KALÁBRIE 2008

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2008

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.12.2008, 19:52.
Jsem ráda, že jsem náhodou v hledání informací o Kalábrii narazila na Vaše stránky. Již nyní v prosinci se rozhodnujeme pro cestu do Kalábrie poslední červnový a první červencový týden. Vybrala jsem lokalitu Capo Vaticano, residenci Esmeraldo. Nikdo tuto residenci nenabízí mimo CK Azzuro. Nemáte nějaké další informace o této residenci? Prošla jsem i vámi avizovaný Polygastrum Viaggi, ale ceny se tam zdají být poněkud vysoké. Ještě bych vás chtěla požádat o nějaký tip na tranzitní ubytování někde kolem Říma. Děkuji za odpověď. Silvie.

Veškeré informace najdete na stránkách Residence Esmeraldo. Jedná se o lokalitu, ve které jsme se pohybovali a bydleli v roce 2006, takže spoustu tipů na výlety, mapu apod. najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Tranzitní ubytování při cestě na jih Itálie už delší dobu nevyužíváme - vždy se prospíme u Autogrillu na Autostrádě a pak hned pokračujeme dál. Máme však zpětné ohlasy, že hodně cestovatelů se ubytuje v některém z kempů na břehu jezera Lago Trasimeno nedaleko sjezdu Perugia nebo přímo v Římě a spojí to s malou návštěvou Říma. Ubytování hledejte na Camping a Booking


# 10.12.2008, 17:20.
V únoru 2009 bychom chtěli procestovat autem západní Kalábrii. To znamená možná spát obden na jiném místě. Je možné v tuto dobu sehnat levné ubytování v soukromí bez předešlé rezervace, popř. jak takové ubytování v místě hledat? Děkuji. Lenka.

V Itálii a tedy i v Kalábrii to nefunguje tak jako v Chorvatsku nebo např. v Rakousku. Ubytování v soukromí není nabízeno na každém kroku, ubytovatelé většinou sázejí na jistotu prodeje celých ubytovacích kapacit přes agentury a tour operátory. Navíc v únoru ne všechna zařízení budou v provozu. S ubytováním v tomto termínu nebude samozřejmě problém, spíše se ale setkáte s otevřenými klasickými hotely, hotýlky atd. Ubytování Vám rovněž pomůže na místě zajistit turistická informační kancelář. Bývá označená bílým i v zeleném kruhu, nebo také Pro Loco. Ubytování si můžete zarezervovat také přes Booking.

# 15.11.2008, 22:05.
Chtěl bych se zeptat, zda je možné se ubytovat v Kalábrii ve stanech a nebo přívěsech. Děkuji za odpověď. Vojta.

Ve vlastních stanech a přívěsech se můžete ubytovat prakticky v každém kempu. Jejich seznam najdete na portále Camping. Kempů, které nabízejí ubytování v jejich karavanech je méně, ale jsou. Najdete je na výše uvedených stránkách nebo také na Booking.

# 08.11.2008, 17:37.
Jsme tříčlenná rodina s 10. letým dítětem a rádi bychom strávili příjemnou pobytovou dovolenou s kvalitním ubytováním, v blízkosti městečka Tropea. Preferujeme spíše jistotu a předchozí smluvní zajištění pobytu, kdy pak z místa ubytování bychom podnikali kratší, maximálně jednodenní výlety do okolí. V televizní reklamě jedné německé cestovní kanceláře nás zaujal nově rekonstruovaný hotel Rocca Netuno. Má i své internetové stránky. Neznáte tento hotel osobně? Zajímal by nás Váš názor. Pokud byste nám mohli v tomto okolí doporučit podobné ubytování, byli bychom Vám za Váš osobní názor moc vděčni. Moc zdravíme a přejeme Cestování zdar! Jaroslav.

Čtyřhvězdičkový hotel Rocca Nettuno se nachází na vyvýšeném místě nad pláží na okraji městečka Tropea, přesto však ne daleko od historického centra. Osobní zkušenosti s ním nemáme. Podle dostupných informací se však jedná o kvalitně vybavený hotel s veškerým komfortem. V Německu tento hotel nabízí hned několik cestovních kanceláří - FTI Touristik, Big Extra, 5 vor Flug atd. Není problém toto ubytování zakoupit i přes Booking. My osobně bychom však volili jinou destinaci - o něco jižnější Capo Vaticano. Jsou zde jedny z nejkrásnějších pláží, velké možnosti pro šnorchlování, možnosti krásných vycházek a do Tropea to není daleko. Tady můžeme doporučit Villaggio Torre Ruffa Robinson nebo Hotel Village Eden. Pokud však hledáte rušné místo, noční zábavu, obchody a obchůdky, křivolaké uličky atd., pak bychom zůstali u městečka Tropea.

# 07.11.2008, 14:35.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. V roce 2007 jsme navštívili Capo Vaticano a ubytovaní jsme byli v residenci Le Canelle. Byli jsme krásou tohoto místa okouzleni a chceme se tam příští léto vydat znovu. Rádi bychom bydleli opět v Capo Vaticano, ale hledáme ubytování s bazénem. Měli jsme totiž smůlu na opravdu velké vlny - 2 dny byl dokonce zákaz koupání, bohužel vlivem velkých vln naplavilo moře na břeh odpadky - které v září už moc nikdo neuklízel. Ale víme, že jsme si vybrali akorát ten špatný týden :-) Letos bychom chtěli vyjet v červnu na posledních 14 dní. Apartmánem s bazénem se chceme proti těmto hříčkám počasí pojistit. Nemáte nějaký tip? Jsme 2 dospělí a 2 děti a hledáme ubytování přibližně za 20000,- Kč za 14 dní. Na internetu je nabídek více, ale vy máte jistě nějaké soukromé tipy :-) Jsou již koncem června pláže plné? Moc byste mi pomohli, už teď se nemůžeme dočkat. Chtěla bych Vám poděkovat za Vaše stránky díky nimž jsme toto krásné místo navštívili a snad navštívíme opět! Děkuji. S.

Nějaký konkrétní tip s bazénem nemáme. Co jsme tak procházeli po Capo Vaticano, většina residencí byla nádherných. I Residence Le Canelle má už v současné době bazén. Pokud bychom se do těchto míst znovu vypravili, asi bychom hledali v místech mezi Capo Vaticano a Monte Poro, v Golfo di Goia Tauro, nejdále však k útesům Scoglio della Galea (viz mapa na našich stránkách). Tato oblast se nám zdá přitažlivější. Dáme Vám alespoň tip, kde hledat: Booking. My jsme byli na Capo Vaticano v první polovině června a bylo tam na plážích přijatelně. Určitě tomu tak ale bude i v druhé polovině června. Těch pláží a plážiček je kolem Capo Vaticano hodně a v začínající sezóně se to ještě rozptýlí.

15.09.2008, 11:19.
Prosím o popis řeky Lao, jaké jsou tam nebezpečí? Vyrážíme ve čtvrtek a už se moc těšíme. S pozdravem V.

Řeka Lao je jednou z perel národního parku Pollino. Je krásná a na druhé straně divoká. Pravděpodobně se tam chystáte na rafting, který je jedním z největších lákadel turistů, přijíždějících do této oblasti. Jedná se o adrenalinový sport, takže určité riziko tady je, jako u jiných adrenalinových sportů. Roste s obtížností zvolené varianty. Nabízeny jsou však i ty nejlehčí varianty pro malé děti. V nabídce jsou také další adrenalinové zážitky: canyoning, trekking, orienteering, jízda na kajaku, jízda na čtyřkolkách, paragliding. Veškeré možnosti nabídky a ceny najdete na stránkách Rafting Lao. Jsou tady však i turistické trasy. Jednou z těch nejpěknějších je např. soutěska Magnano - řeka Lao - Grotta del Romito. Mnoho pěkných tipů najdete na stránkách Parco Nazionale del Pollino. Doporučujeme si nakonfigurovat cestovní pojištění s ohledem na provozované sporty.

# 03.09.2008, 13:54.
Jmenuji se Jana a jsem z okresu Zlín. Moc Vám chci pochválit Vaše stránky. Jsou pro cestovatele směřující do Itálie úžasným zdrojem informací. I naše rodina se příští rok chystá do Itálie a proto si zavčas hledáme dostupné informace. Díky tomu jsem narazila na Vaše stránky. Moc mě zaujalo, že jsme z Jižní Moravy, dále pak já jsem s Vaší manželkou jen o rok od sebe a můj manžel s Vámi také o rok - stejný věkový rozdíl, ale co mě překvapilo nejvíce, že manželka je chemická laborantka. Já jsem studovala analýzu potravin v Bzenci a tak mě napadla velká spojitost mezi námi, ale to už by byla asi velká náhoda, co? Kdyby manželka taky studovala v Bzenci konzervárnu? Samozřejmě se chci zeptat na doporučení na cestu. Máme dvě děti, kterým bude příští rok 10 a 2 roky. Chtěli bychom do Itálie na 2 týdny autem. Nějak si to představujeme tak, že bychom každý týden strávili někde jinde. Láká nás Sicílie a Kalábrie. Vzhledem k velkému rozdílu u dětí bychom si to představovali tak týden někde v živějším středisku vhodném pro děti - starší dcera má ráda akční dovolenou a ten další týden něco poklidnějšího na celkový odpočinek. Pláž by měla být písčitá kvůli mladšímu synovi. Na internetu jsem pro tu druhou variantu našla Torre del Golfo - Kalábrie, Cropani Marina, Viale Carrao, okres Catanzaro. Chci se zeptat na doporučení, zda máte, či jste slyšeli o tomto ubytování. Je zde česká majitelka, i to mě příjde výhodné vzhledem k tomu, že ani jeden z nás neoplýváme dobře cizím jazykem. A pak bych poprosila o doporučení na ten první týden. Moc děkuji za Váš čas a informace. Přeji krásný podzim. Jana ze Slavičína.

Tato spojitost není :-) O Torre del Golfo jsme neslyšeli, ale vzhledem k tomu, že se jedná o farmu vedenou rodinou, je to vyhlídka příjemně strávené dovolené v pěkném prostředí. Navíc to může být velice zajímavé, úplně něco jiného než v turistických komplexech nebo standardních apartmánech. Určitě budete spokojeni. Oblast, ve které se nachází, na pobřeží Jónského moře, je stabilní na počasí a je východiskem pro mnoho krásných výletů. Doporučujeme si toto ubytování vzhledem k jeho omezené kapacitě zajistit s dostatečným předstihem ještě v roce 2008. Na první týden máme pro Vás několik tipů, záleží co preferujete. Zajímavou oblastí může být Gargano. Můžete zde strávit skutečně akční týden. Podnikout výlet lodí kolem pobřeží do jeskyní a romantických zátok, strávit den v potápěčském ráji na ostrovech Tremiti, jízdu na střeše džípu divokým pralesem Foresta Umbra (není pro 2. leté dítě), divoké radovánky na atrakcích v aquaparku, procházky historickými centry starobylých městeček. Tipy na výlety najdete v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008. Vhodným místem pro ubytování (písečné pláže, výchozí bod pro výlety) je Vieste a jeho okolí. Tipy na ubytování najdete na portále Vieste - Gargano. Majitelka agentury je také češka. Nebo také na Booking. Po tomto týdnu by Vás čekal přejezd přibližně 600 km na jih Kalábrie. Další tipem je východní pobřeží Sicílie. Můžete vyjet lanovkou pod Etnu a pokračovat terénním autobusem nebo dojít pěšky až do výšky přibližně 3000 metrů, obdivovat krásy divoké soutěsky Alcantara, navštívit zoologickou zahradu, dinopark a aquapark, vydat se po stopách dávných předků v historických skvostech jakými určitě jsou Taormina nebo Syrakusy. Můžete rovněž podniknout výlet na Aiolské ostrovy. Tipy na výlety najdete v naší reportáži Sicílie 2006. Tip na ubytování: Villaggio Turistico Europeo. Opět pěkná písčitá pláž přímo v areálu - privátní, výborné výchozí místo pro výlety. Na recepci i majitel mluví anglicky. Po tomto týdnu by Vás čekal přejezd přibližně 300 km.

# 27.08.2008, 07:42.
Práve sme sa vrátili z Praia a Mare z Villaggio Club Bridge. Pokiaľ v tomto stredisku nemáte auto, ste odrezaný od sveta, odvoz z Club Bridge je len na pláž a aj to len do 19. hodín, odtiaľ je do mesta ešte 3 km. V hoteli po anglicky vie málokto a delegátka o nás zavadila až po troch rozhorčených telefonátoch, nestarala sa o nás, ani o Čechov zo svojej CK. Keď si odmyslím kopu mravcov v apartmánoch, ktoré nám prišli po reklamácii na recepcii vystriekať, tak ubytovanie sa nám páčilo. More a pláž boli tiež fajn. Najviac zazlievam CK, že neupozorňujú klientov na to, že bez auta ste stratený. Pričom sme sa na toto výslovne v CK vopred informovali. Taktiež som ešte nezažila taký nezáujem o klientov zo strany CK Polycastrum. Do Club Bridge by som sa ešte vrátila, ale určite len autom. Veľa úspechov a pekné dovolenky Vám želá rodina K.

Moc děkujeme za Vaše aktuální informace z tohoto střediska. O vzdálenostech a víceméně nutnosti auta v tomto středisku jsme Vás informovali v odpovědi ze dne 22.07.2008, 08:20 a 24.07.2008, 14:49.

# 25.08.2008, 21:20.
Mám objednaný pobyt v Mandatoriccio Mare v Residence Bernardo. A protože jsem zaměstnancem ČD, jedu do Kalábrie vlakem. Mám možnost vystoupit buď v Cariati nebo v Mandatoriccio Campo a nevím, z které zastávky je to blíže. Pokud mi můžete poradit, budu velmi rád. Děkuji. Adam.

Vystupte ve stanici Mandatoriccio - Campana, nachází se v lokalitě Mandatoriccio Mare. Z Cariati byste se musel vracet přibližně 7 km.

# 22.08.2008, 11:50.
Za 14 dní jedeme autem do Kalábrie, do městečka Scalea. Chtěli bychom cestu rozdělit do dvou dní. Nevíte, zda jsou někde po cestě hotely F1? Nikde na internetu jsem seznam nenašla. Moc děkuji za případnou odpověď a zdravím. Lenka z Moravských Budějovic.

Síť hotelů Formule 1 se nachází v Belgii, Brazílii, Francii, Německu, Holandsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a ve Velké Británii. V Itálii bohužel ne. Podobná síť hotelů - Ibis má v Itálii celkem 11 hotelů. Zadejte na výše uvedených stránkách do vyhledávacího pole Italy a zobrazíte seznam všech italských hotelů Ibis. Rezervaci můžete provést přes Booking.

# 20.08.2008, 23:43.
V prvom rade ďakujem za Vaše stránky plné užitočných informácií a odkazov. Napriek tomu, že som prečítal pomerne dost Vašich odpovedí na rôzne otázky ohľadom ubytovania, prosím Vás o Váš názor a radu. Do Kalábrie, kontrétne Capo Vaticano, plánujeme cestovať dve osoby na dva týždne od 30.08. Náš pôvodný plán bol precestovať autom popri pobreží od Tropea na juh s tým, že na mieste, kde sa nám bude páčiť zotrváme 2 až 3 noci a pôjdeme ďalej. Navštívime Sicíliu - Taormina, Cefallu, prípadne Palermo - a po pobreží Tyrhénskeho mora sa budeme vracať naspäť. Je možné spoliehať sa v danom termíne a oblasti na nájdenie si vhodného ubytovania s vlastnou kuchynkou za prijateľnú cenu - přibližně € 40,00, bez väčších stresov aj na kratšiu dobu, 2 až 3 noci? Alebo nám radšej odporúčate zaistiť si ubytovanie vopred a z daného miesta na výlety a poznávanie krajiny len vyrážať? Oplatí sa prezrieť aj východné pobrežie Tyrhénskeho mora? Prípadne nejaké tipy na pôvodné dedinky či mestečká vo vnútrozemí, ktoré by sme nemali vynechať. Ďakujem pekne a prajem veľa zdaru. Dušan.

Pokud budete mít možnost si ubytování zajistit dopředu na celý pobyt, pak toto doporučujeme. Od 30.8. už není na jihu Itálie plná sezóna, ubytování je možné sehnat i na místě, ale spousta ubytovatelů bude ještě požadovat ubytování od So do So. Za přijatelnou cenu se v tomto období můžete ubytovat např. ve Villaggio Torre Ruffa Robinson. Z hlediska výletů je Capo Vaticano polohou výhodné východisko. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006. Ve vnitrozemí určitě navštivte skalní město u Zungri, na jihu pak nevynechte opuštěnou vesničku Pentedattilo. Většina vesniček v pohoří Aspromonte má své neopakovatelné kouzlo. Na východě pak Gerace. Na východ, k Jónskému moři, se určitě vypravte, pokud budete mít čas. Najdete tam spoustu historických skvostů. Na Sicílii doporučujeme podobnou strategii jako na Capo Vaticano. Ideální pro poznávání východního pobřeží je město Catania. Tady doporučujeme Villaggio Turistico Europeo. Přečtěte si naši reportáž Sicílie 2006.

# 11.08.2008, 21:21.
Zajímalo by mě spaní a hlavně bezpečnost během nočních zastávek v jižní části Itálie. Děkuji. P.S.: k otázce nahoře bez: na severu jsme byli svědkem opalujících se italek a většinou to byl dosti povadlý pohled :-)

Na Autostrádě v tom nevidíme problém. Na servisních místech, kde je Autogrill, jsou odstavná parkoviště, kde je možné udělat bezpečnostní přestávku a trochu se prospat. My to tak praktikujeme bez problému už několik let a s námi spousta dalších cestovatelů. Přes den jsou vhodná zastíněná stání. Mimo Autostrádu to nedoporučujeme. V Kalábrii, kde Autostráda není, bychom to osobně neriskovali. Víme však o cestovatelích, kteří to takhle praktikují.

# 09.08.2008, 21:46.
Vážení Řehuřkovi, díky Vašim perfektním stránkám, za které Vám děkuji, jsem změnil místo dovolené. Původně jsme chtěli jet jen na Lipari, a nakonec jsme se rozhodli s kamarády a manželkami vyrazit do Kalábrie v termínu od 28. srpna do 11. září 2008. Ubytování máme na Capo Vaticano. Cestu jsme si pracovně nazvali Po stopách Řehůřků, a už se moc těšíme. Protože jsme tak na jihu Itálie ještě nebyli - zatím z Itálie jen Sardinie, Benátky, Toskánsko a sever. Tak se ptám, jak je to na jihu s placením pomocí platebních karet v marketech apod. a hlavně zda se dá i kartou platit loď s vyjížďkou na Aiolské ostrovy a zda neznáte jízdní řád této plavby. Děkuji Vám za odpověď. Zdenál.

V Kalábrii je možné běžně platit platebními kartami. Jedná se samozřejmě o taková místa jako jsou čerpací stanice, kamenné obchody, cestovní agentury, atd. Ve stáncích, menších obchůdcích atd. to nejde stejně jako u nás. Výlet na Aiolské ostrovy doporučujeme si zakoupit v kiosku u obchůdku na křižovatce u Capo Vaticano. V ceně je odvoz do přístavu a zpět. Tady se platební kartou platit nedá. Stejná situace je pravděpodobně i v přístavu v Tropea. Něco jako jízdní řád neexistuje. Jízdu po Aiolských ostrovech pořádá několik společností. Odjezd je vždy ráno a příjezd pozdě odpoledne. Každá společnost má ten odjezd jiný. Nejčastěji je to mezi 8:00 a 9:00. Zastávky jsou většinou na třech ostrovech - Vulcano, Lipari, Stromboli. Trvají zpravidla dvě hodiny. Pořadí a délku přestávek má opět každá společnost jinou, navíc se to mění až na místě podle situace. Vždy při výstupu z lodi v přístavu stojí na můstku jeden z námořníků, který drží v ruce cedulku s časem odjezdu. Pravidelná doprava na Aiolské ostrovy funguje z Milazza na Sicílii. Podívejte se na Trajekty

# 08.08.2008, 22:51.
Za 14 dní odjíždíme na dovolenou do Kalábrie, do města Briatico, do Villaggio Green Garden. Nemáte s tímto villaggiem nějaké zkušenosti? Mohli byste nám doporučit, co stojí za zhlédnutí v této lokalitě? Protože jedeme poprvé tak dalekou cestu, chtěli bychom někde po cestě na jednu noc přespat. Neznáte nějaké pěkné ubytování v kempech? Děkuji.

Toto ubytování neznáme, veškeré informace a fotografie však najdete na oficiálních stránkách Village Green Garden. Doporučení na výlety jsme uváděli v odpovědi na otázku ze dne 06.08.2008, 08:45. Co se ubytování po cestě týče, většina cestovatelů volí kempy na břehu jezera Lago Trasimeno nedaleko dálnice A1, kousek za Florencií. Seznam kemů s informacemi a u některých i odkazy na oficiální webové stránky najdete na portále Camping.

06.08.2008, 08:45.
Moc jste mě nepotěšil, ale přesto moc děkuji za informace. Ještě, prosím, jaká je možnost výletů v okolí Briatico? Moc děkuji a přeji hezký den. Pavla.

Pokud pojedete autem, tak těch možností je mnoho - hodně tipů najdete v naší reportáži Kalábrie 2006. Nedaleko je městečko Pizzo s pevností, ale hlavně je to město zmrzliny. Jejich specialita - Tartuffo - je vyhlášená nejen v Itálii. Je to koule oříškovo - čokoládové zmrzliny s tekutým čokoládovým krémem uvnitř, posypaná kakaovým práškem. Na druhé straně se nachází městečko Tropea s pěkným historickým centrem a kostelem Santa Maria dell' Isola, který je dominantou města. Ze zdejšího přístavu je možné podniknout okružní výlet na Aiolské ostrovy - Vulcano, Lipari, Stromboli. Ještě jižněji je Capo Vaticano, nejzápadnější skalní výběžek celého poloostrova. Nachází se zde překrásná vyhlídková trasa. Ve vnitrozemí, u městečka Zungri, je skalní město, kde je do pískovce vyhloubeno více jak 100 domů, mlýnů na olej a lisoven vína. Těch možností je daleko více. Pokud chcete cestovat i dále po Kalábrii, můžete si udělat výpravy do národních parků Sila a Aspromonte, nebo na Sicílii - Etna, Taormina. Díky dálnici jsou dostupné do 2. až 3. hodin. V samotném Briatico se nachází zřícenina hradu, který byl zničený zemětřesením, Torre di Sant' Irene e la Rocchetta, zbytek obranného systému a kostel Matrice di San Nicola di Bari.

# 04.08.2008, 09:55.
Jsem ze Zlína a chtěli bychom se vydat ve dvou příští sobotu vlastním vozem do Kalábrie. Můžete nám pomoci zajistit ubytování? Nejsme příliš nároční, ale do kempu se nám nechce. Hledáme spíše klid, krásné moře a přírodu, kterou bychom chtěli poznat na kolech, která bereme s sebou. Děkuji za odpověď. Ivo.

Jedete v tu nejvyšší sezónu, kdy všichni Italové směřují k moři na jih. K tomu Němci, Češi atd. Ceny jsou navíc moc vysoké. Šance sehnat ubytování přímo na místě je minimální. Doporučujeme si zajistit ubytování ještě před odjezdem, nejlépe přes nějakou CK. Doporučujeme tour operátora pro jižní Itálii Polycastrum Viaggi, nebo další cestovní kanceláře jako např. CK Azzuro nebo CK Esterotravel. První dvě máme vyzkoušené, o třetí máme dobré reference. Můžete rovněž hledat přes nabídku hlavních českých CK přes náš link Vyhledejte si svoji dovolenou v Kalábrii z našich reportáže Kalábrie 2006. Po vstupu na agenturu Invia se Vám už zobrazí předvybraná Kalábrie. Můžete použít také Booking.


# 31.07.2008, 09:26.
Moc děkuji za rychlou odpověď. Musím Vás moc pochválit i za vaše stránky. Jezdíme do Itálii pravidelně - letos jedeme už po 5 :-) a přesto koukám, že spoustu věcí nevím. Odepisoval jste mi, že budu platit jen po Salerno ... myslela jsem, že pojedeme směr Cariati - Brenner, Bolzano, Ravenna, Pescara ... Salerno je vlastně na druhé straně. Máte, prosím, projeté tyto trasy a kterou byste doporučil? Děkuji moc a omlouvám se, že Vás obírám o Váš čas. Děkuji. Janka.

Ta trasa po A14 je rovněž možná. Spousta cestovatelů tudy do Kalábrie jezdí, aby se vyhnula té bezplatné dálnici pod Salernem. Je sice dobrá, ale často se opravuje a jsou tam různá omezení. Navíc je to horská dálnice, takže hodně zatáček atd. My ji volíme také z důvodu levnější cesty - většinou jedeme do Ravenny a odtud po bezplatné dálnici / čtyřproudé silnici přes Perugia na Orte. Ta je však v horším stavu a dá se po ní jet maximálně tak 100 km/h. Ta A14 je jedna z nejkvalitnějších. Jeli jsme po ní naposledy v pondělí 18.7. z Gargana a bylo tam sice několik omezení z důvodu práce, ale je velice kvalitní a není na ní až tak moc hustý provoz. Pokud se potřebujete plynule a rychle přemístit na jih, zvolte tuto variantu.

# 30.07.2008, 23:19.
Chystáme se letos do Kalábrie - Cariati a manžel si chce vzít kolo. Nemáte prosím nějakou radu nebo zkušenost s cyklostezkami v Itálii? Díky moc, budu vděčná za každou radu. Janka.

Zkušenost nemáme. Jsme spíše pěší turisté :-) Cyklistika je však v Itálii velice oblíbeným sportem. V okolí Cariati je však určitě spousta zajímavých terénů jak pro silniční, tak i horská kola. My jsme při svých cestách po Kalábrii potkávali spoustu cyklistů, kteří vyjížděli na své tréninkové trasy, především do horských terénů. Každopádně doporučujeme cyklistickou přilbu (není povinná) a další ochranné vybavení. Co se silničních pravidel týče, jsou pro cyklisty podobné jako u nás. Při dovozu a provozu kola nejsou vyžadované žádné formality, nevyžaduje se žádné dodatečné pojištění. Povinným vybavením jsou zvonek a světlo. Pokud budete kolo převážet na zadním nosiči obytného automobilu, musí být opatřen červeným čtvercem 50 x 50 cm a v každém rohu musí mít červenou odrazku. V Itálii je povinné používání cyklistických cest.

24.07.2008, 14:49.
Chystáme sa v auguste do Villaggio Club Bridge v Praia a Mare autobusovou dopravou. Čítala som veľmi rozporuplné informácie o tomto letovisku. Ako ho hodnotíte Vy a čo byste nám odporučili ako náhradnú dopravu, keďže auto nemáme so sebou? Inak - Vaša stránka je super. Vďaka. K.

My jsme byli s Villagio Club Bridge spokojení. Nevýhodou tohoto střediska je to, že je vysoko na kopci a všude je tak nějak daleko. Je proto vhodný pro klienty s vlastním autem. Výhodou je klid a nádherné výhledy jak na moře, tak i na hory. Vybavení apartmánů bylo nadstandardní - např. fén v koupelně, trezor na pokoji, ventilátor v ložnici, trouba na pečení atd. Zastíněná terasa a dole předzahrádka. Když se na to podíváme zpětně, tak takový kvalitní, prostorný a dobře zasazený apartmán jsme už nikde jinde neměli. Na recepci mluvili i anglicky, k dispozici byla ochotná paní Lenka Čadská v kanceláři Polycastrum ve městě. Po středisku a na pláž jezdí minibus. Bylo to ale už v roce 2002. Je možné, že za těch šest let se toho hodně změnilo. Jako dopravu doporučujeme vlak - do městečka Scalea nebo do městečka Maratea. Jízdní řády jsou na Trenitalia. Pokud chcete poznávat více okolí, např. národní park Pollino, bylo by asi vhodnější si zapůjčit na několik dnů auto. Podívejte se na Pronájem aut.

# 24.07.2008, 10:00.
Koncem srpna se chystáme s rodinou do městečka Briatico. Do Itálie jedeme už po osmé, takže nějaké informace už máme. Nedaleko v Zambrone je Aqauapark, kam bychom se rádi vypravili. Bohužel jejich stránky nejdou otevřít a nic bližšího nemůžeme dopátrat. Pokud budete cokoli vědět, budeme moc rádi. Hezký den. Pavla.

Máme pro Vás bohužel špatnou zprávu. Aquapark v Zambrone byl na konci sezóny 2006 uzavřen a na jeho místě vznikne hotelový komplex, který bude využívat bazénů a atrakcí flow rider. Vše ostatní bylo demontováno, zařízení a příslušenství rozprodáno.

22.07.2008, 08:20.
Klobúk dole pred Vašou webovou stránkou. Ideme v auguste 2008 autobusom do Villaggio Club Bridge v Praia a Mare. Keďže som sa dočítala, že ste v tomto stredisku boli, poprosila by som Vás o nejaké referencie a doporučenia pre pobyt. Bohužiaľ budeme bez auta. Vopred Vám ďakujem a veľa daľších kilometrov. Fandím Vám. K.

Máme informace z roku 2002, takže něco nemusí být aktuální. Villaggio Club Bridge se vypíná na kopci nad Praia a Mare, který je posetý barevnými apartmány. Od brány vede centrální silnice, která se klikatí směrem k hotelu a v jednotlivých serpentinách má odbočky k řadám apartmánů. Nahoře je hotel kruhového půdorysu s bazénem nahoře. I když se dá jit zkratkou, je to dolů k moři dost daleko a do Praia a Mare ještě dál. Uváděná vzdálenost k moři 800 m je maximálně vzdušnou čarou a to ještě od dolní části. Odhadujeme to tak na 2 až 3 km. Z toho důvodu je tento komplex spíše vhodný pro klienty s vlastním autem. Dopravu na pláž zajišťuje minibus, který zastavuje uvnitř areálu na různých místech. Apartmány jsou solidně zařízené, my jsme bydleli v apartmánu, který měl nahoře obývací pokoj s televizí, telefonem, jídelním stolem s lavicí a židlemi a s gaučem, na stejném patře bylo wc s umyvadlem a fénem, nadstandardně vybavená kuchyňka a zastíněná terasa s plastovým nábytkem. Po schodech se sešlo dolů, kde byla ložnice s ventilátorem, další pokoj s dvojlůžkem (nad sebou), wc a sprcha. Z ložnice byl přístup na předzahrádku, kde se dalo rovněž posedět. Z apartmánu byly nádherné výhledy na hory a na moře. V dolní části komplexu byl klub s bazénem, parketem a sportovišti. U vrátnice pak minimarket. Městečko Praia a Mare je dostečně vybavené, dá se tam nakupovat, jsou tam pravidelné trhy, cestovní kanceláře atd. Z výletů doporučujeme výlet do městečka Scalea, do městečka Maratea, výlet lodí na ostrov Dino a kolem pobřeží. V městě sídlí tour operátor Polycastrum Viaggi, kde lze všechny výlety zakoupit. My jsme měli to štěstí, že tam byla i paní Lenka Čadská z českého zastoupení, takže jsme mohli komunikovat česky. Měli jsme vlastní auto, tak jsme podnikali výlety po vlastní trase a také do hor. Pláž je oblázková, z pestrobarevných valounků tvaru větší fazole. Moře křišťálově čisté, po chvíli hluboké. Je možné, že se za těch šest let mnoho změnilo. Dejte nám pak, prosím, vědět, jak jste byla spokojená a jak to tam vypadá nyní.