Dálnice z Bari na Salerno zpoplatněná je (celý úsek € 16,30). Stejně tak z Bari na Taranto (celý úsek € 3,80). My bychom asi volili cestu z Bari na Taranto, u Palagiano bychom sjeli k pobřeží na E90 (SS106) a po ní bychom jeli k řece Sinni a před ní (za Policoro) odbočili na SS653, která vede k A3. Po té pak kousek (nebo i mimo ní) k Lagonegro a do Praia a Mare. Další variantou je z Bari po SP89 na Altamura, odtud po SS96 na Gravina a Potenza a odtud po bezplatné dálnici k A3 a přes Lagonegro do Praia a Mare (úsek Potenza - Praia a Mare jsme absolvovali). Poslední varianta, nejrychlejší, ale nejdražší a nejdelší je po autostrádě z Bari do Salerna a odtud po bezplatné A3 na Lagonegro a dále do Praia a Mare. V té poslední variantě existuje ještě spojka mezi touto a druhou variantou: Candela - Melfi - Potenza. Tu jsme celou absolvovali v roce 2002.

# 20.05.2010, 13:04.
Jsme čtyřčlená rodina (2 dospělí, děti 9 a 12 let) a od 10.7. do 17.7.2010 se chystáme autem do Kalábrie na Capo Vaticano. Vzhledem k tomu, že nemáme s dlouhým cestováním v Itálii žádné zkušenosti, chtěli bychom prostřednictvím Vašich stránek najít nějaké přátele pro společné cestování. Pokud byste věděli o někom takovém. Děkujeme moc za předání kontaktu. K.

Omlouváme se, kontakty na ostatní cestovatele, kteří nám svůj kontakt poskytli z důvodu odpovědi na jejich otázku, neposkytujeme. Řídíme se námi vyhlášenými podmínkami Ochrany soukromí. Doporučujeme navštívit některé komunitní servery (Orbion, Cestujeme, ...) nebo sociální sítě (Facebook, ...), kde spolucestovatele určitě najdete.

# 18.05.2010, 16:44.
Mám na Vás jednu otázku. Jak daleko je to ze Scalea na letiště v Lamezia Terme? Předem děkuji :-) Pavla.

Ze Scalea na letiště v Lamezia Terme to je 120 km (autem), vlakem se tam dostanete za přibližně 1,5 hodiny a € 6,10 (osobní vlak, druhá třída). Jezdí přímé spoje i s přestupem v Paola. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Autobusové spojení mezi letištěm a stanicí FS zajišťuje Lamezia Multiservizi. 90. minutový lístek stojí € 0,80.

# 18.05.2010, 15:00.
Aj vďaka informáciam z vašich stránok plánujeme s manželom tohtoročnú dovolenku v Kalábrii na Capo Vaticano. Ubytovanie už máme predbežne zarezervované, ale stále zvažujeme spôsob dopravy. Nakoľko naše auto nemá klimu, sme ochotni investovať aj do leteniek, dopravu z letiska do Capo Vaticano nám zabezpečí paní, ktorá nam rezervovala ubytovanie. Chcem sa však poradiť, či je v Kalábrii okrem možnosti prenajať si na pár dní auto aj možnosť dostať sa do okolitých miest, např. Tropea, miestnú dopravou - niečo ako MHD, prípadne vlak. Neradi by sme totiž zostali počas celých 2 týždnov na jednom mieste. Vopred ďakujem za informáciu. Ivana.

Pokud chcete hodně cestovat, pak se Vám pronájem auta určitě vyplatí. Ideální způsob je jeho zapůjčení přímo na letišti. Podívejte se na Pronájem aut. Pokud budete cestovat jen nárazově, pak se to samozřejmě nevyplatí. Na Capo Vaticano se můžete dostat z letiště i zadarmo. Šestkrát denně odtud jezdí Tourist Shuttle. Stejně tak zpět. Po pobřeží jezdí jak vlakové, tak i autobusové spoje. Jízdní řády vlaků najdete na Trenitalia. Např. z Ricadi (zastávka blízko Capo Vaticano) do Tropea se dostanete za € 1,00, do Nicotera za € 1,40, do Pizzo za € 2,40 atd. Po pobřeží je výhodné cestovat zdarma již zmiňovaným Tourist Shuttle.

# 16.05.2010, 13:16.
Som veľmi rád, že som natrafil na Vaše stránky. Tento rok by sme s rodinou chceli vycestovať na dovolenku do Kalábrie. Rozhodi sme sa pre ubytovanie v hoteli Villaggio Eucalypto, ale v termíne v ktorom chceme ísť je už obsadený. Preto sme prechádzali pozorne Vaše stránky, kde pozitívne hodnotíte residenciu Costa Real Club. Máme ju zarezervovanú v cestovke na 2 týždne pobytu, vlastná doprava, vlastné stravovanie. Preto Vás prosíme o radu, či bol dobrý výber aj prostredie, máme radi kludnejšiu dovolenku, je poloha vhodná pre deti? Máme 9. ročného syna. Kedže stravovanie bude vlastné, v akej vzdialenosti sa nachádzajú obchody? Čo sa týká reči dorozumieme sa anglicky? Vieme len základy. Za odpoveď Vám ďakujeme a želáme veľa úspechov v živote aj v práci. Marian.

Na základě naší osobní zkušenosti můžeme ubytování ve Villaggio Costa Real jen doporučit. Poloha je vhodná pro děti, protože areál je uzavřený, mimo silnici. V rámci areálu je zahrada a malý dětský koutek. Je tam také nově vybudovaný bazén. Nejbližší obchod je přes silnici přímo naproti vjezdu do Villaggia. Další obchod je nedaleko ve směru na Ricadi. Během našeho pobytu jsme se bez problému dorozuměli anglicky. Dokonce jsme se domluvili i rusky s bulharským zaměstnancem. Další tipy, mapu atd. najdete v naší reportáži Kalábrie 2006.

# 14.05.2010, 09:37.
Přeji krásně propršený den od Lipna. Mám prosbičku. Chystáme se na Capo Vaticano a dumáme, zda si vzít brusle. Poradíte mi, prosím, zda jsou tam podmínky na in-line bruslení? Jinak jsem snad vše už našla ve Vašich odpovědích, jste fakt dobrej :-) A děkuji za Vaše stránky. Pokud máte nějaký tip nebo cokoli, vše si ráda přečtu. Moc děkuji a přeji krásný víkend. Janka.

Ideální podmínky přímo pro in-line tam nejsou. Terén je to zvlněný, většinou byste museli používat běžné silničky nebo chodníky kolem nich. Pokud se jedná o děti, aby si zajezdily, pak tam určitě nějaké prostory najdete. U pláží je několik parkovišť, přímo nahoře na Capo Vaticano je také rovnější úsek silnice s parkovištěm. Pokud však pojedete v sezóně, budou tato parkoviště plná a po silničnkách bude jezdit více aut.

# 13.05.2010, 23:06.
Vážený pane Řehůřku, velice děkuji za odpověď, ale udané místo pobytu jsme zrušili, vzhledem k faktu, že nám Firo tour neposkytl dostatečné informace ohledně Faro Punta Stilo, dle recenzí žádný zázrak a tak stále přemýšlíme kam se vydat. Pokud by Vás to neobtěžovalo, zašlete, prosím, třeba tip na dovolenou ve středu Itálie na čtrnáct dní, pouze ubytování v termínu od 26.6. do 10.7. Pokud byste chtěl nějaký finanční příspěvek na Vaši činnost, rád zašlu, neboť Vaše stránky mně velice oslovily a díky nim jsem si udělal zhruba představu. Ještě jednou děkuji a přeji ve Vaší činnosti mnoho úspěchů. S pozdravem Martin.

To je nám líto, že to takhle dopadlo. Faro Punta Stilo je odpovídající ceně, která se za něj platí. Pro ty nejmenší děti jsou ideální podmínky na severu Itálie - např. Lignano. Oblast od Benátek po Ravennu raději vynechte, mohli byste se setkat s výskytem komárů (ale také nemuseli, vše je závislé na počasí a místních podmínkách). My bychom volili Gargano. Byli jsme tam třikrát a tato část Itálie se nám moc líbila. S ohledem na malé dítě bychom volili raději písečné pláže kolem Vieste. Zkuste se podívat na naše reportáže týkající se Gargana. Nabídku ubytování najdete například na Booking / Gargano. Moc si vážíme toho, že chcete přispět na naši činnost. Příspěvky však nevybíráme. Děláme to rádi a zdarma. Pokud však chcete přispět, můžete se zapojit do aktivit, které podporujeme, a které jsou na dobrou věc. V současné době je na naších stránkách kampaň na pomoc onkologicky nemocným dětem - Tesco Běh pro život. Vytvořili jsme virtuální tým, jehož členové posílají DMS nebo příkazy k úhradě na nadační fond dětské onkologie Krtek. Věřte, že takový příspěvek nám bude milejší než kdyby přišel na náš účet.

# 11.05.2010, 20:50.
Děkuji za spoustu informací na Vašich stránkách a rád bych se také zeptal na otázku. Chystáme se s rodinou (děti 8 a 2 roky) do Kalábrie, residence Costa Real. Chci se zeptat na podmínky pro malé děti, také mám trochu obavu ze vzdálenosti na pláž a přeplněnosti pláží (přeci jenom, když už tak daleko, tak ať to stojí za to). Chystáme se na začátku července, vlastní dopravou. Předem děkuji za odpověď. Kamil.

Nemusíte mít obavy. Byli jsme tady v roce 2006 - viz naše reportáž Kalábrie 2006. Tehdy se tato residence ještě jmenovala Le Cannelle. Od té doby nastaly změny. Kromě názvu změnila residence majitele a také se tam mnoho vybudovalo. Costa Real Club je podle našeho názoru vhodné ubytování pro děti. Čisté, prostorné, bezpečné - mimo silnici, v uzavřeném prostoru. Ze vzdálenosti na pláž obavy mít nemusíte, jezdí tam několikrát denně v přesně danou dobu kyvadlová doprava přímo z residence (na každého se dostane, jezdí tolikrát, až všechny odveze nebo přiveze). V areálu je pěkný bazén.


# 08.05.2010, 21:32.
Váš web je skvělý, našla jsem spoustu skvělých rad. Mám jednu otázku. Chystáme se letos v červenci do Tropea na deset dní. Kdysi jsme tam byli autem. Ale letos bychom rádi letěli letadlem a cestu z letiště autem? Máme malé dítě (bude jí rok a 4 měsíce) a ráda bych jí ušetřila dlouhého cestování. Mohli byste mi poradit jak jet nejlépe? Děkují mockrát. Lucie.

Auto by bylo samozřejmě vhodným řešením, pokud plánujete uskutečnit i nějaké výlety. Na letišti si ho vypůjčíte a na letiště ho zase vrátíte. Podívejte se na Pronájem aut. S malým dítětem však budete pravděpodobně trávit většinu času na pláži, ve městě nebo v apartmánu. Auto by možná bylo nevyužité a tedy přeplacené. Z letiště v Lamezia jezdí autobusy do jednotlivých letovisek. Celkem čtyři denně: 8:30, 11:10, 14:30, 17:10, 20:15 a 23:15. V Tropea jsou za 1 hodinu a 42 minut. Zpět pak jedou v 9:18, 11:58, 15:18, 17:58, 21:03 a 0:03. Tato služba je zdarma. Podívejte se na jízdní řád.

# 07.05.2010, 19:16.
Narazila jsem na Vaše stránky a chtěla bych vám říci, že jsou úžasné. Miluji Itálii a dozvěděla jsem se plno nových a zajímavých věcí. A ještě bych na vás měla dotaz. Letos jedeme s přítelem poprvé do Kalábrie. Jedeme 24. května. Jak tak vidím počasí kolem sebe, začínám pochybovat, zda vůbec bude v Kalábrii na koupání. Konkrétně jedeme do Marina di Sibari. Myslíte, že už v téhle době bude teplo a na koupání? A máte nějaké tipy na výlety v okolí? Předem děkuji za odpoveď. Lenka.

Stejný problém jsme řešili, když jsme jeli do Kalábrie v roce 2006 na Capo Vaticano. V Evropě tehdy začínalo podprůměrně studené počasí, když jsme jeli přes Alpy, dokonce byly místně i 3 stupně nad nulou. Na místě v Kalábrii pak bylo 17 stupňů. Hned ten samý den však zapršelo a od té doby teplota už jen rostla do hodnot přes 30 stupňů. Ve Vašem termínu jsme byli v Kalábrii v roce 2002. 17. května. Bylo tam nádherně a koupat se dalo. V současné době se maximální teploty ve Vaší lokalitě pohybují kolem 23 stupňů. Příští týden porostou až na 29. Kolem 20. května se však ochladí na teploty budou kolem dvaceti. Nepředpokládáme však, že to bude mít dlouhé trvání. Určitě tam budete mít teplo. Doporučujeme navštívit archeologické vykopávky. Uvidíte zbytky římského města Copia - mozaikové podlahy, dlážděnou třídu, základy lázní nebo několik stupňů hlediště divadla. V Sibari navštivte muzeum na Via Casoni. Jihovýchodně od Sibari je město Rossano. Za návštěvu stojí katedrála Santissima Achiropita, kostel San Marco nebo nedaleký klášter Santa Maria del Pátire. Nedaleko Rossana se nachází akvapark Oddisea 2000. Pokud budete chtít cestovat dále, můžete navštívit národní parky - Pollino na severozápadě, Sila na jihu.